info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

18 november 2014

Dinsdag Eilanden-Nieuws 18 november 2014


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

25ste Omloop levert €18.000,- op voor goede doelen

De goede doelen namen tijdens de slotavond de cheques in ontvangst. (Foto: Martijn de Bonte)

"Een geslaagde Omloop", zo vat voorzitter Willem-Jan Kom de vijfentwintigste editie samen. De jubileumeditie was de tweede Omloop die in Middelharnis startte. Kom: "In Ooltgensplaat was er weer muziek in plaats van de vlaggen halfstok, daar was ik blij mee." Tijdens de slotavond op donderdag 13 november bij Tieleman Keukens werd teruggeblikt en zijn de sponsorbedragen voor de goede doelen bekend gemaakt. Het wandelevenement heeft €18.000,- opgeleverd voor de drie goede doelen.

Door Martijn de Bonte

In totaal hebben er zo'n achthonderd lopers meegedaan aan de Omloop, verspreid over de verschillende afstanden. Dit jaar hebben er wat minder kinderen meegelopen dan andere jaren, de reden hiervoor is dat de Omloop dit jaar in de vakantieperiode viel. Volgend jaar is de Omloop, die in het laatste weekend van augustus wordt georganiseerd, weer net na de zomervakantie. Het uitvalpercentage was dit jaar laag: 12,7%. "Dat is netjes", aldus de voorzitter. Het weer was dan ook redelijk, al moesten de lopers wel een paar forse buien trotseren onderweg.

Al 25 jaar betrokken

Tijdens de slotavond zijn verschillende vrijwilligers in het zonnetje gezet die al vanaf de start betrokken zijn bij het wandelevenement. Tieleman Keukens is als sponsor al 25 jaar betrokken bij de Omloop. Dit jaar zijn er drie goede doelen die geld hebben ontvangen van het wandelevenement. Kika was het 'kleine doel', Kees Witte nam de cheque ter waarde van € 1500,- in ontvangst. Kom geeft het doel een compliment: "Kika is zo enthousiast en betrokken bij de Omloop. Dat is super!" Best Buddies was vijf jaar op rij één van de goede doelen. Tijdens de slotavond namen ze voor de vijfde keer op rij een cheque van € 5000,- in ontvangst. Best Buddies is ontstaan op Flakkee en koppelt jongeren met een beperking aan studentvrijwilligers. "Want", legt een ambassadeur uit: "wij vinden dat iedereen vriendschap verdiend."

Nieuwe kinderafdeling

Het hoofddoel van de jubileumeditie is de kinderafdeling van het ziekenhuis in Dirksland. Het geld wordt besteed aan het bouwen van suites die het mogelijk maken dat ouders bij hun zieke kind kunnen blijven slapen in het ziekenhuis. Voorzitter Kom maakte bekend dat er €10.500,- is opgehaald voor de realisatie van de nieuwe kinderafdeling. Dr. Van der Velden bedankte de organisatie van de Omloop en benadrukte dat het bijzonder is dat er nog een klein ziekenhuis is op Goeree-Overflakkee.

Lees verder op pagina 6.

HERKINGEN - Vorige week berichtte Eilanden-Nieuws over de werkzaamheden aan de Wellestrijpsedijk. Weggebruikers klagen over de ontstane situatie met onverharde bermen naast het nieuwe wegdek.

Het Waterschap laat weten dat de afgelopen week de situatie ter plekke is onderzocht en alsnog van plan is om maatregelen te nemen. Welke maatregelen er precies worden genomen wordt nu onderzocht. Daarbij neemt de organisatie de uitkomsten van de verkeersmeting mee die momenteel loopt op de Wellestrijpsedijk. In die meting wordt onder andere gekeken naar de snelheid en intensiteit van het verkeer na de reconstructie. "Voorop staat voor ons dat het een veilige 60 km weg moet blijven", aldus de woordvoerder.

Spontaan hartelijk welkom in Tholen

THOLEN - In een buitengewone raadsvergadering is Ger v.d. Velde uit Ouddorp maandagavond geïnstalleerd als de nieuwe burgemeester van Tholen. Plaatsvervangend raadsvoorzitter H. Geluk overhandigde haar de voorzittershamer en locoburgemeester drs. P.W.J. Hoek de ambtsketen. Zoals tegenwoordig gebruikelijk is, legde Van de Velde in deze vergadering de ambtseed af aan de Commissaris van de Koning in de provincie Zeeland, Han Polman. In talrijke toespraken werd spontane hartelijkheid en welkom uitgestraald voor de eerste vrouwelijke burgemeester in Tholen. Een zeer grote afvaardiging uit Goeree-Overflakkee toonde belangstelling voor deze installatie. Het gemeentebestuur was vertegenwoordigd door de wethouders Tollenaar, Van der Vlugt en secretaris Marinussen. Op de foto heeft locoburgemeester drs. Hoek de ambtsketen overgedragen. (Jaap Ruizeveld)

GOEREE-OVERFLAKKEE - De fiets die op bijgaande foto staat is aangetroffen in de buurt van de Pr. Mauritsschool in Dirksland en is veiliggesteld voor de eigenaar,

De eigenaar van deze fiets kan contact opnemen met het Wijkteam Middelharnis van de politie: 0900-8844.

2 / 22

Agenda

Woensdag 19 november

GOEDEREEDE - Verkoping Vrouwenvereniging Bidt en werkt, van 9.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur in De Ark, aan het Kerkpad tegenover de Hervormde Kerk.
MIDDELHARNIS - Thema-avond vrouwenking 'Morgenster'. Onderwerp 'Social media en communicatie'. Aanvang 19.30 uur. De Hoeksteen aan de Ring.
NIEUWE-TONGE - Bingo van de Wijkgroep in Ons Dorpshuis. Aanvang 19.30 uur.
OUDE-TONGE - Middag met oud-Hollandse spellen, georganiseerd door de ANBO. Aanvang 14.00 uur. Na afloop een hapje eten. Opgeven kan vrijdag 14 november van 18.00 tot 21.00 uur, tel. 642590.

Vrijdag 21 november

OUDDORP – Regionale Postduivententoonstelling door P.V. de Trekvogels in MFG Dorpstienden, Dorpstienden 4, van 19.00 tot 22.30 uur. Toegang gratis.
OUDDORP - Zingen voor Israël. Koor- en Samenzangavond van Christenen voor Israël. Met medewerking van diverse koren. Aanvang 19.30 uur. De avond wordt gehouden in de Doopsgezinde Kerk aan de Dorpstienden.

Zaterdag 22 november

GOEDEREEDE – Strandjutexcursie Kwade Hoek van 10.00 tot 12.30 uur met als afsluiting een kom snert, Parkeerplaats Kwade Hoek t.h.v. kantoor Natuurmonumenten, Oostdijkseweg 107. Voor meer informatie of aanmelden: VVV Ouddorp aan Zee, 0187-681789, of www.natuurmonumenten.nl.
OUDDORP – Regionale Postduivententoonstelling door P.V. de Trekvogels in MFG Dorpstienden, Dorpstienden 4 van 19.00 tot 22.30 uur. Toegang gratis.
OOLTGENSPLAAT - Intocht Sinterklaas, 14.00 uur op de Kaai.
OOLTGENSPLAAT – Samenzangavond met Bovenstemgroep Goeree-Overflakkee. Geref. Kerk, Achterweg. Aanvang 20.00 uur.

Maandag 24 november

MIDDELHARNIS - Cursusavond Geestelijke Vorming. Spreker ds. J.T. Maas. Thema: 'Rouwgebruiken in de Bijbel'. Aanvang 19.45 uur. De Hoeksteen aan de Ring. Kosten € 4.

Vrijdag 28 november

OUDDORP – Vogeltentoonstelling door vogelvereniging 'De Putter' van 19.00 tot 22.00 uur in MFG Dorpstienden, Dorpstienden 4. Toegang gratis.

Zaterdag 29 november

DIRKSLAND - Choral Evensong, Hervormde Kerk Dirksland, aanvang 17.00 uur. Thema: 'The Creator of Light'. Vocaal Ensemble Magnificat en Prins Maurits schoolkoor.
SOMMELSDIJK – Galaconcert van het 125-jarige bestaan van Kon. Muziekver. Sempre Crescendo van 20.00 tot 22.30 uur in Recreatiecentrum De Staver, Olypiaweg 32. Kaarten kosten € 15 p.p. en zijn te bestellen via semprecrescendo@live.nl. Zie voor meer informatie www.sempremiddelharnis.nl.
GOEDEREEDE – Donkerwandeling Kwade Hoek van 19.30 tot 21.30 uur, Oostdijkseweg 81a. Meer informatie of aanmelden: VVV Ouddorp aan Zee, 0187-681789, of www.natuurmonumenten.nl.
OUDDORP – 3e Ouddorpse Winterfair van 10.00 tot 16.00 uur in het centrum van Ouddorp.
OUDDORP – Vogeltentoonstelling door vogelvereniging 'De Putter' van 14.00 tot 20.30 uur in MFG Dorpstienden, Dorpstienden 4. Toegang gratis.

Vrijdag 5 december

OUDDORP – Tentoonstelling/kleindierenshow van 19.00 tot 22.00 uur door 'Nut en Genoegen' in MFG Dorpstienden, Dorpstienden 4. Toegang gratis.

Zaterdag 6 december

GOEDEREEDE – Sfeervolle kerstmarkt van 12.00 tot 19.00 uur.
OUDDORP - Zangavond in de Dorpskerk Hervormde Gemeente, Weststraat 2 te Ouddorp m.m.v. 'Delta Mannen Ensemble o.l.v. Dinant Struik en Kinderkoor Opent uwen mond uit Barendrecht. Aanvang 19.30 uur. Toegang is gratis.
OUDDORP – Snertwandeltocht (10, 25 en 35 km) van 8.00 tot 10.00/12.00 uur rondom Ouddorp bij Hotel Akershoek, Boompjes 1. Aanmelden en meer info bij VVV Ouddorp aan Zee, 0187 681789.
OUDDORP – Winterfair van 9.00 tot 16.00 uur, Dorpstienden 3.
OUDDORP – Tentoonstelling/kleindierenshow van 14.00 tot 21.00 uur door 'Nut en Genoegen' in MFG Dorpstienden, Dorpstienden 4. Toegang gratis.

'Groot Dictee is dit jaar smerig moeilijk'

André Kastelein, samensteller en presentator van het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee.

MIDDELHARNIS – Hoe je het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee kunt winnen? Volgens samensteller en presentator van het dictee, aanstaande donderdag in Middelharnis, zou je de lijst met vijfhonderd lastige dicteewoorden eens kunnen doornemen. "Het heeft geen zin om bij de A in de Dikke van Dale te beginnen en vervolgens het hele woordenboek door te nemen. Het belangrijkste is dat je de elementaire regels in het Groene Boekje kent. Met de basisregels kom je het verst. Dan weet je dat het een langeafstandsraket is en geen lange afstandsraket. Die laatste is een afstandsraket die lang is."

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Het is de zevende editie van het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee. Het jaarlijks terugkerende taalevenement is een initiatief van de eilandelijke Rotary Club. De opbrengst gaat steeds naar een goed doel. Dit jaar is dat inloophuis De Boei. "Ik ben zelf lid van de Lyons Club. De Rotary heeft een Lyon nodig om een dictee te schrijven", zegt Kastelein met een brede lach.
Inmiddels heeft hij zeven dictees geschreven. In de beginjaren was de presentatie in andere handen – de burgemeester van Middelharnis, dichter Rien Vroegindeweij – maar de laatste edities deed de docent Nederlands van de Prins Maurits het allemaal zelf. En ook aanstaande donderdag dicteert hij weer zijn eigen schrijfsel aan de deelnemers.
"Het schrijven van het dictee is heel leuk", zegt André Kastelein. "Ik probeer altijd een thema te vinden dat actueel is. Helaas heb ik al een keer een dictee over Sinterklaas gemaakt. Dat kan niet meer. Klimaatopwarming is ook een thema geweest, evenals het WK voetbal."

