info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

9 december 2014

Dinsdag Eilanden-Nieuws 9 december 2014


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

26 woningen op agrarisch bedrijfsperceel in Ouddorp

Op de locatie waar Piet Breen zijn boerenbedrijf heeft, komen straks nieuwe woningen.

OUDDORP - Hardeman Projectontwikkeling bv in Lunteren wordt met ingang van 1 januari 2015 de nieuwe eigenaar van het nieuwbouwproject Hazersweg 23 in Ouddorp. Op de locatie is nu nog het agrarisch bedrijf gevestigd van Piet Breen, dat ligt in de driehoek Spaanseweg, Smalle Einde en Hazersweg. Het plan bestaat uit 26 woningen: negen huizen op vrije kavels, 2x twee-onder-een-kapwoningen, twee hoekwoningen, vijf rijwoningen en zes zogenoemde boerderijwoningen.

Door Jaap Ruizeveld

Naar verwachting start de bouw, uitgevoerd door bouwbedrijf W. Hardeman bv en Hardeman Allurebouw bv, in de tweede helft van 2015. De huidige eigenaar Breen is opgelucht. Na zeven jaar van onzekerheid, zowel procedureel als economisch, kan hij zich nu richten op het realiseren van zijn nieuwe agrarisch- en melkveebedrijf in de Oud-Westerloopolder nabij Goedereede. Een bedrijfsverplaatsing die continuering van zijn bedrijf mogelijk maakt. Een aantal omwonenden van het toekomstig bouwproject in Ouddorp is minder blij met de nu geplande ontwikkeling.

Gegadigden

Het woonhuis, op de hoek van de Hazersweg en Smalle Einde, valt buiten het project. Dit pand, waarin nu een bed& breakfast is ondergebracht, is een gemeentelijk monument en is opgenomen in de catalogus bij de Cultuurhistorische Waardenkaart. Deze woning, waarvoor inmiddels gegadigden zich hebben gemeld, staat afzonderlijk in de verkoop. Voor wat betreft de verkoop van de genoemde vrije kavels treden Bezuijen Bemiddeling (Koolweg) in Ouddorp en Hameeteman Makelaardij(Weststraat) in Ouddorp op als de verkopende makelaars. Dit proces start op korte termijn Volgens Breen is er voor de verschillende typewoningen in het plan al een aantal belangstellenden genoteerd.

Ruimere opzet

De boerderij zal tot medio zomer 2015 nog in agrarisch bedrijf blijven. Daarna begint vermoedelijk in augustus het sloopwerk. In de tussenliggende fase wordt, na ontvangst van de laatste vergunning, keihard gewerkt om op de nieuwe locatie Oude Westerloopolder een nieuwe en ruime bedrijfsvestiging te realiseren. De nieuwe locatie zal voldoen aan alle voorwaarden, regels en eisen van deze tijd. Ook met een gedeeltelijk gewijzigde invulling van de bedrijfsvoering. Naast de agrarische sector wordt er dan ingezet op het houden van een 200-tal melkkoeien, in plaats van vleesdieren. Dat is dan mogelijk, omdat er meer vierkante meters stalruimte beschikbaar komt voor de Jersey-koeien. "Alles biologisch gecertificeerd", zegt Piet Breen met enige trots. Tot dat het allemaal zover is, huurt hij nog stalruimte in Melissant.

Lees verder op pagina 11.

Goedereede in kerstsferen

GOEDEREEDE - Een muziekgroep speelt kerstliederen, in de vuurkorf knappert een flakkerend vuur en op de kleine schaatsbaan krabbelen de kinderen op felgekleurde schaatsen. Het centrum van Goedereede was afgelopen zaterdagmiddag helemaal omgetoverd in de winterse sferen. In de kraampjes konden bezoekers terecht voor rabarberbubbels, kleding van alpacawol, kerststukjes en nog veel meer bijzondere producten. De kerstmarkt is niet alleen een plek om leuke spulletjes te kopen, maar ook de ideale gelegenheid om bij te praten met bekenden. Zaterdag was het een warme, aangename winterdag. Dat zorgde ervoor dat ook de terassen aan het marktplein goedgevuld waren.

Hoogste punt Inspiratiecentrum

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op de Brouwersdam wordt gewerkt aan het nieuwe Inspiratiecentrum. De contouren van het gebouw zijn al duidelijk zichtbaar. Op donderdag 4 december hebben de bouwers het hoogste punt bereikt. Op 30 april 2015 is de 'Grand opening' van het gebouw.

Jongerenavond met Martine de Wit

MIDDELHARNIS - Afgelopen jaar verscheen het boek 'Een wolk in mijn been' van Martine de Wit, op 13-jarige leeftijd kreeg zij kanker en zij beschrijft dit in het boek. Haar lezing zal ook gaan over deze tijd. Je reist mee met een jong meisje wat nietsvermoedend naar het ziekenhuis gaat en daar plots te horen krijgt dat ze kanker heeft. Je gaat mee in de scan en hoort over haar hoop, haar angst maar ook hoe ze het beleefde in haar geloof. Ook wordt de verwerking na kanker aan de orde gesteld. Het thema van haar lezing 'Rotsvast op drijfzand' staat in het middelpunt. De waarom?-vraag komt aan de orde evenals het doel van het leven. Ook wordt er ingespeeld op de vraag hoe om te gaan met kankerpatiënten in je omgeving. Wat kun je nu het beste tegen hen zeggen, en hoe bied je het beste hulp aan? Natuurlijk is er alle ruimte om vragen te stellen na afloop. Jongeren zijn welkom op zaterdag 13 december, 19.30 inloop EduDelta (de Groen), Langeweg 107 Middelharnis.

Zie Facebook Realtime jongeren of www.realtimego.nl

Auto in de sloot

MIDDELHARNIS - In de nacht van zaterdag op zondag 7 december is er een auto in de sloot terecht gekomen naast de Zuidelijke Randweg. De drie personen in de auto konden op eigen kracht het voertuig verlaten. De slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht in verband met onderkoeling.

Surfer gered

OUDDORP - Op zondagmorgen is de KNRM in actie gekomen voor een surfer in de problemen. De surfer zat vast op een zandbank, de mast van zijn surfplank was afgebroken. Vrijwilligers van de KNRM hebben de man in veiligheid gebracht.

Verschijningsdata rondom feestdagen

In de weken van Kerst en rondom de jaarwisseling verschijnt Eilanden-Nieuws op afwijkende dagen. Volgende week dinsdag 16 december is er een gewone huis-aan-huis editie. Volgende week vrijdag is er geen abonneekrant.

Zie de sluitingstijden op pagina 13.

2 / 22

Agenda

Woensdag 10 december

DIRKSLAND – Kerstconcert door gemengd koor Excelsior, gemengd koor Apollo uit Nieuwe-Tonge, en Muziekvereniging Amicitia. Verenigingsgebouw De Schakel. Aanvang 19.30 uur.
OUDDORP – Kerststukje maken voor 55+ in Dorpstienden. Aanmelden via Joke van Dam: telefoon: 0187-682319.

Donderdag 11 december

GOEDEREEDE – Ledenvergadering Oranjevereniging. 19.30 uur, Oostdam. Meer info: 0187-492708.
MELISSANT – Kerstukjes maken in Vollenhoven. Van 14.00 tot 16.00 uur. Opgeven via: 0187-601444.
OUDE-TONGE – ANBO Oostflakkee bezoekt Van Kempen. Opgeven via 0187-642590.
OUDE-TONGE – Kerstmarkt op het Dabbeplein van 15.00 tot 21.00 uur.

Vrijdag 12 december

MIDDELHARNIS – Kerstmarkt op het terrein van Hernesseroord. Van 14.00 uur tot 21.00 uur.
MELISSANT – Wintermarkt van 16.00 tot 22.00 uur. Het programma wordt t.z.t. bekend gemaakt, Voorstraat/Plein. Meer informatie dorpsraadmelissant@live.nl of www.dorpsraadmelissant.nl.
OUDDORP – iPad-cafe van 18.00 tot 20.00 uur in bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, Hofdijksweg 20.
SOMMELSDIJK – Ouderenmiddag, georganiseerd door ANBO M&W Flakkee. Aanmelden via 06-49869966.
SOMMELSDIJK – Handwerkverkoop in Nieuwe Rijsenburg. Tussen 9.30 en 16.00 uur.
STELLENDAM – Wintermarkt in het Forum naast de Gereformeerde Kerk aan de Kerkhoflaan. Van 16.00 tot 21.00 uur.
DIRKSLAND – Kerstconcert Chr. Gem. Koor Sursum Corda in de Hervormde Kerk. Aanvang 19.30 uur.

Zaterdag 13 december

STAD AAN 'T HARINGVLIET – Kerstzangavond in de Hervormde Kerk. Aanvang 19.00 uur. Met medewerking van Chr.Gem.Zangver 'Soli Deo Gloria' o.l.v Reinate Heemskerk en Kinderkoor 'Tot Zijn Eer' o.l.v. Corné de Geus.
STAD AAN 'T HARINGVLIET – Winterkerstmarkt. Verenigingsgebouw De Ark, Nieuwstraat 24a. Tussen 9.00 en 15.-00 uur.
DIRKSLAND – Indoor Winterfair in de Victoriahal van 10.00 tot 15.00 uur.
DIRKSLAND – Els van Wageningen leest gedichten voor in De Snoeperij, Straatdijk 2 tussen 13.00 en 17.00 uur.
DIRKSLAND- Kerkgebouw Gereformeerde Gemeente. Kerstzangavond van het Dirkslands Mannenkoor met medewerking van het Gemengd koor 'Met Hart en Stem' en het kinderkoor 'Iuventa'. Aanvang: 19.00 uur.
MELISSANT – Kerstuitvoering Nut en Genoegen. Melishof. Aanvang 19.30 uur. Reserveren via 0187-669190 of tnegmelis@hotmail.com
GOEDEREEDE – Kerstfair van 10.00 tot 16.00 uur. Oostdijkseweg 1. 'Leuke kerstartikelen tegen zeer redelijke prijzen'.

Tweede GO Classic levert € 30.000 op

Vertegenwoordigers van de goede doelen, geflankeerd door Rotarians, hebben de cheques ontvangen. Foto-inzet: het Edudelta team dat zich eveneens heeft bewezen voor de GO Classic. Foto's: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – De tweede editie van de GO Classic heeft een prachtige opbrengst opgeleverd voor de drie goede doelen die verbonden waren aan dit eilandelijke wielerevenement, dat op zaterdag 13 september jl. werd gehouden. In totaal kon een bedrag van € 30.000 worden geschonken aan het hoofddoel en de twee subdoelen. Dat gebeurde afgelopen dinsdagavond in het restaurant van het Edudelta College, 'de Tech', te Middelharnis. Als hoofddoel (70% van de opbrengst) heeft de organiserende Rotary Club Goeree-Overflakkee zich met de GO Classic voor een periode van drie jaar aan de Leontien Foundation verbonden, die maar liefst € 21.000 in ontvangst mocht nemen. De twee lokale subdoelen (ieder 15% van de opbrengst) waren het Museum RTM Ouddorp en de jubilerende, 125 jaar jonge Koninklijke Muziekvereniging Sempre Crescendo, die elk € 4.500 mochten ontvangen. Namens de eilandelijke afdeling van de Rotary Club maakte Jan van der Slik deze bedragen bekend en overhandigde hij de cheques aan de goede doelen.

Door Hans Villerius

Van de Leontien Foundation was Leontien Zijlaard-van Moorsel aanwezig om 'haar' bedrag in ontvangst te nemen en een hartelijk woord van dank uit te spreken voor de "waanzinnig sportieve inzet" die zowel organisatie als deelnemers op 13 september geleverd hebben. Op 5 juli dit jaar hoopt het Leontienhuis, voor jonge mensen die met eetstoornissen als anorexia nervosa kampen, officieel de deuren te openen. En het is op diezelfde dag dat de tweede etappe van de Tour de France uitgerekend voorbij het Leontienhuis zal gaan. Voor Leontien, als oud-topwielrenster, dus een dag met twee gouden randjes.
Ook Philip den Eerzamen van Sempre Crescendo was heel blij met de 4500 euro die de muziekvereniging in ontvangst mocht nemen. "We zijn enorm verguld dat wij dit jaar subdoel van de GO Classic mogen zijn." En hij kon ook al zeggen waaraan het ontvangen bedrag besteed zal worden. "Het jeugdinstrumentarium valt bijna van ellende uit elkaar en is dringend aan vernieuwing toe. Daar kunnen we deze bijdrage heel goed bij gebruiken!"
Dankbaarheid was er ook van de zijde van het RTM Museum, namens wie Roel Sparreboom aanwezig was. "Waar de zorg voor ouderen in Nederland momenteel ter discussie lijkt te staan, zijn wij als museum juist heel goed voor onze ouwetjes. Onze collectie staat er dan ook goed verzorgd bij. Maar om dat zo te houden, kunnen we het zojuist ontvangen geld beslist goed gebruiken!"

