info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

4 november 2014

Dinsdag Eilanden-Nieuws 4 november 2014


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Automobilisten massaal op de bon

Eén van de nieuwe flitspalen bij Goedereede, die al talloze voorbijgangers op de bon hebben geslingerd.

GOEDEREEDE – Heel wat commotie is er momenteel rond de nieuwe flitspalen op de kruising bij Goedereede, aan de N57, waardoor heel veel automobilisten in de achterliggende week onaangenaam verrast werden door – dikwijls meerdere – bekeuringen. Sommige bestuurders hebben al negen prenten te pakken omdat ze er met te hoge snelheid het groene verkeerslicht passeerden. De te betalen bedragen lopen soms op tot negenhonderd euro per autorijder. En daar wordt vanzelf flink over gepraat…

Tekst en foto: Hans Villerius

Al enkele maanden geleden werd het aangekondigd: er komen nieuwe flitspalen op Goeree-Overflakkee. De analoge palen zouden vervangen worden door digitale, die vierentwintig uur per dag in werking zijn en waarvan de verwerking van verkeersovertredingen nauwelijks meer mankracht voor de politie kost. Op kruisingen flitsen de palen zowel als autobestuurders door rood rijden als wanneer ze harder rijden dan de maximum toegestane snelheid. De palen reageren bij verkeersovertredingen trouwens niet meer met een zichtbare flits, maar ze maken gebruik van infraroodlicht. Je wordt wel geflitst, maar dat zie je niet meer. Pas als de gewraakte enveloppe met de bekeuring op de deurmat ligt, dan zie je het… En die envelop ligt er voor je 't weet. Want de nieuwe palen zijn aangesloten op internet en sturen elk uur de gesignaleerde overtredingen door naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Het kan dus met recht een flitsactie worden genoemd.

Dure maand

Langs de kruising bij Goedereede zijn de nieuwe flitspalen sinds medio oktober in werking, zowel reagerend op roodrijders als op hardrijders. Hoewel, hard? De maximum snelheid van 50 km/u is geen snelle vaart te noemen, maar daar staat de nieuwe paal wel keihard op ingesteld. Op zich niks bijzonders, want bij nadering van de kruising geven verkeersborden deze max snelheid al jarenlang aan. Alleen, doordat de vorige flitspalen dikwijls een oogje dicht leken te knijpen als ze met een steviger vaart werden gepasseerd, rekenden veel automobilisten er niet op dat hiermee van de ene op de andere dag afgerekend zou gaan worden. En als je meerdere malen op een dag of in de week over de kruising zoeft met de gang die je altijd gewend was, levert dat een wel heel dure oktober- en/of novembermaand op. En te vrezen valt dat er nog veel meer bekeuringen volgen, want de bekeuringen die nu thuis werden bezorgd dateren van rond 21 oktober. Een groot deel van de automobilisten die hier dagelijks één of meerdere keren langs komen kunnen er dus op rekenen dat ze in de tussenliggende dagen even zo veel keren zijn geflitst…

Lees verder op pagina 9.

Jubileumfeest op school

NIEUWE-TONGE – Op de Oranje Nassauschool in Nieuwe-Tonge was het eind vorige week feest. De school bestaat zestig jaar en daarom was er afgelopen zaterdag in het schoolgebouw een goed bezochte reünie voor oud-leerlingen en oud-medewerkers. De dag ervoor was er voor de in totaal 95 kinderen die op de school gaan een feestelijke sport- en spelochtend. De ochtend ging van start met het oplaten van ballonnen en het zingen van twee liederen die vier schoolkinderen zelf hadden gemaakt. Daarna was het de hele morgen zowel buiten op het plein als binnen in de lokalen één gezellige en beweeglijke bedoening. Met buiten een stormbaan en binnen allerlei spelletjes – van kranten bekogelen tot acrobatiek – en zelfs een workshop djembé drummen was er veel aangenaam vertier, waar de kinderen volop van genoten. Na afloop kregen ze allemaal een groepsfoto mee naar huis, van alle leerlingen van de school bij elkaar. Een geslaagde ochtend, die georganiseerd was door de oudercommissie van de school, in samenwerking met Sportteam GO. (Tekst en foto: Hans Villerius)

Aangifte tegen fractievoorzitter GOS

GOEREE-OVERFLAKKEE - Drie inwoners van de gemeente, onder wie gemeenteraadslid en GOS fractievoorzitter Rob Maliepaard, hebben maandag enige uren doorgebracht op het politiebureau in Spijkenisse. Dit als gevolg van aanhouding, op verzoek van loco-burgemeester Marnix Trouwborst, omdat zij zich – zo meldt de gemeente – geen gehoor zouden hebben gegeven aan herhaaldelijke verzoeken om een niet algemeen voor het publiek toegankelijke locatie in het gemeentehuis in Middelharnis te verlaten. In deze ruimte wilden het raadslid en de andere twee personen inzage hebben in een dossier vanuit de voormalige gemeente Oostflakkee. Omdat de verzoeken tot verwijdering niet werden gehonoreerd werd de politie ingeschakeld. De gemeente Goeree-Overflakkee heeft aangifte gedaan van lokaalvredebreuk. Het optreden van de GOS-fractievoorzitter heeft in het politieke circuit maandag tot flinke ophef geleid.

Stroomstoringen

SOMMELSDIJK/DIRKSLAND - Op dinsdag 3 november was er een stroomstoring in de Vogelbuurt in Sommelsdijk. Zo'n 850 huishoudens zaten van 9.56 tot 11.08 uur zonder stroom. De oorzaak is nog onbekend. Een paar dagen eerder, op vrijdag 28 oktober, was er een storing in Dirksland. Daar viel aan het einde van de middag de stroom uit bij ongeveer tweeduizend huishoudens. In fases zijn de huizen weer aangesloten. Om kwart voor tien 's avonds was het probleem geheel opgelost. De oorzaak van deze storing was een defecte kabel.

2 / 20

Agenda

Woensdag 5 november

OUDDORP – Peuterochtend in bibliotheek Zuid-Hollandese Delta van 9.30 tot 11.00 uur aan Hofdijksweg 20. Toegang gratis, wel even reserveren, 0187-667744.

Donderdag 6 november

MIDDELHARNIS - Diekhuus. Lezing Erik Smit voor Moedige Moeders Goeree-Overflakkee. Aanvang 19.30 uur. Meer info op www.moedigemoedersgo.nl.

Vrijdag 7 november

DIRKSLAND - Themamiddag 50+ 'Onbezorgd ouder worden, hoe krijgt u dat voor elkaar?' Aanvang 13.30 uur in De Vroonlande te Dirksland. Gratis toegang. Opgeven via info@organieq.nl, 06-51968610.

Zaterdag 8 november

MIDDELHARNIS - Repair Café bij bouwmarkt GAMMA van 10.00 tot 16.00 uur.
MIDDELHARNIS- Verkoping vrouwenverenigingen van 9.30 tot 31.00 uur in het kerkgebouw van de Geref. Gemeente, Landbouwweg 2.
OUDE-TONGE - Promotiedag Fanfareorkest Vooruit, vanaf 10.00 uur in de aula van basisschool De Bron. (www.fanfareorkestvooruit.nl.)
STELLENDAM – Cadeaubeurs in Expo evenementenhal van 10.00 tot 16.00 uur, Haringvlietplein 3. Toegang gratis.

Maandag 10 november

SOMMELSDIJK - Workshop bloemen en planten bij wijkvereniging De Zwaluw in Sommelsdijk. De kosten zijn € 10,- per persoon. Opgeven kan telefonisch: 0187-481737.

Dinsdag 11 november

GOEDEREEDE - Lezing over 'Floraal Glas' door Koos Egberts voor Groei & Bloei. Aanvang 20.00 uur in MFC Oostdam te Goedereede, Jongkoenstraat 1. De toegang is gratis voor Groei & Bloei leden, niet-leden betalen € 3,50.
OUDDORP - Weekmarkt in centrum (ring) van Ouddorp van 8.30 tot 15.00 uur.

Vrijdag 14 november

HERKINGEN - Postduivententoonstelling P.V. De Luchtbode te Herkingen in het clubgebouw aan Scharloodijk 32. De zaal is open vanaf 19 uur. De toegang is gratis.

Zaterdag 15 november

HERKINGEN - Postduivententoonstelling P.V. De Luchtbode te Herkingen in het clubgebouw aan Scharloodijk 32. De zaal is open vanaf 19 uur. De toegang is gratis.
MIDDELHARNIS - Dag van de Mantelzorg in het Diekhuus van 14.00 tot 16.30 uur. Inloop vanaf 13.30 uur. Mantelzorgers worden hiervoor uitgenodigd. Neem voor meer informatie contact op met stichting ZIJN, 0187-641344, m.walter@zijngo.nl.
NIEUWE-TONGE - Najaarsconcert van slagwerkensemble Apollo in Ons Dorpshuis, Korteweegje 14. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.
OUDDORP - Fletcher Hotel-Restaurant Duinzicht. Liefdesfair. Van 11.00 tot 16.00 uur. Gratis entree.

Tuundurp: dorpsvernieuwing voor Nieuwe-Tonge

MIDDELHARNIS – "Mooie stenen, lekker groen, mooi plan." "Een goed en gevarieerd plan." De reacties vanuit Nieuwe-Tonge zijn positief op de nieuwbouw die Woongoed GO wil realiseren in het dorp. Dat bleek tijdens een drukbezochte informatieavond in het kantoor van de woningcorporatie op woensdag 29 oktober.

Door Kees van Rixoort

Het nieuwbouwplan heet Tuundurp. Op de bouwlocatie – Ds. Van Baerlestraat, Brandweerplein, Helicoptèreplein en een stukje Kerkstraat – staan nu nog 58 verouderde woningen. Die worden in drie fasen gesloopt. Daarna volgt de bouw van 41 nieuwe woningen, eveneens in drie fasen.
Tijdens de informatieavond in Middelharnis presenteerden Woongoed GO, architect Sander Ros en John de Geus van bouwbedrijf Waal het 'definitieve' ontwerp van de woningen. Opvallend is de grote variatie. In Tuundurp komen woningen voor starters, gezinnen en senioren. In totaal gaat het om vier typen en diverse subtypen, in variërende groottes en met verschillende plattegronden. "Een mix voor jong en oud, iets dat past in jullie dorp", aldus architect Ros (van RoosRos Architecten), die alle ontwerpen toonde en van een toelichting voorzag.

