info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

14 maart 2017

Dinsdag Eilanden-Nieuws 14 maart 2017


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Klapstoelconcert weer geheel uitverkocht

GOEDEREEDE – Straatjes in Anton Piecksfeer, sfeervolle voorname vensters van monumentale panden, de geur van brandend haardvuur boven de oude daken van het stadje en als je goed luistert…: inderdaad, de klanken van klassieke muziekuitvoeringen die hier en daar vanachter de historische gevels naar buiten toe doordringen. Buiten is het wat frisjes, in de avondlucht van maart. Binnen is het knus en behaaglijk, waar op een viertal locaties in het oude stadscentrum groepjes luisteraars zich tegoed doen aan live optredens van jonge professionele musici, die solo of samen musicerend, een uniek stukje muziekbeleving dichtbij brengen: de formule van het Goereese Klapstoelconcert. (Tekst en foto: Hans Villerius)

Lees verder op pag. 10

Tweede Waterpoortloop

OOLTGENSPLAAT – Vanuit multifunctioneel gebouw 't Centrum te Ooltgensplaat werd afgelopen vrijdag en zaterdag de tweede Waterpoortloop gehouden. Een wandeltocht langs de wateren die de in het Waterpoort samenwerkingsverband aangesloten organisaties aan elkander verbindt. Concreter aangegeven: een wandeltocht langs het Volkerak, met verschillende loopafstanden.

Tekst en foto: Hans Villerius

De twee langste afstanden, 110 en 80 kilometer, volgden een route langs het Hellegatsplein, richting Willemstad, naar Dinteloord en richting De Heen, om via de Philipsdam weer richting Ooltgensplaat te gaan. De 110 km-wandelaars maakten daarbij nog een extra lus richting Den Bommel. Bij rustposten onderweg was voor het nodige proviand gezorgd en ook de EHBO was present om wat te doen aan eventuele lichamelijke ongemakken. De 40 en de 20 kilometer gingen zaterdagmorgen van start, de eerste met zeven wandelaars richting Oude-Tonge, de tweede rondom Ooltgensplaat met in totaal negen lopers.
De 110- en de 80-kilometerwandelaars, afkomstig uit heel Nederland, uit België en uit Duitsland, verzamelden de moed om vrijdagavond in het nachtelijk donker te starten, om daarna urenlang in beweging te zijn. Gekleed in reflecterende veiligheidshesjes en met verlichting bij zich zetten ze zich klokslag 22.00 uur in beweging, na een gloedvolle toespraak van Ton Korteweg en onder begeleiding van enkele muzikanten. Exact 110 wandelaars gingen op pad voor de 110 kilometer route, 90 gingen voor de 80 kilometer. Deelnemers van de eerste groep moesten zaterdagavond 19.30 uur terug zijn, de tweede groep om 18.00 uur. Voor de langste afstanden gold een maximumaantal deelnemers van 200 en dat werd ruimschoots gehaald. Wie zich nog opgaf nadat de tweehonderd was bereikt, kwam op een wachtlijst te staan.
De Waterpoortloop bedoelt geen concurrent te zijn van de Omloop van Goeree-Overflakkee, maar een aanvulling op het eilandelijke wandelprogramma, zodat Goeree-Overflakkee ook als wandelgebied en omgeving voor lange afstand wandelaars nog beter op de kaart komt te staan.
Een filmpje van de start vrijdagavond is te zien op www.eilandennieuws.nl.

2 / 24

Agenda

Woensdag 14 maart

OUDDORP – Inloopochtend PSZ De Gornet. Van 10.00 tot 11.30 uur. Dorpstienden.
DIRKSLAND – Presentatie Omloop. TBP electronics Vlakbodem 19. Aan van 20.00 uur.
GOEDEREEDE – Oostdam bijeenkomst Vrouwen rondom Goeree. Ad Rooms over 'Groot gezin'. Oostdam, aanvang 20.00 uur. Meer info: 06-13035226.
MIDDELHARNIS – Lezing 'Luther voor het voetlicht' dr. Gert den Hartogh. 20.00 uur in de Emmaüskerk. Aanvang 20.00 uur. www.emmauskerkmiddelharnis.nl

Woensdag 15 maart

DIRKSLAND – Informatieavond Glaucoom. Restaurant Ziekenhuis. Aanvang 19.00 uur.
DIRKSLAND - Italiaanse maaltijd. Reginahof 1. Aanmelden kan tot vrijdag 10 maart, via joke.vandijk@careyn of 06-53861647.
OUDDORP – Peuterochtend in de bibliotheek. Voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar. Van 9.30 tot 11.00 uur, aanmelden aan de balie van de bibliotheek of via www.leerenbeleef.nl.
OUDE-TONGE – Bingomiddag 55+. Aanvang 14.00 uur. Infocentrum Bernhardstraat 27.
SOMMELSDIJK – Knutselmiddag in Wijkcentrum De Zwaluw voor jeugd van 4 t/m 12 jaar. Aanvang 14.00 uur.
MELISSANT – Koffieochtend Melishof. Dia's Eerste Wereldoorlog. Tussen 10.00 en 12.00 uur. Entree € 2,75. Meer info: 0187-602411.

Donderdag 16 maart

SOMMELSDIJK – Lezing Cursus Geestelijke Vorming. Rehobôthkerk, Olympiaweg 44. Aanvang 19.45 uur. Spreker ds. L.A. den Butter: 'Een vreemdeling voor God, een vreemdeling voor de wereld'.
STELLENDAM – Caleido 'voorjaarscreatie maken'. Vanaf 13.30 uur in De Rank, Bosschieterstraat 6.

Vrijdag 17 maart

OUDE-TONGE – Vierkorenconcert in De Grutterswei. Aanvang 19.45 uur. Entree: € 7,50.
OUDE-TONGE – Rijbewijskeuring voor senioren. Aanmelden via ?088-2323300 of www.regelzorg.nl.
DIRKSLAND - Verkoping van beenmode, kinderkleding (www.kleinenklassiek.nl) en baretten, hoeden, shawls, tassen en sieraden op 19.00-21.15 uur in de showroom en werkplaats van fam. Verburg, Onwaardsedijk 2 t.b.v. 'De Schutse'
OOLTGENSPLAAT – Chinees eten ZIJN 55+. Aanvang 17.00 uur. € 13,-. Opgeven via: 06-40701181.

Zaterdag 18 maart

OUDDORP – Uurtje zingen, van 19.30 tot 20.30 uur in de Doopsgezinde kerk.
STELLENDAM – Containerverkoop in de tuin van de Gereformeerde Kerk. De verkoop is van 10.00 tot 13.00 uur.
HERKINGEN – Crea-hobbymarkt in Ons Huis van 10.00 tot 15.00 uur. Yvonne Mol: tel. 06-23187838 of mail info@onshuisherkingen.nl www.onshuisherkingen.nl
SOMMELSDIJK – Bingo bij Wijkvereniging De Zwaluw. Aanvang 20.00 uur.
GOEDEREEDE – Verkoping Vrouwenvereniging Tabitha tussen 9.00 tot 15.00 uur. De kramen staan bij de Hersteld Hervormde Kerk aan de Doelweg.
NIEUWE-TONGE – Schuurverkoop. Artikelen uit grootmoeders tijd. Groeneweg 35. 0187-651638.

'Bezetting overleven': Alle verhalen zijn nog niet verteld

Bakker Jan van Harberden en Kees Stoutjesdijk presenteren binnenkort hun boek.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Binnenkort verschijnt het boek 'Bezetting overleven', samengesteld door Jan van Harberden en Kees Stoutjesdijk. Centraal in het boek staat hoe de bevolking van het eiland de bezetting overleefde. Uit het gesprek met Jan en Kees blijkt dat nog niet alle verhalen zijn verteld.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Jan van Harberden en Kees Stoutjesdijk zijn trots als ze door de drukproeven van het boek 'Bezetting overleven' bladeren. Het is een boek geworden dat in woord en beeld uitleg geeft over het dagelijks leven tijdens de bezettingsjaren, meer dan zeventig jaar geleden. De aanleiding om aan het samenstellen van het boek te beginnen, ligt tijdens de herdenking in 2015 dat het zeventig jaar geleden was dat Nederland bevrijd was. Er werden op initiatief van de gemeente veel activiteiten ontplooid in het kader van 'Gedenk je vrijheid'. Bakker Van Harberden werd gevraagd om mee te werken rondom het thema 'koken en bakken in de oorlogsjaren'. Hij richtte een mini-expositie 'Voedsel in de oorlog' in en organiseerde workshops waar onder meer Zweeds wittebrood werd gebakken. Zo kwam hij in contact met Kees Stoutjesdijk die toen nog verbonden was aan WO2GO. Ze dachten eerst aan een boekje.

Bezoekers van de expositie en deelnemers aan workshops, vertelden vervolgens hun verhalen. "Toen bleek dat lang niet alle verhalen waren verteld. We hoorden van zaken en gebruiken uit het gewone dagelijkse leven die we nog niet wisten", vult Jan van Harberden aan. Die verhalen moesten vastgelegd worden en daarom werd nagedacht over het samenstellen van een dikker boek. Na oproepen kwamen de verhalen los, verhalen over het dagelijkse leven in de oorlog. Ook kwamen mensen met foto's die –– ze nooit eerder gezien hadden. Die hebben natuurlijk een plaatsje gekregen in het boek. Aan dit boek hebben Jan en Kees met veel plezier samengewerkt.
Het boek is ruim voorzien van illustraties en foto's en daarom zal het zeker gemakkelijk gelezen worden. Volgens de samenstellers handelt het boek vooral over het dagelijkse leven tijdens de oorlog. Daarom staan er geen verhalen in over razzia's of over misdragingen van de Duitsers. Wel komt uitgebreid aan bod hoe de eilanders de bezetting probeerden door te komen. Zo wordt verhaald wordt over hoe men zelf tabak maakte, hoe het bonnensysteem werkte en hoe de energievoorziening en de telefoonverbinding al of niet in stand bleef. Verder vertelt het boek over vele andere aspecten zoals de visserij, illegale slacht, maar ook over het ziekenhuis en hoe bewoners van het eiland familieleden in Rotterdam via de beurtschippers van voedsel konden voorzien. In het boek komt men ook materiaal tegen van verschillende winkeliers en over hoe zij in de bezetting konden blijven bestaan. Verder worden de gaarkeukens vermeld die vanaf het begint van 1945 tot enkele maanden na de bevrijding op vier plaatsen op het eiland – Dirksland, Stellendam, Middelharnis en Melissant – een bijdrage leverden in de voedselvoorziening. Een hoofdstuk met recepten uit de Tweede Wereldoorlog maakt het boek compleet.

De kosten voor het fraai uitgevoerde boek konden laag worden gehouden, omdat de gemeente Goeree-Overflakkee en het Cultuurfonds van de Rabobank een financiële bijdrage leveren. De auteurs zijn de gemeente en de Rabobank daarvoor zeer erkentelijk. De publicatie vindt plaats onder de vleugels van de stichting WW2research.

In kader:

'Bezetting overleven'

Het boek is getiteld 'Bezetting overleven' en het is een hardcover uitgave op A4-formaat, het bestaat uit 196 pagina in kleur en gaat € 17,50 kosten. Op 10 april 2017 zal het eerste exemplaar worden uitgereikt aan mevrouw A. Grootenboer-Dubbelman, de burgemeester van de gemeente Goeree-Overflakkee. Dit vindt plaats in de Rabozaal van het Diekhuus. Belangstellenden kunnen de bijeenkomst bijwonen. De zaal is open vanaf 19.30 uur, aanvang van de bijeenkomst is om 20.00 uur. Na afloop is er gelegenheid het boek te kopen. Vanwege het beperkt aantal beschikbare plaatsen wordt aan belangstellenden vriendelijk verzocht hun deelname vóór 1 april door te geven via een e-mail aan info@ww2research.nl of telefonisch naar 06-51471389.

Boete van ruim negen ton voor hennepteler

DIRKSLAND- De man bij wie de politie op 16 oktober 2014 in een bedrijfsloods aan de Philipshoofjesweg in Dirksland meer dan 1300 hennepplanten aantrof, moet een Pluk-ze boete van 940.000 euro betalen.

Dat bedrag moet de onrechtmatig behaalde winst afromen. Verder kreeg Barendrechter Gerrit V. (50) ook nog 240 uur werkstraf en een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd van de rechtbank in Dordrecht.
De kwekerij in de door verdachte gehuurde loods was verstopt achter een dikke muur van opgestapelde grote rollen isolatiemateriaal. De Barendrechter was al eens eerder veroordeeld voor hennepteelt. Verdachtes isolatiebedrijfje liep op papier niet bepaald goed maar hij kocht volgens financiële rechercheurs net zo gemakkelijk een stacaravan op het Kruiningergors in Oostvoorne. Ook kon de Barendrechter grote contante stortingen op zijn eigen rekening niet verklaren.
Volgens de verdachte stelde hij enkel zijn loods ter beschikking aan derden die die feitelijke telers waren. Hij beweert er zelfs niets aan over te hebben gehouden. Maar de rechtbank houdt verdachte zelf verantwoordelijk voor de omvangrijke hennepteelt en diverse lucratieve oogsten.
Het vonnis van de rechtbank luidde overeenkomstig die eis die het Openbaar Ministerie liet horen tijdens de behandeling strafzaak twee weken geleden.