Edudelta College

Van de uitreiking was een feestelijk samenzijn gemaakt, compleet met een overheerlijk koud en warm buffet, met diverse gerechten en uitstekend verzorgd door de vierdejaars leerlingen van de afdeling Consumptief van de Beroepswereld Voeding en Gezondheid. Aan hen was de taak – het was meteen een opdracht voor het schoolexamen – om geheel zelfstandig een restaurant klaar te maken, de gerechten uit te serveren en de gasten te ontvangen en te bedienen. En de wijze waarop dit ging, viel letterlijk en figuurlijk zeer in de smaak bij de aanwezige gasten.
Het was trouwens niet de eerste keer dat deze vestiging van het Edudelta College zich inzette voor de GO Classic. Ook op de dag dat de wielertocht gehouden werd, stond het schoolgebouw, inclusief aula, kleedruimtes en douches, geheel en om niet ter beschikking van het wielerevenement en hadden zowel derde- als vierdejaars leerlingen daags ervoor 500 macaronigerechten bereid die de volgende dag afgenomen zouden worden.

Cijfers

Terugblikkend op de tweede editie van GO Classic kan Rotary Club Goeree-Overflakkee niet anders zeggen dan dat het een geslaagd evenement is geweest, met 1031 deelnemers, die konden kiezen uit drie afstanden. De langste rit, 150 km., werd door 58 wielrijders gefietst. De meesten, 693 deelnemers, kozen voor de 'middellange' afstand: 115 km. En 180 fietsers gingen op pad voor het kortste traject, maar toch altijd nog 70 km. Van de deelnemers kwam ruim 77% uit Zuid-Holland, ruim 12% uit Zeeland, 8,5% uit Noord-Brabant, bijna 3% uit Gelderland en de rest uit overige windstreken. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers ligt op 48 jaar, wist Jan van der Slik te vertellen. En, niet onbelangrijk, de GO Classic kreeg zeer hoge waarderingscijfers, met als overall cijfer een negen. Met een blik vooruit gaf Van der Slik ook alvast maar een schot voor de boeg: "Volgend jaar hopen we tussen de 1500 en 2000 deelnemers te trekken".

De sinterklaasactie viel goed in de smaak. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Spontaan kwam ze op het idee en even spontaan vond ze aantal buurbewoners dat mee wilde doen. Astrid Bliek, wonend aan het Rubensplein in Middelharnis, wilde heel graag voor de oudere bewoners in de buurt iets leuks doen in verband met Sinterklaas.

Door Hans Villerius

Het zit er bij Astrid sowieso al in: er voor elkaar zijn, iets voor een ander doen, behulpzaam zijn en zorg voor de naaste hebben, erop letten dat alles goed gaat in de buurt. Zeker ook met het oog op de ouderen. Vanuit diezelfde drive organiseert ze al enkele jaren een buurtrommelmarkt, een buurtdag en een buurtbarbecue. "Het bevordert de saamhorigheid als je iets leuks doet met elkaar", zegt Astrid, en zo ontstond ook het idee om met Sinterklaas een actie te organiseren voor de bewoners van de seniorenappartementen aan het Rubensplein. Met nog een aantal buurtbewoners wist ze een team te vormen en zamelde ze geld in om in het appartementencomplex de ouderen allemaal van een overheerlijke banketstaaf te kunnen voorzien. Op één na deed heel de buurt mee, zo leuk vonden ze het idee, en op Sinterklaasmiddag werd het lekkers uitgedeeld, compleet met een heus Sinterklaasgedicht, dat één van de andere 'leden' van het 'Sinterklaasteam' had gemaakt. Huisje aan deurtje werd aangebeld en overal reageerden de bewoners even blij verrast!

RGO Academy op 22 januari 2015

MIDDELHARNIS - Na het succes van de RGO Academy vorig jaar, met het thema 'Puberbrein', organiseert de ouderraad van de RGO Middelharnis met de hulp van een aantal docenten ook dit jaar een RGO Academy. Het thema van vorig jaar krijgt een vervolg onder de titel 'Hersenen en Leren'.

Hoe stimuleren we pubers op de juiste manier en hoe kunnen we ze leren begrijpen? Hoe kunnen we ze leren plannen, leren studeren, welke leerstijlen zijn er, hoe gaan we om met examenvrees? Dit zijn vragen waar ouders én hun pubers mee te maken krijgen. Het kan voor een ouder soms lastig zijn hier goed mee om te gaan. Belangrijk is dat problemen in een vroeg stadium gesignaleerd worden. Ook dit jaar verzorgt biologiedocent B. Bannink de inleiding van het programma. Hij kan vol verve vele aspecten en achtergronden van het thema "Hersenen en leren" benoemen en er op onnavolgbare wijze over vertellen. Na de inleiding worden een aantal workshops aangeboden, verzorgd door docenten van de RGO en gastsprekers.

De RGO Academy wordt georganiseerd voor alle ouders van RGO-leerlingen, maar ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom. Vorig jaar waren er veel leerkrachten uit het basisonderwijs en van andere middelbare scholen. De ouderraad van de RGO nodigt met name ook ouders van groep 8-leerlingen van harte uit. Het wordt een interessante avond waarbij het thema vanuit verschillende visies belicht zal worden en waar in kleinere groepen tijdens workshops deelonderwerpen behandeld worden.

Vanaf 18 december kan men zich opgeven via de website van school: www.rgomiddelharnis.nl (link e-mail: academy@rgomiddelharnis.nl). Belangstellenden kunnen zich voor vier workshops aanmelden in de volgorde van voorkeur. De organisatie van de avond maakt vervolgens een indeling, iedere bezoeker kan uiteindelijk aan twee workshops deelnemen. Op basis van het aantal aanmeldingen moeten soms keuzes gemaakt worden waarbij uiteraard zoveel mogelijk wordt gekeken naar de voorkeur. De diverse workshops staan vanaf 18 december op de website vermeld.

De ouderraad van de RGO Middelharnis kijkt uit naar de komst van heel veel ouders en andere belangstellenden.

Bingo ANBO Oostflakkee

OUDE-TONGE - ANBO Oostflakkee organiseert een bingoavond op vrijdag 19 december. De locatie is Stichting ZIJN aan de Bernhardstraat. Aanvang 19.30 uur. Zaal open 19.00 uur. Er zijn negen rondes voor € 6,50 en een extra ronde voor € 1,-. De avond is voor zowel leden als niet-leden.

SOMMELSDIJK - In het gebouw van de Hersteld Hervormde Gemeente te Sommelsdijk zal Stichting OneDay op zaterdag 10 januari 2015 een bijzonder nieuwjaarsconcert organiseren.

Stichting OneDay organiseert al jaren concerten met een hoog kwaliteitsgehalte qua muziek en inspirerende sprekers. Aan het begin van 2015 hoopt de stichting het concertjaar te beginnen met een prachtige uitvoering van het "Oratorium over de Schepping" gecomponeerd door Johan Bredewout. Het stuk zal worden uitgevoerd door ca. 100 leden van het Groot Nederlands Jongerenkoor onder de bezielende leiding van Harm Hoeve.

Voor deze gelegenheid komen musici mee die niet heel vaak in deze regio te horen zijn: Johan Bredewout (de componist van het stuk) zal op de vleugel spelen; Jaap Kramer begeleidt het koor en de samenzang op het orgel; Marjolein de Wit speelt een aantal verschillende soorten fluiten; Arjan en Edith Post, het bekende trompetduo, zal het koor niet alleen met trompet begeleiden maar ook met bugel en hoorn; Tot slot zal ook een violiste van naam bijdragen aan de invulling van deze avond.

Ds. K.J. Kaptein en Ds. G.R. Procee zijn de sprekers van de avond. Zij zullen beide een korte meditatie houden en de bijbelteksten behorend bij het Oratorium voorlezen.

Door een combinatie van samenzang, bijbelteksen en mooie muziek met verschillende muziekinstrumenten is deze avond zeer geschikt voor het hele gezin. De avond is uiterlijk om 21:30 uur afgelopen. Stichting OneDay heeft dit Oratorium reeds enkele malen eerder opgevoerd en kijkt er erg naar uit om dit nu ook in Sommelsdijk/Middelharnis te doen.
Dankzij sponsors is de toegangsprijs extreem laag. Voor slechts € 5,00 per persoon en maximaal € 12,50 per gezin (mensen die samen in één huis wonen) kunt u deze bijzondere avond bijwonen.
De opbrengst van deze avond, na aftrek van de kosten, is bestemd voor weeshuis Philadelfia in Timisoara, Roemenie. In het programmaboekje zal meer informatie over dit project staan.
Reserveren op de website www.stichting-oneday.nl is zeker aanbevolen. U hoeft echter pas op de avond zelf aan de deur te betalen. Door vooraf te reserveren bent u echter verzekerd van een zitplaats.
Als u vragen heeft over deze avond kunt u een email sturen naar info@stichting-oneday.nl t.a.v. mevr. Van den Born. De avond op zaterdag 10 januari begint om 19.30 uur.

MELISSANT - Wie wordt de provinciale trofeewinnaar van Kern met Pit editie 2014?

Tot en met 31 december 2014 kunt u stemmen op de deelnemers van Kern met Pit. Kern met Pit is een jaarlijkse wedstrijd georganiseerd door de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij. Op de website www.kernmetpit.nl vindt u een overzicht van alle 123 deelnemende projecten. Alle deelnemende projecten komen in aanmerking voor een prijs en daarnaast kan één project ook winnaar van de provincie worden. In Zuid Holland zijn er 8 deelnemende projecten. Eén van die projecten is uitgevoerd door de dorpsraad Melissant, nl. het mozaïeken van een zgn. Social Sofa.
Na het financiële plaatje rond gekregen te hebben, met dank aan de Rabobank en woning corporatie FidesWonen, zijn de kinderen van groep 7 en 8 van beide basisscholen in Melissant gevraagd een tekening te maken van een mooie gevel van Melissant. Negen van de mooiste tekeningen zijn de basis geweest voor het ontwerp van de mozaiekbank. Met veel enthousiaste deelnemers is de bank vervolgens gemozaïekt. Al doende met het mozaïeken vond men dat er toch nog wel een kleinigheidje aan toegevoegd kon worden, nl. een klein geitenkopje, als knipoog naar het geitendorp, de bijnaam van Melissant.
Op de facebook pagina van de dorpsraad zijn er heel veel foto's te zien over het verloop van dit project, voorzien van een passende tekst.
Zie: www.facebook.com/dorpsraad.melissant.5
De bank heeft inmiddels een prachtig plekje in het dorp gekregen en iedereen is er supertrots op. De dorpsraad zou het helemaal leuk vinden als dit project uitgeroepen wordt tot leukste project van de provincie en daar kunt u aan mee helpen door uw stem uit te brengen. Ook familie, vrienden en kennissen van buiten dit eiland kunnen hun stem uitbrengen op dit project.|
"Stemmen kan op www.kernmetpit.nl. Als u in het vakje 'zoeken' Melissant intypt, komt u vanzelf bij het project, waar u dan ook nog meer over het project kunt lezen. Alvast bedankt voor uw stem," aldus de

Knutselmiddag De Zwaluw

SOMMELSDIJK - Woensdagmiddag 17 december is er een gezellige kinder knutsel middag voor de kinderen van 4 tot 12 jaar bij wijkvereniging de Zwaluw in Sommelsdijk. Deze middag zal in het teken staan van de kerst. De entree is €1,50 inclusief drinken en een snoepje. "Komt allen, je kunt gewoon naar binnen met al je vriendjes en vriendinnetjes", aldus de organisatie. De middag duurt van 14.00 tot 15.30 uur.

