info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

26 augustus 2014

Dinsdag Eilanden-Nieuws 26 augustus 2014


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Wmo-klanten zijn tevreden over aanbod gemeente

GOEREE-OVERFLAKKEE - In het voorjaar van 2014 heeft bureau Companen, in opdracht van de gemeente Goeree-Overflakkee, een Wmo-klanttevredenheidsonderzoek uitgevoerd over 2013. Het onderzoeksrapport is gereed en laat zien dat de tevredenheid over de kwaliteit van de voorzieningen op Goeree-Overflakkee groot is.

Voor het onderzoek zijn inwoners benaderd die zich in 2013 bij de gemeente hebben gemeld en een keukentafelgesprek hebben gehad. Daarnaast behoorden inwoners die vorig jaar een aanvraag voor een individuele Wmo-voorziening hebben ingediend en personen die in het eerste jaar na de gemeentelijke herindeling gebruik hebben gemaakt van een individuele Wmo-voorziening tot de doelgroep. In totaal hebben 100 inwoners meegewerkt aan het onderzoek.
Wethouder Gerrit de Jong (Welzijn) vindt de resultaten van de enquête positief en goed bruikbaar voor een optimalisatie van de dienstverlening naar de klanten. "Een grote meerderheid van de gebruikers vindt dat de voorzieningen een gunstig effect hebben op de mogelijkheid om zelfstandig te kunnen blijven wonen of buitenshuis dingen te kunnen ondernemen. De suggesties voor verbeteringen nemen wij zeker ter harte".
Op basis van de uitkomsten kunnen werkprocessen worden bijgestuurd. Er blijkt bijvoorbeeld meer behoefte te zijn aan informatie over de kans op succes bij een aanvraag van een individuele voorziening, over de procedure in het algemeen en de mogelijkheid bezwaar te maken tegen een besluit. Daarnaast wordt een goede informatievoorziening over de versoberingen van de Wmo in 2015, als gevolg van de wetswijzigingen, zeer op prijs gesteld.

Nieuwe trailerhelling bij haven Stellendam

STELLENDAM - In de buitenhaven van Stellendam wordt een nieuwe trailerhelling inclusief grote aanlegsteiger gerealiseerd. Dat is de uitkomst van het overleg door Sportvisserij Zuidwest Nederland, Bootvisvereniging Zuid-West Nederland en Havenbedrijf Rotterdam nadat de aanleg van een helling op Maasvlakte 2 niet mogelijk bleek.

In overleg met Bootvisvereniging Zuid-West Nederland is Stellendam als meest voor de hand liggend alternatief naar voren gekomen. Havenbedrijf Rotterdam zal ter compensatie van de verloren gegane helling op de Maasvlakte de bestaande helling in Stellendam volledig renoveren. Er komt een gloednieuwe, bredere en langere helling plus een vlottende aanlegsteiger met loopbrug naar de vaste wal. Hiermee wordt het traileren een stuk eenvoudiger, veiliger en kunnen twee boten tegelijkertijd te water gelaten worden. De overeenkomst is ondertekend, een aannemer in de arm genomen en indien er geen zwaarwegende bezwaren komen op de aangevraagde vergunningen, zal de trailerhelling nog in 2014 worden gerealiseerd.

Wel of geen strandweer...

OUDDORP - Echt strandweer hebben we niet veel gehad in augustus. Toch viel er de afgelopen weken veel te genieten op het strand. Zo vormen de vele kitesurfers die spelen met de wind een spectaculair gezicht. De dreigende wolken vormen een fel contrast met het lichte zand en de felgekleurde vliegers. Het mag dan geen weer zijn om te gaan zonnen, het strand blijft een trekpleister van formaat. Foto Bep Ardon

Woensdag 27 augustus

GOEDEREEDE - Vakantie Spel Week. Van 9.30 tot 12.30 uur. Kinderen die naar de basisschool (groep 1 t/m 7) zijn van harte welkom. De avondgroep (van groep 8 of ouder) begint om 19.30 uur.De witte tent is te vinden aan de Jongkoenstraat. Meer info via vsw-goeree@live.nl.
MELISSANT – Huttendorp op het speelveldje (einde Pieterstraat) voor kinderen van 5 t/m 13 jaar van 9.30 tot 16.30 uur. Neem zelf een hamer, werkhandschoenen en lunchpakketje mee. Meer informatie www.facebook.com/oranjeverenigingmelissant.
OUDDORP – De Goeree-Express verzorgt leuke (picknick)rondritten. Zie actuele info OUDDORP – Rommelmarkt van 8.30 tot 12.00 uur in loods van V/D Linden Zuidweg 3. Opbrengst is voor diverse goede doelen. Toegang is gratis.
OUDDORP – Tramrit met RTM vanaf 11.45, 13.30 of 15.30 uur vanaf de RTM-Remise, G.C. Schillingerweg 2 (op de punt) in Ouddorp. Informatie over prijzen en programma verkrijgbaar bij VVV Ouddorp aan Zee.
OUDDORP – Natuurfotopresentatie over de Kop van Goeree door Jan Baks in 'de Overkant' vanaf 20.00 uur, Dijkstelweg 33. Kaartverkoop aan de balie van VVV Ouddorp aan Zee.

Donderdag 28 augustus

GOEDEREEDE – Torenmuseum open van 11.00 tot 16.30 uur, Kerkpad 9.
GOEDEREEDE - Vakantie Spel Week. Van 9.30 tot 12.00 uur. Kinderen die naar de basisschool (groep 1 t/m 7) zijn van harte welkom. De avondgroep (van groep 8 of ouder) begint om 15.00 uur.De witte tent is te vinden aan de Jongkoenstraat. Meer info via vsw-goeree@live.nl.
GOEDEREEDE – 16e Goereese Kunstdagen t/m 30 augustus. www.kunststichtinggoedereede.nl.
MELISSANT - Zomerexcursie over de Slikken van Flakkee vanaf 19.30 uur. Vertrek vanaf parkeerterrein Midden-slikken, (begin van Biedingenweg) bij Melissant. Reserveren VVV Ouddorp aan Zee, 0187-681789.
MELISSANT – Huttendorp op het speelveldje (einde Pieterstraat) voor kinderen van 5 t/m 13 jaar van 9.30 tot 16.30 uur. Neem zelf een hamer, werkhandschoenen en lunchpakketje mee. Meer informatie www.facebook.com/oranjeverenigingmelissant.
MELISSANT – Breicafé in de Melishof van 13.00 tot 16.00 uur. Entree is € 1,25 per persoon. Meer informatie: 0187-602822.
OUDDORP – Theetuin, excursie naar 'de Kleistee' en bezichtigen expositie van Francis Mean & Clemens Briels in 'de Overkant', Dijkstelweg 33. Geopend van 11 tot 17.00 uur. Toegang is gratis.
OUDDORP – Bridgen om 19.30 uur in Het Oude Nieuwland, Oude Nieuwslandseweg 11.
OUDDORP – Tramrit met RTM vanaf 11.45, 13.30 of 15.30 uur vanaf de RTM-Remise, G.C. Schillingerweg 2 (op de punt) in Ouddorp. Informatie over prijzen en programma verkrijgbaar bij VVV Ouddorp aan Zee.

SocialSofa brengt Melissant samen

Er wordt veel gepraat, gelachen en gediscussieerd tijdens het maken van de SocialSofa. Foto: Martijn de Bonte

MELISSANT - "Akkie wat vind jij, zal ik vierkantjes doen of driehoekjes?", vraagt een vrouw die bezig is met stukjes glas plakken. Na wat discussie wordt er besloten dat het huis wordt beplakt met driehoekjes. Het huis is één van de afbeeldingen van de SocialSofa waar veel inwoners van Melissant vrijwillig een steentje aan bijdragen. In de schuur bij de Elizabeth Hoeve werken ze samen aan bank vol met mozaïek. De social sofa brengt mensen samen.

Door Martijn de Bonte

De SocialSofa is een robuuste betonnen bank. Hierop staan markante gebouwen uit het dorp getekend, zoals het voormalige gemeentehuis, de dorpskerk, de kapel en boerderij 'Rust Roest'. Een groep van in totaal zo'n dertig vrijwilligers is druk in de weer om de hele bank te beplakken met kleine stukjes glas. Met maximaal tien mensen tegelijk werken ze aan het project. Op die manier ontstaat er een mozaïek. De ontwerpen van de gebouwen zijn gebaseerd op de tekeningen van kinderen uit groep 7 en 8 van allebei de basisscholen in Melissant. De kinderen van één van de scholen mochten zelfs op pad om ter plaatse een tekening te maken van een gebouw.

