info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

24 mei 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 24 mei 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Lichtprojectie zet Haringvlietsluizen symbolisch op een kier

De lichtprojectie toverde het bedieningsgebouw om tot een stukje Haringvliet, met links een op een kier staande sluisschuif waardoor trekvissen in en uit kunnen zwemmen. Foto: Hans Villerius

STELLENDAM – Wie afgelopen vrijdag- en zaterdagavond laat over de Haringvlietsluizen reed, zal ongetwijfeld zijn opgevallen dat langs de weg plotsklaps uit het donker een enorme kubus langs de weg oplichtte. Een immense aquariumbak leek het, waar vissen in en uit zwommen. Het was een lichtprojectie, tevens kunstwerk, waarmee nationaal de internationale World Fish Migration Day werd ingeluid, die zaterdag werd gehouden.

Door Hans Villerius

De World Fish Migration Day vraagt wereldwijd aandacht voor het belang van open riviersystemen en trekvissen. Veilige trekroutes en verbindingen tussen rivier en zee zijn noodzakelijk voor gezonde visbestanden en rivieren. Vissoorten die tussen de zee en de rivieren trekken, worden bedreigd door barrières zoals stuwen, dammen en sluizen. Voor trekvissen, zoals de zalm en de steur, geldt dat ze om voort te planten zowel de zee als de rivier nodig hebben. Dus een natuurlijke rivierdelta met zoet-zout overgangen, getijdenverschillen en een open verbinding naar zee. Als monding van twee grote Europese rivieren, de Maas en de Rijn, is het Haringvliet een belangrijke toegangspoort voor een groot Europees achterland. Een (gedeeltelijk) open Haringvliet is daarom onmisbaar voor een gezonde trekvisstand.
In 2018 gaan de Haringvlietsluizen op een kier. Trekvissen kunnen dan niet alleen via de Nieuwe Waterweg, maar ook via het Haringvliet, hun paaiplaatsen verder stroomopwaarts bereiken. In aanloop naar 2018 wordt er vanuit het Droomfondsproject Haringvliet en met financiële steun van de Nationale Postcode Loterij hard gewerkt aan het herstel van een gezonde trekvisstand in en om het Haringvliet; in het bijzonder aan de terugkeer van de steur, waarvan in Nederland het laatste exemplaar in 1952 werd opgevist. In Europa komt ze nu alleen nog voor in Frankrijk, nabij Bordeaux.

Première

De zes natuurorganisaties die in het Droomfonds Haringvliet participeren wilden met de lichtprojectie van afgelopen vrijdag- en zaterdagavond het belang van een open verbinding tussen zee en rivier belichten. En dat deden ze dus letterlijk. Met enkele beamers werd, ondersteund door krachtige geluidseffecten, aan de wegzijde op de buitengevels van het bedieningsgebouw van de Haringvlietsluizen een korte lichtshow gegeven waarin te zien is wat gesloten sluizen betekenen voor de vismigratie én wat geopende sluisschuiven betekenen.
Op symbolische wijze werden afgelopen weekend zo de sluizen alvast op een kier gezet. Op vrijdagavond van ca. 23.00 tot 02.00 uur en zaterdagavond van 22.30 tot 0.00 uur.

Lees verder op pagina 6

Streekmuseum werft donateurs

SOMMELSDIJK – Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee in Sommelsdijk timmert aardig aan de weg, bijvoorbeeld met het vertellen van het verhaal van de ontstaansgeschiedenis van Goeree-Overflakkee en de overstromingen. Maar dat kost natuurlijk ook geld. In een tijd dat het museum meer huur moet gaan betalen, zijn er extra uitgaven voor het herinrichten van enkele ruimtes, het plaatsen van nieuwe vitrines, het aanschaffen van een pinautomaat en het realiseren van een zitje. Daarnaast is het museum bezig met het opzetten van kinderfeestjes (Archeoloog voor één dag en Ot en Sien).

Hoe dek je die kosten? Het Streekmuseum gaat particulieren en bedrijven verleiden om deze belangrijke voorziening financieel te steunen. Er zijn vier categorieën bedacht: streekdiamanten, streekparels, streekgoud en streekzilver. Namen die een relatie hebben met het Streekmuseum.

Een streekdiamant is er voor donateurs die meer dan 1000 euro voor het museum overhebben. Wie meer dan 500 euro doneert mag zich streekparel noemen, wie meer dan 250 euro geeft streekgoud en wie meer dan 100 euro geeft streekzilver.

Wat krijgen de donateurs daarvoor terug? Vermelding van hun naam op een bordje bij de entree van het museum. Daarnaast een rondleiding voor twee keer 15 personen (streekdiamanten), een rondleiding voor 15 personen (streekparels), tien vrijkaartjes (streekgoud) of vijf vrijkaartjes (streekzilver). Het belangrijkste dat donateurs krijgen is dat het Streekmuseum vooruit kan en het cultuurhistorische verhaal van het eiland kan blijven vertellen.

2 / 24

Agenda

Donderdag 26 mei

DIRKSLAND – Bingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.

Vrijdag 27 mei

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.

Zaterdag 28 mei

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
OUDE-TONGE – Hervormde Kerk - Openingsconcert Gouden Jubileum Frobeniusorgel, m.m.v. Magnificat, o.l.v. Rinus Verhage; orgel: Wim Diepenhorst; historische presentatie: Wim Visser. 19.30 uur.
Middelharnis - Straatverkoop Oost Voorgors van 9.00 tot 15.00 uur. Er zijn nog plekjes vrij. Voor meer info: 06-51795424.

Dinsdag 31 mei

MIDDELHARNIS – Flakkeese AvondFiets3Daagse voor het goede doel. Start en finish iedere avond om 19.00 uur. Start bij Garage Knöps. Deelname € 5,-. Kinderen tot 12 jaar gratis.

Donderdag 2 juni

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl

Vrijdag 3 juni

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.

Zaterdag 4 juni

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.

Woensdag 8 juni

MIDDELHARNIS - De Jonge Spartaan 1 - Oud Feyenoord. Aanvang 19.30 uur.

Donderdag 9 juni

DIRKSLAND – Bingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl

Vrijdag 10 juni

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl

S.b.o. 'De Wegwijzer zorgt voor meer dan 10.000 bouwstenen

De verrassing spat eraf als Emely Geuze ziet wat de actie van s.b.o. De Wegwijzer heeft opgeleverd. Foto-inzet: André Slingerland van de Middelharnisse Plus supermarkt overhandigt Emely de cheque van de statiegeldopbrengst uit zijn winkel. Foto's: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Wat hébben ze hun best gedaan, de kinderen van s.b.o. De Wegwijzer te Middelharnis! In de achterliggende vier weken hebben ze zich ingezet om zo veel mogelijk geld bij elkaar te krijgen voor het goede doel: de Emy-land Diani Adventist School in Kenia. Met een sponsorloop en een lege flessenactie brachten ze in totaal € 2.558,69 bij elkaar, goed om ruim 10.000 stenen te kopen voor uitbreiding van de Afrikaanse school, met extra lokalen en het bouwen van een muur rond het schoolgebouw.

Door Hans Villerius

Eerder was Emely Geuze uit het Schouwse Nieuwerkerk op 'De Wegwijzer' geweest om te vertellen over de Emy-land School. Emely is de drijvende kracht achter deze basisschool in Kenia, die door haar en de SDA Church in Ukunda werd opgezet. Zo'n tachtig kansarme kinderen in de leeftijd van 3 tot 9 jaar krijgen hier de mogelijkheid om gratis naar school te gaan. De kinderen leren er niet alleen schrijven, rekenen, Engels en hygiëne, maar krijgen ook Bijbels onderwijs en persoonlijke begeleiding én worden dagelijks voorzien van ontbijt, lunch en water. Het aantal leerlingen groeit, waardoor er tekort ontstaat aan ruimte en materialen om nieuwe kinderen op te vangen.
Omdat ze op 'De Wegwijzer' vinden dat ook in Kenia de kinderen recht hebben op goed christelijk onderwijs voor een betere toekomst, spanden de kinderen van 'De Wegwijzer' zich heel graag in om hieraan een steentje bij te dragen. Vandaar de gehouden sponsorloop en de legen flessen actie.
Daarvan werd afgelopen vrijdagmiddag de totale opbrengst bekendgemaakt in de gymzaal van de school, in het bijzijn van Emely Geuze. En natuurlijk waren de kinderen van de groepen A tot en met E er ook allemaal bij.
Bovendien werden in elke groep twee prijzen uitgedeeld voor het ophalen van de meeste flessen per persoon: vrijkaartjes om vrij te zwemmen in 'De Staver' te Sommelsdijk en in 't Zuiderdiep te Stellendam. En door welke groep de meeste flessen én het meeste sponsorgeld bijeen was gebracht, was er ook nog eens een heerlijke taart, beschikbaar gesteld door Bakkerij De Visser te Dirksland.
Tijdens het samenzijn in de gymzaal van 'De Wegwijzer', vrijdagmiddag, werd eerst nog even in herinnering gebracht waarvoor de actie was en wat de kinderen daarvoor hebben gedaan. Door te proberen zo veel mogelijk mensen geld aan je te laten betalen voor zo veel mogelijk rondjeslopen én door zo veel mogelijk lege statiegeldflessen in te zamelen, wilde de school een bijdrage leveren aan de Emy-land School. En die moeite is niet voor niets geweest. Maar liefst 2.850 flessen werden opgehaald en ingeleverd bij de supermarkten Plus Slingerland te Middelharnis, de Lidl in Middelharnis en de Aldi in Oude-Tonge, waar de flessen één voor één in de innameautomaat moesten worden gestopt. Plus Slingerland kwam de flessen zelfs zelf op 'De Wegwijzer' ophalen. Van de in totaal € 925,75 statiegeld werd alleen al bij de Plus € 450 opgedaan, wat supermarktbaas André Slingerland verhoogde tot het mooie ronde bedrag van € 500. Ter waarde van dat bedrag kwam hij vrijdagmiddag op school een cheque overhandigen, toen ook Emely Geuze er was om de totale opbrengst van de actie in ontvangst te nemen, dus van statiegeld en sponsorgeld bij elkaar. Voor die € 2.558,69 kunnen maar liefst 10.235 stenen worden gekocht. Een bijzonder geslaagde actie dus van 'De Wegwijzer' én haar circa 65 leerlingen.

Muzikale tijdreis en verhalen over het Dirksland van toen

De schoolkinderen met hun beker (foto: Anne Marijke Elema).

