info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

25 augustus 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 25 augustus 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Zonovergoten Omloop

De wandelaars van de 110 kilometer, in de polder bij Sommelsdijk.

GOEREE-OVERFLAKKEE - "Een zware tocht," zo omschreven veel lopers de 26e Omloop. De combinatie van het warme weer en een flink stuk strand op de route van 110 kilometer maakten het zwaar voor de wandelaars. De organisatie zorgde voor extra waterposten onderweg. In Den Bommel hadden bewoners een tuinslang neergelegd, waarmee lopers konden afkoelen. Er waren meer deelnemers dan vorig jaar en er waren geen incidenten. De organisatie noemt het een 'Geslaagde editie'.

Tekst en foto: Martijn de Bonte

De eerste wandelaar die om 10.52 over de finish kwam was Martin Jelier uit Sommelsdijk. Hij liep de Omloop dit jaar voor de tiende keer. Op het podium zegt hij: "Als je van Flakkee komt en je vindt langeafstandslopen leuk, dan heb je een droom. Een droom om als eerste hier te staan. En ik wist honderd procent zeker dat ik dat nooit zou kunnen. Dit is een droom die uitkomt."

Meer deelnemers

Zo'n 320 lopers namen deel aan de tocht van 110 kilometer, verdeeld over de verschillende afstanden wandelden er in totaal ruim 900 mensen over het eiland. Vorig jaar, toen de Omloop echt in de zomervakantie viel, waren er in totaal 750 lopers. Het aantal deelnemers was dit jaar dus fors hoger dan vorig jaar. Gelokt door het mooie weer, kreeg de organisatie dit jaar nog veel last-minute aanmeldingen. Het percentage uitvallers bij de 110 kilometer was dit jaar 11 procent, dat is iets lager dan vorig jaar. Toen werden de lopers geplaagd door een aantal stevige buien.

'Half Flakkee betrokken'

De auto's voor de organisatie worden gesponsord door verschillende autobedrijven. De Lions club liep mee met vier estafetteteams, de locaties voor de posten worden belangeloos beschikbaar gesteld en tientallen vrijwilligers zijn meer dan een etmaal in touw om het evenement goed te laten verlopen. Arna de Wit, secretaris van de Omloop: "De Omloop is echt bijzonder, omdat half Flakkee een steentje bijdraagt."

Scootmobieltocht

Nieuw dit jaar was de tocht voor scootmobielen. Na de finish op het Diekhuusplein reden de deelnemers nog een ererondje over het plein. Presentator Ab van der Valk daagde de deelnemers uit om met twee wielen door de bocht te gaan maar die oproep vond geen gehoor. De organisatie is van plan om volgend jaar weer een scootmobieltocht op te zetten. De Braziliaanse op teenslippers is een bekend gezicht tijdens de Omloop. Ook dit jaar stond ze weer aan de start. Bijna 24 uur later, om 17.41 stapte ze op teenslippers de finish over.

Honderden flessen vullen

De organisatie moet ieder jaar weer improviseren. Dit jaar waren er vooraf extra waterflessen besteld vanwege de verwachte temperaturen. Toen ze net voor de Omloop werden geleverd bleek het aantal geleverd te zijn in losse flessen, in plaats van six-packs. Als oplossing zijn de lege flessen opgehaald bij de posten en opnieuw gevuld met leidingwater. Een vrijwilligster vertelt dat ze honderden waterflessen heeft gevuld tijdens het evenement.

Kinderomloop

"Komen we in de krant", vragen twee jongens. Ze rennen net na de start voor de groep uit van de Kinderomloop van 15 kilometer. Zonder het antwoord af te wachten, rennen ze alweer verder. De finish tegemoet...

Lees meer over de Omloop op pagina 12 en 13.

Cheque van Rotary voor Voedselbank

Jan van der Slik en Jan Verhage van de Rotaryclub tussen de vrijwilligers van de Voedselbank Goeree-Overflakkee.

MIDDELHARNIS – Vorige week mocht de Voedselbank Goeree-Overflakkee een cheque ontvangen van de eilandelijke Rotary-organisatie. De Rotarians hadden op hun beurt de cheque ontvangen van de landelijke organisatie als 'regio award'.

Tekst en foto Adri van der Laan

De Rotary Goeree-Overflakkee heeft een grote activiteit ontplooid met het inzamelen van gelden voor goede doelen. Eén van deze doelen is de GO-Classic, het jaarlijkse wielerevenement dat dit jaar voor de derde keer wordt gehouden, op zaterdag 12 september, zie elders in deze krant. De eilandelijke afdeling van de Rotary, die dit jaar haar zestig jarig bestaan viert, is heel actief als het gaat om het ondersteunen van goede doelen op het eiland en daar buiten. Dit was ook het provinciale bestuur van de Rotary opgevallen en als beloning overhandigde de gouverneur van de organisatie onlangs de regio award. Hierbij hoorde ook een geldbedrag van € 1.000,-. Dit kon Rotary Goeree-Overflakkee besteden naar eigen inzicht. Gekozen werd om dit bedrag aan de Voedselbank Goeree-Overflakkee te overhandigen.

Jan van der Slik en Jan Verhage van de Rotaryclub waren dan ook donderdagavond te gast bij het uitgiftepunt van de Voedselbank om officieel de cheque van € 1.000,- aan de vrijwilligers te overhandigen.

Natuurlijk werd deze gift met grote dankbaarheid aanvaard. De Voedselbank blijkt nog steeds in een behoefte te voorzien. Volgens het bestuur maken wekelijks zo'n zestig gezinnen gebruik van de voorziening. De instelling heeft veel sponsors en kan mede daardoor iedere week de cliënten van een mooi boodschappenpakket voorzien, maar toch heeft de Voedselbank nog wat wensen die ze in de komende tijd graag gerealiseerd zouden zien. Zo is er behoefte aan een elektrische stapelaar, een eigen bestelwagen en een rolbank. De ontvangen gift komt dus zeker goed van pas voor de vrijwilligers van de Voedselbank.

Opening Plein 215

OUDDORP – Zaterdag 29 augustus is het zover: het plein aan de Molenweg/Hoge Pad wordt officieel geopend.

Op deze dag zijn er, naast de onthulling van het bord met alle bedrijven daarop, een prijsuitreiking voor de indieners van de namen. Tevens zijn er tal van activiteiten voor jong en oud. Er is een aantal kramen van goede doelen, zoals KIKA, Hart voor Sophia en stichting Spieren voor Spieren. Tevens houdt Muziekvereniging Concordia haar jaarlijkse markt op het plein. Voor de kleintjes is er een springkussen aanwezig.
De opening van het plein vind om 10.30 uur plaats. Deze wordt verricht door wethouder Arend-Jan van der Vlugt. De kraampjes kunt u bezoeken van 10.00 tot 15.00 uur. De diverse bedrijven op het plein zullen zich natuurlijk ook presenteren.

Mooie opbrengst visverkoopactie

STELLENDAM - De grote visverkoopactie voor de stichting ALS (Spierziekten) op de jachthaven Marina Stellendam heeft het fantastische bedrag van 1050,40 euro opgeleverd. De organisatie is bijzonder dankbaar en blij dat velen naar de jachthaven zijn gekomen om met het aankopen en nuttigen van de vis het goede doel te steunen. Ook de sponsoren Maaskant Shipyards en visleverancier Stellendam (SL 42) en de vele vrijwilligers hartelijk dank.

Rectificatie:

Vrijdagmarkt

GOEREE-OVERFLAKKEE – In het laatste artikel in de serie over de Eilandmarkten is in onze editie van 18 augustus de markt Oude-Tonge gepresenteerd. De markt op de Kaai is daar uiteraard op vrijdagochtend en niet op zaterdag zoals wel in de kernen Ooltgensplaat en Dirksland.

2 / 16

Agenda

Woensdag 26 augustus
OUDE-TONGE – Muzikale middag in De Grutterswei. Aanvang 14.00 uur. Entree: € 7,50. Aanmelden via c.kik5@hotmail.com

Donderdag 27 augustus

OUDDORP – Hervormde Kerk. Donderdagavond-orgelconcerten door professionele organisten. Aanvang 20.00 uur. Entree € 10,-. Kinderen t/m 15 jaar gratis. Margreeth de Jong.
DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.
STELLENDAM – Bingo 55+. Haagse Huus. Aanvang 14.30 uur. Opgeven via 491653 of 602411.

Vrijdag 28 augustus

OUDDORP – Kerkgebouw Doopsgezinde Gemeente: koorzangavond, m.m.v. het Christelijk Ouddorps Mannenkoor, het Christelijk Gemengd Rehobôthkoor en een Wit Russische koor- en orkestgroep. Aanvang 19.30 uur. Toegang gratis.

