info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

7 juli 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 7 juli 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Dorpsraad Ouddorp in de startblokken

OUDDORP - Binnenkort zal de woonkern Ouddorp formeel een eigen dorpsraad hebben. De Dorpsraad in oprichting (i.o.) in Ouddorp is er in geslaagd een vertegenwoordiging uit verschillende lagen in de woonkern van Ouddorp bij elkaar te brengen. Er is gekozen voor een stichtingsvorm. Op dit moment worden de laatste zaken geregeld.

Het bestuur van de dorpsraad, samengesteld uit de woonkern Ouddorp, bestaat uit: Ellen Mastenbroek – voorzitter, Peter Grinwis - secretaris, Jan Hameeteman – penningmeester, Bert Meijer – algemeen bestuurslid en Matty Akershoek – algemeen bestuurslid.

Statuten

De conceptstatuten zijn klaar, deze liggen binnenkort bij de notaris. In de statuten is onder andere geregeld dat de dorpsraad breed is samengesteld uit zoveel mogelijk geledingen uit de genoemde woonkern. Zodra de statuten klaar zijn en de dorpsraad ermee heeft ingestemd zal de oprichtingsvergadering plaatsvinden. Vanaf dat moment heeft de woonkern Ouddorp formeel een eigen Dorpsraad.

Bijeenkomsten

De dorpsraad is van plan enkele keren per jaar grote openbare bijeenkomsten te houden over een thema, o.a. over: infrastructuur, bereikbaarheid (N57), toegankelijkheid (natuur en stranden), openbaar vervoer, wonen (starters en ouderen), economie, landbouw, toerisme en recreatie, leefbaarheid en veiligheid, voorzieningen, duurzaamheid (alternatieve energie), natuur en cultuur, jeugd- en ouderenbeleid. Uiteraard kan het ook gaan over de zorgvoorzieningen die de bewoners van de Ouddorp nu en in de toekomst wensen. Ook voorlichtingsbijeenkomsten staan op de agenda, waar men interactief mee kan denken in de verdere vormgeving van het dorpsplan.

Participatievormen en deelnemers

Op verschillende manieren kunnen de inwoners, verenigingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties, zitting nemen in de op te richten werk/klankbordgroepen en daarmee direct of indirect betrokken worden bij de totstandkoming van het dorpsplan Ouddorp. Ook kan gedacht worden aan een schriftelijke en of een digitale enquête om te inventariseren wat er leeft onder de bevolking in de woonkern Ouddorp. Hoewel de dorpsraad verheugd is dat vele burgers van Ouddorp inmiddels hun diensten hebben aangeboden om bij bepaalde onderwerpen een steentje bij te dragen, is men nog naarstig op zoek naar mensen om plaats te nemen in de diverse werkgroepen. Daarom roept de dorpsraad een ieder op die Ouddorp een warm hart toedraagt om zich aan te melden! Voor meer informatie kunt u mailen naar info@dorpsraadouddorp.nl of ga naar www.dorpsraadouddorp.nl.
Contactgegevens: Ellen Mastenbroek , telefoon: 0187 681800, email: c.mastenbroek5@kpnplanet.nl.

Stoffelijk overschot

OUDE-TONGE - Maandag 6 juli is er een stoffelijk overschot aangetroffen langs de N59 ter hoogte van Oude-Tonge. De politie heeft na onderzoek vastgesteld dat het gaat om Gerrit van der Arend. De politie gaat uit van een natuurlijke doodsoorzaak. De 83-jarige demente man was al vanaf woensdag 1 juli vermist, verschillende zoekacties leverde geen resultaat op. Van der Arend was jarenlang pastoor op het eiland.

Dronken bestuurder zorgt voor chaos

DEN BOMMEL - Vrijdagavond rond half tien heeft een automobilist op de Molendijk in Den Bommel veel schade veroorzaakt. Hij reed verschillende paaltjes omver en reed tegen een dijkwoning aan. De politie heeft de bestuurder aangehouden, uit de test kwam naar voren dat hij veel te veel had gedronken. Het rijbewijs van de automobilist is ingevorderd.

Grote hoeveelheid sigaretten

OUDE-TONGE – Gisterochtend werd op de parkeerplaats aan de N 59 te Oude-Tonge een verkeerscontrole gehouden. Tijdens die controle werd in een kofferbak twee tassen met sloffen met sigaretten aangetroffen. De Douane zoekt nog uit of er sprake is van merkvervalsing of dat er geen accijns betaald is voor deze rookwaren. Er werd ook nog een kleine hoeveelheid verdovende middelen aangetroffen.

Men of Steel Run afgelast

GOEREE-OVERFLAKKEE - De organisatie van de Men of Steel Run heeft bekend gemaakt dat het evenement niet doorgaat. De obstakelrace op de Brouwersdam stond gepland voor aanstaande zaterdag. De organisatie heeft het evenement afgelast vanwege de teleurstellende voorverkoop van toegangskaarten.

Trouwring gevonden

STELLENDAM - Zaterdag werd ter hoogte van Landwinkel Keizer aan de Damweg een trouwring gevonden. Wie deze ring heeft verloren kan contact opnemen met de redactie van Eilanden-Nieuws, telefoon 0187 471021. U wordt dan in verbinding gebracht met de vindster.

2 / 28

Agenda

Zaterdag 11 juli

SOMMELSDIJK – Pannenkoekenrestaurant bij familie Boer, Bekadeweg 32. Opbrengst t.b.v. dokterspost in Roemenië. Aanmelden via 0187 482017 of geertje95@live.nl. Zie ook www.werkgroepzegveld.nl.
STELLENDAM – Vlaggetjesdag met diverse activiteiten aan de binnen- en de buitenhaven.

Maandag 13 juli

MELISSANT – Bakkerij van Harberden. Workshop Flakkeese bolussen bakken van 19.00 uur tot 21.00 uur. Deelname kost € 20,- per persoon. Vooraf reserveren is verplicht. Bel hiervoor naar 0187 601619 of 0187 602525.

Donderdag 16 juli

OUDDORP – Hervormde Kerk. Donderdagavond-orgelconcerten door professionele organisten. Aanvang 20.00 uur. Entree € 10,-. Kinderen t/m 15 jaar gratis. Organist: Rinus Verhage.

Zaterdag 18 juli

OUDDORP – Hervormde Kerk. Inloop orgelbespelingen door predikanten en organisten. Aanvang 14.15 uur. Einde 15.15 uur. Organist: ds. C.J. Droger.
OUDDORP – Kerkgebouw Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden. Een uurtje zingen van 19.30 tot 20.30 uur.
OOLTGENSPLAAT - Repaircafé Ooltgensplaat geopend: elke derde zaterdag van de maand van 10.00 tot 14.30 uur. Locatie: Fort Prins Frederik, Havendijk 16.

Maandag 20 juli

MELISSANT – Bakkerij van Harberden. Workshop Flakkeese bolussen bakken van 19.00 uur tot 21.00 uur. Deelname kost € 20,- per persoon. Vooraf reserveren is verplicht. Bel hiervoor naar 0187 601619 of 0187 602525.

Zaterdag 25 juli

OUDDORP – Hervormde Kerk. Inloop orgelbespelingen door predikanten en organisten. Aanvang 14.15 uur. Einde 15.15 uur. Organist: Anton Weenink.

Maandag 27 juli

MELISSANT – Bakkerij van Harberden. Workshop Flakkeese bolussen bakken van 19.00 uur tot 21.00 uur. Deelname kost € 20,- per persoon. Vooraf reserveren is verplicht. Bel hiervoor naar 0187 601619 of 0187 602525.

Dinsdag 28 juli

OUDDORP – Fietstocht over de kop van Goeree t.b.v. Diaconaal gastenhuis de Oase. Start bij Kwekerij Klepper, Oudelandseweg 27, Ouddorp. Route: 22 km. Inschrijven van 18.30 tot 19.00 uur. Kosten € 2,50 p.p., max. € 10 per gezin.

Donderdag 30 juli

OUDDORP – Hervormde Kerk. Donderdagavond-orgelconcerten door professionele organisten. Aanvang 20.00 uur. Entree € 10,-. Kinderen t/m 15 jaar gratis. Organist: Abram Bezuijen.

Zaterdag 1 augustus

OUDDORP – Hervormde Kerk. Inloop orgelbespelingen door predikanten en organisten. Aanvang 14.15 uur. Einde 15.15 uur. Organist nog niet bekend.
MIDDELHARNIS – Repaircafé. Elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 13.00 uur. Locatie: Kringloop centrum Goed voor Goed, Simon Stevinweg 49.

Zaterdag 8 augustus

OUDDORP – Hervormde Kerk. Inloop orgelbespelingen door predikanten en organisten. Aanvang 14.15 uur. Einde 15.15 uur. Organist: Jan Bezuijen.

Donderdag 13 augustus
OUDDORP – Hervormde Kerk. Donderdagavond-orgelconcerten door professionele organisten. Aanvang 20.00 uur. Entree € 10,-. Kinderen t/m 15 jaar gratis. Organist: Wim Diepenhorst.

Zaterdag 15 augustus

OUDDORP – Hervormde Kerk. Inloop orgelbespelingen door predikanten en organisten. Aanvang 14.15 uur. Einde 15.15 uur. Organist: ds. G.J. Baan.
OUDDORP – Kerkgebouw Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden. Een uurtje zingen van 19.30 tot 20.30 uur.
OOLTGENSPLAAT - Repaircafé Ooltgensplaat geopend: elke derde zaterdag van de maand van 10.00 tot 14.30 uur. Locatie: Fort Prins Frederik, Havendijk 16.

Zaterdag 22 augustus

OUDDORP – Hervormde Kerk. Inloop orgelbespelingen door predikanten en organisten. Aanvang 14.15 uur. Einde 15.15 uur. Organist: ds. M.J. Middelkoop.

Verkeersfeest op De Inktvis. Foto's: Hans Villerius

DIRKSLAND – "We hebben vandaag feest, verkeersfeest, want we zijn SCHOOL op SEEF geworden!" Dat riep meester Albert donderdagmorgen 2 juli op het schoolplein van o.b.s. De Inktvis in Dirksland. Het plein stond vol kinderen, een podium en luidsprekers waren er neergezet en schooldirecteur Albert Tönissen liep er met een politiepet op het hoofd om het 'verkeersfeest' enthousiast van start te laten gaan.