De Kerst-Doelenconcerten

ROTTERDAM – De Kerst-Doelenconcerten komen er weer aan.
Het goede nieuws van de komst van het Licht in deze donkere wereld wordt op muzikale wijze vertolkt door het Chr. Gemengd koor 'Deo Cantemus' o.l.v. Cor de Haan, met medewerking van nog een koor en solisten. Er komen vier concerten: zaterdag 13 en zaterdag 20 december (aanvang 14.00 uur); dinsdag 16 en dinsdag 23 december (aanvang 20.00 uur); Kaarten zijn te bestellen via tel. 0186-61 62 18 ( niet op zondag) of via het e-mailadres: kaartverkoop@deocantemus.nl.

Edudelta College Middelharnis 'beste vmbo school van Nederland'

MIDDELHARNIS – Volgens een peiling van RTL Nieuws is het Edudelta College Middelharnis de beste vmbo-B school van Nederland. De school komt met maar liefst een 9,3 en 9,7 uit de peilingen.

Woongoed GO koploper efficiënte bedrijfsvoering

Directeur-bestuurder Simon van Nieuwaal: "een mooi en veelbelovend begin". Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Recentelijk presenteerde Aedes, vereniging van woningcorporaties in Nederland, de resultaten van de woningcorporatiebenchmark, de eerste die Aedes organiseerde. Met een goede benchmark kunnen woningcorporaties hun prestaties meten, vergelijken en verbeteren. Uit de resultaten van de benchmark blijkt dat Woongoed GO bij de koplopers hoort als het gaat om efficiënte bedrijfsvoering. "Ik ben trots op dit resultaat", reageert directeur Simon van Nieuwaal. "Efficiency staat bij Woongoed GO al vele jaren hoog in het vaandel. Het is leuk als het ook effect heeft. Het is voor de sector erg belangrijk om met een openbare benchmark te werken".

Door Hans Villerius

Alle corporaties werken hard aan efficiency. Zij willen graag hun financiële middelen op de juiste wijze inzetten. "Alleen dan ben je in staat om de maatschappelijke doelstellingen te realiseren", geeft Van Nieuwaal aan. "En dat moet, willen we aan de verwachtingen van maatschappij en politiek kunnen voldoen. Dat is de belangrijkste reden dat Aedes afgelopen jaar het initiatief nam om samen met Kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector, USP Marketing Consultancy en PricewaterhouseCoopers een benchmark te ontwikkelen. Zo kunnen woningcorporaties zich verantwoorden en leren om beter te worden."
Tijdens het verenigingscongres op 20 november publiceerde Aedes de resultaten van de benchmark en op dinsdag 25 november 2014 zijn ook de individuele scores openbaar gemaakt. Deze eerste benchmarkuitslag toont prestaties van woningcorporaties in 2013 op twee belangrijke thema's: 'bedrijfsvoering' en 'kwaliteit dienstverlening'.

Kwaliteit van dienstverlening

Uit de benchmark blijkt dat Woongoed GO bij de koplopers hoort als het gaat om bedrijfsvoering. Als het gaat om de kwaliteit van de dienstverlening scoort Woongoed GO met een 7,6. Op 0,1 punt na net niet hoog genoeg om bij de koplopers te worden gerekend. Een beetje merkwaardig, vindt Van Nieuwaal, omdat Woongoed GO juist dit jaar landelijk nummer één was bij het KWH-label in de categorie corporaties tot 4.000 verhuureenheden. "Een beetje vreemd, maar dat heeft te maken met de gekozen methodiek om de cijfers van de verschillende bureaus die de kwaliteit toetsen met elkaar te kunnen vergelijken. Maar hoe dan ook, Woongoed GO is ook hiermee tevreden. Het is een mooi cijfer en we blíjven nummer één bij het KWH, want dat cijfer is een gevolg van een toetsing op aanmerkelijk meer onderdelen van kwaliteit van dienstverlening dan waarmee nu bij de Benchmark is gerekend. Een inspanning om tot een hoger cijfer te komen is leuk, maar zou volgens ons niet in verhouding staan tot het echte resultaat daarvan. Dat kost namelijk tijd en geld en daar draaien de huurders voor op. Betaalbaarheid van huren is een belangrijker vraagstuk op dit moment. Als die goed blijft of beter wordt, zijn we eerlijk gezegd zelfs met een lagere score ook nog tevreden", aldus Simon van Nieuwaal.

Voorhoede

Met de top score (A) voor bedrijfsvoering en de gemiddelde score (B) voor de kwaliteit van dienstverlening eindigt Woongoed GO in het eindklassement in de voorhoede op een positie net achter de koplopers. Woongoed GO is blij met de benchmark en het resultaat. "Je moet dit zien als een instrument om het steeds beter te gaan doen", laat Van Nieuwaal weten. "Meer dan een instrument voor beoordeling. Het is een prachtig gesprekspunt voor onze belanghouders, zoals huurders en de gemeente. Je kunt nu laten zien hoe we het doen. Daar is overigens nog wel heel wat meer voor nodig wil je een corporatie in haar totaliteit beoordelen. Een KWH-huurderslabel bijvoorbeeld en niet te vergeten de vierjaarlijkse visitatie door een externe commissie van deskundigen, die we net achter de rug hebben. Die zijn zeker ook nodig om een corporatie te kunnen beoordelen. Maar de benchmark is nieuw en moet verder doorontwikkeld worden. Het is zeker een mooi en veelbelovend begin", aldus Van Nieuwaal.

Kraamverzorgenden de weg op met nieuwe auto

GOEREE-OVERFLAKKEE - Onlangs hebben de eerste negen kraamverzorgenden van Kraamzorg de Eilanden de sleutel ontvangen van hun nieuwe auto. Hiermee wordt voldaan aan de doelstelling dat kraamverzorgenden veilig en snel bij het kraamgezin kunnen zijn.

"Om onze belofte van 1 kraamverzorgende per gezin te kunnen waarmaken, is het belangrijk dat onze kraamverzorgenden snel en veilig bij het kraamgezin aanwezig kunnen zijn. Daar helpen deze nieuwe auto's bij.", aldus Henriëtte van Wezel, directeur van Kraamzorg de Eilanden. Ook is gekozen voor een zeer milieuvriendelijke auto.

De eerste kilometers zijn inmiddels gemaakt en de auto's rijden voornamelijk rond op Goeree-Overflakkee, Voorne Putten en in Rotterdam. Ze zijn goed herkenbaar door het onmiskenbare logo van Kraamzorg de Eilanden. Zo weet het gezin en de omgeving dat de kraamverzorgende is gearriveerd.

Kijk voor meer informatie op www.kraameiland.nl

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Kerstuitvoering Tot Nut en Genoegen

Op zaterdagavond 13 december a.s. wordt door muziekvereniging tot Nut en Genoegen de jaarlijkse kerstuitvoering georganiseerd. Tijdens deze uitvoering wordt opgetreden door de 4 Kids van Amicitia Dirksland, die een aantal moderne kerstliederen ten gehore gaan brengen. Door Tot Nut en Genoegen Melissant wordt men verrast met een eigentijds repertoire. Tot slot zal optreden het Popkoor Pop-Up uit Oud Beijerland. Dit koor is met name bekend bij EO's Korenslag en een groot aantal optredens in de shows van Marianne Weber & Frans Bauer. Naast een aantal kerstnummers wordt door Pop-Up ook een aantal passende liederen ten gehore gebracht. Voor deze avond wordt de sportzaal van Melissant volledig omgetoverd in kerstsfeer. Gelet het aantal plaatsen (220) is het aan te raden om vooraf te reserveren. Dit kan via emailadres: tnegmelis@Hotmail.com of te bellen naar 0187 669190. Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur.

Kerstconcert

Vrijdag 12 december geeft het Chr. Gem. Koor Sursum Corda haar jaarlijks kerstconcert in de Herv. Kerk aan de Ring te Dirksland m.m.v. Chr. Gem. Koor De Lofstem uit Scherpenisse. Marije Weenink speelt dwarsfluit. Organist is Anton Weenink en Kees Villerius is dirigent van beide koren. De avond begint om 19.30 uur. De kerk is om 19.00 uur open. De toegang is gratis. Er wordt wel een collecte gehouden t.b.v. het kindertehuis van Ronny Heyboer op Borneo.

Kerstzangavond

Op zaterdag 13 december is er een kerstzangavond in het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente. Medewerking wordt verleend door de volgende koren: Dirkslands Mannenkoor, Gemengd koor "met Hart en Stem" uit St. Maartensdijk en kinderkoor "Iuventa" uit Dirksland. De samenzang wordt begeleid door organist Cees het Jonk. De avond begint om 19.00 uur, de kerk is open vanaf 18.30 uur.

GOEDEREEDE

Kerstfair

Zaterdag 13 december, wordt van 10.00 tot 16.00 uur een gezellige kerstfair gehouden aan Oostdijkseweg 1. Er zijn verschillend kerstartikelen te koop tegen 'zeer redelijke prijzen'.

MELISSANT

Wintermarkt

Vrijdag 12 december zal voor de vijfde keer de Wintermarkt in Melissant worden gehouden op het Plein en in de Voorstraat, van 16.00 tot 22.00 uur. Ook dit jaar zijn er weer kramen met vele artikelen. Verder zijn er tal van andere activiteiten rondom de markt en De Poort.

Koffie ochtend in de Melishof

Op woensdagochtend 17 december is er weer een koffieochtend in de Melishof. De bezoekers kunnen dan weer gezellig bijpraten onder het genot van een kop koffie/thee met een kerst kransje. Ook wordt er deze ochtend een kleine competitie sjoelen gehouden. De winnaar krijgt een leuk prijsje. De aanvang is om 10.00 uur en de ochtend eindigt rond 12.00 uur. De entree bedraagt: € 1,25. Dit is exclusief de koffie/thee of frisdrank. Ook kan er over de inhoud van de volgende koffie ochtenden gesproken worden. Heeft u ideeën; u kunt ze dan naar voren brengen. Bent u slecht ter been of heeft u vervoer nodig, kunt u gehaald en gebracht worden. Voor verdere informatie, kunt u zich wenden tot: Dirk Spahr vd Hoek. Tel: 602411. De volgende koffie ochtenden staan gepland op: 14 januari, 11 februari, 11 maart, 15 april, 20 mei, 17 juni 2015. Een ieder uit Melissant is van harte welkom.

MIDDELHARNIS

High tea van de Zonnebloem

De afd. West-Flakkee van de Zonnebloem, organiseert op woensdagmiddag 17 december een high tea. Deze wordt gehouden in restaurant Inside van Tieleman Keukens. De middag duurt van 14.00 tot ongeveer 17.00 uur. De prijs bedraagt € 14,25. De bijeenkomst staat in het teken van Kerst. Er wordt een kerstverhaal verteld en er worden kerstliedjes gezongen. De Zonnebloem is voor mensen met een fysieke beperking. Voor deze middag kunt u zich opgeven bij Elly Spahr-v.d. Hoek, tel. 0187 602411.

NIEUWE-TONGE

Uitslag verloting

De uitslag van de grote verloting van Gemengde Zangvereniging Apollo te Nieuwe-Tonge, gehouden op donderdag donderdag 27 november is bekend. De getrokken nummers zijn: 1372, 1716, 1637, 2014, 1538, 1337, 1625, 1748, 1739, 1512, 1492, 1334, 1373, 1198, 1904, 1969, 1855, 1541, 1875.

Eindejaars schuurverkoop

Zaterdag 20 december is er een eindejaars schuurverkoop van 10.00 tot 16.00 uur aan Groeneweg 35. Naast veel artikelen uit grootmoederstijd, zoals emaille, zink, zijn er ook kerstcadeauartikelen, wens- en kerstkaarten, sieraden, huisgemaakte jam, enz. Ook is er een snuffelkraam. Koffie en/of erwtensoep gratis.

Winterfair Geusje's Stee

Op Geusjes's Stee is er op zaterdag 20 december een winterfair van 14.00 tot 20.00 uur. Er zijn kramen met o.a. zelfgemaakte woondecoraties, kraamcadeautjes, kerststukjes, boeken en rommelmarktspullen. De kinderen kunnen er o.a. grabbelen, touwtrekken en kerstboomlootjes trekken. Ook is er allerlei 'koek en zopie' te verkrijgen. Verder is er een kraam met huidverzorgingsproducten. Geusje's Stee is te vinden aan Korteweegje 52 te Nieuwe-Tonge, tel. 06 47482144, www.geusjesstee.nl.

