info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

4 januari 2019

Dinsdag Eilanden-Nieuws 4 januari 2019


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Roerige jaarwisseling op het eiland

In Melissant ging op oudjaarsavond een auto in vlammen op. Het betrof volgens de brandweer een eenzijdig ongeval. Foto: FlakkeeNieuws.

GOEREE-OVERFLAKKEE - De jaarwisseling op het eiland had dit jaar twee gezichten. In bijvoorbeeld Oude-Tonge was er geen enkel incident en ging de pieper van de brandweer niet af tijdens de jaarwisseling. In andere dorpen ging het wel mis, bijvoorbeeld in Melissant. Daar is een huis vernietigd door een vuurwerkbom.

In Middelharnis liep een jonge vrouw brandwonden op, zij is door de hulpdiensten naar het ziekenhuis gebracht. In Dirksland beschadigde een auto die naast een brandende container stond. In verschillende dorpen is er schade aangericht door vandalisme, zo is er onder andere een glasbak en een bushokje beschadigd. Het meest opvallende incident vond plaats in de Maximastraat in Melissant, daar is een woning verwoest door een vuurwerkbom. De politie: "Even voor half vijf kregen de bewoners de schrik van hun leven toen, door wat later bleek een vuurwerk bom, de raam van de woonkamer en de hele gang werd vernield. Door de klap raakte de bovenwoning onbewoonbaar. De voordeur werd er uitgeblazen, ook de betonnen dorpels, de toiletdeur en de woonkamerdeur raakten zwaar beschadigd. De dakplaten kwamen op straat terecht. De bewoners bleven gelukkig ongedeerd, een kat raakte wel gewond door het rondvliegend glas.

Het aantal meldingen binnen de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, waaronder Goeree-Overflakkee valt, was vergelijkbaar met vorig jaar. De meldkamer in Rotterdam is tijdens de jaarwisseling uitgebreid met 'decentrale' meldkamers waar de containerbranden en andere kleine incidenten worden afgehandeld. Op die manier kan de meldkamer alle belangrijke meldingen snel verwerken. Op veel plaatsen op het eiland werden er vreugdevuren aangestoken, in sommige gevallen liep dat uit de hand en moest de brandweer ingrijpen. Dat was onder andere in Nieuwe-Tonge het geval waar er naast het tankstation een vuur werd gestookt. Hoe de jaarwisseling verliep voor de brandweermannen in Nieuwe-Tonge kunt u lezen in de reportage op pagina 3.

Frisse start van 2019

De nieuwjaarsduik op het Ouddorpse strand. Foto: Wilko van Dam

GOEREE-OVERFLAKKEE - Ongeveer 425 mensen doken de Noordzee in op nieuwjaarsdag. Het zeewater was zeven graden tijdens de traditionele nieuwjaarsduik op het Ouddorpse strand. Na een stevige warming-up, klonk het startschot en renden de deelnemers met hun opvallende, gele mutsen de zee in. Na afloop stond er een kop dampende snert klaar om op te warmen. In Middelharnis was er bij het Havenhoofd een nieuwjaarsduik voor Kika. Daaraan namen ruim 120 mensen deel, die samen € 878,- bij elkaar doken voor het goede doel.

2 / 32

Agenda

Zaterdag 5 januari

OUDE-TONGE – Mijlenloop en Wandelmars, georganiseerd door Tennisvereniging Het Westrak. Meer info: 0650201063 of w.broekhuis@upcmail.nl
MIDDELHARNIS – Kaartmiddag O-G-O in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat. Aanvang 13.00 uur.
MIDDELHARNIS – Nieuwjaarspsalmavond in de Hervormde Kerk aan de Ring. M.m.v. het Jong Dameskoor o.l.v. Peter Wildeman. Aanvang 19.30 uur.
SOMMELSDIJK – Bingo O-G-O aanvang 19.30 uur in het wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55. Aanvang 19.00 uur.

Dinsdag 8 januari

DINSDAG – Koffieochtend in 't Reginahof vanaf 10.00 uur. Iedere dinsdagochtend.
SOMMELSDIJK - 'Koffie met een Cop', georganiseerd door wijkagent Erwin van Trigt. Binnenlopen voor een praatje met de politie tussen 16.00 en 17.00 uur. In gebouw Wijkgroep De Zwaluw, Sperwer 55.

Woensdag 9 januari

DIRKSLAND – Wandelclub. Start iedere woensdagochtend vanuit 't Reginahof om 10.00 uur.
OUDDORP – Nieuwjaarsreceptie 55+ club in Dorpstienden. Aanvang 14.00 uur. Aanmelden via 0187-682319.
OUDE-TONGE – Nieuwjaarsreceptie Algemene Senioren Vereniging in de Grutterswei van 14.00 tot 16.00 uur.

Donderdag 10 januari

SOMMELSDIJK – Cursus Geestelijke Vorming in de Rehobôthkerk aan de Olympiaweg. Aanvang 19.45 uur. Spreker jeugdwerkleider Steven Middelkoop, thema: 'De kerk en jongeren, jongeren en de kerk'. Het cursusgeld bedraagt € 15,- voor de gehele cursus, of € 3,50 per avond. Meer info: Nelleke Bakker, 0187-486383.

