info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

21 oktober 2014

Dinsdag Eilanden-Nieuws 21 oktober 2014


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Actie Lightwise: voor een veilige en goed verlichte fiets

Leerlingen van de Prins Maurits controleerden fietsen van basisschoolleerlingen. Foto: Hans Villerius

STELLENDAM – Op c.b.s. Het Kompas te Stellendam werd dinsdag 14 oktober de ANWB fietsverlichtingsactie Lightwise weer gehouden. Een speciaal programma voor basisscholen waarin een veilige fietsverlichting voor kinderen centraal staat. Het Kompas vindt het belangrijk dat haar leerlingen met een veilige en goed verlichte fiets naar school gaan, dus had de school zich weer bij de ANWB aangemeld voor deelname aan de actie.

Tekst en foto's: Hans Villerius

ANWB Lightwise bestaat uit een digitaal lespakket en een toolkit. Eerst bespreken de leerlingen in een speciale les de noodzaak van een goede zichtbaarheid in het verkeer. Daarna controleren ze, samen met vrijwilligers, hun fietsen op 15 belangrijke punten. Dit aan de hand van een checklist die de ANWB speciaal hiervoor heeft gemaakt én met behulp van een Lightwise gereedschapskoffer met daarin alle benodigdheden voor een veilige en goed verlichte fiets.

Praktijkleren

Bij de fietsencheck werkt Het Kompas samen met Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits te Middelharnis, waarvan leerlingen van Pro en van Vmbo/kaderberoepsgericht gezamenlijk het Praktijkleren volgen. In deze vorm van onderwijs maken leerlingen kennis met levensechte werkprojecten. Voor de Pro-leerlingen enerzijds om in de praktijk beroepsvaardigheden op te doen, voor de kaderberoepsgerichte leerlingen anderzijds om te ontdekken of bepaalde werkzaamheden of beroepen wel of niet bij hen passen. Waar de Pro-leerlingen soms wat handiger zijn in het handwerk, kunnen de leerlingen van kaderberoeps dat juist zijn in het doornemen van de nodige info erbij, en samen vullen ze elkaar aan en versterken ze elkaar.
Een aantal van deze Prins Maurits leerlingen ging, onder begeleiding van een leraarondersteuner van Pro en een vrijwillig medewerker van de Prins Mauritsschool, dinsdagmorgen aan de slag met kinderfietsen, terwijl ook de oud-fietsenmaker van Stellendam een oogje in het zeil hield.

Lightwise

Zo'n veertig fietsen van leerlingen uit de groepen 5 tot en met 8 werden onder de loep genomen. Gecheckt werd of op de fietsen alles wel werkte, goed recht stond of vast zat. Spatborden, banden en bandenspanning, remmen, stuur, zadel, bel, kettingspanning, versnelling, standaard, slot, kabels, en natuurlijk de verlichting en de reflectoren. Fiets voor fiets passeerde zo de controle. En op de checklist werd aangetekend wat wel en wat niet oké was, evt. voorzien van een opmerking als aandachtspunt. En waar iets niet in orde maar met een kleine reparatie wel te verhelpen was, werd dit meteen gedaan. Zo nodig werd de fiets zelfs van een voorlichtje op het stuur voorzien. En als de fiets door de Lightwise check heen was, kreeg de leerling van wie de fiets was een mooi stickertje erop geplakt én goedgekeurd fietsrapport mee naar huis.

'Dit is een zeldzaamheid'

OUDDORP – Agrariër Piet Tanis te Ouddorp wist niet wat hij zag toen hij op zijn land voederbieten aan het oogsten was. De drie weken durende oogst was eigenlijk nog maar net begonnen of hij haalde een zeldzaam grote joekel uit de grond, van maar liefst 22 kilo! "Dit is een zeldzaamheid, dat kom je nooit tegen!", zo uitte hij zijn verbazing.

Tekst en foto: Hans Villerius

Het was in oktober 1986 dat Piets opa ook al een reuzenbiet oogstte, waarmee twee van zijn kleinkinderen in Eilanden-Nieuws op de foto stonden. Dat exemplaar woog toen 16,5 kilo, wat al een vermelding waard was. De mammoet die nu gerooid werd, slaat echter alles.
De hele oogst laat trouwens grote producten zien. Volgens Piet komt dat door de mooie zomer, waardoor de vruchten ontzettend goed zijn ontwikkeld. Waar normaal gesproken de voederbiet zo'n drie á vier kilo weegt, heeft Piet in een kruiwagen al zo'n acht stuks liggen van tussen de tien en twaalf kilo, één exemplaar van 15 kilo en daarbovenop nog het zwaargewicht van 22 kilo.
Vanwege de omvang van de voederbiet kan dit product niet machinaal worden geoogst, legt Piet uit. Stuk voor stuk moeten ze handmatig uit de grond worden gehaald en op worden geladen. Een klus waarbij Piets zoon Corné (14) graag helpt. Nu zijn hij en zijn broer Pieter (9) het, dus weer een generatie verder, die in deze krant de enorme producten van eigen akker tonen.

Oranje Nassauschool houdt reünie

NIEUWE-TONGE - De Oranje Nassauschool in Nieuwe-Tonge bestaat dit jaar 60 jaar. Bij dit feit wil men samen met iedereen die nu of in het verleden op enigerlei wijze betrokken is geweest bij de school, een reünie houden. Deze reünie wordt gehouden op zaterdag 1 november van 14.00 tot 17.30 uur in de school.

Geld voor opvang

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het gemeentebestuur is bereid een bijdrage van 50.000 euro beschikbaar te stellen voor de Zeezoogdieren opvang in Stellendam. De bijdrage wordt gefinancierd vanuit de reserve toeristenbelasting. Aan deze bijdrage is wel de voorwaarde verbonden dat sprake is van cofinanciering (provincie en bedrijfsleven) en dat er vooraf aan de gemeente een businessplan wordt overlegd.

Herdenking

GOEREE-OVERFLAKKEE - Maandag 10 november zullen vanaf alle gemeentelijke gebouwen op het eiland, van zonsopgang tot zonsondergang, vlaggen halfstok worden gehesen. Dit in het kader van de Nationale Herdenking van de slachtoffers van de vliegramp met de MH 17 in Oekraïne.

2 / 18

Agenda

Woensdag 22 oktober

ACHTHUIZEN - Bingo Zonnebloem. Buurt-Huus. Aanvang 14.00 uur. Deelname € 3,50.
ACHTHUIZEN - Buurt-Huus, Kloosterstraat 10. Rooms Katholieke Vrouwenbond Achthuizen. Slender You GO. Aanvang 19.30 uur. Meer info: 0187-642613.
MELISSANT – Op zoek naar De Grote Vijf op de Slikken van Flakkee met de boswachter van 9.00 tot 12.00 uur. Startlocatie: parkeerplaats Midden Slikken (begin Bieningenweg). Kosten € 20,- p.p. (vanaf 6 jaar), incl. hapje en drankje. Aanmelden via 0111-401453. www.staatsbosbeheer.nl
OUDDORP – Herfstkinderdag met veel extra's speciaal voor kinderen bij de RTM. Om 11.45, 13.30 en 15.30 uur kunt u een tramrit maken, G.C. Schellingerweg 2 (op de punt). Prijzen en programma verkrijgbaar bij VVV Ouddorp aan Zee. Bezoek ook de expositieruimte het museum en de remise van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij.
OUDDORP - Herfstfair in De Vliedberg van 10.00 tot 16.00 uur. Er zijn verschillende kramen met verschillende producten, koffie met wat lekkers en een grabbelton.

Vrijdag 24 oktober

MELISSANT – Op zoek naar De Grote Vijf op de Slikken van Flakkee met de boswachter van 9.00 tot 12.00 uur. Startlocatie: parkeerplaats Midden Slikken (begin Bieningenweg). Kosten 20,- p.p. (vanaf 6 jaar), incl. hapje en drankje. Aanmelden via 0111-401453. www.staatsbosbeheer.nl
MIDDELHARNIS - Woonbeurs bij Tieleman Keukens van 13.00 tot 21.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.tielemankeukens.nl.
OUDDORP – iPad-cafe van 18.00 tot 20.00 uur in bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, Hofdijsweg 20.
OUDDORP - Het Ouddorps Kampioenschap 'Cupcake Maken' bij Albert Heijn Ouddorp. Iedereen kan bij de infobalie inschrijven voor deze middag. De deelname is gratis.
STELLENDAM – Rondleiding visafslag en Stellendamse haven van 7.30 tot 10.00 uur. Vooraf reserveren is verplicht, kaarten zijn verkrijgbaar bij VVV Ouddorp aan Zee, 0187-681789.