OUDE-TONGE

27e Kerstvolkszang

Zondag 14 december vindt er weer grote Kerstvolkszang plaats in de Rooms Katholieke Kerk Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart, met veel traditionele kerstliederen als Stille Nacht, Midden in de winternacht, e.a. De samenzang wordt begeleid door organist Ron Braber en zijn zoon Henk Braber op de trompet en gedirigeerd door Lida Sala. Daarnaast kunt u luisteren naar diverse andere optredens. Als gast is uitgenodigd zanggroep Z.Z.D., dit staat voor Zingen Zonder Dirigent. Zoals gewoonlijk treedt ook het gemengd koor Sint Cecilia op, het parochiekoor van de deze kerk. Dit brengt een geheel nieuw repertoire zoals Sussex Carol, Mary had a baby en Eén klein Kind. Als verrassing is er ook dit jaar een speciaal Kerstkinderkoor samengesteld. Deze koren staan o.l.v. Nelleke Bruggeman en zullen tevens worden ondersteund door Gaab Winkels op drums en gitaar. De toegang is gratis. De Kerk is open om 14.30 uur, de aanvang is om 15.00 uur.

Kerstmarkt in Oude Tonge

De dorpsraad van Oude-Tonge organiseert in samenwerking met de ondernemersvereniging en de kunst+ een grote kerstmarkt. Er zijn tal van kraampjes met van alles te koop en kramen waarin verschillende verenigingen zich presenteren. Tijdens de markt wordt er een actie gehouden tot behoud van de kinderboerderij. In de kunstwinkel kunt u, behalve het daar tentoongestelde werk bewonderen, een workshop kerstballen maken volgen en genieten van muziek. Ook buiten worden er optredens verzorgd door muziekvereniging Vooruit en de band van Erica de Haan. Tevens is er een fototentoonstelling met als thema 'Oude Tonge in de winter' De foto's zijn te bezichtigen bij de winkeliers en in de kunstwinkel. De kerstmarkt wordt gehouden op 12 dec. 2014 op het Dabbeplein van 15.00 tot 21.00 uur.

OUDDORP

Flessenactie

De gezamelijke verenigingen van de Hersteld Hervormde Gemeente van Ouddorp willen net als in de afgelopen jaren, tussen Kerst en Oudejaarsdag een 'lege flessenactie' organiseren. Dit houdt in dat lege statiegeldflessen huis-aan-huis worden opgehaald. Deze statiegeldflessen zullen bij de supermarkten van Ouddorp ingeleverd worden. De opbrengst van deze actie zal dit jaar bestemd zijn voor 'Jantina's kinderwerk'. Op zaterdag 27 december hoopt men tussen 9.00 en ongeveer 12.00 uur langs de huizen te gaan om de flessen op te halen.

Kerstkaarten Sophia

OUDDORP - De stichting die zich inzet voor het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam heeft met haar bemande stand op de Ouddorpse Winterfair 385 euro ingezameld. Alle standbezoekers hartelijk dank. Deze maand is er nog een extra actie voor de stichting en wel met de verkoop van kerst- en andere wenskaarten. Dit kan via Jeannette Paans. Informatie loopt via www.fotokaartenjeannette.nl.

SOMMELSDIJK

Adventviering Remonstrantse Gemeente

Donderdagavond 18 december vindt de jaarlijks terugkerende adventviering plaats in de Remonstrantse kerk aan Voorstraat 35. Deze avond, die in het teken staat van de komst van het kerstkind, is georganiseerd voor alle gemeenteleden en belangstellenden. Zittend aan een mooi versierde tafel in kerstsfeer kunt u genieten van een kerstverhaal, gedichten, muziek en het koor Cantone. Maar ook kunt u meezingen met liederen passend bij deze tijd van het jaar. Ds. Jan Klijnsma zal de avond leiden. De kerk is open om 19.00 uur, de aanvang is om 19.30 uur.

Handwerkverkoop Nieuw Rijsenburgh

Op vrijdag 12 december is er een handwerkverkoop van artikelen die door de cliënten met begeleiding van vrijwilligers zijn gemaakt. Er is weer een diversiteit van allerlei artikelen, zoals sokken, theedoeken, poppenkleertjes, kussens, enz. De verkoop vindt plaats van 9.30 tot 16.00 uur in de hal bij de hoofdingang van Nieuw Rijsenburgh, Sperwer 271.

Oliebollenverkoop

Op 29 december is er een verkoop van oliebollen, gebakken door Bakkerij Koese. De verkoop is georganiseerd door de bibliotheekvrijwilligers. De opbrengst is voor aankoop van nieuwe groot letter boeken voor in de huis bibliotheek van het woonzorgcomplex. Ook worden tweedehands klein letter boeken te koop aangeboden. Er staat een kraam op het terras bij de hoofdingang van Nieuw Rijsenburgh, Sperwer 271. De verkoop is vanaf 10.00 uur. In het restaurant is gelegenheid om een kopje koffie/thee te drinken.

Tekenen en schilderen in de kerstvakantie

In de kerstvakantie worden er door Suzanne Dijkstra twee middagactiviteiten georganiseerd. Maandag 29 en dinsdag 30 december kan er van 13.00 tot 15.00 uur getekend of geschilderd worden. De kosten zijn 8 euro per persoon per activiteit. Aanmelden vooraf is noodzakelijk, mail naar: suzannedijkstra@upcmail.nl. Ook kunnen kinderen leren om tekeningen of schilderwerk realistischer te maken tijdens wekelijkse lessen. Het is alweer een jaar geleden dat Suzanne Dijkstra hiermee is gestart. In het inspiratierijke atelierlokaal in Den Hoogen Caemer aan de Sperwer te Sommelsdijk zijn alle materialen voorhanden om een volwassen werkstuk te maken. Er is in een jaar tijd veel moois gemaakt, zoals ook te zien is op www.suzannedijkstra.nl.

STAD AAN 'T HARINGVLIET

Winterkerstmarkt

Op zaterdag 13 december van 9.00 tot 15.00 uur wordt er een winterkerstmarkt gehouden in Verenigingsgebouw De Ark, Nieuwstraat 24a. Er zijn mooie Kerststukjes te koop, oliebollen, appelbeignets, koffie/thee en broodjes hamburger.

Kerstfeestviering voor ouderen

Donderdag 11 december wordt in "Ons Trefpunt" het Kerstfeest voor ouderen gehouden. Medewerkenden zijn: Ds. H.J. Catsburg (meditatie), Anne Marie Huizer (harp), Rien van den Boogert (orgel), Cora de Boed (verhaal). De organisatie is in handen van de Herv. Vrouwenvereniging, de Gereformeerde vrouwengespreksgroep en Stichting Ons Trefpunt. Aanvang 15.30 uur.

STELLENDAM

Kerstworkshop bij de Inloop

Donderdagmiddag 11 december organiseert "de Inloop" een gezellige Kerstworkshop. Een ieder is welkom van 14.30 tot 17.00 uur om een mooie krans te maken, die u naar eigen idee kunt decoreren. Kosten: 2 euro per persoon. Wie niet van knutselen houdt is ook welkom. De middag wordt gehouden in De Rank aan de Bosschieterstraat. Graag van te voren opgeven bij Lydia van de Kreeke: tel. 06 23506507 of l.vandekreeke@sjaloomzorg.nl. Indien mogelijk zelf een eigen snoeischaar meebrengen.

Kerstnachtdienst

'Licht en Vrede' is het thema van de kerstnachtdienst, die gehouden wordt op dinsdag 24 december om 22.00 in de Gereformeerde kerk van Stellendam, Kerkhoflaan 4. De dienst wordt gehouden in samenwerking met de Hervormde kerk. De beide voorgangers, ds Hoolwerf en ds Van de Griend, zullen deze dienst leiden. Medewerking wordt verleend door het Stadskoor Goedereede. Vanaf 21.30 is de kerk open. Voorafgaand aan de dienst worden er enkele kerstliederen gezongen. Aan het einde van de dienst zal er aan de uitgang worden gecollecteerd voor evangelisatie.

Jongerendienst

Op zondagavond 14 december vanaf 18.30 uur wordt er weer een jongerendienst gehouden in de Gereformeerde Kerk van Stellendam. Het thema is 'De stal van mijn hart', naar het bekende lied van Gerald Troost. Spreker is Bjorn Visser, van Royal Mission. De muzikale ondersteuning, in kerstsfeer, wordt gegeven door praiseband Exalt. Meer info op de Facebookpagina 'Jongerendienst Stellendam'.

Fred Vlasblom toont de bomen aan de Energiebaan die onlangs werden geplant. Foto: Hans Villerius

OUDE-TONGE – Eind vorige maand is de eerste stap gezet om invulling te geven aan de doelstelling het Regionaal Bedrijvenpark Oostflakkee te voorzien van een hoogwaardige beeldkwaliteit. Het was één van de voorwaarden die vooraf aan realisering van het park gesteld werden dat het gebied een kwalitatief hoogwaardige en duurzame uitstraling zou krijgen, waarbij veel ruimte en groenvoorziening een parkachtige look aan het geheel zouden geven. Met die groenvoorziening is in de laatste week van november een start gemaakt, met het planten van een zestigtal bomen.

Door Hans Villerius

"Op zich lijkt dit niets bijzonders", zegt directeur Fred Vlasblom van Bedrijvenpark Oostflakkee, "maar toch is 't dat wel. Een belangrijk moment is het zelfs in deze fase van ontwikkeling van het terrein." En hij legt uit waarom.

Parkachtige uitstraling

"De groenaanplant zou hier gerealiseerd worden als het bedrijvenpark wat meer gevuld was. Door de economische crisis is de uitgifte van percelen echter gestagneerd. Het duurt dus langer voordat het terrein steviger bezet is – met tien bedrijven is nu ongeveer een derde deel gevuld – en daardoor duurt het ook langer dat de bedrijven die er al gevestigd zijn op een vrij kaal gebied zitten. Niettemin wilde de directie van het Bedrijvenpark tijdens de crisis terughoudend omgaan met het doen van investeringen. Nu de economie weer lijkt aan te trekken mag het bedrijvenpark zich echter verblijden in een toenemende belangstelling, zodat er daadwerkelijk invulling gegeven kan gaan worden aan een regionaal bedrijventerrein met een parkachtige uitstraling", zo geeft Vlasblom aan
Daarbij komt dat de provincie elders op het eiland bomen heeft gekapt, waarvoor ze vanwege een herplantplicht op een andere plek in het gebied bomen moet terugplanten. In overleg met de provincie, de gemeente en natuurbeheer is vastgesteld dat dit op het Bedrijvenpark Oostflakkee zal zijn. Zodoende kon op maandag 24 november jl. een begin worden gemaakt met het planten van 60 bomen, vooralsnog alleen aan de Energiebaan. Hier werden afwisselend Els, Zoete kers en Linde geplant, van elke soort evenveel.

Veilig

Daarnaast werkt het parkmanagement er momenteel aan om – in samenhang met de voorgenomen aanvraag van het Keurmerk Veilig Ondernemen – het bedrijvenpark bij de entree te voorzien van hekken, die het terrein 's nachts af zullen sluiten voor ongewenst bezoek, en er zijn beveiligingscamera's geplaatst die daar alle bewegingen in de gaten houden.
Vermeldenswaard is ook het feit dat Bedrijvenpark Oostflakkee een plaats kreeg in het boek 'Beste bedrijventerreinen en kantoorlocaties 2014/2015' dat zeer binnenkort verschijnt.

Het gezin Beuzenberg (l.) werd op Sinterklaasmiddag in het zonnetje gezet. Rechts Dimitry Kalis en Inge de GastFoto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Voor het gezin Beuzenberg uit Rockanje leverde een bezoek aan de showroom van Bouwcenter Esselink in Middelharnis méér op dan alleen goede ideeën en productinformatie. Het bezorgde hen ook een hotelarrangement voor twee personen, dat ze via Comfortclub kunnen genieten bij Boutique Hotel Restaurant 'De Zwarte Boer' te Leuvenum, bij Ermelo. Ze waren getrokken als prijswinnaar van de actie die fabrikant Geberit hield tijdens de open dag bij Esselink, op 8 november jl. En op Sinterklaasmiddag, heel toepasselijk dus, kreeg het winnende echtpaar deze 'surprise' uitgereikt in de showroom van Bouwcenter Esselink.

