info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

16 augustus 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 16 augustus 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Eerste Groene Kerk van het eiland doet mee aan de Omloop

Op het dak van verenigingsgebouw Bij de Bron liggen sinds het voorjaar 24 zonnepanelen. 

DEN BOMMEL – Wandelen is beter dan autorijden. Voor je lichaam én voor het milieu. Daarom doen twee teams van de Hervormde Kerk in Den Bommel mee aan de Omloop, die vrijdag 19 augustus begint in Middelharnis. Twee estafetteploegen van drie personen – met een team van vier begeleiders – verschijnen duidelijk herkenbaar aan de start. De deelnemers dragen een shirt met het logo van de Groene Kerk.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

"Wij zijn de eerste en tot nog toe enige Groene Kerk op Goeree-Overflakkee", zegt Jan Meinster, scriba van de kerkelijke gemeente én Omloop-deelnemer. "Er zijn vijftig kerken op het eiland. We hopen dat er meer zullen aanhaken. Tijdens de Omloop promoten we het door ons te laten zien als Groene Kerk."
Groene Kerk, een programma van Kerk in Actie en Tear, is een landelijk initiatief om kerken enthousiast te maken concrete duurzame stappen te zetten. In heel Nederland zijn er momenteel 97 Groene Kerken. Ze hebben een bordje naast de toegang met het logo.
"Groene Kerk is geen keurmerk. Er komt geen commissie langs die een oordeel komt vellen", vertelt Meinster. "Je bent Groene Kerk als er intenties zijn om je groen en duurzaam in te zetten. Dat kan bijvoorbeeld blijken uit de stroomvoorziening, de verlichting, de koffie de je als kerk schenkt en andere producten die je gebruikt, maar ook uit de prediking: staat de predikant af en toe stil bij hoe we met de schepping horen om te gaan?"

Zonnepanelen

Vorig jaar wist de Hervormde Kerk in Den Bommel via een actie van Deltawind vier zonnepanelen binnen te halen. Die liggen nu op het zuidelijke dak van het verenigingsgebouw Bij de Bron, samen met twintig zelf aangeschafte panelen.

Lees verder op pagina 6.

Schippers voeren actie tegen maatregelen van Brussel

Goereese kotters tijdens Vlaggetjesdag vorig jaar op een archieffoto.

STELLENDAM – Een groot aantal vissersschepen voert zaterdag 27 augustus actie tegen een reeks maatregelen die met name vanuit Brussel worden opgelegd. Ze varen met schepen uit o.a. de havens van Stellendam, Scheveningen, Urk, Vlissingen, Texel/Den Oever dan de Nieuwe Waterweg op naar Rotterdam. Schippers van een tiental visserskotters kunnen daar het gesprek aangaan met het publiek, folders verspreiden en - zo wordt gemeld - gebakken vis uitdelen. De GO 1,20, 22, 23,37,38, 44 en 48 en de OD 1 en 6 maken naar verwachting deel uit van de vloot die haar oorsprong heeft in een gebied van Arnemuiden (ARM), Harlingen tot Texel (TX). De branche heeft recent in Urk de stichting Eendracht Maakt Kracht (EMK) opgericht om het imago van de Nederlandse visserij op te poetsen.

Door Jaap Ruizeveld

De leden van de actiegroep voelen zich in het nauw gedreven. Zij vrezen van grote delen van de zee verdreven te worden bij de plaatsing van windmolenparken en het gesloten verklaren van gebieden voor de visvangst. De regels zijn verscherpt en er zijn steeds minder plekken waar nog kan worden gevist op de Noordzee. Met de actie wil de visserijbranche publiek en politiek laten zien dat het ernst is.
Een doorn in het oog is ook de zogenoemde aanlandplicht. Deze Europese regel bepaalt dat vissers de bijvangst niet meer overboord mogen zetten. De bedoeling van de regel is dat de vissers maatregelen nemen om de bijvangst zoveel mogelijk te beperken.

Hennepkwekerij bij haven

STELLENDAM - Vorige week dinsdagavond is er bij toeval een hennepkwekerij ontdekt in een leegstaand pand aan de Buitenhaven van Stellendam. Bij een brand in één van de loodsen opende de brandweer het naastgelegen pand om de brand te kunnen bestrijden. Hierin werd een professionele hennepkwekerij aangetroffen. Er zijn honderden planten vernietigd, de politie heeft geen aanhoudingen verricht.

Vooraankondiging bidstond

GOEREE-OVERFLAKKEE - Stichting RealTime organiseert al vijf jaar jongerenavonden Goeree-Overflakkee (zie www.realtimego.nl). Op initiatief van de stichting zal er (o.a. daarom) een bidstond gehouden worden op donderdag 29 september.
Deze bidstond is bedoeld "om ons te verootmoedigen voor God", aldus de organisatie. Iedereen is welkom, jong en oud. Sprekers uit verschillende kerken zullen een bijdrage leveren aan de avond: De opening wordt verzorgd door ds. J.C. Breugem uit Sommelsdijk. Verder werken de volgende predikanten mee: ds. A. van Wijk, Herkingen; ds. G.R. Procee, Middelharnis; ds. A. ten Brinke, Goedereede en ds. C. van den Berg, Ouddorp,
De volgende thema's komen aan bod: moreel verval, geweld in de wereld/christenvervolging, Israël/wederkomst van de Heere Jezus Christus, generatie op generatie (opvoeding, jongeren, ouders, etc). De bijeenkomst wordt gehouden in de Hervormde Kerk van Sommelsdijk en begint om 19.45 uur.

2 / 18

Agenda

Woensdag 17 augustus

DIRKSLAND – Huttendorp en rommelmarkt bij speeltuin De Flierefluiter.
GOEDEREEDE – Vakantie Spel Week. Van 9.30 tot 12.00 uur voor kinderen van groep 1-7. Kinderen vanaf groep 7 zijn welkom om 18.30 uur.
MELISSANT – Huttendorp op het speelveldje, van 9.30 tot 16.30 uur.
SOMMELSDIJK – Vakantie Bijbel Feest bij het Edudelta College in de Schoolstraat, van 10.00 tot 15.00 uur voor basisschoolleerlingen.
OUDE-TONGE – Vakantie Bijbel Club in de tent aan de Melkweg. www.vbcoudetonge.nl.

Donderdag 18 augustus

DIRKSLAND – Huttendorp bij speeltuin De Flierefluiter, gratis voor alle basisschoolleerlingen.
GOEDEREEDE – Vakantie Spel Week. Van 9.30 tot 12.30 uur voor kinderen van groep 1-7. Kinderen vanaf groep 7 zijn welkom om 15.00 uur.
MELISSANT – Huttendorp op het speelveldje, van 9.30 tot 16.30 uur.
OUDDORP – Kwart marathon, een parcours van 10.55 kilometer rondom Ouddorp. Start om 19.30 uur bij de MFG Dorpstienden. Deelname kost € 5,- per persoon.

Vrijdag 19 augustus

DIRKSLAND – Huttendorp bij speeltuin De Flierefluiter, gratis voor alle basisschoolleerlingen. Er is een vreugdevuur als afsluiting.
MELISSANT – Huttendorp op het speelveldje, vanaf 9.30 uur. Vanaf 17.00 is de afsluiting met een vreugdevuur.
MIDDELHARNIS – Start van de Omloop om 19.00 uur op het Diekhuusplein. Kijk voor meer informatie op www.dewandeltocht.nl.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.
TIENGEMETEN – Zomerfestival Terug naar Tiengemeten. www.terugnaartiengemeten.nl.

Zaterdag 20 augustus

ACHTHUIZEN - Tentoonstelling Huisvlijt in de voormalige boerderij De Ouwe Stee. Het adres is De Ouwe Stee, Schaapsweg 25 in Achthuizen. Van 10.00 tot 16.00 uur. De entree is € 1,50 per persoon.
GOEREE-OVERFLAKKEE – De Omloop, met verschillende wandeltochten en kinderactiviteiten. Kijk voor meer informatie op www.dewandeltocht.nl.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
OUDDORP – Zaterdagmorgen inloopconcerten. Orgelbespelingen door predikanten en organisten. Aanvang 11.00 uur. Collecte bij de uitgang. Organist: ds. C.J. Droger.
OUDDORP - Zomermarkt HHG, van 9.00 tot 15.00 uur aan de Hazersweg 77.
OUDDORP – Samen Zingen. 'Uurtje samen zingen' van Psalmen en Johannes de Heer-liederen. Allen hartelijk welkom, van 19.30-20.30 uur in de Doopsgezinde Kerk.
TIENGEMETEN – Zomerfestival Terug naar Tiengemeten. www.terugnaartiengemeten.nl.

Dinsdag 23 augustus

OUDDORP – Zomertour van Tesla op de Mekkerstee.

Naar de Noordkaap voor het goede doel
Linda en Marco zijn op zoek naar sponsors

DEN BOMMEL – Ruim zevenduizend kilometer autorijden: heen en weer naar de Noordkaap, het noordelijkste puntje van Noorwegen. Linda Manzaneque en Marco van der Hoeven uit Den Bommel gaan het doen. Voor het goede doel. Ze hopen als deelnemers van de Noordkaap Challenge minimaal 2.000 euro in te zamelen. Geld dat bestemd is voor het tegengaan van longontsteking bij kinderen wereldwijd.

Door Kees van Rixoort

Longontsteking bij kinderen is volgens het Rode Kruis een stille ramp. Je hoort en leest er weinig over, maar in de tussentijd gaan er 900.000 kinderen per jaar dood aan deze ziekte. Elke 35 seconden een kinderleven… Om wat aan deze stille ramp te doen, zamelt het Rode Kruis geld in via de bekende actie Serious Request van 3FM. Het Glazen Huis, het actiecentrum van Serious Request, staat dit jaar in Breda.
Teams die aan de Noordkaap Challenge meedoen, brengen minimaal 2.000 euro in het laatje. Vorige week stond de teller op 45 ingeschreven teams. Linda en Marco vormen samen Team 100. Ze schreven zich vorig jaar als eerste in. Samen met de andere teams vertrekken ze op 7 december vanaf het Mediapark in Hilversum naar het hoge noorden. Op 19 december hopen ze te finishen bij het Glazen Huis in Breda.

Sponsoracties

"Een heel mooi doel, kinderen met longontsteking helpen", vinden Linda en Marco het door het Rode Kruis geselecteerde goede doel. Inmiddels hebben ze een flyer gemaakt, een Facebookpagina aangemaakt en de basisscholen op Goeree-Overflakkee aangeschreven met de vraag of de kinderen sponsoracties willen houden. "Een sponsorloop, cakejes bakken, auto's wassen – dat soort acties. Alle beetjes helpen. Ideeën zijn welkom", zegt Linda. "Tijdens de rit naar de Noordkaap zelf kunnen sponsors, familieleden, vrienden en collega's ons opdrachten geven, die ook geld opbrengen. Als we terug zijn, wordt alles opgeteld en moeten we dus minimaal 2.000 euro bij elkaar hebben gereden."