Door Hans Villerius

Na "een dansje en een liedje, dat we speciaal voor vandaag hebben ingestudeerd", zoals meester Albert 't noemde, gaf hij verkeerswethouder Marnix Trouwborst het woord, die o.b.s. De Inktvis, haar leerlingen, haar meesters en juffen, maar ook de verkeersouders en vrijwilligers van harte feliciteerde met het behalen van het SCHOOL op SEEF certificaat en ieder bedankte voor zijn of haar inzet hiervoor. "Het is jullie gelukt om te slagen voor dit label! De afgelopen jaren hebben jullie hiervoor met z'n allen heel goed je best gedaan en nu mag ik aan jullie directeur het diploma uitreiken."
Een school krijgt dit label, voor verkeersveilige school, niet zomaar. Er moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo moeten in alle groepen theoretische verkeerslessen worden gegeven. In tenminste zes groepen moet ook een praktische invulling aan de verkeerslessen worden gegeven. De school moet verkeersouders hebben die de verkeerslessen mede invulling geven. En zo zijn er nog enkele criteria. Het doel van dit alles is om de leerlingen te trainen veilig aan het verkeer deel te nemen, om zo het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. Het SCHOOL op SEEF programma biedt hiervoor een structurele aanpak, die gesubsidieerd wordt door de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Goeree-Overflakkee en gecoördineerd wordt door de gemeente.
Het was wethouder Trouwborst dan ook een genoegen dat hij deze morgen aan De Inktvis het certificaat en bijbehorend muurbordje kon overhandigen. Maar daarmee was hij niet klaar. Meester Albert wilde ook wel eens weten of de wethouder zelf wel genoeg wist over verkeer. De meester had z'n eigen fiets voor de gemeentebestuurder neergezet en die moest maar eens even vertellen wat daar níet aan deugde. Het bleek nog niet eens zo eenvoudig om dit te ontdekken, maar gelukkig hielpen enkele kinderen de wethouder erbij: er zat geen bel op de fiets. Die had de meester er gauw afgeschroefd… En ook moest de wethouder eens laten zien hoe goed híj eigenlijk fietsen kan. Op de fiets zonder bel mocht hij een parcours over het schoolplein afleggen en dat ging hem uitstekend af, zodat deze morgen niet alleen De Inktvis maar ook wethouder Trouwborst mocht vieren dat hij geslaagd was.

Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en Maasstad Ziekenhuis trekken gezamenlijk op bij kinderdiabetes

Paul van der Velden (links) van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en Johan Dorresteijn van het Maasstad Ziekenhuis hebben hun handtekeningen onder de overeenkomst gezet.

DIRKSLAND/ROTTERDAM - De kinderdiabetes-teams van het Maasstad Ziekenhuis en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis gaan samen optrekken op het gebied van kinderdiabetes. "Door het zorgaanbod en de patiëntenvoorlichting met elkaar af te stemmen en kennis en ervaringen uit te wisselen krijgen de jonge diabetes mellitus patiënten in de regio optimale diabeteszorg op maat.", aldus de kinderdiabetesartsen. De samenwerking werd donderdag 2 juli door de leden van de raden van bestuur van beide ziekenhuizen geformaliseerd tijdens de officiële ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst.

Om samen te werken streven de teams naar een uniform diabetesdossier zodat gegevens tussen beide ziekenhuizen gemakkelijk kunnen worden uitgewisseld. Tevens zijn de kinderen verzekerd van behandelingen met de modernste apparatuur voor insulinetoediening en glucosemeting, inclusief continue glucose monitoring (sensor).

Hoog niveau

Kinderen met diabetes mellitus hebben veel zorg en begeleiding nodig. Beide ziekenhuizen beschikken over een multidisciplinair diabetesteam met 24/7 bereikbaarheid. In het team werken gespecialiseerde kinderartsen, gekwalificeerde kinderdiabetesverpleegkundigen, diëtisten en kinderpsychologen intensief samen om de beste zorg te verlenen. De patiënten kunnen daar voor alle (kinderdiabetes) behandelingen terecht. Ook voor andere aandoeningen kan de zorg dichtbij huis door dezelfde zorgverleners of andere specialisten worden verleend.
"Als topklinisch opleidingsziekenhuis heeft het Maasstad Ziekenhuis samenwerken binnen de regio hoog op de agenda staan. Kennis delen met Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis dat sterk verankerd is in de regio sluit aan op deze ambitie", geeft Johan Dorresteijn aan, bestuurder van het Maasstad Ziekenhuis.
"Juist voor groepen zoals kinderen met diabetes is het van groot belang dat de zorg dicht bij huis gegeven kan worden; een randvoorwaarde is dan wel dat, juist bij kinderen, de zorgkwaliteit uitstekend is. "Samen met het Maasstad Ziekenhuis optimaliseren wij de patiëntenzorg voor kinderen met diabetes mellitus", besluit Paul van der Velden, medisch lid Raad van Bestuur Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.

Goede resultaten bij het verkeersexamen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op 16 juni werd in Sommelsdijk en Middelharnis het praktisch verkeersexamen voor de groepen 7 of 8 van het basisonderwijs in Middelharnis, Sommelsdijk en Stad aan het Haringvliet georganiseerd.

Er deden 10 scholen met 13 klassen aan het praktisch verkeersexamen mee. In totaal deden er 220 leerlingen mee aan het praktisch verkeersexamen, 35 leerlingen wisten de route foutloos te rijden. Op drie na zijn alle leerlingen geslaagd.
Het schriftelijk examen werd, gelijktijdig met de andere basisscholen in Nederland, gehouden op donderdag 16 april 2015. Aan het schriftelijk examen deden 218 leerlingen mee en gelukkig zijn voor het schriftelijk examen alle leerlingen geslaagd. Dit jaar was er slechts een leerling die het schriftelijk examen foutloos wisten te maken. Hij maakte ook het praktisch examen foutloos, zodat hij met lof is geslaagd. Het is Johan Breugem van de School met de Bijbel in Sommelsdijk.
Het beste gemiddelde resultaat per groep voor het schriftelijk examen werd gehaald door de 13 leerlingen van groep 7A van de School met de Bijbel in Sommelsdijk met een gemiddelde score van slechts 2,77 fouten voor het theoretisch examen.

De meeste fouten bij het praktisch examen werden gemaakt op de onderdelen achterom kijken, richting aangeven, goed kijken op de kruispunten en de juiste plaats op de weg.

Voorafgaand aan het praktische gedeelte werden de fietsen gekeurd. Hierbij viel het op, dat vooral bij crossfietsen de zijreflectie ontbrak. Daarnaast waren bij twee van de fietsen de remmen niet in orde, ontbraken de diverse fietsen de achter-reflectors, de verlichting of de bel. Van de 220 gekeurde fietsen waren er 71 niet in orde. Op de ouders wordt een beroep gedaan er voor te zorgen dat de fietsen van de kinderen in een goede staat verkeren. Bijna alle punten zijn tegen geringe kosten te verhelpen.

Bingo in De Zwaluw

SOMMELSDIJK - Woensdag 15 juli is er weer in in het wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55 te Sommelsdijk. De aanvang is 13.30 uur de zaal is open vanaf 13.00 uur. Koffie/thee is graqtis. Er worden negen rondes gespeeld voor 3.50 euro per ronde. Daarnaast 9 gratis prijsjes.

Zaterdag Molendag Goeree-Overflakkee

Aandrijving in een korenmolen.

GOEREE-OVERFLAKKEE – De Molendag Goeree-Overflakkee, die zaterdag 11 juli wordt gehouden, staat in het teken van de techniek. De molens zijn de oudste industriële werktuigen die we kennen en inmiddels als cultureel erfgoed wereldberoemd. Molenaars en molengidsen ontvangen u graag en vertellen u alles over de molens.

Alle elf molens op het eiland zijn deze dag weer voor iedereen toegankelijk, van 10.00 tot 17.00 uur. De bezoekers van de molens kunnen - natuurlijk afhankelijk van het weer - het maalproces meemaken. Het thema van de Molendag is 'De Korenmolen als werktuig'. In bijgaande tekening toelichting over de werking van een molen.

De molenstenen

Graankorrels zijn te hard om zomaar geconsumeerd te worden. Ze moeten worden opengebroken en fijngemaakt om daarmee een betere verteerbaarheid van de voedingsstoffen te bewerkstelligen. Door het vermalen van graan ontstaat bovendien de mogelijkheid het meel te verwerken tot brood of koek. Het maalwerktuig wat voor dit proces reeds eeuwen wordt gebruikt bestaat uit twee platte stenen, waarvan de onderste, de ligger, stil ligt en de bovenste, de loper, draait. Tussen die twee stenen vindt het maalproces plaats. De stenen die hiervoor werden en worden gebruikt waren oorspronkelijk natuurstenen. Zo kennen we de Duitse of blauwe steen, die uit de Eifel komt en van vulkanische oorsprong is. Een tweede belangrijke natuursteen is de Franse steen, die samengesteld is uit stukken zoetwaterkwarts. In een latere fase kwamen ook de kunststenen in zwang, bestaande uit een maallaag, samengesteld uit stukjes natuursteen, en een ballastlaag. Op de maallaag worden, afhankelijk van het te malen product en de soort steen, scherpsels aangebracht. Aangezien de steen tijdens het maalproces langzaam iets afslijt, moet dit scherpsel regelmatig worden bijgewerkt. Dit heet scherpen of billen.

De zolders

In korenmolens hebben de diverse verdiepingen, de zolders, specifieke benamingen. De hoogste zolder ligt direct onder de kap, althans in de zogenaamde bovenkruiers (alle molens op Goeree-Overflakkee zijn bovenkruiers), deze zolder heet dan ook de kapzolder. Daaronder ligt de luizolder. Op de luizolder bevindt zich het luiwerk. Hiermee wordt maalgoed omhoog gebracht of neergelaten. Onder de luizolder ligt de steenzolder. Op de steenzolder zijn de molenstenen opgesteld, ook zien we hier het spoorwiel en de steenspillen met hun rondsels. Onder de steenzolder ligt de maalzolder (bij een grondzeiler is dit de begane grond). Deze zolder is het belangrijkste werkterrein van de molenaar. Van hieruit bedient hij de maalstenen en hier verwerkt hij het gemalen graan. Aan de zoldering hangt het lichtwerk van één of meer steenkoppels. De stelling of de bovenzijde van de belt bevindt zich bij de meeste molens ter hoogte van de maalzolder. Van daaraf kan de molenaar direct het vangtouw bereiken.

