info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

5 augustus 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 5 augustus 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Plannen voor invulling 'gat' Zandpad

Perspectief voorzijde Project Zandpad Middelharnis op dijkniveau (Estate Invest)

MIDDELHARNIS – De twee grote branden die in juli 2013 en in mei van dit jaar op het Zandpad in Middelharnis winkeleenheden/panden geheel hebben verwoest en aangrenzend tot flinke schade hebben geleid, trekken nog steeds een zware wissel op de representativiteit van het winkelgebied in centrumgemeente Middelharnis. Er is letterlijk en figuurlijk een gat geslagen in het oorspronkelijk aaneengesloten koopgebied. Na het sloopwerk wordt de blik nu weer toekomstgericht ingezet. Het eerste project staat in de startblokken en er worden plannen ontwikkeld en schetsen gemaakt om tot een verdere nieuwe aantrekkelijke invulling te komen.

(Door Jaap Ruizeveld)

Dat is voor het aanzien van het winkelcentrum, voor het aanbodpakket van de gemeente en uiteraard voor de ondernemers van cruciale betekenis. Een winkelcentrum moet in zijn totaliteit leefbaar zijn en niet een te lange tijd door open ruimten worden onderbroken. Ontwikkelaar Estate Invest hoopt na de zomervakantie een begin te kunnen maken met de realisering van een eerste project aan het Zandpad. Het omvat op dijkniveau twee winkel-kantoorruimten en vijf appartementen. Voor drie van deze appartementen hebben zich al kopers gemeld.

Uitstraling

De detaillering van het pand krijgt een karakteristieke uitstraling die past in het winkelhart van Middelharnis. De appartementen (in oppervlakte variërend tot 100 m2) zijn voorzien van balkon/terras. In het gebouw komt een lift en elk appartement krijgt een eigen berging in het souterrain. Onder het gebouw komen, zo vermeldt de illustratieve brochure "Gemak dient de mens", een viertal afzonderlijke garages.

Na de branden

De twee branden in 2013 en 2015 die o.a. eerst een Shoarmazaak en daarna Hoedenwinkel Rivian en bovenwoning, Biedermeier Expresse (bloemenwinkel) en Van Haren (schoenenwinkel) volledig in de as legden en modehuis Lakeside zwaar beschadigde, waren zware slagen voor ondernemers en bewoners. Omdat er in het betreffende aaneengesloten gebied twee grondeigenaren zijn (Estate Invest en Verhage), wordt er naar verwachting ook vanuit die twee uitgangspositie aan ontwikkelingsplannen gewerkt. Het project dat nu door Estate Invest wordt ingevuld betreft de open ruimte, naast voormalige locatie Shoarmawinkel richting D'n Diek. Het pand van Modehuis Lakeside zal worden hersteld.

Vervolg

Daarnaast werkt Estate Invest, met inschakeling van architectenbureau Born bv bna, aan een plan voor invulling van de ruimten waar Biedermeier Espresse en Van Haren waren gevestigd. Estate Invest stelt dat men voor die ontwikkeling nog in de beginfase zit. Eerste schetsen. "Wij zetten ons in om het mogelijk te kunnen maken om - liefst op korte termijn - ook deze verdere invulling gestalte te geven. Middelharnis is gebaat met een representatief aaneengesloten winkelgebied. Wij hopen dat alle betrokkenen coöperatief willen meewerken om dat haalbaar te maken. Het is een onderbouwd gegeven, dat met een aantrekkelijk winkelcentrum er meer beleving in een gemeente ontstaat. Middelharnis heeft daarnaast nog talrijke mogelijkheden die benut kunnen worden om de gemeente haar centrumfunctie te versterken. Kijkend naar het Havenkomgebied bijvoorbeeld, niet alleen voor de eigen bewoners, maar zeker ook belangrijk voor op watersport gerichte toeristen en recreanten".

Mobiele hoefsmid beslaat Tycho

GOEREE-OVERFLAKKEE - Een beetje nostalgie. Vroeger had elke dorpskern één of meerdere hoefsmederijen. Dat is verdwenen, maar uiteraard ook nu krijgen paarden periodiek bezoek van de hoefsmid. Alleen gebeurt dat niet meer in de smidse in het dorpscentrum. Zeker voor toeristen en recreanten uit de stad is de vakkundige activiteit van de hoefsmid en het aanmeten van een hoefijzer een bijzonder schouwspel. Het bekappen, afvijlen en de hoornwandbehandeling zijn onderdelen van het werk van de hoefsmid. Als dat dan ook nog gebeurt op het erf van een boerderij, direct aan de openbare weg, dan is er gerichte belangstelling. Deze hoefsmid uit het Zeeuwse Borssele heeft zo zijn klantjes op ons eiland. Met zijn mobiele werkplaats (open hoefstal) was hij dezer dagen aan het werk bij boerderij Breen in Ouddorp. Trekpaard Tycho, een zwaar gewicht van ruim 900 kg, liet zich rustig van nieuwe ijzers voorzien. Een handeling die gemiddeld elke 6 tot 8 weken plaatsvindt, maar niet altijd door passanten wordt opgemerkt… (Jaap Ruizeveld)

GOEDEREEDE – VVV Goeree-Overflakkee organiseert ook deze maand beiaard (stads)wandelingen door historisch Goedereede. En wel op de donderdagen 6, 13 en 20 augustus om 10.00 uur. Onder leiding van een gids wandelt men langs fraaie gevels, delen van de oude stadsmuren en men stopt op een aantal zogenaamde luisterplaatsen. Tussen 10.00 en 11.00 uur bespeelt Jan Bezuijen de beiaard in de Goereese toren. De kosten zijn 5 euro per deelnemer. Dat is inclusief een glaasje Goereese Port bij hotel De Gouden Leeuw na afloop van de wandeling. Reserveren kan tot en met de woensdag voorafgaand aan de wandeling bij VVV Goeree-Overflakkee, Bosweg 2 in Ouddorp. Of informeer bij de gids die om 09.50 uur aanwezig is bij hotel De Gouden Leeuw op Markt 11 in Goedereede.

2 / 28

Agenda

Woensdag 5 augustus

GOEDEREEDE – Goereese Kunstdagen. Programma zie: www.kunststichtinggoedereede.nl
GOEDEREEDE - Expositie in de consistorie van de oude Hervormde Kerk te Goedereede van het werk van de christelijke kunstenaar Hans Bette, t.g.v. Goereese Kunstdagen. Van 14.00 – 16.30 uur.

Donderdag 6 augustus

GOEDEREEDE – Rommelschuurtje, geopend van 10.00 tot 14.00 uur. Varkensmarkt 4, t.b.v. Hersteld Hervormde Gemeente.
GOEDEREEDE – Goereese Kunstdagen. Programma zie: www.kunststichtinggoedereede.nl
GOEDEREEDE - Expositie in de consistorie van de oude Hervormde Kerk te Goedereede van het werk van de christelijke kunstenaar Hans Bette, t.g.v. Goereese Kunstdagen. Van 11.00 – 16.30 uur.

Vrijdag 7 augustus

GOEDEREEDE – Goereese Kunstdagen. Programma zie: www.kunststichtinggoedereede.nl
GOEDEREEDE - Expositie in de consistorie van de oude Hervormde Kerk te Goedereede van het werk van de christelijke kunstenaar Hans Bette, t.g.v. Goereese Kunstdagen. Van 14.00 – 16.30 uur.
GOEDEREEDE – Inloopconcerten in de oude Hervormde Kerk te Goedereede door Annelies Driesse (zang) en Iryna Zhynkina (piano). Muziek van o.a. Handel, Gluck, Chopin e.a. Aanvang 14.30 uur (duur 30-40 min.)
OUDDORP – Bloemfontein Strandloop. Verschillende afstanden zie www.avflakkee.nl

Zaterdag 8 augustus

HERKINGEN – Kinderworkshop met speksteen in theethuin De Bongerd. Van 13.30 tot 16.00 uur. Aanmelden via Bee-Kind, 06-20798737, cindyvanbergen@bee-kind.nl, www.facebook.com/beekindcoaching.
GOEDEREEDE – Rondom de Toren beiaardconcert door Mannes Hofsink. Van 12.00 tot 13.00 uur.
GOEDEREEDE - Expositie in de consistorie van de oude Hervormde Kerk te Goedereede van het werk van de christelijke kunstenaar Hans Bette, t.g.v. Goereese Kunstdagen. Van 14.00 – 16.30 uur.
GOEDEREEDE – Goereese Kunstdagen. Programma zie: www.kunststichtinggoedereede.nl
GOEDEREEDE – Inloopconcerten in de oude Hervormde Kerk te Goedereede door Annelies Driesse (zang) en Iryna Zhynkina (piano). Muziek van o.a. Handel, Gluck, Chopin e.a. Aanvang 14.30 uur (duur 30-40 min.)
GOEDEREEDE – Zomermarkt Hersteld Hervormde Gemeente, van 9.00 tot 15.30 uur aan de Hondsweg 27a, tussen Goedereede en Ouddorp. Om 11.00 uur is er een veiling.
OUDDORP – Hervormde Kerk. Inloop orgelbespelingen door predikanten en organisten. Aanvang 14.15 uur. Einde 15.15 uur. Organist: Jan Bezuijen.
STELLENDAM – Visbakdag op het Oranjeplein. Vanaf 8.00 uur verkopen leden van het Chr. Mannenkoor "Door Eendracht Verbonden" versgebakken vis.

Woensdag 12 augustus

GOEDEREEDE – Zomerzangdienst in de Hervormde Kerk. Het thema is 'Loven en danken'. Aanvang 19.30 uur.
OUDDORP – Strandexcursie waarbij een gids uitleg geeft over dieren, schelpen, enz. Geschikt voor gezinnen met kinderen. Meer informatie en aanmelden op www.nm.nl/agenda of bij de VVV Ouddorp aan Zee.
SOMMELSDIJK - Bingo in De Zwaluw, Sperwer 55. Aanvang 13.30 uur.

Kunstdagen gestart bij de Goereese Moulin Rouge

Harald Jean Jassoy spreekt het publiek toe bij Molen de Windvang

GOEDEREEDE – Molen de Windvang deed zijn naam eer aan, gisteravond. Er stond een straffe wind tijdens de opening van de Goereese Kunstdagen, die voor het eerst in zeventien jaar bij de molen plaatsvond. De organiserende Kunststichting Goedereede had een Moulin Rouge in gedachten, maar de rode doeken die aan de wieken bevestigd waren vielen algauw ten prooi aan de wind. Wel was de molen getooid met kunstzinnige zeilen en kwam het achttiende-eeuwse bouwwerk later op de avond in het zachtrode licht van een aantal schijnwerpers te staan.

Door Kees van Rixoort

De Goereese Kunstdagen bieden het kunstminnende publiek een attractief en afwisselend programma, dat tot en met zaterdag 8 augustus duurt. Op zo'n veertig adressen in Goedereede is kunst van een aantal geselecteerde kunstenaars te zien. Verder kunnen de bezoekers toneel, discussie, muziek en educatie tegemoet zien.

Voorzitter Harald Jean Jassoy van de Kunststichting Goedereede blikte tijdens de feestelijke opening bij de Goereese Moulin Rouge vooruit op een kleurrijk evenement. Hij vertelde dat hij zijn atelier geel had geschilderd en dat de Windvang dus ook een kleurtje had gekregen. "De een vindt het mooi, de ander niet. Maak uw meningen maar kenbaar", wakkerde hij de discussie over kunst vast aan. Want dat is ook een belangrijk aspect van het artistieke evenement: het gesprek over kunst aan de gang houden. Wordt vervolgd op donderdagavond, in de schuur van de familie Goekoop aan de Pad 9.

Jassoy zei te hopen dat het publiek enthousiast is over "onze zielenroerselen, alle kunst die we verzameld hebben, het programma dat we bedacht hebben" en voegde daaraan toe dat de Goereese Kunstdagen niet mogelijk zouden zijn zonder de welwillende medewerking van de bewoners, die hun ramen als kunstvitrines beschikbaar stellen. "Ik hoop dat u de komende dagen met genoegen zult doorbrengen in Goedereede. Er zullen vreemde mensen door de straten lopen, dames en heren", besloot de voorzitter van organiserende stichting.

Hebben/zijn

Waarnemend burgemeester Lokker had de eer om de zeventiende aflevering van de Goereese Kunstdagen officieel te openen. Hij deed dat na een korte toespraak over de waarde van kunst. Volgens Lokker leven we in een tijd waarin niet het werkwoord 'hebben', maar het werkwoord 'zijn' centraal zou moeten staan. "Dan ontstaat er ook meer aandacht voor elkaar." Hij gaf in dit verband het begrip participatie inhoud met de omschrijving: 'dat je er bent voor de ander'. Aan het goede leven dat zo ontstaat, draagt kunst bij, aldus Lokker. "Kunst is niet nuttig, je wordt van het bezit niet rijker, het past beter bij het zijn dan bij het hebben. Maar dan moet je het wel kunnen verkopen, en niet voor de prijs van een plofkip. Het lijkt wel alsof alles wat slecht is goedkoop is. Dat zouden we moeten omdraaien."

"Kunst laat ons stilstaan in deze snelle tijd", vervolgde Lokker zijn toespraak, die hij 'een soort tijdrede' noemde. "De ontwikkelingen gaan sneller dan je kan meedenken. Zo dreig je in plaats van een speler een toeschouwer te worden. De tijd stilzetten, dat gaat de komende dagen gebeuren in dit verstilde stadje. Jullie maken het leven kleurrijk."

Fotopresentatie over Grevelingen

Op donderdagavond 20 augustus zal fotograaf Jan Baks een fotopresentatie verzorgen over de natuur in de Grevelingen.

Bezoekers maken een vaartocht over dit grootste zoutwatermeer van Europa, bezoeken de eilanden, zoals Hompelvoet, de Veermansplaat, Dwars in de Weg, de Stampersplaat en Markenje. Ook worden er gebieden verkend die grenzen aan de Grevelingen, zoals de Preekhilpolder en de Slikken van Flakkee. Onderweg zijn er Fjordenpaarden, Heckrunderen en Schotse Hooglanders. Ook komt de unieke flora in beeld, zoals de vele orchideeën en de Parnassia. En ook vogels zoals de Middelste Zaagbek. De Delta is de enige broedplek in Nederland van deze vogel. Vanuit de lucht bezoeken we de Voordelta. En Jan Baks zal u het laatste nieuws vertellen over de Grote Stern. Ieder jaar zorgt deze vogel voor veel spannende momenten: komt hij wel of komt hij niet naar zijn broedplek in de Grevelingen? In het najaar is de Flamingo te zien in de Grevelingen en de zeekraal op de slikken kleurt dan prachtig rood. Na de pauze is er een serie met muziek: ''Een nieuwe morgen op Goeree-Overflakkee''.

De presentatie begint om 20.00 uur. De Overkant is open vanaf 19.30 uur. Een kaartje kost € 6,50 en is inclusief een kopje koffie of thee voor aanvang. Kaartverkoop via VVV Ouddorp, telefoon: 0187-681789. Kijk ook op www.janbaks.nl voor foto's van Goeree-Overflakkee.

Man overleden na ongeluk tijdens zeiltocht

GOEREE-OVERFLAKKEE - Een zeiltocht van drie Duitse mannen op Het Haringvliet veranderde dinsdagmiddag in een nachtmerrie. Nadat de schipper een giek tegen hoofd kreeg raakte hij gewond en sloeg overboord. De twee andere opvarenden sprongen overboord om hem te redden en raakten daarbij onderkoeld.

De KNRM Stellendam en ook de Hellevoetse reddingsbrigade en de reddingsboot uit Dordrecht rukten uit om de drenkelingen te redden. De gewonde man die overboord was geslagen is naar de jachthaven bij Zuid-
Beijerland gebracht en is daar gereanimeerd. Later op de avond is de 62-jarige schipper in het ziekenhuis overleden. De twee andere mannen zijn opgevangen en maken het naar omstandigheden goed.

De KNRM benadrukt dat het belangrijk is om altijd een reddingsvest te dragen tijdens het zeilen.

In de krant van vorige week stond een artikel over organist Abram Bezuijen. In het onderschrift bij de middelste foto stond: 'Organist Jan Bezuijen woont in Noorwegen en geeft orgelconcerten in allerlei landen.' Dat had moeten zijn: 'Organist Abram Bezuijen...'

Dagboottocht Rode Kruis

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het Rode Kruis organiseert op dinsdag 8 september opnieuw een dagboottocht voor senioren uit Ouddorp, Goedereede, Stellendam, Melissant, Dirksland en Herkingen die ouder zijn 62 jaar. De opstapplaats is aan de binnenhaven van Stellendam bij de steiger van Rijkswaterstaat. De boot is toegankelijk voor rolstoelen en andere loophulpmiddelen. Inschepen kan van 8.45 tot 9.15 uur. Om 9.30 uur vertrekt de boot en om circa 20.30 uur meert de boot weer aan in Stellendam. Deelnemers krijgen aan boord koffie en thee, een lunch en diner. De eigen bijdrage voor de bootreis is € 75,- per deelnemer, dit graag contant aan boord betalen. Deelnemers moeten zelf zorgen voor vervoer van en naar de haven van Stellendam. De organisatie kan indien nodig een taxi regelen, de kosten daarvoor zijn € 15,- per persoon. Aanmelden kan door te mailen naar kees.pikaart@gmail.com of telefonisch tussen 19.00 en 21.00: 0187-683608. Per post is ook mogelijk: Rode Kruis Goeree e.o., Postbus 1, 3253 ZG Ouddorp. Aanmelden voor 25 augustus.