Zaterdag 29 augustus

OUDDORP – Hervormde Kerk. Inloop orgelbespelingen door predikanten en organisten. Aanvang 14.15 uur. Einde 15.15 uur. Auke Kieviet.
OUDDORP – End of Summer Festival op de Brouwersdam. Kijk voor meer info op: www.bewarebeach.nl.
SOMMELSDIJK - Bingo In De Zwaluw, Sperwer 55. Aanvang 19.30 uur.
MIDDELHARNIS – Spullen inleveren rommelmarkt Hersteld Hervormde Gemeente. Van 9.00 tot 11.00 bij de boerderij in de Van Pallandtpolder. Meer info via 0187-680755 of 487124.
STELLENDAM – Vleermuizenexcursie. Start om 19.30 uur bij werkschuur Natuurmonumenten aan de Scheelhoek. Opgeven via www.natuurmonumenten.nl/agenda
NIEUWE-TONGE – Rommelmarkt t.b.v. het onderhoud van de kerk van de Gereformeerde Gemeente. Oranjestraat. Van 9.00 tot 15.00 uur.

Woensdag 2 september

OUDE-TONGE - Barbecue 55+ in Infocentrum Bernhardstraat 27. Aanvang 16.00 uur. Aanmelden bij Infocentrum voor 28 augustus.

Donderdag 3 september

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.

Zaterdag 5 september

OUDDORP – Hervormde Kerk. Chr. Zangvereniging Jeduthun. Aanvang 14.15 uur. Einde 15.15 uur.
DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (elke eerste zaterdagmorgen van de maand) van 9.00 tot 12.00 uur.
MIDDELHARNIS – Repaircafé. Elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 13.00 uur. Locatie: Kringloop centrum Goed voor Goed, Simon Stevinweg 49.
MELISSANT – Jaarlijkse verkoping van het Schutsecomité Melissant. Van 9.30 tot 14.30 uur in de Melishof, Binnenweg 59, 2348 AE Melissant.

Dinsdag 8 september

OUDDORP – Inloop De Boei. 'De Overkant', Dijkstelweg 33. Koffie en thee staat klaar vanaf 10.00 uur. Er wordt een zelf meegebracht lunch genuttigd. Het middagprogramma start om 13.30 uur. Onderwerp: creatief aan de slag met (vakantie) foto's. Graag foto's meebrengen. Opgave en info via info@deboeigo.nl of het telefoonnummer 06-22111572. www.deboeigo.nl

Woensdag 9 september

MIDDELHARNIS – Cursus 'Ouderen achter de PC', georganiseerd door ANBO Midden- en Westflakkee. Opgave via: 06-20631663 of mbalen2@gmail.com

Donderdag 10 september

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.

Vier sterren voor stranden G-O

Initiatiefnemer Matthijs Lievaart van "Doe mee, Verlos de zee". Foto: archief Eilanden-Nieuws

BROUWERSDAM - De stranden van Goeree-Overflakkee ontvingen gisteren weer de felbegeerde vier sterren in de Schoonste Strandverkiezing. De stranden vallen in de categorie zeer schoon en staan als derde in de Nederlandse ranglijst.

"Een fantastisch goede prestatie!", vertelt wethouder Arend-Jan van der Vlugt verantwoordelijk voor onder andere strandbeheer en eilandmarketing. "Goeree-Overflakkee heeft een 22 km lang strand. En onderscheid zich van andere stranden door de breedte er van. Om dan de classificatie zeer schoon strand te mogen ontvangen is wel uniek! Het is een geweldige prestatie van onze medewerkers en de aannemer die de stranden schoonhouden en niet te vergeten de strandpaviljoenhouders. Dat de stranden op ons eiland mooi zijn dat wisten we al, maar bezoekers zijn op Goeree-Overflakkee ook verzekerd van een zeer schoon strand."

Stimuleringsprijs

Ook voor de stimuleringsprijs die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt scoorde Goeree-Overflakkee goed. Matthijs Lievaart, opgegroeid achter de duinen van Goeree-Overflakkee, won met zijn initiatief: Doe mee en verlos de zee. Matthijs kwam in 2010 op het idee om de stranden te verlossen van aangespoeld zwerfafval op de stranden van Goeree-Overflakkee. In eerste instantie beperkte zich dat alleen tot de Kwade Hoek op Goeree-Overflakkee. Tot Matthijs zijn verbazing hielpen de strandbezoekers mee met het opruimen. Toen er een aangespoelde krat werd geplaatst met Matthijs z'n kenmerkende bordje erop werd de toevoer van zwerfafval door strandbezoekers steeds meer. Inmiddels staan zowel op de kop van Goeree-Overflakkee, als op 65 andere locaties langs de Nederlandse kust kratten met het bord "Doe Mee, Verlos de zee". Een mooi initiatief dat strandbezoekers stimuleert om een handje mee te helpen om de stranden schoon te houden. Kijk voor meer informatie op www.verlosdezee.nl.

Zaterdag 5 september: Energy Festival

Nieuw festival rondom duurzaamheid

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op zaterdag 5 september vindt op Goeree-Overflakkee het Energy Festival plaats. Hét evenement voor een ieder die geïnteresseerd is in duurzaamheid. Rondom en in het Inspiratiecentrum Grevelingen op de Brouwersdam staan van 10.00 tot 17.00 uur tal van duurzame activiteiten op het programma voor jong en oud.

Maak tijdens het Energy Festival op een interactieve wijze kennis met tal van innovatieve en duurzame toepassingen. Test duurzame vervoersmiddelen zoals e-bikes en elektrische scooters. Leer over nieuwe duurzaamheidsinitiatieven van de visserijsector. Maak kennis met energieleveranciers, leer meer over de getijdencentrale en de waterstofbus. Proef één van de vele duurzame streekproducten van Goeree-Overflakkee. Of bezoek verspreid over het eiland duurzame bedrijven of een duurzame woning in Dirksland.

Duurzame ambitie van Goeree-Overflakkee

"Het Energy festival past bij de duurzame ambitie van Goeree-Overflakkee: we willen in 2020 energieneutraal zijn. En daarnaast hebben we de ambitie om het meest duurzame eiland van West Europa te worden. We produceren nu al een derde van de duurzame energie in de provincie Zuid-Holland. Samen met andere overheden, ondernemers en maatschappelijke partijen werken we aan diverse innovatieve projecten, zoals een waterstoftankstation, een getijdencentrale, zonnepanelen, windenergie en duurzaam rijden. Met het Energy Festival willen we een breed publiek kennis laten maken met al die duurzame initiatieven die op Goeree-Overflakkee samenkomen", vertelt wethouder Arend-Jan van der Vlugt gedreven.

Tesla Island Challenge

Onderdeel van het Energy Festival is de Tesla Island Challenge: een duurzame gezinsrally, speciaal voor Tesla-rijders in de Benelux. Tesla is het meest duurzame automerk ter wereld. Ruim 40 rallyrijders uit Nederland, België en Luxemburg leggen op 5 september een 140 km-lang parcours af over het hele eiland. De rallyrijders sluiten de dag af met een barbecue aan het strand. Voor wie nog geen Tesla bezit, maar er graag eens een wil uit proberen, zijn er tijdens het Energy Festival de Tesla Test Drives. Interesse? Inschrijven kan via www.teslaislandchallenge.eu

Zilte Zaterdag

Tijdens het Energy Festival kunt u op de streekmarkt Zilte Zaterdag kennis maken met de streekproducten van Goeree-Overflakkee. Lokale ondernemers presenteren hun duurzaam geproduceerde streekproducten. Op het horecaplein kunt u genieten van een hapje en een drankje. Voor de kinderen is een speciaal kidsplein ingericht.

Energy Business BBQ

Voor lokale ondernemers wordt, in samenwerking met de FOGO (Federatie Ondernemers Goeree-Overflakkee), op zaterdagmiddag 5 september de Energy Business BBQ georganiseerd. Dit netwerkevent heeft tot doel lokale ondernemers in een interactieve setting te inspireren over duurzame bedrijfsvoering. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Bent u ondernemer en wilt u graag deelnemen aan de Energy Business BBQ? Meldt u dan nu aan op: www.energyfestival.eu/fogo op deze website is ook meer informatie te vinden. Tesla verloot onder de deelnemers van de Energy Business BBQ enkele plekken in de Tesla Island Challenge en een aantal Tesla test drives. Deelname is alleen bestemd voor ondernemers die lid zijn van een lokale ondernemersvereniging.

Meer informatie?

