info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

26 april 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 26 april 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Blauwe Vlaggen en Groene Wimpel

Links wethouder Arend-Jan van der Vlugt en rechts beleidsadviseur Diederik Duijser van de gemeente Goeree-Overflakkee. Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE – Donderdag reikte de Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International 175 Blauwe Vlaggen uit voor 113 jachthavens en 62 stranden. Op Rijkswerf Willemsoord in Den Helder ontving Goeree-Overflakkee maar liefst acht Blauwe Vlaggen en een Groene Wimpel; zes Blauwe Vlaggen voor jachthavens, twee Blauwe Vlaggen voor de stranden Westerduinpad en Brouwersdam de Kous en een Groene Wimpel voor de jachthaven van Middelharnis.

De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieu organisatie.

De Groene Wimpel

In Nederland kunnen Blauwe Vlag gecertificeerde jachthavens in aanmerking komen voor een extra award: de Groene Wimpel.

Lees verder op pagina 7

Ernstig ongeval met quad

HERKINGEN - Op het erf van een boerderij op de hoek Korteweg/Wellestrijpsedijk, in de polder tussen Herkingen en Dirksland, heeft zich zaterdagmiddag rond tien over half drie een ernstig ongeval voorgedaan. Tijdens het rijden met een quad op eigen erf is een 13-jarige jongen vanaf het erf tussen bosschage door geschoten en met de quad in een sloot beland. De jongen kreeg de quad bovenop zich en heeft zo enige tijd onderwater gelegen. Omstanders hebben de bewusteloze 13-jarige uit uit zijn hachelijke positie bevrijd, waarna hij door de hulpverleningsdiensten moest worden gereanimeerd. Voor hulpverlening kwamen drie brandweerauto's, twee ambulances en de traumaheli ter plekke. Na enige tijd kon het slachtoffer, weer met hartslag, naar het ziekenhuis worden vervoerd, per traumaheli naar het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam. Daar verkeert hij nog steeds in kritieke toestand. (Tekst en foto: Hans Villerius)

Samenwerking

GOEREE-OVERFLAKKEE - De manier waarop de gemeentelijke detailhandelsvisie tot stand is gekomen is toonaangevend voor beleidsvorming in de toekomst. Dat schrijft de Federatie Ondernemers Goeree-Overflakkee (FOGO) in een brief aan de gemeenteraad. De visie voor de detailhandel is tot stand gekomen door samenwerking tussen ondernemers en de gemeente. In de brief staat: "Alleen door samen op te trekken en de ondernemers actief te betrekken in het proces zullen ondernemers zich herkennen in het uiteindelijke beleid."

2 / 24

Agenda

Woensdag 27 april

NIEUWE-TONGE – Bingomiddag in Ons Dorphuis op Koningsdag, van 14.30 tot 16.30 uur.

Donderdag 28 april

DIRKSLAND – Oranjebingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.
DIRKSLAND – Breicafé Klein Parijs, van 10.00 tot 12.00 uur, Reginahof 1.

Vrijdag 29 april

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.
OUDE-TONGE – Bingo, vanaf 19.30 uur, Berhardstraat 35. Negen rondes voor € 7,-

Zaterdag 30 april

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
OUDDORP – Zangavond met Chr. gem. koor 'Laudate Dominum' en de Bovenstemgroep Goeree-Overflakkee. Dorpskerk, Weststraat 2. Aanvang 19.30 uur. www.hervormdouddorp.nl
OUDDORP – Markt in de Dorpsring van Ouddorp, van 9.00 tot 15.00 uur.
STELLENDAM – Buutenhavenmarkt, van 9.00 tot 16.00 uur op het terrein van de visafslag.

Zondag 1 mei

OUDDORP – Themadienst 'Live like a King' bij de Doopsgezinde gemeente. Aanvang 9.30 uur.

Maandag 2 mei

ACHTHUIZEN – Breicafé, van 19.30 tot 22.00 uur in 't Buurthuus, Kloosterstraat 10.
DIRKSLAND – Koffiemorgen, van 10.00 tot 12.00 uur in 't Reginahof, Reginahof 1.

Dinsdag 3 mei

OUDDORP – Knutselen voor Moederdag in de bibliotheek. Vanaf 14.00 uur, deelname kost € 5,-, leden betalen € 3,50-.

Woensdag 4 mei

OUDDORP – Flakkeese middag, vanaf 14.30 uur in Ebbe en Vloed. Er wordt een film vertoond over vroeger. De kosten zijn € 2,50. Aanmelden via 642590 of anbo.oostflakkee@upcmail.nl.

Donderdag 5 mei

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.

Vrijdag 6 mei

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.
OUDDORP – Snuffelmarkt t.b.v. Hervormde Gemeente in het centrum rondom de Dorpskerk. Van 9.00 tot 16.00 uur. www.hervormdouddorp.nl
OUDE-TONGE – Insectenworkshop in de bibliotheek, aanvang 14.30 uur. Deelname kost € 5,-, leden van IVN betalen € 3,50.

Zaterdag 7 mei

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
OUDDORP - Insectenworkshop in de bibliotheek, aanvang 10.00 uur. Deelname kost € 5,-, leden van IVN betalen € 3,50.
OUDDORP – Braderie bij WFB, van 9.00 tot 16.00 uur op het terrein van de voetbalvereniging.
OUDE-TONGE - Insectenworkshop in de bibliotheek, aanvang 13.30 uur. Deelname kost € 5,-, leden van IVN betalen € 3,50.
SOMMELSDIJK – Bingo in de Zwaluw, Sperwer 55. De bingo start om 19.30 uur, er zijn 11 rondes voor € 6,50.

Maandag 9 mei

MIDDELHARNIS – Bijeenkomst PCOB. 'Leven en werken in de binnenvaart'. Aanvang 14.00 uur in De Hoeksteen.

Adriaan Tieleman nieuwe directeur CBS 'De Bron'

OUDE-TONGE – CBS 'De Bron' heeft weer een directeur. Na het vertrek van Jan Verduin, vorig jaar juli, nam de heer Boelhouwer, als interim, de directietaken op zich. In januari werd Adriaan Tieleman (38) benoemd tot nieuwe directeur van 'De Bron'. Tot vorige week werkten de heren nog samen, maar vanaf deze week, staat Adriaan er alleen voor. Een taak, die hij echter graag wil vervullen. Immers, Adriaan Tieleman is een man met ruime ervaring in het onderwijs en heeft daarbij ook al vier jaar SMDB 'De Regenboog' onder zijn hoede. Hij ziet het als een mooie uitdaging om beide scholen te runnen en het "beste van de, zo genoemde, twee werelden" bijeen te brengen. Toch is zijn belangrijkste uitgangspunt om voor ieder kind een veilige schoolomgeving te creëren.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

De in Sommelsdijk geboren en getogen Adriaan Tieleman zit al zeventien jaar in het onderwijs en kent inmiddels de kneepjes van het vak. "Na mijn opleiding aan de PABO ben ik begonnen als groepsleerkracht in Krabbendijke", vertelt hij. "Na een aantal jaren ben ik gestart op de Oranje Nassauschool in Nieuwe-Tonge, dat was handiger, wat afstand betreft. Op deze school ben ik doorgegroeid van leerkracht naar adjunct-directeur tot directeur. In totaal heb ik tien jaar met veel plezier op deze school gewerkt. Toen vond ik het tijd voor een nieuwe uitdaging. Zowel voor mijzelf, als voor de school. Zodoende startte ik vier jaar geleden op De Regenboog in Melissant en daar werk ik nog steeds. Deels als directeur en deels als groepsleerkracht. Deze laatste functie zal ik helaas in het nieuwe schooljaar niet meer kunnen vervullen, dat wordt teveel van het goede. Maar overal is een tijd voor, je groeit immers door in het leven".

Samenwerking

Basisschool De Bron, valt sinds 1 januari dit jaar onder het bestuur van 'Kindwijs'. Een bestuurlijke fusie, tussen (bijna) alle Protestants-Christelijke basisscholen op ons eiland. De benoeming van Tieleman als opvolger van Verduin is daarom bewust uitgesteld tot na deze toetreding. Adriaan Tieleman juicht de bestuurlijke samenwerking toe. "De afgelopen jaren is er veel meer verantwoording bij de scholen komen te liggen en daardoor ook veel meer risico en veel meer taken. Te veel om door kleine, uit vrijwilligers bestaande, besturen uit te laten voeren. Hier is een professionele organisatie voor nodig. Samen met anderen kun je dat realiseren. Dit biedt meer (financiële) zekerheid en komt de kwaliteit ten goede".

Veilige schoolomgeving

Hoe het leiden van twee scholen uit zal pakken, daar heeft Adriaan nog geen antwoord op. "Dat zal de praktijk moeten uitwijzen", zegt hij nuchter. "Ik zal me toch een beetje moeten verdelen. De maandag wordt mijn vaste dag in Oude-Tonge en de overige dagen wissel ik af. De Bron is qua grootte vergelijkbaar met De Regenboog en is verder uitstekend georganiseerd met een enthousiast team. Wat goed is, moet je niet veranderen. Wel kun je de positieve punten van de ene school overbrengen op de andere en andersom. Daar kun je winst uithalen. Verder zie ik het als belangrijke taak om voor ieder kind een veilige schoolomgeving te creëren. Nu al heeft dat onze aandacht, maar we moeten daar steeds alert op blijven. Daarnaast is het geven van goed en gepersonaliseerd onderwijs heel belangrijk. Geen kind is hetzelfde. Daarom moet er naast de klassikale lessen ook voldoende tijd worden vrijgemaakt voor passend onderwijs voor elk kind".