Visbakactie mannenkoor

STELLENDAM - Op zaterdag 8 augustus verkopen leden van het Chr. Mannenkoor "Door Eendracht Verbonden" (DEV) vanaf 8.00 uur vers gebakken vis op het Oranjeplein. Op het menu staat o.a. gebakken tong, schol, schar, kibbeling en scholfilet. De opbrengst van de actie is bestemd voor de viering van het 25-jarig jubileum van het koor. In dit jubileumjaar wordt er een nieuwe CD uitgebracht, die is op 13 juni opgenomen en zal op 28 november tijdens het jubileumconcert in Stellendam worden gepresenteerd. Het koor draagt ook bij aan een goed doel: de St. Onderlinge Zorg Oekraïne (OZO).

Expositie met bewerkt en beschilderd wrakhout

OUDDORP - In het Ouddorpse VVV-kantoor is heel de maand augustus een expositie te zien van Janny de Gier. Zij bewerkt en beschildert wrakhout dat ze vindt op de Ouddorpse stranden. Het werk is te bekijken van van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur in 't Blaeuwe Huus, Bosweg 2 in Ouddorp.

Echtpaar Van Hemert-De Boed 60 jaar getrouwd

Het diamanten echtpaar Van Hemert-de Boed met de burgemeester voor hun woning aan de Lijsterbesweg. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – In Middelharnis vierde vorige week maandag 26 juli het echtpaar Van Hemert-De Boed het feestelijke feit zestig jaar getrouwd te zijn. "Dan hebben jullie 't aardig met elkaar volgehouden", prees waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker het jubilerende echtpaar daags daarop, toen hij de echtelieden voor een felicitatiebezoek opzocht in hun woning aan de Lijsterbesweg. "Ja, maar dat is aan mij te danken", reageerde de bruid ad rem, "ik ben altijd zo geduldig met 'm." Een reactie van de bruidegom kon niet uitblijven. Met een veelbetekenend gezicht: "Uùh…, laten we 't dáár dan maar op houden…"

Door Hans Villerius

In de zeventien jaar dat het echtpaar Jielis (86) en Adrie (78) van Hemert-de Boed op Goeree-Overflakkee woont, kunnen ze alleen maar zeggen 't hier prima naar de zin te hebben. Goed, als geboren Rotterdam moest Jielis er in 't begin wel even aan wennen dat iedereen hier elkaar groet op straat. Of dat anderen in de winkel je bij de kassa gerust vóór laten gaan als je maar heel weinig af te rekenen hebt. En, ja dat dan weer wel, dat je toch altijd nog als 'overkanter' wordt gezien, die per definitie van tuinieren niets afweet… Maar voor het overige bevalt het leven op 'het eiland' uitstekend.
Voor Adrie was 't helemaal niet wennen om op Flakkee te komen wonen, want ze komt er vandaan. Ze werd geboren en groeide op in Stad aan 't Haringvliet, aan de Zeedijk. Ze ging er op de lagere school, heeft op 't eiland nog een poos op de huishoudschool gegaan en is daarna in haar geboortedorp bij de bakker op de Voorstraat werkzaam geweest. Totdat na de Watersnoodramp die 'overkanter', Jielis van Hemert, zich in Stad aan 't Haringvliet liet zien.

Switch gemaakt

De Rotterdammer kwam na de Watersnoodramp als vrachtwagenchauffeur naar het getroffen eiland. Dagelijks reed hij vanaf het havenhoofd van Middelharnis ladingen zand naar het weer op te bouwen gebied. In verband hiermee lag hij in de kost bij de bakker aan de Voorstraat te Stad. Zo hebben Jielis en Adrie elkaar leren kennen. Ze kregen verkering, trouwden in Stad aan 't Haringvliet, maar gingen 'aan de overkant' wonen. Eerst woonden ze in bij Jielis' ouders en daarna bij mensen in Barendrecht. "Als je inwoonde kreeg je sneller een woning toegewezen", weet het echtpaar nog. En dat eigen stekje kregen ze, op Rotterdam Zuid. Daarna zijn ze heel wat keren verhuisd.
Adrie heeft tot haar trouwen bij de bakker in Stad gewerkt. Daarna hield ze in het Rotterdamse haar eigen boeltje bij. "Buitenshuis werken als getrouwde vrouw deed je niet". Wel is ze als invalster actief geweest op een kleuterschool en deed ze vrijwilligerswerk in een clubgebouw.
Ook wat werk betreft heeft Jielis verscheidene malen een switch gemaakt. Nadat hij de technische school had verlaten werd hij eerst werkzaam bij een revisiebedrijf. Later werd hij automonteur, werk dat hij altijd met plezier deed. Aansluitend werd hij kraanmachinist bij de gemeente Rotterdam. Die functie wisselde hij in voor een kantoorbaan bij het Rekencentrum van de gemeente Rotterdam, waar hij uiteindelijk chef van de salarisadministratie werd. Op z'n 60e kon hij met de vut, inmiddels 26 jaar geleden. "Van havencultuur naar kantoorcultuur", vat Jielis het samen.

Reizen

In de jaren die achterliggen heeft het echtpaar veel gereisd. Allerlei voorwerpen in de huiskamer herinneren aan reizen naar landen als Afrika, Noorwegen, Frankrijk, Griekenland en Indonesië. Tijdens zijn militaire dienstplicht heeft Jielis bijna twee jaar in Nederlands Indië gezeten en ook daar is het echtpaar later nog eens naartoe geweest met één van de kinderen.
Behalve dat Jielis last heeft van z'n longen, de 'rek' is eruit, genieten ze allebei nog een goede gezondheid. Zij doet aan bejaardengym en fietst graag. En als zij op de fiets stapt, gaat hij graag met de scootmobiel mee. Dan kan ook hij 't volhouden. Autorijden gaat ook nog prima. En sinds hij met de vut is, doet híj met graagte de boodschappen en kookt hij ook met plezier de warme pot.
Het echtpaar kreeg twee zoons en twee kleinkinderen, een tweeling. In gezinsverband hebben ze het zestigjarig jubileum al gevierd op de huwelijksdag zelf, maar afgelopen zaterdag werd nogmaals uitgepakt, voor de héle familie- en kennissenkring.

Verjaarsfeest Sociëteit Rethorica gaat verder op Monumentendag

SOMMELSDIJK – Sociëteit Rethorica is jarig. De sociëteit heeft de respectabele leeftijd van 500 jaar bereikt. Eerder dit jaar is de viering van deze bijzondere verjaardag al van start gegaan met een indrukwekkende opening in de dorpskerk van Sommelsdijk, een educatief en creatief project op beide Sommelsdijkse basisscholen en een tot de verbeelding sprekende en goed bezochte historische markt. Het feest gaat verder op zaterdag 12 september.

Door Kees van Rixoort

Zaterdag 12 september is Open Monumentendag. Het thema is kunst en ambacht. Rethorica heeft een programma uitgedacht dat daar naadloos bij past. In een later stadium maakt de sociëteit meer bekend over wat het publiek te wachten staat. Maar nu, enkele weken voor Open Monumentendag, kan er alvast een tipje van de sluier worden opgelicht.

In samenwerking met het Streekmuseum Goeree-Overflakkee laat Rethorica oude tijden herleven, met name de suikerbietencampagne in de tijd dat de bieten nog werden aangevoerd met paard-en-wagen. De jeugd kan er veel van leren – ook van het storten op de kaai en het verwerken van de bieten – want voor de jongens en meisjes is een belangrijke rol weggelegd.

Schutters

Een ander aansprekend onderdeel van het programma is het optreden van twee schuttersgilden uit het Brabantse Aarle-Rixtel. Het gilde Sint Margaretha ('het rooie schut') en het Onze Lieve Vrouwe Gilde ('het blauwe schut') vrolijken het dorp op met vaandelzwaaien en trommelslagen. In De Doele, de thuisbasis van Sociëteit Rethorica, is een historische expositie te zien van beide gilden. Ook Rethorica zelf exposeert voorwerpen uit de rijke geschiedenis.

Kunstwerken

De gilden brengen een speciale groet tijdens de onthulling van twee kunstwerken in en bij de haven van Sommelsdijk. De kunstwerken zijn, in opdracht van een werkgroep van onder andere Sociëteit Rethorica en de Molenstichting Goeree-Overflakkee, gemaakt door kunstenaar Jaap Reedijk. Ze zijn financieel mogelijk gemaakt vanuit de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Na de onthulling keert het beeld van de bedrijvige Sommelsdijkse haven uit vroeger tijden weer terug.

Gildemaaltijd

De festiviteiten zijn dan nog niet voorbij. In de Voorstraat voert de 1-aprilvereniging uit Brielle een toneelstuk op. Het gaat over een episode uit de geschiedenis van Sommelsdijk. De finale van deze zaterdag bestaat uit de gildemaaltijd, verzorgd door het Edudelta College. Wie wil mee-eten aan de lange tafels in de Voorstraat, kan zich tot uiterlijk 5 september aanmelden via e-mail societeitrethorica@gmail.com of per post naar Heuvelweg 3, 3245 LN Sommelsdijk. De kosten bedragen 10 euro per maaltijd, het aantal plaatsen is beperkt. De deelnemers krijgen het verzoek om met een hoofddeksel aan tafel te verschijnen. De dame met de mooiste hoed – dit ter beoordeling van een jury – gaat met een prijs naar huis.

Jubileumjaar

Is dan het jubileumjaar van Rethorica ten einde? Welnee, er komt nog een orgelconcert in oktober én een grootse afsluiting op 26 november. Bij die laatste gelegenheid verschijnt een boek over 500 jaar Sommelsdijk.

Zomerperikelen

Het is augustus. De zomermaand bij uitstek. Je Facebookpagina stroomt vol met vakantiefoto's van vrienden, terwijl andere jongeren de handen uit de mouwen steken om wat bij te verdienen. Toch zorgt zo'n lange zomervakantie soms ook voor allerlei 'probleempjes'. Hoe krijg je al je kleding in je koffer gepropt en hoe weet je zeker dat je niks vergeet als je op vakantie gaat? Rianne krijgt bijna grijze haren van het inpakken van haar koffer. Thom komt tot rust in het Benedictijner klooster in Maastricht. Zelfs hartje zomer bevriest de tijd daar.

Race tegen de klok

Vakanties zijn fijn. Zo fijn zelfs dat 10,7 miljoen mensen op vakantie gaan. Als je aan positieve vakantiedingen denkt, denk je aan uitrusten, gezelligheid en tijd om dingen te doen waar je anders geen tijd voor hebt. Maar voordat al die fijne dingen komen, zijn er nog een aantal strubbelingen waar menig vakantieganger overheen moet komen. Tenminste, een van mijn strubbelingen. Koffers inpakken. Ongeveer twee weken van tevoren begint het feestje. Ik weet het, belachelijk vroeg. Dan begin ik alvast met het maken van een lijst van dingen die ik denk nodig te hebben. In mijn telefoon ontwikkelt zich in die weken een ellenlange opsomming van vakantiebenodigdheden. Op een vrijdagavond vertrok ik en op een donderdag begon ik langzaam met inpakken. Gewoon om maar zeker te weten dat ik tijd genoeg zou hebben en absoluut geen dingen te vergeten. Ondertussen maalde mijn hoofd als een molensteen. Heb ik alles? Ben ik niets vergeten? Moet ik daar niet meer van meenemen? Zou ik een jas nodig hebben voor het geval dat het koud wordt? Voorbereiding is het halve werk, zeggen ze. En toch streste ik hem aan het einde alsnog. De wijzers van de klok leken harder te rennen dan ooit en lachten me uit. 'Haha, je redt het niet en je vergeet altijd iets.' En dat terwijl ik alleen mijn eigen spullen moest inpakken. Als ik me voorstel hoe moeders van grote gezinnen dat doen, breekt het zweet me uit. Een koffer inpakken voor mezelf kost me al bijna grijze haren. Het moment dat we vertrokken, brak aan. Mijn spullen sleepte ik naar buiten en ik moest zelfs nog een minuut wachten. Ik keek de klok aan. Lekker puh!

Pitstop in het klooster

Min de stilte in uw wezen;
Min de stilte die bezielt;
Zij die alle stilte vrezen;
Hebben nooit een hart gelezen;
Hebben nooit geknield.

Guido Gezelle, Vlaams dichter en schrijver, 1830-1899

Een lelijk, somber en troosteloos blok doemde op tussen de volgroene bomen toen we de top van de Benedictusberg genaderd waren. Het miezerde. Een groot kruis dat het kale plein voor het weinig frivole klooster domineerde, maakte gelijk duidelijk aan Wie de monniken hun eindeloos stille leven wilden toewijden. Dat daar weinig opsmuk en vooral veel soberheid bij te pas kwam, kon niet duidelijker zijn. Het gevangenis gelijkende gebouw waar vrijheid huisde, trok aan of stootte af - niets daar tussen in. Ons trok het, want we kwamen niet zonder doel. In het voorportaal meldde de portier dat de abt ons zo dadelijk zou ontvangen.

Het hele leven lijkt een constant hollen en vliegen; een wedren zonder adempauzes, alleen als we dreigen te struikelen misschien. Stel dat we minder dingen zouden doen dan we hadden kunnen doen… Zelfs in zo'n heerlijk zonnige zomervakantie is het een ware uitdaging om even stil te staan terwijl de rest van de wereld door blijft hollen. Dan maar een klooster, als dit toch niet lukt…

Op het moment dat we daar in de hal op de abt stonden te wachten en we alvast wat van het sobere interieur van het Benedictijner klooster in ons opnamen, begon de tijd te bevriezen. Vier dagen lang vulden mijn gedachten de kale kloostergangen, de grijze abdij en de kloostertuin met zijn klaterende waterpartij, gewoon omdat de serene stilte en de opperste eenvoudigheid van de dingen me deze mogelijkheid bood.

Het was voorbij. We slenterden door het bruisende en zonovergoten Maastricht, op een tempo alsof ook wij door pijen omhuld werden. De weelderigheid en de ongelofelijke waaier aan kleuren die ik anders zo kon waarderen, overviel me toen we een basiliek betraden. De wereld holde voort, trok ons uit onze stilstand, terwijl het kalme Gregoriaanse gezang nog in de verte naklonk.

Twitter

ZOMER IN NEDERLAND! Zwaar Onweer Met Eindeloos Regen kbye. #dutch
@dcngercus

In de zomer kan ik echt eindeloos veel boeken lezen
@olijftbh

Wat heerlijk hè, zo laat nog lekker in de tuin zitten. #sarcasmetweet #zomer
@estherroddav

Ook thuis kun je genieten van de zomer.
@christineotten

Concertagenda 2015

Vrijdag 7 en zaterdag 8 augustus

Hervormde Kerk - Goedereede. Inloopconcert: Annelies Driesse (zang) en Iryna Zhynkina (piano). Muziek van o.a. Handel, Gluck, Chopin en anderen. Aanvang 14.30 uur (duur 30-40 min.). In de consistorie kan i.v.m. de kunstweek werk van de chr. kunstenaar H. Bette worden bezichtigd.

Zaterdag, 8 augustus        

Hervormde Kerk – Ouddorp. Inloop orgelbespeling door predikanten en organisten. Vandaag speelt Jan Bezuijen uit Ouddorp van 14.15-15.15 uur.

Woensdag, 12 augustus

Hervormde kerk - Goedereede. Tweede zomeravondzangdienst onder het thema 'Loven en Danken'. Organist: Jan Bezuijen. Meditatie: J. Klepper.

Aanvang: 19.30 uur.

Donderdag, 13 augustus        

Hervormde Kerk – Ouddorp. Orgelconcert door Wim Diepenhorst te Utrecht. Entree € 10,00; kinderen t/m 15 jaar gratis. Aanvang: 20.00 uur

Zaterdag, 15 augustus

Hervormde Kerk – Ouddorp. Inloop orgelbespeling door predikanten en organisten . Martien de Vos uit Ooltgensplaat speelt van 14.15-15.15 uur.

Zaterdag, 22 augustus

Hervormde Kerk – Ouddorp. Inloop orgelbespeling door predikanten en organisten. Vandaag speelt Kees van der Steenhoven uit Yerseke van 14.15-15.15 uur.        

Donderdag, 27 augustus

Hervormde Kerk – Ouddorp. Orgelconcert door Margreeth de Jong uit Middelburg. Entree € 10,00; kinderen t/m 15 jaar gratis. Aanvang: 20.00 uur.

Vrijdag, 28 augustus

Doopsgezinde kerk - Ouddorp. Zangavond t.b.v. de Stichting Charité door het Chr. Gemengd Rehobothkoor o.l.v. Ab Vroegindeweij, m.m.v. Wit Russisch orkest/zanggroep en het Chr. Ouddorps mannenkoor o.l.v. Dinant Struik. Orgel: Johan van Wijk en Willem den Boer. Aanvangstijd: 19.30 uur.

Zaterdag, 29 augustus

Hervormde Kerk – Ouddorp. Inloop orgelbespeling door predikanten en organisten. Vandaag speelt de jeugdige Auke Kieviet uit Middelharnis van 14.15-15.15 uur.                        

Zaterdag, 5 september

Hervormde kerk – Ouddorp Concert van het Chr. Gem. Koor 'Jeduthun' uit Middelharnis onder leiding van J. Wisse. Organist: Willem de Boer. Aanvang: 14.00 uur.

Hervormde Kerk - Middelharnis – Orgelconcert van Paul Kieviet. Herdacht worden Nicolaus Bruhns (1665-1697, 350 jaar geleden geboren), César Franck (1822-1890, 125 jaar geleden overleden) en Jehan Alain (1911-1940, 75 jaar geleden overleden). Aanvang: 20.00 uur.