Zaterdag 25 oktober

DIRKSLAND - Boekverkoop van 10.00 tot 17.00 uur aan de Winterstraat 12. (Kijk voor meer informatie op pagina 6.)
HERKINGEN - Nacht van de Nacht. Lezing sterrenkunde en SETI in theetuin De Bongerd van 20.00 tot 22.00 uur. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar ovl@goeree-overflakkee.nl.
MIDDELHARNIS - Woonbeurs bij Tieleman Keukens van 09.30 tot 17.30 uur. Kijk voor meer informatie op www.tielemankeukens.nl.
OUDDORP - Nacht van de Nacht. Wandeling van 19.30 tot 22.15 uur vanaf de Overkant. Deelname voor volwassenen € 7,-, kinderen (t/m 12) € 5,-. Aanmelden bij de VVV in Ouddorp, 0187-681789.
OOLTGENSPLAAT - Nacht van de Nacht. Verschillende activiteiten van 19.30 tot 23.00 uur bij het strandje bij de Steigerdijk en bij 't Fort.

Maandag 27 oktober

MIDDELHARNIS - Lotgenotencontact Moedige Moeders Goeree-Overflakkee. Aanvang 19.30 uur, Wijkcentrum Doetinchemsestraat 27. Meer info op www.moedigemoedersgo.nl

Dinsdag 28 oktober

OUDDORP – Geitenboerderij de Mekkerstee open van maandag tot zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur, Hofdijksweg 34. Om 15.30 uur worden de geiten gemolken (Leuk om te zien!).
OUDDORP - Weekmarkt in centrum (ring) van Ouddorp van 8.30 tot 14.00 uur.

Vrijdag 31 oktober

OUDDORP - Zangavond ik de Dorpskerk Hervormde Gemeente Weststraat 2 te Ouddorp m.m.v. Chr. Gem. Rehobothkoor o.l.v. Ab Vroegindeweij Aanvang 19.30u Toegang is gratis.
SOMMELSDIJK - Ontmoetingsdag van 19.00 tot 21.30 uur bij de Exoduskerk, Dorpsweg 97. Er is een rommelmarkt en boekenmarkt in en rond het kerkgebouw.
STELLENDAM – Rondleiding visafslag en Stellendamse haven van 7.30 tot 10.00 uur. Vooraf reserveren is verplicht, kaarten zijn verkrijgbaar bij VVV Ouddorp aan Zee, 0187-681789.

In november zevende Groot Dictee Goeree-Overflakkee

De heer Leentvaar in actie tijdens het Groot dictee van G-O in 2013.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het is wel een maand later dan gebruikelijk maar ook dit jaar is er weer een Groot Dictee Goeree-Overflakkee. Het is een traditie geworden dat in de herfst van het jaar taalliefhebbers met elkaar de krachten meten op het gebied van spellingsvaardigheid. Opgeven voor het dictee, dat gehouden wordt op donderdag 20 november, kan vanaf nu.

Door Adri van der Laan

De organisatie van het Groot Dictee Goeree-Overflakkee is ook dit jaar in handen van de Rotaryclub Goeree-Overflakkee. Jan Verhage, één van de organisatoren, legt uit dat de opzet van de avond hetzelfde blijft, maar de puntentelling is wel op de schop gegooid. "In de vorige jaren kon men zich inschrijven vanuit verschillende groepen. Zo waren er afgevaardigden van de secretaresses, de ambtenaren en bedrijven. Dit doen we niet meer. Het was ook wat onduidelijk voor de puntentelling en er waren er niet zoveel die voor de desbetreffende groepen zich inschreven. Dit jaar hebben we naast de scholieren alleen maar de gevorderden en de niet-gevorderden. Hoe we dit in de praktijk vorm gaan geven wordt later bekendgemaakt".

Scholen

Het evenement wordt beurtelings in één van de beide middelbare scholen gehouden, de RGO of de Prins Maurits. Dit jaar is de Prins Maurits aan de beurt. Leerlingen van deze school zorgen voor de catering op deze avond. Hiermee kunnen ze ook studiepunten behalen.

Jan Verhage hoopt met de enigszins vernieuwde opzet nog meer deelnemers te kunnen verwelkomen. De ervaring leert dat men zich niet zo vlug inschrijft voor het Groot Dictee. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Verhage denkt dat er mensen zijn die hun taalvaardigheid niet zo vertrouwen en zich daardoor bij de bekendmaking van de resultaten schamen voor hun prestatie. "Deze zorg is niet nodig" legt Jan uit, "De uitslag krijgt alleen de deelnemer zelf te zien en wordt zeker niet aan de zaal bekend gemaakt".

Bedrijven en particulieren

De organisatie hoopt dat dit jaar zich nog meer bedrijven zullen aanmelding met een aantal personeelsleden die men wil sponsoren. Daarnaast zijn natuurlijk ook de particulieren van harte welkom.

Het gaat bij het Groot Dictee Goeree-Overflakkee niet alleen om het plezier van het schrijven, maar ook om een mooi bedrag bijeen te krijgen voor een nog nader te bepalen goed doel in de regio. Dit wordt later in één van de volgende artikelen in deze krant bekendgemaakt.

Het Dictee wordt ook dit jaar samengesteld en voorgelezen door André Kastelein.

In de aanloop naar het Groot Dictee Goeree-Overflakkee zal om de twee weken een artikel in Eilanden-Nieuws verschijnen waarin steeds meer info wordt gegeven over het dictee. Het Groot Dictee wordt gehouden op 20 november in de aula van de Prins Mauritsscholengemeenschap. De aanvang is 19.30 uur en de aula is open vanaf 19.00 uur. Opgave kan vanaf nu via email: info@rotarygo.nl De kosten zijn: inschrijfgeld € 15,- en deelnemers dienen voor € 20,- sponsorgeld bijeen te brengen, maar meer mag uiteraard ook. (Het totale bedrag wordt dan minimaal € 35,-).

Regiotentoonstelling Eerste Flakkeese Vogelvereniging

SOMMELSDIJK - In de herfstvakantieweek houdt de Eerste Flakkeese Vogelvereniging haar jaarlijkse tentoonstelling. De vogels zijn te bewonderen van 21 tot en met 25 oktober in de aula van het Edudelta College, Langeweg 107 in Sommelsdijk.

Dit jaar organiseert de vereniging een Rayontentoonstelling, dat wil zeggen, dat vogelkwekers van meerdere verenigingen in Zuid-Holland Zuid hun vogels kunnen inzenden. Het inbrengen gebeurt op dinsdag en de vogels worden dan op woensdag door een aantal ervaren keurmeesters van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers gekeurd. De uitslag van de keuring wordt bekend gemaakt tijdens de opening van de tentoonstelling op donderdagavond. Deze opening wordt om 20.00 uur verricht door de voorzitter van het Rayon, Kees Diepstraten, waarna de inzenders en andere belangstellenden de vogels mogen bezichtigen in een mooi aangeklede locatie. Ook is er een gezellige koffiehoek om gezellig door te praten of vragen te stellen over de vogelhobby. De tentoonstelling sluit donderdag om 22.00 uur. Op vrijdag is de tentoonstelling geopend van 10.00 tot 22.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Er is een rad van fortuin aanwezig, waarmee mooie prijzen te winnen zijn, Op vrijdagavond en zaterdag is er een verkoopklasse aanwezig.

Herfstconcert Fiori Musicali

GOEREE-OVERFLAKKEE - "In het muzikale landschap van Goeree-Overflakkee vormt Fiori Musicali een kleurrijk gezelschap. Een eigenzinnige groep zangers en zangeressen, altijd bereid om een extra dimensie te geven aan de uitvoering van oud en nieuw koorrepertoire, onder leiding van de al even eigenzinnige dirigent Sietse van Wijgerden", aldus de koorleiding in de uitnodiging voor het Herfstconcert op 8 november in de Hervormde Kerk te Dirksland.

Het koor put uit toegankelijk klassiek repertoire. Fijnzinnig werk van Henry Purcell, transparante stukken van John Sheppard en uit het repertoire van de gigantische Bach-familie een werk dat wordt toegeschreven aan Johann Christoph Bach. Voor de Italiaanse touch is het openingsstuk een werk van Carlo Gesualdo.

Afgelopen weken heeft het koor o.a. aan een cd-opname gewerkt. In samenwerking met de bekende Nederlandse componist Daan Manneke zijn enkele van zijn stukken, o.a. drie Psalmen en het Psalmenrequiem, op professionele wijze opgenomen. Tijdens die opnames was de componist zelf aanwezig, een intens gedeelde muzikale ervaring.

