info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

6 november 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 6 november 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Gezamenlijk vmbo-onderwijs in nieuwe beroepscampus

SOMMELSDIJK - 'Historisch nieuws' zo stond er op de uitnodiging van de persbijeenkomst van afgelopen donderdag in het gebouw van de RGO aan de Langeweg. Dit kon met recht zo genoemd worden, want tijdens de bijeenkomst presenteerden de RGO en de Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits de gezamenlijke vmbo op Goeree-Overflakkee.

Lees verder op pagina 3.

Verkeersles over grote landbouwvoertuigen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op donderdag 8 november 2018 gaan leerlingen van de basisscholen uit Oude-Tonge, Den Bommel, Ooltgensplaat en Achthuizen aan de slag met het lesproject 'Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer' (VOMOL). Op het bedrijventerrein van Jan de Bakker aan de Molendijk in Den Bommel zal rond 8.45 uur het startschot klinken voor het verkeersveiligheidsproject. Ruim 150 leerlingen van groep 7 en 8 krijgen in de kantine van het bedrijf voorlichting over hoe zij zich het beste kunnen gedragen rondom de grote opvallende voertuigen die zij op de weg kunnen tegenkomen. Met een scala aan grote, imposante landbouwvoertuigen kunnen de kinderen zien hoe 'groot en klein' verkeer goed samen kunnen gaan.

Stellendamse jongen (17) overleden na ongeval

REGIO - Afgelopen donderdag is er een Stellendamse jongen van 17 jaar overleden na een noodlottig ongeval. Hij kwam bij werkzaamheden op een bedrijf in het Rotterdamse havengebied terecht onder een heftruck die omviel. De jongen was leerling op het Scheepvaart- en Transportcollege in Rotterdam. Op die school hingen vrijdag de vlaggen halfstok. Tegen RTV Rijnmond zegt de voorzitter van het College van Bestuur van de school Frits Gronsveld: "Het is verschrikkelijk. Voor de familie en voor de jongens uit zijn groep."

2 / 32

Agenda

Woensdag 7 november

MELISSANT - Golfbaan Catharinenburg organiseert klaverjassen voor iedereen. Vanaf 13.00 uur ontvangst met gratis kop koffie. Aanmelden via telefoonnummer 0187-605 060 of 06-557 348 59, Kees Tanis. Inschrijfgeld is € 2,50 en er zijn leuke prijzen te winnen.
MIDDELHARNIS – Alzheimer Trefpunt van 19.30 tot 21.00 uur. Wijkcentrum Doetinchemsestraat. Meer info: alzgo38gmail.com.
OUDE-TONGE – Bingomiddag ASV Oostflakkee bij Colors at Home Kroon, Energiebaan 2. Voor vervoer kan men contact opnemen met Daan de Vos, telefoon: 0187-642160.

Donderdag 8 november

DIRKSLAND – Bingo in de Vic. Victoriahal, Phlipshoofjesweg 57a. Aanvang 19.30 uur.
DEN BOMMEL - Breicafé van 19.30 tot 22.00 uur in 't Centrum, Weesmolenstraat. Voor informatie kunt u bellen met Ati Verwoerd: 06-40701181.
MIDDELHARNIS - Oogcafé Goeree-Overflakkee van 9.30 tot 12.00 uur. Wijkcentrum, Doetinchemsestraat.
MIDDELHARNIS – Aanschuifkoor in het Diekhuus vanaf 14.00 uur.
SOMMELSDIJK – Workshop Bloemschikken in het Klein Handelsgebouw. Reserveren via www.dichterbijmuziek.nl of 06-46316345.
STELLENDAM – Erwtensoep eten 55+. Aanvang 17.00 uur. Haagse Huus. Opgeven t/m 6 november via 0187-491653 of bij mevr. E.S. Spahr v.d. Hoek, tel.: 602411.
STELLENDAM – Poteravond Caleido. Aanvang 17.30 uur. Opgeven via inloopcaleido@gmail.com of 06-23506507.

Vrijdag 9 november

DEN BOMMEL – Verkoping Creaclub van 13.30 tot 19.00 uur in gebouw Bij de Bron naast de Hervormde Kerk aan de Voorstraat. Meer info: 0187-612228.
SOMMELSDIJK – Workshop Uitleg Autisme. 9.45, 13.00 en 19.00 uur in Vita Nova. Aanmelden via www.AutismeCoachingSusian.nl.
NIEUWE-TONGE – Bingo, georganiseerd door de Wijkgroep in Ons Dorpshuis. Aanvang 19.30 uur.

Zaterdag 10 november

DIRKSLAND – Rommelmarkt in de Victoriahal, Philipshoofjesweg 57a. Van 10.00 tot 15.00 uur.
STELLENDAM – Verkoop van goede gebruikte spullen uit de container bij de Gereformeerde Kerk, van 10.00 tot 13.00 uur.
STELLENDAM – Visverkoop t.b.v. Hervormde Kerk. Vanaf 8.00 uur op het Oranjeplein.
SOMMELSDIJK – RealTime Jongerenavond. Spreker Marcel Vroegop. 'Poplezing'. Vestiging Edudelta, Langeweg 107. Aanvang 19.45 uur.
SOMMELSDIJK – Samenzangavond Bovenstemgroep. Rehobôthkerk. Aanvang 19.30 uur.
NIEUWE-TONGE – Brabantse verjaardag in Ons Dorpshuis. Kaarten via Facebook, Spar Klapmuts of via Johan Jordaan: 06-50286349.

Maandag 12 november

ACHTHUIZEN – Kaartmiddag in het Buurthuus, Kloosterstraat 10. Aanvang 13.30 uur. Entree 4 euro.
OUDE-TONGE – Inwonersavond in het zaaltjes van Stichting ZIJN aan de Bernhardstraat 27. Aanvang 19.30 uur. Onderwerp: Het nieuwe leefbaarheidsplan voor 2019.

Nieuwe appartementen Sjaloom Zorg in Ouddorp

OUDDORP – Het heeft even geduurd, maar de bouw van een woonvoorziening van Sjaloom Zorg in Ouddorp is gestart. Woningcorporatie Beter Wonen, die de appartementen gaat verhuren, hoopt het complex in oktober 2019 op te leveren. Wat het project uniek maakt is dat het om 'zorgwoningen' met Nul Op de Meter gaat. De huurders, cliënten van Sjaloom Zorg, krijgen dus geen (of een hele kleine) energierekening.

Door Kees van Rixoort

Het gebouw, dat nabij De Vliedberg komt, krijgt 26 appartementen: 19 van 50 vierkante meter en 7 van 40 vierkante meter. De appartementen bestaan uit een woonkamer met keuken, een slaapkamer, een badkamer en een toilet. Ze zijn levensloopbestendig en geschikt voor bewoners die in een rolstoel zitten.

De appartementen zijn verdeeld over twee bouwlagen: de begane grond en de eerste verdieping. Op beide verdiepingen bevindt zich een ontmoetingsruimte. In deze gezamenlijke huiskamers kunnen de bewoners ook samen eten. Er is een keuken en er komen onder meer gezellige zitjes en een beamer. Vanuit de ontmoetingsruimte op de begane grond is het buitenterras bereikbaar. Beneden is een fietsenberging met oplaadmogelijkheden voor fietsen en scootmobiels.

Medewerkers van Sjaloom Zorg zijn 24 uur per dag aanwezig om de bewoners te ondersteuning te bieden. Op de eerste verdieping van het nieuwe complex zijn een kantoor en een ruimte voor de slaapwacht.

Geen energienota

Beter Wonen heeft al ervaring met het bouwen van Nul Op de Meter (NOM)-woningen. Nu past de corporatie deze duurzame bouwvariant ook toe in de woonvoorziening van Sjaloom Zorg in Ouddorp. "Bij normaal gebruik heeft u geen energienota", zei Michel van Golberdinge van Beter Wonen vorige week tijdens een informatiebijeenkomst voor toekomstige bewoners en hun familie.

De woningen zijn uitgerust met een warmtepomp, die in de winter zorgt voor warmte en in de zomer voor afkoeling. Het gebouw is voorzien van zonnepanelen voor het opwekken van energie. Wat de woningen ook zeer energiezuinig maakt zijn de hoogwaardige isolatie en de vensters die bestaan uit drie lagen glas. Voor hun NOM-appartementen betalen de bewoners, naast de huur, een energieprestatievergoeding aan Beter Wonen.

Het nieuwe complex is een uitbreiding van het aanbod van Sjaloom Zorg. In Ouddorp was nog geen woonvoorziening van de organisatie die zorg en ondersteuning biedt aan mensen met een beperking. De meeste toekomstige bewoners komen vanuit de thuissituatie. Er zijn al veel aanmeldingen, maar er zijn nog appartementen beschikbaar.

Viering bouwstart

Een mijlpaal is de viering van de bouwstart. Die is op 21 november in De Vliedberg. Toekomstige bewoners vullen dan een 'tijdscapsule': een kist met briefjes, foto's et cetera, die de grond in gaat voordat de bouwers het fundament van het nog naamloze pand maken.

VMBO gaat samenwerken met lokale bedrijven

De betrokkenen bij de realisatie van de beroepscampus op het terrein waar de gebouwen worden gesloopt om plaats te maken voor de beroepscampus. Op de achtergrond het gebouw van de RGO, locatie Langeweg.

Vervolg van de voorpagina.

SOMMELSDIJK - Terwijl de sloper korte metten maakt met de naastgelegen gebouwen van het voormalige aannemersbedrijf Boeter, werd in de RGO-locatie aan de Langeweg (voorheen de Groene School) de vorming van een gezamenlijke vmbo gepresenteerd. Deze 'historische samenwerking' zal gestalte krijgen in een deel van de nieuw te bouwen beroepscampus waarvoor komend voorjaar de eerste paal de grond in zal gaan.

Tekst en foto: Adri van der Laan

De rectoren Arie Cové van de Regionale Scholengemeenschap Goeree-Overflakkee (RGO) en Adam van Heest van Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits geven graag uitleg over de samenwerking. Bij het gesprek waren onder meer wethouder Peter Feller en Evelyn Mijnders van de gemeente Goeree-Overflakkee aanwezig evenals de Adrie Krielaart, locatiemanager van de RGO aan de Schoolstraat.

Arie Cové legt uit dat op het eerst te realiseren deel (Beroepscampus Zuid) de RGO vmbo techniek en horeca, bakkerij en recreatie (uit de Schoolstraat) zal vestigen en ook Albeda mbo zorg en welzijn en economie een plek krijgt. In de Beroepscampus Noord, die aansluitend op de huidige school aan de Langeweg zal worden gerealiseerd, komen RGO vmbo Groen, de Prins Maurits vmbo zorg en welzijn en Lentiz mbo groen. en Lentiz met MBO-groen ook zullen daar een het Techniek College Rotterdam zal in Zuid mbo techniek aanbieden. De aanbesteding voor de bouw is gestart en men hoopt in mei 2019 de eerste paal te kunnen slaan, zodat de eerste lessen in het nieuwe schooljaar 2020-2021 daar van start kunnen gaan.

Grote kansen

De betrokkenen verwachten dat de nieuwe samenwerkingsvorm grote kansen gaat bieden voor alle vmbo-leerlingen op het eiland. Het aanbod is breed, want naast het vmbo is er de intentie om via Lentiz en Albeda ook de mbo-techniekopleiding een vaste plaats op het eiland te geven. De initiatiefnemers zijn enthousiast over de voorgenomen invulling van de beroepscampus en dit is ook het geval bij wethouder Peter Feller. Als portefeuillehouder onderwijs noemt hij het project uniek op de inhoud en uniek op samenwerking. De aanleiding voor de plannen voor de campus was dat het gebouw aan de Schoolstraat niet meer geschikt is als schoolgebouw. Gelukkig, noemde Feller het, dat het faillissement van Edudelta niet te veel vertraging gegeven heeft bij de planvorming. Hij roemde in dit verband dan ook de veerkracht van de verschillende onderwijspartijen om de wijze waarop zij de problemen als gevolg van dit faillissement hebben opgevangen. Naast de complimenten voegde hij eraan toe dat het een bijzonder en spannend project wordt, ook voor de gemeente. Hij sprak de wens uit dat er door deze samenwerkingsvorm goed opgeleide mensen een baan kunnen vinden op het eiland.

Verschillende achtergronden

De onderwijsinstellingen die bij het project zijn betrokken hebben allemaal hun eigen achtergronden en identiteit. Dit geldt zeker voor de Prins Maurits. Zou door de samenwerking de christelijke identiteit in gevaar kunnen komen? Rector Adam van Heest legt uit dat de besprekingen al geruime tijd plaatsvinden, maar dat op 1 november de plannen aan de ouders van de leerlingen bekend zijn gemaakt. "We willen zo transparant mogelijk werken en daarom komen we nu met het complete plan naar buiten". Men hoeft niet bang te zijn dat de identiteit van de school in gevaar komt, want dit is in de overeenkomst geregeld. Hij legt uit dat de onderbouw van zijn school gewoon in het huidige gebouw van de 'PM' blijft. Daarnaast worden alle algemeen vormende lessen verzorgd door de Prins Maurits. Voor de praktijklessen zal dan de Langeweg moeten worden overgestoken naar de beroepscampus. Er kan volgens hem nu een heel groot aanbod van onderwijs worden geboden en dat komt het kind ten goede. Daarnaast heeft de samenwerking ook praktische voordelen. Momenteel worden er op verschillende plaatsen lessen gevolgd, zoals in het Webego-gebouw en in het pand aan de Groene Zoom. Dit kost heel veel tijd en dat zal bij de beroepscampus tot het verleden behoren, want de nieuwe locatie wordt op een steenworp afstand van het PM-gebouw gerealiseerd.

Verder zal er worden samengewerkt met verschillende bedrijven, zoals De Staver, Automotions en CuraMare, ondernemingen die in de directe nabijheid van de school te vinden zijn.
Aan de gebouwen van de RGO en de Prins Maurits zal niets veranderen. Zoals bekend zal de vestiging aan de Schoolstraat worden verlaten en de gemeente is nu druk bezig om een andere bestemming voor dit gebouw, of het terrein te ontwikkelen.

Het is een ingrijpende gebeuren waarbij nog een aantal zaken moeten worden besproken, maar men zal er alles aan doen om bij de uitvoering van het project transparant te werk te gaan. Zodat een ieder op de hoogte kan blijven van de ontwikkelingen, want veel mensen op het eiland zijn nauw betrokken bij de verschillende scholen die de beroepscampus gaan vormen.