Zaterdag, 12 september

Hervormde Kerk – Ouddorp. Monumentendag. Het orgel is te bespelen vanaf 11.00 uur.

Maandag, 28 september

Nieuw Rijsenburg – Sommelsdijk Uitvoering van het Mannenkoor 'Ons Koor' o.l.v. Marjan Fey. Aanvang: 19.30 uur.

Zaterdag, 3 oktober

Hervormde Kerk – Ouddorp. Het kamerkoor Dutch Baroque Vocal Consort o.l.v. Gerard de Wit presenteert zijn Psalmenbundel in de serie Praeludium deel 5. Toegang is gratis.

Aanvang: 19.30 uur.

Dinsdag, 6 oktober

Hervormde kerk – Dirksland. Kooravond van Christenen voor Israël. Ds. v.d Want opent, Ds. Glashouwer verzorgt de meditatie. Het Strijens mannenkoor is aanwezig, ook Martin Mans met een koor. Aanvang: 19.30 uur.

Zaterdag, 10 oktober

Hervormde kerk - Sommelsdijk. Muzikale avond ten bate van het werk van Willem en Joanne Folmer in Congo. Aanvang 19.00 uur.

Hervormde Kerk – Oude Tonge. Jubileumconcert, 55 jarig bestaan van Chr. Gem. Zangver. 'Com nu met Sangh' uit Oude Tonge o.l.v. Marielle Klavers en het Chr. Krimper Mannenkoor uit Krimpen aan den IJssel o.l.v. Hans van Blijderveen. Organist: Arend v. d. Vlist; sopraan: Margreet van Maanen. Aanvang: 19.30 uur.

Vrijdag, 16 oktober

Hervormde Kerk te Middelharnis – Concert door leerlingen van Paul Kieviet. Aanvang: 19.30 uur.

Zaterdag, 7 november

Hervormde Kerk – Middelharnis. Uitvoering in verband met het 80- jarig bestaan van het Mannenkoor 'Ons Koor' o.l.v. Marjan Fey m.m.v. kamerorkest 'Erasmus Consort'. Solisten: Hoboïst Han Kapaan en sopraan Linda Vink. Aanvang: 19.30 uur.

Zaterdag, 21 november

Hervormde Kerk – Ouddorp. Zangavond m.m.v. het Chr. gemengd koor 'Laudate Dominum' ol.v. Jan van Seters. Toegang is gratis. Aanvang: 19.30 uur.

Zaterdag, 28 november

Hervormde kerk – Stellendam. 25 jarig jubileumconcert van het Christelijk Mannenkoor "Door Eendracht Verbonden" te Stellendam. Sander van den Houten orgel en piano. Presentatie van de jubileumcd. Aanvang 19.00 uur.

Hervormde Kerk – Middelharnis. Paul Kieviet geeft zijn 60e Bachconcert. Aanvang: 20.00 uur.

Zaterdag, 19 december

Rehobothkerk – Sommelsdijk. Kerstzangavond door het Chr. gemengd Rehobothkoor o.l.v. Ab Vroegindeweij m.m.v. van het kinderkoor 'Tot Zijn Eer' o.l.v. Corné de Geus. Orgel Johan van Wijk;piano Jabin de Geus. Aanvang 19.00 uur.

Maandag, 21 december

Emmaüskerk – Middelharnis. Kerstconcert van het Mannenkoor 'Ons Koor' o.l.v. Marjan Fey, m.m.v. het Utrechts Politiemannenkoor 'Excelsior' o.l.v. Michel de Valk. Aanvang: 20.00 uur.

Donderdag, 24 december

Hervormde Kerk – Ouddorp. Kerstzangavond m.mv. het Chr. mannen-koor 'Obadja' o.l.v. Jan Bezuijen en het Flakkees Flute Choir o.l.v. Cecilia McColl. Toegang is gratis. Aanvang: 20.00 uur.

Hervormde Kerk - Middelharnis. Concert van het Chr. Gem. Koor 'Jeduthun' te Middelharnis o.l.v. J.Wisse. Aanvang: 19.30 uur.

Hersteld Hervormde Eben-Haezerkerk – Ouddorp. Kerstzangavond met het Christelijk Ouddorps Mannenkoor en het Delta Mannen Ensemble, beiden o.l.v. Dinant Struik. Orgel: Willem den Boer en Jan Rozendaal. Meditatie : Ds. Zoet. Entree: gratis. Aanvang: 19.30 uur.

Concerten insturen voor de concertagenda

Deze rubriek - uitsluitend bedoeld voor kerkconcerten op Goeree en Over­flakkee - beoogt een spreiding van de concertavonden te bewerk-stelligen. Verenigingen kunnen zich bij het vaststellen van de data voor concerten richten op de gegevens van deze rubriek. Komen er onverhoopt toch meerdere concerten op een en dezelfde avond voor, dan worden ze geplaatst in volgorde van binnenkomst. Stuurt u tijdig uw gegevens toe en niet enkele weken voordat het concert plaatsvindt. We hopen deze rubriek elke eerste vrijdag van de maand te plaatsen. Concer­ten tot een jaar na datum worden opgenomen. Aanmeldingen voor deze rubriek vindt plaats door middel van formulieren, die kunnen worden aangevraagd via tel. 482560. Ook is het mogelijk een e-mail te sturen aan: jvanhoorn@wxs.nl.

Kernactiviteiten

GOEDEREEDE

Zomermarkt Goedereede

Zaterdag 8 augustus is de jaarlijkse zomermarkt van de Hersteld Hervormde Gemeente van Goedereede. De markt is van 9.00 tot 15.30 uur en wordt gehouden op het weiland nabij Hondsweg 27a in de Oostdijk (tussen Ouddorp en Goedereede). De markt bestaat uit vijftig kramen en is geheel in landelijke sfeer. Naast een rommelmarkt, tweedehands boeken en kleding, worden er ook groente en fruit, kaas, snoep, bloemen en planten, fotokaarten en veel eigen gemaakte producten aangeboden. Er is een houtdraaier aanwezig die een demonstratie geeft. Om 11.00 uur is er een veiling, voor de kinderen zijn er verschillende activiteiten zoals een springkussen en een rondrit met paard en wagen. Naast versgebakken vis worden er ook andere producten aangeboden, zoals: oliebollen, wafels, broodjes, ijs en drinken. Bezoekers kunnen gratis parkeren op loopafstand, mensen voor wie de afstand te ver is kunnen gebruik maken van vervoer vanaf het parkeerterrein naar de markt.

Luisterwedstrijd van Bach tot Beatles

Zaterdag 22 augustus wordt in en rondom de toren van Goedereede een luisterwedstrijd gehouden. Van 16.00 tot 17.00 uur speelt Jan Bezuijen (stadsbeiaardier Goedereede) vijftien nummers, variërend van Bach tot de Beatles, op de beiaard. Ieder nummer wordt aangegeven met een aantal slagen van de grote klok. Nummer een krijgt een slag, nummer twee wordt voorafgegaan door twee slagen en zo verder tot en met nummer 15. Iedereen kan aan de wedstrijd deelnemen. Wedstrijdformulieren zijn die zaterdag verkrijgbaar in de toren van Goedereede en ook bij de terrassen rondom toren en markt. De bedoeling is dat iedere deelnemer de artiesten, inclusief de titels van de nummers, noteert op het formulier. Na het spelen van het laatste nummer kan men de ingevulde formulieren in de toren inleveren. De vrouw of man, meisje of jongen met de meeste juiste antwoorden ontvangt een leuke prijs.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Speuren naar stranddieren in de Duinen van Goeree

GOEREE-OVERFLAKKEE - Kom woensdag 12 augustus naar de Brouwersdam en ontdek samen met de boswachter welke dieren er leven op de grens van land en water. Tijdens de speurtocht gaan de kinderen aan de slag met schep en schepnet bij de Duinen van Goeree. De gids geeft uitleg over de gevangen dieren, schelpen en andere dingen die aangespoeld zijn op het strand. De activiteit is bedoeld voor gezinnen met kinderen van 6 tot 12 jaar. Vooraf aanmelden is verplicht, dat kan op www.nm.nl/agenda of bij VVV Ouddorp aan Zee, telefoon (0187) 68 17 89. De excursie start om 10.00 uur bij de Buitenhaven van de Brouwersdam en duurt twee uur. Leden van Natuurmonumenten betalen € 4,- , niet-leden betalen € 7,- en kinderen t/m 12 jaar betalen € 2,-.

OUDDORP

Prestatieloop: Akershoekse Bok-bokaal

Atletiekvereniging 'De Stelle-Runners' organiseert op donderdag 20 augustus voor de 13e keer de Akershoekse Bok-bokaal. Bij deze prestatieloop kan 8 of 16 km worden gelopen. Zoals alle voorgaande jaren zijn Hotel Café Restaurant Akershoek en Van der Bok Schoenen de hoofdsponsoren en wordt het evenement mede mogelijk gemaakt door MFG Dorpstienden (sporthal) & Delta Sportfysiotherapie te Stellendam.

In 2014 stonden er 167 deelnemers aan de start. Start en finish zijn voor Hotel Café Restaurant Akershoek aan de Boompjes in Ouddorp. Na de start gaat de route via de Weststraat, Hazersweg, Havenweg, Visserstraat, Zuidweg (die overgaat in een fietspad) linksaf onder het viaduct aan de Blomweg door over het fietspad richting de haven van Ouddorp met aan de rechterkant een prachtig uitzicht over de Grevelingen. Via het viaduct over de N57 loopt de route via de Steenweg naar de Bosweg en via de Spaanseweg worden de lopers door de Gouzemine, een smal pad met een Ouddorpse naam, weer via de Achterweg en de Raadhuisstraat richting HRC Akershoek aan de Boompjes gestuurd. De 8 km lopers finishen hier, de 16 km lopers gaan door voor een tweede ronde alvorens ook hier te finishen. Voor beide afstanden is de start om 19.30 uur en kan er vanaf 18.00 uur worden ingeschreven in MFG Dorpstienden. Hier kunnen de lopers omkleden en douchen na afloop. Het inschrijfgeld bedraagt € 4,50 en voor de snelste 3 dames en 3 heren op beide afstanden zijn er wisselbokalen voor de winnaars en bekers voor de overige podiumplaatsen. Na afloop is er (op startnummer) een gratis verloting, waarbij de prijs persoonlijk in ontvangst dient te worden genomen. Het is dus de moeite waard om nog even te blijven na de wedstrijd. De uitslagen staan de volgende dag op de site van de sponsor van de Stelle-Runners: www.deltafysio.nl en op www.atletiekzeeland.nl.

Welkomdienst Doopsgezinde Gemeente

Op 16 augustus er weer een Welkomdienst in de Doopsgezinde Gemeente, Dorpstienden 3 te Ouddorp. In deze dienst wordt medewerking verleend door Musica Sororum. De musicerende (schoon)zussen die samen 'Musica Sororum' vormen zijn inmiddels geen onbekenden meer voor de Doopsgezinde Gemeente. Sinds 2014 maakt ook organist Jan Teeuw deel uit van het ensemble. Met hun muziek wil Musica Sororum dichtbij mensen komen, bemoedigen, bidden, inspireren en gezamenlijk lofprijzen. Samenzang neemt een grote plaats in. De teksten van de liederen zijn in de Nederlandse taal. Evenals het repertoire zijn de instrumenten divers: panfluit, dwarsfluit, basfluit, blokfluit, sopranino, gitaar, xylofoon. Wij kijken uit naar de dienst met Musica Sororum. De dienst begint om 18.30 uur en de voorganger is Ds. E.A. van Hoof.

Reisje voor 55-plussers

Op verzoek organiseert een aantal mensen een reisje op dinsdag 25 augustus. Het vertrekpunt is de Dorpstienden in Ouddorp. Ook mensen met een rollator en diegene die een beperking hebben met lopen zijn welkom. Neem voor meer informatie en om aan te melden contact op met Maaike: 0187-681898. Aanmelden kan tot en met 19 augustus. De kosten zijn € 67,50 per persoon. De reis wordt georganiseerd door Maaike, Kees en Tineke.

SOMMELSDIJK

Bingo in De Zwaluw

Woensdag 12 augustus is er om 13.30 uur bingo in De Zwaluw. De zaal is open vanaf 13.00 uur. Het wijkgebouw is te vinden aan de Sperwer 55. Koffie/thee is gratis. Er worden negen rondes gespeel voor € 3,50 totaal. Daarnaast is er een gratis prijsje en een verloting.

STELLENDAM

Goedereninzameling voor Roemenië

Op vrijdag 7 augustus van 18.30 tot 19.30 uur houdt het Roemeniëcomité van de Hersteld Hervormde Gemeente te Stellendam een goedereninzameling voor Roemenië. De locatie is aan de Margrietstraat te Stellendam, bij de ingang van de bibliotheek. Wie niet in staat is om de spullen zelf te brengen, kan contact opnemen met Arend Brinkman (tel. 0187-491803) of met Adrie Wandemaker (tel. 06-46091660).

OUDE-TONGE - Op dinsdag 18 en woensdag 19 augustus is er weer Vakantiebijbelclub in de witte tent aan de Melkweg. Alle kinderen van 4 t/m 12 jaar zijn van harte welkom! 'Kom bouwen' is het thema. Rondom dit thema worden op deze dagen verschillende leuke activiteiten georganiseerd. Op woensdag is er weer een pannenkoekenmaaltijd. De Vakantiebijbelclub wordt gehouden op dinsdag van 9.30 tot 12.15 uur en van 13.45 tot 16.00 uur en op woensdag van 9.30 tot 13.15 uur. Op de woensdagavond is er ook een Sing-in. Deze begint om 19.00 uur en eindigt rond 20.15 uur. De kinderen, ouders, familieleden en andere belangstellenden zijn van harte uitgenodigd! Op zondag 23 augustus is er 's morgens een kerkdienst speciaal voor de kinderen en daarnaast ook voor mensen die nooit of al lange tijd niet meer in de kerk komen. Voor de kerkdienst (om 8.30 uur) ontbijten we met de kinderen in Diakonia. Kijk voor meer informatie op www.facebook.nl/vbcoudetonge.

Gouden speld voor PvdA-lid Tiggelman

STAD AAN 'T HARINGVLIET - De heer P. Tiggelman uit Stad aan het Haringvliet is gehuldigd met de gouden speld van de Partij van de Arbeid. De heer Tiggelman is al langer dan 50 jaar lid en heeft zich in het verleden op allerlei manieren voor de Partij ingezet. Zo is hij fractievoorzitter en bestuurder geweest, zowel in Stad aan het Haringvliet in de periode voor de herindeling van 1969. Maar ook later heeft hij zich nog als bestuurder en als fractievoorzitter voor de PvdA in de gemeente Middelharnis verdienstelijk gemaakt. Hans Spekman, voorzitter van de Partij van de Arbeid, feliciteerde de heer Tiggelman in een brief. "De gouden speld is meer dan verdiend." De voorzitter van de afdeling Goeree-Overflakkee, Hannie Stuurman, speldde de gouden speld op bij de ontroerde heer Tiggelman. Zijn vrouw werd verrast met een grote bos rode rozen.

Bespelers uit binnen- en buitenland roemen de beiaard in Goedereede

GOEDEREEDE – Afgelopen zaterdag bespeelde Karel Keldermans (beiaardier in Virginia, USA) – in het kader van de zomerconcerten 2015 – de beiaard in de toren van Goedereede. Zaterdag 8 augustus (van 12.00-13.00 uur) komt Mannes Hofsink, stadbeiaardier van Meppel, naar Goedereede en zaterdag 15 augustus vertolkt Jan Verheyen (stadbeiaardier in Hasselt/België van 16.00-17.00 uur het laatste concert in de genoemde zomerserie. Hofsink presenteert Barok, werken rondom Chopin en o.a. delen uit de Sound of Music. Verheyen presenteert zijn programma met allemaal eigen bewerkingen onder het thema Bel(l) pop.

(Door Jaap Ruizeveld)

Waarom komen befaamde beiaardiers graag naar Goedereede om daar op de beiaard te spelen? Een vraag voorgelegd aan stadbeiaardier Jan Bezuijen. Die stelt het zelf al een geweldig voorrecht te vinden om dit mooie instrument te mogen bespelen. De Goereese beiaard behoort tot de top van de Nederlandse beiaarden, zegt hij. Bespelers uit binnen- en buitenland roemen het instrument om zijn speelaard en de fraaie klank. Mede gevormd door het akoestische gewelf van de fraaie toren van een Vlaamse bouwmeester.

Totaal 52 klokken

Eeuwenlang hingen in de toren twee luidklokken, de 'Maria klok' uit 1519 en de 'Soli Deo Gloria klok' uit 1647. In de Goereese toren is in 1978 een carillon geplaatst. Dat instrument had 37 klokken (drie octaaf beiaard). In 1999 is het carillon uitgebreid met 13 klokken. In 2010 volgde een nieuwe uitbreiding met nog 2 zware klokken. Het instrument telt nu 52 klokken. De zwaarste klok weegt 2330 kg. Het totale gewicht van het klokkenspel is 9050 kg. Met de luidklokken (samen 1735 kg) dus een totaal gewicht van 10.785 kg.

Virginia USA

Keldermans die afgelopen zaterdag 1 augustus de beiaard bespeelde is een van de meest vooraanstaande carillonneurs in Noord-Amerika. Samen met zijn vrouw (Linda) is hij mede-eigenaar van American Carillon Music Editions. De grootste uitgever van nieuwe muziek voor beiaard. Keldermans heeft Belgische voorouders. Hij studeerde met grote onderscheiding af aan de Koninklijke Beiaardschool van Mechelen. Stadsbeiaardier Jan Bezuijen van Goedereede verwelkomde deze befaamde beiaardier, die over de hele wereld concerten vertolkt voorafgaand aan diens concert.