Marco heeft in het verleden wel vergelijkbare tochten door de Afrikaanse woestijn gemaakt, onder andere in Tsjaad, Soedan, Ethiopië en Niger, om hulpgoederen rond te brengen. Samen met Linda is hij ook in zuidelijk Afrika geweest met een 4x4: Namibië, Zuid-Afrika en Botswana. Enige ervaring in het rijden van lange stukken onder barre omstandigheden is er dus wel. "Het wordt best pittig", zegt Marco. "De temperatuur is daar min 20, het is de hele dag schemerig en om halfdrie 's middags wordt het al donker. Dat is al een challenge op zich. We rijden 7.200 kilometer in dertien dagen tijd, volgens een vaste route. Waarschijnlijk gaan wij met onze VW Golf. Daar moeten winterbanden onder. We nemen sneeuwkettingen mee en er zijn andere vloeistoffen nodig bij die lage temperaturen. De organisatie raadt aan om ook een extra accu mee te nemen."

Linda hoopt het noorderlicht te zien, daar in het noorden van Scandinavië. "Mijn hobby is fotografie", zegt ze veelbetekenend. "Maar de kinderen zijn onze drijfveer. Longontsteking op jonge leeftijd is echt een stille ramp. Daar hopen we iets aan te gaan doen."

Wie Linda Manzaneque en Marco van der Hoeven wil sponsoren of ideeën heeft voor het inzamelen van geld voor het goede doel, kan een e-mail sturen naar maxencoco@hotmail.com. Daarna nemen Linda en Marco contact op.

Kiters zetten zich in voor kinderen

Roderick Pijls (rechts) en Robin Oudshoorn willen kinderen laten ontspannen op het strand.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het Facebookbericht werd 500 keer gedeeld en bereikte ruim 80.000 mensen. Roderick Pijls had zelf niet verwacht dat er zoveel interesse zou zijn voor de Fun Dag waarbij kinderen gratis kunnen sporten op de Brouwersdam. Het doel is om kinderen waarbij er thuis geen financiële middelen zijn om te sporten een hele dag plezier te laten beleven. "We willen dat kinderen de hele dag met een lach rondlopen."

Door Martijn de Bonte

Roderick woont in Middelharnis, maar reist als professioneel kitesurfer over de hele wereld om zijn sport te beoefenen. "Ik kom op veel mooie plekken, maar ik zie ook veel armoede. Daarom wil ik graag iets terug doen voor de wereld. Wij kunnen niet de wereld veranderen, maar wel iets goed doen." Samen met vastgoedmanager en fervent kitesurfer Robin Oudshoorn uit Egmond aan Zee bedacht hij tijdens een barbecue het concept voor een sportdag op het strand voor kinderen in een moeilijke situatie.

Plezier met wind

"Wij leven voor het kitesurfen. Het is een uitlaatklep. Vroeger zat ik op hockey, dat is ook een mooie sport. Maar op het water kan je alles zelf bepalen. Niemand vertelt waar je naartoe moet gaan, je bent alleen met de elementen van de natuur. Veel mensen zien de wind als iets vervelends waar ze op de fiets tegenin moeten trappen. Maar je kunt heel veel plezier hebben met de wind."

"Kinderen kunnen vanaf 10 jaar leren kitesurfen. Het materiaal wordt steeds beter, waardoor kiten heel veilig is. Het is niet moeilijk om aan te leren, maar een goede instructeur is belangrijk. In Brazilië heb ik kinderen van vijf jaar zien kiten. Het lastigste punt is om het vliegeren te combineren met het varen op het surfboard. Eigenlijk moet het besturen van de kite automatisch gaan, net als het schakelen in de auto." Roderick helpt nog een misverstand uit de weg: "Kiten is net zo goed een vrouwen- als een mannensport, mijn vriendin is ook professioneel kitesurfer."

Beachgames

Tijdens de Kids Fun Dag gaan de kinderen het water op om te suppen, daarna wordt er gevliegerd met powerkites. Na de lunch, die wordt gesponsord door Natural High, zijn er verschillende beachgames, zoals touwtrekken en beachvolleybal. En de reddingsbrigade komt vertellen over zeehonden, zwemmen en nog veel meer. "We hopen dat de kinderen vol energie aankomen en na afloop in de auto in slaap vallen."

Kopje koffie

Met het organiseren van de dag willen de mannen ook laten zien dat het mogelijk is om naast een fulltime baan iets te doen voor een ander. "Al ga je maar een kopje koffie drinken bij iemand."

Binnenkort is de eerste dag waarbij 30 kinderen komen sporten bij Natural High. Aanmelden is niet meer mogelijk, de deelnemers zijn al geselecteerd. Het tweetal wil in de toekomst nog vaker evenementen voor kinderen organiseren. "Ik hoop dat de kinderen over tien jaar zeggen: 'Weet je nog toen op de Brouwersdam, dat was echt geweldig'."

Najaarscursus Muziek met Dreumesen/Peuters

MIDDELHARNIS - De najaarscursus Muziek met Peuters gaat dinsdag 30 augustus weer van start voor ouders met kinderen van 1 tot 4 jaar.

Ouders/verzorgers zijn van 9.30-10.30 uur van harte welkom in de speelzaal van OBS D'n Tuun, aan de Prinses Marijkestraat 1 te Middelharnis, om met hun (oppas-) of (klein)kind samen plezier in muziek te beleven. De eerste les op dinsdag 30 augustus is een gratis proefles. Het gaat om een cursus van 6 weken, waarbij de kinderen muziek maken met ritme-instrumenten en andere materialen, bewegen op muziek, zingen en luisteren naar bekende en nieuwe liedjes. Op deze manier wordt uw kind op alle ontwikkelingsgebieden gestimuleerd. De kosten bedragen € 45,- voor 6 lessen. De cursus gaat door bij minimaal 5 aanmeldingen.
Docente Angelique de Boer (LIEK van muzLIEKtiviteiten) heeft sinds 2010 diverse muziekprojecten voor jonge kinderen gedaan, waaronder Muziek met Peuters. Voor meer informatie, zie www.muzliektiviteiten.nl. Opgeven kan via info@muzliektiviteiten.nl onder vermelding van naam en geboortedatum van uw kind.

Erwin Harmes en Laurey van den Berge winnen in 32e Strandloop

De kopstukken van de wedstrijd kort na de start. Rechts Harmes en Akershoek, links De Geus en Van Beusichem.

OUDDORP - Vrijdag 5 augustus werd in Ouddorp de 32e Bloemfontein Strandloop georganiseerd door AV Flakkee. Deze loop staat bekend om de schitterende natuur op de Kop van Goeree, ruim 300 lopers genoten op deze mooie zomeravond van het fraaie parcours over 5 of 10 km waarbij Erwin Harmes en Laurey van den Berge zich de sterkste toonden op de langste afstand.

Vorig jaar was het podium op de 10 km geheel Flakkees met David Bouman als winnaar. De kans dat dit succes geëvenaard zou worden werd stevig verkleint toen Erwin Harmes uit Middelburg zich aan de start meldde. Twee dagen eerder werd hij nog tweede in de Boulevardloop Vlissingen. "Ik ben daar goed van hersteld en dus ga ik voor de overwinning hier", aldus Harmes die altijd vol strijdlust aan de start verschijnt. Zijn grootste opponent was Marco Akershoek, de prof-triatleet was speciaal voor deze wedstrijd afgereisd naar zijn geboortegrond. "Als het uitkomt loop ik graag op Flakkee, en heb hier vaker meegedaan maar dan de 5km, dus ik ben benieuwd wat ik kan op de tien". En zo schoot Andre van den Nieuwendijk namens de hoofdsponsor de lopers om 19.30 weg vanaf strandtent de Zeester.

Al in de eerste kilometer was er schifting. Timo de Geus (Spirit) en Christiaan van Beusichem (Numansdorp) gingen hard van start, beide heren liepen de 5 km en uiteindelijk toonde van Beusichem zich de sterkste door te winnen in 16.10, De Geus werd tweede in 16.47 en Edwin Stolk was de eerste Flakkeese loper op de derde plaats in 18.24. Intussen was de strijd op de 10 km in volle gang, Harmes was als een komeet gestart en raasde met dik 19 km/h over de duinpaden richting de Kwade Hoek. Hij had blijkbaar geen schrik van het feit dat het parcours richting het slot alleen maar zwaarder wordt. Akershoek was de enige die in het spoor van Harmes kon blijven. Daarachter volgde een drietal met Erwin Poldervaart (Pallas93), David Bouman en Ricardo Sint Nicolaas namens AV Flakkee. Net voordat de lopers begonnen aan het onverharde pad viel vooraan de beslissing, Akershoek kon het tempo van Harmes niet langer volgen en loste. In de achtervolgende groep moest Bouman eraf, halverwege noteerde hij 16.43 en lag daarmee 13 sec. achter op Sint Nicolaas en Poldervaart die er met 16.30 op de eerste 5 km een harde koers van maakten. Eric Wolfert (Flakkee) was iets behoudender gestart en lag op de zesde plaats, met 17.15 klokte hij een goede doorkomst, maar de vraag was of hij zijn voorgangers nog kon bedreigen.

Het tweede deel is in vergelijking met het eerste een stuk zwaarder, de graspaden tussen km vijf en acht vormen een moeilijke inleiding op de afsluitende 2 km over het mulle zand. Harmes bleef goed tempo maken en ging met een riante voorsprong het strand op, zijn zege kwam niet meer in gevaar en na 33.38 kwam hij als eerste over de finish. "Ik heb genoten van het parcours, er zit veel uitdaging in en ik ben blij met de overwinning". Akershoek kende een zwaar slot, maar wist zijn tweede plaats te behouden, hij finishte na 35.13 en bleef daarmee uit de greep van Poldervaart die derde werd in 35.27. Bouman liep een sterke finale en was met 35.38 sneller dan zijn winnende tijd van vorig jaar. "Nu wordt ik vierde, de concurrentie was erg sterk vandaag, ik heb goed gelopen en heb genoten van de strijd". Sint Nicolaas werd vijfde in 36.13 en wist daarmee nog net uit de greep van Wolfert te blijven die op het strand veel terrein had goedgemaakt en na 36.19 als zesde finishte. Laurey van den Berge pakte bij de dames de overwinning, ondanks dat ze weinig tegenstand had deed het niet af van haar prestatie, als 17e overall liet ze heel wat mannen achter zich en met 39.54 noteerde ze een goede tijd. Ook bij de jeugd werd goed gepresteerd, Thom Tieleman won de 500m in 1.38 en bleef Milan Kooijman 1 sec. voor. Marit van Groningen won bij de meisjes in 1.52.