Meer kleur

Het project SocialSofa sofa is een initiatief van de Dorpsraad en komt voort uit het visiedocument uit 2011. Daar staat in dat Melissant meer kleur moet krijgen. Dat is in de afgelopen jaren ook daadwerkelijk gebeurd, want er zijn bloembakken geplaatst, het tunneltje is beschilderd en een aantal transformatorhuisjes is omgetoverd van grijze hokjes tot een kleurrijke verschijning. Het idee voor de SocialSofa komt uit de koker van Akkie Krouwel. Zij zit ondertussen niet meer in de dorpsraad, maar is blij dat ze een vervolg kan geven aan de plannen. Samen met twee leden van de dorpsraad vormt ze de projectgroep. De enthousiaste Krouwel legt uit dat het leuk is om met een grote groep mensen aan de social sofa te werken. "Op die manier leer je mensen kennen uit het dorp."

Vrijwilligers

"Ik droom er zelfs van," zegt een jonge vrouw die intensief bezig is met plakken. Als de koffie en thee is ingeschonken blijft ze gewoon doorgaan met plakken. "Het is toch te heet om gelijk op te drinken," geeft ze als verklaring. Andere vrijwilligers vertellen dat het plakken een verslaving is geworden. In totaal wordt er zo'n driehonderd uur geplakt door de vrijwilligers. Kees Hoogzand, lid van de dorpsraad, legt alle vorderingen vast met zijn camera. Op de Facebookpagina plaatst hij verhalen en foto's van het project. Het merendeel van de 'plakkers' bestaat uit vrouwen. "Maar vandaag hebben een man en vrouw zich aangemeld," zegt Krouwel lachend.

Locatie

De planning was dat de SocialSofa in ieder geval dit jaar klaar moet zijn. Dat gaat makkelijk lukken, want na twee weken is een groot gedeelte van de bank al voorzien van gekleurde stukjes glas. Krouwel denkt dat de bank ergens in september klaar is. Dan wordt de bank op een markant punt in het dorp geplaatst. Er worden verschillende mogelijkheden genoemd waaronder het speelveld en de oude bushalte aan de Julianastraat. Voorwaarde is in ieder geval dat de bank vanaf alle kanten goed kan worden bewonderd.

Dorpsraad

Het project kost in totaal tussen de vijf- en zesduizend euro. Rabobank en FidesWonen sponsoren het project. "Daar zijn we harstikke blij mee," zegt Krouwel. De rest van het bedrag komt uit de kas van de dorpsraad. Als de social sofa is afgerond is, gaat de Dorpsraad niet op haar lauwere rusten. Er zijn nog genoeg plannen om Melissant in de toekomst nog verder op te fleuren. Krouwel besluit: "Met de thema's kunst & kleur kan je alle kanten op."

Kijk voor de vorderingen op: www.facebook.com/dorpsraad.melissant.5.

Denzell Heerschap' start campagne 'De scholen zijn weer begonnen

Denzell Heerschap heeft het spandoek onthuld en de prijs ontvangen. Zijn familie kijkt trots toe.

STELLENDAM – Volgende week beginnen op Goeree-Overflakkee weer de scholen. En ook dit jaar hangen in de verschillende dorpen weer posters en spandoeken die de verkeersdeelnemers er op attent maken dat er weer extra opgelet dient te worden op de wegen. Want schoolgaande kinderen zijn kwetsbare medeweggebruikers. Denzell Heerschap uit Stellendam gaf de aftrap van de landelijke campagne van Veilig Verkeer Nederland voor deze regio.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Denzell Heerschap uit Stellendam zal de dag van gisteren niet licht vergeten want maandagochtend vroeg was hij het centrum van veel media-aandacht. De jonge Stellendammer is de winnaar van een prijsvraag die was uitgeschreven door Veilig Verkeer Nederland (VVN).

Teveel

Volgens deze organisatie vallen er nog steeds te veel gewonden en overlijden er kinderen door een verkeersongeval op weg naar school. VVN blijft daarom hameren op meer verkeersveiligheid rondom scholen en start de vernieuwde campagne "De scholen zijn weer begonnen". Dit jaar is er ook een speciale rol weggelegd voor kinderen.

Prijsvraag

Veilig Verkeer Nederland heeft kinderen met een prijsvraag gevraagd welk deel van de schoolroute zij het gevaarlijkst vinden en stimuleert hen hiermee om na te denken over hun eigen verkeersveiligheid. Eén van de winnaars was Denzell Heerschap uit Stellendam. Hij omschreef de kruising Voorstraat-Langeweg in zijn woonplaats als onveilig. Hij woont dichtbij deze kruising en op weg naar school moet hij meedere malen deze onveilige plaats passeren. Zijn motivatie van de gevaarlijke situatie leverde hem een nieuwe Batavus-kinderfiets op.

José de Jong, woordvoerder van VVN wijst erop dat het heel belangrijk is dat weggebruikers er steeds opnieuw op de gevaren van kinderen op de weg gewezen worden: "Het gaat de goede kant maar onze campagne blijft nodig, want iedere ongeval is er één teveel".

Aan Denzell Heerschap was de eer om onder toezicht van zijn familie het spandoek op de hoek Langeweg-Voorstraat te onthullen. Naast de spandoeken die ook elders in de regio zijn verschenen presenteerde VVN ook de nieuwe videoclip. Deze clip is te zien via de website www.vvn.nl

Noordzeestranden Goeree-Overflakkee krijgen vier sterren in Schoonste Strandverkiezing

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op donderdag 21 augustus vond de uitreiking plaats van de Schoonste Strandverkiezing van Nederland. De Noordzeestranden op Goeree-Overflakkee kregen een 9,6 als gemiddeld rapportcijfer en maar liefst een eindscore van vier sterren.

Vier sterren is de maximale score die een strand kan krijgen en staat gelijk aan een zeer schoon strand. Inwoners en strandbezoekers konden hun stem uitbrengen via internet. Daarnaast brachten inspecteurs van de ANWB diverse bezoeken om de stranden te waarderen.

"We zijn trots op deze waardering van onze stranden. Het is een hele prestatie voor onze medewerkers die op het strand werken, zeker gezien het uitgestrekte strand dat wij op Goeree-Overflakkee hebben!", aldus wethouder Arend-Jan van der Vlugt.

KERNACTIVITEITEN

DIRKSLAND

Huttenweek in De Flierefluiter

De SVIK, beter bekend als buurtvereniging West bestaat dit seizoen 40 jaar. Tijdens de huttenweek, die gehouden wordt van 25 t/m 29 augustus, zal het jubileum van start gaan. De jeugdafdeling van de SVIK organiseert in de laatste week van de zomervakantie de huttenweek. Dit jaar is het thema 'cowboys en indianen'. De hele week worden er spelletjes- en knutselactiviteiten gedaan. Ook is er barbecue, broodjes bakken en komen er verschillende gasten. Voor het bouwen van de hutten hoeft er alleen een hamer en spijkers meegenomen te worden. Voor hout word gezorgd. Op vrijdag wordt de week afgesloten met een groot kinderfeest. De kinderen van alle SVIK contribuanten zijn hier ook voor uitgenodigd. De dagen duren van 9:30 uur tot 16:30 uur. Tussen de middag thuis eten. Op sommige dagen kunnen de kinderen op het huttendorp blijven eten dit wordt van te voren aangegeven. Gedurende de dag krijgen de kinderen drinken van de SVIK. Verder zijn er ook kraampjes om iets lekkers te kopen of een ander leuk spelletje te doen. Voor leden kost deze week € 10,- p.p, Niet-leden zijn de kosten € 15,- p.p. Wie lid wordt van SVIK betaalt direct de ledenprijs.

Sursum Corda start repetities

Chr. Gem Zangkoor Sursum Corda gaat weer beginnen en wel op donderdag 4 september in Ver.Geb. Onder de Wiek aan de Ring te Dirksland. Zoals gewoonlijk repeteert men van 19.30 uur tot 21.30 uur. Het koor staat onder leiding van Kees Villerius, hij begeleidt ons ook op piano of orgel. Nieuwe leden zijn van harte welkom. U kunt vrijblijvend komen luisteren en/ of meezingen en in de pauze een kopje koffie meedrinken.

Bingo

Donderdag 28 augustus is er weer een bingo bij SVIK in de Victoriahal te Dirksland. De aanvang is 19.30 uur. De zaal gaat op om 19.00 uur. Er worden tien ronden gespeeld, waaronder twee superronden.