Broodbakker Cok Breen neemt na halve eeuw afscheid van z'n werk

STELLENDAM – Wie zal 't tegenwoordig nog kunnen zeggen dat 'ie vijftig jaar lang heeft gewerkt en al die tijd in loondienst is geweest bij hetzelfde bedrijf…? Goed, dat in die halve eeuw tijd het bedrijf door overname een nieuwe eigenaar kreeg dat is wat anders, maar het bedrijf bleef het bedrijf. En het is de nu bijna 65-jarige Cok Breen uit Ouddorp die dit bedrijf, Bakkerij Dam, vijftig jaar trouw is gebleven als noeste werknemer, die er altijd was, die 't nooit versliep, op wie je altijd rekenen kon, op wie je rotsvast bouwen kon. Die typeringen kreeg Cok vorige week donderdagmiddag toegevoegd, toen voor hem het moment daar was van afscheid nemen. Afscheid van z'n baas, afscheid van z'n collega's, afscheid van het bedrijf, afscheid van het broodbakken, afscheid van z'n arbeidzame leven. Het zal voor zowel Cok als voor z'n collega's vreemd zijn om 't voortaan zonder elkaar te moeten doen. "Maar eens komt het moment waarop je er een punt achter moet zetten", zegt Cok nuchter. "Ik wilde alleen wel de vijftig jaar volmaken", en dat was op 10 juli jl.

Van bakker Kees Dam (l.) kreeg Cok (r.) een elektrische fiets en Lies kreeg een bos bloemen in handen gedrukt. Foto: Hans Villerius

Door Hans Villerius

Het afscheid werd 'gevierd' in de kantine van de bakkerij, aan de Deltageul in Stellendam, middels een gezamenlijke lunch, met voortreffelijke soep die de vrouw van bakker Kees Dam zelf had bereid, met saté, diverse broodjes van eigen deeg, kruidenboter, fruit, koffie en frisdrank. En tijdens dit samenzijn was 't dat Cok zoveel lovende woorden in ontvangst mocht nemen.

Trouw

Allereerst van z'n baas, Kees Dam. "We hebben fijn samengewerkt. Als ik je mag typeren, zou ik je trouw willen noemen. Je kon altijd van je op aan, ook in moeilijke tijden. Dat heb ik ontzettend gewaardeerd! En als 't nodig was, wanneer 't topdruk was, dan was je er, zelfs al had je een vrije dag…".
Namens het personeel werd Cok ook toegesproken. Collega Louis Heistek noemde vooral de collegialiteit en de grote betrokkenheid die de scheidende medewerker typeren. "We hebben heel goed samengewerkt en we konden inderdaad altijd van je op aan. Je hebt de vijftig jaar volgemaakt. Toch heb je dit niet zelf gedaan, maar je hebt dit gekregen. Diezelfde zegen van God wens ik je ook in het toekomende toe, want daarvan is alles afhankelijk."
Van de collega's mocht Cok een cadeaubon in ontvangst nemen en z'n baas had een gloednieuwe, prachtige elektrische fiets voor hem gereed staan, terwijl er voor Coks vrouw Lies een kleurig boeket bloemen was. En voor samen ligt er nog een diner met het bakkersechtpaar Dam in het verschiet.

Verslapen

Maar ook Lies kreeg vorige week donderdag complimenten uitgedeeld, want eerlijkheidshalve diende te worden opgemerkt dat 't aan háár te danken was dat Cok het nooit had verslapen. Tenminste, bijna nooit, zo werd bij het afscheid enigszins genuanceerd. Eén keer kwam hij 's morgens tóch niet opdagen. Hij had 't verslapen. En de reden die Cok daarvoor opgaf: m'n vrouw was er niet… Want als Cok – hoe laat dan ook, al was 't middenin de nacht – z'n bed uit moest omdat de bakkerij riep, dan ging Lies er steevast ook even uit. Lies bleek dus Coks wekker. En ja, die ene keer dat hij 't tussen de middag verslapen had, moest natuurlijk ook even worden genoemd. Eén keer is 't maar gebeurd. En de reden…? Z'n vrouw was er niet! Het was in de tijd dat Cok nog in de bakkerij aan de Weststraat in Ouddorp werkte en tussen de middag thuis at. Alleen die ene keer dat z'n vrouw niet thuis was, versliep hij 't, overdag, tot hilariteit bij de collega's…

Veranderd

In vijftig jaar tijd is er, ook in bakkersland, nogal wat veranderd, vertelde Cok vorige week. Overigens is het eigenlijk niet vijftig, maar vijfenvijftig jaar dat Cok bij de bakkerij heeft gewerkt. Als ventje van tien hielp hij er al. Alleen heette het toen nog Bakkerij Tanis. Vanaf de lagere school is hij naar de bakkerij gegaan. Brood helpen bezorgen met de bakfiets, door het dorp en tot in de wijde omgeving toe. En hij deed 't heel graag. Veel liever dan meehelpen op de hoek grond die z'n vader had en waarop hij de nodige gewassen verbouwde om wat bij te verdienen. Dit werk was totaal niet aan Cok besteed. De bakkerij zoveel te meer. En doordat hij al als kind meehielp kwam 't dat hij op vijftienjarige leeftijd als bakkersknecht in dienst kwam bij bakker Jan Tanis. "Al het werk gebeurde handmatig, van kneden tot het hout gereedzetten waarmee de bakoven gestookt werd. Een groot contrast met hoe het nu gaat. Nu gaat alles geprogrammeerd en natuurlijk vele malen sneller. Als je nú de oven aanzet is 'ie tien minuten later op temperatuur en kun je bakken." Vroeger, bij Jan Tanis, deed Cok eigenlijk al het bakkerswerk, samen met de baas. De verstandhouding was zo uitstekend dat 't als familie voelde. Vijfentwintig jaar heeft Cok bij 'm gewerkt. "Met de familie heb ik nog steeds heel goed contact."

Op een gegeven moment nam Kees Dam de bakkerij over van Jan Tanis. Een kleinschalig bedrijf was 't toen nog. "Met z'n drieën of vieren begonnen we, in het pand aan de Weststraat. Nu zitten we in een grote bakkerij op een bedrijventerrein in Stellendam, met vijftien vaste medewerkers en dertig oproepkrachten. Sinds zes jaar zitten we hier in Stellendam, maar vierenveertig jaar lang heb ik in de bakkerij aan de Weststraat doorgebracht. In 't begin was ik niet eens van plan om er vandaan te gaan…" In de grote bakkerij deed Cok ook niet meer alle bakkerswerkzaamheden. De taken zijn meer afgebakend geworden. En Cok deed wat 'ie 't liefste deed: broodbakken. "Banket is aan mij niet besteed, maar brood in allerlei soorten wel. Ik heb 't altijd heel graag gedaan en had nooit het gevoel geen zin te hebben om naar m'n werk te gaan. In de drukste periodes maakte ik werkweken van wel 78 uren. M'n vrouw zei wel eens dat bij mij de bakkerij vóór alles gaat…" En ook als 't in de toekomst topdruk is, wil Cok gerust weer komen helpen, heeft hij toegezegd.

Fiets

Het afgelopen jaar werkte Cok niet meer vijf dagen in de week, maar drie. Hij had nog 'n aardig voorraadje vakantie-uren op te maken en dat heeft hij op die manier gedaan. Wat hij nu gaat doen, nu voor hem de bakkerij verleden tijd is, weet hij nog niet. "Ik heb geen hobby's, maar ik zie wel hoe 't gaat, het wijst zichzelf. Wel fietsen m'n vrouw en ik graag en overweeg ik een elektrische fiets aan te schaffen. Maar wie weet", zei hij gekscherend voordat er ook maar één cadeau was overhandigd, "misschien krijg ik die straks wel van m'n baas…"

Ilona loopt haar hoofd leeg tijdens lange marsen én de Omloop

Ilona Klinkendon (rechts) bij de finish van de Omloop in 2014.

Waar ligt de grens? Bij duizend kilometer? Als Ilona Klinkendon een uitnodiging krijgt om die afstand te wandelen, zegt ze geen nee. Ze liep al eens vijfhonderd kilometer in een week, dwars door Nederland, België, Duitsland en Luxemburg. Later dit jaar volgt een tocht van het Franse Colmar naar Nederland. Dat is een kleine vijfhonderd kilometer. De Barendrechtse maakt heel wat kilometers. Natuurlijk staat ook de Omloop van Goeree-Overflakkee weer in haar agenda. De komende editie wordt haar elfde.

Door Kees van Rixoort

Ilona Klinkendon begon dertien jaar geleden met het wandelen van lange afstanden. Eerst de Vierdaagse, daarna Kennedymarsen (tachtig kilometer) en langeafstandsmarsen (vanaf honderdtien kilometer). Inmiddels heeft ze er van beide categorieën vijfenzeventig op haar naam staan. Voor de vijfenzeventig Kennedymarsen ontving ze al een oorkonde en een schaal, voor de vijfenzeventig langeafstandsmarsen volgt dit ook snel.

Elke week

"Afgelopen weekend liep ik in Sandpoort de zesenzeventigste Kennedymars en volgend weekend staat nummer zevenenzeventig op het programma. Dit jaar loop ik er nog acht", vertelt de noeste wandelaarster. "Ik loop elk weekend. Alleen van november tot januari zijn er geen marsen. Dan loop ik dertig, veertig of vijftig kilometer. Maar door het weer en de ondergrond kan dat nog zwaarder zijn dan een tocht van tachtig kilometer."

Wat beweegt iemand nu om zoveel kilometers te wandelen, het hele jaar door? "Ik loop mijn hoofd leeg. Als je loopt kun je goed denken. Ik loop altijd met een groepje van Europe Pallet, dat ook de Omloop sponsort, en wij zijn vrienden door dik en dun. We slepen elkaar erdoorheen en we delen vreugde en verdriet. 's Nachts heerst er rust. Dat is heerlijk. Tijdens het lopen hoor je de koekoek en de uil. En tijdens de Omloop, op Goeree, hoor en ruik je de zee. Daar kan ik erg van genieten."

De mooiste tocht die Ilona Klinkendon liep, was in Afrika. Daar beklom ze wandelend de Kilimanjaro, naar de eeuwige sneeuw. Dat was ook haar hoogste wandeling. De langste was de tocht door de Benelux en Duitsland, zes jaar geleden. En de zwaarste een wandeling over honderd Engelse mijl, die ze in net iets meer dan eenentwintig uur wist af te ronden. Tot nu rondt ze alles af. Het lijkt erop dat opgeven niet in haar woordenboek voorkomt. Ze liep de Omloop zelfs een keer uit na een maagbloeding.

Een dikke tien

De Omloop, daar heeft Ilona Klinkendon een speciale band mee. "Het is er altijd supergezellig. Al die mensen aan de kant, die zwaaien en je toeroepen… Hartverwarmend is het. 's Nachts die waxinelichtjes aan de kant. Het parcours van de Omloop is van alles en nog wat: verharde en onverharde stukken, dijken, lange stukken… En dan de verzorging. Die krijgt van mij een dikke tien. Echt perfect."

Vissen met vriestrawlers op de Noordzee

De vriestrawler H-180 'Atlantic Lady' van rederij Jaczon ligt afgemeerd in de binnenhaven van Stellendam. Foto's: W.M. den Heijer

"GOEREE-OVERFLAKKEE - De algemene kennis over onze Noordzee en de visserij is ver beneden peil. In het voortgezet onderwijs speelt de Noordzee nagenoeg geen rol. Over visserij wordt al helemaal geen woord gerept. Bij aardrijkskunde en geschiedenis komt de voor onze economie zo belangrijke zoutwaterplas slechts incidenteel en dan ook nog eens mondjesmaat aan de orde. Het is een treurige constatering en dat terwijl de Noordzee een uitermate boeiend gebied is, waar ook nog eens voedsel vandaan komt." Aldus Willem den Heijer. In dit artikel geeft hij zijn mening over de stand van zaken en geeft hij uitleg over vriestrawlers.

Door Willem den Heijer

NGO's beweren dat de zeeën zijn leeggevist. De Noordzee, relatief een van de meest productieve zeeën ter wereld, laat ons echter een ander beeld zien. De visserijdruk op de Noordzee is in pakweg vijftien jaar tijd gehalveerd en volgens de meest recente cijfers van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) gaat het met veel visbestanden in de Noordzee en overige wateren in Noordwest Europa steeds beter. Haring (schatting: 2 miljoen ton) en makreel (schatting: 5 miljoen ton) doen het hartstikke goed. Zij maken deel uit van megabestanden. De internationale raad ziet de haringvisserij op de Noordzee als een visserij met weinig bijvangst en zonder verstoring van de zeebodem. Vandaar ook dat de haringvisserij met moderne vriestrawlers, de eerste grote MSC-gecertificeerde visserij in Europa was. De vloot vriestrawlers onttrekt bovendien nog geen tien procent van wat er in werkelijkheid aan haring rondzwemt.

Wilco Tanis heeft stage gelopen op een van de kleinere trawlers van rederij Jaczon.

Stageplaats

Mede door de onheilstijdingen van ngo's en de zeer beperkte aandacht voor aan de Noordzee gerelateerde onderwerpen waaronder de visserij, is de animo om op zee te gaan werken bij jongeren marginaal. Het aantrekken van buitenlandse krachten is daarom onmisbaar. De jonge Wilco Tanis uit Ouddorp heeft zich in elk geval niet laten beïnvloeden door alle negatieve berichtgevingen. In het kader van zijn maritieme opleiding aan het STC Stellendam heeft hij zijn stage gelopen op een onder Britse vlag opererende trawler van rederij Jaczon. Op dat schip moest hij zijn vaardagen verzamelen. Aan boord leerde hij veel en na afloop van zijn stage leverde Tanis een aantal verslagen in die betrekking hebben op verschillende aspecten van de activiteiten die aan boord van een vriestrawler uitgevoerd worden. Overigens waren de vissersschepen van Jaczon voor Tanis geen onbekende. Ze maken immers regelmatig gebruik van de toeleveringsbedrijven die rondom de binnenhaven van Stellendam gevestigd zijn. En bij Maaskant en Padmos zijn de vriestrawlers, kotters en flyshooters van de Scheveningse rederij vaste klant. Wilco vaart inmiddels voor vast aan boord van de GO-9 van de familie Groenendijk.

Laag energieverbruik

Nederland telt een achttal vriestrawlers die bijzonder efficiënt zijn ontworpen. Het schip is zodanig ingedeeld dat het langdurig op zee kan blijven. De vangsten worden aan boord verwerkt, diepgevroren, verpakt en daarna in vriesruimen opgeslagen. Bijna driekwart van een vriestrawler bestaat uit opslagruimte. Het zijn eigenlijk drijvende vrieshuizen. De mate waarin voedselproductie bijdraagt aan de klimaatbelasting staat steeds meer in de belangstelling. In Nederland zijn de laatste jaren daarom diverse onderzoeken geweest om de carbon footprint van voedselproducten in beeld te krijgen. Daarin weet de visserij met vriestrawlers door een laag energieverbruik per kilo gevangen vis zeer goed te scoren. Vis van vriestrawlers heeft, dankzij de efficiency, een lagere carbon footprint dan alle andere dierlijke eiwitleveranciers.

Werkelijke vistijd

Vanwege de omvang van de haring- en makreelstand zwemmen er gigantisch grote en compacte scholen rond. Vriestrawlers vangen in soms nog geen half uur tijd enorme hoeveelheden haring. De stuurlieden hebben het dan over knabbelen aan een school haring. Langer kunnen ze niet vissen, want dan barst het trawlnet door het enorme gewicht van de vangst en hebben ze een fikse schadepost. Na zo'n trek kan de fabriek aan boord van een vriestrawler weer een volle dag productie draaien: sorteren, invriezen, verpakken en opslaan. Daar ligt de kracht van de Nederlandse vriestrawlers. Tijdens een reis van ruim vijftien dagen eind vorig jaar, had een Scheveningse vriestrawler daadwerkelijk nog geen 24 uur gevist. Van de totale verblijfsduur op zee is dat nog geen 7 %.

Zaterdagmarkt biedt extra mogelijkheid voor de wekelijkse boodschappen

OOLTGENSPLAAT - Een weekmarkt op zaterdagmorgen biedt een aantal bezoekers een extra dimensie in het "boodschappen doen". Althans, dat is de reactie die wij krijgen van klanten bij de kraam van 'bakkerij 't Stoepje. "Door de week hebben wij nauwelijks tijd en gelegenheid om boodschappen te doen. Door ons werk zijn we al vroeg in de ochtend van huis en als je diep in de middag terugkeert, dan heb je wel andere dingen aan het hoofd. Dus de zaterdagmorgen past prima in ons patroon. Aansluitend nog even binnenwippen bij de supermarkt en het is voor elkaar."

Een markt zonder buurtgesprek is geen markt.

Door Jaap Ruizeveld

De zaterdag van ons bezoek aan de weekmarkt in Ooltgensplaat, aan de Beneden Molendijk, biedt een drietal kramen. Louis Koevoets, verse groenten en fruit, bakkerij 't Stoepje met de bekende gewaardeerde producten/broden en zeker het krentenbrood en Van Loon, kaasboer. In verband met Vlaggetjesdag in Stellendam/Dag van de Visserij, ontbreekt dit keer de viskraam op deze kleine markt. Dat valt uiteraard gelijk op, als één van de vier er niet bij is. Ruimtelijk gezien ontstaat er dan een gat.

