info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

19 januari 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 19 januari 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

WhatsAppen in de strijd tegen criminaliteit

De initiatiefnemers van GOalert Leonard Hoek en Tony Scholts. Foto: Martijn de Bonte

GOEREE-OVERFLAKKEE - Met de politiehelikopter werd er onlangs gezocht naar een vermiste vrouw in Ouddorp. Vanuit de lucht zagen de politiemensen opeens tientallen mensen naar buiten komen en starten met zoeken. De reden? Een bericht in de Ouddorpse WhatsApp groep om uit te kijken naar de vrouw. De vermiste persoon werd binnen twee uur gevonden. Het laat de kracht zien van GOalert. De initiatiefnemers Leonard Hoek en Tony Scholts vertellen trots over de digitale buurtpreventie.

Door Martijn de Bonte

"Deze buurt is beveiligd met WhatsApp," dat las Leonard Hoek op een opvallend bord toen hij het dorp Garderen binnen reed. Op dat moment viel het kwartje. Terug in Sommelsdijk ging hij gelijk aan de slag met een WhatsApp groep.

Op het gemeentehuis ontmoette hij dorpsgenoot Tony Scholts, die met hetzelfde idee naar de gemeente was gestapt. Scholts had al een groep opgezet in zijn eigen wijk. Samen zetten ze nu de schouders onder WhatsApp buurtpreventie op heel Goeree-Overflakkee. Voor ieder dorp is er een groep opgezet, in grotere dorpen zijn er meerdere groepen actief. In Sommelsdijk zijn er bijvoorbeeld veertien groepen.

Goede dekking

In de eerste twee maanden hebben ongeveer vierhonderd mensen zich aangemeld voor de WhatsApp groep in hun dorp of wijk. Het doel is dat er aan het einde van het jaar zo'n 1500 deelnemers zijn. "We willen een goede dekking op heel Goeree-Overflakkee. GOalert moet een begrip worden op het eiland." De initiatiefnemers beschrijven het opzetten en onderhouden van de digitale buurtpreventie als een uit de hand gelopen hobby. "Organiseren vind ik leuk, " zegt Scholts. Naast zijn werk in de Rotterdamse haven is hij zo'n acht uur per week bezig met de WhatsApp buurtpreventie.

Systeembeheerder Hoek besteedt ook een 'werkdag' per week aan zijn nieuwe hobby: "Als de structuur eenmaal staat, gaat de organisatie waarschijnlijk wat minder tijd kosten."

In Sommelsdijk kwamen er mensen van de Postcodeloterij langs de deuren. Mensen vertrouwden dit niet helemaal en gaven dit door aan de politie. Toen de politie poolshoogte wilde nemen, waren de personen al snel gelokaliseerd door de WhatsApp groep.

Lees verder op pagina 6

Documentaire Natuur in de Delta

MIDDELHARNIS - Woensdag 27 januari wordt in de Rabobankzaal van het Diekhuus de Nederlandse documentaire Holland Natuur in de Delta vertoond.

Het is een documentaire over het kustgebied, de rivieren en de natuur die onderdeel zijn van de Nederlandse delta.
"De zeearend strijkt neer in een hoge boom aan de rivier. Hier stroomt de bron van het leven voor alles wat de zeearend kent. Maar hij is hier al eeuwen niet geweest en herkent haar nauwelijks; alles is nu anders. Lang is de natuur de grootste kracht geweest in het deltagebied dat nu Nederland heet. We zien de ontwikkeling naar onze tijd, waarin we de natuur niet langer als vijand zien en zoeken naar manieren om haar kracht te benutten. De Hollandse natuur door de ogen van kenmerkende dieren die de vruchtbare delta met ons bevolken. Naast de zeearend is dat bijvoorbeeld de bever. Maar ook de haas, het pimpernelblauwtje en de stekelbaars laten ons de dynamische wereld boven en onder water zien", aldus de uitnodiging.

Regisseur Mark Verkerk en producent Ton Okkers hebben eerder samengewerkt aan de succesvolle natuurdocumentaire De nieuwe wildernis uit 2013.

De aanvang is 20.00 uur. De entree 6,50 / leden en CJP € 5,00. kassakaarten € 7,00 / leden en CJP € 5,50. Reserveren via www.hetdiekhuus.nl

Verdachte persoon aangehouden

DIRKSLAND - In de nacht van vrijdag op zaterdag kwamen er meerdere meldingen binnen van een man die zich verdacht zou ophouden bij een voertuig in Dirksland.

Na een korte zoektocht werd de man bij zijn eigen voertuig aangetroffen. In het voertuig lagen diverse inbrekerswerktuigen, waaronder twee koevoeten. Ook lag er een geprepareerde slang in om brandstof over te hevelen en een kleine hoeveelheid harddrugs. De man is aangehouden en overgebracht naar het bureau alwaar proces-verbaal is opgemaakt.

Dorcas-depot Herkingen

HERKINGEN - In Herkingen op Klinkerlandsestraat 40, is een Dorcas-kledingdepot geopend. U kunt daar op afspraak uw kleding inleveren voor een medemens die in armoede leeft. Het afspreken kan via het volgende telefoonnummer 06 44162797.

De ingezamelde kleding wordt voor het grootste gedeelte gesorteerd en via de projecten van Dorcas in Oost-Europa en Afrika onder de allerarmsten verspreid. Een deel van de kleding wordt ongesorteerd verkocht, waarbij de opbrengst wordt besteed aan de transportkosten van de rest van de goederen. Kleding die wordt ingeleverd dient schoon en heel te zijn.

Dorcas is een christelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking en noodhulp die in zeventien landen in Oost-Europa en Afrika 166 projecten ondersteunt. Dorcas helpt, geïnspireerd door Mattheüs 25, de allerarmsten in de wereld en werkt bij voorkeur met lokale partners, zoals plaatselijke kerken of organisaties. Tienduizenden vrijwilligers, ondernemers en giftengevers zijn bij Dorcas betrokken. Meer informatie: www.dorcas.nl of tel. 0228 595900.

Auto's opengebroken

OUDDORP - Op het parkeerterrein aan de Westerweg te Ouddorp stonden zaterdag verschillende auto's met ingeslagen ruit(en). De politie waarschuwt op altijd waardevolle spullen uit de auto te halen.

2 / 22

Agenda

Dinsdag 19 januari

GOEDEREEDE – Lezing over Schaatsen door de eeuwen heen bij de 'Vereniging vrouwen rondom Goeree'. Vanaf 20.00 uur in Oostdam, niet-leden betalen € 5,-.

Woensdag 20 januari

SOMMELSDIJK – Bingo voor kinderen van 4 t/m 12 jaar in de Zwaluw, van 14.00 tot 15.30 uur. De entree is € 2,-, incl. limonade en wat lekkers.
OUDDORP – Poteravond van de 55+club, vanaf 17.00 uur in de Dorpstienden. Deelname kost € 10,- per persoon. Aanmelden tot 16 januari bij de 55+club in de Dorpstienden, of bij Joke van Dam: 0187-682319.
OUDE-TONGE – Jeugdmiddag in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Kinderen van groep 1 t/m 8 zijn welkom, de kosten zijn € 2,- per kind.

Donderdag 21 januari

DIRKSLAND – Bingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.
OUDDORP – Gezamenlijke gebedsdienst van verschillende kerken. Om 19.30 uur in de Doopsgezinde Gemeente.
MIDDELHARNIS – Lezing De Motte. Oude Raadhuis, Raadshuisstraat 1. Aanvang 19.30 uur. Lezing door Hans Breugel: 'De Grote Toren van Gorinchem'.

Vrijdag 22 januari

NIEUWE-TONGE – Bingo in Ons Dorpshuis. Vanaf 19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur.
OUDE-TONGE – Tabletcafé in de bibliotheek in Ebbe en Vloed, vanaf 13.30 uur.

Zaterdag 23 januari

SOMMELSDIJK – Bingo in De Zwaluw, aanvang 19.30 uur.