Bruut vandalisme op Windpark Battenoert

NIEUWE-TONGE - De vier windturbines van Windpark Battenoert zijn op zondagavond en in de nacht van zondag 12 op 13 maart op een ernstige manier beschadigd. Twee turbines zijn zo toegetakeld dat deze stilgezet moesten worden.

Deze vernielingen komen kort na een eerdere melding van eind februari, waarbij enkele deuren van turbines zijn bewerkt met een slagvoorwerp. Dit keer zijn de vandalen in de turbines gekomen en zijn daar een aantal voorzieningen flink beschadigd. Daardoor zijn de turbines stilgezet en nu nog niet in bedrijf. Op zondagavond, rond kwart over acht, kreeg Deltawind een eerste melding van de beveiliging op basis van camerabeelden. Medewerkers van Deltawind, het beveiligingsbedrijf en de politie zijn ter plaatse geweest om de schade op te nemen.
Later die nacht, rond twee uur, kwam er een nieuwe melding binnen. Bij het inventariseren van deze schade heeft het er alle schijn van dat er met een voertuig is geprobeerd om deuren uit de turbines te trekken. Bij deze vernielingen zijn volgens onze inschattingen geen materialen buitgemaakt, maar zijn de deuren ontframed en is er in de turbines ernstige schade aangericht.
Coöperatie Deltawind heeft met afschuw kennis genomen van deze ontwikkelingen. De politie is een onderzoek gestart naar deze vernielingen en doet er alles aan om de daders snel te vinden.

SGP-tijdrede

OUDDORP - Vanavond, voorafgaand aan de Tweede Kamer verkiezingen, wordt een tijdrede worden gehouden in het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente te Dirksland. In deze dienst zal, op uitnodiging van de SGP, spreken ds. D. Zoet, predikant van de Hersteld Hervormde Gemeente van Ouddorp. Aanvang 19.30 uur.

Choral Evensong in lijdenstijd

Vocaal Ensemble Magnificat.

DIRKSLAND - Alweer voor de vierde keer zullen het Prins Maurits schoolkoor en Vocaal Ensemble Magnificat samen een Choral Evensong verzorgen.

In heel Nederland wint de Choral Evensong aan populariteit. De Choral Evensongs die Magnificat en het Prins Maurits schoolkoor samen hebben uitgevoerd worden door een groot publiek gewaardeerd. Op 18 maart zal daarom weer een Choral Evensong worden gehouden met als thema "Our Saviour lives".
Magnificat en het Prins Maurits schoolkoor sluiten hierbij aan bij de eeuwenoude traditie van het zingen van "gebeden" in de Anglicaanse kerk in Groot Brittannië. De Choral Evensong is het gebed dat plaatsvindt in de namiddag. Er is een vaste opbouw met onderdelen zoals psalmen, kerkliederen, gebeden en schriftlezingen. De lofzang van Maria en van Simeon zijn een vast gegeven in de Choral Evensong, en ook deze keer is er weer voor een
De muziekstukken zijn een keuze uit de eeuwenoude traditie tot aan recent gecomponeerde werken van bv. John Rutter. Ze worden uitgevoerd door één van de koren of door de koren gezamenlijk. Er staat ook een aantal bekende liederen op het programma waarbij het publiek mee kan zingen, aan het einde van de Evensong. Het Prins Maurits schoolkoor staat onder leiding van Marco van 't Hoff; vocaal ensemble Magnificat onder leiding van Rinus Verhage. Wim Diepenhorst zal het orgel bespelen. Geheel volgens traditie begint de Choral Evensong om 17.00 uur en duurt ruim een uur. Iedereen is van harte welkom op 18 maart 2017 in de Hervormde Kerk in Dirksland. De kerk gaat open om 16.30 uur en de toegang is gratis. Bij de uitgang wordt een collecte gehouden ter bestrijding van de onkosten.

Stad krijgt buiten-AED voor permanente beschikbaarheid

Irene Drenth (r.) van BeCare overhandigt de gewonnen AED aan Bianca van Burg. Op dit adres is het levensreddende apparaat permanent bereikbaar. Foto: Hans Villerius

STAD AAN 'T HARINGVLIET – Slechts weinig woonkernen op het eiland hebben er één, maar in Stad aan 't Haringvliet wel: een buiten-AED. Eén die dus 24 uur per dag en zeven dagen in de week beschikbaar is. Niet ergens binnen, maar buiten, op een centrale plek in het dorp, in een kast aan de buitenmuur van Achterdijk 63. Dat dit mogelijk werd is allereerst te danken aan een mooie actie van BeCare te Middelharnis, maar zeker ook aan de inspanningen van inwoonster Bianca van Burg te Stad aan 't Haringvliet.

Door Hans Villerius

BeCare verzorgt onder andere trainingen op het gebied van EHBO, Bedrijfshulpverlening, AED en Reanimatie. Daarnaast heeft het bedrijf een zusje, Hulpverleningswinkel.nl, dat leverancier is van allerhande materiaal ten behoeve van medische hulpverlening, waaronder natuurlijk AED-apparatuur. Directeur Irene Drenth vond het een mooie actie om, in het kader van het project Samen Hartveilig dat BeCare momenteel heeft, via Facebook mensen te prikkelen een AED in hun dorp te krijgen. In het project Samen Hartveilig kunnen 18 buurtbewoners gezamenlijk één AED aanschaffen en krijgen ze daar het jaarlijkse onderhoud en het vervangen van materialen gratis bij, evenals vijf jaar lang de AED en Reanimatie cursus. Per persoon betaal je dan € 5,18 per maand. In samenhang met dit project wilde BeCare graag één AED cadeau doen en daagde via de Facebookpagina van het bedrijf iedereen uit deze pagina te liken, aan te geven waar in hun dorp de AED zou moeten komen als die daar gewonnen zou worden én deze Facebookoproep van BeCare te delen op de eigen Facebookpagina. Uit alle likes werd een Top 3 samengesteld van gewenste AED-locaties die in de inzendingen het meest werden genoemd. Dat bleek in Stad aan 't Haringvliet, in Scharendijke en in Oosterland te zijn. Na een vervolgbericht op Facebook kon iedereen een stem uitbrengen op welke locatie uiteindelijk de AED zou winnen. De hoeveelheid reacties op dit bericht was overweldigend. Het werd zo'n 27.000 keer bekeken, 100 keer gedeeld en leverde 600 inzendingen op. Uiteindelijk kwam Achterdijk 63 te Stad aan 't Haringvliet als winnende locatie uit de bus. Hier woont Bianca van Burg en door haar motiverende inzet onder haar dorpsbewoners om zo veel mogelijk stemmen voor Stad bijeen te krijgen, heeft zij het voor elkaar gekregen dat haar dorp de AED won, inclusief een reanimatiecursus voor zes personen. Vorige week donderdagmiddag overhandigde Irene Drenth het apparaat bij Bianca thuis.
Het is voor Stad aan 't Haringvliet vanzelf niet de eerste AED die het dorp kreeg, maar wel de eerste die permanent beschikbaar is. De andere locaties waar een AED hangt zijn namelijk niet 24 uur per dag geopend. Bianca maakte zich er daarom meteen ook graag sterk voor de nieuwe AED buiten op te kunnen hangen, zodat het apparaat op alle momenten beschikbaar is. Alleen is het dan wel noodzakelijk dat er ook een kast is waarin de AED zodanig opgehangen kan worden dat de kwaliteit van de accu niet door de buitentemperaturen achteruitgaat. Dat vereist een kast die haar binnentemperatuur 's zomers koelt en 's winters verwarmt. Maar zo'n kast kost geld. Vandaar dat Bianca nogmaals in actie kwam om de dorpsbewoners te enthousiasmeren gezamenlijk het nodige geld ervoor bijeen te brengen. En dat lukte razendsnel. Naast inwoners waren er ook ondernemers die deze actie graag sponsorden. Daardoor werd het mogelijk dat Irene Drenth vorige week niet alleen met de gewonnen AED naar Stad kwam, maar ook de ophangkast mee kon brengen. Sinds afgelopen zaterdag hangt het levensreddende set bij Bianca van Burg aan de voorgevel van de garage naast haar huis.
Maar ook Irene Drenth heeft niet stilgezeten. Bij de importeur van de door Stad gewonnen AED heeft ze 't voor elkaar gekregen dat die ook voor Scharendijke en voor Oosterland een exemplaar beschikbaar stelt. En ook daar zal BeCare voor zes personen een gratis training verzorgen.
Overigens natuurlijk kunnen veel meer dan zes belangstellenden zich voor de training opgeven, zij het voor hen dan niet meer gratis. Liefst heel Stad, zo geeft Bianca aan. Wie belangstelling heeft kan zich bij haar melden.

RGO op zoek naar stageplaatsen voor haar ISK-leerlingen

MIDDELHARNIS - Na vele maanden, soms zelfs jaren op de vlucht te zijn geweest, vonden diverse Syrische en Eritrese gezinnen de afgelopen tijd een nieuw thuis op Goeree-Overflakkee en de omliggende gebieden. Er werd al snel om hulp gevraagd bij de RGO in Middelharnis. 'Mogen deze leerlingen bij jullie naar school?' Daarom werd met de grootste spoed in september 2015 op de RGO gestart met een taalklas voor de 12- tot 17-jarigen uit deze gezinnen. Er werden docenten gezocht en een aantal docenten Nederlands volgde een aanvullende opleiding om deze jongeren de Nederlandse taal aan te leren. Naast het aanleren van de taal is er in de klas ook aandacht voor het kennisnemen van de Nederlandse cultuur.

Al deze inspanningen hebben gelukkig tot succes geleid. De vlotste leerlingen zijn na de zomervakantie van 2016 ingestroomd in de reguliere schoolklassen. Met wat extra taalhulp komen ze daar nu goed mee. Daar is de school erg trots op.
Leerlingen die ouder zijn dan 16 jaar vervolgen hun weg na de zomervakantie op diverse mbo-scholen. De leerlingen hebben grootse plannen. Zo wil de één automonteur worden, een ander wil graag buiten werken en een derde zegt kapper een mooi beroep te vinden. Deze leerlingen spreken inmiddels goed genoeg Nederlands om deze opleidingen aan te kunnen. Wat ze echter nog missen is stage-ervaring. Aangezien ze geen netwerk hebben, zoals Nederlandse leerlingen dat dikwijls wel hebben, is het lastig om voor leerlingen een stageplaats te vinden.

Men zoekt stageplaatsen voor circa tien leerlingen. Hun leeftijd varieert van 15-18 jaar en zonder uitzondering zijn ze enorm gemotiveerd. De bedoeling is dat ze tot de zomervakantie een dag per week stagelopen in een Nederlandse omgeving om zo helemaal klaargestoomd te worden voor de mbo-opleiding van hun keuze.

Wie kan helpen of een idee heeft kan contact opnemen met één van de begeleiders van de ISK van de RGO Middelharnis via b.leeuwen@rgomiddelharnis.nl of j.melgers@rgomiddelharnis.nl

Cocaine Anonymous start een groep in Middelharnis

GOEREE-OVERFLAKKEE - Maak je je weleens zorgen over de hoeveelheden drugs die je gebruikt? Vraag je jezelf af of je misschien verslaafd bent? Worden vakanties en vrije dagen bedorven door teveel gebruiken en drinken? Veroorzaakt je drugsgebruik financiële problemen, of nare situaties op het werk of met familie? Wil je minderen of stoppen, maar lukt het je niet het onder controle te krijgen? Weet je dat je verslaafd bent, heb je al talloze stoppogingen achter de rug, maar krijg je het toch niet voor elkaar om gestopt te blijven? Dit zijn allemaal vragen waarmee mensen te maken krijgen en daarmee zijn ze niet de enige.

Cocaine Anonymous biedt een bewezen succesvolle methode om van drugs- en alcoholverslaving af te komen. Het is opgezet als een zelfhulpgroep voor en door ex-verslaafden.
De groep komt iedere woensdag bij elkaar van?19.30 uur tot 20.45 uur, Molenweg 28, 3241LH Middelharnis.
Belangstellenden kunnen gewoon langskomen; eerst bellen mag ook: Voor meer info: www.ca-holland.org, hulp- en infolijn: 06 1019 2770, info@CA-holland.org

Middelharnis straks slechtweervoorziening voor heel het eiland

Luchtfoto's van het gebied dat tot BIZ City Center Goeree-Overflakkee behoort.

