info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

30 juni 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 30 juni 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Stellendam is uniek visserij-innovatiecentrum rijker

Voordat de openingshandeling plaatsvond, knipten wethouder Arend-Jan van der Vlugt (r.) en UFA-directeur Johan van Nieuwenhuijzen een lint door. Foto: Hans Villerius

STELLENDAM – De visserijcluster in deze regio is sinds afgelopen vrijdag officieel een belangrijke aanwinst rijker: Visserij-innovatiecentrum Zuidwest Nederland. Een testcentrum, gelegen tegenover de visafslag te Stellendam (UFA), waarin vernieuwing en verduurzaming van visserijtechnieken kunnen worden getest in een situatie die overeenkomt met die op de zeebodem. Hierdoor hoeft voor dergelijk onderzoek niet meer met een vissersboot de zee op te worden gegaan, wat niet alleen veel duurder is en veel meer tijd vergt, maar wat ook veel lastiger is om uit te voeren in vergelijking met het vrijdag in Stellendam geopende Visserij-innovatiecentrum.

Door Hans Villerius

Het centrum is opgezet naar voorbeeld van gelijksoortige centra in Denemarken en Frankrijk. In een zoutwaterbassin voorzien van een zandbodem kunnen vissers bijvoorbeeld netwerken testen, aanpassingen aan vistuig doen en nieuwe vistechnieken uitproberen. Vernieuwing zal de concurrentiepositie van de regionale visserij verder versterken. Het Visserij-innovatiecentrum is een project dat tot stand is gekomen dankzij bijdragen van de Stichting Verduurzaming Voordelta en het Europees visserijfonds. Wethouder Arend-Jan van der Vlugt van de Gemeente Goeree-Overflakkee verrichtte samen met UFA-directeur Johan van Nieuwenhuijze de officiële opening.

Belangstelling

Toen de opening plaats zou vinden viel uit het aantal aanwezige belangstellenden echter niet op te maken dat het om een bijzonder project ging. Vrijwel geen enkele genodigde kwam opdagen vóór het tijdstip waarop het programma voor de openingshandeling van start zou gaan. Het had echter niets te maken met desinteresse of iets van dien aard. Het verkeer naar het eiland zat muurvast. Het wegennet kon de enorme stroom auto's naar het Concert at Sea, dat vrijdag en zaterdag op de Brouwersdam gehouden werd, niet aan en menigeen die hier niet op was bedacht kwam beduidend later op zijn of haar plaats van bestemming aan. Eén van die bestemmingsplaatsen was ook het te openen Visserij-innovatiecentrum Zuidwest Nederland. Ter plekke besloot de organisatie daarom enkele afzonderlijke programmaonderdelen in elkaar te schuiven. Daardoor kon het openingsprogramma later van start gaan, waren de meeste genodigden op het startmoment toch gearriveerd en bleek het officiële gedeelte van het programma zelfs precies op het tijdstip te kunnen worden afgerond zoals vooraf was gepland.

Lees meer op pagina 3.

Trouwen in Westvoorne, voor één keer dan…

GOEDEREEDE – Heel wat bekijks trok het, afgelopen vrijdag aan 't eind van de ochtend in Goedereede, toen Katharina van Splunder en Jouke Rozendaal elkaar het ja-woord gaven.

Verscheidene groepjes belangstellenden stonden al op de uitkijk, op de hoeken en halverwege het Hongaarseplein en vanaf de balkons van woonzorgcentrum Westvoorne, waar het huwelijk gesloten werd. Want een huwelijksvoltrekking op déze plek, da's nooit eerder voorgekomen en het zál er waarschijnlijk ook niet meer voorkomen. Vrijdagmorgen alleen wel en het toen nog aanstaande bruidspaar heeft er heel wat voor moeten doen om dit voor elkaar te krijgen. De ouders van de bruid wonen in Westvoorne en de bruid zelf, nog bij haar ouders wonend, ook. Daarmee was ze vanzelf ook de jongste bewoner van het complex. Al met al is het 't bruidspaar toch gelukt om hier hun huwelijk te laten voltrekken. Dat gebeurde in zaal 'Windvang', op de benedenverdieping van het complex. Hier waren ook verscheidene cliënten van Sjaloom Zorg aanwezig, die in woonvoorziening Elkersweide in Dirksland wonen, waar Katharina werkt. In de mooiste kleren gestoken, en de dames van een prachtig kapsel voorzien, mochten ze er getuige van zijn hoe 'hun' Katharina het huwelijksbootje in ging, waarvan de trossen werden losgemaakt op het moment dat Katharina en Jouke het ja-woord uitspraken en hun handtekeningen onder de trouwakte zetten. In Westvoorne, voor één keer dan…

(Tekst en foto: Hans Villerius)

Goereese Kunstdagen dit jaar begin augustus

GOEDEREEDE - De Goereese Kunstdagen, die traditiegetrouw in de laatste week van augustus werden gehouden, worden dit jaar eerder gehouden. Van dinsdag 4 tot en met zaterdag 8 augustus. De feestelijke opening zal op 4 augustus plaatsvinden in de molen. Tijdens de Kunstdagen zullen 25 kunstenaars hun werken tonen. Verder zijn er lezingen, kinderworkshop's, een cultureel gesprek, enz. Meer info op www.kunststichtinggoedereede.nl.

Zendingsmiddag Mbuma zending

NIEUWE-TONGE – Zaterdag 4 juli zal er een zendingsmiddag worden gehouden van de Mbuma zending. De bijeenkomst – waarbij een ieder welkom is – vindt plaats in de Hersteld Hervormde Kerk van Nieuwe-Tonge, Westdijk 37. Sprekers op deze dag zijn: ds. H. de Greef, ds. D. Heemskerk en ds. A.A. Egas. De aanvang is 14.30 uur. Tijdens deze middag worden ook enkele zendingsartikelen verkocht.

MIDDELHARNIS - In het tweede tijdvak zijn de volgende leerlingen geslaagd.

VWO, profiel natuur en techniek:
Leander Overbeeke, Ooltgensplaat.

HAVO, profiel cultuur en maatschappij:
Mariska van Wageningen, Middelharnis.

HAVO, profiel economie en maatschappij:
Ward van den Berg, Ooltgensplaat; Coen Hage, Tholen; Ruben Landman, Herkingen; Erik Verhage, Anna Jacobapolder.

HAVO, profiel natuur en gezondheid:
Remko Nieuwland, Herkingen.

HAVO, profiel natuur en techniek:
Vincent van Rossum, Sommelsdijk.

VMBO, gemengde leerweg:
Pieter Leijdens, Melissant.

MAVO:
Kim Hoogendoorn, Numansdorp.

2 / 24

Agenda

Donderdag 2 juli

OUDDORP – Hervormde Kerk. Donderdagavond-orgelconcerten door professionele organisten. Aanvang 19.00 uur. Jan Bezuijen voor en met kinderen van groep 7 en 8.

Vrijdag 3 juli

NIEUWE-TONGE – Bingo-avond. Ons Dorpshuis. Aanvang 19.30 uur.

Zaterdag 4 juli

MIDDELHARNIS – Repaircafé. Elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 13.00 uur. Locatie: Kringloopcentrum Goed voor Goed, Simon Stevinweg 49.
MIDDELHARNIS – Straatverkoop Oost Voorgors, van 9.00 tot 15.00 uur.
STELLENDAM – Open Imkerijdag & Grote Boerderijfair met oude ambachten en live schapen scheren, van 9.30 tot 15.30 uur in Theetuin Landwinkel Keizer, Damweg 1-a.
DIRKSLAND – Schuurverkoop ten bate van zending Gereformeerde Gemeenten, van 10.00 tot 15.00 uur. Rommelmarkt, tweedehands kleding en meer dan 1500 boeken, Watertoren 13 te Dirksland (bedrijventerrein Watertoren).
DIRKSLAND – Marathonbingo in de Victoriahal ter afsluiting van het seizoen. Opgeven kan tot en met 2 juli (0187) 493186 of 487170, of 06 20213165.
OUDDORP – Zingen bij de Vuurtoren met Deo Cantemus en Brassband Concordia, aanvang 19.00 uur.
DEN BOMMEL – Landwinkeldag bij Landwinkel 't Zand, Lageweg 6. Er wordt de hele dag vis gebakken. Eventuele bestellingen opgeven via 0187 612300.

Zaterdag 11 juli

SOMMELSDIJK – Pannenkoekenrestaurant bij familie De Boer, Bekadeweg 32. Opbrengst t.b.v. Dokterspost in Roemenië. Aanmelden via 0187 482017 of geertje95@live.nl www.werkgroepzegveld.nl.

Donderdag 16 juli

OUDDORP – Hervormde Kerk. Donderdagavond-orgelconcerten door professionele organisten. Aanvang 20.00 uur. Entree € 10,-. Kinderen t/m 15 jaar gratis. Rinus Verhage.

Zaterdag 18 juli

OUDDORP – Hervormde Kerk. Inloop orgelbespelingen door predikanten en organisten. Aanvang 14.15 uur. Einde 15.15 uur. Ds. C.J. Droger.
OOLTGENSPLAAT - Repaircafé Ooltgensplaat geopend: elke derde zaterdag van de maand van 10.00 tot 14.30 uur, locatie Fort Prins Frederik, Havendijk 16.

Zaterdag 25 juli

OUDDORP – Hervormde Kerk. Inloop orgelbespelingen door predikanten en organisten. Aanvang 14.15 uur. Einde 15.15 uur. Anton Weenink.

Dinsdag 28 juli

OUDDORP – Fietstocht over de kop van Goeree t.b.v. Diaconaal gastenhuis 'de Oase'. Start bij Kwekerij Klepper, Oudelandseweg 27, Ouddorp. Route: 22 km. Inschrijven van 18.30 tot 19 uur. Kosten 2,50 euro p.p., max. 10 euro per gezin.

Donderdag 30 juli

OUDDORP – Hervormde Kerk. Donderdagavond-orgelconcerten door professionele organisten. Aanvang 20.00 uur. Entree € 10,-. Kinderen t/m 15 jaar gratis. Abram Bezuijen.

Zaterdag 1 augustus

OUDDORP – Hervormde Kerk. Inloop orgelbespelingen door predikanten en organisten. Aanvang 14.15 uur. Einde 15.15 uur. Nog niet bekend.
MIDDELHARNIS – Repaircafé. Elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 13.00 uur. Locatie: Kringloop centrum Goed voor Goed, Simon Stevinweg 49.

'Samenwerken belangrijk om de visserijcluster in de regio te versterken'

Het zoutwaterbassin van het visserij-innovatiecentrum. Foto's: Hans Villerius

STELLENDAM – Het Visserij-innovatiecentrum bundelt de kennis van verschillende organisaties en technische partners en is door samenwerking tot stand gekomen. Het idee voor het centrum ontstond vier jaar geleden tijdens een internationale studiereis van vissers. "Nederlandse vissers zijn tot nu toe aangewezen op centra in Denemarken en Frankrijk om bijvoorbeeld de werking van nieuw vistuig te testen. Daarmee zijn aanzienlijke tijd en kosten gemoeid. Het moest toch mogelijk zijn de kennis en krachten te bundelen voor het opzetten van een innovatiecentrum in Nederland", aldus Johan van Nieuwenhuijzen, voorzitter van de Lokale Visserij Groep Zuid-Hollandse Delta en mede-initiatiefnemer van het centrum.

