info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

13 februari 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 13 februari 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Centraal stembureau geeft kandidatenlijsten nummer

GOEREE-OVERFLAKKEE - In een openbare zitting van het centraal stembureau, onder voorzitterschap van burgemeester Grootenboer, zijn vrijdagmiddag de definitieve handelingen verricht voor het kunnen deelnemen van politieke partijen aan de gemeenteraadsverkiezingen Goeree-Overflakkee op 21 maart. Voor deze korte happening in Bestuurscentrum Het Rondeel bestond flinke belangstelling. De geldigheid van de 242 kandidaten op de tien ingediende lijsten was onderzocht en in orde bevonden. Dat is één kandidaat op gemiddeld 200 bewoners, rekende de burgemeester voor. Twee partijen hadden als nieuwkomer een borgsom moeten storten. Door Jaap Ruizeveld

Lees verder op pagina 6.

Afsluiting Haringvlietbrug

GOEREE-OVERFLAKKEE - De komende twee weekenden is de Haringvlietbrug opnieuw volledig afgesloten voor al het verkeer, in verband met werkzaamheden. Rijkswaterstaat is onder andere bezig met het verstevigingen van de brugklep en werkzaamheden aan de voegovergangen afronden. De afsluitingen zijn vanaf vrijdagavond 22.00 uur tot maandagmorgen 5.00 uur.

2 / 28

Agenda

Woensdag 14 februari

OUDE-TONGE - Breicafé, van 19.30 tot 21.30 uur in het Infocentrum, Bernhardstraat 27.
OUDE-TONGE – Eerste bijeenkomst Alpacursus, van 17.45 tot 20.00 uur bij Evangelie Gemeente Flakkee Emmastraat 24a. Gratis deelname.
OUDDORP – Lezing over Rien Poortvliet bij de 55+-club, vanaf 14.00 uur in de Dorpstienden.
STELLENDAM – Eenvoudige maaltijd met soep en brood als start van de Veertigdagentijd. Start 17.30 uur in 't Forum, Kerkhoflaan 2.

Vrijdag 16 februari

DIRKSLAND - 'Serviërestaurant' in Onder de Wiek, om 17.00 of 18.30 uur een nasimaaltijd voor € 7,50, en € 5,- (t/m 12 jaar) Aanmelden op hervormddirksland.nl, of bel 's avonds 06-20989865. Om circa 20.00 uur is er een dienstenmarkt.
DIRKSLAND – Kampvuuravond van ZUS&zo Flakkee, vanaf 20.00 uur aan de Philipshoofjesweg 79. Gratis deelname.

Zaterdag 17 februari

MIDDELHARNIS – Science Battle in het Diekhuus, aanvang 20.15 uur. Reserveren via www.hetdiekhuus.nl.
NIEUWE-TONGE – Schuurverkoop met spullen uit grootmoeders tijd. Van 10.00 tot 16.00 uur, Groeneweg 35.
OUDDORP – Diner en bingoavond voor KiKa, vanaf 18.00 uur in eetcafé Springert. Deelname kost € 27,50 per persoon. Aanmelden via kees@kika-goeree-overflakkee.nl of 0187-489097.
OUDDORP – Jongerenavond van de Doopsgezinde Gemeente, aanvang 20.00 uur.
OUDDORP – Uurtje zingen in de kerk van de Doopsgezinde Gemeente, van 19.30 tot 20.30 uur, gratis toegang.

Zondag 18 februari

GOEDEREEDE – Jongerendienst met als thema 'God zegenen', aanvang 18.30 uur in de Hervormde Kerk, Kerkpad 3.

Maandag 19 februari

MIDDELHARNIS – De Hoeksteen bij de Hervormde Kerk. Cursus Geestelijke vorming. Aanvang 19.45 uur. Spreker dr. M. Klaassen.
MIDDELHARNIS – Workshop Moedige Moeders GO in samenwerking met !k-Fullness. Aanvang 19.30 uur in het JAC Molenweg 28.

Dinsdag 20 februari

GOEDEREEDE – Creatieve avond, van 19.00 tot 22.00 uur in Partycentrum Oostdam. Workshop Brioche breien.
MIDDELHARNIS - Collegetour met schrijver Maarten van der Graaff in het Diekhuus, aanvang 19.30 uur. Entree: € 7,50, kaarten verkrijgbaar via www.leerenbeleef.nl en bij de balie in de bibliotheek.

Woensdag 21 februari

DIRKSLAND – Voorlichting over dementie, vanaf 19.00 uur in de Reginahof 1. Eigen bijdrage van € 2,-.
MELISSANT – Koffieochtend, van 10.00 tot 12.00 uur in de Melishof. Adri Bijl vertelt over het werk als agent. Kosten: € 3,- per persoon.
MIDDELHARNIS – Bingo, start om 13.30 uur in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat.
OUDDORP – Snertmaaltijd bij de 55+club, vanaf 17.00 uur in de Dorpstienden. Aanmelden bij Joke van Dam, tel. 0187 682319.

Flakkeese jongeren komen met ideeën voor politici

MIDDELHARNIS – Jip en Janneke waren er ook. De twee vriendinnen en klasgenoten (groep 8) vonden dat de winkels op zondag open zouden moeten zijn. "Dan hoef je niet nog even wat rijst bij de buren te lenen. In Hellevoetsluis zijn de winkels ook op zondag open." Jip van de Berge en Janneke Bergen kwamen met hun idee tijdens de pizza-avond, die vorige week woensdag plaatsvond in Het Diekhuus in de aanloop naar het verkiezingsdebat op 14 februari. "De Spar in Ouddorp is toch ook open op zondag. Waarom dan de andere winkels niet?"

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Toen waren de pizzapunten al verorberd. Aan het begin van de avond zei gespreksleider Hans Lammers dat hij zich ten onrechte zenuwachtig had gemaakt. Zouden er wel genoeg jongeren komen om naar voren te brengen wat er leeft, wat er ontbreekt en wat de politieke partijen te horen zouden moeten krijgen als ze hun keuzes maken voor de toekomst van Goeree-Overflakkee? Nou, die waren er zeker. En ze waren nog van verschillende leeftijden ook. Jip en Janneke waren de jongsten.

Opvangcentrum

Kelly van der Veer kwam met een heel ander signaal richting de politiek, die zich opmaakt voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zij pleitte voor een opvangcentrum voor jongeren op het eiland. "De laatste tijd worden er veel jongeren het huis uitgezet. Voor hen is hulp nodig, bijvoorbeeld een verwijzing naar een afkickcentrum en begeleiding richting zelfstandig wonen. Ik ben bezig een stichting op te zetten voor een opvangcentrum en ik ga een plan van aanpak schrijven."

Kelly maakte duidelijk dat er een serieus probleem is. In de zomer ving ze al zeven jongeren op die dakloos over straat zwierven. En dat terwijl ze zelf in een voorziening van een zorginstelling woont. "Ik wil hulp bieden. De jongeren vertrouwen mij. Het is niet goed als jongeren rondzwerven. Ze komen in aanraking met verkeerde vrienden en drugs en krijgen problemen met de politie."

"Er is niets waar je naartoe kan", zei een ander. "Je staat letterlijk op straat. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd en komt niet verder." Ook hieruit kwam een signaal naar de politieke partijen naar voren: "Instanties werken naast elkaar en niet met elkaar. Het is nu niet goed geregeld."

Het Jongeren Activiteiten Centrum (JAC), zo klonk het aan de tafel terwijl de pizzadozen Het Diekhuus binnenkwamen, zou vaker open moeten zijn. "Het is de laatste jaren veel minder geworden. Ja, dan gaan de jongeren naar de Plus of naar het Havenhoofd. Vroeger was het JAC vaker open en het was altijd gezellig." Twee jongerenwerkers legden uit dat er niet meer dan 66 uur jongerenwerk per week is voor heel Goeree-Overflakkee.

Na de pizza's kwamen nog meer signalen los: aandacht voor jongeren (vanaf 13 jaar) die al roken en drinken. "Dat is niet helemaal goed." Ook ontmoetingsmogelijkheden in andere kernen dan Middelharnis, waar het JAC gevestigd is, zoals Ouddorp. Rookvrije zones. Beter onderhoud van de wegen, zodat je scooter heel blijft en je behalve dakloos en werkloos niet ook nog eens zonder vervoer komt te zitten. Ook belangrijk: de gemeente zou scholen moeten ondersteunen bij het formuleren en uitvoeren van een antipestbeleid. "Pesten is strafbaar, daar zou de politie uitleg over moeten geven op scholen." En dus het punt van Jip en Janneke: winkels open op zondag.

Op naar het debat

Ideeën en signalen genoeg, concludeerde gespreksleider Hans Lammers aan het slot van de pizza-avond. Een aantal zal ongetwijfeld terugkomen in het verkiezingsdebat dat woensdagavond 14 februari op het programma staat. Ook dat is, net als de avond voor jonger eilanders, een initiatief van een werkgroep van Stichting ZIJN. En ook dat vindt plaats in Het Diekhuus. Aanvang: 19.30 uur. Jip en Janneke hebben wel zin om te komen. Kijken hoe de politieke partijen reageren op al die punten die de jongeren tussen de pizzapunten naar voren hebben gebracht.

Mobiel

Ik val in voor een collega die met zwangerschapsverlof is en dus op haar wijze de verwachte krimp in het onderwijs bestrijdt. Ik heb al jaren niet in de onderbouw van de mavo lesgegeven en vind het wel een uitdaging. Wel nu, het is een bijzonder lief klasje waarmee ik in korte tijd een goede band heb. Ik geloof dat ze me wel aardig vinden, hoewel… "U geeft wel ontiegelijk veel huiswerk op". Ja, inderdaad. Voor hen is school vooral een sociale ontmoetingsplaats en heeft studie niet de hoogste prioriteit. Ze communiceren wat af. De een heeft nog meer 'likes' dan de ander. Als de evolutie nog verder voortschrijdt, zullen in de toekomst hun kinderen met aangepaste duimpjes voor mobieltjesgebruik worden geboren. We proberen die 'mobilisatie' enigszins tegen te gaan door telefoontassen voorin het lokaal. Bij binnenkomst in de klas worden de leerlingen geacht hun apparatuur in de genummerde vakjes van de tas te deponeren. Toch zie ik nog regelmatig een leerling in zijn schoolbank aandachtig naar zijn kruis staren waarvandaan een vaag lichtschijnsel op zijn gezicht straalt. Ja, dan ben je hem tot 16.30 uur kwijt. Vervelend als je tot 13.30 uur les hebt. "Maar meneer, daar zit m'n hele leven in…"

Een paar jaar geleden was ik het zo zat dat een leerling in de examenklas elke keer onder mijn, volgens mij uitermate boeiende, les (o, wat kan ik kwaad worden als ik soms echt bezield les geef en er een vinger wordt opgestoken en ik verwachtingsvol een zeer relevante vraag verwacht en dan te horen krijg: 'Mag ik even naar de wc?') voor de vierde keer betrapte. Boos (nou ja, gespeeld boos en dat is best lekker) sommeerde ik hem zijn Nokiaatje in te leveren, peuterde onder mijn bureaublad de rubber hoes los en sprak toen: "Nu is het voor altijd afgelopen" en smeet het stoffelijk omhulsel vanaf de tweede verdieping door het geopende raam. Zelden heb ik iemand zo snel lijkbleek zien worden. Zijn hele leven zat er duidelijk in. Groot was de hilariteit toen ik het toestel nog bleek te hebben. Lesgeven was dat uur verder onmogelijk.