Zonnepanelen

"In de gevels spelen we een spel met verschillende kleuren steen", hoorde het publiek terwijl er een grote variatie aan gevelbeelden op het scherm te zien was. De tijd van lange rijen exact dezelfde woningen is echt verleden tijd…
Alle 41 woningen zijn voorzien van zonnepanelen. Die zonnepanelen zorgen, samen met isolatiemaatregelen, voor lage energiekosten. Dat is mooi meegenomen voor de bewoners. De huren van de nieuwe woningen zijn namelijk wel hoger dan de huidige huren. Al blijven ze met een minimum van circa 499 euro en een maximum van circa 595 euro wel binnen de perken. Bovendien gaat de huur niet in één keer omhoog, maar via vijf jaarlijkse stappen. Dat heet huurgewenning. Ook ontvangen de huurders die hun te slopen woning moeten verlaten een tegemoetkoming in de verhuiskosten van 5.801 euro en nog eens 1.655 euro extra als men verhuist naar een bestaande huurwoning. Dat staat in het sociaal plan.
"Samenvattend", zei directeur-bestuurder Simon van Nieuwaal van Woongoed GO, "gaat het om een plan met moderne, comfortabele woningen, die voldoen aan de eisen van deze tijd, die een hogere huur hebben, maar lagere energielasten én huurgewenning. U kunt parkeren voor de deur, de woonomgeving gaat er enorm op vooruit. De wijk is ruim opgezet: een gezellige, leefbare buurt voor jong en oud. Voor Nieuwe-Tonge een prachtig stuk dorpsvernieuwing, dat leegstand voorkomt."
Natuurlijk waren er vragen bij de aanwezige bewoners. Over de vergoedingen, de huurgewenning, de indeling van de woningen, de leefbaarheid in een wijkje met lege en gesloopte woningen, en de mogelijkheden om een keus te maken. Woongoed GO maakte duidelijk dat iedereen persoonlijk zal worden benaderd om de wensen, behoeften en mogelijkheden samen door te spreken. Maatwerk dus.

Meedenken

Het ontwerp voor Tuundurp is positief ontvangen. Vreemd is dat niet, want de bewoners hebben vanaf het begin van de planvorming zelf mee kunnen denken. Dat gebeurde via bijeenkomsten, een enquête en een commissie. In het plan dat er nu ligt, is rekening gehouden met de geuite wensen. Zo is er zelfs een variant toegevoegd aan de te bouwen seniorenwoningen. En zo is ook het kleurige gevelbeeld op de tekentafel ontstaan.

Drie fasen, tot juni 2017

Sloop en nieuwbouw voltrekken zich in drie fasen.
Fase 1: uitverhuizen tot 1 maart 2015, dan sloop, nieuwbouw december 2015 gereed.
Fase 2: uitverhuizen van 1 januari 2015 tot 1 januari 2016, dan sloop, nieuwbouw september 2016 gereed.
Fase 3: uitverhuizen van 1 oktober 2015 tot 1 oktober 2016, dan sloop, nieuwbouw juni 2017 gereed.
John de Geus van bouwbedrijf Waal benadrukte tijdens de bijeenkomst op 29 oktober dat de bouwtijd kort is en de overlast tot een minimum zal worden beperkt. De mogelijkheid bestaat dat de radio uit gaat op de bouwplaats. Dit om omwonenden te behoeden voor 'hoempapamuziek', zoals een van de bewoners het omschreef. "Daar heb je meer overlast van dan van het heien". Volgens De Geus gaat er zeker geheid worden in Nieuwe-Tonge-Tuundurp.

OUDDORP

Herv. Gem. 14.30 en 19.00 uur ds. C. van den Berg - Hersteld Herv. Gem. 9.30 en 19.00 uur Ds. D. Zoet - Geref. Kerk 19.30 uur Gezamenlijke dienst in Ouddorp - Doopsgezinde Gem. 19.30 uur Ds. E.A. van Hoof

GOEDEREEDE

Herv. Gem. 14.30 en 19.00 uur Ds. A. ten Brinke - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur Ds. J.W. van Estrik

STELLENDAM

Herv. Gem. 14.00 en 19.00 uur Ds. D. Hoolwerf - Hersteld Herv. Gem. 14.00 en 19.00 uur Ds. B.D. Bouman - Geref. Kerk 19.30 uur Gezamenlijke dienst in Ouddorp

DIRKSLAND

Herv. Gem. 14.30 en 19.00 uur Ds. T.T.J. Pleizier

HERKINGEN

Herv. Gem. 10.00 uur Ds. H.J.T. Lubbers en 19.00 uur Ds. G. van Wijk - Hersteld Herv. Gem. 9.30 en 19.00 uur Ds. A. van Wijk

SOMMELSDIJK

Herv. Gem. 14.30 uur Ds. J.C. Breugem en 19.00 uur Prop. J.W.J. Guis - Lukaskapel 19.00 uur Ds. J. de Jong - Hersteld Herv. Gem. 14.30 en 19.00 uur Ds. K.J. Kaptein

MIDDELHARNIS

Herv. Gem. 14.30 en 19.00 uur Ds. M.J. Middelkoop - Geref. Kerk 19.30 uur Ds. L.J. Lingen - Chr. Geref. Kerk 14.30 en 19.00 uur Ds. G.R. Procee

NIEUWE-TONGE

Herv. Gem. 14.30 uur Ds. H.J.T. Lubbers en 19.00 uur Ds. T.W. van Bennekom - Hersteld Herv. Gem. 14.30 uur Ds. D. Heemskerk en 19.00 uur Ds. H. de Greef

OUDE-TONGE

Herv. Gem. 14.30 uur Prop. G.M. van Meijeren en 19.00 uur Ds. P. van der Kraan

STAD a/h HARINGVLIET

Herv. Gem. 19.00 uur Ds. H.J. Catsburg - Geref. Kerk 19.00 uur Ds. C. Bijman

DEN BOMMEL

Herv. Gem. 19.00 uur Ds. B. de Borst - Geref. Kerk 11.00 (met school) en 19.30 uur Dhr. J. Anninga

OOLTGENSPLAAT

Herv. Gem. 14.30 en 19.00 uur Ds. H.G. van der Ziel - Hersteld Herv. Gem. 14.30 Kand. P.D. van den Boogaard en 19.00 uur Ds. M. van Sligtenhorst - Geref. Kerk 19.00 uur Ds. B.J. Oldenhuis

Vijf jubilarissen bij Chr. Gem. Zangvereniging Soli Deo Gloria

STELLENDAM - Naast het beoefenen van de zangkunst staat bij Chr. Gem. Zangvereniging Soli Deo Gloria ook de gezelligheid hoog op de lijst. Vorige week waren de koorleden in het Wapen van Stellendam bijeen voor een gezellige maaltijd. Tijdens deze maaltijd was het tijd om even stil te staan bij een bijzonder feit. Want de zangvereniging kon maar liefst vijf jubilarissen huldigen. Bij elkaar opgeteld waren de dames bijna twee jaar lid van de Stadse vereniging. Miep Diepenhorst is het langst lid van de van de vereniging. 65 jaar geleden meldde zij zich aan. Martje Wielhouwer en Joke van Gurp tekenden beiden voor 40 jaar en Jannie van Rossem en Adrie v.d. Boogert voor 25 jaar. Uit handen van voorzitter Dingeman Huizer ontvingen ze bloemen en een gegraveerde vaas. De voorzitter sprak zijn erkentelijkheid uit voor de verdiensten van deze jubilarissen, waarvan enkelen ook nog een bestuursfunctie hebben bekleed. Op de foto wordt de voorzitter geflankeerd door de vijf jubilarissen. (Tekst en foto: Adri van der Laan)

Inzameling oud papier

STELLENDAM - Op zaterdag 8 november zamelt het Hervormd Jeugdwerk Stellendam oud papier en karton in. De inzameling start om 9.00 uur op de Molenkade, Nieuweweg en de Schoolstraat. Zet het papier a.u.b. tijdig en goed gebundeld buiten.

Opbrengst Groot Dictee Goeree-Overflakkee voor Inloophuis 'De Boei'

GOEREE-OVERFLAKKEE – Donderdag 20 november is weer het jaarlijkse Groot Dictee Goeree-Overflakkee. Initiatiefnemer voor het Dictee is de Rotaryclub Goeree-Overflakkee. Jaarlijks wordt er een goed doel vastgesteld waar de opbrengst naar toe gaat. Dit keer is dat Inloophuis 'De Boei' Goeree-Overflakkee.

Inloophuis 'De Boei' organiseert activiteiten voor (ex-)kankerpatiënten en hun naaste familieleden. Bijna tien jaar geleden is men met dit initiatief gestart. In de afgelopen jaren is gebleken dat 'De Boei' in een behoefte voorziet. Bij De Boei kan men terecht om elkaar te ontmoeten, door deel te nemen aan activiteiten. Elke tweede en vierde dinsdag van de maand organiseert 'De Boei' in de Overkant te Ouddorp inloopdagen met een laagdrempelig karakter. Steeds is er een speciaal programma, een wandeling, een informatieve middag met een thema rond kanker of een creatieve workshop. De activiteiten zijn niet alleen leuk, maar ook een mooi middel om makkelijk en op een ontspannen manier met elkaar in contact te komen. Meer informatie is te vinden op www.deboeigo.nl.
Het bijeenbrengen van gelden voor 'De Boei' kan ook een stimulans zijn om mee te doen aan het Groot Dictee Goeree-Overflakkee. Om nog meer respons te krijgen hoopt de organisatie dat dit jaar zich nog meer bedrijven zullen aanmelden, met een aantal personeelsleden die men wil sponsoren. Het Dictee wordt ook dit jaar samengesteld en voorgelezen door André Kastelein.

In de aanloop naar het Groot Dictee Goeree-Overflakkee zal regelmatig een artikel in Eilanden-Nieuws verschijnen waarin steeds meer info wordt gegeven over het dictee. Het Groot Dictee wordt gehouden op 20 november in de aula van de Prins Mauritsscholengemeenschap. De aanvang is 19.30 uur, de aula is open vanaf 19.00 uur. Opgave kan vanaf nu via email: info@rotarygo.nl. De kosten zijn: inschrijfgeld € 15, en deelnemers dienen voor € 20 sponsorgeld bijeen te brengen. Meer mag uiteraard ook. (Het totale bedrag wordt dus minimaal € 35).