Van Nieuwenhuijzen noemde als allereerste aanzet om tot dit innovatiecentrum te komen de motie die CDA-gemeenteraadslid Dirk Pijl, toen nog voor de voormalige gemeente Goedereede, deed om te kijken naar de mogelijkheden om de dertigduizend euro in de wacht te slepen die het Europees Visserijfonds had liggen voor visserij-innovatie. De motie werd gesteund door de SGP en daarmee is wethouder Arend-Jan van der Vlugt aan de slag gegaan. Uiteindelijk werd de 'vangst' een bedrag van 2,3 miljoen euro, bestemd voor de gehele Nederlandse visserij. Uit dit bedrag, maar ook met eigen bijdragen, kon het nieuwe visserij-innovatiecentrum in Stellendam worden gefinancierd. De kosten hiervan bedroegen 350.000 euro.
In een loods zijn een bijna 33 meter lang en drie meter breed zoutwaterbassin van twee meter hoog gerealiseerd. Het bassin heeft een 30 cm. dikke zandbodem waar een visnet voortgetrokken kan worden door 1,40 meter diep water. Een loopwagen die over rails rijdt die aan weerszijden op de bassinrand zijn aangebracht trekt het net voort. Dit kan met wisselende snelheden worden gedaan. De totale hoeveelheid water in de betonnen bak bedraagt ongeveer 185 kuub en wordt gefilterd om het water helder te houden. Het bassin is voorzien van camera's en andere geavanceerde apparatuur voor het meten van de resultaten.

Samenwerken

Wethouder Arend-Jan van der Vlugt stak niet onder stoelen of banken "supertrots te zijn op deze nieuwe aanwinst, die gericht is op de toekomst, en op de gehele visserijcluster die we hier hebben. Innovatie is één van de speerpunten van de Toekomstvisie van de gemeente Goeree-Overflakkee. Het samenbrengen van de kennis van verschillende organisaties en technische partners in dit centrum gaat vissers helpen een verdere verduurzamingsslag te maken. En daarin samenwerken is ontzettend belangrijk om de visserijcluster in de regio te versterken."
Johan Baaij, visser van de TH-10, is beheerder/manager van het Visserij-innovatiecentrum. Hij beklemtoonde vrijdag het belang van continue vernieuwingen van het vistuig. "Het net is het belangrijkste gereedschap van een visserman. Je bent er steeds mee bezig om dat te optimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht, de vorm van de mazen, het gebruik van andere materialen, en het aanbrengen van ontsnappingspanelen. Nu hebben wij daarvoor een natuurgetrouwe testruimte en kunnen daar de resultaten direct goed zien."
Dat laatste heeft het innovatieve visserijbedrijf Seafarm uit Kamperland al ondervonden. Het heeft al enkele testen in het Visserij-innovatiecentrum Zuidwest Nederland uitgevoerd met een vistuig voor de visserij op mesheften. Mariene bioloog Ronald de Vos is als onderzoeker betrokken bij de testen die Seafarm heeft laten doen in het bassin. En ook hij gaf hier vrijdag enige toelichting op. "Wij vissen al met een hele milieuvriendelijke vismethode die ook MSC gecertificeerd is, maar wij kijken altijd verder. Wij zijn met proeven bezig om te zien of mesheften ook met een pulstuig, dus door middel van kleine elektrische schokjes bevist kunnen worden. De eerste testen die wij in Stellendam hebben gedaan zijn zodanig positief dat wij nu een grotere praktijktoets kunnen doen. De faciliteiten in het innovatiecentrum hier hebben ons heel veel tijd en geld bespaard omdat wij direct konden zien wat wij deden. Je kunt ook telkens iets veranderen en het effect ervan direct meten. Bovendien kun je zowel biologische als fysiologische testen uitvoeren. En wat de impact van vernieuwingen is in breder verband, bijvoorbeeld op andere organismen. Doordat hier kennis samenkomt, kom je sneller en efficiënter tot vernieuwingen. Het is een innovatiecentrum van, door en voor ondernemers. Maar ook de overheid, wetenschappers en natuurorganisaties zouden hier veel belangstelling voor mogen hebben. Want hier wordt transparant en inzichtelijk gemaakt wat de effecten zijn van innovatie en verduurzaming."
De visserij heeft nog veel uitdagingen voor het maken van een verdere verduurzamingsslag, gaf voorzitter van de visserijcombinatie Anton Dekker vrijdagmiddag ten slotte aan. "Maar dat kunnen we niet alleen, dat moeten we samen doen. Prioriteit nummer één is het beperken van de bijvangst, om zo de overlevingskans van de vis te vergroten. Daarnaast dient gezocht te worden naar alternatieven voor het zgn. pluis-materiaal dat ter bescherming is bevestigd onderaan de netten. Het nieuwe visserij-innovatiecentrum is bij uitstek geschikt om met alternatieve materialen te experimenteren!"
Het was Cees Sinke die daarna met een druk op de knop de openingshandeling verrichtte en daarmee de loopwagen boven het bassin in beweging zette. Alleen deze keer nog zonder innovatie- of duurzaamheidsdoeleinden.

Vervolg van de voorpagina

Bewonersvakantie De Vliedberg naar Koudekerke

OUDDORP - Na een goede voorbereiding en met een enthousiast team - bestaande uit Therese, Greet, Cornelia - zijn van 2 tot en met 5 juni zeven bewoners van woongroep 6 en 7 naar vakantiepark Broedershoek in Koudekerke geweest. Hieronder een kort verslag.

"Dinsdag 2 juni vertrokken we en werden we uitgezwaaid door vele collega's en familieleden. De eerste dag regende het maar dat was niet erg, want het was voor de bewoners al een hele ervaring: de reis naar Koudekerke en op vakantie zijn. De overige dagen hadden we schitterend weer en hadden we het niet beter kunnen treffen. 's Morgens werden er verse broodjes, bezorgd door de lokale bakker, en konden we op het terras genieten van een heerlijk ontbijt en vers bakkie koffie. We hebben een dag gevaren door de grachten van Middelburg, wat zeker een hoogtepunt was voor onze bewoners. Overdag kregen we extra hulp van personeel en vrijwilligers, zodat iedere bewoner een eigen 'verzorgster' had. Verder hadden we een dagje Intratuin, uit eten met z'n allen en 's avonds met elkaar veel lol. Vrijdagmorgen werden we weer opgehaald door de Curamare-rolstoelbus en gingen we weer richting Ouddorp. Daar werden we weer opgewacht en welkom geheten. De bewoners waren moe en zeer voldaan. Het personeel kijkt terug op een geweldige ervaring die zeker voor herhaling vatbaar is.

Open Toernooi bij Tennisvereniging Menheerse

MIDDELHARNIS - In de laatste schoolweek voor de zomervakantie is het Open Toernooi van TV Menheerse. In de categorieën herenenkel, damesenkel, herendubbel, damesdubbel en gemengd dubbel nemen deelnemers het op hun eigen niveau op tegen de concurrentie. Het 31e Open Toernooi is bijzonder, omdat het afgelopen voorjaar het tennispark volledig gerenoveerd is en voorzien van nieuwe smashcourt banen. Op een Smashcourt tennisbaan heeft de tennisser goede grip en het glijden en keren gaat moeiteloos. De verminderde kans op overbelasting van enkels en knieën is een bijkomend voordeel. Als zeer positief wordt het balgedrag ervaren, onder andere de balstuit en -snelheid. Een groot pluspunt is dat de speeleigenschappen van smashcourt het gehele jaar door gelijk blijven. Regen heeft dus geen invloed meer op het open toernooi, want de banen zijn binnen de kortste keren droog en weer bespeelbaar.
Mede door de sponsoren kan het Open Toernooi van TV Menheerse weer zijn doorgang vinden. TV Menheerse is hier haar sponsoren erg dankbaar voor. Een speciale dank gaat uit naar de financiële sponsoren: Het ondernemerseiland, Axxi-auto en B&T container trading. Het Open Toernooi zal 4 t/m 12 juli (voorweekend op 4 en 5 juli) plaatsvinden. Kijk voor meer informatie op www.toernooi.nl.

Opa's en oma's in de kleuterklas

DEN BOMMEL - De kinderen van OBS Ollie B bommel uit Den Bommel gingen tijdens de themaweek terug naar Grootmoeders tijd. Gedurende de week werden er diverse activiteiten rond dit thema georganiseerd. Met name de bezoekjes van de opa's en oma's in groep 1 en 2 waren een enorm succes. Vol aandacht werd er geluisterd naar de mooie voorleesverhaaltjes en ook het bekijken van de rapporten van de oma's en opa's vonden de kinderen erg interessant.

Natuurlijk kwamen ook de liedjes van deze tijd aan bod zoals de welbekende liedjes van Annie M.G. Schmidt. Op vrijdagmiddag werd de themaweek gezellig afgesloten, waarbij natuurlijk alle opa's en oma's niet mochten ontbreken. Samen met hun kleinkinderen konden ze oude tijden herbeleven. Onder het genot van een lekker kopje thee en een koekje konden ze samen genieten van muziek uit de oude doos. Ook werd er geschreven met een kroontjespen, mochten de kinderen koekhappen en konden verschillende opa's hun schaaktalenten overbrengen aan de jeugd. Het was een geslaagde en gezellige middag voor jong en oud.

Wandelen door de Oude Polder op Tiengemeten

TIENGEMETEN - Wandel zaterdag 4 juli mee door de Weemoed en de Oude Polder van Tiengemeten. De wandeling voert langs akkertjes vol wilde bloemen en akkervogels. In dit deel het eiland proef je de sfeer van het kleinschalige platteland van vroeger. Meld je wel vooraf aan op www.nm.nl/agenda. Weemoed is het oostelijk deel van Tiengemeten. Hier lijkt het landschap op Tiengemeten anno 1900. Op de kleinschalige akkertjes groeit vlas, zomertarwe, boekweit en luzerne. Hiertussen bloeien korenbloemen, wilde cichorei en klaprozen. Echte akkervogels zoals de kneu voelen zich hier thuis. Trekpaarden grazen in de nabijgelegen weilandjes en in de boomgaard staan appel- en perenbomen.

De start is om 10.00 uur met de pont vanuit Nieuwedijk naar Tiengemeten. De wandeling eindigt om 13.00 uur. De kosten van de excursie zijn € 7,50 voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen € 12,50. Deze prijzen zijn exclusief de kosten voor de pont (€ 5,00, leden ontvangen € 1,00 korting). Kaartjes voor de pont kunnen vooraf gekocht worden via de website; www.nm.nl/tiengemeten.