Door Hans Villerius

Leo en Lian Beuzenberg hebben forse verbouw-/uitbreidingsplannen voor hun woning in Rockanje. En hoewel ze bij Esselink al geen onbekende waren, bracht de open dag van dit Bouwcenter het gezin nogmaals naar Middelharnis. Ook Geberit was daar vertegenwoordigd. Met oplossingen op sanitair gebied, houdt deze fabrikant al jaren een naam hoog met onder andere haar douche wc, de AquaClean. Bij het gebruik van een douche wc wordt na het doen van een grote boodschap, op het toilet wel te verstaan, het onderlichaam niet meer met wc papier ontdaan van fecale restpartijen, maar wordt dit gebied van het lichaam écht gereinigd, met water dus. En drogen, met warme lucht, behoort eveneens tot de mogelijkheden. Tijdens de open dag bij Esselink deelde Geberit vragenformuliertjes uit, waarop bezoekers onder andere konden aangeven in hoeverre ze bekend waren met de douche wc in het algemeen en met de AquaClean in het bijzonder. Uit de ingeleverde formulieren zou een prijswinnaar worden getrokken en dat bleek Lian Beuzenberg te zijn. Samen met haar man Leo en hun tweeling Daan en Roos was ze uitgenodigd om haar prijs in ontvangst te komen nemen, bij Esselink, afgelopen vrijdagmiddag. Hier werden ze gastvrij ontvangen door Kees Hartman, hoofd van de showroom bij Esselink, en door Dimitry Kalis, accountmanager bij Geberit. En naast de hotelbon die ze in ontvangst mochten nemen, werd de prijswinnares ook in de bloemetjes gezet, door Inge de Gast, eveneens medewerkster van Esselink. "Het was echt een verrassing", reageerde Lian blij. "Daar reken je echt niet op. En dat op Sinterklaasdag. Echt een dag voor cadeautjes!"

Eigenaar Breen is opgelucht, omwonenden zijn niet blij

Vervolg van de voorpagina

Zeven jaar

Het plan om het bedrijfsperceel met agrarische schuren, waarop ook de afzonderlijke woning staat, te her-ontwikkelen speelt vanaf 2008. Het college van b. en w. en de politieke fracties in de voormalige gemeente Goedereede bogen zich toen al over het voornemen. Eind 2010 konden omwonenden voor de eerste keer tijdens een informatieve bijeenkomst in 'De Mekkerstee' kennisnemen van het project (beeldkwaliteitsplan). Omdat het agrarisch bedrijf gezien de huidige ligging ingeklemd is door woonbebouwing (tegenover plan Welgelegen), kan de ondernemer zijn agrarische functie niet handhaven. Uitbreiding en ontwikkeling op locatie is onmogelijk en de vele regels rond het welzijn van dieren en allerlei aangescherpte verordeningen op gebied van milieu/geur en dergelijke. Dat noopte hem uit te zien naar een bedrijfsverplaatsing naar de Oud-Westerloosedijk onder Goedereede.

Wat omvat het plan?

Het gemeentebestuur, eerst in de toen nog zelfstandige gemeente Goedereede en later in de eindfase in de fusiegemeente Goeree-Overflakkee, stond welwillend tegenover het 'uitplaatsen' van het agrarisch bedrijf uit de Ouddorpse dorpskern. Mede om de verplaatsing te kunnen financieren, is voor de locatie Hazersweg een nieuwe functie gezocht. Met handhaving van het beeldbepalende monumentale woonhuis (met nu nog beperkte bed & breakfastvoorziening) en herbestemming/in contouren herbouw van de historische schuur, is vervolgens een plan opgesteld voor de ontwikkeling van genoemde 26 woningen, aansluitend op de omgeving. Met als onderdeel in uitvoering lintbebouwing langs het Smalle Einde (4 woningen op grote vrije kavels), en langs de Spaanseweg, (5 vrije kavels middelgroot). De boerenerfachtige entree van het project komt aan de zijde van het Smalle Einde, tegenover de wijk Welgelegen.

Inrichting

In het plan is voor elke levensloopbestendige woning en voor de rijwoningen 1,5 parkeerplaats in de openbare ruimte gereserveerd. De luxere huizen op de ruime kavels hebben een voorziening op eigen terrein. Voor de woningen in een te ontwikkelen hofje worden parkeerplaatsen voor bezoekers in de bermen aangebracht. "Afhankelijk van het tijdstip dat het woonhuis verkocht wordt, zal de bed& breakfastvoorziening (nieuw seizoen vanaf maart 2015) dan voorlopig nog in stand blijven," vertelt Piet Breen. De koper bepaalt vervolgens zelf wat er dan met deze voorziening gebeurt.

Niet blij

Omwonenden waren en zijn niet blij met de realisering van het woningbouwplan in het bestemmingsplangebied Hazersweg 23 Ouddorp. Zij hebben de procedure in de planontwikkeling (2011 voorontwerp, 2012 ontwerp en september 2013 vaststelling door de raad) nauwlettend gevolgd en waar mogelijk hun zienswijzen geuit. Tot het laatst bij de Raad van State (hoorzitting voorjaar 2013 en definitief besluitvormend in eerste helft van dit jaar). Vooral tegen de onderdelen bouwactiviteit in de historische schuur en de geplande locatie rijtjeshuizen waren de bezwaren gericht. Ook werd overal betwijfeld of het in de kern Ouddorp wel nodig was meer woningen te bouwen. De gemeente presenteerde in een onderzoeksrapport wel die behoefte.

Tweedehands kleding 'Bij ons in de Jordaan'

NIEUWE-TONGE - 'Bij ons in de Jordaan' is een tweedehands kledingwinkel in Nieuwe-Tonge, met kleding van goede kwaliteit voor een klein prijsje. Op zaterdag is 'de Jordaan' van 10.00 tot 16.00 uur geopend en iedere eerste donderdag van de maand bent u van 19.00 tot 21.00 uur welkom om te komen winkelen. Naast het verkopen van kleding biedt 'Bij ons in de Jordaan' ook FM parfums aan, geïnspireerd door de originele geuren voor een prijs van € 16,50 vanaf 30 ml. Deze geuren zijn gebaseerd op onder andere Dior, Hugo Boss en Lady Million. Voor meer informatie en updates kunt u op de Facebookpagina terecht: www.facebook.com/tweedehandskledingshop.

Flexibel gebruik maken van kantoorruimtes in de Flexhaven

STELLENDAM - Flexhaven, gevestigd in het kwalitatief hoogwaardige kantoorpand De Kortenaer, is de ontmoetingsplek voor ondernemers, managers, vertegenwoordigers en kleine zelfstandigen. De Kortenaer is in opdracht gebouwd door de project BV (Antonie Leendert Beheer BV) van ondernemer Leon de Bonte. Inmiddels zijn er meer dan tien bedrijven gevestigd in het representatieve kantoorpand en nu zijn er dus ook prima faciliteiten voor flexwerkers.

Stichting GO-Linked organiseerde op donderdag 27 november van 09.00 tot 11.00 uur de 9e editie van de Open Coffee Goeree-Overflakkee. De eerste Open Coffee voor de Flexhaven was hiermee een feit en de belangstelling was groot.

Door een breinvriendelijke werkomgeving, ontworpen in overleg met een architect voelt de Flexhaven zeer comfortabel aan. Je ervaart het gebruiksgemak van de vele faciliteiten. Maak een geweldige indruk en ontvang jouw relaties in een representatief kantoor. Je maakt gebruik van deze faciliteiten wanneer je een kamer, vergaderruimte of flexplek hebt gereserveerd voor een bepaalde tijd, dagdeel of gehele dag. De vergaderruimte beschikt over een scherm waar presentaties op te houden zijn en een stilteruimte waar vertrouwelijke zaken besproken kunnen worden. Als huurder heb je de beschikking over een gezamelijke keuken met koelkast en aansluitend een lunchruimte. Tevens is er een toiletruimte beschikbaar. De Flexhaven beschikt daarnaast over een uitstekende internetverbinding en een eigen VOIP telefooncentrale waarnaar u als ondernemer uw telefoon kunt doorschakelen.

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden binnen de Flexhaven, dan kun je terecht op de website: www.flexhaven.nl

STELLENDAM - Zoals ieder jaar heeft RegioBank Stellendam in de herfstvakantie weer de traditionele spaarweek gehouden. Tijdens deze spaarweek is natuurlijk ook een kleurwedstrijd georganiseerd. Het was een gezellige drukte omdat veel kinderen hun spaarpot kwamen legen en hun kleurplaat kwamen inleveren. Uit de vele prachtige inzendingen is uiteindelijk een keuze gemaakt. De prijzen waren dit jaar tegoedbonnen van de Intertoys. De eerste prijs is gegaan naar Sander Breur, de tweede prijs naar Ruben Roon en de derde prijs naar Sem Versluis. Alle drie de prijswinnaars bleken verrassend genoeg bij elkaar in de klas te zitten. Namens RegioBank Stellendam nogmaals van harte gefeliciteerd! Bent u ook benieuwd naar de producten en spaarrente tarieven van de RegioBank. Neem dan contact met ons op of kom bij ons langs op kantoor: RegioBank Stellendam/John P. de Wit Assurantiën, Langeweg 63, 3251 LH Stellendam. Telefoonnummer 0187-491755 www.johnpdewit.nl.

My Imenso decemberactie van de Goudsmid

MIDDELHARNIS - De My Imenso decemberactie van De Goudsmid was in de eerste week gelijk een groot succes. Totaal brachten 277 mensen een ingevuld formulier bij De Goudsmid. De eerste prijs is gewonnen door mevrouw Jongen, de tweede prijs door mevrouw Andries. Beide dames waren zeer verrast met het gewonnen My Imenso sieraad. De Goudsmid bedankt alle inzenders voor de leuke en positieve reacties. In december kan iedere week worden deelgenomen aan de winactie van De Goudsmid. Misschien bent u wel de volgende gelukkige winnaar van zo'n prachtig My Imenso sieraad. In deze krant staat een formulier dat kan worden ingeleverd bij De Goudsmid. Op die manier wordt kans gemaakt op een prachtig My Imenso sieraad. 'Want winnen doe je bij De Goudsmid.'

Voor deze uitgaven gelden de volgende sluitingstijden:

Kerstkrant, huis-aan-huis - op maandag 22 december
Afsluittijd advertenties donderdag 18 december 12.00 uur.
Familieberichten kunnen tot vrijdagochtend 10.00 uur worden aangeleverd.

Oudejaarskrant, huis aan huis - maandag 29 december
Afsluittijd advertenties maandag 23 december 12.00 uur.
Familieberichten kunnen tot dinsdagmorgen 24 december 10.00 uur aangeleverd worden.

Abonneekrant van vrijdag 2 januari

Afsluittijd advertenties dinsdag 30 december 12.00 uur.
Familieberichten kunnen tot woensdagmorgen 10.00 uur aangeleverd worden.

Prijswinnaars bij Albert Heijn Ouddorp

Op de Visionbeurs kon men raden hoeveel Banbao steentjes er in een glazen pot zaten. Met 1279 stenen zat Bartha Moerkerk het dichts in de buurt, zij ontving daarvoor een winkelwagen vol boodschappen t.w.v. 125 euro. Ook werd een originele Tassimo machine uitgereikt aan mevrouw van der Stoep die deze gewonnen had met een actie van deze fabrikant. 'Klanten kunnen nu hun BanBao-zegels nog inwisselen, daarnaast loopt er een prachtige spaaractie voor originele kristalglazen', aldus supermarktondernemer Martin de Berg, die de prijzen uitreikte.

Frans van de Waart verlaat het Edudelta College met een gerust hart

MIDDELHARNIS – Verschillende generaties heeft hij zien komen en weer gaan. Deze maand komt voor Frans van de Waart het moment dat hij de deur van de vestiging van het Edudelta College aan de Schoolstraat voorgoed achter zich zal dichttrekken. Hij sluit dan een ruim veertigjarige periode af waarin hij verbonden was aan de school.