Artsenechtpaar vanuit Sommelsdijk uitgezonden naar Congo

Willem en Joanne Folmer-van Spronsen

SOMMELSDIJK – Voor Willem en Joanne Folmer-van Spronsen is een geheel nieuwe periode in hun leven aangebroken. Na een uitzendingsdienst op zondag 26 oktober jl. in de Hervormde Kerk te Sommelsdijk is het echtpaar vorige week donderdag vertrokken om – in principe voor onbepaalde tijd – zendingswerk te gaan verrichten in de Democratische Republiek Congo, in Centraal-Afrika. Willem en Joanne zijn allebei arts. En als zodanig zullen ze werkzaam worden in het Nyankunde Hospital, een klein missie ziekenhuis in Nyankunde, een dorp in het noordoosten van Congo.

Door Hans Villerius

"Het is ons verlangen", zegt het artsenechtpaar, "om in de medische hulpverlening een getuige te zijn van Jezus Christus en Hem te volgen door de mensen te dienen". Willem en Joanne zijn vanuit de Hervormde gemeente van Sommelsdijk en de Maranathakerk te Rotterdam Zuid uitgezonden voor de Gereformeerde Zendingsbond, in samenwerking met de Amerikaanse organisatie Samaritan's Purse. Willem (28) werd als zoon van een huisarts geboren in de Betuwe, maar groeide na verhuizing van het ouderlijk gezin op in Apeldoorn. Joanne (26) komt uit Sommelsdijk. Ze zijn inmiddels vier en een half jaar getrouwd en waren woonachtig in Rotterdam (Oud Charlois). De laatste twee weken van hun verblijf in Nederland woonden ze echter in bij de ouders van Joanne. En hier vertelden ze over hun nieuwe toekomst, die toen nog voor hen lag maar inmiddels is begonnen. Een toekomst als medisch zendingswerker. Een uitgebreid artikel in onze (abonnee-)editie van a.s. vrijdag 7 november.

Op 19 en 26 november organiseert de gemeente Goeree-Overflakkee inwonersbijeenkomsten over de Eilandvisie voor Goeree-Overflakkee. Het gemeentebestuur wil deze conceptvisie met haar inwoners bespreken. De opbrengst uit deze bijeenkomsten neemt de gemeenteraad mee in haar besluitvorming bij de vaststelling van de Eilandvisie eind 2014.

De gemeenteraad heeft het college van burgemeester en wethouders de opdracht gegeven om een gemeentelijke visie te realiseren. Deze 'Eilandvisie' beschrijft het wensbeeld voor de gemeente Goeree-Overflakkee in 2025, de bijbehorende doelen en de manieren om die doelen te behalen. Het gemeentebestuur wil graag de conceptvisie met haar inwoners bespreken tijdens onderstaande bijeenkomsten:
Woensdag 19 november, Zalen- en sportcomplex Dorpstienden, Dorpstienden 4 in Ouddorp
Woensdag 26 november, Grutterswei, Willemstraat 14 in Oude-Tonge.

Programma

Het programma voor deze avonden ziet er als volgt uit:
19.00 - 19.30 uur - Inloop
19.30 - 19.45 uur - Welkomstwoord door portefeuillehouder Arend-Jan van der Vlugt
19.45 - 20.15 uur - Presentatie Eilandvisie door Luc Dietz, Dietz Communicatie
20.15 - 20.30 uur - Pauze
20.30 - 21.00 uur - Tafelgesprekken onder leiding van raadsleden
21.00 - 21.15 uur - Terugkoppeling tafelgesprekken
21.15 - 21.30 uur - Reactie aanwezige wethouders en vragen uit publiek
21.30 - 22.00 uur - Einde bijeenkomst en informeel samenzijn

Aanmelden

Aanmelden voor een van de bijeenkomsten is gewenst. Dit kan via het aanmeldformulier op de website van de gemeente www.goeree-overflakkee.nl of telefonisch via het klantcontactcentrum van de gemeente via telefoonnummer 14 0187.

MIDDELHARNIS - Zaterdag 29 november organiseert de ontbijtactiecommissie van de Hervormde Gemeente Middelharnis een ontbijtactie. Wilt u een heerlijk ontbijtje thuisbezorgd krijgen op zaterdagochtend 29 november? Dat kan! Het ontbijt kan worden besteld via het bestelformulier, die is verkrijgbaar bij de Plus, de Albert Heijn onderaan d'n Diek of de Agrimarkt. Het formulier kan ook worden gedownload op www.hervormdegemeentemiddelharnis.nl.

De opbrengst van de ontbijtactie is voor de Thomashuizen in Middelharnis en Den Bommel. In de Thomashuizen wonen acht volwassenen met een verstandelijke beperking. In een Thomashuis heeft iedere bewoner een eigen kamer die zijn/haar thuis is. Het is natuurlijk belangrijk dat de bewoners het naar hun zin hebben in het Thomashuis. Daar wil de organisatie door deze ontbijtactie een steentje aan bijdragen.

Speciale pagina op Facebook

Hoewel de verontwaardiging groot is, verschijnen er op Facebook ook ludieke afbeeldingen rondom de bekeuringenregen.

Vervolg van voorpagina:

Veel weggebruikers zijn verontwaardigd, of op z'n zachtst gezegd heel ontevreden. Vooral omdat er geen ruchtbaarheid aan werd gegeven dat de nieuwe flitspalen zó nauwkeurig hun werk gingen doen.

Facebook

Op Facebook is al een speciale pagina aangemaakt 'Ja, ik heb ook een bekeuring gehad bij Goedereede'. Wie door de nieuwe flitspalen gepakt werd, kan hier zijn of haar verhaal kwijt en kennelijk zijn dat er nogal wat. Ook zijn er wat ludieke foto's bij geplaatst, zoals van een 'Nee' sticker bij de brievenbus voor enveloppen van het CJIB, of van een flitskast met eronder een aanbiedingenbord 'Nu 2e foto gratis!!'.
Afgelopen zondag tussen de middag was RTV Rijnmond ter plekke om gedupeerde bestuurders te interviewen, waarvoor op Facebook de oproep stond om met zoveel mogelijk gedupeerden aanwezig te zijn. De reacties voor de camera logen er niet om: van 'struikroverij' tot 'geldklopperij'. En veel mensen vrezen dat door het plotseling slechts vijftig te moeten rijden verschillende autorijders op de achterbumper van de auto voor hen zullen belanden.

Korting

Er is echter één troost. Cafetaria Plaza 't Hoekje in Ouddorp biedt gedupeerde bestuurders de komende week tien procent korting aan als ze bij het afrekenen van hun patat of ander lekkers hun bekeuring laten zien!
En ook Albert Heijn De Berg te Ouddorp doet een duit in het (drop)zakje. 'Ouddorp kan wel wat muntjes gebruiken', zo geeft de supermarkt in een aanbieding aan. En daarom: een zak Muntdrop met € 0,99 extra voordeel.

Vaker zwemmen, gezondere leefstijl!

Topdeal banenzwemmen is een groot succes in De Staver. "Het is twee keer in de ochtend op dinsdag en vrijdag, drie keer in de middag op maandag, donderdag en vrijdag, en drie keer in de avond op maandag, dinsdag en donderdag. Het levert niet alleen meer inkomsten op voor de Staver, maar veel belangrijker is dat mensen veel vaker zwemmen. De bezoekers van het zwembad komen veel frequenter baantjes trekken en dat draagt bij aan een gezondere leefstijl. Het is leuk om onze gasten vaker te begroeten." De staver is duidelijk content met dit succes.

Zwemles ABC in de lift

Ook het leszwemmen is populair. De Staver merkt een duidelijke toename. De nieuwe zwemlessen zijn gericht op kwaliteit van de lessen en op comfort. Het comfort richt zich op het kind tijdens de les, maar ook op de ouders.

Pauze

De pauze in de uursles is heel belangrijk. Kinderen krijgen halverwege de les wat lekkers en te drinken. Zo komen ze tot rust en laden ze op voor het belangrijke 2 deel van de les. Dit creëert een goede band met de docent(e) en geeft nieuwe energie en concentratie. Ouders genieten van een geurig bakje koffie, gaan onder de zonnebank, of doen een boodschapje.

In de rij voor de Wintertestdag bij de Knöps Groep

SOMMELSDIJK - De 21e editie van de Opel- en Chevrolet Wintertestdag was weer een ouderwets 'aftersales-feestje'. "Wederom is gebleken dat de Wintertestdag bij uitstek zeer geschikt is om onze klanten in een gezellige drukte te ontmoeten", vertelt Servicemanager Wim Diepenhorst. De formule van de Wintertestdag kende ook deze 21ste editie het vertrouwde concept.

Op deze eerste zaterdag in november konden Opel- en Chevrolet-rijd(st)ers hun voertuig gratis laten controleren bij één van de vestigingen en profiteerde de bezoeker van tal van interessante aanbiedingen en kortingen. Daarnaast kon men geheel vrijblijvend de bloeddruk laten meten door de professionele instructeurs van BeCare uit Middelharnis. Gedurende de dag verzorgden zij tevens een aantal demonstraties gericht op het levensreddend handelen bij calamiteiten. Tijdens deze dag stond vanzelfsprekend het gehele Opel-modellengamma tentoongesteld. "Veel bezoekers maakten van de mogelijkheid gebruik om een proefrit te maken in een van onze modellen", vertelt verkoopleider Twan van der Made. "Met name de Opel Corsa, die wij tijdelijk als enige in Nederland mét vijf jaar garantie aanbieden, stond volop in de belangstelling." Traditigetrouw was ook Kika-ambassadeur Kees Witte van de partij. "Het organiseren van deze wintertestdag was op alle fronten een zeer geslaagd evenement, waarbij wij het zeer belangrijk vinden een bijdrage te kunnen leveren aan de verkeersveiligheid van onze klanten", besluit Wim Diepenhorst. "Op naar de 22ste jaargang in 2015."

"We zijn op Goeree-Overflakkee een relatief kleine bank"

MIDDELHARNIS – Oudejaarsavond, één minuut voor twaalf, zal een bijzonder moment zijn, want juist in de laatste minuut van dit jaar zal de Rabobank Goeree-Overflakkee opgaan in een nieuwe Rabobank. De eilandelijke bank zal samen met de collega uit de Hoeksche Waard verder gaan als: Rabobank Het Haringvliet. De ledenraden stemden hier op 27 oktober jl. mee in. Directeur Jan de Waard geeft graag nadere uitleg bij de fusie van beide banken.