Aanvulling monumenten

Bij de verslaggeving over de nieuwe monumenten ter herdenking aan de Watersnoodramp is niet vermeld door wie de kunstwerken zijn gemaakt. Zowel de handen uit de steen als de glazen plaat zijn vervaardigd door Ellen van der Bok van Van der Bok glas en steenbewerking in Goedereede.

Kerkdienst gaat niet door

OUDDORP - De kerkdienst van de Gereformeerde Gemeente op donderdag 15 februari, waarin ds. Verweij zou voorgaan, gaat niet door.

Kader bij column

André Kastelein uit Goedereede staat al meer dan 40 jaar voor de klas. De bevlogen docent schrijft in Eilanden-Nieuws iedere vijf weken over zijn ervaringen. Vandaag de eerste aflevering.

Juridische strijd over uitbaggeren Slijkgat

Vervolg van de voorpagina

De vastgelopen kotter kon met het volgende hoog water loskomen en de haven van Stellendam bereiken. Ook de lokale vloot (van Goedereede, Ouddorp en Stellendam) ondervindt regelmatig problemen in het Slijkgat. Het op diepte houden van de toegangsroute naar de havens van Stellendam is de verantwoordelijkheid van het Havenbedrijf Rotterdam. Die afspraak is gemaakt voor de start van de aanleg van de Tweede Maasvlakte, waarbij er werd afgesproken dat het Havenbedrijf ervoor zorgt dat de Stellendamse havens bereikbaar blijven. In praktijk is zowel de breedte als de diepte van de geul in de afgelopen jaren fors teruggebracht.

Door Jaap Ruizeveld

Direct betrokkenen in en bij de visserijsector onderstrepen, wijzend op de vastgelopen kotter, opnieuw op de noodzaak dat het Slijkgat tot op een diepte van 5.50 meter blijvend moet worden uitgebaggerd. Het gemeentebestuur Goeree-Overflakkee is over nakoming van een convenant al geruime tijd in een juridische strijd gewikkeld met het Rotterdams Havenbedrijf. De oorzaak van het 'dichtslibben' zou te maken hebben met de storm en het spuiregime waardoor de geul is veranderd. Vanuit de havencluster Stellendam zullen er nog deze week vragen aan wethouder Van der Vlugt worden gesteld over de stand van zaken.

De Taalkeuken

GOEREE-OVERFLAKKEE - Dahlia is een taalinstituut voor anderstaligen. Dahlia ondersteunt bij het leren van de Nederlandse taal én verzorgt inburgeringscursussen voor statushouders.

Op donderdag 22 februari 2018 start Dahlia met 'De taalkeuken'. Een maandelijks terugkerende activiteit, waar koken en het Nederlands spreken centraal staat.
In Dahlia's Taalkeuken is iedereen welkom; cursisten, vrijwilligers, vrienden, familie, kennissen en buurtjes. Dahlia biedt een plek voor ontmoeting, gezelligheid en samen praten.
Met elkaar wordt er maandelijks een thema gekozen, samen gekookt en gegeten. De kosten zijn afhankelijk van wat er wordt gekookt, gemiddeld € 5,- per persoon. Dahlia's Taalkeuken wordt iedere laatste donderdag van de maandag gehouden op de locatie: Schoolstraat 9a te Middelharnis (2e verdieping).
De Taalkeuken is een initiatief van Dahlia burgerschap, die de participatie van anderstaligen bevordert door creatief om te gaan met de Nederlandse taal.
Interesse in deze vorm van vrijwilligerswerk? Kom eens kennismaken.
www.dahliaburgerschap.nl – Voor informatie: dahliaburgerschap@gmail.com.

Loting voor twee nieuwe politieke partijen

Vervolg van de voorpagina

Op grond van de Kieswet en de lijsten bij de vorige verkiezingen (2013), konden de lijsten van 1 tot en met 8 in volgorde worden genummerd. Lijst 1. SGP (47 kandidaten op de lijst), 2. VVD (27), 3. PvdA (22), 4.ChristenUnie (33), 5. CDA (35), 6. VKGO (Vitale Kernen Goeree-Overflakkee) 32 kandidaten, 7. Eiland Van Vrijheid (21) en 8. GOS (Goeree-Overflakkee Samen) met 10 kandidaten op de lijst. Om de overige 2 deelnemende partijen van een nummer te voorzien, werd er geloot. Burgemeester Grootenboer koppelde partij Jezus Leeft (met 1 kandidaat) aan nummer 9 en de blanco lijst (groep Zwerus) werd vervolgens automatisch lijst 10.

Ondertekening

Het was vervolgens het moment van de ondertekening van het proces verbaal door de leden van het centraal stembureau/coördinatie verkiezingen en er was ruimte voor een enkele aanvullende vraag. Op 2 lijsten staan kandidaten die op dit moment niet op het eiland wonen maar die, bij verkiezing, dit dan wel moeten invullen. De campagnes kunnen beginnen, er staat al verschillende verkiezingsbijeenkomsten op de agenda.

Kids Care Beurs trekt veel bezoekers

SOMMELSDIJK - Het was een overweldigend succes vorige week vrijdag. De tweede Kids Care Beurs in De Staver, waar (tweedehands) kinderkleding en speelgoed wordt aangeboden, trok veel bezoekers. De organisatie is tevreden: "De beurs verliep voorspoedig en er is een mooi bedrag bij elkaar gekocht." Een gedeelte van de opbrengst is bestemd voor het goede doel: de kinderafdeling in het Van Weel Bethesda Ziekenhuis. Later deze week wordt het bedrag bekend gemaakt.

Steeds vaker op vakantie

REGIO - Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) meldt over 2017 een stijging van het aantal vakanties met 3 procent, naar het buitenland zelfs 7 procent. Jaarlijks gaan zo'n 8 op de 10 Nederlanders een of meer keer op vakantie. Daarmee staat Nederland Europees gezien in de top.

Goeree-Overflakkee Samen wil raadscommissies terug

Hanna IJzerman-Jobse en Sebastiaan Both zijn samen lijsttrekker van GOS. Foto: Wim van Vossen

GOEREE-OVERFLAKKEE – De lijst Goeree-Overflakkee Samen (GOS) kreeg vrijdagmiddag in de zitting van het centraal stembureau het nummer 8 toebedeeld. Een handeling die nauwgezet werd gevolgd door Sebastiaan Both en Hanna IJzerman-Jobse, de nummers 1 en 2 op de GOS-kandidatenlijst voor de verkiezingen op 21 maart. Beiden (man en vrouw) zijn lijsttrekker. "Daarmee onderscheiden wij ons van andere partijen. Liever geven wij aan woordvoerders te zijn. Met de aantekening dat niet alleen wij, maar al onze kandidaten de lijst en het programma dragen", vertellen Sebastiaan en Hanna. Een kennismaking. Een gesprek waarin het woord 'samen' veelvuldig klinkt. " Met elkaar, naast elkaar en voor elkaar op het eiland".

Door Jaap Ruizeveld

Wie zijn de GOS -woordvoerders? Sebastiaan Both (49), getrouwd en vader van een dochter, woont in Ooltgensplaat. Hij zit in de verkoopbranche, maar is - zoals hij het noemt - op dit moment 'in between jobs'. Anders gezegd: hij neemt even niet deel aan het arbeidsproces. Hanna IJzerman-Jobse (27) woont in Oude-Tonge, is getrouwd en moeder van 4 dochters. Zij is actief in een winkel (radiografische besturing) in haar woonplaats. De GOS-lijst telt 10 kandidaten. Op 3 Arie Swaneveld, 4. Marco v.d. Zant, 5. Elvira van Houwelingen, 6. Jan Bergenhengouwen, 7. Henk Hubert, die in 2013 met Leefbaar GO meedeed aan de verkiezingen, maar toen geen zetel behaalde, 8. Toon Pollemans, 9. Danïel Mulder en 10. Dick Tanis.

Voorbereiding

"Wij zitten met ons tweetjes - Sebastiaan en ik - aardig op een lijn", zegt Hanna. "Wij leggen de laatste hand aan het verkiezingsprogramma, waarin 'samen' en dan met een uitroepteken, het gedachtegoed wordt vertolkt. Ik heb deze politieke stap gezet omdat ik niet langs de kant wilde blijven staan roepen, maar actief mij voor het eiland en haar bewoners wil inzetten". Sebastiaan komt met accenten die, ook hier weer met anderen en samen, de eilanders meer zouden kunnen betrekken bij de uiteindelijke politieke besluitvoering in de gemeenteraad. "Wij pleiten voor de terugkeer van commissies. Die waren er in de voormalige zelfstandige gemeenten. Daar was het - ter voorbereiding op de raadszitting - een goede gelegenheid om vragen te stellen en voorlopige standpunten in te nemen. Tevens konden burgers hier inspreken. Laagdrempelig, direct. En dat totaal kwam dan voor een besluit naar de raad.

Politieke richtingen waren, in het openbaar, in de commissie al zichtbaar. Dat leverde ook veel tijdwinst op in de raad. Dan voorkom je middernachtelijke zittingen. Dat schrikt burgers niet alleen af, nee, men haakt af. Dat kan niet de bedoeling zijn".