Daan Manneke stak zijn waardering voor het koor niet onder stoelen of banken:

"Het koor glanst en heeft als groep een prachtige sonoriteit en tevens een scherp geslepen persoonlijke inbreng van de individuele zangers. Dat zorgt voor de 'grote' klank van dit kleine ensemble. Een juweel in ons Nederlandse koorlandschap, het zij gezegd!"

Het Herfstconcert in de Hervormde Kerk aan de Ring in Dirksland begint om 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs: € 12,50, jongeren tot 18 jaar € 7,50.

5 / 18

DIRKSLAND - Ruim 130 mensen bezochten donderdag 9 oktober jl. de Wmo-bijeenkomst die Stichting Sjaloom Zorg samen met de gemeente Goeree-Overflakkee hield in De Schakel in Dirksland. Voor de organisaties was de hoge opkomst een duidelijk signaal hoe zeer de invoering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) onder de bevolking leeft.

De Wet maatschappelijke ondersteuning gaat 1 januari 2015 van start. De nieuwe wet – die regelt dat mensen met een beperking ondersteuning krijgen – vervangt delen van de huidige AWBZ en wordt uitgevoerd door de gemeenten. De invoering van de Wmo roept de nodige vragen op. Vandaar dat cliënten, ouders/belangenbehartigers, mantelzorgers, vrijwilligers en professionals van Sjaloom Zorg gehoor gaven aan de uitnodiging voor de speciale thema-avond. Mevrouw Meis Broeders van de gemeente Goeree-Overflakkee beet het spits af met een presentatie over de Wmo.

Anders denken

Na haar introductie werden scherpe, kritische vragen afgevuurd vanuit de zaal. Mensen uitten hun zorgen over de veranderingen, waarbij ook bezuinigen een rol gaan spelen. Peter Goedhart, manager Zorg bij Sjaloom Zorg, behandelde na de pauze op interactieve wijze vraagstukken waar Sjaloom Zorg zoal mee bezig is. De stichting is namelijk proactief met de opdracht van de regering 'kantelen van zorgstaat naar participatiestaat' aan de slag gegaan. Zo is de stichting actief in haar vrijwilligersbeleid en worden op locatieniveau diverse projecten gehouden. Daarnaast organiseert Sjaloom Zorg samen met zorgpartners projecten voor mensen die ondersteuning nodig hebben. De stichting zet de cliënt in zijn kracht door haar professionals toe te rusten met het anders denken.

Community Support

Zo worden de medewerkers geschoold met de methode 'Community Support', waarbij ondersteuning wordt gevraagd van het netwerk van de cliënt. "Het was een verrijkende avond", blikt locatiemanager Corrie de Boed terug. "Mensen kregen informatie en we konden een stukje draagvlak creëren. Want 'samen' kunnen we de cliënten in hun eigen kracht zetten. Op die manier kan iedereen naar zijn of haar vermogen participeren in de samenleving."

MIDDELHARNIS - Nederlands grootste jongerenkoor (400 leden) gaat in januari weer van start met een nieuw project: de naam is HJK6. Uniek aan dit christelijke koor is dat het zingt in regio's door heel Nederland.

In 2015 start het koor in 14 verschillende regio's, te weten: Amersfoort, Apeldoorn, Alblasserdam, Capelle a/d IJssel, Lisse, Elspeet, Genemuiden, Gorinchem, Goes, Middelharnis, Tholen, Terneuzen, Rijssen en Rhenen. In deze regio's dirigeren bekende dirigenten. Joost van Belzen, Mark Brandwijk, Peter Wildeman, Wilhelm Groenendijk, Wilbert Magré, Bram Bout, etc. Na 4 repetities komt het totaalkoor bij elkaar in regio Gorinchem. Daar worden dan 2 à 3 generale repetities gehouden. Het koor werkt met een muziekbundel en oefen-cd. Het koor treedt op in de concertzaal van de Doelen in Rotterdam, en in het Concertgebouw van Amsterdam. Verder in monumentale kerken als Goes, Gorinchem, Dordrecht, Urk, Apeldoorn, enz.

Aan de concerten werken bekende musici en solisten mee. Verder wordt er regelmatig opgetreden met een orkest en het Urker Mannenkoor van Jaap Kramer. Ook treedt het koor op in Engeland, Oostenrijk en Griekenland. De buitenlandse trips zijn optioneel voor de leden.

Het koor zingt geestelijke hymns en klassieke werken. Als je tussen de 15 en 45 jaar bent, en je hebt affiniteit met dergelijke muziek, dan ben je hartelijk welkom! Op de site van het koor staat verder alle info: www.hollandsjongerenkoor.nl.

GOEREE-OVERFLAKKEE - De plannen voor een fusie van de beide VVV's op Goeree-Overflakkee zijn in een eindfase. Het betreft de VVV Ouddorp aan Zee en de VVV Zuid Hollandse Eilanden in Middelharnis. Het is de bedoeling dat de twee VVV 's op 1 januari 2015 opgaan in de nieuw te vormen VVV Goeree-Overflakkee. Het gemeentebestuur is bereid om de helft van de door de VVV 's opgevoerde frictiekosten om deze fusie op het eiland mogelijk te maken voor haar rekening te nemen. De meerjarenraming van de gemeente (2015-2018) is uitgangspunt voor de te verstrekken subsidie. Voor extra promotionele activiteiten is in genoemde tijdsfase 25.000 euro beschikbaar. Financiële dekking komt uit de reserve toeristenbelasting. Zoals bekend, onderhoudt VVV Ouddorp aan Zee nauwe promotionele banden met de VVV in de provincie Zeeland, maar deze instantie is niet betrokken bij het fusiegebeuren.

Suiker Unie zet zich in voor zorgboerderij De Bonte Koe

Paul Fest (r.) overhandigt de cheque van 1000 aan Rianne Terlouw, locatiehoofd van de Gemiva-SVG groep. Foto: Hans Villerius

SOMMELSDIJK – Sinds kort mag zorgboerderij De Bonte Koe, onderdeel van de Gemiva-SVG groep, zich verblijden in de gulhartigheid van Suiker Unie. Die wil, in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen, iets voor De Bonte Koe betekenen.

Door Hans Villerius

Het begon met een grote opdracht die de zorgboerderij van Suiker Unie kreeg om producten te leveren voor de kerstpakketten van haar suiker chauffeurs. Maar Suiker Unie wilde graag meer doen. Zo zegde ze de zorgboerderij toe dat ze een jaar lang alle suikerproducten gratis krijgen, zoals geleisuiker voor de jam, suiker voor in de koffie/thee, e.d. Daarnaast kreeg De Bonte Koe nog een bedrag van € 1000 cadeau. Een viertal directieleden van Suiker Unie deden begin oktober mee met de Singelloop in Breda en liepen daarmee een leuk sponsorbedrag bij elkaar. Dit geldbedrag mochten ze besteden aan een goed doel. Dit werd opnieuw De Bonte Koe en vrijdagmorgen 17 oktober werd de duizend euro cadeau gedaan, op de boerderij zelf. Daar was namens Suiker Unie Paul Fest aanwezig om een cheque ter waarde van dit bedrag te overhandigen. Daarmee waren ze op De Bonte Koe natuurlijk allemaal heel verguld. "Duizend euro! Waar moet je 't laten…?!" riep één van de cliënten verbaasd uit. En vanzelf leverde zo'n mooie gift een spontaan applaus op. Het geld zal nog even apart worden gezet om te kijken waarin het geïnvesteerd zal worden: nieuwe konijnenhokken, nieuwe boormachines, of om het gebouw mee op te knappen? Het kan van alles zijn. En bij Suiker Unie zijn ze er nog over na aan 't denken wat ze misschien nog meer voor De Bonte Koe en haar cliënten kunnen betekenen…

Vakantie Bijbel Klub

STELLENDAM - Op 21, 22 en 23 oktober is de Vakantie Bijbel Klub (VBK) in Stellendam. Drie dagen lang worden er Bijbelverhalen verteld, sketches gedaan, gezongen, geknutseld en natuurlijk is er ook tijd voor grappige spelletjes. Dit jaar wordt er gedoken in de onderwaterwereld, vindt er een ontmoeting plaats met een visser en zijn er heel bijzondere vissen te zien. Het dagprogramma is voor alle kinderen van groep 1 t/m 7. Op dinsdag en woensdag zijn kinderen welkom van 13.15 tot 16.00 uur in De Rank aan de Bosschieterstraat in Stellendam. Op donderdag 23 oktober begint de dag al om 12.00 uur met het eten van pannenkoeken. Inschrijven kan elke dag vanaf een kwartier voor aanvangstijd. De toegang is gratis! Voor tieners van groep 8 en de eerste twee klassen van de middelbare school is er een speciaal avondprogramma op dinsdag- en woensdagavond. Dinsdag begint het programma om 19.00 uur, woensdag om 17.30 uur, omdat er dan eerst friet wordt gegeten. Beide avonden duren tot ongeveer 21.30 uur. Op donderdagavond van 19.00-20.00 uur wordt de VBK afgesloten met een gezellige avond. Dan laten de kinderen zien wat ze gedaan en beleefd hebben. De avond staat ook in het teken van Seamen's Christian Friend Society. Dat is het goede doel van dit jaar, waarvoor ook een collecte gehouden zal worden. Alle belangstellenden zijn donderdagavond van harte welkom.