Vrijdag 11 januari

DIRKSLAND – Kampvuuravond Mannenbeweging Buutengeweun. Vanaf 19.45 uur zijn de mannen welkom. Ruimte voor ontmoeting, hapje drankje en gezelligheid. Adres Philipshoofjesweg 79 (in de polder). www.buutengeweun.nl

Zaterdag 12 januari

OUDE-TONGE – Bingo 55+. 14.00 uur in het Infocentrum aan de Bernhardstraat.
SOMMELSDIJK – RealTime Jongerenavond. Spreker Kees van Vianen over het thema 'Ervaren van God'. Vestiging Edudelta, Langeweg 107. Aanvang 19.45 uur.

Donderdag 17 januari

GOEDEREEDE – Bijeenkomst Chr. Vrouwenbond Goeree in verenigingsgebouw Oostdam. Aanvang 20.00 uur. Lezing/workshop over organiseren in huis, door mevr. C. van Dieren. Meer info: 0187-683223.

Zaterdag 19 januari

MELISSANT – Optreden Way Beyond in Melishof. Kaartverkoop: donderdagavond in Melishof of bij Leo Melissant auto, Watertroen 17. Entree 10,--. Aanvang 20.00 uur.

Brandweer houdt hoofd koel tijdens jaarwisseling

De brand in de container in de ds. Wentinckstraat wordt geblust.

Tekst en foto's: Erwin Guijt

"Je hebt geen geluk, het is behoorlijk rustig overal'', zegt Gert Nelis met een grijns, terwijl hij me begroet met een stevige handdruk. Een voor een druppelen er verschillende leden van de vrijwillige brandweer binnen, die het hele rondje afgaan met handen schudden en wensen uitdelen. Er heerst een gezellige en goedmoedige sfeer onder de mannen, die deze nacht hun nachtrust opofferen. Om iets over enen komt de eerste melding binnen. Snel hijsen de mannen zich in hun beschermende kleding en stappen in de brandweerauto.

Container in vlam

Het brandweerkorps van Nieuwe-Tonge.

Er is brand in een bouwafvalcontainer in de ds. Wentinckstraat. De vlammen slaan vanaf de container richting het woonhuis, waar niemand thuis blijkt te zijn. Een toegestroomde buurtbewoner vraagt zich hardop af of de eigenaar van de met karton gevulde container dit niet van tevoren kon hebben zien aankomen. De brandweer handelt intussen snel. Nelis geeft instructies en iedereen gaat aan de slag. Slangen worden uitgerold en speciale maskers worden opgezet. Omdat er extra water nodig is wordt dat gehaald uit een ondergrondse brandkraan in de buurt. Dan begint het echte bluswerk.

Vreugdevuur bij tankstation

Om de brandende container heeft zich al een groepje mensen verzameld die de verrichtingen van de brandweer met interesse gadeslaan. Verderop in de straat wordt er door iemand de rolluiken omhooggehaald om te kijken waarvoor al die drukte in de straat is. Een oplettende kijker ziet een spoor met karton wat van de container naar de Hertog Jan van Beierenlaan loopt, waar ook het schijnsel van vlammen zichtbaar is. Na een paar minuten geblust te hebben wordt het sein 'brand meester' gegeven. Net op tijd, want er komt een tweede melding binnen. In de buurt van tankstation TOTAL-EXPRESS aan de Molendijk blijkt een groepje mensen een vreugdevuur te hebben gebouwd. "Niet de meteen meest veilige plek om met vuur het nieuwe jaar te vieren'', fronst een brandweerman.

Zwarte rook

De brandweerauto verplaatst zich dan ook in de richting van het vreugdevuur. Eenmaal aangekomen blijkt de brand mee te vallen. Een paar jongeren joelen naar de brandweer en één van hen heft zijn bier in de lucht. Intussen blijkt er in de Hertog Jan van Beierenlaan een ander illegaal vuur te worden gestookt. Daar aangekomen blijkt dat het weliswaar relatief onschuldig met wat brandhout begon, maar dat er inmiddels autobanden opgegooid zijn. Een stinkende zwarte rook verspreidt zich over de wijk. Dat moet gelijk uit, beslist de bevelvoerder.