Niet één beleid

GOS richt zich op het gehele 65 kilometer lange eiland. Zorgvuldig kijkend naar de verschillende geografische omstandigheden, de identiteit in de kernen. "Wij vinden dat je bij veel onderwerpen niet zomaar één dekentje kunt uitrollen. Beleid moet worden toegespitst daar waar het bijdraagt aan support en ontwikkeling voor burgers, bedrijven en instellingen. Waar het nodig is de leefbaarheid te versterken. Minder regels hanteren en initiatieven stimuleren. Onderzoek nu eens of het mogelijk is om bijvoorbeeld via een organisatie als Rewin (succesvol in Brabant) industrie aan te trekken in het oostelijk deel van ons eiland. Wellicht is er samenwerking mogelijk. Wacht niet af. Toon dat je er voor wilt gaan", zegt Sebastiaan Both.

Uitbouwen

"Wij alleen hebben de wijsheid ook niet in pacht. Maar samen moet er meer mogelijk zijn voor onze gemeente. Veel dingen gaan goed, wij zeggen petje-af, maar de indruk bij burgers bestaat dat als het echt moeilijk is de gemeente niet steviger doordrukt om negatieve opdrachten wat draaglijker te maken. En schakelen Anna en Sebastiaan door: Betrek die burger er serieus meer bij. Dorpsraden, prima, daar weet men wat er leeft. Maar een officiële status is er niet en dan kan je zomaar weer in de kou staan. Wij richten ons op veel speerpunten. Enkele ervan: de zorg/wmo/jeugdbeleid en uitvoeringszaken, zoals betere keukentafelgesprekken. Wij geven steun aan Paulina.nu. Sport en Cultuur, economie, een scala van onderwerpen die ook door anderen worden gekoesterd en die wij - met zijn allen en in samenwerking - tot een succes voor het eiland moeten uitbouwen".

Bescherming

Tenslotte zijn er de ideetjes die nog uitgewerkt moeten worden. Bescherming van het water rondom ons eiland. Prachtige natuur en recreatiemogelijkheden voor allen. Daarom zal het niet verbazen dat wij grote zorg hebben over ontwikkelingen die daar inbreuk aan doen. Villabouw, voor een kleine groep, aan en in het water van de Grevelingen, mag niet ten koste gaan van de overgrote groep bewoners die ook graag in die natuur hun ontspanning zoekt. Al zijn die ontwikkelingen nagenoeg binnen het gebied van een grensgemeente, de invloeden op onze recreatiemogelijkheden zullen onmiskenbaar zijn. Wat kunnen en/of willen wij als Goeree-Overflakkee op dit vlak nog doen?" zegt Sebastiaan vragend.

PvdA wil ontwikkelingsbedrijf opzetten

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Partij van de Arbeid wil haast maken met een Ontwikkelingsbedrijf Goeree-Overflakkee. Er moeten volgens de partij 2000 banen bij komen. Banen voor iedereen, hoog of laag opgeleid, jong of oud.

Het plan voor een Ontwikkelingsbedrijf Goeree-Overflakkee heeft de PvdA al enige tijd geleden gelanceerd, maar is onder het huidige college van B&W niet van de grond gekomen. Het Ontwikkelingsbedrijf krijgt twee taken. De eerste is zorgen voor meer bedrijven en 2000 nieuwe banen. De tweede taak is zorgen dat de huidige bedrijven Goeree-Overflakkee niet verlaten. Beide zaken vergen een beter vestigingsklimaat dan nu het geval is.

Fractievoorzitter Jaap Willem Eijkenduijn: "Bedrijven gaan weg omdat de gemeente te stroperig is en bedrijven willen zich niet vestigen omdat de gemeente niet actief genoeg om deze bedrijven over te halen. Dit moet veranderen. Werk staat bij de PvdA voorop. Iedereen verdient een eerlijke kans op goed betaald werk en een rechtvaardig inkomen. Werk is de sleutel tot bestaanszekerheid, waardering, respect. Met werk zijn mensen in staat een zelfstandig bestaan op te bouwen en hun talenten te ontwikkelen. Werk biedt perspectief."

De PvdA wil, naast nieuwe bedrijven werven, ook de huidige bedrijven behouden. Eijkenduijn: "Het kan niet zo zijn dat een bedrijf verhuist omdat de gemeente te laks is. We moeten alles op alles zetten om bedrijven te behouden en te laten groeien. Dit is goed voor de werkgelegenheid en goed voor het economisch klimaat op Goeree-Overflakkee. Het is tijd voor actie!"

Home Keukens: 'rijdende keukenaanbieder'
advertorial

Het assortiment van Home Keukens bestaat uit Duitse kwaliteitskeukens.

REGIO - Door middel van virtual reality bekijken hoe de nieuwe keuken eruit ziet. Sinds een paar maanden gebruiken de jonge ondernemers van Home Keukens VR-brillen om hun klanten thuis de nieuwe keuken te laten ervaren. Tijd voor een kennismaking met deze 'rijdende keukenaanbieder'.

"Wij hebben bewust geen showroom met tientallen keukens," vertelt verkoper Hans Harlaar. "We rijden in onze bus, die is gevuld met allerlei materialen en voorbeelden, naar de klant toe. Dat heeft als voordeel dat we gelijk de locatie in huis kunnen bekijken en de keuken daarop perfect kunnen aansluiten. Daarnaast hebben we als bedrijf veel minder kosten en kunnen we kwaliteitskeukens 10 tot 15 procent goedkoper aanbieden dan de traditionele keukenaanbieders."

Iedereen die interesse heeft in een nieuwe keuken kan vrijblijvend een afspraak maken. Tijdens het gesprek worden de maten opgenomen en maakt de verkoper direct een schets van de mogelijkheden voor een nieuwe keuken. Die schets wordt omgezet in een 3-D model en kan door middel van de VR-bril 'levensecht' worden bekeken. Na het gesprek kan er vrijblijvend een offerte worden opgesteld.

De keukenadviseurs van Home Keukens geven bij de klant thuis advies voor een nieuwe keuken.

"De meeste mensen hebben van tevoren een duidelijk beeld van hun toekomstige keuken," stelt Hans. Maar als dat niet het geval is, neemt hij ruim de tijd om aan de hand van foto's de stijl te bepalen. Volgens Hans gaat dat thuis makkelijker dan in een showroom. "Ik heb ervaring met beide manieren van verkopen, maar dit is zo veel fijner. Voor mij, omdat je gelijk kunt zien wat de stijl van mensen is en waar de keuken daadwerkelijk moet komen. Maar vooral voor de bewoners, omdat die een veel beter beeld krijgen bij de mogelijke indelingen. Het spreekt meer tot de verbeelding als je zegt: 'hier komt het fornuis' dan dat je dat in een showroom, vaak aan de hand van een zelfgemaakt schetsje, moet doen."

Home Keukens is in 2012 gestart. In ruim vijf jaar tijd is het bedrijf flink gegroeid, er zijn nu vijftien medewerkers in dienst. "We hebben alles in eigen hand, van het meten tot de montage. We willen controle hebben over het hele traject om kwaliteit te kunnen garanderen."

Het assortiment bestaat uit Duitse kwaliteitskeukens, in de prijsklasse van vijf- tot dertigduizend euro. Hans: "Je kunt misschien wel goedkopere keukens vinden, maar wij gaan voor kwaliteit. Zo zit bij de prijs inbegrepen dat we na vier jaar nog een keer op bezoek komen voor een 'APK'. Dan controleren we de keuken op 25 punten. Kleine mankementen worden gelijk verholpen en als er iets kapot blijkt te zijn, valt het binnen de fabrieksgarantie van vijf jaar."

Bij familie Kruis is een half jaar geleden een nieuwe keuken geplaatst, ze vertellen over hun ervaringen: "Met name het advies aan huis is ons erg goed bevallen. Meerdere keren liepen we met frontjes, bladen en grepen naar de keuken, zodat we ter plekke konden beoordelen of het aan onze wensen voldeed. De 3D-tekening die gelijk werd gemaakt hielp om een goed beeld van het geheel te krijgen. Het zetten verliep snel en volgens afspraak. Inmiddels zijn we al een half jaar tevreden gebruikers van onze keuken!"

www.homekeukens.nl
085-1044552
info@homekeukens.nl

Politieke partijen debatteren in Het Diekhuus

GOEREE-OVERFLAKKEE - De verkiezingen voor de gemeenteraad staan voor de deur. Op 21 maart is het zover. Best belangrijk, want de uitslag is bepalend voor de toekomst van Goeree-Overflakkee. Welke partijen komen als winnaars uit de bus? Aan deze vraag gaan vragen vooraf die veel belangrijker zijn: wat willen de partijen bereiken? Welke richting willen ze uit, de komende jaren? Wat zijn hun speerpunten voor Goeree-Overflakkee? Welk beleid kunnen we van ze verwachten als het om pakweg woningbouw of verkeersveiligheid gaat?

Allemaal vragen waarop kiezers graag een antwoord krijgen. Het verkiezingsdebat op woensdag 14 februari 2018, in de Rabobankzaal van Het Diekhuus, is daarvoor de aangewezen plaats. Het debat is een initiatief van Stichting ZIJN. Een werkgroep heeft de afgelopen tijd vragen en signalen opgepikt vanuit de samenleving. Alle geledingen kwamen daarbij aan bod. Ook de jeugd, waarvoor recent een pizza-avond heeft plaatsgevonden. Onder het genot van pizzapunten konden jongeren naar voren brengen welke thema's zij belangrijk vinden, wat anders of beter zou moeten of waar nog wel een tandje bij kan.

Gevoed met alle inbreng vanuit de samenleving krijgen de politieke partijen vragen en gaan zij met elkaar in debat aan de hand van stellingen. De volgende partijen zijn op 14 februari vertegenwoordigd: CDA, SGP, ChristenUnie, Partij van de Arbeid, VVD, G-O Samen, Vitale Kernen G-O, Leefbaar G-O en Eiland van Vrijheid. Dit onder leiding van Marjo van Maurik, een van de leden van de werkgroep. "Heel belangrijk: het gaat om thema's die uit de bevolking komen", zegt Van Maurik over het verkiezingsdebat. "De richting is: vanuit de samenleving naar de politieke partijen. Laat de partijen maar reageren. Als ze met heldere standpunten komen en uitleggen wat ze denken te gaan doen, kan dat de burger helpen bij het bepalen van zijn stem. Het debat moet duidelijk maken dat er iets te kiezen valt."