Jan de Waard: “De verschillen tussen beide banken blijken niet zo groot.” Foto: Rabobank

Door Adri van der Laan

De bankwereld is de laatste jaren volop in beweging en ook de Rabobank Goeree-Overflakkee ontkomt hier niet aan. Acht jaar geleden gingen de drie Rabobanken op het eiland op in één bank voor Goeree-Overflakkee. Velen dachten dat na deze fusie de bank op het eiland in een rustige periode terecht zou komen en 'gewoon' hun werk als eilandelijke bank 'dicht bij de mensen' zou kunnen voortzetten. Plannen werden gemaakt, en uitgevoerd, om één hoofdkantoor voor het eiland in Middelharnis te bouwen van waaruit men de diensten kon leveren.
Toen eind vorig jaar wat breder bekend werd dat de Rabobank Goeree-Overflakkee zou gaan fuseren met een andere bank zal een toch niet gering aantal mensen op het eiland de wenkbrauwen hebben gefronst. "Pas samengevoegd, een nieuw gebouw neergezet in Middelharnis en nu weer fuseren…?"

Veel ontwikkelingen

Jan de Waard is acht jaar geleden, bij de vorming van de Rabobank Goeree-Overflakkee directievoorzitter van deze bank geworden. Hij kan zich wel voorstellen dat men wat vragen heeft bij de aanstaande fusie. "In de eerste jaren van het bestaan van de Rabobank Goeree-Overflakkee, hadden wij dit ook niet verwacht. Maar er zijn de laatste jaren veel ontwikkelingen geweest binnen de bankwereld die tot weer een fusie hebben geleid".
Volgens Jan de Waard ontkomen ook banken door allerlei nationale en internationale ontwikkelingen niet aan het feit dat zij moeten bezuinigen. Verder is het voor een bank belangrijk om voldoende kwaliteit in huis te hebben om vooral bedrijven van dienst te zijn. Bij Rabobank Nederland is het streven om zoveel mogelijk grotere en minder kwetsbare banken te vormen. "We zijn op Goeree-Overflakkee een relatief kleine bank. Op belangrijke plaatsen binnen onze organisatie is veel personeelsverloop, doordat men naar functies elders in het land solliciteert waar meer mogelijkheden zijn. We kunnen daardoor niet altijd de gewenste continuiteit aan vooral bedrijven bieden". Als directie en Raad van Commissarissen hebben we gekeken met wie het beste samengewerkt zou kunnen worden. Om verschillende reden waren Zeeland, West-Brabant en Voorne Putten geen geschikte partners. Rabobank Hoeksche Waard bleek het dichtst bij de Rabobank Goeree-Overflakkee te passen.
Na verschillende gesprekken bleek dat de buren van de Hoeksche Waard en de eilandelijke Rabobank voor wat betreft grootte en cultuur, goed bij elkaar passen en heeft men de besprekingen op een niet meer vrijblijvende manier voortgezet.

Verschillen

De verschillen tussen beide banken blijken niet zo groot. Van oorsprong zijn het agrarische gebieden, waar ook andere bedrijven zich hebben gevestigd. De bank in de Hoeksche Waard is wel groter – zo'n 20% – dan die van Goeree-Overflakkee, ze hebben meer geldautomaten, net als bij ons ook in de kleinere plaatsen. Maar extra vestigingen zijn er, behalve het hoofdkantoor in Heinenoord, niet. Dit in tegenstelling tot de bankkantoren op Goeree-Overflakkee.

Vestigingen

Wat die vestigingen betreft verzekert Jan de Waard dat deze op het eiland voorlopig zullen blijven bestaan. Tijdens de enkele weken geleden gehouden ledenvergadering van de Rabobank Goeree-Overflakkee benadrukte De Waard het nog eens: "Er worden als gevolg van de fusie geen kantoren op het eiland gesloten". De kantoren in Ouddorp, Oude-Tonge en het adviescentrum aan de Rottenburgseweg te Middelharnis blijven gewoon open, "want het werk moet ook na de fusie gewoon doorgaan. Hierbij komt ook nog dat één van de belangrijkste punten van de ledenraad was bij de voorbereidende fusiebesprekingen, dat de aanwezigheid van de bank in de verschillende delen van het eiland ook na de fusie zichtbaar moet blijven. Wel moeten we kijken naar de vestiging aan het Beneden Zandpad in Middelharnis. Sinds de ingebruikneming van het nieuwe adviescentrum worden de meeste gesprekken met klanten aan de Rottenburgseweg gevoerd. Het zou dan ook goed kunnen dat de vestiging aan het Beneden Zandpad op termijn gewijzigd wordt.

Ontslagen

Als alles volgens plan verloopt zullen de klanten van de Rabobank Goeree-Overflakkee weinig van de fusie merken. Voor een deel van de medewerkers van de bank zal de fusie grotere gevolgen hebben, want ongeveer 30 fte's zullen in totaal bij beide banken verdwijnen. In samenwerking met het hoofdkantoor van de bank worden deze mensen begeleid naar een nieuwe werkkring of wordt er naar een andere oplossing gezocht.
In de afgelopen jaren zijn de behoeften van de consumenten wat betreft het bankieren sterk veranderd. Door de komst van internetbankieren kan men de bankzaken van achter de pc of zelfs onderweg via de smartphone regelen. Men bezoekt de bank alleen maar met specifieke vragen over hypotheken of andere financiële producten en dit heeft er noodgedwongen toe geleid dat de plaatselijke banken steeds meer uit de dorpen verdwenen. "Een ontwikkeling die niet tegen te houden was, maar we zullen er alles aan doen om ook na de fusie dicht bij onze klanten – desgewenst zichtbaar – aanwezig te blijven", belooft Jan de Waard. Deze zichtbaarheid geldt ook voor de oudere klanten die bij het moderne bankieren wat meer hulp nodig hebben. Want beide seniorenadviseurs zullen ook na de fusie in dienst blijven. Op deze belofte kan de huidige directeur van de eilandelijke Rabobank ook na de fusie nog aangesproken worden. Want Jan de Waard wordt directievoorzitter van de nieuwe fusiebank Rabobank Het Haringvliet.
Van de huidige commissarissen van de Rabobank Goeree-Overflakkee worden er drie commissaris bij de nieuwe bank, dit zijn Ing. A. van Papeveld, dhr. E.A. Struik en A.J. van Kempen. Jan de Waard geeft aan dat de nieuwe bank voldoende kennis in huis heeft om zowel aan de eisen van de bedrijven kunnen voldoen als aan die van de 'gewone' klant.

Goeree-Overflakkee is een notarieel juridische praktijk rijker

GOEREE-OVERFLAKKEE - Kandidaat-notaris mr. P. (Petra) ter Braak-van Straten is sinds kort gestart met een zelfstandige notarieel juridische praktijk op Goeree-Overflakkee. Petra ter Braak-Van Straten is al 22 jaar werkzaam in het notariaat op ons eiland. Vanaf augustus is zij werkzaam als kandidaat-notaris op een kantoor even buiten Goeree-Overflakkee. Na beëindiging van het dienstverband op Goeree-Overflakkee werd, zowel van de zijde van de cliënten als van de verwijzers, blijk gegeven van het gemis van haar advisering en dienstverlening op ons eiland. De wens om in deze behoefte te kunnen voorzien, haar ervaring als zelfstandig adviserend jurist en, niet in de laatste plaats, haar persoonlijke binding met Goeree-Overflakkee, motiveren haar dusdanig om nu een eigen notarieel juridische praktijk voor deze regio te starten.

Op deze manier hoopt zij de bewoners van Goeree-Overflakkee en hun adviseurs op een professionele en prettige manier te kunnen bedienen op alle notarieel juridische gebieden, zoals: het familierecht in de ruimste zin (testament, volmacht, samenlevingsovereenkomst, huwelijkse voorwaarden, schenking, estate planning, AWBZ problematiek, bewind, levenstestament, verklaring van erfrecht, afwikkeling van erfenis, echtscheiding, etc.); het rechtspersonenrecht (stichting, vereniging, bv, nv, vennootschap onder firma, maatschap) in de ruimste zin (statuten, fusie, splitsing, overname, aandeelhoudersovereenkomst, ontbinding, etc.); het registergoederenrecht (koopovereenkomst, huurovereenkomst, geldlening, levering, hypotheek, erfdienstbaarheid, etc). Hierbij worden vanzelfsprekend ook de fiscale aspecten, die daarvoor van notarieel juridische zijde van belang zijn, in de advisering betrokken. Daarnaast kunt u ook voor een second opinion of voor controle van notariële documenten bij haar terecht.
Petra ter Braak-van Straten begon na de middelbare school als typiste op een notariskantoor. Al snel bleken haar ambities groter en kreeg ze de gelegenheid om naast haar administratieve taken notariële dossiers te behandelen. Naast een fulltime baan rondde ze eerst in vier jaar de klerkenopleiding af en haalde ze vervolgens binnen vier jaar de titel 'meester in de rechten'. Naar aanleiding van het behalen van deze titel wijdde het Eilanden Nieuws in 2008 een redactioneel krantenartikel aan haar carrièreverloop met als kop "Petra van Straten combineert fulltime baan met rechtenstudie, van typiste tot kandidaat-notaris" (Eilanden Nieuws dinsdag 30 september 2008).
In deze bijzondere loopbaan heeft Petra ter Braak-van Straten een eigen visie ontwikkeld over de notarieel juridische dienstverlening, die wordt gekenmerkt door deskundigheid, persoonlijke benadering, helder taalgebruik, flexibiliteit, voortvarendheid, betrouwbaarheid, onafhankelijkheid en laagdrempeligheid. Maak gerust vrijblijvend een afspraak!

Juwelier Keuvelaar heropent geheel verbouwde winkel bij 80-jarig bestaan

Xander Keuvelaar, trots op zijn geheel verbouwde juwelierswinkel. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS - Op D'n Diek in Middelharnis is Juwelier Keuvelaar al decennialang een begrip. Al tachtig jaar. En bij die gelegenheid is het dat de derde generatie Keuvelaar die nu de winkel runt, Xander, een totaal verbouwde winkel heropende. Afgelopen vrijdag gingen de deuren weer open en werd er die dag en de dag erna een open huis gehouden.

