info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

30 januari 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 30 januari 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

65 jaar na de watersnoodramp

NIEUWE-TONGE – Vijfenzestig jaar na de Watersnoodramp is de herinnering aan deze tragische gebeurtenis nog lang niet uitgewist. Integendeel, de belangstelling voor de Ramp en haar gevolgen lijkt alleen maar toe te nemen. In Nieuwe-Tonge werd er afgelopen zaterdag op de algemene begraafplaats een monument onthuld om de slachtoffers te herdenken. De smekende handen zijn een laatste schreeuw om hulp, maar er straalt ook de hoop op redding van het beeld af. Handen die een greep doen naar het leven, die zoeken naar houvast.

Lees meer over de ramp op pagina 20-23.

Mogelijk komt bierbrouwerij Solaes in de voormalige cichoreifabriek Ceres

Archieffoto van de voormalige cichoreidrogerij Ceres.

OUDDORP – Bij de VVV Goeree-Overflakkee is al eens een bezoeker gesignaleerd die vroeg waar brouwerij Solaes in Ouddorp was te vinden. Die moest natuurlijk naar Sommelsdijk, maar liep tevens vooruit op een mogelijke toekomst. Solaes zou in de voormalige cichoreifabriek Ceres in Ouddorp terecht kunnen komen.

Door Kees van Rixoort

Solaes is een succesverhaal. De Flakkeese brouwerij kan de vraag nauwelijks aan en moet de brouwcapaciteit noodgedwongen uitbreiden bij een andere brouwerij. In Sommelsdijk is dat niet mogelijk. Ook het proeflokaal zit regelmatig overvol. Een verhuizing naar de voormalige cichoreifabriek in Ouddorp zou een mooie oplossing zijn: meer ruimte om te brouwen en bezoekers te ontvangen én passend bij de ideeën die ontwikkelaar BPD over de Ceres heeft.

BPD wil het pand restaureren en er een horecaondernemer voor interesseren. Dat is tot nu toe niet echt gelukt. Een andere optie is het realiseren van woningen in een gedeelte van de Ceres en op het terrein erachter. Momenteel is de restauratie van het pakhuis, een van de drie delen van de fabriek, aan de gang. Die moet halverwege dit jaar zijn afgerond. Dit is het beste gedeelte van het complex. De drogerij, wasserij en opslag zijn er minder goed aan toe en zijn wellicht niet goed meer te restaureren. In dat geval wil BPD slopen en herbouwen in de oude stijl.

"Goed dat er beweging is", reageert wethouder Gerrit de Jong. "Want nu staat de Ceres te verpauperen en is het geen plaatje dat Ouddorp verrijkt."

Flamingo's gaan viral

REGIO - Een video van de flamingo's bij Battenoord is viral gegaan. Het bericht op de Facebookpagina Eiland Goeree-Overflakkee werd volop gedeeld en bereikte meer dan 100.000 mensen. Fotograaf Hans van der Elst uit Middelharnis maakte de video van de flamingo's: "Ik vind het leuk dat de video zo vaak is bekeken. De flamingo's heb ik al vaker gefotografeerd, maar nadat het filmpje op Facebook verscheen werd het heel druk bij Battenoord." Mede door de populariteit van het filmpje telt de Facebookpagina Eiland Goeree-Overflakkee inmiddels meer dan 15.000 fans. Goeree-Overflakkee is ruim drie jaar actief op Facebook. Uit de statistieken blijkt dat veel Rotterdammers een band met het eiland hebben: die stad telt de meeste fans van de Facebookpagina Eiland Goeree-Overflakkee.

Getuigenoproep

MELISSANT - In de nacht van zaterdag 20 op zondag 21 januari, omstreeks 01.00 uur, is er een brand geweest aan de Molendijk te Melissant. De politie is dringend op zoek naar getuigen die mogelijk iets meer kunnen vertellen over deze brand of iets verdacht hebben gezien tijdens die nacht. Contact opnemen kan via 0900-8844, of Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

2 / 28

Agenda

Woensdag 31 januari

OUDDORP – Handletterworkshop door Carmen Tanis. Ten bate van project Servants naar Zambia. Vanaf 19.30 uur op Dorpstienden 3. Aanmelden en info: annevanwijngaarden@gmail.com.
OUDDORP – Presentatie Watersnoodramp op de 55+ club in Dorpstienden door Jan Both. Aanvang 14.00 uur. Meer info: 0187-682319.
MELISSANT – Stamppot eten in De Melishof. Aanvang 17.00 uur. Opgeven kan tot en met 27-01 via 0187-602411.

Dinsdag 1 februari

MIDDELHARNIS – Bijbelstudie over Kolossenzenbrief door Jack Nugter. Aanvang 20.00 uur. Diekhuus, Beneden Zandpad.
DIRKSLAND – Bijeenkomst Longpunt, van 14.00 tot 16.00 uur in Onder de Wiek Ring 57.
MIDDELHARNIS – Maaltijd in het wijkcentrum: 'Hachee met rode kool'. Vanaf 17.00 uur in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27. Kosten 11 euro. Opgeven voor 26 januari bij het Wijkcentrum, tel. 0187- 483366 of e-mail: m.kieviet@zijngo.nl.
NIEUWE-TONGE - 'LichtjesLoap'. Vertrek om 19.00 uur vanaf Ons Dorpshuis. Voor alle kinderen is er een lampion. Opgeven via lichtjesloap.ringvanoranje.nl.

Vrijdag 2 februari

MIDDELHARNIS – Kids Care Beurs met tweedehands kleding en speelgoed, van 16.00 tot 21.00 uur in het Prieel van De Staver.
OOLTGENSPLAAT – Poters eten voor 55+-ers. In 't Centrum, aanvang 17.00 uur. Opgeven voor 26 januari bij Atie Verwoerd, 06-40701181.

Zaterdag 3 februari

MIDDELHARNIS - Repaircafé, van 10.00 tot 13.00 uur bij Goed voor Goed, Simon Stevinweg 49.
OUDDORP – Mannendag Goeree-Overflakkee, kerkgebouw Doopsgezinde Gemeente, van 9.30 tot 13.00 uur. Opgeven via www.mcgo.nl.
OUDDORP – Rommelmarkt, van 9.00 tot 12.00 uur bij Bouwbedrijf v/d Linde aan de Zuidweg 3.
OUDE-TONGE – Open schuur bij Houweling Meubelen, van 10.00 tot 15.00 uur aan de Langeweg 41A.
OUDE-TONGE – Herdenkingscantate Watersnoodramp, om 20.00 uur in de Hervormde Kerk aan de Kerkring. De toegang is gratis.
OUWERKERK – Open dag in het Watersnoodmuseum, van 10.00 tot 17.00 uur. www.watersnoodmuseum.nl.
SOMMELSDIJK – Bingo Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee. 19.30 uur in wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55.

Zondag 4 februari

OUDDORP – Themadienst 'De storm in mijn leven' bij de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp, aanvang 9.30 uur.

Maandag 5 februari

OUDDORP – Lesavond over de Hebreeuwse taal, Jesaja 53:6 wordt behandeld. Aanvang 19.30 uur bij Boekhandel Akershoek, Hoenderdijk 9. Deelname: 5 euro p.p. Vooraf aanmelden via: 0187 684267.

Dinsdag 6 februari

DIRKSLAND – Jaarvergadering Vrouwenvereniging Prisca van de Gereformeerde Gemeente. Mevrouw De Waard over 'Winst uit Verlies'. Aanvang 19.30 uur.
SOMMELSDIJK – Toneelvoorstelling 'De Actualiteit van Arminius, aanvang 20.00 uur in de Remonstrantse Kerk, Voorstraat 35. Gratis entree.

Woensdag 7 februari

OUDE-TONGE – Gebedssamenkomst. 20.30 uur in Aktivia aan de Kerk. Samen danken en bidden met andere christenen voor het dorp.
OUDDORP – Handletterworkshop door Carmen Tanis. Ten bate van project Servants naar Zambia. Vanaf 19.30 uur op Dorpstienden 3. Aanmelden en info: annevanwijngaarden@gmail.com.
OUDDORP – Informatiemiddag over voeding bij de 55+club. Vanaf 14.00 uur in de Dorpstienden. Entree: € 2,- p.p.

Den Bommel blij met verplaatste en uitgebreide weekmarkt

DEN BOMMEL – Sinds afgelopen najaar wordt in Den Bommel de donderdagse weekmarkt niet meer op de Kade gehouden, zo goed als buiten het dorp, maar gezellig middenin de dorpskern, aan de Emmastraat. Ondanks dat de weekmarkt toen nog maar twee kramen telde, vinden inwoners van Den Bommel die graag op de markt boodschappen doen het een verademing dat ze hiervoor nu niet helemaal meer naar de rand van het dorp hoeven, waar het nogal eens flink waait en fris kan zijn, zo vlakbij de waterkant. Bovendien was het voor veel ouderen niet altijd even makkelijk om vanuit het lagergelegen dorp eerst de dijk op te moeten om bij de markt te komen. Wat dat betreft niets dan lof over de verplaatsing.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Maar er zit nóg meer voordeel aan. Na de verhuizing is het aantal kramen met honderd procent verdubbeld. Nadat eerst vishandel Schot-van Dijke uit Tholen erbij kwam, maakt sinds afgelopen donderdag ook slagerij Van Zuidland uit Dirksland deel uit van het legertje marktkooplui en ook dáár zijn de inwoners van Den Bommel heel blij mee. Voor aardappelen, groenten, fruit, zuivelproducten, eieren, noten en allerhande streekproducten konden ze al bij de kraam terecht van Landwinkel 't Zand uit Den Bommel, voor brood en andere bakkersproducten bij Bakkerij 't Stoepje uit Spakenburg. Na de komst van de vishandel is er nu dus ook deze slagerij, die in de regio bekend staat om haar kwaliteitsproducten. Dat Den Bommel hier blij mee is, werd donderdagmorgen al gauw duidelijk uit de grote belangstelling die er voor de slagerskraam was. In het dorp zelf zijn niet veel winkels meer, daarom vinden de bewoners de weekmarkt een zeer welkome voorziening. Bovendien versterken door uitbreiding van het aantal kramen ook de marktkooplui elkaar. En voor nóg meer kramen is op de marktlocatie plek genoeg, dus er zou nog veel moois kunnen ontstaan. Niet alleen qua handel, maar vooral ook wat betreft de leefbaarheid in het dorp. De weekmarkt wordt er gehouden op donderdag van 8.00 tot 12.00 uur.

Mini-Watersnood Zandstad is leerzaam project voor schoolkinderen

De expositie van kunstwerken.

OUDDORP – Veel schoolkinderen zullen de verhalen over de Watersnood van 1953 hebben gehoord. Maar kunnen ze zich er 65 jaar later een voorstelling van maken? De kinderen van Eben Haëzer en Buten de Poorte, de basisscholen van Goedereede-Havenhoofd en Goedereede, in ieder geval wel. Zij hebben vorig jaar een mini-Watersnood meegemaakt op het strand van Ouddorp. De film die daarvan is gemaakt ging vrijdag 26 januari in première in het theater van Ouddorp Duin.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De film vloeit voort uit het project Zandstad. De film zelf heet ook Zandstad. Het project is opgezet door Stichting Podium Goeree-Overflakkee en KunstPlus, met behulp van verscheidene sponsors en vrijwilligers. Het is bedoeld om kinderen de verwoestende werking van wind en water te laten ervaren. Zoals vroeger de golven écht huishielden.