Leesschool

Toch zijn er ook nieuwe ontwikkelingen gaande. "De Bron heeft onlangs de koers ingezet om een echte 'Leesschool' te worden", legt Tieleman uit. "Er wordt hiervoor nauw samengewerkt met de bibliotheek. De resultaten zijn al goed, maar we willen dit nog verder uitbouwen. Een coördinator van de bibliotheek staat ons bij met tips en adviezen. We gaan er regelmatig op bezoek , maar ook helpen ze ons met het inrichten en bijhouden van onze eigen bibliotheek, compleet met een heus pasje. Lezen is immers van groot belang voor de algemene ontwikkeling.
De leerkrachten zijn daarnaast bezig met de Amerikaanse methode 'Teach like a champion'. Dat is een methode, waarbij alle goede manieren van lesgeven zijn gebundeld en worden uitgelegd. Immers, wat maakt een leraar nou eigenlijk wel of niet succesvol? De methode biedt handvaten, die leerkrachten kunnen gebruiken om prettig, maar toch ordelijk les te geven. Erg leuk en leerzaam voor het team om te doen".
Ambitie
Al met al heeft Adriaan Tieleman nog genoeg ambitie voor de komende jaren. "Het zal druk worden", beaamt hij. "en alles valt of staat met een goede planning." En planning heeft hij zeker nodig, want naast zijn schooltaken is hij ook nog echtgenoot van Karin, die les geeft op SMDB in Sommelsdijk en vader van Willemijn en Christian, die op deze school zitten. In zijn vrije tijd is hij bovendien actief als voetbalcoach van het meisjesteam bij De Jonge Spartaan, waarin ook Willemijn speelt. Ook vervult hij de taak van ouderling bij de Hervormde kerk in Sommelsdijk. Dit laatste heeft hij echter opgezegd per 1 mei. "Ik heb twee periodes van vier jaar als ouderling vervuld en had er nog een derde termijn aan vast kunnen plakken", legt hij uit. "Ik verwacht echter, dat ik steeds vaker 's avonds van huis zal zijn met twee scholen, dus dat wordt dan toch een beetje te druk. Zoals gezegd, wordt het allemaal een kwestie van goed plannen en keuzes maken. Ik ben van mening is, dat je de dingen, die je doet, zo goed mogelijk moet doen en niet half. Maar ik heb er ontzettend veel zin in, het is een prachtige uitdaging".

Boomgaardproject wordt op Koningsdag 2016 afgesloten

Marco Jongeneel brengt met zijn verreiker een oude perenboom naar het erf. Foto: Cees van Duijn.

SOMMELSDIJK – Het boomgaardproject van Marco Jongeneel aan de Oud-Kraaijerdijk in Sommelsdijk is nagenoeg afgesloten. Deze week worden de laatste bomen, geschikt voor verplaatsing, gerooid en in containers geplaatst. Daarna wordt het perceel klaargemaakt om ingezaaid te worden met mais. In drie maanden tijd is er veel werk verzet.

Door Cees van Duijn

Het artikel over de verdwijnende boomgaard vier weken geleden in het Eilandennieuws, heeft heel wat mensen in beweging gebracht. Aangesproken door de herbestemming van het hout en het verplanten van de bomen, wordt er zelfs nú nog door de lezers gebeld met de vraag of er nog hout te koop is of complete bomen. Het eilandennieuws wordt blijkbaar goed gelezen en bij een interessant artikel zelfs bewaard.

Zo'n zeventig bomen hebben inmiddels een nieuwe bestemming gekregen. Deze week worden de laatste uitgeplant en daarna worden er nog honderd bomen in containers of fruitkisten gezet om in het najaar alsnog geleverd te worden. Woensdag op de geraniummarkt in Middelharnis zijn ze te bewonderen én te koop.

Op de markt staat één wel heel bijzondere boom. Hoewel vroeg voor deze tijd van het jaar is de boom beladen met vruchten. Wie het juiste aantal weet te raden, wint een perenboom van ca. 20 jaar oud. Bij meerdere juiste antwoorden wordt de boom verloot. Kom beslist naar de markt en geef de oude perenbomen een tweede kans.

Reünie oud-Langstratenaren

LANGSTRAAT – Dat wordt ongetwijfeld lekker mijmeren over vervlogen tijden in de Langstraat. Op 14 mei is er in de buurtschap bij Achthuizen een reünie voor oud-Langstratenaren van vijftig jaar en ouder. Ook mensen die niet in de Langstraat zijn geboren maar er meer dan een kwarteeuw woonden, zijn welkom.

De reünie vindt plaats in De Keet aan de Beatrixstraat 22 in de Langstraat. Het begint om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur. De organisatie roept reünisten op om oude foto's mee te nemen en mooie verhalen van vroeger te vertellen. Dat is niet alleen gezellig, maar draagt er ook aan bij dat de geschiedenis van deze buurtschap niet verloren gaat. Zo zullen de foto's – van bijvoorbeeld families, huizen, de school en de omgeving van Langstraat – worden gescand. "Iedereen heeft wel eens iets meegemaakt wat zeker niet verloren mag gaan. Onze interesse is ook heel groot naar waar de mensen gewoond hebben. Of het nu op 't Hol, de Doornbos, Vluchtheuvel, de Schaapskooi, Sluis, de Stoomboot of gewoon in de Langstraat is, we horen het graag", zegt Jeanet Leroy van het organiserend comité.

Tijdens de reünie worden foto's getoond van de Langstraat door de jaren heen. Wie een kijkje wil nemen in de kerk, kan dat doen tussen 14.00 en 16.00 uur. Dat geldt overigens ook voor mensen die niet naar de reünie komen.

Wie de reünie van oud-Langstratenaren wil bijwonen, kan zich tot 1 mei opgeven bij Jeanet Leroy. Haar telefoonnummer is 0187 – 665804; e-mail: jeanet.leroy@planet.nl. Wie wil lunchen, kan 7,50 euro, of een veelvoud daarvan, overmaken op bankrekening NL 95 RBRB 0677 1237 01 t.n.v. Belangen Langstraat te Achthuizen.

De Jonge Spartaan kampioen

MIDDELHARNIS – Voetbalvereniging De jonge Spartaan keert na twee seizoenen weer terug in de derde klasse. In een beladen en enerverend duel tegen buurman Flakkee wist de ploeg van trainer Peter-Marcel Nauta met 2-0 te winnen. Zo'n 750 toeschouwers wisten de weg naar sportcomplex Spartacus afgelopen zaterdag te vinden. Matchwinner met twee doelpunten werd Wiljan Driece, hierbij vervulde elftalspeler Dillen van Loosdrecht twee keer een belangrijke rol. Foto: Ruby Lodder

OVMS is er klaar voor!

MIDDELHARNIS/SOMMELSDIJK - De Oranjevereniging Middelharnis/Sommelsdijk is er weer helemaal klaar voor. Alle kroontjes hangen aan de lantaarnpalen, de vlaggetjes sieren het dorp weer vrolijk. "We gaan er weer een gezellige Koningsdag van maken", aldus de mensen van de OVMS.

Om 7.45 uur wordt men gewekt te worden door het reveille dat vanaf de kerktoren in Sommelsdijk geblazen wordt.

Om 9.00 uur is bij Nieuw Rijsenburgh de gezamenlijk aubade met diverse scholen onder begeleiding van Sempre. Wilt u liever meelopen in de optocht dan bent u van harte welkom om 8.40 uur bij de Staver.

Inschrijven voor de Omloop van Menheerse is mogelijk vanaf 8.45 uur tot 10.00 uur op het Diekhuusplein. Na inschrijving zal het startschot om 10.30 uur gegeven worden, waarna rond 11.15 uur de prijsuitreiking een feit zal zijn.

De vrijmarkt en kofferbakverkoop voor jong en oud is van 10.00 uur tot 17.00 uur te bezoeken op d'n Diek en het beneden Zandpad. Net zoals de kraampjes die aanwezig zullen zijn rond het diekhuusplein.

Vanaf 9.00 uur kunt u uw geraniums en overige planten aanschaffen op de geraniummarkt rond de muziektent.

De kinderattracties zijn vanaf 12.00 uur tot 17.00 uur geopend. Kinderen die lid zijn van de Oranjevereniging kunnen aan de oranjekraam (op het Diekhuusplein) hun strippenkaart ophalen, waarmee ze alle attracties gratis kunnen doen. Mocht u nog lid willen worden dan is dat uiteraard mogelijk. Komt u dan ook naar de oranjekraam dan helpen we u daar verder. Uiteraard zijn er aan de oranjekraam ook losse muntjes te verkrijgen waarmee extra attracties gedaan kunnen worden.

Vanaf 12.00 uur tot 20.00 is er op het Diekhuusplein live muziek en wordt de horeca verzorgd door V.V. Flakkee.

'Het zit goed op de stranden en jachthavens van Goeree-Overflakkee'

Vervolg van de voorpagina

Een jachthaven verdient deze wimpel als zij bovenop de internationale criteria extra inspanningen gedaan heeft op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en verduurzaming van de jachthaven. Zo zijn er bij de jachthaven van Middelharnis zonnepanelen op de sanitaire unit geplaatst. Ook zijn er waterbesparende douchekoppen en een energiezuinige ketel geplaatst. Tenslotte is er een mogelijkheid om frituurvet en plastic in te zamelen.

Stranden en jachthavens

Naast de stranden Westerduinpad en Brouwersdam de Kous ontvingen de volgende jachthavens op Goeree-Overflakkee een Blauwe Vlag: Atlantica in Stad aan 't Haringvliet, jachthaven van Middelharnis, Marina Herkingen, WSV Herkingen, Marina Port Zélande in Ouddorp en WSV Oude-Tonge. Bovendien ontving de jachthaven van Middelharnis een Groene Wimpel.

Wethouder Arend-Jan van der Vlugt: "Met acht Blauwe Vlaggen en een Groene Wimpel weten bezoekers dat het goed zit op de stranden en de jachthavens van Goeree-Overflakkee. Deze keurmerken zijn een beloning voor alle inspanningen van de jachthavenbeheerders, de watersportverenigingen en de medewerkers van de gemeente die de stranden schoon houden. De Blauwe Vlag is namelijk het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. En de Groene Wimpel sluit bovendien perfect aan bij de duurzaamheidsambitie van de gemeente Goeree-Overflakkee om in 2020 energieneutraal te zijn!"