DIRKSLAND – Mijmeren over het verleden. Dat is echt iets voor de oude garde. Of voor componisten van lang geleden, zoals Brahms, die muziek maakte over de jeugd die voorbij is. Maar diezelfde jeugd kan er ook wat van, zo bleek tijdens 'Verhalend over Dirksland', een programmaonderdeel van het jubileumjaar 600 jaar Dirksland, zaterdagmiddag 21 mei in de oude dorpskerk.

Door: Kees van Rixoort

Schoolkinderen van De Inktvis en de Prins Maurits lieten daar horen wat ze een week of wat geleden hadden opgepikt tijdens een wandeling met historische uitleg door Dirksland. Het weeshuis, de kerk, de dokterswoning, de smid, de haven – alles passeerde de revue in de gedichten en verhalen van Jela, Lara, Mirthe, Noa, Milou en Kyra.

Het mijmeren over de glorietijd van Dirksland ging ze daarbij goed af. Vooral over de haven waar zoveel schepen aanlegden: een waar handelscentrum dat bruiste. Tja, nu is het er stil en vies, soms ligt er een bootje. Het zou toch mooi zijn, blikten enkele scholieren vooruit, als er weer schepen aanmeren en je misschien zelfs een duik in het water kan wagen. Gezellig.

'Verhalend over Dirksland' was een afwisselend programma waarin organist Anton Weenink en het koor Fiori Musicali een muzikale tijdreis presenteerde. Het begon met muziek uit de twaalfde eeuw, toen Klein Parijs nog niet bestond, maar in het grote Parijs, in een voorganger van de Notre Dame, een van de eerste polyfonische muziekstukken klonk. Daarna volgde muziek uit de barokperiode, de romantiek (met het stuk van Brahms over de voorbije jeugd) en de twintigste en eenentwintigste eeuw. Steeds met uitleg van Anton Weenink en steeds van hoog niveau. De beloning bestond, althans voor de organist, niet alleen uit applaus, maar ook uit enkele regels in een van de gedichten: "Uit het orgel klonken mooie klanken. Daarvoor kunnen we de heer Weenink bedanken."

Aan het eind van de bijeenkomst kregen de aanwezige kinderen alvast een beker met '600 jaar Dirksland'. Dit aandenken, dat alle andere schoolkinderen de maandag erop op school tegemoet konden zien, was een cadeau van Fides Wonen, de huisbaas van heel wat Dirkslanders. Wethouder Marnix Trouwborst overhandigde de eerste bekers en zei tussen de bedrijven door dat de Dirkslandse haven onderwerp van gesprek is. Een oplossing voor deze kwijnende locatie is er nog niet, maar in ieder geval is er een begin van aandacht voor. Misschien dat mijmeren ooit niet meer nodig is.

Alle tekeningen, verhalen en gedichten van de schoolkinderen, die in de kerk tentoongesteld waren, verhuizen naar het zwembad in Dirksland. Daar zijn ze nog te zien tot Open Monumentendag.

'Een kruispunt van verkeer in de natuur'

Vervolg van de voorpagina

Het vormde tevens de première van deze lichtshow, die exact op maat was 'gebouwd' om geprojecteerd te kunnen worden op het bedieningsgebouw, dat daarmee omgetoverd werd van de foeilelijke kolos die het is tot een omrande kleurige kubus met in- en uitzwemmende vissen, met de steur in de hoofdrol.

Biodiversiteitsspot

In aanwezigheid van onder andere gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland gaf ecoloog en natuurfotograaf/filmer Ruben Smit, bekend van de filmproductie 'De Nieuwe Wildernis', een korte toelichting bij het tot stand komen van de projectie, die vervaardigd werd in opdracht van het Wereld Natuur Fonds.
"Wij staan hier, op de Haringvlietsluizen, op een kruispunt van verkeer in de natuur. Het is hier één van dé biodiversiteitsspots van Nederland en misschien wel van Europa, zowel voor wat betreft vogels als vissen. Door het aanleggen van de sluizen hebben we waterveiligheid en welvaart verkregen, maar ook zijn we veel van de natuur kwijtgeraakt. Dat gaat in 2018 veranderen, als de sluizen permanent op een kier worden gezet. Dan wordt dit gebied één van de grootste kraamkamers van de natuur in Europa. Daarmee staat hier iets te gebeuren dat uniek is, waar we met z'n allen trots op mogen zijn en dat laat zien waarin wij als klein landje groot kunnen zijn!"
In een filmpje is de lichtshow te zien. Zie www.eilandennieuws.nl.

Carina met een moeder en twee kinderen in Bamako. Foto: Arjo van der Graaff

MIDDELHARNIS – Carina Saarloos, afkomstig van Stad aan 't Haringvliet, werkt al ruim 20 jaar als zendeling in Afrika. De laatste jaren werkt ze in de hoofdstad van Mali, Bamako. Rond de Pasen bracht een aantal mensen vanuit haar kerkelijke thuisgemeente, Arco Verolme, Arjo van der Graaff en Adri van der Laan, een bezoek aan haar. Ze trokken een aantal dagen met haar op in de miljoenenstad waar zij haar werk verricht. Ze zagen haar werk onder gevangenen tot aan het vertellen van Bijbelverhalen aan studenten en kinderen uit de buurt.
Voor dinsdag 7 juni is er een speciale presentatie-avond georganiseerd, met als thema 'Verhalen uit Mali. Op Flakkee', waarin iets over het werk van Carina Saarloos zal worden getoond. Dit zal aan de hand zijn van video's, boeiende verhalen en foto's. Carina is op kort verlof in Nederland en zij zal natuurlijk ook die avond ook aanwezig zijn.

De avond op dinsdag 7 juni wordt gehouden in de Rabobankzaal van het Diekhuus en begint om 19.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Er zal een kort programma worden geboden. Daarnaast is er alle gelegenheid om Carina te ontmoeten en haar persoonlijk te spreken. Natuurlijk zijn er ook Afrikaanse drankjes en hapjes.

OUDE-TONGE - Op zaterdag 28 mei a.s. organiseert Fanfareorkest Vooruit in Oude-Tonge haar jaarlijkse lenteconcert. Dit concert vindt plaats in de Grutterswei en begint om 19.30 uur. Er wordt een entree gevraagd van € 3,-; donateurs hebben gratis toegang.

Er is een optreden van het opleidingsorkest, dat op een ander moment ook mee zal spelen met het fanfareorkest. En er is een optreden van de leerlingen vanuit het proeflessenproject blokfluit en koper. Deze leerlingen willen heel graag aan het grote publiek laten horen wat zij (in korte tijd) al hebben geleerd.

Het fanfareorkest zorgt voor een gevarieerd programma. Voor de pauze is er plaats voor een aantal wat 'serieuze' stukken en na de pauze is er een licht programma, waarbij werken worden gespeeld van bekende artiesten en groepen.

Heel bijzonder zal het solo optreden zijn van Bernadette van der Velde. Bernadette speelt de Rapsody für Flügelhorn und Band van Sammy Nestico, een pracht nummer. Bernadette is dit jaar 40 jaar lid van Vooruit en zij is niet alleen een hele goede muzikante, maar zij is daarnaast ook een heel actief verenigingslid en verricht activiteiten op allerlei (bestuurs)gebied.

Het concert wordt gehouden in De Grutterswei. De aanvang is 19.30 uur.

Mbuma zendingsmiddag

NIEUWE-TONGE - Zaterdag 28 mei zal er in de Hersteld Hervormde Kerk, Westdijk 37 te Nieuwe-Tonge, een zendingsmiddag worden gehouden.

De middag is ten bate van de Mbuma-zending. De opening zal worden verricht door de plaatselijke predikant ds. H. de Greef. Verder hopen te spreken ds. B. Reinders uit Korendijk en ds. A.A. Egas uit Nieuwkoop. De aanvang van deze middag is om 14.30 uur. Na de dienst is er gelegenheid voor ontmoeting en wordt er koffie of fris aangeboden.

Renate van Opdorp transformeert bestaand beeld in nieuwe werkelijkheid

MIDDELHARNIS – Ze had haar opleiding aan de kunstacademie net een jaar geleden afgerond en stond nog aan het begin van haar carrière als professioneel kunstenaar. Toch had Renate van Opdorp een nominatie voor de Rabobank Cultuurprijs 2014 op zak. Ze had zich niet zelf aangemeld voor de prijs; iemand anders had haar genomineerd. Wie het was weet ze niet, maar het moet iemand zijn geweest die geïmponeerd was door haar 'Grenzeloze Landschap'.

Door Kees van Rixoort

Renate, al negentien jaar woonachtig op Goeree-Overflakkee, wilde als jong meisje al naar de kunstacademie. Door omstandigheden en doordat een, wat zij noemt, "reguliere baan" handiger was om geld te verdienen, kwam ze echter in de zorg terecht. In die sector werkte ze vele jaren, zonder haar creativiteit aan de kant te zetten. Renate maakte bijvoorbeeld decorstukken voor een schoolmusical. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon: ze ging een schildercursus volgen. Een introductiecursus op de Rotterdamse kunstacademie Willem de Kooning.

Daarna volgde een toelatingsexamen voor diezelfde academie. Een probeersel dat leidde tot toelating. Drie jaar geleden studeerde ze af op 'Het Grenzeloze Landschap'. In dat kunstwerk paste Renate toe wat ze heel vaak doet: "Van een bestaand beeld een nieuw beeld creëren." In dit geval: de transformatie van een natuurfoto. "Mijn fascinatie ligt in de natuur, vooral de structuren en de organische vormen."

'Het Grenzeloze Landschap' kwam tot stand na een uitgebreid beeldonderzoek. Ook dat is tekenend voor de werkwijze voor Renate van Opdorp: aan het afronden van een kunstwerk gaat een hele studie vooraf. Een studie waarin ze een antwoord zoekt op de vraag hoe ze het beste vorm kan geven aan de dualiteit tussen abstract en figuratief. "Ik houd van dualiteit: wanneer gaat het één over in het ander. Leven en dood. Orde en chaos."

Renate werkt met verschillende materialen. Ze tekent, ze gebruikt houtskool, Oost-Indische inkt, acryl en pastel, en combineert dat graag in één kunstwerk. Daarnaast maakt ze grafisch werk, zoals etsen, en fotografeert ze. Foto's vormen veelal voorwerk voor haar kunstwerken, maar als de foto hét beeld is wat Renate zoekt, dan is dat het 'eindwerk'. "Soms is de foto wat je wilt zeggen. Zo niet, dan transformeer ik hem naar een nieuw beeld. Dan creëer ik een nieuwe werkelijkheid."

Haar creatieve locatie is Atelier Havenhoofd, waar ze ook een inloopatelier heeft voor mensen die creatief aan de slag willen én waar ze werk van zichzelf en andere kunstenaars toont. Dat laatste is van belang, want Renate vindt samenwerken belangrijk. Zo kan kunst nog beter inspireren en zichtbaar worden. Net als via een nominatie voor de Rabobank Cultuurprijs.