Bezoek de website www.energyfestival.eu voor het volledige programma en actuele informatie over het Energy Festival.

Over de organisatie

De gemeente Goeree-Overflakkee en Dietz Communicatie organiseren het festival in samenwerking met een aantal prominente partijen en lokale ondernemers. Het volledige overzicht met partners is te vinden op de www.energyfestival.eu.

Alpha-cursus Dirksland

DIRKSLAND - "Hoe zit het ook alweer? Wat is de basis van het geloof? Waar draait het om in de kerk? Wie is Jezus voor Mij? Allemaal vragen die deelnemers kunnen stellen op de-Alpha cursus", aldus de organisatoren van deze cursus in Dirksland.

Eigenlijk kunnen daar alle vragen worden gesteld. De leiding heeft niet op iedere vraag een sluitend antwoord, maar het werkt vaak verhelderend om vragen te bespreken met anderen. Tijdens de bijeenkomsten eten de deelnemers samen, luisteren naar een inleiding over een thema en er wordt gezongen. Onderdeel van de cursus is ook een weekendje weg.

Thema's

De thema's die aan de orde komen zijn: Wie is Jezus? Wie is de Heilige Geest? Bidden, Bijbellezen, enzovoort. Op de Alpha-cursus is iedereen welkom. "Zeker voor mensen die meer willen weten over God is de cursus een verrijking", zo luidt de uitnodiging voor de cursus die start op woensdag 9 september en wordt gehouden in 'Onder de Wiek' in Dirksland.

Informatie en aanmelden

Meer info of aanmelden kan via Leo Markwat: 0187-890179 of Lidy Mol: 0187-602146.

KNRM Ouddorp redde mensenlevens

OUDDORP – Gisteravond om even over half zes werd de bemanning van station Ouddorp opgepiept voor een prio 1-melding: een Personal Locator Beacon (PLB) zond een noodsignaal uit vanaf de Grevelingen.

Ter plaatse bleek een zeilboot (Jol) omgeslagen te zijn en zinkende met een heel gezin in het water. De zoon van 15 bleek in staat geweest te zijn om in de zinkende boot de PLB te vinden en het alarm in te schakelen waardoor de Kustwacht de KNRM kon waarschuwen.
Door de jongens van de KNRM Ouddorp werden de drie personen die gelukkig een goedwerkend reddingvest aanhadden, maar wel al meer dan een half uur in het water hebben gelegen, aan boord genomen en in dekens gewikkeld naar het station in de haven gebracht.

Na de nodige medische zorg te hebben verleend zijn twee boten van Ouddorp teruggevaren naar het schip en zijn in staat geweest om de 10 meter lange Jol die inmiddels ondersteboven in het water lag te keren, leeg te pompen en onbeschadigd naar de haven in Ouddorp te brengen.

(Bron: Facebook KNRM)

Matthew Arensman loopt 170 km door de Alpen

MIDDELHARNIS – Komend weekend staat Matthew Arensman uit Middelharnis aan de start voor een bijzondere wedstrijd: de Ultra Trail du Mont Blanc (UTMB). De UTMB is een bergloop over 170 kilometer en 10.000 hoogtemeters over elf beklimmingen, waarvan er vijf tot rond de 2.500 meter hoogte reiken.

De wedstrijd start vrijdagavond om 18.00 uur in Chamonix en zal tegen de klok in het Mont Blanc-massief ronden volgens de route van de huttentocht Tour du Mont Blanc. Daarbij lopen de deelnemers door Frankrijk, Italië en Zwitserland.

De UTMB wordt voor de dertiende keer gehouden en is volgens Matthew Arensman door de jaren heen uitgegroeid tot de belangrijkste Europese en wellicht zelfs mondiale wedstrijd in de ultra trail-sport. Van de 6.000 atleten die wilden meedoen, verschijnen er 2.300 aan de startstreep. De rest is uitgeloot. "Onder de deelnemers zijn hele sterke atleten uit alle delen van de wereld. Deze wedstrijd wordt namelijk min of meer het 'WK-trailrunning' genoemd. Naast mij doen er nog zo'n vijftien Nederlanders mee aan de UTMB."

De uiteindelijke winnaar zal deze tocht afleggen in een goede 20 uur. De tijdslimiet is 46,5 uur. Arensman verwacht het parcours te kunnen afleggen in een tijd van tussen de 35 en 40 uur. "Dat betekent een finish in de nacht van zaterdag op zondag, dus breng ik twee nachten in de bergen door. In principe is dit een non-stop race waarbij het aantal verzorgingsposten beperkt is. Je bent dus grotendeels zelfvoorzienend en dat betekent dat je met een zo'n licht mogelijke rugzak loopt met eten, drinken en verplichte materialen op bijvoorbeeld kledinggebied. De vorm is goed op het moment. Door wat fysieke ongemakken in het vroege voorjaar heb ik pas laat kunnen starten met alle voorbereidingen en mis ik een trainingswedstrijd van meer dan tien uur als voorbereiding. Toch heb ik mijn zwaarste trainingsweken ooit succesvol kunnen voltooien. Ik denk dus dat ik er klaar voor ben."

Afgelopen zaterdag is Matthew Arensman vertrokken naar Zwitserland, om te acclimatiseren en in te lopen. Wie hem wil volgen op zijn tocht door de Alpen kan dan doen via zijn facebookpagina:

https://www.facebook.com/#!/matthew.arensman.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Alzheimer Nederland zoekt helpende handen in Herkingen, Melissant en Nieuwe-Tonge.


Men zoekt dringend collectanten. Zonder vrijwilligers is er geen collecte mogelijk. Helpt u mee? U zult ervaren hoe hartelijk en hartverwarmend de reacties zijn van de gevers, om mensen met dementie, nu en in de toekomst, te helpen.

Dag in dag uit worstelen honderdduizenden mensen in Nederland met de gevolgen van dementie. Als patiënt of als naaste. Door de vergrijzing neemt dit aantal de komende jaren snel toe waardoor 1 op de 5 mensen door de ziekte getroffen wordt. Alzheimer is daarmee hard op weg de grootste en meest kostbare ziekte te worden in Nederland.

Alzheimer is een ontluisterende ziekte, waarbij de patiënt geheugen, identiteit en emoties verliest. Uiteindelijk vernietigt de ziekte het meest waardevolle dat een mens bezit: zichzelf. Wat begint met vergeetachtigheid leidt uiteindelijk tot totale ontreddering en tot de dood. Alzheimer is niet te stoppen. Nog niet. Meer onderzoek naar oorzaken en oplossingen is noodzakelijk om Alzheimer te kunnen overwinnen. Daarvoor is veel geld nodig. Met een enkel uur van uw tijd kunt u helpen door u in te zetten als collectant in de collecteweek van 9-14 november 2015.

U kunt zich opgeven bij: Kim Huizer, sjibbiepower@hotmail.com, 0624482778. Op de site: www.alzheimer-nederland.nl kunt u meer lezen over het werk en de activiteiten van Alzheimer Nederland.

Tasting Goeree: proef lokale visspecialiteiten

GOEDEREEDE - Tijdens de week van de Goereese vis is er een proeverij in de Goereese Toren. Vishandel Habraken, Bij Elles en Portugese Wijnen & Zo slaan de handen ineen om lokale vis te promoten. Het evenement is op zaterdag 5 september van 16.30 tot 19.30 uur. Deelname kost € 24,95 per persoon, exclusief wijn. Aanmelden kan via het e-mailadres info@tastinggoeree.nl.

MELISSANT

Muzieklessen weer van start

In Melissant gaan de muzieklessen op diverse instrumenten weer beginnen. De nieuwe leerlingen op de blokfluit gaan vol enthousiasme kennis maken met dit instrument en het notenschrift. Bij de al gevorderde Vrolijke Fluiters worden de bekende lesboeken weer opengeslagen, evenals de mappen met leuke aanvullende liedjes. Ook voor de dwarsfluit-, klarinet-, saxofoon- en hoboleerlingen is het tijd voor een uitbreiding van het repertoire. Er kunnen ook nog nieuwe leerlingen geplaatst worden. Mevrouw M. de Lange-van Buren verzorgt de lessen op de fluiten. De overige lessen worden gegeven door de heer A.J. de Lange. Voor informatie kunt u terecht op telefoonnummer 0187-602620 of e-mailadres a.lange81@chello.nl. Tevens kunt u hier een aanvraag doen voor het stemmen van uw piano.