Door Hans Villerius

In 1934 begon Jaap Keuvelaar, de opa van Xander, een eigen ateliertje voor horloges en klokken in zijn woonhuis in Den Bommel. Jarenlang groeide zijn klantenkring gestaag, zodat hij na ging denken over een eigen juwelierswinkel, die hem meer perspectief zou bieden voor de toekomst. Met in gedachten een groter aanbod aan klokken voor zijn klanten startte hij in 1940 een juwelierszaak op de Westdijk in Middelharnis. Later werd er optiek aan toegevoegd.

Een moeilijke periode brak aan toen de oorlog uitbrak, maar na de bezetting kwamen de klanten langzaamaan terug. De watersnoodramp zorgde opnieuw voor zware tijden voor de winkel. Veel mensen waren geëvacueerd en voor Keuvelaar was alleen reparatiewerk aan brillen en horloges te doen. Maar opnieuw kwamen de klanten terug.

In 1956 verhuisde het bedrijf naar het Zandpad, waar een grotere winkel met werkplaats mogelijk werd. Hier werd de basis gelegd voor de huidige manier van werken en werd de naamsbekendheid op het eiland en daarbuiten vergroot. Nog steeds is Keuvelaar hier gevestigd.

In 1971 kwam Xander's vader, Joop, in de winkel werken, terwijl oom Jan de brillen deed. Het was in de jaren zeventig dat vanuit de winkel vertegenwoordigers op pad gingen met een koffertje met ringen, kettingen of horloges, om klanten thuis te bezoeken. Ook werden op deze manier reparaties opgehaald en teruggebracht. Later kwamen de klanten meer en meer naar de winkel zelf toe.
Horloges, sieraden, klokken, brillen, bestek en pannen, het werd allemaal verkocht in de kleine winkelruimte, die door al deze bedrijvigheid op den duur te krap werd. In 1974 trok daarom Jan Keuvelaar de winkel uit en vestigde hij een eindje verder op D'n Diek een zelfstandige optiekwinkel, terwijl Joop de juwelierszaak voortzette.

Al snel hadden Joop en zijn vrouw Els verbouwingsplannen, die in 1979 werden uitgevoerd. Het resultaat was een frisse nieuwe zaak, twee keer zo groot en met moderne apparatuur voor het repareren van horloges en sieraden.

Onder invloed van de ontwikkelen in het vakgebied in de loop der jaren en door de groeiende markt moest de winkel opnieuw aangepast worden. Dat gebeurde in 1996, waarbij een winkelpand met grote allure ontstond, die klanten tot van ver buiten het eiland trok.

In 2005 deed Xander intrede in de zaak. Hij behaalde het Diamant Gradeur certificaat in Antwerpen. En in 2007 nam hij de zaak volledig over. Met zijn 23 jaar was hij de jongste juwelier van Nederland. Hij vond al snel een eigen visie en doel waar hij met de zaak naartoe wilde en waar hij stapsgewijs aan ging werken. De eerste grote stap, drie jaar geleden, was de start van een webshop. De tweede was de zojuist voltooide verbouwing van de winkel, die nu - na 19 jaar - getransformeerd werd tot een moderne, frisse juwelierszaak die klaar is voor de toekomst.

Verbouwing

Bij de verbouwing is alles de winkel uit gegaan. Zelfs het dak is eraf gegaan. De bovenverdieping is nu ook bij de winkel getrokken, waarbij vanaf de winkelvloer een blik naar boven geworpen kan worden. Dit zorgt voor een ruime aanblik, wat nog eens wordt versterkt door het daglicht dat nu royaal en vanaf verschillende kanten het interieur binnenvalt. Bovendien is door een totaal andere indeling een veel ruimer ogende winkel ontstaan. Het was Xander's insteek om er een transparant interieur van te maken. Zo zijn op de bovenverdieping de scheidingswanden tussen de diverse ruimten geheel van glas gemaakt. En door een geheel nieuw LED-lichtsysteem, dat tot op detail gereguleerd kan worden, worden de sieraden nu prachtig uitgelicht. Door gebruikmaking van veel natuurlijke materialen is het nieuwe winkelinterieur, naast fris en modern ook warm, met behoud van het vertrouwde gevoel van de juwelierszaak. Xander en zijn team zijn er reuze trots op!

14 / 20

OUDDORP - "Trots ben ik niet. Wel heel dankbaar dat wij als team deze trofee in de wacht hebben gesleept. Kijk, zelf heb je altijd je best gedaan, maar als je ziet dat de opvolgende generatie, je jongens, het estafettestokje goed hebben opgepakt dan overheerst die dankbaarheid". Aan het woord is Kommer Akershoek, bekend als Echte Bakker Akershoek met winkelvestigingen aan de Stationsweg en de Hoenderdijk in Ouddorp. Afgelopen week, tijdens de jaarvergadering van de Nederlandse Bakkerij Ondernemers Vereniging (NBOV) werd Akershoek uitgeroepen tot de Beste Bakker van Zuid-Holland 2014.

Door Jaap Ruizeveld

De prijsuitreiking vond plaats in de Fenix Food Factory in Rotterdam. Ambassadeur Leontien van Moorsel reikte de ereprijs uit. Het afgelopen weekeind prijkte de wisseltrofee met oorkondes centraal in de Ouddorpse winkel. Tekenend voor de bescheidenheid van de super-bakker vroeg hij maandagmorgen het hele bakkersteam om in de vestiging aan de Stationsweg aan te treden voor de groepsfoto. "Want het is een prestatie van ons allen", zegt Kommer Akershoek.

Desem speltbrood                                                                                                                        

Vorige maand leverde de Echte Bakker uit Ouddorp een viertal producten in die op de jaarvergadering van de NBOV werden gekeurd. Dat waren roombotercake, roomboterstaven krentenbollen en desem speltbrood. Met deze producten behaalde Akershoek de hoogste gemiddelde score van alle deelnemers in de provincie Zuid-Holland: 236,5 punten. Voor de roomboterstaven kreeg men zelfs 5 sterren. Gebroeders Van den Berg uit Maasdijk en Echte Bakker Van der Linden uit Westmaas eindigden in het eindklassement op respectievelijk de plaatsen 2 en 3. Naast deze algehele titel veroverde Akershoek ook de eerste plaats in de categorie desem speltbrood en krentenbollen. In de categorie banket (cake en amandelstaaf) was de eerste plaats voor Echte Bakker Van Eeden uit Noordwijkerhout.

Goed bezig                                                                                                                                

Het team van Echte Bakker Akershoek is – zo bleek maandagmorgen nog eens duidelijk – blij met de overwinning: "Het betekent dat we goed bezig zijn en het is voor ons in de bakkerij een mooie waardering. Een signaal dat we goed bezig zijn", was de reactie. Tijdens de prijsuitreiking in Rotterdam bleek dat de top van het klassement weinig voor elkaar onder deed. Het verschil tussen de top drie bedroeg slechts een paar punten. De producten werden gekeurd door een vakjury bestaande uit Meester Boulanger Peter Bienefelt (Koopmans Meel), Ronald Schlingmann en Arjan Golverdingen (beiden AB Mauri) voor de categorie brood. Hidde de Brabander (Dreams of Magnolia) en Wim Schavemaker (Steensma) keurden in de categorie banket.

Actie                                                                                                                                        

Bakker Akershoek wil, met een speciale actie tot 15 november, ook zijn vele klanten laten delen in zijn succes met de provinciale titel. Voor een kleine prijs (9,45 euro) kan de brood-tas worden gevuld met krentenbollen, roomboterstaaf en brood naar keuze. Dit samen met roomboter speculaasbrokken. Dat de Ouddorpse bakker een overall prestatie levert blijkt uit het feit dat bij een onderzoek – door het Echte Bakkers Gilde – van de beide winkels ook daar een prijs in het verschiet ligt. Nagenoeg honderd procent scoorde Akershoek op de onderdelen klantvriendelijkheid, presentatie en uitstalling en productaanduiding. Tenslotte kunnen ook leerlingen van twee scholen, aan Ouddorps Dorpstienden en te Goedereede Havenhoofd, woensdag genieten van Akershoeks bakkersbijdrage, in het kader van het Nationaal Schoolontbijt 2014.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Bingo

Op donderdag 6 november is er een bingo bij S.V.I.K. in de Victoriahal te Dirksland. De bingo begint om 19.30 uur, de zaal gaat open om 19.00 uur. Er worden tien ronden gespeeld, waaronder twee superronden.

Themamiddag 50+

'Onbezorgd ouder worden, hoe krijgt u dat voor elkaar?' Dat is het thema van de 50+middag op vrijdag 7 november. De bijeenkomst start om 13.30 uur in De Vroonlande te Dirksland. Gratis toegang. Opgeven via info@organieq.nl, 06-51968610 of info@spoonadvies.nl, 06-24604624 of bij Vroonlande, 0187-602001.

GOEDEREEDE

Lezing over 'Floraal Glas'

Dinsdag 11 november geeft Koos Egberts voor Groei & Bloei een lezing over 'Floraal Glas'. Al jaren is hij geïnteresseerd in glas en zijn vrouw is een fervent tuinierster. Zo is hij tot deze gecombineerde hobby gekomen. Er wordt deze avond ingegaan op de geschiedenis van glas en er worden prachtige vazen en florale afbeeldingen getoond. Glasliefhebbers komen aan hun trekken bij deze lezing. De lezing vindt plaats in MFC Oostdam te Goedereede, Jongkoenstraat 1. Aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis voor Groei & Bloei leden, niet-leden betalen € 3,50.

HERKINGEN

Postduivententoonstelling

Op 14 en 15 november organiseert P.V. De Luchtbode te Herkingen haar jaarlijkse Grote Tentoonstelling voor vlieg- en showpostduiven. Ook draait het rad van Avontuur en is er een bonnenverkoop van kampioenen uit de regio. De bonnen staan op www.Toppigeons.nl. De tentoonstelling is in het clubgebouw aan Scharloodijk 32, de zaal is open vanaf 19 uur. De toegang is gratis. Inlichtingen bij C. Logmans: 0187-669762 of c.logmans@hetnet.nl.

MELISSANT

Koffieuurtje in de Melishof

Woensdagochtend 12 november is er van 10.00 tot 12.00 uur een gezellig koffieuurtje in de Melishof. Bezoekers kunnen dan bijkletsen met dorpsgenoten. Tevens wordt er over de inhoud van de volgende koffieochtend gesproken, die is op woensdag 17 december. Ideeën hiervoor kunnen naar voren worden gebracht. De koffie kost deze ochtend maar € 1, samen met een lekker koekje. Bent u slecht ter been en wilt u gehaald worden? Neem dan even contact op met: Dirk Spahr vd Hoek, tel. 602411. Dan wordt er gezorgd voor vervoer.