Gemoedelijke sfeer

In goed overleg met hulpdiensten en gemeente/politie wordt besloten of een vuur gelijk moet worden uitgemaakt of niet. "Met meteen alles platspuiten jaag je mensen al snel tegen je in het harnas. Je hebt er niets aan als je politie of zelfs ME erbij moet halen. In Nieuwe-Tonge gaat het er over het algemeen gemoedelijk aan toe. We worden niet bekogeld met vuurwerk en worden ook niet fysiek of verbaal aangevallen.'' Ook deze keer niet. De stichters van de brandstapel hebben geen moeite met de brandweermannen. "Jullie doen ook maar gewoon jullie werk.'' Aan hen wordt uitgelegd dat zeker branden met autobanden meteen worden gedoofd. Een ander vuurtje verderop in de straat mag nog even blijven branden en zal later in de nacht worden geblust. "Als het kleinschalig is en er enkel hout op ligt kan er in goed overleg tussen gemeente en hulpdiensten in goede harmonie soms worden besloten dat het blussen iets later op de avond gebeurd.''
"Ik zei nog zo, gooi er nou geen banden op'', zegt een buurtbewoonster nadat ze de brandweermannen een goed jaar heeft gewenst. "Maar ja, ze hebben niet geluisterd zo te zien.'' Intussen wordt het vuur geblust. Een paar brandweermannen staan ernaar te kijken. Vinden ze het eigenlijk niet vervelend, om hun nachtrust op te offeren voor illegaal gestookte vuren? "Aan de ene kant misschien wel. Maar aan de andere kant is het ook gewoon wat we doen. We kiezen zelf voor dit werk.''

5.00 uur in bed

Bevelvoerder Nelis heeft vanaf jongs af aan al een fascinatie voor de brandweer. Tot op de dag van vandaag beleeft hij volgens eigen zeggen veel plezier aan het brandweergebeuren. Het team van Nieuwe-Tonge bestaat uit 16 leden, waarvan de meeste op de bijgevoegde foto staan. Dit jaar viel het de bevelvoerder op dat de jaarwisseling bijzonder rustig is verlopen. "Meestal komt de eerste melding om iets over twaalven, nu hebben we het eerste uur helemaal geen melding gehad.'' In de loop van de nacht kwamen er nog wel wat meldingen, wat resulteerde dat Nelis zo rond 5.00 uur gedoucht en wel op bed lag, om te genieten van zijn welverdiende rust.

De Boei: Massage bij kanker

OUDDORP - Op de eerste Boeidag van 2019- dinsdag 8 januari - hebben de coördinatoren van inloophuis de Boei, Yvonne Paridaens van Xtreme, praktijk voor massagemethodiek, uitgenodigd om kennis van massage bij kanker te delen.

Door de diagnose kanker verandert je hele leven. Het heeft grote gevolgen voor je dagelijkse leven, je werk, je relaties. Een reis vol onzekerheden. Een reis met een onbekende bestemming. Je komt in een traject van onderzoeken en behandelingen. Je weet niet wat je te wachten staat. Een onzekere toekomst.
De ziekte kanker en de daarbij behorende behandelingen zijn voor zowel het lichaam als de psyche zwaar. Massage bij kanker is een aanvulling op de behandelingen door een oncologisch fysiotherapeut of een oedeem therapeut.
Bezoek aan het inloophuis is gratis, een verwijsbrief niet nodig en een afspraak maken evenmin. Tenzij er sprake is van een doe-activiteit dan graag wel van te voren melden. In dat geval wordt er soms een kleine vergoeding gevraagd als bijdrage in de kosten. De bijeenkomst begint om 13.00 uur en wordt gehouden bij Inloophuis De Boei, 'De Overkant', Dijkstelweg 33 te Ouddorp. Er kan van de gratis chauffeursdienst worden gebruik gemaakt: 06 22111572 of via de mail: info@deboeigo.nl.

Dankbaar Calando neemt cheque winterfair in ontvangst

DIRKSLAND – Hospice Calando heeft donderdag 27 december een cheque in ontvangst genomen van de winterfair in Ouddorp. "We zijn heel dankbaar".

Door Lars Jacobusse

De winterfair werd in november georganiseerd door ondernemers in Ouddorp. Dit jaar bracht de fair €1597,59 op voor het goede doel. De winterfair-commissie heeft dat in de vorm van een cheque overhandigd aan de vrijwilligers Bastie en Loes van Calando. Zij stonden voor Calando op de fair met een eigen stand. "We zijn heel dankbaar dat er zoveel opgehaald is en dat we er met een kraam mochten staan" geeft Bastie aan. "Donaties voor Calando zijn altijd welkom, uiteraard."

De goede opbrengst is deels te danken aan veranderingen in het concept van de winterfair. Nieuw was dit jaar, dat de vrijdag voorafgaand aan de fair een 'winterproeverij' werd gehouden. De lokale horeca presenteerde zich met stamppot, goulashsoep en speciale drankjes om warm te blijven. De winkels bleven die dag ook langer open. "De toevoeging van de vrijdagavond was een groot succes" vertelt de winterfair-commissie. "Een drankje, een hapje, de sfeer, dat maakt het leuk".

Er zijn plannen om volgend jaar nog groter uit te pakken. "We zijn druk bezig met ideeën". Binnenkort komt er een poll op de Facebook-pagina van Winterfair Ouddorp, met daarin de vraag of de fair en de winterproeverij bij elkaar moeten worden gevoegd. "Misschien willen we de winterproeverij en de fair allebei op vrijdag gaan houden. De fair zou dan bijvoorbeeld tot 21.00 uur kunnen doorlopen." Volgend jaar wordt de fair gehouden op vrijdag 29 november en (afhankelijk van de uitkomst van de peiling) zaterdag 30 november. Iedereen die mee wil doen aan de winterfair kan zich nu alvast opgeven via: winterfairouddorp@gmail.com.