Wedvluchten PV De Reisduif

SOMMELSDIJK – Hieronder volgen de uitslagen van twee wedvluchten van PV De Reisduif, Sommelsdijk.

J32 Pointoise, 13-08-2016; gelost: 10.31 uur; deelnemers: 7; Duiven: 184; Weer: wzw.

P. van Moort (13/38) 1 7 11 17 18 23 25 35 36 38 42 43 46; Comb. v.d. Sluys (12/23) 2 6 8 9 13 14 15 27 28 29 32 40; J. van Alphen (8/28) 3 4 12 19 30 31 33 34; Yvonne en Cor Kleijn (1/10) 5; Appel Vis van Heemst (3/35) 10 21 24; M.A. van Nimwegen (5/22) 16 20 22 37 41; J. de Blok (4/28) 26 39 44 45

N32 Oudenaarde, 13-08-2016; gelost 9.00 uur; deelnemers: 14 Duiven: 409; Weer: wzw.

Verburg-Hoekman (15/96) 1 2 3 25 30 49 50 66 69 77 88 93 98 99 102; J. van Alphen (13/32) 4 5 17 19 31 33 39 67 74 92 94 97 100; J. de Blok (12/18) 6 10 15 34 35 41 46 59 73 75 85 95; P. van Moort (12/18) 7 8 9 13 14 20 21 29 56 57 86 87; M.A. van Nimwegen (8/10) 11 22 43 63 65 83 101 103; H. Rosmolen (2/64) 12 82; Yvonne en Cor Kleijn (16/30) 16 23 24 28 36 37 38 40 42 47 51 58 71 72 76 78; J.K. Hoekman (5/28) 18 60 61 79 80; Comb. v.d. Sluys (10/15) 26 27 32 45 52 53 55 64 68 81; C. Looy (9/20) 44 48 54 62 70 84 89 90 91; Appel Vis van Heemst (1/37) 96.

"Duurzaamheid en christelijke identiteit, dat is een natuurlijke koppeling"

Vervolg van de voorpagina

De 24 zonnepanelen, in het voorjaar geplaatst met veel inzet van vrijwilligers uit de kerkelijke gemeente, brengen meer dan voldoende stroom op. Daarmee is de kerk zelfvoorzienend.

Maar er gebeurt meer op duurzaam gebied. Annelies van den Hoek, beheerder van Bij de Bron én commissielid Groene Kerk: "Pas hebben we alle lampen in het verenigingsgebouw vervangen door ledlampen. We nemen al jaren groen gas af, schenken duurzame koffie en doen aan recycling van mobiele telefoons en brillen. We proberen zo veel mogelijk bewust om te gaan met de schepping. Dat begint bij jezelf: waar komen de tomaten vandaan die je koopt, bij de landwinkel of uit Spanje? Etiketjes lezen, daar gaat het om."

Volgens Meinster en Van den Hoek groeit de bewustwording. "Stapje voor stapje komen we verder." Een stapje was bijvoorbeeld de aanmelding van de kerk als lid van Deltawind. Volgende stappen zijn wellicht het kritisch toetsen van de bestemming van spaargelden en beleggingen, de isolatie van het kerkgebouw en het verduurzamen van de verlichting in het kerkgebouw zelf en buiten. Een mogelijke vervolgactie is om overtollige stroom van de zonnepanelen beschikbaar te stellen via laadpalen.

Maar eerst de Omloop. Kerken op het eiland: let op de estafetteteams van Hervormd Den Bommel. Zie aan hun shirts waar ze voor staan als het om duurzaamheid gaat. Zie ook dat ze zelf water meenemen voor onderweg. De plastic bekertjes laten ze liever staan. "Ik ben al een tijdje tegen de wegwerpmaatschappij", zegt Annelies van den Hoek. "Je kunt best veel doen. Voor het donkere gedeelte tijdens de Omloop hebben we knijpkatten bij ons, zonder batterijen…" Het is maar een voorbeeld. Dit is de basis: "Duurzaamheid en christelijke identiteit, dat is een natuurlijke koppeling. Je hebt de aarde gekregen om voor te zorgen. Dat moet je op een goede manier doen."

Meer informatie over Groene Kerk: www.groenekerken.nl.

Sursum Corda start repetities

DIRKSLAND - Donderdag 18 augustus start het koor Sursum Corda weer de repetities.

Het koor staat onder leiding van dirigent Kees Villerius. Er wordt gestart met het instuderen van liederen voor een concert op 8 september 2016 in de Hervormde Kerk, dit staat in het kader van 600 jaar Dirksland. Hier werken verder aan mee gemengd koor Excelsior en Woord en Kunst. Anton Weenink zal de avond muzikaal begeleiden. De avond zal gepresenteerd worden door Greta Lugtmeier. Woensdag 12 oktober 2016 verzorgt het koor een zangavond in Nieuw Rijsenburgh en het jaarlijkse kerstconcert op 16 december 2016 in de Hervormde Kerk. Het koor repeteert van 19.30 tot 21.30 uur in verenigingsgebouw Onder de Wiek aan de Ring. Nieuwe leden zijn van harte welkom een repetitieavond bij te wonen. Voor meer inlichtingen kunt u bellen naar de secretaris, tel.nr. 0187-601455.

Huttendurp Stellendam 19 en 20 augustus

STELLENDAM - Ook dit jaar wordt er voor de kinderen van Stellendam weer een huttendurp georganiseerd. Dit zal plaatsvinden op vrijdag 19 en zaterdag 20 augustus op het terrein van de ijsvereniging te Stellendam aan de Eendrachtsweg.

De aanvang van het evenement is vrijdag 10.00 uur, vanaf 9.30 uur is er nog de mogelijkheid om in te schrijven. Voorinschrijvingen lopen t/m 17 augustus. Inschrijven kan via het uitgedeelde inschrijfformulier, via de site www.vos-web.nl of via de mail vos2008stellendam@gmail.com. Kinderen van 6 jaar of jonger zijn ook van harte welkom, maar onder begeleiding van een volwassene (18 jaar of ouder).
Naast het bouwen van de hutten geeft de organisatie de mogelijkheid om van vrijdag op zaterdag een nacht in de hut te slapen. Tevens zal er op vrijdagavond weer een bezoek gebracht gaan worden aan zwemcomplex 't Zuiderdiep en zal op zaterdag om 16.00 uur het durp traditioneel in vlammen opgaan.

De kosten voor het evenement bedragen voor leden van de vereniging € 10,- en voor niet-leden € 15,-. (Hiervoor ontvangt een deelnemer: eten, drinken en versnaperingen voor twee dagen en verschillende activiteiten, waaronder zwemmen, springkussens en een schuimparty). Als deelnemer hoef je alleen een hamer en eventuele zwem- en/of slaapspullen mee te nemen.

Op een dag zoals het huttendurp wordt veel hout gebruikt. Heeft u hout nodig? Dan kunt u op zaterdag 20 augustus vanaf 14.00 uur gratis hout afhalen op het bovengenoemde adres.

Voor vragen, neem gerust contact op met de organisatie via bovenstaand e-mailadres.

"Graag willen wij via deze weg ook van de gelegenheid gebruik maken om al onze sponsoren en vrijwilligers te bedanken voor hun bijdrage aan het huttendurp 2016 te Stellendam!" aldus de organisatie.

Streekmuseum zoekt Streekparels

SOMMELSDIJK – Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee in Sommelsdijk timmert aardig aan de weg, bijvoorbeeld met het vertellen van het verhaal van de ontstaansgeschiedenis van Goeree-Overflakkee en de overstromingen. Maar dat kost natuurlijk ook geld. In een tijd dat het museum meer huur moet gaan betalen, zijn er extra uitgaven voor het herinrichten van enkele ruimtes, het plaatsen van nieuwe vitrines, het aanschaffen van een pinautomaat en het realiseren van een zitje. Daarnaast is het museum bezig met het opzetten van kinderfeestjes (Archeoloog voor één dag en Ot en Sien).

Hoe dek je die kosten? Het Streekmuseum gaat particulieren en bedrijven verleiden om deze belangrijke voorziening financieel te steunen. Er zijn vier categorieën bedacht: streekdiamanten, streekparels, streekgoud en streekzilver. Namen die een relatie hebben met het Streekmuseum.
Een streekdiamant is er voor leden die meer dan 1000 euro voor het museum overhebben. Wie meer dan 500 euro doneert mag zich streekparel noemen, wie meer dan 250 euro geeft streekgoud en wie meer dan 100 euro geeft streekzilver.
Wat krijgen de leden daarvoor terug? Vermelding van hun naam op een bordje bij de entree van het museum. Daarnaast een rondleiding voor twee keer 15 personen (streekdiamanten), een rondleiding voor 15 personen (streekparels), tien vrijkaartjes (streekgoud) of vijf vrijkaartjes (streekzilver). Ook is het mogelijk om gewoon lid te worden voor 20 euro per jaar. Je kan dan het gehele jaar gratis in het museum. Help het Streekmuseum, zodat ze het historische verhaal van het eiland kan blijven vertellen. Aanmelden via info@streekmuseum.nl. NL83 RABO 0341 6133 55.

Cursus Theologische Vorming Gemeenteleden

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op zaterdag 3 september om 9.30 uur begint het nieuwe cursusjaar van de 'Cursus Theologische Vorming Gemeenteleden' in Middelharnis. Voor nieuwkomers is het een vrijblijvende kennismakingsmorgen.