MIDDELHARNIS

Dag van de mantelzorg

Stichting ZIJN organiseert in samenwerking met Pameijer de Dag van de Mantelzorg op woensdag 12 november in het Diekhuus. In heel Nederland worden verschillende activiteiten georganiseerd om mantelzorgers in het zonnetje te zetten, als blijk van waardering voor alle zorgen die zij op zich nemen. Dit jaar is er gekozen voor een gezellige bijeenkomst waarin verhalen, muziek en liedjes in het kader van mantelzorg worden gepresenteerd door Marjolein Meijers (voormalige Berini's) en Onno Kuipers. Na het optreden is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van koffie/thee met wat lekkers erbij, een hapje en een drankje. De bijeenkomst start om 14.00 uur, inloop vanaf 13.30 uur. De middag duurt tot 16.30 uur. Mantelzorgers worden uitgenodigd voor de bijeenkomst. Indien u mantelzorger bent, maar nog geen uitnodiging heeft ontvangen, dan kunt u contact opnemen met stichting ZIJN. Dan wordt u geregistreerd als mantelzorger en kan er worden deelgenomen aan de middag. Voor meer informatie en aanmelden kan contact opgenomen worden met stichting ZIJN, 0187-641344, m.walter@zijngo.nl.

Voorlichtingsbijeenkomst 'Een psychische aandoening heb je niet alleen'

Mensen rondom iemand met een psychische stoornis, staan vaak aan de zijlijn wat de hulpverlening betreft. Hierdoor kan het leven en de relatie onder druk komen te staan. Mensen die hiermee te maken hebben kunnen last hebben van onzekerheid, spanning en wanhoop. Voor mensen die zich hierin herkennen start er binnenkort een programma, dat helpt om verschillende invalshoeken te ontdekken om met de situatie om te gaan. De initiatiefnemer is Yvonne Groenendijk, psycholoog bij Y-Challenge. Eind november wordt er een voorlichtingsbijeenkomst in Middelharnis georganiseerd. Locatie, datum en tijdstip wordt bepaald afhankelijk van het aantal deelnemers. Aanmelden kan t/m vrijdag 14 november. Deelname is vrijblijvend en gratis. Aanmelden kan via: info@y-challenge.nl of 06-52286366.

NIEUWE-TONGE

Najaarsconcert Apollo

Op zaterdag 15 november geeft het slagwerkensemble Apollo uit Nieuwe-Tonge haar najaarsconcert. Het programma heeft als thema: "Van klassiek tot Latijns Amerikaans". Eén van de hoogtepunten is de uitvoering van I Got Rhythm van Gershwin en de Mambo uit de West Side Story met een opname van Het Venezuelian Brass Ensemble. Naast het optreden van het slagwerkensemble en de opleidingsgroep slagwerk zal dit jaar het St. Adolfskoor uit Den Bommel haar medewerking verlenen aan dit concert. De afwisseling van slagwerkensemble en koor lijkt misschien een gewaagde combinatie, maar dat maakt dit concert uniek en spannend. Het concert begint om 20.00 uur en de zaal is vanaf 19.30 uur open voor het publiek. De locatie is Ons Dorpshuis, Korteweegje 14 te Nieuwe-Tonge.

Open Dagen 'Memento Mori'

Sinds eind vorig jaar heeft Wim van Wageningen zijn eigen bedrijf voor het leveren, plaatsen en onderhouden van grafstenen en -monumenten. Het bedrijf heet 'Memento Mori', Latijns voor 'Gedenk te (moeten) sterven'. In een mooie toonzaal staan circa dertig variaties opgesteld in alle denkbare materialen. Geïnteresseerden worden uitgenodigd voor de Open Dagen op vrijdag en zaterdag 14 en 15 november. Tijdens de Open Dagen kan het bedrijf worden bekeken en kunnen er vragen worden gesteld. Ook is er uitleg over zandstralen in o.a. glas en graniet door Ellen van der Bok, eigenaar van 'Straalateljee van der Bok', gevestigd te Goedereede. Zij is zelfstandig glasvormgever en ontwerper. Ellen heeft zich gespecialiseerd in het bewerken van glas, natuursteen, hout, enzovoort. Voor juridische vragen rondom overlijden kunnen bezoekers vrijblijvend informatie krijgen. Mr. Sandra Spoon van 'Spoon Notarieel Advies & Nalatenschapsplanning', gevestigd te Dirksland, geeft praktische tips, bijvoorbeeld over een volmacht of testament. Iedereen is van harte welkom op vrijdag 14 en zaterdag 15 november tussen 13.00 en 18.00 uur aan Langeweg 56 te Nieuwe-Tonge. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Wim van Wageningen, Memento Mori: info@mementomorigrafmomunenten.nl of 06-55892311.

OUDDORP

Plaza 't Hoekje scoort goed

Op maandag 27 oktober is de cafetaria Top 100 bekend gemaakt door vlakblad Snackkoerier. Een ranglijst van de honderd beste cafetaria's van Nederland. Plaza 't Hoekje uit Ouddorp was 15de van Nederland. "t Hoekje heeft een innige band met zijn gasten. Zelfs komen er al derde generatie vakantiegangers," staat er in het juryrapport. Ook wordt de maaltijdservice met de warme maaltijden voor ouderen geroemd. Ondernemer Patrick Bezuijen is erg blij met dit commentaar en bijzonder trots op zijn Top 100 notering. "Een positie in de cafetaria Top 100 is een stukje erkenning voor de kwaliteit van onze producten en onze gastvrijheid. Dat hebben we toch mooi als team geflikt", vindt de ondernemer.

Oliebollenactie

Op zaterdag 8 november is er een oliebollenactie voor Chr. Peuterspeelzaal 'Prinses Amalia' te Ouddorp. Er worden van 8.00 tot 15.00 uur versgebakken oliebollen verkocht in de Albert Heijn en Jumbo. De opbrengst is bestemd voor het kopen van nieuw speelgoed voor de peuterspeelzaal.

Herfstfair De Vliedberg

De organisatie van de herfstfair in De Vliedberg heeft € 1293,65 opgeleverd. Een mooi bedrag dat wordt besteed aan een uitstapje met de bewoners in het voorjaar. De bewoners van De Vliederg hebben genoten van de gezelligheid tijdens de herfstfair. De organisatie wil graag de volgende mensen en bedrijven bedanken: De Mèkkerstee, fam. Van Schaik met kaas uit Stellendam, Bloemenschuurtje Stellendam, Bakkerij Dam met oliebollen, De Breiclub, Annette en Harry Grinwis met houtdecoratie, Carolien met herfstdecoratie, Jaenette met fotokaarten, Kees Grinwis met gerookte vissoorten, Debby met haarspeldjes, Ina Groenendijk met vele soorten jam, Martijn Melissant met houtbewerking, fam. Van der Linde met de rommelmarkt. De organisatie brengt ook dank uit naar Jumbo, Attent-ouddorp, Agrimarkt-Middelharnis, AH-Middelharnis en Bakkerij Koese Middelharnis die door middel van een bon, pakket en lekkers de verloting heeft gesponsord.

OUDE-TONGE

Promotiedag Fanfareorkest Vooruit

Fanfareorkest Vooruit uit Oude-Tonge is een dynamische vereniging, die al sinds 1925 actief is. Binnen het dorp is Fanfareorkest Vooruit betrokken bij de jaarlijkse Koningsdag, dodenherdenking en Sinterklaasintocht. Het orkest verzorgt ook elk jaar concerten, zoals recent op 25 oktober in "De Grutterswei". Fanfareorkest Vooruit is op zoek naar nieuwe leden. Daarom organiseert zij een promotiedag voor geïnteresseerden. Op zaterdag 8 november zal fanfareorkest Vooruit zich presenteren in de aula van basisschool De Bron in Oude-Tonge. Vanaf 10.00 uur worden er presentaties gegeven door verschillende muzikanten, die zich hiervoor laten sponsoren. Deze dag is dus een mooie gelegenheid om de instrumenten van het orkest te horen en van dichtbij te bekijken. Voor belangstellenden liggen er instrumenten klaar om het zelf eens uit te proberen. In de afgelopen periode hebben verschillende groepen van de drie basisscholen in Oude-Tonge les gekregen over de instrumenten in het fanfareorkest. Voor deze kinderen van groep 5 t/m 8, is er om 13.30 uur een workshop. Voor het bedrag van € 2 kunnen zij een half uur lang muziekles volgen. Voor jongere kinderen is er de hele dag door mogelijkheid om een eigen instrumentje te maken. Om 15.30 uur start een muzikaal spel: Bingo + Lingo = Blingo! Deze dag geeft iedereen de gelegenheid om zich te oriënteren op deze hobby. 's Avonds zal het opleidingsorkest onder leiding van Machiel de Kruijf een concert verzorgen. Kinderen die een instrument hebben gemaakt kunnen dan met het orkest meespelen. Het concert begint om 19.00 uur, de toegang is gratis. Meer informatie over fanfareorkest Vooruit is te vinden op www.fanfareorkestvooruit.nl.

SOMMELSDIJK

Workshop bloemen en planten

Maandagmiddag 10 november is er een workshop met bloemen en planten bij wijkvereniging De Zwaluw in Sommelsdijk. Het thema is Herfst. De kosten voor deze middag zijn € 10, dit is inclusief een kopje koffie of thee. Graag zelf een mesje en snoeischaar meenemen. Opgeven kan telefonisch 0187-481737.

Verkoping vrouwenverenigingen

Op zaterdag 8 november organiseren de vrouwenverenigingen 'Bid en Werk' en 'Ruth' hun jaarlijkse verkoping in het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente aan de Landbouwweg te Middelharnis. Iedereen is van harte welkom van 9.30 tot 13.00 uur. De opbrengst van deze verkoping is bestemd voor de zending, evangelisatie en andere goede doelen. Een greep uit het aanbod: diverse handwerken, zelfgemaakte kaarten, zelfgebakken cake, kruidcake, appeltaart, boterkoek, etc., diverse soorten koeken van de bakker, groente en fruit, zelfgemaakte (herfst)crea-artikelen, plantjes en spullen voor binnen en buiten. En natuurlijk ook leuke cadeaupakketjes voor jong en oud en voor baby's. Speciaal voor de kinderen is er envelop trekken, een grabbelton, speelgoed en snoep.

