info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

23 februari 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 23 februari 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Het muzikaalste dorp van het eiland

Tijdens het leren musiceren in Melissant, zowel in de Melishof als op c.b.s. De Regenboog. Foto's: Hans Villerius

MELISSANT – "We gaan van Melissant het muzikaalste dorp van het eiland maken!" Dat zei Adrie Tieleman vorige week tegen een groep musicerende kinderen in Melissant. Vanuit de plaatselijke muziekvereniging 'Tot Nut en Genoegen' is het initiatief ontstaan om de kinderen van beide Melissantse basisscholen tot musiceren te stimuleren. En er wordt al flink aan gewerkt om dit verder te ontplooien.

Door Hans Villerius

"We zijn in Melissant een muziekgroep gestart, een initiatief, uit de eigen bevolking, om nog meer invulling te geven aan de sociale cohesie in het dorp", legt Tieleman uit. "Muziek maken in het eigen dorp, daar is behoefte aan. Het is een prachtige bezigheid. Als kinderen dat doen, is 't helemáál mooi. En als ze dat met elkáár doen, is 't nóg mooier! Ook voor een plaatselijke samenleving is het goed. Het werkt samenbindend en het verrijkt het culturele leven. Daarnaast: als je naar de muziekverenigingen kijkt, zie je daar nogal veel grijze hoofden. Als dat zo blijft, loopt 't op gegeven moment af. Dus is het zaak dat er jonge aanwas is. Daar moet een dorp zelf zijn best voor doen en dat doen we dus hier!"

Gratis muziekles

In Melissant heeft de muziekvereniging daarin het voortouw genomen en in goed overleg wordt eraan gewerkt om dit idee op de basisscholen verder uit te rollen. In het dorp is middels een groep gevormd van zo'n dertig kinderen die gezamenlijk optrekken om een muziekinstrument te leren bespelen. Dat gebeurt wekelijks in de Melishof in Melissant. Hier krijgen de kinderen wekelijks muziekles van een professional, zowel in groepsverband als individueel. Tot 2 juli a.s. kunnen de kinderen de muzieklessen gratis volgen. Muziekvereniging 'Tot Nut en Genoegen' neemt de kosten voor haar rekening.

Veel plezier

Daarnaast, en gelijktijdig, is op c.b.s. De Regenboog een soortgelijk initiatief ontstaan. Een winterkoor, gevormd door kinderen uit de groepen 3 t/m 8, die van afgelopen herfst tot komende Pasen iedere maandagmiddag een halfuurtje zingen met elkaar. Ook zijn er kinderen bij die muziekinstrumenten bespelen. Die doen daarop mee, de één op de trompet, de ander op de bugel, weer een ander op de cornet, de blokfluit, de piano of de gitaar. Af en toe geven ze een uitvoering, bijvoorbeeld met Kerst of met Pasen, en ze hebben er steeds ontzettend veel plezier in.

>> Lees verder op pagina 6.

Samenwerkingsverbanden slaan handen ineen

Servaas Stoop, voorzitter van het Samenwerkingsverband Basisonderwijs en Henk van Putten, directeur-bestuurder van het Samenwerkingsverband voortgezet onderwijs, tekenen de intentieverklaring.

MIDDELHARNIS - De besturen van het samenwerkingsverband voor het basisonderwijs (SWV PO) en het samenwerkingsverband voor voortgezet onderwijs (SWV VO) op Goeree-Overflakkee hebben op 15 februari hun handtekening gezet, met de intentie om met elkaar vergaande samenwerking aan te gaan.

Het doel van de samenwerking is om gezamenlijk één werkorganisatie te vormen. Daardoor zijn zij beter in staat iedere leerling een passende plek in het onderwijs te bieden en kunnen zij beter regelen dat elk kind de ondersteuning ontvangt die het nodig heeft. Leerlingen met hun ouder(s)/verzorger(s) en de scholen zullen van de samenwerking gaan profiteren, verwachten de samenwerkingsverbanden. Met een goede invulling van de samenwerking kunnen de scholen een grote stap vooruit zetten in het leveren van maatwerk in het onderwijs. Onderwijs dat aansluit bij de talenten en mogelijkheden van iedere leerling.

Sinds de invoering van de Wet passend onderwijs in 2014 hebben schoolbesturen de verantwoordelijkheid om een passende onderwijsplek te realiseren voor alle leerlingen die bij hen zijn aangemeld en die extra ondersteuning nodig hebben.

>> Lees verder op pagina 6.

In Touch voert Redemption uit

DIRKSLAND - Gospelkoor In Touch voert zaterdag 19 maart de nieuwe musical Redemption uit in de Hervormde Kerk van Dirksland. Dit gebeurt samen met een combo. Dirigent Ad de Joode heeft de leiding. Het concert begint om 20.00 uur, de deur gaat om 19.30 uur open. Kaarten kosten 10,00 euro in de voorverkoop en € 12,50 aan de deur. De kaarten zijn vanaf heden verkrijgbaar bij Boekhandel Van der Boom, Sommelsdijk, Bruna Middelharnis of per email: bettine.dedreu@gmail.com of via Nely den Hengst, tel: 06-15830912.
Gospelkoor In Touch is een interkerkelijk gospelkoor en repeteert elke donderdag van 20.00 tot 22.00 uur in de Exoduskerk in Sommelsdijk. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Voor meer info, zie de website: www.gospelkoor-intouch.nl

2 / 22

Agenda

Donderdag 25 februari

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.

Vrijdag 26 februari

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.

Zaterdag 27 februari

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.

Donderdag 3 maart

DIRKSLAND – Bingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.

Vrijdag 4 maart

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.

Zaterdag 5 maart

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.
GOEDEREEDE – Presentatieconcert Jeugdkoor Hadar. Aanvang 19.30 uur in de Hervormde Kerk, m.m.v. Kinderkoor Kadosj en Mannenensemble Goeree, allen o.l.v. Berdien Dekker.
MIDDELHARNIS – Genealogische Dag GO. Van 10.00 uur tot 16.00 uur. Uitwisselen en opzoeken van gegevens over uw voorouders op Goeree-Overflakkee. Diverse workshops. Opgeven via info@genealogieflakkee.nl. Toegang en deelname gratis. Plaats: Streekarchief, Dwarsweg 40. (Het Rondeel).

Dinsdag 8 maart

OUDDORP – Inloop De Boei. De Overkant, Dijkstelweg 33. Van 10.00 tot 16.00 uur. Om 13.30 uur is er een activiteit. Deze keer: 'Krommunicatie' door Jan Wiersma. www.deboeigo.nl

Donderdag 10 maart

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.

Vrijdag 11 maart

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.

Zaterdag 12 maart

OOLTGENSPLAAT - Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
MIDDELHARNIS - Sionkerk aan de Landbouwweg. Ridderkerks Mannenkoor en Jongerenkoor Eldad uit Nunspeet. Meditatie ds. S. Maljaars. Kerk open: 18.30 uur.

Jansen Shoebar na 37 jaar in andere handen

Rob Reimering (l.) heeft per 1 februari jl. de Shoebar overgenomen van Wim Jansen (r.) Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Het was in januari jl. precies 37 jaar geleden dat Wim Jansen uit Schiedam naar Goeree-Overflakkee kwam en op het Zandpad in Middelharnis Jansen Shoebar begon. Als enige vakbekwame schoenhersteller in de regio werd hij een begrip op het eiland. Per 1 februari jl. is hij er echter mee gestopt. Toch wordt het ambachtelijke werk er onverdroten voortgezet. Nu door Rob Reimering. En ondanks dat 'ie al een zesje vooraan in z'n leeftijd heeft staan en er al 40 jaar vakervaring op heeft zitten, hoopt hij 't in Middelharnis nog een poosje vol te mogen houden.

Door Hans Villerius

Voor Wim Jansen was 't een hele stap om ermee te stoppen. Zóveel jaar in z'n eentje z'n winkel gerund, talloze schoenen – maar ook wel tassen, e.d. – van evenzovele klanten gerepareerd, een trouwe klantenkring over de vloer gehad, met liefde z'n vak uitgeoefend, en dit allemaal vaarwel te zeggen, da's geen kleinigheid. Toch moest het er een keer van komen.

Schoenmakersgeslacht

Wim komt uit een schoenmakersgeslacht en vormt daarin de vierde generatie. Hij is nu 66, maar een vijfde generatie volgt hem niet op. Het einde van decennialang schoenreparatie aan het Zandpad zat er dus aan te komen. Toch heeft Wim z'n best gedaan voor voortzetting van het bedrijf. Z'n klanten vroegen er ook om. En niet zonder resultaat. Via zijn leverancier heeft Wim contact gekregen met zijn opvolger, Rob Reimering, die aan de Lijnbaan in Rotterdam gediplomeerd schoenhersteller was. Daar kreeg hij echter te maken met een onteigeningsprocedure, zodat hij genoodzaakt werd zijn heil elders te zoeken. Dat werd dus Middelharnis.
Ook voor Rob was 't een hele stap om met zijn handel de stad te verlaten. Dat deed hij dan ook met pijn in het hart. Rob komt eveneens uit een schoenmakersgeslacht en is lang in loondienst geweest, eerst bij zijn vader, daarna bij zijn broers. Toen één van hen stopte met diens winkel aan de Lijnbaan, nam Rob deze over en werd hij hier zelfstandig ondernemer. Tot 1 februari. Sindsdien heeft hij z'n zaak op het platteland, in Middelharnis. En eerlijk gezegd bevalt 'm dat best. "De mensen zijn vriendelijk, fatsoenlijk, eerlijk, wachten op hun beurt en zijn relaxed. En als ik aan de machines sta te werken, hoef ik dat hier niet met ogen op m'n rug te doen, als je begrijpt wat ik bedoel…"