In september bouwden de leerlingen van de hoogste groepen van Eben Haëzer en Buten de Poorte een groot dorp van zand op het strand. Het zag er prachtig uit, al die met natuurlijke materialen versierde huizen, scholen, kerken en tal van andere gebouwen. Tot de vloed kwam, het water door de dijk stroomde en alles wegvaagde. Een stevig kasteel hield het nog het langste uit, maar kon uiteindelijk ook niet op tegen het natuurgeweld. Van het fraaie Zandstad bleef niets over. Alles verdween onder het wassende zeewater.

De kinderen leerden er veel van. Niet alleen dat mens en natuur soms tegenover elkaar komen te staan, met alle desastreuze gevolgen van dien, maar ook hoe je je hierop kunt voorbereiden. In tijden van klimaatverandering is dat maar al te actueel. Via Zandstad leerden de kinderen bijvoorbeeld ook ontwerpen, musiceren, dichten en dansen. En ook daarvan was, naast de film, het een en ander te zien tijdens de première. Beide scholen maakten muziek – wind, kerkklokken, het water – en lieten gedichten en verhalen horen, met op de achtergrond opnames van een ballet dat Marina Bykova uitvoerde op het strand en deels in het water. Direct naast het theater waren Zandstad-kunstwerken tentoongesteld.

Zelf ervaren

Voor Eben Haëzer en Buten de Poorte was Zandstad een proef. Na de proef kunnen alle basisscholen op Goeree-Overflakkee het project naar zich toe trekken. "Ik gun dit alle scholen", zei een enthousiaste Jos Koopman, directeur van Eben Haëzer. Diezelfde hoop sprak wethouder Gerrit de Jong uit, die de première van Zandstad opende. "Er is veel energie en creativiteit in gestoken", zei de wethouder tegen de kinderen. "Het thema is de kracht van het water. De stad die jullie hebben gebouwd, bleek daar niet tegen bestand. Het is bijna 1 februari en dan denken we terug aan de Watersnood van 1953. Jullie hebben er zelf iets van kunnen ervaren."

De wethouder deelde niet alleen complimenten uit aan de kinderen, maar ook aan Stichting Podium en KunstPlus, die de kinderen de kracht van het water op een eigentijdse en toekomstgerichte manier hebben laten ervaren. Voor de kinderen van Eben Haëzer en Buten de Poorte zit Zandstad er nog niet op. Ze gaan bijvoorbeeld ook nog op bezoek in het Watersnoodmuseum op Schouwen-Duiveland.

Politieke pizza-avond voor jongeren

MIDDELHARNIS - Je bent jong en je wilt wat op Goeree-Overflakkee? Bezoek dan de politieke pizza-avond in het Diekhuus. Woensdagavond 7 februari tussen zes en half acht praten bezoekers daar over de gemeenteraadsverkiezingen en eten lekkere pizzapunten. Wat gaat goed of wat kan beter voor jongeren op Goeree-Overflakkee? Heb je een goed idee? Of deel je een onvoldoende uit? Tijdens de pizza-avond is er tijd om daar met elkaar over te praten. De punten die ertoe doen worden opgeschreven en worden tijdens het verkiezingsdebat voorgelegd aan de politieke partijen. De avond wordt gehouden ter voorbereiding van de verkiezingen op 21 maart en het Diekhuus-verkiezingsdebat van 14 februari. De werkgroep verkiezingsdebat van Stichting ZIJN verzorgt de organisatie samen met het JAC. Neem voor meer informatie contact op via 0187-482400 of verkiezingsdebat@hetdiekhuus.nl.

Techniekzwemmen voor volwassenen in 't Zuiderdiep

STELLENDAM – Een dertigtal volwassen zwemliefhebbers, in leeftijd variërend van eind twintig tot midden zeventig , neemt elke week deel aan instructie- en begeleidingslessen om de zwemtechniek, de schoolslag of de borstcrawl te verbeteren. Op donderdagmiddag komen de sportievelingen bijeen in zwemcomplex 't Zuiderdiep in Stellendam, waar SRGO -instructeurs Marjon Tieleman en Marijn Huibrechtse de deelnemers in een tweetal groepen indelen. Er kan gekozen worden voor het tijdvak 13.30 – 14.15 uur of van 14.15 – 15.00 uur.

Door Jaap Ruizeveld

Heeft u belangstelling, wilt u uw vaardigheden aanscherpen en uw conditie op een hoger peil brengen dan is dit een ideale gelegenheid om u aan te melden. Informatie bij de kassa van het zwembad aan de Zuiderdiepstraatweg 4 in Stellendam. Of telefonisch via 0187 491543 (Saskia Drok). Zie ook www.zuiderdiep.nl . Instromen, met een ander woord aanmelden, kan wekelijks. De kosten zijn 5 euro per keer. Deelnemers kunnen zelf bepalen hoeveel lessen zij willen volgen. Er is ook geen verplichting om elke donderdagmiddag aanwezig te zijn. Maar regelmaat is wel gewenst om techniek en vaardigheden op een hoger peil te brengen.

Ontspannen sfeer

Bij mijn bezoek aan één van de lesgroepen in het bad merk je gelijk een vrolijke- en ontspannen sfeer. De instructeur besteedt ruim aandacht aan elke individuele deelnemer. Geen stress of zorg of competitiegevoel. Nee, met plezier meedoen aan de oefeningen is het credo. De lat ligt op een niveau dat de deelnemer aan kan en of al beheerst. Vandaar uit wordt verder gewerkt. Om de oefeningen in woord en daad te presenteren staat instructeur Marjon op de kant. Een volgend moment ligt ze naast de deelnemers in het (rond 29.5 graden) aantrekkelijk aanvoelend badwater.

Instructies

Plankjes, zwemvliezen. Het zijn enkele attributen die ook bij dit techniekzwemmen worden gebruikt. Maar er komt meer bij kijken. Immers het aanleren van een passende ademhaling is belangrijk. Het creëren van een goed keerpunt met gelijktijdig de gewenste afzet vanaf de kant. Een actie die niet te vroeg en te ver van de kant moet worden ingezet Het naar voren glijden met de armen, de juiste stand van de ellebogen. Moeilijk? Alles is te leren door te oefenen en dat onder deskundige leiding en met gerichte instructies. Ik volgde deze middag een groepje van drie dames, Miranda, Gerda en Gea. Uit hun reacties en het plezier om de zwemtechniek te leren, daarvoor hoef je geen andere ambassadeurs op te roepen. En dat is voor instructeur Marjon de stevige motivatie die ze lachend toont.

Themadienst: 'De Storm in mijn leven'

OUDDORP – Op zondag 4 februari 2018 vindt er in de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp weer een bijzondere themadienst plaats.

"Wij zijn gewend te leven met een overvloed aan water, en we doen er alles aan om het overtollige water buiten te houden. Wij kunnen het ons bijna niet meer voorstellen, maar wat als door stormen heen dit niet meer mogelijk is", aldus de organisatie bij een toelichting rondom deze themadienst. In deze neemt ds. K. van Wijngaarden zijn toehoorders mee naar de stormen in het eigen leven. "Je kent het vast wel, er gebeurt veel in je leven, veel te veel, en het lijkt alsof de storm niet meer te overzien is. Wat doe je dan? En wie is er verantwoordelijk voor die storm? Zijn we dat zelf of laat God het gebeuren? Stormen zijn er in vele vormen en de belevingen hiervan zijn vaak niet in woorden te vangen. Tijdens deze dienst zullen we stil staan bij de watersnoodramp van 1953. Welke impact heeft dit op mensen gehad? Wat doen we hiermee? En kunnen we hier nog steeds van leren? Helpt het ons, om terugdenkend hieraan, onze eigen stormen te slechten? Kom naar deze themadienst toe en laat u raken en inspireren door de boodschap van God die we midden in de storm tegenkomen. Uw eigen storm. Houdt Vol! God laat u ook dan niet los.
De themadiensten bieden ruimte voor een creatieve invulling van de dienst om te prikkelen tot nadenken. Laat jezelf verrassen! Dit is in het bijzonder een dienst om andere mensen voor uit te nodigen". Aanvang van de dienst: 9.30 uur.

Cursus over het boek Ruth

DIRKSLAND- Buutengeweun organiseert een cursus over het Bijbelboek Ruth. De eerste bijeenkomst is op maandag 5 februari bij Van Dongen Transport aan het Korteweegje. De andere bijeenkomsten zijn op 5 maart, 9 april en 7 mei, aanvang 19.45 uur.

De organisatie geeft uitleg over de cursus: "Het boek Ruth is een parel van genade in het Oude Testament. Het verhaal gaat over mensen die op de vlucht zijn voor hun problemen en een vrouw, die vlucht in de armen van God en daarin grote genade vindt. Ruth, een vrouw zonder God, buiten het verbond, zonder hoop in de wereld, word geënt op het volk van God en wordt één van de voorouders van Jezus Christus!"

"Deze cursus is een uitdaging om je schuilplaats in Hem te zoeken en niet langer te vluchten voor je problemen maar te vluchten in de armen van de God van alle genade. Er is een plaats in Gods hart voor jou en in Hem kan je herstel en een hoopvolle toekomst vinden. Kortom een schitterende studie waarin u Gods hart zal leren kennen en ontmoeten. De onderwerpen die aan de orde komen zijn: Terug naar de plaats van Herstel, Op het veld van je Verlosser, Aan de voeten van je Verlosser en Deel krijgen aan je Verlosser. Iedereen is welkom om de bijeenkomsten bij te wonen."

VMBO Edudelta College Middelharnis is opnieuw 'Superschool'

MIDDELHARNIS - Ook in 2018 is het Edudelta College Middelharnis wederom 'Superschool'. Dit heeft Weekblad Elsevier op 20 januari bekend gemaakt. Er wordt onder andere gekeken naar het minste aantal zittenblijvers en de hoogste examencijfers. In december 2017 is het mbo van Edudelta College uitgeroepen tot beste AOC van Nederland. Beide keurmerken zijn toegekend vanwege het goede onderwijs op vmbo én mbo-niveau. Vanzelfsprekend is de school in Middelharnis trots op de behaalde resultaten. Het Edudelta College behoort voor het tweede jaar op rij tot de beste 'Superscholen' van Nederland. Uit rapporten van de onderwijsinspectie is gebleken dat vele leerlingen, vanaf dat ze binnenkomen met hun basisschooladvies (vmbo/mavo/havo), bij Edudelta doorgroeien naar een hoger niveau met uitstekende doorstroommogelijkheden naar mbo/hbo-opleidingen in de technische, economische en groene sector. Het Edudelta College Middelharnis heeft de minste zittenblijvers en een hoog slagingspercentage met goede eindexamencijfers. Edudelta College is, volgens de mbo-keuzegids, ook in 2018 het beste Agrarisch Opleidings Centrum (AOC) van Nederland.

Dampende snert voor het goede doel

MIDDELHARNIS – Binnen een paar uur was de 16 liter erwtensoep uitverkocht en er gingen een flink aantal broodjes rookworst over de tafel. Vrijdag 26 januari verkocht Gert Vinke snert en broodjes voor het goede doel. De acties heeft honderd euro opgeleverd, de opbrengst is bestemd voor mannenkoor Ons Koor.

De overleden vader van Gert was jarenlang lid van Ons koor en was altijd ontzettend actief om geld in te zamelen. Hij haalde in het hele dorp en ver daarbuiten oud papier op voor zijn koor. Toen Gert hoorde dat het koor financieel moeite heeft om het hoofd boven water te houden besloot hij om in actie te komen. Omdat hij een cateringbedrijf heeft was de actie snel bedacht. Lekker eten klaarmaken en verkopen voor het goede doel. Verschillende leveranciers zorgden voor sponsoring, waardoor de volledige opbrengst is bestemd voor het koor.