Bijenliefhebbers bijeen voor diploma-uitreiking

DIRKSLAND – Zo'n veertig bijenhouders en belangstellenden zijn in het bijgebouw van de Victoriahal bij elkaar gekomen. Naast dat er gepraat wordt over bloemetjes en bijtjes worden er ook diploma's uitgereikt voor de elf cursisten die de beginselen van het imkeren zijn bijgebracht.

Tekst en foto: Erwin Guijt

Maar eerst is het woord aan Mario Coremans, eigenaar van Imkerij Coremans. Zij zijn sinds 2012 actief in het laten bestuiven van land- en tuinbouwgewassen. Mario: "Ik ben eigenlijk een imker die bestuivingen verkoopt. Daar is veel vraag naar vanuit de fruitteeltsector, met name binnen het zachte fruit als frambozen, aardbeien en kersen. Er zijn tientallen factoren die invloed hebben op de uiteindelijke vrucht. Bestuiving is daarbij een beetje een ondergeschoven kindje.''

Hommeles

Het laten bestuiven kan een lastige klus zijn. Zo wordt er momenteel in kassen geëxperimenteerd met rood licht in kassen. Dit is goed voor de planten. Ze ontwikkelen veel blad, waardoor veel fotosynthese plaatsvindt. Dat leidt weer tot veel suiker, wat op zijn beurt weer leidt tot meer groei. "Maar bijen houden niet van rood licht: ze vliegen gewoon niet. Zelfde verhaal met ledverlichting.'' Dan moet er geëxperimenteerd worden hoe de bijen toch uit de kast te krijgen zijn. Ze probeerden het met blacklight (een soort UV-licht). Dit werkte als een kei. Maar het volgende probleem diende zich al weer aan toen bleek dat de koningin daardoor van de leg af raakte.

In totaal heeft Mario 400 bijenkasten in zijn beheer. Zijn bijenvolkeren moeten concurreren met 'hommelvolken', wat nog wel eens hommeles geeft. En doordat zijn bedrijf zo groot is, is zijn situatie niet meteen te vergelijken met de gemiddelde imker in Nederland – en op het eiland. Deze heeft gemiddeld vier bijenkasten. Vandaar ook dat de spreker aangeeft dat hij niet komt vertellen hoe het allemaal moet, maar de aanwezigen enkel vertelt hoe hij het persoonlijk doet.

Dure koningin

"Bijen zijn eigenlijk net koeien. Als je goed voor ze zorgt, zorgen ze ook goed voor jou.'' Bijna automatisch komt het gesprek op de agrarische sector. Levert het spuiten van landbouwgif geen problemen op voor de bijenkolonies? Volgens Coremans niet. "Als boeren zich netjes aan de regels houden, is er geen enkel probleem. Het is onzin dat boeren debet zijn aan bijensterfte'', onderbouwt hij met cijfers. "In tegendeel, we hebben juist veel aan elkaar en versterken elkaar.'' Dat wordt beaamd door iemand in de zaal. "We zitten hier midden in een landbouwgebied, maar de bijensterfte is hier het laagst van heel Nederland.''

Om een bijenvolk de winter door te helpen, is er een koningin nodig. Ieder jaar laat Coremans twaalf koninginnen vanuit heel Europa komen, om zijn bijen raszuiver te houden. Anders wordt de koningin bijvoorbeeld niet geaccepteerd door haar volk.. Het blijkt nog een secuur werkje om de juiste koningin te pakken te krijgen. "Ze kunnen tot 150.- euro kosten, maar dat heb ik er voor over.''

Kruisbestuiving

In de pauze zoeken verschillende hobby-imkers Mario nog even op om hem de hemd van het lijf te vragen en te informeren naar zijn technieken. Hij smeert hen geen honing om de mond: "Het klinkt voor hobbyisten misschien een beetje vervelend, maar bijen presteren over het algemeen het beste als je er zo min mogelijk aanzit. Zoveel mogelijk afblijven dus.'' Er vindt daarnaast ook kruisbestuiving plaats tussen de verschillende kenners en mensen die net hun eerste stappen zetten in het imkeren.

Verschillende van de laatstgenoemden krijgen deze avond dan hun diploma, als bewijs dat ze de basis van het imkeren onder de knie hebben. Hier kan eventueel ook nog een vervolg aan gegeven worden met een cursus waarin meer de diepte wordt ingegaan. De verschillende begeleiders spreken hun (ex-) leerlingen persoonlijk en bemoedigend toe. Een voormalig begeleider: "Nu begint het echte werk pas!'' Zijn cursist valt hem daarin meteen bij.

Liesbeth Keijzer nieuw vrouwelijk raadslid
Daniël Huising wordt nieuwe fractievoorzitter CDA

GOEREE-OVERFLAKKEE – Raadslid Daniël Huising (36) uit Sommelsdijk is door de fractie gekozen om op 13 december het voorzitterschap van de CDA-afvaardiging in de gemeenteraad op zich te nemen. Hij is getrouwd, vader van twee kinderen en docent en coördinator op de CSG Prins Maurits in Middelharnis. Huising is de opvolger van Tea Both die eerder al is voorgedragen voor een wethouderspost in het college van b. en w. Goeree-Overflakkee. De CDA-fractie wordt op genoemde datum versterkt door de entree van Liesbeth Keijer-Westhoeve (35) uit Stellendam.

Door Jaap Ruizeveld

De toekomstige voorzitter Daniël Huising is bij de gemeenteraadsverkiezingen 2018 als CDA-fractielid gekozen. "Het is voor mij een uitdaging. Ik ben blij met het vertrouwen dat de fractie in mij stelt. Met ondersteuning van hen mag ik deze eervolle taak invullen. Als je bij de verkiezingen 731 voorkeurstemmen krijgt mag je jezelf niet verschuilen als je gevraagd wordt voor de functie van fractievoorzitter. Wij hopen dat we ook in de komende periode in deze nieuwe samenstelling het verschil kunnen maken voor onze inwoners." Daniël is daarnaast actief voor het jongerenwerk bij de Emmaüskerk in Middelharnis en op sportief gebied staat hij op de baan als tennisleraar in Melissant. Tea Both-Verhoeven heeft alle vertrouwen in haar opvolger: "Hoewel Daniël nog niet zo lang deel uitmaakt van de fractie, heeft hij zich al laten zien als een enthousiast en deskundig raadslid. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij het fractievoorzitterschap goed zal vervullen, zegt de huidige fractievoorzitter in een maandagmiddag verspreid persbericht".

Nieuw raadslid

Liesbeth Keijzer zal vanaf 13 december de CDA-fractie versterken. Zij is geen onbekende op het eiland. Al in de raad van de voormalige gemeente Goedereede was zij CDA-afgevaardigde en ontplooide haar politieke ervaring ook enige tijd als fractievoorzitter. Liesbeth is als docent economie en bedrijfseconomie verbonden aan de CSG Prins Maurits in Middelharnis. Zij is getrouwd en moeder van twee kinderen. Liesbeth heeft de vraag om raadslid in de CDA-fractie te worden, ervaren als 'een gebeuren dat op haar levenspad is gebracht'. Zij heeft een gedegen opleiding gevolgd. Op Nijenrode (Accountancy), Erasmus Universiteit Rotterdam en Leiden waar zij de lerarenopleiding deed en lesbevoegdheid verwierf.

Na de officiële installatie van Liesbeth bestaat de nieuwe CDA-fractie uit Daniël Huising (Sommelsdijk), Dirk Pijl (Goedereede), Lobke van Oorschot-Coppens (Achthuizen) en Liesbeth Keijzer-Westhoeve (Stellendam). Het aantal vrouwen bij de verschillende raadsfracties in de gemeenteraad stijgt nu opnieuw.

Actie4Kids gaat weer van start!

REGIO - Het begint met een lege schoenendoos. Eenmaal mooi versierd en gevuld met schoolspullen, hygiëne producten, speelgoed en een knuffel is het een cadeau van onschatbare waarde.

Actie4Kids wil er dit jaar landelijk weer zo'n 45.000 inzamelen voor kinderen die elders op de wereld leven in moeilijke omstandigheden. Een beetje delen van onze overvloed met kinderen die bijna niets hebben. Zo maakt elke schoenendoos het verschil en dat is goed nieuws. Goed nieuws is ook dat Actie4Kids er voor zorgt dat bij elke schoenendoos een boekje met Bijbelverhalen wordt uitgedeeld. Het aantal van 45.000 is misschien ambitieus, maar de organisatie rekent weer op de bereidheid van veel kinderen en volwassenen om een lege schoenendoos om te bouwen tot een waardevol geschenk.
Doe mee! Ga voor deelname of informatie naar www.actie4kids.org. U kunt ook contact opnemen met het kantoor in Ermelo: tel. +31 341-418061 of info@actie4kids.org.

De schoenendozen kunnen tot en met 15 november 2018 worden ingeleverd bij:
Bibliotheek Ouddorp, Raadhuisstraat 4, tijdens openingstijden, Fam. Westhoeve, Molentienden 80 in Ouddorp, Partycentrum Oostdam in Goedereede tijdens openingstijden, Noorthoek Assurantiën en Hypotheken, Keijzerstraat 16c, Stellendam tijdens kantooruren, fam. Vreeken, Voorstraat 18 in Sommelsdijk en in Herkingen in de Hervormde kerk (Scharloodijk) en bij fam. Looij St Elizabethstraat 22 (06-12241287.) Op deze adressen zijn ook de deelnameformulieren te verkrijgen. Natuurlijk kunt u de doos ook inleveren via uw deelnemende school of kerk. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Elly Westhoeve op telefoonnummer 06-22864506.

Serie: Wonen in Goedereede (2)
"Wie in Goedereede wil wonen heeft een flinke uitdaging!"

GOEDEREEDE - De meeste eilanders kennen Goedereede, maar voor 'overkanters' lijkt het pittoreske stadje wel een goed bewaard geheim. Velen weten de afslag op de N57 te vinden, maar nemen hem nooit. Wie dat wel doet, is vaak op slag verliefd op de oude kern met de authentieke pandjes en de nauwe straatjes. Is wonen in Goedereede zo fijn als het lijkt? Kom je er überhaupt aan een woning? En heeft wonen in Goedereede ook negatieve aspecten? In aflevering 2: Makelaar Jeanet Tanis van Tanis & Akershoek Makelaardij.

Tekst en foto: Pauline Hof

"Wonen in Goedereede is zo fijn als het lijkt." Jeanet Tanis is stellig. Ze kan het weten. Als geboren Ouddorpse woont ze er sinds 1995 en ook vestigde ze er haar makelaarskantoor in 2006. Ze werkt niet alleen op Goeree-Overflakkee, maar ook op Voorne Putten. Ze heeft dus nogal wat vergelijkingsmateriaal. "De oude kern heeft natuurlijk een mooie uitstraling. De mensen in Goedereede zijn bovendien heel aardig en behulpzaam, zonder zich met je te bemoeien. Ik vind dat heel prettig. Ze valt stil als ze wordt gevraagd naar de nadelen van wonen in Goedereede. Ze lacht. "Misschien zegt het feit, dat ik er zo lang over na moet denken, eigenlijk al genoeg!" Dat ze nu haar eigen huis te koop heeft staan aan de haven, ligt zeker niet aan de plek. "Wij zoeken een kleiner huis, maar uit Goedereede hoef ik niet weg."

Rente

Verhuizen is echter zo makkelijk nog niet. Het aanbod is vele malen kleiner dan de vraag. Er wordt niet veel verhuisd in Goedereede. Je zou misschien kunnen concluderen, dat het er zo fijn is, dat niemand er weg wil. Jeanet vult aan, dat ook de doorstroming een probleem is. "Die mogelijkheden zijn er nauwelijks. Na de oplevering van de Nieuwe Oostdijk, zijn veel mensen in 'De Pit' van een tussenwoning naar een vrijstaand huis of hoekwoning gegaan in de Nieuwe Oostdijk. Dat is nu weer over. Er wordt wel gewerkt aan nieuwbouw op de plek van het oude gemeentehuis, maar dat is nog in een pril stadium. Wie denkt aan verhuizen, raad ik trouwens wel aan het nu te doen. Je kunt een goede prijs krijgen voor je huis en de rente staat laag, voordelig bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek."

Krenten

"Wie in Goedereede wil wonen, heeft een flinke uitdaging." Jeanet start de computer op en laat het aanbod van het moment zien, daarbij is het Havenhoofd niet meegenomen en ook de Oostdijk niet, de Nieuwe Oostdijk wel. Je kunt de huizen op vier handen tellen. "Kijk, zeker voor de prijsklasse tot 300.000 euro is het lastig. Het is maar een derde van het totale aanbod. Er is wel verloop, maar je ziet, de spoeling is dun. Goedkopere, kleinere huizen hebben vaak maximaal twee slaapkamers. Daarmee zijn ze geschikt voor een kleine doelgroep. De meesten zijn toch op zoek naar eengezinswoning met meer ruimte. Je moet geluk hebben. Courante huizen, met een reële prijs, voldoende slaapkamers, een leuke ligging en in een goede staat, zijn hier de krenten in de pap." De gekte die de huizenmarkt nu in Rotterdam heeft bereikt, waar huizen ver boven de vraagprijs weggaan, ziet Jeanet hier nog niet. "Ik zie wel dat de markt op Voorne Putten ook wat oververhit raakt. Courante huizen worden daar verkocht voor je in je vingers kunt knippen. Laatst had ik op het eiland voor het eerst een huis, waarop flink is overboden. Ik moet daar aan wennen. Maar ik had in 2007 ook nooit kunnen denken dat de huizenprijzen met 25% zouden zakken. Dat is in de crisis ook gebeurd. De prijzen zijn nu weer zoveel gestegen en op het niveau van voor de crisis. De markt gaat echt in golfbewegingen."

Greet Knape zal peuters bij Klein Duumpie zeker missen

STELLENDAM – Voor juf Greet Knape (64) is het aftellen naar haar laatste werkdag op 20 december. Veertig jaar was zij, de laatste jaren samen met Marjolein Grootenboer, leidster bij peuterspeelzaal Klein Duumpie, onderdeel van Stichting Peutereiland aan de Haagsestraat.