MIDDELHARNIS

Weer aan de slag bij 'Steekje los'

Na een zomerstop van twee maanden, begint bij Breicafé 'Steekje los' op dinsdagavond 1 september het nieuwe creatieve seizoen. Iedereen is weer iedere eerste dinsdag van de maand tussen 19.00 en 22.00 uur van harte welkom in de foyer van Het Diekhuus aan het Beneden Zandpad. Doelstelling van 'Steekje los' is: "met elkaar breien en haken onder het genot van een hapje en drankje. En daarnaast staat elkaar ontmoeten en inspiratie opdoen voor nieuwe projecten centraal".

Fietspuzzel en -speltocht

Zaterdag 29 augustus organiseert de ANBO -Midden en West Flakkee weer een fietspuzzel en spel tocht. Om 13.00 vertrekt men van Tieleman Keukens,Koorndreef 15. De tocht gaat via de polder naar manege Oostmoer, waar gratis koffie/thee met gebak wordt genoten. Via Oude-Tonge gaat de reis naar Wegrestaurant de Tram aan de Langeweg in Nieuwe-Tonge. Daar krijgen de deelnemers een drankje van de ANBO. Het laatste stuk naar Middelharnis legt men op eigen gelegenheid af. Voor onderweg is er fruit mee. De kosten zijn voor leden € 7.50 en voor niet leden € 10.00,-. Onderweg worden diverse spelletjes gedaan en moeten vragen worden beantwoord. De winnaar ontvangt een cadeaubon ter waarde van € 25.00 euro te besteden bij restaurant het Anker te Dirksland. U kunt zich opgeven bij M. Breeman tel: 0187-484559 of L. Leijdens 0187-669550.

Project Breicafé-sjaal

Tijdens deze eerste Breicafé-avond is er voor iedereen de mogelijkheid om mee te doen aan het project "de enige, echte Breicafé-sjaal". Het patroon wordt deze avond verspreid. Benodigdheden voor dit project: twee breinaalden nummer 6 en ongeveer 800 gram wol/acryl geschikt voor breinaald nummer 6. Nicole van Kempen en Gerdie Schellevis hopen dat ook in het nieuwe seizoen trouwe én nieuwe bezoekers de weg naar het Breicafé weten te vinden, want ; Met breien/haken maak je de mooiste dingen en smeed je ondertussen vriendschappen voor het leven!

Spelmiddag vv Flakkee

Op woensdag 2 september wordt er bij voetbalvereniging Flakkee een spelmiddag georganiseerd. Alle kinderen van 4 t/m 10 jaar zijn van harte welkom. Op het programma staan oefeningen met de bal, hockey, op het doel schieten en zelfs een wedstrijd spelen. Tussendoor wordt er iets gedronken en chips gegeten in de kantine. Na afloop is er vanzelf voor iedereen ook nog een ijsje. De spelmiddag begint om 13.30 uur en duurt tot ongeveer 16.15 uur. Aanmelden kan via een mail naar activiteiten@msvenavflakkee.nl. Verder zijn er bij Flakkee naast het voetbal gedurende het seizoen nog tal van andere activiteiten. Zo wordt er een bezoek gebracht aan een eredivisiewedstrijd, is er weer een bingo, Sinterklaasmiddag en een FIFA toernooi. Bij de Mini-Pupillen behoeft er het eerste seizoen in het geheel geen contributie te worden betaald en verder is de kleding bij alle elftallen gratis. De Mini-Pupillen, welke de leeftijd van 4 t/m 6 jaar hebben, trainen elke zaterdagochtend van 11.00 tot 12.00 uur op het speciale kunstgrasveldje.

Vergadering Wmo-Adviesraad

De Wmo-Adviesraad Goeree-Overflakkee houdt in het Rondeel weer een openbare vergadering op dinsdag 1 september. De aanvang is 19.00 uur. Naast de gebruikelijke agendapunten is er een spreker van Stichting ZIJN over mantelzorgondersteuning op Goeree-Overflakkee. Insprekers kunnen zich opgeven via het contactformulier op de website: www.wmo-go.nl.

Tabletcafé in de Bibliotheek

Op zaterdag 29 augustus, van 13.30 tot 15.30 uur, organiseert Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta in vestiging Middelharnis een Tabletcafé. Alle gebruikers van een iPad of een andere tablet zijn van harte welkom. Onder het genot van een hapje en drankje kunt u uw ervaringen met elkaar delen, programmatips uit wisselen en op deze manier meer uit uw tablet te halen. TIP: neem uw tablet mee. Ook als u nog geen tablet heeft, maar wel geïnteresseerd bent in de mogelijkheden bent u van harte welkom om aan te schuiven.

Inleveren spullen voor de Jaarmarkt

Zaterdag 29 augustus is er voor de laatste keer gelegenheid om goede spullen voor de Jaarmarkt van 12 september in te leveren bij de Hoeksteen aan de Ring te Middelharnis. Van 10.00 - 11.00 uur staan medewerkers voor u klaar om ze in ontvangst te nemen. Schone tweedehands kleding kan deze dag ook ingeleverd worden.

Oratorium OOKZWN weer van start

Het Oratoriumkoor Zuid West Nederland, kortweg OOKZWN, gaat op woensdag 26 augustus weer van start met het repeteren. Gerepeteerd wordt er in het zaaltje naast de RK Kerk aan de Langeweg 50 te Middelharnis, op woensdagavond om 19.45 uur. Het koor bestaat uit zo'n 45 leden, maar kan zeker nog wel wat extra leden gebruiken. Vooral tenoren zijn van harte welkom. Dit jaar zal het koor met Open Monumenten dag een lunchconcert verzorgen in de Hervormde Kerk te Middelharnis. Op het programma staan o.a. werken van Mendelssohn. Verder zal eind november een uitvoering gegeven worden van het requiem van Fauré, in de Hervormde Kerk te Oude-Tonge. Het koor staat onder deskundige en bezielende leiding van dirigent Bas van Houte. Geïnteresseerden kunnen een repetitieavond bijwonen.

NIEUWE-TONGE

Bingo bij Wijkgroep

De wijkgroep van Nieuwe-Tonge houdt op vrijdag 4 september een bingoavond in 'Ons Dorpshuis'. Hier bij is een ieder van harte welkom. Er worden tien rondes en één superronde gespeeld. De zaal gaat om 19.00 uur open en de bingo begint om 19.30 uur.

Rommelmarkt

Zaterdag 29 augustus wordt de jaarlijkse rommelmarkt gehouden ten behoeve van het onderhoud van de Gereformeerde Gemeente aan de Oranjestraat. Er is weer volop aanbod van tweedehands artikelen zoals keukengerei, huishoudelijke apparaten, speelgoed, boeken en nog diverse andere artikelen. Naast tweedehands artikelen zijn er ook verschillende kramen met nieuwe artikelen, zoals nieuwe boeken, ondergoed en sokken, bloemen en planten, hobbymaterialen, speelgoed etc. Op de parkeerplaats naast de kerk is er de mogelijkheid om wat te eten en te drinken. De markt is van 9.00 tot 15.00 uur.

OOLTGENSPLAAT

Nazomermarkt

Zaterdag 29 augustus, van 9.00 tot 14.30 uur is er een verkoping / rommelmarkt die gehouden wordt Stoofstraat 26 in Ooltgensplaat. Er is van alles te koop: Op de rommelmarkt diverse kramen met boeken, serviesgoed, keukenspullen, speelgoed, heel veel tweedehands kleding. Verder te koop : Vers gebakken vis, gebak en oliebollen, boerenkaas, handwerkartikelen, fotokaarten etc. te veel om op te noemen ook zijn er spelletjes voor de kinderen en envelop trekken. Twee leuke acties waarbij een boodschappenmand of een mooie fiets gewonnen kan worden. De opbrengst voor Huisvestingsfonds Hersteld Hervormde Gemeente van Ooltgensplaat.

OUDDORP

Nieuwe voorraad Van der Linde Rommelmarkten

Woensdag en zaterdagochtend staat de nieuwe voorraad rommelmarktspullen weer klaar in de loods van Bouwbedrijf v/d Linde Zuidweg 3 (industrieterrein richting haven) van 8.30 tot 12.00 uur. Vanaf heden wordt er gestopt met het inzamelen van spullen. Er kunnen dus geen spullen meer neergezet worden.

Klassiek Ok in De Overkant

Donderdag 27 augustus is er 'Klassiek OK' in De Overkant. Pianist Frederic Voorn zal een concert geven. De aanvang is 20.00 uur, vanaf 19.30 uur is er koffie of thee. Kaartverkoop: balie VVV Ouddorp, tel. 0187-681789. De Overkant is te vinden aan de Dijkstelweg 33.