STELLENDAM

Kinderdienst op Dankdag

Woensdag 5 november zal er om 14.00 uur door Ds. D. Hoolwerf een kinderdienst gehouden worden in de Hervormde kerk te Stellendam, Bosschieterstraat 2. Het thema van deze dienst is 'Genoeg te delen', naar aanleiding van Johannes 6:1-15. In dit Bijbelgedeelte staat een groot wonder. Jezus geeft een grote groep mensen te eten van slechts vijf broden en twee vissen. Hij deelt het voedsel uit aan de discipelen en zij op hun beurt weer aan de mensen. De organisatie vraagt of bezoekers houdbare produkten mee willen nemen. Die worden dan aan de Voedselbank gegeven. Na afloop van de dienst wordt er koffie/thee of fris gedronken in De Rank en kunnen de kinderen nog wat knutselen.

Inzameling voedselbank

Volgende week organiseren de gezamenlijke diaconieën van de kerken een inzamelingsactie voor de voedselbank. De volgende spullen kunnen worden gedoneerd: houdbare melk, koffie, thee, aardappelpuree, blik soep, rijst + mix spaghetti, macaroni + mix, jam, hagelslag, pindakaas, chocoladepasta, ontbijtkoek, vacuüm verpakte vleeswaren, afbakbroodjes. Op de volgende momenten kunnen de boodschappen worden ingeleverd. Maandag en dinsdag 10 en 11 november tussen 18.30 en 20.00 uur in de Hersteld Hervormde kerk, Voorstraat 69. Woensdagavond 12 november tussen 18.30 en 20.00 uur in de Hervormde kerk, Bosschieterstraat 6 of bij de Gereformeerde kerk, Kerkhoflaan 4. Bent u niet in de gelegenheid om boodschappen af te gegeven? Een telefoontje naar 0187-492570 en ze worden thuis opgehaald.

Koffieochtend

De Inloop in Stellendam organiseert op woensdag 5 november een inloop-koffieochtend. Gezelligheid voor iedereen die zin heeft in ontmoeting onder het genot van koffie en thee met lekkers. Jong en oud is van harte welkom van 9.30 tot 11.30 uur in 'De Rank', Bosschieterstraat 4 te Stellendam.

Ontmoetingscentrum geheugensteunpunt geopend

Bettine Hollaar en Jacqueline van der Wel openden, samen met Wethouder Gerrit de Jong, het ontmoetingscentrum door het onthullen van dit bord. Foto: Hans Villerius

DIRKSLAND – Mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers kunnen vanaf nu eenmaal per maand terecht in het ontmoetingscentrum Geheugensteunpunt in het Hart van Dirksland. Het ontmoetingscentrum is een initiatief van de Ketenzorg Dementie op Goeree-Overflakkee, een samenwerkingsverband van zorgaanbieders, vrijwilligers- en welzijnsorganisaties dat zich richt op de begeleiding van thuiswonende cliënten met dementie en hun mantelzorgers. Wethouder Gerrit de Jong van de gemeente Goeree-Overflakkee heeft op zaterdag 1 november de officiële opening verricht.

Het ontmoetingscentrum Geheugensteunpunt heeft de bezoeker van alles te bieden: informatie, advies en een luisterend oor, ontmoeting en gezellige, ontspannende activiteiten, zoals bewegen, muziek en creativiteit. De bezoekers bepalen zelf welke activiteiten aan bod komen.
"Dementie zal fors toenemen in onze vergrijzende maatschappij", zei Bettina Hollaar, coördinator welzijn van Careyn tijdens de officiële opening. "Velen denken dat mensen met dementie in een verzorgingshuis of verpleeghuis wonen. Maar dat is niet waar. De meeste mensen met dementie wonen de langste tijd thuis. Dat is zwaar. Het moment komt dat de mantelzorger overbelast raakt. Als zorgprofessionals bieden wij dan zorg en ondersteuning."
Het idee bloeide op om een laagdrempelig ontmoetingscentrum te realiseren, ook voor mensen die de diagnose dementie nog niet hebben. Dat is het verschil met dagbehandeling, dat alleen bestemd is voor mensen met een diagnose.
"Dementie is een ernstige ziekte. Je wordt niet beter, het gaat alleen maar achteruit", zei Jacqueline van der Wel, casemanager Ketenzorg Dementie. "Er zijn verschillende stadia en crisissituaties. In dat hele proces kan het ontmoetingscentrum het leed wat verzachten, door een luisterend oor te bieden, informatie en advies te geven, lotgenoten te ontmoeten, samen te eten en mee te doen aan activiteiten." In het ontmoetingscentrum is ook een geheugenwinkel met hulpmiddelen voor mensen met geheugenproblemen, zoals telefoons en klokken, én een bibliotheek.

Wethouder De Jong onthulde het bord van ontmoetingscentrum Geheugensteunpunt en wenste alle betrokkenen veel succes. "Het is belangrijk dat de zorg voor mensen met dementie goed geregeld wordt. Er is al veel, de ketenzorg is gegarandeerd", aldus de wethouder. "Dit ontmoetingscentrum past bij de doelen van de gemeente om aandacht te hebben voor jong en oud. Wellicht komen er meerdere ontmoetingscentra op Goeree-Overflakkee." Na de officiële opening was er 's middags een workshop 'Bewegen bij dementie', waarvoor veel belangstelling bestond.

Het ontmoetingscentrum Geheugensteunpunt is te vinden in het Hart van Dirksland, Reginahof 1. De begeleiding is in handen van Bettina Hollaar en Jacqueline van der Wel. Zij worden ondersteund door een enthousiast team van vrijwilligers. Het ontmoetingscentrum is eenmaal per maand op zaterdag geopend, van 10.00 tot 15.00 uur. De volgende data zijn 29 november, 3 januari en 31 januari. U bent van harte welkom.

Meer informatie: 06 83678417 of info@ketenzorgdementie-go.nl.

Kinderen op stap met buurtpreventie

OOLTGENSPLAAT – Een ladder tegen de muur, een fiets die niet op slot staat, ramen die open staan, een boottrailer die zo kan worden aangepikt en een handtas in een geparkeerde auto. Dat geven de kinderen uit groep acht als antwoord op de vraag van wijkagent Hans de Haan wat ze allemaal hebben gezien tijdens een avondje meelopen met het buurtpreventieteam.

Door Martijn de Bonte

Piet Hommes is coördinator van het buurtpreventieteam in Ooltgensplaat. Al vanaf de oprichting, drie jaar geleden, is hij betrokken bij het initiatief. Hij vertelt over de beginperiode: "We kwamen openstaande garages tegen, met daarin elektrische fietsen die niet op slot stonden. Veel slopjes waren helemaal niet verlicht en ramen en poorten stonden gewoon open terwijl de mensen niet thuis waren. We zijn ook weleens tegengekomen dat de sleutels gewoon aan de buitenkant in de voordeur zaten." Dat is door de buurtpreventie wel verbeterd. Mensen zijn zich bewuster geworden van het risico op inbraken. Hommes vat het duidelijk samen: "Vroeger kon je alles openlaten, nu niet meer."

Zes inbraken

De buurtpreventie werpt haar vruchten af. In Ooltgensplaat waren er ruim dertig inbraken per jaar voor de start van de buurtpreventie, dit jaar zijn er tot oktober zes inbraken of inbraakpogingen geweest. Dat zijn niet allemaal woninginbraken, maar ook diefstal van brandstof en elektrische fietsen.
"Uw raam staat open!" zeggen drie groep dames uit groep acht. Ze staan bij de voordeur van een twee-onder-een-kapwoning, de vrouw in de deuropening kijkt een beetje verbaasd naar de mensen in gele hesjes. Ze zegt dat ze weet dat het raam openstaat, maar dat ze het raam dicht zal doen als ze weggaat. "Bedankt voor het zeggen," zegt ze voordat de voordeur weer dicht gaat. Verderop in het dorp schijnen de groepachters met hun zaklamp in geparkeerde auto's om te kijken of er waardevolle spullen in liggen. Na een paar keer controleren is het raak, in een geparkeerde auto ligt neen dameshandtas. Er wordt aangebeld bij het dichtstbijzijnde huis. De eigenaar van de auto zegt dat ze helemaal is vergeten om haar handtas uit de auto te halen. Dicht bij de kerk staan twee fietsen voor een huis, één staat er niet op slot. Nadat er is aangebeld wordt de fiets gelijk op slot gezet.

Kliko eronder

"Dat is een gevaarlijke", zegt Hommes terwijl hij wijst naar een groot openslaand raam aan de zijkant van een huis. "Een kliko eronder en een inbreker is binnen een paar seconden binnen." In het huis is alles donker en de voordeur wordt niet opengedaan. Als waarschuwing wordt er een 'wit voetje' door de brievenbus gegooid. Daar staat op 'Deze schoenafdruk had van een insluiper kunnen zijn'.
Wijkagent Hans de Haan is positief over de avond. "De kinderen zijn heel enthousiast teruggekomen, die vertellen thuis over en op school over de buurtpreventie." De avond speelt ook een rol in de bewustwording van het feit dat de overheid niet alles kan oplossen voor de burgers. "De politie kan het niet alleen," zegt De Haan. "De informatie zit bij de burgers."
Na afloop vraagt De Haan aan de kinderen of ze nog een keer op stap willen met het buurtpreventieteam. "Laten we stemmen," zegt één van de meiden. "Wie wil er nog een keer mee?" Alle handen gaan omhoog.

Prieel, De Staver

SOMMELSDIJK – Tijdens een netwerkbijeenkomst voor ondernemers presenteerde vrijdagavond het bestuur van De Staver het vernieuwde deel van het sport- en zalencentrum. Het Prieel en de zalen erom heen hebben een metamorfose ondergaan.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

In de afgelopen tijd heeft men er alles aan gedaan om een groot deel van het zalencentrum aan te passen aan de vraag die er onder de gebruikers leeft. En die gebruikers zijn divers. Het complex aan de rand van Sommelsdijk heeft veel meer te bieden dan de sportzalen en het zwembad waarom De Staver bekend staat.