Vragen en opmerkingen uit het verkiezingsdebat worden opgenomen in een 'witboek', dat als huiswerk aan de politieke partijen wordt meegegeven voor het vervolg van de verkiezingscampagne. En voor de komende periode van vier jaar in de gemeenteraad. Thema's die zeker aan de orde komen zijn bijvoorbeeld landschap, zorg, leefbaarheid en economie. Maar er zal ook aandacht gevraagd worden voor ouderen- en jongerenbeleid.

Het verkiezingsdebat op 14 februari begint om 19.30 uur en duurt tot 22.00 uur. De toegang is gratis. Een plaats reserveren is mogelijk via verkiezingsdebat2018@hetdiekhuus.nl. Via datzelfde e-mailadres zijn ook vragen en signalen nog welkom die tijdens het debat ter sprake kunnen komen.

Autowasactie

MIDDELHARNIS - Aanstaande zaterdag, 17 februari, worden er tussen 13.30 en 16.30 uur auto's gewassen en schoongemaakt bij de Sionkerk aan de Landbouwweg 2. De opbrengst is bestemd voor de actie van de JBGG voor Geloofwaardig Onderwijs. De prijs voor wassen is € 7,-, stofzuigen € 2,50 en binnen schoonmaken € 2,-. De combinatieprijs is € 10,-. Voor de autobezitters is er gratis koffie of thee met wat lekkers.

Roofvogelshow in theater De Houten Kaap

OUDDORP - Zaterdag 17 februari om 15.00 uur komen Ruben van Maaren en zijn roofvogels naar strandtheater De Houten Kaap voor een spannende show waarbij uilen, raven, gieren, valken en andere roofvogels rakelings over de hoofden van het publiek vliegen. Bezoekers met een beetje lef mogen de vogels zelfs vasthouden en voeren.

Deze zomer stond Ruben voor de tweede keer op het strandplein van Ouddorp Duin en wist hij een groot publiek van bijna 300 mensen te fascineren met zijn kennis van deze indrukwekkende vogels. Afgelopen herfst stond hij voor het eerst in het theater en kregen de ruim 70 aanwezigen de kans om de vogels nog beter te bekijken en zelf deel te nemen aan de show.

Valkenier en vogeltrainer Ruben van Maaren geeft demonstraties, workshops en traint vogels voor films. Hij werkte mee aan verschillende films en tv-programma's en stond in 2015 en 2016 meerdere keren op het podium van de Heineken Music Hall met bioloog Freek Vonk. Tijdens demonstraties vertelt Ruben het publiek alles over het natuurlijk gedrag van roofvogels. Zijn shows zitten vol interessante weetjes, humor en natuurlijk spektakel. Kaarten reserveren kan op de website www.houtenkaap.nl of per e-mail via info@houtenkaap.nl.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Jeugdige vissers

De jeugdcommissie van Sportvisserij Goeree Overflakkee (SGO), organiseert sinds vorig jaar tal van activiteiten voor jeugdige vissers. Vrijdagavond 2 maart wordt er van 18.00 tot 20.30 uur een informatieavond voor de beginnende vissers georganiseerd. Er wordt onder andere uitleg gegeven over veilig omgaan met de vis, vistechnieken en regelgeving. Daarnaast kijken de bezoekers nog een film, uiteraard gaat deze over vissen. Kortom, een gezellige avond. De leeftijdscategorie is van 10 tot 14 jaar. De toegang is gratis. Deze avond vindt plaats in de SVIK kantine in Dirksland, Philipshoofdjesweg 57a. Opgeven kan bij de jeugdcommissie: Jurian Posthuma (0657123967) of Peter Berrevoets (0682960513). Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina: Sportvisserij GO jeugd. Hier is meer informatie te vinden over de andere activiteiten.

Jaarvergadering Oranjevereniging

In aanloop naar Koningsdag op maandag 26 februari zal de Oranjevereniging Dirksland haar jaarvergadering houden in Restaurant 't Anker te Dirksland. Aanvang 19.30 uur, zaal is open vanaf 19.15 uur.
De agenda bestaat uit jaarverslag 2017, jaarrekening 2017 en het Koningsdagprogramma voor 2018. Alle leden, nieuwe leden, lokale verenigingen en sponsoren zijn hierbij van harte uitgenodigd. Tevens is de Oranjevereniging op zoek naar nieuwe bestuursleden. Mensen die belangstelling hebben, kunnen tijdens de jaarvergadering meer informatie ontvangen.

Maaltijd 55+

Op woensdag 28 februari is er een maaltijd voor 55-plussers in 't Reginahof. Deze maaltijd bestaat uit een 3-gangenmenu, dat wordt klaargemaakt door dhr. J. Grootenboer, een zeer ervaren kok. Als laatste was hij werkzaam als chef-kok in hotel New York. Het menu bestaat uit: een salade van gemarineerde champignons met rucola en licht gerookte kip. Varkensrollade á la Bonne Feme en een appeltaartje met roomijs en vanillesaus. De kosten voor dit menu zijn € 12,50 p.p.
De maaltijd start om 18.00 uur. Aanmelden kan tot tot vrijdag 23 februari, onder vermelding van naam, telefoonnummer en aantal personen. Mail: joke.vandijk@careyn.nl, of bel 0653861647, of een briefje in de brievenbus bij de Reginahof 1.

Breicafé Klein Parijs

Op donderdag 22 februari is men van 10.00 tot 12.00 uur weer van harte welkom in het breicafé 'Klein Parijs'. Neem uw eigen brei-, haak- of borduurwerkje mee en laat u inspireren door medebezoekers van het café. Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee. Er zijn geen kosten aan verbonden. De locatie is Reginahof 1. Iedereen is welkom.

GOEDEREEDE

Jongerendienst

Op zondag 18 februari 2018 zal er in de Hervormde Kerk te Goedereede, Kerkpad 3, een jongerendienst worden gehouden. Thema voor deze dienst is: 'God zegenen'. Een thema dat voor zowel jong als oud een actueel onderwerp is in deze tijd. De organisatie: "We gaan met elkaar kijken wat bijbels bidden is en hoe wij daarin verandering kunnen brengen." De dienst begint om 18.30 uur en wordt geleid door evangelist Jurjen ten Brinke, voorganger bij Hoop voor Noord te Amsterdam.

Goeree Creatief

Op dinsdag 20 februari is de maandelijkse creatieve avond, te houden in partycentrum Oostdam te Goedereede. Iedereen is van harte welkom tussen 19.00 uur en 22.00 uur, neem een eigen handwerk mee. De kosten voor deze avond zijn € 1,-. De workshop van deze avond is Brioche breien. Bezoekers kunnen gratis aanschuiven bij deze workshop. Bel voor meer informatie naar 06-31000604.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Busreis PCOB

De PCOB organiseert bij voldoende belangstelling op dinsdag 13 maart een busreis naar de tentoonstelling Nineveh in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Deze tentoonstelling neemt bezoekers mee naar de bloeitijd van de Nieuw-Assyrische hoofdstad in Noord-Irak, rond 700 voor Christus. De reis gaat per bus en staat voor een iedere belangstellende open. Zo kan men vrijblijvend kennismaken met de PCOB afdeling. Er rijdt echter maximaal één bus. Het vertrek is om 9.00 uur vanaf het parkeerterrein bij Tieleman Keukens in Middelharnis, de dagtocht duurt tot circa 16.15 uur. De kosten voor deze excursie bedragen € 31,-, dat is voor de bus, toegang museum en koffie met appelgebak. Een lunch is niet inclusief. Er is in het museum een restaurant aanwezig. Mensen die in het bezit zijn van een museumjaarkaart betalen € 20,50 voor deze excursie.
Opgeven kan door vóór 15 februari 2018 het verschuldigde bedrag over te maken naar rek.nr. NL 47 RABO 0135 9223 99 t.n.v. Penningmeester PCOB.

Collecte Jantje Beton

Van 5 tot en met 10 maart 2018 wordt de jaarlijkse Jantje Beton Collecte georganiseerd: een collecte voor en door organisaties in de buurt. Van Ouddorp tot Middelharnis collecteren de leden van Scouting Goedereede en Karateschool Kiyozumi voor de Jantje Beton Collecte.
Met de collecte is 50% van de opbrengst voor de clubkas en de andere 50% besteedt Jantje Beton aan speelprojecten in heel Nederland.
Voor meer informatie kan men terecht op www.jantjebeton.nl en www.scgoedereede.nl.

Regio-avond Hervormde Vrouwenbond

Op 6 maart is de jaarlijkse regioavond van de Hervormde Vrouwenbond van Goeree-Overflakkee. Dit keer verzorgt de vrouwenvereniging 'Ora et Labora' uit Nieuwe-Tonge de avond. Op deze avond zal dhr. J.de Jager, ambassadeur van het Shaare Zedek Ziekenhuis in Jeruzalem, over dit ziekenhuis spreken. Alle vrouwen, wel of geen lid van de Vrouwenbond, worden uitgenodigd. De locatie is Hervormd Centrum 'Elim', Zuiddijk 19, Nieuwe-Tonge. De inloop is vanaf 19.00 uur, de avond begint om 19.30 uur. Graag voor 27 februari opgeven via regiobestuurgo@gmail.com, of bel naar Anneke de Keizer: 0187-483620. De toegang is € 5,-. dat is inclusief consumpties. Er is een collecte voor het werk in het Shaare Zedek Ziekenhuis te Jeruzalem.

MELISSANT

Koffieochtend

Woensdag 21 februari is er weer een gezellige koffieochtend in de Melishof te Melissant. Deze ochtend komt Adri Bijl uit Stellendam het een en ander vertellen over zijn loopbaan als politieagent. De ochtend is van 10.00 tot 12.00 uur. Kosten: € 3,-, dit is inclusief koffie/thee met iets lekkers. Er is vervoer mogelijk voor mensen die slecht ter been zijn, bel hiervoor naar Dirk Spahr v.d. Hoek: 602411.

MIDDELHARNIS

Mantelzorgcafé

Tijdens het Mantelzorgcafé op 22 februari worden er oude beelden van het Van Weel Bethesda Ziekenhuis en de RTM vertoond. Bezoekers kunnen de beelden bekijken onder het genot van een kopje koffie of thee. Deze middag is in het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 in Middelharnis. Aanvang is om 13.30 uur en het café zal rond 15.30 uur afgelopen zijn. Aan deze middag zijn geen kosten verbonden. Graag opgeven indien u aanwezig wilt zijn, via de mail: m.vanderwelle@zijngo.nl of telefonisch: 0187-641344. In 2018 is het Mantelzorgcafé weer gepland op donderdagmiddag, nl. 29 maart, 26 april, 31 mei, 27 september, 25 oktober en 29 november. Stichting ZIJN verzorgt de mantelzorgondersteuning op Goeree-Overflakkee.