Nieuwe Cursus EHBO

Het nieuwe cursusseizoen voor de EHBO staat weer voor de deur. Naast de herhalingslessen wil men ook weer een nieuwe opleiding aanbieden. Men hoopt in november van start te gaan met een eenheidscursus EHBO. Hierbij worden de levensreddende handelingen geleerd, inclusief het bedienen van de AED. Daarnaast krijgen de cursisten ook een stukje verbandleer. Zo rond eind februari wordt de cursus afgerond met een officieel erkend diploma. Deze cursus wordt verzorgd op maandagavonden. De herhalingslessen zijn gepland op dinsdagavonden. Verder kunt u bij de vereniging terecht voor opleidingen, c.q. herhalingslessen van Jeugd – B (12 – 15 jarigen), EHBO aan kinderen (voor verzorgers en/of begeleiders van kinderopvang), cursus alleen bestemd voor het bedienen van de AED en de reanimatietraining en ook voor het doen van een examen na een opleiding via internet, het zgn. e-learning. Heeft u interesse in één van deze opleidingen, of heeft u vragen hierover, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van de vereniging, tel. 0187-683861 of via d.pikaart@hetnet.nl.

OUDE-TONGE

Open Schuur Houweling Meubelen

Zaterdag 29 augustus, wordt er weer Open Schuur gehouden in Oude-Tonge bij Houweling Meubelen, Langeweg 41a. Men kan van 10.00 tot 16.00 uur zonder afspraak komen kijken in de loods van Houweling Meubelen. Er zijn heel veel kleine spullen te koop, zoals: (oude en nieuwere) glazen, serviezen, borden, bestek, lampen, tafeltjes, schilderijtjes, spiegels, kop-en-schotels, van allerlei huisraad, brocante, enz. Tegelijk kunt u ook een kijkje nemen in de loods met grotere meubelen, zoals eiken en grenen kasten, tafels, banken, stoelen enz.

Nacht van de vleermuis

Leden van het NLGO houden in het kader van de nacht van de vleermuis ook in Oude-Tonge een vleermuisexcursie. Iedereen is welkom mee te zoeken naar vleermuizen. Verzamelen op de kaai van Oude-Tonge op 28 augustus om 21.00 uur. De excursie duurt tot 22.30 uur. Met batdetector en lampen wordt gezocht naar vleermuizen rond het oude centrum en het havenkanaal. Het is gratis, aanmelden is niet nodig en de excursie is geschikt voor kinderen en volwassenen. www.nachtvandevleermuis.nl

SOMMELSDIJK

Breiclub de Zwaluw

Dinsdag 1 september gaan de 'creatieve dames' weer van start. Zo wordt er niet alleen gebreid maar men zit ook te haken, borduren en zelfs kaarten te maken. Vindt u het ook leuk om creatief bezig te zijn stap gerust eens binnen. Het is van 13.30 tot 15.30 uur. U betaalt € 1,50 en krijgt er een kopje koffie of thee voor.

Bingo in De Zwaluw

Zaterdag 29 augustus is er om 19.30 uur bingo In De Zwaluw. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Het wijkgebouw is te vinden aan de Sperwer 55. Koffie/thee is gratis. Er worden elf rondes gespeeld voor € 6,50 totaal. Daarnaast zijn er gratis prijsjes. In de pauze is er twee maal een extra ronde voor één euro per ronde.

STELLENDAM

Visverkoopactie

Op zaterdag 29 augustus organiseert het Roemeniëcomité van de Hersteld Hervormde Kerk te Stellendam een visverkoopactie op het Oranjeplein. Vanaf acht uur 's morgens staan de visbakkers klaar om kopers van "heerlijke diverse soorten gebakken vis te voorzien". De opbrengst van deze actie zal ook gebruikt worden om de transportkosten en de kosten voor de distributie van hulpgoederen in Roemenië te financieren.

Hoge verwachtingen van GO-Classic op zaterdag 12 september

Deelnemers aan GO-Classic op een archieffoto.

MIDDELHARNIS – Over ruim twee weken zal Jan de Waard, directeur van hoofdsponsor Rabobank Het Haringvliet, het startschot geven voor de GO-Classic. Het wielerevenement wordt voor de derde keer gehouden met – naar verwachting – een recordaantal deelnemers.

Door: Adri van der Laan

Er zal worden gestart aan het Beneden Zandpad in Middelharnis. Opnieuw fietst Leontien van Moorsel mee, ook zullen er oud Olympiërs deelnemen aan een van de drie afstanden, 70, 115 of 150 km. Voor meer informatie over de wielertocht en voor de aanmeldingen kun je terecht op www.go-classic.nl. Het centrale punt voor de inschrijving is de Edudelta school aan de Schoolstraat in Middelharnis. Ook de dag inschrijvingen kunnen zich hier melden vanaf 8.00 uur. Er geldt een open start vanaf 8.30 uur tot 10.00 uur. Om 9.30 uur vertrekken de VIP-rijders na het startschot van Jan de Waard, directievoorzitter van Rabobank Het Haringvliet, die dit jaar hoofdsponsor is. Naast de opbrengst voor het 'Leontienhuis' van Leontien Zijlaard-van Moorsel, waar jongeren met eetproblemen worden opgevangen, werden ook doelen in de regio begunstigd.

Goede doelen

Dit jaar zal voor het laatst zijn dat Leontien Zijlaard aan het evenement verbonden is, omdat er de afspraak was dat zij voor drie jaar 'de kar zou trekken'. Het 'Leontienhuis' voor jongeren met eetstoornissen is in deze drie jaar het hoofddoel voor de sponsoring geweest. Naast het werk van Leontien heeft men dit jaar nog een ander, maar dan internationaal doel: Eco-waterproject Thambarawa. Dit is een project dat de landelijke Rotary-organisatie ondersteunt in Sri Lanka. Het gaat daar om een deugdelijke watervoorziening voor de plaatselijke boeren.
GO-Classic wordt door verschillende bedrijven gesponsord, de namen hiervan zijn te vinden op de site www.go-classic.nl Rabobank Het Haringvliet is hoofdsponsor van het evenement. Directeur Jan de Waard zal dan ook het startschot lossen op zaterdag 12 september en waarschijnlijk ook meefietsen.

Pastamaaltijd

Deelnemers die zich via de website inschrijven kunnen zich ook nog opgeven voor de pastamaaltijd, die door leerlingen van het Edudelta College zal worden verzorgd. Rondom het vertrek en de finish zal er veel te doen zijn op en rondom het Diekhuusplein, dus wie niet in de gelegenheid is mee te fietsen, kan daar toch iets van de sfeer proeven.

12 / 16

Het team van het Rode Kruis in de post in het Diekhuus.

MIDDELHARNIS - "Het is dankbaar werk", zeggen de vrijwilligers van het Rode Kruis in koor als ze gevraagd worden naar hun motivatie. In de post bij het Diekhuus zitten ze klaar om lopers te verzorgen, net als bij een heleboel andere posten onderweg. "Zorgen dat de lopers de finish halen, daar doe je het voor." Jeroen, Naomi, Addy en Piet vertellen enthousiast over hun werk.

Door Martijn de Bonte

Het werk tijdens de Omloop bestaat vooral uit blaren prikken, en mensen helpen die (bijna) flauwvallen. Jeroen en Naomi vertellen dat ze vanaf vroeg in de morgen in Herkingen hebben gewerkt. "Er zijn drie mensen flauwgevallen. Twee konden na verzorging weer verder, de derde moest stoppen. Als mensen met deze hitte geen hoofddeksel dragen, of te weinig eten en drinken is de kans op flauwvallen groot." Op de vraag of ze niet zelf mee willen lopen zegt Addy resoluut: "Absoluut niet, geef mij maar blaren." Al meer dan twintig keer heeft ze de lopers van de Omloop verzorgd. Een loper waarvan ze, tijdens een eerdere Omloop, de voeten met stevige blaren verzorgde, belde haar later op om te vertellen dat ze binnen was."Dat geeft een goed gevoel."

Voorafgaand aan de Omloop hebben de mensen van het Rode Kruis een oefenavond gehad. Dan wordt er uitleg gegeven over het evenement en wordt er geoefend met blarenpleisters plakken. Een vrijwilliger: "Dat was een keigezellige avond." Bij de posten houdt het Rode Kruis de lopers in de gaten: "Als er lopers binnen komen die lijkbleek zijn en over iedere steen struikelen gaan we gelijk even kijken. Sommige mensen zijn zo koppig, of hebben zoveel wilskracht dat ze niet meer naar hun lichaam luisteren." Met wat rust en de juiste voeding kunnen ze dan meestal weer verder. Er is ook een arts tijdens de Omloop, die bepaalt bij twijfel of een loper nog verder mag of moet stoppen.