Dit is deel 2 van een serie over genomineerden van de Rabobank Cultuurprijs 2014. Het vorige interview, met Eva van Batum, stond in de krant van 18 mei.

Omzetten woningbouw in plan Welgelegen Ouddorp

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeenteraad besloot donderdagavond een verklaring van geen bezwaar af te geven voor het bouwen van 16 woningen in het plan Welgelegen in Ouddorp. Voor dit bouwplan was de verklaring nodig, omdat het bouwen van 16 gewijzigde woningtypes niet valt binnen de aanwijzing van categorieën waarvoor geen verklaring van geen bedenkingen is vereist. De bedoeling is om de derde fase van het plan af te ronden en daarmee het gehele project te kunnen afsluiten met een bouwplan dat past binnen de stedenbouwkundige visie die daarvoor bij het bestemmingsplan is vastgesteld.

Door Jaap Ruizeveld

Even dreigde het agendapunt te worden verdaagd, omdat Corné Grinwis (SGP) met enkele extra vragen een signaal wilde afgeven dat de planaanpassing volgens hem een slechte invulling was op het gebied van ruimtelijke ordening. Wethouder Markwat gaf aan, dat er juist zorgvuldig naar de beeldkwaliteit was gekeken. Hij drong juist aan op besluitvorming, omdat een vertraging in tijd negatief uitwerkt op de exploitatie van het totale project. Grinwis drong niet verder aan.

Omzetten

Plan 'Welgelegen' in Ouddorp betreft een gezamenlijke exploitatie van de woningbouwvereniging 'Beter Wonen' in Goedereede en de gemeente Goeree-Overflakkee en is onderverdeeld in 3 fasen. De eerste en tweede fase zijn gerealiseerd.

De belangstelling voor de twee onder een kapwoningen, die onderdeel zijn van de derde fase, blijkt vrijwel nihil. Om deze reden heeft de woningbouwvereniging voorgesteld om de kavel bestemd voor 8 twee onder een kapwoningen en 3 vrije sectorwoningen om te zetten naar 16 rijwoningen en 1 vrije sectorwoning.

Nog vrije kavels

In juni 2015 diende de Woningbouwvereniging 'Beter Wonen' een aanvraag omgevingsvergunning in voor het bouwen van deze woningen. Omdat de aanvraag in strijd is met het bestemmingsplan vanwege het bouwen van aaneengesloten woningen waar het bestemmingsplan twee-aaneengesloten toestaat, is een uitgebreide procedure gevoerd. Daar de rijwoningen worden gerealiseerd in 4 bouwvlakken met de uitstraling per blok van één woning met schuur, is het plan in overeenstemming met het beeldkwaliteitsplan bij het bestemmingsplan 'Welgelegen' vastgesteld. Wanneer tot verkoop van het voorgestelde plan wordt overgegaan, resteren nog niet verkochte vrije kavels aan de Waterweg en Havenweg. Met het bouwrijp maken van het plan kan wellicht ook perspectief ontstaan voor de verkoop van de verdere woningen.

Avondvierdaagse Ooltgensplaat

OOLTGENSPLAAT – Van maandag 30 mei tot en met vrijdag 3 juni wordt in Ooltgensplaat weer de Avondvierdaagse gehouden. Er is ook dit jaar weer gekozen voor vijf avonden, zodat deelnemers weer volop de gelegenheid krijgen om een medaille in de wacht te slepen.

Er kan gekozen worden uit 2,5 km (voor de kleinsten en door het dorp), 5 km en 10 km. De start vindt plaats vanaf: C.B.S. 'De Hoeksteen' (ingang Julianastraat).
Meewandelen kan door betaling van het startgeld ten bedrage van € 5,00. Van het bedrag dat overblijft wordt een gift geschonken aan de Dorpsraad.
De start is steeds tussen 18.00 uur en 18.30 uur (voor vrijdag, zie onder).
Wie zich van tevoren op wil geven, kan dit bij de beide scholen. Opgeven bij de start van de Avondvierdaagse kan natuurlijk ook.
Op vrijdagavond kunt u een broodje knakworst + drinken voor € 0,50 kopen. De opbrengst hiervan is ook bestemd voor het goede doel.
Voor het goede verloop van wandelavonden zijn er ook mensen nodig die als controlepost willen meewerken. Opgeven kan bij Corrie Neels (632653); bij Ton van Putten (632346) of op de scholen bij Jolanda (Hoeksteen) of meester John (Regenboog).
Aanmelden als controlepost kan nu ook via de mail: avondvierdaagseooltgensplaat@hotmail.com. Dan wel vermelden op welke dagen u aanwezig kan zijn.
Op vrijdagavond wil men de binnenkomst van de wandelaars vergezellen met muziek. Daarom worden op vrijdag de vertrektijden aangepast, zodat de 2,5 km, de 5 km en de 10 km ongeveer gelijk binnenkomen.
De 10 km vertrekt gewoon om 18.00 uur. De 5 km vertrekt om 18.30 uur. De 2,5 km vertrekt om 19.00 uur. Mocht het anders zijn, dan hoort/ziet u het wel op school.

Fietshelm voor Van der Boom

GOEREE-OVERFLAKKEE – In een raadsvergadering die donderdagavond bol stond van emotionele onderwerpen - onze krant deed daar vrijdag in de abonnee-editie uitvoerig verslag van - waren er ook ludieke en opvallende momenten. Zo kreeg SGP-raadslid Rien van der Boom een fietshelm uitgereikt namens de fractie van het CDA. Van der Boom had kortgeleden een fietsongeluk, waarbij hij een blessure opliep. Dit was voor mevrouw Both aanleiding hem als 'held van de helm' te benoemen. Een ludieke geste en een helmoverhandiging bij het begin van de vergadering. In dit geval voor gebruik door een andere doelgroep dan het project om in het kader van het NK-Wielrennen op het eiland alle kinderen uit het basisonderwijs van een helm te voorzien. Dit in het kader van de verkeersveiligheidscampagne 'Helden dragen helmen'. De raadsvergadering is de laatste uitvoeringen niet alleen een slijtageslag voor de belangstellende toehoorders op de tribune of thuis via de video-uitzending, met een 5 uur durende sessie, ook de ambtsketen van de burgemeester kon deze aanslag blijkbaar niet meer aan. Getuige de opmerking van mevrouw Grootenboer dat het gemeentewapen uit haar ketting was gevallen. (Jaap Ruizeveld)

Nieuw pand AB Zuid-Holland

Het nieuwe onderkomen van AB Zuid-Holland is geopend. Foto: Hans Villerius

STELLENDAM – De Stellendamse vestiging van het bedrijf AB Zuid-Holland opende afgelopen vrijdagmiddag officieel haar nieuwe onderkomen op het bedrijventerrein aan de Deltageul. Aan wethouder Arend-Jan van der Vlugt was de eer om vóór de hoofdingang van het bedrijfsgebouw met een druk op de knop een aantal confettikanonnen te laten knallen en daarmee de omgeving en de genodigden te versieren met lange kleurige slierten. Hiermee was de opening van het pand een feit.

Door Hans Villerius

De letters AB staan van oudsher voor Agrarische Bedrijfsverzorging. AB Zuid-Holland ontzorgt lokale agrarische ondernemers, die als lid bij het bedrijf zijn aangesloten, door in geval van afwezigheid van de ondernemer vervangend vakkundig personeel te leveren, zowel op het gebied van akkerbouw, techniek, bouw, groenvoorziening, loonwerk als food.

Ontzorgen

AB Zuid-Holland heeft vestigingen in De Lier, Hazerswoude en Stellendam en bestaat al meer dan 50 jaar. "Dat is te danken aan onze medewerkers die zeven dagen per week de mouwen opstropen en voor onze leden en klanten klaarstaan. Sommigen werken al langer dan 30 jaar bij ons en dat geeft een tevreden gevoel", zegt AB directeur Wim Kauffman. "De kracht van ons bedrijf zit 'm in de mentaliteit. Vanuit onze coöperatieve gedachte staan we voor één doel: onze leden en klanten ontzorgen, zodat de continuïteit binnen de bedrijfsvoering van ondernemers niet in gevaar komt. De vraag naar vakkundig en flexibel personeel, voor zowel seizoenspieken als voor langere perioden, blijft stijgen. Opdrachtgevers vinden het belangrijk om een samenwerking met een betrouwbare partij aan te gaan. Aangezien AB Zuid-Holland aan beide vragen kan voldoen, blijft onze organisatie groeien."

Persoonlijk

Vandaar ook dat dringend behoefte was ontstaan aan een nieuw en groter bedrijfspand. Dat werd gevonden op bedrijventerrein Stellendam, aan de Deltageul, waar vijf maanden geleden naartoe werd verhuisd en waar het bedrijf inmiddels helemaal is gesetteld. "Het ware thuisgevoel is intussen helemaal aanwezig, het interieur is met smaak en aandacht ingericht, alle kasten hebben een plek gekregen, de koffieapparaten zijn aangesloten en ook de gevelreclame is geïnstalleerd. Bovendien zijn we door omliggende bedrijven met open armen ontvangen en we noemen elkaar al buurtjes", zo geven de kantoormedewerkers van AB Zuid-Holland aan. "Dat past ook helemaal bij het persoonlijke dat wij als één van onze kernwaarden binnen ons bedrijf hoog in het vaandel hebben staan, zowel richting onze leden en klanten, als vanuit de directie richting medewerkers als richting collega's onderling. Een warm familiegevoel, waarmee we ons duidelijk onderscheiden en wat ontzettend wordt gewaardeerd."

Groei

De wethouder kon dit vrijdagmiddag alleen maar beamen. In de periode 2000-2005 was hij als voorzitter aan AB Zuid-Hollandse Eilanden verbonden, zodat hij het bedrijf van binnenuit kent. "Jullie hebben een mooie groei doorgemaakt, met als gevolg dat je naar een grotere bedrijfsruimte uit moest zien. Die heb je hier gekregen, op een mooie zichtlocatie langs de N57. Daarnaast zijn jullie meegegroeid met een veranderende markt. Door de inzet van jullie medewerkers is dat prima gelukt. Jullie staan te boek als groeibedrijf, flexibel, meegaand en kwalitatief goed. Daar zijn we als gemeentebestuur trots op, op zulke bedrijven én op zulke medewerkers!" Na zulke mooie woorden en het openingsschot van de wethouder was het tijd om gezamenlijk een glas rabarberchampagne te heffen, van Stellendamse bodem!
Zie voor meer informatie www.abzuidholland.nl.