Het uitgangspunt van deze cursus is de Bijbel en de daarop gegronde Belijdenisgeschriften, met het doel om gemeenteleden naar de gereformeerde traditie te vormen en toe te rusten. Ieder die zich daarin kan vinden, is welkom, ongeacht leeftijd, kerkverband of opleiding. In de cursus wordt o.a. aandacht geschonken aan verdieping van de kennis van de Bijbel en de Belijdenisgeschriften. Bezinningsvragen op dogmatisch en ethisch vlak komen daarbij aan de orde. De kerkhistorische context wordt niet uit het oog verloren. Ook aan de praktische invulling van het geloof en het betrokken zijn bij de zending wordt aandacht geschonken. De cursus rust toe voor het vervullen van allerlei taken binnen de gemeente.
Vraag zo mogelijk bij (oud)cursisten naar hun ervaring. Duizenden hebben in de afgelopen 30 jaar deze cursus, die naast Middelharnis ook in Gouda, Harderwijk, Houten en Rijssen wordt gegeven, al gevolgd. De volledige cursus duurt drie jaren, maar men verbindt zich steeds slechts voor één cursusjaar tegelijk.
Daarna is het mogelijk om verder te gaan in een vervolgcursus die 'Studium Generale' wordt genoemd. Het is een soort opfriscursus voor oud-cursisten die na het behalen van het certificaat Theologische Vorming voor Gemeenteleden met de studie verder willen gaan. Deze cursus bestaat uit 8 morgens. Elke docent neemt dan eenmaal per maand een hele morgen voor zijn rekening. Meestal is er dan een centraal jaarthema, die afgesloten wordt met een lezing.
In Middelharnis zijn momenteel als docenten de volgende Hervormde predikanten werkzaam:
ds. A.L. Molenaar te Yerseke, ds. P. van der Kraan te Arnemuiden, ds. T.W. van Bennekom te Goes, ds. M.A. Post te Stavenisse, ds. M.M. van Campen te Rotterdam, ds. D. Hoolwerf te Stellendam en ds. M.J. Middelkoop te Middelharnis.
De cursusprijs bedraagt € 175,00 en voor echtparen is het € 275,00 per jaar. Hiervoor krijgt u ca. 22 morgens van 9.30 tot 12.30 uur les in zeven vakken: Oude en Nieuwe Testament, dogmatiek, kerkgeschiedenis, ethiek, zending/oecumene en praktische theologie. Definitieve inschrijving kan ook na het meemaken van de kennismakingsmorgen. Het is voor de organisatie wel gewenst dat u de cursusleider tijdig van te voren laat weten, dat u van plan bent op de kennismakingsmorgen te komen. Voorlopige opgave kan nu al! Zie ook onze website: www.cursustvg.nl. Cursusleider is ds. A.L. Molenaar, tel. 0113-603407. Het secretariaat berust bij de heer T. Grinwis, tel. 0187-681980, e-mail: cursustvgmiddelharnis@gmail.com. De cursus wordt gegeven in het Hervormd centrum De Hoeksteen aan de Ring 13 te 3241 CE Middelharnis.

Repetities Jong Dameskoor Shira hervat

MIDDELHARNIS – Vanaf 29 augustus starten de repetities van Jong Dameskoor Shira o.l.v. Peter Wildeman. Dames die kennis willen maken met het koor worden uitgenodigd om de twee open repetitie-avonden te bezoeken.

Men is nog op zoek naar nieuwe leden, naar gemotiveerde jonge dames die graag zingen en studeren en staan voor een uniek repertoire. De repetities worden gehouden van 19.30 tot 21.30 in 'De Hoeksteen' te Middelharnis. Meer informatie is te vinden op de website van het koor: www.dameskoorshira.nl.
De eerstvolgende uitvoering is een cd-presentatieconcert, deze vindt plaats op 17 september in de Hervormde Kerk te Middelharnis m.m.w. kinderkoor Kadosj en jeugdkoor Hadar. Daarna zal er op 26 november een tweede presentatieconcert zijn in de RK te Goes m.m.w. Mannenkoor Salomo o.l.v. Peter Wildeman.
In december worden drie kerstconcerten gegeven, voor deze concerten wordt een kerstproject gestart. "Je studeert 5 repetities mee en zingt dan mee met het Groot Zeeuws Dameskoor in Middelburg, Middelharnis en Goes". Meer informatie hierover kunt u vinden op onze website www.dameskoorshira.nl.

Openluchtdienst aan het Grevelingenmeer

OUDE-TONGE - Zondag 21 augustus aanstaande is het weer zover! Evangelie Gemeente Flakkee houdt haar jaarlijkse openluchtdienst aan het Grevelingenmeer.

Traditiegetrouw zullen mensen die hun leven aan de Here Jezus toewijden gedoopt worden. Het thema van de openlucht-/doopdienst is: 'Dopen; niet langer zelf proberen het hoofd boven water te houden.'

De locatie is bij de boothelling, waar tal van toeristen genieten van hun vakantie. Daar zal weer een grote witte tent geplaatst worden. Zo is in één oogopslag duidelijk dat er iets bijzonders te doen is. De kerk komt naar de mensen toe, in plaats van andersom.
Evangelie Gemeente Flakkee geeft op die manier "een inkijkje hoe het elke zondag weer een feest is om bij elkaar te zijn en de Here God groot te maken!"

De Evangelie Gemeente Flakkee viert dit feest ook heel graag met u en nodigt u van harte uit om getuige te zijn van dit alles. De openluchtdienst is voor alle leeftijden. Regen of zon: het festijn gaat gewoon door! De openluchtdienst begint om 14.30 uur en eindigt met een gezellig samenzijn, waarbij iedereen iets lekkers mee zal nemen.
De boothelling aan het Grevelingenmeer is te vinden helemaal achterin het recreatiegebied aan de Strandweg tussen Oude-Tonge en Bruinisse.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Huttendurp

In de eerste schoolweek na de vakantie wordt het Achthuuzens Huttendurp gebouwd. De openingstijden van het evenement zijn woensdag 24 augustus van 13.00 tot 20.00 uur; donderdag 25 augustus van 15.00 tot 20.00 uur en vrijdag 26 augustus van 15.00 tot 21.30 uur. Aanmelden en betaling kan op woensdagmiddag. Dit geldt voor elke deelnemer. Het bedrag is € 6,- p.p. Inclusief alle dagen eten en drinken. Het programma: woensdagmiddag: broodjesbakken; woensdagavond: tomatensoep met een broodje; donderdagavond: broodje knakworst; vrijdagavond: patat met een snack. Ouders, begeleiders en/of andere belangstellenden kunnen na betaling en opgave ook mee-eten. De organisatie is in handen van de Jeugdgroep Achthuizen. De kinderen wordt gevraagd hamer en spijkers mee te nemen.

DEN BOMMEL

Ladies Night VV Den Bommel

Vrijdagavond 9 september om 19.30 begint de Ladies Night bij VV Den Bommel. Deze avond zijn een tal van ondernemers aanwezig op het gebied van o.a. mode, huid- en haarverzorging, interieur, sieraden, hobby's, massages, lekkere hapjes, e.d. Er zal een modeshow verzorgd worden, alsmede een loterij met geweldig leuke prijzen. Deze avond is óók voor niet-leden en de entree is € 7,50. Hiervoor krijgen de bezoeksters een welkomstdrankje en nog een verrassing later op de avond. Kaartjes zijn in de kantine te koop en bij Selina Driesse. Op het kaartje staat een uniek nummer, wat tevens je lotnummer is voor de loterij.

DIRKSLAND

Koffieochtend 't Reginahof

Wie het leuk vindt om in een ontspannen sfeer andere mensen te ontmoeten en gezamenlijk een kopje koffie te drinken, is welkom op dinsdag 23 augustus in de ontmoetingsruimte van 't Reginahof. Het is ook mogelijk om met elkaar een spel te spelen, of in overleg met elkaar iets creatiefs te doen. Een ieder kan vrijblijvend binnenlopen van 10.00 tot 12.00 uur aan de Reginahof 1 te Dirksland. Voor de koffie wordt een kleine vergoeding gevraagd.

GOEDEREEDE

Gevonden

Er is een OV-chipkaart gevonden op de Oostdijkseweg in Goedereede van meneer De Jongste. Voor teruggave, bel met 0187-499009.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Uitje PGGO

Zoals ieder jaar verzorgt het PGGO weer een uitje Dit jaar is gekozen voor Restaurant Zoet of Zout aan het Haringvlietplein 3 in Stellendam. Het uitje is op 6 september en is van 14.00 tot ongeveer 17.00 uur. Deze middag komt iemand van de WMO-adviesraad vertellen wat de raad precies doet. Ook vertelt er iemand van het Rode Kruis over veiligheid in en om het huis. Koffie en iets lekkers staan klaar, eigen bijdrage € 5,- en aanmelden via pggoinfo@gmail.com of bij Wil: 06-19722560. U kunt op eigen gelegenheid de zeehondenopvang A Seal en de expo Stellendam bezoeken. Dit bij de aanmelding aangeven.

Netwerkcoaching

Voor aanspraak, gezelligheid of hulp is men dikwijls aangewezen op de mensen uit de directe omgeving. Andere mensen kunnen echter ook belangrijk zijn als ondersteuning. Maar hoe kom je in contact met anderen en hoe hou je deze contacten in stand? Bij Stichting ZIJN kunt u een beroep doen op een vrijwilliger die u hierbij ondersteunt. Hij of zij lost geen problemen op, maar vergroot wel uw kansen op het ontmoeten van nieuwe mensen of het benutten van huidige contacten. Voor uzelf, of voor degene voor wie u zorgt. De vrijwilliger geeft u voor een aantal maanden een luisterend oor, een frisse blik, praktische adviezen en een steuntje in de rug. Zou u het fijn vinden om samen met een speciaal opgeleide vrijwilliger aan de slag te gaan om uw persoonlijke wens tot uitvoering te brengen, neemt u dan contact op met Stichting ZIJN, tel. 0187 483366, e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl.

MELISSANT

Vrolijke Fluiters

Na de zomervakantie is er weer plaats voor een nieuwe groep Vrolijke Fluiters! De Vrolijke Fluiters club, professioneel muziekonderwijs in Melissant, wordt gevormd door enthousiaste blokfluitleerlingen in de leeftijd van 7-11 jaar. Er wordt gebruik gemaakt van aantrekkelijk lesmateriaal en diverse muzikale spelletjes. Binnen de lessen is ook aandacht voor een juiste houding en ademhaling. En natuurlijk wordt het seizoen, dat loopt van september tot mei, afgesloten met een echt Vrolijke Fluiters optreden. "Vind je muziek maken leuk? Wil je graag noten leren lezen? Wil je blokfluit leren spelen? Kom dan bij de Vrolijke Fluiters!" aldus de organisatie. Bel voor meer informatie naar 0187-602620 of stuur een e-mail naar a.lange81@chello.nl. Ook voor dwarsfluitles en het laten stemmen van uw piano kunt u hier terecht.

MIDDELHARNIS

Verkoop tweedehands kleding

Zaterdag 20 augustus is in de kledingschuur weer kans om een mooie nieuwe outfit te kopen. Natuurlijk zijn er ook diverse accessoires, zoals leuke sieraden, sjaals, riemen, schoenen en hoeden. Voor een leuke prijs kunt u al wat leuks kopen. De verkoping wordt gehouden aan de Oostelijke Achterweg te Middelharnis. Het is voor ieder wat wils. Dames-, heren- en ook kinderkleding is er in vele maten. De kleding is gesorteerd, gewassen en gestreken en ziet er nog als nieuw uit. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de Exoduskerk PKN. De verkoping is tussen 9.00 en 15.00 uur.