MIDDELHARNIS – In Middelharnis wordt al geruime tijd nagedacht over een Bedrijveninvesteringszone (BIZ). Dát er een BIZ komt is inmiddels geen vraag meer. Per 1 januari jl. is die onder de naam 'City Center Goeree-Overflakkee' van start gegaan. Op welke wijze er invulling aan gegeven wordt, dat is waarover het de komende tijd zal gaan. Een BIZ is, vrij vertaald, een soort samenwerkingsverband van ondernemers binnen een afgebakend gebied, die gezamenlijk eraan werken de aantrekkelijkheid en de veiligheid binnen deze omgeving op een hoger en professioneler niveau te tillen en hier ook gezamenlijk een bijdrage aan leveren.

Tekst en foto's: Hans Villerius

De meerderheid van de ondernemers van winkelcentrum D'n Diek en de horecaondernemers rond het havengebied is het erover eens dat dit gebied aantrekkelijker moet worden gemaakt, opdat (weer) meer mensen het zullen bezoeken, én dat daarvoor een BIZ nodig is. Op welke wijze dat kan of moet, of in welke richting de gedachten gaan, daarover spraken we met BIZ-voorzitter Peter Visser.

Achter de hand

"Een BIZ kan in verenigingsvorm bestaan of als stichting", legt Visser uit. "Veelal wordt gekozen voor een stichting omdat dit, met een eigen bestuur, veel praktischer werkt en in staat is sneller beslissingen te nemen. Ook in Middelharnis is gekozen voor de stichtingsvorm. Die neemt alle activiteiten over van de ondernemersvereniging, waarvan een 'slapende' vereniging wordt gemaakt. Mocht onverhoopt iets met de BIZ gebeuren, dan is er toch een vereniging achter de hand die meteen het roer overneemt."

Te versnipperd

"Het is zaak dat we investeren in een toekomst waarin mensen graag naar Middelharnis komen. Dat ook weer méér mensen hiernaartoe willen komen. Daar zijn van oudsher al genoeg ingrediënten voor aanwezig. We hebben hier water, een gezellige horecaomgeving, een aantrekkelijk gebied met veel familiebedrijven, een streekmuseum, historische bebouwing en cultuurhistorische evenementen. Alleen, wat we hebben ligt allemaal erg versnipperd uit elkaar. Er zou veel meer verbinding moeten zijn, zodat het een aaneengesloten gebied worden, één geheel waar van alles te zien en te doen is, met onderlinge samenhang en waarin een veel grotere doorloop van publiek ontstaat, vanaf het Knooppunt tot aan de Wilhelminabrug toe en met relaties naar de Voorstraat en het havenkanaal."
Maar ook binnen het winkelgebied zelf is er veel versnippering, geeft Visser aan. Rond het Knooppunt zitten wat winkels. Zowel op als onderaan D'n Diek wordt de winkelketen onderbroken. "Aan het Beneden Zandpad is er na de Lijnbaanpromenade richting Croissy niets voor winkelend publiek. Dus heb je daar ook geen loop. We hebben er wel de muziektent. Een leuke plek, maar wat benutten we die? En daarna Het Diekhuus, dat lang niet altijd open is, met een plein ervoor waar nauwelijks wat gebeurt. En ernaast een parkeerterreintje. Gaan we verder richting Nieuwstraat, dan zie je nog meer versnippering van winkels, tot achter de Plus toe. Er zit geen logische of transparante samenhang in, niet in het winkelbestand en niet in de parkeervoorzieningen. Daar moet echt aan gewerkt worden. Heel de belevingswaarde moet worden verbeterd. Dat zou ook kunnen door het winkelcentrum verkeersarm te maken, met bredere trottoirs, en door bijvoorbeeld het parkeerterrein aan de Nieuwstraat te herinrichten. Er is heel veel voor nodig om dit alles te realiseren, maar hier steken we wel op in."
In samenhang met de herontwikkeling van het Spuiplein, de Parel van de Delta en de voormalige gemeentewerf, alsmede de plannen waarover wordt nagedacht om ook de Nieuwstraat te herstructureren, lijkt het nu hét moment om de dingen grondig aan te pakken. "Natuurlijk is het ook een kwestie van geld", realiseert Visser zich. "Maar juist daarom is het van belang om een goed plan te maken: wat willen we, wat kan er, ook financieel, en over hoeveel jaar moeten we 't dan uitsmeren?"

Eerste stappen

Niettemin staan voor dit jaar al verschillende inspanningen op de agenda, geeft Visser aan. Die richten zich op meerdere BIZ-thema's en voor 2017 wordt begroot dat daar circa € 68.000 voor beschikbaar komt. "Dit jaar worden er eerste stappen gezet. Onder andere om de marketing te verbeteren, met natuurlijk een optimale gebruikmaking van de sociale media. Er moet beveiliging en cameratoezicht komen. Daarvoor worden momenteel offertes aangevraagd. De bewegwijzering in het gebied moet worden aangepakt. Er komen meer hanging baskets met fleurige bloemen. En de Diekdagen krijgen een andere opzet; dit gaan we commercieel uitbesteden. Een totaalpakket aan evenementen wordt in samenwerking met Stichting Hart van Goeree-Overflakkee samengesteld en het jaarprogramma ligt al vast.

Evenementen

Aan evenementen – veelal onder de vlag van of in samenwerking met de Stichting Hart van Goeree-Overflakkee – is dit jaar al heel wat te verwachten. Naast de traditionele evenementen als de Diekdagen, Koningsdag, de intocht van Sinterklaas en de lampionnenoptocht zijn dat onder andere Avondmarkten, een Pepernotenmarkt, Musica Nauta (jazzfestival) en een kinderspeeldag. Daarnaast zijn er nog de evenementen van andere organisaties zoals de Omloop van Goeree-Overflakkee, de GO Classic, GO Color en andere, zodat in z'n totaliteit een breed palet aan evenementen wordt aangeboden.
"Al met al zijn we niet ontevreden met wat er inmiddels wordt gedaan. Zo ver zijn we nog nooit geweest", resumeert Visser voor dit moment. "Heel graag zien we dat Middelharnis, als City Center Goeree-Overflakkee, een slechtweervoorziening voor het hele eiland wordt!"

Klassieke klanken in huiselijke omgeving

Klapstoelconcert Goedereede 2017. Foto's: Hans Villerius

(Vervolg van voorpagina)

Voor de hoeveelste keer het altijd weer succesvolle Klapstoelconcert werd gehouden, afgelopen vrijdagavond, kan niet meer worden gezegd. De organisatie is al lang de tel kwijt en daarom zegt medeorganisator André Kastelein traditiegetrouw maar dat het 't tiende Klapstoelconcert is, wanneer hij voor aanvang van het concert de in totaal honderd luisteraars verwelkomt op de verzamelplaats, onderin de Toren van Goedereede. In werkelijkheid is 't veel meer dan de tiende keer dat dit muzikale evenement in het stadje wordt gehouden en waar inmiddels ook luisteraars van buiten het eiland op afkomen.

Belangstellenden kunnen zich alleen online opgeven. En vanaf het moment dat dit kan, is ieder jaar weer binnen enkele dagen het maximumaantal van honderd luisteraars volgeboekt. Blij is de concertorganisatie dat er jaarlijks zo veel belangstelling voor is, al vindt ze 't natuurlijk jammer dat er altijd ook weer mensen teleurgesteld moeten worden wanneer de honderd bereikt is. Meer is echter niet mogelijk, vanwege de kleinschalige setting van de Klapstoelconcerten. In de huiskamers van de Goereese monumentenpanden kunnen tot zo'n 25 luisteraars prima plaatsnemen. Doordat op vier verschillende locaties wordt gemusiceerd zijn er ook vier groepen luisteraars, die na elk miniconcert van zo'n 25 minuten van locatie wisselen. Pas na afloop van het ene concert krijgen de luisteraars te horen naar welke plek ze daarna moeten voor het vervolg van hun concertroute. Op elke plek wordt dus vier kier hetzelfde concert gegeven voor in totaal honderd luisteraars. Halverwege is er een pauze met een hapje en een drankje. En na afloop wordt weer samengekomen in de toren van Goedereede, opnieuw onder het genot van een hapje en een drankje, samen met de musici die tijdens het concert optraden.
Tijdens het Klapstoelconcert van vrijdag werd op elke locatie modern klassieke muziek uitgevoerd. In de indrukwekkende ambiance van een laatmiddeleeuwse woonkamer, met zware gebinten tegen het metershoge houten plafond, luiken hoog bovenin de woonkamer en een prachtige haardpartij langs één van de oude wanden. Of in de meer besloten omgeving van een schildersatelier. Zo trad aan het adres Markt 13 solistisch de 14-jarige harpiste Joline Sperling op, afkomstig van Goereese bodem. Op Markt 9 was het Duo Cibeles, dat met viool en cello optrad. Een eindje verder, aan Noordzijde Haven 7, musiceerde Consort of Voices, gevormd door sopraan Marlotte van 't Hoff en klavecinist André Poortvliet. En aan Pieterstraat 22-24 was er het optreden van klarinettist Jantijs Volker en pianiste Ynke van der Wagt. Hier klonk verstilling, daar expressie en virtuositeit, elders een vocale jubel. "Er zitten pareltjes bij!", gaf André Kastelein aan 't begin van de avond al aan. Na afloop van het concert was iedere luisteraar het erover eens dat daarmee niets teveel was gezegd.
Een filmpje van het Klapstoelconcert is te zien op www.eilandennieuws.nl.

VEERO maakt enthousiaste seizoenstart

De leden van de VEERO kregen uitleg over het Kustpact.

OUDDORP – De VEERO hield donderdagavond haar jaarlijkse ledenvergadering. Tijdens de bijeenkomst bleek dat er weer volop nieuwe initiatieven worden ontplooid voor het komende seizoen.

Tekst en foto: Adri van der Laan

De vergadering, onder leiding van voorzitter Jeroen den Hollander, doorliep een 'stevig programma', zoals hij de agenda kenschetste. Naast de gebruikelijke agendapunten op een algemene ledenvergadering werd er in de verslagen naar het verleden gekeken, maar vooral de toekomst en de huidige ontwikkelingen hadden de aandacht.
De kwaliteitsverbeteringen die zijn of worden uitgevoerd door de verschillende bedrijven kregen ruime aandacht. De vergadering van de recreatieondernemers vond plaats in Toppershoedje en gastheer Roland Hoogwerf, parkmanager van Toppershoedje vertelde iets over de ontwikkelingen die op het park plaatsvinden. Het park, één van de oudste recreatiebedrijven op de kop van het eiland heeft een kleine uitbreiding ondergaan, en is bezig met een grote renovatie. Met trots toonde Hoogwerf de vernieuwde chalets tijdens een korte rondleiding. De renovatie op het park wordt voornamelijk door lokale ondernemers uitgevoerd.

Kustpact

Henk van den Burg van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, was deze middag te gast bij de recreatieondernemers. Vanuit het ministerie is hij nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het 'Kustpact'. In zijn toespraak legde hij uit wat de aanleiding is geweest voor het vormen van het kustpact. Er bleek vorig jaar dat er veel meer plannen voor bebouwing op de kuststrook te zijn dan eerst de bedoeling was. Op aandringen van de Tweede Kamer hebben alle betrokken, zoals overheden, ondernemers, natuurbeschermers een 'pact' gesloten waarbij er afspraken worden gemaakt rondom het bouwen in het kustgebied. "Niet volbouwen, niet op slot", zo schetste Van den Burg de afspraken die binnen het Kustpact zijn gemaakt. Het is de bedoeling dat de provincies nu beleid gaan maken en verordeningen zullen gaan opstellen. Het ministerie is volgens Van Den Burgh terughoudend en kijkt alleen maar naar het totaalplaatje.
Een aantal leden van de VEERO kreeg tijdens de vergadering het woord om één van hun projecten toe te lichten.
Peter Grinwis, oud-voorzitter van de VVV ging terug in de tijd. In het kort lichtte hij toe hoe de besluitvorming is geweest rondom het verplaatsingsgebied aan het eind van de jaren negentig. Hij toonde rapporten waarin een en ander geregeld werd. Een tekening uit die tijd over de indeling van het gebied op de kop van Goeree toonde een opvallende overeenkomst met de landschapsvisie die Burgerinitiatief Ouddorp Kust Ruimte Rust kort geleden verspreidde.
Bert Tuk lichtte het gezelschap in over de stand van zaken rondom de openstelling voor het publiek van de Ouddorpse Vuurtoren. Tuk was optimistisch voor de toekomst, al moet er nog veel werk worden verzet. Het wachten is nu op toestemming van Rijkswaterstaat. Uit berekeningen blijkt dat ongeveer 8.000 bezoekers per jaar er voor kunnen zorgen dat de kosten beheersbaar zijn.
Pieternel van der Linde van Surfcentrum Brouwersdam gaf een toelichting over de grote verbouwing die het centrum momenteel ondergaat. De kwaliteit van het gebouw bleek niet zo best meer en daarom werd er besloten om nieuw te bouwen. 21 april zal de opening van het nieuwe centrum zijn op en op 22 april is er de open dag.
Simone Baaijens en Marc Dietvorst - Ouddorp Duin vertelden iets over Ouddorp Duin en de Houten Kaap. Voor dit gebied aan de rand van het Landalpark zijn grote plannen in ontwikkeling voor jaarrond activiteiten (zie artikel elders op deze pagina). Er zal zoveel mogelijk samengewerkt worden met de bedrijven en verenigingen uit de buurt.