Samen met zijn hulp Michael de Boer verkoopt hij vrijdag zijn producten op de Kinderboerderij op Hernesseroord. Voor Michael is het een thuiswedstrijd, hij woont op Hernesseroord. Vooraf hebben ze geflyerd en een bericht op Facebook geplaatst om de verkoop onder de aandacht te brengen. Gert: "Het gaat boven verwachting, er komt in de toekomst zeker nog een vervolg."

Dirkslandse jongeren reizen deze zomer naar Servië
Nasimaaltijd voor het goede doel op 16 februari

GOEREE-OVERFLAKKEE - Een groep van 18 jongeren, verbonden aan de Hervormde Gemeente van Dirksland, gaat in de zomer van dit jaar een reis maken naar Servië. Dit is een diaconale reis, waarbij ze samen met een aantal ouderen de naasten in Servië willen helpen, aan hun geloof willen bouwen en ook zeker een avontuur willen beleven.

De hulp is heel praktisch want de jongeren gaan aan de slag met het opknappen van een opvanghuis, organiseren een kindervakantieclub en helpen bij een opvang voor gehandicapten. Voor dit project is geld nodig (€ 250,- per persoon). Dit geld is bedoeld om de projecten te financieren en zal ook lokaal in Servië worden besteed. De kosten van de reis worden door de jongeren zelf betaald. Bij het organiseren van de reis wordt gebruik gemaakt van de kennis van stichting HOE. Deze stichting heeft veel ervaring met hulpverlening in Oost Europa, waar zij op diverse plaatsen samenwerken met lokale contactpersonen.

Voor het inzamelen van het projectgeld worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Waarvan er inmiddels al een aantal succesvol zijn afgerond (de notenverkoop tijdens de winterfair, oliebollenverkoop en statiegeldflessenactie). De eerstvolgende actie is het Servië restaurant op 16 februari. Om 17.00 of om 18.30 uur kunnen bezoekers genieten van een overheerlijke nasimaaltijd, bereid door de koks van het ziekenhuis. Het restaurant is in Onder de Wiek. De kosten van de maaltijd zijn voor kinderen tot 12 jaar € 5,- en daarboven is de prijs € 7,50. Na afloop omstreeks 20.00 uur zal er een dienstenmarkt zijn, waarbij er diensten, die door de jongeren worden aangeboden, bij opbod worden verkocht door een heuse veilingmeester.

Opgeven voor de maaltijd kan op de website hervormddirksland.nl, of bel 's avonds naar 06-20989865. Het is mogelijk om alleen de dienstenmarkt te bezoeken om 20.00 uur. De jongeren hebben een eigen website www.jongerenreisdirksland.weebly.com waarop allerlei informatie over de reis te vinden is. Zo staat er ook informatie over de Valentijnsactie op de Prins Maurits op 14 februari en het benefietconcert op 9 juni in de Hervormde kerk van Dirksland m.m.v. muziekgroep Difference, een jongerenkoor en organist Martin Mans.

Zestiende zwemloop van Flakkee te Dirksland

DIRKSLAND - Op zaterdag 17 maart organiseert ZV de Gooye de zestiende editie van de zwemloop van Flakkee te Dirksland.

Vorig jaar wist Jordi Schaaf voor de tweede keer op rij te winnen bij de heren, Janita van der Have was de sterkste vrouw. Bij de duo's waren Ramon van Huizen en Laurey van den Berge de snelsten.
De korte afstand van 250 meter zwemmen en 2,5 km hardlopen is voor iedereen tot en met 15 jaar. De lange afstand van 500 meter zwemmen en 5 km hardlopen is voor iedereen. Je kan ook meedoen als duo. Wil je wel meedoen als duo, maar kun je geen partner vinden? Stuur dan een mailtje, misschien kan de organisatie wel iemand voor je vinden.
Om 7.00 uur 's ochtends is de deur open, 07.25 uur start de eerste serie.
Het inschrijfgeld bedraagt €3,- p.p., te betalen op de dag van de wedstrijd.
Inschrijving is mogelijk tot en met woensdag 14 maart via zwemloopdirksland@gmail.com. Vermeld je naam (en naam van je duopartner) en daarbij de geschatte zwem- en looptijd.
Wij zijn ook op zoek naar vrijwilligers voor o.a. banen tellen, veiligheid op het parcours en tijdwaarnemer.

Vocaal Ensemble Magnificat voert Johannes Passion uit

MIDDELHARNIS - Al 30 jaar trakteert Vocaal Ensemble Magnificat de muziekliefhebbers op Flakkee op muziek zoals de componist het bedoeld heeft. Bekend van het koor zijn de novemberconcerten en de Choral Evensongs. De enthousiaste zangers maken onder de bezielende leiding van Rinus Verhage vocale klassieke muziek toegankelijk voor een breed publiek. Vaste begeleider op het orgel is Wim Diepenhorst. Momenteel bereidt het koor zich voor op de uitvoering van de Johannes Passion van Johan Sebastian Bach. Muziek waarin de woede van de menigte tegenover de kalme antwoorden van de Heiland op een zeer indrukwekkende manier uitgedrukt worden. De Johannes Passion wordt op zaterdag 17 maart uitgevoerd in de hervormde kerk in Middelharnis, naast Magnificat werken onder andere tenor Frank Fritschy en bas Pieter Hendriks mee aan de uitvoering. De muzikale omlijsting is in handen van Barokensemble Eik en Linde uit Amsterdam. De aanvang is 19.30 uur. Kaarten zijn te bestellen via de website van het koor, www.kamerkoormagnificat.nl en kosten in de voorverkoop € 22,50 voor volwassenen en € 10,- voor de jeugd t/m 16 jaar. (Foto: Pieter Kamp Fotografie)

Win een limousine met 'Bob in de sportkantine'

GOEREE-OVERFLAKKEE - Verenigingen op Goeree-Overflakkee kunnen deelnemen aan de campagne "Bob in de Sportkantine". De campagne spoort bezoekers van sportkantines aan om op een positieve manier alcoholvrij te rijden. Én met elkaar af te spreken wie als Bob zijn sportvrienden veilig naar huis brengt.

Sportclubs of verenigingen kunnen op verschillende manieren meedoen aan de campagne en worden daarvoor beloond. Er kan een gratis campagnepakket met promotiemateriaal worden besteld, het campagneteam kan worden uitgenodigd bij een belangrijke wedstrijd of evenement en er kan een sponsorbord op maat worden besteld. Daarnaast kunnen de docenten van de campagne het barpersoneel een IVA-training geven. Deelnemende sportverenigingen kunnen een limousine winnen en deze inzetten om de ultieme Bob van de vereniging aan het eind van een feest samen met zijn vrienden thuis te laten brengen. Om kans te maken op de limousine kunnen verenigingen zich melden op: www.rovzh.nl/bobsport. Dit jaar worden er in totaal 8 limo's weggegeven door middel lotingen, acties op social media acties en de hoe goed ken jij Bob-quiz.

Wethouder De Jong leest voor op de J.C. van Gent

SOMMELSDIJK - De jongste leerlingen van de OBS J.C. van Gent en de kinderen van Kibeo werden op woensdag 24 januari voorgelezen door de wethouder. Ook werden ze verrast door bakker Bienefelt met heerlijke eierkoeken voor het voorleesontbijt. De Nationale Voorleesdagen zijn van woensdag 24 januari t/m zaterdag 3 februari 2018. Tijdens deze dagen staat het voorlezen aan de kinderen centraal!

Op woensdag 24 januari vond het Nationaal Voorleesontbijt plaats op vele scholen in het land. Wethouder De Jong heeft op de OBS J.C. van Gent het bekroonde prentenboek van het jaar 2018 'Ssst! De tijger slaapt' van Britta Teckentrup voorgelezen aan de jongste leerlingen en de kinderen van Kibeo. Bakker Bienefelt kwam deze dag ook naar school en bracht voor de kinderen als verrassing heerlijke eierkoeken mee. De kinderen hebben gesmuld van de eierkoeken en van het voorleesboek!

We weten dat regelmatig voorlezen van groot belang is voor de taalontwikkeling en de woordenschat van kinderen. Tijdens de Nationale Voorleesdagen wordt hier nog eens extra aandacht aan besteed. We zetten de deuren open voor iedereen die van (voor)lezen houdt: vaders, moeders, opa's, oma's en ook de kinderen uit de hogere groepen komen deze dagen voorlezen. Wat een verrassing dat deze keer zelfs de wethouder op school is geweest om voor te lezen! De kinderen hebben aandachtig geluisterd naar het verhaal over een tijger die slaapt en over de dieren die met een heleboel ballonnen bij de tijger komen.

Ssst! De tijger slaapt

OUDDORP – Vanwege de grote interesse heeft strandtheater Houten Kaap in Ouddorp een extra voorstelling ingelast van de theatervoorstelling 'Ssst! De tijger slaapt' op zaterdag 3 februari om 13.30 uur. De voorstelling, ter afsluiting van de Nationale Voorleesdagen, stond al gepland voor 11.00 uur. Voor beide tijdstippen zijn nog kaarten beschikbaar.

De muzikale voorstelling 'Ssst! De tijger slaapt' is gebaseerd op het gelijknamige Prentenboek van het jaar 2018, geschreven door Britta Teckentrup. In deze vertolking door De Toren van Geluid voor kinderen vanaf 2 jaar zien we de heldhaftige daden van een groepje kleine dierenvrienden dat het opneemt tegen een grote woeste tijger. Hoewel, woest...? Met veel plezier worden de kinderen meegenomen in dit kleine, muzikale avontuur, waarbij de dieren echt tot leven komen. Een grappige voorstelling, waarin niet alles is wat het lijkt! Tickets voor deze voorstelling kosten € 8,50 en zijn online te bestellen via houtenkaap.nl of te reserveren via info@houtenkaap.nl.

Kennismaken met volleybal

OUDE-TONGE - Volleybalclub Intermezzo is het nieuwe jaar gestart met extra trainingsmogelijkheden voor de jeugd. Het gaat om trainingen gericht op het aanleren en verbeteren van de juiste techniek en zijn extra t.o.v. de bestaande trainingen. Daarnaast is er gestart met trainingen in Oude Tonge, speciaal voor de jongste jeugd uit Oost-Flakkee. Arjo Wesdorp, bestuurslid van VC Intermezzo licht toe: "Met deze nieuwe trainingen krijgen onze jeugdleden de kans om zich nog beter te ontwikkelen. Maar ook kinderen die nog geen lid zijn kunnen vrijblijvend meetrainen. Zo kunnen ze zelf ervaren hoe leuk volleybal kan zijn!".

Op woensdag 17 januari startte de eerste 'Cool Moves Volley' training in de Grutterswei in Oude-Tonge. De trainingen zijn bedoeld om kinderen uit groep 3 t/m 8 kennis te laten maken met volleybal. Iedere woensdag van 18.00 tot 19.00 uur bieden enthousiaste trainers een leuke en afwisselende training aan, waarbij de techniek spelenderwijs wordt aangeleerd. Plezier staat daarbij altijd voorop. Aanmelden kan via cmvoostflakkee@gmail.com; of kom gewoon langs in de Grutterswei!