Eigen charme

Iedere molen heeft zijn eigen charme, sfeer, geschiedenis, bouwwijze en verhalen, steeds verrassend en bijzonder. Zomaar een greep uit de activiteiten van de komende Molendag: molen De Windvang te Goedereede maalt tarwe en trakteert u op een ijsje, De Korenbloem in Oude-Tonge verkoopt 7-granen pannenkoekenmeel en gaat in op de techniek, d' Oranjeboom in Nieuwe-Tonge heeft maaldemonstraties en verkoopt vele soorten meel in haar winkeltje. De Korenbloem in Sommelsdijk verkoopt de bekende molensteenkoekjes en heeft rondleidingen om 11.00, 13.00 en 15.00 uur, molen de Bommelaer in Den Bommel heeft het gezelligste winkeltje en de mooiste verhalen.
Vergeet niet het informatieboekje op de molen te vragen zodat u alles nog eens rustig kunt nalezen, of ga naar www.gomolens.nl, waar u ook de molenfietsroutes kunt downloaden.

Winkelplein Molenweg/Hoge pad heet Plein 215

De vijf ondernemers van het winkelplein in Ouddorp (Archieffoto Eilanden-Nieuws)

OUDDORP – Er is naam voor het winkelplein dat ligt aan de Molenweg/Hoge pad.

Het plein, waar vijf ondernemers hun winkels hebben heeft de naam 'Plein 215' gekregen. Dit is het resultaat van een prijsvraag die door de ondernemers werd uitgeschreven. De prijswinnaars hiervan zijn:

1e Mevr. Nolet uit Ouddorp/mevr. Van 't Geloof uit Middelharnis
2e Mevr. Nolet uit Ouddorp/mevr. Van 't Geloof uit Middelharnis
3e Mevr. Klijn uit Goedereede
4e Mevr. Giesselbach uit Rotterdam
5e Mevr. Bruggeman uit Ouddorp
Originaliteitsprijs: Mevr. Vellekoop uit Rijssen

De prijzen worden uitgereikt op zaterdag 29 augustus. De nummers 1 en 2 hadden als naam verzonnen Plein 2015. De ondernemers hebben hier de naam van afgeleid. Plein 215 ligt wat makkelijker in de mond als Plein 2015. Daarnaast kan PLEIN 215 op meerdere manieren worden uitgelegd.
Ten eerste is het plein ontstaan in 2015. Cijfer 2 staat voor 2 handen, 1 staat voor in één en 5 staat voor het aantal ondernemers op het plein. Door de handen in één te slaan is het mooie plein gecreëerd. Er vinden op dit moment nog wel wat bouwwerkzaamheden plaats, vandaar dat de onthulling van het bord en de feestelijke opening van het plein is verplaatst naar zaterdag 29 augustus. Op deze dag zal de feestelijke opening plaatsvinden en worden tal van activiteiten georganiseerd.
"Hou het Eilanden Nieuws goed in de gaten voor meer informatie over deze dag", aldus de ondernemer. Natuurlijk bent u nu al van harte welkom in één van de vijf zaken. Op Plein 215 zijn de volgende bedrijven vertegenwoordigd: Jumbo Sperling, Visrestaurant Hameeteman, Visspecialist Hameeteman, De Mik Fietsenverhuur en de Bloemensuper.

Bloemensuper is bijna klaar met verbouwing

OUDDORP – Op Plein 215 (achter de Jumbo) is de Bloemensuper bijna klaar met de verbouwing. Ondernemer Fabian Oostvogels heeft meer ruimte gekregen dan hij eerder had verwacht.

Donderdag zal het pand gereed zijn. "Hier ben ik erg blij mee want nu krijgt het plein een echt mini-tuincentrum, zodat ik een breder assortiment kan bieden en mensen niet het eiland over moeten rijden voor hun spullen. Het is toch vrij apart dat er in Ouddorp geen tuincentrum is, met zoveel toeristen en ook inwoners die bijna allemaal van planten en bloemen houden", aldus de enthousiaste ondernemer. Met de ruimte die hij nu heeft kan men ook in de winter winkelen. Er komt een potten- en mandenhoek en ook het kamerplantenassortiment wordt flink uitgebreid. Ook krijgen de bloemen hun eigen ruimte zodat de houdbaarheid en kwaliteit behouden kunnen worden. Daarnaast wordt ook de vazenafdeling en het assortiment bloemschikartikelen uitgebreid. Verder kan men er terecht voor tuinartikelen. "Er is zelfs een koffiehoek zodat mensen een bakje koffie of thee kunnen drinken terwijl ze aan het winkelen zijn", aldus Oostvogels. "Het is leuk te zien dat we als ondernemers samen zo aan de weg timmeren om het voor de klanten/gasten zo compleet en makkelijk mogelijk te maken. Zeker als we straks als plein ook aanbiedingen gaan doen en zo nu en dan wat proberen te organiseren zodat het plein altijd leeft".

Weekmarkten zijn sociaal gebeuren in dorpskernen op Goeree-Overflakkee

Een ludiek momentje. Marktmeester Jan observeert de activiteiten bij de kramen.

GOEREE-OVERFLAKKEE – "In mijn functie van marktmeester ben ik het verlengstuk van de gemeente Goeree-Overflakkee. Tegelijkertijd het aanspreekpunt voor kooplieden en bewoners rondom de locatie waar de markt wordt gehouden. Uiteraard ook voor benodigde voorzieningen, zoals stroom. Ik heb geen bemoeienis als het gaat om het aanleveren van de kramen. Ben bijvoorbeeld wel weer in beeld bij communicatie rond een correcte afgesproken plaats". Jan van Nimwegen (58) heeft een dubbelfunctie bij de gemeente. Hij is bode/marktmeester. Hij werkt zou je kunnen zeggen in zijn functie als bode voornamelijk binnen. In het gemeentehuis aan de Koningin Julianaweg en in het Bestuurscentrum het Rondeel aan de Dwarsweg, beide gebouwen in Middelharnis. In zijn functie van marktmeester is hij buiten aan het werk. Elke week vervult hij zijn taak op de zes officieel aangewezen markten op het eiland.

Tekst en foto's: Jaap Ruizeveld

Goeree-Overflakkee telt weekmarkten in Sommelsdijk (aan de Voorstraat op woensdag van 08.30-15.00 uur), Ouddorp (aan de Ring op dinsdag van 08.00-15.00 uur), Goedereede (op de Markt op donderdag van 09.00-13.00 uur), Oude-Tonge (op de Kaai op vrijdag van 08.00-12.00 uur) en op zaterdag in Dirksland (Geldersedijk van 08.00-12.30 uur) en Ooltgensplaat (Beneden Molendijk van 08.00-13.00 uur). Ook In Stellendam is er een markt. Daar hebben op donderdagmiddag van 12.30-14.30 uur vier kramen een standplaats op het Raadhuisplein. Die markt is overigens geen officieel aangewezen weekmarkt. Wel blijkt dat er een verrassend positieve uitwerking is in de combinatie van Goedereede en Stellendam, respectievelijk in de ochtend en in de middaguren op dezelfde dag. In onze reportagereeks komen wij daar op terug.

Gesprek op de Ouddorpse markt bij snijbloemen-kraam van Mulder-Barendregt.
Afstemming met Reform-koopman Bram Deij op de markt in Sommelsdijk.

Takenpakket

Jan van Nimwegen was, vanaf 1991, al bode/marktmeester in de voormalige gemeente Middelharnis. Bij de start van de fusiegemeente Goeree-Overflakkee in januari 2013 is zijn takenpakket zo ingedeeld dat hij naast bode voor de gehele eilandgemeente als marktmeester kan functioneren. Bij terugkoppelingsmomenten over marktaangelegenheden legt hij contacten met wethouder Frans Tollenaar.
Zijn er verschillen aan te geven met de invulling van de werkzaamheden als marktmeester nu en in vergelijking met destijds de zelfstandige gemeente Middelharnis? "De belangrijkste verandering is het financiële aspect", zegt Van Nimwegen. "Destijds haalde ik bij de kramen in Sommelsdijk nog het standplaatsgeld op. In 2011 besloot het toenmalige college van B en W van Middelharnis dat deze afhandeling geautomatiseerd moest worden. Dat is ook in onze huidige gemeente Goeree-Overflakkee zo ingevuld. Terugkijkend zeg je, je liep toch eventjes met veel geld op zak en voor alle veiligheid - in onze veranderde maatschappij - moet je dat nu niet meer doen".

Sociaal gebeuren

Een rondje op de markt is voor Van Nimwegen een duidelijk sociaal gebeuren. "De ene keer meer dan de andere, maar je legt altijd contacten met de kooplieden. Je hoort wat er speelt. Je signaleert reacties van bezoekers. Anderzijds geef je adviezen en je bent het aanspreekpunt als er eventueel wat onduidelijkheid is tussen de kooplieden en de door hen ingenomen kraamruimten. Iedereen weet precies alle details. Toch kan er weleens sprake zijn van verschillende interpretaties".
In de loop der jaren kent Jan de kooplieden op de verschillende weekmarkten en omgekeerd kennen zij uiteraard hem. "Er is weinig verloop op de markten", geeft de marktmeester aan. "Alle markten zijn goed bezet en dat duidt er op dat men de markthandel positief beoordeelt. De kooplieden hebben een band opgebouwd met vaste klanten en die op hun beurt vinden het prettig om bij hun aankoop een bekend en vertrouwd gezicht te zien.