INGEZONDEN:
Triest

Het is triest te constateren dat fatsoen plaats heeft moeten maken voor vrijheid van meningsuiting.

Piet van Zielst, Sommelsdijk

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Breicafé 1R&1AR

Op maandagavond 2 mei is het Breicafé 1R&1AR (1 Recht en 1 Averecht) weer geopend in Achthuizen. Deze creatieve avond zal elke eerste maandagavond van de maand plaatsvinden in 't Buurthuus, Kloosterstraat 10 in Achthuizen. Vanaf 19.30 uur tot 22.00 uur is ieder welkom die gezamenlijk wil komen breien of haken. Onder het genot van een kopje koffie of een kopje thee gaat men elkaar helpen, ideeën uitwisselen en ervaringen delen voor zowel beginners als ervaren handwerk professionals. Iedereen graag zijn eigen materiaal meenemen (wol/naalden etc., want dat is niet voorradig. De kosten voor deze avond zijn € 1,50 (koffie en thee inbegrepen). Voor informatie kunt bellen met Jannie Ringeling 06 20 10 64 68. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

DIRKSLAND

Koffieochtend Reginahof

Het Careyn Activiteiten Centrum 't Reginahof organiseert een koffieochtend voor een ieder die het fijn vind om met elkaar koffie te drinken en een praatje te maken. Op deze manier kunt u andere mensen te ontmoeten. In overleg met elkaar wordt een spel gespeeld of iets creatiefs gedaan. Dit alles in een ongedwongen sfeer. Voor de koffie wordt een kleine vergoeding gevraagd. U bent deze keer, van harte welkom op maandag 2 mei van 10.00 uur tot 12.00 uur aan de Reginahof 1 Dirksland.

Bingo SVIK

Donderdag 28 april is er een Oranjebingo in de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur. De Victoriahal is te vinden aan de Philipshoofjesweg 57a.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Insecten workshop

"Insecten eng? Na deze workshop over bijen en andere insecten denk je daar vast anders over. Je maakt je eigen insectenhotel. Wat zullen al die insecten graag bij jou komen overnachten!". Aldus de IVN in een uitnodiging voor de insectenworkshop. IVN is een actieve natuur- en milieuvereniging op Goeree-Overflakkee, die door natuurexcursies, het aanbieden van cursussen en ledenactiviteiten jong en oud op een aansprekende manier betrekt bij de natuur, milieu en landschap in de eigen leefomgeving. Actieve beleving speelt daarbij een belangrijke rol. De workshops worden gehouden op Vrijdag 6 mei, aanvang 14.30 uur € 5,00 / Leden € 3,50 – Bibliotheek Oude-Tonge; Zaterdag 7 mei, aanvang 10.00 uur € 5,00 / Leden € 3,50 – Bibliotheek Ouddorp; Zaterdag 7 mei, aanvang 13.30 uur € 5,00 / Leden € 3,50 – Bibliotheek Middelharnis.

OUDE-TONGE

Bingo ANBO

De ANBO Oostflakkee organiseert voor vrijdag 29 april een grote bingo in het gebouw van Stichting ZIJN aan de Bernhardstraat 35. Er worden negen rondes voor € 7, - gespeeld, met gratis koffie en mooie prijzen. Plus een extra geldronde voor € 1,-. De zaal is open om 19. 00 uur. De aanvang is 19.30 uur.

Flakkeese middag

Woensdag 4 mei wordt er door de ANBO Oostflakkee een Flakkeese middag georganiseerd in samenwerking met Ebbe en Vloed en Stichting ZIJN en ANBO Oostflakkee. Dhr. Klijn zal een film laten zien van vroeger tot in deze tijd van de vissers uit Ouddorp. De aanvang is 14.30 uur. De kosten zijn € 2,50 inclusief 2 x koffie/thee. Opgave bij Lenie 642590 of per mail anbo.oostflakkee@upcmail.nl. De middag wordt gehouden in Ebbe en Vloed.

OUDDORP

WFBraderie

Op zaterdag 7 mei wordt van 9.00 tot 16.00 uur de WFBraderie gehouden. Er is op het terrein van de voetbalvereniging aan de Hofdijksweg van alles te koop: gebakken en gerookte vis, hamburgers, friets, oliebollen, koffie, thee, fris en iets lekker erbij. Verder bloemen, kleding, sieraden, fruit, rommel, brocante en curiosa.

Knutselen voor Moederdag

Op dinsdagmiddag 3 mei is er een Knutselmiddag voor Moederdag. Zondag 8 mei is het Moederdag. Deze middag wordt een mooi cadeau voor moeder gemaakt. De aanvang is 14.00 uur. € 5,00 / Leden € 3,50. De middag wordt gehouden in de Bibliotheek Ouddorp.

Live like a King

Op zondag 1 mei 2016 is er weer een Themadienst in de Doopsgezinde Gemeente, Dorpstienden 3 te Ouddorp. Deze zondag valt tussen koningsdag en Hemelvaartsdag. Ook in de Bijbel speelt het koningschap een belangrijke rol en daarom is gekozen voor het thema 'Live like a king' - leven als een koning. Met elkaar wordt gekeken hoe Jezus in de Bijbel wordt beschreven als de Koning van deze wereld en nadenken hoe zijn Koningschap ons leven beïnvloed. In deze dienst wordt medewerking verleend door het muziekteam. Er is kinderdienst voor alle baby's, peuters, kleuters, en kinderen van de basisschool. Speciaal voor deze dienst alle kinderen uitgenodigd om in oranje verkleding naar de kerk mogen komen. De dienst begint om 9.30 uur en de voorganger is Ds. Edwin de Jong.

Gezellige Markt

Op zaterdag 30 april wordt weer de jaarlijkse 'Gezellige Markt' ge houden. Naast rommelmarktspulletjes en tweede handsboeken is er boerenkaas, groente & fruit van Keizer en ijs van de Mekkerstee. Natuurlijk ontbreekt ook de heerlijke vers gebakken vis niet. Dit jaar worden er ook weer lekkere vruchtenvlaaitjes en smoothies gemaakt. En niet te vergeten kunt u bij ons ook komen smullen van heerlijke patat, een lekkere snack of een broodje hamburger. Ook de stoffenkraam en D&M Fashion zijn aanwezig. En daarnaast zijn er boeken, tuinplanten, kettingen, fotokaarten en diverse Stephanos. Op het gezellige terras kunt u genieten van een kopje koffie of thee. Onder deskundige leiding van Pau Heerschap kan ook de toren worden beklommen. De opbrengst is dit jaar bestemd voor twee doelen. Het eerste doel is de Hulpverlening in Malawi. Door de langdurige droogte heerst daar erge honger. Hulp is daarom hard nodig. Daarnaast zal een deel van de opbrengst bestemd zijn voor het onderhoud van het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente te Ouddorp. Van 9.00 tot 15.00 uur is een ieder van harte welkom op de markt in de dorpsring van Ouddorp.

Zangavond

Op zaterdag 30 april hoopt het Christelijk gemengd koor "Laudate Dominum" o.l.v. Jan van Seters en Bovenstem groep Goeree-Overflakkee o.l.v. Corné de Geus medewerking te verlenen aan een zangavond in de Hervormde kerk Ouddorp (Weststraat 2). De aanvang van deze avond is 19.30 uur. Er zal een meditatie gehouden worden en er zal gecollecteerd worden voor de onkosten van deze avond. Tijdens deze zangavond kunt u kaartjes kopen voor het concert van het Chr. Urker Visserskoor 'Crescendo' dat 11 juni plaatsvindt. Kaartjes in de voorverkoop kosten € 8,00 voor volwassenen en € 5,00 voor kinderen tot 12 jaar. Zie voor verdere verkooppunten www.hervormdouddorp.nl

Snuffelmarkt

Vrijdag 6 mei, vindt er rondom de Hervormde Dorpskerk van Ouddorp (Weststraat 2) de jaarlijkse snuffelmarkt plaats, deze begint om 09.00 uur en eindigt om 16.00 uur. Het volgende is te vinden op de markt: Tweedehands spullen en boeken; Zelfgemaakte kaarten; Handgemaakte artikelen; Bloemen en planten; Brocante; Vers gebakken vis; Vers gebakken wafels; Vers gebakken friet en snacks; Eigen gebakken koekjes en cake; Groenten en fruit; Kaas van de kaasboerderij; Diverse bakkersproducten; Knutselkraam voor kinderen en nog veel meer… Ook is het deze dag mogelijk om de toren te beklimmen. De rondleidingen zullen zijn om 11.00 uur en 13.30 uur, kosten p.p. 2,50 euro.

SOMMELSDIJK

Bingo De Zwaluw

Op zaterdag 7 mei is er een bingo in het wijkcentrum de Zwaluw aan de Sperwer 55. Aanvang om 19.30 uur en de zaal is open om 19.00 uur de koffie /thee is gratis bij binnenkomst. Er worden elf ronden gespeeld € 6.50 totaal. Daarnaast 9 extra prijsjes en in de pauze 2 x een extra ronde voor € 1,- per ronde. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

STELLENDAM

Buutenhavenmarkt

Op zaterdag 30 april wordt voor de zesde keer de Buutenhavenmarkt op het terrein naast de visafslag van Stellendam georganiseerd. De Buutenhavenmarkt is een gezellige rommelmarkt in Maritieme sfeer. Er zijn diverse bezienswaardigheden waaronder een bassin met modelboten en een kraam met de oude visserij van vroeger. Bij onze viskraam kunt u terecht voor diverse soorten gebakken vis, gerookte vis, haring enz. Op het terras met zicht op de Noordzee kunt u eventjes uitrusten en iets nuttigen, zoals diverse drankjes, snacks, snoep, patat of hamburgers, om daarna de rest van de markt te bekijken, want er is nog veel meer. Vanuit 50 marktkramen wordt het volgende geboden: versgebakken oliebollen, cake, taarten, koekjes, zoutjes, advocaat, vele soorten boerenkaas, groente en fruit, zelfgemaakte jam en zoet-zuur, diverse creatieve producten zoals kaarten, handgemaakte spullen, sokken etc., en diverse plantjes en buitengoed. De zendingscommissie verkoopt bloemen en diverse rollen snoep ten behoeve van de zending. Voor de kinderen zijn er leuke activiteiten te doen, het springkussen, een rondje met een pony, enveloppen trekken, en in de schiettent zijn er weer leuke prijzen te winnen.?Daarnaast zijn er vele kramen met mooie tweede handsspullen, zoals speelgoed, boeken, glas en servies, kleding, hoedjes, keukenspullen, gereedschap, elektra, lampen, diverse huisraad en curiosa.?De markt is tussen 9.00 en 16.00 uur. Parkeergelegenheid is er dit jaar alleen op het terrein bij de visafslag naast de markt. Parkeren op het grote grasveld en langs de berm is verboden. Er kan hierop gecontroleerd worden. Bij ongunstige weersomstandigheden wordt de markt in de visafslag gehouden.