Peulkorn, met al het goede van peulvruchten

OUDDORP - 2016 is door de VN uitgeroepen tot het 'Jaar van de peulvrucht'. In een recent rapport van de gezondheidsraad wordt aan consumenten geadviseerd meer peulvruchten te eten. Ook het Voedingscentrum adviseert in de nieuwe Schijf van Vijf om vaker peulvruchten op het menu te zetten. Echte Bakker Akershoek in Ouddorp speelt hier op in met Peulkorn: een nieuw, maar vooral lekker brood dat verkrijgbaar is bij uw Echte Bakker Akershoek.

Met de introductie van Peulkorn, wil Echte Bakker Akershoek het de consument gemakkelijker maken om variatie aan te brengen in de dagelijkse voeding. Het brood bevat naast tarwe ook garbanzobonen, gele erwten en rode linzen. Een aantal van deze peulvruchten zijn getoast, waardoor het brood een toegankelijke smaak heeft en uitstekend combineert met zowel zoet als hartig broodbeleg.

Peulkorn bevat net zoveel voedingsvezels als 'gewoon' volkorenbrood. Doordat Peulkorn voor een kwart uit peulvruchten bestaat, eet je met dit sneetje brood gevarieerder dan met een boterham die uitsluitend bereid is uit granen. Peulvruchten leveren koolhydraten, eiwitten, B- vitamines en mineralen zoals ijzer en calcium. Peulkorn is daarom brood met al het goede van peulvruchten.

Bent u nieuwsgierig geworden naar Peulkorn? Kom naar Echte Bakker Akershoek en probeer Peulkorn: een echt lekker brood boordevol peulvruchten.

GOEREE-OVERFLAKKEE – In de raadsvergadering van donderdag stelde de PvdA donderdagavond via mevrouw 't Hoen mondelinge vragen over de Participatiewetgeving. Dit naar aanleiding van signalen van burgers vallend onder deze wetgeving, die klachten hebben over de bejegening en slechte of geen begeleiding naar werk. Burgers zouden bang zijn om klachten openlijk te uiten, daar men afhankelijk is van de gemeente voor het uitkeren van het bestaansminimum.
Wethouder De Jong gaf aan dat een eerste evaluatie van de Participatiewet in het najaar tegemoet gezien kan worden. Daarin wordt dan ook informatie verstrekt over de inzet van Webego als instrument van re-integratie en de aansturing zoals die door de gemeente wordt verricht. Alles is er op gericht om de werking zodanig in te richten dat de klant zo efficiënt mogelijk wordt bediend.

Kernactiviteiten?

ACHTHUIZEN

Sjoelmiddag

De plaatselijke commissie van Achthuizen van Stichting ZIJN houdt op maandag 30 mei a.s. een sjoelmiddag. De sjoelmiddag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10 in Achthuizen. De aanvang is om 13.30 uur. De kosten bedragen € 4,00, inclusief koffie of thee.

Bingo 55+

De Plaatselijke Commissie van Achthuizen organiseert voor alle 55- plussers van Achthuizen op woensdag 8 juni een gezellige bingomiddag. De middag begint om 13.30 uur. De kosten zijn € 4,00 per persoon. De middag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10 in Achthuizen.

DIRKSLAND

Wandelclub 55+

Wandelen is een goede manier om contacten te legen, te genieten van de natuur en om het hoofd leeg te maken. Vanaf de Reginahof 1 in Dirksland start er op woensdag 8 juni een wandeltocht voor 55-plussers. Onder begeleiding van een wandelcoach wordt er een tocht gemaakt van circa vier kilometer. De activiteit begint om 10.00 uur met een kopje koffie of thee. Na de wandeling is er gelegenheid om nog iets fris te drinken. De kosten zijn € 4,50 p.p. inclusief koffie en fris. De wandelingen zullen plaatsvinden om de week. Info en aanmelden: j.eck13@chello.nl, of bel: 06- 27495600.

Bingo SVIK

Donderdag 26 mei is er bingo in de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur. De Victoriahal is te vinden aan de Philipshoofjesweg 57a.

GOEDEREEDE

't Rommelschuurtje

Zaterdag 28 mei is 't Rommelschuurtje aan de Varkensmarkt 4 te Goedereede weer voor het eerst dit jaar geopend. Iedereen is van harte welkom om te snuffelen tussen alle spulletjes. Er kunnen ook spullen worden ingeleverd voor de verkoop, geen meubels. 't Rommelschuurtje is geopend van 9.30 tot 15.00 uur. Na zaterdag 28 mei is 't Rommelschuurtje van 2 juni tot en met 11 augustus elke donderdag geopend van 9.30 uur tot 12.30 uur. De opbrengst komt geheel ten goede aan de Hersteld Hervormde Gemeente te Goedereede.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Gesprek met wethouder van der Vlugt

In de uitzending van donderdag 26 mei 2016 van Polivak op RTV SLOGO gaat verslaggever Jan van Gurp in gesprek met wethouder A.J. van der Vlugt. Er zal met hem uitvoerig over de inhoud van zijn portefeuille worden gesproken, waarbij diverse onderwerpen aan de orde zullen komen. Denk hierbij aan innovatie en duurzaamheid, getijdencentrale, windturbines, alternatieve vormen van energievoorziening, landbouw en visserij, groenvoorziening. Het programma Polivak wordt uitgezonden op donderdagavond vanaf 19.00 uur, de herhaling op dinsdagmorgen vanaf 9.00 uur en via 'programma gemist'. Heeft u een politiek onderwerp wat u onder de aandacht wil brengen bij de inwoners van Goeree-Overflakkee? Of bent u politiek geïnteresseerd en wilt u meewerken aan het programma Polivak als bijvoorbeeld technicus of redactiemedewerker? Geef dit dan door via polivak@rtvslogo.nl.

MIDDELHARNIS

Zomermarkt

ZML-school De Ark, activiteitencentrum D'n Duyt en kinderdagcentrum De Regenboog van de Gemiva-SVG Groep organiseren gezamenlijk een zomermarkt op woensdag 1 juni van 9.30 tot 15.00 uur op het terrein van de drie instellingen op de hoek van de Steneweg en de Marijkestraat in Middelharnis. Er zijn zelfgemaakte creatieve producten te koop en er is een rommelmarkt. Ook zijn er broodjes en diverse andere versnaperingen te koop. Voor kinderen is er een springkussen en zij kunnen zich laten schminken. Ook kunnen ze een spelkaart kopen waarmee ze een spelletjescircuit kunnen afleggen. De Ark wil van de opbrengst muziekinstrumenten aanschaffen, D'n Duyt wil een dagje weg en De Regenboog wil de opbrengst voor de kindervakantie gebruiken.

Repaircafé

Zaterdag 5 juni is er een reparatiedag van het Repaircafé in Middelharnis. Van 10.00 tot 12.30 uur worden er spullen gerepareerd in de kringloopwinkel Goed-voor-Goed aan de Simon Stevinweg 49, op het industrieterrein te Middelharnis.

OOLTGENSPLAAT

Inzameling oud papier

Donderdagavond 26 mei wordt er in Ooltgensplaat oud papier ingezameld voor de zending. De organisatie verzoekt om het papier gebundeld op de straat te zetten. De inzameling start om 17.30 uur.

Breicafé

Op donderdag 9 juni is het Breicafe van 19.30-22.00 uur in 't Centrum, Weesmolenstraat 12, Ooltgensplaat. Een avond gezellig haken, breien of borduren, of alleen een bakje koffie of thee drinken. Deelnemers moeten zelf materialen meenemen. De entree is € 1,50, dat is inclusief koffie/thee. Voor informatie kan er worden gebeld met Ati Verwoerd, 06-40701181.

55+ middag

Op vrijdag 10 juni a.s. is er vanaf 14.00 uur een High Tea in 't Centrum, Weesmolenstraat 12, Ooltgensplaat. Een High Tea bestaat uit theedrinken, met daarbij allerlei lekkere kleine zoete en hartige hapjes. Aanmelden kan tot dinsdag 6 juni bij Ati Verwoerd, 06-40701181. De kosten bedragen € 10,00 per persoon. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

OUDDORP

Avonddriedaagse

'Wandelen in de natuur'. Dat is het thema van de 44ste Ouddorpse Avonddriedaagse, op dinsdag 24, woensdag 25 en donderdag 26 mei. De Avonddriedaagse wordt georganiseerd door sportvereniging De Kriekel. Deelnemers kunnen kiezen uit routes van 5 of 10 kilometer. Op woensdag 25 mei is er een extra afstand, namelijk de 15 km. Voor de tocht van 15 kilometer kan er worden ingeschreven bij de VVV. Er is ook een alternatieve route voor rolstoel en kinderwagen voorhanden! Iedere dag is er een verrassing van de start tot de finish. De start is op dinsdag 24 mei, om 19.00 uur vanaf MFG Dorpstienden te Ouddorp. De 15 km route op woensdag 25 mei start om 18.30 uur, de andere routes starten om 19.00 uur. De 10 km route op donderdag start ook om 18.30 uur. De 5 km route start dan om 19.00 uur. Voorinschrijven kan tot en met dinsdag 24 mei bij VVV, Bosweg 2, tot 17.00 uur. Deelname kost € 3,- p.p. voor de jeugd en € 4,- p.p. vanaf 13 jaar. Eén avond meewandelen kan ook en kost € 2,-. Op de laatste avond worden de leukst verklede wandelaars in het zonnetje gezet en worden er prijzen uitgereikt.

OUDE-TONGE

Breicafé 8 juni

Op woensdagavond 8 juni is het breicafé in het Infocentrum weer geopend. Het breicafé is geopend van 19.30 tot 21.30 uur, het adres is Bernhardstraat 27 in Oude-Tonge. Het concept breicafé is heel eenvoudig. "Je neemt je eigen spullen mee, waarmee je zelf aan de slag gaat. Natuurlijk onder het genot van een kop koffie, thee of fris (kosten € 1,20 per consumptie). Een ervaren handwerkspecialiste is aanwezig en wil je te allen tijde bijstaan met raad en daad. Natuurlijk steekt u ook dingen van elkaar op!" Aanmelden is niet nodig. Voor vragen kan er contact worden opgenomen met Stichting ZIJN: (0187) 64 13 44 of e-mailen naar m.vanderwelle@zijngo.nl.

STAD AAN 'T HARINGVLIET

Slootexpert worden?