Kinderkoor Kadosj richt Jeugdkoor Hadar op

GOEDEREEDE - Tijdens de cd-presentatie van Kinderkoor Kadosj op 5 juni 2015, is er een nieuw koor opgericht: Jeugdkoor Hadar. Een mooie Hebreeuwse naam die Glorie betekend. Het nieuwe jeugdkoor wil, net als op het kinderkoor, Gods naam groot maken en Hem alle Glorie en eer geven.

Kinderkoor Kadosj is al jaren een groot succes en heeft in juni haar tweede cd uitgegeven getiteld 'Vrede van God'. Een prachtige cd met Israëlische liederen en opwekkingsliederen. Er is op de cd bijzonder veel afwisseling van muziek en solozang. Met het opnemen van de cd heeft een deel van het kinderkoor het lied 'Gebed om zegen' gezongen. De oudere kinderen van het koor zongen dit lied zo ontzettend mooi en zuiver, waardoor het idee ontstond om een jeugdkoor op te richten. Tijdens de jubileumavond van kinderkoor Kadosj (dit bestond 12,5 jaar) werd het nieuws bekend gemaakt dat Kinderkoor Kadosj nu ook een jeugdkoor heeft.
De oprichters leggen uit: "Zingen is belangrijk, zeker als je jong bent. Als je het moeilijk hebt en je voelt je alleen… dan kun je juist door het zingen van geestelijke liederen zo bemoedigd worden. Veel jonge mensen zoeken leeftijdsgenoten op en juist door met elkaar te zingen is er een prachtige ontspanning. Naast het zingen zullen er zeker ook leuke activiteiten met elkaar worden ondernomen."
Het koor zal eveneens gedirigeerd worden door Berdien Dekker en op de piano zal Martin Kolff het jeugdkoor gaan begeleiden. Kinderkoor Kadosj is trots dat er naast het kinderkoor, waar kinderen vanaf 4 jaar welkom zijn, nu ook plaats is voor oudere kinderen die extra uitdaging willen. Er is ruimte voor veel nieuwe liederen en er zal veel gewerkt worden aan stemvorming en meerstemmig zingen. Het lied 'Gebed om zegen', wat op de nieuwste cd van Kinderkoor Kadosj staat, geeft aan dat oudere kinderen hun geoefende stem schitterend ten gehore kunnen brengen. Het koor heeft al 21 leden en zal na de zomervakantie officieel van start gaan. Kinderen in groep 8 of op het voortgezet onderwijs die van zingen houden zijn welkom op het jeugdkoor. Meer informatie is te verkrijgen bij de bestuursleden van kinderkoor Kadosj. Zie www.jwgoeree.nl of op Facebook Jeugdkoor Hadar.

Concert en educatieve informatie over orgel in Dorpskerk Ouddorp

OUDDORP - Leerlingen van de beide Ouddorpse basisscholen, c.b.s. Kon. Beatrix en o.b.s. De Westhoek, krijgen in het kader van een educatief programma, deze week op woensdag en donderdag de gelegenheid om nader kennis te maken met de mogelijkheden van een kerkorgel. Dit gebeurt in de Dorpskerk van de Hervormde Gemeente aan de Ring in Ouddorp. Organist Jan Bezuijen, die behalve in deze kerk ook organist is in Goedereede en in Stad aan 't Haringvliet, biedt naast deskundige uitleg de leerlingen alle gelegenheid vragen te stellen en uiteraard een kijkje te nemen bij het orgel.

Door Jaap Ruizeveld

Jan Bezuijen (1954) is op ons eiland zeker ook bekend als stadsbeiaardier van Goedereede. Hij is daarnaast koordirigent en heeft zowel in ons land als in België, Noorwegen en USA beiaardconcerten verzorgd. Bezuijen, geboren Ouddorper, studeerde piano en orgel en behaalde het diploma Kerkelijk orgelspel bij de Nederlandse Organisten Vereniging. Daarna studeerde hij koor- en orkestdirectie bij SNK en de Kurt Thomas Stichting.

Concert 2 juli

De educatieve informatie aan de leerlingen krijgt op donderdag 2 juli, aanvang 19.00 uur, ook een praktische invulling met een concert in de Dorpskerk. Bezuijen speelt dan het drieklaviers Van Vulpen-orgel (gebouwd in 1994-1995) met een programma waarvoor niet alleen de leerlingen maar uiteraard ook hun ouders en alle andere belangstellenden worden uitgenodigd. De entree bedraagt 2 euro voor volwassen. Kinderen hebben gratis toegang.

Meesterwerken

Op het programma staan werken van de grote componisten Bruhns. J.S. Bach, L. van Beethoven, S. Rachmaninoff, B. Slogedal, S. Eftestól, C.Saint-Saens en A. Guilmant. Het programma wordt afgesloten met samenzang "U zij de glorie, opgestane Heer". Een unieke gelegenheid om kennis te maken met deze meesterwerken. Na afloop wordt voor koffie/thee en fris gezorgd. Het concert is het eerste in de reeks zomerconcerten door professionele organisten in de Dorpskerk, dat om de veertien dagen op donderdagavond wordt gehouden. De aankondiging van de concerten is opgenomen in de concertagenda in de vrijdageditie van Eilanden-Nieuws.

Week van de Techniek bij Edudelta College

MIDDELHARNIS - Edudelta College organiseert ieder jaar de 'Week van de Techniek'. Techniek is belangrijk in onze samenleving. In ons dagelijks leven hebben we allemaal met techniek te maken. Van eenvoudig een schakelaartje van een koffiezetapparaat omzetten, tot aan de modernste technieken waarmee we ons beroep kunnen uitoefenen. De leerlingen van Edudelta College zijn op pad geweest om techniek zelf te ervaren in een beroep waar ze nu voor worden opgeleid.

De aftrap was voor de jongens van de afdeling 'infra', onderdeel van 'Bouwen & Wonen'. Zij gingen ondergronds een kijkje nemen naar een knap staaltje techniek. De Nederlandse bodem bevat ongeveer 300.000 kilometer aan ondergrondse leidingen. Een pijpleiding die kilometers lang onder de grond ligt en waar je niet zomaar even naar het einde kunt lopen, was de plek waar de leerlingen de ondergrondse infra konden bewonderen. Een rondleiding onder het Hollands diep door, was maar een klein stukje in vergelijking met het werkelijk imposante leidingnet, dat verder rijkt dan het blote oog kan zien. Een leidingstraat is 100 meter breed en alle leidingen liggen 1 meter uit elkaar. Zoiets groots realiseren vraagt om een staaltje techniek die zijn weerga niet kent. Voor alle leerlingen was het een bijzondere ervaring om te zien hoe groots de ondergrondse infrastructuur kan zijn.

Energie & Constructie

De leerlingen van 'Energie & Constructie' gingen naar de tweede Maasvlakte. Aangekomen bij 'FutureLand' werden ze aangenaam verrast door 3D-technieken waarmee ze tot in detail uitleg kregen over hoe de Tweede Maasvlakte tot stand is gekomen. Ook de werking van de geautomatiseerde container handling was een bijzonder interessant fenomeen. Dit volautomatische systeem, dat containers laadt en lost, is dé toekomst. Vorig jaar werden er volgens logistiek.nl ruim twaalf miljoen containers via Rotterdam aan- en afgevoerd. Met de aanleg van de tweede Maasvlakte is er ruimte gemaakt voor toename van het aantal containers. Dit zal in de toekomst ook meer werkgelegenheid opleveren voor mensen met een technische opleiding. Er zijn tegenwoordig vele mogelijkheden voor een technische opleiding en een breed scala aan technische beroepen. Deze excursie was een prachtig voorbeeld van Nederlands ondernemerschap op gebied van constructie en infratechniek. Het was een bijzonder geslaagde dag.

Toerisme & Recreatie

Wie er aan denkt om even in een boom te klimmen en aan lianen te slingeren als een echte Tarzan of Jane, komt bedrogen uit in het 'Klimbos'. De leerlingen van 'Toerisme & Recreatie' brachten een bezoek aan het Klimbos in Bergen op Zoom. Technisch inzicht vormde de sleutel tot succes om je een weg te banen tussen wel 100 verschillende overgangen. Er waren verschillende moeilijkheidsgraden en de hoogtes varieerden van twee tot wel twintig meter. Een spectaculaire en spannende ervaring. De samenwerking tussen de leerlingen en de aanmoediging brachten vele leerlingen tot topprestaties. Het technische klimavontuur was ondanks de hitte van die dag één groot succes en zeker de moeite waard.

Voedsel & Gezondheid

In alle vroegte zijn leerlingen van 'Voedsel & Gezondheid' naar de visafslag in Stellendam afgereisd. Ze werden hartelijk ontvangen door Bram, een oud adjunct-directeur die daar met veel passie de groep een rondleiding gaf. Na een korte introductie gingen de leerlingen de visafslag op, waar alles al in volle gang was in verband met de net aangevoerde vis. Een uitgelezen moment om hier de verschillende vissoorten eens onder de loep te nemen. Het was boeiend om te horen hoe de vis gevangen wordt met de modernste technieken en te luisteren naar de verhalen over het vissersleven en alles wat er mee te maken heeft. Als afsluitertje kregen de leerlingen en begeleiders nog wat te drinken en een heerlijk broodje met zelf gepelde Stellendamse garnalen.

Mobilieteit & Machines

De leerlingen van de afdeling 'Mobiliteit & Machines' kregen een gastles over uitdeuken zonder spuiten. De heer Breen, vader van een van leerlingen, is werkzaam bij ABS Bosman Autoschade en weet met zijn ervaring wel een deukje weg te moffelen. Tijdens deze les liet hij zien hoe je een klein parkeerdeukje zonder lakschade in slechts een paar minuten totaal kan laten verdwijnen. Het is bijna magie zoals je het deukje ziet verdwijnen. De techniek die je hiervoor nodig heb is zeer specialistisch en kan je leren door veel te oefenen. Voor het oefenen maak je gebruik van een gebruikt carrosseriedeel en een speciale lamp. Door in het reflex van de lamp te kijken kun je zien hoe je met een speciale metalen stok een deukje kan terugduwen. Pure vakmanschap en technisch handelen. De leerlingen moeten wel nog even oefenen voordat ze dit vakmanschap onder de knie hebben. Het was een leerzame les waarin ook uitleg werd gegeven over wat er allemaal bij komt kijken als je kiest voor een baan in de autoschadebranche. De leerlingen op Edudelta College kunnen in de bovenbouw kiezen voor deze specialisatie, waarin ze leren uitdeuken en voorbewerken. Hier leren ze het vakmanschap dat ze in hun toekomstige baan nodig hebben.