Calando

Hospice Calando bestaat ruim 20 jaar. 24 uur per dag zijn er gespecialiseerde verpleegkundigen actief. Het hospice wil begeleiding bieden bij het op een waardige manier voltooien van het leven. Meer informatie is te vinden op: www.calando.nl.

Verkeer en vervoer van vroeger

GOEREE-OVERFLAKKEE – Nummer 54 van De Ouwe Waerelt, het tijdschrift van historische vereniging De Motte, is geheel gewijd aan het thema verkeer en vervoer. Het blad verschijnt vlak voor de kerstdagen.

De Romeinen legden de eerste verharde wegen in Nederland aan. Daarna hebben we eeuwenlang aangemodderd – letterlijk – op wegen die slechts enkele maanden per jaar begaanbaar waren. Hoe het wegennet zich op Goeree-Overflakkee ontwikkelde, doet De Ouwe Waerelt uit de doeken. Ook is er aandacht voor de aanleg van de trambaan, die op 30 april 1909 – de geboortedag van de latere koningin Juliana – werd geopend en tot eind jaren vijftig dienst deed.
De eerste paardloze voertuigen, auto's dus, komen aan de orde, inclusief een lijst van de eerste kentekenhouders vanaf 1906. De van veel illustraties voorziene Ouwe Waerelt vergeet de fiets en de hondenkar niet en zoomt ook in op de geschiedenis van transportbedrijf Van Poortvliet in Ouddorp en het begin van openbaar vervoer per bus. "Een succesverhaal is het niet geworden."
Over de laatste jaren van de veerverbinding, voor het eiland altijd een essentiële voorziening, is een artikel in het tijdschrift opgenomen onder de titel 'Flakkee is nooit tevreden'. "Hier is sprake van een onhoudbare toestand!"

De Ouwe Waerelt is een uitgave van de Historische Vereniging voor Goeree-Overflakkee De Motte, die in 2019 vijftig jaar bestaat. Leden van De Motte ontvangen De Ouwe Waerelt gratis in de bus. Het blad is ook te koop bij het Streekarchief Goeree-Overflakkee en Boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk. Lid worden van De Motte kan via de secretaris van de vereniging, Jan Both, telefoon: 0187 - 488155, e-mail: j.both@goeree-overflakkee.nl.

Stilte, Meditatie en Gebed

MIDDELHARNIS - In de trits, Stilte, Meditatie, Gebed worden de eerste twee vaak geassocieerd met oosterse religies of yogalessen. Maar de christelijke traditie heeft wat dat betreft ook veel te bieden.

Van begin af aan was geloofsvorming door stilte en meditatie praktijk in de vroege kerk, de kerken van het oosten, in kloosters en onder vertegenwoordigers van de reformatie. Daarom: vier avonden waarop we informatie hierover ontvangen en we deze (verloren) praktijk oefenen aan de hand van Bijbelwoorden. Ook zaken als ademhaling en lichaamshouding komen aan de orde. Geïnteresseerden zijn welkom op maandag 14, 21, 28 januari, en 4 februari 2019 in de Emmaüskerk te Middelharnis van 20.00 uur - 21.15 uur. De leiding is in handen van Ds. Leendert Jan Lingen. Kijk ook op www.emmauskerkmiddelharnis.nl bij vorming en toerusting.

Traktatie in de Hoge Caemer

SOMMELSDIJK - Marten en Jacoline Osseweijer hebben de bewoners van Den Hoogen Caemer getrakteerd op zelfgemaakte cakejes en een kerstgroet. Dit werd heel goed gewaardeerd, want ze kregen leuke reacties.

Wat verwacht 'de Diek' van 2019?

Schoenmaker

Wat verwachten de mensen op D'n Diek in Middelharnis van het jaar 2019? Een rondgang door het winkelhart van Flakkee. "We hopen dat het net zo'n topjaar wordt als vorig jaar".

Door Lars Jacobusse

Mevrouw Bramsen

Oliebollenkraam
Wereldwinkel
Winkelend publiek op D'n Diek. Foto: Archief Eilanden-Nieuws

Mevrouw Bramsen is onderweg naar Melissant, ze wacht op de bus. Zij verwacht vooral iets van de volgende jaarwisseling: "Ik vind dat ze moeten stoppen om vuurwerk naar hulpdiensten te gooien, dat vind ik heel erg. Honden, die kan je helemaal niet uitlaten met oudjaar. Katten en andere dieren hebben er ook last van. Ik vind dat niet kunnen. Let wel, ik ben niet per sé tegen vuurwerk maar wat ze nu allemaal afsteken, dat is te gek. Gelukkig wordt de maatschappij er wel kritischer op. En tenslotte: iedereen gelukkig nieuwjaar!"