Frans van de Waart achter zijn bureau. Hij heeft een zelf gecreëerde Karel Appel en Herman Brood aan de muur hangen. Rechts een zelfgemaakte Pinoccio. Leerlingen worden wel eens gewezen op het groeien van de neus bij dit figuur als hij de waarheid ontwijkt.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Frans van de Waart, teamleider aan het Edudelta College, kijkt met merkbaar plezier terug op zijn veertigjarige onderwijscarrière die hij al die jaren op dezelfde school heeft doorgebracht. "Ik heb nooit de behoefte gehad om naar een andere school te gaan. Deze school past bij mij en ik pas bij deze school".

Hij kan zich geen moment herinneren dat hij met tegenzin naar zijn werk is gegaan. Zowel de omgang met de leerlingen als met zijn collega's heeft hij altijd als heel plezierig ervaren. Hij erkent dat de leerlingen van de – eerst nog – Technische School en later het Edudelta Collega niet altijd de gemakkelijkste zijn geweest, maar problemen heeft dit voor hem nooit opgeleverd. "Weet je hoe dat komt? Omdat ik vroeger zelf zo'n grote hekel aan school had". Hij legt uit dat het voor hem – en ongetwijfeld zijn toenmalige leraren – geen pretje was op school. Domweg de stof uit zijn hoofd leren, zonder doel, was niets voor Frans. Hij verliet dan ook voortijdig de school. Op de vraag van zijn ouders wat hij nu van plan was, antwoordde hij: "Werken en leren" en dat deed hij. Hij vatte het idee op om leraar te worden. "Het leek me prachtig om tegen anderen dingen te zeggen die ze moesten doen", herinnert Frans zich. Vanuit Zierikzee ging hij twee jaar lang 's avonds met de brommer naar Goes voor avondstudies. Hij haalde hiermee twee aktes.

Op een keer werd hij gebeld door dhr. Kruik, de toenmalige directeur van de Technische School in Middelharnis. "Er was op de afdeling bouwkunde een vacature en hij vroeg of dit iets voor mij was". En dat was zeker iets voor de jonge Frans van de Waart. Vanaf het nieuwe schooljaar van 1973 is hij aan 'de Tech' verbonden.

De eerste tijd aan de Technische School in Middelharnis was een niet zo gemakkelijke tijd. "Het was in die tijd nog een echte jongensschool", aldus Frans, en lesgeven gebeurde op verschillende locaties. Naast het hoofdgebouw aan de Schoolstraat waren er twee bijgebouwen. Eén aan het Kerkpad en één aan het Beneden Zandpad. Met veel respect denkt hij terug aan de toenmalige directeur, de heer Kruik. "Een echt mensen-mens, die mij in die eerste jaren een goede leerschool heeft geboden. Streng en respectvol".

Frans van de Waart kwam uit een groot gezin van acht kinderen en hij groeide op op een boerderij in Sirjansland. "Ondanks de drukte kon ik altijd bij mijn ouders terecht en dat heb ik ook geprobeerd in de praktijk te brengen bij de leerlingen".

Door de jaren heen zijn de tijden veranderd, maar de leerlingen zijn niet zoveel veranderd. Hij legt uit dat hij heeft geleerd dat leerlingen gewoon als mens benaderd moeten worden. Dit betekent niet dat er geen gezag moet zijn, maar 'een goed gesprek' kan verhelderend zijn. Hij noemt een voorbeeld: "Het is wel eens voorgekomen dat een leerling bij een collega de klas wordt uitgestuurd. Hij of zij moet zich dan bij mij melden. De leerling doet zijn verhaal en ik moet beslissen over een eventuele straf. Soms wissel ik dan wel eens van plaats met de leerling". En dan blijkt al vlug dat ook de leerling het eigen gedrag niet goedkeurt. "Hij geeft zichzelf dan een strengere straf dan ik in gedachten had… Op deze manier leer je de leerling goed naar zijn eigen gedrag kijken, waarna er al vlug excuses worden aangeboden". Frans aarzelt als hij het woord 'straffen' gebruikt. "Straffen is een slecht woord. Wij moeten ervoor zorgen dat een leerling zich bewust wordt van iets dat niet goed is…"

Mondiger

In de afgelopen decennia zijn de leerlingen wel mondiger geworden, maar volgens Van de Waart geldt dit niet alleen voor de leerlingen. "Soms bellen wel eens vaders die ik zelf nog in de klas heb gehad, maar die zijn ook wel mondiger geworden in vergelijking met vroeger.

Trots

In het gesprek met de scheidende onderwijsman blijkt steeds weer dat hij trots is op 'zijn' school. Met veel passie vertelt hij over de kanjertrainingen, waar de school als eerste in de regio mee begon en de regels die op school gelden. Deze zaken hebben volgens hem duidelijk vruchten afgeworpen. In de aula en op andere plaatsten van het gebouw hangen verschillende 'regels' die een prettig en veilig schoolleven moeten bevorderen. Volgens Frans van de Waart werkt het positief als leerlingen op deze regels worden aangesproken. Trots is Van de Waart ook over de groei die de school meemaakt. "We zijn gelukkig weer aan het groeien. Tegen de krimp in", is zijn tevreden constatering. In menig opzicht kan Frans van de Waart de school met een gerust hart verlaten. En dat zal hij dan ook zeker doen.

Hij zal zich niet vervelen, want in de komende tijd hoopt hij samen met zijn vrouw Mieneke meer tijd aan zijn kinderen en kleinkinderen te kunnen besteden. En verder heeft hij nog wat grond waar hij - als boerenzoon - dagelijks geniet van zijn kleinvee.

Jongens/meisjes:

Frans van de Waart heeft de Technische School van vroeger zien veranderen van een 'echte jongensschool' tot het huidige Edudelta College, waar ook op de vestiging in de Schoolstraat een flink aantal vrouwelijke leerlingen is. "Dit is een hele verandering geweest", geeft Frans aan. Er zijn zeker verschillen. Hij noemt een voorbeeld: "Bij een onenigheid hebben jongens het al vlug bijgelegd en is het vergeven en vergeten. Bij de meisjes ligt dat moeilijker. Soms komt men maanden later nog op een ruzie of meningsverschil terug".

Docentschap zwaar?

Is het docentschap zwaar? Frans geeft aan "dat je er meer dan 100% voor moet gaan, Plezier in je werk is nummer één. Dat geeft energie. Fijne betrouwbare collega's om je heen zijn daarbij zeer belangrijk. Ik kan me geen dag herinneren dat ik met tegenzin naar mijn werk ben gegaan. Als je dat plezier kwijtraakt kun je beter stoppen". Verder vindt hij het belangrijk dat je op een ontspannen manier met de leerlingen om moet gaan. "Maar zorg wel dat je de leiding houdt", waarschuwt hij, "want macht neem je en dat is fout. Ontzag verdien je".

Ook de Eben-Haëzerschool is nu SEEF

Tijdens de uitreiking van het School op SEEF label op de Eben-Haëzerschool. Foto's: Hans Villerius

GOEDEREEDE HAVENHOOFD – Ook de Eben-Haëzerschool op Goedereede Havenhoofd heeft het School op SEEF label behaald. Voor de eerste keer, na drie jaar hier hard aan gewerkt te hebben. Afgelopen woensdag reikte wethouder Marnix Trouwborst het diploma en bijbehorend label uit en op school waren ze er wat trots op dat ook zij zich SEEF mogen noemen.

Door Hans Villerius

De Eben-Haëzerschool is de negende school op het eiland die het School op SEEF label heeft, "dus we hebben nog 23 scholen te gaan", zo gaf de wethouder woensdagmorgen op het schoolplein aan. Daar reikte hij het label uit en complimenteerde hij én de school voor hun inspanningen om het label te behalen én de verkeersjuffen Josien Tanis en Mariëlle Prins, die de schoolkinderen op een uitstekende wijze verkeerslessen geven, én natuurlijk de kinderen die de lessen hebben gevolgd en het geleerde in praktijk brachten ook. Want door de straten van Havenhoofd en langs het fietspad naar Goedereede had de school een parcours uitgezet dat de kinderen op hun fiets moesten afleggen. En omdat het tegen Sinterklaas liep, waren er hulp- en spionpieten aanwezig die in de gaten hielden of de kinderen hun verkeerslessen écht goed uitvoerden, en of ze zich gezellig gedroegen onderweg, of dat ze behulpzaam waren voor andere kinderen. "Want het is heel belangrijk dat jullie als fietser op een veilige manier aan het verkeer deelnemen", zei wethouder Trouwborst woensdagmorgen ook, "zeker als een aantal van jullie volgend jaar naar een andere school gaat." Maar ter plekke kon de wethouder zich ervan vergewissen dat de kinderen het prima deden, want enkele van hen mochten nog even laten zien hoe goed ze 't fietsen beheersen: slalom rijden om oranje-witte pilonen, over een wippende plank fietsen of kaarsrecht rijden over een uitgerolde smalle strook en laten zien wat je doet als je een zebrapad nadert waarover juist op dat moment mensen oversteken. "Jullie doen het écht geweldig!", riep de wethouder enthousiast. Maar daarmee doelde hij ook op het aantal punten dat de Eben-Haëzerschool voor het School op SEEF diploma heeft gehaald: 20, terwijl het maximumaantal punten 21 bedraagt. En later in de week wachtte nóg een verrassing, want de drie kinderen van wie de spionpieten gezien hadden dat ze 't beste het fietsparcours in het dorp en langs het fietspad hadden afgelegd, kregen op 5 december een 'Gouden fietsbel' uitgereikt, door niemand minder dan Sinterklaas. Op Havenhoofd stond School op SEEF dus helemaal in het teken van Sint Nicolaas.

Collecte Stichting Oost-Europa op westelijk deel van het eiland

Dankbare mensen met een zak meel uit Holland.

GOEREE-OVERFLAKKEE - De jaarlijkse huis-aan-huis collecte ten bate van de eilandelijke stichting Oost-Europa zal van 8 december 2014 tot 4 januari 2015 worden gehouden, in Ouddorp, Goedereede, Havenhoofd en Stellendam, zoals dat ook in vorige jaren gebeurde.

Dank zij de hulp van velen op het eiland heeft de werkgroep Oost-Europa veel werk in Roemenië kunnen verrichten. De Werkgroep bestaat uit een zevental vrijwilligers, die hun werk geheel pro Deo verrichten. Door deze kleinschaligheid staat men er garant voor dat al de goederen die naar Roemenië gebracht worden op de juiste plaats terechtkomen.
Vaak zijn leden van de werkgroep in Roemenië aanwezig als de goederen gelost worden. De hoofdprojecten omvatten kleding- en voedselhulp gedurende het gehele jaar aan de allerarmsten in de zigeunergemeente te Uioara en omliggende dorpjes en buurtschappen, inclusief hulp aan kerken en scholen aldaar.
Daarnaast biedt de werkgroep financiële ondersteuning aan een project in Cluj-Napoca, waar een sterk vrijwilligersteam hulp verleent aan kinderen die vaak mishandeld worden of verwaarloosd zijn, vanwege slechte sociaal economische situaties en daardoor in een wereld van drugs en alcohol dreigen terecht te komen.
Dit jaar heeft de werkgroep ruim zeventig ton (via vijf grote transporten) aan hulpgoederen naar Roemenië gebracht, mede mogelijk gemaakt door gulle sponsors en door de financiële bijdragen van kerken en particulieren en via de opbrengsten van de huis-aan-huis collecten.
De Werkgroep hoopt dat de collecte in de dorpen op de Kop van ons eiland ook dit jaar weer een mooi resultaat zal opbrengen. U kunt ook een gift overmaken op rekeningnummer/IBAN: NL 97 RABO 03420 07 408 ten name van St. Oost- Europa, werkgroep Middelharnis. Voor het inleveren van goederen, zoals kleding, schoeisel, huishoudelijke spullen, fietsen, tafels, stoelen en andersoortig meubilair, enz., kunt u terecht in de loods aan Industrieweg 17 te Middelharnis, waar u op elke eerste zaterdagmorgen van de maand tussen 9.30 en 11.30 uur spullen kunt brengen. Indien nodig kunnen spullen ook bij u thuis worden opgehaald. Voor nadere informatie kunt u bellen naar 484228 of 603051. Zie ook www.oosteuropa-werkgroep.nl.

Eind december zorgt de stichting ervoor dat extra voedselpakketten worden samengesteld en bezorgd aan de arme zigeunergezinnen in Uioara en omgeving.