Heb je altijd al een slootjesexpert willen worden? Kom dan zaterdag 11 juni 2016 om 14.00 uur naar het Watergat 't Vogelnest, Oostmoerse Scheidweg 2 in Stad a/h Haringvliet om deel te nemen aan de ontdektocht voor kinderen (en hun ouders/grootouders). De deelnemers gaan met schepnetten en bakken op pad. Er wordt geleerd op welke manier er met een schepnet zoveel mogelijk diertjes kunnen worden gevangen. De vangst wordt in bakken met water gedaan. En dan begint het echte ontdekken. De zoekkaart waterdiertjes helpt om uit te zoeken welke dieren er in de sloot leven. Maar ook de IVN natuurgidsen kunnen veel vertellen over het leven in, op en rond het water. Na afloop om 16.00 uur is iedere deelnemer een echte slootjesexpert. Deelname kost € 1,50 per persoon. Aanmelden kan bij mevrouw Elema: 06-30780960, of amelema@hetnet.nl.

Boeiend scenario in Stellendam bij rampoefening Operatie SOS

Hulpverlening aan 'slachtoffers' op de steiger. Foto: Jaap Ruizeveld

STELLENDAM – Een boeiend scenario in de Operatie SOS zaterdagmorgen en -middag in en rond de Stellendamse buitenhaven. Op de kotter GO 44 brak brand uit bij het afmeren na een vaartocht met een groep zeeverkenners van scouting Stellendam. Een nagebootste rampoefening, waarbij getoond werd hoe de hulpverlening zich dan voltrekt. Organisator Het Rode Kruis afdeling Goeree-Overflakkee, de KNRM Stellendam, Brandweer Stellendam en de Zeeverkenners van Scouting Stellendam hadden de handen ineen geslagen voor dit spektakelstuk. Daar wilden belangstellenden wel op afkomen. Uiteraard ook voor allerlei demonstraties en informatie. Met een belangrijke insteek er bij: het werven van vrijwilligers voor de hulpdiensten.

Door Jaap Ruizeveld

Burgemeester Grootenboer had de uitnodiging van voorzitter Titania Poort van het Rode Kruis graag aanvaard om de rampoefening met inspirerende woorden in gang te zetten. De eerste burger stak de vrijwilligers op het eiland nog eens een hart onder de riem. "Zij zijn bij de hulp- en dienstverlenende organisaties, instellingen, stichtingen en verenigingen de drijvende kracht in onze samenleving om een goed functioneren mogelijk te maken. Het tekent op het eiland de saamhorigheid. De Operatie SOS laat zien waartoe men - bij calamiteiten - in staat is door gezamenlijk hulp te verlenen". De burgemeester onderstreepte ook het item Zelfredzaamheid van burgers, dat zeker op een zo uitgestrekt eiland als Goeree-Overflakkee van essentieel belang is. Het Rode Kruis investeert hierin". Grootenboer dankte alle vrijwilligers voor hun energie en inzet en het volgen daarbij van de noodzakelijke opleidingen.

Burgmeeester Grootenboer, raadsleden en belangstellenden volgen de activiteiten in Operatie SOS. Foto: Jaap Ruizeveld
Brandweerinzet bij de viskotter GO 44. Foto: Jaap Ruizeveld
Zeeverkenners Scouting Stellendam. Foto: Wim van Vossen Fotografie

Geslaagd

Voorzitter Rode Kruis (afdeling GO) concludeerde aan het eind van Operatie SOS dat deze gezamenlijk uitgevoerde oefening geslaagd kan worden genoemd. Ook zij dankte alle vrijwilligers (in de eigen organisatie) en bij de deelnemende andere instellingen voor hun medewerking. Belangstellenden op de kade en bij de steiger waar de GO 44 lag afgemeerd, onder wie een aantal raadsleden, volgden de handelingen op de voet. Men mengde zich ook belangstellend onder het publiek bij het in de hal ingerichte gewondennest. Het zag er allemaal levensecht uit. Zeeverkenners van de scoutinggroep speelden hun rol als gewonden met verve. Zij waren realistisch geschminkt door de meewerkende lotusgroep.

Voor algehele begeleiding zorgden K. Hoek (slachtoffers en EHBO), J. Rietdijk (zeeverkenners scouting Stellendam), M.Grinwis (KNRM) en F. van Kleeff (brandweer Stellendam).

Klaverbladtoernooi volgeboekt

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 28 mei wordt het een drukte van belang bij voetbalvereniging Flakkee. Want op die dag wordt het grote Klaverblad pupillentoernooi gehouden, dit jaar met maar liefst 48 teams uit binnen- en buitenland. Daarnaast speelt ook het eerste team hun tweede nacompetitie wedstrijd, dat is om 14.30 uur tegen Ariston '80. Aan het toernooi dat voor de E-, F- en Mini-Pupillen wordt georganiseerd doen niet alleen Nederlandse teams mee. Ook uit Engeland en België komen er teams naar Flakkee om aan het toernooi deel te nemen.

In de ochtend voetballen de E- en Mini-Pupillen en in de middag zijn de F-teams aan de beurt. Alle teams spelen 5 wedstrijden. Voor alle ruim 120 Mini-Pupillen is er evenals voorgaande jaren weer een bekertje beschikbaar. Voor de overige kinderen is er weer de activiteit Latje Patatje. Daarnaast zullen er weer springkussens, pannakooien en diverse kraampjes aanwezig zijn. Ook kunnen de kinderen worden geschminkt en er zal een drone vliegen om opnamen te maken. In de avond komt DJ Pirke de kinderen weer entertainen, waarna ze na een lange dag het tentenkamp in mogen om lekker te gaan slapen.

Leerlingen van de J.C. van Gentschool lopen 1600 euro bijeen voor Roparun

SOMMELSDIJK - Op vrijdag 22 april werden op basisscholen op heel Goeree-Overflakkee Koningsspelen gehouden. Eén van de onderdelen op de spelen van de J.C. van Gentschool in Sommelsdijk was de Mini-Roparun. Met deze sponsorloop, georganiseerd door de twee Roparun teams van AV Flakkee, haalden de leerlingen geld op voor het goede doel: de zorg voor mensen met kanker. Dat ze goed hadden gelopen en prima sponsors hadden bleek op 13 mei, toen Jura van Zwoll namens het team een cheque in ontvangst mocht nemen van directeur Jeroen Appel van liefst 1600 euro.

Op 22 april was het dan zover: de leerlingen van de J.C. van Gentschool hadden hun Mini-Roparun. Er was een prachtig parcours rondom de school uitgezet met twee stempelposten, een drinkpost, spandoeken en uiteraard een start- en finishdoek.

Voor de start was er een gezamenlijke warming-up met muziek op het schoolplein. Daarna kon het spektakel beginnen. Elke groep moest volgens een strak schema 10 minuten hardlopen. Begonnen werd met groep 8, daarna kwamen alle leerlingen vanaf groep 3 aan de beurt. Herbert Kunst en Marian van het Roparun team hadden de leiding en de leerlingen van de Prins Maurits bemanden de posten.

De leerlingen stonden zenuwachtig in hun sportkleren achter de startstreep. Aangemoedigd door het publiek (ouders, oma's, opa's, vrienden en bekenden) en de meesters en de juffen, vlogen de leerlingen uit de startblokken richting de eerste stempelpost. Daar was het dringen geblazen: snel stempelen en weer verder. Gelukkig kwam dan de drinkpost in zicht, waar men even kon uithijgen en wat kon drinken. Sommigen gingen hard door en anderen moesten af en toe een stukje wandelen, maar iedereen haalde, soms een beetje moe, de eindstreep.

Daar kreeg men wat te drinken en als herinnering een loopcertificaat met de gelopen afstand erop.

Alle leerlingen leverden, aangemoedigd door het publiek, een geweldige prestatie en haalden daarmee 1600 euro voor de Roparun op.

In Melissant staat de grootste soesjesproducent van Europa

MELISSANT - Voor verscheidene eilandbewoners is het misschien een wat minder bekende naam voor een bedrijf dat desniettegenstaande wereldwijd opereert: Poppies, gevestigd aan de Ruijgenhil te Melissant. De Vereniging van Bedrijven Goeree-Overflakkee bracht er donderdagmiddag 12 mei een bezoek aan. De aanwezige eilandelijke collega-ondernemers kregen tekst en uitleg over de bedrijfsactiviteiten alhier en kregen door middel van een rondleiding een kijkje achter de schermen.

VBGO-leden te gast bij Poppies International. Foto's: Hans Villerius

Door Hans Villerius

De naam 'Culi d'Or' spreekt de geheugens op het eiland wellicht meer aan dan 'Poppies'. Toch zit Poppies in hetzelfde bedrijfsgebouw als waarop in het verleden de eerstgenoemde naam prijkte. In 2010 nam het Belgische familiebedrijf Poppies de destijds hier gevestigde maar failliete onderneming over. En in de achterliggende jaren is het erin geslaagd om rode cijfers om te buigen naar zwarte, dus plussen te noteren. De Belgische Hugo de Ridder heeft in de Melissantse Poppiesvestiging de touwtjes in handen en verzorgde voor de samengekomen VBGO'ers de bedrijfspresentatie. Overigens bleef deze keer het aantal deelnemers aan het bedrijfsbezoek steken op slechts twaalf, nog geen twintig procent van de gebruikelijk getoonde belangstelling. Waarschijnlijk een hiaatje in de tamtam dit keer.

Poppies

De bedrijfsnaam Poppies, met bijbehorend logo, is een vrije creatie uit twee 'ingrediënten'. Enerzijds is het een afgeleide van de naam van de oprichter van het bedrijf: meester-bakker Popelier, die in 1935 in het West-Vlaamse Ieper een bakkerij startte. Anderzijds ziet het op het historische gegeven dat door de bombardementen aldaar, tijdens de Eerste Wereldoorlog, in genoemde streek vele jarenlang geen klaprozen - poppies in het Engels - zich hebben laten zien. Als knipoog naar deze twee gegevens werd in 1976 aan het bedrijf de naam Poppies gegeven, toen in dat jaar twee families - die van Popelier en de familie Castelein - de Ieperse biscuitbakkerij omzetten naar een industriële bakkerij van luxe kwaliteitsproducten.

Private label

Gedurende de opeenvolgende decennia heeft de onderneming een spraakmakende ontwikkeling doorgemaakt, met nieuwe producten en productieprocessen en met uitbreiding van productielocaties ook in Frankrijk, de Verenigde Staten, Duitsland, Engeland en Nederland. Poppies hanteert vijf productielijnen die een rijke variatie aan lekkernijen oplevert van diverse soorten kleinere tot grotere koekjes, luxe koeken, wafels, gebak, soesjes en donuts in diverse varianten, eclairs, petitfours, muffins en ook de bekende Speculoospasta als boterhambeleg.
De producten worden allemaal onder private label geleverd, onder eigen merknaam van tal van bekende detailhandels en horecabedrijven. De naam Poppies komt op de verpakkingen nergens voor.