De voet als basis

Klanten – ze komen ook van Schouwen-Duiveland en van Tholen – kunnen in de winkel/werkplaats van Rob Reimering voor hetzelfde dienstenpakket terecht als voorheen bij Jansen Shoebar: schoenreparatie, sleutelservice, graveerwerk (naambordjes) en de verkoop van kleine gerelateerde artikelen zoals inlegzooltjes, e.d. Voor klanten verandert er dus nagenoeg niets. Alleen dat het winkelpand een opknapbeurt heeft gehad, dat de winkel nu ook tussen de middag open is en vrijdagsavonds tot 19.00 uur, en dat klanten er binnenkort ook kunnen pinnen.
Goed advies en begeleiding vindt Rob eveneens belangrijk. "Als klanten een schoen ter reparatie aanbieden, kijk ik altijd eerst of de schoen 't waard is om hersteld te worden. Als dat niet het geval is, adviseer ik eerlijk om de schoen niet meer te laten repareren. Ook zie je aan de slijtage van hak en zool of iemand verkeerd staat of loopt en daar adviseer je als ambachtelijk schoenmaker over." Een brok medische kennis over de voet en hoe de voetstap zich afwikkelt, hoorde bij het halen van het vakdiploma, vertellen Wim en Rob. "Met die kennis op zak vinden wij het niet vreemd als bijvoorbeeld dames na een aantal jaren op zúlke hakken te hebben gelopen – Wim geeft tussen beide handen een flinke afstand aan – rugklachten krijgen, knobbels aan de voeten of last van hun knieën hebben. Of het andere uiterste, het lopen op Sneakers met een platte zool zonder enige ondersteuning voor de voet. Een klein inlegzooltje adviseren doet dikwijls wonderen. Je voet is de basis van je lichaam, daar doe je alles op. Heel veel klachten zijn erop terug te voeren dat er met die basis iets mis is", leggen beide vakmensen uit.

Kwaliteit en service

"Gediplomeerd vakbekwaam schoenhersteller zijn, zoals Wim en ik, dat is echt een vak, een ambacht", benadrukt Rob. "Het is meer dan zooltjes plakken zonder al te veel kennis van zaken. Het betekent bijvoorbeeld dat je klanten niet naar de fysiotherapeut moeten nadat ze na het maken van een nieuwe hak aan hun schoen rugklachten kregen. Het gaat echt om kwaliteit en service. En dáárvoor komen klanten graag een volgende keer nog eens bij je terug."
Wim Jansen is zijn klanten er dankbaar voor dat ze dit al die jaren bij 'm zijn blijven doen. En Rob Reimering is blij dat op Goeree-Overflakkee voor schoenherstel nog steeds niemand van het eiland af hoeft.

Doppen sparen voor KNGF Geleidehonden

OUDDORP - Anneke en Piet Grinwis uit Ouddorp sparen plastic doppen en deksels. Niet alleen voor het millieu, maar ook omdat ze hiermee het KNGF Geleidehondenfonds kunnen helpen met de kosten van het opleiden van geleidehonden.

In het hele land worden door vrijwilligers de doppen ingezameld, gesorteerd en naar een recyclebedrijf gebracht. En van elke kilo die ingeleverd wordt, krijgt het KNGF € 0,25. Anneke en Piet zijn vorig jaar februari 2015 begonnen en er is al 2600 kg ingeleverd. U kunt ook meesparen.
Gooi plastic doppen en deksels niet weg, maar spoel ze even schoon. En als u een zak vol hebt gespaard, dan kunt u ze inleveren bij Piet en Anneke Grinwis, Rustburg 17 in Ouddorp. Bel gerust aan, of anders kunt u de zak in de kliko gooien die bij de deur staat. Alle schone, harde plastic doppen en deksels mogen ingeleverd worden. Denk bijvoorbeeld aan doppen van mineraalwater, frisdranken, melk en yoghurtpakken, fruitsappakken, sportdrankdoppen (het kleine, doorzichtige dopje niet), pindakaaspotten, wasmiddel (zowel doppen van de fles als het doseerdopje), shampoo, deo en spuitflessen, slagroombussen, pindakaas, chocoladepastapotten, sausen, medicatie, als het maar rond, hard plastic is.

Inktcartridges en oude mobiele telefoons kunnen ook voor hetzelfde goede doel worden ingeleverd.

Meer info is te vinden op www.geleidenhond.nl/doppen

Blijft Ouddorp mooi?

Volgens de ingezonden brief - zwaar gechargeerd - wordt kennelijk ALLES aangetast wat er in Ouddorp maar aan te tasten is m.b.t.de recreatiebouw; dat is natuurlijk GROTE ONZIN.
Je kan het geheel niet over één kam scheren. De plannen zijn al van 2011 en 2012 vanuit de voormalige gemeente Goedereede en toen hoorde je er niets over. Dat er al 25 jaar de roep uit de gemeenschap en gemeente is om een kwaliteitsverbetering om niet op achterstand te komen, wordt gelukkig dan nu eindelijk gerealiseerd. Dat e.e.a.nog nader dient te worden ingevuld is logisch.

Of er nu allemaal heidenen komen is echt geen issue om zo op het gevoel van mensen in te spelen, belachelijk, velen komen juist vanwege de familie-badplaats, het kerkelijk karakter van de omgeving etc.
Ook het enkele jaren geleden als 1e langs de kust verbrede en opgehoogde Flaauwe werk wordt er nu bij gehaald. Slaat nergens op, want nieuwe suppleties gebeuren aan de buitenkant. Economisch heeft Ouddorp de recreatie hard nodig, rij maar langs de middenstand rond het Durp.

Dus mensen oriënteer je eerst eens op de afspraken/stukken van gemeente en het waterschap, laat je niet opjutten en beslis dat pas of je protesteert via de petitie of trek deze alsnog in.

Met dank voor plaatsing,

M.Koese,
Dirkdoensweg 4.C.,
3253AE Ouddorp zh

Samenwerkingsverbanden

Vervolg van pagina 1

Om dit te kunnen regelen, zijn de scholen verenigd in regionale samenwerkingsverbanden. Tot nu toe opereerden de samenwerkingsverbanden PO en VO op Goeree-Overflakkee vrijwel onafhankelijk van elkaar.

Een passende plek

Beide partijen zien veel kansen en mogelijkheden bij vergaande samenwerking. Voorop staat dat elke leerling op de juiste plek zit of daar terechtkomt en (extra) ondersteuning ontvangt als dat nodig is. Bij de doorstroom van leerlingen van het basis- naar het voortgezet onderwijs kan door een goede samenwerking een doorgaande ontwikkeling voor ieder kind en een goede overgang nog beter worden gerealiseerd dan nu al het geval is. Ook kunnen de samenwerkingsverbanden gezamenlijk in gesprek met de gemeente en andere samenwerkingspartners. De gemeente is sinds begin 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp en jeugd GGZ. Een goede samenwerking met de gemeente is voor de beide samenwerkingsverbanden dan ook van groot belang.

Eén adres

Een concrete stap is dat het Samenwerkingsverband Primair Onderwijs onlangs met haar werkorganisatie is ingetrokken bij het SWV VO aan de Sportlaan 5 te Middelharnis. Hier is ook het expertisecentrum gevestigd waar ouders en leerlingen terecht kunnen voor vragen, advies en onderzoek. Er werken orthopedagogen en begeleiders passend onderwijs die scholen ondersteunen en die kunnen helpen de weg te vinden naar de juiste jeugdhulp. Een directe relatie met het jeugdondersteuningsteam van de gemeente (JOT) is daarbij van groot belang. De verhuizing van SWV PO is een logische stap, waardoor alle kennis en informatie nu onder 1 dak voor handen is. De schoolbesturen die verantwoordelijk zijn voor passend onderwijs geven hiermee een duidelijk signaal af om elkaar op te zoeken en in het belang van kinderen en jongeren samen op te trekken.

DEN BOMMEL - Voor het eerst werd er een darttoernooi georganiseerd bij VV Den Bommel. Er deden 16 leden mee. Spelers van het derde, tweede en eerste elftal en ook uit de C-'s deden mee. Het toernooi werd georganiseerd door Gerard Berkenbosch in samenwerking met de Activiteiten Commissie van VVDB. Er werd gespeeld volgens een knock-out systeem. De verliezers uit de eerste ronde kwamen terecht in de verliezersronde, waar ook leuke prijzen te winnen waren. De acht winnaars gooiden tegen elkaar voor een plek in de halve finales. In die halve finales won Wouter van Marco en Ruben van Pieter. In de finale won Ruben Dos Santos Breeman van Wouter Bakelaar. De derde plaats was voor Niels van Zanten. De verliezersronde werd gewonnen door Thomas Engels, die Hans Kornet naar de 2e plek verwees. Derde werd Wessel van Etten. VVDB dankt alle darters en Gerard voor de zeer goede organisatie. Op de foto staat rechts de winnaar Ruben Dos Santos Breeman met de organisator Gerard Berkenbosch.

Pas de Deux bij Manege Oostmoer

STAD aan 't HARINGVLIET - Zaterdag 5 maart a.s. is er bij Manege Oostmoer Pas de Deux, de jaarlijkse muzikale verkleedpartij te paard. Overal op de manege zie je al deelnemers die heel geheimzinnig hun optreden aan het voorbereiden zijn – iedereen wil zo verrassend mogelijk voor de dag komen!

Bij een 'Pas de Deux' is het de bedoeling dat ruiters en amazones in teams van twee personen een proef op muziek rijden. Ieder team kiest een eigen thema en doet z'n best om zich zo origineel mogelijk te verkleden. Ook de pony's en paarden worden voor de gelegenheid uitgebreid versierd. In het bijna achtendertigjarige bestaan van Manege Oostmoer zijn er al heel wat acts voorbij gekomen – spectaculaire of ontroerende of ronduit hilarische optredens. Toch slagen de deelnemers er elk jaar weer in om met prachtige nieuwe creaties voor de dag te komen. Niet alleen de deelnemers, maar ook hun supporters en overige belangstellenden zullen gegarandeerd een leuke avond hebben! De Pas de Deux start om 17.00 uur en de toegang is gratis. Aanmelden kan nog tot 27 februari - zie www.manegeoostmoer.nl.