GOEDEREEDE

Kerk ook open op Kunstdagen

De historische Hervormde kerk van Goedereede is een aantal weken geopend. De deuren van de kerk zijn open op doordeweekse dagen tot 13 september. Openingstijden: alle werkdagen van 14.00 tot 16.30 uur en op donderdag van 11.00 tot 16.30 uur. In de periode van 26 tot 30 augustus zijn de kunstdagen. Dit jaar worden schilderijen van J.C. Bette in de consistorie van de kerk geëxposeerd. De openingstijden zijn gelijk aan "kerk open". Tijdens de expositie zal de kunstenaar regelmatig aanwezig zijn en zijn werk graag toelichten.

MIDDELHARNIS

Vergadering Wmo-Adviesraad

Dinsdag 2 september is er een openbare vergadering van de Wmo-Adviesraad Goeree-Overflakkee. De bijeenkomst wordt gehoudehn in het Rondeel. Aanvang 19.00 uur. Naast de gebruikelijke agendapunten wordt er gesproken over de nieuwe website Vrijwilligerswerk en is er een powerpointreportage over de Wmo-Adviesraad GO. Insprekers kunnen zich opgeven via het contactformulier op de website: www.wmo-go.nl.

Estampida weer van start

Het Mandolineorkest Estampida gaat - vanavond - dinsdag 26 augustus weer beginnen met de wekelijkse repetities in het Wijkcentrum Doetincehemsestraat 27 Middelharnis. van 19.30 tot 21.30 uur Het orkest staat onder leiding van dirigent Marco Ludemann. komend seizoen staat weer een aantal concerten op het programma: Zaterdag 22 november in de Herv. Kerk van Zuidland met het koor Sursum Corda uit Zuidland; 12 december en 18 december Kerstconcerten met het West Brabants gemengd koor; Zaterdag 7 februari speelt Mandolineorkest Estampida uit Sommelsdijk/Middelharnis een voorjaarsconcert in de Rabobankzaal van het Diekhuus in Middelharnis. Meer informatie: www.hetdiekhuus.nl "Speelt u gitaar en lijkt het u leuk om in een orkest te spelen, kom dan eens luisteren op één van onze repetitieavonden. Nieuwe leden zijn van harte welkom", aldus het bestuur. Meer informatie: 0187-482322.

NIEUWE-TONGE

Bingo

De wijkgroep van Nieuwe-Tonge begint op 5 september weer met een bingoavond in 'Ons Dorpshuis'. Iedereen is welkom. De zaal is om 19.00 uur open en de bingo begint om 19.30 uur.

Rommelmarkt

Zaterdag 6 september van 9.00 tot 15.00 uur wordt weer de jaarlijkse rommelmarkt van de Gereformeerde Gemeente gehouden. Dit gebeurt op het kerkplein en in de Oranjestraat. Er worden weer tweedehands artikelen, zoals huisraad, boeken, home deco, speelgoed, riet, kinderkleding en nog veel meer. Verder zijn er kramen aanwezig met cadeauartikelen, bloemen en planten, 3D-artikelen, nieuw speelgoed en andere leuke hebbedingetjes. Ook voor de inwendige mens is er op onze markt een ruime keuze. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld terecht bij de bakkerskraam of frietkraam. Ook worden er deze dag vis, kibbeling en hamburgers gebakken. Voor de kinderen is er de knusteltent. Hier kunnen de kinderen tegen een kleine vergoeding knutselen. Verder is er een groot springkussen. Er is ook weer een strippenkaart te koop waarmee de kinderen voordelig kunnen grabbelen, snoepen, drinken, springen enz. Onder de volle strippenkaarten wordt een prijs verloo. Op het overdekt terras is men van harte welkom voor een bakje koffie, wat lekkers en een gezellig praatje.

OOLTGENSPLAAT

De Huiskamer van Flakkee

Maandag 1 september aanstaande start 'De Huiskamer van Flakkee' met het 6e seizoen. Rietje Barelds met haar team gaat weer allerlei onderwerpen behandelen. De vaste lokatie is Het Fort in Ooltgensplaat waar men al die jaren gastvrij is ontvangen door de familie Wim en Gerda de Neef met extra hulp van Jacco en Eric. Elke week verschijnt er via www.huiskamervanflakkee.nl een nieuwe uitzending met gasten uit de regio.

OUDDORP

60 jaar Speeltuin De Flipjes

Speeltuin De Flipjes bestaat 60 jaar en dit wordt gevierd met een gezellige dag in de speeltuin op zaterdag 30 augustus van 10.00 uur tot 16.00 uur. Naast de eigen speeltoestellen zijn er extra springkussens, een ballonnenkunstenaar en kunnen kinderen zich laten schminken. Voor de kinderen is er een attentie en een gratis softijsje, voor de ouderen is er koffie en thee. Om 14.30 uur is er een ballonnenwedstrijd om 14.30 uur. Deze wedstrijd wordt aangeboden door Albert Heijn Ouddorp. De speeltuin is te vinden aan de Prins Hendrikweg 36 in Ouddorp. Voor verdere info: www.speeltuindeflipjes.nl Toegang is deze dag is gratis.

Dienst voor Belangstellenden

Zondagavond 31 augustus om 18.30 uur is er weer een Dienst voor belangstellenden in de Gereformeerde Kerk van Ouddorp. Ingang aan de Dorpstienden 15. Dominee H.P. de Goede zal in deze dienst voorgaan. Het thema van de dienst is: 'Dankbaarheid'. Dit naar aanleiding van de visienota van de landelijke kerk: "Het is een voorrecht bij de kerk te mogen horen". Liesbeth Keizer zal aan deze dienst meewerken. Zij zal enkele liederen zingen in deze dienst.

Lezing Hans Dammers over klassieke muziek

Hans Dammers geeft drie lezingen in de Overkant over de belangrijkste vertegenwoordigers van 'de romantiek' in de klassieke muziek. Deze lezingen worden gehouden op woensdagavonden 8 oktober, 22 oktober en 5 november. Per avond € 10,00 of € 25,00 voor alle drie. Deze avonden zijn inclusief koffie en thee en een glas wijn aan het einde van de avond. Aanvang lezing 19.30 uur, welkom vanaf 19.00 uur Kaartverkoop: balie VVV Ouddorp tel. 0187-681789 en in de Overkant op de avond zelf.

SOMMELSDIJK

Cantone start repetities

Woensdagavond 3 september a.s. begint 'Cantone', het koor van de Remonstrantse Gemeente, weer met haar wekelijkse repetities o.l.v. Sjaliene de Waal. Cantone begint deze avond met het instuderen van bekende en nog onbekende liederen uit het Nieuwe Liedboek en liederen van Huub Oosterhuis. Maar ook moderne en eigentijdse liedjes behoren tot het repertoire. Deze worden gezongen in de speciale diensten van de Remonstrantse gemeente. Zoals op de openingszondag van het kerkelijk jaar op 7 september a.s. met Ds. J.F. Klijnsma en de herdenkingsdienst van de overledenen van het afgelopen kerkelijk jaar in november. Maar ook op andere hoogtijdagen is Cantone in de Remonstrantse Kerk aan de Voorstraat 35 te Sommelsdijk te beluisteren. Het koor, bestaande uit dames en heren vanuit de gemeente maar ook van daarbuiten, nodigt u uit met hen mee te komen zingen. Voor meer informatie over de gemeente en hoe u in contact kan komen, kunt u terecht op de website Remonstranten Sommelsdijk www.remonstranten.org/sommelsdijk of tel: 0187-486082(Ilonka) of 0187-484317(Bram).

Plaats voor nieuwe leden bij Bowlingclub

Bij de Bowlingclub voor senioren 'Tot ons Genoegen' is plaats voor nieuwe leden. Zowel vrouwen als mannen zijn welkom. Dinsdag 2 september wordt er gestart. De middag is van 15.00 tot 17.00 uur in De Staver. Info: Info: tel 603553 of 601891.