Grootste van Europa

Wereldwijd heeft het bedrijf 750 medewerkers in dienst en wordt momenteel 222 miljoen euro omzet gemaakt. In de Melissantse vestiging vindt de volledig geautomatiseerde productie plaats van mini-eclairs, soesjes en bavaroisdesserts in diverse soorten en smaken. Het is de grootste soesjesproducent van Europa. De winstmarges zijn niet groot. Daarom is een grote productiecapaciteit heel belangrijk. Elk uur komen er 180.000 soesjes uit de Melissantse bakkerij.

Rondleiding

Een rondleiding door de productiehallen maakte zichtbaar waar het in de praktijk om gaat. Gekleed in witte jassen en blauwe mutsen stapten de eilandelijke ondernemers een warme omgeving en een wolk van smaakprikkelende zoete geuren binnen. De temperatuur wordt er bepaald door een batterij aan ovens die constant op 180 á 200 graden Celsius staan. En de geur is een mengeling van deegbolletjes die gebakken worden, room die erin gespoten wordt, emmers karamelsaus die gereed staan om verwerkt te worden en verscheidene andere smakelijke zoetigheden. Ook de room die in de producten gaat wordt in eigen huis bereid, 5.000 kilo per uur. De rondleiding voerde langs allerlei fasen in het productieproces. Van het opspuiten van deeg tot het uit de oven rollen van de gebakken soesjesbolletjes, het inspuiten van de room, het inpakken in plastic, het verpakken in eigenmerk doosjes, het op pallets plaatsen en sealen van grootverpakkingen én de voortdurende controle die op elke productiefase staat, want hier wordt binnen het bedrijf zeer zwaar aan getild. Van maandagmorgen vijf- tot zaterdagmorgen vijf uur wordt zo continue met drie ploegen gewerkt, terwijl 's zaterdags alles wordt schoongemaakt. Intussen staat in de enorme opslagloods, in een omgeving die in z'n greep wordt gehouden door een temperatuur van -20 graden Celsius, een levervoorraad voor vier weken gereed. Uit die voorraad kregen de gasten bij het naar huis gaan als smaakvol aandenken een flinke doos mee met daarin verscheidene verpakkingen vol delicatessen uit de van oorsprong Ieperse bakkerij.

Doe mee met de kleurplaatwedstrijd van de Omloop

In het laatste weekend van de zomervakantie is de Omloop, maar kinderen kunnen nu al aan de slag. Vandaag zit er een kleurplaat van Sophietje bij de krant. Kinderen die deelnemen aan de kleurplatenwedstrijd kunnen een Loekie kinderfiets winnen. Er kan ook een taart worden gewonnen voor de hele klas, of kibbeling en frites eten bij Visspecialist Hameeteman.

Door Martijn de Bonte

Het Sophia Kinderziekenhuis is dit jaar, voor de tweede keer, het goede doel van de Omloop. Het geld is bestemd voor het Kinderthoraxcentrum. Longarts Harm Tiddens geeft uitleg: "Vanaf de geboorte moet je zelf ademen om zuurstof op te nemen en koolzuur uit te ademen. Of je nu slaapt of meedoet aan de Omloop: je ademt altijd door. Voor de meeste mensen gaat dit als vanzelf, het kost weinig energie en moeite. Zo'n 8 miljoen adembewegingen per jaar."

Niet meespelen

De longarts vervolgt: "Het Sophia Kinderziekenhuis zorgt voor kinderen met aangeboren en verworven afwijkingen aan de bovenste luchtwegen waarvoor ze geopereerd moeten worden om weer zelfstandig te kunnen ademen. Helaas blijven bij veel van deze kinderen restafwijkingen bestaan. De bovenste luchtweg is te nauw of te slap. Ze zijn hierdoor vaak ernstig beperkt in hun dagelijks leven. Elke ademteug kost moeite, jaar in jaar uit. Gevolg is dat ze niet kunnen meespelen met hun leeftijdsgenootjes zonder benauwd te worden en zijn ze vaak ziek. Dat moet dus beter!"

"In het Kinderthoraxcentrum van het Sophia willen we voor de magneetscan (MRI) technieken ontwikkelen waarmee we zonder schadelijke straling de bovenste luchtwegen en de bewegelijkheid daarvan tijdens rust en inspanning nauwkeurig kunnen onderzoeken. Meten is weten! Met de bovenste luchtweg MRI gaan we vervolgens kinderen die ooit zijn geopereerd onderzoeken. Aan de hand van die beelden gaan we de behandeling verbeteren, om zo levenslange benauwdheid te voorkomen. Met uw en jouw inspanning geeft u kinderen met luchtwegschade weer lucht!"

Kinderomloop

Speciaal voor kinderen is er de Kinderomloop. Dat is een tocht van vijf of vijftien kilometer. Het is voor de jongens en meiden een bijzondere ervaring om met tientallen leeftijdsgenootjes deel te nemen aan het wandelevenement. En als ze zich laten sponsoren helpen ze zieke kinderen in het Sophia. De helft van de opbrengst van de kinderen en schoolklassen die meedoen met de Omloop is bestemd voor het Sophia, de andere helft gaat naar de basisschool van de deelnemende kinderen.

Knuffelaapjes

Op verschillende locaties zijn er schattige knuffelapen te koop, de opbrengst is bestemd voor het Sophia Kinderziekenhuis. De verkoop van de knuffels is een actie van de stichting Hart voor Sophia, als onderdeel van de campagne om rondom de Omloop zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het Rotterdamse Kinderziekenhuis.

Inschrijven

Op de website www.dewandeltocht.nl kan er nu al worden ingeschreven voor de Omloop en de Kinderomloop.

<Kader> Win een fiets
De hoofdprijs van de kleurplatenwedstrijd is een Loekie kinderfiets, deze prijs is beschikbaar gesteld door de firma Breeman in Oude-Tonge, in samenwerking met Loekie.

Voorzitter NK: "Dit evenement is goed voor het eiland"

Een groep wielrenners tijdens het NK Wielrennen vorig jaar. Foto: Kafoe Fotografie

GOEREE-OVERFLAKKEE - "Het is mijn eer te na om niet een evenement te organiseren waar iedereen nog lang over napraat." Dat zegt Bert Zwanenburg, de voorzitter van de stichting die het NK Wielrennen organiseert. Tijdens het evenement van 18 tot 25 juni worden er tussen de 50.000 en 100.000 bezoekers verwacht. Een gesprek over de zondagsrust, de kosten en opbrengsten en de wind op het eiland.

Door Martijn de Bonte

"We willen dat het NK een feestje is voor het hele eiland. Dat kan alleen maar succesvol zijn als de zondagsrust wordt gerespecteerd. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het NK dat de belangrijkste wedstrijden niet op zondag, maar op zaterdag worden georganiseerd. Op zondag zijn er geen activiteiten. Daar was niet iedereen even blij mee in de wielerwereld, maar het was voor ons een belangrijke voorwaarde om het evenement te organiseren."

Ruim acht ton nodig

Om het evenement te organiseren is er tussen de acht en negen ton nodig. "Het doel is om op nul uit te komen. We hebben al wel twee goede doelen aangewezen, als er geld overblijft gaat dat daarnaartoe." Een kwart van de inkomsten komt vanuit de catering tijdens het NK en de verkoop van merchandise, zoals de officiële shirts van het NK 2016. Nog eens een kwart komt van publiek geld, concreet zijn dat de bijdragen van de provincie, gemeente en nutsbedrijven. De helft van al het geld dat nodig is voor het NK komt van sponsoren. Dat zijn met name lokale bedrijven. Zwanenburg: "In het bestuur zitten vijf ondernemers die allemaal hun netwerk inschakelen. Eigenlijk is het eiland net een groot dorp, iedereen is met elkaar verbonden, dat zorgt voor een groot gemeenschappelijk besef."

Zwanenburg vertelt dat er een vaste schare volgers is van het NK. Toen vorig najaar bekend werd dat de editie van 2016 mogelijk op Goeree-Overflakkee zou worden gehouden, kreeg hij al direct verschillende telefoontjes. Zo vroeg er iemand of de data al bekend waren, omdat hij zijn vakantie graag om het evenement heen wilde plannen. Een ander was bezig met het plannen van haar bruiloft en wilde absoluut niet dat die gelijk zou vallen met het wielerevenement…

Opbrengsten

Het evenement zorgt volgens de organisator voor veel extra opbrengsten voor lokale ondernemers. "De bezoekers geven geld uit in de horeca, betalen voor overnachtingen, tanken en gaan naar de supermarkt. Op basis van vergelijkbare evenementen zorgt dit op het eiland voor een extra omzet tussen de 5 en 10 miljoen euro."

De organisatie wil met het evenement Goeree-Overflakkee op de kaart te zetten als hét fietseiland van Nederland. "We hebben hier 250 kilometer aan fietspaden en een afwisselend landschap. Het eiland is door de kasseien, kleine afdalingen en altijd aanwezige wind interessant voor wielrenners. De wind werd al snel gekozen als het thema voor deze editie van de wielerwedstrijden, de officiële titel is het 'NK van de wind'.

Het kampioenschap van zowel de dames als de heren wordt live uitgezonden bij de NOS. Volgens Zwanenburg heeft dat jarenlang effect: "Mensen die een paar uur lang beelden zien van Goeree-Overflakkee, worden geprikkeld om het eiland met eigen ogen te bekijken."

Telefoon extra opladen

Zijn functie als voorzitter beschrijft Zwanenburg als ervoor zorgen dat alle kikkers dezelfde kant op springen. "Een half jaar geleden kenden we elkaar nog niet als bestuur, tegenwoordig hebben we vaker dan één keer per dag contact. Regelmatig moet ik mijn mobiele telefoon halverwege de dag opladen, omdat ik zo druk in de weer ben." De voorzitter doet het werk belangeloos, net als alle bestuursleden. "Er is al heel veel werk verzet en er moet nog veel gebeuren. Maar," zegt hij met een brede glimlach: "Het staat wel goed op je cv om een feestje te organiseren voor 100.000 mensen."

Het is de bedoeling dat er tijdens het NK in ieder dorp activiteiten worden georganiseerd. Dat gebeurt bijvoorbeeld in Oude-Tonge, waar de jaarlijkse wielerronde wordt georganiseerd. De dag daarna zijn de officiële wedstrijden voor junioren in het dorp. De tijdritten zijn in en rond Middelharnis, daarbij start er om de minuut een renner op het Diekhuusplein om het parcours zo snel mogelijk af te leggen.

De wegwedstrijden voor de profs starten op de Brouwersdam, maar de route gaat over heel Goeree-Overflakkee. Volgens de voorzitter is de verkeersoverlast tijdens het evenement beperkt, omdat de routes niet over de hoofdwegen van het eiland gaan. Wel zal het kruispunt bij de Schaapsweg een aantal keren kort worden afgesloten voor de momenten waarop de wielrenners de N59 oversteken.