Techniektraining

Voor de jeugd vanaf 12 jaar is er elke twee weken op vrijdagavond techniektraining onder de bezielende leiding van trainersduo Colin en Maarten de Bus. Colin is voormalig eredivisie speler en beheerst de techniek tot in de puntjes. Maarten traint al jaren verschillende volleybalteams. Samen gebruiken ze hun ruime ervaring om de techniek van de jonge spelers stap voor stap te verbeteren. Ook wordt er aandacht besteed aan coördinatie, snelheid en spelinzicht. Een keer vrijblijvend meedoen met een training? Neem hiervoor contact op via leden.intermezzo@gmail.com of kijk op www.vcintermezzo.nl voor de telefoonnummers.

Feestavond Postduivenvereniging 'De Snelpost'

DIRKSLAND - Postduivenvereniging 'De Snelpost' houdt op vrijdag 9 februari weer haar jaarlijkse feestavond.

Iedereen is welkom om sfeer te proeven en weer gezellig te kunnen praten over postduiven maar natuurlijk wordt er ook over andere zaken gesproken. Er is weer een Rad van Avontuur met heel veel prijzen. De lootjes kunnen ter plekke gekocht worden. Om 21.00 uur start onder leiding van Addie de Vogel weer een bonnenverkoop met in de verkoop een 20 tal superbonnen geschonken door diverse liefhebbers. Deze bonnen zijn al te raadplegen op www.toppigeons.com.
De zaal is open om 19.30 uur en de koffie is gratis. Ook zullen er gedurende avond diverse gratis hapjes worden geserveerd. De avond wordt gehouden aan de Spuikolk 19 te Dirksland.

Drukbezochte nieuwjaarsreceptie

DIRKSLAND - In samenwerking met het Van Weel Bethesda Ziekenhuis organiseerde de Reumapatiëntenvereniging Goeree-Overflakkee op 15 januari een nieuwjaarsreceptie. Ook patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis konden daarbij aanwezig zijn . Het popkoor Rol Around gaf een spetterend optreden en er was een hapje en een drankje voor de bezoekers. Volgens de organisatie was de bijeenkomst een groot succes. Kijk voor meer informatie over de vereniging op www.rpvgoereeoverflakkee.nl.

Presentatie over het leven van de kerkuil

OUDDORP - De NLGO organiseert op donderdag 8 februari een natuurfotopresentatie in De Overkant, Dijkstelweg 33 in Ouddorp. Natuurfotograaf Erwin van Laar heeft gedurende vier jaar het leven van de kerkuil gevolgd tijdens het broedseizoen, de herfst en uiteindelijk de winter. Dit leverde spectaculaire beelden op over hun gedrag en leefwijze. Op Goeree-Overflakkee heeft de kerkuilenwerkgroep van NLGO meer dan 100 kasten geplaatst. Er waren vorig jaar 22 broedlocaties en er zijn 80 jonge kerkuilen uitgevlogen. Mensen die meer willen weten over de kerkuil worden uitgenodigd om de prachtige beelden te bewonderen. De aanvang is 20.00 uur, de toegang is gratis voor leden van NLGO. Niet-leden betalen 5 euro. Opgeven verplicht via de website www.nlgo.nl.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Bingo 55+

De Plaatselijke Commissie van Achthuizen organiseert voor alle 55- plussers van Achthuizen op woensdag 14 februari een gezellige bingomiddag. De middag begint om 13.30 uur. De kosten zijn € 4,00 per persoon. De middag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10 in Achthuizen.

DIRKSLAND

Voorjaarsmarkt

Zaterdag 10 februari is er van 10.00 tot 15.00 uur een gezellige voorjaarsmarkt in Woonzorgcentrum Geldershof. Er zijn diverse kramen met leuke voorjaarsartikelen, zelfgemaakte bonbons, kaarten, jam, honing, huisgemaakte lekkernijen uit de keuken van Geldershof. Er zijn ook creatieve artikelen te koop, gemaakt door de bewoners, en diverse winkeliers van Goeree-Overflakkee bieden hun producten aan. Geldershof is te vinden aan Poldersweegje 2 in Dirksland.

Kampvuuravond

Vrijdag 9 februari organiseert Buutengeweun een kampvuuravond voor mannen. Inloop vanaf 19.45 uur met koffie en wat lekkers, het adres is Philipshoofjesweg 79. De spreker tijdens de kampvuuravond is Maarten Zwaan uit Hendrik-Ido-Ambacht.

Vrouwenvereniging

Op dinsdag 6 februari is de jaarvergadering van vrouwenvereniging 'Prisca' van de Gereformeerde Gemeente te Dirksland. Tijdens deze avond hoopt mevrouw De Waard iets te vertellen over het werk van de stichting Winst uit Verlies. Deze stichting wil er zijn voor degenen met of hersteld van kanker en hun familie, vrienden, nabestaanden en andere betrokkenen die vanuit Gods woord steun en troost zoeken. Er zal een collecte worden gehouden voor deze stichting. Aanvang: 19.30 uur, de locatie is het kerkgebouw van de Ger. Gemeente, Mozartsingel 2 in Dirksland.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Vrijwilligers gezocht

Op zaterdag 17 maart is de jaarlijkse krentenbrodenactie van Woord en Daad. De organisatie is dringend op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij de coördinatie van de verkoop van broden in de volgende woonkernen: Dirksland, Herkingen en Goedereede. Neem om aan te melden contact op met C. Arensman: 0187-651933 of Iz. van den Boogert: 0187-483834.

Polivak

In de uitzending van donderdag 1 februari 2018 van het radioprogramma Polivak op RTV Slogo is er een gesprek te horen van verslaggever Jan van Gurp met Addy Rijerkerk-Andriesen, raadslid voor de fractie van de VVD in de gemeente Goeree-Overflakkee. Het programma Polivak wordt uitgezonden op donderdagavond vanaf 19.00 uur. De herhaling is op dinsdagmorgen vanaf 9.00 uur en via 'Radioprogramma gemist' op www.rtvslogo.nl. Mevrouw Rijerkerk zit al jaren in de gemeentepolitiek. Nu is ze nog lid van de fractie en voor de a.s. verkiezingen lijsttrekker van de VVD. Met haar wordt gesproken over de positie van de vrouw n.a.v. haar ingezonden stuk. De verhoudingen binnen haar fractie krijgen ook de aandacht, evenals de samenstelling van de kieslijst. Ook de Zondagswet, evenals de oliebollenkraam, komen aan de orde. Daarnaast zal er uiteraard gesproken worden over de situatie in Ouddorp v.w.b. het bouwen en de recreatie. Wat zijn haar verwachtingen voorde komende raadsperiode?

HERKINGEN

Open Avond vrouwenvereniging

Donderdag 8 februari houdt vrouwenvereniging 'Niet in eigen kracht' van de Hervormde Gemeente te Herkingen de jaarlijkse Open Avond. De avond staat in het teken van 'ons eigen dorp' en gaat over de geschiedenis van Herkingen. Er is een spreker aanwezig die veel weet over de geschiedenis van Herkingen. Er komen twee dames in de originele klederdracht van het eiland, die op een leuke manier een sketch opvoeren. Daarnaast geven ze uitleg over de klederdracht. Van jong tot oud, alle vrouwen zijn welkom. De avond start om 19.30 uur in 'De Fontein', Scharloodijk 33 te Herkingen. Vanaf 19.00 uur is er inloop met koffie.

MIDDELHARNIS

Repaircafé

Op zaterdag 3 februari is van 10.00 tot 13.00 uur het Repaircafé geopend, dat is bij Kringloopcentrum Goed voor Goed aan de Simon Stevinweg 49 in Middelharnis. Mensen met storingen of problemen met kleine huishoudelijke producten kunnen terecht bij de vrijwillige monteurs. Ook biedt een ervaren naaister hulp bij kledingreparatie en verstelwerk. Met groot witgoed kan men niet terecht bij het Repaircafé. Een bezoek kan worden gecombineerd met een lunch, Pameijer Werkt ZHE serveert tussen 12.00 en 13.00 uur verse courgettesoep met een broodje brie met walnoothoning. Het volgende Repaircafé is op zaterdag 3 maart. Kijk voor meer informatie op www.repaircafemiddelharnis.nl.

Vrijwilligers wijkcentrum

Het wijkcentrum in Middelharnis is op zoek naar vrijwilligers. Er wordt gezocht naar mensen die het leuk vinden om koffie of thee te schenken tijdens de activiteiten en mensen die de creatieve activiteiten, of het jokeren en klaverjassen willen begeleiden. Heeft u interesse? Neem voor meer informatie over dit vrijwilligerswerk of het maken van een afspraak contact op via 0187-483366 of m.kieviet@zijngo.nl.

Bingo

De bingocommissie van het Ouderenwerk organiseert op zaterdag 10 februari een bingoavond voor jong en oud. Er zijn mooie prijzen te winnen. Iedereen is vanaf 19.00 uur van harte welkom in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27 in Middelharnis. De eerste ronde begint om 19.30 uur. Er wordt een gratis kopje koffie of thee aangeboden. De 12 ronden bingo kosten € 7,-, dit is inclusief twee koffieronden. Er zal ook een superronde gespeeld worden voor € 1,00. En wegens succes weer een 'vluggertje' met grote prijs voor € 1,00. Bezoekers kunnen zelf kiezen waar ze aan deelnemen. Het wijkcentrum is rolstoeltoegankelijk. Bel voor meer informatie naar 0187-483366.

Sing-in

Donderdag 8 februari is er een Sing-in in het Diekhuus, waarbij er liederen worden gezongen uit de bundel van Johannes de Heer. Bezoekers kunnen genieten van bekende, oudere liederen in een nieuw jasje. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis en iedereen is welkom.

NIEUWE-TONGE

Bingo

Op vrijdag 9 februari is er een bingoavond in Ons Dorpshuis. Er zijn tien rondes en een superronde. De zaal gaat om 19.00 uur open, de bingo begint om 19.30 uur.

OUDDORP

Hebreeuwse taal

Op de maandag 5 februari is er weer een les Hebreeuwse taal bij Boekhandel Akershoek. Tijdens de bijeenkomst wordt Jesaja 53:6 behandeld in de oorspronkelijke Hebreeuwse tekst. De avond sluit aan op de bijeenkomsten die vorig jaar zijn georganiseerd, maar is voor iedereen toegankelijk, dus ook voor mensen die de eerdere bijeenkomsten niet hebben bijgewoond. Wie wil deelnemen aan deze avonden, kan zich tot en met a.s. zaterdag opgeven. De aanvang is 19.30 uur, inloop vanaf 19.15 uur. De kosten zijn € 5,- per avond. Boekhandel Akershoek is te vinden aan de Hoenderdijk 9, telefoon: 0187 684267.

Rommelmarkt

Zaterdag 3 februari is er van 9.00 tot 12.00 uur een grote rommelmarkt in de loods van Bouwbedrijf v/d Linde aan de Zuidweg 3, dat is op het industrieterrein richting de haven.

Dinerbingo voor KiKa

Op zaterdag 17 februari is er bij eetcafé Springert in Ouddorp een dinerbingo, de opbrengst is bestemd voor KiKa. Om 18.00 uur gaat de zaal open, na het ontvangst wordt rond 18.30 uur de eerste ronde bingo gespeeld. Daarna krijgen bezoekers een voorgerecht dat bestaat uit kippensoep en stokbrood. Daarna wordt de tweede ronde gespeeld, vervolgens is het tijd voor het hoofdgerecht, dat bestaat uit een lopend koud- en warm buffet. Hierna wordt er weer bingo gespeeld en als nagerecht kan er worden gekozen uit een ijsje of koffie. Na het nagerecht wordt er nog een ronde bingo gespeeld, tussendoor is er een verloting voor KiKa. Deelname kost € 27,50 per persoon, dat is inclusief 5 bingokaarten en exclusief de drankjes. Aanmelden kan bij Kees Witte: kees@kika-goeree-overflakkee.nl of bel 0187-489097.