Gezocht: nieuwe voorzitter voor Dorpsraad Dirksland

DIRKSLAND – Wie pakt de handschoen op? De Dorpsraad van Dirksland is op zoek naar nieuwe bestuursleden, onder wie een nieuwe voorzitter. Gegadigden kunnen zich tot vrijdag 7 november melden. Die avond is de ledenvergadering van de Dorpsraad in De Geldershof. Op de agenda staat onder meer de verkiezing van bestuursleden.

Connie Bakker is zeven jaar voorzitter geweest, vanaf medio 2007. Zij zet er nu een punt achter. "Het is goed dat er een frisse wind gaat waaien. Ik ben zeven jaar actief betrokken geweest. In die tijd heb ik mensen zien komen en gaan. De Dorpsraad is een vereniging geworden. Verder hebben we heel wat projecten succesvol kunnen afronden. Andere projecten lopen nog door. Een speerpunt voor volgend jaar is de pilot 'Burgerkracht, wonen, zorg en welzijn'."

De projecten waarop Connie Bakker met tevredenheid kan terugkijken zijn bijvoorbeeld de realisering van de survivalbaan en de rotonde Klein Parijs, het opfleuren van het dorp met hanging baskets, de kofferbakverkopen, de spelletjesdag op de Straatdijk en de jaarlijkse dorpsschouw – samen met de gemeente – die allemaal tot diverse fysieke verbeteringen hebben geleid. Daarnaast heeft de Dorpsraad meerdere adviezen uitgebracht, bijvoorbeeld over het verkeerscirculatieplan in Dirksland, mét effect.

De scheidend voorzitter heeft ook wel een zorg over het werk van de Dorpsraad. "Ik vraag me af of er voldoende draagvlak is. Je ziet het aan het aantal leden van onze vereniging. Vreemd, want uit de enquête die we eerder dit jaar hielden, bleek dat een heel groot percentage van de respondenten het belangrijk vindt dat de Dorpsraad blijft bestaan. De betrokkenheid mag best wat groter zijn, vind ik. De Dorpsraad biedt de gelegenheid om mee te denken over de leefbaarheid en de toekomst van het dorp."

Ledenvergadering

Op 7 november 2014 is de ledenvergadering. De Dorpsraad van Dirksland roept inwoners van het dorp op om zich verkiesbaar te stellen als bestuurslid. In ieder geval is er een voorzitter nodig, liefst ook een penningmeester en één of twee algemene bestuursleden. Wie belangstelling heeft, kan zich opgeven via info@dorpsraaddirksland.nl. Op de agenda staan, naast de bestuursverkiezing, ook punten als het jaarverslag, de jaarrekening en de begroting. Na de vergadering is er een poteravond. Ook daarvoor dient men zich op te geven via info@dorpsraaddirksland.nl. Binnenkort verschijnt er een uitnodiging in de krant.

DIRKSLAND - Marloes van Rixoort uit Dirksland wil vrijwilligerswerk gaan doen in een kinderdorp in Borneo. Op zaterdag 25 oktober organiseert ze een boekenmarkt om geld in te zamelen. De 16-jarige havoleerling vertelt haar verhaal.

"Ik zal maar beginnen, zoals ik dat tegen iedereen doe die mij vraagt over mijn reis… Ik ben Marloes van Rixoort, 16 jaar oud en doe dit jaar havo 5, ook niet niks, en mijn examens halen moet ik ook nog eens doen dit jaar. Naast dit drukke jaar, wil ik iets totaal anders gaan doen, ik wil graag vrijwilligerswerk gaan doen, in een kinderdorp midden in de jungle op Borneo. Het idee is vorig jaar begonnen, om vrijwilligers werk te gaan doen op Borneo. Ik hoorde in de kerk over een organisatie die Living Waters Village heet, ik was meteen geïnteresseerd, maar ik verwachtte toen niet dat ondanks mijn leeftijd (toen nog 15) mijn formulieren zouden worden goedgekeurd en ik ook echt naar Borneo zou gaan. Toch is het wel zo gelopen en nu, een ruim jaar verder, ben ik bezig met geldacties om zo mijn reis bij elkaar te sparen en met het leren spreken van Maleis."

Boekenmarkt

"Nu ben ik al een eindje met mijn geldacties, maar ik ben er nog lang niet. Daarom organiseer ik op 25 oktober een boekenmarkt, al het geld gaat naar mijn goede doel en zo hoop ik weer een stukje verder te komen in het betalen van mijn reis. Iedereen is van harte welkom op mijn boekenmarkt. Deze zal plaatsvinden op zaterdag 25 oktober, van 10 uur 's ochtend tot 5 uur 's middags. Naast boekenverkoop zijn er ook veel andere dingen, de voorleeskampioen, Sven van Zielst, zal voor komen lezen om 3 uur, Els van Wageningen zal elk uur een paar gedichten voordragen en er is catering. Daarnaast zijn er ook heel erg veel kinderboeken, dus voor de kinderen is ook veel om rond te kijken. Plaats van handeling is de grote schuur van Joop en Jannie van Son, Winterstraat 12, Dirksland. De ingang is aan de Stationsweg, tussen het nieuwe kraamzorgcentrum en Stationsweg 14 in. Het zal duidelijk aangegeven worden waar u precies heen moet, als dat nog niet duidelijk is."

Wie meer informatie wil over de boekenmarkt of mij en mijn reis, kan dat vinden op www.marloesgoesborneo.simpsite.nl.

BRIELLE – In de raadzaal van het oude stadhuis te Brielle houdt Historisch Museum Den Briel op 28 oktober een literaire avond. Er zijn die avond twee auteurs van romans die zich afspelen tijdens de Tachtigjarige Oorlog, de tijd waarin het museum is gespecialiseerd. De auteurs zijn Wouter van Mastricht, bekend van 'Spaans vuur', 'Tromps Armada' en 'Het scherp van Ambon', en Jaap van der Wal, die 'In naam van Oranje' schreef. De auteurs lezen voor uit hun historische romans en worden geïnterviewd. Ook bezoekers hebben de gelegenheid om vragen te stellen aan Van Mastricht en Van der Wal. Boekhandel Hoofdstuk Eén is present met een boekentafel. Uiteraard signeren de auteurs graag hun boeken. Tevens is het museum open voor bezoekers van de literaire avond. De aanvang is 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur). Het stadshuis en museum zijn te vinden aan de Markt 1 te Brielle.

Jubilaris bij Bouwcenter Esselink

De heer en mevrouw Van der Hel worden geflankeerd door twee directieleden van Bouwcenter Esselink. Links Koos Goedegebuur en rechts Taco van Dieren. Foto: Wim van Vossen Fotografie

MIDDELHARNIS - Op 4 september 2014 was het op de kop af 25 jaar geleden dat Jan van der Hel in dienst kwam bij Esselink Bouwmaterialen. Tijdens de vorige week gehouden personeelsvergadering werd aan dit bijzondere feit ruime aandacht besteed.

Speciaal voor dit feestelijke gedeelte van de vergadering waren ook de echtgenote van de jubilaris en zijn kinderen uitgenodigd. Directeur Taco van Dieren hield een speech waarin de jubilaris in het zonnetje werd gezet.

Al voordat de heer Van der Hel op 4 september 1989 daadwerkelijk in dienst kwam, was hij al betrokken bij Esselink. Als timmerman bij Wielhouwer werkte hij mee een diverse verbouwingen bij Esselink. In 1988 deed hij mee met een prijsvraag bij het 75-jarig bedrijfsjubileum en op de jubileumbijeenkomst werd hij als een van de prijswinnaars gehuldigd.