Faciliteiten

Louis Koevoets groenten- en fruitstand.
Proeverij 13 aan de Voorstraat. Een gastvrij onthaal bij de familie Vink.
Jan van Neerbos in gesprek met de marktmeester.

Jan van Neerbos uit Ooltgensplaat kan er mee uit de voeten. "Je weet, als je in een dorp woont, dat bepaalde voorzieningen er niet zijn of dat ze het niet gemakkelijk hebben om te overleven. Met deze markt is het wel goed hoor. Drie of vier branches zijn beter dan dat er van elke branche meerdere kramen zouden staan. De producten zijn prima. Kwaliteit en prijs zijn in goede balans. In combinatie met de supermarkt hebben we hier toch enige gewaardeerde faciliteiten. Anderzijds is een ritje naar Oude-Tonge of Middelharnis nu ook niet zo´n grote opgave als je dat speciaal wil. Die kernen zijn groter. Dus kunnen zij een breder aanbod bieden. Zo is het nu eenmaal".

Buurtpraatje

Al is het dan betrekkelijk stil op deze weekmarkt, sfeer en gezelligheid zijn er wel degelijk. Ook hier ontmoeten dorpsgenoten elkaar voor een buurtpraatje. Dan gaat het over de kinderen en over de - op dat moment - nog naderende vakantie. En de kids gaan graag met moeder mee naar de markt, want bij elke kraam ligt er wel een lekker hapje of versnapering voor hen klaar. Een goed gebaar, dat wekelijks succes garandeert. Marktmeester Van Nimwegen spreekt weer met de kooplieden over het wel en wee van de markt. Ook deze morgen hoor ik een opmerking: "Jan, komt er nog iemand bij?" Het zou versterking van de aantrekkingskracht brengen. Logisch dat de kooplieden daar graag mede voor ijveren.

Sfeer en cultuur

Moeder Jorina is in een leuk gesprekje verwikkeld met een kennis, terwijl de kinderen deze markt-stop eventjes onderling wel weten door te brengen. "Gewoon gezellig. Je komt elkaar tegen". Het zijn de slogans die in al onze marktreportages door bezoekers worden uitgesproken. Een sociaal gebeuren, dat impact heeft in de eilandkernen. Ook als het niet de officiële status van een weekmarkt heeft, kan één of kunnen twee kramen op een standplaats al voor die sociale functie zorgen. Nieuwe-Tonge, Den Bommel en Stad aan 't Haringvliet kennen dat fenomeen. Wat wel opvalt in onze reeks bezoeken, is dat kooplieden op meerdere markten vertegenwoordigd zijn. Na enkele weken beginnen we elkaar te kennen. "Daar zijn we weer. Heerlijk informeel. Spontaan. Dat is echt de sfeer en cultuur van ons eiland".

Met een boodschappentas komt mevrouw Dam naar de markt. Ze heeft eigenlijk bij alle drie de kramen iets nodig. " Lekker toch. Je steekt zo over van de een naar de ander en in korte tijd heb je je lijstje afgewerkt. Houden zo. Natuurlijk zou het fijn zijn als er nog kramen bij zouden kunnen komen, maar ik begrijp echt wel dat het rendabel moet zijn voor de kooplieden. Dat betekent dat ook wij hen niet in de steek moeten laten". Die opmerking wil de heer Braber, die met de fiets komt aanrijden, best onderstrepen. "Wij verwachten iets van de kooplieden met hun producten en prijs-kwaliteit, maar zij mogen ook op onze steun kunnen rekenen door op de markt in te kopen".

Koffie

Twee recreanten uit het Brabantse land maken een fietstocht over Oostflakkee en melden zich op de markt. "Wat is het toch prachtig hier. Ook zulke goede verbindingen. We komen hier graag", zegt mevrouw, die even wat fruit inslaat voor onderweg. "Weet u overigens waar we hier dichtbij koffie kunnen drinken?" Jammer dat het oude Raadhuis nu dicht is, want dat is op loopafstand. Oef. Er komt niet direct antwoord van de bezoekers van de markt op de gestelde vraag. Na enig meedenken door omstanders worden toch twee restauratieve voorzieningen genoemd. Een directe verwijzing blijkt nog niet zo eenvoudig. Dat verbaast je dan als bezoeker. Ooltgensplaat is niet zo groot. Zelf hebben we totaal geen moeite om de eerst genoemde restauratieve voorziening te vinden. We nemen afscheid van de markt op de Beneden Molendijk en komen binnen enkele minuten aan in de Voorstraat. Een uitnodigend bord Proeverij 13 trekt direct onze aandacht.

In oude smederij

Enkele tafeltjes en stoeltjes voor de entree van een sfeervol pandje dat vroeger als smederij functioneerde. Gerald en Heleen Vink hebben de voormalige smidse omgetoverd tot een winkeltje, met bed en breakfast-faciliteit en een leuke horecavoorziening. De eigenaar heeft destijds zelf nog in de smidse gewerkt, dus het blijft een vertrouwde omgeving. Graag geeft hij de credits aan Heleen, die ons als charmante gastvrouw even de buitenplaats laat zien waar gasten kunnen ontbijten of gewoon ook kunnen vertoeven. Lopend door het pandje ademt alles warme nostalgie uit. Aan de Voorstraat-zijde is zien gelijk ook gezien worden. Nauwelijks hebben wij met een geserveerd kopje koffie op de stoeltjes plaatsgenomen, of fietsende recreanten strijken er ook neer. Voor de heer en mevrouw Klem uit Oude-Tonge is deze stop overigens een bekende locatie. Ook dichtbij de weekmarkt. Zij kennen de zaterdagse locatie op de Beneden Molendijk. Intussen genieten wij van de serene rust van de Voorstraat in Ooltgensplaat, van de knusse uitspanning en van het zicht op het kerkgebouw. Alles ademt uit wat Goeree-Overflakkee zo in zijn algemeenheid kenmerkt: "Rust en ruimte". Waarden om te koesteren.

Uit de oude doos

Boekhandel Vroegindeweij te Middelharnis meer dan 100% vergroot

In negen jaar tijd is boekhandel Vroegindeweij op de Westdijk te Middelharnis uit haar figuurlijke jasje gegroeid, maar de ondernemers hebben daar goede raad op geweten. Architect Koole werd geraadpleegd en spoedig werd een ingrijpende vergroting van bet bedrijfspand een feit. Dinsdagmorgen verrichtte burgemeester Van Es van Middelharnis de heropening, boekhandel Vroegindeweij kan voortaan heel wat ruimer ademhalen. Opnieuw is de winkelruimte tot in de hoekjes en gaatjes bezet met een sterk uitgebreid assortiment. Daarvan hebben de heren Vroegindeweij op de openingsdag enkele staaltjes weggegeven, er behoeft in hun zaak geen "nee" verkocht te worden!

Burgemeester Van Es, die als openingshandeling een op de grens van "oud" en "nieuw" gespannen lint doorknipte en al direct gezien had dat het met het assortiment wel goed zat, sneed in zijn openingsspeech de belangrijkheid van een prettige sfeer en een gezellige omgeving aan. Ook die voorwaarden wist de burgemeester bij boekhandel Vroegindeweij aanwezig. Hoe belangrijk de taak van een boekhandelaar is, illustreerde de burgemeester met een uitspraak van de letterkundige dr. Simons die eens gezegd heeft dat de toekomst van een volk afhangt van zijn lectuur. Anno 1970 zijn dat niet enkel de boeken, ook de kranten, weekbladen en ook radio en tv. Ook was het dhr. van Es bekend dat er bij Fa. Vroegindeweij een goed contact bestaat tussen koper en verkoper en dat men bij de keuze van een boek vakkundig wordt geadviseerd. Spr. besloot met het aanbieden, mede namens het gemeentebestuur, van zijn beste wensen, ook in zakelijk opzicht.

Door dhr. Leen Vroegindeweij werd een woord van dank gesproken aan allen die door hun aanwezigheid of andere attentie blijk van hun belangstelling hebben gegeven.
Door de uitbreiding tot ruim 100 m2 kon een duidelijker separatie tussen boekhandel, kantoorboekhandel en de afdeling kantoormachines worden bereikt. De talloze boeken zijn overzichtelijk gerangschikt in de "rubriek" waarin ze thuishoren. Er zijn vakken, met romans in al haar variaties, boeken voor de vrijetijdsbesteding, voor het verzorgen van de tuin, een culturele hoek, de betere voorlichtingsboeken en een grote stand met weekbladen en periodieken. Boekhandel Vroegindeweij mag er qua presentatie en assortiment sinds dinsdag meer dan ooit zijn!

Dit artikel stond eerder in Eilanden-Nieuws van dinsdag 27 augustus 1970

Met raad en daad

De lepe lepel

Als ik in een lepel kijk, zie ik mezelf ondersteboven. Hoe kan die lepel dat klaarspelen?

Zo'n lepel is nog leper, want aan de bolle kant toont hij u lang of breed uitgerekt. Misschien herinnert u zich de natuurkundige regel voor de terugkaatsing van het licht: de hoek van inval is gelijk aan de hoek van uitval. Dat gaat ook met het biljarten en andere weerkaatsingen op! Teken nu eens een lepel na, van de zijkant gezien, met een gezicht ernaast. U ziet dan, dat de stralen die van boven komen, het meest de onderste delen van het glan­zende oppervlak treffen en dus naar beneden weerkaatst worden. De stralen die van onderen komen, worden naar boven weerkaatst. Vandaar dat u zich in zo'n holle spiegel ondersteboven waarneemt. Lachspiegels op een kermis werken vol­gens het zelfde principe.

Smaakversterker

Ik heb altijd graag Chinese en Indische gerechten gegeten, maar het is mij al enkele malen overkomen dat ik er misselijk van werd. Anderen in mijn gezelschap hadden er geen last van. Ben ik ergens allergisch voor geworden?

U somde een aantal gerechten op, waarbij dit verschijnsel zich voor­deed en aan de hand van de recepten konden wij nagaan, dat daarin kruiden samenstellingen zijn toegepast, waarin monosodium is gebruikt. Dat is een glutami­naat, dat wordt toegepast als zgn. smaakversterker, o.m. in het welbekende ve­-tsin, dat vaak in Chinese en Indische gerechten wordt toegevoegd. Sommige mensen zijn daar overgevoelig voor en het komt vaker voor, dat iemand moet overgeven na het eten van zo'n schotel. Nu u de oorzaak kent, kunt u die braakversterker dus mijden.

Kaas bewaren

Kennissen vertelden ons, dat we de gekochte kaas niet in die plastic verpakking moeten bewaren, waarin je ze koopt, omdat ze wat lucht nodig heeft. Is die plastic niet zo best voor gesneden kaas?

De plastic waarin u pakjes gesneden kaas uit een zelfbedie­ningszaak haalt, mag niet schadelijk zijn. Op grond van de Warenwet is dgl. kunststof van een speciale soort die geen zgn. weekmaker bevat die na korte of langere tijd in de kaas zou kunnen trekken. Die verpakkingen worden ook regelmatig gecontroleerd. De werking van deze plastic op de kaas is dus niet gevaarlijk, maar het is verstandig haar te verwijderen al­vorens de pas gekochte kaas op te bergen, anders gaat de smaak van het product achteruit en kleeft er veel vet aan de verpakking. Kaas moet a­demen. Bewaar haar daarom in een stuk papier in de groentela van uw koelkast of onder een ruime kaasstolp in een koele kast.

Hooligans

Wat is een 'hooligans'? Waar komt dat woord vandaan en wat betekent het?

'Hooligans' is het meervoud van 'hooligan', een woord uit de Engelse taal, dat van oudsher straatschender betekent en nu wordt gebruikt om bepaalde agressieve fans (overwegend van voetbalclubs) mee aan te duiden, die zich aan straatterrorisme en vandalisme te buiten gaan, vooral als zij groepsgewijs onderweg zijn naar of van een wedstrijd of er met aanhangers van de tegenpartij slaags raken.

Weerbericht

Typisch hondsdagenweer

Door weerman Marc Putto

Het blijft voorlopig uitgesproken hondsdagenweer in het Eilandengebied. De periode van de hondsdagen begint rond 19 juli en duurt tot 18 augustus. Al eens eerder legde ik uit dat dit tijdvak doorgaans gekenmerkt wordt door warm en vaak ook onstabiel weer. Ook dit seizoen is dat weer het geval in ons land. Voorlopig blijft dat zo. Tot halverwege deze maand vrijwel zeker.

Na de dinsdagse regen knapt het woensdag weer mooi op en kan het alweer bijna zomers warm worden. Er is tamelijk veel zon en er staat niet veel wind en dat maakt het extra aangenaam buiten. Op donderdag en wellicht ook vrijdag stijgt de temperatuur nog verder door en kan hoogzomerse waarden bereiken tussen de 27 en 30 graden. Mocht de noordenwind iets opsteken die dagen, dan halen we de 29 of 30 graden niet. Rond vrijdag, maar vooral op zaterdag, neemt de buienkans iets toe.

We komen dan terecht in de overgangszone tussen de bloedhete lucht richting Duitsland en Polen met maxima tot bijna 40 graden en de veel koelere lucht ten westen van ons. Dit strijdtoneel tussen die twee luchtsoorten gaat doorgaans niet zonder slag of stoot. Ook is een bui met onweer mogelijk. Waarschijnlijk knapt het weer op zaterdag alweer wat op, waarna zondag en de hele volgende week prima zomerweer blijft geven, met zeer zomerse temperaturen en nog steeds een geringe regenkans.

Het grote massieve hittegebied boven grote delen van Europa blijft nog in stand de komende week en de wind hoeft maar even naar richtingen tussen oost en zuid te draaien of we zitten ook in het Zuid-Hollandse zo weer in de hoogzomerse - tot tropische warmte. Inmiddels geraken we in de warmste fase van de zomer, gemiddeld gezien en ook statistisch bekeken is het zelden of nooit koud begin augustus. Alleen augustus 1987 startte ronduit koud en er was zelfs een officieuze sneeuwmelding. De allerlaatste visies van de twee hoofdweermodellen laten het toch weer tropisch warm worden.

Medio en eind komend week zou het 'gewoon' weer tussen de 32 en 35 graden kunnen worden. Wel neemt medio/eind volgende week de algemene kans op een zomerse donderbui toe.

Onderzoek naar veiligheid gestart

GOEREE-OVERFLAKKEE - Hoe veilig is uw buurt? Bent u de afgelopen 12 maanden slachtoffer geweest van een misdrijf? Hoe tevreden bent u over de politie? Dit zijn enkele van de vragen die in het kader van Veiligheidsmonitor worden gesteld aan zeshonderd inwoners van de gemeente Goeree-Overflakkee. De Veiligheidsmonitor is een onderzoek naar criminaliteit, onveiligheid, buurtproblemen en het optreden van gemeente en politie. Dit onderzoek wordt op gemeentelijk en op landelijk niveau uitgevoerd. Het gemeentelijk onderzoek begint omstreeks 13 augustus; de resultaten worden in maart 2016 verwacht.

De gemeente gebruikt de uitkomsten van dit tweejaarlijks terugkerende onderzoek bij het vormgeven en evalueren van het veiligheidsbeleid. Het onderzoek wordt in opdracht van de gemeente uitgevoerd door I&O Research en CBS. Burgemeester Lokker benadrukt het belang van de Veiligheidsmonitor: "Het is essentieel dat we weten wat de inwoners van de veiligheid en leefbaarheid in onze gemeente vinden. Daarmee kunnen we ons beleid beter afstemmen op hun wensen en ervaringen". Het is volgens het gemeentebestuur belangrijk dat zoveel mogelijk van de inwoners die benaderd worden meedoen aan het onderzoek. Alleen bij hoge deelname ontstaat een goed beeld van de veiligheidssituatie in onze gemeente. Deelnemers aan het onderzoek krijgen per post een uitnodiging om de vragenlijst van de Veiligheidsmonitor in te vullen. In 2015 doen 112 gemeenten mee aan het onderzoek van de Veiligheidsmonitor. Meer informatie is te vinden op www.veiligheidsmonitor.nl.

GOEREE-OVERFLAKKEE - De stichting WO2GO is op zoek naar een penningmeester. Deze vacature is ontstaan omdat Kees Stoutjesdijk na bijna acht jaar afscheid heeft genomen van het bestuur. Vanwege privéomstandigheden heeft hij besloten om een stap terug te doen. De stichting geeft aan op de oude voet verder te gaan en al verschillende activiteiten te hebben gepland voor de toekomst. De functieomschrijving staat op de website www.wo2go.nl. Vooralsnog neemt Dennis Notenboom de taken waar van Kees Stoutjesdijk.

Oud-Flakkeese start sponsoractie voor AFESIP Foundation

Karin, een jaar lang op de fiets naar haar werk, voor het goede doel!

Vanaf 1 juli jl. is Karin Stip, geboren en getogen Flakkeese maar sinds haar huwelijk woonachtig in Zwijndrecht, een sponsoractie gestart ten bate van de AFESIP Foundation. Deze stichting zet zich in om (zeer jonge) meisjes en vrouwen uit Cambodja, Vietnam en Thailand die slachtoffer zijn van de seksindustrie, vrij te krijgen en hen daarna hulp, verzorging en educatie aan te bieden. De bedoeling is dat ze een beroep leren zodat ze zelfstandig in hun levensonderhoud kunnen voorzien. De meisjes mogen in de veilige omgeving blijven tot hun 18e. Daarna moeten ze op eigen benen staan. Helaas is hun plaatsje dan weer nodig voor andere slachtoffers. Karin vertelt erover.