Informatiemiddag voeding

Woensdag 7 februari is er een informatiemiddag over voeding bij de 55+ club in Ouddorp. De organisatie legt uit: "Gezonde voeding is belangrijk. Het geeft u de energie die u nodig heeft bij uw dagelijkse bezigheden. Het levert u vitaminen en mineralen voor tal van processen in uw lichaam. Voeding kan u plezier geven wanneer u geniet van een lekkere maaltijd, maar het kan ook onrust geven of problemen veroorzaken. Bijvoorbeeld bij ziekten zoals diabetes of bij overgewicht. Willie Bennik, diëtist bij ProVie-and, gaat u er van alles over vertellen." De toegangsprijs voor de bijeenkomst is € 2,- inclusief een kopje koffie. Om 14.00 uur is men van harte welkom in de Dorpstienden. Woensdag 14 februari verzorgt dhr. De Pater een lezing over Rien Poortvliet bij de club. Neem voor meer informatie contact op met Joke van Dam, tel. 0187682319, of Stichting ZIJN: 0187-483366, c.vermeulen@zijngo.nl.

OUDE-TONGE

Breicafé

Woensdagavond 14 februari is het breicafé weer geopend. Het breicafé wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27 in Oude-Tonge. Het breicafé is geopend van 19.30 tot 21.30 uur. Het concept breicafé is heel eenvoudig. Bezoekers nemen hun eigen spullen mee, waarmee ze zelf aan de slag gaan. Natuurlijk onder het genot van een kop koffie of thee (kosten € 1,25 ). Aanmelden is niet nodig. Heeft u nog vragen, neem dan contact op met Stichting ZIJN, via 0187-483366 of m.kieviet@zijngo.nl.

Open Schuur

Op zaterdag 3 februari wordt er weer Open Schuur gehouden in Oude-Tonge, Langeweg 41A. Belangstellenden kunnen van 10.00 tot 15.00 uur zonder afspraak komen kijken in de loods van Houweling Meubelen. Er zijn heel veel kleine spullen te koop, zoals: (oude en nieuwere) glazen, serviezen, borden, bestek, lampen, tafeltjes, schilderijtjes, spiegels, kop-en-schotels, van allerlei huisraad en brocante. In de loods met grotere meubelen zijn onder andere eiken en grenen kasten, tafels, banken en stoelen te vinden.

Expositie watersnoodramp

Van 1 februari tot en met 9 februari is er een watersnoodexpositie ingericht in de pastorie aan de Voorstraat te Oude-Tonge. De tentoonstelling bestaat uit heel veel beeldmateriaal, wat is verkregen van zowel dorpsgenoten als van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Ook is er een touchscreentafel, waarop foto's te zien zijn. Bovendien zijn er tastbare spullen, als spades, rieken en overig gerei te bewonderen. De tentoonstelling is op 1 februari geopend van 11.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 20.00 uur. Daarna is deze tot en met 9 februari dagelijks te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur. Op zondag 4 februari is de pastorie gesloten.

OOLTGENSPLAAT

Boekenmarkt Alles Wisselt

Op zaterdag 10 februari is er bij snuffelschuur Alles Wisselt een boekenmarkt. Naast zo'n duizend boeken worden er ook kringloopspullen, curiosa en antiek aangeboden. De verkoping is van 9.00 tot 12.00 uur aan de Van Weelstraat 1. De koffie staat klaar voor de bezoekers. De wekelijkse openingstijden van de snuffelschuur zijn: woensdag en vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur.

SOMMELSDIJK

Workshop Autisme

Suzan van Autisme Coaching Susiane geeft op vrijdag 16 februari om 9.45, 13.00 en 16.00 uur een workshop met uitleg over autisme. De volgende vragen komen aan de orde: Wat gaat er anders in het hoofd bij iemand met autisme? Wat maakt dat hij/zij op deze manier reageert? Wat is overprikkeling? Hierbij wordt gebruik gemaakt van de methodiek 'Geef me de 5 - Auti-communicatie'. De workshop wordt gegeven in verenigingsgebouw 'Vita Nova' te Sommelsdijk, de kosten voor deelname bedraagt € 15,- per persoon. Kijk voor meer informatie en om aan te melden op www.autismecoachingsusiane.nl, of bel naar 06-37184149.

Kids Care beurs

Vrijdag 2 februari is er van 16.00 tot 21.00 uur voor de tweede keer een Kids Care beurs in het Prieel van De Staver. Er is een ruim aanbod van tweedehands kinderkleding en speelgoed. De helft van de opbrengst is bestemd voor de kinderafdeling van het van Weel-Bethesda ziekenhuis in Dirksland. De organisatie vertelt: "We verklappen alvast dat de kwaliteit dit jaar erg hoog is, er is veel mooie merkkleding. Ieder uur zullen wij het aanbod aanvullen, zodat iedereen kans heeft te slagen." Naast de tweedehands kleding zijn er diverse ondernemers die hun outlet (nieuwe) kleding te koop aanbieden voor het goede doel, zoals Shoeby Fashion, Van de Ven Fashion, Van Dam Kindermode, Keyzer Shoes & Trends, Lico en Splash uit Bruinisse. Tijdens de beurs zal er een verloting plaatsvinden met mooie prijzen, gesponsord door de winkeliers van o.a. D'n Diek. Voor de kinderen is er een speciale kinderhoek met activiteiten, onder begeleiding van gekwalificeerde opvang. Het is niet mogelijk om te pinnen, dus bezoekers wordt geadviseerd om contant geld mee te nemen.

STELLENDAM

Inzameling goederen

Op vrijdag 2 februari 2018 houdt het Roemeniëcomité van de Hersteld Hervormde Gemeente te Stellendam een goedereninzameling voor Roemenië, van 18.30-19.30 uur kunnen spullen worden ingeleverd. Het inzamelpunt is in de Margrietstraat, bij de ingang van de bibliotheek. Mensen die niet in staat zijn om spullen zelf te brengen, kunnen contact opnemen met Arend Brinkman (tel. 0187-491803) of met Adrie Wandemaker (tel. 06-46091660).

Instrumentenworkshops bij de Vrolijke Fluiters

MELISSANT - Bij de Vrolijke Fluiters in Melissant zijn de laatste weken instrumentenworkshops gehouden. De blokfluitleerlingen van Vrolijke Fluiters groep 2 kregen zo de kans om kennis te maken met diverse andere instrumenten. Bij de eerste twee workshops werd door docente M. de Lange-van Buren iets verteld over de dwarsfluit, panfluit, pijperfluit, piano, harp, gitaar en klein slagwerk, waarna zij deze liet horen. Daarna mochten de leerlingen de instrumenten zelf uitproberen.

De derde workshop is gehouden in samenwerking met professioneel hoboïst de heer A.J. de Lange. Hierbij kwamen de rietinstrumenten aan bod: hobo, Engelse Hoorn, fagot, klarinet en saxofoon. Ook de viool werd tevoorschijn gehaald. Over al deze instrumenten wist de heer De Lange pakkend te vertellen en natuurlijk heeft hij ze ook bespeeld. Het leukste voor de leerlingen was dat ze het zelf konden uitproberen. Informatie over muziekles is verkrijgbaar bij fam. De Lange via tel.nr. 0187-602620 of e-mail aj-delange@kpnmail.nl. Er wordt les gegeven op blokfluit, dwarsfluit, hobo, Engelse Hoorn, fagot, klarinet en saxofoon. Tevens kunt u hier een aanvraag doen voor het stemmen van uw piano.

Snertwandeling Melissant

MELISSANT - Het is weer bijna de tweede zaterdag in februari en dat betekent dat de Melissantse Snertwandeling weer plaats gaat vinden. Op zaterdag 10 februari kunnen wandelaars weer kiezen uit 3 afstanden. Een korte afstand van 6,5 km, een middellange van 17 km en een lange afstand van 29 km. Voor elk wat wils. De routes gaan weer door het prachtige polderlandschap en andere mooie plekjes. De lange afstand gaat dit keer richting Battenoord, de organisatie hoopt dat deelnemers daar de flamingo's kunnen bewonderen. Start en finish zijn ook dit jaar weer in verenigingsgebouw de Melishof, waar lopers na afloop natuurlijk een kop heerlijke snert kunnen nuttigen. De starttijden zijn voor de 29 km van 8.00-9.00 uur, voor 17 km van 9.00-10.00 uur en tenslotte de 6,5 km van 10.00-12.00 uur. Deelnamekosten zijn € 5,- per persoon, dat is inclusief de kop snert en een leuk aandenken. Kinderen t/m 12 jaar € 2,50. Vorig jaar was het echt winters weer en hebben ruim 300 deelnemers mee gedaan. De organisatie: "We hopen dat we dat aantal ook dit jaar weer gaan halen!"

Grote belangstelling voor Winterborrel gezamenlijke ondernemers

OUDDORP – In het nieuwe restaurant Bij Marc, naast het eveneens nieuwe Landal vakantiepark aan de Westerweg te Ouddorp, hield de Vereniging van Bedrijven Goeree-Overflakkee (VBGO) donderdag 25 januari haar jaarlijkse Winterborrel. Ze organiseerde deze netwerkbijeenkomst gezamenlijk met de ondernemersverenigingen OVG en VEERO en met de VVV, alle vier aangesloten bij de Federatie Ondernemersverenigingen Goeree-Overflakkee. De VBGO vertegenwoordigt ondernemers uit alle sectoren van het bedrijfsleven op het eiland. De vereniging bedoelt, naast het stimuleren van het onderlinge contact tussen ondernemers, de belangen te behartigen van zowel de aangesloten leden als van de eilandelijke economie, maar ook de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven te bevorderen. De belangstelling voor de Winterborrel van vorige week was overweldigend. Tijdens de bijeenkomst was er voor de eilandelijke ondernemers vanzelf volop gelegenheid elkaar te ontmoeten, bij te praten en mogelijk zelfs tot zakendoen te komen. Dit alles onder het genot van een hapje en een drankje in de fraaie ambiance van deze gloednieuwe horecavoorziening. (Tekst en foto's: Hans Villerius)

Bouwcenter Esselink is 'Beste Geberit AquaClean verkoopteam 2017'

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het verkoopteam van de showroom van Bouwcenter Esselink mag zich het Beste Geberit AquaClean verkoopteam van 2017 noemen. Dit predicaat is door Geberit toegekend vanwege de vakkundigheid van de medewerkers, de uitstekende presentatie in de showroom en de doeltreffende aanpak in de verkoop.

De Geberit AquaClean douchewc wordt steeds populairder. Toiletpapier wordt overbodig, met één druk op de knop wordt de gebruiker gereinigd met water; dit is fris en hygiënisch. Steeds meer mensen kiezen voor deze wc. De populariteit uit zich onder andere in steeds meer verkoopteams in showrooms die hiermee bijzonder actief zijn. Geberit heeft daarom voor het eerst per regio een Geberit AquaClean partner genomineerd voor de verkiezing van 'Beste Geberit AquaClean verkoopteam van het jaar'. In totaal maakten ruim driehonderdvijftig sanitairspecialisten die de Geberit AquaClean adviseren en verkopen kans op de prijs. Er werden 7 bedrijven genomineerd voor de titel. Het werd een nek-aan-nekrace waarbij de verschillen flinterdun waren. Maar na uitgebreid beraad is de jury overeengekomen dat de prijs gaat naar Bouwcenter Esselink in Middelharnis. Bouwcenter Esselink verkoopt al vele jaren Geberit AquaClean douchewc's en presteert volgens de jury op alle facetten zeer goed. En steekt op het gebied van huis- en lokale evenementen net boven de andere genomineerden uit.