Dinsdag 26 januari

DIRKSLAND – Koffieochtend in 't Reginahof, van 10.00 tot 12.00 uur.
OUDDORP – Inloop De Boei. De Overkant, Dijkstelweg 33. Van 10.00 tot 16.00 uur. Om 13.30 uur is er een activiteit. Bezoek Watersnoodmuseum Ouwerkerk. www.deboeigo.nl

Woensdag 27 januari

DIRKSLAND – Stamppotmaaltijd, vanaf 18.00 uur aan de Reginahof 1. Kosten: € 10,- per persoon, reserveren tot 19 januari bij joke.vandijk@careyn.nl of bel 06-53861647.

SOMMELSDIJK – Haken en breien voor de jeugd van 8 t/m 12 jaar in De Zwaluw. Van 14.00 tot 15.30 uur. De entree is € 2,-.

Donderdag 28 januari

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.

Kwaliteitscertificaat voor afdeling Oogheelkunde ziekenhuis

Het team Oogheelkunde van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.

DIRKSLAND - De afdeling Oogheelkunde van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis heeft op 14 januari een kwaliteitscertificaat van Het Oogzorgnetwerk ontvangen voor de behandeling van oculoplastische chirurgische ingrepen. De afdeling Oogheelkunde ontvangt het certificaat omdat het hoog scoort op het gebied van kwaliteit en veiligheid.

Bij oculoplastische chirurgie worden ingrepen uitgevoerd zoals ooglidcorrecties van de boven- of onderoogleden. Het ziekenhuis is trots op het behalen van het derde certificaat van het Oogzorgnetwerk. Hiermee toont zij aan dat ze voldoet aan alle kwaliteitsnormen. Op deze manier is het voor patiënten, verwijzers en zorgverzekeraars duidelijk dat patiënten kunnen rekenen op uitstekende zorg en dienstverlening in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis is één van de partnerlocaties van Het Oogzorgnetwerk. Ziekenhuizen die aangesloten zijn bij het Oogzorgnetwerk werken continue aan het verbeteren van de kwaliteit van oogheelkundige zorg- en dienstverlening waarbij de patiënt centraal staat.

Het Oogzorgnetwerk

Het Oogzorgnetwerk bestaat uit partners in de keten van oogzorgactiviteiten en is bedoeld om de patiënt nog beter van dienst te kunnen zijn. Dit wordt gerealiseerd door transmurale en multidisciplinaire samenwerking, afstemming van protocollen en optimalisering van voorlichting. Het Oogzorgnetwerk focust op het verbeteren van de kwaliteit van de oogheelkundige zorgverlening. De patiënt staat centraal. Het Oogzorgnetwerk heeft geen winstoogmerk. Voor meer informatie zie www.oogzorgnetwerk.nl.Het Oogzorgnetwerk is een initiatief van Het Oogziekenhuis Rotterdam.

De Motte houdt eerste lezing van het nieuwe seizoen

MIDDELHARNIS - Op donderdag 21 januari 2016 is de eerste lezing van Historische Vereniging De Motte van het nieuwe winterseizoen. Centraal staat deze avond de Grote Toren van Gorinchem. De lezing wordt gegeven door Hans Breugel en begint om 19.30 uur. Plaats van handeling is het Oude Raadhuis, Raadhuisstraat 1 te Middelharnis.

Voor veel Nederlanders is Gorinchem waarschijnlijk niet meer dan een plaats die ze regelmatig in het filenieuws voorbij horen komen. Toch is de stad geen plek van enkel stilstand. Gelegen aan het water op een kruispunt van belangrijke wegen, gingen de jaren er allerminst geruisloos aan voorbij. Op de golfslag van de tijd werd de stad door natuur en politiek regelmatig gedwongen tot een strijd op leven en dood.

De filerijder van nu gaat stapvoets voorbij aan een geschiedenis van Fransen, overstromingen, Pruisen, brand en epidemieën. En soms lijkt er ook niets te veranderen, haalt de geschiedenis met speels gemak onze snelle wereld in. Abraham Jacob van der Aa publiceerde in 1851 een lesboek voor scholieren over de stad Gorinchem. Daarin schrijft hij: 'Gorinchem, eene stad in Zuid-Holland, aan de Merwede, ligt 5 uren ten Oosten van Dordrecht, 6 uren Zuid ten Westen van Utrecht en 7 uren NoordNoordoost van Breda.' Alsof hij een filevoorspeller was. Nog een paar auto's erbij en de wereld van toen wordt de werkelijkheid van nu.

De Grote Toren van Gorinchem gebouwd rond 1450 op de plek waar eerder een minder hoge toren stond. De toren hoorde bij de Sint Maartenskerk, die ongeveer 200 jaar eerder werd gebouwd. Het kerkgebouw werd in 1844 gesloopt en door nieuwbouw vervangen. In 1851 werd de nieuwe kerk zoals deze er nu staat ingewijd. Het bijzondere aan de toren is dat de onderste van de drie geledingen scheef staat, terwijl de andere geledingen daarop wel recht staan. De toren vertoont daarom een knik.

Om ervoor te zorgen dat de toren mooi en heel bleef, moest hij af en toe gerepareerd worden. In 2006-2007 stond daarom de toren in de steigers voor een grootschalige restauratie. Hans Breugel zal de aanwezigen meenemen in een boeiende lezing over de geschiedenis van het markante bouwwerk van de stad Gorinchem.

Aantal inbraken daalt met vijftig procent

Vervolg van de voorpagina

De initiatiefnemers werken samen met de gemeente, de politie en verschillende buurtpreventieteams. "We hebben allemaal hetzelfde doel, een veilige leefomgeving. In Tilburg is er een onderzoek gedaan door de universiteit, daaruit blijkt dat het aantal inbraken met vijftig procent daalt door de aanwezigheid van buurtpreventie door middel van WhatsApp." Het doel is om uiteindelijk mensen met kwade bedoelingen af te schrikken door middel van borden en stickers die aangeven dat bewoners via WhatsApp de buurt in de gaten houden.

"Ik ben alerter geworden", zegt Hoek. "Doordat je veel met veiligheid bezig bent, ga je beter opletten." Scholts vult aan: "Pas zag ik in een donker huis een bundel licht van een zaklamp bewegen. Dan ga ik toch even poolshoogte nemen. Uiteindelijk bleek dat er een dochter van het gezin aan het spelen was…" Naast het verminderen van het aantal inbraken willen de enthousiaste Sommelsdijkers graag de sociale samenhang bevorderen. De WhatsApp groepen brengen buurtbewoners bij elkaar. "Eigenlijk is iedereen die we het uitleggen enthousiast."

<Kader> Hoe werkt het?
Ga naar www.goalert.simpsite.nl en meld aan via het inschrijfformulier. Hierna wordt uw telefoonnummer toegevoegd aan de WhatsApp groep in uw buurt. Als er een verdachte situatie is in de wijk, wordt u daarvan op de hoogte gesteld door middel van een appje. Dan kunnen u en de andere leden in de buurt vervolgens een oogje in het zeil houden. In veel gevallen komt er dus maar eens in de paar maanden een berichtje. Zelf een verdachte situatie melden in de groep kan natuurlijk ook, het is wel voorwaarde dat eerst 112 wordt gebeld. Meer informatie staat op de website en op de Facebookpagina 'GOalert'.

OUDDORP - Op zondag 24 januari aanstaande is er weer een jongerendienst voor alle jonge mensen en iedereen die zich jong voelt. Deze dienst begint om 18.30 uur en wordt gehouden in de Gereformeerde Kerk aan de Dorpstienden 15 te Ouddorp. Het kerkgebouw is vanaf 18.00 uur open.
Het thema van de jongerendienst is 'Stort je hart uit bij God'. Je hart kan vol zijn van vragen, zorgen, verdriet en zonden. Er is geen plek meer voor iets anders…… Wil je weten wat God hierin voor jou kan betekenen. Ds. Van de Griend legt het thema uit. Ook is er veel zang en aanbidding met begeleiding van muziekgroep Votum uit Middelharnis.

Filmavond WO2GO met documentaire: Het was maar een mof...

MIDDELHARNIS - Op vrijdag 29 januari a.s. organiseert de stichting WO2GO haar eerste filmavond. Op deze avond zal de documentaire 'Het was maar een mof…' worden vertoond.