Jeugd Sempre Crescendo neemt nieuwe instrumenten in ontvangst

MIDDELHARNIS - Een aantal jeugdleden van Sempre is afgelopen maand verblijd met een nieuw instrument. Dankzij giften van de Koninklijke Shell, de Geo-Classic en het Anjerfonds konden in totaal drie nieuwe alt-saxofoons, twee nieuwe bugels en een set conga's worden aangeschaft. Uiteraard straalden de gelukkigen toen zij hun kostbare aanwinst in ontvangst namen. Komende periode zijn de jeugdleden met hun instrumenten te bewonderen tijdens optredens van Sempre op Koningsdag, een uitwisselingsconcert op 11 juni met een zustervereniging uit België en op 7 juli tijdens Musica Nauta III met als thema 'Top 2000'.

Pianorecital en schilderijen in De Overkant

OUDDORP - Zaterdag 30 april wordt een bijzondere middag in De Overkant: een combinatie van pianoconcertgedeeltes en een expositie van schilderijen.
Pianist Petro Marais vertelt over de muziek en welk schilderij hij bij ieder pianostuk in gedachten had.
De schilderijen zijn van Ineke Kan. Op deze bijzondere middag speelt Petro Marais stukken van J.S. Bach en zijn zoon C.P.E. Bach, G.F.Handel, D. Scarlatti, A. Mozart, L. van Beethoven, J.Brahms, I. Albeniz, en F. Chopin.
De concertstukken beginnen om 12.30 uur, om 14.15 uur en om 16.00 uur.
Ineke Kan zegt over haar schilderijen: "Ik schilder niet wat ik beleef, maar hoe ik het beleef". Deze ééndaagse combinatie van schilderijenexpositie en pianorecital maken dat het een bijzondere middag wordt in De Overkant.
De toegang is gratis. Komt u naar De Overkant en er wordt op de piano gespeeld, dan wordt u begeleid naar een zitplaats. De Overkant is te vinden aan Dijkstelweg 33.

Christentherapeut bij vrouwenochtend

SOMMELSDIJK - Dinsdagochtend 10 mei organiseert de 'Vrouwenochtend Eunice' weer een programma. In Vita Nova zal Carianne Ros spreken. Zij is Christentherapeut en coach. Sinds 2003 heeft zij haar eigen praktijk, TotalBalance, waarin ze mensen begeleidt om balans te vinden met God, zichzelf en hun omgeving. Zij is een veel gevraagd landelijk spreker over allerhande christelijke thema's. Sinds 2011 leidt ze coaches op, die op een christelijke manier hulp willen bieden. Daarnaast is zij auteur van meerdere boeken. Het thema waarover zij zal spreken is: 'De tien geboden van geluk'. Koffie en thee staan klaar, inloop vanaf 9.15 uur. Het programma beging om 9.30 uur. Oppas is aanwezig en de locatie is het verenigingsgebouw Vita Nova. De bijeenkomst is bedoeld voor vrouwen van alle leeftijden.

Basketballers worden kampioen en zwaaien trainer uit

SOMMELSDIJK - Het basketbalteam u14 van Sparta Go is kampioen geworden! Het hele seizoen zijn ze gecoacht door Jim Besuyen. Helaas moet het team afscheid nemen van Jim als coach. "Heel jammer, maar het kampioenschap is toch een kroon op zijn werk. Jim heel hartelijk bedankt voor al de zaterdagen dat je met het team op pad was!" aldus de basketballers.

DIRKSLAND - Op de zaterdag na Hemelvaartsdag, 7 mei, is er weer een familiefietsdag georganiseerd door de activiteitencommissie van de Gereformeerde Gemeente Dirksland. Er zijn routes van 25 en 40 kilometer.

Er zijn routes van 25 en 40 kilometer. Het startpunt van de routes is op het parkeerterrein bij Paviljoen Boelies, Oever 1, 3221 LC Hellevoetsluis. Dit is aan de Noord-Oostkant van de Haringvlietsluizen. Men fietst richting Oostvoorne, door de mooiste natuurgebieden van Voorne-Putten. U kunt ook een kijkje nemen in de kerk van de Geref. Gemeente in Oostvoorne.
Inschrijven op het startpunt van 9.30 tot 11.30 uur voor de prijs van € 5,-- per persoon. De gezinsprijs is € 10,--. Bij de start ontvangt u gratis een kop koffie, thee of fris met wat lekkers. Overige consumpties zijn onderweg voor een redelijke prijs te koop.

Fietst u ook (weer) mee? U krijgt een routebeschrijving met vermelding van knooppunten zodat u volop kunt genieten van de natuur.
Voor de organisatie is het gewenst om te weten op hoeveel personen we kunnen rekenen. Meer informatie en opgave bij Leen Markwat op telefoonnummer 06-46173599 of per e-mail: l.markwat@jmservices.nl

Wilt u een fiets huren? Dan graag opgeven bij Jan Huizer, jhuizer@live.nl of tele-foonnummer 06-83338474.

Als het weer niet geschikt is, kan de tocht helaas niet doorgaan. Dan krijgt u via de e-mail bericht.

Goemaat Glas en Werelds aan het Strand winnen ondernemersprijzen

GOEREE-OVERFLAKKEE – De goedgevulde zaal is muisstil. Dan verschijnen de namen van de winnaars op het scherm: Werelds aan het Strand en Goemaat Glas hebben de ondernemersprijzen GO 2016 in de wacht gesleept. De champagne knalt, er worden handen geschud en de winnaars geven een spontane speech.

Door Martijn de Bonte

Voorafgaand aan de prijsuitreiking worden alle genomineerden geïnterviewd. De jongste ondernemer op het podium is Joost Boeter, 24 jaar jong. Het ondernemen zat er al vroeg in bij de man achter Lesautorent. "Op schoolreis krijgen alle kinderen zakgeld en snoep mee. Aan het einde van de dag is bij alle kinderen het snoep op. Van die schaarste maakte ik gebruik door mijn gespaarde snoep te verkopen." Al tijdens zijn hbo-opleiding is hij gestart met zijn onderneming Lesautorent, waarmee hij lesauto's verhuurt en least.

Ondernemers zijn ambassadeurs

De Ondernemersprijs wordt georganiseerd door de Rabobank, FOGO, Gemeente Goeree-Overflakkee en Eilanden-Nieuws. "We willen als gemeente meer laten zien wat we doen op Goeree-Overflakkee." Wethouder Van der Vlugt vindt dat ondernemers goede ambassadeurs zijn voor het eiland. "We willen Goeree-Overflakkee samen op de kaart zetten." Willem Punt, directeur bedrijven van de Rabobank, legt uit dat zijn bank graag partijen bij elkaar wil brengen. "Het stimuleren van ondernemersschap is een kerntaak van de Rabobank." Hij benadrukt dat ook nu nog steeds financieringen mogelijk zijn voor bedrijven. "Als bedrijven willen investeren, denken wij graag mee."

Geheim van succes

In Suriname dronken de collega's Martijn van Eck en André Huijer samen een biertje na een klus. Toen bedachten ze dat dit werk ook best voor zichzelf konden doen. Kort daarna hakten ze de knoop door en begonnen ze hun eigen onderneming: Mteck. Het bedrijf in Stellendam bouwt elektrische baggerkranen, als enige in de wereld. Het geheim van het succes? "Dicht bij jezelf blijven!"

Juryproces

De juryvoorzitter, Gertjo Helmig, legt uit op welke manier het jureren heeft plaatsgevonden. Deelnemende bedrijven moeten allereerst een formulier invullen met vragen over de bedrijfsvoering. Vervolgens wordt er een eerste selectie gemaakt, alle geselecteerde bedrijven worden geïnterviewd door de jurysecretaris Jan Verhage en juryaccountant Steef Visser. Op basis van de uitgewerkte interviews beslist de jury welke bedrijven worden genomineerd voor de prijzen. De jury bezoekt al deze ondernemingen om de sfeer op de werkvloer te proeven. Na deze bezoeken wordt er beslist over de winnaars. De jury bestaat, naast voorzitter Helmig, uit de winnaars van de vorige editie: Matthijs Zeelenberg van Zeelenberg Architectuur en Ton Plooy van tbp. En verder: René Wissekerke van Wissekerke Techniek en Ad Coolbergen van Glastuinbedrijf Coolbergen.

Nog steeds apetrots

"Succes, dat is het voor elkaar boksen wat je in je hoofd hebt," dat zegt Michel Schreuders. "In dertien weken gingen we van nul naar operationeel," vertelt hij over de realisatie van Werelds aan het Strand. Hij benadrukt, net als veel andere genomineerden, dat het belangrijk is om goede mensen om je heen te hebben. Hij citeert voetballer Cruyff: Alleen kun je niets, je moet het samen doen. Over zijn beachclub aan de Grevelingen zegt hij: "Ik ben nog steeds apetrots als ik 's morgens binnenstap..."