'Kinderen en muziek maken is een prachtige combinatie'

Deze jonge trompetter speelt zowel op de groep van De Regenboog als bij de groep in de Melishof. Foto: Hans Villerius

Vervolg van voorpagina

"We willen proberen", vertelt Tieleman, "om van beide muziekgroepen, dus die in de Melishof en die op De Regenboog, een combi te maken. En het mooiste zou zijn om ook in de andere dorpen op het eiland zoiets te realiseren. Er zijn in totaal negen muziekverenigingen, met zo'n tweehonderd musicerende leden en hun achterban. Dus moeten er genoeg mogelijkheden voor zijn. Kinderen en muziek maken is een prachtige combinatie. Ze leren van elkaar, leren respect hebben voor elkaar én het brengt verbroedering teweeg. Wat moet je nog meer? Maar: zoiets kan alleen uit de verenigingen zélf ontstaan…"

Cheque € 3.500 voor Streekmuseum

MIDDELHARNIS – In Brasserie 't Vingerling te Middelharnis overhandigde Rotary Club Goeree-Overflakkee vorige week dinsdagavond de opbrengst van het laatst gehouden Groot Dictee aan het goede doel dat hieraan was verbonden: Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Terugblikkend op het in oktober vorig jaar gehouden dictee is de Rotary Club heel tevreden. Een recordaantal deelnemers van 87, een recordopbrengst van € 3.500 voor het goede doel en een prachtige bestemming dat dit doel voor het bedrag heeft: de belevingswaarde van het museum vergroten door het aanbrengen van interactieve (geluids)voorzieningen. Foto: Hans Villerius

Breicafé 't Hart van Dirksland

DIRKSLAND - In het breicafé 't Hart van Dirksland' zijn op donderdag 18 februari de eerste steken gebreid.

De enthousiaste dames hielpen elkaar waar nodig en deelden handige tips. In een gezellige en ongedwongen sfeer groeiden de brei- en haakwerkjes gestaag. Ook u en jij kunt hier aan deelnemen. Neem een vriendin of buurvrouw mee. Er zijn geen kosten aan verbonden. U betaalt alleen een kleine vergoeding voor de koffie.
De deuren staan weer open op donderdag 3 maart van 10.00 uur tot 12.00 uur aan de Reginahof 1

OUDDORP – Onlangs werden de vissers en de Coöperatie Westvoorn bedankt door de mensen van De Vliedberg. Dit voor de "fijne samenwerking en de heerlijke vis en de garnalen", waar de bewoners van de waar de bewoners van De vliedberg zo intens van genoten hebben. Onder meer de OD 6 en de GO 48. Voor de vissers was er taart en een speciaal gerecht. De directie en de bewoners waren er heel blij mee.

Werk van Moedige Moeders Goeree-Overflakkee blijft hard nodig

Wilma van der Velde en Ruud Kuijer van de organisatie Moedige Moeders Goeree-Overflakkee.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Volgende maand start Stichting Moedige Moeders Goeree-Overflakkee weer met een weerbaarheidstraining. "De beste plaats voor hen die in hun naaste omgeving te maken hebben met verslaving", aldus de mensen van deze organisatie.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Tien jaar geleden werd op Goeree-Overflakkee een werkgroep opgericht onder de naam van Moedige Moeders. Dit in navolging van een zelfde organisatie in Volendam. Daar besloot een groep 'moedige moeders' niet langer meer de problemen van een verslaafd kind binnen de deuren te houden, maar er samen over te spreken en actie te ondernemen. Dit in nauwe samenwerking met de overheid en hulpverleningsinstanties. Het vele alcohol- en drugsgebruik in Volendam gaf grote problemen binnen de gezinnen en in de maatschappij. Dezelfde problemen speelden ook op het 'witte' eiland Goeree-Overflakkee. Veel jongeren waren verslaafd aan drank en aan allerlei drugs. En ook hier was er een aantal moeders dat niet bij de pakken neer bleef zitten en een werkgroep oprichtte.

De situatie op het eiland rondom verslaafde jongeren is nog niet zoveel veranderd in vergelijking met de beginjaren van Moedige Moeders. Maar er zijn wel lichtpuntjes, zo blijkt uit een gesprek met twee mensen van de Stichting Moedige Moeders Goeree-Overflakkee. Wilma van der Velden en Ruud Kuijer van deze organisatie leggen uit dat het probleem van verslaving onder jonge en soms ook onder zeer jonge kinderen aanwezig blijft, "maar er is wel iets veranderd, want er zijn steeds meer ouders die er over durven te praten". Beiden zijn ze ervaringsdeskundigen, zoals de meesten die betrokken zijn bij de organisatie. Ze hebben ervaren dat het niet helpt als ze met hun zorgen rondom hun verslaafde kinderen alleen maar achter de voordeur blijven.

Aanvaarden

Voor ouders van verslaafde kinderen is het in het begin moeilijk te aanvaarden dat hun kind verslaafd is. Vervolgens proberen ze er alles aan te doen om er voor hun kind 'te zijn' en het hem of haar in alles naar de zin te maken. Sommigen gaan hierin zover, dat ze hun kind geld geven om aan de verslaving tegemoet te komen. "Er zijn er die gaan zelfs zover, dat ze voor hun kind drugs gaan kopen". Het lijden van deze ouders is groot en meestal is men geneigd de zorgen voor zichzelf te houden. Moedige Moeders wil juist voor deze mensen een gelegenheid bieden voor onderlinge ontmoetingen. De binnenkort te starten weerbaarheidstraining is hiervoor een ideale gelegenheid. Zowel Wilma als Ruud hebben ervaren dat het met 'lotgenoten' ervaringen uitwisselen een goede uitwerking heeft voor hen die dagelijks geconfronteerd worden met een verslaafde. Naast het uitwisselen van ervaringen, krijgt men ook handvatten aangereikt. Er wordt geleerd om op een gepaste wijze afstand te nemen van het gedrag van de verslaafde en ook hoe men meer voor zichzelf op moet komen, want niemand is erbij gebaat dat een verslaafde huisgenoot in de watten wordt gelegd. Dit ook ter bescherming van de andere gezinsleden.
Wilma van der Velden legt uit dat het nemen van wat afstand niet zo eenvoudig is, maar ze heeft van de Moedige Moeders geleerd om dit op een goede wijze te doen. "Je moet dingen anders gaan doen, loslaten en grenzen stellen". Ruud vult aan dat je "niet moet vergeten dat een kind vanwege zijn of haar verslaving gaat liegen, bedriegen en manipuleren. En hier is lastig mee om te gaan."

De Hoop

De weerbaarheidscursus wordt gegeven door iemand van De Hoop uit Dordrecht. Volgens Wilma en Ruud is het even een drempel die overgegaan moet worden om aan te sluiten bij een weerbaarheidscursus. Zeker omdat veel ouders door hun verslaafde kind in een isolement zijn geraakt. Maar de ervaring leert dat de cursus veel positieve effecten heeft. In een sfeer van anonimiteit komen doorgaans de verhalen los. Verhalen die soms wel emotioneel zijn, maar ze geven wel herkenning en opluchting. "Want ouders moeten zich vooral niet schuldig gaan voelen als ze een verslaafd kind in huis hebben". Het blijkt dat niemand - gelovig of ongelovig, bemiddeld of onbemiddeld – de garantie heeft dat verslaving zijn of haar deur voorbij gaat.

Naast deelnemers aan de weerbaarheidstraining, zoekt Moedige Moeders Goeree-Overflakkee ook vrijwilligers die het werk kunnen ondersteunen. De organisatie staat op verschillende braderieën en jaarmarkten met een kraam en ze verzorgen ook voorlichtingsavonden in de regio. Dus wie graag hierbij een handje wil helpen, is welkom bij de Moedige Moeders. Vooralsnog blijft hun werk hard nodig.

< in kader >

Weerbaarheidstraining

Op maandagavond 7 maart is de eerste avond, van in totaal vijf avonden, in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27 te Middelharnis. Inschrijven voor de training kan door op de website www.moedersgo.nl het inschrijvingsformulier te downloaden. Op deze site kan ook meer informatie worden verkregen. Moedige Moeders roept alle ouders uit de doelgroep op om deel te nemen aan de training.

Derde editie Havendag Junior nu al bijna volgeboekt!

Een foto van de vorige Havendag Junior. (Foto: Desirée van Halewijn)

MIDDELHARNIS - De St. Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis is voor het derde jaar bezig met de voorbereiding van een eilandbrede editie van erfgoededucatieproject 'Havendag Junior'.

Op de donderdagen van 2 juni, 9 juni en 16 juni 2016 gaan honderden basisschoolleerlingen een leuke en leerzame dag beleven rondom drie havens van Goeree-Overflakkee, Middelharnis, Ooltgensplaat en Goedereede. Varen, jagen, seinen, klinken... van de maritieme historie van je eigen leefomgeving kun je veel leren en dat is ook precies wat honderden 11- en 12-jarigen gaan doen. De aanmeldingen van scholen voor de Havendag Junior verlopen zo voorspoedig, dat de locatie Middelharnis nu al is volgeboekt! Scholen die zich nu nog aanmelden voor Middelharnis, krijgen de keus om het programma in Goedereede of Ooltgensplaat te volgen.

Het project is in 2014 door het Erfgoedhuis Zuid-Holland ontwikkeld samen met o.a. de stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis. Vorig schooljaar vond de tweede editie van Havendag Junior plaats in Middelharnis en Goedereede. Het was een groot succes met meer dan 350 deelnemers. Met de uitbreiding naar een derde locatie in Ooltgensplaat is er nu voor iedere basisschool van Goeree-Overflakkee gelegenheid om mee te doen. De school start het erfgoedproject op aan de hand van het prachtige en gratis te downloaden lespakket 'Van Binnen naar Buiten' van het Erfgoedhuis Zuid-Holland. Geïnteresseerd? Kijk eens op www.geschiedenisvanzuidholland.nl/verhalen/educatie-goeree-overflakkee.

De Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee heeft als centraal thema de, deels afgesloten, havenkanalen van het eiland. De Erfgoedtafel Goeree-Overflakkee, die projecten rond die thema's verzamelt en helpt realiseren, vond het belangrijk dat er lesmateriaal ontwikkeld wordt over dit kenmerkende erfgoed. Met Havendag Junior is hier een eigentijdse en kennelijk aantrekkelijke vorm voor gevonden. De samenwerkende organisaties realiseren dit jaar met Havendag Junior een duurzaam erfgoedevenement voor het onderwijs, waar ieder schooljaar zo'n 600 leerlingen aan kunnen deelnemen.

Aanmelden nog mogelijk

Mochten er scholen zijn die zich nog niet hebben aangemeld, maar mee willen doen: neem snel contact op met esther@menheersewerf.nl. U vindt alle informatie op www.menheersewerf.nl.

De Mèkkerstee bouwt verder aan haar toekomst

Vooral voor de kleintjes is 't tijdens de lammetjesperiode een belevenis om een bezoekje aan de Mèkkerstee te brengen (meer foto's op www.eilandennieuws.nl). Foto's Hans Villerius

OUDDORP – Goed, de geboortegolf in de Mèkkerstee mag dan over haar hoogtepunt heen zijn en het merendeel van de verwachte lammetjes inmiddels zijn geboren, toch is het op de Ouddorpse zorgboerderij nog volop lammetjestijd en dus is er, zoals elk jaar om deze tijd, voor jong en oud weer volop vertier. Dat komt vooral deze week goed uit, nu het Voorjaarsvakantie is en gezinnen met kleine kinderen er dus de hele week terecht kunnen.

Door Hans Villerius

Voor de kleintjes is het altijd weer een feest om de knuffelhoek in te gaan, midden tussen de pasgeboren geitjes, om ze op schoot te nemen, te aaien en te knuffelen. Maar ook voor de ouderen is het er goed toeven vanwege de altijd gezellige sfeer, de uitstekende koffie met heerlijke appeltaart of het net zo lekkere ijs én de uiteenlopende kaassoorten, alles in eigen huis gemaakt.

Groei

Aan biologische geitenmelk is in Nederland, en zelfs in Europa, flink tekort. De vraag ernaar is zo toegenomen dat de huidige productiecapaciteit tekort schiet. Het is een gezond product, de consument vraagt er dan ook steeds meer naar, maar de productie van biologische geitenmelk is een arbeidsintensief proces.
De Mèkkerstee speelt daarop in door een gestage groei. De geitenbezetting in de stallen is nu op volle sterkte. En de kaasmakerij en de kaasopslag worden volledig vernieuwd. Momenteel wordt eraan gewerkt om een nieuwe installatie met joekels van ketels op te bouwen, waarmee in plaats van de huidige 2,7 miljoen liter straks zo'n 6 miljoen liter melk per jaar verwerkt kan worden. Een computergestuurde kaasmakerij, nu met een gesloten systeem, belangrijk voor hygiëne en voedselveiligheid, én naar de laatste eisen die worden gesteld.
Verder krijgt de Mèkkerstee er meer opdrachtgevers bij voor wie ze kaas mag maken. Naast de biologische geitenkaas en de jerseykaas produceert ze nu ook biologische koemelkkaas voor De Biostee in de Hoekse Waard, die met aansprekende kaasnamen verschillende smaken in de markt zet: Pittige tante, Oude knar, Jonge blom…
Om de zorgactiviteiten uit te breiden wordt ook het inpakwerk voor derden weer ter hand genomen. De Mèkkerstee was hiermee gestopt, maar omdat de zorgvragers dat als gemis ervaren, is besloten die draad weer op te pakken. Hiervoor moet alleen nog wel een nieuwe ruimte worden gecreëerd. En om 't voor bezoekers nóg leuker te maken, zal de cateringruimte van een nieuwe look worden voorzien en krijgt de catering een vernieuwde 'menukaart'. Bovendien komt er een nieuwe ruimte bij, die externe partijen de mogelijkheid biedt om in sfeervolle ambiance te vergaderen.
De Mèkkerstee blijft dus groeien. Iedereen is er welkom om een kijkje te nemen. zéker nu er nog volop lammetjes zijn een gezellig uitje voor jong en oud.

Albert van de Pol start tuincentrum in Ouddorp

Tuincentrum-eigenaar Albert van de Pol. Foto: Jaap Ruizeveld

OUDDORP - "Mijn lang gekoesterde droom wordt nu gerealiseerd", zegt Albert van de Pol. Het betreft de opening van de eerste fase van zijn tuincentrum op en in het complex van voorheen VOF Bloemenhandel M. Grinwis en Zonen aan de Dijkstelweg 28 te Ouddorp. Met dit bedrijf is hij een CV aangegaan. Aanstaande zaterdag 27 februari geldt er vanaf 9.00 uur een hartelijk welkom voor kopers, bezoekers en belangstellenden, die dan een kijkje kunnen nemen in het complex dat een totale metamorfose heeft ondergaan. De 40-jarige ondernemer uit Alblasserdam en zijn team zijn er dan klaar voor. De komende dagen is het overigens nog hard werken om de puntjes op de bekende i. te zetten. Maar met de gewaardeerde fantastische hulp en ondersteuning gaat het lukken.

Door Jaap Ruizeveld

Tussen al die bedrijvigheid, ter voorbereiding van de opening, is er even tijd om met de ambitieuze ondernemer te praten. Hij legt de verfkwast neer en schuift aan tafel. "Ja, het is een flinke uitdaging maar het vertrouwen op een succesvolle insteek is torenhoog. Met een binnen-vloeroppervlak van 800 vierkante meter en een buiten-inrichting die in de komende weken nog gestalte krijgt, willen Albert van de Pol en zijn team het tuincentrum op de kaart zetten. Voor wat het buitengebeuren betreft zal er vanaf medio april een keuze worden geboden uit zo'n 250 bomen. Allerlei fruit- en laanbomen. Struiken en heesters. Zeker ook aantrekkelijk voor hoveniers om dichtbij huis, in de eigen omgeving, hun keuze te kunnen bepalen, geeft hij aan.

Op eigen benen staan

Voordat de definitieve stap voor het eigen tuincentrum in Ouddorp gezet kon worden, is er een lange tijd van zorgvuldige voorbereiding aan voorafgegaan. Ruim 20 jaar werkte Van de Pol in de Alblasserwaard bij tuincentrum/kwekerij Visser op de hoveniersafdeling. Hij was bij alle activiteiten, van inkoop tot verkoop, betrokken. In die tijd groeide het verlangen om zelf een bedrijf te stichten. Ambitieus. Op eigen benen staan. Dat trok hem. Zeker ook voor zijn gezin. Binnen de MKB-branche legde hij een gewenst profiel neer. Etaleerde zijn opleiding. Informeerde naar overname-mogelijkheden. Gaf een gebiedsbegrenzing (regio) aan met voorkeur voor Zuid-Holland.

Zoeken naar match

Anderzijds melden bedrijven zich aan die hun vestiging stoppen of willen overdragen. En dan is het wachten op de match. Zo kreeg Van de Pol contact met Bloemenhandel M. Grinwis uit Ouddorp. "Even dacht ik nog dat het hier de provincie Zeeland betrof", bekent hij lachend. Albert bracht al eind 2013 zijn eerste bezoek aan het bedrijf van Grinwis & Zn. Dat het nu pas tot daadwerkelijke uitvoering komt is niet zo verwonderlijk, geeft Albert aan." Het is een flinke economische stap. Dat vereist - zoals ik al vertelde - zorgvuldigheid. Overleg met de bank omtrent financieringsmogelijkheden. Je moet een goed onderbouwde visie neerleggen. Dat alles is goed verlopen en wij staan nu pal voor de opening van ons tuincentrum".

Concept voortzetten

Op allerlei manieren zal aan marketing worden gedaan. De website wordt gebouwd. Het logo is gereed. En persoonlijk niet onbelangrijk: het zes kinderen tellende gezin Van de Pol wil graag op niet al te lange termijn zich ook in Ouddorp vestigen. Alles nieuw? "Nee, wij zullen het concept van bloemenhandel Grinwis voortzetten en ook de gevestigde merknaam daarbij hanteren. Het is voor onze klanten ook fijn dat er aan de Dijkstelweg een ruime parkeergelegenheid direct grenzend aan het tuincentrum beschikbaar is: We zullen ons zeker op enkele onderdelen extra profileren. Willen in goede contacten met onze bezoekers gerichte informatie geven en zullen een breed scala aan producten aanbieden. Een kleine, onvolledige opsomming van het assortiment: van kamerplanten tot snijbloemen, zaden, groenteplanten, bestrijdingsmiddelen, wanddecoraties, tuingereedschap, potten, pot- en tuingrond, enz. En vanaf medio april de al genoemde buitenproducten. Voor een (eigen) cadeau- (tuinbon) kan men ook bij Van de Pol terecht. Vraag naar onze servicemogelijkheden, besluit de nieuwe ondernemer. Het tuincentrum is op maandagmorgen gesloten en op de andere werkdagen geopend vanaf 9.00 uur.

Presentatieconcert Jeugdkoor Hadar en Kinderkoor Kadosj

GOEDEREEDE - Zaterdag 5 maart geeft Jeugdkoor Hadar een presentatieconcert in de dorpskerk van Goedereede. Hieraan werkt ook Kinderkoor Kadosj en Chr. Mannenensemble Goeree mee, o.l.v. Berdien Dekker-van Willigen. Het jeugdkoor, kinderkoor en mannenensemble, dat nauw met elkaar samenwerkt, telt inmiddels 85 leden.

Muzikaal worden zij ondersteund door Martin Kolff op de piano, Martin van Moort op de hobo en de fluit en Henk Tebrugge op het orgel.
Het jeugdkoor Hadar werd opgericht tijdens de cd-presentatie 'Vrede van God' van Kinderkoor Kadosj in juni 2015. Hadar betekent Glorie. "Met het zingen van onze liederen willen we de Heere God eer geven en glorie toebrengen. Het is geweldig dat zoveel jonge mensen kiezen op deze manier van Hem te getuigen en elkaar hierin te vinden", aldus de koorleiding.