Het is het verzwegen verhaal van de 17-jarige Luftwaffe-parachutist Karl-Heinz Rosch, die tijdens de laatste bezettingsmaanden van Nederland op een boerderij in het Brabantse Goirle was ingekwartierd. Dat is op dat moment vlakbij de frontlinie. Gedurende 60 jaar lang was zijn verhaal taboe. Al die tijd bleef zijn geschiedenis binnen de vier muren van de boerderij van de familie Kilsdonk verborgen. Zij durfden niet te spreken, uit angst om als 'fout' te worden gebrandmerkt. Het was beter te zwijgen, vonden de Kilsdonks, ook al hebben twee kinderen van de familie hun leven en nageslacht te danken aan die ene Duitser… Nu heeft de familie Kilsdonk spijt dat ze zolang hebben gewacht met 'dankjewel' zeggen. Daarbij komen ook vragen naar boven als waar is de familie Rosch? Leven ze nog? Of is het inmiddels te laat? Het zijn vragen die allemaal beantwoord worden, maar toch zal de kijker na het zien van de indrukwekkende documentaire achterblijven met een vreemd gevoel. Een gevoel dat jarenlang gevoed is door een taboe: was elke Duitse militair maar een mof?

Als inleiding op de film, zal militair historicus Johan van Doorn uitleg geven over de toestand in en rond Goirle, juist ten zuiden van Tilburg gelegen, in de herfst van 1944. Ook zal hij iets vertellen over waarom Rosch en zijn eenheid juist daar ingezet werden en wat was bijvoorbeeld de frontsituatie in dit deel van de provincie Noord-Brabant? Vragen die uitgebreid en op deskundige wijze beantwoord zullen worden. Na de film zal Dennis Notenboom van WO2GO nog kort iets vertellen over de nasleep en de perikelen rondom het standbeeld dat ter herinnering aan de Duitse soldaat werd gemaakt.

De filmavond wordt gehouden in de zaal van de Technische school aan de Schoolstraat 9A in Middelharnis en duurt van 20:00 uur tot ongeveer 22:00 uur met de inloop vanaf 19:30 uur. Entree is gratis, maar reserveren is verplicht en kan bij de stichting WO2GO via info@wo2go.nl of telefonisch via Dennis Notenboom op 06-51 859 641.

Meditaties bij de 150 Psalmen; Opbrengst voor diaconie Hervormde gemeente

Frans van Heest met zijn boek.

GOEDEREEDE – De 88-jarige Frans van Heest is niet iemand die zomaar achter de geraniums naar buiten zit te staren. Hij is graag bezig en dan nog het liefst achter zijn computer. Als schrijver heeft hij al verschillende boeken op zijn naam staan. Aan dit lijstje is weer een nieuw boek toegevoegd. Meditaties bij de Psalmen. De opbrengst hiervan is bestemd voor de diaconie van de Hervormde gemeente van Goedereede.

Tekst en foto: Adri van der Laan

'Neringdoenden in Goedereede', 'Inwoners van Goedereede', een boek over Indië, zomaar wat titels die Frans van Heest al op zijn naam heeft staan. Van oorsprong is hij geen schrijver, maar na zijn pensionering heeft deze oud-middenstander, 'de pen' weer ter hand genomen. Een aantal jaren geleden was dit nog de schrijfmachine, maar de laatste jaren is hij regelmatig achter het toetsenbord van zijn computer te vinden.

Inspiratie voor onderwerpen heeft hij genoeg. Zijn stof voor de boeken haalt hij doorgaans uit zijn eigen herinneringen of uit verhalen van anderen. Het tot nu toe laatste boek dat hij geschreven heeft kreeg als titel 'Meditaties bij de Psalmen' mee. En zoals de titel al duidelijk maakt heeft hij hiervoor zijn inspiratie gezocht bij de Psalmen. Hij schreef bij elk van de 150 psalmen een korte meditatie, alleen over Psalm 119 schreef hij vier overdenkingen. In totaal telt het boek dus 153 hoofdstukken. Van Heest, die ook jaren binnen de Hervormde kerk van Goedereede actief is geweest, vindt de psalmen een rijke bron van inhoud hebben. Hij vertelt dat er wel voor iedere 'gemoedsgesteldheid' wel een psalm is omdat juist de psalmen heel dicht bij het leven van alle dag staan.
Ds. A. ten Brinke uit Goedereede schrijft in het voorwoord bij het boek: "Frans van Heest heeft zijn hart gevolgd. Zie hier, opnieuw een vrucht uit zijn pen. Het spreekwoord zegt: goede wijn behoeft geen krans. De lezer(es) oordele zelf.

Het boek is fraai uitgevoerd en in grote letter afgedrukt. Van Heest legt uit dat het boek niet officieel uitgegeven is. "Ik hoef er zelf niet beter van te worden, maar ik wil er graag de lezers een plezier meedoen en de opbrengst ervan gaat naar de diaconie". Het boek kan daarom ook via de diaconie van de Hervormde gemeente besteld worden.

Vrijwel iedere korte overdenking wordt vergezeld van een foto uit Israël, die aansluit bij de inhoud van de meditatie. Dit geeft het boek een frisse aanblik en gecombineerd met de fraaie uitgave en de inhoud nodigt dit uit tot dagelijks gebruik.

Het boek kost € 15,- en is te bestellen bij één van de diakenen van de Hervormde Gemeente van Goedereede: J. Tanis, 0187-492411, M.J. van der Klooster, 0187-682236 of B. Schol, 0187-493631.

Vooraankondiging Snertwandeling Melissant

MELISSANT – Zaterdag 13 februari wordt weer de Melissantse Snertwandeling gehouden. Dit jaar voor zevende keer.

De organisatie van de snertwandeling zal dit jaar in handen zijn van gymvereniging Kwiek. Kwiek heeft al vele jaren ervaring opgedaan met het organiseren van de jaarlijkse Geitenloop en samen met actieve vrijwilligers zal de Snertwandeling ongetwijfeld ook weer prima verlopen.
Er zal weer gekozen kunnen worden uit 3 afstanden: 7,5 km, 18 km en 27 km. Start en finish zijn vanaf de Melishof, waar men na afloop ook weer kan genieten van een kop snert, ook dit jaar weer verzorgd door cateringservice Annalies. De starttijden zijn voor 27 km: 08.00- 09.00 uur, voor 18 km: 09.00-10.00 uur en voor de 7,5 km: 10.00-12.00 uur. De kosten voor deelname bedragen € 5,00 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen t/m 12 jaar.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Sjoelen Achthuizen

De plaatselijke commissie van Achthuizen van Stichting ZIJN houdt op maandag 25 januari een sjoelmiddag. De sjoelmiddag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10 in Achthuizen. Aanvang: 13.30 uur. De kosten bedragen € 4,00 inclusief koffie of thee. Iedereen is van harte welkom!

DIRKSLAND

Koffieochtend Reginahof

Het Careyn Activiteiten Centrum organiseert een koffieochtend voor een ieder die het fijn vindt om andere mensen te ontmoeten. Er wordt koffie gedrongen en er is gelegenheid om een praatje gte maken of een spelletjes te doen. Ook is het mogelijk om in overleg met elkaar iets creatiefs te doen. Een ieder is welkom op dinsdag 26 januari van 10.00 uur tot 12.00 uur. Voor de koffie wordt een kleine vergoeding gevraagd.