Door Jaap Ruizeveld

Afgelopen donderdagmorgen waren er al feestelijkheden rond het jubileum van de gevierde leidster. Met een grote schoolbus haalden de peuters - met begeleiding - haar op bij haar woning voor een korte rit door Stellendam. Bij school volgden er allerlei spelletjes en het festijn werd afgesloten met heerlijk pannenkoeken eten. Vrijdagavond 9 november wordt (van 19-21 uur) in het Haagse Huus in Stellendam een jubileumreceptie gehouden.

"Kinderen, zeker in de leeftijd van 2 tot 5 jaar, zijn zo spontaan en eerlijk. Het is een genot om hen te mogen begeleiden. Je te mogen en kunnen inzetten voor de peuters die aan je zijn toevertrouwd. Ik weet nu al dat ik dit na mijn afscheid volgende maand bij Klein Duumpie flink zal missen. Gelukkig hebben mijn man en ik hobby's waaraan we dan meer tijd kunnen besteden. Zoals tekenen, schilderen en bijvoorbeeld kaarten maken". Maar voegt Greet er gelijk aan toe: "Helemaal loslaten, zeker in de beginfase, dat zie ik nu nog niet zo zitten. Als voorleesoma wil ik graag opdraven als ze mij vragen en ook is één telefoontje al genoeg om in te springen als dat gewenst is. Klein Duumpie en de peuters zitten in mijn hart".

Zelfstandiger

Greet was 10 jaar toen zij met haar ouders vanuit Amsterdam naar Stellendam verhuisde. En het voelde gelijk goed zegt ze en dat is altijd zo gebleven. Het werd versterkt toen zij na enige tijd bij de peuterspeelzaal aan de slag kon gaan. "Het leuke is", zegt Greet "dat ik nu moeders ontmoet die zelf op de peuterspeelzaal zijn geweest. Als dat geen band geeft. Evenals er in de maatschappij rondom vooral de laatste tientallen jaren grote veranderingen zijn ontstaan, merk je ook dat peuters in die veranderende wereld meegaan. Ik bedoel: Ze zijn, hoe jong ook, zelfstandiger geworden. Geven aan dat ze dingen zelf wel kunnen. Dat zij minder hulp nodig hebben, al is het maar om een jasje aan te doen".

Hobby

"Het is nooit mijn werk geweest" benadrukt Greet Knape. "De liefde voor de kinderen, noem het dan maar hobby, dat was mijn drive en dat heb ik de laatste jaren in perfecte harmonie en afstemming samen met Marjolein mogen doen. Daar ben ik dankbaar voor". Meer tijd voor een gesprek is er niet want de peuters willen graag met de leidsters in de sportzaal op het springkussen rollen en dollen en samen andere spelletjes doen. Logisch toch?. Het is hun feestje en dat moet niet te lang worden onderbroken. Nou ja voor de foto dan eventjes, terwijl Poe Beer vanaf de achterwand goedkeurend toekijkt.

Een dag hard werken voor het goede doel

Een normale schooldag helemaal op zijn kop zetten en cupcakes gaan bakken. Of flessen inzamelen, auto's wassen en een megastapel appelbeignets verkopen. Dinsdag 30 oktober was zo'n dag op het Albeda College Middelharnis. Studenten van jaar 3 waren afgelopen dinsdag de hele dag in touw om geld in te zamelen voor stichting Het Vergeten Kind.

Door Lars Jacobusse

's Middags tegen 3 uur wordt het opgehaalde bedrag bekend gemaakt. De hele zaal telt hardop af: "Tien, negen, acht..." Op het moment suprême begint het scherm te flikkeren en van de ene naar de andere weergave te springen, waardoor de spanning nog net een beetje verhoogd wordt. Maar dan komt in een seconde het bedrag even voorbij: € 1.248,80! Er gaat gejuich op.

"Zo'n hoog bedrag hadden we echt niet verwacht," vertelt Nikki van Elswijk, één van de organiserende leerlingen, even later. "Iets van zevenhonderd euro, daar gingen we vanuit," vult Jasmijn van Dulst aan. Samen met Lennart van Vliet, Hanneke Hoogmoed, Nicole Pijl en Marlou Put zijn ze het organiserende team van de opleiding Onderwijs Assistent, dat het evenement heeft georganiseerd. "Het geeft echt wel een voldaan gevoel dat het zo goed is gelukt," geeft Jasmijn aan. "Er was meer animo dan verwacht, het zat hier vanmiddag helemaal vol. Er zijn meer mensen speciaal hiervoor naar school gekomen dan we gedacht hadden."

Het opgebrachte geld gaat naar stichting Het Vergeten Kind. Deze stichting wil kinderen helpen die opgroeien in gezinnen met zogenaamde meervoudige problematiek. Dit betekent: een combinatie van factoren als verslavingen, verstandelijke beperkingen, psychische problemen, een gebroken gezin of leven onder de armoedegrens.

Waterschap zet baggerwerk voort op Goeree Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - In opdracht van Hollandse Delta start De Jong Zuurmond Infrabeheer, Onderhoud & Services B.V., begin 2019 met het baggeren van de sloten in de regio Melissant/Herkingen en Stad aan het Haringvliet/Den Bommel.

Net als bij het baggerwerk van dit jaar in de regio Ouddorp en Ooltgensplaat is ANS Baggermanagement aanspreekpunt bij het maken van afspraken en het begeleiden van het baggerwerk. Bewoners en grondeigenaren die direct te maken krijgen met de baggerwerkzaamheden zijn schriftelijk geïnformeerd door de aannemer over de uitvoering en planning van de werkzaamheden. Op 14 en 15 november a.s. vindt er een inschrijfavond plaats over het baggerwerk en is het mogelijk om via één-op-één gesprekken vragen te stellen over de werkzaamheden en afspraken te maken over de ontvangst van de bagger.

5-dagenregeling

De 5-dagenregeling is een service ten behoeve van de agrariërs die op korte termijn de percelen weer willen bewerken, inzaaien of poten. Deze regeling houdt in dat het maaien en/ of baggeren dan binnen vijf werkdagen wordt uitgevoerd. Belangrijk hierbij is dat er eerst contact met de aannemer wordt gezocht om welke percelen het gaat en wat voor gewas, dan de informatie doorgeven aan het waterschap.

Baggeren

Baggeren is het verwijderen van de laag slib op de bodem van watergangen en plassen. Het slib bestaat uit stoffen uit de lucht, vergane resten van (water) planten en bladeren. Door te baggeren, worden de watergangen weer dieper, waardoor er meer water in kan en het water sneller kan stromen voor een goede aan- en afvoer. Daarnaast bevatten diepere watergangen en plassen meer zuurstof, waardoor planten en dieren goed kunnen leven. Voor een goed functionerend watersysteem is onderhoud essentieel. Hollandse Delta baggert daarom eens in de 8 jaar de sloten.
Meer informatie over baggeren vindt u op: www.wshd.nl/baggeren

Afstandsafspraken tot windturbines

GOEREE-OVERFLAKKEE - Woningen op het bedrijventerrein aan de Dorpsweg in Ooltgensplaat staan binnen 900 meter van de dichtstbijzijnde windturbine die op grond van het vastgestelde bestemmingsplan Windpark Piet de Wit mogelijk is. In het traject om te komen tot de structuurvisie is door de gemeenteraad een motie aangenomen om 900 meter afstand tot woonkernen aan te houden. Dit is niet gedaan voor bedrijventerreinen. Dit antwoord geeft het college van B. en W. op schriftelijke vragen van de fractie groep Zwerus of er conform afstandsafspraken tussen woonkernen (Ooltgensplaat) en turbines is gehandeld.

Door Jaap Ruizeveld

Voor woningen op bedrijventerreinen geldt, net als voor individuele woningen in het buitengebied, dat zij zijn getoetst aan de wettelijke normen. Hier weegt mee dat het wonen op een bedrijventerrein feitelijk betekent dat al een zekere vorm van milieubelasting geaccepteerd wordt. Een bedrijventerrein is een omgeving waar bedrijven de ruimte krijgen voor hun activiteiten, inclusief de daarbij horende geluids- en geurhinder,

Niet nieuw

Dit is niet nieuw, stelt het college. Bij windpark Haringvliet GO, deelgebied Zuid nabij Middelharnis is het nieuwe windpark ook gesitueerd binnen 900 meter van woningen op bedrijventerrein Oostplaat. Met dit windpark stemde de gemeenteraad begin 2017 in. Er zal altijd getoetst worden aan de wettelijke normen. In het Milieueffectrapport voor windpark Piet de Wit worden de dichtstbijzijnde (bedrijfs)woningen aan de Dorpsweg ook specifiek benoemd bij het beoordelen van de milieueffecten. In alle gevallen (zoals geluid- en slagschaduw) wordt ruim aan de norm voldaan, aldus het college.

Streetwise Friday voor jongens en meiden

SOMMELSDIJK - Is het buiten koud of nat? Kom naar binnen op Streetwise Friday! De Staver en De Grutterswei hebben een speciaal programma opgesteld met toffe activiteiten voor jongens en meiden. Maak kennis met boksen, basketbal en zaalvoetbal. Op 9, 16, 23 en 30 november hebben De Staver en De Grutterswei een gaaf programma voor jongeren klaarstaan. Voor een kleine prijs mogen de jongens en meiden overal aan meedoen: zaalvoetbal, basketbal, bowlen, boksen of zwemmen. De boksclinics zijn voor beginners en leuk om te volgen. Kijk op de website (destaver.nl of grutterswei.nl) voor het programma.

In de Vic kun je overdekt jeu-de-boulen

DIRKSLAND – Jeu de boules, dat doe je toch in de buitenlucht? Op een dorpspleintje, tussen de platanen of, wat dichter bij huis, bij de tennisbanen? Meestal wel, maar in Dirksland is er sinds de laatste dag van oktober een overdekte variant.

Door Kees van Rixoort

De jeu-de-boulesbaan is te vinden in de Victoriahal, de Vic. Daar huist Stichting Verenigd In Kracht (SVIK) en daar krijgt Mi Mekaore vorm: een initiatief om mensen bij elkaar te brengen en naar elkaar om te laten kijken. Mi Mekaore startte in april als een proefproject. Op woensdagmiddag is de Victoriahal open voor ontmoeting en bijvoorbeeld het leggen van een kaartje.

Ideeën om mensen te trekken borrelen spontaan op. Zo was er al een diner met statushouders, dat ongeveer tweehonderd gasten naar de rijk voorziene tafels trok. Ook is er na de zomer een dartclubje gestart onder de vlag van Mi Mekaore. En nu is het idee om een jeu-de-boulesbaan – mede ter vervanging van de baan bij het busstation die alweer vele jaren geleden is verdwenen – te realiseren dus ook een feit.

De baan, aangelegd door een hovenier, ziet er prachtig uit en is zeer uitnodigend om de krachten te meten met de boules. Dat deden Aad van den Hoek en Peter Keuker, beiden lid van de dorpsraad van Dirksland, woensdag 31 oktober als symbolische openingshandeling.

Iedereen die het spel met vakantiegevoel wil doen, kan op woensdagmiddagen van 14.00 tot 17.00 uur terecht in de Victoriahal. Ook als het regent of koud is… Darten kan elke woensdagavond vanaf 19.00 uur.

Kernactiviteiten

DEN BOMMEL

Verkoping Creaclub

Vrijdag 9 november is de jaarlijkse 'Verkoping' van de Creaclub. Belangstellenden zijn van 13.30-19.00 uur van harte welkom in gebouw 'Bij de Bron' naast de Hervormde kerk in de Voorstraat. Evenals andere jaren zijn er verschillende kramen met raadspellen, accessoires, tweedehands spullen, 'Dekselse potjes' en een Bommelse kraam. En natuurlijk een kraam met koek en andere zoetigheid. Verder is er een kopje koffie/ thee verkrijgbaar met iets lekkers en 's avonds serveren wij verschillende broodjes en soepen. Voor vragen kunt u terecht bij Annelies van den Hoek 612228.

DIRKSLAND

Bingo in de Vic

Donderdag 8 november is er weer bingo in de Victoriahal. Er zijn tal van mooie geldprijzen te winnen. De zaal gaat om 18.45 uur open en de ballen starten om 19.30 uur. De Victoriahal is te vinden aan de Philipshoofjesweg 57a.|

Breicafé Klein Parijs

Op donderdag 15 november staan de deuren weer open van Breicafé Klein Parijs. Breng uw eigen brei of haakwerkje mee en kom genieten van de gezelligheid en de creativiteit van mede breisters en haaksters. Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee. Van 10.00 uur tot 12.00 uur is iedereen van harte welkom aan de Reginahof 1.

Rommelmarkt

Zaterdag 10 november is weer een gezellige rommelmarkt in de Victoriahal. De twee grote zalen zijn gevuld met 80 tafels, vier kramen en twee grondplaatsen. De markt duurt van 10.00 tot 15.00 uur. Toegang is gratis. De Victoriahal is te vinden aan Philipshoofjesweg 57a.

Kookclub Reginahof

De warme maaltijd is voor velen het gezelligste punt van de dag. Dit is niet voor iedereen het geval. Vind u het leuk om een keer per week met elkaar te koken en te eten dan is deze activiteit misschien iets voor u. Zeven enthousiaste dames komen op maandag vanaf vier uur naar 't Reginahof om met elkaar te koken en te eten en natuurlijk met elkaar bij te praten. Het menu voor de volgende week wordt besproken en de taken worden verdeeld. "We zouden het gezellig vinden als zich nog een paar dames of heren zouden aansluiten bij deze kookclub", aldus de organisatie. Aanmelden kan via joke.vandijk@careyn.nl of bel 06 21641712. Het adres is Reginahof 1 te Dirksland

GOEDEREEDE

Workshop Kerstdecoraties

De Vereniging Vrouwen rondom Goeree heeft voor hun avond op 13 november Annelies Taale uitgenodigd. Zij geeft een workshop kerstdecoraties maken,o.a vilten kersthangers en een kerstkaart. Leden die zich niet hebben opgegeven, maar toch de avond willen bijwonen zijn van harte welkom. De avond is op dinsdag 13 november in Oostdam. Aanvang 20.00 uur. Dinsdag 18 december is er Kerstavond. Voor informatie over deze twee avonden van VVRG kunt u bellen naar Riet van Ommeren, tel 0187-493205.

HERKINGEN

Actie Schoenendoos

Het is weer tijd voor de Actie Schoenendoos. De dozen kunnen in Herkingen worden ingeleverd t/m vrijdag 23 november in de Hervormde kerk (Scharloodijk) en bij fam. Looij St Elizabethstraat 22 (06-12241287.) Op deze adressen zijn ook de deelnameformulieren te verkrijgen. Meer informatie, onder andere over wat er allemaal in de schoenendozen mag staat op www.actie4kids.nl.