Vijfde nominatie

Jan Goemaat van Goemaat Glas vertelt dat zijn bedrijf alles heeft gemaakt waar je bij Werelds aan het Strand doorheen kan kijken. Van de glazen pui tot aan de wijnkast toe. Het bedrijf uit Goedereede is al drie keer eerder genomineerd voor de ondernemersprijs en was ook genomineerd voor de familiebedrijven award. "Ik vind het iedere keer weer bijzonder." Vader Jan en zoon Martijn Goemaat runnen samen het bedrijf waar recent een nieuw type kozijn is ontwikkeld. "Dat is energiezuinig en daardoor heel geschikt voor nul-op-de-meterwoningen.

Het is een virus

"Kansen pakken die zich voordoen." Dat is de essentie van ondernemen volgens Maatschap Mulder uit Melissant. De maatschap bestaat uit het echtpaar Sjaak en Tonny Mulder en hun zoon Stefan. Had je eigenlijk een keuze? vraagt de presentator aan Stefan. "Nee, eigenlijk niet," zegt hij direct. "Het boerenleven is een virus, als je ermee besmet bent komt je er niet meer vanaf." Het bedrijf gebruikt de melk van de zevenhonderd koeien op het bedrijf om boerenkaas te maken. Bijzonder is dat het bedrijf aan het einde van dit jaar energieneutraal is, doordat er dan tweeduizend zonnepanelen zorgen voor de energie die nodig is om het bedrijf te runnen.

Jonge ondernemersprijs

Bij eerdere editie van de ondernemersprijs, werd er naast de ondernemersprijs een speciale MVO-award uitgereikt. Daar is nu een punt achter gezet, omdat maatschappelijk verantwoord ondernemen een standaard onderdeel is geworden van de hedendaagse bedrijfsvoering. Nu wordt naast de ondernemersprijs ook de jonge ondernemersprijs uitgereikt. Een onderscheiding voor bedrijven die jonger zijn dan vijf jaar. Een categorie die normaal gesproken vrijwel nooit in de prijzen valt.

Meer dan een vriendin

Lambert Kozijnen in Oude-Tonge is bezig met het ontwikkelen van een chip die in de kozijnen wordt verwerkt. Na plaatsing kunnen klanten met de smartphone de details van het kozijn zien, zoals informatie over de houtsoort en het verfsysteem. Het laat zien dat er op het bedrijf, dat volgend jaar honderd jaar bestaat, volop wordt geïnnoveerd. Op het podium gaat het gesprek over de verhouding tussen werk en privé. Kees Lambert verklapt dat hij vooraf instructies heeft gehad dat hij zijn partner Anneke Les absoluut niet zijn vriendin mag noemen op het podium. De presentator vraagt zijn 'vriendin' het podium op en vraagt hoe dat zit. Ze legt uit dat haar mening is dat een vriendin iemand is waarmee je gaan winkelen, niet de persoon met wie je al jarenlang samen bent en kinderen hebt. Even later gaat Kees Lambert door de knieën en vraagt zijn vriendin ten huwelijk. Straks is ze niet langer zijn vriendin, maar zijn vrouw.

De juryvoorzitter licht toe dat de winnaars: Goemaat Glas en de jonge onderneming Werelds aan het Strand allebei moderne bedrijven zijn, die durven te investeren en een enorme groei laten zien. En de winnaars? Die zijn trots, en dankbaar voor de erkenning!

Programma Koningsdag 2016

Dirksland

7.15 uur Lawaaioptocht voor kinderen op de fiets – start vanaf Sportcomplex 'de Gooye'                                                
9.00 uur Zanghulde/Aubade bij Zorgcentrum 'Geldershof' met aansluitend optocht schoolkinderen met Muziekvereniging Amicitia
11.00-17.30 uur Oranjemarkt in het centrum en Irenelaan
Vrijmarkt voor kinderen in de Irenelaan                        
Kinderspeelplein bij 'de Schakel' met klimwand, boogschieten en springkussen voor de kleintjes
Bungeetrampolines - Kajakken in de kerkgracht                        
Zeskamp in de Beatrixlaan                                                                                
Muziekpodium bij 'de Schakel' met optredens van de band 'Trio Dreamcast' Mimespeler                                                                        
12.00-17.00 uur Kerktoren beklimmen – Toegang € 1,50 (Amicitia)
12.30 uur Start Marflex Oranjepop, muziekspektakel bij Sportcomplex 'de Gooye'
21.00 uur Lampionnenoptocht vertrek vanaf Zorgcentrum 'Geldershof'
21.45 uur Afsluiting van de dag op de Voorstraat met 'Last Post' en 'Wilhelmus'                        

Programma is ook na te lezen op www.ovdirksland.nl of facebook.com/ovdirksland

Melissant

08.00 uur De vlag uithangen
10.15 uur Aubade met 'Tot Nut en Genoegen' en toespraak bij woon-zorgcomplex 'de Vollenhoven'. De muzikale jeugd treedt ook op met hun instrumenten.
11.15 uur Start Kinderspelen op het speelveld (tot +/ 12.30 uur). De kinderen die meedoen aan de Kinderspelen krijgen daarna een broodje knakworst.
13.00 uur Verzamelen Zeskamp bij de 'Oranjetent' op het speelveld.
13.30-19.00 uur Muziek van DJ 13.30 uur Start Zeskamp op het speelveld (tot +/-18.00 uur)
13.30-15.30 uur Optreden zangduo 'Jeelz' in de muziektent op het speelveld.
13.30-16.30 uur Clown Bibi loopt rond en vermaakt de kinderen.
15.00-15.15 uur Optreden Brassband Dancarinas Tropicais.
15.00 uur The Rolling Tones maken muziek in de straten van Melissant. Ze zullen rond 15.30 uur op het speelveld zijn waar ze tot ongeveer 17.00 uur optreden.
16.00-16.15 uur Optreden Brassband Dancarinas Tropicais

Gezellige terras met muziek op het speelveld.

Springkussen voor de kleintjes
+/- 19.00 uur         Prijsuitreiking Zeskamp

Programma Koningsdag 2016

Ouddorp

8.00 uur Lawaaioptocht (zie route)
Versier je fiets zo mooi mogelijk en hang er zoveel
mogelijk blikken en lawaaimakers aan.
Prijsuitreiking na de aubade.
9.00 – 16.00 uur De traditionele kleedjesmarkt rondom de toren met diverse kinderattracties.
10.00 uur muziek in de Vliedberg, waar ook de vlag gehesen wordt m.m.v. Brassband 'Concordia'.
11.30 uur Aubade in de dorpskern met een toespraak door wethouder Daan Markwat m.m.v. Concordia.
13.00 uur Aanvang Zeskamp.
14.15 tot 16.00 uur Boerenkapel loopt door de ring.
16.00 uur optreden Koor 7th Street.
16.30 uur prijsuitreiking Zeskamp

Stellendam

7.00 uur Lawaai-optocht
8.30 uur Vertrek fanfareorkest De Hoop vanaf 't Haegse Huus voor een rondgang door het door dorp
9.00 uur Aubade, vlag hijsen door de scouting
9.30 uur Oranjeterras, gratis koffie of thee met soes, u aangeboden door 't Wapen van Stellendam
9.30 uur Mannenkoor Door Eendracht Verbonden
9.30 uur DJ ROSS
10.00 uur Start Kinderspelen, tevens zal vanaf dit moment verschillende activiteiten starten ORANJEKRAAM, SCHIETTENT,VERSCHILLENDE SPRINGKUSSENS
10.30 uur Demonstratie Brandweer,
11.30 uur Demonstratie Gym vereniging Sparta
12.15 uur Kinderdisco
12.30 uur Kleedjesmarkt, melden bij de Oranjekraam
13.30 uur Zeskamp
13.30 uur Ballonnenclown, gratis popcorn, spring kussens, schminken, Glitter Tattoos, oranjekraam, schiettent
14.00 uur Shanty koor H.S.Z. verzorgt hun eerste optreden
14.30 uur Poppen theater Madelief
15.00 uur Shanty koor H.S.Z verzorgt hun tweede optreden
15.30 uur Poppen theater Madelief
16.00 uur Prijsuitreiking zeskamp, natuurpuzzel en de kleurwedstrijd
16.15 uur Cover band SLIQ in de pauze DJ ROSS
20.00 uur Prijsuitreiking Skelter race
20.00 uur Concert Fanfare orkest de Hoop (locatie t Haegse Huus)
21.00 uur Lampionnenoptocht vertrek en terugkomst op de Voorstraat

Vereniging Oranjefeest Stellendam
www.vos-web.nl

Goedereede

8.00 uur Klokluiden
8.15 uur Trompetschal door Goedereede
9.45 uur Vertrek van Kon. Fanfare 'Apollo' met de schoolkinderen vanaf Oostdam naar de Markt.
10.00 uur Hijsen van de vlag door de scouting en aubade op de Markt
10.45 uur Voor de kinderen wordt er een parcours uitgezet op de Markt. Per leeftijdscategorie zijn er prijzen te winnen. Aansluitend de prijsuitreikinge.
11.30 uur Klokkenspel vanaf de toren door beiaardier J. Bezuijen.
13.30 uur Optreden Kon. Fanfare Apollo.
15.00 uur Rondje rond de molen. In de haven wordt een parcours gemaakt, waarover gefietst kan worden. Inlichtingen bij J. Redert, tel.: 0187-493403.
17.15 uur: Prijsuitreiking
17.30 uur Muziek op de Markt
22.00 uur Einde programma

Middelharnis - Sommelsdijk

5.00 uur Reveille vanaf de toren in Sommelsdijk
9.00 tot 9.30 uur aubade bij Nieuw Rijsenburgh
8.45 uur-10.00 uur inschrijving Omloop van Menheerse op het Diekhuusplein
10.30 uur: Start Omloop van Menheerse (6,8 km) vanaf het Diekhuusplein
11.15 uur: Prijsuitreiking Omloop van Menheerse op het Diekhuusplein
12.00 tot 20.00 uur: Horeca/muziekterras Diekhuusplein, i.s.m. v.v. Flakkee
9.00 - 16.00 uur Geraniummarkt op het Beneden Zandpad
10.00 - 17.00 uur Vrijmarkt voor jong en oud, uitsluitend op D'n Diek. Kofferbakverkoop onderaan D'n Diek.
12.00 - 17.00 uur Diverse kinderattracties Diekhuusplein en Beneden Zandpad (gratis voor leden van Oranjevereniging). Ponyrijden rondom de muziektent
11.00 - 16.00 uur Winkels geopend.

