info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

30 december 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 30 december 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Detailhandelsvisie gereed voor oordeel gemeenteraad

Winkelcentrum D'n Diek neemt een belangrijke plaats in in de Detailhandelsvisie. (Foto: Adri van der Laan)

GOEREE-OVERFLAKKEE – De Detailhandelsvisie Goeree-Overflakkee is bijna klaar om gepresenteerd te worden aan de gemeenteraad. In januari of februari 2016 zal de raad een beslissing nemen over deze visie. Kort geleden werd de visie gepresenteerd en konden belanghebbenden nog input leveren.

Door Adri van der Laan

De Detailhandelsvisie Goeree-Overflakkee wordt in nauwe samenwerking tussen de gemeente en ondernemersplatform FOGO samengesteld. Een aantal bijeenkomsten waarin betrokkenen hun bijdrage konden leveren zijn al gepasseerd. Zo werd in september een interactieve bijeenkomst in Het Rondeel gehouden die druk bezocht werd en waar ondernemers en andere betrokkenen ruimschoots van de gelegenheid gebruik maakten om input voor de visie te leveren.

In de Rabobankzaal van Het Diekhuus werd de laatste bijeenkomst gehouden waarin delen van de visie werden gepresenteerd. Van de ondernemers werd om een laatste beoordeling gevraagd. In tegenstelling tot de vergadering die in september werd gehouden was er deze keer maar matige belangstelling. Twee handenvol betrokkenen hadden de moeite genomen om de presentatie van de visie bij te wonen.

Stefan van Aarle, adviseur retail & centrummanagement van adviesbureau BRO, lichtte de nieuwe visie toe. Dit, nadat de wethouder Frans Tollenaar de aanwezigheid verwelkomde met de onderstreping van het belang van de Detailhandelsvisie. Hij legde uit dat de visie gebruikt zal worden door de gemeente voor een 'toekomstbestendig beleid'. De visie zal als basis gaan dienen bij bijvoorbeeld RO-vraagstukken als het gaat om de vestiging van bedrijven of het (her)inrichten van winkelgebieden. Volgens Tollenaar moet de visie uiteindelijk leiden tot versterking van de detailhandel.

Ook Van Aarle gaf aan dat de detailhandelsvisie 'noodzaak' is. Retail wordt hierdoor weer op de agenda gezet. Men heeft er dan ook naar gestreefd om een stuk te schrijven dat 'juridisch houdbaar is', als het gaat over de vestigingen van ondernemingen en bij vergunningverlening en bestemmingsplanwijzigingen.

Lees verder op pagina 3

3D Tripping voor tieners

SOMMELSDIJK - Tijdens de Tiener Kerstparty in De Staver op vrijdag 18 december konden jongeren 3D Tripping ervaren. Jongeren beleven tijdens 3D Tripping in een virtual reality wereld de invloed van het gebruik van alcohol en drugs achter het stuur. Aan de hand van enkele veel voorkomende verkeerssituaties werd het effect van verdovende middelen gesimuleerd. Toeschouwers konden via een beeldscherm de simulatie volgen. Na de simulatie gingen de jongeren van Responsible Young Drivers (RYD) positief met deelnemers en toeschouwers in gesprek. De jongeren gaven aan dat ze de simulatie erg leuk en tof vonden. Gevolgd door uitspraken als 'met drugs/alcohol op lukte het echt niet', 'ik slingerde de hele weg over' en 'ik vond het best eng, omdat ik minder controle had'. De gesprekken hebben als doel om jongeren te overtuigen van de risico's die middelengebruik achter het stuur met zich meebrengt en ze te behoeden voor het gebruik van de middelen.

Nieuwjaarsreceptie gemeente

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op dinsdagavond 5 januari is de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Goeree-Overflakkee in De Staver in Sommelsdijk. Tijdens de nieuwjaarsreceptie zijn de burgemeester, de secretaris, de wethouders en de raadsleden aanwezig. De nieuwjaarsreceptie biedt de mogelijkheid om andere inwoners en het gemeentebestuur informeel te ontmoeten. Het ontvangst is vanaf 18.30 uur, de avond duurt tot 21.30 uur. De burgemeester geeft om 19.30 uur haar nieuwjaarstoespraak. Iedereen is uitgenodigd om de avond bij te wonen.

Eilanden-Nieuws op ander formaat

Voor u ligt de laatste uitgave van Eilanden-Nieuws van 2015. Een bijzondere uitgave. En dat niet alleen omdat het oudejaarsnummer altijd een wat aparte uitgave is, maar deze editie is de laatste die gedrukt wordt op het berlinerformaat.

Volgende week dinsdag zal het eerste Eilanden-Nieuws van 2016 verschijnen op het tabloidformaat. Waarschijnlijk zullen veel lezers er niet zoveel van merken, want het formaat is maar iets kleiner dan het huidige berlinerformaat. Wel wordt de krant op wat dikker en witter papier gedrukt met gelijmde pagina's.

De overgang van berliner naar tabloid is het gevolg van het besluit over te stappen naar een nieuwe drukker. Vanaf volgende week wordt de krant niet meer bij JanssenPers in Gennep gedrukt, maar bij BDUprint in Barneveld.

2 / 44

Agenda

Donderdag 31 december

GOEDEREEDE – Oliebollenverkoop van vrouwenvereniging Tabitha. Van 9.00 tot 13.00 uur aan de Middelweg 2, er zijn ook enkele verkooptafels.

Vrijdag 1 januari

OUDDORP - Nieuwjaarsduik op strand het Flauwe Werk. De warming-up start om 14.00 uur. Deelname kost € 3,- per persoon, aanmelden kan bij de start.
STAD AAN 'T HARINGVLIET - Nieuwjaarsduik in het Haringvliet, start om 14.00 uur op het strandje. Deelnemers kunnen zich gratis aanmelden per e-mail: p.huizer21@gmail.com.

Zaterdag 2 januari

GOEDEREEDE – Vuilraapactie op het strand van de Kwade Hoek bij Goedereede, van 9.15 tot 12.00 uur. Kijk op de Facebookpagina van 'Doe mee, verlos de zee' voor meer informatie en om aan te melden.
OUDE-TONGE – Westrak Mijlenloop, met een wandelmars en drie hardloopafstanden. Kijk voor meer informatie op www.hetwestrak.nl.

Dinsdag 5 januari

SOMMELSDIJK - Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Goeree-Overflakkee in De Staver, van 18.30 tot 21.30 uur.
STELLENDAM - Nieuwjaarsreceptie van ZIJN voor 55-plussers. Vanaf 15.30 uur in het Haagse Huus. Opgeven kan bij mevr. M. v. Oostenbrugge, tel: 491653 of bij: mevr. E.S. Spahr v.d. Hoek, tel: 602411.

Woensdag 6 januari

OUDE-TONGE – Nieuwjaarsreceptie van ANBO Oostflakkee, vanaf 14.00 uur in De Grutterswei. Een ieder is welkom.

Donderdag 7 januari

DIRKSLAND – Nieuwjaarshapje/borrel Stichting SVIK in de Victoriahal. 19.30 uur.

Zaterdag 9 januari

MIDDELHARNIS - Hersteld Hervormde Kerk Middelharnis/Sommelsdijk. Nieuwjaarsconcert. Met medewerking van Chr. Urker Mannenkoor 'Crescendo' en fluitensemble 'Chasifja'. Orgel Pieter Heykoop. Collecte voor Stichting OZO. Aanvang 19.00 uur. Kerk open om 18.30 uur.
MIDDELHARNIS – Repaircafé. Van 10.00 tot 13.00 uur in Kringloopwinkel Goed voor Goed aan de Simon Stevinweg 47 in Middelharnis.
MIDDELHARNIS – Tabletcafé in de bibliotheek. Vanaf 13.30 tot 15.30 uur kunnen tabletgebruikers ervaringen uitwisselen. Gratis toegang.
NIEUWE-TONGE – Nieuwjaarsconcert Die Grevelinger Musikanten in Ons Dorpshuis, aanvang 19.30 uur. Met medewerking van gemengd koor Excelsior uit Dirksland.
OUDDORP – Nieuwjaarsconcert Fanfareorkest De Hoop. Dorpstienden. Aanvang 19.30 uur. Toegang gratis. Meer info: www.fanfaredehoop.nl.
OUDDORP – Mountainbikekampioenschap op de Brouwersdam. De wedstrijden worden gehouden op de Kabbelaarsbank, vanaf 12.30 uur. Meer informatie staat op www.facebook.com/wielercomitegoeree

Donderdag 14 januari

SOMMELSDIJK – Rehobôthkerk, Olympiaweg. Cursus Geestelijke Vorming. Spreker: ds. D.J. Diepenbroek. Onderwerp: 'Een lastige steen… de bestreden plaats van Israël onder de volkeren'. Aanvang 19.45 uur. Meer info: 0187-482443 ('s avonds).

Maandag 18 januari

MIDDELHARNIS – Cursus Geestelijke Vorming. Hoeksteen aan de Kerkring. Aanvang 19.45 uur. Dr. M. Klaassen uit Sliedrecht. Thema: 'De zekerheid van het geloof'.
MIDDELHARNIS – Bijeenkomst PCOB. Spreker: E.H. de Graaf. Over 'Razzia van 1 en 2 oktober 1944 in Putten'. Aanvang 14.00 uur. De Hoeksteen aan Ring.

Donderdag 21 januari

DIRKSLAND – Bingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.

Donderdag 4 februari

DIRKSLAND – Bingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.

Gemeente fout met pension arbeidsmigranten Kerkring

NIEUWE-TONGE – Het pension aan de Kerkring in Nieuwe-Tonge mag niet voor het onderbrengen van arbeidsmigranten worden gebruikt, zo blijkt uit een uitspraak van de Raad van State. De gemeente Goeree-Overflakkee legde weliswaar een migrantenpensionbestemming in het bestemmingsplan op, maar vergat die wijziging op de plankaart op te nemen. En twee verschillende bestemmingen op kaart en in de plantekst is niet toegestaan. Dus bleef de Raad niets anders over dan het schrappen van de bestemming voor migrantenpension of hotel. De uitspraak betekent een overwinning voor buurman D. Exalto. Hij vreest voor parkeer- en andere overlast. Overigens is de Raad verder niet ingegaan op de inhoudelijke bezwaren van Exalto, omdat de dubbele bestemming al voldoende was het plan voor de Kerkring 21 te vernietigen. De gemeente zal nu een nieuw besluit moeten nemen om het pension alsnog goed te bestemmen. Anders zitten de migranten er illegaal en kan Exalto om handhaving vragen.

Molendijk

De bezwaren van de familie Van der Have zijn wel afgewezen. Zij wonen achter de lintbebouwing aan de Molendijk en hebben een prachtig vrij uitzicht over de weidse akkers. Dat gaat veranderen als het aan de gemeente Goeree-Overflakkee ligt. Achter hun woning zijn 75 nieuwe woningen gepland. Het gaat om een oud plan uit 2005 dat door de crisis is aangepast. In 2005 zouden de woning nog evenwijdig aan de Molendijk worden gebouwd en behield Van der Have het uitzicht, nu is het plan om de woningen haaks op de Molendijk te bouwen, evenwijdig aan de Burgemeester Overdorpstraat tot aan de Oudelandsedijk aan toe. Van de Have vreest al haar uitzicht kwijt te raken en veel meer last van verkeer te krijgen als de ontsluitingsweg van de nieuwe wijk op de Molendijk wordt aangesloten. De Raad van State stelt vast dat er maar 25 woningen gebruik zullen maken van de Molendijk ter hoogte van Van der Haves woning en dat is aanvaardbaar. Ook het verlies van uitzicht blijft binnen de perken, meent de Raad van State. Daarmee is de weg vrij voor de bouw van de 75 woningen. (Persbureau Cerberus)

Het was file klimmen en dalen bij torenconcert Goedereede

Met stadsbeiaardier Jan Bezuijen het team koperblazers, WimTieleman, Frans van der Wende, Patrick Bechtum, Maurits Leendervaart en Gerard Wolfert en de jeugdige Daniël. Foto: Jaap Ruizeveld

GOEDEREEDE – Massaal waren zaterdagmiddag belangstellenden afgekomen op het traditionele (Tweede Kerstdag) concert vanaf de toren in Goedereede. Terwijl buiten op de Markt en omgeving van het historische stadje de klanken van carillon en blazers stemmig klonken, was het in de toren file treden klimmen en file treden dalen. Af en toe leidde dit tot vrolijke opstoppingen. Met gelukkig uitwijkplaatsen naar de tentoonstellingszaal en de tweede en derde zolderverdieping.

Door Jaap Ruizeveld

Zelfs boven op de toren kon de sterke wind de enthousiaste bezoekers niet weerhouden om vanaf alle vier de zijden een blik te werpen op de Kop van Goeree en van daaruit naar de Tweede Maasvlakte, De Grevelingen en de Noordzeekust. Bij het klimmen en afdalen op dit laatste trapdeel was het aanschuiven geblazen. Organisator Jan Bezuijen klom vanaf zijn carillonstoel een aantal keren naar de bovenverdieping om daar het blazersgezelschap te dirigeren. De muziekpresentatie was prima op elkaar afgestemd. Dat alles in de beperkte ruimte gadegeslagen door tientallen luisterende bezoekers, waaronder veel ouders met kinderen. Kerstliederen en ook composities van grote meesters zoals o.a. J.S. Bach vielen bijzonder in de smaak. Om precies 12.00 uur was het concert begonnen met het handmatig luiden van de imponerende Maria-klok. Een moment om de oren te schermen tegen dit pompeuze indringende klokgeluid.

OUDDORP - Met dank aan 'Heel Goeree-Overflakkee Bakt', zijn de ouderen van De Vliedberg verwend met heerlijke appeltaarten. De taarten voor ouderen zijn door ruim 200 eilandbewoners gebakken. Iedereen kon, dankzij de Adviesgroep De Vogel, bij de Albert Heijn een pakket ophalen om daarmee een appeltaart te bakken voor alle woonzorglocaties op het eiland. Op de foto overhandigt Daan Moerkerk één van de zelfgemaakte appeltaarten aan Angela van Rijn, vrijwilligerscoördinator van De Vliedberg.

Bram Vijfhuize verlaat het Vakcentrum Schilderen met een positief beeld naar de toekomst

GOEREE-OVERFLAKKEE - Bram Vijfhuize directeur verbonden aan het Vakcentrum Schilderen Zuid West in Zeeland en West Brabant kijkt terug met merkbaar veel enthousiasme op zijn ruim 30 jarige onderwijs carrière die hij in diverse functies heeft vervult. Hij kan zich geen moment herinneren dat hij met tegenzin naar zijn werk is gegaan. "Zowel de omgang met de leerlingen als met mijn collega's en bestuur heb ik altijd als heel plezierig ervaren." Na de toenmalige ambachtsschool in Middelharnis is hij vanuit Oude-Tonge, Goeree Overflakkee gaan verlaten en is een studie begonnen in Utrechtse domstad. Na enkele functies in het bedrijfsleven is Vijfhuize tenslotte zo'n 30 jaar geleden weer verder gegaan in het onderwijs. Het fenomeen "werken en leren" heeft hem sterk geboeid. De laatste 15 jaar is Vijfhuize van zijn onderwijs carrière verbonden geweest als directeur van het Vakcentrum Schilderen in Goes.

Bram Vijfhuize heeft het Vakcentrum Schilderen Zuid West in de afgelopen 15 jaar geleden sterk zien veranderen. Het vakgebied is uitgebreider geworden. De bedrijfstak heeft steeds meer medewerkers nodig die allround zijn of worden opgeleid. Dat betekent dat een vakbekwame onderhoudsschilder ook timmerwerk moet kunnen uitvoeren. Het vakcentrum is geen echte jongensschool, maar er zijn ook een flink aantal vrouwelijke leerlingen ingestroomd.

Door de jaren heen zijn leerlingen in principe niet zoveel veranderd. Vijfhuize legt uit dat hij het belangrijk vindt dat de leerlingen gewoon als mens benaderd moeten worden. Dat betekent niet dat er gezag moet zijn, maar soms kan een goed gesprek verhelderend kan werken. Wij proberen de leerling middels zelfreflectie bij te brengen dat zijn of haar gedrag dient te worden bijgesteld. Deze bewustwordingsmethodiek werkt in de meeste gevallen goed. Het is belangrijk dat deze competentie de leerling eigen wordt gemaakt. Het vergroot de zelfkennis van de leerling. In de afgelopen jaren zijn de leerlingen wel mondiger geworden, maar volgens Vijfhuize geldt dit niet alleen voor leerlingen, dit geldt ook voor ouders.