Door Hans Villerius

"Bij een kofferbakverkoop zag ik het boek 'Alleen tegen de wereld' van schrijfster Somaly Mam liggen. Er stond bij: Als meisje werd ze als seksslavin verkocht, nu redt ze anderen. Het sprak me meteen aan maar het was druk bij die kraam dus ben ik doorgelopen. Later heb ik het alsnog voor één euro gekocht. 's Avonds had ik het al uit, zo boeide het verhaal me. Maar het bleef me ook achtervolgen; het is beslist geen roman."

Waarom hield het je bezig?
"Het was voor mij heel heftig te lezen dat kinderen vanaf zeven jaar als prostituee worden aangeboden. Die kinderen horen nog met poppen te spelen maar moeten, onder dwang, dit werk doen. De inkomsten gaan naar anderen, daar krijgen ze niets van te zien en de verzorging van die meisjes is heel slecht. Als ze onwillig zijn, worden er maatregelen genomen waarvan ik af en toe kippenvel op de armen kreeg. Ik dacht bij mezelf:Mogen wij zomaar toezien dat zoiets gebeurt en verder niets doen, terwijl je weet dat Somaly Mam een stichting heeft opgericht die probeert deze slachtoffertjes vrij te krijgen en te helpen? Op internet heb ik haar site opgezocht en alles gelezen. Ook staat er een financieel overzicht op. Dit is voor mij wel belangrijk want de stichting is ingeschreven in Cambodja en je wilt wel graag weten dat, als je geld geeft, het goed terecht komt."

Wat heb je bedacht?
"Ik wilde graag een sponsoractie opzetten met als doel geld inzamelen voor deze stichting, maar tegelijkertijd moest het mij een stukje comfort kosten. Als je weet hoe wij, vergeleken bij Cambodja, in weelde leven dan mag het mij wel wat kosten. Maar hoe en wat, dat wist ik niet. Totdat ik eind juni, op een warme dag, naar mijn werk fietste. Ik werk bij Christelijk gastouderbureau Korelon in Zwijndrecht. Dit is vijf kilometer van mijn huis vandaan. Fieten is voor mij uitzonderlijk, ik heb altijd een goede smoes om het niet te hoeven doen… Tijdens het fietsen ontstond het idee: Laat je auto staan en ga een jaar lang met de fiets naar je werk. Oók als het regent, koud is of hard waait. Hoe spontaan dit in me opwelde, ik heb er toch goed over nagedacht. Zoiets opstarten bij 27°C is niet moeilijk maar wat ga ik doen bij -10°C? Als er een beloning tegenover staat, zul je het langer volhouden, dacht ik. En die beloning stel je beschikbaar aan de AFESIP Foundation. Dat was het begin."

Heb je al sponsors?
"Ja, ik heb het thuis verteld en meteen waren man en kinderen enthousiast. Ook vrienden, bekenden en bedrijven sponsoren mij. Het is om stil van te worden. Maar ook om dankbaar voor te zijn."

Maar dan de vraag: Hoe zet je zoiets op?
"Ook daar heb ik goed over nagedacht. Ik heb drie opties. De leukste vind ik een beloning van € 0,50 per fietsdag. Ik werk drie dagen per week (incidenteel vier dagen). Per maand zou dit max € 7,50 kosten. Zou ik, door omstandigheden, niet fietsen dan wordt dit bedrag per maand minder. De sponsors kunnen een mail sturen naar fiets.sponsoractie@hotmail.com. Ze ontvangen dan een inschrijfformulier. Maandelijks of per kwartaal ontvangen ze een mail met het aantal gefietste dagen en het te betalen bedrag. Voor de controle tekent mijn werkgeefster, Hanneke Schot, elke gefietste dag af op een lijst. Deze wordt meegestuurd met de mail ter verantwoording.
De tweede optie is een vast bedrag per maand van minimaal € 5,00. Deze optie is voor de gever gemakkelijker. Het bedrag is vast in internetbankieren te zetten en je weet elke maand wat het je kost.
En een derde optie is een éénmalige storting. Het is gebleken dat met name bedrijven liever eenmalig een groter bedrag geven dan twaalf keer een boeking te moeten maken in de administratie. Die optie is ook aanwezig vanaf € 20,00.
Alle giften komen één op één ten goede van de AFESIP Foundation. De kosten van de overboeking neem ik zelf voor mijn rekening."

Wat wil je graag bereiken met deze actie?
"Het belangrijkste vind ik dat het werk van de AFESIP Foundation bekendheid krijgt en dat we ons realiseren wat er allemaal speelt. We kunnen hun werk gemakkelijker maken door hen te steunen en geld te doneren. Dat is dan ook mijn tweede doel. Het derde doel is een jaar lang, bij leven en gezondheid, te fietsen naar mijn werk. Gezond en met oog op mijn medemens!"

Heb je nog andere plannen?
"O ja, ik zou graag uit willen zoeken hoe het zit met de informatievoorziening als je naar Cambodja, Thailand of Vietnam op vakantie gaat. Krijg je dan een folder mee waarin staat wat er allemaal gebeurt in die landen en wat de AFESIP Foundation hiervoor doet? Als dat niet het geval is, liggen hier misschien nog kansen.
Ook wil ik graag Bijbels opsturen in de Khmer taal. Cambodja is een overwegend boeddhistisch land. Het Evangelie kan op deze manier daar gebracht worden.
Ook andere acties die geld op brengen liggen te wachten, maar het organiseren kost veel tijd. Ik zet liever iets kleins op dat goed is dan veel opstarten wat niet van de grond komt.
De actie voor AFESIP wil ik vastleggen op Facebook Er zal niet dagelijks een bericht verschijnen, maar toch wil ik met regelmaat het verloop doorgeven. Ook het business plan van de Foundation voor 2015 dat ik ontvangen heb, wil ik vertalen en op facebook zetten."

Kunnen wij ook sponsoren?
"Ja graag! Dat kan door een mail te sturen naar fiets.sponsoractie@hotmail.com (voor maandelijkse sponsoring) of door een bedrag over te maken naar NL36RABO0351252800 t.n.v. K.M. Stip-Drooger, onder vermelding van AFESIP Foundation. Het minimum bedrag voor eenmalige sponsoring is € 20,00."

Wie meer informatie wil kan kijken op www.AFESIP.org.

Meditatie

Indien gij dan met Christus zijt opgewekt, zo zoekt de dingen, die boven zijn. (Col. 3:1a)

In gedachten in het oude Rome - omstreeks het jaar 62 - treffen wij Paulus aan; door de genade Gods apostel, jubilerend ambtsdrager, een uitverkoren vat, die al 25 jaar de bediening der verzoening draagt. Om de Naam en zaak van Christus Jezus zit deze dienaar gevangen. Toch, het Woord Gods is niet gebonden. Dagelijks predikt Paulus het Evangelie aan een nieuwe Romeinse legionair, die aan hem wordt vastgeketend ter bewaking in zijn gehuurde woning. Hij schrijft echter ook het Woord des Heeren. Regelmatig ontvangt Paulus bezoek van medebroeders in het Koninkrijk Gods. Enerzijds wordt de gevangene erdoor verkwikt, anderzijds worden hem banden toegedaan. Hij moet namelijk vernemen, dat in onderscheiden christengemeenten zich moeilijkheden voordoen. De zorg van de gemeenten valt ook nu dagelijks op hem. Vandaar dat Paulus diverse zogenaamde gevangenisbrieven heeft geschreven, teneinde die gemeenten nader te onderrichten.
Zo vertelt hem Epafras - voorganger in enkele kleine huisgemeenten in en om Colosse - dat er aldaar afwijkingen in leer en leven zijn. Epafras is een getrouw leraar, die te allen tijde strijdende is voor zijn gemeente, opdat gij, Colossers, "moogt staan volmaakt en volkomen in al de wil Gods", Col. 4:12. Dat is kennelijk niet het geval. De 10 jaar oude zendingsgemeente is gevormd uit autochtone Frygiërs, Griekse kolonisten en Joden in de diaspora. Helaas, wat hangen velen nog aan hun verleden. Dit openbaart zich in een mengsel van onzuiverbeid in de leer en slordigheid in het leven. Deze nieuwgeboren kinderkens dragen de oude mens der zonde nog zo duidelijk met zich mee, hetgeen tevens verachtering in de genade ten gevolge heeft.

Paulus schrijft daarop zijn brief, die globaal in twee delen uiteen valt. In hoofdstuk 1 en 2 vinden we zijn verwerping der dwalingen en handhaving van de zuivere leer; in 3 en 4 lezen we zijn bestraffing der zonden en vermaning tot levensheiliging. Op de grens van beide briefdelen, vinden we bovenstaand tekstwoord. "Indien ge dan met Christus zijt opgewekt". Wie spreekt Paulus aan? Bevestigde kinderen Gods, die - gerechtvaardigd - weten waar hun schuld gebleven is? Die zeker niet alleen. Hij vermaant allen die genade deelachtig werden. Immers, hij heeft de Colossenzen herinnerd aan hun doop, Col. 2:12 (vgl. Rom. 6:3-4). Het Woord, dat Epafras had gepredikt, was hun het zaad der wedergeboorte geweest, ontdekkend en vertroostend.
Heidense grove zondaren hadden beleden dat de Christus de Zoon van God is, terwijl diep schuldige Joden Jezus als de beloofde Messias hadden erkend. Hem hadden ze nodig gekregen en gevonden. Op deze oprechte belijdenis hadden de gelovigen de doop - het bad der wedergeboorte - ontvangen. Zoals in vele zendingssituaties gebruikelijk, vond de doop plaats door onderdompeling, opdat de belofte der genade des te beter werd verstaan: de afwassing der zonde door Jezus Christus.
Maar, die doop wees hen op nog iets, in drie fasen. Men ging het water in (1), men bleef enkele seconden onder water, dat zich boven het hoofd sloot (2), men kwam uit het water op (3). Dit duidde - en duidt nog altijd - op het volgende: de Christen zal het oude lichaam der zonde doden (1) en hij moet dat begraven (2), terwijl hij wordt opgewekt met een nieuw lichaam tot een godzalige wandel (3). Zoals gezegd, doelt Paulus hierop wanneer hij de lezers van zijn brief aanspreekt als "met Christus begraven zijnde in de doop, in welke gij ook met Hem opgewekt zijt", Col. 2:12 en herhaald in onze tekst (zie voorts Col. 3:9-10).

Indien ge dan met Christus zijt opgewekt, "zo zoekt de dingen die boven zijn", vermaant de apostel. Indien ge dan opgewekt zijt uit het graf van uw doodsstaat, indien gij beleden hebt het nieuwe leven te hebben ontvangen uit de opgewekte Christus Die boven is, zo toont dit dan in de levenspraktijk als in een wandel die in de hemelen is! Bij en met uw doop hebt u toch publiek getuigd niet meer uzelf te leven, maar door, met en voor een Ander. Leeft dit dan ook openlijk uit. Aan de vruchten wordt de boom gekend! Het nieuwe leven begeert toch naar Gods Wet te leven, reeds van stonde aan. "Heere, wat wilt Gij dat ik doen zal?" zo had Paulus zelf uitgekreten voor de Damaskener poorten. En hij schreeuwde vele jaren later nog vuriger, dieper ontdekt: "Ik ellendig mens, wie zal mij verlossen van het lichaam dezes doods!", Rom. 7:24.
''Zoeken" - in ruimere zin bedoeld - wil wijzen op: betrachten, dus zoeken en doen. In Col. 3:2 bezigt Paulus het woord 'bedenken' met betrekking tot de hemelse dingen, ofwel het gevondene overwegen. Zal dat niet dringen tot de praktijk der godzaligheid uit wederliefde?

Zoekt toch 'de dingen', die boven zijn! Hij predikt met zijn opdracht tot levensheiliging in het gemis en in de schuld. Wie die Colossenzen zijn - in welke stand van het genadeleven ook - zij moeten 'de' hemelse dingen zoeken; dat wil zeggen: niet wat, naar eigen keuze, doch alle dingen. Daarmee kunnen Gods kinderen in der eeuwigheid niet klaarkomen. Niemand komt onder het vermaan uit, zelfs de verst gevorderde in de genade niet.
Wat zijn nu de dingen, 'die boven zijn'? Ook dat wordt in deze gevangenisbrief vermeld. Tevoren heeft Paulus reeds de leer ontvouwd: het werk van een Drie-enige God, in Wiens Naam de geadresseerden zijn gedoopt. Neen, geen dorre dogmatiek, zoals tegenwoordig al gauw wordt gezegd, maar de troostgronden van Gods Kerk worden aangewezen. Toe, kind des Heeren, bewonder het werk van de Vader, Wiens welbehagen het is dat in Christus al de volheid wonen zou; Die u trok uit de macht des duisternis en overzette in het Koninkrijk van de Zoon Zijner liefde. O, bedenk het werk van de Zoon, Die het Beeld van de onzichtbare God is; Die door Zijn bloed vijanden verzoend heeft; Die Zijn Gemeente heilig, onberispelijk en onschuldig voor Zich stellen zal. Overweeg het werk van de Heilige Geest, Die de liefde Gods uitstortte in het hart. Als daarvan iets leeft in de ziel, dan wordt Paulus' vermaan tot een opstandingsleven beaamd. Hoe nodig is dan ook dat dit geloofsoefening blijft in het leven van de Kerk. Het doden van de zonde, 'waarin ge eertijds wandelde' met genoegen, zal dan zeker plaatsgrijpen, gelijk daar is 'hoererij, onreinigheid, schandelijke beweging, gierigheid, gramschap, toornigheid, kwaadheid, lastering, vuil spreken, liegen", Col. 3:5, 8-9.

Daarentegen wekt Gods dienaar op tot 'barmhartigheid, goedertierenheid, ootmoedigheid, zachtmoedigheid, lankmoedigheid, verdraagzaamheid, vergevensgezindheid, bovenal de liefde, welke is de band der volmaaktheid", Col. 3:12-14.
Lezer( es), kennen we die geestelijke opwekking in ons leven? Nee? Ontwaakt dan gij die slaapt, en sta op uit de doden en Christus zal over u lichten! En zo ja? Ach, blijft met al uw goede werken niet een hemelhoge schuld over? Zie, dezelfde Christus is geschonken tot wijsheid, rechtvaardigmaking, heiligmaking, ja tot een volkomen verlossing. Uw vrucht wordt uit Mij gevonden! Voor ons allen geldt: Heere, bekeer mij, zo zal ik bekeerd zijn.

Zondag 9 augustus 2015

OUDDORP

Herv. Gem. 9.30 en 18.00 uur ds. C. van den Berg - Hersteld Herv. Gem. 9.30 en 18.30 uur ds. B. Reinders - Geref. Kerk 10.00 uur en 18.30 uur - Ger. Gem. 9.30 uur leesdienst en 14.30 uur ds. A. Schreuder - Doopsgezinde Gem. 9.30 uur ds. E.A. van Hoof, 11.15 uur pfr. G. Hobbs en 18.30 uur ds. K. van Wijngaarden - Vakantiedienst RCN Toppershoedje, recreatiezaal, Strandweg 2-4, 10.00 uur dhr. J. Toet

GOEDEREEDE

Herv. Gem. 10.00 uur ds. F. van Roest en 18.30 uur ds. A.W. van der Plas - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. R. van Kooten en 18.00 uur ds. J.W. van Estrik

STELLENDAM

Herv. Gem. 10.00 uur ds. J. Broekman en 17.00 uur ds. F. Hoek - Hersteld Herv. Gem. 10.00 uur ds. J.W. van Estrik en 18.00 uur ds. W.J. van den Brink - Geref. Kerk 10.00 uur dhr. K.L. Baas en 18.30 uur (geen dienst)

MELISSANT

Hersteld Herv. Gem. 10.00 en 18.00 uur ds. J.P. Boiten - Geref. Kerk 9.30 uur ds. M. Wattel - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur stud. J. de Kok - Ger. Gem. in Ned. 10.00 en 18.00 uur leesdienst

DIRKSLAND

Herv. Gem. 10.00 uur prop. E. van der Poel en 18.00 uur ds. I. Hoornaar - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur (niet bekend) - Ziekenhuis 14.30 uur ds. K.J. Kaptein

HERKINGEN

Herv. Gem. 10.00 uur ds. W.P. Emaus en 18.00 uur ds. H.J. Stoutjesdijk - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. G.A. van den Brink en 18.00 uur kand. J.B. Boesaard - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst en 18.00 uur ds. A.J. Gunst

SOMMELSDIJK

Herv. Gem. 10.00 uur ds. G.C. de Jong en 18.00 uur ds. H.J. van der Veen - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. F. van Binsbergen en 16.30 uur ds. W.J. van den Brink - Lukaskapel 10.00 uur ds. R.A. Grisnigt en 14.30 uur ds. J.W.J. Guis - Exodusgemeente 10.00 uur mevr. W. van Rijn - Remonstrantse Gem. 10.00 uur (geen dienst) - Lachai-Roï Gem. 10.00 uur dhr. M. Domburg

MIDDELHARNIS

Herv. Gem. 10.00 en 18.00 uur ds. M.J. Middelkoop - Geref. Kerk 10.00 uur mevr. ds. C. Biemond-Spek en 17.00 uur kand. mevr. C.E. Bakker - Ger. Gem. 9.30 en 18.00 uur ds. S. Maljaars - Chr. Geref. Kerk 9.30 en 18.00 uur ds. G.R. Procee - Geref. Kerk (Vrijgem.) 9.30 uur br. Van Dieren en 17.00 uur br. Verkerk - CGM De Rots, Diekhuus, 10.00 uur dhr. K. Mulder

NIEUWE-TONGE

Herv. Gem. 9.30 uur prop. R. Boele en 18.00 uur prop. M.G.H. Mudde - Hersteld Herv. Gem. 9.30 en 18.00 uur (niet bekend) - Ger. Gem. 10.00 uur ds. A.J. Gunst en 15.00 uur ds. J. van Laar

OUDE-TONGE

Herv. Gem. 10.00 uur prop. M. van Dalen en 18.00 uur ds. J. Reehorst - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst en 15.00 uur ds. S. Maljaars - Evangelie Gemeente Flakkee 10.00 uur pastor H.J.P. Scheermeijer -Messiaanse Gemeente, De Bron, zaterdag 13.00 uur dhr. K. Goverts

STAD a/h HARINGVLIET

Herv. Gem. 10.00 en 18.00 uur ds. H.J. Catsburg - Geref. Kerk 10.00 uur ds. J.W. Stam en 18.00 uur (geen dienst)

DEN BOMMEL

Herv. Gem. 10.00 uur ds. J. Ouwendijk en 18.00 uur ds. J. Wouters - Geref. Kerk 10.00 uur ds. P.C. Koster en 18.00 uur ds. D. Westerneng

OOLTGENSPLAAT

Herv. Gem. 9.30 uur ds. P. Vermaat en 18.00 uur ds. R.A. Grisnigt - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur dhr. H.J. Lankhaar en 15.30 uur kand. J.B Boesaard - Geref. Kerk 9.30 uur dhr. J. Braber en 18.00 uur ds. Spaans - Ger. Gem. 9.30 en 18.00 uur leesdienst

LANGSTRAAT

Herv. Gem. 10.00 uur ds. Th.W.H. van der Heijden

Extra diensten

OUDDORP - Hersteld Herv. Gem. woensdag 12 augustus 19.30 uur ds. A.J. Britstra

Ethiek

Ernstig

In Amsterdam vond onlangs de jaarlijkse Gay Pride, een manifestatie voor homoseksuelen, plaats. Er is rond dit evenement veel te zeggen. In de krant konden we lezen van een groep mensen die 'met het Evangelie' naar Amsterdam waren gegaan. Hoe moeten we daar tegenaan kijken?