Ouddorp Duin gaat kunst en cultuur bieden

OUDDORP – KunstPlus heeft straks misschien de luxe van twee herkenbare visitekaartjes op Goeree-Overflakkee: naast de galerie in het centrum van Middelharnis, die naar de kunstenaarsvereniging hoopt spoedig geopend kan worden, een mogelijkheid om te exposeren in De Houten Kaap, onderdeel van Ouddorp Duin. Onder de noemer Kunst in de Kaap gaat hier op 2 april de eerste expositie van start.

Door Kees van Rixoort

Ouddorp Duin is een bont geheel aan voorzieningen nabij de strandopgang Het Flaauwe Werk. Vorig jaar is het strandresort al geopend. Landal verhuurt hier de vakantiehuisjes en –huizen. Op termijn telt het park 258 woningen. Ook al open zijn een binnenspeeltuin, een buitenspeeltuin en een supermarkt. Die zijn niet alleen toegankelijk voor de gasten op het vakantiepark, maar voor iedereen. De speeltuinen en de supermarkt, die ook op zondag geopend is, schijnen veel mensen uit de omgeving te trekken.
Ouddorp Duin is nog volop in ontwikkeling. Momenteel wordt er druk gebouwd aan onder andere een restaurant, een zwembad en een theater. In juli 2017 moet alles klaar zijn De bouw van het theater, De Houten Kaap geheten, is al sneller afgerond, en daar – waarschijnlijk in de foyer – krijgt KunstPlus de gelegenheid om exposities te houden. Ook het Streekmuseum en de VVV gaan een gedeelte van deze voorziening invullen. Gedacht wordt aan een tentoonstelling van foto's en voorwerpen die te maken hebben met het strandtoerisme in vroeger tijden.

Lezingen en workshops

Wat De Houten Kaap ook interessant maakt voor KunstPlus is dat er lezingen en workshops kunnen worden gegeven én feestelijke expositie-openingen. De eerste opening is op 2 april. Dan exposeren Marja Bergwerff (glaskunst) en Marleen van Arendonk (onderwaterfotografie). Hun werk is tot en met 1 juni te zien. De toegang is gratis. Op 23 april is er een workshop vliegers maken en beschilderen onder leiding van Marleen van Arendonk.
En zo gaat het door tot februari 2018. Het hele jaar is door KunstPlus ingevuld met exposities, workshops en lezingen door leden van de vereniging.
Volgens Mirjam Bentvelzen, voorzitter van KunstPlus, en Simone Baaijens, projectmanager van Ouddorp Duin, is De Houten Kaap een belangrijke uitbreiding van het culturele aanbod op Goeree-Overflakkee voor toeristen én bewoners van de streek. Dit in afstemming en samenwerking met De Overkant en andere culturele voorzieningen, vooral op de Kop van het eiland.

Viering Vrouwendag met dagvullend programma

MIDDELHARNIS – Een kleine honderd vrouwen kwamen over de hele dag genomen naar de bibliotheek in Middelharnis om op 8 maart Internationale Vrouwendag gezamenlijk te vieren. Vrouwen vanuit alle delen van de wereld hadden samen een mooie, informatieve en gezellige ontmoeting met elkaar.

Het 8Maartteam GO kreeg eind vorig jaar opnieuw de vraag of ze de viering van Internationale Vrouwendag ter hand wilde nemen. Na dit van 2003 tot 2012 op diverse locaties op ons eiland te hebben gedaan. In samenwerking met diverse partijen, zoals Stichting Vluchtelingenwerk, taalcoaches en bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en met financiële ondersteuning van de gemeente Goeree-Overflakkee werd een dagprogramma met verschillende onderdelen aangeboden.
Eerst was er een netwerkontbijt waarin vrouwen uit verschillende organisaties samenkwamen. Hun kennis op het gebied van vrouwenzaken werd getest met een uitgebreide quiz, gemaakt door Saskia Matthee en Maria Evers. Het was een gezellig en informatief samenzijn. Bij het middagprogramma konden moeders met kinderen onder leiding, mandala's inkleuren, een bibliotheektas maken en van een oud boek een egel vouwen.
Het laatste onderdeel was een kleurrijk avondprogramma. De vrouwen brachten etenswaren mee uit verschillende landen. Zo was er bijvoorbeeld Afrikaanse rijst, Filipijnse bami, Hollandse zuurkoolschotel, zalmsalade, vegetarische wortelsoep en meer. Ook de vrouwen waren heel divers van afkomst. Dankzij deze diversiteit was de sfeer, unaniem geweldig.
Hantzen Zandstra verzorgde de opening met een praatje over de geschiedenis van de vluchtelingenvrouwen op Goeree-Overflakkee, waarbij mevrouw Geesje Vroegindeweij een grote rol speelde, als contactpersoon. De vrouwen noemden haar 'mama Geesje'. Na het internationale buffet volgde een serieuze workshop familieopstelling tussen moeder en dochter. Als afsluiting was er een optreden van leerlingen van balletstudio Marina Bykova uit Dirksland, gevolgd door een workshop dansen door Marina zelf. (Tekst en foto: Maria Evers

Kernactiviteiten

DEN BOMMEL

Bingo 55+

Het bestuur van Stichting ZIJN Den Bommel nodigt de 55-plussers uit om op donderdag 23 maart mee te doen met een gezellige bingo. De bingo begint om 14.00 uur en kost € 4,00. De bingo wordt gehouden in Bommelstee, Schaapsweg 34.

DIRKSLAND

Koffieochtend Reginahof

Dinsdag 21 maart staat de deur weer open bij 't Reginahof. Bezoekers kunnen in een ontspannen sfeer, onder het genot van een kopje koffie, andere mensen ontmoeten. Ook kan er een spel gespeeld worden. Een ieder kan vrijblijvend binnenlopen tussen 10.00 en 12.00 uur. Voor de koffie wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Verkoping t.b.v. De Schutse

Vrijdag 17 maart is er verkoping van beenmode, kinderkleding (www.kleinenklassiek.nl) en baretten, hoeden, shawls, tassen en sieraden. De verkoping vindt plaats van 19.00 tot 21.15 uur in de showroom en werkplaats van fam. Verburg, Onwaardsedijk 2 t.b.v. 'De Schutse' – gehandicaptenzorg.

Verkoping voor de zending

Op zaterdag 25 maart zal de verkoping ten bate van de zending worden gehouden in het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente te Dirksland. De verkoping is van 10.00 tot 14.30 uur. Er is van alles te koop, onder andere stoffen, hoeden, beenmode, ondergoed, bloemstukjes, handwerken, kaarten, kaarten-maakspullen, spulletjes van het zendingswinkeltje, woondecoratie, en Clementijn zal er zijn met damesmode. Ook zijn er lekkernijen, zelfgebakken en van de bakker of kaasboerderij, en er is groeten en fruit te koop. Voor de kinderen is er voor een klein prijsje een versnapering te koop. Daarnaast is er gelegenheid om koffie te drinken met wat lekkers of een hapje te eten tussen de middag.

GOEDEREEDE

Verkoping Tabitha

Vrouwenvereniging Tabitha hoopt op zaterdag 18 maart haar voorjaarsverkoping te houden, van 9.00 tot 15.00 uur. De vereniging staat met een aantal kramen bij de Herstelde Hervormde kerk aan de Doelweg. Er worden die dag veel artikelen verkocht: voorjaarsbloemen, plantenbakjes, vers gebakken kibbeling en oliebollen die ter plaatse worden gebakken, groenten, fruit, eigengebakken cake, koekjes, advocaat, jam, rollen snoep u mag zelf snoep scheppen. Als het juiste gewicht geraden wordt, dan is de zak met snoep gratis. Ook is er boerenkaas van de kaasboerderij. Prachtige fotokaarten, en nieuw speelgoed. Tevens is er veel handwerk zoals borduurwerk, slabben, handdoeken, ontbijtlakens. Baby en kleuterslaapzakken, dekbedovertrek voor kinderledikantje, en nog veel meer voor baby en kinderkamer. kussen, schorten, tafelkleden, strijkplankovertrekken, vlaggetjes van stof, sokken en mooie gebreide babydekentjes e.d. Voor de kleintjes is er de grabbelzak, envelop trekken. DE-punten en andere spaarzegels kunnen ook ingeleverd worden. In een zaal van de kerk kan er onder orgelklanken een kopje koffie of fris worden gedronken. Ook kunt u de bestelde erwtensoep op halen. De opbrengst is voor kerk, en een diaconaal doel.

Jaarvergadering IJsclub

Het bestuur van de IJsclub Vooruit Goedereede nodigt haar leden uit voor het bijwonen van de jaarvergadering. Deze vergadering zal gehouden op vrijdag 7 april in Café Goeree. Aanvang 20.00 uur.

MELISSANT

Koffie-ochtend Melishof

Woensdag 15 maart is er weer een koffieochtend in de Melishof. Deze ochtend kan men het jaarprogramma met elkaar bespreken. Ieder mag zijn inbreng aan de groep voorleggen. Dit onder het genot van een kop koffie of thee met iets lekkers erbij. Er is gelegenheid om met elkaar te praten. Annet van Leersum vertoont dia's over de Eerste Wereldoorlog bij Ieper. Men kan vrijblijvend binnenlopen. De ochtend begint om 10.00 uur en eindigt rond 12.00 uur. Entree en koffie/thee € 2,75. Voor meer informatie of wilt u gehaald of gebracht worden dan belt u Dirk Spahr van der Hoek: 602411. De volgende koffieochtenden zijn op: 12 april en 17 mei 2017.

NIEUWE-TONGE

Schuurverkoop

Zaterdag 18 maart is er van 10.00 tot 16.00 uur Schuurverkoop van meer dan 500 artikelen uit grootmoederstijd, zoals emaille, zink, fornuizen, enz. Er is gratis koffie of thee. De verkoop wordt gehouden aan de Groeneweg 35. Meer info: 0187-651638.

OOLTGENSPLAAT

Chinees eten voor 55+

Het bestuur van Stichting ZIJN 55+ Ooltgensplaat nodigt de 55-plussers uit om op vrijdag 17 maart a.s. mee te doen met een heerlijke Chinese maaltijd. De maaltijd begint om 17.00 uur en kost € 13,00. S.v.p. voor deelname opgeven bij Ati Verwoerd 06 40 70 11 81.

OUDDORP

Dienst voor belangstellenden

Zondagavond 19 maart is er een dienst voor belangstellenden in de Gereformeerde Kerk aan de Dorpstienden. Ds Taco Koster hoopt hierin voor te gaan. Muzikale medewerking wordt verleend door ons eigen kerkkoor "Canticum" onder leiding van Jurriën van Kooten. Het thema in deze dienst is: 'Wie bewonder je?' naar Psalm 146. De aanvang is 18.30 uur. Na de dienst is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie, thee of fris.

Tabletcafé

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta organiseert met regelmaat een Tabletcafé in haar vestigingen. De eerstvolgende bijeenkomst in bibliotheekvestiging Ouddorp vindt plaats op vrijdag 24 maart. Van 15.00 tot 16.30 uur zijn alle gebruikers van een iPad of een andere tablet van harte welkom. Onder het genot van een kopje koffie of thee kun je je ervaringen met elkaar delen, programmatips uitwisselen en op deze manier meer uit je tablet te halen. Wie nog geen tablet heeft, maar wel geïnteresseerd is in de mogelijkheden is eveneens van harte welkom.

Doppen voor geleidehonden

De laatste tijd kunnen doppen van flessen ook ingeleverd worden bij de Jumbo supermarkt. De bak hiervoor staat bij het flessenapparaat. Als u de flessen inlevert kunt u ook de dop eraf draaien want hij neemt de flessen zonder dop in. De doppen kunnen ook ingeleverd worden op Rustburg 17.

OUDE-TONGE

Jeugdmiddag

Op woensdag 22 maart is er een paasknutselmiddag voor alle kinderen van groep 1 t/m 8 in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. De kinderen zijn hartelijk welkom van 13.30 - 15.00 uur. Kosten € 2,00 per kind. Inlichtingen via Rita Visbeen 0187-642514 of Koop en Matty Klos 0187-643622.