Voor lopers die de tocht hebben uitgelopen hebben ze wel een paar tips. "Ga niet gelijk na afloop bierdrinken. Doe snel je schoenen uit, zodat ze kunnen luchten. En doe je voeten in een bad met koel water om je lichaam af te koelen. Niet in koud water, want dan gaat het afkoelen te snel." Een loopster stapt de post in het Diekhuus binnen op een schoen en een sok. Ze vraagt of er nog even iemand naar haar blaar kan kijken voor ze naar huis gaat. Als ze plaats heeft genomen op de brancard vraagt de vrijwilliger: "Zal ik ook gelijk even naar de andere voet kijken? Nu ligt u er toch."

Het Rode Kruis is niet alleen actief tijdens de Omloop, maar ook op andere evenementen zoals hardloopwedsrijden, wielertocht GO-Classic, de springdagen in De Staver en ook de Kunstdagen. De organisatie is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Kijk voor meer informatie op www.rodekruis.nl/afdeling/goeree-overflakkee of zoek op Facebook naar 'Rode Kruis Goeree-Overflakkee'. Piet benadrukt dat mensen het beste gewoon een keer bij een evenement kunnen komen kijken. "Dan kan je zien en ervaren wat het werk precies is."

MIDDELHARNIS - Met z'n voeten languit op een stoel puft Rob Jeroense uit van de Omloop. "Het was heel zwaar," vertelt de loper uit Nieuwe-Tonge die voor de vierde keer de 110 heeft gelopen. "Het is heel warm en het stuk over het strand was langer dan vorig jaar." Zijn streven was om op de tijd van z'n lopersnummer te finishen. Dat is nummer 244. Dat is net niet gelukt, even na drie uur stapte hij het podium op. Waarom hij meedoet? "De Omloop doe ik om mezelf te testen, eigenlijk heb ik een hekel aan wandelen." Voor de loper naar huis gaat, drinkt hij eerst nog een biertje. "Dat is traditie."

Jeroense had zijn regenjas meegenomen, maar die was dit jaar niet nodig. "Zo warm als nu heb ik nog niet eerder meegemaakt. Het was echt zwaar. Maar dat komt ook doordat ik net nieuwe wandelschoenen heb." "Het mooiste stuk vond ik de route langs het Grevelingenmeer. De Slikken vind ik ook erg mooi, maar daar loop je in het donker." Onderweg heeft hij lopers elders uit het land ontmoet. "Die vinden het blijkbaar een mooie tocht. Daarom denk ik dat het goed is als er buiten de regio meer ruchtbaarheid wordt gegeven aan de Omloop."

STAD AAN 'T HARINGVLIET - "Loper in zicht", roept een dame vanuit de toren op de Kaai in Stad aan 't Haringvliet. Daarop zet een groepje zangers, begeleid door gitaar, hun aanmoedigingsliedje in voor de loper. Die worden uitgenodigd voor de Stadse Omloop. Een ronde van 11 meter rondom de toren. Halverwege krijgen ze een stempel en bij de finish een Stads kruisje. Vrijwel alle lopers doen mee, maar sommigen zijn zo vermoeid dat het allemaal niet meer helemaal door lijkt te dringen. Herman Maas is één van de stuwende krachten achter het warm onthaal dat lopers jaarlijks krijgen in Stad. Hij legt uit dat zoiets in ieder dorp kan, maar zegt hij met zelfspot: "Er moeten een paar gekken zijn die het voortouw nemen en je moet er de humor van inzien." Op de vraag hoe ze ieder jaar weer op een nieuw idee komen zegt de 'dienstdoende burgemeester': "Meestal drinken we eerst wat." Een loper die aankomt maakt een foto van de toren: "Leuk, in Stad doen ze altijd wat bijzonders."

Fotowedstrijd

Een dinerbon winnen voor twee personen? Upload dan uw mooiste foto van de Omloop op de Facebookpagina van Eilanden-Nieuws, of per e-mail naar redactie@eilandennieuws.nl. Inzenden kan tot en met zaterdag 29 augustus.

MIDDELHARNIS - Bij de start van de Kinderomloop waren Clown Jopie en tante Angelique present. Ook bij de finish was het duo aanwezig om bezoekers en lopers te entertainen. Tussen de bedrijven door bezochten ze ZP6 Kids, de onlangs geopende winkel met kindermode. Sponsoring van ZP6 Kids maakte de optredens mogelijk.

Foto's op Facebook

Op de Facebookpaina van Eilanden-Nieuws zijn veel foto's te vinden van de Omloop. Naast de finishfoto's van de deelnemers, staan er ook sfeerbeelden van de lopers onderweg. www.facebook.com/eilandennieuws

GOEDEREEDE-HAVENHOOFD - Midden op het kruispunt bij het Havenhoofd staat Jan(71) het verkeer te regelen. "Ik vind het leuk om te doen en je blijft onder de mensen." De Stellendammer vertelt dat hij vanaf vrijdagmiddag 17.00 uur tot zaterdag 19.00 uur in touw is. "Maar dat gaat goed hoor. Ik heb altijd in continudiensten gedraaid, dus ik ben wel gewend aan 's nachts in touw zijn."De verkeersregelaar weet niet precies de hoeveelste Omloop het voor hem is. "Een jaar of acht, negen, maar het kan ook al wel tien jaar zijn." Jan vindt dat hij goed verzorgd wordt tijdens z'n vrijwilligerswerk. "Ze komen regelmatig met drinken en je krijgt een zak met broodjes. "De vrijwilliger is zelf geen wandelaar. "Het is mijn hobby niet, maar ik vind het erg knap van al die mensen."

Teksten en foto's: Martijn de Bonte

De vierde en laatste fietstocht van het Eilandennieuws zit er op!

Meer dan honderd fietsers vertrekken voor de Eilanden- Nieuwsfietstocht vanaf Dorpstienden. (Foto: Marius Kot)

GOEREE-OVERFLAKKEE – Woensdag 19 augustus werd de vierde fietstocht, georganiseerd door Eilanden-Nieuws verreden. Deelnemer Joh. Wolfert uit Dirksland maakte een verslag.

"Het was even afwachten of deze tocht wel door kon gaan, een lagedrukgebied met veel bewolking en regen weigerde ons te verlaten, twee volle dagen met regen zorgden er voor dat menigeen de buienradar nauwlettend bestudeerde met in zijn of haar achterhoofd, gaan we wel…of gaan we niet? De weermannen voorspelden dat het weer beter zou worden met soms af en toe wat zon, en ja hoor…daar was dan toch… de zon en kon er worden gestart.

Deze laatste tocht startte in Ouddorp, vanaf de Dorpstienden. Jaap van Nieuwenhuizen gaf vooraf een uiteenzetting welke route we zouden volgen en wat er te bezichtigen viel, even na 13.00 uur vertrokken we met zijn allen via een aantal kronkelwegen naar de kust, kronkelwegen waar Ouddorp om bekend staat, menigeen die er niet bekend is zal wel eens vertwijfeld naar zijn hoofd hebben gegrepen, waar ben ik nu weer terecht gekomen, maar nu was daar geen sprake van. Onze betrouwbare gidsen van Nieuwenhuizen en Bruggeman gingen ons voor richting de kust, de brug over de Vrijheidsweg richting het Middelduinpad, langs de strandpaviljoens richting het schitterende schelpenfietspad door de duinen van Goedereede, een fietspad waar je goed moet opletten, want het is klimmen en dalen en het dalen gaat soms wel eens te snel, zodat je dient uit te kijken dat je niet de macht over het stuur van je fiets verliest.

Via dat prachtige stuk natuurgebied met bramen en duindoorns, plus een stukje Oostdijk reden wij richting Goedereede Havenhoofd, we volgden het fietspad op weg naar de buitenhaven van Stellendam, waar we te gast waren bij Visserij - Innovatiecentrum Zuidwest Nederland. Daar werd vakkundig uitgelegd waar dit centrum voor diende. Dit Innovatiecentrum is nog vrij nieuw, het is op 26 juni 2015 officieel geopend, het is te vinden tegenover de visafslag en het restaurant 'De Zeemeeuw'.

Om veiligheidsreden, rotondes en druk verkeer, werd door de leiding besloten een veiliger route te kiezen, dus volgden weer dezelfde route terug tot aan standbeeldje van een visser die een mand vis aan wal brengt, dit beeldje is te bezichtigen aan het eind van de Breenstraat aan de oude haven. Jaap van Nieuwenhuizen gaf daar een toelichting bij. Vroeger werd de vis in een mand van boord aan wal gedragen.