Science Battle

Op zaterdag 17 februari is er een fascinerende voorstelling over de wetenschap in het Diekhuus in Middelharnis, met als titel Science Battle. Bezoekers krijgen antwoorden op vragen als: Waarom zijn Nederlanders zo goed in schaatsen? Ga je anders autorijden als een robot je corrigeert? Jonge wetenschappers laten hun vertrouwde laboratoria even achter zich en stappen het theater in voor de ScienceBattle. Een nieuw concept waar ze een wedstrijd met elkaar aangaan op het podium en elkaar uitdagen. Ze presenteren hun promotieonderzoek binnen tien minuten, maar wie doet dit het beste? Het publiek is tegelijkertijd de jury en beslist wie er wint. ScienceBattle is een avond vol onderzoek, feitjes en een wetenschappelijke knipoog. Aanvang 20.15 uur in het Diekhuus, Beneden Zandpad 7. Kaarten reserveren kan op www.hetdiekhuus.nl.

Stamboomonderzoek

Op zaterdag 3 maart is de Genealogische dag, van 10.00 tot 16.00 uur in het Streekarchief aan de Dwarsweg 40 Middelharnis. De toegang is vrij. Kom gegevens over uw voorouders zoeken in de verzamelingen van het Genealogisch Centrum en het Streekarchief Goeree-Overflakkee. Zeker voor mensen die doordeweeks niet in de gelegenheid zijn om het streekarchief te bezoeken, is dit een mooie kans om aan een stamboom te werken. Via info@genealogieflakkee.nl kan er worden aangemeld voor een workshop om de fijne kneepjes van het vinden van voorouders via internet te leren.

Inleveren spullen

Zaterdag 17 februari is er weer gelegenheid om goede spullen voor de Jaarmarkt van de Hervormde Gemeente Middelharnis in te leveren bij De Hoeksteen aan de Ring te Middelharnis. Van 10.00 tot 11.00 uur staan medewerkers klaar om ze in ontvangst te nemen. Het is ook mogelijk om spullen af te leveren op het industrieterrein aan de Lorentz 1.

NIEUWE-TONGE

Schuurverkoop

Zaterdag 17 februari van 10.00 tot 16.00 uur is er een schuurverkoop bij familie Nijsse, Groeneweg 35. Er worden veel voorwerpen uit grootmoeders tijd aangeboden, zoals petroleumstellen, zinken voorwerpen, koffiemolens, heel veel emaille voorwerpen en nog veel meer. Koffie en thee gratis. Neem voor meer informatie contact op met 0187-651638.

OUDDORP

Snertmaaltijd 55+

Woensdag 21 februari is de jaarlijkse snertmaaltijd van de 55+ club in Ouddorp. Vanaf 17.00 uur is men van harte welkom in de Dorpstienden om te genieten van erwtensoep met broodjes worst en een toetje. De soep wordt ook dit jaar gekookt door hotel-restaurant Akershoek. Het jeugdorkest van muziekvereniging Concordia gaat optreden voor de bezoekers. De kosten voor deze activiteit bedragen € 8,-. Aanmelden kan bij de 55+ club in de Dorpstienden, of bij Joke van Dam, tel. 0187 682319. Deelnemers wordt verzocht om zelf een bord, of kom en bestek mee te nemen. Woensdag 28 februari verzorgt Nelleke van Nieuwenhuijzen een presentatie met mooie beelden van de woestijn bij de 55+club.

Jongerenavond

Zaterdag 17 februari is er een jongerenavond op de jeugdzolder van de Doopsgezinde Gemeente, Dorpstienden 3. Inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Een evangelist spreekt over het thema 'Jij bent een meesterwerk'. "Misschien heb je daar nog nooit bij stil gestaan, dat jij een meesterwerk bent. Het kan zijn dat je denkt: Oké, maar dan ben ik wel een meesterwerk waaraan nog het nodige moet gebeuren. Het kan ook zijn dat je heel negatief over jezelf denkt. En anderen kunnen ook weer heel wat anders over jou zeggen en denken. Hoe dan ook, deze avond zal je duidelijk worden waarom jij een meesterwerk bent. En wie jou als een meesterwerk ziet." Het tweede deel van de avond willen we vragen beantwoorden en met elkaar in gesprek gaan.

Jubileumboek zondagsschool

Het jubileumboek ter gelegenheid van zeventig jaar zondagsschool 't Mosterdzaadje op Ouddorp (1946-2016) nadert zijn voltooiing. Het boek telt ruim 100 pagina's en is genaaid en gebonden. Er is besloten om aan de leidinggevenden en de zondagsschool gaande kinderen één boek per gezin uit te reiken. Belangstellenden kunnen gebruik maken van voorinschrijving, dan kost het boek € 17,50, de reguliere prijs is € 20,-. Voorinschrijving kan tot en met uiterlijk zaterdag 24 februari 2018 bij de secretaris van de zondagsschoolvereniging, de heer K. Grinwis, Dirkdoensweg 43. Dit kan via de mail: k.grinwis@kliksafe.nl of via telefoonnummer 0187-682350 tussen 17.00 en 18.00 uur. Een briefje in de brievenbus kan natuurlijk ook.

'Rommelmarkt zoekt ruimte'

Van der Linde Rommelmarkten zoekt tijdelijk betaalbare extra ruimte voor de zeer grote hoeveelheid voorraadspullen. De organisatie zoekt een ruimte voor een periode van ongeveer 2 maanden, zodat er op twee locaties spullen kunnen worden aangeboden om door de grote hoeveelheid te komen. "Want het zou jammer zijn als we nu al een stop moeten gaan invoeren voor het inleveren van spullen." Mensen die ruimte beschikbaar hebben, kunnen bellen naar 06-26032013.

Opbrengst collecte Hersenstichting

In Ouddorp is in de week van 29 januari tot en met 3 februari gecollecteerd voor de Hersenstichting. Dit heeft het bedrag van € 1268.80 opgeleverd. Deze mooie opbrengst wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek en aan voorlichting voor mensen met een hersenaandoening. De Hersenstichting bedankt alle gevers voor hun bijdrage. Heeft u de collectant gemist? Uw gift is altijd welkom op gironr. 860 in Den Haag. Kijk meer informatie op www.hersenstichting.nl.

Uurtje zingen

Zaterdag 17 februari is er weer een uurtje Psalmen en Johannes de Heerliederen zingen met orgelbegeleiding in de kerk van de Doopsgezinde Gemeente. Het is van 19.30 tot 20.30 uur, gratis toegang.

OUDE-TONGE

Middag en potermaaltijd

De Plaatselijke Commissie van Oude-Tonge organiseert op woensdag 21 februari een gezellige middag met een optreden van Elly Lockhorst. De middag begint om 14.00 uur en wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27 te Oude-Tonge. Rond 17.00 uur kan er worden genoten van een heerlijke potermaaltijd . De totale kosten voor deze middag en maaltijd zijn € 11,50. Vooruitbetaling € 2,50. Aanmelden voor 20 februari bij Nel Vervloed, Beatrixstraat 3, envelop met naam, adres en vooruitbetaling in de bus gooien. Het telefoonnummer van Nel Vervloed is 0187-642697.

Inzameling voor Uzon

Zaterdag 17 februari is er een inzameling van goederen voor Uzon op het inzameladres aan de Capelleweg (bij het AVK-terrein) te Oude-Tonge. Van 9.30 tot 11.30 uur staan de vrijwilligers klaar om schone, goed bruikbare spullen in ontvangst te nemen. Neem bij twijfel over de bruikbaarheid, of als er spullen opgehaald moeten worden, contact op met dhr. A. Klem. Zijn telefoonnummer: 641304. Graag vrijdagavond bellen tussen 19.00 en 20.00 uur. Er staat een collectebusje voor een (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten.

STELLENDAM

Opbrengst collecte

Van 29 januari tot en met 3 februari 2018 vond in Stellendam de Hersenstichtingcollecte plaats. Er zijn veel collectanten op pad gegaan om voor al die mensen met een hersenaandoening geld in te zamelen. Deze enthousiaste inzet heeft € 700,91 opgeleverd. Deze mooie opbrengst wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek en aan voorlichting, om zo een bijdrage te leveren aan een betere toekomst voor mensen met een hersenaandoening. Namens de Hersenstichting hartelijk bedankt voor de bijdrage. Mensen die de collectant hebben gemist, kunnen eventueel een gift overmaken naar NL18 INGB 0000 000 860 t.n.v. Hersenstichting, Den Haag. Kijk voor meer informatie op www.hersenstichting.nl.

Bijna 1100 euro voor KiKa

MIDDELHARNIS - KiKa-G-O heeft een mooi weekend achter de rug. De KiKa-smurfen Conny Ploos van Amstel en Piet Ploos van Amstel hebben twee dagen met de KiKa-stand gestaan bij de Yujin Cup 2018, die werd georganiseerd door Budokai Senshi uit Middelharnis.

Daar is een geweldig bedrag voor KiKa opgehaald. 1089,30 euro! Dit bedrag is tot stand gekomen door een donatie van Budokai Senshi, een donatie van 200 euro van Jack Kyokushinworldshop van Gils en de opbrengst van de KiKa-stand. KiKa-ambassadeur Kees Witte wil de organisatie Budokai Senshi (Jacques Van Roosmalen), Jack van Gils, alle deelnemers en bezoekers bedanken.

Soroptimistclub Goeree-Overflakkee in actie voor School for Justice

GOEREE-OVERFLAKKEE – Soroptimistclub Goeree-Overflakkee organiseert op 6 maart een filmavond. Met de filmavond wil de organisatie School for Justice ondersteunen.

Tijdens de filmavond 6 maart in het Diekhuus wordt Suffragette vertoond, een film over de strijd voor vrouwenrechten en vrouwenkiesrecht in het Verenigd Koninkrijk rond 1912. Ruim een eeuw geleden. Toch hebben heden ten dage heel veel meisjes en jonge vrouwen op deze wereld niet het recht om te kiezen of in vrijheid te leven. Hoewel het onmogelijk is de ware omvang van het probleem vast te stellen, wordt geschat dat in India alleen al 1,2 miljoen kinderen worden uitgebuit voor commerciële seks, waarvan de overgrote meerderheid meisjes betreft.