Extra evenementen

Tijdens het NK worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Zo is er in het Inspiratiecentrum een duurzaamheidscongres. En op het woonplein kunnen bezoekers van buiten het eiland kennismaken met alle woonmogelijkheden op het eiland. De gemeente organiseert 'Helden dragen helmen', waarbij kinderen voorlichting krijgen over veilig fietsen. Zwanenburg: "Dit evenement is goed voor de saamhorigheid op het eiland."

<Kader> Vrijwilligers

Om het evenement te organiseren zijn er veel vrijwilligers nodig. De gemeente stimuleert dit door voor iedere vrijwilliger die een dag meewerkt dertig euro beschikbaar te stellen. De vrijwilliger mag zelf beslissen naar welke stichting of vereniging dat geld gaat. Kerken, voetbalverenigingen en andere clubs zijn aangeschreven door het NK Wielrennen om hun leden aan te melden en zo geld in te zamelen. Kijk voor meer informatie op: www.nkwielrennengo.nl/doe-mee.

INGEZONDEN
Dorpsraad, wijkraad, buurtvereniging

Op mijn ingezonden stuk van vorige week over een dorpsraad voor ons dorp heb ik één reactie ontvangen. Van een zéér betrokken 'echte Sommerdiêker' kreeg ik een overzicht van de bevolkingsaantallen per kern over de laatste vier jaren. Daaruit blijkt dat we op het eiland al jaren de kern met de meeste inwoners zijn. Zo rond de 7.300 en waarschijnlijk al wat jaren lang. Op de door mij gedachte derde plaats stonden we zonder dorpsraad al in ons hemd tegenover de kleinere kernen met dorpsraad. Dat hemd is nu alleen maar uitgedijd tot zo ongeveer maat XXXL of groter.

De uitgestrektheid van de bebouwing van ons dorp zou weleens de oorzaak kunnen zijn van het ontbreken van initiatieven. Wat zouden inwoners die bij De Staver (N215) wonen voor interesse kunnen hebben voor wat er 'achter de Kaoie' gebeurt? Het lijkt me daarom beter om, met alle respect gesproken, Sommelsdijk in stukken te hakken. Dat zou bijvoorbeeld in drieën kunnen. De oude kern vanaf de dijk tot aan de Konining Julianaweg, inclusief het zogenaamde 'nieuwe gedeelte' van na de Ramp. De wijken ten zuiden en ten noorden van genoemd deel zouden ook twee aparte delen kunnen zijn. De zuidelijke wijk zou nog door de Dorpsweg gedeeld kunnen worden in een oostelijk westelijk deel. De noordelijke wijk zou in oost en west gesplitst kunnen worden door de Jacob Catsstraat, het vroegere Nieuwendiêkje.

Dit zijn zomaar wat ideeën, waarvan ik hoop dat ze bij een aantal mensen wat zullen losmaken en ze in beweging zullen komen om zich in te zetten voor hun wijk of buurt. We zijn dit aan onze stand verplicht, ons staan op de eerste plaats. Ik ben benieuwd!
Ik heb gedacht en nu dus geschreven.

Piet Lodder,
Sommelsdijk

DIRKSLAND - Zaterdag 21 mei heeft Z.V. De Gooye wederom een goede wedstrijd gezwommen in de Regio West Competitie. Na vijf wedstrijden over het hele seizoen is de zwemploeg uit Dirksland op de tweede plaats geëindigd van de in totaal zeven deelnemende teams uit poule C. Dit betekent dat zij gepromoveerd zijn en volgend seizoen uit zullen komen in poule B. In Alblasserdam werden er veel pr's gezwommen en medailles gewonnen.

De eerste mooie tijden werden gezwommen door Jurgen Wervers, Jordi Schaaf en Pim van Strien. Zij zwommen op de 50m vlinder dikke pr's in resp. 28.77 (1e plaats), 29.22 (2e plaats) en 32.94. Bij de heren zwom Bastian Zoon naar het zilver in 28.18. Ramon van Huizen zwom een pr in 31.49. De meisjes zwommen 100m school en hier tikte Nienke de Keijzer aan in 1.54.36, een goede pr. Bij de jongens kwam Damian Verweij tot een pr van 1.56.13 en Thijmen Logtenberg zwom 2.02.57. Vervolgens stond een zwaar nummer op het programma: 100m vlinder. Yvonne Visser zwom hier maar liefst 10 seconden van haar tijd af: 1.38.68. Bij de meiden kwamen daarna Larissa Schaaf en Michelle Zwankhuizen aan de start. Op de 100m vrij zwommen zij resp. naar pr's van 1.12.78 en 1.16.82. Bij de meiden in het volgende programma werd het grootste pr van de dag gezwommen. Wendy Visser zwom op de 200m vrij een pr van ruim 14 seconden en werd eerste in 2.30.92. Jordi Schaaf werd op dezelfde afstand ook eerste en zwom een pr van ruim 4 seconden: 2.07.67. Jurgen Wervers werd derde in 2.14.85. Het programma werd vervolgd met een korte afstand: de 50m rug. Chloë Keehnen werd vierde in 46.03. Nienke de Keijzer zwom een pr in 50.19. Damian Verweij kwam tot een pr van 46.05 op dezelfde afstand. Ook op de tweede afstand van Yvonne Visser viel een goede pr te noteren: in 1.44.74 haalde zij maar liefst 4 seconden van haar pr af. Aan het eind van het programma kwamen de dames en heren weer in het water. Niels Donkersloot zwom een mooie pr op de 100 rug in 1.05.77 en werd eerste. Bastian Zoon werd derde in 1.07.02. De meisjes zwommen tot slot nog 50 vlinder en hier werd Larissa Schaaf vierde in een pr van 39.72. Bij de jongens zwommen Wernar van Veen (40.86) en Sjoerd Kamerman (pr in 44.22) deze afstand.

Cliëntenraad deelt koekjes uit

DIRKSLAND - Op 18 mei 2016 was het 10 jaar geleden dat de cliëntenraad van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland werd geïnstalleerd. En wie jarig is trakteert! Daarom deelden de leden van de raad afgelopen woensdag kruudplaetjes uit aan de patiënten van het ziekenhuis. De patiënten lieten zich de regionale lekkernij goed smaken. De cliëntenraad behartigt de gemeenschappelijke belangen van de patiënten. Via de cliëntenraad krijgt de patiënt, een familielid of een bezoeker, een stem bij het vaststellen van het beleid dat de belangen van de patiënten raakt. De cliëntenraad brengt gevraagd en ongevraagd advies uit aan de directie over allerlei onderwerpen waarmee cliënten te maken kunnen krijgen, zoals veiligheid, hygiëne, kwaliteit van zorg, voeding en bejegening. Dit jaar is de zorg voor de steeds groter wordende groep van kwetsbare ouderen een speerpunt van de raad. Via informatie van het ziekenhuis en de cliënten probeert de cliëntenraad inzicht te krijgen in de kwaliteit van de zorgverlening, zodat waar nodig actie kan worden ondernomen.

Dierenwei brengt mensen bij elkaar

Er namen veel mensen een kijkje tijdens de open dag van de dierenweide.

NIEUWE-TONGE – Ruim een jaar geleden liepen er alleen nog drie bejaarde schapen en een handvol kippen in het vervallen dierenparkje achter de Tuunstee. Nu dartelen er jonge geitjes in de wei, springen er twee wallaby's rond en kijken de herten nieuwsgierig naar alle bezoekers. Afgelopen zaterdag is de vernieuwde dierenweide officieel geopend. Bezoekers kregen beschuit met muisjes om de geboortegolf te vieren.

Door Martijn de Bonte

"Er zijn oudere mensen die vroeger nooit buiten kwamen en nu een paar keer per dag een kijkje nemen bij de dieren. Op die manier komen ze weer in beweging en ontmoeten ze weer andere mensen. De dierenweide is een impuls voor het dorp," vertelt Henk Koppelaar. Hij is één van de vrijwilligers die zich inzet voor de dierenwei. "Het is echt van het hele dorp. De afgelopen weken zijn er veel schoolklassen op kraamvisite geweest om de jonge dieren te bewonderen."

Toen de gemeente de dierenweide wilde sluiten, realiseerde een aantal Nieuwe-Tongenaren zich dat als zoiets weggaat het nooit meer terugkomt. Dus besloten ze om er samen de schouders onder te zetten. Een groot gedeelte van het hekwerk is vernieuwd, er is een nieuwe stal gebouwd voor de kleine kangoeroes en er zijn allerlei nieuwe dieren gekomen. Henk somt alle dieren op: "Loopeenden, minischapen, kippen, dwerggeiten, duiven, herten, wallaby's en sinds een week ook een uit de kluiten gewassen konijn. De verzorging van de veestapel gebeurt voornamelijk door de familie Van Moort."

Geld inzamelen

Voor alle vernieuwingen en de verzorging van de dieren is er geld nodig. Woongoed GO en de dorpsraad Nieuwe-Tonge in Bloei hebben een bijdrage geleverd aan het project. Net als de lokale timmerman en de loodgieter, die kosteloos hebben geholpen bij de werkzaamheden. Ook de open dag is gesponsord door verschillende bedrijven, met name Spar Klapmuts. Bij het hek stond een giften bus waarin bezoekers een bijdrage kunnen leveren. "Regelmatig vinden we een envelopje." Henk laat een set met ansichtkaarten zien met verschillende dieren erop, bezoekers van de open dag konden die voor € 2,- aanschaffen. En er zijn ondertussen vaste klanten voor de eitjes die iedere dag vers worden geraapt.

Toekomstplannen zijn er nog genoeg. Zo moet het laatste gedeelte van het hekwerk worden vernieuwd. Het materiaal daarvoor kost ongeveer zesduizend euro. Op de open dag bakten de vrijwilligers friet voor de bezoekers. Met ieder verkocht bakje friet komt het nieuwe hekwerk een stapje dichterbij…

<Kader> Mensen die de dierenwei willen steunen kunnen geld overmaken naar het rekeningnummer: NL09 RBRB0916918076. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen kan door de Facebookpagina 'Dierenwei NieuweTonge' te volgen. Of neem een kijkje, de dierenwei is gesitueerd tussen de Weistraat, Tuinstaat en De Pannebakker.