Khaled, vrijwilliger in de Wereldwinkel

In de Wereldwinkel is het gezellig druk. Eén van de medewerkers is Khaled, afkomstig uit Syrië. Naast de Wereldwinkel helpt hij mee bij Buurtpreventie in Stad aan 't Haringvliet, de plek waar hij woont. Bij een toneelgroep in Sommelsdijk heeft hij meegewerkt aan een toneelstuk over grenzen. Hij vindt het Nederlands een moeilijke taal, maar ondanks dat hij nog maar een paar jaar hier is gaat het hem goed af. "Ik heb ook in Italië gewerkt, daar kon niemand Engels. Dat was heel lastig. Voor 2019 hoop ik dat er vrede komt in Syrië. De grote staten moeten elkaar beter begrijpen en zich terugtrekken uit Syrië. Het moet een onafhankelijk land zijn. Verder hoop ik dat mijn dochter naar de universiteit gaat. En mijn middelste zoon, hij wil een ICT-opleiding gaan doen." "Kol amm wi antum bi chair" ofwel "gelukkig nieuwjaar", dat wenst hij iedereen toe.

Rob Reimering, schoenmaker

Rob Reimering is eigenaar van de schoenmakerij in Middelharnis. Drie jaar geleden nam hij deze winkel over van de vorige schoenmaker en het gaat goed: "Ik ga hard werken, ik hoop veel mensen te kunnen helpen met hun schoenen, dit jaar." Veel tijd heeft hij niet, hij is druk bezig met de hak van een schoen, die hij tegen een soort slijpmachine houdt. "Zet maar op de foto, dan zie je waar ik mee bezig ben".

Celik, winkelier

"Ik hoop dat we allemaal gelukkig en gezond mogen zijn, schrijf dat maar op" zegt eigenaar Celik van "Protect Mobile", een telefoonwinkel aan de Diek. "Mensen denken vaak dat het een hoesjeswinkel is, maar dat klopt niet. Ik heb een veel breder assortiment en doe ook veel reparatie" zegt hij. "Ik heb geen strakke planning voor dit jaar, we zien wel waar het schip strandt. Misschien zou ik in de toekomst nog wat bij-verkoop kunnen gaan doen. Horloges, parfum of iets heel anders. Een tweede vestiging, daar begin ik denk ik niet aan voorlopig. Ik kan het nu in mijn eentje doen en dan weet ik zeker dat het werk heel goed gebeurd. Ik heb deze zaak nu drie jaar en de mensen blijven komen, dus dat is fijn."

Jolanda en Annemiek, winkelmedewerkers bij Blue Denim

In de winkel Blue Denim zijn Jolanda en Annemiek producten aan het sorteren en ophangen. "Als we maar niet op de foto hoeven, m'n haar zit op zolder. We hopen dat het net zo'n topjaar wordt als het vorige. En vooral een gezellig jaar!"

Christy, verkoopt oliebollen

Achter de toonbank van de oliebollenkraam staat Christy. "Deze kraam is van mijn ouders en ik werk hier veel". Ze verwacht dat ze het erg druk gaan krijgen dit jaar. "En ik hoop dat het een heel leuk jaar wordt, dat gaat ook wel lukken denk ik. Verder denk ik dat veel vrienden van mij samen gaan wonen en baby's krijgen. Maar dat ga ik zelf voorlopig nog niet doen hoor!"

Schrijven met een hooivork
Stagiair Lars Jacobusse over zijn kennismaking met het eiland

Geef het maar toe. De eerste week van januari worden we allemaal moe van het 'handen pompen'. Zijn al die gelukwensen op een gegeven moment nog oprecht? Ik stel me een samenleving voor waarbij we een euro per handdruk gaan heffen. Dan kunnen we met z'n allen laten zien hoeveel het geluk(wensen) van anderen ons waard is. De opbrengst gaat naar Giro 555 in het komende jaar. Zijn we misschien gelijk helemaal van al dat handen schudden af. Heerlijk lijkt me dat.

En als het landelijk niet lukt, dan toch eilandelijk. Dit eiland heeft het in zich, dat durf ik na twintig weken wel te zeggen. Misschien is het u opgevallen, misschien ook niet; de afgelopen tijd heb ik heel wat artikelen geschreven in Eilanden-Nieuws. Twintig weken stagelopen bij de redactie betekent dat je van alles meemaakt: achter zwemmende boswachters aanvaren die het Haringvliet oversteken, de beste stuurlui staan op de boot tenslotte. Gezoend worden door een 100-jarige, dat overkomt me niet iedere dag. Maar ja, in de krant komen, dat overkwam háár dan weer niet iedere dag.

Ik mocht meerijden in een handgemaakte auto en de glijbaan nemen in een glimmend kantoor. Koffiedrinken met mensen die (bijna) niets konden zien, maar me verboden ergens aan te zitten; koffiezetten, dat deden ze zelf. Met zelfgebakken muffins en een apparaatje dat gaat piepen als de mok vol zit. Ik ben in de aller-allerlaatste radio-studio van het land geweest waar nog binnen gerookt wordt en zat in de (nu niet meer anonieme) jury van Pechvogel van de Omloop 2018. Ik heb met een hooivork heel groot 'Eilanden-Nieuws' geschreven op het strand, voor een foto vanuit de lucht; dorpen op de foto gezet waar ik nooit eerder was geweest. Allemaal op Goeree-Overflakkee. Toegegeven, ik ben een overkanter. Wel van de Zeeuwse kant, de 'goeie overkant' zoals mij door een ras-eilander werd toevertrouwd.