Natuur & Leefomgeving

Het slotstuk van de 'week van de techniek' was voor de leerlingen van 'Natuur en Leefomgeving'. De leerlingen hebben een bezoek gebracht aan 'Genubo BV' in Middelharnis, specialist in de varkenssector. De gespecialiseerde varkenssector stond in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw nog in de kinderschoenen. Met de doordachte visie en kennis binnen het bedrijf 'Van Genugten' werd succesvol een gespecialiseerde varkenshouderijtak opgezet. Dat leidde in de jaren negentig tot een uitbreiding in de westelijke kleigebieden, aldus genugtenagribusiness.nl. Het bedrijf in Middelharnis is één van de zes varkenshouderijbedrijven die de 'Van Genugten Groep' telt. Dit bedrijf heeft ruimte voor zo'n 7.000 varkens. De varkens worden gevoerd door een computergestuurd voedersysteem. Hierop kan het gewicht en de hoeveelheid varkens per stal ingevoerd worden en krijgen de varkens de juiste hoeveelheid voer. Door middel van een continue draaiend technologisch en biologisch lucht-watersysteem wordt de stankoverlast in de omgeving verminderd. Wat overblijft wordt weer als vloeibare kunstmest gebruikt. De leerlingen kregen een rondleiding over het bedrijf en uitleg over de gezondheidskenmerken van de varkens, die al die aandacht wel spannend vonden. De leerlingen zijn veel te weten gekomen over de gespecialiseerde varkenssector. Toch interessant om te weten wat een varken allemaal te eten krijgt, hoeveel uur licht ze per dag moeten hebben en hoeveel vierkante meter bewegingsvrijheid ze krijgen.

www.edudelta.nl

OUDDORP - Dinsdag 23 juni trokken er vijf indianenstammen over het plein van de school. Ze bouwden hun eigen tipi en gingen spoorzoeken naar de beer. Ondertussen werd nog op bizons gejaagd en brood gebakken boven een echt vuur. Zelfs was er een echte 'trapper' die aan de hand van dierenvellen liet zien hoe hij bij de indianen woonde. Daarna konden de hongerige indianen smullen van de barbecue, gesponsord door Keurslager Floresteijn. De dag werd muzikaal afgesloten door het zingen van indianen-liedjes bij jambe en gitaar. (Foto: Peter Aleman)

Dorpsraad Oude-Tonge maakt herstart

OUDE-TONGE - Sinds vorige week heeft Oude-Tonge weer een dorpsraad. De leden van de eerder opgerichte dorpsraad besloten enige maanden geleden om ermee te stoppen. Ben Musters nam het initiatief om een nieuwe groep bij elkaar te brengen en dat is gelukt. Een goed functionerende dorpsraad is voor de plaatselijke samenleving immers van grote waarde. De nieuwe leden hopen dan ook een schakel te kunnen zijn tussen de dorpsgenoten en de gemeente Goeree-Overflakkee. Er staat nogal wat te gebeuren en men wil de stem van Oude-Tonge niet verloren laten gaan.

De nieuwe dorpsraad heeft er zin in. Afgelopen dinsdag werd de eerste officiële vergadering gehouden. Het team bestaat uit Ben Musters (voorzitter) Lineke Bos (secretaris), Adrie van Maurik (penningmeester), Aad van der Welle, Mirjam Terhoeve, Yvonne Verbiest en Maarten Nouwens (leden). Zij hebben er om financiële redenen voor gekozen om de vorige Stichting voort te zetten in plaats van een nieuwe dorpsvereniging op te richten. Toch wil men zo democratisch mogelijk te werk gaan. Het plan is om goed te communiceren met de plaatselijke verenigingen en de bevolking, met als doel de leefbaarheid van Oude-Tonge te bevorderen. Men wil graag spoedig inventariseren wat er speelt en leeft onder de dorpsbewoners. Vanwege de vakanties zal dat echter even moeten wachten tot september. Veel mensen gaan weg en verenigingen liggen stil. Daarom zullen de leden zich de komende tijd vooral bezighouden met het bezoeken van diverse bijeenkomsten, waarin allerhande zaken worden besproken die ook Oude-Tonge aangaan. In september wil men graag met de verenigingen om de tafel gaan zitten en in oktober zal er een bewonersavond worden georganiseerd.

Kernsubsidie

Verder is er ook nog de kwestie kernsubsidies. De gemeente stelt financiële middelen beschikbaar voor elk dorp. Geld dat bedoeld is voor initiatieven die de gehele gemeenschap ten goede komen en niet alleen beschikbaar is voor verenigingen. Ook op dat gebied zal er goed gecommuniceerd moeten worden. De dorpsraad fungeert hierbij als schakel tussen de bevolking en de gemeente. Om voor de kernsubsidie in aanmerking te komen is een kernvisie met bijbehorend leefbaarheidsplan noodzakelijk. Aan de dorpsraad de taak om zo'n plan op te stellen. Uiteraard zal dit gebeuren in samenspraak met de achterban, dus met de verenigingen, stichtingen en inwoners.

Ideeënbus

De leden roepen hun dorpsgenoten dan ook op om in het najaar gehoor te geven aan de uitnodigingen voor de bewonersavonden. Wie eerder al ideeën en tips wil doorgeven kan dat doen via het e-mailadres info.drot@gmail.com of via de ideeënbus die te vinden is in de winkel van LM Mode aan het Dabbeplein. De dorpsraad is ook te vinden op facebook. Verder hoopt de dorpsraad de komende week een eigen website te lanceren onder de naam www.dorpsraadoudetonge.nl. Zo kan men steeds op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en van het laatste nieuws.

Derde Zomerborrel GO weer groot succes

MIDDELHARNIS – Voor de derde maal organiseerden Visser & Visser Accountants-Belastingadviseurs en De Vogel Adviesgroep de Zomerborrel Goeree-Overflakkee. Bedoeld als het grootste netwerkevenement vóór de zomer, was dit samenzijn voor ondernemers, afgelopen donderedagmiddag en -avond weer een groot succes.

Meer dan 250 bezoekers, afkomstig van het hele eiland, kwamen eropaf, vanuit een grote diversiteit aan bedrijven, groot en klein en vanuit diverse branches waarin de ondernemers actief zijn. De uitnodiging om aan het ondernemersevent deel te nemen was vooral gericht aan ondernemers van Goeree-Overflakkee, met de ambitie om vlak voor de zomervakantie nog één keer alle eilandelijke ondernemers en andere betrokken partijen bij elkaar te brengen. In een setting waarbij het onderhouden van zakelijke contacten hand in hand ging met gezelligheid en in ongedwongen sfeer met elkaar genieten van een prima kwaliteit hapjes en drankjes die werden geserveerd. En waar, evenals de laatste twee jaren, het zomerweer fantastisch meewerkte, waren alle ingrediënten aanwezig waardoor het ook tijdens deze derde Zomerborrel goed toeven was aan het Vingerling, langs de sfeervolle haven van Middelharnis. Nieuwe contacten werden gelegd, relaties met oude bekenden werd aangehaald en vele visitekaartjes werden uitgewisseld. "Op deze manier proberen we ondersteunend en als verbindende schakel te werken voor de ondernemers op het eiland", zo licht Steef Visser van Visser & Visser Acountants-Belastingadviseurs de bedoeling van de Zomerborrel toe. "Honderden ondernemers van heel Goeree-Overflakkee hier op één plek bijeen. Da's toch bijzonder!" De zomerborrel werd georganiseerd in samenwerking met Brasserie 't Vingerling en lunchroom Werelds In-Side.

(Tekst en foto's: Hans Villerius)

Open Imkerijdag en grote Boerderijfair bij Landwinkel Keizer

STELLENDAM - Zaterdag 4 juli is er bij Landwinkel Keizer veel te beleven. Er is een Open Imkerijdag en een grote Boerderijdag. De dag duurt van 9.30 tot 15.30 uur.

Met imker Ad Keizer kunnen de bezoekers meegaan naar de bijenkasten. Deze dag kunt u zich verdiepen in de fascinerende wereld van deze dieren, die momenteel niet zulke goede tijden meemaken. U krijgt antwoord op vragen als: Wat doet een imker en waarom word je imker? Hoe gaat het oogsten van honing in zijn werk? Er wordt uitleg gegeven over de werksters, darren en de koningin. Ook worden er diverse demonstraties gehouden en tips gegeven over hoe u uw tuin of balkon bijvriendelijk kan inrichten en hoe u kunt helpen om de bijenstand te verbeteren. Volgens Ad Keizer is dit "een unieke gelegenheid om kennis te maken met een imker en het houden van honingbijen. Ons advies is om geen parfum op te spuiten. Overigens is de kans klein om gestoken te worden, zodat ook kinderen zich kunnen verwonderen over deze prachtige dieren! Vind je het toch nog te eng? Er is ook een aantal beschermkappen die je op kunt doen, zodat je zelf een echte imker lijkt! Een rondleiding kost u niets, sterker nog: U krijgt er een kopje koffie of thee bij."
Verder vindt u op het terrein bij Landwinkel Keizer een gezellige kleedjesmarkt. In het weiland zullen er van ca. 11.00 tot 14.00 uur schapen geschoren worden. "Deze schapen zijn afkomstig van schapenhouderij Jan Grinwis welke zijn schapen heeft lopen op de dijken langs de Grevelingen. Deze dieren eten dus puur natuur. In de toekomst hoopt hij met "Grevelingenlam" op de markt te komen, wat ook weer in de Landwinkel verkocht gaat worden. Hij kan u hier uitleg over geven deze dag. De schapen worden geschoren door veehandelaar Peter Kooter, welke door al de jaren heen vele schaapjes uit hun jasje geholpen heeft."

In theetuin 'Keizershof' zijn verschillende oude ambachten te bekijken, zoals een (jonge) houtdraaier en een mandenmaker. Ook Pau Heerschap zal aanwezig zijn om zijn inspiratie op het doek te schilderen. U ziet het weverswiel weer in gebruik (kinderen mogen het ook zelf proberen) en u kunt bekijken hoe boterbabbelaars ambachtelijk worden bereid, waar u uiteraard ook van proeven mag. Ook de boerderijfair biedt voor elk wat wils. Het aantal kramen is ten opzichte van vorig jaar verdubbeld. Landwinkel Keizer is aangesloten is bij de coöperatie Landwinkel en daarom worden producten uit de streek aangeboden. Kinderen kunnen met vers fruit hun eigen gebakje maken en zich vermaken op het grote springkussen dat opgesteld staat. Er zijn diverse kramen met oa. brocante, linnen en andere leuke stoffen, snijbloemen en boeketjes vers van het land gesneden, diverse soorten heerlijke kaas van Kaasboerderij Van Schaik, mooie handgemaakte fotokaarten, Hollandse kersen, (eigen teelt) aardbeien, speelgoed, noten en uiteraard ook een kraam met bijenproducten. Ook Huizer witjes hoopt aanwezig te zijn. Verder zijn er nog verschillende andere dingen.
Een deel van de opbrengst van deze dag is voor 'de Oase' in Ouddorp. De Oase is een diaconaal gastenhuis met een reformatorische identiteit; een kleinschalig verblijf voor gasten die psychisch en lichamelijk uit balans zijn en toe zijn aan een herstelperiode. De Oase is mede afhankelijk van particuliere giften en giften van kerken.
Landwinkel Keizer is te vinden aan Damweg 1-a. tussen fietsknooppunten 60-66 en 41-71. Parkeergelegenheid is er deze dag voldoende en ook mindervaliden kunnen de fair goed bereiken. Pinautomaat aanwezig.
Zie voor meer informatie Keizeragf.nl en bijenhouders.nl.