In het gesprek met de scheidende directeur blijkt steeds weer, dat hij trots is op zijn vakcentrum. Met veel passie vertelt hij over het opleidingsniveau van de leerlingen. Als leerlingen na gemiddeld 4 jaar het vakcentrum gediplomeerd gaan verlaten is dat een prachtig visitekaartje om in te stromen in de bedrijfstak waar de leerlingen in tal van functies kunnen uitgroeien. Vijfhuize heeft in de afgelopen 15 jaar het vakcentrum zien groeien in aantallen, maar zeker ook in professionaliteit. Het Vakcentrum Schilderen Zuid West mag gezien worden als een uniek simulatiecentrum. Vijfhuize vervolgd met; "regeren is vooruitzien" vanaf mei 2016 zal er een nieuw centrum in gebruik worden genomen Het Techniekhuis in Goes, in dit centrum zullen meerdere vakrichtingen hun opleidingen gaan verzorgen. Naast schilderen zullen er ook installatietechniek, elektrotechniek, bouwtechniek en de ROC hun intrek nemen in het Techniekhuis. Om dit proces te ondersteunen zal Vijfhuize in 2016 als intermediair nog enkele dagen per week verbonden blijven aan het centrum.

Was de functie als directeur zwaar? "Plezier in je werk is nummer één. Dat geeft energie. Fijne betrouwbare en vakkundige mensen om je heen zijn daarbij van essentieel belang." Hij zal zich zeker niet gaan vervelen in de komende tijd. Hij hoopt samen met zijn echtgenote meer tijd te besteden aan de kinderen en de vier kleinkinderen. En verder houden ze samen van reizen en kamperen. Ze hopen daar in gezondheid nog vele jaren van te kunnen genieten.

Nutsvoorzieningen zijn half februari gereed in woningen Molenkade

STELLENDAM – Met de Kerstdagen en de jaarwisseling in je nieuwe woning. Het had zo mooi kunnen zijn voor hen die het nieuwbouwproject aan de Molenkade in Stellendam als nieuwe woonstek uitkozen. Wel lange tijd gehoopt dat het haalbaar was, maar het is anders gelopen. Bewonen is nog niet mogelijk, omdat er nog geen nutsvoorzieningen zijn. Oorzaak is niet - wat aanstaande bewoners veronderstelden - een ontbrekende gemeentelijke vergunning. Wel een vertraging bij de uit te voeren werken van nutsbedrijven. Er is namelijk een netuitbreiding van het tracé nodig. Vanuit het Trafostation aan de overzijde van de weg in Stellendam moeten twee persleidingen onder de weg door gemaakt worden voor zowel gas als elektra.

Door Jaap Ruizeveld

Het betekent dat men nog niet kan verhuizen. Extra kosten voor betrokkenen, omdat de huur in hun huidige huurhuizen doorbetaald moet worden. Een financiële last waar men, zo blijkt uit navraag, niet op had gerekend. Stephan Knöps is één van de gedupeerden. Hoewel de gemeente Goeree-Overflakkee niet bij dit onderwerp/de discussie is betrokken, dus geen partij is, heeft zij kennisgenomen van de problematiek en contact gezocht met zowel aannemer als de nutsbedrijven om zich te laten informeren. Dit na signalen van inwoners die zich gedupeerd voelen, deelt de afdeling Communicatie op onze vragen mee.

Half februari

De aannemer had een maand geleden in een informatieve mail, na een werkbespreking met de Nutspartijen, aan de aanstaande bewoners toegezegd dit jaar de vooroplevering te doen. Maar de gehoopte vervolgstap, de definitieve oplevering, kon echter nog niet worden gezet, omdat eerst gewacht moet worden op de uit te voeren werkzaamheden van de nutsbedrijven. In het planningsschema wordt aangegeven dat het werk voor aanleg tracé en persleidingen in de eerste week van het nieuwe jaar zal starten. Invoer van de huisaansluitingen is eind januari, begin februari 2016 voorzien en het plaatsen van meters en de afwerking medio februari. De aannemer meldt dat de definitieve oplevering van de woningen dan aansluitend zo spoedig mogelijk wordt uitgevoerd.

Oudjaar Donderdag 31 december

Herv. Gem. 19.00 uur ds. C. van den Berg - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur ds. D. Zoet - Geref. Kerk 19.00 uur ds. L.J. Lingen - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst - Doopsgezinde Gem. 16.30 uur: 16.30 uur: ds. E. de Jong en mevrouw Annabell Magdeburg-de Jong Duitstalige dienst en 19.30 uur ds. E. de Jong.

GOEDEREEDE

Herv. Gem. 19.00 uur ds. A. ten Brinke - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur: ds. J.W. van Estrik.

STELLENDAM

Herv. Gem. 19.00 uur ds. D. Hoolwerf - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur ds. B.D. Bouman - Geref. Kerk 19.00 uur ds. W.J. van de Griend.

MELISSANT

Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur ds. J.P. Boiten - Geref. Kerk 19.00 uur Ds. Mevr. D. Sikkema - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst - Ger. Gem. in Ned. ?                                                        

DIRKSLAND

Herv. Gem. 19.00 uur leesdienst - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst - Ziekenhuis 14.30 uur

HERKINGEN

Herv. Gem. 10.00 uur en 18.00 uur - Hersteld Herv. Gem. 18.00 uur ds. A. van Wijk - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst

SOMMELSDIJK

Herv. Gem. 19.00 uur ds. J.C. Breugem - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur ds. K.J. Kaptein - Exodusgemeente 19.00 uur ds. G. Silvis-Andringa (in de Emmaüskerk) - Lachai-Roï Gem. 19.00 uur dankstond in Kameraadhuis (achter Visser Meubelen).

MIDDELHARNIS

Herv. Gem. 19.00 uur ds. M.J. Middelkoop - Geref. Kerk 19.00 uur: Ds. G. Silvis-Andringa - Ger. Gem. 19.00 uur ds. S.Maljaars - Geref. Kerk (Vrijgem.) 19.30 uur br. De Bruijne - CGM De Rots, Diekhuus 19.00 uur dhr. H. Vogel

NIEUWE-TONGE

Herv. Gem. 19.00 uur ds. B.J. van Assen - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur ds. H. de Greef - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst

OUDE-TONGE

Herv. Gem. 19.00 uur Prop. T. Beekman - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst

STAD a/h HARINGVLIET

Herv. Gem. 19.00 uur ds. H.J. Bestman - Geref. Kerk 19.00 uur mevr. A. Nijman-Keijzer.

DEN BOMMEL

Herv. Gem. 19.00 uur B. de Borst - Geref. Kerk 19.30 uur dhr. J. Andringa

OOLTGENSPLAAT

Herv. Gem. 19.00 uur ds. H.J. van der Ziel – Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur ds. G. Meuleman - Geref. Kerk WOENSDAG 30 DECEMBER 19.00 uur dhr. K. Baas - Ger. Gem. 16.30 uur ds. S. Maljaars.

LANGSTRAAT

Herv. Gem. 10.00 uur ds. J. Reehorst

Nieuwjaar Vrijdag 1 januari

Herv. Gem. 9.30 uur ds. C. van den Berg - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. D. Zoet - Geref. Kerk 10.00 uur ds. W. v.d. Griend - Ger. Gem. 9.30 uur leesdienst - Doopsgezinde Gem. 10.00 uur ds. E. de Jong, viering H.A.

GOEDEREEDE

Herv. Gem. 10.00 uur ds. A. ten Brinke - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. J.W. van Estrik.

STELLENDAM

Herv. Gem. 9.30 uur ds. D. Hoolwerf - Hersteld Herv. Gem. 10.00 uur ds. B.D. Bouman en 18.00 uur kand. M. Diepeveen

MELISSANT

Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. C. Oorschot - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst - Ger. Gem. in Ned. 10.00 uur leesdienst

DIRKSLAND

Herv. Gem. 10.00 uur ds. Th. W. van der Heijden - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst

HERKINGEN

Herv. Gem. 10.00 uur ds. D.A. van Vuuren - Hersteld Herv. Gem. 10.00 uur ds. A. van Wijk - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst

SOMMELSDIJK

Herv. Gem. 10.00 uur ds. J.C. Breugem - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. K.J. Kaptein - Lukaskapel 10.00 uur ds. J. de Jong

MIDDELHARNIS

Herv. Gem. 10.00 uur ds. M.J. Middelkoop - Geref. Kerk 10.00 uur ds. L.J. Lingen - Ger. Gem. 9.30 ds. S. Maljaars

NIEUWE-TONGE

Herv. Gem. 10.00 uur ds. B.J. van Assen - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. H. de Greef - Ger. Gem. 10.00 uur stud. M.T. Al-Chalabi

OUDE-TONGE

Herv. Gem. 9.30 uur ds. F. van Roest - Ger. Gem. 10.00 uur ds. A.J. Gunst

STAD a/h HARINGVLIET

Herv. Gem. 10.00 uur ds. H.J. Catsburg

DEN BOMMEL

Herv. Gem. 10.00 uur ds. B. de Borst

OOLTGENSPLAAT

Herv. Gem. 9.30 uur ds. H. van der Ziel - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. C. Gielen Ger. Gem. 9.30 uur leesdienst

Zondag 3 januari

OUDDORP

Herv. Gem. 9.30 uur ds. C. van den Berg en 18.00 uur ds. C.H. Hoogendoorn - Hersteld Herv. Gem. 9.30 en 18.30 uur ds. H. Juffer - Geref. Kerk 10.00 uur en 18.30 uur ?? - Ger. Gem. 9.30 en 18.30 uur leesdienst - Doopsgezinde Gem. 9.30 uur ds. D. Smink en 18.30 uur dhr. W. Tanis.

GOEDEREEDE

Herv. Gem. 10.00 uur ds. D. Hoolwerf en 18.30 uur ds. A. ten Brinke - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. J.W. van Estrik en 18.00 uur ds. A.A.F. van de Weg

STELLENDAM

Herv. Gem. 10.00 uur ds. J.C. Breugem en 17.00 uur Prop. G.J. Glismeijer - Hersteld Herv. Gem. 10.00 uur kand. P.D. v.d. Boogaard en 18.00 uur ds. C. Oorschot - Geref. Kerk 10.00 uur ??

MELISSANT

Hersteld Herv. Gem. 10.00 uur kand. W.F. 't Hart en 18.00 uur kand. G.M. Bosker - Geref. Kerk 9.30 uur ds. P.C. Koster - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur leesdienst - Ger. Gem. in Ned. 10.00 en 18.00 uur

DIRKSLAND

Herv. Gem. 10.00 uur ds. Ds. F.J.M. van Veldhuizen en 18.00 uur ds. J. Boom - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur ds. P.D. den Haan - Ziekenhuis 14.30 uur ds. J. Smink

HERKINGEN

Herv. Gem. 10.00 uur en 18.00 uur ds. B.J. van Assen - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. W. Schinkelshoek en 18.00 uur kand. J. Kooij - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst en 14.30 uur ds. J. van Belzen

SOMMELSDIJK

Herv. Gem. 10.00 uur ds. H.G. van der Ziel en 18.00 uur ds. A. de Lange - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. N. van der Want en 17.00 uur ds. W. Schinkelshoek - Lukaskapel 10.30 uur Ds. J.W.J. Guist en 14.30 uur dhr. T.A.P. Streefkerk - Exodusgemeente 10.00 uur ds. H. Visser - Remonstrantse Gem. 10.00 uur ds. J.F. Klijnsma - Lachai-Roï Gem. 10.00 uur dhr. K. Tanis

MIDDELHARNIS

Herv. Gem. 10.00 uur Ds. C.D. van Alphen en 18.00 uur Prop. L.J. Walhout - Geref. Kerk 10.00 uur ds. L.J. Lingen en 17.00 uur ds. L.J. Versteeg - Ger. Gem. 9.30 en 18.00 uur ds. S. Maljaars - Chr. Geref. Kerk 9.30 en 18.00 uur ds. G.R. Procee - Geref. Kerk (Vrijgem.) 9.30 uur br. De Rover en 17.00 uur ds. B. Schaaij - CGM De Rots, Diekhuus 10.00 uur dienst

NIEUWE-TONGE

Herv. Gem. 9.30 uur ds. W. Meijer en 18.00 uur ds. D. Breure - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. C. Oorschot en 18.00 uur ds. D.J. Diepenbroek - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst en 15.00 uur stud. J.B. Huisman

OUDE-TONGE

Herv. Gem. 10.00 uur ds. P.M. van 't Hof (bev. Ambtsdr.) en 18.00 uur ds. A. van Lingen - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst en 15.00 uur ds. S. Maljaars - Evangelie Gemeente Flakkee 10.00 uur pastor H. Scheermijer - Messiaanse Gemeente zaterdag 2 januari 13.00 uur dienst

STAD a/h HARINGVLIET

Herv. Gem. 10.00 uur ds. H.J. Catsburg (bed. H. Doop) en 18.00 uur ds. T.W. van Bennekom - Geref. Kerk 10.00 uur ds. J. van Westenbrugge

DEN BOMMEL

Herv. Gem. 10.00 uur Prop. G.A. Slabbekoorn en 18.00 uur ds. H.G. van der Ziel - Geref. Kerk 10.00 uur dhr. J. Anninga en 18.00 uur ds. A.J. Krol

OOLTGENSPLAAT

Herv. Gem. 9.30 uur ds. A.J. van den Herik en 18.00 uur Prop. G. van den Berg - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur en 15.30 uur ds. H. De Greef - Geref. Kerk 9.30 uur en 18.00 uur dienst - Ger. Gem. 9.30 en 18.00 uur stud. J. de Kok

LANGSTRAAT

Herv. Gem. 10.00 uur Prop. A. van Kralingen

Ontdek, schatzoeken in de Bijbel

Onder redactie van Aline van de Maat en Gertrude de Regt verscheen bij uitgeverij Den Hertog het dagboek 'Ontdek, schatzoeken in de Bijbel', voor jongeren van 10+. Dit dagboek kwam tot stand in samenwerking met de Jeugdbond van de Gereformeerde Gemeenten. Het ISBN nummer is: 9.789.033.127.359 en het kost € 13,90.

Op de achterkant van dit mooi uitgevoerde dagboek lees ik het volgende:

Stel je voor, je wist dat er ergens onder de grond een kostbare schat verborgen is. Je ziet er niets van aan de buitenkant. Hoe kun je die schat vinden? Door te zoeken en te graven! Dat kost zweetdruppels. Maar als je de schat vindt, ben je rijk!

Zo is het ook met het lezen van de Bijbel. Pas als je gaat zoeken en graven, zul je de schat vinden. Dit dagboek helpt je om de Bijbel zo te lezen, dat hij zijn kostbare boodschap prijsgeeft. Je moet er wel iets voor doen: maak elke dag tijd vrij om je Bijbel te lezen en vraag de Heere om het licht van de Heilige Geest. Je zult merken dat je van dat schatzoeken rijk wordt!

Medewerkers van de jeugdbond hebben aan dit dagboek meegewerkt. Met welk doel? Om het Bijbellezen te stimuleren en wat de boodschap voor mij is! Laurens Kroon, directeur van de Jeugdbond van de Gereformeerde Gemeenten schreef o.a. in het Woord vooraf: Ontdek! Is geen gewoon dagboek. Daarom zijn een paar dingen heel belangrijk: De vragen bij dit dagboek zijn belangrijk, dan begrijp je het Bijbelgedeelte beter en je gaat nadenken over dat gedeelte en wat de Heere daarmee tegen jou wil zeggen. Elke dag begint het met: 'Lees dit eerst'. Die dingen zijn belangrijk, voordat je het Bijbelgedeelte gaat lezen. Ook staat er een kopje om te onthouden, maar dat moet je pas lezen als je over de vragen goed hebt nagedacht. Biddend lezen van Gods Woord is heel belangrijk. Zonder de Heilige Geest blijft de schat verborgen.

Het dagboek is voor jezelf te gebruiken, maar ook samen met je ouder(s). Samen met het gezin is het ook heel goed om elkaar te helpen en te vragen naar de betekenis van het gedeelte voor je hart. Laurens Kroon eindigt met de volgende zin: 'Ik zie ernaar uit dat de Heere je door Zijn genade schatrijk maakt met de genade van de Heere Jezus'.

Als voorbeeld het stukje voor 29 december.

Mijn ogen zien de Zaligheid

Lees dit eerst

Als de herders het grote nieuws gaan vertellen, lijkt het alsof er niemand op zit te wachten. Toch klopt dat niet. Altijd zijn er mensen geweest die de Heere dienen en die Zijn komst verwachten. Dat was toen zo en dat is nu ook nog zo. Als Jakob sterft, zegt hij: 'Op Uw zaligheid wacht ik, Heere.' Letterlijk staat er 'Op Uw Jezus wacht ik'. Ook in Jeruzalem zijn die mensen er. Lukas noemt twee voorbeelden. Dit zijn kinderen van God die een bijzondere belofte gekregen hebben. Zij zullen het meemaken dat de Heere Jezus geboren is.