NIEUWE-TONGE

Schuurverkoop

Zaterdag 20 augustus is er van 10.00 tot 16.00 uur schuurverkoop van meer dan 500 artikelen uit grootmoeders tijd: emaille, zink, Keulse potten, fornuizen en nog veel meer. Gratis koffie of thee. De verkoop wordt gehouden aan de Groeneweg 35 te Nieuwe-Tonge. 0187-651638.

OOLTGENSPLAAT

Advendo zoekt leden

Gemengde Zangvereniging Advendo start weer met de repetities. Volgens het verenigingsbestuur is dit een goed moment voor zangers die interesse hebben, om eens een repetitieavond bij te wonen. Advendo heeft een "sterk sociaal karakter" en men probeert op plezierige wijze invulling te geven aan de repetitieavonden. Dit jaar bestaat de vereniging 90 jaar. Ter gelegenheid hiervan wordt op zaterdag 5 november een concert gegeven. Daarna wordt op 17 december muzikaal invulling gegeven aan de kerstmisviering. Naast deze activiteiten worden ook concerten gegeven in onder meer 'Ebbe en Vloed' en 'Nieuw Rijsenburgh'. Wie geïnteresseerd is, kan contact opnemen met de secretaris: 0187-486268, of natuurlijk langskomen op één van de repetitieavonden op maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur in Multifunctioneel centrum 't Centrum, aan de Weesmolenstraat in Ooltgensplaat.

OUDDORP

Grote rommelmarkt

Van der Linde Rommelmarkt is open tijdens de zomermarkt van de HHK op het industrieterrein op zaterdag 20 augustus. Veel spullen staan klaar voor de kopers. De opbrengst is bestemd voor diverse goede doelen. Vanaf 8.30 uur staan de deuren van de loods aan de Zuidweg 3 open.

Samen zingen

Zaterdag 20 augustus is er weer een 'uurtje samen zingen' van Psalmen en Johannes de Heer-liederen. Allen hartelijk welkom, van 19.30-20.30 uur in de Doopsgezinde Kerk.

Tabletcafé

Op vrijdag 26 augustus, van 15.00 tot 16.30 uur, organiseert Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta een Tabletcafé in bibliotheekvestiging Ouddorp. Alle gebruikers van een iPad of een andere tablet zijn van harte welkom. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunt u uw ervaringen met elkaar delen, programmatips uitwisselen en op deze manier meer uit uw tablet halen. Ook als u nog geen tablet heeft, maar wel geïnteresseerd bent in de mogelijkheden, bent u van harte welkom om aan te schuiven. De toegang is gratis. Zie ook: www.leerenbeleef.nl.

Oude foto's Raad en Polderhuis gezocht

Met ingang van donderdag 1 september heeft het Ouddorps Raad en Polderhuis nieuwe bewoners; de Bibliotheek, Museum Ouddorp en de Rabobank. Het Raad en Polderhuis, aan de Raadhuisstraat in Ouddorp, is een pand met een rijke historie. Het is de bedoeling dat deze historie door middel van oud beeldmateriaal weer tot leven komt. Daarom zijn de medewerkers van de Bibliotheek en Museum Ouddorp op zoek naar oude (trouw)foto's die in en rond het Raad en Polderhuis zijn gemaakt. Het is de bedoeling dat al deze foto's, bij voorkeur met namen van de personen op de foto en eventuele bijzonderheden, gepresenteerd worden op een scherm, zodat het verleden voor iedereen weer zichtbaar wordt. Heeft u één of meerdere foto's die u ter beschikking wilt stellen? Stuur de digitale bestanden naar gschellevis@bzhd.nl of kom langs in de bibliotheek in Ouddorp (Hofdijksweg 20), zodat er een scan van uw foto('s) gemaakt kan worden.

OUDE-TONGE

Inzameling voor Uzon

Op zaterdag 20 augustus houdt de werkgroep Uzon van de Hervormde Gemeente (PKN) Oude-Tonge voor de eerste keer na de vakantie weer inzameling van goederen voor haar zustergemeente in Uzon. Ook dit keer vindt de inzameling plaats op het inzameladres aan de Capelleweg (bij het AVK-terrein) te Oude-Tonge. Komende vanaf de rotonde is het de laatste loods aan uw linkerhand, waar het bord aan de weg staat. Vanaf 9.30 tot 11.30 uur staat men klaar om schone, goed bruikbare kleding aan te nemen. Twijfelt u aan de bruikbaarheid van uw spullen of moet er iets opgehaald worden, neemt dan contact op met dhr. A. Klem. Zijn telefoonnummer is 641304. Graag vrijdagavond bellen tussen 19.00 en 20.00 uur. Er staat een collectebusje voor uw (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten.

Wandeltocht ANBO Oostflakkee

Woensdagmiddag 24 augustus organiseert ANBO Oostflakkee een wandeltocht met gids in de duinen bij Voorne rond de Tenellaplas. Opgeven kan bij A. Kamp, tel. 642076. Opgeven voor 17 augustus. Kosten: leden € 8,-, niet-leden € 10,-. Vertrek Ebbe en Vloed: 12.45 uur, start van de wandeltocht met gids om 13.45 uur. De wandeltocht duurt ongeveer 1½ uur en men verwacht om ongeveer 16.30 uur weer terug te zijn.

SOMMELSDIJK

Afscheidsreceptie fysiotherapeut

Donderdag 25 augustus wordt er een afscheidsreceptie gehouden van fysiotherapeut Henk Nijkamp. Collega's en (oud)cliënten worden in de gelegenheid gesteld om afscheid van hem te nemen tijdens de receptie die tussen 16.00 en 18.00 uur gehouden wordt in Nieuw Rijsenburgh.

Repetities Cantone weer van start

Het koor van de Remonstrantse Gemeente Sommelsdijk, Cantone, begint op 24 augustus weer met haar wekelijkse repetities op de woensdagavond. Cantone repeteert dan o.l.v Sjaliene de Waal voor de speciale diensten in deze gemeente, zoals de openingszondag, de dienst voor de herdenking van de overledenen uit de gemeente en natuurlijk de Advent- en Kerstviering. In het voorjaar zingen zij met Pasen en Pinksteren. Het koor bestaat uit leden en vrienden van de Remonstranten en ook belangstellenden van buiten de gemeente versterken het gemengde koor. Het repertoire is divers en komt bijv. uit het nieuwe Liedboek, maar ook niet-kerkelijke liedjes worden gezongen, in het Nederlands, Engels en Duits. Cantone is nog op zoek naar nieuwe leden, dames en heren van alle leeftijden zijn van harte welkom. Zingt u graag en lijkt het u leuk om mee te doen? Komt u dan eens een kijkje nemen op één van de woensdagen vanaf 24 augustus van 19.30 uur tot 21.30 uur. Om 21.00 uur is er pauze met koffie of thee. De Remonstrantse Kerk kunt u vinden op Voorstraat 35 te Sommelsdijk. Voor informatie kunt u bellen met Ilonka v.d. Sluijs, 0187-486082, of bezoek de website van de gemeente www.remonstranten.org/sommelsdijk.

Cultuur in Stad aan 't Haringvliet

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Dit jaar wordt de vroegere schoenmaker van Stad, Mel Dale, herdacht met tal van activiteiten.

Het begint op 25 augustus om 13.00 uur met een scholenproject. Omdat Mel naast zijn werk ook beeldjes maakte, gaat de jeugd van beide basisscholen samen grote beelden van piepschuim maken om daarmee het dorp te versieren. Ook heel veel schoenen en teksten van Mel zullen het dorp sieren in de 'Melweek'.
Op 27 augustus om 14.00 uur is de officiële opening in het Trefpunt.
Daar zal ook tot 17.00 uur een expositie van de beeldjes van Mel zijn en een dvd-presentatie van foto's van Mel en de tijd waarin hij leefde.
De expositie en de dvd-presentatie kunt u ook bezoeken op:
29 augustus                 19.30-22.00 uur
30 en 31 augustus         14.00-17.00 uur
1 en 2 september         14.00-17.00 uur
3 september                 13.00-15.00 uur
Op deze data kunt u vanuit het Trefpunt ook een puzzelwandeling maken, die rondom Mel is uitgezet.
Op 3 september is er van 10.00 tot 12.00 uur een schoenwerpwedstrijd op de voetbalwei.
Ook op deze dag is er van 15.00 tot 17.00 uur een concert bij de trap op de haven door Stadse muzikanten. Tussen de middag kunt u in het Trefpunt een broodje eten.

'Mel de Musical', het openlucht muziektheaterstuk over het leven van Mel en het dorp in die tijd, kunt u bekijken op 1, 2 en 3 september op de kaai. Aanvang 20.30 uur.
Kaarten à € 5,00 kunnen tussen 17.00 en 19.00 uur nog aangeschaft worden bij: fam. Van Bergen, Zweedsestraat 10, fam. Mastenbroek, A van Puttenstraat 19, fam. Maas, Molendijk 4.

Kwart marathon

OUDDORP - Donderdagavond 18 augustus aanstaande, wordt voor de eerste maal de Delta Fysio 1/4 marathon georganiseerd.

Deze nieuwe prestatieloop gaat door de mooie omgeving in en buiten Ouddorp. Iedereen kan meedoen en er zijn prijzen voor mannen en vrouwen in verschillende leeftijdscategorieën. Er wordt met een chip in het startnummer gelopen, dus uw uitslag is direct bekend.
De start/finish is bij MFG De Dorpstienden om 19.30 uur. een sportspeaker en een DJ begeleiden de lopers. Inschrijven kan op de dag zelf of, als u niet in de rij wil staan, via Facebook/deltafysiotherapie kwart marathon. De kosten van dit evenement zijn € 5,-.

Beiaard(stads)wandeling door Goedereede met luisterwedstrijd 'Van Bach tot Beatles'

GOEDEREEDE - Op zaterdag 20 augustus a.s. 'speelt' de Goereese beiaard bij de stadswandeling door historisch en prachtig Goedereede, de hoofdrol.

Om 14.30 uur start de gids op de Markt vóór Hotel De Gouden Leeuw, een rondleiding langs o.a. prachtige gevels, de imposante toren en delen van de oude stadsmuren. Vanaf 16.00 uur zorgt de gids ervoor dat de deelnemers op een mooie 'luisterplaats' zijn, waar van de Goereese Beiaard kan worden genoten (en dat kan dus eigenlijk overal zijn… op alle terrasjes en mooie plekjes in Goedereede kun je de beiaard horen)!

De vaste beiaardier van Goedereede, de heer Jan Bezuijen, start om 16.00 uur een mooi en vast en zeker verrassend concert, waaraan door de VVV en Jan Bezuijen zelf, een 'luisterwedstrijd' wordt verbonden. Jan speelt 15 'nummers' en welk repertoire? 'Van Bach tot Beatles'.