Flakkeese akkerranden weer ingezaaid

Monique Sweep, directeur van Coöperatie Deltawind en één van de sponsoren bij de machine met het bloemzaad, klaar om te gaan zaaien.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het inzaaien van de Flakkeese akkerranden zit er weer op. Begin deze maand zijn alle 30.000 meters akkerrand ingezaaid met een bloemenmengsel. Dit jaar doen 17 boeren van Ouddorp tot Ooltgensplaat mee aan de regeling. Als het weer een beetje meewerkt, zijn er de komende zomermaanden weer prachtige bloemranden in de polders van Goeree-Overflakkee te bewonderen.

De bloemenranden dienen meerdere doelen. Zo leveren ze een positieve bijdrage aan de kwaliteit van het oppervlaktewater. In de rand mag namelijk geen kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Hierdoor is er minder kans dat deze stoffen in het oppervlaktewater terechtkomen.
De bloemenranden trekken tevens nuttige insecten aan. Insecten, zoals roofkevers en gaasvliegen, zijn natuurlijke vijanden van insecten die schade aan de landbouwgewassen kunnen veroorzaken. Bijen, hommels en vlinders, die een belangrijke rol spelen bij de bestuiving van gewassen, vinden in de randen voedsel. Typische akkervogels foerageren graag in de randen en vinden er een schuilplaats. Op deze manier leveren de randen een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit in het agrarisch landschap.

En natuurlijk leveren de bloemenranden straks prachtige plaatjes op. Vele recreanten genieten tijdens hun fiets- of wandeltocht dan ook van de kleurenpracht in de polders.
Het project Flakkeese Akkerranden wordt gecoördineerd door de Agrarische Natuurvereniging In Goede Aarde als onderdeel van het Agrarisch collectief Zuid-Hollandse Eilanden. De deelnemers ontvangen een vergoeding voor het beschikbaar stellen en onderhouden van de bloemrand. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Zuid-Holland en waterschap Hollandse Delta.

Mede dankzij onze sponsoren; Coöperatie Deltawind, Mol Agrocom, Comgoed BV, ABN AMRO, Vereniging voor Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee, LTO Noord afdeling G-O, TTW teeltadviesbureau en de gemeente Goeree-Overflakkee, is het mogelijk om de randen ook dit jaar in te zaaien. Zonder deze noodzakelijke financiële ondersteuning geen bloeiende akkerranden op Goeree-Overflakkee. Wie interesse heeft om te sponsoren, kan contact opnemen met Anne Marijke Elema via amelema@hetnet.nl.

Clowns op visite in Nieuw Rijsenburgh

SOMMELSDIJK - Vrijdagmiddag 13 mei brachten de clowns van Stichting VisiteClowns een bezoek aan de woongroepen van Nieuw Rijsenburgh. Dit bezoek werd aangeboden door Hartmann BV, leverancier van medische materialen, ter ere van het 40-jarig bestaan van dit bedrijf. Bewoners en medewerkers van Nieuw Rijsenburg genoten in ontspannen sfeer van dit ongewone bezoek.

Twee professionele clowns gaven de bewoners verrassende en ontroerende persoonlijke aandacht met de inzet van mimiek, zang, beweging, geluid en humor. De rode neus, de vrolijke kleuren van hun kleren en de sprekende ogen ontlokte menige glimlach bij de bewoners: "O, jij bent de clown! Maar je stropdas past niet bij je overhemd…" was een van de vele reacties. Als de clowns spontaan begonnen te zingen, kregen ze al snel bijval. De veelkleurige paraplu bij 'Samen onder moeders paraplu' deed het ook goed. "Een clown aan tafel doet wonderen bij de bewoners, ze leefden helemaal op! Ze zouden vaker moeten komen", aldus een medewerker van een woongroep.

Stichting VisiteClowns

De Stichting VisiteClowns is een collectief van professionele clowns die zich hebben gespecialiseerd in interactief spelen voor mensen in zorginstellingen. Het doel is om belevingsgerichte zorg te bieden aan ouderen met dementie en aan mensen met een verstandelijke beperking.

Veteranen De Jonge Spartaan winnen zinderende bekerfinale met 4-3

MIDDELHARNIS - Het is de veteranen van De Jonge Spartaan gelukt om de zinderende finale op zaterdag 21 mei met 4-3 winnend af te sluiten. Na eerder zeven bekerwedstrijden te hebben gewonnen, waren de veteranen van WDS uit Driebruggen nu de tegenstander in de finale.

De wedstrijd werd, op neutraal terrein, gespeeld bij SHO uit Oud Beijerland. Van beide verenigingen waren er veel supporters aanwezig. Zij hebben zich geen moment hoeven te vervelen, want vanaf het begin ging het spel over en weer en binnen een paar minuten kreeg WDS al de eerste mogelijkheid. Keeper Gerrit de Jong bleek vandaag in bloedvorm, dus de eerste redding was daar. Eigenlijk wist WDS de wedstrijd redelijk te controleren en was ook de beter voetballende ploeg. De Jonge Spartaan was echter dodelijk effectief in een aantal snelle uitbraken. Uit een tweetal lange ballen van Leon van den Nieuwendijk en snel combinatiespel vielen de 1-0 door Petry Hoofdman en de 2-0 door Peter van Putten. WDS bleef echter gevaarlijk, maar o.a. door goed verdedigend werk en diverse reddingen van keeper De Jong ging De Jonge Spartaan meerdere keren door het oog van de naald. WDS kwam niet tot scoren. Geheel tegen de verhouding in werd het zelfs 3-0 voor De Jonge Spartaan. Een vlijmscherpe voorzet van Rens Vis werd voortreffelijk afgerond door Peter van Putten. Vlak voor rust wist WDS toch op 3-1 te komen.

Na de rust was het wederom WDS welke de eerste mogelijkheid kreeg, maar het net werd nog niet gevonden. Uit weer een lange bal van Leon van den Nieuwendijk viel prompt de 4-1 door prachtig afronden van Petry Hoofdman. Het bleek echter nog geen gelopen koers, want vrijwel direct daarna wist WDS 4-2 te maken. Daarna was het voor De Jonge Spartaan pompen of verzuipen, want WDS was nog steeds de beter voetballende ploeg en bleef maar aandringen. Ongeveer 15 minuten voor het eindsignaal viel dan ook de 4-3. Daarna volgde een slopend laatste kwartier, maar met keihard werken en het nodige geluk wist De Jonge Spartaan de voorsprong vast te houden. Het eindsignaal klonk voor De Jonge Spartaan uiteindelijk als muziek in de oren. De beker ging mee naar Middelharnis.

P.V. De Reisduif

SOMMELSDIJK – De uitslag van de zaterdag gevlogen wedvlucht bij PV De Reisduif is als volgt: M20 Nanteuil le Haudouin 21-05-2016; gelost: 09.15 uur; Deelnemers: 16; Duiven: 365; Weer: hard zuid 4.

Verburg-Hoekman (8/19) 1 23 24 25 42 66 76 80; J.K. Hoekman (8/31) 2 13 33 35 50 51 74 89; M.A. van Nimwegen (8/23) 3 5 8 12 15 54 60 72; J. van Alphen (11/28) 4 10 22 28 29 32 52 70 75 77 91; Comb. v.d. Sluys (4/8) 6 18 19 62; Cor en Yvonne Kleijn (8/47) 7 30 37 39 81 86 87 88; Yvonne en Cor kleijn (10/33) 9 14 17 20 44 53 56 57 68 71; J. de Blok (7/16) 11 34 38 40 49 85 92; P. van den Boogert (3/22) 16 45 64; P. van Moort (11/22) 21 26 27 46 47 48 63 65 78 79 82; C. Looy (2/5) 31 41; P.G. van den Boogert (5/50) 36 43 67 69 73; Appel Vis van Heemst (4/41) 55 58 59 90; A. Rosmolen (1/3) 61; D. Maliepaard (2/14) 83 84.

Koninginnevlucht van P.V. De Reisduif te Sommelsdijk

SOMMELSDIJK - Evenals voorgaande jaren organiseerde P.V. De Reisduif voor de eigen leden een zogenaamde Koninginnevlucht voor de postduiven. Deze vlucht werd gehouden op zaterdag 21 mei, vlak na de verjaardag van onze koningin. Zij was jarig op 17 mei en ter ere van haar noemt men deze vlucht de Koninginnevlucht.

De 365 duiven die aan deze wedvlucht meededen, werden op die zaterdag gelost bij het Franse plaatsje Nanteuil-le-Haudouin, noordoostelijk van Parijs. Alle duiven waren minstens één jaar oud. De oudste duif die meedeed aan deze wedstrijd werd geboren in het jaar 2008. De duiven begonnen aan de vlucht naar huis toen de klok op kwart over negen stond. De wind waaide stevig uit het zuiden, zodat de vogels windje mee hadden en daardoor vlug thuis zouden zijn. De afstand van ongeveer 300 km was zo niet moeilijk te overbruggen. De eerste duif die afgevlagd werd, was van het koppel Corné Verburg en Jaap Hoekman. Een doffer jaarling, die de hoge snelheid behaalde van bijna 1882 meter per minuut. Per uur is dat ruim 112 km.De hoofdprijs van deze vlucht was echter niet voor de eerste duif bestemd, dus niet voor de snelste duif, maar voor de 45e duif. Dat getal komt overeen met de leeftijd van koningin Maxima, die vorige week haar 45e verjaardag vierde. De duif, die als 45e over de eindstreep kwam en een snelheid van ruim 103 km per uur behaalde, is een duivin van het jaar 2013. De eigenaar van die duif is Peter van den Boogert.

Hij is dankzij deze duivin de winnaar geworden van de Koninginnevlucht 2016. De prachtige hoofdprijs en nog 5 andere mooie prijzen werden geschonken door Birdcenter Graka. Peter ontvangt van de vereniging De Reisduif ook nog een blijvend aandenken in de vorm van een gegraveerde set onderzetters. En elke keer als hij dan het geheven glas neerzet op zo'n onderzetter, doorstroomt hem opnieuw het overwinnaarsgevoel.
De winnaars van de andere prijzen zijn, naast het al genoemde duo Verburg-Hoekman, Rien van Nimwegen, Cor en Yvonne Kleijn, Ajé Rosmolen en Jaap de Blok.

"Een felicitatie voor alle winnaars en een compliment voor Birdcenter Graka", aldus de activiteitencommissie van P.V. De Reisduif.

25 jaar bij Sursum Corda

DIRKSLAND - Tijdens de jaarvergadering van Christelijk Gemengd Koor Sursum Corda was er afgelopen week één jubilaris die in het zonnetje is gezet en dat was Willie Willemse. Zij was 25 jaren aan Sursum Corda verbonden.Zij ontving uit de handen van de voorzitter een boeket bloemen en een cadeaubon. Het bestuur bedankte Willie voor haar trouwe aanwezigheid en we hopen dat ze nog veel zangavonden mag bijwonen. De avond werd afgesloten met een gezellig etentje.