Lees uit je Bijbel:

Lukas 2:27-35

Vragen

Welke dingen lees je over Simeon?
Simeon zingt, met Jezus in Zijn armen. Waarom kan hij nu sterven?
De Heere Jezus is een val en een opstanding (vers 34). Je ergert je aan Jezus of je valt voor Hem neer. Wat is Hij voor jou?

Onthouden

Simeon heeft heel zijn leven gewacht op het moment dat Hij zal weten dat de beloofde Zaligmaker geboren is. Hij heeft daar veel om gebeden. Kijk jij ook zo uit naar het moment dat je mag weten: dit is mijn Zaligmaker? Daar hoef je niet oud voor te zijn.

Zingen

Lofzang van Simeon:1

Voor onze jongeren van tien jaar en ouder een goede gids bij het lezen en bestuderen van de Bijbel. Ontdek, graaf, vind en bewaar! Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn.

Geloven zonder zien

Voor me ligt de 12e bundel gedichten van de hand van mevr. M.A. Groeneweg-de Reuver. De uitgever is De Banier. Deze uitgave verscheen onder het ISBN nummer: 9.789.462.782.730 en de prijs is € 5,95. De inhoud van deze gedichten spreken van vertrouwen, troost, bemoediging in dagen van zorg en verdriet, maar dat niet alleen. Ze getuigen ook van Gods genade in dagen van vreugde en blijdschap. Kenmerkend voor haar gedichten is het voortdurend heenwijzen naar de Bron van troost, Jezus Christus en Die gekruisigd is.

Als illustratie neem ik het gedicht op met de titel:

'Wij vliegen heen' (blz. 68).

Alweer is er een jaar voorbijgegaan.
Wat gingen ze ook nu weer snel, de dagen.
Misschien met vreugde, of met tegenslagen.
Toch werden we er weer doorheen gedragen.
Nu brak voor ons het nieuwe jaar weer aan.

Gedenkend aan het oude, dat verdween,
Zal nu dit jaar ook weer voorbij gaan snellen.
O God, wil elke dag ons vergezellen
En leer ons dan ook onze dagen tellen.
Ze gaan zo vlug en ach, we vliegen heen.

Doe ons toch leven in afhank'lijkheid
Geef ied're dag weer nieuwe moed en krachten.
En moeten wij misschien door bange nachten,
Leer ons dan onze hulp van U verwachten.
Vertrouwend dat Uw hand ons veilig leidt.

Eens komt het laatste jaar, we vliegen heen.
Ook komt de laatste dag hier van ons leven.
Maar wie zijn hart aan God heeft mogen geven,
Behoeft voor deze dag hier niet te beven,
Want hij komt Thuis die steunt op Hem alleen.

Dat wij dan allen héden zijn bereid
Éér onze tijd verglijdt in d' eeuwigheid.

Ethiek

Kerkelijke excuses

Ds. W. Chr. Hovius

Het werd en is inmiddels de grootste spijtbetuiging genoemd, de verontschuldigingen, die nota bene honderdvijfenveertig christelijke kerkleiders elkaar aangeboden hebben, tijdens een bijeenkomst in de hoofdstad Albanië half december.

En ook paus Franciscus heeft berouw getoond tegenover de Waldenzen en de pinksterkerken over hun vervolging van de protestanten door de Rooms Katholieke Kerk in het verleden.

Turkse christenen vroegen al honderd jaar geleden na de vreselijke Armeense genocide om vergeving. Zomaar een greep uit alle excuses die in 2015 gemaakt zijn door de voorgangers, de kerken en de christenen. Die verontschuldigden zich voor het feit elkaar misbruikt te hebben!

Berouw erover

We hebben er berouw over dat we elkaar, en ook andere religieuze gemeenschappen, bij tijden hebben onderdrukt.
Daarom vragen we elkaar om vergeving, en we bidden om nieuwe manieren waarop we met elkaar Christus kunnen volgen.

De afgevaardigden, die samen twee miljard christenen vertegenwoordigden, kwamen met elkaar samen. De conferentie moest een antwoord geven op de toenemende discriminatie, de vervolging en het groeiend geweld tegen de christenen.

In Albanië kwamen ze bijeen, omdat destijds de overheid nog maar enkele decennia geleden kerken en andere godsdienstige gebouwen van de kaart hebben geveegd.

Verbazingwekkend

Dat er een spuitbetuiging over en weer naar elkaar werd uitgedeeld is goed. Moeten wij ook vaak aan God niet met een eerlijke bekentenis aangeven, dat ook wij in woorden en daden verkeerd gehandeld hebben? En dan kan Hij ook vergeving geven, omdat Zijn Zoon door Zijn bloed en offer vergeving heeft teweeggebracht, toch?

Meditatie

OUDJAAR

Een geloofsgetuigenis bij het afscheid

"En Jozef zeide tot zijn broeders: "Ik sterf; maar God zal u gewisselijk bezoeken."

(Genesis 50:24)

Afscheid? Dat leert ons dat wij iets moeten loslaten. Het wijst op het stervende leven van de levende mens. Zo leren wij onze dagen tellen. Dat wil niet zeggen er steeds weer bijtellen, maar de moed hebben om af te tellen. Wij hebben geen blijvende stad. Wij gedenken op oudejaarsavond het voorbijgaan van een stervend jaar. Wij zien bij de terugblik de afbraak op alle terreinen van het leven. Normen en zeden vastgesteld naar het onveranderlijke Woord van God worden door de geest der revolutie aangetast. Het normatief gezag van de Heilige Schrift is door velen verworpen.

Afscheid? Voor velen was het dit jaar een afscheid nemen van veel dat lief en dierbaar was. De dood scheidde de dierbaarste betrekkingen. Het was een prediking van de waarheid van ons leven. Mens, bereid uw huis, want ook gij gaat sterven. Toch lezen wij van Jozef bij dit alles een treffend geloofsgetuigenis.

Jozef, de oudste van Rachel, gaat afscheid nemen. Om hem heen staan zijn broeders. Hij weet dat ook hij zal heengaan in de weg van alle vlees. Jozefs leven was een strijdend leven geweest. De Heere heeft door het onmogelijke heen Zijn beloften vervuld. Hij heeft een kroon gedragen en werd met purper bekleed. Maar dit alles moet hij afleggen als de dood komt. Hij heeft als een vreemdeling in Egypte geleefd en mag nu zijn reisstaf neerzetten om in te gaan waar geen inwoner meer zeggen zal: ik ben ziek. Daar rusten de vermoeiden van kracht en houdt de drijver op. Hij mag de toekomst zien voor zichzelf maar ook voor gans Israël. De Heere heeft immers aan Abraham het land der beloften toegezegd. Al verkeert Israël nu in Egypte, ze zullen door de almachtige en krachtige hand Gods worden uitgeleid en gebracht in het land der vaderen. Door het geloof mag Jozef op zijn sterfbed, te midden van de vergankelijkheid van het leven, zien op de onvergankelijke toezegging des Heeren. Daarom spreekt hij: "God zal u gewisselijk bezoeken." Hij ziet voor het vreemdelingsvolk een zekere toekomst. De Heere zal het volk doen optrekken uit het land van Egypte, tot het land wat aan Abraham, Izak en Jacob was beloofd. Wij staan nu stil bij het wegstervende jaar. Is er bij het afscheid een blik naar de toekomst? De omstandigheden kunnen moed benemend zijn. Veel twijfelingen kunnen het hart vervullen, maar Gods toezeggingen worden vervuld. Jozef kan gerust de doodsjordaan binnengaan. Hij kan sterven en mag sterven. Bovenal hoopvol sterven. Niet alleen voor zijn persoonlijk leven, maar hij weet dat bij het afscheid van alles de Heere Zijn heilig doel zal bereiken.

Want God heeft Zijn getuigenis gegeven
Aan Jacobs huis; een wet, om naar te leven,
Die Israël zijn nageslacht moet leren,
Opdat men nooit haar kennis moog ' ontberen;
God vordert, dat de naneef, eeuwen lang,
Van kind tot kind, dit onderwijs ontvang.

Deze overdenking stond eerder in het oudejaarsnummer van 2002

Extra kerkdiensten Ger. Gemeente

DIRKSLAND – Dinsdag 5 januari 19.30 uur ds. J.W. Verweij.

Radio Oranje: Geluid van vrijheid in donkere dagen

Het ondergedoken radiotoestel van Marinus Verbiest.

Ook in deze donkere dagen aan het eind van het jaar zijn we in ons land vrij om te beschikken over allerlei soorten media die ons in staat stellen het laatste nieuws te vernemen. Vooral de laatste decennia heeft de ontwikkeling van deze communicatiemogelijkheden een ongekende vlucht genomen: internet, smartphone, Facebook, Instagram, enz. Satellieten, gekoppeld aan computers, maken wereldwijde verbindingen mogelijk. Hoe anders was dit tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het door Nazi-Duitsland bezette Nederland was zelfs televisie nog niet in beeld. Voor het nieuws uit de vrije wereld kwam slechts één middel in aanmerking: de radio.

Publicatie streekmuseum, door Rinus van Dam

Na de Duitse inval op 10 mei 1940 liet de bezetter het gebruik van radio-ontvangst aanvankelijk ongemoeid. Tenslotte was het een praktisch middel om de door de Duitsers gecontroleerde Nederlandse nieuwsuitzendingen vanuit Hilversum te kunnen volgen en zo ook Duitse propaganda te ontvangen.

Koningin Wilhelmina spreekt voor Radio Oranje.

Radio Oranje en De Brandaris

Al spoedig had de Nederlandse regering in ballingschap in Londen, met toestemming van de Britse autoriteiten, van de BBC de beschikking gekregen over zendtijd, waarmee het Nederlandse volk werd geïnformeerd over allerlei zaken die noodzakelijk werden geacht. Op 28 juli 1940 vond, vanuit een geïmproviseerde studio, de eerste uitzending plaats, gevuld door een toespraak van koningin Wilhelmina. De naam van het radiostation was toepasselijk gekozen: Radio Oranje. Iedere avond om 9 uur Nederlandse tijd was Radio Oranje gedurende 15 minuten te beluisteren op de lange golf, 1500 meter (200 kHz), en op de midden golf, 373 m (804 kHz). Als openingstune klonk het oudvaderlandse strijdlied 'In Naam van Oranje, doe open de Poort'. Het spreekt vanzelf dat de Duitsers deze uitzendingen als ongewenste propaganda beschouwden en door middel van stoorzenders trachtten de ontvangst te bemoeilijken. Sommige knutselaars maakten gebruik van een doorlaatfilter dat aan de ingang van de antenne het stoorsignaal elimineerde. Naast de genoemde frequenties was Radio Oranje ook te beluisteren op aanvullende frequenties op de middengolf, en op de korte golf voor luisteraars op zee en in de overzeese gebieden. Een alternatief voor een radio met buizen was het gebruik van de kristalontvanger, die werkte zonder op het elektriciteitsnet te zijn aangesloten. Vanaf oktober 1942 werd Radio Oranje door premier Gerbrandy samengevoegd met De Brandaris, een zender die sinds mei 1941 vanuit Londen programma's uitzond voor Nederlandse zeelieden. De uitzendingen van de Brandaris waren van een heel ander karakter dan die van Radio Oranje. Die van laatstgenoemde zender moesten eerst doorgenomen worden op inhoud en taalgebruik door de Britse autoriteiten en de Nederlandse regering in ballingschap en waren nogal formeel en daardoor wat saai. De Nederlandse ministerraad in Londen had bijvoorbeeld geëist dat de vijand niet mocht worden beledigd door gebruik van het scheldwoord 'mof'. Na de fusie met de Brandaris bestond het team van medewerkers, onder andere, uit de journalist Loe de Jong (later bekend als directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie), de schrijvers Jan de Hartog, A. den Doolaard en Herman de Man, en Jetty Pearl (Jetje van Oranje), die als zangeres zorgde voor een muzikale omlijsting van de radio-uitzendingen. Voortaan vonden alle uitzendingen plaats onder de vlag van Radio Oranje. Na de samenvoeging werden de uitzendingen minder formeel en gevarieerder. Koningin Willemina stoorde zich al helemaal niet aan voorzichtige diplomatieke conventies. Dat bleek heel duidelijk uit een van haar toespraken, waarin de kernachtige zinssnede: 'Wie op het juiste ogenblik handelt, slaat den Nazi op den kop, ik heb gezegd". Radio Oranje bracht niet alleen nieuws, maar meldde ook - in code - berichten voor het Verzet, bijvoorbeeld: "De jager vangt een haas" en "De kachel brandt haast nooit." Ook de BBC, European Service, verzorgde uitzendingen in de Nederlandse taal.

Verplicht inleveren van radio-ontvangers

In mei 1943 kwam de Bezetter tot de conclusie dat de Nederlandse bevolking de radio meer gebruikte om te luisteren naar programma's van Radio Oranje en de BBC, dan naar de door de Duitsers gecontroleerde uitzendingen van Radio Hilversum. Met uitzondering van bepaalde bevolkingsgroepen als NSB'ers, moest iedereen zijn radio inleveren. In de meeste gevallen werd hieraan gehoor gegeven, want bij weigering of ontdekking van een verborgen toestel volgden strenge straffen. Toch waren er nog heel wat Nederlanders, die in geheim naar de uitzendingen van Radio Oranje luisterden. Illegale nieuwsbulletins werden verspreid, waarin het nieuws van Radio Oranje op papier werd uitgegeven. Een dergelijke onderneming was uiteraard nog gewaagder. Het gevaar van verraad lag dan nog meer op de loer. Anderen verborgen hun toestel in afwachting van betere tijden.

Clandestiene ontvangst van Radio Oranje

David Hoogzand schrijft in zijn boek "Blijvend Gedenken" een geval van clandestien beluisteren van Radio Oranje. Nadat NSB-burgemeester Schippers op Dolle Dinsdag, 5 september 1944, was gevlucht, liet hij zijn radio achter. Het toestel werd door Ouddorpers meegenomen en verstopt in de hooischuur van Job Padmos. Later brachten zij de radio over naar Job Bosland aan de Molenblok. Op dit adres ontstond een clandestiene luisterpost, die de berichten van Radio Oranje in bulletins onder de naam De Vrijbuiter verspreidde. Blijkbaar zijn deze handelingen niet door de Bezetter opgemerkt. Weliswaar was bij Job Bosland een Oostenrijkse soldaat ingekwartierd, maar deze militair – blijkbaar geen felle Nazi – heeft hier nooit ruchtbaarheid aan gegeven. Toen de stroomverzorging naar het huis van Bosland was gestaakt, werd overgegaan op ontvangst door middel van een kristalontvanger. Bij de Bevrijding in mei 1945 werd het radiotoestel voor het open raam van het Raad- en Polderhuis geplaatst, zodat iedereen het laatste nieuws vanuit bevrijd Nederland kon horen.

Een verborgen radio

Onlangs ontving het streekmuseum in Sommelsdijk van de heer Jan Verbiest uit Middelharnis een waardevolle radio-ontvanger. Het toestel van het merk Telefunken, type Super Condor 965 WK, was rond 1940 door zijn vader, de heer Marinus Verbiest, gekocht bij radiohandelaar Blokland op de Westdijk in Middelharnis (het pand waar nu de kantoorboekhandel van Bruna is). Het toestel was geschikt voor radio-ontvangst op de korte- ,midden- en lange golf (FM-ontvangst was toen nog niet mogelijk). Radio-ontvangers die behalve op de midden- en lange golf ook op de korte golf signalen konden ontvangen, kwamen pas 1935/1936 in omloop. Aan het begin van de Bezetting had slechts een kwart van de radiobezitters de beschikking over zo'n modern toestel. Toen de heer Verbiest in mei 1943 opdracht kreeg zijn toestel in te leveren, moet hij gedacht hebben, dat het toch wel zonde was zo'n waardevol toestel zo maar af te moeten staan. Hij heeft toen het radiotoestel ingepakt en ingegraven in de bodem van het werkhok van de grote witlofloods gelegen aan het begin van de Staver, gerekend vanaf de rotonde. Daar was geen elektriciteit, dus bestond ook geen mogelijkheid om de radio daar te gebruiken. Na de oorlog is het toestel uiteraard weer opgegraven en heeft nog heel wat jaren dienst gedaan. Het is de bedoeling dat deze radio na revisie een plaatsje krijgt bij de afdeling van WO2GO in het streekmuseum, waar het een ander moderner, maar minder geschikt toestel kan vervangen. Het is opvallend dat de Duitsers er nooit toe over zijn gegaan de administratie van radiohandelaar Blokland te controleren. Langs die weg hadden ze op het spoor kunnen komen van de eigenaar van het niet ingeleverde toestel. Mogelijk vonden zij dit niet de moeite niet waard, of heeft de radiohandelaar de betreffende administratie tijdig verborgen of vernietigd.