MELISSANT

Klaverjassen

Golfbaan Catharinenburg organiseert klaverjassen voor iedereen op woensdag 7 november. Vanaf 13.00 uur is er ontvangst met gratis koffie. Graag aanmelden via telefoonnummer 0187-605 060 of 06-55734859 (Kees Tanis). Inschrijfgeld is € 2,50 en er zijn leuke prijzen te winnen.

NIEUWE-TONGE

Sinterklaasintocht

Zaterdag 17 november komen Sinterklaas en zijn Pieten weer naar Nieuwe-Tonge. Om 14.00 uur hoopt hij aan te komen bij de Molen waarna onder begeleiding van muziekvereniging Apollo een rondrit door het dorp zal worden gedaan. Deze eindigt bij Ons Dorpshuis waar een gezellige Sinterklaasmiddag wordt gehouden. Er is tijd om met Sinterklaas en zijn Pieten op de foto te gaan, er zijn oud Hollandse spelletjes. En verder is er een optreden van DJ Essie en clown Flap.

OUDDORP

Stamppotbuffet 55+

Woensdag 14 november kan er bij de 55+ club genoten worden van een stamppotbuffet. Het buffet wordt verzorgd door hotel restaurant Akershoek en bestaat uit drie soorten stamppot met verschillende soorten vlees. Vanaf 17.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden, bezoekers wordt vriendelijk verzocht om een eigen bord en bestek mee te nemen om de vrijwilligers te ontlasten. De kosten voor deze maaltijd bedragen € 12,50. U kunt zich opgeven, graag voor 12 november, bij de 55+ club in de Dorpstienden of bij Joke van Dam tel. 0187 682319. Woensdag 21 november komt Adrie Bijl langs bij de club. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met stichting ZIJN 0187 483366 of e-mail c.vermeulen@zijngo.nl

Rommelmarkt even dicht

Van der Linde Rommelmarkt is heel de maand november gesloten, "even tijd voor andere dingen". Dit jaar kunnen er geen spullen meer gebracht worden voor de rommelmarkt, wel wordt er een uitzondering gemaakt als er een huis leeggemaakt moet worden. Daarnaast wordt er wol ingezameld voor het breien van dassen, sokken, truien, dekens voor mensen die hard nodig hebben. Ook materialen om kettingen kunnen worden ingeleverd aan de Marijkeweg 1.

Youth Event

Op zondagavond 11 november is het weer tijd voor een Youth Event in de Doopsgezinde Gemeente. Jorg Littooij van Rotsvast zal spreken in deze dienst. Rotsvast is een Bijbelschool voor jonge mensen. Het thema is: "Je mag zijn wie je bent". De aanbidding zal geleid worden door de eigen praiseband. De dienst begint om 18.30 uur.

OUDE-TONGE

Inwonersavond

Op maandag 12 november is er weer een inwonersavond in het zaaltje van Stichting 'Zijn' aan de Bernhardstraat 27. Inloop vanaf 19.00 uur, aanvang 19.30 uur. Op deze avond presenteert de dorpsraad het nieuwe leefbaarheidsplan voor 2019. Verder zal de heer Erik Roeland, ambtenaar van de gemeente, het een en ander vertellen over de duurzaamheidsplannen. Ook te gast zijn wethouder Peter Feller en Kees Overweel, coördinator van de BOA's op Goeree-Overflakkee. Er is deze keer voldoende ruimte gereserveerd voor het stellen van vragen. Daarnaast zal de aanwezigen worden gevraagd om actief mee te denken over de gebiedsontwikkeling in en rond het dorp. In de nabije toekomst komen hiervoor bedragen vrij en de dorpsraad vindt het erg belangrijk, dat ook de inwoners betrokken worden bij de besteding hiervan. "Dus komt allen en laat uw mening horen," aldus de initiatiefnemers.

Open schuur

Zaterdag 10 november wordt er weer Open Schuur gehouden aan de Langeweg 41a. Men kan van 10.00 tot 15.00 uur zonder afspraak komen kijken in de loods van Houweling Meubelen. Er zijn heel veel kleine spullen te koop, zoals: (oude en nieuwere) glazen, serviezen, borden, bestek, lampen, tafeltjes, schilderijtjes, spiegels, kop-en-schotels, van allerlei huisraad, brocante, enz. Tegelijk kunt u ook een kijkje nemen in de loods met grotere meubelen, zoals eiken en grenen kasten, tafels, banken en stoelen.

STELLENDAM

Poteravond Caleido

Donderdag 8 november staat er weer een gezellige avond gepland bij Inloop 'Caleido'. Men hoopt dan met elkaar poters met spek en uien te gaan eten. Een ieder is welkom vanaf 17.00 uur. De maaltijd begint om 17.30 uur. Kosten zijn 7,50 (incl. drinken). Caleido is te vinden aan de Bosschietersstraat 6 (verenigingsgebouw De Rank). Graag vooraf opgeven via: inloopcaleido@gmail.com of 06-23506507.

Koffie- theemiddag

Het Platform Gehandicapten Goeree-Overflakkee (PGGO) organiseert een Koffie- theemiddag in het Haagse Huus op woensdag 14 november. "Altijd gezellig; oude bekenden ontmoeten en nieuwe contacten maken. Informatie krijgen over waar het PGGO mee bezig is en daarover doorpraten. Maar ook over de dingen van de dag. Wij horen graag uw mening en de ervaringen die u daarmee hebt opgedaan en hoe u daarmee omgaat", aldus de organisatoren. Dit alles onder het genot van een kopje koffie/thee met wat lekkers. Partners, mantelzorgers en begeleiders zijn welkom. De eigen bijdrage is € 4,- per persoon. Opgeven kan via het secretariaat PGGOinfo@pggo.nl of bij Wil Noteboom: 06-19722560 of via wilnoteboom@hotmail.com

Kinderdienst met Dankdag

Woensdag 7 november zal er om 14.00 uur een kinderdienst gehouden worden in de Hervormde Kerk. Het thema van deze dienst is: "God laat het niet in de soep lopen !" n.a.v. het Bijbelgedeelte 2 Koningen 4: 38-41. De kinderen mogen gewassen/gesneden soepgroente meenemen zodat we onze eigen soep kunnen maken en daarna lekker met elkaar kunnen opeten. Neem gerust belangstellenden en vriendjes of vriendinnetjes mee. Na de dienst kunnen de kinderen nog wat knutselen.

Visverkoop

Op zaterdag 10 november zal de Hervormde Gemeente van Stellendam diverse soorten vers gebakken vis verkopen in een kraam op het Oranjeplein in Stellendam. Vanaf 8.00 uur kunt u terecht voor heerlijke kibbeling en gebakken tong, schol en schar. De opbrengst is geheel bestemd voor de kerk van de Hervormde Gemeente Stellendam.

Kerstpakketten voor zeelui

REGIO – De mensen van Stichting Seamen's Christian Friend Society (Havenzending) zijn al volop bezig met de voorbereidingen voor jaarlijkse kerstpakkettenactie.

"De tijd van kerst komt er weer aan. Juist in deze tijd voelen mensen zich vaak eenzaam. Vooral als je op een schip moet zitten heel ver weg van je gezin en zonder mogelijkheid samen met hen het feest te vieren", legt Felix Henrichs, havenzendeling uit Dirksland, uit. "Voor ons is het onvoorstelbaar om met kerst niet bij onze familie te kunnen zijn. En toch zijn deze mensen voor ons dagelijks leven zo belangrijk, want rond de 90% van alle goederen die wij gebruiken komen op schepen naar ons toe". Daarom doet Felix rond kerst iets extra's voor de zeelui, maar daar is wel hulp bij nodig.

Deze kerstactie kan op twee manieren ondersteund worden. U kunt geld overmaken op de rekening van Stichting Seamen's Christian Friend Society Rotterdam via IBAN NL11 RABO 0114992096, onder vermelding van 'Kerstactie'. Een pakket kost ongeveer € 10,-. Men hoopt dit jaar ongeveer 1.250 kerstpakketten te overhandigen.

Verder kan men zelf een compleet pakket samenstellen met de volgende artikelen: een gebreide muts en handschoenen (geen sjaals, i.v.m. de veiligheid), snoepjes (Snickers of Mars, chocolade, enz.), deodorant (voor mannen), shampoo en douchegel, tandpasta en tandenborstel. Verzamel dit in een mooie schoenendoos met een kerstkaart in het Engels.

De coördinator van de Kerstactie is Jaap de Gans: 06-11178183, degansjaap3@gmail.com.

Pionier-predikant spreekt op vrijwilligersavond Stichting Volharding

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op vrijdag 9 november is de jaarlijkse vrijwilligersavond van Stichting Volharding. Alle vrijwilligers, veldwerkers, donateurs/sponsors en andere betrokkenen bij het werk van Stichting Volharding zijn welkom. De bijeenkomst is in Hervormd Centrum 'Elim' te Nieuwe-Tonge (Zuiddijk 19) en begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur).

Bezoekers worden geïnformeerd over de voortgang van de werkzaamheden. Daarnaast spreekt dr. P.J. Visser, hij is als pionier-predikant verbonden aan de Noorderkerk in Amsterdam. Hij zal met de aanwezigen nadenken over de vraag hoe men in de postmoderne, seculiere tijd in gesprek kan raken met anderen over het christelijk geloof. Hij zal dit doen rondom het thema 'Met inzet van je eigen leven'. Na de lezing is er uitgebreid de tijd om met elkaar in gesprek te raken en om te netwerken. Voor vragen kan er contact worden opgenomen met Stichting Volharding: info@stichtingvolharding.nl of 06-20349626.

Missie

Het is de missie van Stichting Volharding om arrestanten en gedetineerden (opnieuw) in aanraking te brengen met Gods liefde voor deze wereld. Vergeving. Genade. Bekering. Geloof. Leven met Jezus. Een nieuw begin. Hoop. Toekomstperspectief. Eeuwig leven. Daarom biedt Stichting Volharding kosteloos Bijbels en christelijke lectuur (met name getuigenissen van ex-criminelen) aan in bijna alle Nederlandse politiecellencomplexen, maar ook in Nederlandse en Belgische gevangenissen.

SGP bezoekt Van Peperstraten Group

OUDE-TONGE - Maandag 12 november vanaf 19.30 uur is de SGP afdeling Middelharnis-Sommelsdijk te gast bij de Van Peperstraten Group (www.vanpeperstraten.nl).

Leden, maar ook andere belangstellenden, zijn van harte welkom om deze bijeenkomst bij te wonen. De heer Tonnie van Peperstraten zal een presentatie houden over duurzaamheid en innovatie. Een onderwerp dat de SGP ook hoog in het vaandel heeft staan. Het Flakkeese familiebedrijf is actief in de sectoren akkerbouw, bemiddeling en ontwikkeling van projecten, zoals het 100% duurzame totaalconcept Greenpoint. De bijeenkomst vindt plaats bij het bedrijf zelf aan de Tonisseweg 8 te Oude-Tonge. Parkeren kunt u op het terrein.
Na afloop van de bijeenkomst is er tot ca. 21.30 uur gelegenheid voor een hapje en een drankje.

Een avond lang 'vistainment' in Ouddorp

OUDDORP - De gevaarlijkste vis van de Noordzee, een gigantische tonijn van meer dan veertig kilo, Goereese kabeljauw en Rolls-Royce-oesters met een letter in de schelp; tijdens een speciale avond bij Visspecialist Hameeteman, afgelopen donderdag, werd het allemaal live verwerkt van zeeverse vis tot culinair meesterwerkje op het bord.

Door Lars Jacobusse

"Ik neem een getal onder de tien, roep maar! Zeven? Ja, jij bent de klos!" De 'ongelukkige' mag het eerste stukje rauwe tonijn proeven, onbewerkt, een minuut geleden nog onderdeel van het inwendige van de enorme vis. Haar blik zit ergens tussen nieuwsgierigheid en vluchtreflex in. "Leg het maar op de rug van je hand. Kijk, ik doe er een beetje soja en wassabi bij. Eet maar op. Ja, zo meteen krijgen jullie dit allemaal hoor" lacht de kok.

Nou ja, kok: Arie Kuijt is meer een combinatie van een Katwijkse visfileerder en een cabaretier. "Ik doe dit vaak wel drie avonden in de week." Ooit kwam hij erachter dat hij het leuk vindt om te vertellen over zijn vak en dat is uitgegroeid tot het soort 'vistainment' dat hij vanavond demonstreert. Hij goochelt behendig met vlijmscherpe messen, flitst onnavolgbaar met vlammende branders door de lucht, terwijl hij met een grap en een grol tekst en uitleg geeft bij de vis.

De avond begint met Franse oesters. Een 'oestervrouw' van Adri & Zoon legt uit om welke soorten het gaat, waar ze vandaan komen, hoe ze proeven. Gelukkig blijft het niet bij de theorie maar kunnen de gasten zelf ook proeven. Een zachte, vlezige delicatesse met een heel kleine hoeveelheid zeewater. Je hebt een beetje zee op je tong.

Er komt live gefileerde makreel op de borden van de gasten. En een verse tonijnsteak. Er is zeekraal en marmelade van viseitjes, groen gemaakt met wassabi. Bij ieder gerecht komt steeds bijpassende wijn op tafel. "Vis moet zwemmen" noemt visfileerder Arie dat. Maar welke wijnen het zijn, dat moet hij opzoeken op een briefje van de kok, die druk bezig is terwijl Arie fileert. "Sau... Sau-vig-non, geloof ik" het gaat om de vis, de wijn is bijzaak.

Arie vertelt een verhaal over de kogelvis. "Als bij het verwerken de verkeerde klier wordt geraakt verspreid zich een dodelijke stof door de vis. Wie hem dan eet, legt geheid het loodje. Vanavond eten wij de 'kogelvis' van de Noordzee, dit is de gevaarlijkste die er rondzwemt!" Arie houdt de vis omhoog. Hier en daar wordt er wat ongemakkelijk heen en weer geschoven. Maar dat "gevaarlijk" blijkt mee te vallen. Het gaat om de 'Pieterman', een vissoort die zich begraaft in het zand en badgasten prikt met een giftig steeltje bovenop zijn lijf. Een ongevaarlijk prikje maar het levert wel een vervelend brandend gevoel op. "Altijd Duitsers die worden geprikt, die snappen het gewoon niet. De remedie is simpel: achter het strandhuisje gaan staan en er overheen plassen. Alles wat warmer is dan je bloed gaat het prikken tegen."