Zowel deelnemers aan de stadswandeling als bezoekers die gezellig genieten op een terrasje of de inwoners van Goedereede zelf, kunnen meedoen. De deelnemers aan de wandeling ontvangen het wedstrijdformulier van de gids en voor andere belangstellenden zijn vooraf de formulieren (gratis) te verkrijgen in 't Blaeuwe Huus, het VVV-kantoor te Ouddorp en op zaterdagmiddag in het Torenmuseum, bij Eetcafé 't Sas, Eetcafé Goeree en Hotel De Gouden Leeuw, allen te Goedereede.

Om 17.00 uur kunnen de formulieren in de Toren van Goedereede worden ingeleverd. Onder de 'goede inzendingen' wordt een heerlijk diner 'voor 2' verloot bij een restaurant in Goedereede. Deelnemen aan deze beiaard(stads)wandeling is mogelijk door vooraf te reserveren (en te betalen: € 7,50 p.p.) bij de VVV (uiterlijk tot 20 augustus om 12.00 uur) of informeer bij de gids (maar vol = vol!) die om ± 14.20 uur aanwezig zal zijn bij Hotel De Gouden Leeuw, Markt 1 te Goedereede.

Fietspuzzeltocht Langstraat

LANGSTRAAT – Voor zaterdag 27 augustus organiseert de stuurgroep van de Ned. Herv. kerk in Langstraat weer een fietspuzzeltocht door het mooie landschap van Oostflakkee. Vanouds een gezellige tocht met een bijzondere ontspannen sfeer met een afstand van ongeveer 25 km.

De start van deze fietstocht is tussen 9.15 en 9.30 uur, vanaf de Ned. Herv. Kerk te Langstraat (1 km. voorbij Achthuizen). De aankomst is ca. 12.00 uur. Halverwege is er een stop met koffie, thee of frisdrank.
Bij terugkomst gebruikt men bij het kerkgebouw een fijne maaltijd met soep en broodjes. De kosten zijn slechts € 5,- pp met een maximum van € 15,- per gezin.
De opbrengst van de fietstocht is bestemd voor het onderhoud van het kerkgebouw.
In verband met de lunch en de koffie graag even van tevoren aanmelden. Dat kan bij Piet Leroy, 665804/piet.leroy@planet.nl of bij Dirk Bal, 632059/dirk.bal@kpnplanet.nl.
De organisatie hoopt "dat velen van ons eiland en daarbuiten mee zullen doen met deze mooie tocht" Voor de winnaar is er weer een taart en wisselbeker beschikbaar.

Van Oud naar Goud
Vrijwilligers RTM-Trammuseum maken uniek jubileumboek

Voorblad van het jubileumboek.

OUDDORP - Het concept ligt klaar voor de drukker. Het betekent de laatste stap in een zorgvuldig proces van speurwerk in de archieven. Het verzamelen van foto's, tekeningen, brieven, films en schetsen. Het rubriceren van onderwerpen en het kiezen van juist die verhalen, artikelen en detailbeschrijvingen die een overall beeld geven van de belangrijke rol die de RTM destijds vanuit Rotterdam naar en op de eilanden vervulde. Zowel voor het reizigersvervoer als voor het transport van allerlei goederen en landbouwproducten. Het museum bestaat vijftig jaar en geheel passend in dat jubileum zal op zaterdag 24 september, de jaarlijkse Donateursdag, in het trammuseumcomplex op de Punt (bij de Brouwersdam in Ouddorp) feestelijk een jubileumboek worden gepresenteerd getiteld: 'Van Oud naar Goud'.

Door Jaap Ruizeveld

Vier RTM-vrijwilligers in hart en nieren, Mark Grootendorst, Jan de Bruin, Cor Boelhouwers en Eric van der Reiden, hebben in de afgelopen maanden gezamenlijk het script geformeerd en op tafel gelegd. Met waarderende instemming van het stichtingsbestuur, voorzitter Roel Sparreboom en secretaris Sam de Haan. Na de presentatie in september is het kleurrijk geïllustreerde boekwerk (248 pagina's), uitgeverij Liquilair in Rosmalen, in diverse boekhandels op het eiland voor belangstellenden te verkrijgen. Verkoopprijs 44,50 euro. Dat is inclusief een bijgeleverde dvd, de geluidsfilm 'De Eilandentram' en historische geluidsopnamen uit 1955 en 1961.

De vier auteurs bij Loc 57 in de RTM-remise.
De geïnterviewden: Cor Boelhouwers en Jan de Bruin bij de watertoren op het museumcomplex.

Presentatie

De boekpresentatie is het laatste hoogtepunt in een reeks festiviteiten die het stichtingsbestuur van het gouden trammuseum, ondersteund door hun team vrijwilligers, donateurs en sponsors, dit jaar al heeft georganiseerd. Een ander attractief moment was de opening, in maart, van de grootschalige uitbreiding en vernieuwde inrichting van het complex, dat als elk-weer voorziening bijzonder hoog scoort op de Kop van het eiland. Twee van de vier auteurs, Jan de Bruin (66) en Cor Boelhouwers (73), hebben zich woensdag even van hun vrijwilligerstaken op de RTM-Kinderdagen vrij gemaakt om te vertellen hoe het jubileumboek tot stand is gekomen. Zij tonen zich enthousiast en blij over het eindproduct, dat volgens hen een 'must' is voor de liefhebber van de RTM en de belangstellende in interlokaal openbaar vervoer.

Huisvesting

"Wij zijn bij het samenstellen van de inhoud van het boek niet over een nacht ijs gegaan. Er is gespeurd naar onderwerpen die tot nu toe voor velen onderbelicht zijn gebleven. Dat maakt het boek Van Oud naar Goud juist tot een uniek jubileumexemplaar", vertellen de auteurs. "Ieder van ons had zijn inbreng en dat is zorgvuldig op elkaar afgestemd. Met fraaie illustraties. Tekeningen in kleur van Bas Koster (80). Technische details worden toegelicht en in beeld gebracht. Dienstorders en bouwtekeningen. Alles is in het boek te vinden". De Bruin en Boelhouwers stippen enkele passages aan: "Velen zullen niet weten dat destijds RTM-wagens zijn verkocht om als huisvesting te dienen. Het was de tijd van de woningnood in de naoorlogse jaren. Dan zag je in een weiland een RTM-wagen als woonhuis staan. Iets meer bekend is wellicht het bietenvervoer dat de RTM jarenlang op de eilanden verzorgde.

Brievenbus

De tram had ook voor de posterijen een belangrijke functie. Menig dorpsbewoner kende de tijdstippen waarop de tram op hun stationnetje aankwam. Dan kon men nog snel een brief in de brievenbus (aan de buitenkant van het rijtuig) stoppen. Zo werkte de communicatie ook in die tijd". Ons gesprek wordt enkel keren onderbroken omdat Cor Boelhouwers telefonische vragen moet beantwoorden van toeristen en recreanten die graag op deze wat sombere zomerdag een bezoek aan het museum willen brengen en gelijk vragen naar de vertrektijden van de stoomtram en naar de overige faciliteiten die er zijn voor kinderen. Het is net als bij andere musea. Gezinnen, maar ook heel veel opa's en oma's met de kleinkinderen. Een invulling van een elk-weer voorziening die men niet wil missen.

Tweede huis

Cor en Jan beschouwen het RTM-trammuseum met alles er in en er op in feite als hun 'tweede huis'. De Bruin gaf en geeft al sinds 1998 de zogenaamde stoomcursussen (theorie en praktijk) aan liefhebbers die graag op de stoomlocomotieven willen rijden. Zijn liefde voor de RTM dateert al uit de tijd dat de tram dicht langs zijn woning in Rotterdam-Zuid reed. Hij werkte destijds bij de gemeente Rotterdam. Maakte veel gebruik van de RTM voor onder andere familiebezoek naar Poortugaal of bijna een dagreis naar Tiengemeten. Alle verbindingen sloten toen niet op elkaar aan en hij moest tussendoor menige afstand te voet afleggen. "Weet je, toen had je nog een telefoniste (van Tiengemeten) die je met 'pluggen' naar je familie doorverbond. Zij wist bijvoorbeeld ook precies wie er al op een verjaardag gebeld had", zegt De Bruin. Evenals Boelhouwers is hij gemiddeld 2 dagen in de week actief op het Ouddorpse RTM-museumcomplex. Cor is geen technicus, zo geeft hij aan. Hij verstrekt informatie. Zet zich in bij schilderwerk en handbewerking. Als interieur hersteller voor o.a. de bekleding. Aan het herstellen van bagagenetten heeft hij menig uur besteed. Hij werkte destijds bij de PTT, als administratief medewerker op de telegraafdienst.

Feest voor bezoeker

Beide auteurs leveren ook met artikelen bijdragen aan het periodieke RTM- magazine Tramkoerier. Het is wel fijn dat je ervaring hebt in het schrijven, zeggen ze. Die vaardigheid kwam bij het samenstellen van het jubileumboek goed van pas. "Wat maakt het trammuseum nu zo uniek?" vraag ik. Het antwoord volgt direct: "Wij verkopen geen staanplaatsen. Wachten met het vertrek van de tram tot de laatste passagier is ingestapt en een goede zitplaats. Zijn de opgestelde wagens geheel bezet, dan worden er meerdere wagens aangekoppeld. Het moet een feest zijn voor de bezoeker. Daar gaat het om. En met de vele faciliteiten in het vernieuwde museum wordt die mogelijkheid geboden. Voor jong en oud. Wij voelen ons als vrijwilligers hier eigenlijk als één familie. Innovatie, het opknappen en het onderhouden van het materieel zijn speerpunten". Dat alles is uiteraard alleen mogelijk dankzij financiële support vanuit o.a. IRP Goeree-Overflakkee, de Provincie, de Rabobank, het Prins Bernhardfonds en de Herman foundation.

Blij met locatie

"Wij zijn reuze blij met onze plek hier in Ouddorp. Destijds in Hellevoetsluis bleken er daar geen toekomstbestendige mogelijkheden. Er was onvoldoende steun om tot deze ontwikkeling te komen. Nog niet zo lang geleden was er een bestuurder uit die gemeente op ons complex. Hij was onder de indruk van hetgeen hier op de Kop van Goeree tot stand is gebracht. Dat hadden wij niet moeten laten lopen, bekende hij".                