Kersttoespraak van koningin Wilhelmina

Tijdens haar gedwongen verblijf in Londen sprak Koningin Wilhelmina meer dan dertig maal via Radio Oranje tot het Nederlandse volk. Dankzij de radio-uitzendingen op de korte golf konden ook landgenoten in Indië, in de West en op zee haar bemoedigende woorden beluisteren. Hieronder volgt het slot van haar kersttoespraak op 25 december 1940 vanuit de studio van Radio Oranje. Als gevolg van het hinderlijk effect van Duitse stoorzenders was de tekst soms moeilijk te verstaan.

Velen van ons beseffen in deze donkere dagen rond Kerstmis, al meer dan anders, dat het in waarheid gaat om een strijd tussen het goede en het kwade, een strijd van de duisternis tegen het licht. Het is dezelfde strijd die in elk mensenhart wordt gevoerd, en waarbij de overwinning alleen mogelijk is, indien de krachtige wil daartoe door het geloof wordt gesterkt. Moge die sterke wil ons allen blijvend bezielen, en moge ieder onzer al zijn krachten inzetten om de macht van het boze te overwinnen. Dan mogen wij hopen, dat het ogenblik niet ver meer zal zijn waarop het licht de duisternis zal doorbreken, en met Gods hulp vrijheid en recht wederom zullen heersen. En hoe goed is het ook om bij de wisseling van het jaar de balans op te maken, niet slechts van het eigen streven nu, maar ook van een strijd die om het bestaan van het koninkrijk zelf wordt gevoerd. Tot de miljoenen die in andere werelddelen vast verbonden met Nederland leven, tot de velen die op zee varen of in de vreemde leven en zich daar toch Nederlanders noemen, ook nu het land in nood is, tot u allen die mij nu hoort, zeg ik dat wij het oude jaar uitgaan, het diepe dal voor een aller aandeel in de reeds ten dele achter ons liggende (…onverstaanbaar…) worsteling, dat wij het nieuwe jaar gemeenschappelijk ingaan, met het vaste vertrouwen dat God de ware vrede schenken zal aan mijn koninkrijk en aan Zijn gehele wereld.

Na de oorlog kwam er ook wel kritiek op de uitzendingen van Radio Oranje, maar voor veel landgenoten was de zender toch het geluid van de vrijheid in donkere dagen.

Breker: "Het radiotoestel werd ingepakt en ingegraven in de bodem van het werkhok"

Column

Jojozomer en een tussenjasje

"Ik zou niet langs de kust willen wonen", zei de man stellig. Met zangerige tongval vervolgde hij: "Daar waait het altijd, en windkracht vijf voelt voor ons Limburgers al als een orkaan." Als eilander kan je je lachen dan maar nauwelijks bedwingen. Windkracht vijf is voor ons een gewoon 'windje'. Maar goed, daar staat tegenover dat wij een Limburgse heuvel al een serieuze berg vinden…

Het weer speelt een prominente rol in het gesprek van alle dag. Dat heeft ook zo z'n weerslag op onze taal. Nieuwe weerwoorden komen en gaan als voorbijtrekkende wolken. Jojozomer is vorige week gekozen tot weerwoord van het jaar. Het tropische zusje van de kwakkelwinter vat de zomerperiode van 2015 mooi samen.

Tussenjasje is ook een mooie taalvondst. Het is het jasje dat je draagt als het weer tussen de winter en de zomer in zit. Een beetje zoals de afgelopen periode, waarin het zweet je op de rug staat als je met je winterjas aan op de fiets stapt. Maar ja, om nu in december met je zomerjas op stap te gaan is ook weer wat overdreven. Tijd dus voor een tussenjasje. Formule-1 bui is ook een leuke nieuweling in onze taal. Iedereen weet gelijk waar het op staat. Als er zo'n bui aankomt, moet je hollen om voor de bui binnen te zijn.

Het weer is een sociaal bindmiddel. Na een goed getimed: "Wat een weer hé", ontstaan er uitgebreide gesprekken met mensen die je niet kent. Deze openingszin kan trouwens zowel bij regen, droogte, storm als bladstilte worden gebruikt. Het weer komt ook vaak op de proppen als er geen (brandende) kwesties spelen. Als er in het dorp een grote brand gaande is, zal er niemand over het weer beginnen. En als er iemand in je omgeving ernstig ziek is, heb je weinig trek in een weerpraatje. Daarom wens ik iedereen veel weerpraatjes toe voor 2016.

Ingestuurd

"Het lijkt wel herfst." Dat schrijft Danielle Quist bij de foto die ze heeft gemaakt langs de Spuidijk bij Goedereede, op de tweede dag van de winter...

Verkeersborden in Ouddorp

Enkele weken geleden schreven we een artikeltje over een verkeersbord in de buurt van Ouddorp waarop een tekst onder een aanwijzing voor fietspad stond die tot misverstanden zou kunnen leiden. Een lezer heeft nog een tweetal voorbeelden, waar verkeersborden niet altijd duidelijkheid verschaffen en zelfs niet opgevolgd kunnen worden.

Hieronder volgen wat voorbeelden:
"Op de Stationsweg (bij de Broekweg) in Ouddorp staat bord C17: Gesloten voor voertuigen en samenstellen van voertuigen die langer zijn dan op het bord is aangegeven. Op het bord staat 8 m.
Het bord staat op een totempaal met diverse borden waarvoor een weggebruiker moet stoppen om ze allemaal tot zich door te laten dringen en om te bepalen of er een bord is dat op hem van toepassing is.

Een chauffeur van een vrachtauto met een lengte van 7,99 m komt op een dag om 12.00 uur aan bij de Stationsweg. Hij moet wat afgeven in het centrum. Hij is hier voor de eerste keer en besluit de Stationsweg in te rijden en naar het centrum te gaan. Dat mag hij want zijn auto is niet langer dan 8 meter.

Zie foto.

Dan komt hij bij de splitsing Stationsweg-Achterweg-Raadhuisstraat en komt hij onderstaand bord tegen. Bord C07. Zijn auto valt onder de categorie vrachtauto en mag dus niet naar het centrum. Ik schreef erbij, dat hij aankwam om 12 uur en op het bord staat dat hij alleen naar het centrum mag rijden tussen 06.00 en 10.00 uur en tussen 18.00 uur en 22.00 uur. Hij zal een andere route moeten kiezen of hij moet 6 uren blijven wachten. Inmiddels staan er auto's achter hem en kan hij ook niet meer terug. Hij is in de val gelopen. Zie foto: (De weg loopt iets omhoog en ik zie dat de bordenplaatser met dat gegeven rekening heeft gehouden door de vrachtauto iets omhoog te laten rijden.)
De chauffeur besluit om de Achterweg in te rijden. Maar helaas: eenrichtingverkeer. De fietsers zijn uitgezonderd maar daar heeft hij niets aan.

Zie foto:

Hij is daarom gedwongen om naar het centrum te rijden met de kans op een bekeuring van € 90,00. U zal zeggen: "Zo'n vaart zal het niet lopen of men begrijpt het wel", maar dit soort verkeerstekens brengen de weggebruikers in verwarring en onzekerheid. Voor de politie is het ook niet leuk om iemand te bekeuren waarvan hij weet dat hij in de val gelopen is. Misschien zie ik het verkeerd? Dan hoor ik dat graag. Misschien zijn er geen vrachtauto's die korter zijn dan 8 meter? In dat geval is bord C07 overbodig want dan zal er op die T-kruising nooit een vrachtauto komen.

Als het bord en de paal weg gaan is het straatbeeld weer wat opgefrist en een obstakel minder". Is hierover overleg geweest met de gemeente? Jawel. Een ambtenaar legde uit: "Dat bord is geplaatst op verzoek van de middenstand. Men wil voorkomen dat men overdag gaat lossen en het verkeer hindert. (Alsof dat nu niet gebeurt als bestelwagens hun pakjes e.d. komen afgeven). Als een chauffeur van een vrachtauto ziet dat hij de ring niet op mag, dat keert hij toch even? Ik zie dit niet als een voorbeeld waar een chauffeur in de val loopt. De winkeliers hebben hun vaste leveranciers van dit bord op de hoogte gesteld." De chauffeur van een vrachtautootje moet dus keren op een T-kruising waar fietsers, voetgangers en ander verkeer om hen heen zich voortbewegen.

Het is kennelijk moeilijk voor iemand achter een bureau om zich in te leven in de problematiek van een chauffeur. Door een andere ambtenaar van het gemeentehuis was voorheen al gezegd: "Als u ziet dat er borden verkeerd staan, stuur mij dan even een mailtje."U zult begrijpen dat bovenstaand verhaal niet motiveert om nog een keer een vreemde situatie te melden.

Hoe meer borden, hoe meer...

Soms denk je wel eens: "Zou dit verkeersbord wel zin hebben? Is het niet onnodig ontsierend voor de omgeving?" Dit bord, met het opschrift: "Let op stremmingen" staat aan het begin van een smal paadje/brugje vanaf Steenweg bij de Ouddorpse Haven naar de Bosweg. Een paadje waar slechts voetgangers, (brom)fietsers en eventueel een motorfiets gebruik van kunnen maken, want het is niet zo breed.

Het paadje is aangeduid als fietspad, zodat alleen fietsers en voetgangers er gebruik van mogen maken. Maar er staan twee borden bij, die aanduiden dat het daar heel gevaarlijk is en dat er stremmingen kunnen voorkomen. We kunnen stellen dat de borden hebben gewerkt. Er zijn (voor zover bekend) de afgelopen jaren geen stremmingen geweest. Het paadje kan tijdelijk afgesloten worden door een boer, maar of je dat met deze borden moet aanduiden is twijfelachtig. Wat zou er gebeuren als deze twee nutteloze en ontsierende borden zouden verdwijnen? Wedden dat er dan nog geen stremmingen zullen ontstaan?"

Nieuwjaarsreceptie 55+

STELLENDAM - Op dinsdag 5 januari 2016 houdt de activiteitencommissie van de Stichting ZIJN Stellendam haar nieuwjaarsreceptie. Een ieder is van harte uitgenodigd om de receptie bij te wonen. De mensen van ZIJN willen samen met de bezoekers proosten op het nieuwe jaar, onder het genot van een lekker hapje en drankje. Mevrouw Annie v.d. Bok zal een leuk verhaal vertellen. De receptie is vanaf 15.30 uur in het Haagse Huus te Stellendam. Opgeven kan bij mevr. M. v. Oostenbrugge, tel: 491653 of bij: mevr. E.S. Spahr v.d. Hoek, tel: 602411.

34e Nieuwjaarsduik in Ouddorp

Een archieffoto van de Nieuwjaarsduik van twee jaar geleden.

OUDDORP - De beste methode om een frisse neus te halen is meedoen aan de Nieuwjaarsduik in Ouddorp. Op vrijdag 1 januari 2016 is daartoe de gelegenheid.

Om 14.00 uur begint een warming up voor de deelnemers, gevolgd door het startschot, om daarna in groten getale met elkaar af te koelen in zee. Sommigen doen al meer dan 20 keer mee aan de Nieuwjaarsduik in Ouddorp, die dit jaar voor de 34e keer wordt gehouden bij het gebouw van de Reddingsbrigade aan het Flaauwe Werk. Op het strand staan op 1 januari een paar grote tenten waarin kan worden omgekleed. Na de duik krijgen deelnemers een heerlijke kop ambachtelijke erwtensoep aangeboden.

"Het unieke van dit evenement is, dat deze geheel met de steun van lokale ondernemers tot stand komt", aldus de organisatie.

Er wordt een kleine vergoeding van € 3,00 gevraagd van elke deelnemer. Wat er na aftrek van de kosten overblijft komt ten goede aan de Ouddorpse Reddingsbrigade en KNRM-station Ouddorp. Inschrijven kan bij de start, maar daar ontstaan vaak lange wachtrijen. Het gaat sneller om thuis het formulier via de website www.nieuwjaarsduikouddorp.nl te downloaden en per persoon een formulier in te vullen. Het ingevulde formulier en het inschrijfgeld (graag gepast) kan worden afgeven bij de inschrijfkramen. Deelname is op eigen risico.

Meer informatie is te verkrijgen via eerder genoemde site. Twitter: @duikopouddorp www.facebook.com/duik.opouddorp en info@nieuwjaarsduikouddorp.nl

INGEZONDEN:
ANBO Goeree-Overflakkee 2016

Ondanks de moeilijke start van ANBO Anders, laten wij ons niet uit het veld slaan en lopen ANBO Midden- en West Flakkee d.m.v. de voorzitter en secretaris en het gehele bestuur van ANBO Oostflakkee niet weg van onze leden, door samen te werken op Goeree Overflakkee.

Wij gaan door met de activiteiten en belangenbehartiging.

ANBO wenst leden en vrijwilligers een mooi en gezond 2016.

De financiële positie van gepensioneerden, werkgelegenheid voor senioren en langer zelfstandig leven. Dat zijn de speerpunten voor 2016 voor ANBO, dé belangenbehartiger voor senioren. De ANBO mag dan kleiner geworden zijn in het afgelopen jaar; we gaan onverminderd door in 2016. Met de steun van 124.000 leden en vele vrijwilligers, die geloven in onze nieuwe koers, komt de ANBO op voor de belangen van alle senioren in Nederland.

Speerpunten

Naast de inhoudelijke speerpunten wordt er door vrijwilligers hard gewerkt om ANBO lokaal sterker, zichtbaarder en actiever maken. Men gelooft in de nieuwe belangenbehartiger, die dichterbij de leden komt te staan. Wij bedanken al onze leden en vrijwilligers voor hun steun en inzet de afgelopen tijd, en gaan met volle kracht vooruit!

Mensen zoeken elkaar op in de buurt

Al jaren zien we dat mensen elkaar steeds vaker opzoeken in de buurt. Voor contact-, sociale-, culturele- en leerzame activiteiten, maar ook voor goede informatie over de Wmo en keukentafelgesprekken, inkomen, pensioen en belastingvragen. Dat is wat mensen nodig hebben om de juiste keuzes te maken over inkomen, gezondheid en wonen. Dat alles is wat de leden bij ANBO vanaf 1 juli 2016 zélf kunnen organiseren, met hulp van het lokale activiteitenteam met financiële adviezen en expertise.

Activiteiten ANBO Goeree-Overflakkee

De besturen gaan vanaf 1 juli verder in commissies en werkgroepen om zo gezamenlijk met de leden in 2016 diverse activiteiten te kunnen gaan organiseren, zoals PC-cursussen, weekreis, dagreizen, grote feestavond met artiesten, nieuwjaarsreceptie, toneelavond, themamiddagen, w.o. kunst en kitsch middag, fietstochten, bloemschikken, bingo, Paaslunch en Kerstdiner. Tevens zal de ANBO weer gaan samenwerken met de Zonnebloem, de Oranjevereniging en Careyn.

Voor nadere informatie over het lidmaatschap kunt u bellen naar: 0348 466690

Bedankt Jacky (?)

Op woensdag 23 december, tijdens onze kerstvakantie in Ouddorp op het mooie eiland Goeree Overflakkee, waren mijn partner en ik met de fiets op de weg terug naar ons vakantieadres in Ouddorp. Wij hadden wat boodschappen gedaan in het centrum. Helaas kwam mijn partner op ongelukkige wijze met haar fiets ten val op de kruising (schuin tegenover de Rabobank en Bouwmarkt). Een automobilist en een mevrouw te voet schoten ons direct te hulp.

De aardige mevrouw begeleidde ons naar de dichtstbijzijnde huisartsenpost waar de verwondingen mee bleken te vallen. Helaas ben ik de naam van de behulpzame mevrouw gedeeltelijk vergeten.
Zij was op dat moment zelf ook nog boodschappen aan het doen en moest door ons ongeval haar zwager nog telefonisch waarschuwen dat de afspraak met hem bij de bouwmarkt wat verschoven moest worden.
Ik dacht dat haar voornaam Jacky was. Graag zou ik haar, ook namens mijn partner, nogmaals willen bedanken voor haar hulp. In de vorm van een bos bloemen. Misschien dat iemand iets van dit ongeval heeft gezien of gehoord en weet wie de aardige mevrouw is geweest? Indien dit zo is dan graag een berichtje naar Eilanden-Nieuws. Per e-mail: redactie@eilandennieuws.nl of telefonisch 0187-471020.

Alvast bedankt en voor iedereen een voorspoedig 2016 gewenst.
John en Marie José uit Heerlen.

Oliebollen Vrouwenvereniging 'Tabitha'

GOEDEREEDE - Vrouwenvereniging 'Tabitha' hoopt op donderdag 31 december oliebollen te bakken aan de Middelweg 2 bij de fam. Slingerland.
Er zijn ook enkele verkooptafels, met onder andere appelbeige, advocaat, jam, aardbeien op sap, cake, koekjes, zakjesdrop, fotokaarten, ect. De verkoping is van 9.00 tot 13.00 uur.