Verkoper

Als jonge timmerman solliciteerde de jubilaris op de vacature van verkoper binnendienst en op 4 september 1989 ging hij aan de slag. Na een korte periode in de binnendienst werd hij al vanaf begin 1990 ingezet als vertegenwoordiger. De belangen van de klanten in het rayon Voorne-Putten, Hoeksche Waard en Flakkee werden nauwgezet door Jan behartigd.
Onder bouwers op Flakkee en in de andere regio's is Jan geen onbekende. Hij werkte sterk vanuit zijn praktische, technische achtergrond en kennis. Goed adviseren was en is zijn lust en zijn leven. Dat geeft vertrouwen en wordt nog steeds gewaardeerd door de klanten.

Van 2010 tot 2011 was Jan vestigingsleider van het filiaal van de bouwmaterialenhandel in Hellevoetsluis. Daarna keerde hij als commercieel technisch medewerker terug op de thuisbasis in Middelharnis.
Een grote klus was de ombouw van het magazijn in Middelharnis in 2013. Onder supervisie van Jan is een daar een prachtig drive-in magazijn tot stand gekomen.

De jubilaris werd geroemd als een betrokken en enthousiaste medewerker, die altijd voor collega's en voor de zaak klaar staat.

Directeur Taco van Dieren bedankte de jubilaris hartelijk voor zijn inzet in de afgelopen 25 jaar en wenste hem en zijn gezin van harte Gods zegen toe, in de hoop dat hij nog vele jaren zijn werk bij Bouwcenter Esselink mag doen.

Afsluitend reikten de heer J. Goedegebuur en de heer A.C.A. van Dieren namens de directie een oorkonde uit aan Jan van der Hel en er werden cadeaubonnen en bloemen overhandigd.

SOMMELSDIJK - Op vrijdag 31 oktober zal in de Rehobôthkerk van de Hersteld Hervormde gemeente Middelharnis-Sommelsdijk de jaarlijkse Reformatieherdenking plaatsvinden.

De herdenking wordt georganiseerd door de Christelijke Gereformeerde Kerk, de Hersteld Hervormde Kerk en de Gereformeerde Gemeente. Aanvang: 19.30 uur. Het thema van de avond is: 'Sola Scriptura – alleen het Woord'. De inleiding van ds. S. Maljaars (GG) draagt als titel 'Mijn geweten is gebonden aan Gods Woord' en gaat over Luther op de Rijksdag in Worms.

Het Woord heeft alles gedaan

Ds. G.R. Procee (CGK) spreekt over 'Het Woord heeft alles gedaan'. Hij zal de centrale plaats van Gods Woord in het denken van Luther belichten. De titels van de lezingen zijn uitspraken van de kerkhervormer zelf. Ds. K.J. Kaptein (HHK) verzorgt de opening en de sluiting van de avond.

Naast het gesproken woord, is er samenzang van verschillende Psalmen en het Lutherlied. De opbrengst van de collecte is bestemd voor de stichting 'Vrienden van Heidelberg en Dordrecht' die zich bezighoudt met de verspreiding van reformatorische lectuur in Duitsland en het Duitstalig gebied.

Na de bijeenkomst is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en koffie te drinken.

Kernactiviteiten

DEN BOMMEL

Kleding- en goedereninzameling

Op woensdag 29 oktober van 18.30-19.30 uur zamelt de Hervormde kerk van Den Bommel kleding en goederen in. De spullen zijn bestemd voor de zustergemeente Rety te Roemenië. De volgende zaken kunnen worden ingeleverd: -kleding (schoon en heel), schoenen, dekens en beddengoed, linnengoed, incontinentiemateriaal, borduurramen en kleine kastjes. Het inzamelpunt is aan de Wilhelminastraat 8, Den Bommel. Er staat een collectebus voor een vrijwillige bijdrage in de transportkosten. Voor vragen kunt U terecht bij Anja Wolfert tel: 612340 of Carla Osseweijer tel: 643073.

DIRKSLAND

Tweedehands
spullen gezocht

De werkgroep derde wereld van S.V.I.K in Dirksland is op zoek naar tweedehands spullen. Die worden gebruikt om te verkopen op de tweedehands markten. Heeft u spullen beschikbaar? Bel dan naar 0187-601850.

Bingo

Op Donderdag 23 Oktober is er weer een bingo bij S.V.I.K. in de Victoriahal te Dirksland. Aanvang 19.30 uur, zaal open om 19.00 uur. Er worden tien ronden gespeeld, waaronder twee superronden.

IJsclub

Hoewel de temperaturen buiten er nog niet naar zijn gaat de ijsclub zich langzaam voorbereiden op de winter. Zo is men druk bezig om nieuwe banken in de kantine te plaatsen. Deze waren door houtworm aangetast en worden nu hersteld. De penningmeester heeft de lidmaatschapskaarten klaar voor het nieuwe seizoen. Daarom komt mevrouw Melissant binnenkort bij de leden op bezoek om de contributie te innen. Voor volwassenen bedraagt de contributie nog steeds € 5,-, kinderen tot 12 jaar betalen slechts € 2,50. Hoewel de kosten van verzekeringen, pacht en onderhoud gewoon doorgaan heeft het bestuur besloten de contributie laag te houden. Men rekent er dan wel op dat er weinig leden bedanken! De leden buiten Dirksland krijgen de acceptgiro binnenkort toegezonden. Wat de winter gaat doen weet niemand, maar de IJsclub in Dirksland is weer paraat.

Winterstop 'De Flierefluiter'

DIRKSLAND - Na een uitstekend seizoen, gaat de speeltuin van S.V.I.K 'De Flierefluiter' de winterstop in. Woensdag 22 en vrijdag 24 oktober zijn de laatste openingsmiddagen van 13.00 tot 17.00 uur. De speeltuin is te vinden aan de Philipshoofjesweg 57c. De speeltuin is echter op afspraak altijd te gebruiken. Bel daarvoor met 0187-601850 of 06 53 28 77 84.

HERKINGEN

Scharrelloodsje geopend

Zaterdagmorgen 25 oktober is het Scharrelloodsje in Herkingen weer geopend. Het Scharrelloodsje is een initiatief van gemeenteleden van de Hervormde kerk in Herkingen. Elke laatste zaterdagmorgen van de maand is het kleine schuurtje geopend. Als u een kijkje komt nemen zult u er versteld van staan wat er allemaal te koop wordt aangeboden. Tweedehands boeken, lampen, allerlei huishoudelijke artikelen, enzovoorts. Kom zelf eens langs en drink gerust een kopje koffie met ons mee. Het Scharrelloodsje is geopend vanaf half tien. Aanstaande zaterdag is er in het verenigingsgebouw van de Hervormde kerk ook een kleine verkoop van de vrouwenvereniging.

MELISSANT

Jaarlijkse verkoping

De Herst. Herv. Vrouwenvereniging Tabitha organiseert op zaterdag 25 Oktober haar jaarlijkse verkoping. Er worden allerlei spullen aangeboden, zoals: handgemaakte slabben, schortjes, gastendoekjes en kaarten. Cadeauartikelen, zelfgemaakte advocaat, kruudplaetjes, oliebollen, groente en fruit, boerenkaas, versgebakken vis, tweedehands kleding, hoeden, boeken en bolchrysanten. Kinderen kunnen enveloppen trekken. Er staat koffie en thee met wat lekkers klaar en voor de jeugd is er limonade. De verkoping is van 10.00 tot 15.00 uur in De Poort, Voorstraat 14.

MIDDELHARNIS

Stamppotbuffet

Het Lokaal ouderenwerk van Stichting Companen organiseert maandelijks een etentje in het Wijkcentrum van Middelharnis. Op donderdag 6 november bereidt Gert Vinke een stamppotbuffet. Daarna krijgt u een toetje en koffie. Om 17.00 uur bent u van harte welkom in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27 in Middelharnis. De prijs voor de gezellige avond bedraagt € 10,- , opgeven voor 30 oktober bij het Wijkcentrum tel. 0187- 483366 of e-mail m.kieviet@zijngo.nl.

Vergadering Wmo-Adviesraad

Op dinsdag 28 oktober vergadert de Wmo-adviesraad van 19.00 tot 21.30 uur in het Rondeel. Er staan verschillende onderwerpen op de agenda zoals de Beleidsnota MOOI en de verordening Jeugdhulp Goeree-Overflakkee 2015. Geïnteresseerden zijn welkom om de vergadering bij te wonen. Insprekers kunnen zich opgeven via het contactformulier op de website: www.wmo-go.nl.