Het Kinderkoor is al vele jaren een succes en blijft groeien. Oudere kinderen vinden het jammer om het kinderkoor te verlaten. Daarom werd een jeugdkoor opgericht en inmiddels hebben zij al twee uitvoeringen gehad. In december zong het jeugdkoor met het kinderkoor in Middelharnis samen met Jong Dameskoor Shira o.l.v. Peter Wildeman en Joost van Belzen. Eind december mocht het Kinderkoor en het Jeugdkoor meezingen tijdens het eindejaarsconcert in de Doelen, wat een prachtige ervaring was. In juni dit jaar hoopt het kinderkoor en het jeugdkoor mee te werken aan een cd-opname in de Lambertuskerk te Wouw met Jong Dameskoor Shira o.l.v. Peter Wildeman.

Op zaterdag 5 maart om 19.30 uur zullen ze hun prachtige repertoire ten gehore brengen in de Dorpskerk in Goedereede. De meditatie en opening op deze avond zal in handen zijn van ds. A. ten Brinke. Er is een collecte deze avond voor het project van de HGJB: 'Delen in overvloed'.

Iedereen wordt heel hartelijk uitgenodigd, met name ook jonge tieners, "want wie weet ben jij na deze avond ook enthousiast en wil jij ook graag in je jonge leven zingen tot eer van Hem!"

CBS de Bron steunt Make a Wish!

OUDE-TONGE - Vorig jaar hebben de leerlingen van CBS de Bron te Oude-Tonge zakjes pepernoten verkocht voor stichting Make a Wish. Dit jaar hebben ze zich opnieuw ingezet voor deze stichting. Ze gingen op pad met een klusjeskaart. Er werden auto's gewassen, flessen opgehaald en ingeleverd, boodschappen gedaan, schoongemaakt, kamers opgeruimd en nog veel meer! Al deze klusjes en de collecte tijdens de Kerstviering in de Hervormde Kerk, leverden het bedrag van ruim € 700,- op! Stichting Make a Wish zet zich in voor kinderen tussen de 3 en 18 jaar met een levensbedreigende ziekte en vervult jaarlijks meer dan 500 wensen. "We hopen dat we door onze actie een aantal zieke kinderen in Nederland een dag zonder zorgen kunnen geven en hen weer kind kunnen laten zijn!"

Kernactiviteiten

DEN BOMMEL

Bingo en maaltijd voor 55+

Het bestuur van Stichting ZIJN 55+ Den Bommel nodigt de 55-plussers uit om op donderdag 25 februari mee te doen met een bingo met aansluitend een maaltijd. De maaltijd bestaat uit erwtensoep met pannenkoeken. De bingo begint om 14.00 uur en kost € 4,00. De maaltijd begint om 17.00 uur en kost € 11,00. Neemt u deel aan beide activiteiten, dan kost het € 13,00. Voor deelname maaltijd opgeven bij Janny Kamp: 611453.

DIRKSLAND

Bingo SVIK

Donderdag 3 maart is er bingo in de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur. De Victoriahal is te vinden aan de Philipshoofjesweg 57a.

Paasworkshop

Het Careyn Activiteiten Centrum aan de Reginahof organiseert een gezellige en leerzame paasworkshop. Onder het genot van een bakkie koffie en wat lekkers gaat men onder begeleiding van een professionele bloemist, een paascreatie maken. De kosten bedragen € 25,- inclusief materiaal en koffie. Neem zelf een snoeischaar of mesje mee. De datum is 16 maart. Aanvang 19.00 uur. Meld je aan voor 7 maart, o.v.v. naam en telefoonnummer, via joke.vandijk@careyn.nl of telefoon: 06 538 616 47.

GOEDEREEDE

Donkerwandeling

Zaterdag 5 maart is er een wandeling in het donker in de Oostduinen op Goeree. In twee uur tijd kunnen de deelnemers zich laten verrassen door de natuur. Aanmelden via www.nm.nl/agenda. In het donker zijn dingen anders. Kleuren worden grijstinten, sommige kleuren verdwijnen. Plotseling moet je vertrouwen op andere zintuigen dan alleen het zien. Bij helder weer is er zicht op Mars, Jupiter en Venus. Lichtbronnen van de Maasvlakte aan de horizon zorgen ervoor dat de nacht hier nooit meer echt donker is. Trek stevige schoenen en warme kleding aan en neem een zaklamp mee. Als je mee wilt met deze excursie, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten (www.natuurmonumenten.nl/agenda). We starten om 19.30 uur vanaf de Hondsweg 14 in Goedereede (ingang Middel- en Oostduinen). Twee uur later is men weer terug. Leden van Natuurmonumenten betalen € 4,-, niet-leden betalen € 7,- en kinderen t/m 12 jaar betalen € 2,-.

HERKINGEN

Scharrelloodsje

Op zaterdagmorgen 27 februari is het Scharrelloodsje weer open. Het is geopend van 9.30 tot 12.00 uur. In De Fontein zullen tweedehands boeken worden verkocht, waar ook veel theologie tussen zit. De opbrengst van het Scharrelloodsje komt geheel ten goede aan de instandhouding van de Hervormde Kerk in Herkingen.

MIDDELHARNIS

Genealogische Dag

Op zaterdag 5 maart wordt de 15e Genealogische Dag Goeree-Overflakkee gehouden. Van 10.00 tot 16.00 uur kan men er terecht voor het uitwisselen en opzoeken van gegevens over de voorouders op Goeree-Overflakkee. Het programma is: 10.30 uur: workshop 'Stamboom beginnen via internet'; 10.30 tot 12.00 uur: Presentatie van foto's van en over de Joodse gemeenschap van Flakkee, samengesteld door Piet de Man; 13.30 uur: lezing 'Burgers en kerk in Holland,1574-1623' (een hoofdstuk uit de kerkelijke geschiedenis voor genealogen); 14.30 tot 15.30 uur: workshop genealogie voor gevorderden. Voor de workshops opgeven via info@genealogieflakkee.nl. Toegang en deelname gratis. Streekarchief: Dwarsweg 40 Middelharnis (Het Rondeel).

Lentebingo 55+

Op woensdag 2 maart organiseren de vrijwilligers van de 55+ club weer een lentebingo. Vanaf 16.00 uur is men welkom in de Dorpstienden. De kosten zijn € 6,- inclusief een kopje koffie of thee. Op 9 maart zijn er geen activiteiten i.v.m. biddag. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam, tel. 0187 682319 of Stichting ZIJN, tel. 0187 483366.

Kunst of kitschmiddag

Op 5 maart 2016 organiseert de ANBO M. & E. Flakkee, in samenwerking met de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, een kunst of kitschmiddag in de bibliotheek aan het Kerkepad 11 te Middelharnis. Hier kunt u uw schilderijen en gouden of zilveren sieraden laten taxeren door een beëdigd taxateur. Er worden maximaal 2 voorwerpen per persoon getaxeerd. U kunt reserveren en betalen aan de balie van de bibliotheek/www.leerenbeleef.nl. Aanvang 13.30 uur, toegangsprijs € 5,00 p.p.

Alzheimercafé

In het Alzheimercafé Middelharnis is op 3 februari jl. het thema 'De gemeente en de ouderen' besproken. De bezoekers kregen informatie over de veranderingen in het kader van de WMO. Voor de mantelzorgers van mensen met dementie is van groot belang dat de gemeente zich wil profileren naar een dementievriendelijke gemeente. Een beleidsnota 'Ouderenbeleid' is in voorbereiding. De samenwerking tussen gemeente en zorgverzekeraar past in de visie om mantelzorgers te helpen met o.a. een digitale 'dementia app.' De gemeente promoot dit vanwege de handzame functies zoals dagherkenning, signaalfunctie voor taken en foto's van familiegebeurtenissen. De gemeente zet zich verder in voor het mantelzorgcompliment. De gastsprekers - mw. Jansen en mw. Van Loon - kregen veel persoonlijke vragen te beantwoorden en na afloop werden zij hartelijk bedankt. Het volgende Alzheimercafé is woensdag 2 maart en heeft het onderwerp 'Wijkverpleging'. U bent van harte welkom in Wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27, Middelharnis. Programma vanaf 19.30 uur. Zaal open 19.00 uur.

NIEUWE-TONGE

Spullen voor rommelmarkt

Voor de rommelmarkt kan men mooie en bruikbare spullen inleveren. Ook goede spullen uit grootmoeders tijd of antiek kunt u altijd inleveren. De opbrengst is voor het onderhoud van de dorpskerk aan de Kerkring. Boeken, kleding, gereedschap, huishoudelijke artikelen, fietsen, kleine meubelen, als het van goede kwaliteit is wil men het graag gebruiken. Inleveren kan bij de schuur van fam. Van Kempen aan de Oudelandsedijk 4A te Oude-Tonge (bij Van Schelven de dijk op) of bij Hervormd Centrum Elim, Zuiddijk 19 te Nieuwe-Tonge. De inleverdatums zijn zaterdag 19 maart, 23 april en 21 mei. Als u het onmogelijk zelf kunt brengen, kunt u bellen naar Wim Meijer, 06-16794189.

OOLTGENSPLAAT

Bingo OFB

Vrijdag 26 februari organiseert OFB in haar kantine weer een bingo-avond. Deelnemers worden bij binnenkomst welkom geheten met een gratis kopje koffie of thee. De bingo begint om 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

OUDDORP

Psalmzangavond

Zaterdag 12 maart hoopt de zangcommissie van HHG Ouddorp een Psalmzangavond te houden met organist Pieter Heykoop. Een ieder is van harte welkom om de Psalmen mee te zingen. De avond begint om 19.30 uur en wordt gehouden in de Eben Haëzerkerk aan de Diependorst 18a. Collecte op deze avond is bestemd voor de Logeerhuis de Mantelienge/Stichting Adullam.