STAD AAN 'T HARINGVLIET

Huttenfeest

Donderdag 28 augustus en vrijdag 29 augustus wordt er een huttenfeest gehouden. Het thema van dit jaar is 'Survival'.Er worden rondom dit thema allerlei bouwwerken gemaakt. Verder wordt er geknutseld, spelletjes gespeeld en lekker gegeten, gesnoept en gedronken. Het feest wordt afgesloten met een barbecue. Het is ook mogelijk om alleen te komen genieten van de barbecue. Al deze activiteiten, zijn voor jong en oud. Meedoen is wel op eigen risico. Vrijdag vanaf 13.00 uur leert men van het Sportteam survival tips en trucs, op sportieve wijze georganiseerd. Vanaf ongeveer 17:30 wordt de barbecue aangestoken. Donderdag 28 augustus van 10:00 uur – 17:00 uur, vrijdag 29 augustus van 13:00 uur – 21:00 uur. Kosten inclusief eten en drinken voor twee dagen: €7,50, voor één dag of alleen de barbecue vanaf 17:30 uur: €5,-. Graag een hamer, voorzien van de naam erop meenemen. De organisatie is nog op zoek naar oude lappen stof of lakens en knopen. Wie nog pallets voor de haard zoekt of om te knutselen, deze kunnen gereserveerd worden en op vrijdagavond opgehaald. Aanmelden kan via stichting.ons.trefpunt@upcmail.nl of bel naar: 0187-481797.

Gymnastiek voor ouderen

Maandag 1 september gaat de gymnastiek voor ouderen weer beginnen. Wie mee wil doen is van harte welkom. Er wordt gegymd in verenigingsgebouw Ons Trefpunt, Oranjelaan 14. De tijden zijn van 15.30 uur tot 16.00 uur.

STELLENDAM

Op zoek naar vleermuizen

Zaterdag 30 augustus is er een vleermuisexcursie in het Scheelhoekbos. Men kan met een ervaren gids op naar jagende vleermuizen. Met de batdetector zijn ze ook te horen. Deze excursie is een aanrader voor gezinnen met kinderen vanaf 12 jaar. Aanmelden is noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten (www.natuurmonumenten.nl/agenda) of bij VVV Ouddorp aan Zee, telefoon (0187) 68 17 89. De start is om 19.30 uur bij het parkeerterrein van de werkschuur van Natuurmonumenten bij Scheelhoek: ca. 400m voor Deltahaven 69 in Stellendam. De eindtijd ligt rond 22.00 uur. Leden van Natuurmonumenten betalen € 4,- (neem de ledenpas mee!), niet-leden betalen € 7,- en kinderen t/m 12 jaar betalen € 2,-.

25e Omloop grandioos succes

De lopers onderweg. Foto: Jaap Peeman

MIDDELHARNIS - "Vier, drie twee, één," tellen de toeschouwers. Dan knallen de confettikanonnen en snellen de eerste lopers naar voren. Ruim driehonderd lopers gaan op weg om het eiland rond te lopen. Op D'n Diek staat honderden toeschouwers die de startende wandelaars aanmoedigen. De vijfentwintigste editie van het wandelfeest is begonnen. Redacteur Martijn de Bonte heeft meegelopen en doet verslag.

Onder de boog van de Rabobank door, dan langs de kraampjes van de braderie worden de eerste meters afgelegd. Een verkoper moppert goedgemutst op de wandelaars: 'Allemaal kijkers, maar geen kopers'. Tegenover de Hema gaat het peleton de Dijk op en dan gaat de route langs de haven van Sommelsdijk de polder in. De snelle lopers hebben al een kleine voorsprong genomen op de grote groep. In de verte hangen donkere wolken die snel richting Middelharnis drijven. Als de lopers de buitendijk langs het Haringvliet oplopen begint het te spetteren en al snel daarna volgt een stevige regenbui. De poncho's worden uit de verpakking gehaald en wapperen in de wind, andere lopers trekken een regenpak aan en ook een paraplu bewijst goede diensten. Een felle regenboog eindigt, of begint, in het donkere water van het Haringvliet. De regen is maar van korte duur, de bui trekt richting de Hoekse Waard en laat de lopers achter op de grasdijk.

Hier en daar staat een groepje fans om de lopers aan te moedigen. Het tempo zit er bij de meeste lopers goed in, terwijl de schemering invalt worden de loperspasjes voor het eerst gescand bij natuurgebied Scheelhoek. Doordat het langzaam donker wordt zijn de eerste lichtjes te zien, Even verderop de Haringvlietsluizen en nog een stuk verder flakkeren de lichten van de Rotterdamse industrie. Op weg naar de Vismijn vertelt een wandelaar dat ze voor de negende keer meedoet met de Omloop. Ze gaat voor de tien keer, daarna wil ze een andere tocht gaan doen. Ze is een echte kilometervreter, ze loopt allerlei tochten en houdt alles precies bij in een notitieboekje. In totaal heeft ze al zo'n zestienduizend kilometer gelopen.

In de Vismijn staan de 'Walking bins', vrij vertaald: wandelende prullenbakken. Het zijn vrolijke jongelui die mandarijntjes uitdelen en afval inzamelen. Op verschillende posten duiken ze op. De loods naast de Stellendamse haven is de eerste publiekplaats, maar de meeste lopers blijven er niet lang zitten. Ze hebben genoeg energie om snel verder te gaan richting Havenhoofd.

Lees verder op pagina 10.

"Nog dertien kilometer," zegt hij bemoedigend

Vervolg van de voorpagina

Op het Havenhoofd zitten hier en daar groepjes mensen rond een knapperend vuurtje. "Zoet of hartig?", vraagt een meisje. Ze staat met een grote schaal met zakjes chips in haar handen, naast haar staat een ander meisje met een schaal snoepjes. Na het knusse Havenhoofd begint een donker gedeelte van de tocht, het pad tussen de bomen richting het parkeerterrein bij natuurgebied de Kwade Hoek. Een wandelbuurman vertelt dat hij speciaal meedoet omdat het de vijfentwintigste editie is. "Dat is toch bijzonder," legt hij uit. Het strand wordt door veel lopers gevreesd, het is er donker en het lopen door rul zand vreet energie. Het blijkt dit jaar mee te vallen, door de vele regen van de afgelopen periode vormt het zand een stevige ondergrond voor de wandelaars. Bij de reddingsbrigade is het leed weer geleden en kunnen de lopers bijtanken bij de rustpost. Achteraf vertelde een vrijwilliger dat er een loper was die de afslag had gemist en dat pas na heel wat extra kilometers over het strand opmerkte.

Lichtjes in de verte

In de duinen is het stil. Het licht van de vuurtoren verlicht de lopers met vaste regelmaat. Het is helder, boven de hoofden van de wandelaars fonkelen de sterren. Twee jongens discussiëren over de lampjes die op zee te zien zijn. Volgens de ene zijn het vissende vissersschepen, volgens de ander varen die niet in de nacht van vrijdag op zaterdag. Het laatste stuk voor Westhoeve slingert over een recreatiepark. Een man die naar eigen zeggen is begonnen met lopen toen hij is gestopt met werken, vraagt zich af of hij nog steeds goed loopt. Dat is gelukkig het geval, want in de verte hangt een bordje met een groene pijl dat wordt verlicht door een breekstaafje. Hij vertelt dat hij in Engeland tochten van honderd mijl heeft gelopen, dat is pakweg 160 kilometer. De deelnemers zijn veertig uur non-stop bezig om de tocht te voltooien. "Daarna slaap je wel lekker", zegt de vutter nuchter.

Lichtmasten
In de donkere polder is de post in de schuur van Westhoeve al van veraf te zien. De felle lichtmasten maken duidelijk dat de lopers worden verwacht. Binnen zitten de lopers aan lange tafels en eten bami met saté. Voor de toeschouwers is er verse patat. Een gezellig punt waar, midden in de nacht, veel familie en vrienden aanwezig zijn om de lopers een hart onder de riem te steken. Met nieuwe energie gaan de lopers weer de nacht in.

Bliksemschichten

Bij een kruising ergens naast de N57 staat een vrijwilliger in reflecterende kleding. Hij zorgt ervoor dat alle lopers veilig kunnen oversteken. Op de dijk richting de Ouddorpse Haven is te zien dat er boven Schouwen-Duiveland een flinke onweersbui hangt. De bliksemschichten schieten langs de zwarte wolken. Even voorbij de post bij de Ouddorpse haven staan auto's langs de kant van de weg geparkeerd. Een groepje mensen haalt klapstoelen uit de kofferbak en gaat er eens goed voor zitten.

De lopers gaan de grasdijk op en laten Ouddorp achter. In het donker maak ik een praatje met een vrouw die het tempo er flink in heeft. Ze vertelt dat ze graag voor drie uur binnen wil zijn. Een kordate dame, het is de tweede nacht die ze overslaat, in de nacht voor de Omloop heeft ze gewoon gewerkt.