DEN BOMMEL

Breicafé

Woensdag 27 januari is het weer zover, dan zijn alle brei- en haaklustigen van Den Bommel en omstreken welkom in Bommelstee, Schaapsweg 34. Inloop van 19.30 - 22.00 uur. Entree € 1,50 is inclusief twee keer kopje koffie/thee. Ieder neemt zijn/haar eigen materiaal mee. Nog nooit een breinaald vastgehad? Er is altijd wel iemand om je op weg te helpen. Jong en oud zijn van harte welkom. Meer info via Carla Gebraad 611397. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

Bingo 55+

De 55+ club van Den Bommel (Stichting ZIJN) organiseert voor alle 55- plussers op woensdag 27 januari.s. een gezellige bingo met leuke prijzen. De middag begint om 14.00 uur en wordt gehouden in Bommelstee, Schaapsweg 34 in Den Bommel. De kosten zijn € 3.50 p.p.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Met Inloophuis naar het Watersnoodmuseum

Stichting Inloophuis de Boei Goeree-Overflakkee organiseert iedere tweede en vierde dinsdag van de maand een inloop met activiteit voor mensen die persoonlijk of in hun naaste omgeving te maken hebben (gehad) met kanker. De volgende inloop staat gepland voor dinsdag 26 januari. Deze dag brengt men een bezoek aan het Watersnoodmuseum te Ouwerkerk. De kosten bedragen € 10,-. Opgeven kan tot 20 januari via het emailadres info@deboeigo.nl. Na opgave ontvangt u verder informatie over o.a. vertrektijd en –plaats. Ook voor vragen en informatie kunt u contact opnemen via het emailadres info@deboeigo.nl of het telefoonnummer 06-22111572. Meer informatie is te vinden op www.deboeigo.nl of de facebookpagina www.facebook.com/deboeigo

Cursus kunstgeschiedenis

Binnenkort start een cursus kunstgeschiedenis. Het onderwerp is 'De prerafaëlieten'. Dit waren Engelse kunstschilders, die zich afzetten tegen de academische kunst zoals toen voorgeschreven door de Royal Academy of Arts. De Prerafaëlieten wilden terugkeren naar de eenvoud zoals die bestond bij kunstenaars van vóór Rafaël. Ze streefden eenvoudige composities en een nauwkeurige, realistische werkwijze na. De beweging begon in 1848 met de oprichting van een genootschap, de "Pre-Raphaelite Brotherhood", met als belangrijkste leden William Holman Hunt, John Everett Millais en Dante Gabriel Rossetti. Ze streefden vooral een simpele, pure, spirituele en direct invoelbare kunst na, nauwgezet naar de natuur. De prerafaëlieten kenden nauwelijks een continentaal-Europese tegenhanger, maar hadden wel invloed op het Symbolisme en Jugendstil. Ook behandeld wordt hetgeen voorafging aan de prerafaëlieten, waaronder William Turner. Locatie Middelharnis: Wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27. Data: vrijdagochtenden: 29 januari, 5, 12, 19 februari (26 vakantie), 4, 11, 18 maart 2016. Tijd: 9.30 -11.30 uur. Kosten: € 105.00 inclusief map met tekst en afbeeldingen. Eén les wordt verzorgd door Imelda van der Linden, gespecialiseerd in portretkunst. www.portretkunstgeschiedenis.nl De laatste les bestaat uit een excursie op eigen kosten. De lessen worden gegeven met behulp van een PowerPointpresentatie. Het is niet nodig om bekend te zijn met het onderwerp. Aanmelden het liefst per e-mail info@kunstreis.eu 06 21913954.

MIDDELHARNIS

Mantelzorgcafé

Dinsdag 26 januari is er mantelzorgcafé in Het Diekhuus. Stichting ZIJN verzorgt de mantelzorgondersteuning op Goeree-Overflakkee. Voor mensen die intensief en langdurig voor een naaste zorgen organiseren men bijeenkomsten. De eerstvolgende bijeenkomst zal zijn op dinsdag 26 januari a.s. in het Diekhuus te Middelharnis. Aanvang 13.30 uur, de middag zal duren tot ongeveer 15.30 uur. Rond 14.30 uur zal is er een pauze waarbij in de foyer de koffie/thee wordt geschonken. Deze middag betreft het een filmmiddag. Alle mantelzorgers zijn van harte welkom op deze middag. Graag doorgeven als u wilt komen, via tel. 0187 641344 of e-mail: m.walter@zijngo.nl deelname is gratis.

OOLTGENSPLAAT

Bingo OFB

Vrijdag 29 januari organiseert de bingocommissie van OFB weer een bingo-avond. De aanvang is om 20.00 uur. De zaal van de kantine van v.v. OFB is open vanaf 19.30 uur.

OUDE-TONGE

Bingo ANBO

Woensdag 20 januari organiseert de ANBO Oostflakkee weer een bingomiddag. Er worden vijf rondes gespeeld. De bingo wordt gehouden in De Grutterswei. De aanvang is 14.00 uur. De zaal is vanaf 13.00 uur geopend. De kosten zijn € 5,-. De bingo is voor zowel leden als niet-leden.

Bingo 55+

De Plaatselijke Commissie van Oude-Tonge van Stichting ZIJN organiseert voor alle 55- plussers van Oude- Tonge op woensdag 27 januari een bingomiddag met leuke prijzen. De middag begint om 14.00 uur. De kosten zijn € 3,50 per persoon. De middag wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27 in Oude-Tonge.

OUDDORP

Oudhollandse poteravond

Liefhebbers van een oer oudhollandse poteravond kunnen op maandag 25 januari aan hun trekken komen. Voor die dag organiseert de Gereformeerde kerk Ouddorp, als vanouds, een poteravond. Een ieders is welkom in de zaal van RCN Toppershoedje (Strandweg 2, 3253 LR te Ouddorp). Aanvang 19.00 uur / inloop 18.30 uur. Wel een eigen bord en bestek meenemen. Volgens de organisatie belooft het een gezellige avond te worden met soep vooraf, poters en spek en een toetje na. De kosten zijn € 12,50. Voor deelname kunt u zich opgeven via telefoonnummer 0187-683997 of via de mail naar nagtegaal66@hotmail.com / mariekesantifort@live.nl

Tabletcafé in de Bibliotheek

Op vrijdag 29 januari, van 18.00 tot 20.00 uur organiseert Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta een Tabletcafé in bibliotheekvestiging Ouddorp. Alle gebruikers van een iPad of een andere tablet zijn van harte welkom. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunt u uw ervaringen met elkaar delen, programmatips uitwisselen en op deze manier meer uit uw tablet te halen. TIP: neem uw tablet mee. Ook als u nog geen tablet heeft, maar wel geïnteresseerd bent in de mogelijkheden bent u van harte welkom om aan te schuiven. De toegang is gratis.

STELLENDAM

Gebedsdienst

Deze week organiseert de Evangelische Alliantie (EA) opnieuw de Week van Gebed. Het thema is 'Het woord is aan jou!'. Dit thema is gebaseerd op de Bijbeltekst uit 1 Petrus 2:9-10 waarin opgeroepen wordt de grote daden van God te verkondigen. Christenen in heel de wereld komen in de Week van Gebed rondom dit thema samen voor bezinning en gebed voor elkaar, de volkeren en voor de nood in de wereld. Ook in Stellendam is er een interkerkelijke gebedsbijeenkomst, voorgangers zijn ds W.J. van de Griend en ds D. Hoolwerf. Ieder die mee wil bidden is hartelijk welkom. De gebedssamenkomst in Stellendam vindt plaats op woensdag 20 januari 21.30 uur in de Hervormde Kerk, De samenkomst duurt ongeveer een half uur.
Voor meer informatie kunt u kijken op www.weekvangebed.nl of contact opnemen met ds.D.Hoolwerf (0187 701007)/ d.hoolwerf@kpnmail.nl.

Bingo-avond

Inloop Caleido organiseert een keer per maand een avondactiviteit. Een ieders is woensdagavond 20 januari welkom van 19.00 tot 21.00 uur voor een 'ouderwetse gezellige' bingo-avond. De kosten zijn € 5,-. Dit is inclusief koffie/thee en een hapje en drankje. De avond wordt gehouden in verenigingsgebouw 'De Rank' Bosschieterstraat 6.

Inloop Caleido

Dinsdag en donderdag staan de deuren van Inloop Caleido weer open vanaf 10.00 uur. Elke dinsdag is men geopend tot 13.00 uur en op de donderdag tot 16.00 uur. Men kan er terecht voor ontmoeting, gratis bakje koffie/thee, creatieve activiteiten, koken/bakken. Dus voor elk wat wils. Op donderdag 21 januari staat er een middag: creatief met wol gepland.