Van Iperen neemt bedrijfsactiviteiten Vermue over

REGIO - Per 1 februari 2018 zal Van Iperen de bedrijfsactiviteiten van Vermue Agrarische Handelsonderneming BV overnemen. Van Iperen en Vermue werken op dit moment al intensief samen op het gebied van het leveren van advies en producten voor bemesting en gewasbescherming. Na de overname zal Van Iperen de dienstverlening vanuit de vestiging aan de Watervlietseweg 22A in IJzendijke voortzetten. Jo en Marleen Vermue blijven vooralsnog actief op deze locatie om zorg te dragen voor een vloeiende overdracht.

Gouden medaille voor Albert Heijn Ouddorp

OUDDORP - Eind december 2017 heeft de Albert Heijn in Ouddorp de eerste plaats gewonnen als beste Albert Heijn franchise winkel van Zuidwest-Nederland. Deze prijs wordt toegekend door klanten die de winkel op de verschillende criteria beoordelen, zoals: Versheid van de versproducten, Beschikbaarheid van producten in de winkel, Klantvriendelijkheid van de personeelsleden en het stimuleren van gezonder eten. Op zaterdag 13 januari hebben een groot aantal medewerkers van de winkel een 'gouden' medaille in ontvangst genomen en is het team met de beker op de foto gegaan.

Handen die zoeken naar houvast

NIEUWE-TONGE - Kartrekker van het nieuwe monument in Nieuwe-Tonge was Anne-Karin Guijt-Holleman. "Ik vond het onbegrijpelijk dat de 45 slachtoffers van de Ramp die hier liggen begraven gewoon tussen de reguliere graven lagen en in feite onvindbaar waren. Er was geen enkele herkenning van de rampslachtoffers. Een massagraf met monument zoals in Oude-Tonge of een herdenkingsmuur zoals in Dirksland ontbrak in Nieuwe-Tonge. Enkel via de data op de stenen viel te herleiden waar de rampslachtoffers lagen.''

Tekst en foto's: Erwin Guijt

"Als projectgroep en dorpsraad wilden we de slachtoffers met elkaar een plek geven. Daarom is er gekozen om een omkadering aan te brengen. Het gras is weggehaald en daarvoor in de plaats kwam gravel. In de omkadering stonden toen twee rijen stenen, met de rug naar elkaar toe. Als je voor het monument zou staan, zou je alleen de voorste rij stenen zien. Verschillende nabestaanden zijn opgespoord en om toestemming gevraagd voor het omdraaien van de stenen. Alle stenen zijn toen netjes rechtgezet en de letters erop geverfd; kortom, helemaal gerestaureerd.''

Daarnaast is er voor gekozen om een monument te plaatsen. Het ontwerp daarvoor was een zoektocht. "Je wilt uitbeelden dat de mensen die daar bij elkaar begraven liggen wilden vluchten voor het water. Bestaande beelden (zoals die bij Oude-Tonge) kopiëren mag niet. Toen kwam ik in een oud boekje een afbeelding tegen met handen die zich naar de hemel uitstrekken. Dat gaf naar mijn mening de intentie weer. Smekende handen, waaruit een laatste schreeuw om hulp spreekt en waar de hoop op redding vanaf straalt. Handen die een greep doen naar het leven, die zoeken naar houvast. Maar ook handen waaruit de roep tot God om genade spreekt.''

Oerkrachten

De handen zijn bevestigd op een steen. "Die heeft eeuwen op de bodem van de Noordzee gelegen. Het geeft iets weer van de oerkrachten van de natuur. In het kleurgebruik van de steen zie je een afspiegeling van de dijken met hun gebrokenheid. Het viel me op dat het tijdens de onthulling van het beeld heel stil was; het beeld had grote impact. De handen vertellen hun eigen verhaal. Als iemand nu op de begraafplaats komt ziet diegene meteen aan het beeld welke tragedie zich daar heeft afgespeeld.''

De 140 aanwezigen zijn voornamelijk nabestaanden, die uit alle hoeken van het land zijn afgereisd om de onthulling met eigen ogen te zien. Er zijn families die met tien of vijftien man aanwezig zijn. "We hebben enkel hele dankbare reacties gehad. Soms zie je dat het bij mensen nu pas echt een plekje gekregen heeft, waar er vroeger over werd gezwegen. Nu kunnen nabestaanden verenigd in hun verdriet waardig afscheid nemen van hun familie.'' Wethouder Markwat spreekt namens de gemeente nog enkele woorden. Het gedicht van een overlevende (zie kader) wordt door een familielid voorgelezen.

Gewaardeerd

Guijt-Holleman: "Je ziet wat het met nabestaanden doet en hoe dankbaar zij zijn. Je kan hun verdriet niet wegnemen, maar je kan er wel naast gaan staan en hun een plek ter herdenking geven. Als je kijkt naar hoeveel mensen er hier naar toe zijn gekomen, wordt dat gewaardeerd. Het is heel bijzonder om daar een schakeltje in te zijn. Na er anderhalf jaar mee bezig geweest te zijn, zie je nu dat je het ergens voor gedaan hebt. En niet alleen voor hen, maar ook voor het nageslacht. Zo kun je het voor de komende generaties levend houden en doorgeven.''

KADER:

Bij het monument

Verslagen zie ik in deze handen mijn eigen handen,
Worstelend met de wilde en woeste baren,
Tot behoud van ons leven,
Dat Goddank mij met mijn ouders is gegeven.

Verwonderd dat ik hier mag staan op deze grond,
Waarin toen zovelen zijn begraven.
Wat onderscheidde mij van hen?

Waardering heb ik voor de vorm van het geheel,
Het getuigd van eerbied voor hen die omkwamen,
Van troost en begrip voor hen die achterbleven.

Dank aan allen die zich hebben ingezet om te komen tot deze sprekende gedachtenis.

A. Holleman

"Bijzonder moedig dat jullie je verhalen verteld hebben"

BATTENOORD - Tijdens de Watersnoodramp van 1953 was 82% van het eiland overstroomd. In de schuur van Camping de Grevelingen is afgelopen vrijdag het boek 'Ooggetuigen van de watersnood 1953' gepresenteerd, de auteur is historicus Willem van der Ham. Er is veel belangstelling voor de presentatie, er zijn 150 nabestaanden en andere geïnteresseerden aanwezig.

Tekst en foto: Erwin Guijt

Voorzitter van dorpsraad Nieuwe-Tonge in Bloei! Anne-Karin Guijt-Holleman bijt de spits af. "Op het eiland leeft de Watersnoodramp nog heel sterk. Honderden mensen hebben hier het leven gelaten. Het is bijzonder om zo bij elkaar te zijn en een boek over onze geschiedenis gepresenteerd te zien. Een bijzonder woord van welkom aan de vele ooggetuigen. Daarnaast is het is belangrijk dat ook de jeugd erbij betrokken wordt. Daarom geven we onder andere gastlessen op scholen.''

Vervolgens komt de auteur zelf aan het woord. Van der Ham: "Na iedere storm is er door de overheid een officieel verslag gemaakt. Zo ook na de storm van '53. Dat verslag is gebaseerd op twee bronnen: luchtfoto's en interviewverslagen. Na een zoektocht door verschillende archieven vond ik ongeveer 200 interviews met ooggetuigen en overlevenden van de ramp. Daar stond enorm veel informatie in. En veel ook niet. In het verslag staat bijvoorbeeld zelfs niet hoeveel slachtoffers er in totaal zijn gevallen.''

Daarna is het de beurt aan Liz van Duin van Rijkswaterstaat. Zij begint met een citaat van toenmalig burgemeester Van Hofwegen. Om te vervolgen: "Dit boek beschrijft gedetailleerd hoe de ramp zich heeft voltrokken. In Nederland zullen we onszelf altijd moeten beschermen tegen het water. Rijkswaterstaat werkt hier iedere dag voor.'' Nadat zij een van de eerste exemplaren van het boek heeft uitgereikt aan een ooggetuige, zingt nabestaande Hans Timmer 'Ode aan m'n moeder': een zelfgeschreven lied ter gedachtenis van zijn moeder, die is overleden tijdens de Ramp. Ook hij krijgt een boek.

Dan is het de beurt aan Commissaris van de Koning Jaap Smit. Hij benadrukt het belang van verhalen. "Voor een buitenstaander blijft de Ramp iets waar je van buitenaf naar kijkt. Door dit boek kan het verhaal van binnenuit worden verteld.'' De Commissaris bedankt de nabestaanden voor hun medewerking aan het boek: "Bijzonder moedig dat jullie jullie verhalen verteld hebben. Zo kunnen de volgende generaties het ook lezen.''

Voor de volgende spreker begint, is er een kort pianospel. Kwetsbaar rollen de tonen zachtjes door het vertrek. Een man pakt teder de hand van zijn vrouw, die verwoed in haar ogen wrijft. Ook elders wordt een traantje weggepinkt. Dan neemt burgemeester Grootenboer het woord. Ook zij begint met te vertellen dat als je de Ramp niet hebt meegemaakt, je nooit helemaal kunt weten hoe het was. Daarom vindt zij het boek een aanwinst: "De verhalen en tranen mogen niet verloren gaan.'' Tijdens jubilea, verjaardagen, etc. hoort de burgemeester veel verhalen over de Ramp. "Sommige daarvan staan mij tot op de dag van vandaag bij.'' Na haar toespraak worden er nog enkele gedichten voorgelezen.

De laatste spreker is schrijver Jan Terlouw. Hij heeft geholpen met de wederopbouw na de Ramp. De herinneringen aan drijvende dode dieren staan hem nog scherp op het netvlies. Over het boek van Van der Ham: "Dit boek gaat over mensen. Hun emoties, verhalen en handelingen mogen niet verloren gaan.'' Tot slot spreekt de auteur zelf nog enkele woorden. Hij bedankt alle mensen die aan het boek hebben meegewerkt en zich in het hart hebben laten kijken. "Zonder jullie was het boek nooit tot stand gekomen. Ik ben jullie dan ook enorm erkentelijk.''

Ooggetuigen van de watersnood 1953, Willem Van der Ham (€ 24.90), Boom uitgevers Amsterdam.

Laat Memoriam

Machiel Koert 24 mei 1940, Beije Koole 14 oktober 1940, Cornelis van Noord 14 december 1940 en Willempje Knöps 5 december 1939. Vier namen, vier verschillende geboortedata. Iets hebben ze met elkaar gemeen: hun sterfdatum is dezelfde, 1 februari 1953.

Vier klasgenootjes van mij in de zesde klas van de Openbare Lagere School in Oude-Tonge. Natuurlijk noemden wij ze niet voluit bij de naam die op hun grafsteen staat. Voor ons in de klas en voor de meester waren ze Giel, Bert, Kees en Willie. Vier lege plaatsen in de banken van ons klaslokaal. Vier lege plaatsen die ik nooit heb gezien. Immers, de zesde klas was voor de meeste kinderen het laatste jaar dat ze op de lagere school zaten. Ik kwam pas begin mei terug van ons evacuatie-adres in Brabant en 8 mei kwam ik in de eerste klas van de Openbare ULO in Middelharnis. Zou dat mede een oorzaak zijn geweest dat ik zo weinig aan deze vier slachtoffertjes heb gedacht?

Het leven ging door, er kwamen zoveel nieuwe dingen op het pad van een 13-jarig meisje. En daarna, ook daarna bleef het vaak druk op dat pad.