We vervolgen onze tocht langs de oude haven, een fietspad wat verscholen ligt maar zeer de moeite waard is om over te fietsen, op naar het verenigingsgebouw Oostdam waar we werden voorzien van een kop koffie of thee met daarbij een gevulde koek. Die vulling was wel nodig, want Krijn Troost, op zijn Goeries gezegd, 'Krien uut de Pieterstraete'. Een markante man die niet verlegen zit om woorden. Hij gaf veel informatie over de geschiedenis van Goedereede.

Het werd nu tijd om weer terug te keren naar de Dorpstienden in Ouddorp, via hobbelige straatjes met kasseien was het een genot weer op een normaal fietspad te rijden langs de Spuidijk, niet lang daarna konden we de fietsen parkeren of direct op de fietsendrager zetten, de laatste fietstocht van 2015 was ten einde. Jaap van Nieuwenhuizen bedankte iedereen die meegeholpen heeft om de fietstochten (4 in totaal) mogelijk te maken, daarna nam Marius Kot van het Eilanden-Nieuws het woord en bedankte Jaap van Nieuwenhuizen en Hans Bruggeman voor hun inzet. Na deze welgemeende woorden kregen we binnen het van te voren bestelde menu. Uiteindelijk was ook deze tocht geslaagd en zonder nare dingen zoals ongelukken of domme fietspech.

Vanaf deze plaats wil ik namens alle deelnemers van de vier fietstochten het Eilandennieuws bedanken, de mensen die de tochten hebben uitzet, de bedrijven die wij mochten bezoeken, de mensen die voor de beveiliging hebben gezorgd, het was fijn zo met elkaar te genieten van al het moois wat ons eiland heeft te bieden.

Het past vooral ons om God te danken dat wij dit mogen en kunnen doen, de gezondheid er voor kregen en de middelen.

Joh. Wolfert, Dirksland

Bericht van Jaap en Hans

Beste fietsers,

De laatste rit in 2015 zit erop en we kijken terug op vier jaar fietsen over ons mooie eiland. Wij hebben met veel plezier de routes voorbereid en gezien de opkomst kunnen we spreken van een succes. Het punt van verzadiging is wat ons betreft aangebroken en wij geven het stokje graag door aan anderen met wellicht nieuwe ideeën. Hulp was onontbeerlijk om de tochten tot dit succes te brengen. De vaste begeleiders Henk , Jan en Bert (EHBO) hartelijk dank voor jullie inbreng. De medewerkers van het E.N. danken we voor de bijzonder prettige manier van samenwerken. De bedrijven die we bezochten, allen die toestemming verleenden om over hun, voor verkeer afgesloten, wegen te mogen rijden hartelijk dank voor de spontane medewerking. De horecaondernemers danken we voor het gastvrije onthaal bij aanvang en afloop van de tochten. De sprekers namens allerlei instellingen bedankt en natuurlijk alle deelnemers dank voor het enthousiasme tijdens en na de tocht.

Groeten Jaap van Nieuwenhuijzen en Hans Bruggeman

Bericht van Eilanden-Nieuws

Eilanden-Nieuws bedankt op haar beurt natuurlijk ook allen die hebben meegewerkt aan deze fietstochten. In het bijzonder Jaap en Hans, die iedere keer weer een mooi programma in elkaar wisten te zetten. Of en hoe we in de toekomst verder zullen gaan is nog niet bekend. Eilanden-Nieuws beraadt zich hier nog over. Als iemand van de fietsers ideeën heeft, dan horen we dat graag.

Duifhuizen opent haar 27e winkel in Middelharnis

MIDDELHARNIS - Vrijdag 28 augustus opent Duifhuizen haar 27e winkel in Middelharnis en dat wordt gevierd. Mensen die vrijdag langskomen maken kans op € 500,- shoptegoed.

Voorheen was de winkel actief onder de naam Jordaan Lederwaren en gaat nu verder als franchise van Duifhuizen tassen en koffers. Bezoekers op de openingsdag kunnen een foto laten nemen voor de perswand en genieten van een hapje en drankje. "Neem deel aan onze Shop & Win actie en wie weet ben jij de gelukkige winnaar van € 500,- shoptegoed! De trekking vindt plaats om 16.00 uur", aldus de mensen van Duifhuizen..

Bij elke aankoop die men doet op vrijdag 28 augustus ontvang men een goed gevulde goodiebag zolang de voorraad strekt. De winkel is te vinden op Westdijk 26. Zie ook www.duifhuizen.nl.

Aanmelden voor cursus reanimatie en AED-gebruik

OUDDORP - De stichting Reanimatie en AED-opleiding Ouddorp van de Nederlandse Hartstichting start op de donderdagen 17 september en 1 oktober 2015 weer met een nieuwe opleiding. De cursusavonden vinden plaats in Ouddorp en beginnen om 20.00 uur.

In twee avonden krijgt u de nodige achtergrondinformatie over de werking van het hart en de mogelijkheden van reanimatie. Er is vooral veel aandacht voor de praktische vaardigheden. Onze gekwalificeerde instructeurs leiden u op volgens de richtlijnen van de Reanimatieraad en o.a. de Nederlandse Hartstichting.

Omdat er ook in onze omgeving steeds meer AED-apparatuur wordt geplaatst, is het zeker zinvol om deze cursus te volgen. Immers, hoe meer burgers zich deze kennis eigen maken, hoe meer mensen kunnen worden geholpen. Voor deze cursus gelden geen toelatingseisen. Bij voldoende vaardigheid wordt aan het eind van de cursus een erkend certificaat uitgereikt.

Er wordt met kleine groepen gewerkt, dus snel opgeven is belangrijk. De totale kosten voor cursus, lesboek, certificaat e.d., bedragen 35 euro. Wij vertegenwoordigen geen zakelijke belangen, en werken dus alleen kostendekkend (zaalhuur e.d.). Opgeven kan t/m zaterdag 5 september.

Voor meer informatie en aanmelding kunt u terecht bij: Secr. Stichting Reanimatie en AED-opleiding Ouddorp, mevr. H. van der Wende-Klijn, tel. 0187-681811.

Mooi programma voor achtste Goereese Havenconcert

Een archieffoto van het Goereese Havenconcert van vorig jaar. Foto: Hans Villerius

GOEDEREEDE - Zaterdag 5 september organiseert de Stichting Promotie Kop van Goeree wederom het Goereese Havenconcert. Op een speciaal ponton in de haven van Goedereede zal vanaf 19.30 uur door verschillende artiesten een gevarieerd muziekprogramma ten gehore worden gebracht. Presentatie van deze avond is in handen van Patrick Polie.

Er is voor een mooie line-up gezorgd voor deze achtste editie. Vanaf 19.00 uur start het voorprogramma met Jan Bezuijen op het carillon. De Koninklijke Fanfare Apollo onder leiding van Leo Simons levert altijd een prachtige bijdrage aan het Havenconcert, zo ook deze editie. Apollo opent het concert met drie stukken, Vriendschap Apollo Mars, Lord Tullamore en Czardas.

Het programma wordt vervolgd met Suzanne Jalink, Anouk Vinders en Jennifer Ravestein als de Ukaladies. De drie dames begeleiden zichzelf op de ukulele. Dit jaar werd gevierd dat Nederland 70 jaar geleden werd bevrijd, een inspiratiebron bij de keuze van het repertoire van het Havenconcert 2015. De Ukuladies spelen vooral liedjes uit de jaren '30 en '40 verpakt in een jasje uit de jaren '50. De ukulele, het viersnarige minigitaartje dat oorspronkelijk van Hawaii komt, is van nature een vrolijk instrument, met hun driestemmige zang erbij is het helemaal af.

De Koninklijke Fanfare Apollo speelt vervolgens verschillende herkenbare melodieën, met medewerking van verschillende solisten, zoals pianiste Nadia Rutkovska en Kobus Prins op de marimba en vibrafoon. Er worden onder andere een Glenn Miller Medley, Rum en Coca Cola, Boogiewoogie bugle boy en een Bevrijdingsmedley gespeeld. Kortom, het achtste Goereese Havenconcert wordt een evenement, dat u niet mag missen.

De avond wordt mede mogelijk gemaakt door diverse sponsors, waaronder het Paul van Hessenfonds, Goemaat Glas, Hotel De Gouden Leeuw, Jaap van Huizen BV Bouw- en timmerwerken, Bloembinderij De Korenbloem, Onze Supermarkt Goedereede, Pluto Rentals, Schuring en Benschop Netwerk Notarissen en VVV Goeree-Overflakkee. Het Havenconcert is kosteloos te bezoeken.