'Opkomen voor jezelf'

Waar ligt het aan dat je je bij de ene persoon of situatie sterk voelt en in andere gevallen juist kan blokkeren? Wat helpt je om jezelf ook in lastiger situaties te kunnen uiten? Dat soort vragen komen aan de orde tijdens de cursus 'Opkomen voor jezelf', die wordt georganiseerd door Stichting Zijn. De locatie is het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27. In drie middagen kunnen de cursisten tal van nieuwe inzichten opdoen en worden manieren aangereikt om vaardigheden te versterken. Cursusleider is Yvonne Groenendijk. Data: 13, 20 en 27 november van 13.30 – 16.30 uur. Kosten: € 95,-. Voor aanmelding en informatie kan contact opgenomen worden met Stichting Zijn: 0187-483366, e-mail: m.kieviet@zijngo.nl.

Open dag Modelbouwvereniging

Op zaterdag 25 oktober organiseert modelbouwvereniging Flakkee een open dag in de Rabobankzaal van het Diekhuus. Bezoekers kunnen modellen van schepen, treinen en werktuigen bekijken, die door de leden met veel geduld en vindingrijkheid zijn ontworpen en gebouwd. De modellen variëren van geavanceerde werkschepen, viskotters, tot stoomschepen van voor de eerste wereldoorlog. Er zijn ook treinen, voertuigen en kranen te bewonderen. Ook zullen er enkele draaiende stoommachines en werkende hydraulische machines aanwezig zijn. De leden van de vereniging vertellen graag over hun hobby. Kan modelbouw ook met de bekende gekleurde Deense bouwstenen? Jazeker! Bezoekers kunnen herkenbare huizen aan de Langeweg in Sommelsdijk bewonderen die zijn nagebouwd. De open dag is van 13.00 en 17.00 uur. De toegang is gratis.

Moedige Moeders

Maandag 27 oktober is er een lotgenotenavond van de Moedige Moeders. De Moedige Moeders weten als geen ander hoe het is om een verslaafd kind te hebben. Tijdens de avond delen bezoekers ervaringen en luisteren naar elkaars verhalen. Dat kan enorm opluchten. De avond start om 19.30 in het Wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27 te Middelharnis. Voor meer informatie en/of contact: www.moedigemoedersgo.nl. Hier kunt u ook meer informatie vinden over de Weerbaarheidstraining voor ouders.

OOLTGENSPLAAT

Koorzangavond

Zaterdag 25 oktober wordt er een koorzangavond gehouden in het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente, van Weelstraat 1 te Ooltgensplaat. Medewerking aan deze avond wordt verleend door Duivelands Mannenkoor o.l.v. Dinant Struik en organist Stephan Folmer. Ds. E. Bakker hoopt een meditatie te houden. De toegang is gratis en er wordt een collecte gehouden t.b.v. het bouwfonds. Aanvang 19.30 uur.

OUDDORP

Zingen voor Israël

Stichting Christenen voor Israël organiseert vrijdag 21 november een koor- en samenzangavond in de Doopsgezinde kerk in Ouddorp, Dorpstienden 3. De avond begint om 19.30 uur, vanaf 19.15 uur zal er al samenzang zijn. Muzikale medewerking wordt verleend door het Christelijk Gemengd Koor Sursum Corda uit Dirksland, onder leiding van Kees Villerius. Chr. Kinderkoor Kados" uit Goedereede en het Chr. Mannenensemble "Goeree". Het kinderkoor en het mannenensemble staan onder leiding van Berdien Dekker en worden begeleid door Martin Kolff (piano) en Maroeska Soeteman (dwarsfluit). Naast koorzang zal er ook veel samenzang zijn. Anton Weenink bespeelt het orgel. Ds. W.J. van de Griend opent de avond en ds. W. J. J. Glashouwer zal een korte meditatie houden. Iedereen is van harte welkom. De toegang is vrij, wel zal er een collecte worden gehouden Ook is er gelegenheid om producten uit Israël te kopen en er zal een (kleine) boekentafel zijn.

Wie maakt de mooiste cupcake?

Op vrijdagmiddag 24 oktober vindt het Ouddorps Kampioenschap Cupcake maken plaats bij Albert Heijn Ouddorp. Iedereen kan bij de infobalie inschrijven voor deze middag. De deelname is gratis. De jury is benieuwd wie de mooiste cupcake maakt. De winnaar mag zich een jaar lang 'Ouddorps kampioen cupcake maken' noemen. De winnaar krijgt een beker. Vanaf donderdag 23 oktober t/m zaterdag 25 oktober zijn er diverse activiteiten bij Albert Heijn aan de Dorpstienden in Ouddorp. Zo kunnen kinderen t/m 15 jaar schaatsen op de originele UNOX Schaatsbaan, raden hoeveel bouwstenen er in de glazen koker zitten of smullen van de chocolademelk of erwtensoep.

Verkoping en rommelmarkt

Woensdag 22 oktober is er van 10.00 tot 16.00 uur een herfstfair in De Vliedberg. Er zijn verschillende kramen met o.a. bloemen, kaas, herfstkransen, zelfgemaakte haarspeldjes, breiwerkjes en fotokaarten. Voor de kinderen is er een grabbelton en natuurlijk is er koffie met wat lekkers. Er worden ook veel rommelmarktspullen aangeboden op de herfstfair.

Jongerendienst

Het thema van jongerendienst op 26 oktober is: De Kerk en JIJ! Dominee van de Griend zal met de aanwezigen nadenken over bijvoorbeeld de volgende vragen; Wat is jouw plaats in de kerk? Waar kun jij een bijdrage leveren? Praiseband eXalt zorgt voor de muzikale omlijsting. Nieuwsgierig? Kom dan samen met vrienden en doe mee in deze dienst. Bezoekers zijn welkom vanaf 18.00 uur, de dienst begint om 18.30 uur. Het adres is Dorpstienden 15 te Ouddorp.

Inloophuis de Boei

Op 28 oktober is er weer een inloopdag van Stichting Inloophuis de Boei Goeree-Overflakkee. Deze dag wordt georganiseerd voor iedereen die persoonlijk of in de naaste omgeving te maken heeft (gehad) met kanker. Vanaf 10.00 uur staan de koffie en thee weer klaar in het gebouw 'De Overkant, Dijkstelweg 33 te Ouddorp. Rond 12.00 uur nuttigen we met elkaar de meegebrachte lunch en vanaf 13.00 uur zal één van onze gastvrouwen een creatieve activiteit met bloemen organiseren. De kosten van deze activiteit bedragen € 5. Opgeven kan per e-mail: jantinedeboei@gmail.com. Daarnaast zal Arda Joppe deze dag aanwezig zijn om degenen die dit willen een stoelmassage te geven. Voor vragen en informatie kunt u contact opnemen via het emailadres info@deboeigo.nl of het telefoonnummer 06-22111572. Meer informatie is ook te vinden op onze website www.deboeigo.nl.

Reformatie-herdenking

Vrijdag 31 oktober is er een reformatieherdenking. De samenkomst begint om 20.00 uur in de Hervormde Kerk Weststraat 2 te Ouddorp. Ds. C. van de Berg zal de samenkomst openen met een meditatie. Ds. D.Hoolwerf verzorgt een lezing met als thema: 'De Sola's in het pastoraat'. Ds. A. ten Brinke zal de samenkomst afsluiten. Johan van Wijk speelt orgel en het Het Chr. Gemengd Rehobothkoor o.l.v. Ab Vroegindeweij verleent medewerking aan deze avond. De dienst wordt georganiseerd door de Hervormde kerken van Ouddorp, Goedereede en Stellendam-Melissant. Er is een collecte voor In de Rechte Straat en na de dienst is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te drinken.

SOMMELSDIJK

Lezing muzikale voorkeuren

Stichting Kunst en CultuurEducatie (KCE) Goeree-Overflakkee organiseert een lezing over muzikale voorkeuren door de jaren heen. In deze lezing zal spreker Hans van der Wulp u meenemen door de tijd en veel muziek laten horen op. De lezing wordt gegeven in de Remonstrantse Kerk, Voorstraat 35 te Sommelsdijk op maandagavond 3 november van 19.30-21.30 uur. De kosten voor de lezing bedragen € 5,- per persoon inclusief consumptie. Bent u geïnteresseerd? Neem dan contact op met het secretariaat, P. Hofs - de Bruijne, Telefoon: 0187-601048 of mail naar info@kcego.nl.