De stichting Free a Girl heeft als visie dat elk kind het recht heeft op te groeien in een veilige omgeving. Kinderen en jongeren moeten beschermd worden tegen geweld, uitbuiting, mishandeling en discriminatie.
De missie van Free a Girl is om prostitutie van kinderen en gedwongen prostitutie van jongeren tot en met 23 jaar wereldwijd te bestrijden.

De werkwijze van Free a Girl is daadwerkelijk meisjes bevrijden uit de gedwongen prostitutie.
Daarnaast investeert de stichting in opvang, traumaverwerking, medische zorg, onderwijs en beroepsopleidingen en re-integratie van de slachtoffers. De afgelopen 9 jaar hebben zij bijgedragen aan de bevrijding van meer dan 4000 meisjes uit bordelen in Azië. Naast het veelvuldig bevrijden van minderjarige meisjes uit de prostitutie, houdt Free a Girl zich ook bezig met preventie, wordt er speciale aandacht gegeven aan juridische ondersteuning, samenwerking met politie en justitie om mensenhandelaren op te pakken en veroordeeld te krijgen.

Door bewustzijn te creëren in de dorpen over mensenhandel, wordt de sociale controle groter. Verdachte zaken worden sneller gemeld, zodat er actie ondernomen kan worden. School for Justice, het goede doel waar Soroptimist Nederland in 2017 en 2018 voor gekozen heeft, is een baanbrekend initiatief van Free a Girl. De School for Justice leidt meisjes die bevrijd zijn uit de kinderprostitutie op tot advocaat of officier van justitie. Het doel van de school is dat straffeloosheid van de daders in India wordt aangepakt door het rechtssysteem van binnenuit te veranderen.

Kijk voor meer informatie op Youtube; School for Justice. In een paar minuten wordt een beeld geschetst wat deze meisjes is aangedaan en hoe gemotiveerd zij zijn om diegene die verantwoordelijk is achter de tralies te krijgen.

De film Suffragettes zal in de Rabobankzaal van het Diekhuus op dinsdag 6 maart worden vertoond, aanvang 19.30 uur. Kaartjes á € 12,50 zijn verkrijgbaar via aanmelding.soroptimistGO@gmail.com.

Kaartverkoop klapstoelconcert

GOEDEREEDE - Vrijdag 9 maart zal er weer een klapstoelconcertserie in monumentale woonhuizen in Goedereede plaatsvinden. In vier bijzondere woonhuizen zullen prachtige uitvoeringen worden verzorgd. De organisatie is weer in handen van Piet Westhoeve en André Kastelein. De ontvangst, met koffie, is in de toren vanaf 18.45 uur. Om 19.30 uur starten de uitvoeringen in de woonhuizen. Door betaling van € 25,- aan de balie in de toren kunt u op de vier locaties de uitvoeringen bijwonen. Op een van de locaties krijgen bezoekers een consumptie aangeboden en na afloop van de concerten is er nog een nazit met een meet-and-greet met de musici in de toren. Men kan zich alleen aanmelden op zaterdag 17 februari aanstaande vanaf 12.00 uur (de website wordt dan geopend) via www.klapstoelconcert.nl. De ervaring leert dat het maximale aantal deelnemers snel bereikt wordt.

Stamppotmaaltijd ten bate van Frans Weller

SOMMELSDIJK - Enkele weken geleden is Frans Weller uit Nieuwe-Tonge vertrokken naar Kenia. Hij werkt in de sloppenwijken onder straatjongeren in Nairobi. Frans leeft van giften. Zijn thuisfrontcommissie van Stichting Hadassa Imani (de stichting van waaruit Frans zijn werk verricht) organiseert verschillende activiteiten om geld in te zamelen voor het werk van Frans.

Vrijdagavond 9 maart hoopt de thuisfrontcommissie een 'stamppotmaaltijd' te organiseren. Er kan gekozen worden uit verschillende soorten stamppot.
De kosten voor deze avond zijn € 12,50 p.p. en € 7,50 per kind.
De inloop is vanaf 17.30 uur en om 18.00 uur begint de maaltijd. Tijdens deze gezellige avond zullen er foto's te zien zijn van het werk van Frans Weller.
De stamppotavond wordt gehouden in 'Vita Nova', Van Aerssenstraat 5 te Sommelsdijk.
U kunt zich voor 1 maart opgeven bij één van de commissieleden, Carla Joppe: (486079 of via ccjoppe@gmail.com), of Willianne de Jong: (664832 of via w.dejong-weller@kpnmail.nl).
De thuisfrontcommissie hoopt veel mensen aan tafel te verwelkomen.
Zie ook www.fransinafrica.com.

Inschrijving voor eerste Rotary GO Rally gestart
Toeren over het eiland voor het goede doel

GOEREE-OVERFLAKKEE – Iedereen die van autorijden houdt en weleens kriskras Goeree-Overflakkee wil bekijken, heeft op 21 april een uitgelezen kans. Dan is namelijk de eerste Rotary GO Rally, een sportieve toertocht over het eiland. Mooi is dat de opbrengst naar een lokaal goed doel gaat: woonvoorziening De Westplaat in Sommelsdijk.

Door Kees van Rixoort

"Het is de eerste keer dat we de Rotary GO Rally organiseren", zegt Bram Roos, woordvoerder van de werkgroep van de eilandelijke Rotary die dit nieuwe initiatief coördineert. "Rally's zijn heel populair in Nederland, dus we verwachten ook op Goeree-Overflakkee voldoende deelnemers te trekken en een mooi bedrag op te brengen voor De Westplaat."

De Westplaat is een woonvoorziening van Sjaloom Zorg. Het geld van de Rotary GO Rally gaat naar de aankleding van het balkon met meubilair en plantenbakken. Dit in aanvulling op het zonnescherm dat in januari in gebruik is genomen. Een en ander zorgt ervoor dat de bewoners in de zomer lekker van het zonnetje kunnen genieten.

Tour en Vintage

De Rotary GO Rally leidt de deelnemers over het hele eiland, ook via allerlei polderweggetjes. Theo van Erkel uit Dirksland zet de route uit. De deelnemers vinden hun weg via het zogenoemde bolletje-pijltje-systeem. De route staat in het routeboek dat de deelnemers bij de start ontvangen, samen met onder andere de autostickers. Er zijn twee opties: in de Tourklasse meedoen met een 'gewone' auto of in de Vintageklasse meedoen met een klassieker. Een equipe bestaat per auto uit een rijder en een kaartlezer.

De tocht is geen wedstrijd, maar er zijn wel prijzen te winnen. En wel door onderweg de opgegeven opdracht als beste uit te voeren. De eerste rallyrijders krijgen om 11.00 uur bij Tieleman Keukens in Middelharnis het startschot, te lossen door burgemeester Ada Grootenboer. Daarna volgen de andere equipes, steeds met een minuut tussenpauze. Tussen de middag is er een lunch en tussen kwart voor vier en halfvijf komen de rijders aan op de finishlocatie. Daar vindt de prijsuitreiking plaats en kan men naar wens aansluiten voor de barbecue.

De Rotary Goeree-Overflakkee heeft al diverse sponsors, waaronder hoofdsponsor Vredestein. De werving gaat verder om zo veel mogelijk opbrengst naar het goede doel te kunnen schuiven. De inschrijving van equipes, die tot uiterlijk twee weken voor het evenement mogelijk is, brengt ook geld in het laatje. Per twee personen zijn de kosten 135 euro of 175 euro (met barbecue). Dat is inclusief onder andere koffie met wat lekkers, een lunch en het toerboek plus overige toebehoren voor de eilandelijke rit.

Eilandmarketing

Bram Roos verwacht deze eerste editie van de Rotary GO Rally ongeveer veertig equipes aan de start. "Van het eiland, maar ook van buiten. Zo is de rally ook een vorm van eilandmarketing. De deelnemers krijgen heel Goeree-Overflakkee en alle dertien dorpen te zien."

Meer informatie over de eerste Rotary GO Rally is te vinden op www.rotary.nl/goereeoverflakkee. Ook is er een facebookpagina: rotary go rally 2018. Aanmelden als deelnemende equipe kan via de website of e-mail rotarygorally@gmail.com.

De eerste plantuien zitten in de grond

Wie: Janrien van Rossum (44 jaar)
Beroep: Akkerbouwer en loonwerker in Ooltgensplaat
Nu: Heeft vorige week de eerste plantuien geplant.

Janrien van Rossum plantte vorige week zijn eerste plantuien van dit jaar. De akkerbouwer en loonwerker uit Ooltgensplaat teelt zo ongeveer 10 ha plantuien, dat zijn ruim 14 voetbalvelden vol met plantuien. Het planten gebeurt met behulp van GPS, in 'bedden' van anderhalve meter breed. De meeste uien worden geteeld met behulp van zaad, door kleine plantuien in de grond te stoppen kunnen de uien vroeger worden geoogst.

"Je hoopt dat als wij gaan oogsten de uien van het afgelopen jaar vrijwel op zijn, zodat de markt blij is met de nieuwe oogst plantuien, die begin juli op de markt komen." Het lastige aan het uien planten is dat de grond nog een beetje bevroren was vorige week. "Maar we hopen dat de goede voorbereiding in combinatie met mooie weersomstandigheden zorgen voor een vroege oogst."

De kneepjes van het boerenvak zijn er met de paplepel ingegoten bij Janrien. "Als kind vond ik het al interessant en was ik altijd op het bedrijf van mijn vader te vinden. Het maakt veel verschil waar je hart ligt, ik ben echt een akkerbouwer in hart en nieren. Het leuke is dat ik aan mijn zoon merk dat hij ook veel interesse heeft voor het vak."

Het bedrijf in de polder bij Ooltgensplaat teelt naast plantuien ook aardappelen, winterwortelen, witlof en knolselderij. Daarnaast wordt er loonwerk gedaan voor agrariërs in de omgeving. Op dit moment zoekt het bedrijf een allround agrarisch medewerker. Dus mensen die de handen uit de mouwen willen steken binnen de agrarische wereld kunnen contact opnemen.

College van B&W op bedrijfsbezoek:
Gemeente ondersteunt XSARUS graag bij groei

MIDDELHARNIS – In zijn cyclus van maandelijkse bedrijfsbezoeken was het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Goeree-Overflakkee dinsdagmiddag 6 februari te gast bij XSARUS E-development & Consulting te Middelharnis. Hiervan ontvingen de directieleden Paul en Daniël Kieviet het college, om dit kennis te laten maken met het bedrijf en zijn bedrijfsactiviteiten. In het bijzonder was er aandacht voor de groei van XSARUS. Het was ook naar aanleiding van dit punt dat het college deze maand zijn werkbezoek aan XSARUS bracht.