Aanspreekpunt burgers

De grootte van een markt heeft uiteraard te maken met de omvang van een dorpskern en het aantal bezoekers dat uit die kern en omgeving wekelijks hun opwachting maakt. De oudste markt (nu 22 kramen) op het eiland is Sommelsdijk. Al generaties floreert deze markt op de Voorstraat. In grootte is Ouddorp (in de periode april-oktober oplopend naar 17 kramen) daaropvolgend. Maar dat wil niet zeggen dat een kleine markt, neem Goedereede met drie kramen, niet perfect past en in een behoefte voorziet. Juist die differentiatie is lokaal gericht en belangrijk". Van Nimwegen straalt enthousiasme uit als hij over "zijn markten" praat. In Sommelsdijk, in de jaren negentig van de vorige eeuw, nam hij als marktmeester daar het stokje over van Frans Both. Voortdurend denkt Jan na over uitbreidingsmogelijkheden. Welke branche wordt er op een markt gemist. Wat zou nog kunnen, waarbij ruimtelijke mogelijkheden een uiterst belangrijke rol spelen.

Dichtbij de deur

"Een marktmeester is ook aanspreekpunt voor bewoners op of rond de locatie waar de weekmarkt wordt gehouden", vult Jan aan. Die informatie wordt al meegegeven als er bijvoorbeeld een huis wordt verkocht of verhuurd in dat betreffende gebiedje. Het is niet overal even breed in ruimte. Die ene dag in de week weet je dan dat een marktkraam een aantal uren dichtbij je deur kan staan. En met een beetje overleg is nagenoeg iedereen tevreden.

Persoonlijk

Naast de aanspreekfunctie dient de marktmeester ook te letten op persoonlijke aspecten bij de kooplieden. Is er iemand jarig ? Viert een bedrijf een jubileum? Heeft men regionaal of landelijk in een bepaalde branche een prijs in de wacht gesleept? Allemaal zaken die de interne contacten en communicatie tussen de markt en zijn marktmeester zo boeiend maken. Jan van Nimwegen voelt zich als gemeentelijke functionaris als een vis in het water op de weekmarkten op Goeree-Overflakkee.

< In kader >

Wekelijkse marktreportage

De komende zomerperiode brengt Eilanden-Nieuws wekelijks een pagina over het reilen en zeilen op één van de weekmarkten in een zestal kernen op Goeree-Overflakkee. Met reacties van kooplieden en van bezoekers op de markt. Voorziet deze voorziening in een behoefte? Vinden bezoekers nog steeds, maar dan met de euro als betaalmiddel, dat de markt meerwaarde biedt en eigenlijk de oude slogan "Op de markt is je gulden een daalder waard" niets van de originele betekenis heeft verloren? Wordt de markt in de dorpskern als aanwinst gezien, als een wekelijks ontmoetingspunt, een sociaal gebeuren? Marktmeester Jan van Nimwegen geeft in dit artikel de aftrap voor de reportageserie.

Jolanda de Faria schrijft: Verborgen bloesem

Jolanda de Faria met haar eerste boek.

MIDDELHARNIS – Voor Jolanda de Faria leek het onvermijdelijk dat ze ooit een boek zou gaan schrijven. Verhalen vertellen en verzinnen was haar altijd al op 't lijf geschreven en nu is het zover: haar eerste boek 'Verborgen bloesem' ligt in de boekwinkel en waarschijnlijk volgen er meer.

Tekst en foto: Adri van der Laan

In haar beroep komt ze dagelijks in aanraking met het vertellen van verhalen, legt Jolanda de Faria uit Middelharnis uit. Zij is leerkracht op de Christelijke Basisschool 't Kompas in Den Bommel. "Vertellen doe ik heel graag en dan niet alleen verhalen uit de Bijbel, maar ook verhalen die ik zelf verzonnen heb", legt ze uit. Van kinds af aan verzon ze verhalen als ze niet kon slapen, dat werkte meestal prima. "Anderen tellen schaapjes maar ik bedenk dan verhalen en zo is het ook een beetje met mijn eerste boek gegaan. Dit verhaal hielp me niet in slaap maar hield me wakker". Daarom besloot ze dit verhaal op te schrijven en zo heeft ze in betrekkelijk korte tijd haar eerste boek geschreven.
Ze is best wel trots dat haar boek nu in de winkel ligt. "Het is heel bijzonder om je eigen boek in de boekhandel te zien liggen naast boeken van bekende auteurs." De hoofdpersoon in 'Verborgen bloesem' is Hannah. Haar relatie eindigt op een tragische manier, die verregaande vervolgen heeft voor de rest van haar leven. Ze gaat een nieuwe start maken in het Zeeuwse plaatsje Westhoeck. Daar ontmoet ze allerlei mensen, maakt nieuwe vriendschappen maar komt daardoor al snel in conflict met zichzelf en haar geloof. Gaandeweg door de mensen die God op haar pad plaatst, ontdekt ze dat vergeving geen leeg begrip is maar levensveranderend. "Vergeving en herstel zijn de belangrijkste thema's in mijn boek".
De roman is niet autobiografisch maar bevat elementen die op waarheid berusten. "Volgens mij kan het niet anders dan dat je dingen uit je eigen leven verwerkt in je boek. Ik heb in de loop der jaren veel verhalen gehoord van mensen in mijn omgeving en een aantal daarvan heb ik als basis in mijn boek gebruikt. Ik heb ze wel om toestemming gevraagd", verduidelijkt Jolanda. "Ik ben geïnteresseerd in mensen en luister graag naar hun verhaal. Het maakt je stil als je hoort wat mensen soms allemaal meemaken."

Moeilijk?

Jolanda legt uit dat het op schrift zetten van het verhaal niet zo moeilijk voor haar is geweest, "wel moet je erop letten dat de verhaallijn boeiend blijft. Dat is niet altijd even eenvoudig maar maakt het proces van schrijven wel spannend". Overigens vraagt het discipline om een boek te schrijven. "Naast mijn werk op school heb ik ieder vrij moment gebruikt om te schrijven, daar heeft mijn huishouding weleens onder geleden."
Hoewel het uiteindelijke resultaat een echt vrouwenboek is, zijn de mannen die het gelezen hebben zeer positief. "Ik lees eigenlijk nooit maar kan er niet los van komen, vertrouwde een van de mannelijke lezers me toe."
Het vervolg op 'Verborgen bloesem' is al bijna klaar en komt naar verwachting rond de herfst uit. "Ik heb het grotendeels afgerond, maar ben nog niet helemaal tevreden met een aantal hoofdstukken".

Jolanda de Faria heeft het boek via 'Brave New Books' uitgegeven, het risico ligt dan grotendeels bij de schrijver, maar er worden alleen maar boeken op bestelling gedrukt.
'Verborgen bloesem' is in een aantal boekwinkels in Ouddorp en Middelharnis verkrijgbaar en bij Bol.com voor de prijs van € 19,90. Het ISBN nummer is 9789402133325.

Puzzeltocht in het museum: een leerzaam snoepreisje

SOMMELSDIJK – De wind in de zeilen hebben. Een snoepreisje maken. Dat gaat me boven de pet. In het Streekmuseum Goeree-Overflakkee zijn tal van voorwerpen te vinden die te maken hebben met spreekwoorden en gezegden. Zelfs de halve zool is vertegenwoordigd. Basisschoolleerlingen vanaf groep 4 kunnen in groepjes een leerzame puzzeltocht door het museum maken.

Op deze manier komen kinderen spelenderwijs in aanraking met het erfgoed van Goeree-Overflakkee en het verhaal over de eilandelijke geschiedenis dat het Streekmuseum vertelt. De puzzeltocht leidt door het hele museum. Op vrijwel elke afdeling is immers wel een voorwerp te vinden dat verwijst naar een spreekwoord of gezegde. Bij elk voorwerp omcirkelen de kinderen het goede antwoord: De wind in de zeilen hebben, wat betekent dat? Ook schrijven ze een letter op die bij het voorwerp staat. Aan het eind van de puzzeltocht vormen de letters een zin. Voor iedereen is er aan het eind een verrassing.

Meedoen? De kosten bedragen 2,50 euro per scholier, inclusief verrassing en drinken. Een mooi snoepreisje, en nog zeer leerzaam ook. Opgeven via info.streekmuseum.go@kpnmail.nl, 0187-483778 of 06 5215 3169, of na 18 juli via www.cultuurgo.nl (CultuurEducatie).

Europarlementariėr van Dalen vaart mee met de SL-3

STELLENDAM - "Prachtig om in de praktijk te zien hoe duurzaam en innovatief er gevist wordt op een Nederlandse kotter", dat zei Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) bij aankomst vrijdagmorgen op de kade in Stellendam. Van Dalen was op uitnodiging van schipper Wout Boelaars van de SL-3 een nacht mee geweest op zee. De Europarlementariër zag het puls-vistuig in actie en kreeg te zien wat de invoering van de aanlandingsplicht betekent voor het werk aan boord. "Met eigen ogen heb ik kunnen zien hoe onzinnig en onwerkbaar de aanlandingsplicht is. We moeten zorgen dat levende vis gewoon terug in zee mag en dat er uitzonderingen komen voor bepaalde soorten". Schipper Wout Boelaars is blij met deze steun: "Mooi om te merken dat er ook in Brussel voor ons gestreden wordt, want wat er nu bedacht is kan gewoon niet."

Dit schip maakt gebruik van innovatieve puls-netten, maar deze techniek is helaas nog slechts op basis van een ontheffing toegestaan. Van Dalen: "Het is belangrijk dat Europa maximale ruimte geeft aan deze duurzame techniek, dat is goed voor de vis én de visserman." Bij de puls-techniek wordt met een stroomprikkel van een paar volt vis van de bodem opgeschrikt en in een net gebracht. Doordat het net over de bodem zweeft, is er geen beroering van de zeebodem. Dit geeft een besparing van 50% in brandstofverbruik. Er wordt ook fors minder ondermaatse vis gevangen en ook ander bodemleven zoals zeesterren worden met rust gelaten. Er loopt momenteel zelfs een aanvraag voor een MSC-keurmerk voor deze techniek. "Vanuit andere landen is er helaas nog veel weerstand tegen de puls-techniek. Voor een deel komt dit door onwetendheid. Daarom organiseer ik in juli een tentoonstelling in het Europees Parlement waarin de feiten en fabels over deze techniek worden besproken. Zo hoop ik mijn collega´s te kunnen overtuigen dat Europa deze innovatie moet steunen in plaats van blokkeren!", aldus Van Dalen.