Naaste

Elke mens is onze naaste. Hoe iemand leeft of denkt kan verschillen, maar mensen zijn op reis naar Gods rechterstoel. Elk mens heeft ook bekering nodig. Het is daarom goed om mensen die dergelijke manifestaties bezoeken met het Woord van God te bereiken. Het is daarbij vooral belangrijk om eerlijk en voorzichtig te zijn. Homoseksualiteit laat zich niet verenigen met de principes van de Bijbel. Dat moet eerlijk en duidelijk gezegd worden. Aan de andere kant moeten we elke zondaar Gods weg van redding en behoud aanwijzen en aanprijzen. Het zou pas echte discriminatie zijn, zo merkte een initiatiefnemer op, als we onze naaste het Evangelie van Gods genade zouden onthouden. Laten we in leer en levenswandel de heilzame geboden van de Heere aan anderen voorhouden.

Zonde

Homoseksualiteit is en blijft echter wel zonden. Paulus spreekt daarover in Rom. 1 vers 27 zeer duidelijk. We moeten de zonde ook altijd als zonde blijven benoemen. Het wordt zeer gevaarlijk als we het kwade in Gods oog, goed gaan noemen. Dat zijn we op het terrein van de vorst der duisternis gekomen. Dat neemt echter niet weg dat mensen met een homoseksuele geaardheid de zeer zware strijd hebben te voeren. Steeds opnieuw worden ze bepaald bij de gebrokenheid door de zonde in hun leven. Ieder mens zal daar op de één of andere manier mee te maken krijgen. De één echter heeft er meer ondervinding van dan de ander. De wegen die de Heere met mensen houdt kunnen verschillend zijn.

Genade

In deze zondige wereld laat God echter zijn genadeboodschap horen. Die boodschap redt van de toorn van God. Die boodschap is ook helend en heilzaam. Door de eeuwen heen is gebleken dat het Evangelie een kracht is vernieuwing van mensen. In de eerste eeuwen van onze jaartelling waren er in het oude Rome verschrikkelijke zaken aan de orden. Het leven was voor velen zeer, zeer zwaar. Maar in die wereld bracht Paulus het Evangelie van Gods genade. En zo kwam er heling en redding voor verloren mensen. Huwelijksrelaties werden hersteld, seksualiteit werd beperkt tot een zaak van één man en één vrouw binnen het huwelijk, de zondag werd de algemene rustdag en zo meer. De God die deze voorrechten aan Europa schonk leeft nog. In alle rumoer is van die Gods alleen verwachting. En van Zijn Christus, door de kracht van Zijn Geest. Dat geldt ook vandaag. Ook voor mensen in Amsterdam.

Door Ds. W. Visscher

Kerkzegel vastgesteld

OUDDORP – In de vergadering van de kerkenraad van de Hervormde Gemeente (Dorpskerk) Ouddorp is recent het vaststellen van een kerkzegel besproken. Bij de totstandkoming van het kerkzegel is samengewerkt met LOGOprof visuele uitingen in Stellendam.

Als symbool van de kerkelijke gemeente is gekozen voor het harpje met de trompetten zoals dat het rugwerk van het orgel siert. Op de voorgrond een opengeslagen Bijbel met een tekstverwijzing naar Psalm 43 vers 4. Het geheel geflankeerd met de Alpha en Omega-tekens. In de rand is de naam van de duif, zoals deze in het logo van het kerkgenootschap wordt gevoerd. Als lettertype is gebruikt Lucida Handwritting. Dit lettertype komt overeen met het naambord dat op de zuidgevel van de kerk is aangebracht. Destijds heeft Monumentenzorg daarover advies uitgebracht en heeft de gemeente ingestemd met het plaatsen van dit bord. De symboliek van het zegel vertolkt het volgende: harp met trompetten met de verwijzing naar Psalm 43:4. Alpha en Omega-teken: symbool voor God, verwijzing naar Openbaringen 1:8. Het Boek: verwijzing naar de Bijbel. Duif: symboliseert de Heilige Geest. Verwijzing naar Lucas 3:22.

Genade voor rechtelozen

Drukkerij Van Velzen te Krabbendijke heeft in samenwerking met de activiteitencommissie van de Gereformeerde Gemeente Krabbendijke een prekenbundel het licht doen zien. In 2011 is het kerkgebouw ingrijpend verbouwd en door het kopen van deze uitgave draagt u gelijk een steentje bij aan de renovatie. Het zijn acht preken door vier verschillende predikanten. Deze predikanten hebben allemaal banden met de gemeente van Krabbendijke.

Ds. G. Hoogerland was van 1972-1996 woonachtig in Krabbendijke. Hij werd door zijn vader in 1979 bevestigd in het ambt van ouderling. Tot zijn vertrek in 1996 naar Nunspeet heeft hij dit ambt mogen bekleden. Twee jaar later, in 1998, werd hij toegelaten tot de studie aan de Theologische School te Rotterdam. Hij diende achtereenvolgens de gemeenten van Drachten, Kruiningen en sinds juli 2012 de gemeente van Stolwijk. Hij schreef een preek n.a.v. Matth. 11: 16-17 over de gelijkenis van de kinderen en een preek met als tekst Hooglied 1:2: Het verlangen der liefde.

Ds. P. Melis werd in 1949 in Krabbendijke geboren. Tot zijn trouwdag in 1973 heeft hij hier gewoond. In 1985 werd hij toegelaten tot de studie aan de Theologische School te Rotterdam. Hij diende de gemeenten van Nieuw-Beijerland, Genemuiden, Veen en momenteel de gemeente van Ermelo (vanaf april 2011). Zijn bijdragen gaan over Jesaja 63:14: Gods leiding met Zijn volk en uit Job 16:20b: Het druipende oog van Job.

Ds. G. van Manen, was vanaf zijn 6e jaar woonachtig in Oostdijk en (doop)lid van de gemeente Krabbendijke. Hij diende de gemeente eerst als diaken en later als ouderling. Hij werd in 2001 toegelaten tot de studie aan Theologische School te Rotterdam en diende de gemeenten van Middelharnis (2005) en Elspeet (2009). Hij heeft een preek aangeleverd over Manasse en onderwijs voor de biddag, naar aanleiding van de geschiedenis van Martha en Maria: Eén ding is nodig.

Tenslotte ds. A. Verschuure, geboren en getogen in Goes, later woonachtig in Gouda, waar hij een aantal jaren het basis-/speciaal onderwijs diende. In 1998 werd hij toegelaten tot de studie aan de Theologische School en diende de gemeente van Krabbendijke (2002) en sinds 2007 de gemeente van Scherpenzeel. Zijn preken handelen over: Een heerlijke boodschap in een bange tijd, in het licht van Pasen (Genesis 45:26-28) en Genade voor rechtelozen (Numeri 27: 1-7) over de geschiedenis van de dochters van Zelafead. Tevens draagt deze bundel de titel van de bovengenoemde preek. Ds. C. Sonnevelt schreef een woord vooraf met een hartelijke aanbeveling en wens, dat de Heere nog nieuweling geboren deed worden in Sion, maar ook dat er knechten uit voort mogen komen, zoals Datheen verwoord met de woorden:

Uit hen zal altijd iemand komen voor, Om den nakomers te leren Zijn Woord. Het ISBN nummer is 9.789.082.135.305 en deze prekenbundel kost € 12,90. Geschikt voor de leesdiensten en voor persoonlijk gebruik.

Een Woord ter rechter tijd

Een Woord ter rechter tijd

Op initiatief van de Gereformeerde Gemeente Sliedrecht is bij uitgeverij de Ramshoorn een boek uitgegeven onder de titel: 'Een Woord ter rechter tijd', gelegenheidspreken voor het kerkelijk jaar. Deze prekenserie volgt het kerkelijk jaar: van Advent tot Pinksteren. De predikanten uit de classis Dordrecht hebben aan deze bundel feeststoffen meegewerkt. Het voordeel is, dat deze preken telkens ter hand genomen kunnen worden bij de stof die in het kerkelijk leven aan de orde is.

Er is ook gedacht aan onze ouderen, want het is een duidelijk en goed leesbaar boek geworden met een groter lettertype. De preken zijn dus voor een brede doelgroep bruikbaar. De uitgever heeft in een begeleidend schrijven gevraagd om deze bundel in de maand december te bespreken. Helaas kwam deze bundel pas een maand geleden in mijn bezit, toch voldoe ik graag aan het verzoek om deze bundel te bespreken en aan te bevelen, al is het augustus geworden. Maar dat hoeft geen verhindering te zijn om dit boek aan te schaffen.

Het boek bevat 9 preken en is verkrijgbaar bij de Gereformeerde Gemeente te Sliedrecht (acs@gergemsliedrecht.nl), maar ook bij elke boekhandel. Het boek kwam tot stand in samenwerking met Uitgeverij De Ramshoorn te Goes en kost € 18,50. ISBN nummer: 9.789.461.150.769.

De volgende predikanten hebben meegewerkt:

Ds. L. Blok: Adventspreek over Leviticus 26:11
Ds. H. Hofman: Kerstpreek over Lukas 2:7b
Ds. M. Karens: Oudejaarspreek over 1 Johannes 2:18a
Ds. J. Schipper: Nieuwjaarspreek over Psalm 43:3
Ds. A. T. Huijser: Lijdenspreek over Johannes 12:24
Ds. J. van Rijswijk: Goede Vrijdagpreek over Markus 15: 42-47
Ds. W. J. Karels: Paaspreek over Johannes 20:1-11
Ds. A. T. Huijser: Hemelvaartspreek over Daniël 7:13-14
Ds. W.J. Karels: Pinksterpreek over Handelingen 2:1-4a

De preken zijn uitgesproken door de zeven predikanten, die in 2014 de classis Dordrecht dienden. Deze bundel biedt mogelijkheden voor de het gebruik in de leesdiensten, maar zijn vanzelf ook waardevol voor persoonlijk gebruik.

Pionieren voor een nieuwe toekomst in Afrika

Geoff Flikweert op het perceel waarop hij op biologische wijze producten verbouwt. Foto: Hans Villerius

Geoff Flikweert bedrijft op biologische wijze landbouw met primitieve middelen

OUDDORP – 'De Elzenhof'. Dat is de naam van het eigen bedrijf dat Geoff Flikweert op 1 januari jl. startte. Een kleinschalig agrarisch bedrijf waarin hij zo veel mogelijk op biologische leest geschoeide producten verbouwt. Groenten, ook 'vergeten' groenten, fruit en eetbare bloemen worden met passie geteeld rondom het woonhuis, waarin hij met zijn vrouw Anna en hun twee kindertjes woont, op een prachtig en rustig plekje aan de Bosweg in Ouddorp. Hier stelt Anna op vrijdag en zaterdag ook een theetuin open, waarin ze heerlijke zelfgebakken taarten bij de vers gezette koffie of thee presenteert. En er staat een 'stalletje' langs de weg, op eigen terrein, waarin dagelijks verse oogst te koop wordt neergelegd.

Door Hans Villerius

Hoewel Geoff (spreek uit als 'Dzjef') een administratieve opleiding heeft, is hij al jarenlang – en met veel plezier – werkzaam op het land, in dienst bij een landbouwbedrijf in de eigen woonplaats. Naast deze baan, vier dagen in de week, runt hij zijn eigen bedrijf, waar hij op vrijdag, zaterdag, 's avonds en soms ook 's morgens vroeg te vinden is. "Maar 't zijn wel twee heel verschillende dingen", legt Geoff uit, "of je op de reguliere manier producten verbouwt of op een zo veel mogelijk biologische manier". Echt biologisch of echt ecologisch mag hij zich niet noemen. Daarvoor zijn certificaten nodig en die heeft hij niet. "Maar dat betekent niet dat je dan in de praktijk ook niet op biologische wijze kunt werken. Ik zie dit gewoon als uitdaging, om te ondervinden dat 't ook anders kan dan met chemische bestrijdingsmiddelen en bemesting. Ziekten en plagen in het gewas moet je dan natuurlijk wel op een andere manier te lijf gaan, maar die manieren zíjn er ook. Alleen kost dat flink meer tijd."

Rentmeesterschap

Wat heeft Geoff ertoe bewogen om biologisch bezig te zijn en daarin zelfs een eigen bedrijf te starten? De jonge agrariër (24) vertelt er openhartig over.
"Het is eigenlijk in 2012 al begonnen. Toen ben ik voor vijf maanden naar Ethiopië geweest en heb ik gewerkt in de omstandigheden van daar. Sindsdien ligt dáár mijn passie. Er is daar zoveel goede landbouwgrond die niet benut wordt, eenvoudigweg omdat de mensen er de mogelijkheden niet voor hebben. Ze zijn te arm om de benodigde landbouwapparatuur te kunnen bekostigen en om te kunnen beregenen, en ze hebben ook de kennis niet om dit werk te doen. Velen werken zelfs helemaal niet en kunnen daarom nauwelijks hun gezin onderhouden, met alle gevolgen van dien. Daarom voel ik 't als een stukje rentmeesterschap om met de kennis en de mogelijkheden die wíj hebben dáár bij te dragen aan een stukje ontwikkelingswerk. Om de mensen daar aan werk te helpen, zodat ze wél hun gezinnen kunnen onderhouden. Dit, in combinatie met een winstgevend bedrijf runnen, zie ik als onze toekomst daar voor ons liggen." Geoff heeft daar z'n vrouw Anna (20) helemaal in mee, want ook zij dacht altijd al aan zo'n soort toekomst.

Pionieren

En hierop is 't gericht dat ze per 1 januari jl. De Elzenhof zijn begonnen. Want, zo verduidelijkt Geoff verder, "dáár boeren is natuurlijk niet te vergelijken met hoe je dit werk hier doet. Met primitievere middelen en zonder chemische stoffen te gebruiken bedrijf je daar landbouw. En om er alvast bedrevenheid in op te doen, ben ik op 't perceel grond hierachter begonnen met agrarische activiteiten op een primitievere manier uit te voeren, met eenvoudig gereedschap, natuurlijke bemesting en andere manieren om ziekten en plagen onder de knie te krijgen. Een beetje pionieren eigenlijk."
Het is een hele lijst van producten die Geoff opnoemt die hij verbouwt: courgettes, komkommers, bonen, kroten, snijbiet, schorseneren, pastinaak, zomerwortels, suikermaïs, krulsla en diverse andere slasoorten, eetbare pompoenen, bloemkool, tomaten… En waar hij met al dit kostelijke eten blijft? Naast de verkoop aan huis weten strandpaviljoen Brouw aan de Brouwersdam en Beeldentuin Achter De Westduinen aan de Dijkstelweg de Elzenhof inmiddels ook te vinden. En de klandizie neemt nog verder toe.
"We rekenen geen hoge prijzen. Die liggen tussen supermarktniveau en het niveau van biologische groenten in. En we horen van mensen zulke overtuigende reacties dat de smaak van deze groenten zóveel beter is", zeggen Geoff en Anna. "Het geeft wel aan dat het zéker verschil maakt hoe gewassen worden verbouwd." Welke gewassen hij blijft verbouwen, laat Geoff afhangen van de vraag die ernaar is. "Ook dat is een beetje pionieren en dat zal in Ethiopië niet anders zijn", beseft hij.