Volkstuinen beschikbaar

Aan de Voorstraat te Stellendam, achter de huisartsenpraktijk, heeft de volkstuinvereniging "Stellendam" een volkstuinencomplex. Er is nog een aantal tuinen te huur met een oppervlakte van 150 vierkante meter. "Tuinieren is een leuke en gezonde hobby en levert eigen aardappelen, groente en fruit op", aldus de mensen van de volkstuinvereniging. Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen met de secretaris Co Nagtegaal, 06-13650043 of J.Nagtegaal51@upcmail.nl.

Ron de Rover bij RTV SLOGO

GOEREE-OVERFLAKEE - In de uitzending van donderdag 21 januari 2016 van Polivak op RTV SLOGO is er een gesprek van verslaggever Jan van Gurp met het raadslid Ron de Rover. Hij is lid en voorzitter van de fractie van de ChristenUnie.

Een breed scala aan onderwerpen zal met hem worden besproken. De rol van de gemeente in de problematiek rondom de vluchtelingen; de duurzaamheid en innovatie van een aantal sectoren in de gemeente; de bereikbaarheid van het KCC, dus gemeentehuis; participatiesamenleving; stand van zaken onderzoek Berenschot naar vermeende onregelmatigheden; de goede kwaliteit van het onderwijs; de zichtbaarheid van zijn fractie ook in relatie tot het coalitieakkoord; de functie van het presidium; een energie neutrale gemeente in 2020 en nog een aantal losse onderwerpen.

Het programma Polivak wordt uitgezonden op donderdagavond vanaf 19.00 uur, de herhaling op dinsdagmorgen vanaf 9.00 uur en via "programma gemist".

Wie een politiek onderwerp heeft dat men onder de aandacht wil brengen bij de inwoners van Goeree Overflakkee. Of wie politiek geïnteresseerd is en mee wil werken aan het programma Polivak als bijvoorbeeld technicus of redactiemedewerker, kan dit doorgeven via polivak@rtvslogo.nl

Reis PCOB naar Polen

GOEREE-OVERFLAKKEE - PCOB Goeree-Overflakkee gaat op 9-daagse reis naar Polen met bezoek aan o.a. Krakau en Auschwitz van 23/31 mei 2016.

Eeuwenlang was Krakau de hoofdstad van Polen, de troon voor koningen en een magneet voor schrijvers, schilders en artiesten. Door hun invloed is de binnenstad van Krakau vandaag de dag een waar openluchtmuseum en staat het in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Volgens de PCOB is ook indrukwekkend het bezoek aan het voormalige concentratiekamp Auschwitz en aan Birkenau. "Zeker aanleiding tot bezinning".
Mensen die geen lid zijn van de PCOB kunnen ook met de reis. Opgeven vóór 1 februari.

Deze reis is op basis van half pension. Richtprijs ongeveer € 600,-- onder voorbehoud. Meer info via reisleider Jan van Gurp: 0187-480451.

Start 15+ fellowship in Stellendam

STELLENDAM - De Stichting Hervormde Jeugdraad Stellendam gaat zaterdag 30 januari starten met een 15+ fellowship.

Volgens de organisatoren is dit is tot stand gekomen omdat blijkt dat de jongeren vanaf ongeveer 15 jaar geen aansluiting meer hebben bij de jongsten van de andere clubs. "En ook omdat we onze jongeren graag een verantwoorde invulling willen bieden voor de zaterdagavond".
In eerste instantie hoopt men elke laatste zaterdag van de maand bij elkaar te komen in `De Schuur` aan de Bosschieterstraat te Stellendam. De avonden hebben een open karakter met een vrije inloop vanaf 20.00 uur. Rond 23.00 uur sluit men de deuren weer. Alle jongeren vanaf 15 jaar zijn welkom.

Samenwerking GOEDvoorGOED en Stal van Eck

MIDDELHARNIS - GOEDvoorGOED biedt vanaf begin dit jaar ook dagbesteding aan bij Stal van Eck.

Joost van Welsenis van GOEDvoorGOED en Peter van Eck van Stal van Eck leerden elkaar in het najaar van 2015 kennen. Leo Pronk, van het Thomashuis Middelharnis, bracht beide mannen met elkaar in contact: 'ik denk dat jullie elkaar mooi kunnen aanvullen'. Zo begon een voorzichtige samenwerking. Medewerkers van GOEDvoorGOED voerden diverse klussen uit bij de Stal van Eck. Al snel ontstond er enthousiasme bij zowel de medewerkers van het kringloopcentrum als ook bij Peter en zijn vrouw Liesbeth. 'Dit werkt en dit is leuk, hier kunnen we meer mee'

"Stal van Eck biedt een mooie aanvulling op de werkzaamheden die al aangeboden worden binnen het kringloopcentrum. Buiten bezig zijn, allerhande klussen doen, maar vooral de (pension) paarden hebben hun aantrekkingskracht.
Zoals alles wat start bij GOEDvoorGOED is het nu ook weer; we zien wel hoe het precies gaat lopen, we starten en zien waar men behoefte aan heeft en kijken of we dat kunnen bieden.
Met nadruk geldt ook hier: iedereen is welkom. Wat de achtergrond ook is, zoek je een leuke plek op een (paarden)boerderij neem dan vrijblijvend contact op met de medewerkers van GOEDvoorGOED", aldus de uitnodiging van de initiatiefnemers.

HELLEVOETSLUIS - Op maandagavond 25 januari 2016 gaat de cursus 'Alles Voor Een Leuker Leven' van start. De organisatie is in handen van de Bibliotheek en de Volksuniversiteit.

De cursus wordt gegeven door Saskia Hameeteman uit Ouddorp. De cursuskosten zijn € 100,- voor acht lessen.
Eigenwaardegevoel en Zelfvertrouwen, Omgaan met de Buitenwereld, Nee-zeggen en Assertiviteit, Hoe kan ik mijn gedachten trainen? Van Negatief naar Positief denken. Gedachten en Antwoordgedachten.
Hoe ga ik om met Angsten? Hoe maak ik mijn hoofd Leeg? Prop-Prullenbak! Wat doe ik al ik een negatief gevoel heb? Van Slachtoffer naar Dader. Het verschil tussen Moeten en Graag Willen.

Waarom ik beter Niet Boos kan worden. Hoe ga ik om met Teleurstellingen? Zet jezelf niet Op Slot. "Stel je voor dat…." of "Als het nou eens…"
Meer info via http://www.leerenbeleef.nl/Cursussen?cursusid=852

Sportvereniging voor hartpatiënten voorzien van nieuwe shirts

MIDDELHARNIS – In december mochten de leden van de Sportclub voor Hartpatiënten (SHP) nieuwe shirts in ontvangst nemen van hun trouwe sponsor Buijsse Mode, waarvoor de sportvereniging heel dankbaar is. Op 4 januari gingen de sportavonden weer van start en konden de nieuwe shirts worden ingewijd. Al 26 jaar lang is de SHP twee maal per week actief in Sportcomplex 'De Staver'. Een zelfstandige sportvereniging voor en door hartpatiënten. Want al hebben de leden stuk voor stuk het een en ander meegemaakt, ze zijn er allemaal van overtuigd, dat stilzitten geen optie is.

De Sportclub voor Hartpatiënten in de nieuwe shirts. Foto: Mirjam Terhoeve

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Natuurlijk gaat het iedere maandag- en donderdagavond vooral om de sport, maar ook het sociale contact speelt een grote rol bij de vereniging. Niet dat het een en al kommer en kwel is "Juist niet", benadrukt voorzitter Rita van de Nieuwendijk. "Het is niet zo dat we altijd onze medische problemen uitdragen, maar komt dit wel ter sprake en er is belangstelling en begrip voor elkaar. De sfeer is altijd prima. De leden komen van geheel Goeree-Overflakkee en zijn van alle leeftijden. Van achter in de 40 tot 84 jaar. Het is immers heerlijk om een uurtje te sporten. We beginnen altijd met een halfuurtje lichaamscholing/cardiofitness. Dit is heel gevarieerd en altijd weer anders. Daarna gaan we een half uurtje volleyballen of badmintonnen. De lessen worden verzorgd door de professionele docente Annie Doornheim en er is ook altijd een arts of verpleegkundige aanwezig. Gelukkig hebben we ze bijna nooit nodig gehad, maar het geeft wel een gerust gevoel, dat ze er zijn in geval van nood".