Rommelmarkt

Woensdag 24 februari en zaterdag 27 februari is er weer rommelmarkt in de loods van Bouwbedrijf v.d. Linde, Zuidweg 3 (industrie richting haven) van 8.30 tot 12.00 uur. Ook is men nog op zoek naar mensen om kassa te draaien. Info: 06-26032013.

OUDE-TONGE

Rommelmarktspullen Ebbe en Vloed

Op zaterdag 14 mei houden de Vrienden van Ebbe en Vloed hun jaarlijkse rommelmarkt. Hiervoor kunnen nog verschillende spullen gebruikt worden. Geen grote meubelen. Wie nog spullen heeft, kan contact opnemen met 0187-641844 of 641592.

Grote Bingo ANBO

De ANBO Oostflakkee organiseert een grote bingo op vrijdag 26 februari. Deze wordt gehouden in het gebouw van Stichting ZIJN aan de Bernhardstraat 35. Er worden negen rondes gespeeld voor € 7,- met gratis koffie en mooie prijzen. Zaal open om 19.00 uur. Start 19.30 uur. Het is voor leden en niet-leden.

Open Schuur

Zaterdag 27 februari wordt er weer Open Schuur gehouden in Oude-Tonge, Langeweg 41A. U kunt van 10.00 tot 16.00 uur zonder afspraak komen kijken in de loods van Houweling Meubelen. Er zijn heel veel kleine spullen te koop, zoals: (oude en nieuwere) glazen, serviezen, borden, bestek, lampen, tafeltjes, schilderijtjes, spiegels, kop-en-schotels, van allerlei huisraad, brocante. Tegelijk kunt u ook een kijkje nemen in de loods met grotere meubelen, zoals eiken en grenen kasten, tafels, banken, stoelen, enz.

SOMMELSDIJK

Praise- en worshipdienst

Christengemeente Lachai-Roï houdt zondagavond 28 februari in het Prieel van recreatiecomplex De Staver een praise- en worshipdienst. Lachai-Roï heeft elke zondagmorgen om 10.00 uur een dienst in De Staver in Sommelsdijk, maar organiseert daarnaast af en toe ook op zondagavond een praise- en worshipdienst. Daarbij is iedereen welkom om God te eren en te aanbidden. De dienst begint om 19.30 uur en is ongeveer om 21.00 uur afgelopen. Toegang is gratis. De huisband van de gemeente begeleidt de praise.

Bingo OGO

Zaterdag 5 maart en zaterdag 12 maart is er bingo van de O-G-O in In het wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55. De aanvang is 19.30 uur en de zaal is open om 19.00 uur. Koffie /thee is gratis. Er worden elf rondes gespeeld voor € 6,50 totaal. Daarnaast zijn er nog negen gratis prijsjes. In de pauze is er twee keer een extra rondje voor € 1,00 per ronde.

STELLENDAM

Paasbroodverkoopactie

Zaterdag 25 maart organiseert de activiteitencommissie van de Hersteld Hervormde Gemeente van Stellendam een paasbroodverkoopactie. Dit in samenwerking met Bakkerij Bleumink. De prijzen voor 800 gram paasbrood zijn: € 8,00 voor een paasbrood met spijs en € 7,00 voor een paasbrood zonder spijs. U kunt uw bestelling telefonisch doorgeven tot en met 2 maart a.s. tussen 18.30 en 20.00 uur via telefoonnummer 492803. Op zaterdagmorgen 5 maart a.s. tussen 9.00 en 10.30 uur kunt u uw bestelling afhalen in de Beth-El Kerk aan de Voorstraat. Als u aangeeft dat u het graag thuisbezorgd wilt hebben, dan zal dit vanaf 9.00 uur gebeuren in Stellendam.

Poter-avond

Woensdag 2 maart staan de deuren van de Inloop (De Rank Bosschieterstraat 6) weer open van 18.00 tot 20.30 uur. Een ieder is er welkom om te genieten van een poteravond. Kosten 5,-. Graag opgeven via inloopcaleido@gmail.com of 06-23506507.

Bingomiddag 55+

Donderdag 3 maart organiseert de activiteitencommissie van de Stichting ZIJN een bingomiddag. De aanvang is 14.30 uur. De zaal is open om 14.15 uur. De plaats is in het Haagse Huus te Stellendam. Entree bedraagt: € 4,-, dit is inclusief koffie /thee met iets lekkers. Opgeven hiervoor kunt u bij: mevr. M. v. Oostenbrugge, tel: 491653, of bij mevr. E.S. Spahr v.d. Hoek, tel: 602411. Ook belangstellenden buiten Stellendam zijn van harte welkom.

Voorjaarsbloemstuk

Op donderdag 25 februari staan de deuren van de Inloop Caleido weer voor u open van 10.00 tot 16.00 uur. U kunt er terecht voor koffie/thee, creatieve activiteiten, ontmoeting, enz. De bijeenkomst wordt gehouden in 'De Rank' Bosschieterstraat 6 in Stellendam. Deze dag wordt er een voorjaarsbloemstuk gemaakt. Aanvang 14.00 uur.

Nieuwe tafeltennistafel voor Go-Mobiel

SOMMELSDIJK - Onlangs ontving Stichting Go-Mobiel een gloednieuwe tafeltennistafel van sponsor de heer Bakker, beheerder van Jachthaven Atlantica in Stad aan 't Haringvliet.

Stichting Go-Mobiel is dolblij met de nieuwe tafeltennistafel. Onder leiding van vaste trainer Leo Brands kunnen er nu meer deelnemers tafeltennissen.

Go-Mobiel is een gezellige club, waar mensen met een lichamelijke beperking iedere vrijdagavond in Recreatiecentrum De Staver met elkaar sporten.

Er wordt niet alleen getafeltennist, maar er is ook de mogelijkheid tot badminton, sjoelen, darten, enz. De deelnemers worden begeleid door enthousiaste vrijwilligers.

Nieuwe leden en vrijwilligers zijn altijd welkom. Kom gerust eens een kijkje nemen op vrijdagavond van 19.00 tot 20.00 uur in De Staver.

Meer info op www.go-mobiel.nl

Opbrengst Lichtjesfietstoer 2015 voor KNRM

OUDDORP - Op vrijdag 28 augustus 2015 vond de jaarlijkse Ouddorpse Lichtjesfietstoer plaats. Fietsen langs een mooi verlichte route door Ouddorp.

Om 21.30 uur gingen de deuren van 't Blaeuwe Huus/VVV-kantoor open en verschenen 441 deelnemers aan de start. Na het in ontvangst nemen van de route, een lichtje en een gezonde versnapering kon de route van in totaal 12 km beginnen.

De opbrengst kwam deze keer ten goede aan KNRM Station Ouddorp. De KNRM redt mensen op zee, op het ruime binnenwater in Nederland met reddingboten en op de wereldzeeën door radio medisch advies. Professioneel opgeleide vrijwilligers zijn dag en nacht beschikbaar. De hulpverleningen zijn kosteloos. De KNRM wordt in stand gehouden door donateurs. Jaarlijks komt de KNRM meer dan 2.000 keer in actie.

Op woensdag 10 februari jl. overhandigden Mirna Bogert en Marloes Tanis, beiden werkzaam bij VVV Goeree-Overflakkee, de cheque à € 1000,- aan de opstappers van KNRM Ouddorp.

Oude ambachten en speelgoed

De plaatselijke commissie van Oude-Tonge (Stichting ZIJN) organiseert een dagtocht naar het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Ter Schuur. Er zijn ruim 160 verschillende oude ambachten, beroepen en winkeltjes te vinden. Naast de oude ambachten is er ook een indrukwekkende verzameling van oud en antiek speelgoed en voor jong en oud is er een leuke speelhoek met verschillende attracties. Het museum is volledig rolstoelvriendelijk.

De kosten voor deze dag zijn € 20,00 per persoon (de commissie betaalt de bus). Inbegrepen: de bus, entree museum, ontvangst met koffie, lunch en een afsluitdrankje. Opgeven t/m 18 maart 2016. Bij aanmelding, betaling voldoen. Het is de bedoeling dat u 8.45 uur aanwezig bent bij het Infocentrum, Bernhardstraat 27 in Oude-Tonge. Aanmelden bij: mw. N. Vervloed, Beatrixstraat 3 in Oude-Tonge. Telefoonnummer (0187) 642697.

Opbrengst bloembollenactie

OUDDORP - De bloembollenactie van zaterdag 13 februari voor het kinderwerk van Jantina Bucur-Mastenbroek in Roemenië, heeft het mooie bedrag van € 1.068,05 opgebracht. Het hometeam bedankt bloemkwekerij Klepper hartelijk voor de medewerking elk jaar steeds weer. "De bloembolletjes zagen er prachtig uit!" Natuurlijk ook alle mensen die de bloembollen kochten, de chauffeurs en kinderen die hielpen en degene die heerlijke cake had gebakken voor bij de koffie, worden bedankt.

Gemeentewerf Middelharnis krijgt nieuwe functie

MIDDELHARNIS - Het terrein van de voormalige gemeentewerf in Middelharnis heeft zijn functie al geruime tijd verloren en is inmiddels verlaten en vervallen. Dit terrein is gelegen in het historische havengebied van Middelharnis en is een doorn in het oog van velen.

Estate Invest heeft op deze unieke locatie een bijzonder plan ontwikkeld en beschouwd 'De Oude Werf' als de verborgen schat van Middelharnis. Volgens hen zijn alle ingrediënten aanwezig om deze prachtlocatie te transformeren tot een unieke leef- en woonlocatie met een authentiek karakter. De locatie is namelijk omringd door water en grenst direct aan het havenkanaal. Daarnaast sluit het aan op de haven van Middelharnis met haar sfeervolle restaurants en terrassen, maar ook winkelstraat D'n Diek en allerhande voorzieningen zijn op loopafstand gelegen.