Programma's Koningsdag 2016

Nieuwe-Tonge

7.00 uur Kinderlawaaioptocht door het dorp
8.00 uur Reveille blazen vanaf de kerktoren door trompetblazers
8.00 uur Spar open met verschillende activiteiten op het terrein tot 13.00 uur
8.30 uur Muziekoptocht door het dorp begeleid door muziekvereniging Apollo
9.15 uur Aubade bij de Kerkring
9.45 uur Kramen- en vrijmarkt met poffertjeskraam, NTVV met hamburgers, consumpties, voetbalactiviteiten en rad van fortuin. Kinderactiviteiten w.o. springkussen en ballongoochelaar
10.00 uur Optreden Blue Stocking Singers
10.00 uur Rondritten militaire voertuigen vanaf terrein Klapmuts.
10.15 uur Rondvaarten vanaf Battenoord
10.30 uur Optreden dameskoor ZZD
10.30 uur Schminken kinderen
11.00 uur Zingen in de kerk tot 11.20 uur
11.30 uur Optreden goochelaar
12.30 uur prijsuitreiking versierde fietsen
14.30 uur Bingo in Ons Dorpshuis door de wijkgroep tot 16.30 uur

Oude-Tonge

08.00 uur Muzikale optocht om 08.00 vanaf Polderskamer (Boven op de dijk bij de Kaai). Met medewerking van VOORUIT en VIVACE. Route langs de scholen en te vinden in het Oranjeboekje.
08.30 uur Aubade bij Ebbe en Vloed aan 't Getij. Met onder andere het zingen van koningsliederen en ballonnen oplaten.
09.30 uur Start kinderspelen. Voor de kinderen tot groep 4 is er deze ochtend een kinderkermis. Middels een knipkaart kunnen de kinderen allerlei spelletjes spelen. Zo hebben we o.a. een reuzenrad, stepparcours, suikerspin en de bibber spiraal. Opgeven hiervoor is niet nodig. Melden op het kaaiplein in Oude-Tonge op Koningsdag om 9.30 uur is hiervoor voldoende. De kinderen van groep 5 en 6 kunnen in groepjes van maximaal 6 personen meedoen met een mini-zeskamp. De mini-zeskamp staat in het teken van het NK-Wielrennen. Zo is er o.a. een sleutelspel,fietsparcours en stormbaan Kinderen gaan de strijd aan door het spelen van verschillende spelletjes. Voor de kinderen van groep 7 en 8 organiseren wij de bekende Oude-Tongse survival. Survival door de bossen van Oude-Tonge, waarbij het niet zeker is dat je er schoon vandaan komt. Wanneer kinderen van andere dorpen enthousiast zijn om mee te doen, kunnen ze zich schriftelijk opgeven via ovot@hotmail.nl . Opgave gaat alleen in groepjes van minimaal 4 en maximaal 6 kinderen. Meer info over ons dagprogramma kunt u vinden op onze website www.ovot.nl.
10.00 uur Geniet van het ochtendprogramma op ons Oranjeterras.
Na afloop kunnen de kinderen nog de gehele middag in de draaimolen en op het springkussen.
13.00 uur VRIJMARKT
13.30 uur Start KAOISPEULEN.
14.45 uur Vivace, optreden van de Twirl vereniging
15.00 uur Vertrek fiets puzzeltocht. Fiets met vrienden, familie of als gezin een leuke fietspuzzeltocht langs de bezienswaardigheden van Oude-Tonge. Afstand 10 km. Onderweg kom je van alles te weten over Oude-Tonge. Misschien wel langs plekjes die je totaal niet wist. Uiteraard verloten we onder degene met alle juiste oplossingen een leuke prijs. Deelname gratis.
16.00 uur Live optreden WATCH ELS Pop Rock cover band.. met gezellig oranjeterras.
17.30 uur Uitreiking Kaoispeulen
19.00 uur Einde middagprogramma en optreden WATCH ELS.
20.00 uur Gevarieerd programma in de tent. Met medewerking van HAPPY MUSIC. Gast DJ's Martijn Green en Jeroen de Boed. Alleen toegang met kaarten, in de voorverkoop via Cafe de Geit, Cafe Restaurant De Tram en Van Loon Electro Wordl(zie programmaboekje voor verder info). Voorverkoop € 4,- Aan de deur en op Koningsdagzelf € 5,- Toegang uitsluitend voor 18 jaar en ouder. Legitimatie verplicht (geen kopie).
24.00 uur Einde programma

Ooltgensplaat

08.00 uur Klok luiden.
iedereen wordt verzocht de vlag uit te steken met de Oranje wimpel
08.02 uur Reveille.
08.30 uur De bestuursleden van de Oranjevereniging hijsen de vlag in de Marijkestraat
09.00 uur Vertrek van de schoolkinderen naar het Oude Raadhuis op de Kaai
09.20 uur Aubade
09.40 uur Vertrek van alle kinderen naar voetbalvereniging OFB
10.00 uur Aanvang van de kinderspelen:
Groep 0, 1 en 2 spelen in groepen
Groep 3 t/m 6 spelen in groepen
12.00 uur Einde kinderspelen
13.00 uur Oranje-vrijmarkt, op het parkeerterrein aan het einde van de Sportlaan
13.30 uur Zeskamp deelnemers verzamelen zich. Opgeven van een groep van 5 spelers en 1 reserve speler kan via zeskamp@oranjeverenigingooltgensplaat.nl
13.45 uur Voorstellen van de ploegen
14.00 uur Aanvang zeskamp.
17.30 uur Prijsuitreiking zeskamp en einde programma.

Den Bommel

8.00 uur Reveille blazen.
Hierbij wordt aan het hele dorp gevraagd de Nederlandse vlag op te hangen.
9.15 uur Verzamelen op het Emmaplein voor de fiets optocht.
9.30 uur Versierde optocht.
We gaan in een versierde optocht door de straten van Den Bommel heen. Voor het mooist versierde rijwiel loopt er in de optocht een jury mee die dit beoordeelt.
10.15 uur Terugkomst op het Emmaplein van de versierde optocht. Elke deelnemer(ster) kan een traktatie en een pakje drinken ophalen bij de bar.
10.30 uur Aubade op het Emmaplein.
Met behulp van het st. Adolfskoor zullen we hier het Wilhelmus zingen en gelijktijdig de vlag hijsen. e liedjes in het boekje zingen we dan ook gezamenlijk. Hierbij zal ook een toespraak wordengehouden door een afgevaardigde van de gemeente Goeree Overflakkee.
11.00 uur Het uitreiken van de ballonnen voor de ballonnenwedstrijd. iedereen kan een kaartje invullen en deze aan de ballon vastmaken.
11.15 uur Ballonnenwedstrijd. We laten gezamenlijk op het startsein de ballonnen los. Na de lampionoptocht op vrijdag 11 november zullen de winnaars bekend worden gemaakt.
11.30 uur Prijsuitreiking van de versierde optocht.
PAUZE
13.00 uur Inschrijven voor het ZESKAMP.
13.30 uur Start van het Zeskamp.

Een gezellige middag sporten en bewegen. Met o.a.

Piraten stormbaan basketbal spel skippybalk volleybal veld gladiatoren spel een verrassing
TIP:neem drogen kleren mee
Tussen de spellen door is er nog verloting.
De hele dag is er natuurlijk gelegenheid voor een hapje en een drankje. Ook staat hete barbecue-team klaar.
18.00 uur Einde ZESKAMP.
De punten worden door de jury geteld. Prijsuitreiking ZESKAMP.

Stad aan 't Haringvliet

10.15-11.00 uur Fiets versieren
11.00 uur Hijsen van de vlag (door burgemeester Grootenboer)
11.30 uur prijsuitreiking
12.00 tot 13.00 uur Schminken.
14.00 uur Afsluiting

Achthuizen

10:00 uur Officiële start viering Koningsdag. Alle kinderen worden met hun (groot) ouders verwacht voor de versierde muzikale optocht onder begeleiding van muziekorkest Vooruit. De kleintjes mogen mee op de versierde wagens en de grote kinderen op de door hun zelf versierde fietsen, steps, skelters, enz. Ook snorfietsen, opgetuigde wagens, oude militaire legervoertuigen en oldtimers zullen meedoen aan de optocht. Iedereen met een apart voertuig wordt uitgenodigd mee te doen aan de grote optocht. Na de optocht verzamelen de versierde fietsen, skelters en steps zich op de middenstip van het voetbalveld om door een onafhankelijke jury te laten bepalen wie de mooiste versiering heeft gemaakt.Op het veld staat een partytent waar de kinderen ranja en chips krijgen uitgereikt.
10:10 uur Vlag hijsen bij het monument op de hoek.
11:15 / 11:30 uur Kinderspelen op het voetbalveld. Met dit jaar o.a. : weer een spectaculaire stormbaan, diverse springkussens en Oud Hollandse Spelen. Kinderen kunnen zich opgeven vanaf 6 t/m 13 jaar. Voor de aller kleinste is een speelplek ingericht met een kinderparadijs en diverse springkussens. Ook zal er dit jaar weer de hele dag een Oranja koe aanwezig zijn.
12:00 uur Ook dit jaar gaat de barbecue weer aan. Het Oranjecomite zal dit jaar weer voor u klaar staan met broodjes hamburger of sate met stokbrood en natuurlijk gebakken juun.
14.00 uur De Weilandgames. Met dit jaar o.a. : een Spectaculaire Stormbaan , Parkoers en diverse Oud Hollandse Spelen en tot slot het welbekende Buikschuiven. Vul het inschrijfformulier in en lever dit af bij een van de bestuursleden voor 24 April !
14:00 / 18:00 uur De hele middag zullen er weer lootjes worden verkocht , waarmee weer geweldige prijzen zijn te winnen.
16.30 / 16:45 uu: Prijsuitreiking van de Kinderspelen.
18.00 / 18.30 uur Prijsuitreiking van De Weilandgames.