Rustend schaap

Langs de slikken ligt een glad fietspad, dat is andere koek dan de jaren waarin de deelnemers dwars door het natuurgebied banjerden. Sommige lopers denken met weemoed terug aan die jaren. Rond drie uur in de nacht arriveert de onweersbui op Goeree-Overflakkee. Het regent behoorlijk en er is wat onweer. Al snel klaart het weer op. Bovenop de dijk richting Herkingen ligt een schaap in diepe rust, de lopers gaan er met een boogje omheen. Veel deelnemers aan de Omloop vinden dit een lastig gedeelte, lang, saai, donker en een ongelijke ondergrond.

Streepje licht

Tegen de tijd dat Herkingen nadert, komt er ook een dun streepje licht aan de horizon. De nieuwe dag begint voorzichtig. In de loods van Van der Velde is een uitgebreide ruimte voor de verzorging van de lopers. Er worden stijve spieren gemasseerd, blaren geprikt en voeten ingezwachteld. De tocht gaat verder langs de Grevelingen. "Succes hé," zeggen twee dames die bij Battenoord op de dijk staan. Op camping De Grevelingen is het nog rustig zo vroeg in de morgen. Bij windpark Battenoert draait alleen de eerste van de zeven windmolens. Verder gebeurt er weinig. Bij de post bij de Hoek van St. Jaepe liggen opgerolde pannenkoeken met poedersuiker klaar voor de lopers.

Rechte stukken

Op het stuk voor Oude-Tonge begint het weer te regenen. Een man op sandalen trekt zich er weinig van aan. Hij loopt mee met de Kennedymars, hij vertelt dat zijn streven is om alle Nederlandse Kennedymarsen drie keer te lopen. Dit is zijn eerste mars op Goeree-Overflakkee. Hij vindt het een mooie tocht, maar wel een beetje saai met alle rechte stukken. Maar, relativeert hij: "Ik heb ook een keer een tocht heen en weer over de Afsluitdijk gelopen, dan valt dit nog wel mee."

Droge kleding

Bij de haven van Oude-Tonge moeten de lopers om het havenkanaal heen lopen, daarna volgt weer een heel stuk langs het water. Onderweg lopen een paar mensen in een gele Jumbo-bodywarmer, ze doen mee aan de estafette en worden gesponsord door Jumbo Sperling in Ouddorp. Na een paar uur lopen komt eindelijk de Galathese Haven in zicht. Na een bakje oplossoep begint de ettappe richting Ooltgensplaat. Al lopend over de weg langs de windmolens, kijk ik om de paar minuten angstvallig achterom. Er komt rond tien uur een bui aanzetten, zwarte donderwolken achtervolgen de lopers. Dan vallen er een paar grote druppels, direct daarop komt het met bakken naar beneden. Het onweer raast boven de hoofden van de wandelaars. Sommigen schuilen in de beschutting van de windmolens, andere lopen stug door. Regenkleding biedt geen soulaas, tegen de harde wind en striemende regen is niet zoveel bestand. Bij 't Fort in Ooltgensplaats staan de tassen van de lopers klaar en kan er droge kleding worden aangetrokken.

Effe doorbijten
Voor het Raadhuis in Ooltgensplaat jammen drie muzikanten erop los. De muziek begeleidt de lopers tot ver buiten het dorp. Langs het natuurgebied gaat de tocht richting de N59, dan door het schapentunneltje richting Den Bommel. De tocht over de grasdijk biedt een mooi uitzicht over het Haringvliet, zeilbootjes hangen schuin in de harde wind. In Den Bommel zit een verkeersregelaar op een stoel voor een dranghek. "Nog dertien kilometer", zegt hij bemoedigend. "En hier verderop rechts is een post." In Stad mogen lopers in de kring zitten om te worden toegezongen door de dorpelingen. Ze zingen: "Je bent nu op Stad, da's al een heel eind man. Nog even rechtuit en je bent er dan. Menheerse leek ver maar dat is echt niet waar. Dus effe doorbijten nog, dan ben je straks echt klaar!" Dat is het inderdaad: op de laatste kilometers moet er flink worden doorgebeten.

Eindelijk

Maar dan komt eindelijk 't Hoad in zicht. Net voor het havenkanaal gaan de lopers linksaf richting Middelharnis. Daar wachten de gladiolen, de medaille, het applaus en de eeuwige roem...

In totaal hebben er 749 volwassenen en kinderen deelgenomen aan de Omloop. Dat is tweehonderd minder dan vorig jaar, de reden is waarschijnlijk dat het wandelevenement dit jaar plaatsvond in de schoolvakantie. Bij de tocht van honderdtien kilometer starten er 309 lopers, daarvan zijn er 39 uitgevallen. Dat is een uitvalpercentage van 12,7 procent, dat is lager dan tijdens de edities van de voorgaande jaren. Dat komt vermoedelijk met name door de relatief goede weersomstandigheden.

MIDDELHARNIS - Tijdens de Omloop heeft Eilanden-Nieuws vrijwel alle lopers op de foto gezet terwijl ze poseerden achter een levensgrote voorpagina. Op www.facebook.com/eilandennieuws zijn alle foto's te bekijken. De persoon op de foto die het meeste aantal likes krijgt wint een diner voor twee personen.Natuurlijk staan er op de Facebookpagina ook allerlei andere foto's van de toeschouwers, de start, demonstraties en nog veel meer.

Ekoshop is jarig: vijftien jaar, vijftien procent korting

Margriet Berrevoets en Tonny den Boer voor hun winkel aan de Oudelandsedijk in Sommelsdijk.

SOMMELSDIJK – Feest bij de Ekoshop! De winkel voor natuurvoeding bestaat vijftien jaar en viert die verjaardag met de klanten. Van 26 tot en met 30 augustus zijn vijftien producten afgeprijsd naar 1,50 euro. Er zitten producten tussen die voor de helft van de prijs over de toonbank gaan. Maar daar stopt de feestelijke actie van de Ekoshop niet mee. Bij de kassa krijgen de klanten ook nog eens vijftien procent korting op het eindbedrag. "Vijftien jaar, vijftien procent korting", zegt Tonny den Boer, die de jarige winkel samen met zijn vrouw Margriet Berrevoets runt.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Vijftien jaar geleden ging de winkel open. Margriet had van jongs af aan veel interesse voor gezond voedsel. Tonny had jaren voor de klas gestaan en wilde wel eens wat anders. Het werd een winkel met biologische producten en voedingssupplementen aan de Oranjestraat in Sommelsdijk. Een klein pandje, waarin de Ekoshop steeds meer producten ging aanbieden. De winkel stond overvol en een verbouwing, twee jaar geleden nog maar, bood weinig soelaas.

Gezond eten

"We zijn sinds de verbouwing in de Oranjestraat met veertig procent gegroeid, in omzet. Natuurlijk ook omdat goed en gezond eten momenteel erg in de belangstelling staat. Veel mensen willen graag weten waar hun eten vandaan komt en wat er allemaal in zit. Koolhydraten, suikers, vetten, eiwit… Wij weten het en informeren de klant graag", vertellen Tonny en Margriet, die hun kennis up to date houden door regelmatig cursussen te volgen.

Afijn, door de groei van de klantenkring moesten de eigenaren van de Ekoshop uitzien naar een ander winkelpand. Dat diende zich aan toen de fietsenzaak vertrok en het huidige pand aan de Oudelandsedijk, vlak bij de molen van Sommelsdijk, vrijkwam. Ruim drie maanden geleden was de verhuizing. Een goede zet, zo bleek al snel. De ruimte is enorm toegenomen, en er zijn ook nog mogelijkheden om het winkeloppervlak te vergroten.

Puur natuur

Het assortiment van de Ekoshop is min of meer gelijk aan de 'gewone' supermarkt, met als grote verschil dat alles biologisch is. "Puur natuur", zegt Margriet. Brood, sappen, wasmiddelen, honden- en kattenvoer, zuivel, ijs, wijn, chips, noten en zaden, zuidvruchten, heel veel soorten thee – het assortiment is zeer compleet. Inclusief voedingssupplementen, dieetproducten en producten van het eiland, zoals sappen en kazen.

"Toen we begonnen was het een derde van wat we nu hebben. Er is heel veel bij gekomen, we hebben het assortiment samen met de klanten opgebouwd", vertelt Tonny. "Onze onderscheidende producten zijn groente en fruit, noten en zaden, zuidvruchten en peulvruchten. Die zijn ook aan de buitenkant van de winkel te zien op grote foto's."