Culinair en cultureel genieten van vis op Goeree-Overflakkee

Het porseleinenbord, ontworpen door Kunstenmaker.nl

GOEREE-OVERFLAKKEE - Tijdens de tweede editie van De Week van de Goereese Vis 4 t/m 12 september 2015 kan iedereen genieten van het thema vis en visserij. Van vis op je bord tot vis aan de muur en garnalen pellen. Dankzij de samenwerking tussen de sectoren visserij, horeca, kunst en educatie wordt er een breed palet van activiteiten aangeboden voor alle leeftijden.

In De Week van de Goereese Vis staat genieten van vis centraal. Op Goeree-Overflakkee bieden 26 restaurants een Goerees drie gangen vismenu aan voor het vaste bedrag van € 27,50 euro per persoon. Ieder restaurant heeft een eigen vismenu samengesteld speciaal voor deze week. Enkele deelnemende restaurants bieden 'kunst op je bord' aan en serveren het vismenu op een porseleinen bord ontworpen door Kunstenmaker.nl welke je als gast na een gezellige avond mee naar huis krijgt.

De organisatie is enorm trots op de betrokkenheid van de horeca en ondernemers op het eiland om iets moois van deze week te maken. Ze merken op dat het product vis en visserij enorm leeft op het eiland. De organisatie benadrukt dat het een week is om vooral samen te genieten van verse vis en dat we niet mogen vergeten dat we een eigen vissersvloot hebben die iedere week naar zee gaat om de mooiste vis te vangen.

Naast het culinaire programma biedt De Week van de Goereese vis ook een cultureel programma voor alle leeftijden.

Programma

Vrijdag 4 september 2015

Opening De Week van de Goereese Vis en opening seizoen van de Stellendamse garnaal
Stellendam, buitenhaven

Zaterdag 5 september 2015

Galerie Parels van Goeree

Laat u verbazen wat de Noordzee brengt en wat voor moois Parels van Goeree ervan maakt! Kom geheel vrijblijvend in de galerie/werkplaats kijken van 13.00 tot 17.00 uur.
Ouddorp, Parels van Goeree, Westduinweg 11

TastingGoeree

Proef en beleef verrassende, culinaire gerechtjes van vis, schaal- en schelpdieren uit de Noordzee. Het vis-evenement in de historische ambiance van de toren van Goedereede is een uitstekende manier om kennis te maken met de lokale visspecialiteiten. De vispromotie wordt georganiseerd door Habraken Vis, Bij Elles en omdat vis moet zwemmen door Portugese Wijnen & Zo.
Het evenement wordt gehouden in de toren van Goedereede op zaterdag 5 september 2015 van 16.30 tot 19.30 uur. Kosten bedragen € 24,95 per persoon exclusief wijn. Aanmelden via: info@tastinggoeree.nl
Goedereede, Torenmuseum, Kerkpad 9

Dinsdag 8 september 2015

Garnalen pellen, zingen en netten boeten in zorgcentrum De Vliedberg

Inschrijven voor deelname bij de receptie van De Vliedberg. Neem voor vragen contact op met Margreet Klijn 0187 685500
Ouddorp, De Vliedberg, Vliedberglaan 100

Woensdag 9 september t/m 11 september 2015

Expositie KUNSTENMAKER.NL bij Galerie De Overkant

Woensdagavond 9 september vanaf 19 uur met veiling
Donderdagmiddag 10 september 13.00 tot 17.00 uur
Vrijdag 11 september van 13.00 tot 20.30 uur
Ouddorp, De Overkant, Dijkstelweg 33

Woensdag 9 september 2015

Veiling KUNSTENMAKER.NL

Veiling kunstwerken met het thema vis van KUNSTENMAKER.NL bij Galerie De Overkant. Kunstenmaker is een kunstwerkplaats voor mensen die net even anders in de samenleving staan. Entree, koffie en thee zijn gratis. Toegang vanaf 19.00 uur.
Ouddorp, De Overkant

Filmavond Het Diekhuus

Woensdagavond 9 september drait vanaf 20.00 uur de prachtige documentaire Deep Blue van regisseurs Alastair Fothergill en Andy Byatt in de Rabobankzaal van het Diekhuus. Een wonderbaarlijke documentaire over de wereld van de diepzee waar nog geen mens is geweest. De film vangt aan om 20.00 uur. De entree is € 6,50 / Filmhuisleden en CJP € 5,00. Aan de kassa € 7,00 / leden en CJP € 5,50. Reserveren via www.hetdiekhuus.nl.
Middelharnis, Het Diekhuus, Rabobankzaal, Beneden Zandpad 7

Workshop Grevelingenschat

Maak je eigen Grevelingenschat. Tijdens een zoektocht langs de Grevelingen verzamel je verschillende soorten schelpen om er vervolgens een kunstwerk van te maken. Tijd: 14.00 - 17.00 uur. Prijs: €7,50 per kind inclusief limonade. €10,00 p.p. voor volwassenen inclusief koffie/thee en een Brouwersdammetje. Aanmelden bij Inspiratiecentrum Grevelingen.
Brouwersdam Ouddorp, Inspiratiecentrum Grevelingen, Brouwersdam binnenzijde 25

Vrijdag 11 september 2015

Rondleiding visafslag Stellendam

Maak op vrijdagochtend een rondleiding op de visafslag en door de Stellendamse haven. Beleef de visserij in al zijn facetten! Nadat u onder het genot van een kopje koffie en een kleine versnapering heeft genoten van het uitzicht op de bedrijvigheid in de haven, wordt u rondgeleid over de visafslag, waar u tevens in aanraking komt met het product 'vis'. Na de rondleiding zal er een bezoek worden gebracht aan een toeleveringsbedrijf voor de visserijsector. Deelname is mogelijk vanaf 12 jaar en kaarten kosten € 10,- p.p., en zijn verkrijgbaar bij VVV Goeree-Overflakkee, 0187-681789. Vooraf reserveren is verplicht.
Stellendam, visafslag

Zaterdag 12 september 2015

Oesterspeurtocht

Ga op zoek naar alle oesters, beantwoord de vragen, speel de spelletjes en vind de oplossing! Tijd: hele dag. Prijs: gratis.
Brouwersdam Ouddorp, Inspiratiecentrum Grevelingen, Brouwersdam binnenzijde 25

Galerie Parels van Goeree

Laat u verbazen wat de Noordzee brengt en wat voor moois Parels van Goeree ervan maakt! Kom geheel vrijblijvend in de galerie/werkplaats kijken van 13.00 tot 17.00 uur.
Ouddorp, Parels van Goeree, Westduinweg 11

De Week van de Goereese Vis

De Week van de Goereese Vis wil het mogelijk maken dat iedereen van de heerlijke lokale vis en Stellendamse garnalen kan proeven en genieten bij de horeca op Goeree-Overflakkee. Houd de website www.weekvandegoereesevis.nl en facebook.com/weekvandegoereesevis in de gaten voor het volledige culinaire en culturele programma.

Vrijdag Ouddorpse Lichtjes-Fietstoer

OUDDORP - Vrijdag 28 augustus start om 21.30 uur vanuit 't Blaeuwe Huus, de Ouddorpse Lichtjes-Fietstoer. In de brievenbussen van bewoners langs de route, wordt één dezer dagen een brief bezorgd met het vriendelijke verzoek om tuinen, gevels en straten, sfeervol te gaan verlichten.

Opgenomen in de route: Wittestraat, Havenweg, de "grote" Kelderweg, de Dorpsweg (vanaf Wittestraat tot aan de Kelderweg), een deel van "Welgelegen", (eerst de Hoofdlandseweg en dan rechtsaf Maerenseweg) en de route loopt langs de loods van de KNRM Ouddorp (Stoofweg), helaas de Vissersstraat niet!. Bij twijfel of versierd of meegefietst kan worden, kan natuurlijk altijd worden gebeld met de VVV (0187-681789).

De opbrengst van dit altijd gezellige VVV-evenement gaat naar de KNRM, de stations Ouddorp en Stellendam. De KNRM redt mensen op zee, op het ruime binnenwater in Nederland met reddingboten en op de wereldzeeën door radio medisch advies. Professioneel opgeleide vrijwilligers zijn dag en nacht beschikbaar. De hulpverleningen zijn kosteloos. De KNRM wordt in stand gehouden door donateurs. Jaarlijks komt de KNRM meer dan 2.000 keer in actie.

Deelname kost € 2,50 p.p. en is incl. een "lichtje" en een gezonde traktatie (beiden: op=op!).

Deelnemers die hun fietsen achter op de auto meebrengen en willen parkeren, verwijzen we graag naar parkeerterrein "Dorpstienden" in het centrum van Ouddorp.