Deuren open

Wanneer het vertrek naar Afrika in beeld komt, weten Geoff en Anna absoluut nog niet. Ze maken zich er ook totaal niet druk om. "We zien wel hoe de dingen zich ontwikkelen." In de wetenschap dat er Eén is Die hun leven leidt, letten ze erop of er 'deuren' opengaan die naar die nieuwe toekomst leiden. "Dat duurt misschien nog jaren, maar 't zou ook zo maar ineens volgende week kunnen zijn…"
In de tussentijd pioniert Geoff hier in vrije tijd verder en ontvangt Anna op vrijdag en zaterdag tevreden gasten in haar theetuin, om hen – eveneens voor een vriendelijke prijs – te laven met lekkers uit eigen keuken.

Column

De zwijgende begroeting

'Waarom zeg je hoi tegen al die mensen?' Dat vraagt mijn broer als ik met hem een rondje door het dorp loop. Hij is een echt stadsmens, na Londen en Utrecht woont hij nu in Amsterdam. Dat ik de mensen groet die ik op straat tegenkom, vindt hij maar raar. 'Je kent ze niet eens allemaal.' Nog gekker vindt hij het als we de volgende dag in de auto rijden en ik regelmatig mijn hand opsteek. Hij vindt het grappig als een man die ik groet omdat hij voorrang geeft, stuurs voor zich uit blijft staren. 'Zie je wel, heus niet iedereen wil zwaaien.'

Een paar weken later ga ik klussen in zijn nieuwe flat in de Amsterdamse Bijlmer. Als ik 's morgens met wat gereedschap naar de lift loop komt er een stoere knul aangelopen. Als hij mijn kant op kijkt zeg ik op de automatische piloot 'Mogge'. Hij kijk me wat verdwaasd aan en maakt zich daarna snel uit de voeten. Bij de mensen die ik daarna tegenkom moet ik iedere keer bewust bedenken dat het niet normaal is om ze te groeten. Ik ga die ochtend nog één keer de mist in bij een bouwvakker in een witte overall. Die ruikt gelijk kansen en vraagt: 'Hebbie een stukadoor nodig?'

Begroetingen op het platteland zijn er in soorten en maten. Het mooiste vind ik de zwijgende begroeting. Die wordt voornamelijk uitgevoerd door mannen die pensioengerechtigde leeftijd al een tijdje gepasseerd zijn. Zo zag ik pas twee heren die uit tegenovergestelde richting op elkaar af fietsten. Ze staken op hetzelfde moment hun hand op, dat was voldoende. De hoofdgroet is een variant van de zwijgende groet. Die gebruik je bijvoorbeeld op de fiets als je met je ene hand een zak aardappels vasthoudt op de bagagedrager. De andere hand van het stuur halen is riskant, dus knik je met je hoofd. Het is best lastig om de hoofdgroet er geloofwaardig uit te laten zien. Soms lijkt het leven in de stad een stuk eenvoudiger…

Ingestuurd

Palingfuiken bij Stellendam. Foto ingestuurd door Bep Ardon-Knops.

Schilderles voor beginners

OUDDORP - In Ouddorp wordt al geruime tijd schilderles gegeven voor beginners. De opbrengst is voor goede doelen als Open Doors, diverse zendingsacitviteiten in Afrika, maar ook voor allerlei projecten in Israël, zoals Jemima, St. Seeds of Hope e.a. Al enkele duizenden euro's hebben de cursisten in de afgelopen jaren bij elkaar geschilderd. Elke cursist betaalt € 55,- voor vijf lessen, daarvan wordt tenminste € 25,- direct opzij gelegd voor goede doelen. Wat overblijft is voor de onkosten en voor een handreiking hier en daar of voor nog een extra goed doel. Ook in de maand augustus is er elke dinsdagavond van 19.30 tot 21.30 uur een groepje cursisten aan het schilderen. Het principe is eenvoudig: Samen schilderen met de docent, waardoor al doende allerlei technieken en vaardigheden worden beoefend. Elke cursist gaat dan ook altijd met een leuk werkje naar huis! Er is nog ruimte voor nieuwe cursisten. De lessen worden verzorgd in een lokaaltje van de Doopsgezinde Gemeente in Ouddorp, Dorpstienden 3. Eind oktober starten er ook weer lessen op dinsdagochtend. Wie info vraagt, krijgt een bevestiging van de precieze data. Drs. R.H. Hartkamp, Bijbelleraar en bevoegd tekendocent, geeft leiding aan de schilderlessen. Neem voor meer informatie of om aan te melden contact op: r.h.hartkamp@kpnmail.nl of tel. 0181-415274.

Dressuurwedstrijd Oostmoer

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Uitslag van de dressuurwedstrijd voor pony's, proef F2, gereden op zaterdag 1 augustus 2015 in Manege Oostmoer, Oostmoersedijk 2a te Stad aan't Haringvliet. Voor deze proef dient een minimaal aantal punten behaald te worden van 210.

Suzanne v.d. Heijden, Murphy, 244 pnt; Lisa Stolk, Murphy, 238 pnt; Merel v. Noord, Raisy, 237 pnt; Milou Boeter, Doddle, 237 pnt; Anouk Vogelaar, Daisy, 237 pnt; Elles Mollema, Tinka, 236 pnt; Annah Kooman, Bel Ami, 235 pnt; Chantal Langstraat, Tinka, 232 pnt; Iris v. Noord, Raisy, 231 pnt; Alysia Arensman, Noortje, 229 pnt; Tessa Stolk, Noortje, 225 pnt; Anouk v.d. Lubbe, Button, 225 pnt; Peter Witvliet, Doddle, 216 pnt. Buiten mededinging: Didianne Kristalijn, Iwan, 244 pnt; Ilse Bolijn, Bel Ami, 242 pnt.

Reis naar Israël

GOEREE-OVERFLAKKEE - Vanuit een schildergroep in Ouddorp is het idee ontstaan om in 2016 een reis naar Israël te maken. Een reis naar het land en het volk van de Bijbel. De reis staat gepland voor de meivakantie, van zaterdag 30 april tot zaterdag 7 mei. De meeste van de deelnemers komen van Goeree-Overflakkee. De eerste nachten slaapt het gezelschap in een Kibbutz bij het meer van Galilea, daarna in Hotel Caesar in Jeruzalem. De reis wordt verzorgd door reisorganisatie New-Isropa. Kijk voor meer informatie op www.maakpleziervoortwee.nl.

Goeree-Overflakkee en Regiecentrale Zeeland starten in 2016 pilot voor doelgroepenvervoer

GOEREE-OVERFLAKKEE – Omdat de huidige OV-concessie voor de regio Hoekse Waard en Goeree-Overflakkee medio december van dit jaar afloopt, is in samenwerking met de Provincie gezocht naar een meer efficiënter en doelmatiger inrichten van het reguliere OV, inclusief het kleinschalig OV en het doelgroepenvervoer. Een goed werkend OV-systeem bedient alle inwoners. Dit kan ook een oplossing zijn voor de vervoersbehoefte van een aantal inwoners dat nu gebruik maakt van doelgroepenvervoer. In een informatieve brief aan de gemeenteraad schetst het college van b. en w. de ontwikkelingen in het doelgroepenvervoer met ingang van januari 2016. Op grond van gegevens van een mobiliteitsregisseur van bureau Forseti is een inschatting gemaakt dat er in een pilotproject een mogelijke besparing bereikt kan worden op de kosten van het Wmo-vervoer op jaarbasis van 250.000 euro.

Door Jaap Ruizeveld

Het gemeentebestuur is verantwoordelijk voor het organiseren van de maatschappelijke ondersteuning, waaronder het bieden van de mogelijkheid dat iemand zich kan verplaatsen. Het Wmo-vervoer op Goeree-Overflakkee is in het verleden op basis van een aanbesteding gegund aan Connexxion. Over de uitvoering van deze opdracht bestond ontevredenheid, waardoor na afloop van het contract gezocht werd naar een andere systematiek. De huidige werkwijze, waarbij de Wmo-geïndiceerde een vervoersbudget ontvangt waarmee vervoer kan worden afgenomen bij taxibedrijven die op de juiste wijze de kosten bij de gemeente kunnen declareren, leidt enerzijds tot hoge klanttevredenheid, anderzijds tot hoge kosten. Het leerlingenvervoer en het vervoer voor de dagbesteding zijn op basis van aanbesteding gecontracteerd bij vervoerders of de zorgaanbieders. Het WSW-vervoer wordt door de Webego met eigen middelen verzorgd.

Afhaken

In de aanloop naar een nieuwe afspraak bleek dat de Hoekse Waard afhaakte en de Provincie en de gemeente Goeree-Overflakkee gezamenlijk verder optrokken. Onderzocht werd de mogelijkheid van een pilot kleinschalig OV en doelgroepenvervoer onder leiding van een regisseur van bureau Forseti. De Provincie zag uiteindelijk voor zich geen deelname weggelegd in dit project. Wel is deze overheid bereid een subsidie te verlenen van 200.000 euro voor de duur van de te starten pilot. Voorgestaan wordt het vervoer te organiseren op basis van het scheiden van de regie en het vervoer. Een regie-organisatie biedt de mogelijkheid om een efficiencyslag te maken in de exploitatie van het doelgroepenvervoer, doordat meerdere vervoervormen op één centraal punt worden gepland. Het regiemodel kan zowel publiek als privaat georganiseerd worden.

Niet groot genoeg

Goeree-Overflakkee is niet groot genoeg voor een eigen regiecentrale, hetgeen ook niet past bij een pilotkarakter. Daarom is samenwerking gezocht met de Regiecentrale Zeeland (GVC). De Regiecentrale Zeeland voert sinds enkele jaren de centrale regie uit voor het Wmo-vervoer voor de Oosterschelderegio en Zeeuws-Vlaanderen. Op korte termijn zullen ook de gemeenten op Walcheren aansluiten. De Regiecentrale Zeeland heeft inmiddels veel ervaring opgedaan binnen een landelijk en uitgestrekt gebied vergelijkbaar met Goeree-Overflakkee. Beide partijen hebben besloten, op basis van een regiemodel, een pilot voor 2 jaar, ingaande januari 2016, uit te voeren. Het regiemodel leidt niet tot extra kosten. Het model biedt optimale kansen om op termijn kostenbesparingen te realiseren.

In de etalage van Van der Kamp in Middelharnis zijn oude portretten te zien. Het zijn foto's van eilanders. Maar wie zijn het? Wie het weet kan de namen doorgeven aan het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, dat de pronketalage heeft ingericht. Mail de oplossing naar info.streekmuseum.go@kpnmail.nl of kijk op www.streekmuseum.nl of op de Facebookpagina van het museum. Onder de goede inzenders worden na de zomervakantie tien vrijkaartjes verloot.

Kunstdagenprent 2015

GOEDEREEDE - Het lijkt wel een beetje een traditie te worden; ook dit jaar heeft kunstenaar Hans Dolieslager speciaal voor de Kunstdagen in Goedereede (van woensdag 5 t/m zaterdag 8 augustus 2015) een zeefdruk gemaakt. Een prent op klein formaat (15/15 cm) in een oplage van 30 exemplaren. Was het de vorige keer een ruiter, dit jaar is het een nog niet gemaaid veld, met op de achtergrond een bomenrij. Wederom een prent van de traditionele bloemenzaadteelt op de kop van het eiland. De arbeidsintensieve manier van deze soort landbouw dreigt langzaam te verdwijnen en daarmee ook de kleurrijke velden. Maar voor de kunstenaar is het nog steeds een dankbaar onderwerp om iets mee te doen.

Grote prijs GoedvoorGoed gewonnen door Wim Huizer

MIDDELHARNIS - Ook de jonge postduiven zijn inmiddels aan hun opleiding begonnen. Voordat ze twee maanden oud zijn, vliegen ze al hun rondjes rond het hok. Op een leeftijd van drie maanden mogen ze hun oriëntatievermogen gaan trainen. Eerst op heel korte afstand en dan steeds verder. Op de wedstrijd vanaf Menen over 125 km was de Grote Prijs van Kringloopcentrum GoedvoorGoed te winnen. Met een snelheid van 85 km per uur wint een duif van Wim Huizer deze mooie prijs. Bij GoedvoorGoed wordt een dagbesteding geboden aan mensen met een verstandelijke beperking. Joost van Welsenis is de drijvende kracht achter dit initiatief.

Opening 'Het Dok' op Hernesseroord

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 5 september 2015 vindt de officiële en feestelijke opening plaats van 'Het Dok' op Hernesseroord. Het Dok is een nieuwe dagbestedingslocatie van Zuidwester. Zuidwester nodigt iedereen uit om bij deze feestelijke opening aanwezig te zijn. In het splinternieuwe gebouw Het Dok krijgen ruim tachtig cliënten dagelijks dagbesteding. Zo werken er onder andere cliënten in de nieuwe brasserie Dok16, bij Drukwerk (print- & copyshop) en maken ze mooie (kunst)projecten bij Kunstwereld.

Belangstellenden zijn welkom om de opening bij te wonen. Aansluitend aan de opening vindt de Zuidwester Netwerkloop plaats. De Zuidwester Netwerkloop bestaat uit drie afstanden hardlopen (2,5, 6 en 12 kilometer) en een wandeltocht van 2,5 kilometer. Die is bedoeld voor mensen in een rolstoel, kinderen en niet-hardlopers. Het sportevenement vindt plaats op en rond het terrein van Hernesseroord. Het doel van het evenement is verbindingen leggen tussen verschillende organisaties en mensen met en zonder een beperking. Deelname is gratis, kijk voor meer informatie op www.netwerkloop.nl.

Programma openingsdag

Het programma van de opening ziet er als volgt uit. Om 10.30 uur inloop, 11.00 uur welkomstwoord, 11.15 uur openingshandeling door wethouder De Jong, 11.30 uur rondleiding, hapje en drankje. Het openingswoord en het startschot voor de wandeltocht van 2,5 kilometer is ook om 11.30 uur. 12.00 uur startschot 12 kilometerloop, 13.30 uur startschot 2,5 kilometerloop, 14.00 uur startschot 6 kilometerloop en om 15.15 uur afsluiting evenement.

Brandblussers geen speelgoed…

MIDDELHARNIS – Nu het weer zomers weer is én vakantie, zal er weer veel buiten- en vooral veel watervertier worden gezocht. Net als in de eerste helft van juli, toen we genoten van de eerste hittegolf dit jaar.

Attente lezers van onze krant genoten toen ook van 't aangenaam verpozen op het havenhoofd van Middelharnis, waar verscheidene jongeren zich eveneens naar hartenlust vermaakten, zwemmend, plonzend, duikend, waarvoor ze handig gebruik maakten van een binnenvaartschip dat langs de kant lag afgemeerd. Bedenkelijk vonden ze de waterpret echter worden toen de aandacht van de jeugd getrokken werd naar de op het schip aanwezige brandblussers. Die werden van boord gehaald om aan de wal leeggespoten te worden… Leuk natuurlijk, zo'n wit schuimtafereel, maar als straks aan boord brand uitbreekt en men in allerijl erger zoekt te voorkomen, beginnen ze niets met brandblussers die plotseling leeg blijken te zijn…! Met alle gevolgen van dien…

Op het laatste moment, terwijl het allerlaatste schuim vervloog, maakten onze lezers er nog een fotootje van, om hier toch even de aandacht op te willen vestigen.

OUDDORP - Op zaterdag 5 september 2015 starten de jongste talenten van WFB met de eerste training van het nieuwe voetbalseizoen. Bij het zogenoemde kabouterteam van de Ouddorpse voetbalvereniging is altijd ruimte voor nieuwe leden.

Elke zaterdagochtend wordt op het voetbalterrein in Ouddorp een training gegeven. Ook zijn de kabouters van WFB opnieuw ingeschreven voor de competitie op Goeree-Overflakkee, die in samenwerking met de KNVB is opgezet. De kabouters worden op alle zaterdagen begeleid door de speciaal opgeleide trainers Kim Fokker, Eric Moerkerk en Wilbert Moerkerk. Met de belangrijkste doelstelling 'spelend met spelplezier leren voetballen' hopen zij zoveel mogelijk kinderen een onvergetelijk voetbaljaar te geven.

Doe mee

Meedoen met de kabouters is mogelijk vanaf de eerste zaterdag na de vijfde verjaardag van uw kind. Uiteraard is een keertje vrijblijvend meedoen/kijken altijd mogelijk. Meer weten over kaboutervoetbal bij WFB, stuur dan een e-mail naar jeugdcommissie@vvwfb.nl.

High tea in het museum: op bezoek bij opa en opoe

SOMMELSDIJK – Een zeer speciale ontvangst voor de familie Van Heemst-van Eck in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Ze kregen zaterdag 1 augustus een Flakkeese high tea in het Flakkeese kamertje in het museum.

Na de verwelkoming met een advocaatje, was er een rondleiding door het museum. Daarna was het tijd voor de warme wentelteefjes, boterkoek, bolussen, vijf soorten chocolade en ga zo maar door. Zelfs de poters met spek ontbraken niet. De bediening was uiteraard geheel in stijl gekleed. Het was echt alsof de familie Van Heemst op bezoek was bij opa en opoe.

Maar waar hadden ze dit onthaal aan te danken? De familie Van Heemst had zich tijdens de Havendag, op 5 juni in Middelharnis, in de stand van het Streekmuseum laten fotograferen in historische kledij. 'Krientje' en 'Wullum' verzamelden vervolgens de meeste likes op de Facebookpagina van het museum. Daarmee wonnen ze de Flakkeese high tea.

Met activiteiten als tijdens Havendag, maar ook met speurtochten voor kinderen, wil het Streekmuseum meer mensen laten kennismaken met de historie van Goeree-Overflakkee. Dit jaar is er een expositie van WO2GO te zien. Die geeft de eilandelijke slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog een gezicht.