Zó compleet

Margriet: "Pas kwam hier een toerist uit Amsterdam. 'Wat geweldig, zo'n winkel op het eiland', zei hij. 'Ik kan alles kopen wat ik nodig heb. Zó compleet.' En dat horen we vaker. Het aanbod is vrij compleet en we weten er veel over." Dat geldt ook voor Janny Looy, die al vanaf het begin in de Ekoshop werkt, haar dochter Marian en Luka, de dochter van Tonny en Margriet.

De klanten komen van heel Goeree-Overflakkee, maar ook van Tholen, Schouwen-Duiveland, de Hoeksche Waard en Voorne-Putten. Ze kunnen deze week volop profiteren van het feit dat de Ekoshop vijftien jaar bestaat.

Programma voor zevende Goereese Havenconcert bekend

GOEDEREEDE - Zaterdag 6 september aanstaande organiseert de Stichting Promotie Kop van Goeree wederom het Goereese Havenconcert. Op een speciaal ponton in de haven van Goedereede zal vanaf 19.30 uur door verschillende artiesten een gevarieerd muziekprogramma ten gehore worden gebracht. Presentatie van de avond is in handen van Patrick Polie.

Er is voor een mooie line-up gezorgd voor deze zevende editie. Vanaf 19.00 uur start het voorprogramma met Jan Bezuijen op het carillon. De Koninklijke Fanfare Apollo onder leiding van Leo Simons levert altijd een prachtige bijdrage aan het Havenconcert, zo ook deze editie. Apollo opent het concert met drie stukken, de Mars der Medici, IL Barbiere di Siviglia en Highland Cathedral.

Het programma wordt vervolgd met Just4Fun uit Ooltgensplaat onder leiding van Peter Slager. Dit popkoor met 35 leden vertolkt al sinds 2004 een uitgebreid scala van popsongs, die veelal gezongen worden door 5 stempartijen. Voor het Havenconcert is gekozen voor een gevarieerde selectie herkenbare nummers van o.a. André Hazes, Toontje Lager en The Beatles.

De Koninklijke Fanfare Apollo speelt vervolgens verschillende herkenbare melodieën, met medewerking van verschillende solisten, zoals zangeres en musicalster Juta Bolsius, zanger en trompettist Bert van Bommel, pianiste Nadia Rutkovska en doedelzakspeler George Willems. Zij spelen onder andere: Het Dorp, Gabriel's Oboe Memory, Au fond du temple saint -het duet uit de Parelvissers-, een Sinatra Medley en het nummer Skyfall, de soundtrack van de gelijknamige James Bond film.
De avond wordt mede mogelijk gemaakt door diverse sponsors, waaronder het Paul van Hessenfonds. Het Havenconcert is kosteloos te bezoeken.

ZIERIKZEE - Met een concert voor hobo en orgel en piano wordt op zaterdagmiddag 6 september om 16.00 uuur een succesvolle serie zomerse Zaterdagmiddagconcerten in de gerestaureerde Nieuwe Kerk van Zierikzee afgesloten. Concertgevers zijn Anton de Lange en Mar van der Veer. Zij kennen elkaar van het Rotterdams Conservatorium waar Anton de hoofdvakken hobo en koordirectie en Mar de hoofdvakken orgel en schoolmuziek studeerde. Anton studeerde tevens hobo aan het Haags Conservatorium bij Jaap Stotijn. Toen de musici elkaar na jaren weer ontmoetten ontstond het idee om samen een concert te geven.

Het programma dat ze uitgekozen hebben is veelzijdig. Met begeleiding van het grote orgel en het kleine orgel, als ook de vleugel vertolkt Anton diverse werken uit de Barokperiode o.a. een aantal delen uit Sonates van Albinoni, Marcello en Loeillet. Heel anders van stijl is het bekende 'Fille aux cheveux de lin' van Debussy (met pianobegeleiding) en een aantal kleine solowerken van Anton de Lange die hij als componist voor zichzelf schreef maar die ook in Duitsland zijn uitgegeven. De akoestiek van de Nieuwe Kerk draagt er zorg voor dat de zilveren klank voluit de ruimte krijgt. Naast de hobo laat De Lange ook de Engelse hoorn horen. Anton de Lange stamt uit een muzikaal geslacht waarbij zijn voorvaderen die beiden Samuel heette in hun tijd nationaal en internationaal beroemd waren. Samuel de Lange senior (1811 – 1814) was organist van de Sint Laurenskerk in Rotterdam. Zijn zoon Samuel werkte in Keulen, Den Haag en Dresden en was eveneens een groot orgelvirtuoos. Vandaar dat dit concert ook een hommage wordt aan het voorgeslacht van de concertgever. Van de' Samuels' klinken een aantal werken, waarbij een deel uit de Sonate in c. Deze Sonate droeg de jonge Samuel op aan zijn vader als eerbetoon. Mar van der Veer zal ook improviseren op de naam 'Samuel de Lange' waarbij elke letter door een toon wordt vervangen. Een bijzondere reden tot deze improvisatie is dat Samuel de Lange sr. adviseur was bij de aanschaf van het huidige Kam en Van der Meulenorgel. De klank van dit orgel was dus voor hem ideaal.

Hiermee komt een einde aan een serie Zaterdagmiddagconcerten die na een aarzelend begin steeds grotere bekendheid en belangstelling kreeg. De organisatoren zijn van plan deze gratis "Zierikzeese promenadeconcerten" nog meer bekendheid te geven zodat het een begrip wordt voor bewoners en toeristen. De concerten vinden plaats in informele sfeer. Rondom het concert zijn drankjes te krijgen bij het buffet.

Fietszomer afgesloten met mooie tocht

OUDDORP - Woensdag 20 augustus heeft de vierde Eilanden-Nieuws fietstocht plaatsgevonden. De laatste tocht van dit seizoen startte bij De Mekkerstee. De gidsen Hans Bruggeman en Jaap van Nieuwenhuijzen doen verslag.

"Was het weer de voorgaande routes steeds zonnig en droog, deze keer was de vraag: Gaan we fietsen of stellen we het een week uit? De beslissing moest voor 10.00 uur 's morgens worden genomen, zodat de deelnemers op de website van Eilanden-Nieuws konden lezen hoe de vlag er voor stond. Buienradar en alle weersvoorspellers werden geraadpleegd en vol vertrouwen in de voorspelling, werd beslist, we gaan fietsen. Welnu een goed besluit, want op een enkele druppel na was het weer een prachtige middag. De start was deze middag op de Mekkerstee, een zorgboerderij diet met z'n geiten, landwinkel en restaurant zeker een bezoekje waard is. Er werken zo'n 75 mensen en er lopen ca. 650 tevreden geiten rond. Na een welkomstwoord gingen we van start, door de Vijverweg langs de Jonkerstee ging het richting strand. Via Middelduinpad kwamen we op de dijk het Flaauwewerk, onze eerste stop. Hier werd e.e.a. verteld over de Voordelta. De Voordelta, uitloper van de Zeeuwse en Zuid Hollandse Delta in de kustzone van onze Noordzee omvat een rijke verzameling geulen, ondieptes en zandbanken. De Voordelta is ook een gebied van economische waarde. Toeristen uit binnen- en buitenland genieten van de mogelijkheden van strand- en waterrecreatie. Deze middag was dat zeker ook het geval met de fietsers, het prachtige uitzicht over het water aan de ene kant en het unieke Ouddorpse landschap aan de andere kant was de moeite van het stoppen meer dan waard.

RTM museum

Onze tocht slingerde verder via de vuurtoren, het Poldersbos naar het RTM museum. Voor veel fietsers een herinnering aan een ver verleden, voor anderen een kennismaking met de geschiedenis van ons eiland. Het door vrijwilligers gerunde museum is een pronkstuk op ons eiland. We werden enthousiast ontvangen met een kopje koffie en een heerlijk stukje cake. Van de mogelijkheid om rond te lopen onder deskundige begeleiding werd veel gebruik gemaakt. Het was een hele toer om de fietsers weer in de kolonne te krijgen. De weg werd vervolgd naar camping Zuidhoek. Hier werd door de eigenaar de geschiedenis van de boerderij 'De Verloren Kost' verteld. Aan zijn presentatie was te zien dat dit niet zijn eerste keer was, hij wist het verhaal, met anekdotes, op een ontspannende en leerzame manier te brengen.

De volgende stop zou je een veldbezoek kunnen noemen, we werden meegenomen naar een perceel Oost-Indische kers. Hier werd door Simone van Osch een bevlogen pleidooi gehouden over het behoud van deze teelt in Ouddorp. Oost-Indische kers werd vroeger heel veel geteeld. Het is een zeer arbeidsintensieve teelt, maar door landen zoals China overgenomen, waar waarschijnlijk de arbeidskrachten minder kostbaar zijn dan hier. Simone vertelde over de mogelijkheden van de plant, o.a. de eetbaarheid en gebruik in de keuken, ze bevorderen de spijsvertering. De farmaceutische industrie gebruikt deze plant in weerstandsverhogende preparaten.