Tekst en foto: Hans Villerius

Elkaar beter leren kennen, bij bedrijven in de keuken kijken, luisteren naar wat er speelt en van elkaar willen leren. Het zijn enkele uitdrukkingen die burgemeester, wethouders en gemeentesecretaris dinsdagmiddag bezigden om aan te geven met welk doel ze regelmatig bij de eilandelijke ondernemers op bezoek gaan. "Het past ook bij de visie van de gemeente om af te rekenen met het stoffige imago dat tot enkele jaren geleden nog op Goeree-Overflakkee rustte. Een proces waarbij we onze ondernemers keihard nodig hebben en we samen met elkaar op moeten trekken", zo gaf burgemeester Ada Grootenboer aan.

Groei door versmalling

Bij XSARUS wachtte het college twee presentaties. De ene wijdde het gezelschap in de ontstaansgeschiedenis en verdere ontwikkeling van het bedrijf in, de tweede maakte concreter welke rol XSARUS voor zijn vele klanten vervult.
De start van dit intussen landelijk bekende ICT-bedrijf ligt ergens voor het jaar 2000, op de zolderkamer van de ouderlijke woning van de broers Paul en Daniël Kieviet. Het was de tijd dat internet en e-mail net opkwamen. Websites bouwen was aanvankelijk het terrein waarop de broers hun dienstverlening richtten. In 2001 openden ze aan de Nieuwstraat in Middelharnis hun eerste bedrijfspand en kon er personeel worden aangetrokken. Naderhand verhuisde het bedrijf, inmiddels met hun derde compagnon Bram Hoekman, naar bedrijventerrein De Watertoren te Dirksland, om in 2011 terug te keren naar Middelharnis. Daar verrees aan De Hofjes een eigen kantoorpand, dat in 2015 vanwege de gestage groei werd uitgebreid met een tweede identiek kantoorgebouw, met een glazen verbindingssluis tussen de twee panden.
In 2007 concludeerde XSARUS dat er voor het bedrijf vooral toekomst zou liggen in de E-commerce. Daarom besloot het de dienstverlening te gaan versmallen tot die tak van sport, namelijk webshops ontwikkelen, met alles wat daarbij komt kijken: advies, ontwerp, programmeren, optimaliseren, koppelingen maken naar o.a. de boekhouding, naar het voorraadbeheer en de logistiek van de klant. Maar ook het in beeld brengen en gebruikmaken van big data: hoe gedragen klanten zich in de online-omgeving en hoe kan de ondernemer deze klanten 'verleiden' tot het doen van aankopen?, zo legde Paul Kieviet uit, die aangaf dat juist door versmalling van de dienstverlening het bedrijf z'n groei kreeg.

Samenwerking en partnership

Op de werkvloer kreeg het college een korte presentatie waarin nader werd uitgelegd wat de dienstverlening aan één van de klanten, Sacha Shoes, inhoudt. Verbetering van het logistieke proces bij de klant bijvoorbeeld. Of het mogelijk maken dat bestellingen die online werden gedaan kunnen worden geruild of geretourneerd in de winkel. Of dat artikelen online kunnen worden gereserveerd om tot enkele dagen later in de winkel te kunnen worden uitgeprobeerd voordat tot aankoop wordt overgegaan. Of het bij elkaar brengen van offline- en online omzet in één systeem. "Feitelijk vorm je één team met je klant en is er zowel sprake van samenwerking als van partnership", gaf Paul Kieviet aan. In dat verband was één van de cultuuraspecten van XSARUS die hij noemde mooi geplaatst: "Als dienstverlener houden wij van mensen". Missie en visie van het bedrijf zijn gedocumenteerd "en gefundeerd in onze onderliggende waarden", gaf Kieviet verder aan. "Het gaat dan om zaken als: wie zijn we, wat doen we, waarom doen we 't, waarom doen we 't op de wijze zoals we 't doen. En hoe zien we de markt?"
Intussen heeft XSARUS een groot klantenbestand in zowel Nederland als in België, van de kleine retailer tot de multinational toe. Namen als Wehkamp, Omoda, Sacha, Manfield, Trust, Fortune en PON prijken op de klantenlijst. En vorig jaar behaalde XSARUS bij het vakblad Emerce, in een ranking van honderd beste e-commerce bedrijven in Nederland, de derde plaats.

Uitbreiden, maar waar?

Anno 2018 heeft het bedrijf een driekoppige directie en zeventig medewerkers. Het streven is een jaarlijkse groei te hebben van ongeveer 15%. Dit leidde het gesprek als vanzelf naar het punt waarvoor het college had besloten dinsdag bij XSARUS op bedrijfsbezoek te gaan: de huisvesting van het bedrijf.
Waar de XSARUS directie zich nog beraadt op hun huisvesting, wond het college er geen doekjes om dat het 't liefst ziet dat dit ICT-bedrijf volledig op Goeree-Overflakkee gevestigd blijft. Dit mede met het oog op het streven meer hoger opgeleide mensen naar het eiland te trekken. Over en weer werd op constructieve wijze met elkaar nagedacht over kansen, voordelen en nadelen die vastzitten aan uitbreiding in Middelharnis of elders, waarbij het college vooral de mogelijkheden uitdiepte voor uitbreiding alhier. Voor de mannen van XSARUS nieuwe input voor verdergaande besluitvorming. Voor de gemeente een mooi moment om uit te spreken dat ze voor uitbreiding ter plekke zo veel mogelijk medewerking wil verlenen, zoals wijziging van het bestemmingsplan. En voor beide partijen betekende het werkbezoek een waardevol moment om elkaar in de toekomst beter te weten te vinden.

SGP op bezoek bij buurtpreventie

SGP'ers gingen samen met de wijkagent en buurtpreventiemedewerkers de wijk in.

OUDDORP - Op donderdagavond 8 februari brachten de kandidaten van de SGP een werkbezoek aan Ouddorp voor het thema 'Veiligheid en buurtpreventie.' Door wijkagent Johan van Oeveren en buurtpreventiecoördinator Hans Kastelein werden de SGP-ers bijgepraat over de situatie op Goeree-Overflakkee.

"Vooropgesteld, het merendeel doet het gewoon goed!" aldus Van Oeveren, die vervolgens wel zijn zorgen deelde m.b.t. het alcohol- en drugsgebruik onder voornamelijk jongeren tussen de 12 en 18 jaar. "Een groep die je veel op straat ziet en waarvan ouders dikwijls niet weten wat ze doen. Laat jongeren zich fatsoenlijk gedragen, daar hebben ouders ook een verantwoordelijkheid in," zo was zijn oproep. Ook waarschuwde hij voor de diverse keten waar alcohol wordt genuttigd. Ouders zijn hier veelal van op de hoogte. "Stel dat iemand overlijdt door overmatig alcoholgebruik, dan kan de verantwoordelijke veroordeeld worden voor dood door schuld'. Ook is er behoefte aan opvang voor jongeren die geen vaste woon- en verblijfplaats hebben," zo bleek uit het gesprek met de wijkagent.

Buurtpreventie

Inmiddels zijn er bijna in elke kern één of meerdere buurtpreventieteams actief. Zij leveren een positieve bijdrage aan de leefbaarheid en veiligheid van de samenleving. "Het team Diependorst in Ouddorp is al ruim 10 jaar actief. In 2012 waren er diverse inbraken, binnen twee weken hadden we 40 man, die nu bijna elke avond actief zijn in de wijk. Het gaat puur om signaleren," aldus coördinator Hans Kastelein.

Contacten

Regelmatig doet het team speciale acties in de buurt en waarschuwt buurtgenoten voor openstaande ramen, niet afgesloten auto's en schuurtjes die open zijn. Een aanpak die zijn vruchten duidelijk heeft afgeworpen. Goeree-Overflakkee is inmiddels één van de veiligste gemeenten in Zuid-Holland, aldus een publicatie deze week. Ook de WhatsApp-groepen zijn een groot succes en hebben zich al bewezen, aldus Hans Kastelein, die vol lof is over de aanpak van de gemeente. "Er zijn goede contacten." "Wie weet kan er in de toekomst ook voor professionele kleding worden gezorgd," aldus wijkagent Van Oeveren, die eveneens tevreden is over de goede samenwerking.

"Aandacht voor jongeren en ouderen is in de toekomst van groot belang. Laten we elkaar niet vergeten." Met deze oproep van de wijkagent startte een ronde door het dorp om te ervaren waar de buurtpreventieleden zoal op letten. Met het werkbezoek werd nogmaals het belang van de buurtpreventie bevestigd en zal de SGP deze vorm van burgerparticipatie een warm hart toedragen.

Lezing Eerste Wereldoorlog

REGIO - Stichting Verdedigingswerken organiseert een lezing over de Eerste Wereldoorlog door Arjen Diepenhorst op donderdag 15 maart 2018.

Honderd jaar geleden woedde de Eerste Wereldoorlog. Vele miljoenen mensen vonden de dood. Op deze avond zal Arjen Diepenhorst vertellen en laten zien wat deze eerste mondiale oorlog voor gevolgen had. Nieuw oorlogstuig werd ontwikkeld, met soms zeer wrede gevolgen. Zo kwam de eerste tank ten tonele, overigens zonder al te veel succes. Op een heel ander moment werd er samen feest gevierd. Een oorlog met grote contrasten en vele doden en gewonden.

Vele landen namen deel. Vele mannen romantiseerden deze oorlog en meldden zich vol enthousiasme aan als vrijwilliger. Hoe erg de ontberingen zouden worden, konden ze niet vermoeden. Uiteraard waren er veel meer gevolgen. De troepen werden zonder pardon de dood in gedreven. Nederland bleef neutraal, maar dat betekende niet dat we in Nederland niets van deze oorlog merkten. Integendeel, ons land had zwaar te lijden onder het geweld. Niet direct, maar zeker wel indirect. Het hele land werd gemobiliseerd, met de hoop neutraal te kunnen blijven. De invoer van goederen werd een probleem. Vluchtelingen kwamen in grote getale de grens over.

De lezing wordt gehouden in Hellevoetsluis. Deze avond begint om 19.30 uur en zal ongeveer tot 21.30 uur duren. De kosten bedragen € 5,00 per persoon. Graag vooraf aanmelden via www.fronttaal.info. Hiervoor krijgen bezoekers naast de lezing een kopje koffie of thee. Arjen Diepenhorst is docent geschiedenis. Hij heeft een passie voor de Eerste Wereldoorlog.