Bingo A.S.V. Oostflakkee

A.S.V. Oostflakkee is uitgenodigd door haar sponsor Fa. Kroon Vinyl en Gordijnen om woensdag 22 maart een bingo te spelen. Locatie: Energiebaan 2 in Oude-Tonge. De bingo begint om 14.00 uur. De kosten zijn € 5, - p.p. Er kan natuurlijk ook rondgekeken worden in hete bedrijf. Voor vervoer kunt u contact opnemen met Lenie: 642590.

Goederen voor Uzon

Zaterdag 18 maart houdt de werkgroep Uzon van de Hervormde gemeente weer een goedereninzameling voor haar zustergemeente in Uzon. De inzameling is aan de Capelleweg (bij het AVK-terrein) te Oude-Tonge. Komende vanaf de rotonde is het de laatste loods aan uw linkerhand waar het bord aan de weg staat. Van 9.30 uur tot 11.30 uur staat men klaar om uw schone, goed bruikbare kleding aan te nemen. Twijfelt u aan de bruikbaarheid van uw spullen of moet er iets opgehaald worden, neemt u dan contact op met dhr. A. Klem. Zijn telefoonnummer: 641304. Graag vrijdagavond bellen tussen 19.00 en 20.00 uur. Er is een collectebusje voor een (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten.

Bibliotheek bij Open dag Ebbe en Vloed

Sinds bijna twee jaar heeft bibliotheek Oude-Tonge onderdak in Ebbe en Vloed. Op woensdag 15 maart is het Open Dag in Ebbe en Vloed, waar ook de Bibliotheek zich dan presenteert vanaf 13.00 uur. 's Middags kan iedereen aanschuiven aan de tafel bij de Bibliotheek voor het maken van een creatieve boekenegel. Tussen 18.00 en 20.00 uur worden er oude films van Bert Haanstra vertoond in de recreatiezaal.

STELLENDAM

Kinderkledingbeurs

Woensdagmiddag 29 maart is er gelegenheid om kinderkleding en speelgoed te koop aan te bieden in het Haegse Huus. Van 13.30 tot 17.00 uur. Inschrijven kan via Lena Moerkerk tel.0622315726 of 0187491243. De kosten zijn 5 euro per tafel.

Containerverkoop

Zaterdag 18 maart is er weer een verkoop vanuit de container in de tuin van de Gereformeerde Kerk. De verkoop is van 10.00 tot 13.00 uur.

Caleido

Donderdagmiddag 16 maart is men om 13.30 uur weer welkom bij Caleido. Deze keer wordt er een voorjaarscreatie gemaakt, daarom graag een snoeischaartje meenemen. Er zijn geen kosten aan verbonden. Caleido is te vinden in verenigingsgebouw De Rank aan de Bosschieterstraat 6 in Stellendam. Wekelijks geopend op dinsdag van 10.00 tot 13.00 uur en op donderdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Rubriek kringloopwinkels

GOEREE-OVERFLAKKEE – Er is een aantal - niet commerciële - kringloopwinkels op het eiland. Tot voor kort stonden de openingstijden van deze winkels in de agenda van Eilanden-Nieuws. Vanwege het in gedrang komen van andere activiteiten, worden in het vervolg de openingstijden van deze kringloopwinkels regelmatig in een aparte rubriek vermeld, in zowel de vrijdag- als de dinsdageditie. Wijzigingen en/of aanvullingen voor deze rubriek kunnen gestuurd worden naar redactie@eilandennieuws.nl.

Hieronder de openingstijden van de kringloopwinkels, zoals die bij de redactie bekend zijn:

DIRKSLAND

Snuffelmarkt 't Lôôsje, Spuikolk 6. Geopend elke donderdag-, vrijdag- en zaterdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur. www.tloosje.nl

MIDDELHARNIS

Kringloop 't Pakhuus, Molenweg 16, schuin tegenover de Lidl, achter Trommel Transport. Geopend op woensdag en vrijdag van 9.00 tot 11.30 uur; op donderdag van 9.00 tot 15.00 uur. De eerste en derde zaterdag geopend van 10.00 tot 15.00 uur. www.facebook.com/tpakhuus

MIDDELHARNIS

Goede doelenwinkel Koop de Goede Hoop. Hobbemastraat 1. Geopend op woensdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur. Vrijdag en zaterdag geopend van 13.00 tot 16.00 uur.

OOLTGENSPLAAT

Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Geopend woensdag en vrijdag van 10.00 tot 16.30 uur; zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur.

Goud voor jubilerende EHBO'er

Jubilaris Riek Jordaan, zojuist gehuldigd door Paul Hokke (r.) namens EHBO Nederland en in de bloemetjes gezet door verenigingsvoorzitter Bas Villerius. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Tijdens de jaarvergadering van EHBO-vereniging Middelharnis/Sommelsdijk, vorige week donderdagavond, werd één van de leden gehuldigd wegens haar niet minder dan veertigjarige lidmaatschap van de vereniging. Het was Riek Jordaan die deze avond daarom in het zonnetje werd gezet.

Door Hans Villerius

In april 1977 behaalde Riek haar EHBO-diploma, zodat ze nu haar veertigjarige jubileum beleeft. Bovendien was het vorig jaar dertig jaar geleden dat ze, in mei 1986, slaagde voor het examen Lotusslachtoffer. Met laatstgenoemde activiteiten is ze vorig jaar gestopt. Langdurig is dus Rieks inzet voor de vereniging en voor de samenleving.
"Tussen veertig jaar geleden en nu is er veel veranderd", zei Paul Hokke namens EHBO Nederland. Hij was donderdagavond speciaal voor Riek naar Middelharnis gekomen, om haar te huldigen. "Als EHBO'er mocht je vroeger meer. Nu gaat het vooral nog om het stabiliseren van het slachtoffer, zorgen dat de toestand niet erger wordt en zorgen dat professionele hulp ter plaatse komt. Met haar jubileum willen we Riek feliciteren en haar bedanken je voor haar veertigjarige hulp aan de samenleving van Goeree-Overflakkee. Wij zijn trots op zulke mensen!"

Zeearenden op Tiengemeten voor het eerst aan het nestelen

De zeearend. Foto: Natuurmonumenten, Ruud Poelstra

TIENGEMETEN - Zaterdagochtend 11 maart deden vogelkenner Rob Burgmans en boswachter Eduard Reuvers een fantastische ontdekking op Tiengemeten; twee zeearenden waren druk bezig met nestelen. Dat is voor het eerst sinds het verschijnen van de machtige vogels op Tiengemeten. Boswachter Eduard: 'Ze voelden zich hier al een tijdje thuis voor rust en foerageren. Maar aan nestelen waren ze nog niet toegekomen. Dat dit nu wel begonnen is, is echt een heel mooie ontwikkeling. Vanaf de vliedberg zijn ze goed te zien, vooral met verrekijker'.

De zeearend werd al een aantal jaar gezien op Tiengemeten, vooral in de wintermaanden. Bezoekers die ze zagen waren vaak erg onder de indruk van deze machtige 'vliegende deuren'. De boswachters van Tiengemeten hoopten echter altijd op meer, namelijk een nest. Boswachter Eduard: 'In Nationaal Park de Biesbosch is dat nest al een paar jaar een feit. Het wachten was dan ook op een nest op Tiengemeten. Nu lijkt het zover te zijn. Dat is natuurlijk geweldig om te zien!'

Kwetsbaar

Het feit dat er nu genesteld wordt, is geen garantie voor straks rondvliegende jonge zeearenden. Daarvoor moeten nog wel wat hobbels overwonnen worden. Boswachter Eduard: 'Het lijkt erop dat de twee nestelende zeearenden jongvolwassenen zijn die voor het eerst een nest bouwen. Dat betekent dus onervarenheid met het bouwen ervan. Mocht het met het nest uiteindelijk toch goedkomen, dan is het vervolg ook nog eens zeer kwetsbaar. We wachten dus in spanning af hoe het verder gaat. Maar het begin is er!'.

De natuur op Tiengemeten is altijd open dus iedereen is welkom. In maart is het bezoekerscentrum in het weekend open. Meer info: www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten.

School met de Bijbel in actie voor klim- klautertoestel

SOMMELSDIJK – De School met de Bijbel in Sommelsdijk is druk bezig met het inzamelen van middelen om een 'fantastisch klim- klautertoestel' voor de kinderen te kunnen realiseren op het in de meivakantie te vernieuwen schoolplein.

Er is al een aantal acties ondernomen, zoals de verkoop van door de kinderen gemaakte kaarten, een sponsorloop, sponsorzwemmen en sponsorwheelen. Ook zijn al enkele bedrijven benaderd voor het sponsoren met een geldbedrag.
De volgende actie is het houden van een schoolbreed project over constructies en techniek: Stevig, Sterk en Stoer.

Op donderdag 23 maart sluit men de projectweek af met een kijkavond op onze school die gehouden wordt van 17.00 uur tot 20.00 uur. Tijdens deze avond wil de schoolleiding graag iedereen betrekken die op wat voor manier dan ook het doel wil steunen. Een greep uit de activiteiten: Verkoping en rommelmarkt in en rond de school; U kunt een kijkje nemen in alle lokalen om te zien wat de kinderen allemaal gemaakt en geleerd hebben. Verder is er van alles te koop: Broodjes frikadel en kroket; Slaatjes; Koffie, thee, frisdrank; Cake, krûûkplaetjes, appeltaartjes, speculaas, kleine cakejes, advocaat; Envelop trekken; Grabbelton cadeautjes; Leuke cadeautjes voor kleine prijsjes; Nieuwe accessoires; Heerlijk snoep; Boodschappen; Fruit; Arendsoog boeken, enz.

Het "gat" in de Voorstraat is voorlopig gedicht

OUDE-TONGE- Jarenlang was de hoek in de Voorstraat van Oude-Tonge een doorn in ieders oog. In het verleden was hier café Esser gevestigd, maar nadat dit was afgebroken veranderde de plek, in het hart van het dorp, in een verwaarloosde rimboe. De dorpsraad heeft menigmaal de gemeente hierop geattendeerd, maar nadat ook de omwonenden zich begonnen te roeren, werd er contact gezocht met de eigenaar van de grond, BM Projectontwikkeling. Deze trok zich de kritiek aan en stemde in met het plan om de plek af te sluiten met een paar mooi bedrukte doeken. Vorige week werden deze geplaatst.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

De dorpsraad kreeg vanuit het dorp heel veel vragen over de Voorstraat. 'Kon daar nou eens niets aan gedaan worden?' Zodoende kaartte men dit aan bij de gemeente en ook tijdens het kernbezoek van de wethouders en raadsleden werd een wandeling gemaakt langs de plek om het probleem nogmaals aan de kaak te stellen. Helaas bleek er niet veel mogelijk, omdat de grond niet in het bezit was van de gemeente, maar van BM Projectontwikkeling uit Hardinxveld-Giessendam.
Nadat ook de omwonenden zich hadden beklaagd over de situatie, besloot de gemeente contact op te nemen met de projectontwikkelaar om samen en ook met de dorpsraad tot een oplossing te komen. De Projectontwikkelaar stemde in en in november vorig jaar kwamen leden van de dorpsraad, ambtenaren van Ruimtelijke ordening en René Kleian, projectmanager van BM Projectontwikkeling, bij elkaar om de situatie te bespreken. De dorpsraad wilde graag weten, hoe de projectontwikkelaar stond tegenover het plan om het gat af te dichten met een wand van oude foto's van de Voorstraat. Dit idee was afkomstig van omwonenden in de Voorstraat. Hierop werd positief gereageerd. Verder was men zeer benieuwd naar de plannen voor deze locatie,

Toekomstplannen

René Kleian gaf uitleg: "De gronden zijn in 2009 aangekocht door een inmiddels opgeheven dochteronderneming van BM Projectontwikkeling. De oorspronkelijke plannen op deze locatie gingen uit van 6 grotere appartementen en 4 woningen. Hierop kwamen echter de nodige bezwaren van direct omwonenden. Daarnaast was, door de crisis, de vraag naar nieuwe woningen compleet verdwenen. Voor ons is dat de reden geweest om de plannen voor deze locatie 'on hold' te zetten en te wachten op betere tijden. Nu het weer wat beter gaat hebben wij wel ideeën voor de ontwikkeling van 5 á 6 kleinere appartementen en 3 dijkwoningen, maar ook andere ontwikkelingen, bijvoorbeeld in de vorm van enkele ruimere herenhuizen, behoren tot de mogelijkheden. Het wachten is eigenlijk op het moment dat ook de woningmarkt in Oude-Tonge weer vraagt om nieuwe koopwoningen".
Op de vraag of BM Projectontwikkeling zich de kritiek op de ontstane situatie aantrekt, was het antwoord duidelijk. "Als ontwikkelaar en bouwer blijven wij graag in gesprek en op goede voet met de omwonenden van onze nieuwbouwlocaties", beaamde Kleian. "Het idee van de omwonenden en dorpsraad om een mooie wand te laten ontwerpen met historische beelden sprak ons zeer aan en daar werkten we graag aan mee. Wij zijn ons er zeker van bewust van dat de locatie aan de Voorstraat al enige jaren een rotte kies in het hart van het dorp is".