Bloemenkwekerij

De volgende stop was bloemenkwekerij Klepper, een echt familiebedrijf. Door de heer Klepper werd met gepaste trots het verhaal van het bedrijf verteld. Op zo'n 20 hectare is het een toonaangevend teler van kwalitatief hoogstaande zomerbloemen. De teelten zijn de laatste jaar geïntensiveerd, door steeds met nieuwe gewassen en teelttechnieken te komen onderscheid de kwekerij zich. We konden de verwerking van de oogst in de grote hal goed bekijken. Voor velen weer een verrassende kennismaking met een prachtig Ouddorps bedrijf, met nationale- en internationale faam.

De route werd voortgezet en we slingerden door het Ouddorpse land terug naar de "Mekkerstee" ook hier werd, zoals gebruikelijk, de middag afgesloten met een prima verzorgde maaltijd. Het was de laatste van dit jaar en gezien de grote opkomst bij elke route kunnen we zeggen dat ze allen weer zeer geslaagd waren. Zoals het met vele organisaties gaat, het is een ketting waar geen enkele schakel mag ontbreken. Alle bedrijven die we hebben bezocht onze hartelijk dank voor de medewerking, de start-en finish plaatsen voor de ontvangst en het verzorgen van de maaltijd. Voor de eerste hulp was Bert Vervloet, als E.H.B.O.er, voor ons een geruststellende schakel, gelukkig niet nodig gehad. Henk Kreeft en Jan Koppenaal jullie zorgden ervoor dat wij ons konden concentreren op de route, alle voorkomende verrassingen werden door jullie op professionele opgelost. Per route werd er ook wel op anderen een beroep gedaan, kortom allen hartelijk voor de hulp en de zeer prettige samenwerking.

Jaap en ik hebben het met veel plezier gedaan.

Met vriendelijke groet Jaap van Nieuwenhuijzen en Hans Bruggeman"

Snuffelmarkt in 'Den Hoogen Caemer'

SOMMELSDIJK - Zaterdag 30 augustus is er een 'snuffelmarkt' rondom wijkgroep de Zwaluw in het appartementencomplex van 'Den Hoogen Caemer'. Dit complex is gelegen aan de Sperwer te Sommelsdijk.

Zowel wijkgroep de Zwaluw als de Evenementencommissie van 'Den Hoogen Caemer' worden gedreven door enthousiaste vrijwilligers, die hopen op een gezellige dag niet alleen voor de bewoners van 'Den Hoogen Caemer', woonwijk de Zwaluw, Sommelsdijk maar voor alle bewoners van Goeree-Overflakkee. De leden van de Evenementen commissie hopen met de opbrengst van de Snuffelmarkt ontspannende activiteiten te kunnen organiseren voor de bewoners van 'Den Hoogen Caemer'.

Start nieuwe cursus meubels restaureren op zaterdag

SOMMELSDIJK - Restauratiebedrijf Merck hoe Sterck start zaterdag 6 september een nieuwe cursus 'Meubelrestauratie' op Goeree Overflakkee. Heeft u interesse in antieke meubelen en wilt u meer weten over de wijze van restaureren of heeft u zelf een meubel wat u graag zou willen opknappen, dan kunt u terecht bij deze cursus.

De cursus "Meubelrestauratie" wordt gehouden in de werkplaats van Merck hoe Sterck aan de Molenlaan 40 in Sommelsdijk. De cursus bestaat uit 3 lessen op drie achtereenvolgende zaterdagen van 9.00-17.00 uur.

Tijdens de lessen wordt onder leiding van de restaurator door elke cursist een meubel onder handen genomen. U kunt zelf een meubel meebrengen, of eventueel een meubel uitkiezen uit de werkplaats. Aan de hand van de meubelen wordt uitleg gegeven over restauratietechnieken, materialen, gereedschappen en handelingen die tijdens de restauratie moeten worden uitgevoerd. Daarnaast wordt informatie gegeven over geschiedenis en uiteenlopende stijlen van de meubelen. De cursus biedt u dus naast theoretische kennis, ook praktische kennis en vaardigheden die meteen in praktijk kunnen worden gebracht. De cursus is zowel geschikt voor beginners als voor mensen die al enige ervaring hebben met meubelrestauratie.
De lessen zijn inclusief materialen en gebruik van gereedschappen. Er wordt een lunch geserveerd en voor koffie en koek gezorgd.

De lessen worden verzorgd door gediplomeerd antiekrestaurator en meubelmaker Herman Weitkamp. Voor verdere informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met Merck hoe Sterck 06.22.61.85.12 of via info@merckhoesterck.nl

Gescheiden inleveren van frituurvet en frituurolie

GOEREE-OVERFLAKKEE - Jaarlijks wordt er in Nederland door consumenten 23.000 ton frituurvet en frituurolie gebruikt, waarvan 95% verdwijnt in het restafval of via toilet en gootsteen in het milieu. Dit is onder meer een oorzaak van verstoppingen van het riool, waarvan de kosten enorm kunnen oplopen! Ook komt het regelmatig voor dat vuilniswagens, beladingssystemen en naast geparkeerde personenauto's onder de olie of het vet komen te zitten. Reiniging hiervan zorgt ook voor extra kosten.

Uit onderzoek is gebleken dat een groot percentage van de bevolking het zonde vindt om gebruikt frituurvet en frituurolie weg te gooien en dat men bereid is om dit gescheiden aan te bieden om het milieu te ontlasten. De gemeente Goeree-Overflakkee biedt op verschillende plaatsen mogelijkheden voor het gescheiden inleveren van frituurvet en frituurolie.

Binnen de gemeente Goeree-Overflakkee zijn verschillende plekken waar inwoners frituurvet en frituurolie kunnen inleveren. Zo hebben de milieustraten in Goedereede en Middelharnis hiervoor aparte inzamelcontainers. Ook hebben steeds meer supermarkten een aparte gele container voor frituurvet. Naast de supermarkten zijn er nog meer plekken waar aparte inzamelcontainers staan. Op de website www.hergebruikfrituurvet.nl kan men door het invullen van de plaatsnaam of postcode het dichtstbijzijnde inleverpunt vinden.

Hergebruik frituurvet en frituurolie

Het frituurvet en de frituurolie krijgen een interessant tweede leven. Zo wordt een deel verwerkt tot biobrandstoffen. Biobrandstoffen hebben als grote voordelen dat ze veel minder CO2-uitstoot opleveren dan minerale brandstoffen en geen vervuiling veroorzaken. Ze worden gebruikt in onder andere tuinbouwkassen, warmtekrachtcentrales en in het vervoer. Een ander deel van de oliën en vetten is na zeer grondige bewerking geschikt voor industriële verwerking. Het vindt zijn weg dan als grondstof in de industrie.

INGEZONDEN:
HAP

OUDDORP - Als je in de gemeente Goeree-Overflakkee na kantooruren medische hulp nodig hebt dan kun je de HAP bellen. Het is alleen de vraag of je dan ook medische hulp krijgt!