Nederlands kampioen Johan van Nimwegen schiet bijna alle kleiduiven uit de lucht

MIDDELHARNIS – In Middelharnis woont een Nederlands kampioen: Johan van Nimwegen. De 47-jarige kleiduivenschieter behoort al jaren tot de nationale top, maar wist nooit verder te komen dan een derde of een tweede plaats. Op zaterdag 25 juni, tijdens het NK Sporting Skeet op de banen van schietvereniging De Betuwe in Ommeren, was het echter raak: Van Nimwegen schoot 122 van de 125 kleiduiven uit de lucht en was daarmee de beste van Nederland.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

En dat terwijl de kersverse nationaal kampioen de laatste tijd wat minder wedstrijden schiet. Dat heeft te maken met het feit dat zijn club in Lopik enige tijd noodgedwongen stil ligt vanwege een Hinderwet-kwestie, maar ook met het gegeven dat Van Nimwegen veel tijd besteedt aan het trainen van de 16-jarige zoon van een vriend.
"Maar dit jaar was ik weer stilaan begonnen", zegt de inwoner van Middelharnis, die al zeker vijfendertig jaar actief is als kleiduivenschieter. "Op de NK was een heel sterk veld. Er zijn vier rondes met steeds vijfentwintig kleiduiven. De beste zes gaan naar de finale en schieten er nog een keer vijfentwintig. Ik hoopte vooraf dat ik bij de beste zes zou komen. Degene die tussen de 96 en 100 treffers heeft, wint het NK, dacht ik."

Het begin was niet best. In de eerste ronde miste Van Nimwegen er twee van de vijfentwintig, terwijl de naaste concurrentie één misser noteerde of volle bak schoot. In de tweede ronde herstelde de Flakkeese kleiduivenschieter zich: vijfentwintig treffers. Maar de twee belangrijkste concurrenten behaalden dat resultaat ook. De volgende, derde ronde, begon zich een kentering af te tekenen. Johan van Nimwegen schoot opnieuw alle kleiduiven uit de lucht, terwijl zijn opponenten er één of twee misten.

"Dan wordt het spannender", blikt de Nederlands kampioen terug op die zaterdag in juni. "De druk wordt hoger en hoger. Je moet geloof in je eigen kunnen blijven houden en kunnen omgaan met de spanning." Dat lukte goed: 24 kleiduiven kwamen uit de lucht vallen. Daarmee stond Van Nimwegen op een score van 97 uit 100. De beste tegenstanders scoorden 97 en 96.
In de finale, waarin ook Johans broer Cees uitkwam (met een score van 95), misten de latere nummers twee en drie allebei één kleiduif, terwijl Johan alle kleiduiven aan poeier schoot, zoals hij het zelf omschrijft. "Het was muis- en muisstil toen ik op de schietpost stond. Ik was als laatste en wist dat ik alles uit de lucht moest schieten. Ik dacht: als ik nog een keer Nederlands kampioen kan worden, dan moet het nu gebeuren. De druk was hoog. Daar kwamen ze: duif voor duif. Het allerlaatste schot besliste het kampioenschap: raak."

Na het laatste schot en het applaus kwam de ontlading en sloeg de vermoeidheid toe, na een lange dag vol concentratie. Johan kon nog net zijn handtekening zetten; zijn hand trilde toen hij de pen naar het papier bracht. Iedereen gunde Johan van Nimwegen het kampioenschap, ook de nummer twee, Jan-Cor van der Greef, die al zoveel won in zijn carrière. En ook Eric Swinkels, misschien wel de bekendste kleiduivenschieter van Nederland. Johan knalt er jaren voor, was zijn reactie.

Concentratie

Dat is waar. Als jong ventje begon hij al te schieten, net zoals zijn opa en zijn vader. "Op een gegeven moment zit je op een niveau van 85 procent. Wil je ze allemaal raken, dan moet je blijven trainen. Hoe meer je traint, hoe beter het gaat. Maar het belangrijkste is het mentale. Je moet doorgaan en alles om je heen kunnen vergeten om een treffer te kunnen maken. Je doet het helemaal zelf. Concentratie, reactie, het mentale – dat is het belangrijkste in de kleiduivensport." Het is te begrijpen, want de kleiduif, een oranje gebakken schoteltje, komt met 120 tot 130 kilometer tevoorschijn. Op z'n kant. Die moet je dan raken met een hagelpatroontje. "De trefkans is niet zo groot", lacht Johan.
Nederlands kampioen worden, dat is de kers op de taart na die tweede en derde prijzen en ooit een regiokampioenschap en winst op het Zeeuws kampioenschap. "Volgend jaar verdedig ik mijn titel", zegt Van Nimwegen vastberaden.

<kader> Teamkampioenschap

Bij het teamkampioenschap, eveneens op 25 juni, won Johan van Nimwegen een zilveren medaille, samen met zijn broer Cees en Kiek van Ieperen. De prijzenkast in huize Van Nimwegen, die toch al goed gevuld is, raakt dus voller en voller.

Chr. Gemengd Koor 'Jeduthun' start repetities

MIDDELHARNIS – Chr. Gemengd Koor 'Jeduthun' start binnenkort weer met de repetities. Belangstellenden zijn welkom om een repetitieavond bij te wonen.

'Jeduthun' betekent 'lovende en belijdend'. Het koor is opgericht op 6 februari 1985. Momenteel heeft het koor 83 leden. Het repertoire bestaat uit Nederlandstalige liederen, psalmen en gezangen en geestelijke liederen. Het doel van het koor is "zingen tot Zijn eer".

Het koor repeteert iedere donderdagavond in De Hoeksteen aan de Ring Middelharnis. Tijdens de repetitieavond is er ook tijd voor gezelligheid en ontspanning.
Regelmatig wordt er meegewerkt aan concerten: Koren voor koren, inloopconcert Boeren Landdag Ouddorp en vele andere uitvoeringen.
De koorleiding zou graag op de repetitieavond van 25 augustus belangstellenden verwelkomen. De avond begint om 19.45 uur en de repetities worden gehouden in De Hoeksteen aan de Ring in Middelharnis. Meer info via www.jeduthunmiddelharnis.nl, email: jeduthunmiddelharnis@hotmail.com.

Woord & Kunst doet Den Bommel aan tijdens de Omloop

DEN BOMMEL - Na eerdere etappes in Ouddorp, Melissant, Middelharnis en Goedereede, zal de uitvoering van de estafette-expositie Woord & Kunst plaatsvinden in Den Bommel. En dat nog wel ten tijden van de Omloop, die ook dit jaar Den Bommel weer aandoet.

Woord & Kunst is te zien van 20 augustus tot en met 3 september in de Bommelstee. De Bommelstee is speciaal hiervoor geopend op 20 en 26 augustus en 2 september. Woord & Kunst in Den Bommel is te zien dankzij de inzet van de dorpsraad Den Bommel en de vele vrijwilligers.
Het idee is van KunstPlus en de Reizende Dichters, maar kent inmiddels een veel bredere groep mensen en organisaties die geweldig hebben samengewerkt om dit project, van voor het eiland ongekende omvang, mogelijk te maken.
De basis voor dit project werd gevormd door mooie verhalen en indrukken van Goeree-Overflakkee. Rondom deze verhalen en indrukken werkten dichters en scholieren, beeldend kunstenaars en muzikanten samen.
De gedichten zijn voor de expositie gedrukt op grote banieren die langs de route van de Omloop hangen bij Den Bommel. De bijbehorende kunstwerken worden geëxposeerd in de Bommelstee.
Onderdeel van het project is de 'Metrumsessie'. Tijdens een Metrumsessie worden gedichten voorgedragen en wordt muziek gemaakt. Iedere etappe is anders dan de vorige en dus zeker de moeite waard, ook als u al eens bent geweest. Andere gedichten, andere muzikanten en andere muziekstukken. Op 20 augustus wordt tussen 13.00 en 15.30 uur muziek, geïnspireerd op de gedichten, gemaakt door Jut en Juul, Yesterday's Papers en Chloe en Sjaliene de Waal.
Na de expositie in de Bommelstee reist het project verder over het eiland. De volgende etappes vinden plaats in Dirksland en Ooltgensplaat. De planning van deze etappe kunt u vinden op de Facebookpagina van KunstPlus (www.facebook.com/kunstplus) en op de website van KunstPlus (www.Kunstplus.nu).
Woord & Kunst is opgetekend in een boek. De gedichten en foto's van de kunstwerken zijn gebundeld. Bezoekers aan de expositie kunnen dit boek aanschaffen.
De toegang is gratis.

Samenwerking tussen A Seal, De Bever Verhuur en gemeente Goeree-Overflakkee levert werkervaringsplaatsen op

STELLENDAM - De gemeente Goeree-Overflakkee streeft er naar om – samen met lokale ondernemers – voor zoveel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een mogelijkheid te creëren voor arbeidsparticipatie.

Onlangs hebben A Seal (zeehondenopvang) en de gemeente de handen ineen geslagen, in samenwerking met De Bever fietsverhuur in Ouddorp, om voor onder andere de bezoekers die komen met de Waterbus, de mogelijkheid te bieden op ons mooie eiland ook een stukje te fietsen. Dit heeft geleid tot een aantal werkervaringsplaatsen bij A Seal voor medewerkers van het uitvoeringsbedrijf Wsw en mensen die bezig zijn met een re-integratietraject via de gemeente.

Inwoners en bezoekers die gebruikmaken van de Waterbus kunnen bij aankomst aan land overstappen op een huurfiets. Dit is mogelijk gemaakt door De Bever Verhuur uit Ouddorp. Bij A Seal zijn tien fietsen geplaatst voor de verhuur, waaronder kinderfietsen in verschillende maten en fietsen met kinderzitjes. Met de inzet van Wsw-ers en WWB-ers worden de fietsen onderhouden, rijklaar gemaakt en eventueel gerepareerd. Daarnaast verlenen zij op rustige momenten bij A Seal hand- en spandiensten waarmee zij hun algemene en sociale werknemersvaardigheden kunnen ontwikkelen.

Training en begeleiding deelnemers

De werkzaamheden voor de fietsverhuur is een mooie gelegenheid om ten dienste van de samenleving en in samenwerking met een ondernemer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te ontwikkelen. De ervaring met het opdoen van arbeidsritme en het werken bij en voor een ondernemer maakt dat mensen hun CV aanvullen om uiteindelijk voldoende vaardigheden te bezitten om tot een match naar reguliere arbeid te komen. Het uitvoeringsbedrijf van de gemeente faciliteert in de ontwikkeling van deze mensen, zodat zij weer een waardevollere rol krijgen in onze samenleving en niet meer aangewezen zijn op een uitkering van de gemeente.