Verhaal met humor

"Zodra ik het thema heb gekozen, ga ik woordenlijsten raadplegen: het Groene Boekje, lijsten met lastige dicteewoorden… Als ik dat doe maak ik zelf een lijstje met woorden die in het dictee gebruikt zouden kunnen worden. Vervolgens schrijf ik één verhaal, dus niet tien losse zinnen, zoals je wel ziet bij andere dicteeschrijvers. Nee, het moet een verhaal zijn en er moet iets van humor in zitten. Je moet erom kunnen lachen." Uiteraard gaat hij niet vertellen waar het dictee over gaat. Wel wil hij kwijt dat het "smerig moeilijk" is.
Het presenteren doet André Kastelein ook graag. "Ik ben als docent wel gewend te dicteren. Je voelt het tempo van de groep aan en weet wanneer je een zin kunt afbreken." Maar het lijkt erop dat hij het schrijven van het dictee het allerleukst vindt. "Ik stoei graag met taal. Twee keer heb ik aan een verhalenwedstrijd deelgenomen en twee keer heb ik een prijs gewonnen. Momenteel ben ik bezig met het schrijven van een geschiedenismethode voor het onderwijs."
Hij kijkt elk jaar naar het Groot Dictee op de Nederlandse tv. "Het klinkt misschien aanmatigend, maar ik vind mijn dictee moeilijker. Ik doe altijd mee en het gaat altijd slecht: tien, twintig fouten. Wel mooi dat je in de Tweede Kamer mensen ziet meeschrijven, die ook naar Middelharnis komen voor het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee. Rein Leentvaar, bijvoorbeeld. Dit jaar doet hij niet mee. Er is ook altijd een meneer uit België. Dan zie je om halfzeven al een auto met Belgisch kenteken op de parkeerplaats staan, en in de auto zit die meneer naslagwerken te raadplegen. Er wordt dus gereisd voor ons Groot Dictee. Er is ook altijd een oud-journalist van De Telegraaf."
Er doen doorgaans zestig tot zeventig mensen mee aan het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee. Daar zitten dus ook echte 'dicteereizigers' tussen. Misschien krijgen deze semiprofessionals dit jaar wel een extra moeilijke bonuszin. Het effect daarvan zal alleen bekend zijn bij de deelnemers zelf, want discretie blijft te allen tijde verzekerd.

Anne-Marie Rommelse doet voor de zesde keer mee

Anne-Marie Rommelse uit Middelharnis doet donderdag voor de zesde keer mee aan het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee. Ze heeft één keer moeten verzuimen. "Ik vind taal interessant. De eerste keer ben ik overgehaald om aan het dictee mee te doen – men vond het echt iets voor mij. Het was ook best spannend. Als ik maar niet afga… Maar het ging goed. Vanaf die tijd ben ik op internet Beter Spellen gaan doen: je krijgt elke werkdag vier vragen op het gebied van spelling. Ik doe het trouw, je leert er veel van."
Haar scores tijdens het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee waren prima. "Als ik minder dan het gemiddeld aantal fouten scoor ben ik tevreden. Ook donderdag, ja." Voor een goede voorbereiding heeft Anne-Marie dit jaar niet veel tijd gehad. Ze heeft een met de hand geschreven lijst met moeilijke dicteewoorden die ze een paar dagen voor 'de grote dag' nog een keer doorneemt. Verder moet ze maar vertrouwen op haar taalgevoel.
"Gelukkig ligt het niveau van het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee wat lager dan dat van het landelijke dictee. Daar ben ik wel blij om. Ik zie ernaar uit. Het is altijd een goed verzorgde en gezellige avond." Anne-Marie doet mee namens Autobedrijf A. Rommelse in Middelharnis.

In de aanloop naar het Groot Dictee Goeree-Overflakkee zal regelmatig een artikel in Eilanden-Nieuws verschijnen waarin steeds meer info wordt gegeven over het dictee. Het Groot Dictee wordt gehouden op 20 november in de aula van de Prins Mauritsscholengemeenschap. De aanvang is 19.30 uur, de aula is open vanaf 19.00 uur. Opgave kan vanaf nu via email: info@rotarygo.nl. De kosten zijn: inschrijfgeld € 15, en deelnemers dienen voor € 20 sponsorgeld bijeen te brengen. Meer mag uiteraard ook. (Het totale bedrag wordt dus minimaal € 35).

Veehouder eist ontslag taxateurs Faunafonds

DEN HAAG/SOMMELSDIJK - Een melkveehouder uit Sommelsdijk eist dat het Faunafonds twee schadetaxateurs de laan uitstuurt. Woensdag stapte de agrariër naar de Raad van State in Den Haag maar die gaat niet over ontslagkwesties.

De Sommelsdijker, die niet met zijn naam in de krant wil, koestert sinds 2012 een diep wantrouwen jegens het Faunafonds. Dat kwam in januari dat jaar vraatschade taxeren aan zijn grasland. Vele hectares waren in de winter kaalgevreten door brandganzen. Het Faunafonds keerde uiteindelijk bijna 19.000 euro schadevergoeding uit. Daar waren zeven taxaties aan vooraf gegaan wat een uitzonderlijk hoog aantal is.
De melkveehouder houdt vol dat de taxateurs gegevens hebben gemanipuleerd waardoor een lager aantal centimeters grasverlies vergoed hoefde te worden door het Faunafonds. De man wil er 10.000 euro schadevergoeding bij hebben. ''Ik ben benadeeld en niet te weinig ook'', zei hij tegen de rechter. Het Faunafonds blijft bij de vastgestelde schadevergoeding.
Een woordvoerder van het fonds verklaarde dat nog steeds wordt gewerkt met de betrokken taxateurs. Dat zijn meestal zzp'ers die schadetaxaties voor het Faunafonds erbij doen.
De Raad van State meent dat het Faunafonds de melkveehouder uiterst serieus heeft genomen, gezien het aantal taxaties in de eerste helft van 2012. "Zo'n hoog aantal zien we niet vaak", aldus staatsraad C. van Altena. Uitspraak naar verwachting over zes weken.

(Persbureau Cerberus)

Brandweerman Van Mourik ontvangt Koninklijke Onderscheiding

DIRKSLAND - De heer L. van Mourik uit Dirksland is vrijdagavond 14 november benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Loco-burgemeester Frans Tollenaar reikte de Koninklijke Onderscheiding uit. De heer Van Mourik zette zich 24 jaar vrijwillig in als brandweerman voor de blusgroep Herkingen.

De heer Van Mourik kreeg de onderscheiding opgespeld in De Schakel in Dirksland tijdens de jaarlijkse korpsavond van de posten Melissant, Dirksland en Herkingen. In 1990 begon Van Mourik zijn brandweercarrière en werd in 2001 aangesteld als chauffeur/pompbediener. Daarnaast maakte hij deel uit van het CBRNe-peloton, dat is opgeleid om op te treden bij incidenten met chemische, biologische of nucleaire middelen. Deze vaardigheid vraagt de nodige extra inspanning. Vanwege zijn verhuizing neemt hij op 1 december 2014 afscheid van de brandweer. De heer Van Mourik is dan 24 jaar lid geweest van Brandweer Herkingen en de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond.

Anne-Marie Rommelse uit Middelharnis doet donderdag voor de zesde keer mee aan het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee. Ze heeft één keer moeten verzuimen. "Ik vind taal interessant. De eerste keer ben ik overgehaald om aan het dictee mee te doen - men vond het echt iets voor mij. Het was ook best spannend. Als ik maar niet afga… Maar het ging goed.

Vanaf die tijd ben ik op internet Beter Spellen gaan doen: je krijgt elke werkdag vier vragen op het gebied van spelling. Ik doe het trouw, je leert er veel van."
Haar scores tijdens het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee waren prima. "Als ik minder dan het gemiddeld aantal fouten scoor ben ik tevreden. Ook donderdag, ja." Voor een goede voorbereiding heeft Anne-Marie dit jaar niet veel tijd gehad. Ze heeft een met de hand geschreven lijst met moeilijke dicteewoorden die ze een paar dagen voor 'de grote dag' nog een keer doorneemt. Verder moet ze maar vertrouwen op haar taalgevoel.

"Gelukkig ligt het niveau van het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee wat lager dan dat van het landelijke dictee. Daar ben ik wel blij om. Ik zie ernaar uit. Het is altijd een goed verzorgde en gezellige avond." Anne-Marie doet mee namens Autobedrijf A. Rommelse in Middelharnis.

Afsluiting Omloop Goeree-Overflakkee

Vervolg van voorpagina

Veel andere kleine ziekenhuizen hebben de afgelopen periode de deuren moeten sluiten. Van der Velden benadrukte dat de Flakkeeënaren het samen moeten doen en zich samen moeten inzetten voor een eigen ziekenhuis.

"Superbedrag"

Bram Maliepaard levert jaarlijks een unieke prestatie, hij loopt niet alleen de 110 kilometer, maar zamelt ook heel veel geld in voor de goede doelen. Dit jaar heeft hij meer dan € 15.000,- opgehaald voor de drie goede doelen. "Een superbedrag", aldus de voorzitter, die hem bedankte voor zijn inspanningen. Maliepaard gaat langs de deuren om geld in te zamelen voor de Omloop. Hij vertelt dat sommige mensen bij vertrek zeggen: "Tot volgend jaar." Het ziekenhuis bedankt mijnheer Maliepaard door hem een weekendje weg aan te bieden.

Naar de Mekkerstee

Bij de scholen is er een 'wedstrijd' welke school het meeste geld inzamelt voor de goede doelen. Er wordt dan eerlijkheidshalve gekeken naar de gemiddelde opbrengst per leerling. Dit jaar heeft de Groen van Prinstererschool het meeste geld ingezameld, gemiddeld ruim elf euro per leerling. Marlene Wessels zit op deze school en haalde in haar eentje maar liefst € 750,- op. Daarvoor werd ze natuurlijk in het zonnetje gezet. Ze mag met een aantal andere leerlingen op bezoek bij de Mèkkerstee in Ouddorp.
Volgend jaar is de 26ste editie van de Omloop op 21 en 22 augustus.

Lopers die over de finish komen ontvangen een medaille en een certificaat. Op de certificaten die dit jaar zijn uitgereikt staat wel het juiste jaartal, maar de verkeerde editie genoemd. Er staat 24ste Omloop, dat moet natuurlijk 25ste Omloop zijn. Lopers die dit hebben aangegeven krijgen een nieuw certificaat toegestuurd. Wilt u ook een nieuw certificaat ontvangen? Stuur dan een e-mail met uw gegevens naar secretariaat@omloop.com.

Actie Lions DE waardepunten

MIDDELHARNIS - Voedselbanken doen geweldig goed werk. Wekelijks worden onder geselecteerde gezinnen, alleenstaanden en daklozen pakketten verspreid, ter beschikking gesteld door producenten en distributeurs van levensmiddelen. Door de economische tegenwind stagneert dit en zijn organisaties minder bereid producten te schenken.

Landelijk hebben meer dan negentig Lionsclubs het initiatief genomen om de voedselbanken te hulp te schieten. Eén van de zaken waar banken op dit moment erg behoefte aan hebben is koffie. Koffie is namelijk een lang houdbaar product dat nauwelijks wordt geschonken aan voedselbanken.

De Lions gaan hulp bieden bij inzameling van Douwe Egberts Waardepunten. Een mooi initiatief dat door Douwe Egberts wordt gesteund door de ingezamelde punten met 15% te verhogen. Zo kunnen bij verzilvering van de punten heel wat pakken koffie worden gedoneerd.

De Lions van Goeree-Overflakkee hebben besloten enthousiast aan deze actie mee te doen. Er zijn inzamelingspunten ingericht waar u vanaf 22 november de punten kunt inleveren. Ook oude punten kunnen worden ingeleverd en zullen hun waarde blijven behouden. Elke 500 punten levert één pak koffie op. Naar schatting liggen er miljoenen punten te wachten op een bestemming.
U kunt deze actie steunen door uw punten in te leveren bij de volgende adressen: Plus Stellendam, Plus Middelharnis, Jumbo Ouddorp, Primera Middelharnis en - hoewel buiten onze regio - Heinenoord en Oud Beijerland.

Inwonersbijeenkomsten Eilandvisie 26 november

MIDDELHARNIS - Op woensdag 26 november organiseert de gemeente Goeree-Overflakkee een inwonersbijeenkomst over de Eilandvisie voor Goeree-Overflakkee. Het gemeentebestuur wil deze conceptvisie met haar inwoners bespreken. De opbrengst uit deze bijeenkomst neemt de gemeenteraad mee in haar besluitvorming bij de vaststelling van de Eilandvisie eind 2014.