'Psalmen door de eeuwen heen'

GOEDEREEDE – 'Psalmen door de eeuwen heen'. Dat is de titel van de avond die a.s. vrijdag, 3 juli, gehouden wordt in de Hervormde Kerk te Goedereede en waarin de psalmen centraal zullen staan. Samenzang, cantorijzang, uitleg bij de psalmen die deze avond gezongen zullen worden, maar ook bij de verschillende psalmberijmingen die in de loop der eeuwen zijn ontstaan, vormen een boeiend programma voor deze avond, die een interkerkelijk karakter heeft.

Het is interessant om te zien en te horen hoe één en dezelfde psalm in verschillende berijmingen voorkomt en bij het zingen of lezen ervan 'binnenkomt'. Zo zullen deze avond de eeuwenoude berijmingen van Petrus Dathenus, Marnix van Sint Aldegonde, Jacobus Revius, Jan Utenhove en de bekende psalmberijming van 1773 de aandacht krijgen, maar ook de psalmberijming van 1967 en de recente berijming die ds. C.J. Meeuse op de psalmen maakte. Uit de verschillende berijmingen zal gezongen worden, zowel ritmisch als niet-ritmisch, en zowel in cantorijverband als in samenzangverband.
Ds. C.J. Meeuse zal deze avond ook de uitleg verzorgen bij de te zingen psalmen en bij de diverse berijmingen. Daarnaast zal hij naar aanleiding van één van deze psalmen een meditatie houden. De plaatselijke predikant ds. A. ten Brinke zal de avond openen.
De cantorij staat onder leiding van dirigent Jan Bezuijen en het orgel zal worden bespeeld door Hans Villerius. De avond begint om 19.30 uur, de kerkdeuren gaan om 19.00 uur open. De toegang is gratis. Wel is er bij de uitgang een collecte ter bestrijding van de onkosten. En na afloop is in gebouw 'de Ark', naast de kerk, gelegenheid om koffie, thee of fris te drinken en is er een boekentafel aanwezig. Iedereen is hartelijk welkom.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Opgave voor marathonbingo

Zaterdag 4 juli wordt, als afsluiting van het seizoen, weer de marathonbingo van SVIK gehouden met warm en koud buffet. Dit buffet is gratis voor wie alle drie de bingoronden meespeelt. Wie minder ronden speelt en wel aan het buffet mee wil doen betaalt voor het buffet € 10. De bingo begint om 16.00 uur, de deuren gaan om 15.00 uur open. Opgeven kan tot en met 2 juli via één van de volgende telefoonnummers: (0187) 493186 of 487170, of 06 20213165.

GOEDEREEDE

'Psalmen door de eeuwen heen'

Op vrijdag 3 juli vindt in de Hervormde kerk van Goedereede een avond plaats rondom het thema 'Psalmen door de eeuwen heen'. De avond begint om 19.30 uur. Een cantorij zal onder begeleiding van Jan Bezuijen diverse Psalmen in verschillende berijmingen (Datheen, Revius, Marnix van St. Aldegonde, Utenhove, Meeuse, etc.) ten gehore brengen. Ook is er alle ruimte voor samenzang. Ds. Ten Brinke zal de avond openen en ds. C.J. Meeuse zal een meditatie verzorgen en een en ander vertellen over het ontstaan van de verschillende Psalmberijmingen.

Inzameling oud papier

De Stichting Koninklijke Fanfare "Apollo" te Goedereede haalt zaterdag 4 juli oud papier op in Goedereede en op het Havenhoofd. Ook al uw huishoudelijk karton kan worden aangeboden. De organisatie verzoekt het oud papier voor 08.30 uur goed gebundeld buiten te zetten. Het is ook mogelijk om oud papier te brengen bij de container, die staat bij parkeerterrein Het Hofje. Dit graag tussen 08.00 en 17.00 uur.

Braderie rond de haven

Op zaterdag 4 juli is er een gezellige braderie rond de sfeervolle haven van Goedereede. Op deze braderie, die wordt gehouden van 10.00 tot 17.00 uur, zal een groot aantal kramen en standwerkers aanwezig zijn. Zij zullen weer veel verschillende waar verkopen. Natuurlijk is er voldoende eten en drinken te koop, maar ook allerlei andere zaken die je op een braderie kunt verwachten. Voor informatie kunt u bellen met dhr. Harting, tel. 06 55308794.

MIDDELHARNIS

Inzamelen goederen Roemenië

Zaterdag 4 juli is er weer de maandelijkse inzamelmorgen van de Stichting Oost Europa Werkgroep Middelharnis/Sommelsdijk. De loods aan Industrieweg 17 te Middelharnis is geopend tussen 09.30 en 11.30 uur. Voor de laatste keer vóór de zomervakantie kunt u uw hulpgoederen afgeven, zoals kleding, huishoudelijke artikelen en klein meubilair. Ook gebruikte brillen, nog te gebruiken medicijnen en incontinentiemateriaal zijn welkom. Deze keer is er geen verkooptafel, en ook is er in de maand augustus geen inzamelochtend. Meer info via tel. 0187 484228 of 486377.

Straatverkoop

Zaterdag 4 juli van 09.00 tot 15.00 uur wordt voor de tweede keer dit jaar een straatverkoop gehouden aan het Oost Voorgors. Er zijn ongeveer dertig deelnemers die hun rommelmarkt- en hobbyspullen verkopen, ook zijn er enkele kleine bedrijfjes aanwezig. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, kosten € 5,00 per plaats. Opgeven kan via amandadooge@hotmail.com.

OOLTGENSPLAAT

Kerk open met Oeltgendag

Zaterdag 4 juli is er weer de bekende Oeltgendag. Een drukke dag met braderie en andere bezigheden. Ook de Hervormde Dorpskerk aan de Voorstraat zal tijdens deze dag haar deuren open stellen. Een spandoek zal u uitnodigen met de tekst 'Genoeg gepraat, kom luisteren in de kerk'. Op een aantal tijdstippen zal een gedicht of een Bijbeltekst klinken en op gezette tijden rustige muziek. Het programma hangt in het voorportaal van de kerk. De Kerk is open van 10.00 tot 15.30 uur.

OUDDORP

Rommelmarkt voor Stephanos

Zaterdag 4 juli wordt, met droog weer, rommelmarkt gehouden t.b.v. Stichting Stephanos in Malawi. De opbrengst is dit jaar voor een project waar drie Ouddorpse jongeren tijdens een werkvakantie aan hopen mee te werken. De markt wordt gehouden op Molenblok 24, Ouddorp, van 8.00 tot 15.00 uur.

Palingrookwedstrijd op 18 juli

Het is bijna weer zo ver: de organisatie van de jaarlijkse palingrookwedstrijd op de locatie Dorpsweg 20 in Ouddorp op zaterdag 18 juli (en niet zoals eerder in Eilanden-Nieuws aangegeven op 11 juli). Met demonstraties roken van paling, zalm, tong, makreel, haai, snoekbaars, zeebaars en poon. Een aantal geroutineerde palingrokers gaat weer met elkaar de strijd aan om in het bezit te komen van de bokaal. Een deskundige jury beoordeelt uiteindelijk het product. Op het terrein komt ook een kraam van Kika. Mochten bezoekers aardappelen, eieren of uien van eigen teelt willen meenemen, dan is ook daarvoor gelegenheid. Belangstellenden die aan de palingrookwedstrijd willen deelnemen kunnen zich melden bij organisator Cees Grinwis, Beatrixweg 11 in Ouddorp. Tel.0187 682984 of 06 23543942. Het Ouddorpse evenement is van 08.00 tot 16.00 uur.

OUDE-TONGE

Jeugdmiddag

Op woensdag 1 juli is het alweer de laatste jeugdmiddag van seizoen 2014-2015. Alle kinderen van groep 1 t/m 8 zijn van harte welkom in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Om 12.30 uur wordt begonnen met het eten van poffertjes. De middag eindigt om 15.00 uur. Kosten € 2,00 per kind. Inlichtingen via Rita Visbeen (0187 642514) of Koop en Matty Klos (0187 643622).

Barbecue ANBO Oostflakkee

Voor vrijdag 10 juli organiseert ANBO Oostflakkee een barbecue. Opgeven kan bij Tonnie Buijs, Magdalenadijk 9 in Oude-Tonge. De kosten zijn € 15,00 p.p. voor leden en € 17,50 voor niet-leden. De consumpties zijn voor eigen rekening. De barbecue begint om 17.00 uur. Opgeven kan bij Lenie op donderdag 2 juli van 18.00 tot 21.00 uur, tel. 0187 642590 of per mail anbo.oostflakkee@upcmail.nl.

SOMMELSDIJK

Uitslagen Damclub Denk en Zet

Op 24 juni zijn er weer wedstrijden gespeeld voor de zomercompetitie van Damclub Denk en Zet. Hieronder volgen de uitslagen.

A. v.d. Veer - J. v.d. Ouden 1-1
G. Kamp-2 - C. Boot 1-1
J. Jordaan-2 - J.J. Melaard-2 0-2
J. van Hoorn - A. Jelier-2 2-0
R. Jacobs-2 - J. Kruik-2 0-2

Tevens tussentijds gespeeld:

J. Flikweert - A. v.d. Veer 0-2

STELLENDAM

Goedereninzameling voor Roemenië

Op vrijdag 3 juli houdt het Roemenië-comité van de Hersteld Hervormde Gemeente een goedereninzameling voor Roemenië, van 18.30 tot 19.30 uur aan de Margrietstraat te Stellendam, bij de ingang van de bibliotheek. Wie niet in staat is om zelf spullen te brengen kan contact opnemen met Arend Brinkman (tel. 0187 491803) of met Adrie Wandemaker (tel. 06 46091660).

Kinderdienst

Zondagmorgen 5 juli a.s. wordt er weer een kinderdienst gehouden in de Hervormde Kerk, Bosschieterstraat 2. De aanvang is 10.00 uur en ds. D. Hoolwerf zal voorgaan. Het thema zal zijn: "Zoals klei in de handen van de pottenbakker". Het is een dienst voor alle kinderen, maar speciaal voor jongens en meiden die binnenkort afscheid nemen van de basisschool. "Dus mocht je in groep 8 zitten, je bent van harte welkom. We zouden het heel fijn vinden om jou en je vrienden en vriendinnen te ontmoeten. Na de dienst drinken we met elkaar nog koffie/thee of fris met wat lekkers erbij", aldus de organisatie in de uitnodiging.

Open tuin in Ouddorp

OUDDORP - De grote natuurtuin van Pau Heerschap bestaat sinds 1990. Daarvoor was het jarenlang een nuttig hof van zo'n 2000 m2, waarin allerlei tuinproducten voor eigen gebruik en de verkoop verbouwd werden. In de loop van de tijd kwam er steeds meer structuur, de tuin bestaat nu eigenlijk uit drie gedeelten.