Financieel onafhankelijk

De SHP werd 26 jaar geleden opgericht, omdat er geen sportrevalidatie mogelijk was op het eiland, terwijl daar wel vraag naar was. "De vereniging werkt geheel op eigen kracht en krijgt geen subsidies of enige andere vorm van financiering", vult bestuurslid Ton van der Wielen aan. "Omdat wij een eilandelijke vereniging zijn, was subsidie in het verleden niet mogelijk in de gemeente Middelharnis. Thans worden de subsidies voor heel veel verenigingen afgebouwd. Echter, de SHP is niet te vergelijken met andere verenigingen: we willen immers preventief en om gezondheidsredenen actief zijn en blijven. Juist om die reden zal er "zo nodig" van de gemeente in de toekomst enige cohesie welkom zijn. Het bestuur wordt gevormd door een vijftal leden. We hebben geen winstbejag, maar proberen kostendekkend te werken en dat is tot op heden gelukt, zonder een absurd hoge contributie te vragen. Mits de kosten gelijk blijven ten opzichte van de contributie inkomsten".

Stimuleren

"Het is jammer, dat vele hart- en vaatpatiënten niet weten, dat we er zijn", gaat Rita verder. "Vanuit de medische wereld wordt niet altijd kenbaar gemaakt, dat deze mogelijkheid bestaat. Dit zou meer gestimuleerd moeten worden. Een gemiste kans, wat ons betreft. Juist voor hartpatiënten is het heel belangrijk om in beweging te blijven. De meeste leden zijn hier gekomen via de mond-op-mondreclame . Dat is mooi natuurlijk, maar het zou fijn zijn als ook de huisartsen en specialisten hun patiënten zouden willen attenderen op onze club. Bij diverse huisartsenposten en in het ziekenhuis zijn informatiefolders neergelegd. We adviseren iedereen om er eens naar te kijken of ernaar te vragen bij een bezoek aan de huisarts of ziekenhuis".
Naast de wekelijkse sportuurtjes worden er zo nu en dan ook andere activiteiten georganiseerd. Na de eerste sportavond in het nieuwe jaar, wordt er gezellig nagepraat. Tevens wordt dan bekend gemaakt wie er in het afgelopen jaar het meest aanwezig is geweest. In 2015 was dat Jan Schipper, een verdienstelijk en behulpzaam lid. Hij ontving hiervoor een wisselbeker. Daarnaast gaat men in het voorjaar met partners een keer uit eten en in de zomer worden er een paar fietstochten georganiseerd. Deze activiteiten zijn geheel vrijblijvend maar worden ervaren als gezellige bijkomstigheden.

Lid worden

Wat Ton en Rita betreft komen er nog heel veel nieuwe leden bij. "Mensen, die al hart en -vaatpatiënt zijn he", grapt Ton. "We hopen natuurlijk niet dat er heel veel nieuwe hartpatiënten bijkomen. Momenteel tellen we ruim 30 leden, maar er kunnen nog heel veel mensen bij. Om lid te worden heeft men een verklaring van de behandelend arts/cardioloog of vaatchirurg nodig. Ook het medicijngebruik dient te worden opgegeven. Overigens bestaat de mogelijkheid, dat ook de partners lid kunnen worden van onze club".

Wie interesse heeft kan vrijblijvend een training bijwonen. U bent van harte welkom! De Sportvereniging Hart Patiënten traint op maandagavond van 18.30 tot 19.30 uur en op donderdagvond van 18.15 tot 19.15 uur in Sportcomplex 'De Staver', Olympiaweg 32 te Sommelsdijk.


Voor meer informatie kan men ook contact opnemen met Rita van de Nieuwendijk via a.nieuwendijk@upcmail.nl of 0187-484108 of met Ton van der Wielen via teni@kpnmail.nl of 06 51561031


De SHP is aangesloten bij de Stichting Hart & Vaatgroep, partner van de Hartstichting.

Coöperatie Zorg op Zuid kiest voor één gezamenlijk patiëntendossier

Vertegenwoordigers van de vier ziekenhuizen, ChipSoft en D&A medical group bij de ondertekening.

GOEREE-OVERFLAKKEE - De vier samenwerkende ziekenhuizen binnen de 'Coöperatie Zorg op Zuid' stappen over op één gezamenlijk elektronisch patiëntendossier (EPD). De coöperatie, bestaande uit Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, het Ikazia Ziekenhuis, het Maasstad Ziekenhuis en het Spijkenisse Medisch Centrum nemen HiX in gebruik, het EPD van ChipSoft. Het is de eerste keer dat vier zelfstandige ziekenhuizen met één EPD-systeem gaan werken.

"Het nieuwe EPD-systeem draagt bij aan het verbeteren van de zorgkwaliteit en patiëntveiligheid in de regio", aldus Anton Westerlaken namens de coöperatie. "Onze zorgverleners kunnen met het gezamenlijke EPD veel gemakkelijker en sneller samenwerken. Het maakt het mogelijk om efficiënter patiëntinformatie te delen, zowel met de ziekenhuizen onderling als met de ketenpartners, zoals huisartsen, apothekers en laboratoria. D&A medical group heeft ons begeleid bij het intensieve proces om te komen tot een gezamenlijk doel."

Voordelen gezamenlijk EPD

Algemeen directeur Hans Mulder van ChipSoft kijkt uit naar de start van dit unieke project, dat mogelijk is dankzij de 'multibedrijven-inrichting' binnen HiX. "In dit systeem kan patiëntinformatie waar gewenst worden gedeeld en worden afgeschermd waar het moet", aldus Mulder. "Na akkoord van de patiënt zijn de gegevens beschikbaar voor alle samenwerkende behandelaren, ongeacht de ziekenhuislocatie."

"De ziekenhuizen werken daarnaast met één centraal planningsysteem voor het maken van afspraken. Dat bestaat uit één database en één beheerorganisatie voor alle vier de ziekenhuizen. De financiële afhandeling van de geleverde patiëntenzorg blijft van elkaar gescheiden. Zo profiteren de ziekenhuizen van alle voordelen van een gezamenlijk EPD-systeem, terwijl ze volledig zelfstandig blijven. Wij zijn hiermee - in ieder geval in Nederland - koploper en misschien zelfs in heel Europa. Onze verwachting is dat meerdere regio's in Nederland dit voorbeeld van de Coöperatie Zorg op Zuid zullen volgen."

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, het Ikazia Ziekenhuis, het Maasstad Ziekenhuis en het Spijkenisse Medisch Centrum vormen samen de Coöperatie Zorg op Zuid en werken in dat kader intensief samen.

Benefietconcert voor kansarme kinderen in Uganda

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zaterdag 6 februari is er een bijzondere muziekvoorstelling in het Diekhuus. Een benefietconcert voor kansarme kinderen in Uganda. WatchEls, Sir Oliversband en Integendeel geven deze avond een spetterend optreden.

Watch Els speelt een breed, herkenbaar repertoire van stevige rock tot ballads, maar schuwt ook uitstapjes naar funk en jazz niet. De Sir Oliversband is een groep enthousiaste amateurs die een breed repertoire spelen van Glenn Miller tot Adele.
Drie Flakkeenaars, Peta en Erwin Grootenboer en Leontine Verolme gaan in Uganda een halve marathon (sponsor)lopen met als doel een betere toekomst bieden voor de allerarmste kinderen en hun gezinnen.

"Wij leven in een land met zoveel rijkdom. We hebben genoeg te eten, een fatsoenlijk dak boven ons hoofd, de kinderen kunnen in vrijheid naar school en leren. In een land zoveel kilometer verderop is dat voor kinderen zo anders. Het is maar de vraag of er in ieder geval één maaltijd per dag is. Daarom willen we ons dit jaar inzetten voor het strijden voor gerechtigheid voor de kids in Uganda. Je inzetten voor kinderen van minder bedeelden en daarmee helpen een toekomst te bieden", aldus de lopers, die ieder € 10.000 meenemen voor een betere toekomst van de kids aldaar. Door allerlei acties proberen ze het bedrag bij elkaar te vergaren en nu dus het benefietconcert.
Het concert wordt gehouden op zaterdag 6 februari in de Rabobankzaal van Het Diekhuus in Middelharnis.