In de eerste uitnodiging stonden twee bijeenkomsten gepland op woensdag 19 november en woensdag 26 november. In verband met het geringe aantal aanmeldingen zijn de twee bijeenkomsten samengevoegd tot één bijeenkomst in Middelharnis. De bijeenkomst op 19 november komt daarmee te vervallen. Het gemeentebestuur wil graag de conceptvisie bespreken met haar inwoners tijdens een bijeenkomst op woensdag 26 november in Bestuurscentrum Het Rondeel, Dwarsweg 40 te Middelharnis.

Programma

Het programma voor deze avond ziet er als volgt uit:
19.00 - 19.30 uur        Inloop
19.30 - 19.45 uur        Welkomstwoord door portefeuillehouder Arend-Jan van der Vlugt
19.45 - 20.15 uur        Presentatie Eilandvisie door Luc Dietz, Dietz Communicatie
20.15 - 20.30 uur        Pauze
20.30 - 21.00 uur        Tafelgesprekken onder leiding van raadsleden
21.00 - 21.15 uur        Terugkoppeling tafelgesprekken
21.15 - 21.30 uur        Reactie aanwezige wethouders en vragen uit publiek
21.30 - 22.00 uur        Einde bijeenkomst en informeel samenzijn

Aanmelden en vragen

Aanmelden voor de bijeenkomst is gewenst. Dit kan via het aanmeldformulier op de website van de gemeente, www.goeree-overflakkee.nl, of telefonisch via het klantcontactcentrum van de gemeente via telefoonnummer, 140187. Voor vragen over de bijeenkomst kunt u contact opnemen met Moniek Bakelaar, Senior Beleidsadviseur Economische Zaken van de gemeente Goeree-Overflakkee, eveneens bereikbaar via telefoonnummer 140187.

Ds. J.T. Maas bij Cursus Geestelijke Vorming

MIDDELHARNIS - Volgende week maandag 24 november is weer de cursusavond van de Cursus Geestelijke Vorming. De bijeenkomst wordt gehouden in De Hoeksteen aan de Ring in Middelharnis en begint om 19.45 uur. De kosten per avond bedragen € 4,- (inclusief koffie). Ds. J.T. Maas uit Polsbroek (PKN ) zal spreken over het thema 'Rouwgebruiken in de Bijbel, vroeger en nu'.

Extra kerkdiensten

OUDDORP - Hersteld Herv. Gem. woensdag 19 november 19.30 uur Ds. D. Zoet
OUDDORP - Ger. Gem. woensdag 19 november 19.30 uur Ds. C. van Krimpen
MELISSANT - Hersteld Herv. Gem. woensdag 19 november 19.30 uur Ds. N. van der Want
DIRKSLAND - Ger. Gem. woensdag 19 november 19.30 uur Ds. C. Sonnevelt (tijdrede SGP)
OUDE-TONGE - Ger. Gem. donderdag 20 november 19.30 uur Ds. C. Meeuse (bed. H.D.)
HERKINGEN – Ger. Gem. Herkingen, donderdag 20 november 19.30 uur Ds. M. Mondria

Schoolontbijt de Ark

MIDDELHARNIS - ZML school De Ark heeft meegedaan aan het Nationaal Schoolontbijt. Jaarlijks wordt dit door het voedingsbureau georganiseerd om kinderen te stimuleren om te ontbijten. Het belang van een goed ontbijt is groot, zowel lichamelijk als emotioneel, want met elkaar ontbijten kan ook heel gezellig zijn. Dit jaar werd het schoolontbijt verzorgd door de Plus in Middelharnis door André Slingerland. Voor alle kinderen waren er bruine bolletjes, brood, krentenbollen en als extra dit jaar een appel. Een groepje leerlingen van de VSO afdeling van de school bracht als dank een fotocollage voor in de supermarkt.

Speldje voor jubilarissen vakbond CNV

MELISSANT – Onlangs was er in 'Melishof' in Melissant de uitreiking van een speldje voor de jubilarissen van de vakbond CNV. Het speldje werd door de voorzitter en secretaris van de CNV uitgereikt. Ook was er een afgevaardigden van het hoofdbestuur. Zij spelde de speldjes op. De speldjes werden uitgereikt aan degene die 10,25,40,50,60 jaar lid waren van de CNV. Voorafgaande was er een buffet en na de uitreiking werd er nog een Flakkees verhaal voorgedragen.

OOSTVOORNE - Op woensdag 26 november 2014, organiseert de KNNV afdeling Voorne in samenwerking met de IVN een lezing over de Zuidwestelijke Delta. De spreker is Bjørn van den Boom, Extern Beleid Zuidwestelijke Delta bij Natuurmonumenten.

Aanvang 20.00 uur in het bezoekerscentrum Tenellaplas, toegang is gratis, aanmelden is niet nodig.

Deze avond staat in het teken van het verleden, het heden en de toekomst van de Zuidwestelijke Delta: in hoeverre kunnen we de ecologische veerkracht van onze delta weer herstellen?

Leerlingen lopen warm voor vluchtelingen Noord-Irak

De organiserende kinderwerkgroep.

STELLENDAM - Leerlingen van CNS Zomerland in Stellendam hebben een sponsorloop georganiseerd voor de vluchtelingen in Noord-Irak. Zij zijn in aanraking gekomen met de extreem moeilijke omstandigheden van deze vluchtelingen door een ooggetuigeverslag van mw. Fazila Abdullatif, die al vele jaren in Middelharnis woont en in Erbil persoonlijk poolshoogte is gaan nemen.

Zij vertelde van de enorme stroom vluchtelingen die op gang kwam tijdens de bloedige strijd van IS. Meer dan een miljoen vluchtelingen leven op straat of worden opgevangen in scholen en andere openbare gebouwen. Veel kinderen in Erbil kijgen geen les omdat hun schoolgebouw vol zit met vluchtelingen. Er is een enorm gebrek aan tenten, dekens, voedsel en andere eerste levensbehoeften.

Een aantal leerlingen uit groep 5-6 hebben een sponsorloop georganiseerd om geld bij elkaar te krijgen om vluchtelingen te helpen. Ook het goede-doelen-geld dat kinderen wekelijks mee naar school brengen, werd bestemd voor dit doel. Al met al werd € 400 bij elkaar gespaard, een prachtig resultaat. Mw. Fazila Abdullatif gaat er in Irak persoonlijk voor zorgen dat dit geld met nog veel meer andere bijdragen van scholen ter plaatse zo optimaal mogelijk wordt besteed. Mooi dat ook kinderen zich zo aangesproken voelen door onrecht dat ook ver weg zo veel leed veroorzaakt en dat zij daar ook wat aan willen doen.

Reünie basisschool Het Kompas

STELLENDAM - Oud-klasgenoten van basisschool 'Het Kompas' in Stellendam kijken terug op een geslaagde reünie. Afgelopen zaterdagmiddag keerden ze terug naar de plek waar ze precies 30 jaar geleden als kleuters samen een klas vormden.

Enkele maanden geleden kwamen twee oud-leerlingen op het idee van de reünie. Ze wilden graag eens zien hoe hun klasgenoten van toen zich hadden ontwikkeld. Natuurlijk hadden ze op elke plek bij elkaar kunnen komen, maar ze vonden het juist leuk om terug te gaan naar de plek waar zo veel gezamenlijke herinneringen te vinden waren. De directie van de school reageerde gelijk enthousiast en stelde dat in de toekomst andere klassen ook welkom zijn om hun reünie in het gebouw aan de Schoolstraat te houden.

Uiteindelijk kwamen er rond de dertig mensen op de reünie af. Dat waren naast leerlingen ook meesters en juffen uit die tijd. Een deel van de dertigers bleek overigens het eiland al enige tijd verlaten te hebben. Zelfs uit Groningen en Amsterdam kwamen oud-leerlingen.

De organisatoren van de middag hadden vooraf alle klasgenoten gevraagd om foto's uit die tijd en anekdotes. Daar werd massaal gehoor aan gegeven. Met een PowerPointpresentatie en een speciaal boekje als resultaat.

Tijdens de reünie bleek een oud-leerling nog een filmpje te hebben gevonden, gemaakt in de kleuterklas. Bij het kijken daarvan kwamen de herinneringen volop naar boven, wat voldoende gespreksstof gaf. Zelfs zo veel, dat de reünie volgend jaar in de herhaling gaat.

Overigens waren de kosten van de middag begroot op vijf euro per persoon, maar na afloop bleek er nog 75 euro in de pot te zitten. Dat bedrag is gedoneerd aan de school, die met het geld wat leuks voor de kinderen wil gaan doen.

Zinnige scholierendialoog over zorg

Goed voor elkaar zijn, dat is vanzelfsprekend

MIDDELHARNIS – Tijdens een discussie ga je op zoek naar de verschillen, bij een dialoog naar de overeenkomsten. Honderdtwintig leerlingen, verdeeld over twaalf groepen, voerden vrijdag 14 november met elkaar een dialoog over het thema 'Goed voor elkaar'. Het was tenslotte de Dag van de Dialoog, ook in Middelharnis. Toch ontstond er in sommige groepen ook nog een discussie: over Zwarte Piet bijvoorbeeld.

Tekst en foto's Kees van Rixoort

De deelnemers (15, 16 en 17 jaar) waren leerlingen van de RGO, de Prins Maurits en het Albeda College. Ze voerden een dialoog in Het Rondeel, het bestuurscentrum van de gemeente Goeree-Overflakkee. "We hebben het gehad over de zorg voor opa en oma", zegt Douwe Buitendijk (16), leerling van het Albeda College in Middelharnis. "Of iedereen nodig is in de maatschappij. En over geld: maakt geld gelukkig? Daar waren de meningen wel over verdeeld. De een vond van wel: met geld kun je alles kopen. Maar de ander vond dat je niet per se gelukkig hoeft te worden van geld: gelukkig zijn is belangrijker dan geld."

Douwe Buitendijk: "Zorgen voor elkaar is belangrijk om een betere samenleving te bereiken."

Douwe vertelt na afloop dat hij tijdens de dialoog geleerd heeft om naar anderen te luisteren. "En dat het goed is om te zorgen voor iemand anders. Dat zorgen voor elkaar belangrijk is om een betere samenleving te bereiken. Het is goed om het er eens met elkaar over te hebben. Want zorg is een onderwerp waar je normaal gesproken niet over praat met je vrienden. Heb jij nog voor je oma gezorgd…, nee, dat komt echt niet ter sprake."

Niet alle gesprekken kwamen gemakkelijk op gang, er liep ook wel eens een spreekwoordelijke dominee voorbij. Maar aan het eind van de ochtend overwoog het positieve gevoel. "Heel zinnig", zei een van de gespreksleiders. "Het thema werd heel positief benaderd. Negatieve stellingen werden direct van tafel geveegd."

Een andere gespreksleider kwam tot deze conclusie: "Goed voor elkaar zijn, dat is een vanzelfsprekendheid. Als je goed voor elkaar bent is dat ook goed voor jezelf." En: "Je bent niet alleen op de wereld, dat heeft iedereen wel door." Wel is het van belang, zo liet een van de leerlingen horen, dat er een goede balans is tussen goed voor jezelf zorgen en voor anderen zorgen. "Het leven is al zo vol."

Wat heeft zo'n dialoog van honderdtwintig leerlingen nu opgeleverd? "Je hoopt dat ze op de lange duur iets meekrijgen van deze manier van communiceren", zegt Joop Bensdorp, een van de organisatoren van de eilandelijke Dag van de Dialoog. "Een dialoog levert verdieping op. Ik ben positief over de jeugddialoog. Er zijn heel diverse gesprekken gevoerd."

Vrijdagavond kwam ook een aantal volwassenen bijeen voor een dialoog. Ook zij sneden het thema 'Goed voor elkaar' aan.