Tot februari 2003, toen herdacht werd dat het vijftig jaar geleden was dat het eiland Goeree-Overflakkee werd getroffen en Oude-Tonge meer dan 300 inwoners aan het water moest afstaan. Toen zag ik de stenen op het massagraf pas goed. Zag dat Bert eigenlijk Beije heette, een naam die ik niet kende, dat Willie gelijk met Sinterklaas jarig was en dat Giel maar drie weken ouder was dan ik. En ik zag hem ineens weer voor me, Gieltje met gebreide kniekousen onder zijn altijd korte broek, zelfs in de winter. En z'n steile, bijna witte haar en vrolijke blauwe ogen.

Ik zag die vier stenen en waar ik in al die vijftig jaar daarvoor niet bij stil gestaan had, dacht ik nu: -- Ze hebben nauwelijks geleefd. Nooit kunnen studeren of alleen maar een beetje "verder leren" dan de lagere school, geen baan gehad, niet verliefd geweest, noch verloofd, getrouwd en soms ook weer gescheiden. Zo kort aan het leven geroken, er nauwelijks van kunnen proeven.--

Omdat ik wel de kans kreeg, van heel veel heb kunnen proeven en nog proef en omdat het vijftig jaar duurde eer ik ten diepste besefte, dat ze maar zo kort hebben geleefd, wil ik nu hun namen noemen. De namen waarmee we elkaar aanriepen op het schoolplein: Giel, Bert, Kees en Willie.

Tannie van Eck, Oude-Tonge.

Herdenkingscantate watersnoodramp deze week twee keer uitgevoerd op Goeree-Overflakkee

Het fraaie interieur van de Hervormde Kerk te Oude-Tonge, waar zaterdag de tweede en laatste uitvoering van de Herdenkingscantate zal worden gehouden.

GOEREE-OVERFLAKKEE – In het kader van de herdenking 65 jaar Watersnoodramp wordt deze week in twee plaatsen op Goeree-Overflakkee de Herdenkingscantate van de bekende musicus Arie J. Keijzer, van het eiland afkomstig, uitgevoerd. Juist in de plaatsen waar de watersnoodramp van 1953 de meeste slachtoffers eiste, zal de cantate worden uitgevoerd: in Oude-Tonge en in Stellendam.

Tekst en foto: Hans Villerius

Arie J. Keijzer componeerde de cantate in 2001 en dirigeerde het werk in eigen persoon, eveneens in Oude-Tonge en in Stellendam, toen in 2003 de nationale herdenking van de watersnoodramp werd gehouden. Vervolgens werd de cantate om de vijf jaar ten gehore gebracht, bij herdenkingen in 2008 en 2013. En nu, bij de herdenking 65 jaar na dato, kan de Herdenkingscantate en de daarin klinkende boodschap opnieuw worden beluisterd, wederom in genoemde plaatsen.

Troost en houvast

De componist legt bij de Herdenkingscantate uit: "Het stuk is bedoeld om de mensen te herdenken die in 1953 zijn omgekomen. Daarnaast moet het vooral een troost zijn voor de nabestaanden. De cantate geeft troost en houvast. Het wijst de weg: dáár, bij God, kun en mag je je troost zoeken."
De intense beleving, emoties en gevoelens van de ontberingen die velen in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 moesten doorstaan, in uiterste pogingen het vege lijf te redden klinken erin door, maar ook het houvast dat menigeen – dwars door alle leed, angst, verlies en verdriet heen – vond in de wetenschap dat God tóch alles in Zijn handen heeft, boven het geweld van het verwoestende water staat, dat Zijn trouw nooit zal vergaan en Hij in Christus geschonken heeft dé Redder, waardoor mensen die uit Zíjn liefde leven dit in hun leven door daden van vrede mogen doorgeven.
De inhoud van de Herdenkingscantate wordt gevormd door psalmen – zowel berijmd als onberijmd – en gezangen, die door hun inhoud en door hun plaats die ze in de cantate kregen dit alles op aansprekende wijze vertolken, waarbij de harmonisaties van de muziek de rijke inhoud van de gezongen tekst nog meer laat schitteren. De koorzang wordt afgewisseld door enkele aria's, een orgelsolo en samenzang. Tijdens de uitvoering kunnen de luisteraars de gezongen teksten geheel volgen in het programmaboekje dat ze bij de ingang van de kerk mee naar binnen krijgen, zodat er tijdens het luisteren geen detail verloren hoeft te gaan.

Uitvoerenden

De cantate wordt onder leiding van dirigent Jan Bezuijen uitgevoerd door diverse koorsamenstellingen: groot koor, mannenkoor en kamerkoor; verdere uitvoerenden zijn soliste Marlotte van 't Hoff, organist Johan van Broekhoven en de slagwerkers Cees Boelaars en Jasper Breur. Het kamerkoor wordt gevormd door leerlingen en docenten van CSG Prins Maurits.
De eerste uitvoering van de Herdenkingscantate vindt volgende week donderdag 1 februari plaats in de Hervormde Kerk aan de Bosschietstraat te Stellendam, om 20.30 uur, aansluitend op de herdenkingsplechtigheid die om 18.30 begint in verenigingsgebouw De Rank bij de Hervormde Kerk.
Vervolgens wordt op zaterdag 3 februari, aanvang 20.00 uur, de cantate nogmaals uitgevoerd, in de Hervormde kerk aan de Kerkring te Oude-Tonge. Indien de gezondheid van de componist het toelaat zal dan ook Arie J. Keijzer aanwezig zijn. Iedereen is welkom, de toegang is gratis.

Blijvende herinnering aan verdronken Bommelaars op Molendijk

Van links naar rechts: Rien Bakelaar, Theo Jacobs en Jan Zuijdijk.

DEN BOMMEL – Tien mensen werden op 1 februari 1953 overweldigd door het water aan de Molendijk in Den Bommel. Zeven van hen verdronken. Op de plaats waar het drama plaatsvond is zaterdag 27 januari een herinneringspaneel voor de slachtoffers onthuld. Bijzonder was dat Theo Jacobs, de enige nog overlevende van het tiental, bij de onthulling van het bord betrokken was. Hij verrichtte de handeling samen met Jan Zuijdijk, die het initiatief nam om het herdenkingspaneel te plaatsen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

"We kunnen ons niet voorstellen wat voor drama hier heeft plaatsgevonden", zei Rien Bakelaar van de Dorpsraad Den Bommel/Zuidzijde bij het nog ingepakte bord. "In de nacht van 1 februari 1953 zijn op weg naar een veilige plaats hier tien inwoners van Den Bommel totaal verrast door het aanstormende water, vanuit de Uitslag hier achter ons, van de dijk gespoeld. Zeven van hen zijn jammerlijk verdronken, drie hebben het overleefd."

De vele aanwezigen op de Molendijk kregen ook de namen te horen. Eerst die van de verdronken bewoners: Leendert Brijs, 34 jaar, Jan Hokke, 67 jaar, Jannetje Hokke-van der Welle, 66 jaar, Dina Jannetje Verkerke, 7 jaar, Jannetje Dina Verkerke 7 maanden, Willempje Verkerke-Osseweijer, 29 jaar, en Stoffelina van der Welle-van Eck, 69 jaar. Daarna volgden de namen van de drie overlevenden: Cor Bogerman, Jan Cees Verkerke en Theo Jacobs.

De laatste onthulde samen met initiatiefnemer Jan Zuijdijk het paneel en riep de aanwezigen op om hardop met hem het onzevader te bidden. Na het blazen van de Last Post, een minuut stilte en het leggen van bloemen bij het herinneringsbord, was de plechtigheid ten einde. Althans, aan de Molendijk. In De Bommelstee kreeg het publiek nog meer te horen over de gebeurtenissen op 1 februari 1953.

Jan Zuijdijk, die de Ramp meemaakte als vijfjarige jongen, zei dat hij al langere tijd rondliep met het idee om de herinnering aan de verdronken Bommelaars op de Molendijk te markeren. "Ik voel me nu eenmaal verbonden met de slachtoffers", aldus Zuijdijk, die vlak bij de familie Verkerke woonde en het grote verdriet memoreerde dat Jan Cees moet hebben gehad nadat hij zijn vrouw en twee dochters kwijtraakte. De familie Zuijdijk had geluk: het huisje stortte, kort nadat iedereen naar buiten was gekomen en in veiligheid gebracht, in één klap neer onder de kracht van het water. "Waarom mochten wij overleven en deze zeven mensen niet? Daar krijgen we naar mijn mening nooit antwoord op, maar we hebben in ieder geval wel een paneel."

Nooit vergeten

Zuijdijk passeerde het beladen punt aan het eind van de Molendijk duizenden keren. Zo vatte het idee post om er iets te plaatsen dat de herinnering aan de slachtoffers levend houdt. "Nu is het gerealiseerd, ik ben er blij mee." Op het bord staat informatie over de gebeurtenissen, naast de tien namen. "Laten we deze mensen nooit vergeten." Op het paneel staat als illustratie van de overweldigende kracht van het water ook een foto van de ruïne die voorheen het huis van de familie Zuijdijk was.

Theo Jacobs vertelde in De Bommelstee dat hij naar het dorp ging om een auto te halen, nabij de molen terugkeerde omdat er een heel kippenhok en allerlei rommel op de dijk lag, van de dijk spoelde, weer op de kant terechtkwam en rollebollend, zonder kracht in zijn benen, zijn weg vervolgde. Hij hoorde iemand roepen in het water. Dat bleek Jan Cees Verkerke te zijn. Hij zat vast in een rol prikkeldraad. Maar Jacobs wist hem te redden en om het droge te brengen.

Tijdens de bijeenkomst klonken voorts twee gedichten en was er een expositie van schilderijen, die zijn gemaakt door een groepje dames. Zij lieten zich daarbij, op uitnodiging van de dorpsraad, inspireren door de Watersnood. Naast de zeven slachtoffers op de Molendijk telt Den Bommel nog vijf bewoners die op 1 februari 1953 verdronken. Alle twaalf staan centraal tijdens de herdenking op 1 februari. Aanvang: 19.00 uur in de hervormde kerk.

65-jarige herdenking Watersnood Nieuwe-Tonge en onthulling Namenmonument

NIEUWE-TONGE - Iedereen is welkom om op 1 februari de herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de watersnood bij te wonen. De bijeenkomst begint om 19.00 uur in de Dorpskerk. Er zal onder andere medewerking worden verleend door het Projectkoor Nieuwe Tonge, muziekvereniging Apollo, Ds. Van Assen en enkele kinderen van de basisscholen. Bij het verlaten van de kerk kunnen bezoekers een gift geven als bijdrage in de kosten voor het Namenmonument en het Herdenkingsmonument. Aansluitend aan de bijeenkomst is de stille tocht naar het monument op het Finlandplein. Daar zal de onthulling plaatsvinden van het Namenmonument. Op dit monument staan de namen en de leeftijden van alle 90 slachtoffers. Er worden kransen gelegd door wethouder Markwat namens de Gemeente Goeree-Overflakkee, door de heer Verbrugge als Honorary Consul van Finland en door de Dorpsraad. Daarna is er één minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Ter afsluiting is er een koffiemoment in Ons Dorpshuis.

Open dag Watersnoodmuseum op 3 februari

REGIO – Op zaterdag 3 februari, van 10.00 tot 17.00 uur, is de jaarlijkse open dag van Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Dit jaar, 65 jaar na de watersnood van 1 februari 1953, heeft de Open Dag een programma dat geheel aansluit bij het Herdenkingsjaar 2018, met uiteenlopende activiteiten. Zo zijn er een aantal boekpresentaties en nieuwe tentoonstellingen, maar is er vooral ook aandacht voor Verhalen over Water.