Aandacht voor de gehele woonomgeving

Bij de ontwikkeling van 'De Oude Werf' wordt er door Estate Invest veel aandacht besteed aan het ontwerp van de gehele woonomgeving. Eén van de uitgangspunten hierbij is het creëren van een sfeer welke geheel past bij de authentieke haven van Middelharnis. Zo zal er zal een pittoresk pleintje komen voor de patriciërswoningen en zijn er vele prachtige doorkijkjes in plan. Er is veel aandacht besteed aan de uitvoering van het openbare gebied. De kademuren worden gemetseld en er zal gewerkt worden met passende materialen voor de bestrating. Door het creëren van meerdere toegangswegen en wandelpaden wordt dit 'vergeten' gebied toegankelijk en uitnodigend. 'De Oude Werf' is hiermee een verrijking voor het gehele gebied rondom de haven en het havenkanaal.

De woningen

'De Oude Werf' omvat een 23-tal sfeervolle woningen, waarbij aansluiting is gezocht bij de voorkomende typologie met een knipoog naar de historische architectuur van het gebied rondom de mooie haven. 'De Oude Werf' bestaat uit kadewoningen, pakhuiswoningen, boerderijwoningen en patriciërswoningen. Ieder woningtypen heeft haar eigen kenmerken. Zo worden de patriciërswoningen voorzien van een stijlvolle en luxueuze uitstraling. De pakhuiswoningen en boerderijwoningen worden gekenmerkt door een authentieke en kenmerkende stijl. De kadewoningen hebben door grote variatie in het gevelbeeld en fraaie details een zeer charmant karakter en zijn gelegen aan het Havenkanaal. Alle bergingen en tuinmuren worden in fraai metselwerk en potdeksels uitgevoerd, waardoor er een hoogwaardig totaalbeeld ontstaat. Vrijwel alle woningen beschikken over een zonnig gelegen achtertuin met veel privacy.

Start verkoop en start bouw

Tijdens de paasshow bij Tieleman Keukens op 25, 26 en 28 maart 2016 zal de verkoop van de woningen officieel van start gaan. De planning voor de start bouw zal ca. 3e kwartaal dit jaar zijn. Voor meer informatie over unieke project: www.estateinvest.nl of www.deoudewerf.estate.

Jeugdsolistenconcours verwelkomt graag beginnende muzikantjes en veel meer koperblazers

Beginnende muzikantjes en koperblazers, daarvan zou het Jeugdconcours er meer op het podium willen zien. Foto: Hans Villerius

MELISSANT – Ongetwijfeld zullen momenteel heel wat jonge musici op het eiland zich aan het voorbereiden zijn op één van de grootste en langst bestaande muzikale evenementen op Goeree-Overflakkee: het Jeugdconcours te Melissant. Elk jaar wordt het er in het voorjaar gehouden, in de Melishof, ditmaal voor de 53e keer en gepland op zaterdag 16 april. Maar dit jaar wil het organiserende comité het roer een beetje omzetten. En eigenlijk ook een beetje terugzetten.

Door Hans Villerius

Vanouds is het Jeugdconcours, of Jeugdsolistenconcours, bedoeld voor kinderen die een muziekinstrument leren bespelen of die goed leren zingen, hetzij solistisch, hetzij in ensembleverband. De kinderen hoeven niet eerst een hoog niveau te hebben bereikt om mee te mogen doen. Aan elke jeugdige amateurmusicus, tot achttien jaar jong, biedt het Jeugdconcours graag een podium om voor publiek op te treden. En tegelijkertijd voor een deskundige jury, die aan iedere deelnemer een diploma uitreikt waarin op opbouwende wijze nuttige tips en adviezen worden gegeven om verder mee aan de slag te gaan in het muzikale spel.

Meer beginners

Van lieverlee is onder de deelnemers aan het concours een verschuiving ontstaan. In de loop der jaren werden jonge muzikanten meer en meer pas gestimuleerd om aan het Jeugdconcours mee te doen als ze op een hoger niveau zaten. Het resultaat is dat er nog maar weinig beginnende muzikantjes op het podium verschijnen. De concoursorganisatie wil graag dat dit weer anders wordt. Net als vanouds: weer veel meer kleintjes, die hun schreden nog niet zo ver in muziekland hebben gezet. Vandaar dat de organisatie van het Jeugdconcours de oproep doet aan muziekdocenten, muziekscholen, ouders van musicerende kinderen, fanfareorkesten en natuurlijk ook aan de jeugdige muzikanten zelf: stimuleer om mee te doen. Schroom niet maar meld je aan, schrijf je in!

Meer koperblazers

Maar er is nóg iets. Het lijkt er de laatste jaren op dat deelnemers aan het Jeugdconcours vooral jongeren zijn die orgel, piano of fluit spelen. Maar waar blijven toch al die jeugdige koperblazers, waarvan er op het eiland zo veel zijn: trompettisten, saxofonisten, kinderen die op de bugel of op de cornet spelen? Ook op hen, hun ouders, de muziekdocenten en de muziekverenigingen waarbij ze spelen, wordt een beroep gedaan om zo veel mogelijk aanmeldingen uit ook deze muzikale vijver richting het Jeugdconcours te laten gaan.
Er wordt heel wat energie in gestoken om dit te bevorderen. Het organiserend comité heeft twee externe enthousiaste vrijwilligers uit de eilandelijke hafabra wereld in de arm genomen die alle plaatselijke muziekverenigingen, harmonieën en fanfareorkesten op het eiland aan het prikkelen zijn om jeugdige leden deel te laten nemen aan het eilandelijke muziekconcours, hetzij solo, hetzij in groepsverband. Daarnaast is er voor het komende concours een extra, dus een vierde, jurylid aangetrokken, speciaal voor koperinstrumenten.

Leuke dag

Het bestuur en de organisatoren van het Jeugdconcours zijn er duidelijk over waaróm het zo mooi is om aan het concours mee te doen. "Het is prachtig om met elkaar muziek te maken en naar elkaars spel te luisteren. En hoe leerzaam is het wat de juryleden steeds over het spel van anderen vertellen tijdens de diploma-uitreikingen. Ook leer je er muzikale vriendjes of vriendinnetjes kennen. En het is natuurlijk ook ontzettend leuk als vaders en moeders, opa's en oma's, andere familieleden, buren of vriendjes en vriendinnetjes komen luisteren wanneer jij aan de beurt bent om te spelen. Gewoon een heel mooie en leuke dag, die prachtig is om te beleven! En wie het belangrijk vindt om iets te winnen: dat kan ook nog, want er zijn verschillende prachtige bekers, die bestemd zijn voor de deelnemers die binnen hun categorie de hoogste puntenaantallen halen. Kortom, het Jeugdconcours: een echte happening waar niet alleen Melissant, maar héél Goeree-Overflakkee bekend om is!"
Zie voor meer informatie, ook voor aanmelding: www.jeugdsolistenconcours.nl.

Afscheid bankenman Adrie van den Bos levert Calando € 1.450 op

Dankbaar nam Janneke Koningswoud (r.) het bedrag in ontvangst van Adrie en Ineke van den Bos. Foto: Hans Villerius

Voor velen, zeker ook voor de eilandelijke ondernemers, is Adrie van den Bos uit Nieuwe-Tonge een bekend gezicht op Goeree-Overflakkee. Dik veertig jaar lang heeft hij zich volledig ingezet voor de Rabobank op het eiland. Vanuit dien hoofde heeft hij heel wat ondernemers begeleid en van advies gediend. Toen hij eind 2014 in deze krant stond i.v.m. zijn veertigjarig jubileum kon Adrie nog niet denken dat 'ie er ruim een jaar later weer in zou staan, maar dan omdat 'ie bij de Rabobank gestopt zou zijn.

Door Hans Villerius

Per 1 februari jl. beëindigde hij er z'n dienstverband. De laatst voltrokken fusie tot Rabobank Het Haringvliet maakte het er voor de 61-jarige Accountmanager toch wat pittiger op dan 'ie verwacht had en in goed overleg zijn hij en z'n baas tot overeenstemming gekomen dat Adrie bij de bank eerder kon stoppen met werken. Vandaar recentelijk zijn afscheidsreceptie, waarvan vele zakelijke relaties gebruik maakten om hem nog een keer de hand te drukken en hem te bedanken voor het vele goede dat hij voor hen heeft gedaan. Naast begeleiding en advisering hielp hij ambities van ondernemers waar maken, beoordeelde en becommentarieerde hij jaarcijfers, ging 't over kredietverlening, leasen, betalingsverkeer, enz. Met zijn jarenlange ervaring en relatieopbouw was er een vertrouwensband ontstaan en vanwege de manier waarop hij al zovele jaren op het eiland zijn functie vervulde, was hij een graag geziene gast bij 'zijn' cliënten of bij zakelijke bijeenkomsten. Dat vertaalde zich ook naar de afscheidsreceptie, waarvoor Adrie z'n genodigden had gevraagd om, áls ze iets voor hem mee wilden brengen, ze dat dan wilden doen door een gift over te maken naar hospice Calando te Dirksland. Drie jaar geleden overleed Adries schoonvader hier, na enkele weken er een waardevolle verzorging te hebben gehad. "Van de wijze waarop dat hier gebeurt waren m'n vrouw in ik, en zijn we nog steeds, zo onder de indruk dat ik het hospice graag wilde begunstigen bij mijn afscheid", verduidelijkt Adrie. En zo gebeurde 't ook. Gezamenlijk brachten de relaties van de vertrekkende bankenman ruim € 1.400 bijeen, wat Adrie naar boven afrondde tot € 1.450. Dankbaar nam directeur Janneke Koningswoud van Calando dit warme gebaar in ontvangst in het hospice, vorige week maandagmiddag 16 februari.
Daar vertelde Janneke meteen dat Calando juist het bericht had ontvangen dat het hospice "met glans", zo zei ze, door de Prezo audit was gekomen die het kwaliteitsmanagementbureau er de week daarvoor hield en naar aanleiding waarvan een positief advies voor certificering werd uitgebracht. Voor Calando en alle medewerksters dus een mooi begin van vorige week.