Janny Brand winnaar fietsactie Vision

OUDE-TONGE – Tijdens de Visionbeurs konden bezoekers van de Eilanden-Nieuwsstand raden hoeveel kranten er in de fietstassen zaten. Er waren heel veel deelnemers die een poging deden om het juiste aantal te raden. In de tassen zaten 144 kranten. Janny Brand uit Ouddorp was de enige die het juiste aantal heeft geraden. De prijs was een fiets van Breeman Tweewielers uit Oude-Tonge. Gisteren kon de fiets worden opgehaald bij het bedrijf in Oude-Tonge. (Foto: Wim van Vossen Fotografie)

Schoonheidssalon Cleopatra heeft grotere ruimte

GOEDEREEDE – Ruim een jaar geleden opende Colinda Sperling haar eigen schoonheidssalon. Na een jaar met veel plezier te hebben gewerkt boven Kapsalon De Spiegel bleek die plek toch te klein voor haar ambities. Haar schoonheidssalon is dan ook verhuisd naar Beresteijn 19 in Goedereede, waar al haar plannen nu vorm krijgen.

In het afgelopen jaar is het Colinda duidelijk geworden dat er onder haar klanten, naast een verzorgende behandeling met de Extenso Skincare producten, toch behoefte is aan iets extra's op het gebied van huidverzorging, ook voor thuis. "In mijn klantenkring zijn bijvoorbeeld mensen met Acné, eczeem of irritatie. Ook een veel gezien probleem is natuurlijk huidveroudering en bijvoorbeeld pigmentvorming. Het werd dus hoog tijd voor een verbeterslag. Daarom heb ik de keuze gemaakt voor een sterk huidverbeterend product, waarmee ik ook de hulpbehoevende en/of beschadigde huid nog beter kan helpen om er weer gezond en stralend uit te zien".

Hannah skincare

Zij koos voor het merk Hannah Skincare, "want bij mijn werk in een andere schoonheidssalon waar al jaren met het merk Hannah Skincare gewerkt wordt, had ik al snel gezien dat dit product echt wat doet. Ook op de beschadigde huid, zoals bij eczeem of psoriasis, heb ik gezien wat de resultaten zijn." Hannah skincare heeft zich de afgelopen jaren ruim bewezen in de branche. Het specialisme in huidtherapie, jarenlange praktijkervaring én het pionierschap met betrekking tot de wetenschappelijk bewezen bindweefselmassage hebben geleid tot een effectief stappenplan voor de huid. Dit unieke totaalconcept heeft als voornaamste doel: een zichtbare en vooral duurzame huidverbetering voor iedereen.

Meet and treat

Om het publiek kennis te laten maken met het product is er tot het einde van het jaar een zogenaamde meet and treat-behandeling. Normaal gesproken zijn de kosten voor een Hannah behandeling € 51,00. Tot eind 2014 kost dit maar € 35,-.
Voor iedereen die voor het eind van de feestmaand december een bezoek aan de salon brengt zal tevens een leuk presentje klaarliggen. Zo lang de voorraad strekt. Meer info is te vinden op www.schoonheidssaloncleopatra.nl of telefonisch via 0652083339.

Het Zeeuws Woorden boek verjaert 1964-2014

MIDDELHARNIS - Dit jaar is het 50 jaar geleden dat het Woordenboek der Zeeuwse Dialecten verscheen. Na 35 jaar van onderzoek voltooide de Zeeuwse letterkundige dr. Rika Ghijsen, de toenmalig secretaresse van De Zeeuwsche Vereeniging voor Dialectonderzoek, in 1964 haar levenswerk. Hoewel Goeree-Overflakkee tot Zuid-Holland behoort, zijn ook de dialecten van dat (voormalige) eiland opgenomen in het woordenboek, omdat ze gelet op de overeenkomstige kenmerken, tot de Zeeuwse dialecten gerekend moeten worden. Zo leverde bijvoorbeeld de taaldeskundige Flip den Eerzamen uit Goedereede honderden woorden en uitdrukkingen voor het woordenboek.

Het 50-jarig bestaan van het woorden wordt gevierd met een feestelijke dag in de Zeeuwse Bibliotheek Kousteensedijk 7 in Middelburg op zaterdag 22 november, onder het motto 'Het Zeeuws woordenboek verjaert'. Het programma voor deze dag staat hieronder.
10.30 uur: Inloop met koffie en een Zeeuwse bolus;
11.00 uur: Opening door de voorzitter van de Zêêuwse Dialect Verêniging;
11.10 uur: Inleiding over leven en werk van mevrouw Rika Ghijsen, samenstelster van het Woordenboek door Johan Francke. De heer Francke, Zeeuwse Bibliotheek, heeft zich beziggehouden met de inventarisatie en de beschrijving van de Collecties H.J.M. Ghijsen;
11.40 uur: Feestrede door Prof. Dr. Jacques Van Keymeulen, hoogleraar Nederlandse Taalkunde aan de Rijksuniversiteit van Gent en adviseur van de Wetenschappelijke Commissie van de Zeeuwse Dialectvereniging, over betekenis en waarde van het Woordenboek;
12.15 uur: Presentatie van de nieuwe website www.zeeuwsewoordenbank.nl;
12.30 uur: Aperitief en broodjeslunch in buffetvorm; Toespraak door de commissaris van de koning in Zeeland drs. Han Polman;
14.00 uur: Kort verhaal - Esther van de Vreede, Yerseke;
14.15 uur: Humoristische Zeeuwse poëzievoordracht - Jan Zwemer, Serooskerke;
14.40 uur: Kort verhaal - Esther van de Vreede, Yerseke;
15.00 uur: 'Bie d'n dokter' een korte klucht door toneelgroep 'De Klokkedieven uit Goedereede;
15.25 uur: Dialectquiz;
15.45 uur: Afsluiting door de voorzitter van Stichting De Zeeuwse Taele. De onderdelen worden muzikaal omlijst door 'Krapuul'.
Wijze van aanmelden: De kosten voor deelname bedragen € 20,00, lunch inbegrepen; Aanmelden door overmaking van dit bedrag op rek. nr. NL71 RABO 0371 4051 81 ten name van Stichting De Zeeuwse Taele, onder vermelding van 'Woordenboekdag'. Wilt u ook uw postcode en huisnummer vermelden?

Ambachtelijke bakker Koese heropend

SOMMELSDIJK - Afgelopen zaterdagavond 15 november werd de geheel vernieuwde zaak van ambachtelijke bakker Koese heropend. In een periode van 6 weken hebben hoofdaannemer Wielhouwer en onderaannemers de zaak aan de Binnenweg gestript en voorzien van een geheel nieuw interieur. Het resultaat mag er zijn en is een aanwinst voor Sommelsdijk. Tijmen en Roan, de vierde generatie Koese, knipten met behulp van vader Niels met een mega schaar het lint door waarmee de bakkerszaak officieel geopend was. Vanaf dinsdag 18 november (vandaag) kunnen de klanten weer terecht. De gehele week is er een speciale openingsactie, een tas met broodproducten voor een speciale actieprijs. Ook maakt men bij aankoop kans op een prachtige Waldkorn fiets. (Foto: Hans Villerius)

Kernactiviteiten

DEN BOMMEL

Atelier Kunst-Kortekaas

Zaterdag 22 november van 10.00 tot 16.30 uur zullen Marian Kortekaas met haar schilderijen en keramiek en Henk de Koen onder de naam Art-Passé met zijn lijstenmakerij gezamenlijk hun werk tentoonstellen in het 'Atelier Kunst-Kortekaas' Dit atelier is te vinden aan Bosland 34. Tijdens deze open dag zal Henk een oude olieverf schilderij een nieuw leven geven. Tijdens de bezichtiging van de expositie zullen zowel Henk als Marian werkend te zien zijn. Meer info op www.kunst-kortekaas.nl.

Verkoopdagen Creaclub Den Bommel

Vrijdagavond 28 november, van 18.30 tot 21.00 uur en zaterdagmorgen 29 november van 10.00 tot 12.30 uur, houdt de Creaclub van de Hervormde Gemeente van Den Bommel haar jaarlijkse verkoping in verenigingsgebouw "Bij de Bron". Evenals vorige jaren kunt u weer oliebollen, diverse koekjes, advocaat en op allebei de dagen vers gebakken vis kopen. Er worden diverse cadeauartikelen verkocht zoals speelgoed, verder gehaakte en gebreide artikelen en interieuraccessoires. Ook kunt u enveloppen trekken en meedoen aan verschillende raadspelletjes. Tevens is er gelegenheid om koffie, thee en fris te nuttigen met eigen gebakken cake. Op vrijdagavond kan er gegeten worden. Er wordt dan erwtensoep, hutspot en voor de kids een broodje hotdog geserveerd.

DIRKSLAND

Ouderendag SBW Geldershof

Donderdag 27 november wordt weer de Ouderendag gehouden in zorgcentrum Geldershof, Poldersweegje 2. De aanvang is 9.30 uur. De opening wordt verricht door wethouder Koningswoud. Sprekers zijn Yvonne de Waal en Cisca Engelman over 'de ontwikkelingen in de ouderenzrog'. Verder werkt de heer K. Pater mee, hij presenteert 'Flakkee van toen'. En er is een broodmaaltijd. Aan de dag zal verder het muziekgezelschap 'De Mooie Molen' meewerken. U kunt deelnemen aan de broodmaaltijd door telefonisch te reserveren via de receptie van Geldershof, tel. 602055 op werkdagen van 08.30-16.30 uur. De kosten voor deze lunch bedragen € 7,- p.p., verder is deze dag gratis toegankelijk. Opgaven worden in volgorde van binnenkomst genoteerd. Let op: Vol is vol. Als u geen vervoer hebt kunt u telefonisch contact opnemen met een van de volgende personen. Voor Dirksland mevr. A. Soldaat (tel. 601885) of mevr. T. v.d. Kroon (tel. 601244), voor Melissant de huismeester van Vollenhoven (tel. 601444) en voor Herkingen mevr. Flantua (tel. 750755).

Bingo SVIK

Op donderdag 20 november is er weer een bingo bij SVIK in de Victoriahal. Aanvang 19.30 uur, zaal open 19.00 uur. Er worden tien ronden gespeeld waaronder twee superronden.

GOEDEREEDE

Adventsuitvoering gelegenheidskoor

In het teken van de Advent zal er op zaterdag 29 november een uitvoering worden gehouden in kerkgebouw De Levensbron te Goedereede. In de maanden oktober en november hebben verschillende enthousiaste zangers en zangeressen uit diverse gemeentes een repertoire ingestudeerd rondom het adventsthema 'Van verwachting naar vervulling'. Het resultaat is op deze avond te horen. Er zullen veel bekende advents- en kerstliederen worden gezongen. Naast de koorzang is er ook veel samenzang. Dominee J.W. van Estrik hoopt de meditatie te verzorgen. De opbrengst van deze avond zal ten goede komen van de Levensbronkerk. De kerk, Doelweg 5, is vanaf 19.00 uur open, de uitvoering begint om 19.30 uur.

Inloopochtend Peuterspeelzaal

Peuterspeelzaal De Krukel, Jongkoenstraat 1 te Goedereede houdt donderdag 20 november a.s. een inloopochtend. Van 09.00 tot 10.30 uur zijn belangstellenden en in het bijzonder de ouders/verzorgers van kinderen in de leeftijd vanaf 1,5 jaar welkom. De Krukel is een neutrale peuterspeelzaal waar iedereen van harte welkom is. "Door een kijkje te komen nemen krijgt u een indruk hoe wij te werk gaan. Op deze ochtend zijn de leidster en leden van de ouderraad aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. U bent van harte welkom om onder het genot van een kopje koffie of thee uw kindje naar hartenlust te laten spelen", aldus de leiding van De Krukel. Mocht u die dag niet in de gelegenheid zijn om langs te komen kunt u altijd bellen voor informatie of een kijkafspraak, tel 06 86820468.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Inloophuis de Boei

Stichting Inloophuis de Boei Goeree-Overflakkee organiseert iedere 2e en 4e dinsdag van de maand een inloop met activiteit voor mensen die persoonlijk of in hun naaste familie te maken hebben (gehad) met kanker. De volgende inloop staat gepland op dinsdag 25 november. Vanaf 10.00 uur staan de koffie en thee klaar en rond 12.00 uur wordt de zelf meegebrachte lunch genuttigd. Vanaf 13.00 uur zal Jolijn Kamphuis van Care for Woman een lezing geven over de vraag hoe om te gaan met hormonale gevolgen van (de behandeling) van kanker? Aan bod zullen onderwerpen komen als hormonale klachten zowel bij mannen als vrouwen, maar ook hoe voeding, leefstijl, bewegen, contacten mee kunnen werken aan een beter herstel. De inloopdag vindt plaats in 'De Overkant', Dijkstelweg 33 te Ouddorp. Voor vragen en informatie kunt u contact opnemen via info@deboeigo.nl of 06 22111572, of kijken op www.deboeigo.nl.