Een vijvercomplex, bestaande uit drie natuurvijvers, in 1993 aangelegd door Ed Deijst van tuinbedrijf 'De groene kikker' te Dreischor. In de loop der jaren hebben deze vijvers zich ontwikkeld tot een natuurlijk geheel. De bloemenweide in het midden, die door een strikt maaibeleid geworden is tot wat het nu is. Elk jaar is deze weide weer een verrassing, want de begroeiing wisselt steeds, afhankelijk van onder andere natuurlijke uitzaaiing en weersgesteldheid. Op dit moment domineren de blauwe beemdooievaarsbekken. Zelfs de gehate heermoes heeft een functie: deze houdt tijdens felle stormen de meer fragiele planten overeind. De formele tuin, omsloten door heggen van haagbeuk. Deze tuin is door de bekende, reeds overleden, tuinontwerper en auteur van diverse tuinboeken Henk Gerritsen van de Prionatuinen te Schuinesloot in Drenthe ontworpen. Voor Henk was de natuur zelf altijd het uitgangspunt. Hij ging uit van een vaste basisbeplanting met tuinplanten, maar er was ook ruimte voor spontaan uitgezaaide planten, die hun ideale plek vonden. Dit principe wordt nog altijd toegepast. Zo blijft het een formele tuin met 'wilde', natuurlijk uitziende, beplanting. Deze tuin is in 1994 aangelegd.
Voor het geheel van de tuin geldt eigenlijk dat het 'getemde natuur' is, hier en daar geholpen door cultuurplanten. Af en toe moet er hier en daar ingegrepen worden om ongewenste elementen te verwijderen om zo het geheel in toom te kunnen houden. U kunt dat allemaal met eigen ogen zien en de eigenaar is graag bereid een en ander toe te lichten. Om 11.00 uur zal hij een verhaal in dialect voordragen. Tijd: Woensdagmorgen 8 juli van 9.30 uur tot 13.00 uur. De toegang bedraagt € 3,50 koffie/thee inbegrepen. Aanmelden bij VVV-Ouddorp, tel. 0187 681789. Plaats: Duinkerkerweg 25, Ouddorp. Ter plekke is er weinig parkeerruimte, kom bij voorkeur per fiets of lopend vanaf parkeerterrein Dorpstienden. Op zaterdag 18 juli zal de traditionele zomerfair weer gehouden worden van 10.00 tot 16.00 uur.

Opgave voor Rode Kruis-dagboottocht op dinsdag 8 september

OUDDORP - Het Rode Kruis, afdeling Goeree e.o./west organiseert voor dinsdag 8 september opnieuw een dagboottocht voor senioren vanaf 62 jaar in de kernen en buurtschappen van Ouddorp, Goedereede, Stellendam, Melissant, Dirksland en Herkingen. De opstapplaats is aan de binnenhaven van Stellendam bij de steiger van Rijkswaterstaat. De boot is toegankelijk voor rolstoelen en andere hulp loopmiddelen. Inschepen van 8.45 tot 9.15 uur. Om 9.30 uur vertrekt de boot. Aan boord krijgt u koffie en thee, tussen de middag een heerlijke lunch en na het diner, om ± 20.30 uur, zal de boot weer aanmeren in Stellendam. De eigen bijdrage voor deze bootreis is € 75,00 per deelnemer, dit graag contant aan boord betalen.

De vaartocht gaat over het Haringvliet, Hollands Diep, de Amer, Bergsche Maas bij Heusden richting Wijk en Aalburg de afgedamde Maas op door de Wilhelminasluis naar Woudrichem langs Slot Loevestein richting Gorkum, dan over de Beneden Merwede langs Dordrecht via de Oude Maas het Spui op richting Stellendam. Vervoer van en naar de haven van Stellendam dient u zelf te verzorgen. Heeft u geen vervoer geef dit dan door, dan regelt de organisatie een taxi voor u. De kosten zijn € 15,00 per persoon.
"Voor deze bootreis krijgt u geen persoonlijke uitnodiging meer, zoals u gewend was, van het Rode Kruis. I.v.m. de wet op de privacy worden de adressen niet meer beschikbaar gesteld door de gemeente", aldus de organisatie. Aanmelden kan via de post: Rode Kruis Goeree e.o., Postbus 1, 3253 ZG Ouddorp, via email: kees.pikaart@gmail.com of telefonisch tussen 19.00 en 21.00 uur via nummer 0187 683608 (fam. Pikaart).
Aanmelden dient plaats te vinden vóór 25 augustus. Bij de aanmelding dienen naam, adres, telefoonnummer, geboortedatum en huisarts vermeld te worden. Vermelden ook of u vervoer nodig heeft of dat u gebruikmaakt van een elektrische rolstoel, duwrolstoel, rollator, stok, e.d., en of u een dieet heeft.

17 / 24

Feestelijke en zomerse sferen vorige week op het vernieuwde strandje van Ooltgensplaat. Foto's: Hans Villerius

OOLTGENSPLAAT – Voor zowel de jongeren als de ouderen uit Ooltgensplaat was het woensdagmiddag 24 juni een feestelijk gebeuren. Het strandje, aan het eind van de Steigerdijk, werd in de achterliggende tijd flink onderhanden genomen en opgeknapt. En nu het er weer puik bij ligt, kon het woensdag feestelijk worden heropend. En dat onder hoogzomerse weersomstandigheden.

Door Hans Villerius

De ligging van het strandje van Ooltgensplaat is sowieso al prachtig, middenin het groen en met een weids uitzicht over het Volkerak dat er pal langs stroomt. Natuurlijk, het strandje is er al vele jaren, maar het lag er bepaald niet optimaal bij, mede onder invloed van vandalisme. Maar door subsidie van de gemeente en van de provincie in het kader van het Integraal Ruimtelijk Programma Goeree-Overflakkee – waarin de krachten in het gebied worden gebundeld om met elkaar de regionale economie te versterken – kon het strandje worden heringericht. Het grasveld werd geëgaliseerd en met nieuw graszaad ingezaaid, het onverharde parkeerterrein werd opgeknapt, tussen het parkeerterrein en het recreatiegebied is een greppel gegraven, zodat niet meer met auto's naar het water gereden kan worden. Op diverse plaatsen zijn betonnen bruggetjes over de greppel gelegd, zodat ook moeders met kinderwagens of rolstoelgebruikers het recreatieveld kunnen bereiken. In het grasgebied is ook een kindergedeelte gerealiseerd, voorzien van zand. Verder is er een drijvende steiger geplaatst die meters ver het Volkerak in gaat, er zijn picknicktafels en bankjes geplaatst, evenals minivoetbaldoeltjes en een BBQ-plaats. Samenvattend is het strandje van Ooltgensplaat een heerlijk gebied geworden om te vertoeven, zowel voor de inwoners van het dorp als voor toeristen als voor passerende fietsers en wandelaars.

Trots en blij

Om de openingshandeling bij te wonen waren de schoolkinderen uitgenodigd, maar ook vele volwassenen trokken woensdag aan het begin van de middag over de Steigerdijk naar het gerenoveerde strandje. Hier riep wethouder Arend-Jan van der Vlugt de vele aanwezigen een hartelijk welkom toe en vertelde hij er "supertrots" op te zijn dat zovelen er blijk van gaven zo op hun vernieuwde strandje gesteld te zijn, dat in samenhang met het project Waterpoort gerealiseerd kon worden. Dat het resultaat zo geslaagd is, is volgens de wethouder zeker ook te danken aan de samenwerking van verschillende betrokken partijen, zoals de Dorpsraad Ooltgensplaat, Stichting BOOG, Stichting Nieuw Oeltgen en de plaatselijke ondernemers. "De samenwerking is super verlopen", zei Van der Vlugt. Wel moest 't de wethouder van het hart 't teleurstellend te vinden dat, nadat het strandje opgeknapt was, onbekenden toch weer vernielingen aan het terrein aanrichtten. Hij riep iedereen dan ook op zoveel mogelijk een oogje in het zeil te houden en er melding van te maken zodra er sprake is van vandaal gedrag. "Goeree-Overflakkee, mijn eiland, een prachtig stukje Nederland. Laten we er trots op zijn!", zo eindigde Van der Vlugt, die het ook deugd deed dat de omgeving rond Galathese haven zo opgeknapt is en er nu ook een pontje vaart tussen Ooltgensplaat en Brabant.
Namens Dorpsraad Ooltgensplaat sprak ook voorzitter Harry Scheermeijer er zijn teleurstelling over uit dat in de achterliggende weken opnieuw vernielen aan het vernieuwde strandje werden aangericht. Hij riep op om juist trots en blij te zijn en vooral te genieten van deze plek. "We hoeven nu niet meer helemaal naar Ouddorp, want het mooiste strand van het eiland ligt híer!"
In samenwerking met de samengestroomde schoolkinderen verrichtten wethouder Van der Vlugt en voorzitter Scheermeijer de openingshandeling van het recreatiegebied. Terwijl de kinderen een lint strak gespannen hielden, knipten de twee eerstgenoemden – met ieder een eigen schaar – het lint door en was de opening een feit. Aansluitend was er voor de kinderen een programma met diverse sportieve activiteiten, georganiseerd door de gemeentelijke sportcombinatiefunctionarissen.

GOEREE-OVERFLAKKEE - De lokale omroep voor Goeree-Overflakkee, RTV SLOGO, is op zoek naar dorpskenners voor de nieuwe tv-serie 'Mooie plekjes op Goeree-Overflakkee'. Binnenkort wil men gaan starten aan het voorbereiden van deze serie waarin per aflevering één dorp of gebied op Goeree-Overflakkee centraal staat. Wat is de historie, welke gebouwen zijn kenmerkend en wat maakt het dorp zo bijzonder? Dit wil men op beeld vastleggen en daarvoor is men op zoek naar dorpskenners die de redactie kunnen bijstaan met het samenstellen van het draaiboek voor deze serie. Verder is RTV Slogo voortdurend opzoek naar nieuwe medewerkers. Mensen die willen filmen, interviewen of teksten schrijven kunnen zich aanmelden via info@rtvslogo.nl. Kijk voor meer informatie op www.rtvslogo.nl of volg via twitter: @rtvslogo.

Stichting Zorgdier reikt diploma's uit aan vrijwilligers Curamare

De vrijwilligers van Stichting Zorgdier gaan met hun huisdier naar de zorginstellingen

OUDE-TONGE - Door een opname in een zorginstelling zijn dierenliefhebbers vaak niet meer in staat voor hun eigen huisdier te zorgen. Dat kan leiden tot groot verdriet in het leven van deze mensen. Dat merkte ook Curamare. De zorgorganisatie legde daarom contact met de Stichting Zorgdier. Deze Stichting biedt programma's aan waarin vrijwilligers en professionals worden opgeleid om zoveel mogelijk kwetsbare medemensen te ondersteunen met behulp van dierondersteunde activiteit en therapie. In de afgelopen maanden zijn op Goeree Overflakkee zestien mensen met hun huisdier opgeleid voor dit programma en na de zomervakantie gaan zij aan de slag in de vier zorginstellingen op ons eiland. Afgelopen vrijdag kregen zij allemaal hun diploma uitgereikt.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Een rondje met de hond, de kat op schoot. Het is er allemaal niet meer bij als je in een zorginstelling terecht komt. Veel dierenliefhebbers missen het contact met hun huisdier. Daar wilde Curamare iets aan doen. "Wij hebben contact gezocht met de Stichting Zorgdier", legt Linda Dekker, projectleidster van Curamare uit. "Zij weten precies hoe je dit professioneel kan aanpakken. Je kunt immers niet lukraak allerlei dieren in huis halen. Niet elk dier is even betrouwbaar. De Stichting Zorgdier leidt mensen met hun huisdier op, waarna ze ingezet kunnen worden in onze zorginstellingen. De baasjes en hun dieren weten dan precies wat wel en niet kan en zo kunnen we op een veilige manier onze bewoners in contact brengen met allerlei huisdieren. Dat kan zijn per groep, maar ook één op één. Al naar gelang de behoefte. De komende tijd gaan we inventariseren welke bewoners hier graag aan mee willen doen en kijken we welke vrijwilliger met zijn of haar huisdier op welke locatie aan de slag gaat.