Bruidsparen

Met een aantal renovaties heeft men vooral Het Prieel aangepast aan de vraag van de gebruikers. Johan Vogelaar van Stichting Olympia – het bestuur van De Staver – laat met trots de aanpassingen zien. Hij legt uit dat men de renovatie van De Staver zoveel mogelijk heeft laten aansluiten bij de wensen van gebruikers. Zo is er tevoren een aantal toekomstige bruidsparen uitgenodigd om te kijken welke wensen er leven. Van deze bruidsparen heeft men tips gekregen om Het Prieel zo sfeervol mogelijk aan te kleden. Het uiteindelijke resultaat heeft er toe geleid dat het 'nieuwe' Prieel een uitnodigende ambiance is voor bruiloften, feesten en recepties.
De entree is zeer uitnodigend geworden en in de zaal heeft men door te 'spelen' met wandbekleding, plafond en verlichting en het aanbrengen van verschillende voorzieningen, er een intieme gelegenheid van gemaakt, dit ondanks dat Het Prieel een grote zaal is gebleven.

Bedrijven

Lesly Wolters, algemeen manager van De Staver, legt uit dat hij De Staver onder een brede aandacht wil brengen. Naast de sportieve activiteiten zijn er genoeg mogelijkheden om voor het bedrijfsleven belangrijke bijeenkomsten te houden, zoals vergaderingen een volledig verzorgde bedrijfspresentatie en de ruimtes zijn natuurlijk ook gechikt voor personeelsfeesten in alle maten.

Gemeente

De tijd dat de gemeente 'automatisch' het tekort bijlegde is voorbij, want ook op de gemeentelijke accommodaties wordt bezuinigd en ook De Staver ontkomt hier niet aan. Dit is één van de redenen geweest dat de leiding van De Staver heel actief is geworden om hun 'product' in de markt te zetten. Wolters hoopt dan ook dat in de toekomst ook het bedrijfsleven de weg naar De Staver zal vinden.

Meer info: www.destaver.nl.

Vrijwilligersdag Rode Kruis afdeling Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - "Zaterdag 1 november is helemaal voor u, omdat u er elke dag voor ons was". Met deze slogan nodigde het bestuur van het Rode Kruis afdeling Goeree-Overflakkee afgelopen weekeind alle vrijwilligers op het eiland uit voor een feestelijke bijeenkomst in het Sociaal Cultureel Centrum De Zwaluw in Sommelsdijk. Een signaal van het bestuur richting de vrijwilligers om hen te bedanken voor hun inzet. Ook een gelegenheid om elkaar in ontspannen sfeer te ontmoeten, met elkaar actuele onderwerpen te bespreken en om teamgeest te benadrukken. Ruim 50 vrijwilligers gaven gehoor aan de uitnodiging.

Voorzitter mevrouw Titania Poort stond in haar welkomstwoord stil bij het overlijden van de heer (Bram) Hoek, die als organisator en coördinator met zijn team op de Kop van Goeree, maar ook ver daar buiten, tientallen jaren zich uitermate verdienstelijk voor het Rode Kruis heeft ingezet. Een man met een fenomenaal geheugen die op zijn eigen wijze een weg wist te vinden om doelen te kunnen bereiken. Hij was, samen met zijn vrouw Klaasje, dag en nacht met het Rode Kruis bezig. Met respect voor zijn activiteiten herdenken wij hem. Kees Pikaart en Klaske Voogd kunnen op onze steun rekenen bij het voortzetten van de werkzaamheden", aldus de voorzitter.

Werving

"Onze afdeling Goeree-Overflakkee hoopt, na het eerste jaar van de reorganisatie van de districten, zich in de komende periode te richten op het vergroten van de zelfredzaamheid van onze medebewoners op het eiland. Mede door wettelijke veranderingen is het ook een item dat de Gemeente zich als belangrijk doel heeft gesteld. Om het mogelijk te maken dat vrijwilligerswerk beter kan worden gestimuleerd en kan worden gestroomlijnd is er gemeentelijk een projectgroep opgericht waarin ook het Rode Kruis, via de voorzitter, is vertegenwoordigd. Er is een website ontwikkeld (GO voorelkaar) waar vraag en aanbod van vrijwilligers bij elkaar wordt gebracht. Een ander aandachtspunt wordt het werven van vooral jonge vrijwilligers voor onze organisatie. Een van de projecten die wij al met jongeren uitvoeren is het Eye2Eye-programma".

Eigen website

De afdeling Goeree-Overflakkee van het Rode Kruis heeft, met dank aan webmaster André Smit, een eigen website ontwikkeld, die tijdens de bijeenkomst van zaterdag, in gebruik werd gesteld (www.rodekruis.nl/afdeling/goeree-overflakkee). Een activiteit waaraan nog ruime aandacht wordt besteed is het invullen van vacatures in bestuur- en coördinatieteam. Mireille Corver (penningmeester) en Leo de Hoog (aspirant coördinator fondsenwerving en communicatie) konden inmiddels als nieuwe krachten worden verwelkomd. De vacatures secretaris en een coördinator vrijwilligers management staan nog open. Met presentaties van Irene Heeres en Nadine Keunen, een koffietafel en een optreden van het dames Barbershopkoor Sound Waves, werd de vrijwilligersdag afgerond.

Foto's van Susanne Herppich in 't Blauwe Huus

OUDDORP - In de maanden november en december is er een tentoostelling met maritieme foto's op canvas van Susanne Herppich in 't Blaeuwe Huus.

Susanne Herppich woont in Soest (Duitsland) en is professioneel fotografe. Toen zij in 2004 voor het eerst in Ouddorp vakantie vierde, was ze zo onder de indruk van de prachtige natuur dat ze sindsdien Ouddorp als haar tweede 'vaderland' beschouwt. Altijd al bracht ze haar vakanties door aan de Noordzeekust. Op die manier heeft ze veel Duitse en Nederlandse eilanden leren kennen. Het continu verlangen naar de kust en naar Ouddorp zorgt ervoor dat ze er zo veel mogelijk vakanties met familie en haar hond doorbrengt. Natuurlijk maakt ze dan ook foto's. De afgelopen tien jaar fotografeerde Susanne met veel passie de schoonheid van de stranden, de duinen en de zee. Iedere keer als ze op pad gaat, hoopt ze weer wat nieuws te kunnen ontdekken. De mooiste vakantiefoto's heeft ze af laten drukken op canvas en zijn te bewonderen in 't Blauwe Huus. Er zijn ook ansichtkaarten en kalenders met haar foto's. U kunt het in 't Blaeuwe Huus in de maanden november en december bewonderen.

Het VVV-kantoor in 't Blaeuwe Huus is geopend van maandag t/m vrijdag van 9.00-17.00 uur en op zaterdag van 9.00-16.00 uur. Kijk voor het werk van Susanne op de website: www.sanne-h-natureart.jimdo.com.

D-reizen viert eerste verjaardag

MIDDELHARNIS - Op vrijdag 7 en zaterdag 8 november viert D-reizen aan het Beneden Zandpad haar eerste verjaardag. Dat gebeurt op een feestelijke manier. Klanten kunnen o.a. meedoen met het 'Landenspel' en mooie prijzen winnen.

Het reisbureau aan het Beneden Zandpad, met ruim 30 jaar ervaring, werd vorig jaar een D-reizen Vakantiewinkel. D-reizen biedt het allergrootste aanbod vakanties van Nederland voor elk budget: van losse vliegtickets tot cruise en van korte stedentrip tot een op maat samengestelde rondreis.

Persoonlijke Reisassistent

Bij D-reizen krijgt elke klant een eigen Reisassistent, een vast contactpersoon die niet alleen in de winkel, maar ook via telefoon, mail, webchat en app bereikbaar is. De Reisassistenten van Middelharnis helpen hun klanten niet alleen met het boeken van hun vakanties, maar ook met extra's als een reisverzekering, excursies of een huurauto. Het team in Middelharnis bestaat uit Nelleke Kanters, Bianca Konings, Danielle Meijboom en Wendy de Bonte.
D-reizen Middelharnis is gevestigd aan het Beneden Zandpad 19-B, 3241 GA Middelharnis. Het telefoonnummer is 0187-471100.

Foto Rotterdamse barbiers van Anne-Marie Vermaat in uniek fotoboek

GOEREE-OVERFLAKKEE - Anne-Marie Vermaat maakte een portret van Leen & Bertus, de bekende Rotterdamse Barbiers van Schorem. Dat portret komt met een verhaal in het boek 'The other 100 entepreneurs'. The other 100 is een uniek non-profit fotoboek geïnitieerd door het Global Institute For Tomorrow (GIFT).

Anne-Marie fotografeert vaak kappers en heeft inmiddels al een collectie van kappers uit alle hoeken van de wereld. Zij wilde graag nog eens dicht bij huis foto's maken van Schorem. Dat leek haar niet gemakkelijk want vrouwen mogen er niet naar binnen. Anne-Marie zocht contact en mocht, tijdens een training dag, fotograferen en maakte een serie foto's van de barbiers. De Rotterdamse barbiers zijn in een korte tijd uitgegroeid tot de autoriteit op het gebied van snijden en scheren. De mix van ingrediënten, een knipoog naar de vorige eeuw, het vakmanschap, vintage decor, thuisstad Rotterdam, en de authenticiteit zijn de ingrediënten van deze unieke topzaak!

Het boek " the other 100 entrepreneurs" komt in december uit, en zoals de titel al laat weten staan in het boek 100 verhalen en portretten van 100 ondernemers uit heel de wereld en het portret van Schorem vertegenwoordigt Nederland. Samen vormen deze 100 portretten van ondernemers uit de hele wereld een meer representatief beeld van ondernemerschap dan het beeld dat we krijgen van de covers van Forbes, Fortune of SUCCESS Magazine.

Voor meer informatie over het project kunt u terecht op de website van the other 100: www.theotherhundred.com/2014/Netherlands, of op de website van Anne-Marie: www.wovewo.wix.com/fotografie.

De Branding BV: beste metaal leerbedrijf van de Zuid-Hollandse Eilanden

OUDDORP – Installatie-onderhoudsbedrijf De Branding BV uit Ouddorp is het beste metaal leerbedrijf van de Zuid-Hollandse Eilanden en heeft de tweede plaats weten te bemachtigen van de gehele provincie Zuid-Holland. De onderscheiding is eind september uitgereikt door de Stichting Opleiding Ontwikkeling Metaalbewerking (OOM). In de afgelopen maand werden door OOM niet alleen de beste praktijkopleider, maar ook de beste leerbedrijven van 2014 gekozen. Er namen 2.500 bedrijven deel, samen goed voor 24.000 werknemers.