Aanlandingsplicht

De goedkeuring van innovatieve technieken wordt extra belangrijk omdat er vanuit Europa een aanlandingsplicht zal worden ingevoerd. Dit houdt in dat de visser alle gevangen vis aan land moet brengen. Ook de vis die nog te klein is voor consumptie. Nu gooien vissers die gelijk weer over boord, waardoor een deel kan overleven en doorgroeien. Onder de nieuwe regels moeten ze mee aan land, wat veel laadruimte kost, maar de vis mag niet verkocht worden als voedsel voor mensen. Van Dalen: "Wij vinden dit ronduit verspilling. Verspilling van voedsel en geld."

Psychologenpraktijk OptiMent organiseert opnieuw weerbaarheidstraining

GOEREE-OVERFLAKKEE - Psychologenpraktijk OptiMent organiseert opnieuw een weerbaarheidstraining voor mensen die in de praktijk van het leven moeite ervaren met hun zelfvertrouwen, hun sociale optreden of hun (verbale) weerbaarheid.

Vorig jaar was deze training volgeboekt en nam een groep mensen met succes hieraan deel. Bij het einde van de training gaf men aan meer zelfvertrouwen te hebben gekregen en handvatten te hebben ontvangen om sociaal vaardiger te kunnen optreden. Men voelde zich meer weerbaar! Dit bereikte resultaat gaf hen moed en vertrouwen om zelfstandig te vervolgen. Psychologenpraktijk OptiMent biedt deze weerbaarheidstraining opnieuw aan in het najaar van 2015. Er zijn al diverse aanmeldingen, enkele plaatsen zijn nog beschikbaar.
De training is vooral gericht op het aanleren van vaardigheden. Er zijn diverse situaties die mensen om welke reden dan ook moeilijk of lastig vinden. In deze training wordt stilgestaan bij de reden waarom iemand in een bepaalde situatie spanning ervaart en worden handvatten aangereikt om hiermee om te gaan. Dit wordt samen geoefend. Ook naar aanleiding van het oefenen wordt gesproken en is er aandacht voor hoe men overkomt op de ander en worden adviezen gegeven. Het oefenen in de groep is voor veel mensen spannend maar tegelijkertijd heel leerzaam. Het geeft vertrouwen en bovendien baart oefening kunst. Er is een grote kans dat als de situatie later op het werk of in het gezin 'in het echt' voorkomt dat het dan inderdaad lukt om meer weerbaar te reageren. Deze training betreft een compacte training van vijf avonden.
Wilt u meer informatie over deze training of wilt u uzelf of uw werknemer hiervoor aanmelden? Neem dan contact op met de praktijk via www.OptiMent.nu. Naast deze training biedt psychologenpraktijk OptiMent psychologische behandelingen binnen de Generalistische Basis GGZ, individuele coaching en andere trainingen en cursussen aan.

OUDDORP - Op zaterdag 11 juli, tijdens de Nationale dag van de Visserij, vindt in Stellendam Vlaggetjesdag plaats. En u hoort en ziet er alles over bij RTV SLOGO. Deze dag staat bij de omroep ook in het teken van de vissersvloot, de vissers, vis en innovatie en duurzaamheid.

In het radioprogramma Goedemorgen Goeree-Overflakkee op zaterdagmorgen tussen 9.00 en 12.00 uur doet de omroep live verslag vanaf de binnenhaven in Stellendam. U hoort alles over de diverse activiteiten voor jong en oud, zoals het Proeven uit Zee plein, het Innovatieplein en de braderie. Ook zijn er gesprekken met de organisatoren van diverse workshops en wordt ervoor gekeken naar de vlootschouw die in de middag plaatsvindt.
RTV SLOGO staat zelf ook met een stand op de braderie. Bezoekers kunnen hen dan financieel steunen door donateur te worden of een envelop te trekken voor mooie prijzen. Tevens zijn er medewerkers aanwezig die u meer kunnen vertellen over de activiteiten van de omroep en kunt u de uitzendingen van omroep horen en bekijken.
De TV afdeling is deze dag ook actief; men zal beelden maken van het evenement en meevaren met de vlootschouw in de middag. Hiervan zal een mooie reportage gemaakt worden die binnenkort uitgezonden zal worden via het tv- en You Tube kanaal.
Kijk voor meer informatie op de website www.rtvslogo.nl.

Barbecue voor Stichting Ontmoeting

SOMMELSDIJK - Op vrijdag 12 juni jl. hebben vier leerlingen van de Prins Mauritsschool - Anne Verwers, Annefleur van Es, Esther Keijzer en Dorinda Joppe - een barbecue georganiseerd voor Stichting Ontmoeting bij de Exoduskerk te Sommelsdijk.

De tweede helft van het afgelopen schooljaar hebben deze leerlingen het verrijkingsvak gevolgd. Dit houdt in dat je een opdracht van een bedrijf krijgt en die uitvoert. Als opdrachtgever was Stichting Ontmoeting gekozen. Het doel van de avond was om jongeren ervan bewust te maken dat het ook zonder alcohol gezellig kan zijn. Het werd een gezellige avond met een indrukwekkend levensverhaal en geloofsgetuigenis. De leerlingen willen de spreker, C. van B., bedanken voor zijn verhaal. Ook willen ze de Agrimarkt te Middelharnis, Plus Slingerland te Middelharnis, Jumbo te Ouddorp, Slagerij Van Zuidland te Dirksland, Slagerij Bouter te Oude-Tonge, Bakkerij Koese te Sommelsdijk, Flakkee Verhuizers te Middelharnis, CSG Prins Maurits en de Exoduskerk te Sommelsdijk heel erg bedanken voor hun bijdrage aan deze geslaagde barbecue.

DIRKSLAND

Open repetitie gemengd koor Excelsior

Het gemengd koor Excelsior uit Dirksland geeft woensdag 15 juli a.s. een open repetitie op het Schakelplein in Dirksland. Het koor wil zo proberen om te kijken of er nieuwe leden bij kunnen komen. Het koor is op zoek naar alten, bassen en tenoren. Vanwege de bezetting is er een ledenstop voor sopranen; totdat de verhoudingen weer goed zijn… Het is dus gewoon een open repetitie onder leiding van Meike Warmoeskerken en Janno den Engelsman op de piano. Het koor laat werken horen waar ze mee bezig zijn. Er staat nl. nog een aantal concerten op het programma dit jaar, te weten 19 september voor de Stichting Gaan en Doen in de tennishal te Middelharnis. Dit is een benefietconcert voor schoolkinderen uit Ethiopie. Deze stichting heeft al eerdere concerten voor dit project georganiseerd en de school die er al staat heeft dringend spullen nodig en uitbreiding. De ouders zijn te arm om hun kinderen naar school te sturen maar met behulp van deze Stichting wordt dat mogelijk gemaakt. Bovendien wordt de opbrengst daar besteed en komt alles dus terecht waar het zijn moet. Toegangskaarten kosten 5 euro. Op 31 oktober werkt het koor mee aan het Korenfestival van de regionale zangersbond RZZN in Goes. En verder staan er nog twee kerstconcerten op het programma. "Heeft u interesse komt eens langs. Het is een open repetitie en wellicht bij een drankje of kopje koffie kunt u kennismaken met de leden en de muziekstukken in de pauze", aldus het koorbestuur. Het concert is buiten, afhankelijk van het weer; anders binnen en zal rond 19.45 uur aanvangen.

HERKINGEN

Zomeravondconcert Amicitia

Muziekvereniging Amicitia geeft op de laatste woensdag voor de zomervakantie een zomeravondconcert. Dit concert vindt plaats bij restaurant Bolbaken aan de haven van Herkingen. Bij dit concert zullen de fanfare, onder leiding van René Bogaarts, en het jeugdorkest Amicitia 4 Kids, onder leiding van Karla Lenstra, optreden. Zij zullen beiden een zeer gevarieerd programma ten gehore brengen. Het concert is op woensdag 8 juli, het begint om 19.30 uur en zal alleen bij mooi weer doorgaan.

MELISSANT

Theo van Teijlingen in kerkdienst

Op zondag 12 juli is er in de 'Ontmoetingskerk' in Melissant weer een bijzondere kerkdienst. Theo van Teijlingen zal aan deze dienst op zijn geheel eigen wijze invulling geven. Het Thema is 'gebroken... en toch geheeld'. Volgens de organisatie wordt het een "een mooie viering over iets heel menselijks: falen, gebroken en toch heel zijn!". De dienst begint om 9.30 uur, de kerk is te vinden aan Nieuweweg 11.

MIDDELHARNIS

Fietstocht ANBO verzet

Vanwege de extreme hitte is de fietstocht van ANBO Midden en West Flakkee verzet van 4 juli naar 11 juli. De route is iets veranderd. De kosten voor leden zijn € 7,50 en voor niet-leden € 10,00 euro. Hiervoor krijgt men onderweg koffie/thee met gebak, fruit voor onderweg en een drankje aan het eind. De tocht start om 12.30 uur van het terrein van Tieleman Keukens in Middelharnis naar Dirksland. Daar gaat de route over het nieuwe fietspad naar Stellendam, waar de fietsers bij De Paddenstoel koffie/thee met gebak krijgen. Via de slikken van Flakkee gaat het naar Restaurant Het Bolbaken in Herkingen aan de Haven. Daar is het eindpunt. Voor informatie en aanmelden kan men terecht bij Marrie Breeman, tel. 0187 484559, of bij Lenie Leydens, tel. 0187 669550.