Theorie en praktijk

Jan van Summeren en Meike de Bont van de Stichting Zorgdier zorgden voor de begeleiding en opleiding van de vrijwilligers. "Het was niet eenvoudig om mensen te vinden op Goeree-Overflakkee", geeft Jan toe. "We moesten soms een beetje brutaal zijn tijdens onze werving, maar gelukkig hebben we zestien mensen kunnen vinden, die graag mee wilden doen aan dit project. Daarbij hebben we heel veel steun gehad van een aantal personeelsleden van de zorginstellingen zelf. Zij zorgden voor heel veel feedback en dachten heel goed mee". "Het was bovendien een leuke en erg enthousiaste groep, waarmee we aan de slag gingen", voegt Meike eraan toe." We hebben verspreid over de zorginstellingen een aantal theoriemiddagen verzorgd. Daarbij kwamen onderwerpen aan de orde als: Speciale behoeften van en het omgaan met de bewoners. De gezondheid- en veiligheidsvoorschriften van de zorglocatie. Omgaan met vertrouwelijke gegevens. Diergedragkunde en de gezondheid en veiligheid van het huisdier. Tot slot werd er een praktijkexamen afgelegd. Bijna iedereen is daarvoor glansrijk geslaagd. Het is belangrijk dat de dieren in alle omstandigheden rustig blijven en behoorlijk aaibaar zijn. Ze moeten goed reageren op commando's en een goede gezondheid hebben. Nou, dat is allemaal prima voor elkaar, wat deze groep betreft. Ze kunnen met een gerust hart worden ingezet".

Feestelijke afsluiting

Afgelopen vrijdag werden alle 16 vrijwilligers, die samen met hun huisdier een team vormen, feestelijk onthaald bij zorgcentrum Ebbe en Vloed. Met gedichten, ballonnen, bloemen en een heuse officiële diploma-uitreiking werden ze in het zonnetje gezet. Zoals vermeld zullen ze in september daadwerkelijk aan de slag gaan met hun dieren. Hopelijk hebben vele bewoners van de zorginstellingen hier baat bij. "Uit onderzoek is al gebleken dat, wanneer kwetsbare mensen aandacht en liefde van dieren krijgen, zij vaak zichtbaar vooruit gaan. Contact met een dier geeft de aanzet om opnieuw contact met andere mensen te leggen. Daarnaast nodigt een dier mensen uit in beweging te komen. Dierenliefde is een beproefde therapie", aldus de Stichting Zorgdier.

Gymvereniging Sparta viert 65e verjaardag

STELLENDAM - Op 15 februari 1949 werd gymnastiekvereniging Sparta opgericht door een stel vrienden. Nu, zo'n 65 jaar later, draait deze vereniging nog steeds met een groep enthousiaste vrijwilligers. De vereniging is uitgegroeid naar zo'n 185 leden en staat onder goede en fijne leiding. Naast de reguliere gymuren voor kleuters en diverse groepen recreatiegym is er ook 'ouder- en kindgym', gymen voor 50+, Music&Dance voor de jeugd, Bodyshape, Yoga/Pilates en variatietraining voor volwassenen. Sparta heeft een hele groep selectieturnsters. Deze trainen twee keer per week in de gymzaal en één keer in de turnhal in Hellevoetsluis. Deze groep heeft de afgelopen jaren unieke prestaties geleverd op landelijk niveau.

Even terug in de tijd. De jaren verliepen natuurlijk niet vlekkeloos: het leden aantal wisselde sterk. Geschikte leiding was moeilijk te vinden, wat nog steeds een groot probleem is. In de jaren '50 was er een terugloop van het aantal leden vanwege dringende reparaties aan de gymzaal. Deze bestond toen nog uit twee oude schoollokalen waar één ruimte van gemaakt was. De reparaties waren nodig omdat de watersnoodramp in 1953 veel schade had veroorzaakt. Veel toestellen waren onbruikbaar doordat ze verroest waren. Op 11 september 1957 begonnen de eerste lessen na de ramp. Sparta is opgericht als gymnastiekvereniging, daarnaast werden er veel wandelmarsen en puzzelritten georganiseerd. Op 5 juli 1960 is Sparta toegetreden tot de gymnastiekbond KNGV, die op 1 januari 1999 KNGU werd. Op 19 december 1960 werd Sparta ingedeeld bij de Rotterdamse Turnbond. Een hoogtepunt uit de jaren '70 was de opening van de nieuwe gymzaal in 't Haegse Huus op 18 augustus 1974. Dit was een hele verbetering.
Er hebben in het verleden ontzettend veel mensen heel veel werk verricht, zodat nu dit 65-jarig jubileum gevierd kan worden. Ter gelegenheid van dit jubileum wordt op zaterdag 4 juli 2015 a.s. een uitvoering georganiseerd. Vanaf 10.00 uur zullen verschillende groepen een demonstratie geven in de gymzaal van t Haegse Huus te Stellendam. Na afloop is er nog een gezellig samenzijn, met een hapje en drankje.

Prijsuitreiking Van Buren Schildersbedrijf

MIDDELHARNIS - Er zijn ongeveer 90 tekeningen ingeleverd op de ambachtenmarkt bij Schildersbedrijf Van Buren tijdens de jaarlijkse Menheerse Havendag.

Alle ijverige kinderen die hun tekening inleverden mochten een greep doen in de grabbelton en ze kregen iets lekkers om te snoepen. Nadat alle tekeningen bekeken zijn door Ron van Buren kwam er een 5-tal winnaars uit de bus. Namelijk de eerste prijs voor Louise Don, wat een werk had zij gemaakt van haar kleurplaat. De gehele tekening was dichtgeplakt met kleine, gekleurde foamstickertjes. Dit gaf een vrolijk geheel. De tweede prijs was voor David Kaptein, ook hij had veel werk gemaakt van zijn kleurplaat, een hele stenen muur had hij zelf erbij getekend. De derde en vierde prijs waren respectievelijk voor Elise Roozemond en Celius Lodder. De vijfde prijs, de troostprijs, ging naar David Don, over zijn mooie tekening was een grote watervlek gekomen. Op donderdag 11 juni werden alle winnaars van harte welkom geheten door Ron van Buren en ontvingen de winnaars hun prijs.

Inloopavond onderhoud Plaatweg

STELLENDAM - De provincie Zuid-Holland organiseert op donderdag 2 juli 2015 een inloopavond over het groot onderhoud aan de Plaatweg. Het onderhoud vindt plaats in het najaar van 2015. Tijdens deze avond kunnen belangstellenden de nieuwe inrichting van de weg bekijken.

De inloopavond vindt plaats in verenigingsgebouw 't Haegse Huus, Haagsestraat 4-a in Stellendam. Medewerkers van de provincie en van waterschap Hollandse Delta beantwoorden tussen 19.00 en 21.00 uur vragen van bezoekers. De avond heeft een informeel karakter zonder vast programma. Vooraf aanmelden is niet nodig, belangstellenden mogen vrijblijvend binnenlopen.

Werkzaamheden

Tijdens het groot onderhoud in het najaar van 2015 reconstrueert de provincie de weg. Om de verkeersveiligheid te verbeteren, richt de provincie de Plaatweg duurzaam veilig in als een erftoegangsweg. Dit is een weg voor langzaam en gemotoriseerd verkeer zonder rijrichtingscheiding. De maximumsnelheid buiten de bebouwde kom wordt naar 60 kilometer per uur teruggebracht. Na de reconstructie draagt de provincie het beheer van de weg over aan waterschap Hollandse Delta.

Tuinieren, beleven en ontmoeten, midden in Middelharnis

Vertegenwoordigers van de voedselbank planten een perenboom

Diektuun feestelijk geopend

MIDDELHARNIS – Wat een verwaarloosd stuk grond was met een paar oude fruitbomen en wat vage restanten van een moestuin, is een schitterende belevingstuin geworden. Zaterdag 27 juni is deze tuin, de Diektuun achter het Diekhuus, feestelijk geopend. Hét moment bestond uit het planten van een perenboom door enkele vertegenwoordigers van de eilandelijke voedselbank, officieel Stichting Steunpunt Voedselbank Goeree-Overflakkee geheten. De boom was een schenking van de Oecumenische Werkgroep Goeree-Overflakkee, die in de veertigdagentijd actie voerde voor de tuin.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Het initiatief voor de Diektuun is drie jaar geleden van de grond gekomen. De braakliggende tuin trok de aandacht van Pameijer, een stichting voor mensen met een verstandelijke beperking of een psychiatrische problematiek, en welzijnsorganisatie ZIJN. Hier kon een plaats van ontmoeting tot stand komen. Een belevingstuin voor mensen uit alle lagen van de maatschappij, waarin producten voor de voedselbank van het eiland verbouwd worden. Tuinieren, beleven, ontmoeten – daar gaat het om in de Diektuun.

Een podium

Sla, andijvie, spitskool, radijs, bietjes, prei, enzovoorts telen voor de voedselbank, dat is volgens Arie-Jan Prins van Pameijer maar één aspect van de tuin. "Denk ook aan ontmoeting, verbinding, activiteiten. De tuin is een podium en jij bent het idee." Er is al een keer een bruiloft in de tuin gevierd en tijdens de Lichtjesdagen, in de donkere dagen rond Kerstmis, was er gezelligheid en sfeer rond de vuurkorf. De mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt en de tuin is in ieder geval altijd open als het Diekhuus open is.
"In drie jaar tijd is de tuin uitgegroeid tot een begrip", zei Arie-Jan Prins tijdens de opening. "En tot een uniek stuk natuur, midden in Middelharnis." Prins keek terug op de totstandkoming van de Diektuun en noemde alle organisaties, ondernemers, scholen en sponsoren die een bijdrage hebben geleverd. Ook noemde hij de vrijwilligers, cliënten van Pameijer en donateurs. De sponsors staan vermeld op een bord dat zaterdag werd onthuld.
Er stond nog een onthulling op het programma: van een kunstwerk van Jaap Reedijk. Het kunstwerk, dat verbinding, saamhorigheid en groei symboliseert, zal te zijner tijd worden geveild. De opbrengst is uiteraard voor de Diektuun. Want zo'n tuin – of park, zoals sommigen zeggen – blijft geld kosten. Zeker als er ook nog een kas moet komen, zoals het plan is. Een subsidieaanvraag is overigens al verstuurd.
Na het officiële openingsmoment en de onthullingen ging de barbecue aan en haalde het muzikale duo Jut & Juul de instrumenten uit de koffers. Het feestje zou nog de hele middag duren, onder een heerlijk zomerzonnetje.