"Sla maar raak Flakkee"

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op zaterdag 3 maart 2018 is het gratis slagwerkfestival 'Sla maar raak Flakkee' in de Melishof te Melissant. Het wordt georganiseerd door de slagwerkdocenten van het MuziekgebouwGO. Er wordt rond 10.00 uur gestart met een grote groep.

Daarna worden de deelnemers ingedeeld in drie niveau's en gaat men actief met de drie slagwerkdocenten aan de slag. Er zijn afwisselende workshops. De slagwerkdocenten zijn Sander Berkvens, Michiel Buijsse en Anno Appelo: "We werken aan Zuid-Amerikaans slagwerk en besteden veel aandacht aan samenspel en andere slagwerkonderwerpen. Aan het eind van de dag, zo rond een uur of vier, is de eindpresentatie waar iedereen voor uitgenodigd is. Niet alleen familie en vrienden, maar ook belangstellenden die meer willen weten over slagwerk en de lessen van het Muziekgebouw. We gaan een ontzettend leuke dag tegemoet met veel lol. Álle slagwerkers van het eiland zijn welkom, hoe meer, hoe beter..."

Voor lunch en drinken wordt gezorgd, tegen een kleine vergoeding. Aanmelden kan bij docent Anno Appelo via a.appelo@planet.nl. Vermeld bij het aanmelden: naam, leeftijd, niveau en eventueel vereniging.

Avondopenstelling Streekmuseum

SOMMELSDIJK - Heel de dag hard werken en geen tijd om het Streekmuseum te bezoeken? Dan is er gelegenheid om op donderdagavond 15 februari het museum te bezoeken. Dan kan ook de nieuwe Virtual Reality beleving, over de watersnood van 1953, worden ervaren.
Ook worden diverse filmpjes van de watersnood vertoond. Onder meer de films van de Boomsma's.
Het museum in de Kerkstraat van Sommelsdijk opent donderdagavond van 19.00-21.30 uur zijn deuren. De rest van de maand is het museum geopend op de middagen van de woensdagen, donderdagen en vrijdagen. Deze extra openingstijden duren tot 1 maart. Vanaf 1 maart gelden de reguliere openingstijden en is het museum ook dinsdag en zaterdag geopend.

Busvervoer naar de EO Jongerendag

GOEREE-OVERFLAKKEE - Ook dit jaar is er weer busvervoer naar de EO Jongerendag in Arnhem. Aanmelden kan via eojdbusgo@gmail.com onder vermelding van je voor- en achternaam, telefoonnummer, e-mailadres en opstapplaats.

Er kan worden gekozen uit de volgende opstapplaatsen: Ouddorp (bushalte Preekhillaan), Goedereede (busstation Vissersweg), Stellendam (busstation nabij Brielsestraat/Korteweg), Melissant (bushalte aan de Provinciale weg), Dirksland (bushalte Schelpenpad), Sommelsdijk (bushalte Zuid), Middelharnis (bushalte Doetinchemsestraat), Nieuwe-Tonge (Tramlijnweg bij tankstation Nelisse), Oude-Tonge (busstation) en Schaapsweg (bushalte).

De exacte opstaptijden worden voorafgaand aan de dag per mail doorgegeven, de bus start om circa 9.30 uur in Ouddorp. 's Avonds na afloop van de Jongerendag vertrekt de bus weer richting het eiland en zal de bus voor 24.00 uur weer terug te zijn in Ouddorp. Mensen die samen met iemand in de bus willen zitten, moeten op dezelfde plaats opstappen. Voor € 19,- kan men mee met de bus. Als dit bedrag is overgemaakt, is de plaats in de bus gereserveerd. Het rekeningnummer is IBAN nr. NL13RABO 035.12.64.272 ten name van Doopsgezinde Gemeente te Ouddorp, onder vermelding van je naam en EO Jongerendag. Mail voor meer informatie naar: eojdbusgo@gmail.com of bel naar 0187-687529.

Presentatiebijeenkomst renovatie Oostdam

GOEDEREEDE – In verenigingsgebouw Oostdam te Goedereede staat heel wat op stapel: een grootscheepse renovatie, die afrekent met alles wat verouderd is en die een totaal vernieuwde versie van Oostdam op zal leveren. Dit na een gedeeltelijke opfrisbeurt die het gebouw al heeft gehad, om de periode te overbruggen tussen de heel gedateerde toestand en de voorgenomen hardnodige renovatie. Want heel graag wil Stichting Sport en Recreatie Goeree-Overflakkee (SRGO), bij wie het beheer en de exploitatie ervan berusten, dat de Goereese gemeenschap het verenigingsgebouw behoudt dat ze verdient. Na al diverse gesprekken te hebben gehad met de gebruikers van het gebouw, om te luisteren naar wat bij hen de wensen en behoeften zijn als het gaat om een vernieuwd gebouw, zijn inmiddels prachtige schetsen gemaakt van hoe fraai Oostdam straks zou kunnen zijn. En dit willen directeur Lesley Wolters van SRGO en Oostdambeheerster Elza Feller graag delen met de Goereese bevolking, om te laten zien in welke richting de gedachten gaan. Maar ook om nog verdere tips en ideeën vanuit de bevolking mee te krijgen, zodat de te realiseren plannen zo veel mogelijk aan zullen sluiten bij de wensen van gebruikers. Maar ook om te peilen of er, net als tijdens de opfrisbeurt, weer op inzet van vrijwilligers gerekend mag worden bij het uitvoeren van de werkzaamheden. Daarom is er aanstaande vrijdagmiddag, 16 februari, van 16.00 tot 18.00 uur een presentatiebijeenkomst, in Oostdam vanzelf, waar iedereen die het Goereese verenigingsgebouw en het behoud ervan een warm hart toedraagt, hartelijk welkom is. (Tekst en foto: Hans Villerius)

Uitslagen Manege Oostmoer

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Uitslag van vaardigheidsproeven Va1, Va2 en Va3 gereden op zaterdag 10 februari 2018 in Manege Oostmoer, Oostmoersedijk 2a te Stad aan 't Haringvliet. Voor deze proeven dient een minimaal aantal punten behaald te worden van 180.

Vaardigheid VA1. Amy Verdoes, Tinka, 205 pnt; Tess Keuvelaar, Magic, 203 pnt; Sidney Wessels, Balou, 198 pnt; Dewi v. Dam, Kelly, 197 pnt; Jade de Leeuw, Wimpie, 196 pnt; Emma Kemner, Dorine, 195 pnt; Nikki v. Dijk, Salerno, 195 pnt; Caroline Bouwmeester, Doddle, 195 pnt; Jessica Zeeman, Agnes, 192 pnt; Naomi Schouten, Noortje, 190 pnt; Ilse v. Loo, Doddle, 188 pnt.

Vaardigheid VA2. Aliza Jumelet, Arco, 205 pnt; Amy Mijnders, Doddle, 204 pnt; Sarah v. Schouwen, Arco, 203 pnt; Marisa Nieuwpoort, Arco, 200 pnt; Julia Kalle, Cappuccino, 199 pnt; Naomi Kievit, Doddle, 196 pnt; Anne v.d. Veer, Dorine, 195 pnt; Kirsten Jongejan, Tinka, 192 pnt; Anne v. Leeuwen, Doddle, 187 pnt; Evi Boerema, Gabanna, 186 pnt; Denise Verolme, Cappuccino, 178 pnt; Soraya Üstün, Zigane, 177 pnt.

Vaardigheid VA3. Annemieke Bouwmeester, Doddle, 200 pnt; Denise Verolme, Salerno, 198 pnt; Alieke de Jonge, Dorine, 194 pnt; Anne Co de Jonge, Isaroola, 193 pnt; Mandy Popyus, Nienke, 189 pnt; Sharon Dierks, Rody, 187 pnt; Debby v.d. Made, Sparky, 182 pnt.

Eilandelijke zwemmers in actie bij Minioren-Junioren Circuit

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zaterdag 10 februari hebben zwemmers van De Gooye, De Stelle en De Schotejil in Rozenburg gezamenlijk onder de naam van Startgemeenschap Goeree-Overflakkee (SGGO) de 3e wedstrijd gezwommen van het KNZB-Minioren-Junioren Circuit. Opnieuw waren er talrijke ereplaatsen en persoonlijke records te vieren.

Op 100m vlinderslag voor Junioren werden bij de meisjes dikke p.r.'s gezwommen door Lyke Buscop (1.25.75), Nienke de Keijzer (1.31.02) en Eva v.d. Slik (1.33.85). Ook Anouk Roon (1.49.44), Rosalie Roon (1.49.95), Janneke Bergen (1.50.78) en Davina Floresteijn (1.53.34) realiseerden forse tijdsverbeteringen. Bij de jongens waren er scherpe p.r.'s op 100m vlinderslag voor Julien Tanis (1.10.46), Xander Vis (1.11.49) en Christian Kalle (1.12.70).

In de categorie Minioren werd o.a. 100m vrij gezwommen. Hier waren er mooie prestaties voor Famke Franzen (1.42.17) en Roan Klink (2e in 1.30.29). In een oudere categorie zwommen Floris Tanis (1.06.62) en Meyke van Nimwegen (1.17.97) beiden naar het goud op 100m vrij. Daphne v.d. Slik werd knap 2e in 1.26.59, terwijl ook Sophie Franzen een dik p.r. zwom (1.41.39). Op 100m wisselslag werd Roan Klink 1e in een p.r. van 1.39.12. Op 100m rugslag zwom Floris Tanis 1.19.45 (2e) en zwom Daphne v.d. Slik naar het brons (1.41.19). Op 200m wisselslag zwommen Thalia Meijer (3.06.32) en Dominique Overduin (3.08.37) naar resp de 1e en 2e plaats. De 100m rugslag in deze categorie werd gewonnen door Thalia Meijer (1.25.80), gevolgd door Dominique Overduin (1.27.10) op de 3e plaats.

Op de 50m sprint-afstanden tenslotte was er o.a. een persoonlijk succesje voor Daniel 't Mannetje op 50m vrij (29.71) en Xander Vis (26.88). De slotestafette 4x50m vrij werd gewonnen door Leyla Oversluizen, Aisha Nobels, Lyke Buscop en Phaedra Meijer in 2.06.01

Vrijdag in de krant

Oude Boerderijen op Goeree (IV)

Verslag lezersreis naar Zwarte Woud