Tegen het einde van de avond komt er opnieuw een oester voorbij: de Gillardeau, 'Rolls-Royce onder de oesters'. In de schaal zit een 'G' gebrand, zo wordt er niet gerommeld met mindere oesters in Gillardeau-doosjes. Wat pleit voor de kok en voor de vis in het algemeen: het gaat er nog steeds goed in bij het publiek. Dit avondje vis was een succes!

Mars voor het Leven

REGIO - Op zaterdag 8 december wordt de 'Mars voor het Leven' weer gehouden in Den Haag.

"Hiermee wordt een krachtig en liefdevol signaal afgegeven naar onze samenleving: stop abortus en euthanasie en investeer in het leven! Een mars voor bewustwording en ter bemoediging. Op het malieveld luisteren we o.a. naar de heer Van der Staaij en de heer Segers. Daarna lopen we een route door de stad", aldus de organisatie.
Vanuit het hele land wordt vervoer georganiseerd naar de Mars.Ook vanaf Goeree-Overflakkee zullen er vier bussen rijden.
Er wordt een maximumbijdrage van € 10,- per volw. gevraagd. Doordat eilandelijke ondernemers ons sponsoren, kunnen jongeren tot 18 jaar gratis mee. Dit maakt de drempel lager voor jongeren en gezinnen.
Opgeven kan via www.schreeuwomleven.nl/vervoer. Voor vragen mailt u naar marsvoorhetlevengo@gmail.com. U zult ongeveer van 10.00 tot 17.00 uur van huis zijn. De opstapplaatsen op Goeree-Overflakkee zijn Stellendam, Dirksland, Middelharnis, Nieuwe-Tonge, Oude-Tonge en Ooltgensplaat. Verdere informatie volgt na aanmelding.
"Mogen we rekenen op uw gebed en aanwezigheid? Zijn we niet veel te weinig bezig met alles wat er in ons land gebeurd? Strijden we niet vaak op verkeerde fronten? Meer dan ooit hebben we elkaar als christenen nodig!" aldus de organisatoren.

Vissersbond schrikt van plan DELTA21 in Voordeltagebied

GOEREE-OVERFLAKKEE – Met grote verbazing reageerde afgelopen week de Vissersbond op de presentatie van een plan Delta21 in het Voordeltagebied. Dit omvat de creatie van een Valmeer van twintig vierkante kilometer voor de kust van de Tweede Maasvlakte. Het plan is getekend in het Natura 2000-gebied Voordelta, waar vissers sinds 2008 deels hun beroep niet meer uitoefenen om habitatverstoring van zeehonden en vogels te voorkomen. "Het zou absurd zijn als dit plan tot uitvoering komt op de huidige locatie", zegt Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt.

Door Jaap Ruizeveld

Het Delta21-plan is onder andere gericht op het Klimaatakkoord voor 2030 waarin grootschalige uitbreiding van zonne- en windenergie zich zal voordoen. Deze energie moet ergens opgeslagen worden. Dus is een energieopwekking- en opslaglocatie op tafel gelegd, die Nederland ook kan beschermen tegen wateroverlast en die kan dienen als herstelling van de natuur in en rond het Haringvliet. Het plan voor de multifunctionele opslagbekken (Voorwal) is gesitueerd voor de kust van de Tweede Maasvlakte, bovenop het Natura 2000-gebied Voordelta, en zal volgens initiatiefnemers rond 20 vierkante kilometer in beslag nemen. Achter het plan hebben zich, volgens Nooitgedacht al grote partijen als Wageningen University & Research, Van Oord, VolkerWessels, Provincie Zuid-Holland en TU Delft geschaard.

Schrikbarend

"Schrikbarend", vindt de Vissersbondvoorzitter. "Onze kleine kustvissers maken veel gebruik van deze locatie en daarnaast valt het plan middenin het Natura 2000-gebied Voordelta, dat in 2008 definitief aangewezen werd als Natura 2000-gebied om de natuur in de ondiepe zee te beschermen. Vissers mijden delen uit dit gebied permanent of tijdelijk om zo de nodige rust van vogels en zeehonden te garanderen".

Niet uit te leggen

"Ik ben met stomheid geslagen als dit, voor kustvissers normale werkgebied, helemaal op de schop gaat", zegt Nooitgedacht. Vissers moeten daar eerst wijken om de natuur beter te beschermen of te herstellen en nu zijn de plannen opeens 180 graden gedraaid. "Het zou niet uit te leggen zijn als dit plan daadwerkelijk uitgewerkt wordt, terwijl de afgelopen tien jaar voornamelijk rekening werd gehouden met de rustplaats voor vogels".

Jinmu Kwam Nederland is jarig

STAD AAN 'T HARINGVLIET – Met een dreun landt het lichaam op de mat. Een seconde later zit er al iemand op die hem vakkundig in bedwang houdt, intussen een luide kreet slakend. De liggende persoon op de mat kan geen kant meer op. Grijnzend wordt er een hand uitgestoken en even later staan beide gezellig weer naast elkaar en complimenteren elkaar uitgebreid.

Tekst en foto: Erwin Guijt

Zo gaat dat er aan toe bij Jinmu Kwan Nederland, de vechtsportvereniging die in het TotalBody Health centre gevestigd zit. De vereniging viert vandaag haar eerste verjaardag. En hoe kan dat beter gevierd worden dan met eerst anderhalf uur oefenen voordat de taart wordt aangesneden? De in zwarte pakken gehulde figuren zetten er dan ook nog een laatste tandje bij. Daar doorheen loopt Jeroen Maliepaard, gehuld in wit pak, die hier en daar vakkundige adviezen uitdeelt. Samen met nog drie anderen, Rene de Bonte, Peter Braber en Barry Kieboom, richtte hij een jaar geleden de club op.

En dat loopt als een trein. "Over anderhalve week gaan we voor twaalf dagen naar Korea om te trainen'', glimt Jeroen als hij even zit. "Daar worden we twee keer twee uur per dag getraind door Grootmeester Lim Chae Kwan. De overige tijd oefenen we zelf en snuiven we cultuur in Korea. Voor twee mensen is dit de eerste keer dat ze meegaan. Voor Jeroen zelf is het de derde keer. "Je moet ook wel goed getraind zijn om naar de Grootmeester te gaan. Anders kun je het niveau echt niet aan.''

Gebarbecued

"Het mooie van deze tak van sport is dat het heel compleet is. Alles zit erin: trappen, stoten, klemmen, valbreken etc. etc. Je leert hier ook veel technieken om de kracht van je tegenstander te gebruiken tégen hem of haar. Het mooie is dat iedereen het kan en dat alles hier door elkaar loopt. De oudste is nu rond de 65, de jongste 13. Die leden zijn afkomstig van heel het eiland. In totaal bestaat de vereniging nu uit 26 leden.'' Maliepaard biecht op: "Dit had ik in het begin niet durven dromen toen we dit allemaal opstartten.''

De succesformule is volgens hem is de sfeer. "Natuurlijk zijn de technieken gevaarlijk, en wanneer je deze uitvoert moet je voorzichtig en gefocust zijn. Maar tussendoor is er ook ruimte voor gezelligheid en grappen.'' Dat is ook te merken als je even rondloopt. De groep heeft een sterke binding met elkaar, blijkt uit de interactie. "We zijn bijvoorbeeld met elkaar wezen eten in een Koreaans restaurant en na afloop van de examens hebben we met elkaar gebarbecued.''

Sportbeest

Margreet Ouwens geeft zelf spinningles op de sportschool en is nu enthousiast beoefenaar van de sport. Voor haar begon het allemaal met een cursus zelfverdediging voor vrouwen in 2012. Inmiddels heeft ze de zwarte band. "Ik vind het zo bijzonder dat je hiervoor niet sterk hoeft te zijn. Met kennis van gewrichten kun je mensen al vrij eenvoudig onder controle krijgen.'' Hoewel daar natuurlijk wel voor geoefend moet worden. "Aan het begin rommel je nog een beetje aan, na verloop van tijd merk je echt dat het beter gaat.'' Daarom gaat ze ook iedere week drie keer naar de les. Grinnikend: "Ik ben echt een sportbeest en zie het als een uitlaatklep.''

Voor Floris Tanis (20) begon het allemaal toen hij een berichtje in de krant zag staan. Hij volgde een proefles om te kijken of het wat voor hem was. Het beviel meteen, mede door de gezellige sfeer. Omdat hij merkte dat de sport zijn interesse had, ging hij vast meedoen. "Voor mijn werk in de beveiliging is het een pré als je verschillende grepen en technieken kent. Maar ik heb het gelukkig nog nooit hoeven te gebruiken in het dagelijks leven.'' Wel gaat hij als hij even kan naar de lessen. "De groepssfeer is heel gezellig.'' En hij heeft een duidelijk doel voor ogen: de zwarte band.

Stootkussens

Beide zijn in ieder geval erg tevreden over Jinmu Kwan Nederland. En als zij tevreden zijn, is Maliepaard ook tevreden. Hij heeft nog genoeg plannen: "In de toekomst gaan we mogelijk op de scholen lesgeven. Daarnaast willen we demonstraties gaan geven bij evenementen. Ook zou het mooi zijn als we nieuwe materialen, als bijvoorbeeld oefenmessen, kunnen kopen.'' Maliepaard wil hierbij JOES Coaching bedanken voor de donatie van twee stootkussens. En tot slot is hij natuurlijk altijd op zoek naar nieuwe leden: "Kom zeker vrijblijvend eens lekker mee doen!'' Kijk voor de lestijden op de website www.hapkidototalbody.nl.

Wijs met licht op Het Kompas

STELLENDAM – Dinsdag werd op basisschool Het Kompas in Stellendam een fietsverlichtingsactie gehouden. Deze actie is onderdeel van een project van de ANWB, onder de naam Lightwise. Basisscholen kunnen hieraan deelnemen, om ervoor te zorgen dat leerlingen veilig met de fiets naar school komen. Het Kompas werkt samen met de afdeling Praktijkonderwijs van de Prins Maurits Scholengemeenschap.

Door Lars Jacobusse

Het idee van Lightwise is dat kinderen eerst worden voorgelicht over veilig verkeer en de zichtbaarheid die daarbij hoort. Daarna worden ze geholpen door vrijwilligers om hun fiets te checken op 15 punten. De vrijwilligers bestaan in dit geval uit PRO leerlingen van het Praktijkonderwijs en de oud-fietsenmaker van Stellendam.

Om de paar minuten komt er een kind binnen met een nieuwe fiets. De meeste kinderen, zeker de jongens, vinden het wel leuk om mee te kijken bij het repareren en controleren van hun fiets. De vrijwilligers hebben natuurlijk ook een speciale schooldag en zijn goedgemutst vandaag. Eén besluit gauw zijn overall aan te trekken voor de foto. Zijn capuchon zet hij uiteindelijk toch maar niet op, want dat hoort toch niet helemaal bij de 'professionele uitstraling', zoals hij het noemt.

Een fiets is Lightwise als alle functies naar behoren werken, alle onderdelen goed vast zitten. Alles wordt gecontroleerd: versnelling, remmen, verlichting, zadel, bel, spatborden, enzovoorts. Op de checklist wordt alles nauwgezet bijgehouden. Kleine mankementjes worden gerepareerd, andere zaken worden aangetekend op de checklist. De PRO leerlingen van de Prins Maurits zijn weer een ervaring rijker. En sinds dinsdag kunnen de fietsen op Het Kompas er weer voor een jaar tegenaan.

Tandartspraktijk en RTM-ensemble fraaiste voorbeelden dorpsverfraaiing

Ambtenaren Ada Overwater en Mathijs Witte van de gemeente ontvingen de prijs voor het RTM-ensemble op het Havenhoofd.

MIDDELHARNIS – Stichting Maatschappelijke en Sociale Belangen (SMB) reikte vrijdagavond twee Dorpsherstelprijzen uit: één voor het tot tandartspraktijk verbouwde woonhuis plus café aan de Koningin Julianaweg in Middelharnis en één voor het RTM-ensemble van perron, kaartenhuisje en aanlegsteiger op het Havenhoofd van Middelharnis. De feestelijke bijeenkomst vond plaats op de Menheerse Werf, die voor de gelegenheid zeer sfeervol was aangekleed.

Door Kees van Rixoort, foto's: Wim van Vossen

De tandartspraktijk ontving de Dorpsherstelprijs in de categorie particulier. Joline Dogterom nam de prijs in ontvangst uit handen van wethouder Daan Markwat: een oorkonde en een kunstwerk van Jaap Reedijk. 'Havenhoofd', een initiatief van de gemeente in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, was de winnaar in de categorie zakelijk, waarin ook projectontwikkelaars meedongen. De wethouder overhandigde de prijs aan twee ambtenaren die zich met het erfgoed binnen de gemeente bezighouden: Ada Overwater en Mathijs Witte. Ook zij kregen een oorkonde en een kunstwerk.

Joline Dogterom ontvangt de dorpsherstelprijs voor de tandartsenpraktijk aan de Koningin Julianaweg.

SMB, dat wortels heeft in de middeleeuwse armenzorg, stelde de Dorpsherstelprijs in 1996 in om verfraaiing van het dorpsgezicht te belonen en onder de aandacht van het publiek te brengen. De prijs gaat naar gerenoveerde of nieuwe panden of objecten die aan de voorwaarden voldoen en zich binnen de grenzen van de voormalige gemeente Middelharnis bevinden, dus in Sommelsdijk, Middelharnis, Nieuwe-Tonge en Stad aan 't Haringvliet.

Grenzen

Volgens wethouder Markwat zou SMB die grenzen mogen oprekken tot de grenzen van de huidige gemeente Goeree-Overflakkee. Dan zouden verfraaiende panden en objecten op het hele eiland in aanmerking komen voor de Dorpsherstelprijs. Waarmee tevens de frequentie van de uitreiking omhoog kan. Het aanbod van potentiële prijswinnaars zal dan immers stijgen. Nu moest SMB vijf jaar wachten – de voorlaatste prijsuitreiking was in 2013 – totdat er voldoende kanshebbers waren.