Op het programma staan onder andere een concert, Harmonievereniging Nut & Uitspanning speelt 'Forces of the Sea'. Medewerkers van de politie vertellen over het DNA onderzoek naar de vermisten van de watersnoodramp. In de verhalenbibliotheek worden korte verhalen verteld over het thema 'water'. De nieuwe tentoonstelling 'Elke schenking heeft zijn eigen verhaal' wordt in gebruik genomen. Het eerste exemplaar van het boek '1953 Het Getij en de Noordwesterstorm' wordt overhandigd en Teuntje de Haan presenteert haar boek 'Een muur van water'. Verder zijn er activiteiten voor kinderen en zijn er diverse lezingen en exposanten. Er is dus een uitgebreid programma, kijk voor alle informatie op de website www.watersnoodmuseum.nl.

Watersnoodramp 1953 in Herkingen

HERKINGEN - Donderdag 1 februari is het 65 jaar geleden dat de watersnoodramp plaatsvond. In Herkingen is deze nog nooit herdacht en daarom heeft de dorpsraad een herdenking georganiseerd.

In het dorp zelf zijn geen slachtoffers gevallen, maar te Battenoord, wat toen gedeeltelijk bij Herkingen hoorde, zijn vier personen verdronken en de schade was groot. De herdenking op 1 februari vindt plaats bij de coupure en de aanvang is om 19.00 uur. In samenwerking met de gemeente wordt er een nieuw herdenkingspaneel geplaatst bij de coupure. Nu staat er één aan de buitendijk op een onzichtbare plaats en deze is totaal verouderd.
Na afloop is er nog een koffiemoment in Ons Huis, waar u nog even kunt napraten en gedenken. Het programma ziet er als volgt uit: Welkomstwoord door André van Beek (voorzitter dorpsraad); Onthulling paneel watersnoodramp; Gedichten voorgedragen door leerlingen van de basisschool; Persoonlijk verhaal, verteld door Leen Snijder; Toespraak en kranslegging door bestuurder gemeente Goeree-Overflakkee; Eén minuut stilte, gevolgd door Taptoe; Overige krans- en bloemleggingen; Koffiemoment in Ons Huis. Een fotoavond over de ramp wordt door de dorpsraad georganiseerd in het najaar van 2018.

Open Huis Jacob van Liesveldt

REGIO - Het Open Huis op Jacob van Liesveldt afgelopen zaterdag is zeer druk bezocht. De vier verkeersbegeleiders waren de hele morgen druk bezig om de bezoekers een goede plaats te wijzen. Een speciale parkeerplaats was gereserveerd voor de oude Engelse taxi van garage Van Eendenburg. De twaalf leerlingen op de foto leidden de jonge bezoekers rond in de vrolijk gekleurde school. Meer dan 100 leerlingen van de Jacob waren aanwezig om te helpen bij de vakken. Van een workshop acrogym tot een proefje bij scheikunde, van het uitdelen van croissants bij Frans tot verklede Griekse godinnen bij het gymnasium, de leerlingen lieten alles zien en beantwoordden vele vragen. Ongeveer 260 basisschoolleerlingen brachten een bezoek met hun ouders en broers en zussen. Een rondleiding, een speurtocht of lekker zelf rondkijken in een eigen tempo, het kon allemaal. Onder de basisschoolleerlingen die de speurtocht hebben gemaakt worden vijf cadeaubonnen verloot. De winnaars staan woensdag op de website www.jl.penta.nl.

Eerste vernieuwd Zwem-ABC-diploma uitgereikt

STELLENDAM - Zwemcomplex 't Zuiderdiep in Stellendam reikte afgelopen week als één van de eerste baden in het land het vernieuwde Zwem -ABC-diploma uit. Het bood wethouder De Jong de gelegenheid het allereerste diploma uit te reiken aan Tomas Dietvorst, waarna vervolgens ook de overige deelnemertjes zich trots met het diploma in de hand voor de groepsfoto melden. De portefeuillehouder schetste het belang om bij de zwemlessen door te gaan tot dit vernieuwde diploma. Want alleen met dit zwem ABC op zak voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.

Door Jaap Ruizeveld

De Nationale Raad Zwemveiligheid heeft ieder niveau van zwemvaardigheid gekoppeld aan een diploma van het Zwem-ABC. De Zwemdiploma's A en B zijn tussenstappen naar het complete Zwem-ABC. Deze niveaus sluiten aan op de Nederlandse infrastructuur van zwemwater waar volwassenen en kinderen zwemmen.

Inhoud                                                                                                                                                

Zwemdiploma A: De deelnemer beheerst vaardigheden voor een zwembad zonder attracties. Zwemdiploma B: men beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin en een stroomversnelling en Zwemdiploma C: men beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee). Met dit diploma voldoet men dus aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.

Stichting SRGO

In zwembad 't Zuiderdiep is nu deze start gerealiseerd. Het is het plan om dit verder te introduceren en uit te rollen. Ook zwembad de Gooye en zwembad de Staver zijn actief met deze vernieuwing. Dat houdt in dat binnenkort ook daar de kinderen afzwemmen voor het vernieuwde Zwem- ABC.

"Het eiland groeit, maar moet wel blíjven groeien!"

GOEREE-OVERFLAKKEE – Nadat de provincie Zuid-Holland in 2012 Goeree-Overflakkee aangemerkte als krimpregio, heeft het eiland alles op alles gezet om krimp om te buigen tot groei. Rabobank Het Haringvliet, ondernemers, de gemeente, het onderwijs, de zorg, gezamenlijk sloegen ze er de handen voor ineen. Zo kwamen als regionale economische strategie het Smart Water project en als eilandelijk zorginnovatieproject Paulina.nu tot stand. Van krimpregio werd het eiland anticipeerregio. En aangetoond werd dat, wil krimp veranderen in groei, op het eiland de economie toenemen, er een hoogwaardige werkgelegenheid kunnen ontstaan en de zorgvoorzieningen er in stand gehouden kunnen worden het aantal inwoners moet stijgen. Daar werd dan ook vol op ingezet, om een vitaal eiland te hebben en te houden. En met succes: Goeree-Overflakkee groeit weer. De cijfers laten het onomstotelijk zien. Maar om die groei gaande te houden vraagt eveneens een niet aflatende inzet op alle fronten, zo geeft Stichting Wonen op Goeree-Overflakkee thans richting alle betrokken partijen aan. Met enige zorg zelfs. Lees meer hierover in een artikel in onze (abonnee-)editie van aanstaande vrijdag 2 februari.

Toneelvoorstelling 'De actualiteit van Arminius'

SOMMELSDIJK - Op 6 februari wordt er een toneelvoorstelling gehouden over 'De Actualiteit van Arminius'.

"Om Arminius tot leven te wekken, duik je in de geschiedenis, in de wereld waarin hij opgroeide, zijn predikant- en hoogleraarschap vervulde. En waarin hij in conflict kwam met zijn collega Gomarus. Het blijkt een wereld vol tegenstellingen, oorlogsgeweld en gevaar, maar ook van subtiele politieke, religieuze en wetenschappelijke nuances. Het 'beroemd/berucht' geworden conflict tussen Arminius en Gomarus ging in eerste instantie over de voorbeschikking. Heeft God alles voorbeschikt of heeft de mens invloed op zijn eigen leven? Predestinatie lijkt een gedateerd onderwerp, maar wie de verhitte discussies volgt n.a.v. Swaab's boek 'Wij zijn ons brein' weet beter. Wij worstelen vandaag nog steeds met de vraag in hoeverre wij over een vrije wil beschikken. Of zijn wij het resultaat van toeval, milieu of genen?" aldus de organisatie.
"In het 17e eeuwse conflict tussen Arminius en Gomarus schuilt nog een actueel thema. Aanhangers van Arminius waren 'rekkelijk', die van Gomarus 'precies'. Wat betekent 'rekkelijk' nu, in een tijd van toenemende polarisatie, waarin de verworvenheden van de verlichting ter discussie staan, hoe kun je enerzijds sterk afwijkende opvattingen accepteren en waarderen, anderzijds opkomen voor waarden die jij essentieel acht voor een menselijke samenleving? Sommigen leven in hun absolute eigen gelijk: andersdenkenden of -gelovigen worden als gesprekspartner uitgesloten, zijn niet de moeite van het gesprek waard. Wat betekent dan tolerantie, 'rekkelijkheid'?
Ingrediënten van deze vertelvoorstelling zijn verhalen, geschiedenis en muziek. Naast de maker, acteur Marijke Broekhuijsen, werken mee: Erik Raaijman en Jaap van Kampen. Marijke Broekhuijsen is acteur en cultuurpedagoog. Erik Raaijman is musicus en Jaap van Kampen socioloog".
De avond wordt gehouden in de Remonstrantse Kerk op dinsdag 6 februari. De kerk aan de Voorstraat 35 in Sommelsdijk is open vanaf 19.30 uur. De aanvang van de voorstelling is 20.00 uur. De entree is gratis.

Eilandelijke wedstrijdzwemmers goed op dreef

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zaterdag 27 januari hebben ca. 35 jonge wedstrijdzwemmers van de gezamenlijke zwemverengingen van Goeree-Overflakkee de tweede wedstrijd gezwommen van het KNZB-Miniorencircuit in Barendrecht. Er werden ca. 40 ereplaatsen behaald, ondanks dat het voor velen hun eerste officiële wedstrijd was. Er werd in twee categorieën gezwommen, te weten volgens het Swimkick reglement en in de reguliere Miniorencategorie.

In de 'Swimkick categorie' voor beginnende wedstrijdzwemmers staat de kennismaking met wedstrijdsport centraal. Er werden door debuterende Swimkick-zwemmers afstanden van 25m en 50m gezwommen en vele medailles gewonnen. In de categorie 'Minioren', werd officieel conform de KNZB reglementen gezwommen. Hier waren de medailles voor Dominique Overduin op 400m vrij (1e in 5.59.77) en Thalia Meijer (2e in 6.14.02). Op 100m schoolslag waren de rollen precies omgekeerd en won Thalia Meijer (1.36.28) gevolgd door Dominique Overduin (1.38.74) als 2e. In andere leeftijdsgroepen waren er op 100m schoolslag gouden medailles voor Laurens Kalle (1.27.91) en Meyke van Nimwegen (1.41.09), evenals op de 100m vrij voor Laurens Kalle (1.08.05) en de 50m vlinderslag voor Meyke van Nimwegen (39.84). Op de 50m vlinderslag waren Daphne v.d. Slik en Rosa Gerrits resp. 2e (41.71) en 3e (55.09). Daphne v.d. Slik werd ook nog 3e op 100m schoolslag (1.56.41). Bij de jongens waren er 1e en 2e plaatsen op 50m vlinderslag voor resp. Floris Tanis (36.08) en Luuk Voogd (42.55). Op 100m schoolslag won Floris Tanis goud (1.32.80) en was het brons voor Luuk Voogd (1.46.47). Roan Klink zwom op 50m vrij naar de 2e plaats (39.82) en won overtuigend de 100m rugslag (1.43.81). Daphne van Dam werd 2e op 50m vrij (45.16).

In de slotestafette 4x50m vrij zwommen Meyke van Nimwegen, Floris Tanis, Thalia Meijer en Laurens Kalle naar de 1e plaats (2.11.15) en was er een verrassende 3e plaats voor Daphne v.d. Slik, Rien Mackloet, Dominique Overduin en Luuk Voogd (2.32.19).

Vrijdag in de krant

Oude boerderijen op Goeree