MELISSANT

Geslaagde koffieochtend

Woensdag 12 november was de eerste koffie ochtend in de Melishof. Een aantal dorpsgenoten kon gezellig kletsen onder het genot van een heerlijk 'bakkie' met een speculaasje. "De een had het over de nieuwe 'Sofa-Bank' die onlangs geplaatst is, de ander sprak over hoe het Melissantse bos tot stand is gekomen. Om 10.00 uur gingen de deuren open en rond 12.00 uur gingen de bezoekers weer huiswaarts. De volgende koffie ochtend zal op woensdag 17 december zijn en in het teken staan van Kerst. Er wordt een kleine competitie sjoelen gedaan. De koffie kost € 1,25 en men kan ook fris of thee nuttigen.

MIDDELHARNIS

De dood en er na…?

Wat zegt de Bijbel over de dood en hierna? Is dat veel of weinig? Is het genoeg? Of spreekt de Bijbel meer over een nieuwe hemel en een nieuwe aarde aan het einde der tijden? En hoe moeten we ons al dat spreken over een hemel of over een komende opstanding voorstellen? Ieder die hierin mee wil denken wordt van harte uitgenodigd op een avond van Vorming en Toerusting in de Emmauserk. Aan de hand van een powerpoint-presentatie worden teksten en passages besproken. Welkom op maandag 24 november om 20.00 uur in de Emmaüskerk te Middelharnis. Leiding: ds. L.J. Lingen. Zie ook www.emmauskerkmiddelharnis.nl.

NIEUWE-TONGE

Vers gebakken vis

Zaterdag 22 november is er weer verse vis te koop. De opbrengst komt ten goede aan de Hersteld Hervormde Gemeente. Van 9.30 tot 12.30 uur kunt u voor gebakken schol en schar terecht bij de schuur van de familie Van Kempen, Duivenwaardseweg 7. Gebakken vis kost € 1,- per stuk en ongebakken vis kost € 0,50 per stuk. Maar: op is op.

OOLTGENSPLAAT

Open ochtend voor vrouwen

Woensdag 26 november zal er weer een open ochtend voor vrouwen gehouden worden. Een medewerker(ster) van de MAF zal spreken over hulp die deze organisatie biedt aan kwetsbare mensen in onbereikbare gebieden. MAF (Mission Aviation Fellowship) is er voor mensen die in afgelegen gebieden leven; met vliegtuigen en communicatiemiddelen maakt MAF hen bereikbaar voor hulp en met het evangelie. Meer dan 1000 (hulp)organisaties doen dankzij MAF sneller, efficiënter en veiliger hun werk. Elke 5 minuten stijgt ergens ter wereld een MAF vliegtuig op om te helpen. Een ieder is deze ochtend welkom. De bijeenkomst begint om 9.30 uur en wordt gehouden in Elthato (Zuid Achterweg). Vanaf 9.15 uur staat de koffie/thee klaar.

Breicafé

Het breicafe zal in de maand november een week later zijn i.v.m. Events Week, nl. op donderdag 20 november a.s. van 19.30-22.00 uur in 't Centrum, Weesmolenstraat 12, Ooltgensplaat. "Een avond gezellig haken, breien of borduren, of alleen een bakje doen. Nog niet eerder geweest? Kom gerust, ook als je een beginneling bent, we helpen elkaar verder. Wel zelf materialen meenemen", aldus de organisatie. Entree is € 1,50, inclusief koffie/thee. Voor meer informatie kunt u bellen met Ati Verwoerd, 06-40701181. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

Knutselmiddag

Op woensdag 19 november van 13.30-15.00 uur is er voor alle kinderen van groep 1 t/m 8 weer een knutselmiddag in 't Centrum, Weesmolenstraat 12, Ooltgensplaat. Het thema is 'Najaar'. Kosten € 2. Ook kinderen die nog niet eerder zijn geweest, zijn van harte welkom. Voor informatie bel Mira (630323) of Anke (630792). Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

OUDDORP

MS Lotgenotencontact

Donderdag 20 november van 13.30 tot 16.00 uur is er een bijeenkomst van het MS Lotgenotencontact Goeree-Overflakkee. De bijeenkomst wordt gehouden in De Vliedberg. Tijdens de laatste bijeenkomst van 2014 heeft men Bellatrix van Wingerden uitgenodigd. Zij beoefent vanaf haar 19e intensief yoga en meditatie en heeft meerdere opleidingen en trainingen met succes afgerond. Belangstellenden graag aanmelden via email: m.vermeulen592@upcmail.nl.

Psalmzangavond met tegenstem

Op zaterdag 22 november zal er een Psalmzangavond met tegenstem gehouden worden in de Eben Haëzerkerk, Diependorst 18a te Ouddorp. Een ieder wordt uitgenodigd om met een samengestelde groep tegenstemzangers uit de regio Psalmen te zingen. De aanvang is 19.30 uur. Ds. Zoet hoopt deze avond de opening, een korte meditatie en de sluiting te verzorgen, organist op deze avond is Willem den Boer. De collecte is bestemd voor het Diaconaal Gastenhuis de Oase. "De Oase is een plaats van rust voor onze medemens, die te maken heeft met emotionele of psychische noden, als het leven even om een adempauze vraagt", aldus de organisatie. Na de zangavond is er nog gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken.

OUDE-TONGE

Verenigings- en clubmarkt

De dorpsraad Oude-Tonge organiseert op 22 november een grote verenigings- en clubmarkt in De Grutterswei. Aanvang 13.00 uur, einde 17.00 uur, de toegang is gratis. Op deze middag kunnen verenigingen en clubs uit het dorp zich presenteren.

Sinterklaasmiddag 55+

De Plaatselijke Commissie van Oude-Tonge organiseert voor alle 55- plussers van Oude- Tonge op woensdag 26 november een gezellige sinterklaasmiddag. De middag begint om 14.00 uur en wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27 in Oude-Tonge. Van tevoren aanmelden op telefoonnummer 0187 64 13 44 of via e-mail m.vanderwelle@zijngo.nl.

Jeugdmiddag

Op woensdagmiddag 19 november a.s. wordt er weer een middag gehouden voor de jeugd van groep 1 t/m 8 uit Oude-Tonge. De middag wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27 te Oude-Tonge en duurt van 13.30 tot 15.00 uur. Het thema is Sinterklaas en Zwarte Piet. De kosten zijn € 2,00 p.p. Voor verdere informatie kunt u bellen naar Stichting ZIJN, tel. (0187) 641344.

Tentoonstelling konijnen en cavia's

Vrijdag 28 en zaterdag 29 november wordt er een open tentoonstelling van konijnen en cavia's gehouden. De tentoonstelling vindt plaats bij bloemenhandel John Auperlé en Dierenwinkel Marian Fauna Food.

Kerst bij GOEDvoorGOED

Een jaar lang heeft kringloopcentrum GOEDvoorGOED kerstartikelen verzameld. Alle ballen, kerststallen, slingers, enz., zijn gesorteerd en opgeslagen. Intussen is begonnen met de verkoop van diverse kerstartikelen in de vestiging te Oude-Tonge. Daar is nu al volop keuze: feestverlichting en kunstkerstbomen, maar ook oude kerstversiering die jaren lang vergeten op zolders heeft gelegen. De verkoop is begonnen, maar GOEDvoorGOED houdt ook een kerstmarkt met erwtensoep en warme chocomel, op woensdag 26, vrijdag 28 en zaterdag 29 november in het pand te Oude-Tonge, Energiebaan 2a, van 10.00 tot 15.00 uur.

STELLENDAM

55+ Uitstapje naar Intra tuin

Op donderdagmiddag 27 november organiseert de activiteitencommissie van de Stichting ZIJN Stellendam een uitje naar Intra Tuin in Numansdorp. Men vertrekt rond 13.30 uur vanaf het Haegse Huus te Stellendam met eigen auto's. Voor de chauffeur wordt een kleine bijdrage van minimaal € 3,- gevraagd. Opgeven kan bij mevr. M. v. Oostenbrugge (tel. 491653) of bij mevr. E.S. Spahr v.d. Hoek (tel. 602411). Op 4 december is er een Sinterklaasmiddag met high tea. Voor deze middag wordt gevraagd aan de deelnemers om een klein cadeautje mee te brengen t.w.v. € 3 á € 3,50. De cadeautjes zullen worden verloot. De aanvang van deze middag is 14.30 uur. De zaal is open van 14.15 uur. Ook belangstellenden buiten Stellendam zijn welkom.

Aankomst Sinterklaas

Zaterdag 22 november komt Sinterklaas met z'n Pieten weer aan in de oude haven van Stellendam. Fanfare De Hoop zal aanwezig om Sinterklaas welkom te heten en hem door het dorp te begeleiden naar het 't Haegse Huus, waar het feest zal losbarsten. De kinderen worden om 13.00 uur op de oude haven verwacht. Na het succes van de voorgaande jaren komen er ook dit jaar weer Pieten naar de knutselfabriek ('t Haegse Huus). "Vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur kunnen jullie daar alvast wat moois voor de intocht maken", aldus de organisatie.

Clïenten Sjaloom Zorg hadden een weldadige dag

DIRKSLAND – De Snoezelbus. Vorige week donderdag stond 'ie in Dirksland, vlakbij woonzorgcomplex Elkersweide. Hier wonen ook cliënten van Stichting Sjaloom Zorg, die het vijftigjarig bestaan viert. Ter gelegenheid hiervan stonden dit jaar al diverse jubileumactiviteiten op het programma, van een kerkdienst tot een uitje naar de dierentuin. Er was echter één cliëntengroep die van dit alles niet kon genieten. Vanwege hun ernstige beperking of complexe zorgvraag zijn ze aan huis, bed of rolstoel gebonden. Maar ook voor hen wilde Sjaloom Zorg graag iets extra's doen. Er werd gekozen om de Snoezelbus naar Elkersweide te laten komen.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Een bus die vanbinnen verbouwd is tot een rustige, sfeervolle ruimte, waar een zevental cliënten van Sjaloom Zorg donderdag kon genieten van persoonlijke aandacht van hun ouders of activiteitenbegeleiders, in een sfeer van weldadige rust, met rustgevende zachte muziek en gedempt gekleurd licht. Niet met de drukte van elke dag om zich heen, maar soms echt in alle stilte mochten ze een poos in de Snoezelbus verblijven, waar cliënten zichtbaar tot rust kwamen of soms zelfs even in slaap vielen.
De komst van de Snoezelbus werd financieel mogelijk gemaakt door de Raad van Bestuur en de Stichting Vrienden van Sjaloom Zorg, die voor elk van deze cliënten een bedrag van vijftig euro beschikbaar hadden gesteld, zodat ook zij konden delen in de jubileumviering. En dat was zichtbaar goed besteed.

Snoezelen

'Snoezelen' is een combinatie van de woorden doezelen en snuffelen. Het één verwijst naar sfeer en het ander naar het prikkelen van de zintuigen. Bij snoezelen gaat het om ontspanning in een ruimte die door kleuren, geuren en geluiden de zintuigen aangenaam prikkelen. Het heeft een positief effect op stemming en gedrag, waardoor het bijdraagt aan de kwaliteit van leven.
De Snoezelbus biedt dit allemaal en komt, op aanvraag, naar de gewenste locatie toe, zodat er niet eerst een – vermoeiende – reis nodig is om te kunnen snoezelen. Voor het gebruik van de Snoezelbus wordt een tarief berekend dat alleen ten goede komt aan de exploitatie van de bus. De begeleiders van Stichting Snoezelbus doen hun werk op vrijwillige basis. En ze weten uit de praktijk hoe zeer dit in een behoefte voorziet!

Twee dressuurtalenten geselecteerd voor Rabo-talententrainingen

MIDDELHARNIS - Tijdens de Rabo Talentendag op 10 september zijn Milou Arensman (14) uit Middelharnis en Eveline Dees (14) uit Oude-Tonge geselecteerd om komend jaar onderdeel uit te maken van het Rabo Talentenplan en mee te doen aan de Rabo KNHS Nationale Beloftentrainingen.