Grote Boekenmarkt

Tijdens de jaarlijkse Ontmoetingsdagen/Rommelmarkt op vrijdagavond 31 oktober en zaterdag 1 november van de Exoduskerk te Sommelsdijk zijn er als vanouds velerlei boeken te koop. Dit jaar zijn er veel boeken ingeleverd, daarom is er een extra ruimte ingericht met religieuze boeken. Deze boeken zijn merendeels verkregen uit een erfenis van een predikantenfamilie en zijn gesorteerd op categorie; dogmatiek, ethiek, liturgie, Bijbels, enzovoorts. De boekenmarkt maakt onderdeel uit van een grote rommelmarkt, waar o.a. tweedehands kleding, antiek, audioapparatuur, oliebollen en vers gebakken vis verkocht wordt. U bent van harte uitgenodigd om vrijdag 31 oktober van 19.00 tot 21.30 uur of zaterdag 1 november van 10.00 tot 16.00 uur de markt te bezoeken. Het adres is Dorpsweg 97 Sommelsdijk.

Bingo

Op zaterdag 25 oktober organiseert Anbo M&W Flakkee een Bingo in de Hoage Cremer Sperwer te Sommelsdijk. De bingo begint om 19.30 uur Kopje koffie/thee gratis.

Lampionoptocht

Vrijdagavond 31 oktober is er een lampionoptocht bij wijkvereniging de Zwaluw aan de Sperwer in Sommelsdijk. Om 18.45 uur verzamelen voor het gebouw, om 19.00 uur start de tocht van ongeveer een uur. Deelname is gratis, dus neem vriendjes en vriendinnetjes mee.

Spectaculaire Woonbeurs bij Tieleman Keukens

De Smoqe Bull Nos BBQ.

MIDDELHARNIS - Wooninspiratie, entertainment, beleven en genieten. Daar draait het dit jaar om bij de Woonbeurs bij Tielaman Keukens. Het woonevenement is op vrijdag 24 oktober en zaterdag 25 oktober aan de Korendreef 15 in Middelharnis.

Centraal staat de opening van de ATAG Cookshop bij Tieleman met Smoqe: 'De ultieme kookbeleving'. Koken gaat over passie, beleving en genieten. Hoe brengen wij die kookpassie aan u over? Tijdens de Woonbeurs neemt Tieleman Keukens u twee dagen mee in deze ultieme kookbeleving SMOQE en ATAG. Deze immense barbecue, de Bull Nose BBQ,weegt maar liefst 1200 kilo en is 5 meter lang. Kom kijken en genieten. Er is ook van alles te beleven voor kinderen. Er is een bioscoop, Playstation centre en er zijn speelhoeken.

Nog groter

Dit jaar wordt de Woonbeurs voor de zesde keer georganiseerd in Middelharnis. Naast het thema koken staan de thema's wooninspiratie, sfeer, entertainment en genieten centraal. Dit jaar is de Woonbeurs nog groter en doen er meer bedrijven mee, van Goeree-Overflakkee en omstreken. Al met al is een enorm aanbod van hoog niveau. Laat u verrassen op de Tieleman Woonbeurs 2014! U bent van harte welkom bij Tieleman Keukens. De beurs start op vrijdag om 13.00 uur en duurt tot 21.00 uur. Zaterdag is de Woonbeurs van 09.30 tot 17.30 uur.

Voordeel

Tieleman zou Tieleman niet zijn als ze niet groot zouden uitpakken op het gebied van acties. Keukenkopers worden, naast de vaste kwaliteit en service, in de watten gelegd met een lunch, grote keukenverrassing, kookcadeaus en nu nog 15% voordeel op montage. Via onze leveranciers zijn er nog meer extra acties, kijk snel op www.tieleman.nl. Let op: de acties zijn geldig tot en met 31 oktober.

Maak tijdens de Woonbeurs kennis met de volgende bedrijven:

Smoqe Bull Nose BBQ by ATAG - Twee dagen ultieme kookbeleving
WijnenWereld.nl - Wijnproeverij en advies
Werelds InSide - Lunchroom & Catering
Miele Nederland - Kookdemonstratie nieuwe lijn (zaterdag 25 oktober)
Quooker - Dagelijks gemak (demo zaterdag 25 oktober)
Bora - Kookplaat en afzuigkap in 1 (demo vrijdag 24 oktober)
Arte Graniet - Onderhoud aanrechtbladen (demo Dekton blad zaterdag 25 oktober)
Bechthum - Wonen en Verf
Interieur Paauwe - Advies over meubels en inrichting
Wonen op Flakkee - Huizenaanbod Goeree-Overflakkee en nieuwbouw Havenkwartier
Melaard Parket - Advies op gebied van vloeren
De Vogel Adviesgroep - Financieel advies als o.a. hypotheken en verzekeringen
StudioArchitecture - Advies over de architectuur van uw woning
Bloemfontein - Advies bij een nieuw te bouwen woning
Pol Passend Wonen - Workshops stijladvies interieur
Love For Hair - Advies over uw haar en stijl
Blitz - Advies over uw huid en welness
Forever - Advies over gezondheidsproducten
Skichalets.nl - Uw ski-chalet met ongekende service
Dorr & Van Rossum - Uw nieuwe huis of nieuwbouwhuis
KIKA - Beren & spaarpotten voor het goede doel & tevens ouderwets 'enveloppen trekken'
Full Colour Cover Band - LIVE muziek (zaterdag 25 oktober)

Fit & Fysio Dirksland jubileert met actieavond voor Daniël den Hoed

Netty Westhoeve en Corine van Gulik-van Dalen in de fitnessruimte van Fit & Fysio Dirksland.

DIRKSLAND – Fit & Fysio Dirksland houdt op dinsdag 28 oktober een actieavond voor Daniël den Hoed. De opbrengst komt geheel ten goede aan de zorg voor kankerpatiënten en kankeronderzoek. Daarmee sluit Fit & Fysio Dirksland aan bij de actie voor Daniël den Hoed, dat honderd jaar bestaat. Overal in de regio staan rode hoeden voor donaties.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Het is niet de eerste keer dat Fit & Fysio Dirksland een actieavond houdt. De opbrengst van eerdere acties was eveneens bestemd voor kankerzorg: KWF en Pink Ribbon. Niet vreemd, want in de praktijk komen regelmatig kankerpatiënten, onder wie veel patiënten met borstkanker. Ze krijgen er oedeemtherapie en doen mee aan het bewegingsprogramma onco-fit.

De actieavond op 28 oktober begint om 19.00 uur (inloop 18.30 uur) en duurt tot 21.00 uur. Een spreker geeft uitleg over kanker en signalen die – in een vroeg stadium – op deze ziekte kunnen wijzen. Verder is er aandacht voor gezond bewegen, onder meer in het kader van revalidatie. Bezoekers van de actieavond kunnen kennismaken met de diverse bewegingsprogramma's die Fit & Fysio Dirksland te bieden heeft.

De entree voor de actieavond bedraagt 10 euro en is inclusief koffie. De gehele opbrengst is bestemd voor Daniël den Hoed. Opgeven kan via de website van Fit & Fysio Dirksland, de telefoon of aan de balie.

Fit & Fysio Dirksland organiseert de actieavond ook vanwege een jubileum. Fysiotherapeut Netty Westhoeve zit vijfentwintig jaar in het vak, en haar medewerkster Corine van Gulik-van Dalen, eveneens fysiotherapeut, vijf jaar. "Vaak krijg je bloemen tijdens zo'n jubileum, maar wij hebben liever dan mensen ons feliciteren in de vorm van een donatie in de rode hoed van Daniël den Hoed", zegt Netty Westhoeve.

Ze begon vijfentwintig jaar geleden in een groepspraktijk in Schiedam, verhuisde later naar een duopraktijk in diezelfde stad en startte in 2001 een praktijk aan huis in Dirksland. In 2011 volgde de verhuizing naar het huidige pand aan de Geldersedijk 22. "In 2009 was Corine mijn eerste medewerker. Daarna is de praktijk flink gegroeid. Nu werken we hier met vijf fysiotherapeuten en een fysiotherapeut in opleiding, een baliemedewerker en twee schoonmaaksters."

Fit en Fysio Dirksland biedt een uitgebreid pakket: fysiotherapie, manuele therapie, oedeemtherapie, sportfysiotherapie, fitness, medische trainingstherapie en sinds kort claudicatio-therapie. Veel van deze specialisaties bestonden vijfentwintig jaar geleden nog niet. De tijd dat Netty Westhoeve haar beroep uitoefent kenmerkt zich dan ook door een enorme ontwikkeling. "De zorgdossiers zijn veel uitgebreider geworden", geeft ze als voorbeeld. "Maar nog belangrijker is dat de wetenschappelijke basis onder ons vak echt stevig is geworden."