De aanvang is 19.00 uur en de entree is € 10,-. Reserven via www.hetdiekhuus.nl

Competitie tafeltennis Oude-Tonge

De kampioenen van Oude-Tonge.

OUDE-TONGE - Afgelopen najaar is het eerste duoteam van tafeltennisvereniging Oude-Tonge kampioen geworden in de 5e klasse.

Het team bestaande uit Piet Both, Richard Koppelaar en Pavel Beglarjan eindigde op een gedeelde eerste plaats met het team van de Sprint uit Brielle. Beide teams behaalden 33 punten maar in hun onderlinge confrontaties had Oude-Tonge tweemaal met 4-1 gewonnen en dus werden zij tot kampioen uitgeroepen. In de aankomende voorjaarscompetitie mogen zij het een treetje hogerop gaan proberen in de 4e klasse. Het tweede duo team van Oude-Tonge bestaande uit Ger Berendsen, Adrie Rijk en Hans Both presteerde ook boven verwachting en eindigde op een keurige tweede plaats eveneens in de 5e klasse duo. Zij behaalden 31 punten, 4 punten achter kampioen Sorry uit Oud-Beyerland. Tafeltennisvereniging Oude-Tonge speelt elke dinsdagavond in de sporthal van de Grutterswei. De junioren (tot 18 jaar) spelen van 19.30 tot 20.30 uur en de senioren van 19.30 tot 22.30 uur. Voor nieuwe leden die zich in het voorjaar aanmelden, geldt een aanbod dat ze 5 keer gratis mogen meetrainen en vrij spelen om kennis te maken met de tafeltennissport.

Nationale Voorleesdagen "We hebben er een geitje bij!"

MIDDELHARNIS – Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt hen veel plezier. Om u te helpen bij het voorlezen aan de allerkleinsten, zijn er speciaal voor peuters en kleuters de Nationale Voorleesdagen.

De Nationale Voorleesdagen (27 januari t/m 6 februari 2016) worden dit jaar weer smakelijk en feestelijk geopend met het Voorleesontbijt op woensdagmorgen 27 januari.

Alle peuters en kleuters tot 6 jaar en hun ouders/verzorgers zijn van harte welkom in de bibliotheken van Hellevoetsluis en Middelharnis. Dit jaar wordt na het ontbijt voorgelezen uit het Prentenboek van het Jaar "We hebben er een geitje bij!" van Marjet Huiberts. In het prentenboek wordt er op de kinderboerderij een nieuwe bewoner geboren. Elke prent is de moeite waard om bekeken te worden en geeft aanleiding om interactief aan uw kind voor te lezen.

Tijdens de Nationale Voorleesdagen kunnen kinderen tot 6 jaar gratis lid worden van de bibliotheek. Zolang de voorraad strekt ontvangen ze bij inschrijving ook nog een leuk presentje.

Vestiging Middelharnis en Vestiging Hellevoetsluis, Aanvang 09.00 uur, toegang gratis, vooraf aanmelden noodzakelijk. Aanmelden via www.leerenbeleef.nl

SOMMELSDIJK - Woensdagmiddag 20 januari is er 'bingo net even iets anders' voor de jeugd van 4 t/m 12 jaar bij Wijkvereniging de Zwaluw in Sommelsdijk. Het begint om 14.00 en is om 15.30 uur afgelopen. De bingo kost € 2,- voor de hele middag, inclusief een glaasje limonade en wat lekkers. Voor de allerkleinsten graag begeleiding.

Afscheid van dokterspaar Nijhof en De Moree

De gehele 'crew' van de huisartsenpraktijk met familie en kinderen.

OOLTGENSPLAAT – Zaterdag namen Ooltgensplaat, Achthuizen en Langstraat afscheid van het dokterspaar Nijhof en De Moree. Daarnaast werd er kennisgemaakt met de nieuwe huisartsen: Boon en Driece.

Er gingen al lange tijd geruchten dat de dokteren in Ooltgensplaat gingen stoppen en dat naar vervanging werd gezocht. Maar dit bleef bij geruchten, totdat er een brief bij alle patiënten van de artsen Nijhof en De Moree binnen kwam waarin hun stoppen werd aangekondigd en tevens de namen van hun opvolgers werden bekend gemaakt.

Zaterdag was een afscheidsreceptie in het MFC 't Centrum door het artsenechtpaar georganiseerd en kon er kennis worden gemaakt met de nieuwe artsen Boon en Driece met hun families.

In Ooltgensplaat heeft op verzoek van enkele inwoners de Dorpsraad een actie opgestart die met hulp van mevr. J. Poortvliet-de Vos en de heer Willy Heintjes is uitgemond in een heel bijzondere activiteit.

Alle basisscholen in Ooltgensplaat en Achthuizen hebben meegewerkt aan een herinneringsboek en in dit herinneringsboek is ook een bijdrage toegevoegd van een van de oudste patiënten van Nijhof en De Moree: Piet in t Veld. De archivaris van Ooltgensplaat beschikte nog over foto's van de komst van het jonge dokterspaar zo'n dertig geleden in Ooltgensplaat. Zij waren ook aanwezig bij het afscheid van dokter Kramers. Ook Piet in 't Veld was op deze afscheidsreceptie ook weer aanwezig.

De afscheidsrecepties werd door zeker 400 personen bezocht. Op een bepaald moment stonden de gasten, die afscheid wilden nemen, buiten te wachten. Het personeel van 't Cenrtum voorzag deze mensen ook buiten van koffie en thee.

Tijdens deze receptie werden cadeaus aangeboden en ook was er gelegeneheidf om een financiële bijdrage te schenken dat door het doktersechtpaar geschonken zou worden aan een goed doel. Alle inwoners van de kernen Ooltgensplaat, Achthuizen en de Langstraat waren hier door een brief van het actiecomité op de hoogte gesteld.

Tijdens een korte toespraak heeft Gerrit Poortvliet nog stil gestaan bij de veranderde positie van een huisarts in zijn of haar praktijk en hij heeft een huisarts vergeleken bij een kassière bij de supermarkt. Je kan er nooit omheen. De huisarts die een centrale rol speel in de zorg en de kassière die een centrale speelt in het verkrijgen van het dagelijkse voedsel. Hij wenst het dokterspaar een goed tijd toe in het Utrechtse, nabij de kinderen en kleinkinderen en hij sprak de hoop uit dat dokter Driece en zijn gezin het goed naar hun zin zullen krijgen in Ooltgensplaat en dat dit misschien een stimulans kan zijn voor dokter Boon om ook in Ooltgensplaat te komen wonen.

Aan het slot van de geanimeerde receptie verzocht het echtpaar Nijhof om bekend te maken waaraan het geld zou worden overgemaakt. Poortvliet deelde dit graag mee. Het dokterspaar had besloten dit te schenken aan War Child, de organisatie die kinderen met een oorlogssyndroom weer probeert terug te brengen in de vredesmaatschappij.

5e Tulpenwandeltocht met prachtige routes
'Deelnemers 10 km worden vervoerd naar tulpenrijk gebied

Een stempelpost tijdens de Tulpenwandeltocht van 2014. Archieffoto Eilanden-Nieuws

MIDDELHARNIS - Zaterdag 16 april 2016 staat de 5e Tulpenwandeltocht door polders en over dijken rond Middelharnis op de agenda. Start en finish zijn weer bij AV Flakkee aan de Oostplaatseweg in Middelharnis.

De te wandelen afstanden tijdens deze editie zijn 10, 17,5, 25 en 40 km. De twee langste afstanden starten 8 uur, de overige om 9 uur. De organisatie heeft vier prachtige routes vastgesteld. Op veler verzoek bestaat de mogelijkheid om de route van de 25 km in de middag te fietsen. Dit op proef en vanwege het eerste lustrum.