Op de Rabo Talentendag werden ruim 200 paardensporttalenten uit het hele land gescout door bondscoaches en topruiters. Beide jonge amazones uit onze regio blinken uit in de discipline dressuur klasse Z2. Milou op pony Beekzicht's Bolero en Eveline op Coelenhage's Las Vegas. De dames hebben nu de officiële NOC NSF erkende sporttalenten status.
De vooruitgang van Milou en Eveline wordt gedurende het beloftentraject goed in de gaten gehouden. De bondscoaches van paardensportbond KNHS spelen hierbij een belangrijk rol. Zij wonen Rabo-talententrainingen bij en overleggen met toptrainers over de ontwikkeling van de ruiters. De talenten variëren in de leeftijd 14 tot en met 25 jaar. De trainingen worden verzorgd door de beste ruiters en trainers van het land zoals Anky van Grunsven en Adelinde Cornelissen en gaan in november van start.

Uniek Rabo Talentenplan

De opzet van het Rabo Talentenplan is uniek in de wereld. De structurele ondersteuning van talentherkenning en -ontwikkeling werpt duidelijk zijn sportieve vruchten af. Onder de medaillewinnaars op de afgelopen Wereldruiterspelen bevonden zich een aanzienlijk aantal ruiters die zijn voortgekomen of zelfs nog deel uitmaken van het Rabo Talentenplan. Milou en Eveline hopen in de voetsporen te treden van deze toppers.

CSG Prins Maurits brengt € 15.000 bijeen voor Koerdische vluchtelingen

In aanwezigheid van de leerlingenraad overhandigt Pieter Brandwijk de cheque aan Fazila Rashid. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – In één woord: verrassend. Zo was de opbrengst van de actie die de Prins Mauritsschool in Middelharnis in de achterliggende tijd hield voor vluchtelingen in Koerdistan. Voor deze mensen is Fazila Rashid uit Sommelsdijk actief en in totaal kon aan haar maar liefst € 15.000 worden overhandigd. Dat gebeurde vorige week donderdag in één van de lokalen van C.S.G. Prins Maurits.

Door Hans Villerius

Fazila Rashid is 22 jaar geleden zelf uit Koerdistan gekomen en woont inmiddels 20 jaar in Sommelsdijk. Onlangs is ze er echter weer geweest, omdat een zoon van haar in Koerdistan woont. Met eigen ogen heeft ze de nood gezien die er heerst. Het geweld in Irak, de tienduizenden gezinnen die bang en wanhopig op de vlucht zijn, dikwijls op straat of in de woestijn moeten verblijven, gebrek hebben aan drinkwater, voedsel en medicijnen. Maar ook zijn er gehandicapten, zieken, ouderen en kwetsbare kinderen die niet kunnen vluchten. En vrouwen die door IS-strijders worden verkracht of als slaaf worden verkocht.

Toen Fazila Rashid uit Koerdistan terugkeerde, ging ze naar de Prins Mauritsschool, waar ook haar kinderen op hebben gezeten, met de vraag of de school mogelijkheden ziet om iets te doen voor de erbarmelijke toestanden die ze heeft gezien. Die vraag was aan geen dovemans oren gericht. Graag zette de school zich voor de noodlijdende medemens in en ging acties houden. Ook de leerlingenraad werd hierbij betrokken.
Fazila Rashid mocht op school een presentatie houden over de situatie in Irak. Na afloop werd een collecte gehouden die ruim € 900 opbracht. Daarnaast kwam de opbrengst van lekkernijen die in de aula werden verkocht ten goede aan dit doel. Maar overweldigend was het resultaat van de nachtelijke lessenmarathon die gehouden werd van vrijdag 10 oktober 19.30 uur tot zaterdag 11 oktober 8.00 uur. Gerekend werd op zo'n 60 leerlingen die deelnamen, het waren er 160! Een nachtlang werden ze door ruim tien docenten beziggehouden met een gevarieerd lessenprogramma, zoals Wiskunde, Duits, Economie, Geschiedenis, Muziek, Tekenen, Gym, Sterrenkunde, Leren reanimeren en Alcohol in het verkeer. Met een gezamenlijk ontbijt werd afgesloten en uiteindelijk bleek € 8.270 bijeen te zijn gebracht. Samen met de andere opbrengsten was hiermee een bedrag bereikt van € 11.186,93. Het streven om in ieder geval € 5.000 op te doen, werd dus ruimschoots overtroffen. En toen de school besloten had om de ruim 11.000 euro die er al lag te verhogen tot 15.000 euro, wist Fazila Rashid niet wat ze hoorde toen ze vorige week een cheque ter waarde van dit bedrag in ontvangst mocht nemen uit handen van docent Pieter Brandwijk en de leerlingenraad. "Ik sta perplex… Ik ben sprakeloos… Heel, heel, heel hartelijk bedankt!", was haar reactie. Duizenden mensen kunnen met dit bedrag geholpen worden. Hetzij aan eten en drinken, hetzij aan voorzieningen met het oog op de komende winter.

Vanwege de succesvolle actie was bij de overhandiging van de cheque zelfs een cameraman van de Koerdische staatstelevisie aanwezig, zodat nog dezelfde avond de Prins Mauritsschool en haar zeer geslaagde actie schitterden in vele huiskamers in Verwegistan.

Vergadering Ring van Oranje

Maria Evers overhandigt het broodrooster aan Plonie van Es.

NIEUWE-TONGE - Op 4 oktober jl. was Ring van Oranje, de Oranjevereniging van Nieuwe Tonge, aanwezig op de Herfstmarkt die gehouden werd in Ons Dorpshuis. Hier had men de mogelijkheid om lid te worden, zich op te geven als vrijwilliger, of ideëen te opperen voor de komende Koningsdag. Er werd ook een quiz aangeboden met vragen betreffende ons Koningshuis. Mw. Plonie van Es was een van de winnaars. Vrijdagavond 17 oktober heeft Maria Evers, namens het bestuur van de vereniging, haar de prijs overhandigd. Een broodrooster, speciaal gestyled voor Oranjefans! ´Ring van Oranje´ wil iedereen van harte uitnodigen voor de eerstvolgende bijeenkomst op woensdag 19 november om 19.30 uur in de bovenzaal van Ons Dorpshuis. Er zal worden nagedacht over de invulling van Koningsdag 2015. Om deze tot een succes te maken, zijn vrijwilligers onmisbaar.

Lezing over vuurtorens en bakens op Goeree

GOEDEREEDE - Het bestuur van de Stichting Goereese Gemeenschap organiseert voor donateurs en belangstellenden een lezing met historisch beeldmateriaal over vuurtorens en bakens op Goeree. Na een korte uiteenzetting over de ontwikkeling van de kustverlichting in Nederland, neemt Peter Kouwenhoven, oud-voorzitter van de Nederlandse Vuurtorenvereniging en redacteur van "De Vuurboet", u mee door vijf eeuwen 'vuurtorengeschiedenis' op Goeree.
Het verhaal gaat over de kerktoren van Goedereede als vuurtoren, over de IJzeren Baak op het Flaauwe Werk en de lichtenlijn Slijkgat. De dramatische geschiedenis van de betonnen vuurtoren op het Westhoofd komt aan bod en er wordt een beeld geschetst van het werk van de lichtwachters van Goeree. De lezing eindigt met de nog jonge geschiedenis van de vuurtoren van Ouddorp en het werk van de hedendaagse vuurtorenwachter. De avond wordt gehouden op donderdag 27 november in "De Ark" aan het Kerkpad in Goedereede en vangt aan om 19.30 uur. Toegang is gratis.

OUDDORP - Dit jaar presenteere de vereniging Natuur en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee zichzelf weer op de Vision beurs. In de stand konden bezoekers meedoen met een natuurquiz, waarbij de deelnemers een mezenkast konden winnen. De gelukkigen waren mevrouw A. Melissant uit Ouddorp en de heer T. de Bruijn uit Middelharnis. Er werden 138 formulieren ingevuld, waarvan er 109 goed ingevuld waren.

Antwoorden quiz

Hieronder de vragen en antwoorden van de Natuurquiz.

1. Hoe heet deze vogel? Fazant.
2. Wat maakt een spin? Web.
3. N.L.G.O. houdt zich bezig met natuur en landschap op Goeree-Overflakkee. Weet jij wat de letters N.L.G.O. betekenen? Natuur en Landschap Goeree-Overflakkee.
4. Noem de vier seizoenen? Lente-zomer-herfst-winter.
5. Hoe noem je een groep vissen? School.
6. Wat is de naam van dit veel voorkomende struikje (op tafel)? Brem.

De vereniging houdt regelmatig lezingen over de natuur en organiseert daarnaast excursies. Er zijn ook verschillende werkgroepen actief waaraan iedereen kan deelnemen. Verder geeft de vereniging het natuurblad 'Sterna'uit. Meer informatie kunt u vinden op de website: www.nlgo.nl.

Koffiezetmachine voor familie Flikeert

OUDDORP - Tijdens de Visionbeurs maakte men kans op een koffiezetmachine T.w.v. € 475,00 bij het 'raad de wijnspel' van Jumbo Sperling. Mevrouw Flikweert werd de gelukkige winnaar. Op de foto overhandigt Coen Sperling de prijs aan de familie Flikweert.

Rabobank Cultuurprijs groot succes

De prijswinnaars op de voorste rij, v.l.n.r.: Jaap Reedijk, Joep Luijckx en Eva van Batum. Erachter links Jan de Waard en rechts Greet de Kooning, daartussenin v.l.n.r.: Anne-Marie Vermaat, Renate van Opdorp, Lisa Lambregts en Ivo Teuwen.

SOMMELSDIJK - Onder grote belangstelling vond vorige week donderdag aan 't eind van de middag en in 't begin van de avond de eerste uitreiking plaats op Goeree-Overflakkee van de Rabobank Cultuurprijs en Jongtalentprijs. Het werd een feestelijke bijeenkomst, waarvan het programma gevuld werd met korte interviews met onder andere de voor genoemde prijzen genomineerde kunstenaars. En natuurlijk de uitreiking van de Juryprijs, de Jongtalentprijs en de Publieksprijs. Het programma werd afgewisseld door muzikale intermezzo's door de groep Little Birds, terwijl het geheel op levendige wijze aaneen werd geregen dan wel gesproken door de bekende journalist Frénk van der Linden.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Het uitreiken van de Rabobank Cultuurprijs en de Jongtalentprijs is een initiatief van Rabobank Goeree-Overflakkee, die dit samen met de Culturele Raad en de gemeente Goeree-Overflakkee organiseert, met als doel de eilandelijke kunstenaars en het eilandelijke culturele leven in de schijnwerpers te zetten. De prijsuitreiking - en natuurlijk ook het eraan voorafgaande traject, waaronder een bezoek aan de deelnemende kunstenaar en hun ateliers - is een tweejaarlijks evenement, waarvoor kandidaten eigen werk kunnen insturen of waarvoor anderen hen aan kunnen melden.
Aan deelname zijn wel voorwaarden verbonden. Zo moet de kunstenaar op Goeree-Overflakkee zijn gevestigd. En het ingestuurde werk moet kwaliteit hebben, originaliteit uitstralen en een eigen signatuur hebben.

Prijzen

Aan dit culturele evenement zijn drie prijzen verbonden. Allereerst de Juryprijs: de Rabobank Cultuurprijs, waarbij de winnaar een bedrag van € 1000 wint, om daarmee een expositie, een uitvoering of een andere presentatievorm te organiseren.
In de tweede plaats is er voor aanstormend talent de Jongtalentprijs, die uitgereikt wordt aan een veelbelovende jonge kunstenaar (tot 21 jaar). Deze prijs dient als steuntje in de rug en als impuls voor verdere investering in de artistieke loopbaan.
En daarnaast is er de Publieksprijs. Deze wordt toegekend aan de hand van de aantallen door het publiek uitgebrachte stemmen op de ingezonden kunstwerken.

Beeldend kunstenaars

Voor deze eerste keer ging het om werk van beeldend kunstenaars, waarvoor inzendingen konden worden gedaan tot 15 mei jl. Dertien kunstenaars deden mee. Dat waren Mirian Zimmerman, Kees Stoutjesdijk, Joep Luickx, Ivo Teeuwen, Foke Stribos, Jaap Reedijk, Anneke Lalleman, Renate van Opdorp, Marlies Verda, Hans Dolieslager, Harald Jassoy, Annette de Roo en Anne-Marie Vermaat. Voor de Jongtalentprijs waren er twee kandidaten: Eva van Batum en Lisa Lambregts.