Ik heb er erg van genoten, de lezer hopelijk niet minder. Ik kende Goeree-Overflakkee (bijna) niet. Ik heb geleerd het te waarderen en het heeft een klein plekje gekregen in mijn hart. Nogmaals, dit eiland heeft het in zich: het eerste handen-schudvrije eiland van Nederland worden. Moet lukken, net als het eerste energieneutrale eiland. Ik hoop het, als betrokken Zeeuw, in de gaten te blijven houden. Jammer genoeg ben ik er niet langer onderdeel van. Adieu!

Lars Jacobusse

Stadsoverleg nog steeds bezorgd over 'Stadse dijk'

De Oudelandsedijk tussen Middelharnis en Stad aan 't Haringvliet.

STAD AAN 'T HARINGVLIET – Al meerdere keren heeft de dorpsraad van 'Stad' aandacht gevraagd voor de toegangswegen van en naar het dorp. Ze trekken nu opnieuw aan de bel bij het Waterschap Hollandse Delta over de veiligheid op de wegen die in 2016 zijn aangepast.

Het eerste bezwaarpunt is dat er nog steeds geen verlichting is gerealiseerd op de kruisingen, waar sinds de aanpassingen verkeer van rechts voorrang heeft. Het Stadsoverleg schrijft dat het Waterschap in 2017 heeft toegezegd dat er voor de donkere dagen dat jaar verlichting zou zijn. Dat is niet gelukt, begin 2019 staan de lantaarnpalen er wel, maar de verlichting brandt nog niet. Dit leidt volgens het Stadsoverleg tot levensgevaarlijke situaties.

Een ander punt dat de Stadtenaren aankaarten is het slechte wegdek, waardoor er veel water op de weg blijft staan na regenval. Er zitten ook op meerdere plekken scheuren en gaten in de weg. Het Stadsoverleg: "Het slechte wegdek kan leiden tot gevaarlijke situaties en ongelukken. Daarom vinden we het tijd dat het Waterschap nu in actie komt. Vervang de slechte delen door nieuwe wegdekken."

Meer informatie staat op www.stadsoverleg.nl.

Nieuwe Alpha van start in Middelharnis

MIDDELHARNIS - Ontmoeten, vragen en ontdekken – dat doe je op Alpha. Alpha is een introductie in het christelijk geloof die ook in Middelharnis wordt aangeboden. Wereldwijd hebben ruim 25 miljoen mensen in 169 landen een Alpha gevolgd.

In Middelharnis gaat op 4 februari 2019 een Alpha van start. In tien interactieve en gezellige bijeenkomsten ontdekken de deelnemers wat het christelijk geloof inhoudt. Elke avond begint met een lekkere maaltijd. Hét moment om elkaar op een ontspannen manier goed te leren kennen. Na de maaltijd luisteren de Alpha-deelnemers naar een kort, inspirerend verhaal. Elke bijeenkomst staat een ander onderwerp centraal waarover de Alpha-deelnemers doorpraten in kleine gespreksgroepen.
De cursus is gratis en vrijblijvend. In Nederland hebben ruim 300.000 mensen een Alpha gevolgd. Of je jong of oud, gelovig of niet-gelovig bent; je bent van harte welkom!
Alpha geeft je de kans om de zin van het leven te onderzoeken in een laagdrempelige, leerzame en leuke setting. Er is ruimte voor al je vragen. Kijk voor meer informatie en verhalen van Alpha-deelnemers op alphacursus.nl of neem contact op via alphacursus.go@gmail.com.

Blad 'Vrienden van de Rijks-HBS/RGO'

MIDDELHARNIS - Het bestuur van de 'Vrienden van de Rijks-HBS/RGO' brengt voor de 25e keer voor haar leden een prachtig in kleur uitgevoerd blad uit.

De vereniging werd opgericht in 1993, naar aanleiding van het 75-jarig jubileum van de school in 1992. Doel van de vrienden is om oud-leerlingen een band te laten houden met hun school. Dit realiseert het bestuur door het jaarlijks uitbrengen van een blad voor de aangesloten oud-leerlingen en (oud-)docenten.
Dit jaar is het thema van het blad 'Kunst' met bijdragen van oud-docenten en oud-leerlingen. Oud-leerlingen kunnen het blad in hun bezit krijgen door lid te worden van de 'Vrienden'. Aanmelden als lid kan op het e-mailadres: vriendenvanderijks@gmail.com. Het lidmaatschap bedraagt € 12,50 per jaar.

Kleurrijke expositie in de Remonstrantse kerk

SOMMELSDIJK - Een kleurrijke expositie van Annette van Riel in de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat 35 te Sommelsdijk van 6 januari t/m 27 februari 2019.