Oedeemtherapie

Een specialisatie die de praktijk al bijna vijf jaar in huis heeft, is oedeemtherapie. Corine van Gulik is sinds 2010 oedeemtherapeut, Netty Westhoeve sinds 2012. "Oedeemtherapie is bedoeld voor patiënten met vochtophopingen. Bij kanker wordt veelal geopereerd. Hierbij worden onder andere lymfeklieren weggehaald, waardoor vocht zich kan gaan ophopen in arm of been. Met behulp van oedeemtherapie, bestaande uit en lymfedrainage en compressie, zorgen we voor vermindering van het vocht. Natuurlijk wordt ook aandacht besteed aan verbetering van de beweeglijkheid. Tegelijk kan men het bewegingsprogramma onco-fit volgen om weer op een acceptabel functieniveau te komen", aldus Netty en Corine. Ze hebben onlangs een opleiding gevolgd om als oedeemtherapeut ook elastische kousen te kunnen aanmeten. Handig voor de cliënten, die daarvoor niet langer naar een ander adres hoeven.

Bosseschool helpt Voedselbank

MIDDELHARNIS - In juli 2014 werd het 135-jarig bestaan van de Bosseschool in Middelharnis gevierd met een geweldige circusdag. Om deze dag te bekostigen, werd er door de oudercommissie van de school een Fancy Fair georganiseerd. Er werd verder gekeken naar een mogelijkheid om ook andere kinderen een feestelijke dag te laten beleven. Hiervoor was een bedrag van € 1000 beschikbaar. In overleg met de Voedselbank is besloten om dit geld te besteden aan cadeaubonnen voor jarige kinderen, van gezinnen die gebruik maken van de Voedselbank. Namens de Bosseschool werd het bedrag symbolisch overhandigd door directeur Bert Kraaijenbrink en Marleen Vis van de oudercommissie aan Marion Kieviet en Martin Ista, vrijwilligerscoördinator en secretaris van de Stichting Steunpunt Voedselbank G-O. Kinderen van de Bosseschool maakten de overhandiging extra feestelijk.

Regenboogvlag wappert bij het politiebureau

MIDDELHARNIS - Vrijdag 10 oktober was er ook op Goeree-Overflakkee aandacht voor de Internationale Coming Outdag. Er wapperden maar liefst vijf regenboogvlaggen op Goeree-Overflakkee, oa bij het gemeentehuis en het politiebureau, met als doel acceptatie van mensen met een andere geaardheid te bevorderen. Het hijsen van de regenboogvlag bij overheidsgebouwen en scholen is een steun in de rug voor mensen met een andere geaardheid en vraagt aandacht voor de problemen die dit vaak met zich meebrengt. Heel veel lhbt's hebben te maken met vooroordelen en discriminatie, ook in ons land, waar alles wettelijk goed geregeld is.

Vorig jaar was voor het eerst op Goeree-Overflakkee aandacht voor Internationale Coming Outdag. Toen werd door de Stichting Gay op Flakkee samen met de schooldirecties bij de Regionale Scholengemeenschap en de twee vestigingen van het Edudelta College de regenboogvlaggen gehesen. Dit jaar ging de vlag ook in top bij cultureel centrum Het Diekhuus, bij het politiebureau in Sommelsdijk en bij het gemeentehuis van Goeree-Overflakkee te Middelharnis.

Wethouder Gerrit de Jong sprak op een zonovergoten grasveld voor het gemeentehuis een groep scholieren toe, alvorens de vlag te hijsen. Hij verzekerde hen dat het belangrijk is dat iedereen zichzelf kan zijn in onze maatschappij, ook de mensen met een andere seksuele voorkeur dan die wij 'normaal' plegen te noemen. Hij zei dat we kritisch moeten zijn ten aanzien van vooroordelen en discriminatie, op school, thuis en overal in de maatschappij en dat openheid over seksuele diversiteit een goed ding is. Daarna ging onder luid applaus de regenboogvlag in top. De voorzitter van de Stichting Gay op Flakkee, Jacqueline Lokker, bedankte de wethouder en met hem het hele college dat positief had gereageerd op het verzoek van de stichting. "Het is voor de gemeente Goeree-Overflakkee geen vanzelfsprekendheid dat dit gebeurt, hier is grondig over nagedacht en dat maakt dat deze beslissing des te meer wordt gewaardeerd", aldus Lokker.

Voor meer informatie over de stichting Gay op Flakkee, zie www.gayopflakkee.nl.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Investeren in zonne-energie is dit jaar aantrekkelijk voor ondernemers, want er zijn diverse investeringsaftrekposten. De terugverdientijden liggen voor een VOF of eenmanszaak op circa 3 tot 5 jaar en voor een BV op circa 6 tot 8 jaar. Voor bedrijven organiseert ABG SOLAR een informatieavond. Op 27 oktober om 19.30 bent u van harte welkom aan de Van der Waalsweg 1 in Middelharnis. Meer informatie staat op www.abgsolar.nl of bel naar 0187-669724.

Grootverbruikers subsidie

Grootverbruikers met een aansluiting groter dan 3 x 80 Ampère kunnen in 2014 profiteren van de SDE subsidie. Inschrijving start 3 november en loopt tot 17 december. Er is dit jaar 3,5 miljard euro beschikbaar en de subsidie geldt voor 15 jaar. U krijgt voor de opgewekte stroom een vast bedrag per kWh van € 0,146, ongeacht hoeveel stroom u zelf gebruikt! Dus ondanks dat deze groep niet mag salderen zijn zonnepanelen weldegelijk interessant. Inschrijven is gratis en vrijblijvend.

Joyfull Voices zoekt zangeressen

GOEDEREEDE - Joyfull Voices is een damesensemble, opgericht in 2011. Sinds die tijd hebben ze op verschillende momenten medewerking mogen verlenen, zoals in de Doopsgezinde Gemeente te Ouddorp, in de toren van Goedereede, in de Hervormde Kerken te Middelharnis, Goedereede en Stellendam. Ook waren ze uitgenodigd door de Herv. Gemeente 'De Opgang' te Amsterdam-Osdorp.

Dit enthousiaste groepje zangeressen zoekt versterking voor het ensemble. Het zou fijn zijn als het ensemble kan doorgroeien naar een maximale bezetting van 20 leden, vindt de leiding van het ensemble.

Wie wil komen kijken en meezingen is van harte welkom. De repetitieavonden zijn meestal op woensdagavond van 19.30 tot 22.00 uur, in de chr. school te Goedereede-Havenhoofd. De eerstvolgende repetitie is op woensdag 29 oktober.

Van wie na de eerste mocht besluiten om mee te gaan zingen, wordt een stemtest afgenomen om de classificatie van de stem te bepalen, dit vanwege de klankkleur van het ensemble.

Ook biedt het ensemble ruimte voor solozang. "Je hoeft geen noten te kunnen lezen, maar dit is wel een pré. Elke oefenavond is ruimte voor les in zangtechnieken en ademsteun. De meeste zangeressen hebben zangles en kunnen solistisch en in ensembleverband zingen".

"Er wordt gestreefd naar een zo hoog mogelijk niveau, maar het belangrijkste is dat de Bijbelse boodschap doorklinkt en tot eer van God gezongen wordt".

Is dit misschien iets voor jou en is je interesse gewekt? Bekijk dan eens de facebookpagina van Joyfull Voices! Schroom niet om geheel vrijblijvend te bellen naar de dirigent/zangpedagoog Jan van Seters (tel: 0187 683668 of mobiel: 0650848548) of mail naar joyfullvoices@hotmail.com.

Nieuwe reizen van reisleider Jaap Mackloet

SOMMELSDIJK - In samenwerking met Groepsreizen op Maat van Beter-uit zijn door Jaap Mackloet een tweetal reizen samengesteld voor 2015.

Na het succes van de Israël/Jordaniëreis van afgelopen voorjaar is nu Griekenland als Bijbelse reis gekozen. Men bezoekt de plaatsen die Paulus tijdens zijn tweede zendingsreis bezocht.
De eerste vijf dagen wordt er eerst genoten van Athene en het achterland van de Poloponnesos, waar cultuur en landschap centraal zullen staan. Het gehele programma staat op: www.beter-uit.nl
De tweede reis is een indrukwekkende 24-daagse reis door 4 landen van Zuid-Afrika, te beginnen in Kaapstad en eindigend bij de Victoria watervallen in Zimbabwe. Daartussen zitten hoogtepunten die niet snel vergeten zullen worden.
Het programma van deze reis is een voorstel, maar er zijn nog geen concrete bevestigingen gedaan, omdat dit nog te vroeg is.

Wilt u een programma ontvangen of verdere inlichtingen, mail dan naar: jmackloet1@kpnplanet.nl