De prijswinnaars werden bekend gemaakt tijdens de bijeenkomst van vorige week donderdag, in 't Prieel van Recreatiecentrum De Staver te Sommelsdijk, waar zo'n 120 mensen bijeen waren.

Nominaties

Vóór het moment van de prijsuitreiking was een zestal kunstenaars genomineerd. Vier voor de Cultuurprijs en twee voor de Jongtalentprijs. Tot de eerste vier behoorden Ivo Teuwen met zijn werk 'Cross the line' (geblazen glas in houten frames), Anne-Marie Vermaat met 'Tulpen uit Dirksland' (fotografie), Renate van Opdorp met 'Het grenzeloze landschap' (fototechniek) en Joep Luijckx met zijn schilderij 'Zindering'. Lisa Lambregts en Eva van Batum stonden op de nominatie voor de Jongtalentprijs. Eerstgenoemde voor haar schilderproject 'Contact' en de laatste voor het project Groen in het 'Binnenstebuiten huis' dat eerder dit jaar bij kringloopwinkel Goed voor Goed te Middelharnis gerealiseerd werd en te bezichtigen was.

Interviews

Alle genomineerden werden door Frénk van der Linden geprikkeld om wat meer te vertellen over hun artistieke ambacht. Waarom ze kunstenaar zijn geworden? Wat kunst betekent in hun leven? Wat juist dat ene kunstwerk dat ze voor de Cultuurprijs hadden ingestuurd voor waarde voor hen heeft? Waar ze hun inspiratie uit halen? Of wat het zou betekenen als alle mogelijkheden om zich artistiek te uiten hen ontnomen zouden worden? Als rode draad viel bij allen te beluisteren dat het voor kunstenaars heel belangrijk, eigenlijk onmisbaar is, om zich volledig vrij te voelen. En dat het de uitdaging is om datgene wat je ziet en waardoor je geïnspireerd wordt, op een andere wijze weer te geven.
Maar ook anderen werden gepolst over hun gevoel voor kunst, zoals cultuurwethouder Gerrit de Jong, directievoorzitter Jan de Waard van Rabobank Goeree-Overflakkee en Greet de Kooning-Hommes als voorzitter van de Culturele Raad. Bij hen viel vooral te beluisteren dat kunst een verrijking in het leven is, mensen aan elkaar verbindt dus de sociale samenhang bevordert, maar ook het creatief talent stimuleert. Kortom, dat kunst een waardevolle bijdrage aan het leven levert en het daarom waard is om oog en voldoende aandacht voor te hebben.

Jury

Na de vele inspirerende woorden die tijdens de bijeenkomst hadden geklonken, werd het hoogtijd om de winnaars bekend te maken. Voor de toekenning van de Cultuurprijs en de Jongtalentprijs was een achtkoppige jury samengesteld. Hierin hadden zitting Jan de Waard (Rabobank), de cultuurondernemers Bram van Baalen en Liesbeth Godrie, beeldend kunstenaar Goos Verwoest en Maria Coolen (verbinder tussen kunstenaars), terwijl Ada Overwater (gemeente Goeree-Overflakkee) het secretariaat vervulde. Als juryvoorzitter zou burgemeester Ada Grootenboer zitting in de jury hebben gehad, maar vanwege haar ziekte nam nu Greet de Kooning deze functie waar.

Publieksprijs

Voor de Publieksprijs was het anders geregeld. Nadat van 11 t/m 31 oktober in het Diekhuus een tentoonstelling te bezoeken was van kunstwerken die voor de Rabobank Cultuurprijs waren ingestuurd, kon via de website van de gemeente het publiek een stem uitbrengen welk werk volgens hen de Publieksprijs verdiende.

Winnaars

Voor de publieksprijs hadden 998 mensen een stem uitgebracht. De meeste waren gegaan naar het kunstwerk 'De gebroeders Boomsma' van Jaap Reedijk. Als prijs kreeg hij een fraaie ingelijste compilatie van afbeeldingen rondom zijn kunstwerk overhandigd. Tijdens de prijsuitreiking maakte Reedijk meteen van de gelegenheid gebruik om een oproep te doen richting gemeentebestuur om aan de markante tweelinggebroeders van zijn kunstwerk een straatnaam in Middelharnis te wijden. Of misschien nog wel meer. En wethouder De Jong toonde zich alleszins bereid om hierover met Reedijk, op diens verzoek, een gesprek aan te gaan.
Voor de Jongtalentprijs mocht Eva van Batum zich de gelukkige noemen. En de de juryprijs, de Rabobank Cultuurprijs Goeree-Overflakkee, díe ging naar iemand die juist vol overtuiging had uitgesproken het "volslagen onzinnig" te vinden om aan kunst een prijs te verbinden… Het was Joep Luijckx uit Nieuwe-Tonge, die naar eigen zeggen met wel een miljoen stippen zijn schilderij 'Zindering' had gecreëerd. Een alledaags iets als een landschap, maar zodanig weergegeven dat het oog onweerstaanbaar getrokken wordt naar de horizon, waarachter een schitterachtig, verblindend licht is, waarvan je je afvraagt wat daar achter die horizon wel zijn moet…, zo vond de jury. En onzinnig of niet, Luijckx mocht zijn welverdiende prijs in ontvangst nemen.

Na de prijsuitreiking was de eerste Rabobank Cultuurprijs een feit en mag dit zondermeer een geslaagde happening worden genoemd. Over twee jaar zal de Cultuurprijs zijn voor kunstenaars uit andere 'disciplines', zoals schrijvers, dichters en muzikanten.

De ingezonden kunstwerken van de genomineerden. Linker kolom van boven naar beneden: 'Tulpen uit Dirksland' van Anne-Marie Vermaat, 'Het grenzeloze landschap' van Renate van Opdorp en 'project Groen Binnenstebuiten huis' van Eva van Batum. Middelste kolom boven: 'Zindering' van Joep Luijckx, onder: 'De gebroeders Boomsma' van Jaap Reedijk. Rechter kolom boven: 'Cross the line' van Ivo Teuwen, onder: 'Contact' van Lisa Lambregts.

Kringloopmagazijn 'Gebruikt als Nieuw'

DEN BOMMEL - Kringloopmagazijn "Gebruikt als Nieuw" is ontstaan vanuit No Limit opslagruimteverhuur, die ruimte verhuurt aan zowel bedrijven als particulieren. Om diverse redenen kan het voorkomen dat een opslagbox moet worden ontruimd en de inhoud moet worden vernietigd. Soms betreft dit echter bijna complete goede inboedels, gedeeltelijke kantoorinventaris en dergelijke. "We hebben daarom besloten om deze nog goede spullen in ons kringloopmagazijn aan te bieden onder het motto 'Gebruikt als Nieuw'", aldus de initiatiefnemers.

In september 2014 is een magazijn ingericht waar u bovenbedoelde spullen kunt bekijken. De spullen worden op verkoopsites, zoals bijvoorbeeld Marktplaats, aangeboden en kunnen worden bezichtigd en/of afgehaald op woensdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Op deze dagen kan men ook goede bruikbare spullen inleveren. "Naar ons oordeel niet bruikbare of kapotte spullen zullen niet worden aangenomen. Onder de mensen, die verkoopbare spullen bij ons inleveren, verloten wij om de maand een cadeaubon voor uw eigen foto op een canvasdoek van 30 bij 40 cm. De cadeaubon kan worden ingeleverd bij Stickerleverancier aan Bosland 12 in Den Bommel". Gebruikt als Nieuw is gevestigd aan bosland 12a in Den Bommel en bereikbaar via tel. 06 81215629 of per email via info@gebruiktalsnieuw.nl.

No Limit opslagruimteverhuur

No Limit opslagruimteverhuur biedt de mogelijkheid om spullen voor kortere of langere tijd op te slaan. Dit kan per m² of in persoonlijke opslagboxen van 5 tot 18 m². Bij een persoonlijke opslag box ontvangt u een toegangscontrolepas waarmee u 365 dagen per jaar tussen 7.00 en 23.00 uur toegang tot uw box heeft.
Bij Gebruikt als Nieuw kunt u ook terecht voor de eventuele ontruiming van woning of bedrijfspand. Na het bezichtigen van de locatie en het bespreken van de nodige bijzonderheden, ontvangt u een vrijblijvende offerte met opgave van de kosten of eventuele opbrengsten. De ruimten kunnen indien gewenst veegschoon worden opgeleverd.

Open dag

Op zaterdag 22 november is er een open dag in het magazijn. "U bent dan van harte welkom tussen 10.00 en 16.00 uur. Globe Catering zorgt daarbij voor een hapje en drankje en serveert een gratis kopje koffie", aldus de ondernemers.
Tijdens deze dag kan er ook een bezoek worden gebracht aan Teak4U.nl, Bosland 38, voor o.a. teakhouten meubelen; Kunstatelier Marlies Verda, Bosland 8, kunst en demonstraties; Atelier Kunst Kortekaas en Art Passé, Bosland 34, voor kunst en restauratie van lijsten en schilderijen en Stickerleverancier Bosland 12, het adres voor stickers, canvas doeken en reclamewerk.

Koeienstal werd inspirerende plek

OOLTGENSPLAAT - Even helemaal weg zijn van werk. Sfeervol vergaderen, zitten bij het kampvuur en heerlijk eten. Vergaderlocatie De Interval, een inspirerende locatie waar je binnen en buiten met een frisse blik kunt vergaderen.

In het buitengebied tussen Ooltgensplaat en Achthuizen ligt De Interval. Aan één van de mooiste dijkjes van Goeree Overflakkee. Hier heerst nog de rust, ervaar je de weidsheid en ben je omringd door het vele groen. Waar eind 1800 de ´Bosschen van de Heer van Weel´ lagen is nu een vergaderlocatie gerealiseerd. Een kleine sfeervolle buitenlocatie waar het je tijdens een heisessie, of liever gezegd, poldersessie of andere bedrijfsbijeenkomst aan niets ontbreekt en je vooral het ´buiten´ heerlijk ervaart. Een oude koeienstal is omgebouwd tot een sfeervolle ruimte waar bedrijven, geheel verzorgd, terecht kunnen voor vergaderingen, poldersessies of trainingen, eventueel aangevuld met vergaderbreaks of buitenactiviteiten. De accommodatie is exclusief, kleinschalig en van alle gemakken voorzien.

Passie

Anneke van Doorn (eigenares); "Mijn passie is creëren, het liefst waar nog niets is. Dingen bedenken, uitdenken, ontwikkelen en mogelijk maken. Mijn gasten bied ik nu een plek om te creëren, om vanuit een ander perspectief naar de zaken te kijken, een plek waar het ze aan niets ontbreekt en waar hun bijeenkomst een inspirerende belevenis wordt. Hier ben je echt even ´weg´ en kun je in de rust effectief vergaderen, terwijl sfeer en de omgeving bijdrage aan inspirerende ´poldersessies´ en andere bijeenkomsten."

Zie voor meer informatie www.deinterval.nl.

Kamerverhuur pand Kerkring mag woongenot omwonenden niet schaden

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de raadsvergadering van begin september is door een bewoonster van de kern Nieuwe Tonge ingesproken naar aanleiding van geconstateerde overlastklachten en onduidelijkheid over hetgeen in de vergunningverlening is geregeld voor het perceel Kerkring 21.

Door Jaap Ruizeveld

Eind 2011 huisvestte uitzendbureau FIDfex meerdere werknemers van Poolse en/of Russische afkomst in dit pand. De samenstelling van de werknemers wisselt vanwege seizoensarbeid. Bij de voormalige gemeente Middelharnis kwamen al vrij snel van de zijde van omwonenden overlastklachten over deze werknemers binnen. Bij onderzoek destijds bleek dat dat het pand illegaal werd gebruikt en dat het niet voldeed aan de wettelijke brandveiligheidsvoorschriften. De eigenaar van het pand, ook eigenaar van uitzendbureau FIDflex, zijn hierop aangesproken.

Niet strijdig

In een informatieve brief van het college aan de raad wordt over dit onderwerp een uitgebreid overzicht gegeven over de eerder gevoerde procedures. In dit proces heeft de bezwaarschriftencommissie de bezwaren van omwonenden gegrond verklaard en is de verleende omgevingsvergunning ingetrokken. Het verhuren van kamers in het pand Kerkring 21 is niet strijdig met de Beheerverordening Nieuwe-Tonge, omdat het verstrekken van nachtverblijven is toegestaan binnen de bestemming Centrumvoorzieningen en Woondoeleinden.