Gebiedsontwikkeling Stellendam

Deze mooie vorm van samenwerking is tot stand gekomen in het kader van de gebiedsontwikkeling Stellendam. De gebiedsontwikkeling is een programma in het kader van het integraal ruimtelijk programma (IRP) dat de gemeente in samenwerking met de provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat en het Rijks Vastgoed Bedrijf (RVB) is gestart in 2013. Het doel is om Stellendam meer op de kaart te zetten en het gebied aantrekkelijker te maken voor de gebruikers. De komst van A Seal, Zoet of Zout en de Waterbus zijn de eerste geslaagde ontwikkelingen. Daar kan nu de fietsverhuur aan worden toegevoegd. De fietsen zijn uiteraard ook te huur voor mensen die, zonder gebruik te maken van de Waterbus, het eiland per fiets willen verkennen.

Meer informatie

De Waterbus vaart vanaf Stellendam naar Hellevoetsluis, Middelharnis en Tiengemeten. Zie voor meer informatie de website www.waterbus.nl/haringvliet.

Jenaplanonderwijs op CJS 't Kompas in Den Bommel

DEN BOMMEL - Sinds juni 2016 is CBS 't Kompas na een oriëntatie- en studieperiode, veranderd in CJS 't Kompas. Dit schooljaar trapt de school af met een spetterend Startfeest in de tweede schoolweek. Wat houdt deze naamsverandering eigenlijk in? Wat verandert er nu precies in de klas? En waarom is dit onderwijs anders dan op andere scholen? We gingen op onderzoek uit en interviewden twee leerkrachten van CJS 't Kompas, Jolanda de Faria, juf groep 3/4/5 en Maartje Vitters, juf groep 6/7/8.

Jenaplan, wat is dat nu eigenlijk?

Jenaplan is een pedagogisch concept, maar dat zegt nog niet zo veel, lacht Jolanda. Het heeft te maken met hoe je naar kinderen kijkt, hoe je ze wilt laten groeien. Ons doel is om kinderen te leren een plek in te nemen in de maatschappij. Dus traditionele schoolvakken moet je goed leren om jezelf te kunnen redden. Goede vaardigheden in taal, spelling en rekenen zijn geen doel op zich, maar heb je nodig om later te solliciteren, je rijbewijs te halen, je hypotheek aan te vragen, enz.
Wereldoriëntatie heeft een veel belangrijkere rol gekregen in ons onderwijs, vult Maartje aan. De lesstof die de kinderen oefenen bij taal, spelling en begrijpend lezen, kunnen ze toepassen tijdens wereldoriëntatie. Praktisch voorbeeld: tijdens rekenen oefenen de kinderen met inhoudsmaten, 's middags tijdens de biologieles bij het vullen van de bloembakken, berekenen we hoeveel grond er nodig is. De vakken biologie, aardrijkskunde, geschiedenis, muziek en kunst worden geïntegreerd in thematische projecten, dat noemen we wereldoriëntatie.

Waarin is het onderwijs op CJS 't Kompas onderscheidend?

Elke school wil goed onderwijs geven en doet daar zijn uiterste best voor. Onze school is anders georganiseerd, doordat we niet werken met jaarklassen maar met stamgroepen, namelijk groep 1/2, groep 3/4/5 en groep 6/7/8. We zien deze stamgroep als een soort minimaatschappij. Binnen deze groep ben je altijd een keer de jongste; in deze rol leer je dat je nog niet alles weet, je leert hulp te vragen, vertrouwen op je medeleerlingen. Je bent altijd een keer de oudste, waarbij je leert verantwoordelijkheid te nemen, hulp te bieden, de beste te zijn. Als middelste leer je om tussen deze twee posities in te zitten. Je begrijpt dat we veel tijd besteden aan sociale processen in onze klas, aldus Jolanda. Daarnaast besteden we zoals gezegd meer tijd aan wereldoriëntatie. We geven instructie in een vaste kring, waarbij saamhorigheid benadrukt wordt.
Samen is sowieso een belangrijk woord in dit concept, gaat Maartje verder. Samen spreken (in de kring), samen spelen (of lesstof oefenen), samen werken (zelfstandig verwerken) en samen vieren zijn kernwoorden. 'Samen' gaat verder dan de school op zich, we willen de handen ineen slaan met de ouders, met de dorpsgemeenschap, met iedereen die om de school heen staat. Zo leert een kind om zijn/haar plek in de samenleving in te nemen.

't Kompas is een christelijke school, zit dat elkaar niet in de weg?

Nee, zeker niet, vertelt Maartje. Het Jenaplanconcept heeft geen levensbeschouwelijke achtergrond. De visie past juist goed bij onze christelijke identiteit, om het kind te zien en niet alleen de prestaties. 'Samen vieren' is iets wat we graag doen en dit sluit uitstekend aan bij de manier waarop wij met de kinderen invulling geven aan ons Bijbelonderwijs.

Het maakt ons nieuwsgierig, kunnen we een keer binnenkijken?

Binnenlopen vinden we leuk, onze deur staat altijd open. Maar in de tweede week na de schoolvakantie, op 31 augustus, vieren we het Startfeest Jenaplan, waarbij iedereen is uitgenodigd. Met de kinderen bereiden we dit feest voor. Om half elf is de officiële opening als Jenaplanschool. Voor de kinderen zijn er feestelijke activiteiten op het plein. Voor bezoekers is er na de opening een kleine receptie, daarna kan er rondgekeken worden in de stamgroepen om de kinderen aan het werk te zien. Op Facebook (Christelijke Jenaplanschool 't Kompas Den Bommel) kun je er alles over vinden, sluit Jolanda af.

Ingestuurd door CJS 't Kompas

Muziekgebouw GO heeft nog plaats voor nieuwe leerlingen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Vanaf eind augustus starten de instrumentale en vocale lessen van Muziekgebouw GO met een breed aanbod op het gebied van klassiek, jazz, pop, harmonie, fanfare en brassband.

Veel van de leerlingen van de inmiddels opgeheven muziekscholen (Goeree-Overflakkee, Deltastreek, Oostflakkee) hebben zich al aangemeld. Zij kunnen hun opleiding naadloos voortzetten, want bijna alle docenten die bij de opgeheven muziekscholen gewerkt hebben vervolgen deze werkzaamheden in het nieuw gestarte Muziekgebouw GO.
Gelukkig vinden ook nieuwe leerlingen de weg naar het Muziekgebouw. Zij kunnen daar les gaan nemen op één van de instrumenten van het veelkleurig palet dat door een team van ongeveer 30 vakbekwame docenten wordt aangeboden.

Het plaatsen van alle leerlingen die zich aangemeld hebben is maatwerk.
Het nieuwe Muziekgebouw is zodanig ingericht dat de plaatsing van de leerlingen heel flexibel is; er zijn allerlei nieuwe lesvormen (waaronder strippenkaarten) en er is nog ruim plaats!
Voor meer informatie, tarieven en aanmelding, zie www.muziekgebouwgo.nl.
Omdat er al veel drukte is rondom het Muziekgebouw GO en het voor de docenten vaak een hele puzzel is om goede lesroosters te maken, vragen wij iedereen die geïnteresseerd is om snel te reageren.

Muziekcarrousel

Een voor Goeree-Overflakkee splinternieuw aspect van het muziekonderwijs is, dat het Muziekgebouw vanaf eind september ook bij alle basisscholen van ons eiland over de vloer gaat komen met de - speciaal voor groep 4 ontwikkelde - 'Muziekcarrousel'. Deze muzieklessen zijn zo opgebouwd dat naast de algemene muzikale vorming ook een grondige kennismaking met veel instrumenten een plaats krijgt. In de loop van het schooljaar zullen de kinderen per klas ongeveer acht docenten in hun lokaal krijgen die hen, door middel van veel nieuw materiaal, wegwijs zullen maken in de grondbeginselen van de muziek. Bovendien zullen deze docenten de verschillende instrumenten die ze zelf bespelen gebruiken in de les en uiteraard uitgebreid laten horen.
Landelijk gezien is het idee van een Carrousel van docenten en lessen een nieuwe benadering van muziekonderwijs op school en op voorhand is men dan ook al erg geïnteresseerd en enthousiast.

Muziekgebouw GO

Het Muziekgebouw GO wil midden in de samenleving van Goeree-Overflakkee staan; een samenleving waar al van oudsher heel veel muziek te horen is op allerlei gebied.
Het is toegankelijk voor iedereen die zich (verder) wil ontwikkelen op een instrument of in zang.
Binnen het Muziekgebouw wordt het samen muziek maken gestimuleerd, waarbij gedacht kan worden aan ensembles, koren, harmonie- en fanfareorkesten en brassbands.
Het doel van de Muziekcarrousel is om op alle basisscholen de kinderen een goede startkwalificatie op het gebied van de muziek mee te geven, zodat hopelijk heel veel kinderen hun hele leven met veel plezier gaan spelen en zingen.

INGEZONDEN
Dominee niet op de stoel van de politiek

Nooit geweten dat een dominee tegelijkertijd ook politicus is. Dominee W. Visscher ging in de krant van 10 augustus in zijn column over 'de vluchtelingenproblematiek' tekeer tegen de PVV door te stellen dat die "eigenlijk zegt dat mensen maar in hun ellende moeten omkomen". Wat een ernstig verwrongen weergave van de feiten. Dit grenst echt aan moedwillige smaad en laster. Dan looft hij vervolgens mevrouw Merkel (de Duitse bondskanselier) als "dappere vrouw". Zij was het echter die de deur heeft opengezet voor een onvoorstelbare invasie van migranten met - laat ik het netjes zeggen - minder nobele bedoelingen. Onomstotelijk is aangetoond dat IS terroristen meekomen in de migrantenstroom. De directe en verschrikkelijke gevolgen lieten zich zien in onder andere de massaverkrachtingen van vrouwen in Duitsland. Het laat zich verder zien in de ernstige toename van geweld tegen niet-islamitische medemensen.

Verder las ik in een Twitterbericht van Europarlementslid Bas Belder (SGP) dat de haat tegen christen-vluchtelingen in de Duitse asielcentra schrikbarend is en dat de kerken een veel te slappe houding innemen ten opzichte van de overwegend islamitische migranten die ons Europese continent momenteel overspoelen. Als (oud)politicus ben ook ik voorstander van barmhartigheid jegens werkelijke vluchtelingen (op basis van het Verdrag van Genève) en bij voorkeur opvang in de regio aldaar. Tegelijkertijd kan een verantwoordelijke overheid het zich niet veroorloven iedere migrant klakkeloos binnen te laten. Dat gebeurt nu momenteel in grote lijnen wel, gezien de recente verklaring van de IND en justitie dat men nauwelijks kijk heeft op wie het zijn die er binnenkomen. Ik gun uiteraard eenieder zijn of haar persoonlijke mening, maar laat een dominee alstublieft niet op de stoel van de politiek gaan zitten. De scheiding van kerk en staat is mij nog steeds bijzonder lief. Met reden, zo blijkt weer.

LUCAS HARTONG
Oud Europarlementslid, Sommelsdijk