"Werken met universele energie" luidt de titel van deze expositie van Annette van Riel en betreft het ervaren van energie tijdens het kijken en kleuren van mandala's en chakra's. Het leren ontspannen door te tekenen, kleuren en schilderen zit al vanaf kind zijn in de mens. Het is een effectieve manier om te ontsnappen aan de dagelijkse druk van ons hectisch bestaan. Bij deze vorm van creativiteit geef je jezelf de juiste energie door intuïtief de kleur te kiezen.


In Breda geboren vertrok Annette al jong naar Delft alwaar zij meer dan 25 jaar in het onderwijs werkte. Vervolgens studeerde zij psychosociale therapieën. Geïnspireerd door haar lerares ging zij chakra's tekenen en mandala's inkleuren.
U bent van harte welkom bij deze expositie na de kerkdienst op zondag (vanaf 11.00 uur tot ongeveer 12.00 uur), op verzoek (even aanbellen bij de fam. Schrier die boven de kerk woont) en elke woensdagochtend van 10.00 - 12.00 uur.

Tweede Kamerlid spreekt voor jongeren

OUDE-TONGE - Donderdagavond 10 januari is er een avond van de Rooms-Katholieke jongerengroep DKDD met als thema "De betekenis van het geloof in de politiek en welke invloed het geloof heeft op jouw inzet voor de samenleving (roeping?)".
Om dit thema toe te lichten is Tweede Kamerlid Martijn van Helvert uitgenodigd. De avond is in de pastorie van Oude-Tonge en begint om 18:00 met een gezamenlijke maaltijd. "Katholiek of niet, je bent van harte welkom", aldus de organisatie. Voor meer informatie of opgeven: 06-20575826.

175 Buddy-knuffels voor kinderafdeling

REGIO - De Vrienden van Carmen hebben voor het vierde jaar op rij knuffels overhandigd voor kinderen in het ziekenhuis. De knuffels zijn overhandigd door de moeder en oom van Carmen, Marianne Kievit en André van Es. Twee kindjes in het Dirkslandse Ziekenhuis namen de zachte pinguïnknuffel dankbaar in ontvangst. 173 kindjes hebben de knuffel nog tegoed, ook op de SEH van Spijkenisse Medisch Centrum. Elk jaar maken nóg meer mensen het mogelijk dat de Vrienden van Carmen buddy-knuffels kunnen schenken. Eerst waren het er 24, daarna 40, vorig jaar 100 en nu zelfs 173! Daarnaast gaan er 73 knuffels naar het Brandwondencentrum en de kinderafdeling van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en 30 knuffels naar wat oudere kinderen in het Amsterdam UMC, locatie AMC. Medewerkers, patiëntjes en hun ouders van Dirkslands ziekenhuis zijn Vrienden van Carmen erg dankbaar voor deze waardevolle gift. De buddy-knuffel is een lief maatje voor kinderen die in het ziekenhuis moeten liggen.

Vrienden van Carmen

Carmen kreeg op 20-jarige leeftijd een hersentumor waaraan zij op 25-jarige leeftijd overleed. Carmen had de wens om bij zieke kinderen een lach op hun gezicht te krijgen. Haar ouders hebben aan deze wens gehoor gegeven door de Stichting Vrienden van Carmen op te richten die buddy-knuffels schenkt aan zieke kinderen.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Wandelclub

Ook in 2019 vertrekt er iedere woensdagochtend vanuit 't Reginahof een enthousiaste wandelgroep. Om 10.00 uur staat de koffie klaar. Daarna wordt er een afstand van rond de 5 km. gelopen. Een ieder is welkom om aan te sluiten bij deze groep. "Ervaar de prachtige natuur en de energie die u krijgt van het in beweging zijn. En natuurlijk de gezelligheid om elkaar te ontmoeten", aldus de organisatie. Het adres is Reginahof 1 te Dirksland.

Koffieochtend

Zit u vaak alleen aan de koffie, of zou u graag andere mensen ontmoeten. Kom dan eens naar de koffieochtend bij 't Reginahof. Deze ochtend is iedere dinsdag vanaf 10.00 uur tot 12.00 uur. Het adres is Reginahof 1.

MIDDELHARNIS

Goederen voor Roemenië

Evenals voorgaande jaren hoopt men ook dit jaar weer verschillende transporten met hulpgoederen te zenden naar Roemenië ten behoeve van de armste bewoners daar. U kunt als vanouds weer spullen aanleveren, zoals: (warme en hele) kleding, huishoudelijke artikelen, keukenartikelen, speelgoed en incontinentie materiaal. Er is wel een aantal goederen dat niet meer kan worden ingenomen: medicijnen, brillen, kinderledikantjes, boxen, kinderstoelen, kinderbadjes, salontafels, tweepersoons bedden of matrassen, losse lattenbodems, oude kinderwagens/wandelwagens, grote meubelstukken, versleten kleding/schoeisel. Dit jaar gaan er weer verschillende transporten met hulpgoederen naar Roemenië, ten behoeve van de armste bewoners daar. Elke eerste zaterdag van de maand, van 9.30 tot 11.30 kunnen goederen worden aangeleverd. Adres: Industrieweg 17, Middelharnis.