Uit de oude doos

Harttransplantatie voor winkelcentrum Middelharnis?

In Galerie "de Welle" te Sommelsdijk heeft een groep leerlingen van de kunstacademie te Rotterdam gisteren laten zien hoe naar haar mening het nieuwe gezicht van het winkelcentnun te Middelharnis er uit zou moeten zien teneinde van een blijvende aantrekkelijkheid verzekerd te zijn. Overigens zullen suggesties van allen die daarover mee willen denken, de jongelui van harte welkom zijn; men kan de Galerie zomaar binnenstappen om van een en ander kennis te nemen. Men zal er verschillend over denken maar het is niet oninteressant!

Wat te denken van een suggestie een 'gedeelte van het Beneden Zandpad - vanaf de Schoolstraat t.m. het Bouman Plein aan het verkeer te onttrekken? Bij een schets hoe het zou kun!}en worden werd ter verklaring geschreven: ,,Het verkeer wordt omgeleid waardoor dit plein vrijkomt voor winkelende mensen en spelende kinderen. De boebels (bobbels) van de dijk lopen door tot over het plein, waarbij voor- en achter arena's ontstaan, met daaromheen ruimte voor kinderen, terrasje, openbare toiletten enz. De arena's bieden accommodatie voor culturele activiteiten. De doodlopende uiteinden van het Beneden Zandpad die op het Plein uitlopen kunnen gebruikt worden als parkeerplaatsen. In de huisjes rond het plein zouden boetiekjes en een koffieshop gevestigd kunnen worden als daraan behoefte is. Het plein zal door zijn lig ging een ontmoetingspunt en cultu­ reel centrum worden voor heel Flakkee, vooral omdat het één geheel gaat vormen met de winkeldijk",

Panklaar

De plannen lijken panklaar, met de soort van bestrating, de plaatsing van banken, bloemenbakken en een hypermoderne wachtgelegenheid voor buspassagiers. Gevraagd wie de plannen zou moeten uitvoeren blijkt dat het gemeentebestuur te zijn van welke zijde een grote interesse wordt verwacht. In "de Welle" werden gistermiddag door de voorz. van de Middenstandsvereniging, dhr. H. C. R. Ariese de prijzen uitgereikt a.d. winnaartjes uit de tekenwedstrijd die door de Stichting "van Kaai tot Kaai" was uitgeschreven. De opdracht was het maken van een tekening van het winkelcentrum en een groot aantal jongelui hadden daar hun best op gedaan. Het werk werd door leerlingen van de kunstacademie te Rotterdam beoordeeld. Vooral werd de aanwezigheid van artisticiteit in de tekeningen in de waardering betrokken.

De eerste prijs, een sportfiets, werd gewonnen door de 9-jarige Jeroen Brinkman. Jeroen bracht daarmee zijn vader, architect W.Brinkman, ietwat in verlegenheid omdat dhr. Brinkman doceert aan de Academie en zijdelings bij het studieproject dat de leerlingen van het winkelcentrum hebben gemaakt, betrokken is. Dhr. Brinkman heeft echter nauwelijks iets van de deelname van zoonlief, noch van de beoordeling geweten.

De 2e prijs was voor Fieneke v.d. Berg te Rotterdam; 3e prijs Elly Kruider, Sommelsdijk; 4e prijs Simone v. Adrigem Middelharnis; 5e prijs Marlies v. Adrigem, Middelharnis; 6e prijs Arna Staal, Middelharnis; 7e prijs Tatjana Brinkman, Middelharnis.

Dit artikel stond eerder in Eilanden-Nieuws van februari 1971

Carbid

Met oud en nieuw is het altijd carbidschieten. Als je er water op gooit, geeft het gasvorming, een vuur erbij en een enorme knal. Maar waar komt het eigenlijk vandaan? Het zijn een soort brokjes, vroeger zat het in de carbidlamp voorop de fiets voor het licht.

Calciumcarbide (CaC2) (ook bekend onder de benamingen carbid, karbiet of carbuur) is een anorganische verbinding van calcium en koolstof. Calciumcarbide kan bereid worden door calciumoxide (ongebluste kalk) met koolstof (cokes) te verhitten in een elektrische oven, tot een temperatuur van 2000°C. De twee materialen cokes en kalk versmelten dan tot een nieuw steenachtig materiaal wat we carbid noemen. Dit materiaal heeft een zwarte tot donkergrijze kleur. Het carbid wordt uit het vat gegoten en afgekoeld totdat het een groot brok (carbid)steen is. Hierna wordt het verder vermalen en gezeefd tot diverse handelsformaten van 5-10 mm tot 50-80 mm. Inderdaad werd carbid heel vroeger in fietslampen gebruikt. Het carbid produceerde een uitstekende verlichting door de helwitte vlam.

Kaarsvet op het vloerkleed

Tijdens de Kerst is er kaarsvet op de vloerbedekking terecht gekomen. Hoe krijg je dat er uit?

Ditmaal niet met een strijkijzer. Als u de bemorste plekken goed koud laat worden met ijs, is het kaarsvet zo hard, dat u het gewoon met een stomp voorwerp weg kunt krabben. Als u dat voorzichtig doet, kan het gebeuren zonder enig spoor achter te laten

Weck bleef slapen

Op een kelderplank vonden wij, achter andere flessen, nog geweckte groenten van jaren oud. Bezitten zulke groenten nog wel enige voedingswaarde of zou het eten daarvan schadelijk kunnen zijn?

Het Voorlichtingsbureau voor de Voeding adviseert al sinds 1985 géén groenten en geen vlees meer te wecken, doch voortaan in te vriezen. De voedingswaarde en vooral het vitaminegehalte van die geweckte groenten is gering en het gebruik wordt afgeraden met 't oog op vaak voorgekomen voedselvergiftiging. Want ondanks vele voorzorgen kunnen altijd bacteriën uw voorraad binnendringen. De eigen inmaak kan op de duur worden aangetast, zonder dat dit aan het uiterlijk of aan de smaak te merken is. Vooral de Clostridium botulinum fabriceert een gevaarlijke gifstof, welke bij de mens ernstige verlammingsverschijnselen kan veroorzaken. Doe die oude voorraad dus gelijk weg!

Zijn zeppelins oplossing?

Denkt u dat het gebruik van luchtschepen (Zeppelins) een oplossing zou kunnen zijn voor de huidige transportproblemen?

Na de Eerste Wereldoorlog hebben zich veel landen met luchtschepen beziggehouden, men heeft er echter nergens veel succes mee kunnen boeken. Na de Tweede Wereldoorlog werden er vrijwel geen luchtschepen meer gebruikt. Onder andere door het steeds duurder worden van de energie, kwam echter aan het eind van de jaren zeventig het luchtschip weer in de belangstelling. Een luchtschip verbruikt veel minder brandstof dan een vliegtuig. Ook kunnen ze veel veiliger gemaakt worden dan vroeger door verbeterde constructiemethoden en het gebruik van het onbrandbare heliumgas. Niet zo lang gelden werd zelfs de gedachte geopperd om weer luchtschepen in te zetten op de trans-Atlantische routes. Deskundigen verwachten echter niet dat het luchtschip toekomst heeft.

Weerbericht

Koude(re) start 2016 na recordwarme december

Het is hier al diverse keren aangehaald, december 2015 wordt een buitengewoon bijzondere maand thermisch gezien. De gemiddelde temperatuur komt ruim 6 graden boven de gangbare norm uit.
Nog curieuzer is dat zowel de maanden oktober, november als december zullen eindigen op een gemiddelde temperatuur van pakweg 10 graden. Drie maanden volop herfst is dat zeg maar.

Bovendien (nog het meest opmerkelijke in het verhaal) is december volkomen vorstloos verlopen.
Werd het vroeger (bijvoorbeeld tussen 1977 en 1990) hooguit twee keer per hele zachte decembermaand 13 of 14 graden. De afgelopen maand regende het temperatuurrecords en die 13-14 graden (zelfs regelmatig midden in de nacht) was 'gewoon' regel en totaal geen uitzondering dus.
Tot 2016 blijft het nog veel te zacht voor deze tijd van 't jaar op de Eilanden. Nog steeds zien we de temperatuur regelmatig bewegen rond een graad of 10, ongeacht de nacht of overdag.

Zelfs tot 4 januari kan het in onze zuidwestelijke contreien nog vorstloos blijven in de nachten.Vooral rond donderdag en in het weekeinde regent het af en toe wat in door schampende fronten.

Inmiddels heeft zich wel een indrukwekkend koudereservoir opgebouwd boven het noordoosten van Europa en die massieve koudepool kan ook voor ons weerbeeld van belang worden straks.

We zien de dieprvrieskou zich langzaam uit breiden in zuidwestelijke richting en mogelijk lekt een deel van de winterkoude uit tot over Nederland. Dat zal dan niet eerder geschieden dan in de eerste januariweek. Nederland komt in het overgangsgebied te liggen tussen die hele koude lucht vlak ten noordoosten van ons en uiteraard de veel zachtere lucht richting Engeland. Of Zuid-Holland in de vorst terecht komt is onzeker, maar een deel van het land geraakt waarschijnlijk net in de koude lucht.

Dit is weerkundig gezien een hele spannende - en bovenal ook lastige situatie. Verschillen in ligging van de hoge - en lagedrukgebieden (van 50 tot 100 kilometer) kunnen de doorslag geven tussen wel of geen serieus winterweer in Nederland. Begin januari weten we het ongetwijfeld zeker. Het kan dan letterlijk vriezen of (blijven) dooien in Nederland.

Ik wens iedereen een aangename jaarwisseling en alvast een zonnig 2016.

Meer weerinfo is er eventueel nog via www.weerprimeur.nl

Lokale omroepen slaan handen ineen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Tien lokale omroepen uit de Drechtsteden en Zuid-Holland Zuid gaan samenwerken. Vanaf 11 januari 2016 zullen de lokale zenders starten met het uitzenden van een streekgericht radioprogramma: 'De Late Avond'. Dit programma is te beluisteren tussen 23.00 en 00.00 uur, op maandag tot en met vrijdag en wordt gepresenteerd door de initiatiefnemer van het samenwerkingsverband en presentator, Alfred Blokhuizen. Iedere omroep zal streekgerichte informatie inbrengen. Dit plan werd op 17 december, tijdens een feestelijke bijeenkomst in Barendrecht, bezegeld.

Met dit samenwerkingsverband laten de omroepen zien slimmer gebruik te willen maken van presentatoren, redacteuren en technici. Mede hierom slaan de lokale omroepen de handen ineen. Het gaat naast RTV Slogo ook om omroepen in de Hoekse Waard, Barendrecht, enzovoort. Op dit moment zullen tien omroepen een bijdrage leveren. De zenders verwachten dat in de toekomst meer omroepen zullen aanhaken. In de nabije en verdere toekomst zullen meer projecten gestart worden, met als uiteindelijk doel het programma- en informatieaanbod op de zenders te verruimen. De Organisatie Lokale Omroepen Nederland (OLON) stuurt al langer aan op samenwerking tussen lokale omroepen in Nederland.

Uniek

Initiatiefnemer Alfred Blokhuizen over het nieuwe samenwerkingsverband: "Het is uniek, deze samenwerking tussen zoveel lokale omroepen. Dit samenwerkingsverband levert heel veel mogelijkheden op. Ook is het uniek dat dit initiatief geheel wordt gerealiseerd door supergemotiveerde vrijwilligers en niet van bovenaf komt. Daarnaast kunnen we op deze manier laten zien dat de Lokale Omroepen in Nederland kwaliteit leveren en van groot belang zijn voor de streekgerichte informatievoorziening. Die informatievoorziening staat al langere tijd onder druk".

Geen wildgroei aan gebouwen aan de kust

GOEREE-OVERFLAKKEE - Er mag geen wildgroei aan bouwplannen komen aan de Nederlandse kust. Dit stelt Natuurmonumenten in reactie op een besluit van de Ministerraad van vrijdag 18 december. In het voorstel, dat minister Schultz van Infrastructuur vlak voor de kerstvakantie agendeerde, wordt bebouwing aan de kust makkelijker. Ook gemeenten mogen straks naar eigen inzicht bouwplannen ontwikkelen, waardoor de ongerepte kust dreigt te verdwijnen. Dit zal zijn weerslag hebben op veel soorten planten en dieren en op de beleving van bezoekers. We moeten zuinig zijn op rust, ruimte en weidsheid.

Samen met vijf andere natuur- en milieuorganisaties roept Natuurmonumenten liefhebbers van de Nederlandse kust op een petitie 'Bescherm de kust' te tekenen tegen dit besluit op www.beschermdekust.nl. Sinds september tekenden duizenden mensen al de petitie. De Hollandse kust trekt jaarlijks honderdduizenden toeristen uit binnen- en buitenland die genieten van zon, zee en een ongerept strand. Uit een inventarisatie van de organisaties blijkt dat er al een wildgroei aan bouwplannen was. Nu het voorstel is aangenomen, staat gemeenten en provincies niets meer in de weg. Zij gaan over de ruimtelijke kwaliteit, nu het Rijk langs de kust alleen nog gaat over de bescherming van het achterland tegen overstromingen.

'Wat je kwijt bent, krijg je nooit meer terug'

Gert de Groot, beheerder van de kust in Zeeland: "Wij zijn beslist niet tegen toeristische ontwikkeling, maar wel met mate en goed doordacht. Wat je kwijt bent, krijg je nooit meer terug. Gelukkig zien we dit besef ook ontstaan bij een deel van de recreatieve sector zelf. Onze kust moet je zien als een schilderij van Hollandse meesters, waar steeds een stukje uit wordt geknipt en duur wordt verkocht. Je gooit hiermee het kind met het badwater weg. Het schilderij is straks niets meer waard."

Pieter Struik Groente en Fruit al 20 jaar een begrip in Dirksland

Pieter en Corine Struik en hun vaste medewerksters in de Dirkslandse groente- en fruitwinkel. Foto: Hans Villerius

DIRKSLAND – Wat begon met eieren, appels en witlof venten, resulteerde twee weken geleden in het 20-jarig bestaan van Pieter Struik Groente en Fruit. Een dorpsgroenteboer die zich onderscheidt vanwege de uitstekende prijs/kwaliteit verhouding, zo zegt hij. Terwijl overal in het land de groenteboer kwijnt en verdwijnt, zit er bij hem nog steeds groei in. Het is het resultaat van niet alleen hard werken, maar bovenal van Gods zegenende hand, zo weet Pieter Struik.

Door Hans Villerius

Hij was net van school en nog maar pas 19, toen hij in november 1995 zijn groentewinkel begon. Aan de Burg. C. Zaaijerlaan te Dirksland kocht hij met hulp van z'n vader het vroegere postkantoor.

Samen

Aanvankelijk deed Pieter alles in z'n eentje. Dat was niet alleen heel veel werk, maar bij een baas werken of stage lopen had 'ie nooit gedaan, zodat alles voor hem pionierswerk was. Toen in 1999 Corine mee ging werken en ze het jaar erop trouwden en bij de winkel gingen wonen, was dat een uitkomst.

Assortiment

De zaken gingen goed. Eerst kwam er alleen voor de zaterdagen een hulp in de winkel, daarna ook doordeweeks, inmiddels werken er drie vaste krachten en enkele weekendhulpen.
Daarnaast breidde het assortiment uit. Ook kwam er een snijkeuken bij de winkel, waar groenten en fruit worden gesneden en verpakt, zowel voor de consument als voor zakelijke afnemers. Salades maken, fruitmanden samenstellen, zelf noten branden waarvan een variëteit in de winkel wordt verkocht, het wordt allemaal in eigen huis verricht. Verder is er de besteldienst op woensdag: klanten uit Dirksland die 's woensdagsmorgens een bestelling doorgeven krijgen deze 's middags thuisbezorgd.

Eigen omgeving

Waar de winkelmedewerksters en Corine de winkel runnen, houdt Pieter zich voornamelijk bezig met de inkoop. Het is 't liefste wat 'ie doet: de boer op gaan om met mooie handel thuis te komen, zo veel mogelijk ook verse producten uit de directe omgeving.

Goedkoper

Voor Pieter is het dé uitdaging om goede kwaliteit te bemachtigen die hij steeds voor een zo laag mogelijke prijs verkopen kan. "Onze prijzen liggen gemiddeld twintig procent lager dan in de supermarkt", zegt hij. "En als voor sommige producten de prijs toch hoog ligt, zorg ik altijd voor een goedkoper alternatief, zodat 't hier echt altijd goedkoop is. Ik daag regelmatig mensen uit om een bepaald product elders goedkoper te vinden, maar krijg nooit respons! Zo'n groentewinkel als hier vind je in heel Nederland niet…!", lacht Pieter.