Ik zal hier even verslag doen van wat onze ervaring is met deze medische hulp op zaterdagavond 09-08-2014. Kleine voorgeschiedenis, mijn echtgenote is op dinsdag 05-08-2014 bij de huisarts geweest vanwege heftige pijn aan de rechterkant van haar buik, uitstralend naar de rug. Diagnose van de huisarts was verstopte dikke darm, hiervoor een recept voor laxeermiddel voorgeschreven gekregen. Dat helpt niet echt dus vrijdag terug naar de huisarts. Die stelt dat ze toch nog even moet doorgaan met het laxeermiddel en als ze het niet vertrouwt moet ze maar weer bellen. Dat moment van het niet meer vertrouwen is op zaterdagavond aangebroken door heftige pijn. Dus dan bel je de HAP om 22.45 uur, na de standdaard vragen van de assistente wordt ons te kennen gegeven dat er geen arts aanwezig is op de HAP te Dirksland. En zij vertelt dat zij mijn vrouw heeft ingepland voor een bezoek aan de spoedeisende hulp post te Dirksland om 24.00 uur. We hebben ons daar gemeld bij de balie en men wist ervan of we maar even plaats wilden nemen. Terwijl wij aan het wachten zijn komen er een jongen en een meisje binnen en melden zich bij het loket met de mededeling dat zij telefonisch door de HAP zijn doorverwezen naar de spoedeisende hulppost, met als aandoening een teek. Zij krijgen vervolgens te horen dat de dienstdoende arts daar de eerst komende 4 uur geen tijd voor heeft en ze worden geadviseerd om maandag maar naar de huisarts te gaan, want ja zo erg is dat toch niet, je kan er hooguit de ziekte van Lyme van krijgen. Men laat ons nog tot 00.45 uur wachten om ons vervolgens mee te delen dat er maar één arts is en die heeft het zo druk dat wij nog minstens vier uur moeten wachten maar we zouden, als we toch een arts wilden zien, ook door kunnen rijden naar Klaaswaal of naar huis gaan. Dit laatste hebben wij gedaan en eenmaal terug op Ouddorp heb ik nogal boos de HAP gebeld om even mijn ongenoegen over deze handelswijze te luchten en ze te vragen waar ik een klacht over deze gang van zaken neer kan leggen. De assistente die ik aan de lijn had was zeer meegaand en wist mij te melden dat wij terug konden naar Dirksland omdat er binnen een half uur tot driekwartier een arts vanuit Klaaswaal aanwezig zou zijn in Dirksland. Enigzins vreemd! Er zit in Dirksland geen arts na 23.00 uur en men kan dan dus alleen nog naar Klaaswaal of hopen dat ze in Dirksland tijd voor je hebben. Klaaswaal-Ouddorp is uit en thuis een afstand van 99,3 km dat is de afstand die je moet afleggen als je medische hulp wilt krijgen op dit eiland! Conclusie: word niet ziek na 23.00 uur op dit eiland want dan wordt het heel moeilijk om hulp te krijgen of je moet misschien gelijk maar 112 bellen wie weet word je dan wel geholpen.

H.C. BLONK
Ouddorp

Uitslagen PV De Reisduif

SOMMELSDIJK - J34 Nanteuil le Haudouin 23-08-2014; Los:10.00 uur; Deelnemers: 8; Duiven: 225; Weer: wzw; Gemiddelde vliegafstand: 304 km.

P. van Moort (16/30) 1 2 3 4 5 6 8 9 10 11 18 19 31 37 46 50; M.A. van Nimwegen (9/27) 7 17 21 23 24 30 33 35 45; Comb. v.d. Sluys (8/21) 12 20 26 27 36 38 43 49; Yvonne en Cor Kleijn (9/28) 13 15 16 22 28 32 52 56 57; J. van Alphen (11/41) 14 25 34 39 40 41 42 44 51 53 54; Cor en Yvonne Kleijn (3/25) 29 47 55; Appel Vis van Heemst (1/33) 48.

N34 Quievrain 23-08-2014; Los: 10.15 uur; Deelnemers:13; Duiven: 359; Weer: wzw, gemiddelde vliegafstand 152 kilometer.

P. van Moort (23/30) 1 2 6 8 15 23 25 30 31 44 50 52 54 55 61 64 67 74 77 83 86 87 89; Comb. v.d. Sluys (9/12) 3 7 12 14 29 33 43 76 88; Yvonne en Cor Kleijn (5/11) 4 46 53 59 73; J. van Alphen (13/28) 5 27 28 34 37 48 63 66 68 75; 81 84 90; J. de Blok (18/34) 9 10 11 19 21 22 24 26 32 36 38 39 40 41 42 65 69 85; Cor en Yvonne Kleijn (4/24) 13 16 45 49; J.K.Hoekman (5/6) 17 56 57 60 62; A. v.d. Linde (5/8) 18 20 35 58 71; H. Rosmolen (3/64) 47 51 82; M.A. van Nimwegen (3/17) 70 78 79; Appel Vis van Heemst (2/46) 72 80.

INGEZONDEN:
Vernielde dijktrap

Doordat het wel vaker gebeurd dat er dingen vernield worden door jongeren, was ik in de stellige overtuiging dat dit ook het geval was met de dijktrap aan het einde van de Suisenweg te Oude-Tonge. Daarover schreef ik in juli een ingezonden bericht. Niets is minder waar. Uit reacties van briefschrijvers blijkt de dijktrap kapot te zijn gegaan doordat het talud, met toestemming van het Waterschap Hollandse Delta (de beheerder van de dijk), machinaal gemaaid is. De man dacht dat de trap van beton was in plaats van hout, zoals in Ooltgensplaat het geval is. De bestuurder ging er met zijn maaier overheen waardoor de stukken in het rond vlogen en de zandtreden schuin wegzakten.

In een bericht dat ik kreeg van een kampeerder aldaar, heeft de bestuurder dit aan het Waterschap gemeld. Daardoor wist de Gemeente Goeree-Overflakkee, toen ik er naar informeerde, niets van deze schade af omdat het niet onder hun beheer valt, en heb vervolgens conclusies getrokken die niet juist bleken te zijn.

Mijn excuses aan de onterecht beschuldigde jongeren.

Als positief geluid vanuit het Waterschap heb ik vernomen dat de trap mogelijk nog dit jaar, vervangen zal worden door een betonnen exemplaar. Het graafwerk en zandbed van de houten trap kunnen gelukkig hergebruikt, waardoor de kosten lager uitvallen.

Robert van der Meer,
Oude-Tonge

Uitslagen 12e Akershoekse Bok-bokaal

OUDDORP - Donderdag 21 augustus is de 12e Akershoekse Bok-bokaal gelopen in Ouddorp. Met 167 deelnemers was de organiserende vereniging De Stelle-Runners dik tevreden.

De 16 km werd bij de dames gewonnen door Carolien Kreeke(Dynamica), met op de 2e plaats Marloes Nuyten(Rotterdam Atletiek) en als 3e eindigde Hester vd Werk(Voorne Atletiek).
Bij de heren was de uitslag als volgt: 1e Victor Phaff(Pallas '93), 2e Maarten Harthoorn(Kapelle), 3e Remy Vasseur(Dynamica). Voor de 8 km werden de volgende uitslagen genoteerd: 1e dame Jolanda Troost(Pallas 93), 2e Monique Raaymakers(Parthenon), 3e Judith Lodder(AV Flakkee), 1e man Ricardo stNicolaas(AV Flakkee), 2e Hans Berendsen(Pallas '93), 3e Maikel Peeman(AV Flakkee).

Natuurlijk liep ook een groot aantal Stelle-Runners mee. Op de 16 km: Leo Akershoek(1.06.51), Cor Nagtegaal(1.27.34). 8 km: Jaap Hoek(0.32.29), Paul de Goede(0.36.36), Martin Schellevis(0.37.35), Kees Kleijn(0.38.36), Annet Joustra(0.40.04), Trix Joustra(0.44.37), Nellie Schavemaker(0.48.50).

Dressuur Oostmoer

STAD AAN 'T HARINGVLIET - De uitslagen van de dressuurwedstrijd, gehouden op zaterdag 23 augustus in Manege Oostmoer was als volgt.

Proeven F1 t/m F8. Marleen Soeteman, Renske, 238 pnt, tevens diploma F8 behaald; Caroline Bolle, Lady, 237 pnt; Aline Kock, Desney, 236 pnt; Corina Soeteman, Vrouwke, 227 pnt; Marianne Hulspas, Tom, 217 pnt; Josina Bustraan, Iwan, 213 pnt; Elvera Visscher, Zabaday, 213 pnt; Joyce de Ruiter, Zigane, 209 pnt.

Proeven F9 t/m F11. Tessa de Vries, Akila, 245 pnt; Saskia Möhrke, Salerno, 240 pnt, tevens diploma F10 behaald; Tanya Boogaard, Disney, 237 pnt; Mandy Popyus, Ginger, 234 pnt; Anne v. Dijke, Zamdoria, 232 pnt; Lotte Stienen, Akila, 231 pnt; Iris Dane, Iwan, 228 pnt; Nienke de Deugd, Glory, 222 pnt; Esmee v. Es, Raan, 198 pnt.

Proeven F12 t/m F15. Kim v. Pelt, Floris, 245 pnt; Dorinda Joppe, Salerno, 238 pnt; Charmayne v.d. Brink, Mexx, 233 pnt; Emma Spaan, Max, 231 pnt; Nienke Waaijer, Rody, 227 pnt; Susanne Noteboom, Max, 190 pnt.

Proeven Klasse B. Susan de Berg, Beau, 202 pnt; Emma de Berg, Anca, 195 pnt; Susan de Berg, Beau, 195 pnt; Emma de Berg, Anca, 181 pnt.