Samenwerking

Na de toezegging, dat de projectwikkelaar financieel wilde bijdragen aan de wand, werd er meteen actie ondernomen. De 'bijna buren' in de Voorstraat, Wim Noordzij en Ella Spelt-van Kampen, pakten het meteen op en opperden het idee van een houten wand met oude foto's. "Het idee van de vormgeving had ik op basis van de oude ansichtkaarten die vroeger bij Van Loon verkocht werden", vertelt Wim. "Hiervan waren er maar een stuk of vijf verschillende, met veelal beelden van de Kaai, Kerkring, Voorstraat en Kolfweg. Nadat ik die had verzameld, heb ik het idee bij overbuurvrouw Ella Spelt - Van Kampen neergelegd, die vervolgens haar broer Alex van Kampen inschakelde om er een mooi geheel van te maken". Om financiële en praktische redenen werd gekozen voor doeken in plaats van houten borden. Alex maakte in overleg met de Projectontwikkelaar en de dorpsraad drie ontwerpen. Daarvan werd er één uitgekozen en deze is vorige week maandag geplaatst. Het zicht op "het gat" is hierdoor enorm verbeterd. De gemeente heeft bovendien de toezegging gedaan om het trottoir, wat ervoor ligt, ook nog aan te pakken. Als dat gebeurd is, oogt de Voorstraat weer veel mooier voor bewoners en toeristen.

Tijdelijke oplossing

Ondanks dat, blijft het een tijdelijke oplossing. Dat beseft ook René Kleian, maar hij is positief. "Inmiddels komt landelijk de woningmarkt weer aardig op gang en ook in Oude-Tonge zal dit vast niet lang meer uitblijven", zegt hij tot slot. "Zodra wij mogelijkheden zien om op deze prachtige locatie in het hart van Oude-Tonge iets moois te ontwikkelen en te realiseren, zullen wij dit direct oppakken. Wij willen daarom heel graag in contact komen met mensen, die geïnteresseerd zijn in een toekomstige koopwoning of koopappartement op deze locatie in Oude-Tonge.
U kunt uw contactgegevens hiervoor achterlaten op www.bm-woonaanbod.nl."

Oostmoer-amazone naar NK springen

Oostmoer-instructrice Rowena Koster (r.) is trots op haar pupil Desiré Vroegindeweij en pony Bodi, die zich samen gekwalificeerd hebben voor het Nederlands kampioenschap springen!  (foto: Lisa Knöps)

STAD aan 't HARINGVLIET - Vanwege de passie voor paarden van dochter Desiré zijn Ton en Nancy Vroegindeweij uit Middelharnis al een aantal jaren dagelijkse bezoekers van Manege Oostmoer. In maart 2016 hebben zij Desiré verrast met een eigen pony, Bodi. Een gouden greep, want de combinatie blijkt goed voor deelname aan het Nederlands Kampioenschap 2017!

"Desiré wordt zó blij van de omgang met paarden", vertelt moeder Nancy. "Het werkt aanstekelijk. Als vanzelf waren we zomaar dagelijks bij Manege Oostmoer te vinden. En sinds Bodi er is, zijn we extra enthousiast. Het is heel leuk om Desiré en Bodi samen te zien. Ze hebben drie keer per week dressuurles en één keer per week springles. De andere dagen rijden ze vrij, maar wàt ze ook doen: het plezier spat er vanaf!"

"Rowena Koster is Desiré's vaste Oostmoer-instructrice. Zij vindt de combinatie zo leuk, dat ze ons aangemoedigd heeft om in te schrijven voor de regiokampioenschappen springen", zegt Nancy. "We hebben geluisterd en opeens gingen we dus voor het eerst met Desiré en Bodi van het Oostmoer-erf af, naar een officiële KNHS-springwedstrijd. Dat was twee weken terug, in Zwijndrecht bij manege De Hoge Devel. Desiré reed in de klasse B, categorie A/B pony's. Er was veel concurrentie, maar Desiré en Bodi deden gewoon hun ding: ze bleven niet alleen foutloos maar hadden ook de meeste stijlpunten! Goed voor de 1e plaats en het Zuidhollands kampioenschap in haar klasse! De combinatie mag door naar de Nederlandse Kampioenschappen springen op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo, 17 maart a.s.. Rowena en Desiré zetten nu bij Oostmoer een tandje bij op de training en reizen 17 maart vol vertrouwen af naar Ermelo. Daar strijdt Desiré met Bodi tegen tien andere regiokampioenen. Hoe het ook uitpakt: we zijn nu al heel blij met het behaalde resultaat, met de begeleiding van team Oostmoer èn ontzettend trots op ons kind!". (Tekst: Myra Lugthart)

Zaalvoetbaltoernooi voor eilandelijke kerken

Patrick Zoeteweij in Sporthal De Gooye, waar het toernooi zal worden gehouden.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Patrick Zoeteweij uit Dirksland is volop bezig met de voorbereidingen van een zaalvoetbaltoernooi op zaterdag 20 mei. Het bijzonder is dat hij hiervoor alle kerken van het eiland uitnodigt om een ploeg te formeren. Dit om een bedrag bijeen te brengen voor de actie Woord en Daad 'Fiets of loop voor een Huis'.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Patrick Zoeteweij heeft het voornemen om in september, als lid van het team Esselink, op zijn fiets de Galibier in de Franse Alpen te beklimmen. De bedoeling is om naar de top van deze berg vanuit Valloire te fietsen. Deze onderneming is niet alleen bedoeld om een mooie sportieve prestatie neer te zetten, maar vooral om geld bijeen 'te rijden' voor de actie 'Fiets voor een Huis'. Deze actie is een initiatief van Wereldfoundation in samenwerking met Woord en Daad. De deelnemers kunnen wandelend, hardlopend of fietsend proberen de 2645 meter hoge top van deze berg te bereiken.

De actie 'Fiets voor een Huis' van Wereldfoundation en Woord en Daad, is bedoeld om de mogelijkheid te creëren voor de bouw van een woning voor de allerarmsten op het platteland in Bangladesh. Heel veel mensen - ongeveer 47 miljoen - leven in bouwvallige huizen. Wereldfoundation en Woord en Daad hebben als missie om deze mensen van een duurzame woning te voorzien. De bewoners krijgen een 'microhypotheek', waarmee ze het grootste deel van de bouw kunnen financieren. Om in aanmerking te komen voor deze hypotheek dient men bewezen te hebben goed om te kunnen gaan met een microkrediet. Als men een hypotheek heeft gekregen worden de toekomstige bewoners begeleid met de bouw van hun huis. De woningen zijn voorzien van een goede fundering en van goede sanitaire voorzieningen, vanwege het regelmatig voorkomen van zware storm en overstromingen is een goed fundament voor een huis heel belangrijk. De hypotheek dient in zes jaar te worden afgelost en met het afgeloste bedrag kan weer een ander gezin aan een nieuw huis worden geholpen. Patrick weet dat tot nu toe alle micro-hypotheken zijn afgelost. Deze manier van duurzaam bouwen spreekt hem in het bijzonder aan. Daarom wil hij zich inzetten voor dit project en hij hoopt € 1.000,- aan sponsorgeld te kunnen ontvangen, want met dit bedrag kan voor één gezin een huis gebouwd worden in Bangladesh.

Om voldoende geld binnen te krijgen voor zijn persoonlijk aandeel in de actie wil Patrick op zaterdag 20 mei een zaalvoetbaltoernooi organiseren. Omdat het doel 'Fiets voor een Huis', ook ondersteund wordt door Woord en Daad, kwam hij op het idee om dit toernooi te organiseren voor de kerken op Goeree-Overflakkee en daarom heeft hij alle kerkenraden op het eiland aangeschreven. Er zijn al verschillende positieve reacties ontvangen. Het initiatief is gericht op jeugdgroepen in de verschillende kerken, maar natuurlijk mogen ook anderen meedoen.

Het toernooi wordt gehouden op zaterdag 20 mei vanaf 9.00 uur in Sporthal de Gooye in Dirksland. De kosten zijn € 75,- per team. Na aftrek van de kosten voor de zaalhuur, komt het resterende bedrag volledig ten goede aan 'Fiets voor een Huis'. Aanmelden kan via: zaalvoetbalfveh@gmail.com. Meer info: 06-12963077.
Zie ook: www.fietsvooreenhuis.nl

MTB-sponsortocht voor Duchenne Heroes

MIDDELHARNIS – Voor zaterdag 8 april organiseert Michel van Doorn, in samenwerking met Brasserie Dok16 en MTBFlakkee een MTB Sponsortocht die in het teken staat van Duchenne Heroes.

Michel gaat in september van dit jaar meefietsen met Duchenne Heroes. Een Mtb tour van 700 km door vier landen met één doel, zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek naar nieuwe medicatie voor de spierziekte Duchenne.
De MTB Sponsortocht wordt gehouden op het nieuwe verrassende parcours dat rond Hernesseroord ligt. Er kunnen afstanden van 10, 20 en 30 km verreden worden.
Start 10 km 09.30 uur de 20 en 30 km starten om 11.00 uur Inschrijfgeld is €5,- per persoon en gaat in het geheel naar Duchenne Heroes. Ook Dok 16 staat in het teken van Duchenne Heroes dus ook als u niet fietst kunt u bij dok 16 terecht voor een gezellige dag. Meer Info over Duchenne www.duchenne.nl
Sponsoren kan via www.duchenneheroes.nl/michel-van-doorn-2. Info en of inschrijven kan via: mtbvoorduchenne@gmail.com/ Facebook: Michel voor Duchenne

NLDoet helpt Diektuun aan extra dimensie

MIDDELHARNIS – Het is half maart en daarmee werd het weer tijd voor de grootste vrijwilligersactie van Nederland: NLDoet. Jaarlijks organiseert Het Oranje Fonds deze actie rond deze tijd van de maartmaand, samen met talloze organisaties in het land. Afgelopen vrijdag en zaterdag was het weer zo ver. Honderdduizenden burgers kwamen die dagen in actie om als vrijwilliger zich in te zetten voor de meest uiteenlopende klussen, in totaal meer dan 9.500 door heel Nederland. Ook op Goeree-Overflakkee.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Eilanden-Nieuws nam een kijkje in de Diektuun, de moestuin achter het Diekhuus te Middelharnis. Die ligt daar al een paar jaar en als zinvolle dagbesteding verzorgen cliënten van Stichting Pameijer hiervan het onderhoud, samen met vrijwilligers. De oogstopbrengst gaat naar de Voedselbank, zodat de Diektuun in meerderlei opzicht een mooie maatschappelijk functie vervult.

Dagbesteding

Tijdens de dagbesteding zet Pameijer zich ervoor in dat cliënten, passend bij hun mogelijkheden, een positieve ontwikkeling meekrijgen. Persoonlijke ontwikkeling, maar ook doen ze arbeidsvaardigheden op om uiteindelijk een plaats op de arbeidsmarkt te krijgen of om als vrijwilliger in de samenleving een plek in te kunnen nemen. Een werkervaringsplek dus, gericht op maatschappelijke participatie. Soms wordt tijdens de dagbesteding ontdekt welke speciale talenten cliënten hebben. Door juist ook daar iets mee te doen worden ze extra in hun kracht gezet.

Talent

Een mooi voorbeeld daarvan was ook vrijdag te zien tijdens de werkzaamheden in de Diektuun. Cliënten en vrijwilligers van Pameijer waren hier niet alleen bezig aan het reguliere tuinonderhoud, maar als aanvulling op de al aanwezige moestuin werd er nu ook een fraaie pluktuin aangelegd. En één van de cliënten van Pameijer heeft daarvoor het ontwerp gemaakt, met een prachtige vlakverdeling, mooie symmetrie en stijlvol lijnenspel. Een parkje in het klein. Ontwerper Rini was vrijdag ook aanwezig toen 'zijn' tuin werd aangelegd. Hij groef de paden uit die door de tuin gaan, vanaf elke zijkant naar het midden, waar ze uitkomen op een cirkelvormig pad in het midden. Langs de paden komt buxus te staan en in de vakken die zo ontstaan komt een variëteit aan eetbare- en bloeiende planten en heesters. Zo wordt er een fraaie tuin aangelegd waarin straks van alles kan worden geplukt. Vandaar dat nu al over een pluktuin wordt gesproken. Die zal de Diektuun straks een dimensie extra geven waardoor de maatschappelijke functie die ze nu al heeft nog verder zal groeien.

Leerlingen

Naast vrijwilligers van Pameijer waren er vrijdag ook leerlingen actief bij het realiseren van de pluktuin. 's Morgens een stel gezellige meiden van het Albeda College, die dit deden in het kader van het vak Loopbaan en Burgerschap, 's middags waren het basisschoolleerlingen die meehielpen met het maken van insectenhotels. En onder de heerlijke voorjaarszon die vrijdag uitbundig scheen was het er heel goed toeven. Voor alle helpers deze dag was er als dank een toepasselijk presentje: een glazen potje met bloemenzaad, gezellig versierd met een strikje en een lintje met daaraan een kaartje: 'Bedankt voor je inzet!'