Koopjeshoek

Te midden van alle versproducten staan in de winkel ook schappen met niet AGF-gerelateerde A-merk artikelen voor bodemprijzen. Van elektrische Oral-b tandenborstels tot Van der Spoel roombotercake en van citruspers tot regenkleding. Het zijn steeds wisselende partijen waar Pieter op een leuke manier aan weet te komen en voor minimale prijzen kan verkopen. Regelmatig belooft hij de artikelen gratis te geven als na aankoop ze elders voor nog minder te koop liggen.

Plezier

Pieter heeft duidelijk plezier in z'n werk. Maar hij benadrukt dat 't hem zonder Corine en z'n medewerkers absoluut niet zou lukken. "Ook de klanten maken het leuk. Het is hier heel laagdrempelig en sommige klanten komen gewoon elke dag, daar bouw je een band mee op. En sinds wij adverteren in Eilanden-Nieuws, wekelijks op dinsdag in de versrubriek, weten ook steeds meer klanten van buiten Dirksland ons te vinden."
Het is dus duidelijk: bij Pieter Struik Groente en Fruit is het gezond, voordelig én gezellig.

Damuitslagen Eneo 52

MELISSANT - Damclub Eneo 52 heeft het jaar afgesloten met sneldammen, de avond vond plaats op maandag 21 december. Aan het einde van de avond ontvingen alle leden een presentje. Dit zijn de uitslagen:
1e C. Visbeen, 13 punten. 2e B. Visbeen, 12 punten. 3e J. Looij, 11 punten. 4e T. Goedegebuur, 10 punten. 5e R. Looij, 9 punten. 6e H. Visbeen, 8 punten. 7e L. Breen, 6 punten. 8e B. v/d Spaan, 5 punten. 9e A. Tieleman, 4 punten. 10e A. het Jonk, 3 punten. 11e P. Kom, 2 punten. 12e A. Visbeen, 1 punt.

SOMMELSDIJK – Maandag 21 december werden de volgende wedstrijden gespeeld bij Damvereniging Denk en Zet:

Afdeling 1
A. van der Veer-W. Vroegindeweij        1-1
W. Drenth-I. Mackloet                                 0-3
M. Klink-A. Verolme                                 1-1

Afdeling 2
G. Kamp-J. de Jong                                        1-1
J. Jordaan-S.W. Keijzer                                 1-1
H. Keuvelaar-W. Stolk                                 3-0
R. Jacobs-R. van Rijnberk                         0-3
S. Maliepaard-R. Kwakernaak                 0-3

Nog een keer werden door enkelen de degens gekruist, anderen waren afwezig om zo hier of daar het Kerstgebeuren te herdenken.

Van der Veer had de grootste moeite met Vroegindeweij, die het dit jaar geweldig goed doet. Eerlijkheidshalve moet gezegd worden, dat hij in deze wedstrijd wel een beetje geluk gehad heeft.

Drenth heeft het tegen Mackloet lang volgehouden, maar op het laatst ging het niet meer. Hij werd aan alle kanten klem gezet. Klink en Verolme speelden een leuke partij. Ze maakten het elkaar niet moeilijk. Ze stuurden het beiden op deze laatste spelavond op remise aan. Ook de wedstrijd van Kamp tegen De Jong eindigde in een gelijkspel. De Jong had wel de beste papieren. Hij liet ook nog een schijfje winst liggen. Jordaan zag kans met een schijf achterstand een puntje in de wacht te slepen. Dat gebeurt vaker. Het is ook niet zo gemakkelijk om een wedstrijd met een schijfje meer te winnen. Dat ondervond Keijzer. Stolk heeft tegen Keuvelaar nog wat gesparteld, ondanks dat de dam van Keuvelaar het spel volkomen beheerste. Ruud van Rijnberk leverde opnieuw een geweldige prestatie. Hij won van Jacobs, en niet zomaar op het nippertje. Nee, hij veegde hem gewoon van het bord. Knap gedaan, Ruud! Maliepaard kon het tegen Kwakernaak niet bolwerken. Hij kijkt te veel naar wat hijzelf kan, niet naar wat zijn tegenstander kan. Dat was het voor dit jaar.
(J. van Hoorn)

GOEREE-OVERFLAKKEE - "De ontmoetingen met de allerarmsten in Oekraïne zijn altijd weer schokkend. Het is en blijft heftig om kennis te nemen van intens trieste omstandigheden die medemensen in een ontwikkelingsland moeten doormaken. Voor de medewerkers van Stichting OZO is dit de voornaamste drijfveer om hulp te bieden. Hulp, die alleen maar kan plaatsvinden met het oog op God geslagen en te vragen om Zijn bijstand en hulp, om juist daar de helpende hand te bieden waar het zo nodig is. Op dit fundament zijn betrokken sponsors de pijlers van de hulpverlening. In deze terugblik op 2015 overheerst onze hartgrondige dank," aldus stichting OZO.

Dankzij de hulp van vele donateurs kon Stichting OZO in 2015 haar humanitaire missie voortzetten in Oekraïne. Dit betekent continuïteit van de langdurende projecten, zoals het verzorgingshuis. Maar ook individuele hulp aan veel ouderen en gezinnen in de thuissituatie, door het verstrekken van voedsel, kleding, medicijnen, (medische) hulpmiddelen, Bijbels en evangelisatiemateriaal. Oekraïne is nog steeds, hoewel er wapenstilstand is, in een oorlogssituatie. Door de dramatisch stijgende kosten voor levensonderhoud nemen de problemen voor veel mensen helaas toe.

Drie keer gingen de OZO medewerkers op werkbezoek, in januari, mei en oktober. Er werden dit jaar twee hulpgoederentransporten georganiseerd in januari en oktober, aangezien Stichting OZO nu op de officiële 'white-list' voor het invoeren van humanitaire goederen in Oekraïne staat. Alle goederen kwamen op plaats van bestemming. Voor het mei werkbezoek werd er gereisd met vliegtuig en taxi.

Verzorgingshuis

Verzorgingshuis 'Rehoboth' is een protestants christelijke instelling voor ouderen die niet meer in staat zijn voor zichzelf te zorgen. Het verzorgingshuis werd gebouwd van 2003 tot eind 2005. Januari 2006 was de instelling zover klaar dat de eerste bewoners verwelkomd werden en in de zomer van 2008 vond de officiële opening plaats. Aan het hoofd staat directeur en OZO-medewerker Hidi Jenö, geflankeerd door zijn steun en toeverlaat Balog János. Hoofdzuster Szanyi Erika is gediplomeerd, evenals een team van verpleegsters. Het keukenpersoneel zorgt voor het dagelijks brood en schoonmaaksters houden de instelling schoon en netjes. Vier bewoners zijn het huis dit jaar door de dood ontvallen, anderen mochten hun plaats innemen. Door de uitmuntende zorg heeft het verzorgingshuis een zeer goede naam opgebouwd in de wijde omgeving. Om de stookkosten te drukken is er een houtkachel geïnstalleerd, de OZO is dankbaar voor de sponsoring van stookhout.

Het polikliniekproject is binnen klaar en er zijn ook sponsors gevonden die het mogelijk maken de buitenmuren te gaan isoleren en van een verflaag te voorzien. Volgend voorjaar gaat een Oekraïens bouwteam hiermee aan de slag. De twee gebouwen van de school in Járok zijn zover opgeknapt dat leraren en leerlingen nu een prima onderkomen hebben. Dit jaar is het project afgesloten. De kinderen kregen met Kerst een aandenken, we beraden ons op een nieuw project. De hulp aan brandweerkorpsen kon dit jaar worden uitgebreid. Uniformen, aanvalsslangen, spuitstukken en laarzen werden aangeboden en een nieuwe garagedeur werd gemonteerd in Nagyberek.

Allerarmsten helpen

Het project Algemene Hulp voorziet in een behoefte voor tal van mensen in de thuissituatie. Op allerlei wijze worden de allerarmsten geholpen. De hulp varieert van voedsel, kleding en geestelijke lectuur tot een nieuwe kachel of woningrenovatie. "Ook deden wij nooit tevergeefs een beroep op onze sponsors als het ging over allerlei aanverwante zaken die belangrijk zijn voor de projecten. Graag noemen we de sponsoring van incontinentiemateriaal voor het verzorgingshuis en mensen van project Algemene Hulp. Daarnaast veel betrokkenheid als het gaat over transportsponsoring, opbrengsten uit videopresentaties en zangavonden, huwelijksjubilea en nalatenschappen, acties van winkelbedrijven, kaarten maken en truien breien. Met dank aan alle gevers mocht Stichting OZO heel doelgericht en met bewogenheid haar humanitaire arbeid verrichten."

"Het bovenstaande geeft alle reden om onze God te danken. Hij heeft harten geneigd en ons de kracht gegeven om daadwerkelijk hulp te bieden. Wij danken alle donateurs voor het vertrouwen in Stichting OZO! Graag roepen wij u op om in het komende jaar Stichting OZO te steunen. Uw inbreng is en blijft hard nodig! Namens alle medewerkers wensen wij alle sponsors en vrijwilligers een voorspoedig 2016."

Gedetailleerde informatie over de projecten van St. OZO staat op de website: www.stichting-ozo.nl.

Voor u gelezen

Helga Warmels

Goede dagen
2015, Uitgeverij Mozaiek
236 blz, € 18,90
ISBN 9789023 994985

'Wat blijft er over van een huwelijk dat alleen nog bij elkaar wordt gehouden door de nietjes uit het trouwboekje?'
Arthur Meijerink heeft zich over laten halen om nog één keer op vakantie te gaan met zijn dementerende vrouw Dieneke. Te midden van het glooiende Zuid-Limburgse landschap ligt het tot hotel omgebouwde kloostercomplex waar Arthur en Dieneke worden verwacht. Na een lange autorit die niet zonder hindernissen verloopt, installeert het echtpaar zich in de hotelkamer om te beginnen aan een onvergetelijke vakantieweek.
Er is volop hulp van vrijwilligers aanwezig om Arthur bij te staan in de zorg voor zijn vrouw en zodoende heeft hij na lange tijd zijn handen weer eens vrij. Er staan diverse uitstapjes op het programma en Arthur legt contact met meerdere lotgenoten die een dementerende partner verzorgen.
In de dagen die volgen overdenkt Arthur zijn levensloop en beleeft hij diverse flashbacks. Een traumatische gebeurtenis uit het verleden dringt zich steeds meer aan hem op en hij valt ten prooi aan angst en verwarring.
Op de feestavond, aan het einde van de week, voltrekt zich een grote tragedie met vergaande gevolgen.
'Goede dagen' is in eerste instantie een aangrijpend en ontroerend verhaal over de gevolgen van dementie en het stap voor stap afscheid nemen van een geliefde. Daarnaast bevat het boek meerdere verhaallagen.
Het vertelt de levensgeschiedenis van de bejaarde Arthur en zijn vrouw Dieneke. Aan de hand van brieven uit het verleden wordt stukje bij beetje ontrafeld welk geheim Arthur met zich meedraagt. Ook speelt een traumatische gebeurtenis die Dieneke en Arthur vlak voor hun huwelijk doormaken een belangrijke rol.

Balans opmaken

Arthur maakt de balans op en probeert het verleden letterlijk te begraven in de kloostertuin. Daarbij raakt hij steeds meer in de knoop met waan en werkelijkheid. 'Goede dagen' roept op tot reflectie. Over het dienen van de naaste en zelfverloochening. Het boek stemt ook tot nadenken over het naderende levenseinde en de onthutsende impact van een leven met dementie.
Arthur kijkt terug en weet dat de resterende tijd slechts kort is.
'Ubi caritas et amor, Deus ibi est'. 'Waar liefde is, daar is God.' Ergens, diep van binnen, vindt het opschrift weerklank in de ziel van Arthur.
De schrijfster heeft zich bijzonder goed ingeleefd in de wereld van dementie. In het verleden schreef ze, als journalist voor een vakblad, een artikel over een vakantieweek voor dementerenden en hun mantelzorgers. Naast het maken van aantekeningen voor haar artikel werkte de schrijfster mee als vrijwilliger tijdens deze week. Ze deed in deze periode een aantal onvergetelijke ervaringen op die ze uiteindelijk verwerkte in haar boek. (De personages en gebeurtenissen in 'Goede dagen' berusten overigens op de fantasie van de schrijfster).

Helga Warmels heeft diverse kinderboeken op haar naam staan. 'Goede dagen' is haar debuutroman.

Nieuwjaarsconcert Die Grevelinger Musikanten

NIEUWE-TONGE - Traditiegetrouw geeft Die Grevelinger Musikanten weer een nieuwjaarsconcert in Ons Dorpshuis in Nieuwe-Tonge op zaterdag 9 januari 2016.

Medewerking wordt verleend door Gemengd Koor Excelsior uit Dirksland. "Twee heel verschillende disciplines en daarbinnen ieder zijn eigen muziekstijl, wat het ook aantrekkelijk maakt dit concert bij te wonen", aldus de organisatie.
Gemengd Koor Excelsior staat onder leiding van Meike Warmoeskerken uit Bergen op Zoom.

Die Grevelinger Musikanten is een Egerländerkapel die vroeger bekend stond als de Alpenkapel. In 2010 is de naam veranderd in Die Grevelinger Musikanten. De kapel verzorgt jaarlijks ongeveer vijftien optredens, waarvan enkele met medewerking van een andere kapel of koor. Dit al jaren onder de bezielende leiding van kapelmeester Hans Kom.

Gezamenlijk hebben zij voor u een gevarieerd programma om het nieuwe jaar mee te beginnen.
Een ieder is van harte welkom op zaterdagavond 9 januari in Ons Dorpshuis, Korteweegje 14, Nieuwe-Tonge. Het concert begint om 19.30 uur en de zaal is open om 19.00 uur.

Natuur- en Vogelwacht Schouwen-Duiveland en Windpark Krammer tekenen akkoord

SCHOUWEN-DUIVELAND - Natuur- en Vogelwacht Schouwen-Duiveland (NVSD) en Windpark Krammer hebben een akkoord gesloten over een specifiek pakket maatregelen binnen het windpark en op Schouwen-Duiveland.

Het pakket van maatregelen richt zich erop mogelijke ecologische schade van de geplande windturbines bij de Krammersluizen verder te verminderen en een bestaand windpark op Schouwen-Duiveland buiten werking te stellen. Nu dit akkoord een feit is, trekt NVSD zijn beroep bij de Raad van State in.

Windpark Krammer

Het Rijk en de provincie Zeeland hebben de locatie Krammersluizen aangewezen als concentratielocatie voor het grootschalig opwekken van windenergie. Op initiatief van de windenergiecoöperaties Deltawind en Zeeuwind, is de planontwikkeling voor een windpark op deze locatie gestart, Windpark Krammer. De coöperaties Deltawind en Zeeuwind hebben gezamenlijk bijna 4.000 leden in de Deltaregio.

Bezorgdheid

Van het totaal voorziene aantal van 35 windturbines van Windpark Krammer is een viertal windturbines gepland op het knooppunt van de Philipsdam en de Grevelingendam. Tussen het zoete Krammer-Volkerak en het zoute Grevelingenmeer vindt dagelijks vogeltrek plaats. NVSD vreest met name voor aanvaringsslachtoffers onder de Middelste Zaagbek indien de windturbines geplaatst worden en heeft mede daarom beroep aangetekend bij de Raad van State.

Intensief overleg

Zeeuwind en Deltawind zijn zich bewust van de ecologische waarden van dit bijzondere gebied en hechten aan een goede band met lokale natuurverenigingen. Na intensief overleg met Het Zeeuwse Landschap is eerder dit jaar reeds een breed pakket aan additionele maatregelen overeengekomen om mogelijke natuurschade tegen te gaan. In de afgelopen maanden is het overleg tussen NVSD, Windpark Krammer en Zeeuwind voortgezet. Afgesproken is nu, dat de windturbine die NVSD de meeste zorgen baart vooralsnog niet gebouwd zal worden. Gezamenlijk zullen NVSD en Windpark Krammer na een aantal operationele jaren bekijken wat de ecologische impact van het windpark is en daarna met elkaar in overleg treden over de wenselijkheid van het alsnog bouwen van deze windturbine. Tevens is afgesproken dat een andere windturbine wordt voorzien van uitgebreide monitoring van vliegbewegingen. Daarnaast zal Zeeuwind haar bestaande windpark Dreischor, op Schouwen-Duiveland, amoveren. De provincie Zeeland heeft tot slot aangegeven naast Windpark Krammer geen nieuwe plannen te ondersteunen voor windturbines op de Grevelingendam en de Philipsdam.

De kunst in de late Middeleeuwen

SOMMELSDIJK - De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert diverse cursussen, lezingen en concertreizen. Donderdagavond 7 januari start kunsthistoricus Frank Swagemakers een avondcursus over bouw-, schilder- en beeldhouwkunst met als titel herfsttij der Middeleeuwen.