17 / 24

"Het is het juiste moment om afscheid te nemen en plaats te maken voor een jongere generatie"

GOEREE-OVERFLAKKEE – Na achtentwintig jaar legde Peter Grinwis (57) in de algemene ledenvergadering van VVV Goeree-Overflakkee afgelopen week zijn doorlopende bestuursfuncties neer. Onderverdeeld was hij 15 jaar secretaris en 11 jaar voorzitter van VVV Ouddorp aan Zee. Na de eilandelijke fusie ook nog ruim een jaar voorzitter van VVV Goeree- Overflakkee. Op 14 april 1988 trad Grinwis, toen bedrijfsleider van de Massamarkt, later C1000, toe tot de VVV Ouddorp aan Zee. "Ik zal het gaan missen. Dat weet ik nu al", zegt hij aan de vooravond van zijn afscheid als voorzitter. Maar ik heb mijn besluit zorgvuldig overwogen. Bewust deze keuze gemaakt. Ik vind dat het nu het juiste moment is om plaats te maken voor een jongere generatie". Jeroen den Hollander, directeur Recreatiepark De Klepperstee, is tot zijn opvolger benoemd.

Peter Grinwis overhandigt een blauwe steen aan zijn opvolger Jeroen den Hollander als signaal om met de VVV verder aan de toekomst te bouwen. Penningmeester Lokker volgt de handeling. Foto: Wim van Vossen Fotografie

Door Jaap Ruizeveld

Zijn ambities voor en in de VVV kan Peter Grinwis gemakkelijk aangeven. "De sector recreatie en toerisme, als economische pijler, is belangrijk. Voor ondernemers, detailhandel en voor de horeca. Kortom: voor de totale gemeenschap. Ik heb het altijd plezierig gevonden om naast mijn hoofdwerkzaamheden andere dingen er bij te doen. Ik had in 1988 interesse in de VVV-organisatie die toen de Kop van Goeree promootte. Ik stapte graag in de vacature in het bestuur die zich toen aandiende". Voor een doorlopende voorzittersfunctie heeft hij zich nu - april 2016 - niet meer beschikbaar gesteld. "Het is zeker niet dat ik er geen zin meer in heb en het heeft gelukkig ook niets te maken met een tijdelijke dip in mijn gezondheid afgelopen jaar. Ik herhaal het… ik ga het best missen. Maar het is de verantwoordelijkheid van een bestuurder om zijn opvolging goed te regelen en daar het juiste moment voor te kiezen. Het is in hoofdzaak dus ingegeven voor de belangen van de VVV. Geen eigen belang of hoe je dat anders zou kunnen duiden", zegt Grinwis.

Succesvol

"De vacatures zijn na de algemene ledenvergadering en de bestuursverkiezing weer ingevuld. Nieuwe voorzitter is Jeroen den Hollander. Peter Robijn gaat van algemeen bestuur als secretaris naar het dagelijks bestuur en Martin de Berg komt als lid in het algemeen bestuur. Daarnaast blijft er continuïteit door het aanblijven van Jan Lokker als penningmeester en Kees van der Bok als algemeen bestuurslid. Ik maak plaats voor een jongere generatie. Daarnaast is de fusie van de VVV's op het eiland, zonder problemen, succesvol afgerond. Daarvoor hulde aan Ouddorp aan Zee, VVV-Zuid-Hollandse Eilanden en de gemeente Goeree-Overflakkee voor het begeleiden van het proces. De toekomst ziet er positief uit. De administratie en het kantoor zijn op orde en er is een marketingplan opgesteld dat door manager Mirna Bogert ten doop is gehouden. De VVV kan hier jaren mee vooruit. Een plan dat gefaseerd in uitvoering wordt gebracht. Waarbij het bestuur prioriteiten moet aangeven. Financieel zijn er geen grote zorgen. De contributiestructuur is in grote lijnen gereed. Met een aantal individuele bedrijven moet de VVV nog gesprekken voeren. Mede dankzij de Stichting Blaeuwe Huus kunnen wij tegen een aantrekkelijke prijs producten leveren. De gemeente Goeree-Overflakkee is een heel belangrijke partner. Wij leveren als VVV diensten aan de gemeente. Met de nieuwe bestuursleden hebben wij mensen die ook op het gebied van eilandmarketing kennis inbrengen. Dat is voor alle partijen belangrijk".

Zorgvuldig

De fusie die leidde tot VVV Goeree-Overflakkee is zorgvuldig uitgevoerd. Bedenk dat al veel bedrijven die in het midden en oostelijk deel van het eiland actief zijn in de recreatiesector al lid waren van VVV Ouddorp aan Zee. Met kamperen bij de boer, eigen campings en kleine bungalowterreinen. Waar kan de VVV zich verder etaleren? Bijvoorbeeld door de VVV-uitgave De Blauwe Stapper meer eilandbreed in te zetten. Dat kan de interesse voor horeca en detailhandel vergroten. Het blad is een bewaarexemplaar dat je al veel aantreft. Er zijn daarnaast ook andere uitdagingen. Zoals inzet voor de waterrecreatie, hierbij kijkend naar de ons omringende waterpartijen. De jaar-rond recreatie, de verlenging van het oorspronkelijke toeristenseizoen. Een ander voorbeeld is uitbreiding van de Informatie/Inspiratieschermen. Die staan er nog te weinig. Bedrijven maken er nog onvoldoende gebruik van. Een taak om meer aan voorlichting te doen. Bij A Seal in Stellendam is dat goed gelukt. Daar wordt een totaal beeld gepresenteerd. Maar er zijn tal van andere locaties mogelijk, zoals bij jachthavens of bij de hoofdentreewegen naar het eiland. Noem maar op", zegt Peter Grinwis.

Eigen strategie

VVV Goeree Overflakkee en eilandmarketing moeten hun eigen strategie volgen. Links en rechts zie je in aangrenzende gebieden toeristisch-recreatieve acties in de media om de aantrekkelijkheid van die gebieden te promoten. Dat is prima. Goeree-Overflakkee investeert in eigen kracht en in succesvol gebleken samenwerkingsvormen. Ouddorp aan Zee werkte al vele jaren op voortreffelijke wijze samen met VVV Zeeland. Wij doen mee in de promotiecampagnes van VVV Zeeland, inclusief tv-commercials. Dat klikt. Dat recreanten Goeree-Overflakkee beschouwen als een Zeeuws eiland is voor ons niet negatief. Het Haringvliet is gevoelsmatig en emotioneel voor toeristen een 'provinciale' scheidingslijn."

Voorkom verpaupering

Slotvraag. Hoe kijkt VVV Goeree-Overflakkee aan tegen politieke uitingen dat er, na uitvoering van de huidige toeristisch-recreatieve plannen, een pas op de plaats moet worden gemaakt? "De VVV bemoeit zich niet met politieke vraagstukken", geeft Grinwis direct als antwoord. De Veero is de organisatie die zich bezighoudt met financiële en planologische zaken. "Op persoonlijke titel stel ik dat op de Kop van Goeree belangrijke toevoegingen zijn gedaan aan het toeristisch recreatief product. Kwaliteitsverbetering in een veranderende markt. Laat ik het zo formuleren: het is mooi om iets toe te voegen. Maar het bestaande op niveau houden is ook een opdracht. Aandacht is nodig voor kwaliteitsverbetering op bestaande recreatieterreinen. Verlies de veranderingen in de markt niet uit het oog. Volg de ontwikkelingen. Voorkomen moet worden dat er verpaupering ontstaat. Dat zou afbreuk doen aan de kwaliteit van het totaal product", zegt Peter Grinwis afrondend.

Erevoorzitter

In de ledenvergadering werd Grinwis benoemd tot erevoorzitter. Hij werd toegesproken door penningmeester Lokker, wethouder Tollenaar en manager VVV Goeree-Overflakkee, Mirna Bogert. Er was na afloop ook een leuk presentje in de vorm van een boek met lege bladzijden. Daarin de opdracht van het bestuur een boek te schrijven/samen te stellen dat de VVV Goeree-Overflakkee dan zal uitgeven.

Sponsoractie GKV-jongeren voor azc brengt € 2000 op

MIDDELHARNIS – Een club jongens en meiden van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (GKV) te Middelharnis heeft half april een bezoek gebracht aan het asielzoekerscentrum (azc) in Leersum. Ze kwamen niet met lege handen: de jongens- en meidenclub van Stichting Gave in het azc kregen 2.000 euro. Met dat geld kunnen ze hun clubs weer een jaar laten draaien.

Door: Kees van Rixoort

De jongens en meiden van de GKV hadden het geld zelf bijeengebracht. Het twintigtal bleef begin februari een nacht op. Het ging om de nacht van zaterdag 5 op zondag 6 februari. Tussen 21.00 en 9.00 uur stonden er allerlei activiteiten op het programma die geld in het laatje moesten brengen. Zoals het bekijken van een film, waarvoor ook de buren van het kerkgebouw aan het Oost-Voorgors en de gemeenteleden waren uitgenodigd. 's Nachts volgden spelen, zowel binnen als buiten, en een interactieve Bijbelstudie van Youth for Christ over vluchteling zijn.

De volgende ochtend, aan het eind van deze marathonnacht, was er een projectdienst. Vooraf kregen de gemeenteleden koffie en kruudplaetjes, die de jeugd zelf gebakken had. Ook hadden ze pannenkoeken en tosti's voor zichzelf gebakken. Plus Slingerland te Middelharnis en bakkerij Koese te Sommelsdijk sponsorden het ontbijt én het voedsel tijdens de nacht.

Naast de overhandiging van 2.000 euro in Leersum, kregen de jongeren van de GKV ook een beeld van hoe het er in een azc aan toe gaat. De jongens gingen sporten met hun leeftijdsgenoten uit vele landen en de meiden hielden zich bezig met chillen, zingen en chocolatebowls maken. De voertaal was Engels. De jongeren kwamen uit landen als Rusland, Armenië, Afghanistan, Pakistan, Nigeria en Iran en uit het Yezidi-gebied.