In beide categorieën had SMB eerst tien (longlist) en later vijf (shortlist) projecten genomineerd. Het ging naast de winnaars om een garage met berging aan de Dijkstraat in Sommelsdijk, een tot woonhuis en meubelmakerij omgebouwde landbouwschuur met wagenhuis aan de Dorpsweg in Sommelsdijk, een herbouwde dorpsboerderij aan de Ring in Middelharnis en een gerenoveerde en uitgebreide noodwoning uit 1946 aan de Ringstraat in Sommelsdijk in de categorie particulier.

En in de categorie zakelijk om drie nieuwe woningen aan de Christiaan de Vrieslaan in Middelharnis (op de plaats waar voorheen een kerkgebouw stond), het project Brandsteeg op de voormalige gemeentewerf te Middelharnis, de gerestaureerde woningen uit circa 1890 aan de voormalige Rijkshaven in Middelharnis en de vijf 'schuurwoningen' op de hoek van de West-Krakeelstraat en de Westelijke Achterweg in Sommelsdijk.

Voor alle genomineerden was er een oorkonde. SMB had van de prijsuitreiking zoals gebruikelijk een feestelijke avond van gemaakt, waarin niet alleen het 'stedelijk' schoon in de belangstelling stond, maar er ook volop ruimte was voor muziek en verhalen. De muzikale bijdragen waren in handen van een koperensemble van de Koninklijke Sempre Crescendo en de verhalen, in Ouddorps dialect, in die van Pau Heerschap.

Oscaruitreiking

Wethouder Daan Markwat zei blij te zijn met het initiatief van SMB. "Dit heeft een positief effect op de omgeving: goed voorbeeld doet goed volgen. En dat vindt de gemeente belangrijk." De winnaars waren uiteraard ook blij. Joline Dogterom: "Het is leuk om zo'n prijs te winnen. Het voelt als een Oscaruitreiking." Ze memoreerde het café van Mina, waar je kon drinken, roken, patat eten en biljarten en wat nu dus een tandartsenpraktijk is. "Er zijn patiënten die zeggen: ik kwam er vroeger liever dan nu. Tja, dat begrijp ik niet zo…"

Real Time avond over popmuziek: 'Repeat … of niet?'

MIDDELHARNIS - Aanstaande zaterdagavond 10 november komt Marcel Vroegop (32), jeugdwerkadviseur bij het Hervormd Jeugdwerk, op een avond van Real Time spreken. Het thema van deze avond is popmuziek. Een kleine vooruitblik met de spreker.

Door Erwin Guijt

"Popmuziek heeft me vanaf jonge jaren al aangetrokken'', zo begint Vroegop. "Ik kreeg van huis uit een christelijke opvoeding mee met daarin een duidelijke waarschuwing voor popmuziek dat dit niet goed is, maar toch wilde ik als jongere het allemaal zelf ontdekken en heb het dan ook volop gedaan. De radio-singles van toen herken ik vandaag de dag dan ook meteen.'' Dat was voor er een ingrijpende verandering in zijn leven kwam.

Paprika's

"Tegenwoordig is popmuziek overal. Je staat paprika's in je winkelmandje te doen bij de Albert Heijn en hoort een nummer van Rihanna. Voor je het weet sta je mee te deinen met een liedje waarvan de tekst nogal pikant is. Begrijp me niet verkeerd. Ik ben een mega liefhebber van muziek en kan allerlei muziekstijlen wel waarderen. Maar onschuldig is de inhoud van de muziek lang niet altijd. Daar moeten we het zeker met elkaar over hebben.''

"Luister eens écht naar de muziek die nu populair is, zou ik zeggen. Het is als het ware de thermometer van onze samenleving. Het geleefde leven wat in veel songs bezongen wordt, is dat ook jouw leven of jouw droom? Waarin vind je als jongere (en oudere) nu echt je vreugde en geluk in dit leven? Muziek vormt je en neemt je mee op reis. Dat gegeven op zichzelf is schitterend, de vraag is wel: waar naar toe? En dat kan héél positief, maar ook heel negatief zijn.''

Positieve bijdrage

"De focus van de avond ligt niet op de vraag mag je wel of niet popmuziek luisteren. Waar ik het over wil hebben is de vraag 'Wie wil jij zijn?' Wat voor een persoon ben je, welke innerlijke overtuiging heb je, hoe sta jij in het leven, wat is jouw identiteit - zeker ook als christen? En hoe kan dan muziek een positieve bijdrage leveren aan je leven? Iedereen die van muziek houdt en écht gelukkig wil zijn, moet zeker aanwezig zijn, zou ik zeggen.''

Als hem gevraagd wordt waarom jongeren zeker naar de avond moeten komen, draait Marcel de vraag om. "Ik zou liever het tegenovergestelde zeggen: ik kan namelijk geen reden verzinnen waarom je een waardevolle avond over het leven, muziek, levensovertuiging, geluk en geloof zou willen missen!''

De Real Time Jongerenavond begint om 19.45 uur in het gebouw van de Prins Maurits.

Nieuwe loods voor Kika in Den Bommel

DEN BOMMEL - Ongeveer een maand geleden deed Kika-ambassadeur Kees Witte een dringende oproep op Facebook. De loods waar de stichting hun ingezamelde doppen opslaat wordt gesloopt en dus zijn ze met spoed op zoek naar een nieuw onderkomen. En die hebben ze nu eindelijk gevonden, met dank aan Gevezet Transport.

Door Sam Fish

"We hebben twee jaar de loods van Trommel mogen gebruiken in Middelharnis, maar er zit asbest in het dak en het wordt binnenkort gesloopt," zegt Kees. "We hebben heel hard gezocht naar iets in Middelharnis of Sommelsdijk, dat is het midden van het eiland en dus even goed bereikbaar voor iedereen, maar overal werden grote bedragen gevraagd." De oplossing kwam in de vorm van Gerard van Zuilen, eigenaar van Transportbedrijf Gevezet.

"Ik reageerde eerst niet op de oproep omdat mijn loods zo uit de route ligt, maar ik zag de oproep nog eens voorbij komen en toen dacht ik, ik bied het gewoon aan," vertelt Gerard. "Ik zei tegen Kees, als je iets vind dat dichter in de buurt is, dan moet je dat gewoon doen, maar weet dat je hier terecht kunt. Ik heb een groot terrein met een loods. Daar staat een zeecontainer op en als ze ruimte te kort komen dan zet ik er gewoon nog een bij. Ze mogen de loods ook gebruiken, als ze alles maar netjes achterlaten. Het moet geen vuilstort worden en ook geen wietplantage. Verder mogen ze zelf weten wat ze ermee doen."

Hulp

De hulp van Gerard kwam als geroepen. "We moesten per 1 november uit de loods in Middelharnis zijn, maar we hebben allen nog wat spullen daar staan," vertelt Kees. "Ik ben zo enorm blij met deze oplossing."
"De wereld zou meer mensen als Kees moeten hebben," vindt Gerard. "Mensen die zich belangeloos inzetten voor een goed doel en dan ook nog eens zo ontzettend hard ervoor werken alsof het een fulltime baan is. Dat verdient mijn respect. Ik zou me doodschamen als ik geld zou vragen voor het gebruiken van mijn loods. Als ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen dan ben ik daar heel blij mee. Als je met z'n allen wat kleins doet dan kan dat grote dingen opleveren. En als je wil, Kees, dan zet ik dit weekend een trailer neer bij de oude loods. Dan halen we die gewoon even leeg en verhuizen we meteen alles hier naartoe." En zo is ook dat probleem weer opgelost. De dankbaarheid in Kees zijn blik is enorm.

Contact

Gerard en Kees ontmoetten elkaar voor het eerst naar aanleiding van het 25-jarig jubileum van Gerards bedrijf. "Voor het jubileum wilden we binnen het bedrijf iets speciaals doen voor Kika en zijn we geld in gaan zamelen. Ik heb Kees ontmoet toen ik hem de cheque overhandigde," zegt Gerard. "Het klikte ook meteen. Dat heb je wel eens, maar niet heel vaak." Kees Witte: "En ik ben ook heel blij dat we op deze manier kunnen samenwerken voor het goede doel. Ik ben Gerard heel dankbaar."

Inzamelen

Kika Goeree-Overflakkee zamelt sinds twee jaar flessendoppen, kroonkurken, lege blikjes, deksels, inktcartridges en oude mobieltjes in. In samenwerking met verschillende bedrijven krijgen zij daar weer geld voor wat in zijn geheel naar Kika gaat. Het doel van Kika is een wereld zonder kinderen met kanker.

Alle zwembaden op Goeree-Overflakkee nationaal erkend

SOMMELSDIJK – De drie zwembaden op Goeree-Overflakkee zijn allemaal erkend door de Nationale Raad Zwemveiligheid. In april werd de erkenning al bekend gemaakt, maar een officiële overhandiging vond afgelopen maandag plaats. Een prachtig resultaat voor Stichting Sport & Recreatie Goeree-Overflakkee, de overkoepelende exploitant van onder andere de drie zwemaccommodaties.

Op maandag 29 oktober was het zover. De erkenning vanuit de nationale raad zwemveiligheid, die in april al officieel behaald was, werd feestelijk en symbolisch uitgereikt aan wethouder Berend-Jan Bruggeman in SRGO locatie De Staver. Hij is, als wethouder Sport van de gemeente Goeree-Overflakkee, symbool voor de sportsamenleving op ons eiland.
Na een korte toespraak van Erik Willems (NRZ) was daar het officiële moment van de overhandiging van de licentie. Wethouder Berend-Jan Bruggeman nam het woord en gaf aan enthousiast te worden van zo'n grote groep professionals die het zwemonderwijs mogelijk maken op Goeree-Overflakkee. Hij is blij met deze erkenning en vindt dat dit aansluit bij de sportieve en educatieve doelstellingen die de gemeente op de agenda heeft staan en waar onder andere Stichting Sport & Recreatie Goeree-Overflakkee een bijdrage aan levert.

Veilig leren zwemmen

De Licentie Nationale Zwemdiploma's stimuleert de borging van veiligheid en kwaliteit van leren zwemmen. De drie baden voldoen nu aan de kwaliteitscriteria welke staan beschreven in het handboek Licentie Nationale Zwemdiploma's. De Licentie Nationale Zwemdiploma's is een instrument om de kwaliteit van het zwemonderwijs en het diplomazwemmen voor het Zwem-ABC op een zo hoog mogelijk niveau te krijgen en te houden.

Gecertificeerde docenten

Het nieuwe zwem ABC, dat eerder al werd ingevoerd bij de diverse baden, is de basis voor een leven lang zwemplezier en – veiligheid. Regelmatig worden de baden die aangesloten zijn bij de NRZ gecontroleerd op de kwaliteit. Alle zwemonderwijzers zijn gediplomeerd, gekwalificeerd, in het bezit van een verklaring omtrent gedrag (VOG) en blijven bijgeschoold.
Ouders en andere belangstellenden die meer informatie willen over deze licentie of over zwemles kunnen terecht op www.allesoverzwemles.nl.

Actuele ontwikkelingen op het wooneiland Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - De eilandelijke woningmarkt is volop in beweging. Dit bleek vorige week tijdens een woonseminar. Woongerelateerde ondernemers en bestuurders waren bijeen in het auditorium van Tbp electronics en praatten elkaar bij aan de hand van verschillende thema's rondom 'wonen'.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Tijdens het seminar kwamen verschillende zaken aan de orde rondom de eilandelijke woningmarkt, deze onderwerpen werden toegelicht door sprekers die verschillende professies vertegenwoordigden, zoals de makelaardij, de gemeente en de woningcorporaties. Het seminar werd georganiseerd door Huizen op Flakkee, dat drie jaar geleden is opgericht en als doel heeft om het gezamenlijke huizenaanbod gebundeld te presenteren op de websites www.huizenopflakkee.nl en www.huizenopgoeree.nl.

Tijdens het seminar kreeg 'Huizen op Flakkee' een meer permanente status, want het initiatief werd gepresenteerd als Stichting. Het Stichtingsbestuur wordt gevormd door Jan Tieleman als voorzitter, secretaris is Taco van Dieren. Leon van den Nieuwendijk gaat als penningmeester de financiën beheren. Tijdens het seminar werd op ludieke wijze afscheid genomen van wethouder Arend-Jan van der Vlugt. Hij kreeg een reusachtige opblaasbare flamingo uitgereikt.

In de abonneekrant van aanstaande vrijdag een uitgebreid verslag van deze bijeenkomst.

Oliebollenactie voor Woord en Daad

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het eilandelijk comité van de stichting Woord en Daad hoopt zaterdag 10 november de jaarlijkse oliebollenactie te houden.

De opbrengst is bestemd voor het Woord en Daadproject: "Wonderschoon- voor een gezonde toekomst". Woord en Daad werkt aan armoedebestrijding in ontwikkelingslanden. Ze is actief op het gebied van onderwijs, arbeid en inkomen en basisvoorzieningen (gezondheid, water en landbouw).
"De afgelopen zomer hebben wij kunnen ervaren wat het betekent voor mens en dier dat het zolang droog blijft en dat dit gevolgen heeft voor met name de groei van de land- en tuinbouwproducten. Maar ook met het (drink)waterverbruik moest voorzichtig worden gedaan. Maar ondanks het droge weer hebben wij geen tekort gehad voor dagelijks gebruik en bovendien was het water schoon. Hoe anders is dat in landen als Oeganda, Ethiopië, Haïti en Bangladesh waar, als er al voldoende water is, dit verre van schoon is en dat is van invloed op de leefomgeving. Dit met alle gevolgen van dien. Denk maar aan de slechte hygiënische toestanden. Jaarlijks sterven er daardoor wereldwijd gemiddeld 500.000 kinderen onnodig aan diarree en hebben 800.000.000 mensen geen toegang tot schoon drinkwater", aldus het comité.

De opbrengst van het project "Wonderschoon- voor een gezonde toekomst" is dan ook gericht op het beschikbaar maken van schoon (drink)water, verbetering van de hygiëne en goede sanitaire voorzieningen. Om de betrokkenheid van de bevolking van de betreffende landen te stimuleren worden ook zij daarbij ingeschakeld. Zij worden daarom gemotiveerd en financieel ondersteund om zich actief in te zetten voor het realiseren van toegang tot schoon (drink)water voor dorpen in Oeganda, een gezonde leefomgeving op scholen in Ethiopië en een markt voor sanitaire producten in gemeenschappen in Bangladesh. Door de plaatselijke bevolking daarbij in te schakelen kan hierdoor ook nog werkgelegenheid worden gecreëerd.