De lokale goede doelen voor deze editie zijn: Stichting GO Mobiel, Stichting GO Special Kids en Stichting Huifbedrijden Goeree-Overflakkee. Vanwege de vele verzoek om veel tulpenvelden te mogen bewonderen worden de deelnemers aan de 10km vanaf het terrein van AV Flakkee vervoerd naar een tulpenrijkgebied tussen Sommelsdijk en Nieuwe Tonge Ze wandelen vanaf daar o.a. door natuurgebied 'De Vliegers' naar de kantine van AV Flakkee. Langs de route liggen minstens 6 tulpenvelden en de route voert slechts voor een klein deel door de bebouwde kom. De wandelaars van de drie langste afstanden stempelen op de (tulpen)boerderij van de familie Wesdorp aan de Kleiburgseweg in Sommelsdijk. Ook café De Tram, Manege Oostmoer en de dorpskern Stad aan 't Haringvliet worden aangedaan.

Ook dit jaar is de 40 kilometer aan de route toegevoegd. Van de in totaal ruim 570 deelnemers aan de vorige editie liepen er 49 de langste afstand. Alle deelnemers komen langs diverse tulpenvelden en andere mooie natuur. Een aantal sponsors heeft aangegeven weer bij te willen dragen en de eerste vrijwilligers hebben zich reeds aangemeld. De organisatie is van mening, dat er vier gevarieerde routes zijn vastgesteld, waarbij natuur, gezelligheid en sportief bezig zijn hand in hand gaan. De organisatie hoopt weer op veel deelnemers en lekker wandelweer. De opbrengst van het inschrijfgeld en de sponsoring komt geheel ten goede aan de genoemde goede doelen. Nadere informatie is binnenkort te verkrijgen via de www.facebook.com/tulpenwandeltocht en de Website van AV Flakkee.

INGEZONDEN:
Een kleine vergissing……..

In een persbericht lees ik dat er 20-1-16 een voorlichtingsbijeenkomst is voor de ontwikkeling van het leegstaande gemeentekantoor in Oude-Tonge.
Heel juist dat er via de projectontwikkelaar getracht wordt om hieraan een goede bestemming te geven.
Jammer is wel dat een groep uit Oostflakkee bezig is geweest met een zelfde realisatie idee maar dan wel met gebruikers van het hele pand en verwonderlijk is nu dat er kennelijk toch weer een ontwikkelaar tussen moet zitten om iets van de grond te krijgen. De door mij genoemde groep kreeg bij het gemeentebestuur geen poot aan de grond en ook in die ontwikkeling waren starters wonen in appartementen opgenomen. Kennelijk is een ontwikkelaar zaligmakend in onze gemeente.

Maar wat is veel erger. Dat is dat het historisch besef ontbreekt.
We weten met elkaar dat het raadhuis in Ooltgensplaat het predicaat het Oude Raadhuis heeft. Dit monument verdient veel aandacht, maar laten we dan niet een gebouw wat in zeventiger jaren is gerealiseerd na een verbouwing de titel 't Oude Raedthuys mee geven.

Het zal toch niet zo zijn door dit nieuw te realiseren gebouw zo te noemen de aandacht verslapt van het monumentale pand in Ooltgensplaat.

Juist dit pand verdient veel aandacht, want de verkommering kan niet alleen door een particulier worden tegengaan. De hoeder van ons erfgoed is hier zeker verantwoordelijk voor.

Gerrit Poortvliet oud voorzitter stichting Boog.
g.poortvliet@upcmail.nl

Algemene ledenvergadering van HCGO

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op 12 januari vond de Algemene ledenvergadering van HCGO plaats. Hieronder volgt een aantal zaken die aan de orde kwamen.

Het bestuur van HCGO deed in een drieluik verslag over het seizoen 2014-2015, Erik Ter Braak, Martien Visser en Bryan Winkels gaven een uitgebreide uitleg over diverse zaken, Algemeen, Hockeytechnisch en financieel, er werden tijdens deze vergadering klinkende jaarcijfers gepresenteerd.

Er werd deze avond afscheid genomen van twee bestuursleden: Mandy Kroos en Gert-Jan Oostwouder hadden te kennen gegeven te willen stoppen met hun bestuurlijke functies. De voorzitter bedankt beide bestuursleden voor hun inspanningen. Gert-Jan werd door de Voorzitter benoemd tot Lid van Verdienste vanwege zijn grote bijdrage aan de opbouw van Hockeyclub Goeree Overflakkee. Diederik Duijser is aan het bestuur toegevoegd als nieuwe secretaris.

HCGO is nog steeds de snelst groeiende vereniging in de regio, het bestuur is trots op de geleverde prestaties en inspanningen. In de loop van het komende jaar zal er een verenigingsplan voor HCGO gepresenteerd worden.Na afloop van deze constructieve vergadering was de nieuwjaarsborrel gepland, onder het genot van een drankje en door de barcommissie verzorgde hapjes werd er door de aanwezigen gezellig nagepraat. Als iemand meer wil weten en zich afvraagt of hockey iets is voor hun kinderen, die kan kijken op HCGO.nl en kan ook langskomen bij één van de trainingsavonden. De eerste twee trainingen zijn volledig vrijblijvend.

Schotejil handhaaft zich in Nationale Zwemcompetitie

MIDDELHARNIS - De Schotejil uit Middelharnis is ook de 3e ronde in de B-afdeling van de Nationale Zwemcompetitie goed doorgekomen. In Papendrecht werd met een nagenoeg complete wedstrijdselectie prima gezwommen. Zo werd het clubrecord op 4x200m vrij door Elise Tanis, Lieske Zijlstra, Manon Middelbos en Lotte Middelbos ruim verbeterd naar 9.19.93 (1e). Laurens Kalle (9 jaar) zwom een clubrecord op 50m rugslag (39.28). Vermeldenswaardig is zeker de 100m vrij van Jacob Mackloet, die de 1-minuut grens overtuigend 'slechtte' (59.14). Daarnaast werden in totaal 30 ere-plaatsen behaald.

Winnende tijden waren er voor meerdere Schotejillers. Lyke Buscop won zowel 100m schoolslag (1.40.62) als 50m rugslag (40.52). Lieske Zijlstra sloot 100m rugslag (1.13.28) en 200m schoolslag (3.00.07) winnend af. Xander Vis wist zowel 200m schoolslag (3.06.29) als 100m rugslag (1.18.95) te winnen. Jacob Mackloet en Lotte Middelbos wonnen 200m wisselslag bij jongens en meisjes in resp. 2.26.07 en 2.34.29. Lotte Middelbos won bovendien 100m vlinderslag (1.14.64). Jorian Tanis werd 1e op 200m wisselslag (2.19.26) en Elise Tanis won de 200m schoolslag (2.50.48).

Behalve individueel was de Schotejil ook collectief erg sterk. Zo werden alle drie de estafettes gewonnen. Behalve op 4x200m vrij werd ook 4x50m vrij (2.02.00) met Elise Tanis, Bibi Middelbos, Lotte Tillema en Lieske Zijlstra en 4x100m wisselslag (4.44.07) met Dylan v.d. Groef, Jacob Mackloet, Aron Paasse en Luuk Kieviet winnend afgesloten. Nog een bevestiging een collectief sterke Schotejil was de uitslag bij meisjes tot 14 jaar, waarop Lieske Zijlstra, Lotte Tillema en Bibi Middelbos tot twee maal het volledige ere-podium opeisten.

Aansprekende persoonlijke progressie was er o.a. voor Lotte Tillema op 100m rugslag (1.19.19) en 200m schoolslag (3.15.57). Laurentien Diepenhorst zwom een dik op 200m wisselslag (3.19.28).

Helaas is dit berichtje nodig. Wij hadden gehoopt dat in het pas begonnen jaar het meenemen van producten uit de kar zonder te betalen over zou zijn.
Helaas moesten wij veronderstellen dat afgelopen vrijdag 2 dozen eieren, 2 dozen koekjes en een cake meegenomen zijn zonder te betalen.

Omdat wij een vermoeden hebben om wie het gaat, willen wij heel dringend, maar vriendelijk u verzoeken om de schuld te komen betalen. Wij zouden het zeer op prijs stellen, omdat de opbrengst van deze kar niet is om onze eigen zak te spekken, maar voor doelen die het zo nodig hebben. Namens de goede doelen, onze hartelijke dank!

Familie Slingerland
hg.slingerland@kliksafe.nl