Goedereede Counseling

GOEDEREEDE - Voelt het leven soms als een grauwe regendag? Lijkt het er meer op dat u overleeft dan echt leeft? Dan is Goedereede Counseling er om u te helpen door middel van o.a. motiverende gespreksvoering en contextuele inzichten.

"De jarenlange ervaring heeft geleerd dat goed luisteren naar wat er binnen in u leeft een grote stap voorwaarts kan betekenen. Wij luisteren naar wie u bent, hebben begrip en helpen u om te luisteren naar uzelf in een veilige omgeving. Wij denken mee, helpen en begeleiden u om uw leven in een nieuw perspectief te plaatsen", aldus de mensen van Goedereede Counseling.

Bel of mail voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek telefoon 06 22331819 Willy Koppenol . Mailadres: krientje@goedereedecounseling.nl

Is deze stap u te groot? Kom dan gerust naar de door ons georganiseerde stilte- en bezinningswandelingen op 9 en 16 juni om 19.00 uur in de duinen en het strand van Goedereede. De start is bij Theetuin "De Halve Maan" Oostdijksweg 19 te Goedereede. Na afloop is er koffie of thee en ruimschoots de mogelijkheid om kennis te maken. U kunt zich aanmelden via de bovenstaand mail adres en telefoonnummer.

Opbrengst collecte t.b.v. Roparun: € 11.895,20

GOEREE-OVERFLAKKEE - De opbrengst van de collecte t.b.v. de Roparun, die van 29 maart t/m 2 april op Goeree-Overflakkee gelopen werd, is bekend. In totaal haalden de vrijwilligers van de Tieleman Keukens-N. Mijnders Runners 11.895,20 euro op voor de zorg aan mensen met kanker. Het team wil alle coördinatoren, collectanten en gulle gevers bedanken.

De jaarlijkse collecte is één van de vele acties van de Tieleman Keukens-N. Mijnders Runners om geld in te zamelen voor de Stichting Roparun. Het team had bijvoorbeeld een eigen kraam op de Paasshow van Tieleman Keukens. Via verkoop en donaties werd 400 euro opgehaald. Maar ook in supermarkten op het hele eiland is het team actief via de bekende statiegeldbussen. Stop hier uw statiegeldbonnetje in; het volledige bedrag gaat naar één van de goede doelen van de Roparun, zoals Calando in Dirksland, dat de afgelopen jaren regelmatig een bijdrage heeft gekregen.

Er volgen nog de mini-Roparuns op basisscholen op het hele eiland. Op een parcours in de buurt van de school proberen de kinderen in 10 minuten zo veel mogelijk rondjes van 100 meter te lopen. In de weken hiervoor zoeken ze sponsors die een bedrag per gelopen rondje willen doneren, of een vast bedrag. Na afloop krijgen ze een mooi certificaat met daarop de geleverde prestatie.

De mini-Roparun wordt in samenwerking met de basisscholen en de Prins Maurits te Middelharnis georganiseerd. De leerlingen van de PM verzorgen de begeleiding in het kader van hun burgersschapstage.

Wilt u de ontwikkelingen van de Tieleman Keukens-N. Mijnders Runners volgen, dan kan dat via de website www.roparunflakkee.nl.
Opbrengsten collecte 2016 per dorp: Middelharnis/Sommelsdijk: 3672,99; Nieuwe-Tonge: 815,18; Stad aan 't Haringvliet: 454,64; Oude-Tonge: 1491,21; Den Bommel: 493,06; Achthuizen: 326,82; Ooltgensplaat: 669,54; Goedereede: 749,98; Stellendam: 984,26; Dirksland: 1267,09; Melissant: 571,52; Herkingen: 398,91.

Mooie bestemmingen met reisleider Jaap Mackloet

SOMMELSDIJK - Het reisseizoen is weer begonnen en de vroegboekers hebben hun bestemming al geboekt. Voor mensen die nog niet geboekt hebben, heeft Jaap Mackloet nog een tweetal mooie bestemmingen met gegarandeerd vertrek in het vooruitzicht.

9-daagse busreis Historisch Beieren(€ 599.00 h.p.). Vertrek 28 juni.
Glooiende heuvelruggen, groene bossen en steden vol rijke historie. Iedere dag beleven we cultuur en historie in charmante steden en dorpen. Er wordt overnacht in Hotel Reiner in St. Engelmar, een traditioneel familiehotel in het hart van het Beierse Woud.

10-daagse vaarreis over de Donau (v.a. € 795,00). Vertrek 27 sept.
"We gaan eerst met de bus naar Linz in Oostenrijk (met overnachting in Zuid-Duitsland), waar we aan boord gaan van MPS Esmeralda en varen langs steden als Boedapest, Bratislava, Wenen, Passau, Melk. Er is ruim tijd om mooie excursies te maken in deze steden en in Wenen zelfs een concert bij te wonen.
De zondag wordt doorgebracht in Bratislava.
Als tweede reisleider is aan boord Heleen van Dijk, voormalig EO-medewerkster van de Muzikale Fruitmand. Samen met Jaap zullen zij gastvrouw/-heer zijn", aldus Jaap Mackloet.

Deze reizen zijn ook te bekijken op de geheel vernieuwde website van Beter-uit Reizen www.beter-uit.nl of informatie bij: jmackloet1@kpnplanet.nl

Gediplomeerden bij Amicitia

DIRKSLAND – Onlangs hebben drie leden van Muziekvereniging Amicitia het HaFaBra praktijkexamen met goed gevolg afgelegd. Zij hadden op 19 maart al het theorie-examen gehaald.

Mart-Jan Koedam (15 jaar) heeft op bugel zijn C-examen gehaald met 48,5 punten. Jelle Koedam (13 jaar) heeft op trompet zijn B-diploma gehaald met 42,5 punten. Sam Bijloo (11 jaar), ook op trompet, heeft zijn A-examen volbracht met 37 punten.

Mart-Jan en Jelle zijn samen in september 2008 bij Amicitia begonnen met de AMV-cursus. Na deze cursus zijn zij, op bugel en trompet, lessen gaan volgen bij Ralf Goddrie. In mei 2010 zijn zij gaan meespelen met het jeugdorkest Amicitia 4 Kids. Sinds september 2011 spelen zij mee in de fanfare. Op een gegeven moment is Mart-Jan gestopt bij het jeugdorkest, maar nu speelt hij daar weer mee als drummer. Dit is namelijk een andere muzikale passie van hem. Hij heeft dit zichzelf aangeleerd. Ook Jelle oefent niet meer elke week mee bij het jeugdorkest, maar als hij gevraagd wordt om te helpen bij een concert of festival, is hij daar altijd toe bereid.

Sam is in november 2011 lid geworden van Amicitia en is gelijk begonnen met het spelen van trompet. Ook hij heeft les van Ralf Goddrie. Sam speelt nu ongeveer een jaar mee met het jeugdorkest. De volgende stap voor Sam is om mee te gaan spelen met de fanfare.

Koper docent Ralf Goddrie geeft sinds maart 2008 lessen bij Amicitia. Ralf is afgestudeerd op het conservatorium in Tilburg op de instrumenten euphonium en trombone. Daarnaast is hij afgestudeerd docerend musicus en HAFABRA-directie. Naast docent bij diverse verenigingen en muziekscholen, speelt Ralf (solo)euphonium bij de Fanfare van het Korps Nationale Reserve, waar hij ook 2e dirigent/kapelmeester is.

Het theorie gedeelte van het HaFaBra examen bestaat uit een aantal onderdelen, zoals het muziektheoretisch inzicht en het luister- en schrijfdictee. Voor het C-examen is er ook nog het deel receptieve vorming. Voor het praktijkgedeelte hebben de drie leden diverse muziekstukken gespeeld, waaronder een etude en een voordrachtstuk. Ook hebben zij duetten gespeeld met de docent/cd-begeleiding. Het praktijkgedeelte wordt onder andere beoordeeld op toon, aanzet, klankkwaliteit, zuiverheid, ritmiek, samenspel en nuancering. Ook wordt er iets op het eerste gezicht gespeeld, zowel melodisch als ritmisch.

'Muzikale Hartewensen' zoekt medewerkers

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het team van het bekende verzoekplatenprogramma 'Muzikale Hartewensen' is op zoek naar medewerkers voor ons programma voor twee uurtjes per week.

Tijdens de uitzendingen worden mensen blij gemaakt met geestelijke muziek. In de uitzendingen wordt ook een meditatieve onderbreking ingepast, waarin de boodschap van het evangelie op een begrijpelijke wijze wordt doorgegeven. In het programma 'Muzikale Hartewensen' wordt deze meditatie verzorgd door een dominee of andere vertegenwoordiger van één van de kerken op Goeree-Overflakkee.

Een aantal vrijwilligers begon met dit programma op 24 april 1990 bij Radio Flakkee in Dirksland en was op heel Goeree-Overflakkee te ontvangen via de ether. Na het opheffen van deze omroep ging het team op 15 april 2009 verder bij Radio Superstar (werd later Radio Goeree-Overflakkee) in Middelharnis. Omdat vanaf 1 april 2014 slechts één lokale omroep mag uitzenden op Goeree-Overflakkee, is het team van 'Muzikale Hartewensen' overgestapt naar de huidige lokale omroep: RTV Slogo.

Door het vertrek van enkel medewerkers is men op zoek naar nieuwe collega's en u hoeft geen ervaring te hebben met radio maken. Men zoekt mensen voor het aannemen van de telefoon en de techniek (starten van de muziek) en eventueel presentatie.

Wie interesse heeft om radio te maken, wordt uitgenodigd om eens vrijblijvend langs te komen. Elke woensdagavond is het team van 'Muzikale Hartewensen' in de studio van RTV SLOGO. De studio ligt aan de Hofdijksweg 46a, 3253 KB Ouddorp. Bellen kan ook tijdens de uitzending naar de studio: 0187-682630. Of mailen naar: mh@rtvslogo.nl.