Veilig wonen voor senioren

OOLTGENSPLAAT - De Wijkverpleegkundigen van Goeree-Overflakkee en de Dorpsraad van Ooltgensplaat organiseren in samenwerking met de politie en brandweer een voorlichtingsmiddag over veilig wonen voor senioren.

Op het moment zijn weer daders actief met een babbeltruc. Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven van hun geld, waardevolle spullen, sieraden, handtas of bankpas. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur, bellen op of spreken u aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn, van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of vragen u of hun kind bij u naar het toilet mag. De politie geeft voorlichting over deze en andere zaken over veiligheid. Ook de brandweer heeft voor u tips over veilig wonen. Wat weten we en wat ziet u over het hoofd?

Alle senioren van Ooltgensplaat worden van harte uitgenodigd. De toegang is gratis. De bijeenkomst wordt gehouden in Het Plaetinum, Maximaplein 2 te Ooltgensplaat op 10 maart. Vanaf 14.00 uur is er inloop met gratis koffie/thee. 14.30 uur start het programma. Heeft u een probleem met het vervoer, bel dan 06-13708997.

Basiscursus fotografie in het Diekhuus

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 19 maart wordt er een basiscursus fotografie in het Diekhuus in Middelharnis gegeven.

De cursusdag is van 9.00 tot 15.30 uur. Heeft u een digitale spiegelreflexcamera (of een andere camera die handmatig ingesteld kan worden) en heeft u het idee dat er meer uit gehaald kan worden? Fotografeert u altijd op de automatische stand, maar zou u graag meer controle willen hebben over het eindresultaat? Dan is de basiscursus fotografie wat voor u. In deze cursus worden de basisbegrippen van de fotografie aangeleerd. Er wordt aandacht besteedt aan onder andere diafragma, sluitertijd, iso, scherpstelling en compositie. Deze cursus is geschikt voor de beginnende fotograaf met een bij voorkeur digitale spiegelreflexcamera of een andere camera die handmatig ingesteld kan worden. Er wordt gestart met een theoretisch gedeelte en daarna wordt het geleerde in de praktijk gebracht. Doordat het maximale aantal deelnemers 8 personen is, is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Inschrijven kan via de website www.el-foto.nl. (Foto: Ellen Kievit)

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de uitzending van donderdag 25 februari van Polivak op RTV SLOGO is er een gesprek van verslaggever Jan van Gurp met het raadslid Cees Grinwis. Hij is lid van de fractie van de PvdA. Met hem wordt gesproken over zijn ervaringen tot nu toe in de gemeentelijke politiek. Aan de orde komen onderwerpen over de recreatie, de grootschalige ontwikkelingen in Ouddorp en de daarmee samenhangende onrust onder de burgers. De Woonvisie en ruimtelijke ontwikkelingen in de Noordrand, het Havenkanaal en de windmolenproblematiek zullen aan de orde komen. De illegale bewoning van recreatieterreinen, een hot item op dit moment. Wat is het standpunt van zijn fractie hierin?
Het programma Polivak wordt uitgezonden op donderdagavond vanaf 19:00 uur, de herhaling op dinsdagmorgen vanaf 9.00 uur en via 'programma gemist'. Voor ideeën kunt u mailen naar polivak@rtvslogo.nl

Fiori Musicali trekt op met jeugd tijdens passieconcert

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 12 maart geeft Kamerkoor Fiori Musicali weer een passieconcert in de Hervormde Kerk van Middelharnis. Dit jaar luistert het publiek niet alleen naar het koor, er worden ook leerlingen van de CSG Prins Maurits bij betrokken. Genoemde school vormde ongeveer 12 jaar geleden de basis voor het ontstaan van het koor. Tijdens het concert zal niet alleen muziek klinken, maar ook poëzie van Nederlandse dichters omtrent de passietijd. Het thema van het concert is 'Troostende Tranen'.

Waar Fiori Musicali vorig jaar de grootse Matthäus Passion van J.S. Bach ten gehore bracht, zal het koor dit jaar gaan voor een heel andere en niet minder indrukwekkend opzet. Het toepasselijke thema 'Troostende tranen' verwijst naar de dubbele gevoelens van lijden, verraad en troost die de lijdenstijd met zich meebrengt. Die gevoelens komen schitterend terug in werken als 'De tranen van Petrus', van Charpentier, maar ook in het beroemde 'Agnus Dei' van Barber. Dit laatste stuk is oorspronkelijk geschreven voor strijkorkest, maar is ook beroemd door kooruitvoeringen in grote kerken. Het zal dan ook prachtig klinken in het koorgedeelte van de Hervormde Kerk van Middelharnis. Ook zal het bekende 'Miserere mei' van Allegri klinken, en o.a. stukken van de Engelse componisten Walton en Tavener.

Passie en poëzie

De passietijd is echter niet alleen een belangrijke inspiratiebron geweest voor componisten, maar ook voor vele dichters. Tijdens het concert zal blijken hoe mooi de muziek en de sfeer van indrukwekkende Nederlandstalige gedichten samenkomen. De gedichten zullen worden voorgedragen door leerlingen uit de bovenbouw van de CSG Prins Maurits.

Jong talent

Dit is niet de enige manier waarop Fiori Musicali tijdens dit concert de leerlingen van de school, die zo'n belangrijk aandeel heeft gehad in het ontstaan van het koor, een rol geeft. Zo zal de talentvolle jonge organist Auke Kieviet zijn muzikale medewerking verlenen. Ook zullen een aantal leerlingen van het bovenbouwkoor van de Prins Maurits een voorprogramma verzorgen door een aantal schitterende koorwerken ten gehore te brengen o.l.v. muziekdocent Marco van't Hoff.

Het belooft een indrukwekkende avond te worden! En omdat Fiori Musicali tijdens dit concert ook veel jeugdige bezoekers hoopt te trekken, is het concert voor jongeren t/m 16 jaar helemaal gratis. De toegang voor volwassenen is € 10,-
Het concert begint om 20.00 uur in de Hervormde Kerk aan de Ring van Middelharnis.
www.fiori-musicali.nl

Kwadraad maatschappelijk werk

GOEREE-OVERFLAKKEE - Kwadraad biedt maatschappelijk werk aan in bijna alle gemeenten van Zuid-Holland en Utrecht West. Per 1 januari ook in onze gemeente.

Ervaar je werkdruk? Heb je moeite om de dag door te komen? Heb je steeds geld tekort? Ben je een dierbare verloren? Of ben je ten einde raad met je puberkind? Al je vragen op het gebied van gezin en opvoeding, geld en werk, relatie en huwelijk, ruzie en geweld, verlies en rouw kun je stellen aan Kwadraad.

Kwadraad is gespecialiseerd in maatschappelijk werk en helpt je om weer grip te krijgen op het dagelijks leven.

Direct aan de slag

Samen met een maatschappelijk werker zoek je naar een oplossing voor jouw situatie. Je zet jezelf daarbij actief in voor de verbetering van jouw leven. Je kiest daarbij de methode die het beste bij je past, in één of meer gesprekken, via een online consult of een cursus.

Naast het bieden van ondersteuning, verbindt Kwadraad mensen die graag iets voor een ander willen betekenen.

Altijd in de buurt

Informatie, advies en begeleiding van Kwadraad kost niets. Je hebt geen verwijzing nodig van de huisarts of een specialist. Kijk voor locaties en spreekuren op kwadraad.nl of bel 088 900 4000.

Zevende Melissantse Snertwandeling

MELISSANT - Op zaterdag 13 februari was het weer zover, de enige echte Melissantse Snertwandeling vond weer plaats. Dit keer voor de 7e keer. In voorgaande jaren was de dorpsraad van Melissant medeorganisator van dit evenement, maar door tijdgebrek zagen zij er dit jaar van af. Gelukkig is gymvereniging Kwiek, al jarenlang organisator van de Geitenloop, bereid gevonden om hun plaats in te nemen. Zo kon deze 7e editie van de Snertwandeling toch ook dit jaar weer plaatsvinden.

En dat de Melissantse Snertwandeling inmiddels een begrip is geworden, blijkt wel uit het aantal deelnemers, dit keer 351 deelnemers! Ongetwijfeld heeft het mooie winterse weer van die zaterdag ook meegewerkt, want het was die dag prima wandelweer. Daar had de organisatie natuurlijk wel op gehoopt, maar in februari is het altijd maar weer afwachten.

Men kon ook dit jaar weer kiezen uit drie afstanden, 7,5 km, 18 km en 27 km. Zo was er voor elke deelnemer wat wils. Niet alleen kwamen de deelnemers van het hele eiland, ook van ver buiten het eiland wisten mensen Melissant te vinden. Er waren deelnemers uit Hellevoetsluis, Klaaswaal, Ridderkerk, Hoek van Holland, Rotterdam en zelfs uit Woerden en Waddinxveen. Door via deze wandeling te laten zien hoe mooi ons eiland is, hebben we ook nog aan eilandpromotie gedaan!

"De Snertwandeling was ook dit jaar weer een succes, mede dankzij de heerlijke soesjes van Poppies, de lekkere appeltjes van Coop Van Houten, de onovertroffen speculaasjes van De Ruijter, de leuke sticker als aandenken, mogelijk gemaakt door Van Nimwegen Reclame, de fraaie stempelkaartjes, gesponsord door Kievit Copy & Multimedia en niet te vergeten KlasseVerkeer, die de wandelaars weer veilig over de N215 heeft weten te leiden en de EHBO-ers, die die dag paraat stonden voor noodgevallen. En een Snertwandeling zou geen Snertwandeling heten als er na afloop ook geen snert gegeten kon worden. Deze was weer voortreffelijk verzorgd door Cateringservice Annalies. Dank aan alle enthousiaste wandelaars en natuurlijk aan alle vrijwilligers, samen hebben we er weer een prachtige dag van gemaakt!" aldus de organisatie.

Een impressie van deze Snertwandeling is te zien op www.rtvslogo.nl