OUDDORP

Film en knutselen in bibliotheek

Op dinsdagmiddag 14 juli wordt de Bibliotheek omgebouwd tot bioscoop en wordt er een kinderfilm vertoond. De film vertelt het verhaal van Johannes. Als Johannes op een nacht een geluid in de keuken hoort, besluit hij dit uit te zoeken. Daar stuit hij op het tien centimeter lange mannetje genaamd Wiplala…Op donderdagmiddag 23 juli kan er geknutseld worden in de Bibliotheek. Er wordt iets moois gemaakt waar de kinderen de hele zomer plezier aan kunnen hebben (als het mooi weer is). Plaatsen reserveren voor beide activiteiten kan aan de balie in de Bibliotheek, Hofdijksweg 20, of via www.leerenbeleef.nl. Dinsdag 14 juli, aanvang 14.00 uur, entree € 4,00 voor niet-leden van de bibliotheek en € 2,50 voor leden.
Donderdag 23 juli, aanvang 14.00 uur, entree € 4,00 voor niet-leden en € 2,50 voor leden.

Welkom Dienst met Remco Hakkert

Afgelopen twee jaar waren ze ook al te gast in de Doopsgezinde Gemeente: Remco Hakkert en zijn team. Op zondag 12 juli a.s. worden zij weer verwacht met het programma Together Worship. Remco Hakkert en zijn team bieden een dienstvullend concept waarin de prachtige liederen voor onze Koning centraal staan. De dienst bestaat uit het samen zingen van de mooiste liederen (van hymns tot Opwekking), een woord en solozang van Remco Hakkert, schriftlezing en gebed. De dienst is zó gevarieerd dat het jong en oud samenbindt. Ook is er ruimte voor getuigenissen vanuit de gemeente en/of vanuit het team. Deze dienst aan Dorpstienden 3 te Ouddorp begint om 18.30 uur. Iedereen is welkom, jong en oud.

SOMMELSDIJK

Zomercompetitie Denk en Zet

Vorige week werd de vijfde ronde gespeeld van de Zomercompetitie bij Damvereniging Denk en Zet. De onder tropische omstandigheden gespeelde partijen leverden de volgende uitslagen op:
A. v.d. Veer - G. Kamp 2-0
J. van Hoorn - R. Jacobs 2-0
C. Boot - A. Jelier 1-1
J. Kruik - J.J. Melaard 0-2
J. v.d. Ouden - J. Flikweert 0-2
J. Jordaan afwezig.

Pannenkoekenrestaurant

Zaterdag 11 juli kunt u van 16.30 tot 19.30 uur gezellig onbeperkt pannenkoeken eten bij familie Boer, Bekadeweg 32 te Sommelsdijk. Daarmee steunt u de bouw van een dokterspost in Berzunti, Roemenië. De prijs voor volwassen bedraagt € 5, voor kinderen t/m 12 jaar € 3. Ook uw auto kan gewassen worden. Aanmelden kan telefonisch via 0187 482017 of via e-mail geertje95@live.nl. Zie ook www.werkgroepzegveld.nl.

STELLENDAM

Oud papier

Zaterdag 11 juli wordt namens het Hervormd Jeugdwerk Stellendam weer oud papier en karton opgehaald. Men begint om 9.00 uur op de Molenkade, Nieuweweg en de Schoolstraat. Graag goed gebundeld en tijdig buiten zetten.

Concert Musica Nautica II door Sempre Crescendo

MIDDELHARNIS - Op een mooie donderdagavond in juli vond afgelopen jaar in de historische vissershaven van Middelharnis het bijzondere concert "Musica Nautica" plaats. Gezeten op een ponton in de haven traden zowel het opleidings- als het fanfareorkest van Sempre op met een zomers programma met veel Latijns-Amerikaans repertoire.

Op deze mooie zomeravond was het Vingerling en de havenkom gevuld met een groot publiek, dat getuige was van een mooi concert van Sempre Crescendo. Het publiek genoot van de aansprekende muziek onder het genot van lekkere hapjes en drankjes bij de diverse horeca op het Vingerling. Het concert werd georganiseerd door de jubilerende muziekvereniging Sempre Crescendo (125 jaar) in samenwerking met de 50 jarige watersportvereniging Flacquee.
Dit bijzondere concert vindt wegens groot succes en op veler verzoek ook nu weer plaats. Op dezelfde locatie, op een ponton in de nostalgische haven van Middelharnis, ditmaal op donderdag 9 juli. De presentatie is in handen van Margriet de Graaf, de aanvang is om 19.30 uur en toegang is gratis. Voor de pauze spelen het Opleidingsorkest en het Fanfareorkest van Sempre Crescendo, beide onder leiding van dirigent Albert-John Vervorst. Na de pauze is er een spetterend optreden van de Sir Oliver's Band uit Den Bommel.

Programma Vlaggetjesdag Stellendam

De zeemansliederen van de shantykoren hoor je al van ver. In de masten van de viskotters wapperen de vlaggetjes. Er worden nieuwe haringen weggehapt en een expert geeft uitleg over het fileren van een zojuist gevangen vis. Tijdens Vlaggetjesdag staat de haven van Stellendam bol van de activiteiten. Bezoekers maken zaterdag 11 juli van 10.00 tot 17.30 uur kennis met de visserij en alles wat daarbij komt kijken. Het hoogtepunt is de vlootschouw, waarbij de opgepoetste en versierde kotters vanaf 14.00 uur een vaartocht over het Haringvliet maken. Bezoekers mogen gratis aanmonsteren!

Er is van alles te beleven rondom de haven van Stellendam. Een overzicht van de activiteiten:

Binnenhaven
- Vlootschouw van 14.00 tot 16.00 uur.
- Proeven uit Zee Plein, gratis scholkibbeling, mosselen, garnalen en zeegroenten.
- Demonstraties garnalen pellen en vis fileren.
- Kinderactiviteiten, zoals trampoline springen en schminken.
- Palingrookwedstrijd.

Visserijschool
- Informatie over het onderwijs voor vissers in het boetlokaal.
- Demonstratie met de simulator.
- Workshops visfileren door Nico Waasdorp (docent SVO-opleiding).

InnovatiePlein
Op het InnovatiePlein tonen verschillende bedrijven hun product. Aanwezig zijn: Coöperatie Westvoorn, Elektro Westhoeve, Maaskant Shipyards, Machinefabriek Padmos, HFK Engineering BV, Van Wijk Installaties en Constructies, IJtama, Visserij-Innovatiecentrum Zuidwest, VisPluisvrij en Kimo.
- Braderie met kraampjes.
- Modelbouwvereniging Flakkee geeft demonstraties.
- Kinderplein met gratis draaimolen, zweefmolen, enz.

Shantykoor-festival
Op het Shantykoorfestival worden uit volle borst zeemansliederen gezongen. Er zijn optredens van: Op Volle Kracht, Het Veerse Scheepstuig en het Zeemanskoor.
- Helikoptervluchten door Prince helikopters.
- Mijnenveger AMS Bernisse;
- Razendsnelle speedboten (RIB's) van Dolphin Adventures
- Zeehondenopvang A Seal heeft een zeehondenplein ingericht. Daar wordt uitleg gegeven en er zijn verschillende leuke activiteiten.

Bij Oosters Metaal is het Open Huis. Belangstellenden kunnen binnenstappen om kennis te maken met het bedrijf.

16 / 28

Peter van der Klooster, aangenaam!

Met onze roots in de agrarische sector voelen we ons ook sterk verbonden met de visserij. Een markt die constant in beweging is. Dit vraagt om specialistische kennis. Graag stellen wij u daarom voor aan ons nieuwe Visserij-koppel. Samen met assistent accountmanager Sebastiaan Driece bedient accountmanager Peter van der Klooster vanaf 1 augustus de visserij-tak binnen de organisatie van Rabobank Het Haringvliet. Sebastian en Peter zullen ook aanwezig zijn op Vlaggetjesdag 2015 om u persoonlijk te ontmoeten. Wij maken graag kennis met u!

De VBGO vaart uit

Zowel op het water als op het terras langs de waterkant was het goed toeven. Foto's: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Een uitgelezen dag was 't, donderdag 2 juli, voor de jaarlijkse ledenreis van de eilandelijke ondernemers. Ieder jaar gaat de Vereniging van Bedrijven Goeree-Overflakkee op stap. Waar vorig jaar de reis naar Utrecht ging, zocht men 't dit jaar dichter bij huis, gewoon in het eigen werkgebied. En daar was niets mis mee, want wat kun je onder hoogzomerse weersomstandigheden beter doen dan een vaartocht maken op het Haringvliet en na terugkomst tot halverwege de avond op het terras genieten van diverse culinaire hoogstandjes die regelmatig worden geserveerd?

Door Hans Villerius

De bijeenkomsten die de VBGO organiseert staan altijd in het teken van in ongedwongen sfeer netwerken met elkaar: de collegiale banden aanhalen, nieuwe zakelijke contacten opdoen en mogelijk een aanzet geven om met elkaar zaken te doen. De jaarlijkse ledenreis biedt daarnaast ook veel ruimte aan ontspanning en dat is op het wijde water meer dan voorhanden.
Om met een gezelschap van zo'n honderd mannen en vrouwen het Haringvliet op te gaan, heeft de VBGO de Middelharnisse Watersportvereniging Flacquee in de arm genomen. Die zette vrijwel haar gehele vloot in om met het gezelschap buitengaats te gaan. Achttien boten – meest zeiljachten, een paar motorjachten en een enkele sloep – passeerden zo donderdag tussen de middag de sluis van het havenhoofd in Middelharnis, om daarna koers te zetten richting stuurboord, aan de noordzijde langs Tiengemeten, tot bijna aan de Haringvlietbrug, om daarna langs de zuidzijde van Tiengemeten terug te varen, langs de havenmondingen van Den Bommel en Stad aan 't Haringvliet weer het havenkanaal van Middelharnis in. Voor onderweg kregen de opvarenden voldoende proviand mee. Ieder kreeg een tas met 'scheepsbeschuit', overheerlijk verzorgd door BijElles, terwijl aan boord een 'oorlam' werd geschonken. Na een zonovergoten vaartocht – hoewel halverwege de vaart de lucht betrok en er een flinke bries opzette toen elders op het eiland een stevige bui neerkwam – was er een gastvrije ontvangst bij Brasserie 't Vingerling, waar het samenzijn sfeervol en in maritieme omgeving werd voortgezet. Complimenten waren er dan ook richting het VBGO bestuur, voor de organisatie van dit zeer in de smaak gevallen daagje uit. Het zal voldoende inspiratie hebben gegeven om de zomer mee door te komen…

'Feedback geven in medische context: hoe geef je dat?'