U kunt ook bijdragen aan dit project door het te steunen met een bijdrage. Dat kan door het kopen van oliebollen voor € 3,50 per zak. De opbrengsten worden door de overheid verdubbeld. Op zaterdagmorgen 10 november komen de vrijwilligers hiervoor langs.

Kerst- en Nieuwjaarskaartenactie Woord en Daad

GOEREE-OVERFLAKKEE - De verkoop van kerst- en nieuwjaarskaarten ten bate van Woord en Daad is weer gestart. Bewoners van de gemeente Goeree-Overflakkee kunnen de komende weken kinderen aan de deur verwachten die setjes kaarten aanbieden voor de prijs van € 1,50.

Het is ook mogelijk om kaarten te bestellen (eventueel via de website van ons comité: www.woordendaadgo.nl. u kunt daarop ook de kaarten die te koop zijn bekijken) en af te halen. Hieronder geven wij u de adressen waar u daarvoor terecht kunt (met uitzondering van Ouddorp). Op sommige adressen zijn ook postzegels te koop met het logo van Woord en Daad. De Woord en Daad postzegels zijn net zo duur als gewone postzegels, maar een deel van de opbrengst is voor Woord en Daad. De opbrengst is voor hetzelfde doel bestemd als dat van de oliebollen.

Verkoopadressen

Stellendam: L.Blokland, Tulpenpad 23; tel. 491976. Melissant: J.J.Menheere, Fabiusstraat 63; tel. 602081. Dirksland: E.Baan-Bikker, Wilhelminalaan 16; tel. 603051. Sommelsdijk: M.B.Baan, Sommelsdijkse Haven 18, tel. 489995. Middelharnis: A.de Bakker-Hendriksen, Emmalaan 23; tel.487807. Stad a/h Haringvliet: S.Bakelaar-Looijen, Jan van Halfwassenaerstraat10; 06-10695769. Den Bommel: M.Lokker-Zuiddijk, Joh.Frisolaan 13; tel. 612217. Nieuwe-Tonge: C.J.Arensman, Burg. Overdorpstraat 10; tel. 651933. Oude-Tonge: P. van der Sluys, Uranusweg 29; tel. 643037. J.van der Veer-Arensman, Eisenhowerlaan 38; tel. 848009. Ooltgensplaat: L.J.J.Okker-Braber, Pr.Bernhardstraat 17; tel.663905.

Op bovenstaande adressen kunnen ook de volgende zaken afgeven: gebruikte mobiele telefoons, kleine cartridges, gebruikte postzegels en oude ansichten, oude buitenlandse munten, spaarzegels, gebruikte brillen en oude (bal)pennen. Ook kan men er een spaarglobe aanvragen om in de loop van het jaar geld te sparen voor Woord en Daad. En er kan informatie worden verkregen over het financiële adoptieprogramma van Woord en Daad. Ook is op deze adressen informatie te verkrijgen over de aankoop van cashewnoten en Kaarskoffie. Zie hiervoor ook de website. Tenslotte: "Wij zoeken nog een comitélid voor de gemeenten Goedereede, Stellendam en Herkingen. Wie wil ons comité komen versterken?", aldus de organisatie.

Cheque Club van 15/50 voor Nieuw Rijsenburgh

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het doel van de Club van 15/50 van de Jonge Spartaan is om een project binnen de vereniging te steunen, bijvoorbeeld het aanschaffen van speelmateriaal voor de jeugd en de opleiding van jeugdtrainers.

Daarnaast steunt de Club van 15/50 met 20 % van de opbrengst jaarlijks ook een lokaal goed doel. Op deze wijze geeft de vereniging blijk van de sociale betrokkenheid. Ieder jaar wordt op de ledenvergadering beslist naar welk doel 20% van de opbrengst gaat. Tijdens de ledenvergadering van oktober 2017 is het door Maarten de Korte aangedragen project 'Binnentuin Nieuw Rijsenburgh' gekozen.

Zaterdag 20 oktober is de cheque ter waarde van € 750,- door voorzitter John Troost overhandigd aan Cobi Hogchem, teammanager en Marjan Rietdijk, verzorgende in Nieuw Rijsenburgh. Cobi Hogchem vertelt: "De binnentuin is de besloten achtertuin van zeven woongroepen, waar mensen met onder andere dementie wonen. De achterdeuren van de woongroepen zijn overdag open, zodat mensen vrij de tuin in kunnen, zonder dat we ze uit het zicht verliezen. Met de bouw van Nieuw Rijsenburgh is de tuin globaal en parkachtig aangelegd. Heel mooi hoor, maar in de loop van de tijd is gebleken dat er voor bewoners met dementie weinig herkenning en mogelijkheid tot activiteiten is. Daarom willen we dit gaan realiseren. Er is bijvoorbeeld een vergunning binnen voor een kapschuur waar activiteiten in en rondom gedaan gaan worden.

Er zijn boerderijdieren aangeschaft, waarvoor leerlingen van de betrokken MBO-scholen hekjes maken zodat de dieren ook 'echt' in de wei lopen. We willen met nog meer materialen en aanpassingen de tuin uitnodigend maken en een beleving om er te zijn. Hiervoor hebben we geen grote financiële middelen en zijn voor een groot deel afhankelijk van loyaliteit van bedrijven of verenigingen die willen sponsoren. Namens de bewoners daarom hartelijk bedankt voor jullie gift!"

200 jaar Stille Nacht…

DIRKSLAND - Op zaterdag 8 december Geeft de Urker MANS Formatie een kerstconcert in de Hervormde Kerk in Dirksland.

Het programma is samengesteld rond het thema '200 jaar Stille Nacht.' Deze overbekende en in 300 talen vertaalde klassieker staat centraal. In 1818 klonk het lied van Joseph Mohr en Frans Gruber voor het eerst in het Oostenrijkse Obendorf. De taaloverstijgende boodschap van vrede en heil werd en wordt nog steeds gebracht. De mannen van de Urker MANS Formatie zingen het in de traditionele bewerking, waarin een solorol is weggelegd voor eerste tenor Barend Wiltjer. Andere programmaonderdelen zijn onder andere: Gloria in Excelsis, How beautiful are the feet, Christmastide en Cantique de Noel. Aan het orgel zit Mark Brandwijk, die een extra dimensie aan het programma geeft met een orgelimprovisatie. Martin Mans is de drijvende kracht achter deze Urker formatie. Hij geeft, naast zijn directie, uitleg over het repertoire. Binnen de Urker MANS Formatie bevinden zich drie instrumentalisten die een bijdrage leveren aan het programma. Een concert met de Urker MANS Formatie staat garant voor enkele uren ontspannen genieten van een afwisselend programma.

De aanvang is 15.00 uur, toegang € 17,50.
Reserveren en online bestellen: www.martinmans.nl of t. 06-25391903.
Voorverkoopadres: Van der Boom Boeken en Muziek, Voorstraat 41, Sommelsdijk.

IN KADER

Kortingsactie:
Lezers van het Eilanden-Nieuws krijgen op vertoon van dit artikel aan de kassa een korting van € 5,= en betalen € 12,50 voor een kaart in plaats van € 17,50. (max. 4 pers/art.) Voor online bestellingen geldt de actiecode: EIL812.

Veertiende Vision verrassende versie van vertrouwd concept

OUDDORP - Vrijdag 2 en zaterdag 3 november werd de jaarlijkse Visionbeurs gehouden. Duizenden mensen bezochten de consumentenbeurs in Dorpstienden.

Bert Tuk, bestuursvoorzitter van de Vision opende de beurs samen met Jan Hameeteman, eigenaar van JARO Grondverzet. Tuk bedankte in zijn openingswoord iedereen die had deelgenomen aan het organiseren van de beurs. Er was uiteindelijk genoeg animo om de beurs goed gevuld te krijgen. En er was dit keer veel vernieuwing, met verrassende stands die er vorig jaar niet waren, gaf hij aan.

Op de beurs waren oudere bezoekers te zien, met (voor het eerst in hun leven?) een VR-bril, kinderen met tijgergezichten en een soort tovertafel waarop de bezoeker zelf zijn of haar droomkeuken kon samenstellen en visualiseren. Er waren veel beursacties en aanbiedingen, vis- en vleespakketten, wijnen en zelfs auto's te krijgen.

Op de beursvloer waren veel positieve reacties van bezoekers te horen. "Gisteren zijn we geweest en vandaag komen we weer" geeft een echtpaar van middelbare leeftijd aan. Ze zijn niet de enigen. "Echt een leuk aanbod, met leuke culinaire dingen ertussen" zegt een oudere vrouw. Ook wat betreft het aantal bezoekers viel er niets te klagen. De organisatie spreekt over ruim drieduizend bezoekers. Dat is in lijn met voorgaande edities en daarmee was Vision 2018 een succes.

GO- Linked Open Coffee op de CSG Prins Maurits

GOEREE-OVERFLAKKEE – GO-Linked heeft weer een Open Coffee bijeenkomst op de agenda staan. Dinsdag 13 november a.s. van 09.00 tot 11.00 uur. Deze netwerkbijeenkomst zal worden gehouden in de aula van CSG Prins Maurits, Koningin Julianaweg 57 te Middelharnis.

GO-Linked is een eilandelijk netwerk van en voor ondernemers, bestuurders en managers. Het doel van GO-Linked is het ondernemerschap en ondernemersorganisaties op Goeree-Overflakkee op allerlei manieren te bevorderen en met elkaar te verbinden, zodat dit op een positieve wijze geborgen blijft. Daarvoor organiseren de initiatiefnemers Mirlande Besemer en Maureen van Leeuwen regelmatig netwerkbijeenkomsten, bedoeld voor ondernemers, bestuurders en andere maatschappelijke organisaties. Eén van die bijeenkomsten is de Open Coffee, die vijf keer per jaar op een telkens andere locatie op Goeree-Overflakkee wordt gehouden, onder het genot van een hapje en een drankje.

Ondernemerschap

Tijdens de komende netwerkbijeenkomst zal beleidsmedewerker Pieter Brandwijk van CSG Prins Maurits als gastheer optreden en iets vertellen over de Global Entrepreneurship Week die juist dan wereldwijd plaatsvindt en waaraan ook de school meedoet. "Dat de arbeidsmarkt verandert weten we allemaal", legt Brandwijk uit, "maar hoe bereiden wij de leerlingen daarop voor? Op de PM leren we daarom méér dan een beroep. De school leert ook te léven, dit door bij de ontwikkeling van onze leerlingen flink in te zetten op een ondernemende levenshouding. Verder stemt de PM het onderwijsaanbod zo veel mogelijk af op de arbeidsrelevantie en de behoeften in de regio. Dit vanuit de visie dat de school niet alleen in haar omgeving wil hálen, maar ook wil bréngen, namelijk bijdragen aan kennis en ontwikkeling. Daarbij is het onmisbaar dat wordt samengewerkt met ondernemers en dat er verbindingen worden gelegd tussen de drie O's: Ondernemen, Onderwijs en Overheid. Dit zowel om jong talent naar het eiland te trekken als om het hier te behouden."

"Jaarlijks wordt in de derde week van november de Global Entrepreneurship Week gehouden", vertelt hij verder, "een week die wereldwijd in het teken staat van ondernemerschap. Al een aantal jaren geeft ook de PM invulling aan deze speciale week. In iedere afdeling van de school volgen leerlingen dan extra gastlessen, snuffelstages of voeren ze onderzoeksopdrachten en projectopdrachten uit, houden ze speeddates of leggen ze bedrijfsbezoeken af. Allemaal gericht op het stimuleren van een ondernemende houding bij de leerlingen, om ze het nut en de noodzaak van een economische strategie en de mogelijkheden met betrekking tot innovatie en ondernemerschap te laten ontdekken."

B2B

Ook is de Open Coffee van 13 november een prachtige gelegenheid om kennis te maken met Ondernemend onderwijs én er zal een presentatie worden gegeven over het verrijkingsvak, waarin leerlingen een opdracht uitvoeren voor het bedrijfsleven. Op deze manier kunnen ondernemers ontdekken op welke wijze CSG Prins Maurits de leerlingen toerust om straks een waardevolle werknemer te zijn op de werkvloer van menig ondernemer. Om hier meer over te horen is de Open Coffee van 13 november een prachtig B2B moment met eilandelijke ondernemers, bestuurders, managers, ondernemende leerlingen van de school en vertegenwoordigers van de gemeente. Niet alleen om te netwerken, maar ook om de nodige inspiratie op te doen!
De inloop is vanaf 8.30 uur. Vanaf die tijd zullen VWO 3-leerlingen pitches houden, waarna om 9.00 uur de Open Coffee van start gaat. Naast de presentaties die worden gehouden, zullen de aanwezige ondernemers met elkaar speeddaten: korte kennismakingsgesprekjes met elkaar voeren. Om zo veel mogelijk ontmoetingen plaats te laten vinden zal daarbij steeds van statafel worden gewisseld, zodat het écht een B2B bijeenkomst wordt! Leerlingen van de Prins Maurits luisteren dan intussen mee. De entree voor de Open Coffee is gratis, wie wil komen moet zich alleen even opgeven. Dit kan via de website www.go-linked.nl.

Ladies Night bij Jouw Marktkraam Ouddorp

OUDDORP – Op vrijdag 9 november organiseert Jouw Marktkraam Ouddorp voor de eerste keer een Ladies Night. De winkel is dan extra geopend van 18.30 tot 21.00 uur. Jouw Marktkraam heeft door de verschillende aanbieders een uniek assortiment van tweede hands tot nieuw, Do-It-Yourself en Vintage. Tijdens de Ladies Night zijn er in samenwerking met de kraamhuurders een aantal leuke acties.

'Benieuwd naar de actuele dames wintermode? FF Happy Fashion en Sanne's Sieraden organiseren een modeshow! Zij presenteren de nieuwe wintercollectie voor kleding, tassen, sjaals en sieraden. U krijgt persoonlijk advies en korting op de collectie. Op deze avond bij FF Happy Fashion maar liefst 25%. Daarnaast organiseren diverse kraamhouders workshops met o.a. sieraden maken, marmeren en surprises maken', aldus Charlotte, medewerker van de winkel.