"Zoals u al jaren van ons gewend bent kunt u begin 2015 in Eilanden-Nieuws een uitgebreid jaarverslag met de nodige foto's van onze werkzaamheden in Roemenië verwachten. De Stichting Oost-Europa, Werkgroep Middelharnis, wenst u allen gezegende feestdagen en een voorspoedig 2015 toe", aldus de organisatie.

Adrie van den Bos 40 jaar werkzaam bij Rabobank

Adrie van den Bos. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Een bankenman, dat is hij altijd geweest, de nu 60-jarige Adrie van den Bos uit Nieuwe-Tonge. Hij begon zijn carrière in 1971 bij de Amro-bank in Zierikzee. Dacht na drie jaar even dat 'ie wat anders wilde, maar keerde na vier maanden bij een baas in het bedrijfsleven te hebben gewerkt wát graag terug naar het bankwezen. Zo zette hij op 1 november 1974 voet aan wal in de wereld van de Rabobank. En daar is hij nooit meer vandaan gegaan.

Door Hans Villerius

Zijn rentree maakte hij in Middelharnis. Hij werd aangesteld op de kasafdeling van de Rabobank aan de Langeweg. Zijn vorige bankenbaan had hij als kassier beëindigd, dus de nodige kennis en verantwoordelijkheid die dit werk vereist, kwamen hier weer goed van pas. Daarnaast verving hij in geval van afwezigheid collega's die de bijkantoren op het eiland bemanden. In het volgende jaar, 1975, werd hij kantoorbeheerder van de Melissantse Rabovestiging en is hij, afkomstig van Bru, op het eiland komen wonen. Tien jaar later kreeg hij een functie op de afdeling Beleggingen en na nog eens vijf jaar, in 1990, is hij het werk gaan doen dat hij nu nog doet: zakelijke dienstverlening.

Veel veranderd

"Er is sindsdien heel veel veranderd", zegt Adrie terugblikkend. "Niet alleen werd vroeger alles handmatig uitgewerkt, met pen en papier en daarna in 't net overgetypt, terwijl nu alles geautomatiseerd gaat, maar we zijn in een compleet andere wereld terecht gekomen. Daarin spelen heel andere items dan veertig jaar geleden, ook op bancair gebied. Denk aan privacy en klantintegriteit. En alles is ook veel complexer geworden, we hebben veel meer informatie nodig om up to date te kunnen zijn, want in het bedrijfsleven verandert alles ook heel snel."
Ook binnen de eigen bank is er heel veel met de tijd mee ontwikkeld. Terugdenkend aan zijn Melissantse periode zegt Adrie: "In Melissant deden we alles nog zonder computer en alle geldstromen gingen in contanten. En niet te vergeten, je wist alle ontwikkelingen in het dorp, want met het laagdrempelige contact dat er was, vertelden de mensen van alles aan je en over een heleboel dingen werd je in vertrouwen genomen. Ja, dat had absoluut zijn charme, die tijd!"
Bovendien, als het over charme gaat… Bij de Rabobank heeft Adrie ook zijn vrouw leren kennen. Aanvankelijk alleen als collega, maar er ontstond meer. Ze waren bij de Rabobank in Middelharnis het eerste stel dat zo aan elkaar gekomen is. Met recht een bankstel dus…

Fusies

Maar voor kleine bankkantoren is anno 2014 geen ruimte meer. Fuseren en centraliseren passen beter bij het huidige tijdsgewricht. "In 2006 vond al een grote fusie plaats van alle bankvestigingen op het eiland tot Rabobank Goeree-Overflakkee", zegt Adrie. "Dat bracht sowieso een andere cultuur op de werkvloer, doordat ieder kantoor z'n eigen sfeer kende en meebracht naar de nieuwe organisatie. Maar dat ging echt goed en we hadden alles eigenlijk al snel op orde." Komend jaar wacht de volgende grote fusie, van de Rabobanken Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard tot één Rabobank Het Haringvliet.

Persoonlijke aandacht

Met dat laatste komt Adrie als vanzelf bij waar hij in het dagelijkse leven voor staat: persoonlijke aandacht voor de klant. Wat de jubilaris betreft is dit ook waar de Rabobank sterk in is: dienstverlenend, betrouwbaar, sterk meedenkend met de klant en daarmee samenwerkend. "Op deze manier met cliënten, met mensen omgaan, vind ik heel fijn", zegt Adrie vol overtuiging. En als Account manager Zakelijke relaties bij de Rabobank doet hij dat voor ondernemers op velerlei terrein: adviseren en begeleiden, ambities van ondernemers helpen waarmaken, beoordelen en becommentariëren van cijfers, kredietverlening, leasen, betalingsverkeer, enz. Maar, zo weet hij na zo veel jaar ervaring: "Wie ondernemer wil zijn, moet als ondernemer gebóren zijn. Je kunt 't niet aanleren. Het zit in je of niet."
Vanuit zijn functie, die hij al zovele jaren op het eiland vervult, is Adrie een bekende, maar ook graag geziene gast bij 'zijn' cliënten of bij zakelijke bijeenkomsten. "Door mijn jarenlange ervaring en relatieopbouw is er een vertrouwensband ontstaan en dat geeft vanzelf ook een stukje voldoening in het werk", zo geeft hij aan.

Dichtbij

En dat hij zóveel jaar bij dezelfde werkgever werkzaam is, geeft volgens hem alleen maar aan dat de Rabobank een goede werkgever is, met een prettige werksfeer en fijne collega's. Wat de toekomst betreft, ziet Adrie het ook met de komende fusie wel zitten. "Zeker, het zal weer even wennen zijn, maar vanwege m'n zakelijke contacten zal ik ook veelvuldig op het eiland te vinden zijn, dus blijf ik toch nog dichtbij."

Rabobank Champions League de Staver 2014

De organisatoren van de Rabobank Champions League.

SOMMELSDIJK - Het is weer zover Sinterklaas is weer uit het land en de kerstdagen en oud en nieuw zijn op komst. Ja de donkeren dagen zijn echt begonnen en volgens sommige voorspellingen gaat het ook nog een strenge winter worden. Of we werkelijk een echte winter krijgen kunnen wij niet voorspellen, maar dat het mega druk, spannend en gezellig gaat worden garanderen we iedereen.

Dit jaar doen eindelijk na een lange periode alle voetbalverenigingen mee aan het grootste indoor voetbalevenement, de 19e editie van Rabobank Champions League de Staver. De Rabobank is voor de derde keer als hoofdsponsor voor dit mooie winter evenement. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang en alle inschrijvingen zijn definitief.

Het is een geliefde en gewilde zaalvoetbaltoernooi, waarbij alle voetbalclubs van Goeree-Overflakkee met 1 heren team en/of 1 dames team kunnen deelnemen. De data voor de speeldagen zijn 22, 23, 29 december en op 30 december worden de finale wedstrijden gespeeld met als afsluiting een spetterend eindfeest.

Als uitbreiding op het toernooi organiseren we op zaterdag 27 december voor het eerst een E-pupillen Champions League toernooi voor de deelnemende clubs. Dit E-toernooi gaan we net als het hoofdtoernooi op een bijzondere manier afsluiten voor deelnemers en toeschouwers.

Dit unieke evenement kan natuurlijk niet bestaan zonder de deelnemende clubs en de sponsoren. Verschillende sponsoren, naast de Rabobank Goeree-Overflakkee, hebben hun toezegging gedaan om dit jaar het toernooi mede te willen sponsoren.

Champions League de Staver biedt sponsoren een unieke kans. Het toernooi heeft eilandelijke bekendheid, staat als een huis, is een eilandelijk begrip en wordt door meer dan 2000 bezoekers bezocht.
Heeft u interesse om mede sponsor te worden van het zaalvoetbaltoernooi van Goeree-Overflakkee, neem dan contact op via de mail met Guus Üstün g.ustun@destaver.nl en vraag naar de mogelijkheden.

"De weg naar een duurzaam Goeree-Overflakkee gaat via innovatie"
Geslaagde editie van Het Delta Netwerk

GOEREE-OVERFLAKKEE - Honderdvijfentwintig ondernemers, bestuurders en andere zakelijk belanghebbenden kwamen de bijeenkomst van Het Delta Netwerk op woensdag 3 december. Dit jaar stond deze bijeenkomst in het teken van de weg naar duurzaamheid via innovatie. Loco burgemeester Frans Tollenaar opende de bijeenkomst met veel verwachtingsvolle woorden. Het eiland heeft heel veel te bieden, er zijn al heel veel goede, nieuwe ontwikkelingen. Er is alle reden om nu voorwaarts te gaan: "'Laten we samen de schouders er onder zetten', dat is het motto", aldus Frans Tollenaar.

Samenwerking en dromen

Gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland benadrukte de vele specifieke innovaties én innovatie ondersteuning die de provincie samen met alle andere belanghebbenden zoals gemeenten en universiteiten ontwikkelt. Een voorbeeld is het ontwikkelbedrijf van de provincie, onder de naam Innovation Quarter, activiteiten van het Innovation Quarter staan allemaal in het teken van innovatie. Samenwerking met lokale overheden, ondernemers en het onderwijs is daarbij essentieel. Vorig jaar werd op de bijeenkomst van Het Delta Netwerk de FOGO gelanceerd. Deze Federatie Ondernemers Goeree-Overflakkee zorgt voor bundeling van alle ondernemersverenigingen van het eiland. De FOGO richtte een innovatie-werkgroep op waarin ondernemers samen aan de slag gaan. Voorzitter Steef Visser vatte de wens en de noodzaak om te innoveren samen: "We have a dream", waarmee hij de samenwerking tussen partijen én de innovatieve ontwikkelingen wilde zien. Een wereld die gericht is op ontwikkeling, innovatie en samenwerking.

Bereikbaarheid aangepakt

Dit jaar werden leerlingen van HAVO 5 van de CSG Prins Maurits gevraagd een innovatie te bedenken voor hun profielwerkstuk. De innovaties moesten de bedreigingen in kansen omzetten op vier thema's: Vergrijzing, Bereikbaarheid, Duurzaamheid en Recreatie & Toerisme. Vier groepjes leerlingen presenteerden hun innovatieve idee, behorend bij een van de thema's waarmee Goeree-Overflakkee duurzamer kan worden. Filmpjes, prezi's, powerpoints én zelf 'pitchen' voor een zaal vol ondernemers en bestuurders. Het enthousiasme in de zaal over deze jonge ondernemers in de dop was overweldigend. Leerlingen met de beste 'pitch' kregen uit handen van wethouder Arend-Jan van der Vlugt een symbolische 'sleutel tot het succes' van chocolade, speciaal voor de gelegenheid ontwikkeld door Banketbakkerij Van Helden. De prijs ging naar het groepje dat het thema Bereikbaarheid had aangepakt: Dani de Vlieger, Jaap Mijs en Mark Zijlmans. In hun pitch stond een aparte rijstrook voor voertuigen die rijden op waterstof centraal.

Van ego naar eco

Afsluitende key-note werd verzorgd door Ruud Veltenaar, trendwatcher en bevliegeraar. Hij nam de zaal mee in een aantal zeer bijzondere innovaties die er aan zitten te komen waarmee de wereld in de toekomst er wel eens heel anders zou kunnen uit zien. Hij pleitte voor een open houding. De wereld verandert van 'ego' naar 'eco'. Daar moeten wij ons onderwijs, onze manier van werken, onze manier van ontwikkelen op inrichten. Hij constateerde in de wereld echter een lethargische, passieve houding. Men weet het wel, maar doet niets. Terwijl iedere verandering klein kan beginnen. Bij jezelf. Ook Goeree-Overflakkee biedt vele kansen. Het eiland heeft ook een voorsprong. Gemeenschapszin en het bewustzijn van wederzijdse afhankelijkheid zijn groot. En dat is de houding die we moeten hebben bij de transitie van consumptie economie naar deel-economie, van 'bezit' naar 'gebruik'.