Promotieplechtigheid in de Senaatszaal van het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht. Monica van de Ridder geflankeerd door de paranimfen O. van de Ridder (links), de vader van de promovenda, en Frans Grosfeld, collega-onderzoeker van het UMC Utrecht. Foto: A.A.S. Jannink.

UTRECHT/DIRKSLAND – Vorige week woensdag verdedigde Monica van de Ridder met succes haar proefschrift 'Feedback in Clinical Education'. De promotieplechtigheid vond plaats in het Academiegebouw van de Universiteit van Utrecht. Monica woont in Zeist maar is oorspronkelijk afkomstig uit Dirksland.

Met haar proefschrift 'Feedback in Clinical Education' toont ze onder meer aan dat geven van goede feedback belangrijk is. "Het geven van feedback is belangrijk: co-assistenten en arts-assistenten kunnen veel leren van goede feedback. Wanneer hen wordt uitgelegd wat ze goed doen, en waarom ze het goed doen, of juist wat er verbeterd moet worden, dan kunnen ze het in praktijk brengen en dat komt patiëntenzorg ten goede. Daarnaast hebben de feedbackgevers zélf baat bij effectieve feedback: ze besparen tijd doordat ze niet onnodig vaak op punten terug hoeven komen. Elkaar aanspreken op goede punten en op verbeterpunten leidt tot een aanspreekcultuur in het ziekenhuis; dat komt de veiligheid ten goede. Echter, feedback is niet altijd effectief: de taakuitvoering kan ook slechter gaan nadat feedback is gegeven".

Behoeften ontvanger

"In dit onderzoek heb ik variabelen in kaart gebracht die volgens de literatuur de effectiviteit van feedback beïnvloeden. Duidelijk wordt dat niet alleen de communicatie van de feedbackboodschap belangrijk is, maar ook hoe een feedbackgever een lerende observeert. Ook de taakuitvoering en de manier waarop de feedbackontvanger de feedback zelf verwerkt, bepaalt de mate waarin de feedback effectief is.
We hebben daarnaast gekeken welke feedback co-assistenten en arts-assistenten als leerzaam ervaren. Opvallend is dat er verschillen zijn tussen hoe mannen en vrouwen feedback ervaren. Daarnaast zijn er verschillen tussen arts-assistenten en co-assistenten (arts-assistenten ervaren feedback in het openbaar gegeven als minder leerzaam in vergelijking met co-assistenten) en tussen Nederlanders en inwoners van de USA. Ook tussen specialismen (Interne geneeskunde, Kindergeneeskunde, Huisartsgeneeskunde en Spoedeisende Hulp) zijn er verschillen. Dit betekent dat feedbackgevers hun boodschap duidelijk aan de feedbackontvanger moet aanpassen, anders ervaart men feedback niet als leerzaam".

Honderden perziken van één boom

NIEUWE-TONGE – Eén van de hobby's van Jan Nijssen is het telen van groeten en fruit in zijn kweekkas. Dit jaar is het vooral voor zijn perzikboom een heel vruchtbaar jaar. Bijna ieder jaar dunt Jan de perziken zodat er alleen grote perziken overblijven. Dit jaar was het er niet van gekomen en het resultaat was verbluffend: honderden flinke perziken zijn in één keer rijp. Met trots toont Jan Nijssen ze in zijn zeer warme kas. Juist het warme zonnige weer van de afgelopen dagen zal zeker tot deze rijke oogst hebben bijgedragen. Om beschadigen bij het vallen van de rijpe vruchten te voorkomen, heeft Nijssen de vloer bedekt met bolletjesplastic. Tekst en foto: Adri van der Laan

Vakantiebijbelweek in Herkingen

HERKINGEN - Dinsdag 14, woensdag 15 en donderdag 16 juli is iedereen weer welkom op de vakantiebijbelweek in Herkingen, in de tent aan de Scharloodijk. Het thema is 'De bouwplaats'.

De kinderen komen deze week de architect, de timmerman en de elektricien tegen. "Zoals wij een huis bouwen, zo bouwt de Heere God aan ons leven. Hij heeft ons bedacht (architect), wil contact met ons (elektricien) en gaat het mis, dan wil Hij het repareren (timmerman)", aldus de organisatoren in een toelichting.
Ga je na de vakantie naar groep 1-4, dan ben je welkom van 10.00-12.00 uur. Ga je naar groep 5-8 of zit je nu in groep 8, dan kom je van 19.00-21.00 uur.
De organisatie is in handen van de Hersteld hervormde kerk en de Hervormde kerk te Herkingen.

OUDDORP - Aart Rijkaart exposeert de hele maand juli weer in 't Blauuwe Huus/VVVkantoor, Bosweg 2 in Ouddorp. Zijn werk is figuratief/realistisch.


Rijkaart is geboren en opgegroeid in Alblasserdam, vlakbij de wereldberoemde molens van Kinderdijk. Deze heeft hij dan ook in al hun facetten geschilderd. Hij tekent al vanaf de lagere school met Oostindische inkt, wat blijkt uit zijn pentekeningen. In 1965 maakte hij zijn eerste olieverfschilderij. Hij schildert gevarieerde onderwerpen, vooral water en spannende luchtpartijen. Een ander favoriet onderwerp zijn bloemen. Hij schildert op schilderslinnen met olieverf.

Op deze expositie zijn te zien: Diverse pentekeningen; Landschappelijk werk; Nederlandse kust; Bloemen; Oudhollandse winterlandschappen. De expositie is vanaf woensdag 1 juli t/m donderdag 30 juli. Het VVV-kantoor is geopend op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur.

Opbrengst Omloop voor het Sophia Kinderziekenhuis

GOEREEE-OVERFLAKKEE - De Omloop komt eraan. Op 21 en 22 augustus vindt het wandelevenement plaats. Deelnemers lopen niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen. Dit jaar wordt er geld ingezameld voor het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. In dit ziekenhuis draait alles om de zorg voor zieke kinderen. Het geld dat de lopers inzamelen wordt gebruikt voor het nieuwe Sophia Kinderthoraxcentrum.

Door Martijn de Bonte

Rondlopen in het kinderziekenhuis is confronterend. In de hal rijden kleine kinderen in een rolstoel en er loopt een slungelige jongen, zijn hoofd is kaal door chemotherapie. Op de afdeling neonatologie liggen kwetsbaar ogende baby's, ze zijn te vroeg geboren of ernstig ziek. In het Sophia Kinderziekenhuis worden zieke kinderen liefdevol behandeld.

Vrienden

De Omloop werkt samen met de stichting Vrienden van Sophia, die zamelt geld in voor projecten in het kinderziekenhuis. Het ziekenhuis is zelf verantwoordelijk voor de basis. De stichting zorgt voor de extra's, zoals een vrolijke muurschildering, speelgoed en ook theatervoorstellingen en knutselmomenten voor de kinderen. Op allerlei manieren zorgen de Vrienden ervoor dat het verblijf van de zieke kinderen zo aangenaam mogelijk is. Daarnaast zorgen de Vrienden van Sophia voor geld om onderzoek te doen. De nieuwe kennis die dit oplevert wordt gebruikt om kinderen nog beter te behandelen.

Nieuw kinderthoraxcentrum

Een nieuw project is het Sophia Kinderthoraxcentrum. Dat wil zeggen dat de verschillende specialismen van alle organen in de thorax (ribbenkast), zoals het hart en de longen zijn samengevoegd tot één centrum. Dat heeft als voordeel dat het zieke kind en de familie op één afdeling terecht kunnen met al hun vragen. Er waren voorheen families die wel drie keer per week naar het ziekenhuis moesten reizen voor afspraken met verschillende artsen. Met het nieuwe centrum kunnen de afspraken achter elkaar plaatsvinden op één dag. Dat lijkt misschien niet zo'n belangrijk punt, maar sommige families hebben wel 150 keer per jaar een afspraak in de polikliniek.
Het geld dat de lopers inzamelen voor het Sophia Kinderthoraxcentrum wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het inrichten van een familiekamer. Zo'n kamer maakt het mogelijk voor de familie om ook 's nachts in het ziekenhuis te blijven. Dat is van belang omdat de patiënten voor specifieke behandelingen uit heel het land komen. Het Sophia Kinderziekenhuis is bijvoorbeeld het enige Nederlandse ziekenhuis waar harttransplantaties worden uitgevoerd bij kinderen.

Eilandelijke stichting

Op Goeree-Overflakkee is de stichting Hart voor Sophia actief. Die stichting organiseert onder andere een oldtimertour en mosselavond om geld in te zamelen voor het ziekenhuis. Voor de Omloop hebben ze verschillende acties in petto...
Basisscholen op het eiland ontvangen in deze periode allemaal een kleurplaat en de kinderen worden uitgenodigd om mee te doen aan de Kinderomloop. Voor kinderen is het een onvergetelijke ervaring om deel te nemen aan het wandelevenement. En als ze zich laten sponsoren helpen ze het Sophia Kinderziekenhuis voor hun leeftijdsgenootjes die ziek zijn.

Ouders

Toekomstplannen heeft het ziekenhuis, dat onlangs haar 152e verjaardag vierde, nog genoeg. Uit onderzoek blijkt dat kinderen sneller herstellen als de ouders mogen meedenken en beslissen over de behandeling. Dat is de reden dat er in het nieuwe thoraxcentrum veel wordt overlegd met de ouders. "Ouders kennen hun kind het beste", is de achterliggende gedachte. Die weten vaak beter dan een arts wat werkt voor hun zoon of dochter. In de toekomst worden ouders nog meer betrokken bij de behandeling van hun kind.

Sponsormogelijkheden

Deelnemers aan de Omloop en de Kinderomloop kunnen zich op twee manieren laten sponsoren. Ze kunnen gebruik maken van de sponsorformulieren van de Omloop, die ontvangt iedere deelnemer na inschrijving. De formulieren zijn handig om mee langs de deur te gaan. De andere mogelijkheid is om zelf een actiepagina aan te maken op www.kominactievoorsophia.nl. Daar staat een handige tool waarmee lopers hun vrienden, familie en kennissen per e-mail en op social media kunnen uitnodigen om geld te geven. Deze sponsoring komt via Ideal direct terecht bij het goede doel. Op een 'thermometer' is zichtbaar hoeveel de loper al heeft ingezameld voor de Vrienden van Sophia.
Opvallend is dat het geld dat De Vrienden van Sophia inzamelen helemaal wordt besteed voor het goede doel. Meer weten? Kijk dan op www.vriendensophia.nl.