Vanwege het Jeroen Bosch jaar in 2016 richt de KCE haar blik op de kleurrijke periode aan het einde van de Middeleeuwen. In die tijd sprak men natuurlijk niet over Middeleeuwen. Het was juist een periode waarin steden zich ontwikkelden, waarin de handel zich uitstrekte over geheel Europa en waarin het niet lang zou duren voordat de oceanen werden overgestoken.

De bouwkunst leverde spectaculaire kathedralen op die hoger en ranker waren dan ooit, zoals de Ste. Chapelle te Parijs, de Engelse Perpendicular Style en de late gotiek van de St. Jan in Den Bosch. De beeldhouwers versierden deze enorme gebouwen met de meest geavanceerde sculpturen, waarbij ze prachtige vondsten lieten zien. De schilders ontworstelden zich gaandeweg aan de starre regels van de opdrachtgevers en haalden hun inspiratie uit zowel de Bijbelse verhalen als uit de ontluikende renaissance in Italië.

In het werk van Jeroen Bosch voegde zich dat alles samen. Hij was duidelijk, gebruikte bekende symbolen, schilderde gedetailleerd, maar er waren raadselachtige figuren aanwezig in zijn schilderijen. We denken vaak dat een werk iets bepaalds voorstelt, maar het kan ook een andere betekenis hebben. Hij blijft raadselachtig en fascinerend. Vele geheimen zullen voor u worden ontrafeld.

De kosten van deze cursus bedragen slechts € 62,50.

De cursus bestaat uit vier donderavonden en één maandagavond van 19:30-21:30 uur. De cursusdata zijn: 7, 21 januari en 4, 18 en 29 februari in de Remonstrantse Kerk, Voorstraat 35 te Sommelsdijk. Elke avond heeft zijn thema (in chronologische volgorde): Laat-Middeleeuwse kathedralen, beeldhouwkunst, schilderkunst in de Noordelijke landen, schilderkunst ten zuiden van de Alpen en Jeroen Bosch

Bent u geïnteresseerd in deze cursus of wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de KCE, zoals cursussen, lezingen en muziekavonden, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat, R. Zoomers 06-41365591 of mailen naar info@kcego.nl. Uiteraard kunt u ook een kijkje nemen op de website www.kcego.nl.

Uitslag kerstspringconcours

STAD AAN 'T HARINGVLIET – De uitslag van het kerstspringconcours, gereden op zaterdag 26 december in Manege Oostmoer, is als volgt:

Rubriek 1, 30 cm. 1. Isa Romsom, Rody; 2. Tamara Uil, Candy; 3. Esmee Dirksen, Rody; 4. Willemijn v.d. Boom, Dorine; 5. Desiré Vroegindeweij, Mozart; 6. Esmée v. Wijland, Tanja van het Zilven.
Rubriek 2, 40 cm. 1. Amy de Geus, Rody; 2. Saskia Möhrke, Salerno; 3. Anne v. Asperen, Candy; 4. Nienke Waaijer, Fernando; 5. Thomas Grootenboer, Sally.
Rubriek 3, 50 cm. 1. Saskia Möhrke, Daisy; 2. Esmee v. Alphen, Salerno; 3. Lynn v. Diest, Lucy; 4. Nienke Waaijer, Rosie; 5. Nicole v. Winden, Bobelle; 6. Kim v. Pelt, Fernando; 7. Amber v. Wijland, Eck's Jason.
Rubriek 4, 60 cm. 1. Milan de Baat, Sky; 2. Yvonne v. Dis, Snow; 3. Mylene Blokker, William; 4. Corina Soeteman, Vrouwke; 5. Ellie v. Wissen, Across; 6. Elvera Visscher, Zabaday; 7. Andries Goud, Ellington.
Rubriek 5, 70 cm. 1. Feray IJpelaar, Hamlet's Manhattan; 2. Fenna Wondergem, Femke; 3. Isabelle Straathof, Mack Happy.
Rubriek 6, 80 cm. 1. Dagmar Latooij, Rambling Rose; 2. Sabine v. Gelderen, Cover Girl; 3. Shirley Smaal, Mr. Ed; 4. Rosalinde Vijfvinkel, Zoran; 5. Danique Latooij, Cougar du Jonkue; 6. Celine Trapman, Enjoy; 7. Arjan v.d. Brink, Levi.
Rubriek 7, 90 cm. 1. Julia Goud, Luminashof Ceasar; 2. Sabine v. Gelderen, Casanova.

Stellegors viert kerst

STELLENDAM - Het kerstfeest van basisschool Stellegors is dit jaar gevierd met de musical "De kleine boom". Een verhaal over een zielig kerstboompje, dat, ondanks zijn grootte, overal waar het komt geluk en liefde verspreidt. Een eenvoudig verhaal met een indrukwekkende boodschap! De leerlingen van de groepen 1 t/m 8 hebben het verhaal op overtuigende wijze uitgebeeld met liedjes en spel. De kerk naast de school aan de Bosschieterstraat bood het toneel voor de musical. De liedjes klinken prachtig in de mooie akoestiek van de kerk. Alle ouders en opa's en oma's van de leerlingen konden genieten van het schouwspel. Het team met de leerkrachten sloot de avond af met een eigen lied. De school wenst iedereen een gelukkig nieuwjaar!

Populair orgelfestijn eenmalig in Grote Kerk Dordrecht

DORDRECHT/ROTTERDAM - Op zaterdag 2 januari verzorgt concertorganist Marco den Toom zijn zevende Populair Klassieke Nieuwjaarsconcert. Dit evenement wordt normaliter in Rotterdam gehouden. Dit jaar is het eenmalig verplaatst naar de Grote Kerk van Dordrecht. Het programma bevat als vanouds weer improvisaties, klassieke werken, vernieuwende populaire transcripties en samenzang. Daarnaast zal een 'special guest' meewerken aan een spetterende finale. Ook de programmering van 'Raiders of the lost ark' van John Williams is opvallend te noemen. Daarnaast wordt een nieuwe cd en bladmuziek gepresenteerd.

Den Toom (1978) studeerde orgel aan het Utrechts Conservatorium en bij Herman van Vliet, Charles de Wolff, Klaas Jan Mulder en Jacques van Oortmerssen. Al snel na zijn vakopleiding bouwde hij een carrière op als zelfstandig musicus. Zijn musiceren kenmerkt zich door een eigenzinnige, maar vooral ook spontane aanpak.

Aanvang: 19.30 uur. Kaarten aan de deur of met korting via www.marcodentoom.nl.

MIDDELHARNIS - De vrijwilligers van de Stichting Oost Europa Werkgroep bedanken een ieder hartelijk voor de bijdragen in het afgelopen jaar. "Meer dan 10 transporten mochten we uit Middelharnis laten rijden naar Uioara en Gherla, Roemenië. Onze zustergemeenten daar zijn zeer dankbaar en blij met uw ingeleverde kleding/spullen en giften. Veel arme gezinnen konden worden geholpen, en we hopen ook volgend jaar weer op uw steun te mogen rekenen".

Vanwege de kerstvakantie zal er op zaterdag 2 januari 2016 géén inleveren zijn in de loods. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten. De werkgroepleden hopen op zaterdag 6 februari weer klaar te staan.

Column Rianne Tanis

Een witte wolk hing boven 2015. Afwachtend keek de wolk naar beneden wat het jaar zou brengen. Ik keek omhoog. De buienradar van 2015 was nog niet uitgevonden, dus voorbereiden was geen optie. ''Laat het over je heenkomen'', zei iedereen. En dat deed ik. Toen begon 2015. De wolk aanschouwde het terreur omtrent Charlie Hebdo en huilde dikke tranen. Mensen schreeuwden van verdriet. En die tijd ging voorbij. Omstanders vergaten. 16 maart 2015. Het Nederlandse Koninkrijk bestond 200 jaar. De wolk maakte een opening en liet de zonnestralen de aarde verwarmen. Trots blonk uit de ogen van de bewoners van ons land. 24 maart. Een toestel van German Wings stortte neer en teveel mensen vonden daar hun dood. De wolk sloot zijn ogen voor het verdriet en huilde opnieuw hete tranen. De tranen vielen op de aarde en brandden achter de ogen van de omstanders. De tijd sloop voorbij en het sijpelde naar de bodem. Bloemetjes schoten uit de grond en kleurden en geurden de omgeving. 16 mei. De derde aardbeving in Nepal sinds 25 april. De wolk liet het hoofd zakken en bevochtigde de kleurige bloemen. 23 september. Bliksemschichten schoten door de lucht. Verontwaardigde blikken. Het Volkswagenschandaal kwam boven tafel. Wie was er nog te vertrouwen? 7 oktober. Voor het eerst in 1,5 jaar was er wereldwijd geen ebola gerapporteerd. Een glimlach verscheen aan de lucht. 13 november. De wolk rilde. Aanslagen in Parijs. Angstgevoel kwam opeen dicht in de buurt. En toch moest het leven door. De witte wolk van 2016 komt al aandrijven. Vol onbekendheden. Maar onderschat de kracht van al die duizenden zonnestralen niet. Ze zullen er zijn. Wacht erop met geduld en vang ze op met liefde. Aangezien de buienradar van 2016 ook nog niet is uitgevonden, zal ik afwachtend naar boven kijken!

1 januari Brand tijdens nieuwjaarsnacht

In een leegstaande loods aan de Spuikolk in Dirksland heeft op nieuwjaarsdag een brand gewoed. Rond half zes in de morgen werd er alarm geslagen. De brand zorgde voor veel rookontwikkeling. Woningen aan de Onwaardsedijk werden tijdelijk ontruimd. Om 14.30 uur werd het sein 'Brand meester' gegeven. (Foto: FlakkeeNieuws)

6 januari Nieuwjaarsreceptie

"Voor ons allen is 2015 een spannend en uitdagend jaar waarin gemeente en inwoners meer dan ooit op elkaar zijn aangewezen." Dat zei waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker tijdens zijn toespraak op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. "Vertrouwen maakt het samenleven mogelijk."

9 januari Ongelukje

Vanaf de parkeerplaats schoot de Fiat 500 zo rechtdoor tegen de woning aan de andere kant van de weg. Volgens de bestuurder bleef het gaspedaal hangen. Zowel de bewoner als de bestuurder kwamen met schrik vrij.

1 februari

Kinderen plaatsen bloemen bij het watersnoodmonument in Stellendam. Op 1 februari werden er in verschillende plaatsen stilgestaan bij de watersnoodramp van 1953.

2 februari Staatssecretaris in de klas

Staatssecretaris Sander Dekker keek een dagje mee tijdens de inspectie van de Eben Haëzerschool te Goedereede-Havenhoofd. Door middel van Engelse les en de inzet van computers en tablet worden de kinderen voorbereid op de toekomst.

14 februari Snertwandeling

Snertwandelingen zijn populair op het eiland. Aan de zesde snertwandeling in Melissant namen 330 wandelaars deel.

13 maart Start werkzaamheden Cichoreifabriek

De werkzaamheden aan de voormalige cichoreifabriek Ceres zijn gestart. Het doel is om het gebouw te restaureren en er een nieuwe bestemming voor te vinden. De provincie hoopt dat er na de renovatie horeca wordt ontwikkeld in het pand.

17 maart Redders in het zonnetje

Sjoerd Robijn en Jurjen de Vos hebben op 10 maart een bestuurster uit een auto gered. De auto was bij een eenzijdig ongeluk in het water terecht gekomen. De jongemannen uit Sommelsdijk werden door de burgemeester en de politie in het zonnetje gezet. Burgemeester Lokker zei: "Ik ben ongelooflijk trots op jullie!"

12 maart Opening Menheerse Stee

Bij de entree van Middelharnis, op de hoek van de Langeweg en de Rottenburgseweg heeft Woongoed GO een nieuw appartementencomplex gebouwd. Tijdens de feestelijke opening werd de naam van gebouw bekendgemaakt: Menheerse Stee.

27 maart Trots op Flakkee

Een groep enthousiaste eilanders vormt TOF, dat staat voor Trots op Flakkee. Eind maart verscheen de eerste editie van de glossy, in december is het tweede nummer verschenen.

2 april Al vijftig jaar zingen

Pie van Gulik-Bogerman uit Dirksland zit al vijftig jaar op het koor. Ze is lid van Sursum Corda: "Het is een fijne club. Het voelt er alsof ik thuis ben."

1 april Veel aandacht voor 1 aprilgrap

Scheepsresten van Vikingschip gevonden in haven van Middelharnis. Het was groot nieuws de eerste dag van april. Het bleek een stunt te zijn om de aandacht te vestigen op de Menheerse Werd en de Menheerse Havendag.

11 april Rethorica viert 500-jarig bestaan

Sociëteit Rethorica viert 500-jarig bestaan. Een bijeenkomst in de kerk van Sommelsdijk vormde de officiële opening van het jubileumjaar met verschillende activiteiten. Met wapperende vaandels vertrok het gezelschap De Doelen naar de dorpskerk. (Foto: Jaap Peeman)

8 april Koeien de wei in

Na ruim vijf maanden waren de koeien van Kaasboerderij Van Schaik in Stellendam blij dat ze weer de wij in mochten. Dit jaar was dat een paar weken later dan andere jaren. De natuur liep dit voorjaar een paar weken achter door de lage temperaturen.

25 april Laatste traditionele melkboer

Na 49 jaar stopte de traditionele melkboer Klaas Hagens met zijn werk. Hij kijk met tevredenheid terug op zijn werk: "Als iemand niet thuis was, zette ik de boodschappen neer, want ik wist van iedereen wat men wilde hebben, en schreef op een briefje wat ze hadden gekregen."

27 april Koningsdag

Koningsdag was dit jaar erg zonnig. Fijn voor de deelnemers en toeschouwers van het freewheelen in Goedereede. Het principe is simpel: eerst van de helling afrijden en dan naar de bel varen of zwemmen.

30 april Opening Inspiratiecentrum

"Een trekpleister die twee provincies met elkaar verbindt," zo werd het Inspiratiecentrum beschreven tijdens de openingstoespraak. Bezoekers kunnen vanaf de toren genieten van het uitzicht over de Noordzee en de Grevelingen.

2 mei Vier je Vrijheid festival

Zeventig jaar na de bevrijding is de vrijheid gevierd. Hoogtepunt van de festiviteiten waren de historische vliegtuigen, die over Middelharnis vlogen.

29 april Militairen oefening in De Goede Ree

Soldaten stormen De Goede Ree binnen. De 11 Geniecompagnie van de Luchtmobiele Brigade oefende in het pand, het voormalige verzorgingshuis is ondertussen helemaal gesloopt.

7 mei

In het centrum van Middelharnis ontstond er brand in de schoenwinkel Van Haren. Bij de brand raakte niemand gewond. Door de grote brand werden ook de panden waarin Van Haren, Biedermeier Expresse en Rivian gevestigd waren onherstelbaar beschadigd. Deze gebouwen zijn gesloopt.

16 mei Herdenking neergestorte bommenwerper

Tijdens een ceremonie is er stilgestaan bij Amerikaanse B-17 bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog is neergestort in de Grevelingen. Er werden witte duiven losgelaten en een B-25 bommenwerper voerde een fly-past uit.

19 mei Drugsvangst in Den Bommel

"We zijn wel wat gewend, maar dit slaat alles," dat zei een woordvoerder van de politie over de vangst van grondstoffen voor XTC en Speed. In een loods in Den Bommel werd 50.000 liter aan chemicaliën aangetroffen.

1 juni Eerste paal windmolenpark Battenoert

De zeven windmolens langs de Grevelingen worden vervangen door vier nieuwe turbines. Tijdens een officieel moment ging de eerste paal de grond in.

10 juni Officiële opening Nieuw Rijsenburgh

De vier gebouwen van verzorgings- en verpleeghuiscomplex Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk is officieel in gebruik genomen. Het nieuwe complex is in de plaats gekomen van de De Goede Ree en De Samaritaan.

28 mei Opening Beachresort Punt West

Langs de Grevelingen werd eind mei het nieuwe Beachresort Punt West geopend. Het resort bestaat uit recreatiewoningen en een beachclub.

32 / 44

Portefeuillehouder Innovatie en Duurzaamheid Van der Vlugt:
"Energieneutraal eiland in 2020 is ambitie die wij gaan realiseren"

Van der Vlugt op de Brouwersdam, tussen het Grevelingenmeer en de Noordzee.

Tekst: Jaap Ruizeveld

Foto: Wim van Vossen Fotografie

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het begrip Duurzaamheid is vooral de laatste jaren sterk op de voorgrond getreden. Het kreeg betekenis. Wethouder en portefeuillehouder Innovatie en Duurzaamheid van de gemeente Goeree-Overflakkee, Arend-Jan van der Vlugt, zegt daarover: "Het onderwerp is uit de geitenwollensokkenhoek gekomen. Vroeger was duurzaamheid iets wolligs. Nu is dat anders. Het imago is goed. Je kan er besparingen mee bereiken en investeringen mee terugverdienen."