Netwerken

Het verhaal gaf veel stof tot nadenken én discussie. Deze discussie werd dan ook uitvoerig gevoerd tijdens het netwerkgedeelte na het symposium. Enige uren lang kon er uitgebreid genetwerkt worden onder het genot van verschillende hapjes van streekproducten. De bijeenkomsten van Het Delta Netwerk worden georganiseerd door de Stichting Het Delta Netwerk die tot doel heeft om beslissers en belangrijke stakeholders bijeen te brengen ten gunste van de economische ontwikkeling van Goeree-Overflakkee. Met ruim 125 aanwezigen was deze derde bijeenkomst van Het Delta Netwerk wederom een succes. De bijeenkomst is een initiatief van de gemeente Goeree-Overflakkee en wordt financieel mede ondersteund door hoofdsponsor Rabobank en de provincie Zuid-Holland. De organisatie is mede mogelijk gemaakt door de FOGO en Inspiratiecentrum Grevelingen.

SOMMELSDIJK - Bakkerij Koese organiseerde een openingsactie waarbij deelnemers een fiets konden winnen. Op de advertentiepagina in Eilanden-Nieuws stond een coupon, daarvan zijn er heel veel ingeleverd. Mevrouw J van der Veer uit Dirksland heeft de Waldkornfiets gewonnen. Niels Koese heeft haar vorige week de fiets overhandigd.

OUDDORP - Alweer voor de 17e keer werd op zaterdag 6 december de Ouddorpse Snertwandeltocht georganiseerd. 's Morgens was er wel een buitje regen, maar de lage gevoelstemperatuur van de dagen ervoor was verdwenen. Later op de dag scheen de zon en was het perfect wandelweer!

Op zaterdagochtend om 7.00 uur meldde zich de eerste wandelaar bij het startbureau in Hotel Akershoek en om 8.00 uur vertrokken ruim 200 wandelaars voor 25 of 35 kilometer. Om 10.00 uur startte de grootste groep deelnemers aan de 10 kilometer-route. Na afloop genoten alle 707 deelnemers van een heerlijke beloning: een kop Ouddorpse snert.

Het is leuk voor de organisatie om te zien dat veel wandelaars ook gaan winkelen in Ouddorp of informeren naar de mogelijk om vakantie te vieren op het eiland. Deelnemers van de 25- en 35 kilometer-routes wandelden over de gezellige kerstmarkt in Goedereede. Dit evenement is een geweldig visitekaartje voor een toekomstig bezoek aan het eiland. De deelnemers kwamen echt overal vandaan, zoals Zoetermeer, Hillegom en Breda en gelukkig ook heel veel van Goeree-Overflakkee zelf, echt vanuit elk dorp wel een aantal en de meeste van hen ook niet voor de eerste keer. De organisatie bedankt alle gastheren en –vrouwen en vrijwilligers, medewerkers van de VVV, Hotel Akershoek en het Rode Kruis. En natuurlijk alle wandelaars. Hartelijk bedankt en graag tot 5 december 2015!

Aanvulling Beachrace

OUDDORP - In het artikel over de eerste Beachrace op de Brouwersdam stond dat John Roos de snelste eilander was, hij eindigde op de veertigste plaats bij de afstand van 42 kilometer. Als aanvulling hierop: de Ouddorper Marco Akershoek, die tegenwoordig in Sittard woont, behaalde de 34ste plaats.

Sportbenefiet voor Stichting 'Vrienden van Jip'

MIDDELHARNIS - Zaterdag 27 december a.s. zal er een sportbenefiet georganiseerd worden in De Staver te Middelharnis. De Staver stelt in deze drukke kersttijd zijn recreatiecentrum beschikbaar aan diverse sportclubs om allerlei wedstrijden te houden met hun teamleden. Om als deelnemer mee te kunnen doen aan deze benefiet betalen de leden een bedrag van € 2,50 p.p. Dit bedrag wordt gebruikt om het goede doel van deze dag, Stichting 'Vrienden van Jip', te ondersteunen in hun acties voor Bureau Jip uit Dirksland.

Tekst en foto: Carin van Buren

Deze speciale dag is een pilot voor komende jaren. De Staver wilt graag voortaan ieder jaar in de kerstperiode zo'n dag organiseren, waarbij het geld voor een goed doel is. Dit goede doel kan ieder jaar anders zijn, als het maar een doel is dat zich maatschappelijk inzet op ons eiland.

De opbrengst van deze dag zal ten goede komen aan de afsluitende activiteiten die Bureau Jip met haar cursisten onderneent. Bijvoorbeeld een duikervaring onder begeleiding van ervaren duikinstructeurs. Dit om de kinderen te laten ervaren dat ze heel veel kunnen en ook hun angsten kunnen overwinnen…

De Staver wil met deze sportbenefiet de mensen stimuleren om aan je eigen lichaam en geest te denken, als het ware onderhoud te plegen aan je eigen lichaam. Bewegen is een middel hiervoor. Ook de saamhorigheid en het sociale aspect is van groot belang.
Diverse sportverenigingen hebben hun inbreng op deze dag, zoals de badmintonvereniging, Intermezzo volleybal, Olympia, Go-mobiel of E-junior dat een junior champions league speelt, etc. Ook kun je deze dag bowlen en vrij zwemmen waarbij je door de entreekaartjes het goede doel steunt omdat De Staver een deel van dit geld aan het goede doel geeft.
Al met al oogt 27 december een veelbelovende dag te worden. Men hoopt dat er veel publiek zal zijn zodat de opbrengst van deze dag eveneens veelbelovend hoog zal worden..

Het schema is als volgt:

11.00 - 18.00 uur                                         Zaal 1                                 Bureau JIP (hartcoherentie)
10.00 - 22.00 uur                                         Bowling                         Deel opbrengst voor JIP
11.00 - 13.00 uur                                         Hal 6                                 Go Mobiel sport
11.00 - 16.00 uur                                         Zwembad                         vrijzwemmen (met gedeelte opbrengst voor JIP)
13.00 -17.00 uur                                Sporthal                         Voetbal Championsleague E pupillen
14.00 - 18.00 uur                                         Hal 5                                 BC Olympia badminton
19.00 - 22.00 uur                                         Sporthal                         Intermezzo Volleybal
19.00 - 22.00 uur                                         sporthal                         klein zaalvoetbaltoernooi

Bureau Jip zal zelf ook aanwezig zijn, net als de leden van Stichting "Vrienden van Jip".
Zij staan de gehele dag met een kraam met hartcoherentie. Voor maar € 2,50 kunt u op dit speciale apparaat zien wat stress en relaxen met je hartslag doet en hoe je meer in evenwicht komt als je hartslag mooi coherent is. Een apparaat dat je kan helpen om beter met stress om te gaan en de stress te verminderen. Alle informatie over deze techniek kunt u krijgen aan de kraam van Bureau Jip.

Meer informatie over deze dag is te verkrijgen bij De Staver en op de site van Stichting "Vrienden van Jip": www.vriendenvanjip.nl.

Kerstzangavonden Christelijk Gemengd Rehobôthkoor

SOMMELSDIJK - Op 17 december hoopt het Christelijk gemengd Rehobôthkoor mee te werken aan een Kerstzangavond. Deze wordt gehouden in de Laankerk te Rotterdam-Kralingseveer. De aanvang van de avond is 20.00 uur. Diverse verenigingen zullen hieraan hun medewerking verlenen. Kand. J.R. van Vugt zal een overdenking houden met als thema "Van Advent naar Kerst". Het vervoer is per bus. Indien u belangstelling heeft en er zijn nog plaatsen over, dan kunt u meerijden met de bus tegen € 10,-- per persoon. Meer informatie hierover kunt u verkrijgen bij A. Vreeswijk, tel. 0187 492194. Het adres van de kerk is: IJsselmondselaan 340, Rotterdam-Kralingseveer.

Op 20 december hoopt het koor zijn jaarlijkse Kerstzangavond te houden in de Rehobôthkerk te Sommelsdijk. Het kinderkoor "Tot Zijn Eer" o.l.v. Corné de Geus zal hieraan meewerken. De vaste organist van het koor, Johan van Wijk, zal zoals altijd koor- en samenzang begeleiden. Jabin de Geus zal het kinderkoor begeleiden op de piano. Martin van Moort verleent zijn medewerking op de hobo/dwarsfluit. Enkele andere solisten zullen ook hun medewerking verlenen. De opening en sluiting is in handen van ds. K.J. Kaptein. Aanvang 19.00 uur. Na afloop is er voor alle aanwezigen koffie of thee.

Het koor repeteert op woensdagavond van 19.45 tot 21.30 uur in de Rehobôthkerk te Sommelsdijk. Graag zouden ze zich versterken met een aantal mannen, zowel bassen als tenoren. U bent van harte welkom op één van de repetitieavonden. De eerste repetitieavond in het nieuwe jaar is op 7 januari 2015.

Voor meer informatie: www.chrgemrehobothkoor.nl.

Kampvuuravond Buutengeweun

DIRKSLAND - De dagen worden korter, de temperatuur zakt… hoog tijd voor een heerlijk kampvuur. Op 12 december wordt er speciaal voor mannen een heuse kampvuuravond georganiseerd. Denk aan een lekker groot vuur, een barbecue en een groep mannen die in de buitenlucht onder het genot van een biertje (of wat anders) goede gesprekken met elkaar hebben. De toegang is gratis, consumpties kosten 1 euro. Aanmelden is niet verplicht, maar wel handig, zodat men weet hoeveel mensen men ongeveer kan verwachten. Adres: Philipshoofjesweg 79, Dirksland. Aanvang 19.45. Vragen of opmerkingen over de kampvuuravond? www.buutengeweun.nl.

Jeduthun gaat op reis in 2015: nog enkele plaatsen vrij in de bus

MIDDELHARNIS - Het Chr. Gem. Koor Jeduthun gaat op 7, 8 en 9 mei 2015 een koorreis maken naar de Moezelstreek in Duitsland, vanwege hun 30-jarig bestaan. De voorbereidingen zijn in volle gang en er hebben zich zo'n 75 mensen (2 bussen) opgegeven voor de reis. Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor mensen die mee willen reizen met het koor en tevens willen genieten van fraaie koorzang.

Het programma ziet er als het volgt uit:

•         Donderdag vertrek Middelharnis en bezoek Keulen met koorzang in de Dom

•         Donderdagavond na diner rondvaart op de Moezel met eigen groep

•         Vrijdagmorgen bezoek Trier (met gids) en koorzang in Dom van Trier

•         Vrijdagmiddag bezoek Abdij Himmerod met concert in Kathedraal

•         Vrijdagavond na diner bezoek romantisch Beilstein met zingen in de Kerk

•         Zaterdag vertrek door België naar Antwerpen met zang in Lieve Vrouwekathedraal en vrije tijd in centrum Antwerpen.

•         Afscheidsdiner in Restaurant Grevelingen

•         Verblijf 2 nachten in Hotel Fuhrmann*** in Ellenz-Polterdorf (nabij Cochem).

De prijs voor dit arrangement is € 289,00 p.p. (incl. halfpension)

Wilt u zich opgeven of verdere informatie: Koorlid/reisleider: jmackloet1@kpnplanet.nl.

Kerstconcerten Mannenkoor Ons Koor 2014

MIDDELHARNIS - Zoals al eerder vermeld zal Ons Koor weer twee kerstconcerten verzorgen. Het programma dat uitgevoerd zal worden bestaat, naast bekende kerstliederen, uit een aantal nieuwe stukken die momenteel ingestudeerd worden.

Ook het studeren van de bekende stukken wordt niet vergeten. Dit om er voor te zorgen dat het een mooi en goed kerstconcert is. Daarnaast zijn er twee stukken samenzang aan het begin en eind van het concert. Het programma bevat o.a. enkele stukken uit de Deutsche Messe van Franz Schubert, Otsje Nasj (Onze Vader), en bijv. ook Little Drummer Boy.

Het eerste concert is woensdag 17 december in de R.K. te Oude Tonge. Het afsluitende concert vindt plaats in de Emmaüskerk te Middelharnis op maandag 22 december. De concerten in Oude Tonge en Middelharnis beginnen om 20.00 uur en eindigen ca. 21.30 uur. De kerken zijn open om 19.30 uur. De toegang is gratis.

Bingo Wijkgroep Nieuwe-Tonge

NIEUWE-TONGE - De wijkgroep van Nieuwe-Tonge houdt op 19 december a.s. een kerstbingo. Deze bingoavond wordt gehouden in "Ons Dorpshuis". Iedereen is van harte welkom.
Er worden tien rondes gespeeld en een superronde. De zaal gaat om 19.00 uur open en de bingo begint om 19.30 uur.