De groenten uit de Diektuun zijn zonder bestrijdingsmiddelen en ander gif geteeld. Puur natuur dus. De aardappels schijnen van een fantastische kwaliteit te zijn. En dan te bedenken dat een aardappelboer die eens een kijkje kwam kijken in de tuin, zeer sceptisch was. "Aardappelen telen? Dat krijg je hier nooit voor elkaar", zei hij. Dus wel.

Eerste 'groene kerk' op Goeree-Overflakkee

OUDE-TONGE - Woensdag 24 juni heeft Arend-Jan van der Vlugt, wethouder van de gemeente Goeree-Overflakkee, de dertig zonnepanelen op het dak van de Evangelie Gemeente Flakkee (EGF) in gebruik gesteld. Tijdens een feestelijke bijeenkomst sloot hij de stroomvoorziening aan en knipte hij een lint door om de ruimte van de klimaatbeheersing te betreden. De stroom die wordt opgewekt wordt onder andere ingezet voor de klimaatbeheersing in de kerk.

Met het plaatsen van de panelen heeft de Evangeliegemeente Flakkee geïnvesteerd in duurzaamheid en inhoud gegeven aan het Bijbelse principe van rentmeesterschap. Met de feestelijke bijeenkomst heeft de EGF benadrukt dat investeren in duurzaamheid ook 'zorg en verantwoordelijkheid' inhoudt voor de schepping, en bovendien de kosten omlaag brengt van het stroomgebruik. Duurzaamheid is een trend waarbij de kerk naadloos aansluit bij de visie van de gemeente Goeree-Overflakkee. Juist waar het gaat om strategische kernthema's van het eiland is de kerk een goede partner om samen mee op te trekken. Goeree-Overflakkee heeft dat verwoord in een visie, waarin de thema's 'Eilanditeit', maatschappelijke balans, kwaliteit, duurzaamheid, innovatie en verbindingen speerpunten zijn bij het uitvoeren van de eilandvisie. Alle thema's hebben een duidelijk toegevoegde waarde voor onze samenleving.
Voor de kerk was deze dag het thema 'duurzaamheid' actueel. Het eiland heeft alles in handen om het meest duurzame eiland te worden. Energiewinning en energiebesparing staan volop in de belangstelling. En juist met dit thema is de kerk in Oude-Tonge trendsetter. "Geloof en duurzaamheid is een mooie en uitdagende combinatie. Waarin zorg voor de wereld die we hebben gekregen van God en een gezond financieel beleid de basis zijn voor het zorgdragen voor de volgende generaties."

Zomeravondconcert Mandolineorkest Estampida

SOMMELSDIJK – Mandolineorkest Estampida geeft op dinsdag 7 juli een zomeravondconcert in de Remonstrantse kerk, Voorstraat 35 te Sommelsdijk. Naast Estampida verlenen ook de Reizende Dichters van Goeree-Overflakkee medewerking. Het concert begint om 19.30 uur. De kerk is open vanaf 19.00 uur.

Het programma voor deze avond is thematisch opgebouwd. De vier thema's van de gedichten en de muziek die gespeeld worden, zijn o.a een gedicht over troubadours. Al in 1200 werd door de Provençaalse troubadour Raimbaut de Vaqueires het minnelied 'Estampida Kalenda Maya' gespeeld. Verder wordt er romantische muziek, filmmuziek en Japanse muziek gespeeld.
De avond staat onder leiding van Marco Ludemann, die professioneel mandoline speelt in verschillende symfonieorkesten en al tien jaar dirigent is bij Estampida. Optredens van Estampida zijn terug te kijken via www.youtube.com/user/marcoludemann.

Shantyfestival op Nationale Visserijdag te Stellendam

STELLENDAM - Zaterdag 11 juli laten de shantykoren Bestevaer uit Giessenburg, Het Veerse Scheepstuig uit Veere en Op Volle Kracht uit Goeree-Overflakkee hun zeemansliederen horen tijdens de Nationale Visserijdag. Voor de derde maal is Op Volle Kracht uitgenodigd door United Fish Auctions om het shantyfestival te organiseren. Van 12.00 tot 17.00 uur zijn de drie koren afwisselend met een uitgebreid eigen repertoire te beluisteren in de Deltahaven van Stellendam. Er wordt in verschillende talen gezongen. Ter afsluiting is er om 17.00 uur een samenzang van de drie koren.

Zaterdag: jaaruitvoering Muziekschool G-O

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 4 juli 2015, aanvang 16.00 uur, presenteren de leerlingen van Muziekschool Goeree-Overflakkee zich tijdens de grote jaarlijkse einduitvoering. Een afsluiting van het schooljaar die plaats vindt in het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 te Middelharnis. Dit jaar heeft de uitvoering een nieuwe vorm gekregen. Verdeeld over vier zalen van het Diekhuus zijn er non-stop optredens van 20 minuten door verschillende leerlingen op allerlei instrumenten. Alleen al in de Rabobankzaal zijn er zes optredens; het publiek kan dus naar hartenlust shoppen bij al deze concerten. Om ongeveer 18.45 uur wordt het geheel afgesloten met een prachtig optreden van het Muziekschoolorkest! De toegang is gratis en iedereen is welkom!

De Muziekschool heeft – naast het geven van goede instrumentale en vocale lessen – ook een belangrijke taak op het gebied van het samenspel. Om zoveel mogelijk leerlingen te laten spelen op deze middag treden vooral de ensembles voor het voetlicht. Zo treden er bijvoorbeeld blokfluit- gitaar-, en strijkensembles op. Naast het samenspel zijn er ook solo-optredens op instrumenten zoals dwarsfluit, keyboard, harp en piano te beluisteren. Een feestelijke afsluiting en hoogtepunt van het programma is elke keer weer het optreden van het grote Muziekschoolorkest o.l.v. docent Piet Westhoeve. Dit orkest – waarin zo'n 50 muzikanten spelen – heeft een overweldigende geluid en zal zich laten horen met: de Hongaarse Dans van Brahms, de Tanguango van Piazolla en de Bolero van Ravel. Naast alle leerlingen met ouders, opa's, oma's en alle belangstellenden zijn vooral ook toekomstige leerlingen welkom. Iedereen die wil beginnen met muzieklessen kan zich tijdens de uitvoering oriënteren op het aanbod van de Muziekschool, zie ook www.muziekschoolgo.nl.

Eindconcert leerlingen muziekschool De Deltastreek

OUDDORP - Op maandag 6 juli om 19.30 uur is het eindconcert van alle leerlingen van muziekschool De Deltastreek. De locatie is de Doopsgezinde Kerk te Ouddorp. Traditiegetrouw worden er na de examenperiode op de muziekschool ensembles gevormd. Docenten delen hun leerlingen in grotere en kleinere groepen in en er wordt onder leiding van de docenten samengespeeld.

Hierbij komen weer andere leeraspecten aan de orde dan bij de individuele lessen. Tijdens deze repetities wordt dan ook aandacht besteed aan klankvorming binnen het ensemble, de balans en de rol van de leerling in het geheel. Ook is het sociale aspect belangrijk: met elkaar aan een presentatie werken. En vooral te ervaren hoe leuk het is om met z'n allen muziek te maken. De ensembles worden hier en daar ondersteund door oud-leerlingen, die inmiddels al lang een plaats hebben in een van de orkesten van Goedereede, Stellendam en Ouddorp. Een bonte verzameling van ensembles van slagwerk, saxofoons en koperblazers geeft de luisteraar een kijkje in de keuken van de muziekopleiding. Een bijzonder optreden wordt gegeven door een aantal (potentiële) leerlingen, die de afgelopen vier weken oriënterende lessen kregen. De muziekschool hoopt deze avond veel muzikanten, ouders, muziekliefhebbers en belangstellenden te mogen ontmoeten om de (veelal jonge) leerlingen te stimuleren. De toegang is vrij.

Vakantie Bijbel Club – Oude Tonge

Op dinsdag 18 en woensdag 19 augustus is er weer Vakantie Bijbel Club in de witte tent aan de Melkweg. Alle kinderen van 4 t/m 12 jaar zijn van harte welkom! 'Kom bouwen' is het thema. Rondom dit thema worden op deze dagen verschillende leuke activiteiten georganiseerd. Ook eten de deelnemers op woensdag weer pannenkoeken met elkaar. De Vakantie Bijbel Club wordt gehouden op dinsdag van 9.30 tot 12.15 uur en van 13.45 tot 16.00 uur en op woensdag van 9.30 tot 13.15 uur. Op de woensdagavond is er ook een Sing-in. Deze begint om 19.00 uur en eindigt rond 20.15 uur. De kinderen, hun ouders, familieleden en andere belangstellenden zijn van harte uitgenodigd!
Op zondag 23 augustus is er 's morgens een kerkdienst speciaal voor de kinderen en daarnaast ook voor mensen die nooit of al lange tijd niet meer in de kerk komen. Voor de kerkdienst (om 8.30 uur) is er een ontbijt met de kinderen in gebouw Diakonia. Kijk voor meer informatie op www.facebook.nl/vbcoudetonge.

Na een rustige opstartperiode zijn de turnsters en turners van selectie turnclub Turn2Win uit Sommelsdijk klaar voor de wedstrijden. De afgelopen weken is er weer een hele groep meisjes en jongens geselecteerd die starten met een basistraining bij de instap turnles op dinsdag. Tijdens deze les worden basisvaardigheden geleerd die nodig zijn om na verloop van tijd aan wedstrijden mee te kunnen doen. Na de zomervakantie worden er uit de instap turnles weer kinderen geselecteerd die door kunnen stromen in het wedstrijd turnen en daarvoor extra training krijgen. Ook zijn er inmiddels tien juryleden opgeleid bij de KNGU, waardoor er tijdens wedstrijden voldoende mensen zijn om de kinderen te beoordelen. Er zijn al twee sponsors gevonden die de club sponsoren. Onafhankelijk herbalife distributeur "Catharina's way of life" en Echobureau "Het kleine wonder" uit Den Bommel hebben meebetaald aan de outfits, zodat de turners en turnsters er tijdens wedstrijden en trainingen netjes bijlopen. Alle lessen worden gegeven door goed opgeleide en ervaren docenten die de lessen efficiënt geven, waardoor de kinderen op een veilige manier en met plezier veel leren. Meer informatie over deze jonge en snelgroeiende club staat op de website: www.turn2win.nl.

Het verkeersdiploma op zak...

MIDDELHARNIS - Alle kinderen van groep Mercurius van SBO Het Kompas zijn geslaagd voor hun verkeersexamen. Op woensdag 17 juni ontvingen ze de VVN-diploma's uit handen van meneer De Vries.