"Onze gemeente wil bewoners, bedrijven en toeristen aantrekken om de leefbaarheid op het eiland te waarborgen en gelijktijdig een duurzame uitstraling presenteren. Dan moet je op alle fronten transparant zijn. Laten zien dat je ambitie om een energieneutraal eiland te willen zijn in 2020 ook gestoeld is op daadwerkelijke inzet". Aan het eind van het jaar een gesprek met de portefeuillehouder over duurzaamheid en energie. Zijn de ambities en de plannen realistisch? Is het haalbaar? Met de wetenschap dat veel factoren en procedures de uitgestippelde plannen nog kunnen verstoren, of zorgen voor vertraging.

Veel aandacht                                                                                                                        

"We gaan het halen", zegt de wethouder. Hij twijfelt er niet aan en straalt dat ook uit. Dat is niet zo verwonderlijk, kijkend naar alle publiciteit die de gemeente Goeree-Overflakkee in 2015 verkreeg voor haar ambitieuze plannen voor het energieneutrale eiland in 2020. Op talrijke podia werd de inzet uitgedragen. Lokaal, regionaal, landelijk. Met een duurzaamheidscongres en een festival in het Inspiratiecentrum op de Brouwersdam. En als topper uiteraard deze wintermaand zelfs tot in Parijs, bij de internationale Klimaattop. Dit op uitnodiging van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het Klimaatverbond Nederland. Er zijn opnieuw contacten gelegd, nodig als ondersteuning om de ambities te kunnen waarmaken. Daarbij blijft het niet. Begin volgend jaar staan er (vervolg)gesprekken in de agenda. Zo komen de commissies duurzaamheid en energie uit de Tweede Kamer in de maand maart op werkbezoek naar het eiland. Eind januari is er al overleg met de directeur-generaal (DG) Energie.

Vijf voor twaalf                                                                                                                        

"In Parijs hebben wij niet alleen onze plannen en activiteiten toegelicht. Wij hebben de Kamerleden - die onze presentaties bezochten - met klem gevraagd om vooral te bewerkstelligen dat er spoedig een besluit wordt genomen over de Rijksstructuurvisie. Dat is cruciaal voor de verbetering van de waterkwaliteit in het Grevelingenmeer. Door stilstand van het water is het daar letterlijk 5 voor 12. Als dat besluit valt, wij hopen eerste helft 2016, dan kunnen er daadwerkelijke stappen gezet worden, die leiden tot het maken van een opening in de Brouwersdam. Daardoor kan de waterkwaliteit in de Grevelingen herstellen. Het betekent ook dat er dan de mogelijkheid komt voor het aanbesteden van een getijdencentrale, die in de doorlaat in de Brouwersdam kan worden geplaatst.

Tijd verstrijkt                                                                                                                        

Het besluit over de Rijksstructuurvisie is al enkele keren uitgesteld. "Dat is jammer, want de tijd verstrijkt. De problematiek is dat de keuze nog niet gemaakt is of de Grevelingen alleen wordt aangepakt, of dat ook het Volkerak-Zoommeer er bij betrokken wordt. Een totaal project", geeft Van der Vlugt aan. "Het besluit is voor ons belangrijk, want de getijdencentrale is één van de onderdelen in ons totaalpakket voor een energieneutraal eiland in 2020. Wel met de aantekening dat de getijdencentrale niet mag worden ingezet voor de windopdracht van 225 Mw. Dit laatste is voor de gemeente niet te begrijpen, maar het Rijk houdt daar tot op heden aan vast. Het project is innovatief zo belangrijk. Voor duurzame energieopwekking, de genoemde verbetering van de waterkwaliteit in de Grevelingen en niet te vergeten een stimulans voor de werkgelegenheid. Alles past bij elkaar. Denk ook aan een exportproduct. Immers in heel de wereld presenteren wij Nederland als de natie van waterbouwers. Met het getijdenproject kan je je wereldwijd actueel weer in de schijnwerpers zetten. Innovatie ten top."

Monitoren                                                                                                                                

Er zijn nog vragen en onzekerheden die de komende tijd beantwoord en verwerkt moeten worden. "Wij geloven in een goed eindresultaat in 2020. Dat is gebaseerd op ijkpunten. Wij laten als gemeente al onze projecten monitoren. Daarom weten wij exact waar we staan en welke stappen nog gezet moeten worden om het doel op de geplande tijd te kunnen halen. Dat gebeurt op vier gebieden: opwekken en besparen van energie, op het gebied van mobiliteit/verbindingen leggen en het bewust worden. Het is bijzonder dat de gemeente het totale pakket van energieneutraal heeft opgepakt. Op alle vlakken is er activiteit. Dat verhaal dragen wij uit en laten het zien. Vertellen waarom wij het doen. Daarmee scoren we als Goeree-Overflakkee", benadrukt Van der Vlugt.

Groene stroom                                                                                                                                 

"Laat het duidelijk zijn. Op ons eiland gebeurt al heel veel op het gebied van innovatie, duurzaamheid en energie (opwekking/besparing). Bedrijven, instellingen, verenigingen en ook burgers tonen dat aan. Als gemeente zijn wij daar blij mee. Het past perfect in onze Toekomstvisie. Wij proberen waar mogelijk ook te faciliteren. Zoals bij een particulier initiatief voor energiebesparing bij (sport)clubs. Een initiatief dat nu daadwerkelijk door de verenigingen wordt ingevuld met het bedrijfsleven. Wij hebben ook een voorbeeldfunctie". Op de vraag of er op het eiland grijze of groene stroom wordt geleverd, volgt direct een duidelijk antwoord. De gemeente koopt al haar stroom groen in. Een certificaat, gedateerd 14-12-2015, toont het aan: Honderd procent groene stroom voor de gemeente Goeree-Overflakkee. Ondernemers en bewoners maken een eigen keuze.

Pilot                                                                                                                                                

"Wij begrijpen dat bewoners opmerkingen plaatsen bij het bouwen van grote windturbines. Je ziet reacties op de social media. In de trant van: "Leuk dat de gemeente zo bezig is met duurzame energie. Maar het hele eiland vol zetten met windmolens, dat liever niet". Dan koppelt men toch het één aan het ander," legt Van der Vlugt uit. "De gemeente heeft een opgave van het rijk op windgebied. Wij dienen 225 Mw energie op te wekken door middel van wind. Dat vindt de gemeente een heel forse opdracht. Hoe en waar dat gebeurt valt onder de gemeentelijke regie, maar het moet. Er zijn op het eiland zoeklocaties opgesteld. Er is over gecommuniceerd. De gemeenteraad heeft besluiten genomen. Maar tegelijkertijd hebben de fracties aan het college gevraagd te onderzoeken welke alternatieve vormen van windenergie, van stroom opwekken, ingezet kunnen worden. Dat bestuderen wij nu. Daarover worden gesprekken gevoerd. Wij kijken naar mogelijkheden. Sheerwind? Dat wordt gepresenteerd als oplossing om op een eenvoudigere methode wind te oogsten. Zonder gebruik te maken van wieken. Het zou goedkoper zijn in bediening en onderhoud. Wij willen dat in 2016 als pilotproject onderzoeken op ons eiland. Mijn collega wethouders Tollenaar en Markwat (vanuit de portefeuilles Windenergie en Ruimtelijke Ordening) zijn hier zeer nauw bij betrokken. Een dergelijke keuze of insteek zal niet alle geprojecteerde windturbines kunnen vervangen. Maar waarschijnlijk wel nieuwe mogelijkheden scheppen."

Vasthouden                                                                                                                        

Uitgerekend in de week voor de jaarwisseling was er op landelijk energiegebied nieuws dat aantoont dat planningen niet altijd gehaald kunnen worden. De Eerste Kamer verwierp met 38-37 stemmen de zogenoemde Stroomwet van minister Kamp. De bewindsman wilde de voorgenomen splitsing van de energiebedrijven Eneco en Delta niet ongedaan maken en dat bracht hem in aanvaring met de Kamerleden. Gevolg is dat het plan voor de aanleg van windmolenparken op zee een (flinke) vertraging oploopt. De planning voor realisering moet worden bijgesteld. Hoe zeker ben je dat procedures, dan weer gericht op de eilandelijke energieambitie, toch niet voor vertragingen zorgen? "Als besluiten rond het getijdenproject uitblijven is dat zeker lastig. Dat geldt ook voor de realisering van onze windopgave. Toch houden wij vast aan onze opdracht en onze doelstellingen. Dat verklaart onze zoektocht naar alternatieve mogelijkheden. Wij zijn ons bewust dat er maatregelen getroffen moeten worden. Het klimaat verandert. Denk aan bodemdaling, stijging van de waterspiegel en ook dat het einde dichterbij komt van de fossiele brandstof. In ons coalitieakkoord Goeree-Overflakkee hebben wij dat aangeduid met rentmeesterschap. Hoe laat je het eiland achter voor de volgende generatie? Niets doen is geen optie".

Zonneparken                                                                                                                                

Het totaalpakket omvat ook uitbreiding van zonneparken. Naast de Klepperstee in Ouddorp gaat het dan om 2 of 3 nog nader aan te wijzen locaties op het eiland. Bij elkaar 44 hectare, onderverdeeld: 30 en 14 hectare groot. Samen kunnen deze parken straks 30 Mw energie opleveren. Een langdurige bron van energie. Een en ander kan worden gerealiseerd op minder goede landbouwgrond. Boeren maken het mogelijk dat er op hun gronden zonenergie wordt gewonnen. Bestemmingsplanmatig wordt een en ander voorbereid en uitgewerkt, er is vooroverleg met de provincie. Financiering kan door een externe partij worden ingevuld.

Subsidie                                                                                                                                

Uitvoering en ontwikkeling van genoemde projecten voor het opwekken van energie op zonneparken, bij getijdencentrale, windturbines en het scheppen van opslagmogelijkheid, zijn flinke kostenposten. Overal moet subsidie bij. Stroom is in ons land relatief goedkoop. Wethouder Van der Vlugt wijst nog eens naar de eilandelijke Toekomstvisie waarin thema's (Innovatie, duurzaamheid en verbindingen leggen) zijn opgenomen die gerealiseerd moeten worden. Daar zijn de eerder genoemde sporen op uitgezet. Er wordt hard gewerkt in de Energieke regio. Het programma krijgt veel aandacht en wordt op talrijke locaties in het land inmiddels uitgerold.

Investeringen                                                                                                                        

Je ziet eilandelijk veel activiteiten. Investeringen op Goeree-Overflakkee voortkomend uit het project Energieke Regio belopen al een miljoen euro. Daarnaast is er een grote innovatieslag bij de sectoren visserij en landbouw. Er is een woonwijzerwinkel voor particulieren. Andere baanbrekende voorbeelden: het Greenpoint bij Oude-Tonge. Een aantal bussen dat eind volgend jaar in het openbaar vervoer op waterstof zal rijden. Het vergisten van mest tot biogas (in Den Bommel). Een scala aan onderwerpen. Daarin neemt uiteraard ook de gemeente een positie in. Zie het als een bedrijf. "Wij dragen ons verhaal uit. Plaatsen accenten in onze eilandmarketing. Stellen duurzaamheidsleningen beschikbaar tegen goedkoop tarief. Het aantal elektrische oplaadstations wordt uitgebreid. De openbare verlichting wordt Led. Gemeentegebouwen krijgen zonnepanelen. Alles in het kader van verduurzaming. Wij kijken ook naar ons eigen wagenpark. Wat is er mogelijk, rekening houdend met prijs-kwaliteit verhouding.

Nieuwe activiteit                                                                                                                        

Van der Vlugt wijst nog op twee aspecten. In samenwerking met de FOGO (Federatie Ondernemers op het eiland) wordt gezocht naar innovatieve manieren om duurzame energie op te wekken. En tenslotte is er een mogelijkheid dat er in 2016 een Energielab kan worden ontwikkeld. Er zijn vergaande plannen om dit project in samenwerking met meerdere partijen, partners en sponsoren op een nog nader te kiezen locatie op te zetten. Het moet een doorlopende breed opgezette expositie worden waarin alle facetten van duurzaamheid en energie aan de orde komen. Zeker ook voor scholen een mogelijkheid om zich te verdiepen en gemotiveerd bewust te worden van de noodzaak hoe om te gaan met deze onderwerpen.

Gebeurtenissen komen en gaan.

Column Harm Jan Grinwis

Nu 2015 op zijn einde loopt heeft iedereen het over de grote gebeurtenissen en belangrijke nieuwsfeiten van het afgelopen jaar. Nieuwssites en zoekmachines publiceren jaaroverzichten met de belangrijkste ontwikkelingen die zich hebben voorgedaan. Als ik er door heen scroll herinner ik me weer dat we water op Mars hebben gevonden. Dat Volkswagen hun sjoemelsoftware gebruikte om auto's beter uit de milieutesten te laten komen. Dat we allemaal dachten dat dit het einde van Volkswagen zou kunnen zijn. Dat Elizabeth ondertussen stiekem de langstzittende koningin aller tijden werd. Zodra het nieuws geen nieuws meer is laat het ons los en komen we er tijdens het jaaroverzicht weer achter dat het gebeurd is. Oh ja, we hadden ook nog ergens een beurscrisis in China en een schandaal in FIFA. Allemaal al verleden tijd. Maar tijdens de jaaroverzichten zien we alleen maar dingen die we eigenlijk al wisten. Hoe veel dingen zijn er gebeurd die niet belangrijk genoeg zijn om herdacht te worden? De vier historische panden in Alkmaar die afbrandden tijdens nieuwjaarsnacht? Of de gewapende man die het achtuurjournaal stopzette? Er is ook nog een keer in juli een sonde aangekomen op Pluto. Allemaal van die kleine dingetjes die even hun roem mogen opeisen in de media, waarna ze even snel weer vergeten worden. 2016 zit ongetwijfeld weer vol met zulke gebeurtenissen. Ze komen en gaan, en wij gaan weer door. Soms staan we even stil, geschokt, maar langer dan een paar weken duurt het nooit. Tot het volgende jaaroverzicht, waarbij we weer denken: "Oh ja, dat is ook nog gebeurd." Fijn 2016 allemaal!

19 juni Huwelijk in klassieke stijl

In Ouddorp trouwden Hendrik B.M. Stout en Eeuwina Tanis in stijl. Het huwelijk werd voltrokken in het voormalige Raad- en Polderhuis in Ouddorp.

9 juli 2015 Eedaflegging wethouder Markwat

Wethouder Markwat legt de eed af. Hij volgde wethouder Piet Koningswoud op, die plotseling overleed.

26 juni 2015 Opening Visserij-innovatiecentrum

In de Stellendamse haven is het Visserij-innovatiecentrum Zuidwest Nederland geopend. Een testcentrum om bijvoorbeeld nieuwe vistechnieken uit te proberen, zonder daarvoor op zee te gaan.

11 juli Vlaggetjesdag Stellendam

Na een paar jaar afwezigheid was er weer een geslaagde vlaggetjesdag in Stellendam. De traditionele vlootschouw vormde het hoogtepunt.

31 juli Directeur Verduin neemt afscheid

Na 38 jaar heeft directeur Verduin afscheid genomen van CBS De Bron in Oude-Tonge. De leerlingen lieten hem niet met stille trom vertrekken...

5 augustus Tractor gaat in vlammen op

Tijdens werkzaamheden op een perceel aan de Maaijgroversweg is tijdens werkzaamheden een tractor in brand gegaan. De tractor is uitgebrand, de bestuurder bleef ongedeerd.

14 augustus Drukte tijdens Diekdagen

In de zomerperiode werden de Diekdagen georganiseerd. De oldtimers trokken weer veel bekijks. (Foto: Wilko van Dam)

21 augustus Geslaagde Omloop

De Omloop van Goeree-Overflakkee beleefde een warme editie. Martin Jelier uit Sommelsdijk kwam als eerste over de finish.

19 augustus Eilanden-Nieuws fietstocht

Dit jaar zijn er vier fietstochten georganiseerd door Eilanden-Nieuws. Op de foto starten ruim honderd deelnemers aan de fietstocht vanaf Ouddorp.

26 augustus Spectaculaire regenboog

Aan het einde van de zomerperiode waren er veel buien. Na zo'n stevige bui maakte Ellen Kievit - van den Doel deze foto in de omgeving van Sommelsdijk.

12 september Nieuwe monumenten bij de haven

Het weeghuisje in Sommelsdijk is in ere hersteld, en er ligt weer tjalk in de haven. De metalen kunstwerken zijn gemaakt door Jaap Reedijk.