Nu informatie honderd gemeenten online
OuderenOmbudsman helpt ouderen door gemeentelijke informatiebrij

GOEREE-OVERFLAKKEE - Kan ik een traplift krijgen? Wanneer is het senioren zwemuurtje? Biedt mijn gemeente speciaal regionaal vervoer aan? Vragen, die bij veel ouderen leven, maar waarop ze de antwoorden op de gemeentelijke websites vaak lastig kunnen vinden omdat ze verdwalen in de brij aan regels en informatie. De OuderenOmbudsman schiet nu te hulp door per gemeente alle relevante informatie te bundelen op de website www.ouderenombudsman.nl/gemeenten. De eerste 100 gemeenten, waaronder Amsterdam en Den Haag, staan nu online. Aan het einde van het jaar moet de informatie over alle 393 gemeenten van Nederland terug te vinden zijn op de website.

"We zijn heel blij dat we deze eerste slag nu hebben gemaakt", vertelt Sabine Lorsheijd van het Nationaal Ouderenfonds en projectleider van de campagne 'OuderenOmbudsman in uw gemeente'. "Bij ons komen veel telefoontjes binnen van ouderen, die bepaalde informatie gewoon niet kunnen vinden. Ze willen bijvoorbeeld weten of ze recht hebben op een persoonsgebonden budget of waar ze een gehandicaptenparkeerkaart kunnen aanvragen. Met dit soort vragen kunnen ze natuurlijk bij hun gemeente terecht, maar omdat de informatie vaak zo versnipperd op de website staat, lukt het niet om het te vinden."

Samenwerking gemeenten

De OuderenOmbudsman heeft daarom alle gemeenten in Nederland aangeschreven en gevraagd mee te werken aan het inzichtelijk krijgen van alle relevante informatie op het gebied van zorg en welzijn, wonen, geldzaken en werk. Een verzoek, waar veel gemeenten positief op reageerden. Op www.OuderenOmbudsman.nl/gemeenten zijn de meest gestelde vragen nu gebundeld en zo beantwoord dat het voor de oudere meteen duidelijk is bij welke instantie of bij welk loket hij of zij moet zijn. Hierbij is ook informatie van gemeentelijke welzijnsorganisaties meegenomen, zodat mensen weten aan welke activiteiten ze in hun gemeente kunnen deelnemen. Mist er toch nog informatie, dan kunnen mensen altijd terecht bij de OuderenOmbudsman via 0900 6080100 (lokaal tarief), zodat er alsnog kan worden doorverwezen naar de juiste instanties.

Eerste honderd gemeenten

De gemeenten, waarvan de informatie nu online staat op www.ouderenombudsman.nl/gemeenten zijn: Aalburg, Achtkarspelen, Alkmaar, Almelo, Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Amsterdam, Beek, BEL combinatie (Blaricum, Eemnes, Laren NH), Bellingwedde, Best, Beuningen, Bladel, Bodegraven-Reeuwijk, Breda, Brielle, Bronckhorst, Brunssum, Coevorden, De Friese Meren, De Marne, De Ronde Venen, Den Haag, Diemen, Drimmelen, Dronten, Enschede, Geldermalsen, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Goeree-Overflakkee, Goes, Goirle, Gouda, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Halderberge, Hardenberg, Harlingen, Hellevoetsluis, Hengelo, Hillegom, Hof van Twente, Hoogeveen, Hoorn, Huizen, IJsselstein, Katwijk, Koggenland, Landgraaf, Leiden, Leiderdorp, Lelystad, Lisse, Maassluis, Meerssen, Middelburg, Midden-Drenthe, Moerdijk, Neder-Betuwe, Nieuwkoop, Nijmegen, Noordwijkerhout, Nunspeet, Nuth, Oisterwijk, Oldambt, Overbetuwe, Papendrecht, Reimerswaal, Rhenen, Rijswijk, Roerdalen, Schinnen, Schouwen-Duiveland, Simpelveld, Smallingerland, Soest, Súdwest-Fryslân, Teylingen, Tytsjerksteradiel, Uden, Uithoorn, Veere, Vlagtwedde, Voerendaal, Voorschoten en Wassenaar, Waalre, Weert, West Maas en Waal, Wijdemeren, Woudrichem, Zaltbommel, Zederik, Zeewolde, Zoeterwoude, Zuidplas, Zutphen.

De OuderenOmbudsman helpt

Mensen worden ouder en blijven langer vitaal. Zij nemen ook na hun pensioen actief deel aan de samenleving en dragen bij aan de sociale kwaliteit van gemeenten. Daarnaast zijn er natuurlijk ook ouderen die zorg en aandacht nodig hebben. Voor veel ouderen brengt leeftijd een vorm van afhankelijkheid met zich mee. Ze kunnen te maken krijgen met onrecht, leeftijdsdiscriminatie, behoefte aan zorg, mishandeling, financiële vragen en andere problemen. Door de veelheid aan regelgeving en instanties weten veel ouderen, hun familie en/of vrijwilligers echter niet goed waar ze recht op hebben en waar ze terecht kunnen met klachten en voor hulp. De Ouderen Ombudsman helpt hierbij, geeft advies of verwijst door naar de juiste instanties. Ook inventariseert de OuderenOmbudsman zorgen, klachten en ervaringen van ouderen en verzamelt op landelijk niveau de knelpunten. Gemeenten en het Nationaal Ouderenfonds krijgen zo meer inzicht in zorgen, klachten, misstanden en maatschappelijke signalen en kunnen hier op anticiperen.

App

De OuderenOmbudman beschikt ook over een app. Deze is zowel voor Apple als Android gratis te downloaden.

INGEZONDEN:
Naïef

Enkele weken geleden moest ik boodschappen doen in Middelharnis. Op de Langeweg, vanuit Middelharnis, reden mij twee politieauto's tegemoet. Een Volkswagenbus en een Golf met aanhanger. Deze laatste had voldoende laadruimte, voor het in beslag nemen van rijbewijzen. Ik dacht, die gaan snelheidscontroles houden in de Groeneweg en de Duiveweaardsedijk/Oudelandsedijk. Om voor de zomerdrukte even te laten zien, dat de 60 km borden er niet voor niets staan. Na de boodschappen, snel naar huis. Wat een teleurstelling. Geen enkele controlepost te zien! Terwijl snelheden van 100 km en meer geen uitzondering zijn, vooral veel jongeren maken het bont. Van alle andere weggebruikers meer dan 50%. Toen ik rijlessen kreeg, werd mij gezegd, dat verkeersborden er niet voor niets staan. Tegenwoordig lijkt het anders, de borden staan er wel, maar niet voor jullie!
Het is makkelijk om als wegbeheerder borden te plaatsen, met de maximum snelheid, om vervolgens niet, of nauwelijks te controleren. Nu weet ik wel, wetten en verboden zijn gemaakt om te ontduiken, wat niet inhoudt dat controle achterwege moet blijven. Het zou te maken hebben met een tekort aan personeel. Het moet toch mogelijk zijn om uit die duizenden werkzoekenden een groep te selecteren die binnen drie maanden klaar te stomen is om snelheidsapparatuur te bedienen. Het heeft ook nog voordelen. Je helpt mensen aan werk, ze verdienen zelf hun loon, en het wordt veiliger.

Met dank voor de plaatsruimte.

Jan Nijssen
Groeneweg 35
3244 LJ Nieuwe-Tonge
j.nijssen@hetnet.nl

Vakantiebijbeldag

OUDDORP - De Vakantie Bijbel Dag is een activiteit die in de zomervakantie voor alle kinderen van 4 t/m 12 jaar wordt georganiseerd, kerkelijk of niet kerkelijk. Een enthousiaste groep mensen bereidt deze week voor.

"Het doel is om kinderen en tieners de blijde boodschap mee te geven en hen zo iets te laten proeven van de Liefde, de Grootheid en de Goedheid van onze Heere God. Er wordt uit de Bijbel verteld en er worden mooie liederen gezongen, er wordt geknutseld, gebeden, spelletjes gedaan, lekker gesnoept en we gaan iets geweldig moois bouwen.", aldus de organisatoren.
Het thema voor dit jaar is: De Bouwplaats. "We ontwerpen en bouwen een huis, we leggen elektriciteit aan waardoor we licht hebben en er allerlei apparaten kunnen werken, we zorgen voor de inrichting en we repareren dingen die kapot zijn. Al deze handelingen herinneren ons aan een aspect van de relatie die God met de mensen wil hebben. Door samen concreet op de VB-bouwplaats aan het werk te zijn, willen we de kinderen meenemen in het verhaal over God. Zo willen we de kinderen bekend maken met wie God is en wie Hij voor de kinderen wil zijn".
Dinsdagmorgen 14 juli wordt er gestart om 9.30 uur. De dag wordt afgesloten om ongeveer 14.30 uur. De inloop is vanaf 09.00 uur. De toegang is gratis en je hoeft je niet vooraf in te schrijven. Er is een vrijwillige collecte voor Be More. Dit is een stichting voor ontwikkelingshulp in arme landen. Vrijwilligers uit de Gereformeerde kerk gaan naar Afrika.

OUDDORP - Deze zomer maak je kans op een unieke fiets bij Echte Bakker Akershoek: De Bakery Wheels.

Deze zomer verloot Echte Bakker Akershoek een Bakery Wheels onder al zijn klanten die een volle spaarkaart inleveren. Gedurende de zomermaanden sparen de klanten bij elke aankoop vanaf 5 euro 1 stempel. De volle stempelkaart (10 stempels) wordt ingeleverd voor deelname aan de actie. Uit alle volle stempelkaarten die zijn ingeleverd wordt op 30 september de winnaar getrokken.

Meer informatie is te verkrijgen in de winkels: Stationsweg 15 en Hoenderdijk 13 te Ouddorp.