Jonge muzikale traditie krijgt vervolg:
Tweede Concert@School komt eraan

Optreden tijdens het concert vorig jaar.

MIDDELHARNIS – "Een heerlijke avond! We hebben een begin gemaakt van een mooie traditie. Volgend jaar weer!" Dat was bijna een jaar geleden de enthousiaste reactie van rector Adam van Heest van de Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits (PM) te Middelharnis, toen daar voor de eerste keer het Concert@School werd gehouden. Die gesproken woorden worden binnenkort waargemaakt. Na het doorslaande succes van vorig jaar staat de tweede editie op stapel, op vrijdagavond 31 maart a.s., in de aula van de school. En net als de vorige keer is ook nu een – onderwijs gerelateerd – goed doel aan het concert verbonden.

Tekst en foto: Hans Villerius

Het initiatief voor het Concert@School kwam van één van de medewerkers van de PM: Johan van Broekhoven. "We hebben hier zoveel collega's die op niveau musiceren", vertelt hij, "het leek me mooi wanneer we als school een muzikaal evenement zouden organiseren, een concert bijvoorbeeld, waarvan je kunt zeggen dat het samenbindend is, waarin kwaliteit wordt geleverd en waar een goed doel aan verbonden is." Het idee om zo'n evenement te organiseren werd op school warm ontvangen. Rector Adam van Heest van de PM: "Vanuit de Prins Maurits zoeken we heel bewust verbindingen te leggen met onze 'buitenwereld', de samenleving waar we middenin staan en waar we onderdeel van zijn. Als school 'neem' je veel van de samenleving, van de ouders, maar door een prachtig concert aan te bieden, met een opbrengst voor het goede doel, kunnen we ook wat teruggeven."

Uniek

De opzet van het Concert@School is op het eiland uniek. Vanuit een school die in de regio een centrale plek inneemt verzorgen collega's voor het publiek een hoogwaardig breed gericht klassiek concert, zowel instrumentaal als vocaal, zowel solistisch als in ensemblespel en met zowel geestelijke- als niet-geestelijke muziek.
Tijdens het Concert@School wordt op diverse instrumenten gemusiceerd – dwarsfluit, hoorn, orgel, piano en viool – én er wordt vocale muziek ten gehore gebracht, zodat een veelzijdig geheel ontstaat. Op het programma staan werken van zowel 'oude schrijvers' als hedendaagse componisten. Muziek van Bach, Chopin, Corelli, Dvorák, Haydn en Mozart zullen worden vertolkt, maar ook een eigen compositie van Johan van Broekhoven. Als solisten treden op Johan van Broekhoven, Marianne van Dijke, Hans van Heemst, Jan van Luik, Hester van der Male en Margriet van Wingerden, de één instrumentaal, de ander vocaal. Vermeldenswaard is zeker ook het optreden van een samengesteld personeelskoor dat uit geoefende zangers bestaat en onder leiding staat van muziekdocent Marco van 't Hof. Na drie kwartier wordt een pauze gehouden, gevolgd door een tweede deel dat eveneens drie kwartier duurt. Aan het eind is er een centrale afsluiting, waarbij alle meewerkende musici een gezamenlijk optreden verzorgen, waarbij ook het publiek betrokken zal worden. Daarna kan er nog worden genoten van een hapje en een drankje. Het geheel bedoelt een ongedwongen karakter te hebben.

Perplex

Het circa 125 personen tellende publiek dat vorig jaar aanwezig was tijdens het eerste Concert@School stond er perplex van met welk muzikaal talent diverse schoolcollega's van de PM begiftigd zijn en tot welke muzikale prestaties mensen in staat zijn die in het dagelijks leven 'slechts' hobbymatig met muziek bezig zijn, dus niet als professional, maar wel op professioneel niveau musiceren. De luisteraars die er vorig jaar waren zullen ongetwijfeld ook nu weer komen, maar natuurlijk is iedereen welkom. Er wordt weer veel belangstelling verwacht. Voor een goed verloop van de organisatie wordt het daarom op prijs gesteld als luisteraars van tevoren even laten weten dat ze willen komen. Dat kan via de mail: info@csgpm.nl. Er is inloop vanaf 19.30 uur. Het concert begint om 20.00 uur.

Goed doel

De toegang is gratis, maar wel wordt er een collecte gehouden voor het goede doel: het project Agapè Ministries van Diongoood. Dit richt zich op straatkinderen in Oeganda, die door vrijwilligers onder andere een warme maaltijd, onderwijs en sportactiviteiten krijgen aangeboden. Ook richt het project zich op familieherstel. Dit goede doel werd door twee oud-leerlingen van PM aangedragen. Zij gaan komende zomer bij dit project vrijwilligerswerk doen en hopen dat dit tweede Concert@School een mooie bijdrage oplevert voor de verre naaste.

RGO-100 collegetour: Optreden van Maartje Meijer

MIDDELHARNIS - Op donderdag 23 maart is de volgende avond in het kader van het honderdjarig jubileum van de RGO. In de aula van de school aan de Koningin Julianaweg te Middelharnis zal dan een optreden zijn van zangeres, pianist en songwriter Maartje Meijer met haar band. 's Middags zal zij op school een workshop verzorgen voor leerlingen. De bedoeling is dat het resultaat daarvan 's avonds ook te horen zal zijn.

Maartje haalde in 2003 haar vwo-diploma op de RGO en studeerde vervolgens Jazz Zang en Jazz Piano aan het Amsterdams conservatorium. In haar master voegde ze daar componeren en arrangeren aan toe, door in Duitsland lessen te nemen bij de gerenommeerde arrangeur Jörg Achim Keller van de NDR bigband. Haar masterresearch omvatte het gebruik van contrapunt en polyfonie in moderne muziek. Ze studeerde af in respectievelijk 2010 en 2012. Al tijdens haar studie werkte ze in een aantal ensembles en bands, onder andere met het flamenco-/jazztrio met Eric Vaarzon Morel en Jesse van Ruller.

Ze bracht in 2016 haar tweede album Inner Circle uit na haar debuut Virgo uit 2013. Zowel in eigen land als in het buitenland is Inner Circle lovend ontvangen. Behalve in Europa werd de CD ook uitgebracht in Japan. Inner Circle is geproduceerd door gitaarvirtuoos Jesse van Ruller en de band bestaat uit topmusici, zoals Maarten Hogenhuis (sax) en Joris Roelofs (basklarinet).

Op 23 maart zal de avond beginnen om 20.00 uur (zaal open om 19.30). De entree is € 15,00 en voor leerlingen en overige jongeren € 7,50. Bezoekers die zeker willen zijn van een plaats kunnen reserveren via de e-mail van rgo100@rgomiddelharnis.nl.

Lezing De Motte over Reformatie op Goeree-Overflakkee

MIDDELHARNIS - Op 31 oktober 2017 is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de deur van de slotkerk te Wittenberg vastspijkerde. Deze gebeurtenis wordt vaak gezien als het begin van de Reformatie. 2017 is dan ook uitgeroepen tot het Luther- of Reformatiejaar. In het kader daarvan organiseert De Motte op dinsdag 14 maart een lezing over de Reformatie.
Gert Slootweg vertelt op boeiende wijze het proces van de Reformatie in de Lage Landen, waarbij ook wordt stilgestaan bij de Reformatie op Goeree en Overflakkee. Hoe verliep de Reformatie in de omgeving? Was er sprake van een beeldenstorm en vervolging van ketters? De lezing vindt zoals gebruikelijk plaats in Het Oude Raadhuis van Middelharnis, Raadhuisstraat 1 te Middelharnis en begint om 20.00 uur. Reserveren vooraf is niet nodig.

Sauna & Wellness Cleopatra genomineerd voor 'het beste uitje'

OUDE-TONGE - Ook sauna & Wellness Cleopatra is genomineerd voor beste-uitje van 2017.

Samen met het Faunapark uit Nieuwe-Tonge is het wellness centrum in de race voor deze benoeming, alleen niet in de zelfde categorie.
Om het eiland nog meer op de kaart te zetten kan men hiervoor een stem uitbrengen. Dit kan via de website www.beste-uitje.nl
"U kiest het kopje wellness, daarna gaat u naar Zuid-Holland, vervolgens klikt u Cleopatra aan en de rest wijst van zelf. Het neemt een paar minuten tijd van u in beslag", aldus de mensen van Cleopatra. Onder de kiezers worden ook nog mooie prijzen verloot. Nl een week vakantie, 25 Hotel overnachtigingen enz.

Automotions Volvo van Nieuwe-Tonge naar Middelharnis

GOEREE-OVERFLAKKEE - Automotions Volvo, de Volvo dealer die al sinds de jaren '70 aan de Langeweg 30 in Nieuwe-Tonge gevestigd was, is verhuisd. Sinds afgelopen maandag heeft het bedrijf zijn intrek genomen in het Knöps pand aan de Langeweg 113 in Middelharnis.

Het bedrijf begon onder de naam van Karels Autoservice, in de tijd dat de Volvo 142, 145 en 164 nog op de weg reden. In 2007 werd dit bedrijf onderdeel van automotions en sinds november 2015 draagt de Volvo dealer van Goeree-Overflakkee de naam automotions. Op de nieuwe locatie deelt Automotions Volvo het pand met Automotions Knöps Opel en Automotions Peugeot.

Pieter Troost, vestigingsmanager van Automotions Volvo: "Ons pand in Nieuwe-Tonge stond al lange tijd op de nominatie om verbouwd te worden. Na de fusie van Automotions met Opel Knöps deed de mogelijkheid zich voor om met drie mooie merken onder één dak te opereren. Die mogelijkheid hebben we aangepakt".

De afgelopen periode is het pand aan de Langeweg 113 grondig verbouwd. Voor zowel Peugeot als Volvo is een compleet nieuwe werkplaats ingericht en zijn de nodige aanpassingen in de showroom gedaan. Op korte termijn zal het pand bovendien voorzien worden van een nieuwe gevel, zodat ook voorbijgangers de drie merken duidelijk kunnen onderscheiden. Tot slot wordt er een nieuwe receptieruimte opgezet, volledig in de stijl van Volvo.

Troost: "Het vertrouwde team verhuist mee naar de nieuwe locatie. Onze monteurs hanteren binnenkort een nieuwe werkwijze voor service en reparatie, genaamd Volvo Personal Service. Hiermee kunnen we werkzaamheden twee keer zo snel uitvoeren en wordt de wachttijd voor de klant flink teruggebracht."

Volvo timmert de laatste jaren flink aan de weg, met de recente introductie van de V90 en S90 en later dit jaar nieuwe XC60. Troost zegt tot slot: "Met onze nieuwe showroom en werkplaats, de nieuwe Volvo modellen en ruime keuze occasions is het bezoeken van onze vernieuwde vestiging absoluut de moeite waard".

                                                

L' Ambiance viert eerste verjaardag

MIDDELHARNIS - Restaurant L' Ambiance aan het Vingerling bestaat één jaar. Gastheer Jordi Bos vertelt over het runnen van een restaurant, streekproducten en gerechten als een schilderij.

Door Martijn de Bonte

"Met dank aan onze gasten kunnen we terugkijken op een succesvol eerste jaar. Naast nieuwe gezichten, zijn er ook een heleboel vertrouwde gezichten die we regelmatig terugzien. We doen ons best om gasten iedere keer te verrassen en verbazen. Iedere maand hebben we een nieuw inspiratiemenu, dat bestaat uit zes gangen. Op die manier kunnen we inspelen op de seizoenen en werken met streekproducten. We hebben pas bijvoorbeeld Flakkeese aardappels gebruikt voor een gerecht met kreeft. En straks hebben we weer lekkere Flakkeese aardbeien."

Ook het à-la-cartemenu gaat regelmatig op de schop, iedere drie maanden wordt de kaart compleet vernieuwd. "Zo willen we het interessant maken." Over het verschil met andere restaurants hoeft de gastheer niet lang na te denken: "Bij ons is alles huisgemaakt, bijvoorbeeld de patisserie bij de koffie maken we ook zelf. En we zorgen voor een beleving voor de gasten, met gerechten als schilderijen en goede wijnen. We willen geen concessies doen, maar dag in dag uit mooie dingen maken en onze gasten verrassen met originele smaken."

Naast diners worden er op afspraak ook lunches verzorgd, een lunchmenu bestaat uit twee of drie gangen. Op Tweede Paasdag organiseert L' Ambiance een paasbrunch en voor het diner is er een paasmenu samengesteld.