Goodybag

'Op de Ladies Night krijgt u maar liefst 50 % korting op het gehele bekende Spaanse assortiment. Verder zijn er kortingen van 10% bij Sanne's Sieraden, de kaarten van de Bonisa Zending, Atelier Berenkuipje, Leka miniatuur auto's, La Baraque woonaccessoires, Fairtrade producten, Maison Matou, Bunzlau-er servies, en nog veel meer. Leuk om alvast in te slaan voor de feestdagen. Hogere kortingen zijn er op zilveren sieraden en producten uit Bali. Zolang de voorraad strekt ontvangt u bij een minimale besteding van 5 euro een goed gevulde goodybag met leuke producten en kortingsbonnen. Verder zorgen wij natuurlijk voor iets te drinken en zal een hapje van de net gestarte Eilandsnacks niet ontbreken!', zegt Peter Grinwis, commercieel manager.

Stomerijservice

Vanaf nu kan men ook voor de stomerijservice terecht bij zowel Jouw Marktkraam Ouddorp als Middelharnis. De winkels werken samen met Stoomerette 't Vlak. Met de voordeelcoupon die in de goodybag zit ontvangen klanten 10% korting op stomerij artikelen!
Dat wordt dus gezellig shoppen bij Jouw Marktkraam Ouddorp. De reguliere openingstijden van Jouw Marktkraam Ouddorp zijn van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie over het concept is te lezen op www.jouwmarktkraamouddorp.nl.

Van Kappoetsjîno tot 'K bin zò grôôs op m'n moeder

Meriam van Franeker verkoopt servies met Flakkeese teksten.

DIRKSLAND - De Servieskast van Flakkee heeft misschien wel de leukste Flakkeese merchandise die er bestaat. En dat allemaal vanuit het huis van Meriam van Franeker in Dirksland.

Door Sam Fish

"Ik ben helemaal gek van servies. Dat heb ik van mijn moeder en ik merk dat ik dat ook heb doorgegeven aan mijn kinderen," vertelt Meriam. "Ik vind het leuk hoe veel verschillende vormen er zijn en hoe elk servies er weer anders uitziet." Maar dan nog is het een hele stap om je eigen servieslijn te verkopen. "Ik zag een aantal jaar geleden op Texel servies met Texel erop en de vorm van het eiland. Ik heb toen mijn passie en dat leuke idee bij elkaar opgeteld en ben begonnen aan mijn eigen ontwerpen. Ik ben dingen gaan bedenken die echt Flakkees zijn en dat zijn vooral de teksten."
En dan begint het pas. "Ik ben gaan zoeken naar een goede fabrikant, want ik wil wel goed spul verkopen. Ik houd er niet van om iets te verkopen dat binnen een mum van tijd lelijk of kapot is," vindt ze. "Ik heb een fabrikant gevonden in Limburg die het servies drie keer brandt en het porselein mengt met aluminiumdeeltjes. Dat maakt het geheel een stuk steviger. Je moet er natuurlijk niet mee gaan voetballen, maar ik hoorde onlangs van een klant dat ze één van de mokken had laten vallen op het laminaat en hij was niet beschadigd. Het kan allemaal ook gewoon in de vaatwasser en het blijft gewoon netjes. Dat is de kwaliteit waar ik voor sta."

"Ik merk dat het servies vooral gekocht wordt als een cadeau voor iemand. Mensen kopen het minder snel voor zichzelf omdat het toch wat duurder is dan het doorsnee servies, maar dat komt door de hoge kwaliteit," legt Meriam uit. "Hoe vaak je het ook in de vaatwasser stopt, het blijft glanzen, de tekst blijft goed leesbaar en vervaagt of craqueleert niet. Het is een servies dat je hele leven mee kan gaan."

Volle kast

De Servieskast van Flakkee is een goedgevulde servieskast. "Het begon allemaal drie jaar geleden met een ontbijtserviesje. Inmiddels ben ik uitgebreid naar soepkommen, pastaborden, dinerborden, gebaksbordjes, mokken, theepotten, eierdopjes, glazen, kinderservies en sinds kort ook hout en textiel," vertelt Meriam trots. "Ik heb een schort, slabbetjes, handdoeken, theedoeken, broodplanken en onderzetters. Eigenlijk verkopen we alles dat in de keuken hoort en wat je nodig hebt om te eten en drinken."
Zelf is ze ook groot fan van haar producten. "Ik gebruik zelf de mokken erg vaak en de theepot is een favoriet van mij," zegt ze. "Maar ik gebruik eigenlijk alleen het servies dat onverkoopbaar is. Als de tekst bijvoorbeeld niet mooi gebrand is, of er is een stukje glazuur niet helemaal netjes. Dan vind ik dat ik het niet kan verkopen, want alles waarvoor betaald is moet van goede kwaliteit zijn. Het kan natuurlijk altijd voor komen dat er iets is beschadigd, dan is dat gewoon niet zichtbaar vanaf de buitenkant. Die mensen krijgen gewoon een nieuw product."

Populair

Natuurlijk is alles wat Meriam in haar Servieskast heeft staan hartstikke leuk, maar er zijn altijd producten die er met kop en schouders bovenuit steken. "De mokken met 'Da's buutegeweun' en 'die MOK aok ha' erop zijn in de webshop echt super populair, die worden het meest verkocht," vertelt ze. "De theeglazen gaan ook erg hard, die is eigenlijk altijd meteen weer uitverkocht zodra hij nieuw binnenkomt." Om het nog leuker en nóg Flakkeeser te maken gaat ze ook af en toe een samenwerking aan met een Flakkees bedrijf. "Zo maak ik wel eens een leuk bierpakket met een Solaes biertje en een bierglas uit de Servieskast. Of zo'n pakket maar dan met wijn van Van Eesteren. Dat maakt het cadeautje natuurlijk helemaal af."

Op aanvraag

De spullen uit de Servieskast zijn sowieso al leuk om te hebben, maar wist je ook dat Meriam producten maakt op aanvraag? "Ik heb vorig jaar een koffieservies gemaakt voor Woongoed en dat kan eigenlijk voor elk bedrijf," vertelt Meriam enthousiast. "En niet eens alleen bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan een trouwservies, een bedankje of een relatiegeschenk. Ik kan alles maken met een minimumafname van 24 stuks. Anders is het voor niemand rendabel en dat zou zonde zijn."

Prijsvraag

Daarnaast komen er ook weer nieuwe ontwerpen aan voor in de webshop. "Er komen nieuwe mokken met nieuwe teksten en nog een paar andere leuke dingen. Ik kan alleen nog wel wat hulp gebruiken bij het bedenken van een leuke nieuwe tekst," zegt Meriam. Heb jij nou een leuke tekst voor op een mok, bord of schaaltje, stuur dan een mailtje naar info@deservieskast.com en wie weet win jij het servies met jouw tekst erop.

Hoge score voor Plaza 't Wapen van Stellendam

STELLENDAM - De titel 'hoogst genoteerde Plaza-vestiging' is ook dit jaar voor Adriaan Breen en Jeroen Andernach, die er keer op keer in slagen een topnotering te realiseren met Plaza 't Wapen van Stellendam.

Een van de oorzaken is dat beide ondernemers elkaar heel goed aanvullen. Andernach zorgde voor een digitaliseringsslag en dat uit zich in de productpresentatie, die in het vakjuryrapport wordt omschreven als 'Voortreffelijk. Mooie schermen en een overzichtelijke bestel-app'.
Complimenten zijn er ook voor de prima folders en menukaarten, de hygiëne en de staat van het in- en exterieur. Medewerkers achter de balie en in de keuken staan in verbinding door middel van headsets en dat zorgt voor een vlekkeloze en gestructureerde manier van werken. Uit alles blijkt opnieuw dat Plaza 't Wapen van Stellendam een topzaak is, die een aantrekkingskracht heeft tot ver in de regio Goeree-Overflakkee.

Kapsalon Love for Hair groeit verder op nieuwe locatie

DIRKSLAND – Het is hard gegaan met Love for Hair. De Dirkslandse kapsalon is in korte tijd twee keer uit zijn jasje gegroeid en verhuisd. De laatste verhuizing is net achter de rug: van de Ring naar de Voorstraat. Per 1 november zijn kapster Wendy Jordaan en haar team actief op het nieuwe adres.

Door Kees van Rixoort

Wendy Jordaan is nu vier jaar zelfstandig ondernemer. Ze begon aan huis. De ruimte die ze daar had gecreëerd als kapsalon was algauw te klein. Meer ruimte vond ze in een winkelpandje aan de Ring. Om de groeiende vraag te kunnen beantwoorden kwamen er twee kapsters bij: Nadine en Esmee. En dat in een pandje met, zo bleek, beperkte afmetingen.

De verhuizing naar het veel grotere winkelpand op Voorstraat 58 is dan ook een logisch vervolg voor Love for Hair. In deze voormalige winkel van fotograaf Arjo van der Graaff is ruimte voor vijf stoelen, terwijl er aan de Ring niet meer dan twee stonden. Wendy Jordaan heeft de kapsalon smaakvol en uitnodigend ingericht.

"Ik vind het belangrijk dat er een huiselijke sfeer is. Het moet gezellig en persoonlijk zijn. We hebben met veel klanten een band opgebouwd. Dat wil ik graag zo houden", zegt Wendy. Dat en in niet mindere mate de kwaliteit verklaren volgens haar het succes van Love for Hair. "Wat ook meespeelt is de groei van Dirksland. Dat is goed te merken in aanloop naar de kapsalon." Een specialisatie is hairwaving en tape-extensions. De Dirkslandse kapsalon verzorgt ook haarwerk.

Klanten ontvingen in de openingsweek iets lekkers bij de koffie. In december kunnen ze een attentie van Love for Hair tegemoet zien.

Love for Hair is een kapsalon voor dames, heren en kinderen. In principe werkt de zaak op afspraak, al zijn er nu en dan ook mogelijkheden voor mensen die binnen lopen. Geopend van dinsdag tot en met zaterdag, ook op donderdag- en vrijdagavond.

- Advertorial -
Beursactie Quist garagedeuren & kasten

OUDDORP – Al uw spullen netjes opbergen? Dat kan met een maatwerkkast van Quist. Het jonge bedrijf van Vincent en Andrea Quist is gespecialiseerd in kasten en garagedeuren.

Het assortiment bestaat uit garagedeuren van het merk Novoferm. Niet alleen kanteldeuren, maar ook roldeuren en openslaande deuren kunnen worden geleverd. Indien gewenst voorzien van een elektromotor en een afstandsbediening. Tijdens de Vision Beurs afgelopen weekend was er een speciale actie met gratis montage bij aanschaf van een garagedeur. Die actie is nog geldig tot en met 10 november.

Op 15-jarige leeftijd startte Vincent Quist in de bouw, hij werkte bij een bedrijf dat luxe villa's bouwt. Een paar jaar geleden besloot hij om voor zichzelf te beginnen. Vorig jaar heeft hij samen met zijn vrouw Andrea een aantal diensten van Grinwis Deuren en Kasten overgenomen. Zijn werk bestaat nu voornamelijk uit het inmeten en plaatsen van kasten en deuren. Andrea doet de verkoop, planning en administratie. Quist is dus een echt familiebedrijf.

De maatwerkkasten zijn van het merk Raffito, voorheen bekend als Garobe. Quist is ook dealer van het Belgische merk Neves. Bij deze kleine fabrikant worden de kasten met de hand gemaakt door vaklui. Ambachtelijk vakwerk dus. In november en december ontvangen klanten tien procent korting op alle maatwerkkasten.

Op zoek naar een garagedeur of maatwerkkast? Neem dan een kijkje in de showroom aan de Weststraat 49 in Ouddorp. Die is op donderdag en vrijdag geopend, van 9.30 tot 17.00 uur. Of op afspraak, bel daarvoor naar 0187-664778. Kijk voor meer informatie en nieuwe kortingsacties op www.quistbouw.nl of de Facebookpagina.

Column

Lastige patiënten

We zijn allemaal patiënten. En patiënten heb je in soorten en maten, dat weet u ook. Je hebt makke en gedweeë patiënten en je hebt opstandige en zelfs wilde patiënten. Van die laatste soort had ik er laatst drie tegenover me. Moeilijk doen over een prikje en tegenwerken als ik ze wilde behandelen tegen hun alledaagse kwaaltjes. Het werd zelfs zo erg dat we rollend over de grond lagen te vechten en ik een speciale lasso moest gebruiken voordat ze in bedwang waren. Gelukkig had ik hulp van de dierenarts. Mijn drie varkens lijken heel lief, maar als hun hoefjes ingekort moeten worden, zijn het net legertanks die door vijandige artillerie worden beschoten.

Eigenlijk was ik meer de hulp en de dierenarts meer de behandelaar. Wat een vak heeft die man, zeg. Die is chirurg, huisarts, specialist, tandarts en worstelaar tegelijk. En zijn patiënten zijn soms slechts tien centimeter hoog en soms kun je erop galopperen. Liggend op een varken en hijgend van de inspanning steeg mijn respect voor die man naar een nieuw niveau. Toen we klaar waren, waren we beiden bedekt met modder en stonken we naar varkens-angstzweet. En ik eerlijk gezegd ook een beetje naar mensen-angstzweet. Dat heb ik dus nooit als ik klaar ben met mijn spreekuur. Dan ben ik niet eens echt moe. Eigenlijk heb ik maar een gemakkelijk baantje. De modder was ook nieuw voor me; ik ben blijkbaar niks gewend. Ik vind een ongewassen patiënt onprettig, maar die hoef ik doorgaans niet te verdoven en dan hardhandig tegen de grond te werken. En mijn varkens hebben een wel heel eigenaardig idee van hygiëne. Die laten de zeep al jaren onaangeroerd op het plankje liggen.

Van een beetje bloed word ik op zich niet bang, maar als de patiënt je tijdens het behandelen probeert te bijten en schoppen, word ik toch een beetje bleek rond de neus. De dierenarts niet, die is held van beroep. Die hakt en knipt en vecht dapper voort. Heldenmoed vind je onder huisartsen maar zelden, maar bij dierenartsen is dat dus nogal anders. Na een welverdiende en grondige douche heb ik nog even geprobeerd om wat nazorg te bieden. Daar was echter geen enkele behoefte aan. Ik ben nog over wederzijds respect in de arts-patiëntrelatie begonnen, maar sommige patiënten voelen zich daar gewoon te goed voor. Ze schaamden zich ook niet eens voor hun gedrag. Kinderachtig, hoor.

Ingestuurd

Smullen geblazen

In de tuin van Sjaan Tanis kunnen de vogels smullen van pinda's, walnoten en vetbollen. En daar maken ze graag gebruik van.

Vrijdag in de krant

Nieuw boek gepresenteerd over vergeten vissers

Derde aflevering in serie over jonge boeren: Job Dochterom