Conclusie

In de eindconclusie constateert het college dat in het vergunningstraject ten onrechte geen rekening is gehouden met de bestaande bestemming. Hierdoor zijn zowel de eigenaar als de omwonenden op een dwaalspoor gezet. Het college betreurt dit. Ondanks het feit dat de gemeente planologisch geen handhavingsinstrument heeft, zal het er alles aan doen om overlast tot een minimum te beperken. De eigenaar kan daardoor in het pand nachtverblijven/logies verstrekken zonder het woongenot van omwonenden geweld aan te doen, aldus de gemeentelijke toelichting.

SOMMELSDIJK - Mannenkoor Ons Koor timmert weer flink aan de weg. De afgelopen twee jaren laten de mannen zich op veel manieren zien, maar vooral horen. Hierbij slaat het koor ook de vleugels uit buiten de regio.

Onder andere met een kerstconcert in het Gelderse Ophemert en deelname aan een groots korenfestival in IJsselstein toont Ons Koor aan zeer actief te zijn. Zaterdag 25 oktober was de imposante Oude Kerk te Delft het toneel van een inloopconcert.
Dit is voor een groot deel de verdienste van de nieuwe dirigent Marjan Fey. Zij kent het koor al jarenlang als begeleidster tijdens concerten en sinds 2012 weet ze haar enthousiasme over te brengen op de mannen. Sinds haar komst is een grootscheepse vernieuwing van het repertoire in gang gezet. Het motto daarbij is "zingen in een ontspannen, plezierige sfeer zonder de kwaliteit uit het oog te verliezen". Dit wordt door de leden zeer goed ontvangen.
Momenteel wordt hard gewerkt aan een zeer gevarieerd kerstprogramma. Zo zal Ons Koor op woensdag 17 december een kerstconcert geven in de R.K. kerk te Oude-Tonge. Daags daarna zal voor de tweede keer een trappenhuisconcert worden gegeven in het Van Weel Bethesdaziekenhuis te Dirksland, om het kerstgevoel bij patiënten, personeel en bezoekers aan te wakkeren.
Maandag 22 december zal de Emmaüskerk te Middelharnis worden gevuld met kerstklanken tijdens het derde en afsluitende kerstconcert. In het nieuwe jaar reist Ons Koor voor de tweede keer af naar IJsselstein om deel te nemen aan het Fulco's Vocaal Festival. Maar belangrijker nog zijn de voorbereidingen op de viering van het 80-jarig bestaan van Mannenkoor Ons Koor, dat aan het einde van 2015 groots zal worden aangepakt.

Met het enthousiasme van de mannen en de dirigent zal dit zeker een memorabel festijn gaan worden. Dit enthousiasme wil Ons Koor uiteraard graag met meer zangers delen. Om de sfeer te proeven worden belangstellenden verwelkomd op de vaste maandagavonden, als Ons Koor repeteert in het verenigingsgebouw naast de R.K. kerk, Langeweg 50 te Middelharnis.

Van kinderen, voor kinderen

OUDDORP - Wat is er leuker dan een cadeau te krijgen? Iemand anders een cadeau geven! Iets van jezelf, voor jou van mij. Door een schoenendoos te versieren en te vullen met allerlei bruikbare en leuke spullen kun je een kind ergens anders op de wereld heel blij maken. Actie4kids verzorgt ieder jaar het transport van meer dan 50.000 schoenendozen, die in Nederland en België zijn gevuld en versierd. Het is een unieke gelegenheid om iets te kunnen betekenen voor kinderen die zo arm zijn dat ze waarschijnlijk voor het eerst in hun leven een cadeau krijgen. Ook de kinderen van de School met de Bijbel 'Koningin Beatrix' in Ouddorp konden dit jaar weer een schoenendoos inleveren op school. Velen van hen hebben daar gehoor aan gegeven en afgelopen vrijdag konden er dan ook 214 prachtig versierde schoenendozen aan de organisatie overhandigd worden. Dat zijn er 64 meer dan vorig jaar. Allemaal bedankt voor jullie inzet!

Buschauffeur Jaap van Splunter uit Ouddorp vice-wereldkampioen

OUDDORP/KRAKAU/ALMERE - Buschauffeur Jaap van Splunter uit Ouddorp, in het dagelijks leven chauffeur bij streekvervoerder Connexxion in het rayon Voorne-Putten, heeft in het verleden meermalen behendigheidswedstrijden met de bus succesvol afgelegd. Onlangs was hij actief in Krakau (Polen), waar hij voor de 3e keer aan de Wereldkampioenschappen Behendigheidsrijden voor beroepschauffeurs deelnam. Daarna heeft hij nog deelgenomen aan het Open Nederlands Kampioenschap in Almere.

Eind september reisden Jaap en zijn vrouw richting Veenendaal, waar zij zich voegden bij de Nederlandse ploeg, bestaande uit drie buschauffeurs en negen truckchauffeurs in verschillende categorieën. Na aankomst in Krakau was er de eerste wedstrijddag. De ploeg moest eerst de theorie doen over o.a. over rij- en rusttijden, effecten van (slimme)cruise-control op brandstofverbruik en ook diverse vragen over EHBO. Daarna was het onderdeel voertuiginspectie aan de beurt, waar de bus in- en uitwendig op gebreken moest worden gecontroleerd en gemeld.
Jaap moest het parcours afleggen met een Mercedes Tourismo(touringcar), in het dagelijks werk rijdt hij met een OV-lijnbus. Enkele vaste proeven op de wedstrijdbaan zijn o.a. hoogte en breedte van de bus schatten, fiets op meer dan 1,5 m passeren, fileparkeren, precisiestop, in een buitenbocht met de rechtervoorbumper groene paaltjes omrijden en de rode laten staan. Meestal bestaat het parcours uit 12 á 13 proeven, die in 15 minuten gereden moeten worden. Jaap zat hier ruim binnen met een tijd van 9 minuut 40.

Jaap schrijft historie

Begonnen werd met de bakwagen, hier haalden de Nederlanders de 3e en 1e plaats, en als bakwagenteam de 2e plaats. Daarna was het de beurt aan de bus, de spanning stijgde, nr. 3 werd genoemd en daarna werd Jaap als 2e geroepen, wat een zéér grote verrassing was, omdat hij hier echt niet op gerekend had. Vooraf had hij tegen zijn vrouw gezegd, dat als ze met het busteam 3e zouden worden, hij heel tevreden zou zijn.
Door als buschauffeur in de top 3 te eindigen, heeft Jaap historie geschreven, want het was 33 jaar geleden dat Arie den Eerzamen uit Dirksland in 1981 met het WK Behendigheidsrijden eerste werd. "De beste buschauffeurs komen dus van ons eiland", aldus een trotse Jaap van Splunter. Jaap was heel erg blij met dit resultaat. Hij is tenslotte al vanaf 2002 bezig met deze hobby en ook blij en dankbaar dat hij deze talenten nu mag gebruiken.
De prijs was geen traditionele beker, maar een zoutkristal van 4,5 kg, plus een zilveren medaille. "Dit zijn de allermooiste beloningen tot nu toe."

Open Nederlands Kampioenschap

Na het WK in Polen heeft Jaap begin oktober nog meegedaan aan het Open Nederlands Kampioenschap van de Beroeps Chauffeurs Nederland(BCN), dat in Almere werd verreden. Waar hij dus Open Nederlands Kampioen bij de bus werd, dit al voor het 4e jaar achtereen.

Postduivententoonstelling PV De Trekvogels

OUDDORP - PV De Trekvogels organiseert weer haar jaarlijkse postduivenstentoonstelling in Dorpstienden, op vrijdag 21 en zaterdag 22 november. Tijdens de tentoonstelling zijn zowel bevlogen als onbevlogen duiven te bezichtigen in diverse klassen. Ook telt de tentoonstelling mee voor de ZEEBRA-competitie, waaraan de mooiste showduiven van Nederland meedoen.

Zaterdagavond vindt de prijsuitreiking plaats en wordt een aantal bonnen verkocht van de beste liefhebbers uit de regio. Deze zijn geschonken door diverse kampioenen van Goeree-Overflakkee, Zuid Holland , Zeeland en Noord Brabant. Zie ook www.toppigeons.nl, waar de duiven kunnen worden ingezet. De verkoop begint om ongeveer 22.00 uur.
Verder zijn er weer fraaie prijzen te winnen met het Rad van Avontuur, verloting inhoud boodschappenwagen en andere attracties. Bezoekers kunnen drie halve varkens en een kerstkalkoen winnen, of de waarde hiervan. De uitslag wie hier de winnaar van is wordt zaterdagavond bekend gemaakt.
De zaal is open op vrijdag van 19.00 tot 22.30 uur en zaterdag van 16.30 tot 22.30 uur, de toegang is gratis.
"Bent u geinteresseerd in de duivensport en u wilt eens wat meer weten over deze prachtige hobby, praat eens met een van de aanwezige leden, of neem contact op met onze secretaris C.M. Grinwis, Hermansweg 16, Ouddorp, tel. 0187 681690", aldus het bestuur van PV De Trekvogels.

Gift voor Jantine Mastenbroek

OUDDORP - Op het eind van haar verlof in Ouddorp werd Jantina Bucur-Mastenbroek (en haar man) verrast met een gift van 1000 euro. Dit was een deel van de opbrengst van Van der Linderommelmarkten. Hun zoontje kreeg een houten trein met daaraan symbolisch geldbiljetten aangeplakt wat Jantina in Roemenië gaat besteden voor 'haar kinderen' daar. Jantina werkt voor Stichting Kimon. Zie ook www.StichtingKimon.nl. Linksachter op de foto Lijnie van der Linde, daarnaast Claudia Flikweert (medewerkster thuisfrontteam). Vooraan Jantina, haar man en zoontje.

Magnificat en Prins Mauritskoor verzorgen Choral Evensong in Dirksland

DIRKSLAND - Een evensong is een kerkdienst in de late middag of vroege avond waarbij het grootste gedeelte gezongen wordt. Deze vorm is bekend in de Anglicaanse kerk in Groot Brittannië maar wordt ook in ons land gebruikt. Vocaal ensemble Magnificat, onder leiding van Rinus Verhage, zal in samenwerking met het koor van Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits uit Middelharnis onder leiding van Marco van 't Hoff, een Choral Evensong houden in de Hervormde kerk van Dirksland op zaterdag 29 november 2014. Er wordt muziek uitgevoerd van bekende en minder bekende Engelse componisten, zoals J. Rutter, B. Britten en R. Vaughan Williams. Van hedendaagse componisten staat 'Creator of the stars of night' van Archer op het programma, één van de stukken die de koren samen zullen zingen. Dit muziekstuk verwijst direct naar het thema van deze Choral Evensong, 'The Creator of Light'. Dit thema, dat muziek en schriftlezingen van deze Choral Evensong verbindt, is gekozen met het oog op advent.
Geheel volgens traditie is de aanvang om 17.00 uur en zal de Choral Evensong ongeveer een uur duren. Wim Diepenhorst begeleidt de koren op het orgel en Marya Heij zal een stuk begeleiden op cello. De toegang is gratis, er wordt bij de uitgang gecollecteerd ter bestrijding van de onkosten.

OUDDORP - Dinsdagavond 26 november a.s. wordt in Museum 'Ouddorps Raad- en Polderhuis' een donateursavond georganiseerd. Er wordt dan niet alleen teruggeblikt op het afgelopen seizoen, maar ook wordt informatie verschaft over de activiteiten voor het nieuwe seizoen en de nieuwste ontwikkelingen wat betreft het museum.

Verder zal Pau Heerschap nieuwe verhalen vertellen in het dialect van Ouddorp. Tevens is het voor de laatste keer mogelijk de tentoonstelling 'Ouddorpers in den vreemde' te bezichtigen. Voor donateurs is de toegang uiteraard gratis. Wilt u deze avond toch bijwonen en u bent (nog) geen donateur, dan kunt u dat worden voor een bedrag van slechts €10,00. U kunt dan kosteloos genieten van alle activiteiten die het museum elk jaar weer biedt. Aanmelden bij VVV-Ouddorp, tel. 0187 681789. De aanvang is 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.