Jordi Bos en zijn compagnon Leander Kattestaart hebben allebei al een flink aantal jaar ervaring in de horeca, maar het ondernemerschap is nieuw. "Het is leuk dat we nu allemaal nieuwe dingen leren, er komt veel kijken bij het runnen van een eigen restaurant." Het eenjarig jubileum vieren ze met een goed glas wijn. "Maar we staan er niet te lang bij stil, we kijken liever vooruit naar het nieuwe jaar."

Kijk voor meer informatie op www.restaurantlambiance.nl.

Kader: Actie
Mensen die de advertentie van L'Ambiance op pagina.. uitknippen en meenemen naar het restaurant krijgen het tweede dessert gratis.

Onderwijs en bedrijfsleven gaan met elkaar in gesprek

GOEREE-OVERFLAKKEE – Met elkaar in gesprek gaan. Dat is het belangrijkste onderdeel van de volgende bijeenkomst van TechNet Goeree-Overflakkee, die plaatsvindt op woensdag 22 maart. Gastheer van onderwijs, ondernemers, overheid en organisaties is deze keer Opel Automotions in Sommelsdijk.

Door Kees van Rixoort

In vorige TechNet-bijeenkomsten waren ook rondleidingen en voordrachten een belangrijk onderdeel van het programma. Maar deze keer staat vooral het onderlinge gesprek centraal. Vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen, ondernemingen, de lokale overheid en organisaties treffen elkaar aan tafel om het te hebben over de nieuwe onderwijsprofielen en keuzedelen, stages en onderwijsopdrachten.

"Uitgangspunt hierbij is het eenvoudige principe dat ideeën over hoe we onderwijs en bedrijfsleven verder met elkaar kunnen verbinden vooral ontstaan vanuit het voeren van een actieve en creatieve dialoog", aldus Karen van Huijgevoort, coördinator van TechNet Goeree-Overflakkee.

Volgens Van Huijgevoort kunnen de tot voor kort redelijk gescheiden werelden veel voor elkaar betekenen. Ze noemt als voorbeeld een ondernemer die studenten vraagt zijn website verder te ontwikkelen of up-to-date te maken, naast stages (van leerlingen en docenten), gastlessen en bedrijfsbezoeken. Dat bevordert het leren in een contextrijke omgeving.

"TechNet is bedoeld om elkaar werelden te leren kennen, te kijken wat men voor elkaar kan betekenen en tot concrete afspraken te komen. Ik zeg altijd: wissel zoveel mogelijk visitekaartjes uit." De noodzaak is groot in een tijd dat technologische ontwikkelingen snel gaan en de innovaties je bijna dagelijks om de oren vliegen.

TechNet is een soort motor om de verbinding tot stand te brengen. Vier jaar geleden was de eerste bijeenkomst, in de aula van het Edudelta College. Daarna waren er ook samenkomsten in onder meer de RGO en de Prins Maurits en bedrijven als Goemaat Glas en TBP. Er zijn twee bijeenkomsten per jaar, een in het voorjaar en een in het najaar.

Volgens Karen van Huijgevoort is TechNet Goeree-Overflakkee aardig van de grond gekomen en vindt het betrekken van organisaties – naast ondernemers, overheid en onderwijs – zelfs navolging in de rest van het land. Onderwijs en overheid zijn vanaf het begin altijd goed vertegenwoordigd en het aandeel ondernemers neemt gestaag toe. "Er is duidelijk beweging."

De TechNet-bijeenkomst op 22 maart begint om 17.00 uur (inloop 16.30 uur) en duurt tot 20.00 uur. Leerlingen van het Edudelta College verzorgen een stampottenbuffet.

Sponsorcontract TrekkerTrek Familiedag verlengd tot en met 2023!

GOEREE-OVERFLAKKEE – Op zaterdag 20 mei is de vijfde editie van de TrekkerTrek Familiedag in Dirksland. De organisatie maakt bekend dat Delta Rent en Landbouwbedrijf De Wit hun sponsorcontract hebben verlengd voor de volgende drie edities. Deze bedrijven zullen de TrekkerTrek, net als de afgelopen periode, tot en met 2023 steunen om het evenement tot een groot succes te maken! De TrekkerTrek Commissie zegt: "Wij bedanken Delta Rent en Landbouwbedrijf de Wit voor het vertrouwen en gaan samen een mooie toekomst tegemoet." Kijk voor meer informatie over het evenement op www.trekkertrekflakkee.nl.


Niek Baar opnieuw in de Overkant

OUDDORP - Op donderdag 20 april een prachtig vioolrecital met toptalent: een violist die naam maakt met zijn verfijnde en elegante spel en een pianist die zijn sporen ook al heeft verdiend. Op het programma o.a. meesterwerken van Schumann en Beethoven. Niek Baar speelt deze avond samen met pianist Ben Kim.

Niek is prijswinnaar van verschillende internationale en nationale concoursen. Op zijn twintigste won hij de eerste prijs op het Internationale Solo Bach concours in Londen. In juli 2014 was Niek de eerste Nederlandse violist ooit die de finale haalde van het prestigieuze Internationale Johann Sebastian Bach Concours in Leipzig, Niek won hier de 3de prijs.
Eerder won Niek Baar prijzen op o.a. het Prinses Christina Concours en het Davina van Wely vioolconcours. Niek maakte zijn debuut als solist op 16-jarige leeftijd met het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Grote Zaal van de Doelen. Verder soleerde hij o.a. met het Pauliner Kammerorchester Leipzig, Camerata Berlin, Symfonie Orkest van het Koninklijk Conservatorium en het Atheneum Kamerorkest. In maart 2013 maakte Niek zijn debuut als solist in het Concertgebouw in Amsterdam met Sinfonia Rotterdam o.l.v. Conrad van Alphen.

Ben Kim is een Amerikaanse pianist die net als Niek Baar in Berlijn woont. Ook hij is bijzonder getalenteerd. Hij won een eerste prijs bij de ARD München International Music Competition. Ben Kim speelde o.a. in Carnergie Hall, het Kennedy Center en Suntory Hall.
Pianist Ben Kim Bracht in 2012 een cd uit bij het Decca label. Steeds meer treden ze samen op. Deze keer in de Overkant op donderdag 20 april. Het concert begin om 20.00 uur. De Overkant is open vanaf 19.30 uur. Kaarten voor concert kosten 15,00, en dat is inclusief koffie of thee voor en een glas wijn na het concert. Kaarten reserveren via VVV 0187-681789. De Overkant, Dijkstelweg 33 Ouddorp.

Mini-Roparuns op Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - De mini-Roparun is een sponsorloop door leerlingen van een aantal basisscholen op Goeree-Overflakkee waarbij de opbrengst bestemd is voor het goede doel van de Roparun: kankerpatiënten in de laatste fase van hun ziekte. Het motto van de Roparun is: Leven toevoegen aan dagen waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven.

Hospice Calando is één van de goede doelen geweest in de afgelopen jaren en is volledig opgericht met financiële steun van de Roparun. Bij de echte Roparun lopen 300 teams, waaronder twee teams (158 en 159) van de Tieleman Keukens - N. Mijnders Runners, de naam van de Roparunteams van atletiekvereniging Flakkee. Teams lopen van Parijs naar Rotterdam of van Hamburg naar Rotterdam om geld in te zamelen voor het goede doel. Dit gaat via allerlei acties, en een van die acties is de mini-roparun. De mini-roparun wordt in samenwerking met de basisscholen en de christelijke scholengemeenschap Prins Maurits georganiseerd door leden van de twee Roparunteams. Ook is een aantal leden aanwezig bij elke mini-roparun. De leerlingen van de Prins Maurits verzorgen de begeleiding in het kader van hun maatschappelijke stage.

Mini-Roparun

De mini-Roparun is een kleine imitatie van de echte Roparun. Er is een parcours in de buurt van de school uitgezet met een drinkpost, een stempelpost en na afloop een verzorgingspost. Tijdens en na het lopen komen de kinderen dus niets tekort. Na afloop krijgen ze een mooi certificaat met daarop de geleverde prestatie. De kinderen moeten zoveel mogelijk gesponsord worden voor hun prestatie. Dit gaat als volgt in zijn werk:
De mini-loper moet in 10 minuten zoveel mogelijk rondjes van 100 meter afleggen op een parcours bij de school. De mini-loper gaat daarvoor op zoek naar sponsors. De sponsor geeft op een inschrijfformulier aan voor hoeveel geld hij een ronde van 100 meter wil sponsoren. Een vast bedrag sponsoren is ook mogelijk. Na afloop gaan de mini-lopers met hun stempelkaart als bewijs langs bij de sponsors om het sponsorgeld te innen.

Publiek

Net als bij de echte Roparun is het leuk als er publiek langs de kant staat om de deelnemers aan te moedigen. Houd daarom voor verdere informatie en het juiste tijdstip de nieuwsbrieven van de scholen goed in de gaten. Bezoek ook deze website www.roparunflakkee.nl voor informatie over de Roparun en de mini-roparun Op de website komen ook de foto's van de loop.

Data mini-roparuns voor basischolen
Elk jaar doen er weer een aantal scholen op Goeree Overflakkee mee. Dit jaar zijn dat:
30 maart: Zomerland – Stellendam;
5 april: Startblok – Oude Tonge;
12 april: De Pannebakker – Nieuwe Tonge;
13 april: Stellegors – Stellendam
21 april: Bosseschool - Sommelsdijk

Slagwerkfestival 'Goeree van Slag'

OUDDORP - De slagwerkdocenten van het muziekgebouw GO zullen het eiland een dag op de grondvesten laten trillen tijdens het gratis slagwerkfestival 'Goeree van Slag' op 25 maart.

Er zijn workshops en presentaties met het thema 'orkest slagwerk' denk hierbij aan grote troms, bekkens, snaredrums, triangels en meer. Het thema 'Japans slagwerk' en het thema 'Afrikaans slagwerk' met djembé en douns.
De slagwerkdocenten Anno Appelo en Sander Berkvens hebben al grote successen geboekt met een vergelijkbare slagwerkdag en nu slagwerkdocent Michiel Buijsse dit trio binnen het muziekgebouw GO compleet heeft gemaakt kan deze dag alleen maar een slaand succes worden. Als klap op de drumset staat er nog een speciale gast op het programma voor een bijzondere workshop: Een 'body percussion workshop' Deze workshop zal worden verzorgd door niemand minder dan Mervyn Groot. Over Mervyn wordt onder andere geschreven:
Mervyn Groot zorgt met een strak tempo en de juiste timing voor een lach. Hij heeft gestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam. Ook is hij lid van het TenToon Ensemble en van de Internationale Ensemble Modern Akademie in Frankfurt (Duitsland). Mervyn heeft meegedaan aan het TROMP Percussion Concours in 2012 en 2014 en heeft verschillende recitals gegeven in Nederland, maar ook buiten de landsgrenzen in België, Duitsland en Peru.
Deze enerverende dag zal van start gaan om 10.30 uur in de Dorpstienden in Ouddorp. Je gaat bij alle workshops actief aan de slag, voor een gereduceerd tarief is er limonade, koffie en thee aanwezig. Ook zal er zelfs nog een klein lunchpakketje verzorgd worden.
Rond 16.00 uur zal er een grote presentatie plaatsvinden, waarbij alle workshoponderdelen worden gepresenteerd. Ouders van leerlingen en leden van de muziekverenigingen op het eiland zijn hierbij van harte welkom. De dag zal afgesloten worden rond 17.00 uur.
Inschrijven voor deze dag kan via http://muziekgebouwgo.nl/goeree-van-slag/

Ingestuurd
'Groene energie maakt meer kapot dan je lief is'


Er voltrekt zich momenteel een milieuramp op Goeree-Overflakkee. Er verrijst een woud van windmolens, elk 150 tot 185 m hoog. Overdag een foeilelijk pijpenbos, dat eruit ziet als een olieraffinaderij. 's Nachts een zee van rode knipperlichten. Een eiland van rust, ruimte en recreatie degradeert binnen enkele jaren tot industriegebied. Duizenden mensen krijgen duurzaam uitzicht op een ijzeren gordijn van malende megamolens. Het bouwen is begonnen. Het landschap is nu nog gaaf. Staan de molens er eenmaal, dan zullen we met afgrijzen zien wat een ramp er is aangericht, maar dan is het te laat. We zullen er veel spijt van hebben en met zijn allen jarenlang zeggen: 'Dit hadden we nooit moeten toelaten!' Als argumenten voor het bouwen van die lelijke windmolens noemt men: 'U moet ermee leven' en 'Afspraak is afspraak'. 'De procedures zijn volgens de wet afgewerkt'. 'Het gaat om een heilig doel'. 'Duurzaamheid en milieu boven alles'. Milieu-organisaties, industrie, banken, pensioenfondsen, energieleveranciers, overheden en andere betrokkenen: U kunt nu nog deze blamage voorkomen. Staak de bouw van windmolens op het eiland. Bouw windmolens op zee, dan staan ze uit het zicht.

H.P. Prinse,
Oude-Tonge