Nieuwjaarspsalmzangavond

Op 5 januari is er in de Grote kerk van Middelharnis een psalmzangvond. Organist Peter Wildeman zal het 3-klaviers Leeflang-orgel bespelen. Tijdens deze psalmzangavond wordt er ook bovenstem gezongen. Liefhebbers van samenzang kunnen hun hart ophalen. Tijdens deze psalmzangavond zingt het Jong Dameskoor ook een 6-tal psalmen o.l.v. Peter Wildeman. De psalmzangavond is ten bate van de vervolgde christenen (stichting HVC). Tijdens deze avond worden er onder ander nieuwjaars-psalmen gezongen. Tevens is er de gelegenheid om bovenstem met de psalmen te mogen meezingen. Er zitten veel bekende psalmen bij, waardoor het bovenstem zingen makkelijk moet gaan. Jong en oud zijn hartelijk welkom! De entree is gratis, wel kunt u een plaats reserveren via www.peterwildeman.nl, dan krijgt u de beste plek. De avond begint om 19.30 uur, en de entree is vrij.

OUDDORP

Kleedjesmarkt Koningsdag

Koningsdag 2019 organiseert Oranjevereniging Ouddorp zijn traditionele Kleedjesmarkt in de ring van Ouddorp. Deze markt wordt georganiseerd voor jong en oud, een ieder die oude of nieuwe spullen wil verkopen is van harte welkom. Als je zeker wilt zijn van een plaatsje is het wel handig als je je opgeeft bij het de organisatie. Doe dit via onze website www.oranjeouddorp.nl Ook voor info kunt u mailen naar dit adres. Als je op die dag een muziekinstrument wilt bespelen mag dat natuurlijk ook. Natuurlijk wordt er deze dag nog meer georganiseerd, maar dat houdt men nog even geheim. Wel zullen er tussen de kleedjes diverse kinderactiviteiten staan.

Kraam huren voor het goede doel?

Wie een kraam wil huren voor het goede doel kan dit voor 6 juli bij voetbalvereniging WFB doen. Dan is er een grote markt en tevens wordt er 24 uur achter elkaar gevoetbald voor de kinderafdeling van 'Het Van Weel Bethesda Ziekenhuis'. De markt begint op zaterdag 6 juli om 08.30 en duurt tot 16.00 uur, uiteraard is er ruimschoots de tijd om op te bouwen en af te breken. Voor € 20,00 kunt u een kraam huren, dit is nodig om uit de kosten te komen. Daarnaast vraagt men na afloop om een vrijwillige bijdrage voor het goede doel, iedereen is daar natuurlijk vrij in. De inhoud van de kraam mag volledig zelf worden bepaald. Daarnaast zijn vrijwel alle vormen van reclame maken toegestaan. WFB draagt zorg voor de op- en afbouw van de kramen. De voetbalwedstrijden starten op vrijdag om 18:30 uur en stoppen op zaterdag om 18:30 uur. Naast de markt en het voetbaltoernooi zijn er diverse activiteiten zoals: open podium, voetbalfanshop, diverse eetgelegenheden, gezellig terras, pannaveld, etc. Voor inschrijven of informatie kunt u mailen naar: 24uurs@vvWFB.nl.

Kleedjesmarkt Koningsdag

Koningsdag 2019 organiseert Oranjevereniging Ouddorp zijn traditionele Kleedjesmarkt in de ring van Ouddorp. Deze markt wordt georganiseerd voor jong en oud, een ieder die oude of nieuwe spullen wil verkopen is van harte welkom. Als je zeker wilt zijn van een plaatsje is het wel handig als je je opgeeft bij het de organisatie. Doe dit via onze website www.oranjeouddorp.nl Ook voor info kunt u mailen naar dit adres. Als je op die dag een muziekinstrument wilt bespelen mag dat natuurlijk ook. Natuurlijk wordt er deze dag nog meer georganiseerd, maar dat houdt men nog even geheim. Wel zullen er tussen de kleedjes diverse kinderactiviteiten staan.

OUDE-TONGE

Bingo 55+

De Plaatselijke Commissie van de Stichting ZIJN organiseert voor alle 55-plussers van het dorp op woensdag 16 januari een gezellige bingomiddag met leuke prijzen. De middag begint om 14.00 uur. De kosten zijn € 3,50 per persoon. De middag wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27.

De kanshebbers voor de Meer dan handen vrijwilligersprijzen zijn bekend

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeente Goeree-Overflakkee waardeert de inzet van alle vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties die het eiland rijk is. Begin 2019 worden de Meer dan handen vrijwilligersprijzen - een initiatief van het ministerie van VWS - uitgereikt. Per gemeente mogen hiervoor drie vrijwilligersorganisaties en één vrijwilliger worden voorgedragen.

De vrijwilliger met de meeste inwonersstemmen (319 van de 874 stemmen) is Krijnie Tanis van Jasmijn in Actie. Zij is als kanshebber voorgedragen voor de VriendenLoterij Passieprijs. Daarnaast maakt zij kans op een reischeque ter waarde van € 1.000,- (juryprijs) of € 500,- (publieksprijs). Mevrouw Tanis zet zich al acht jaar met hart en ziel in om de spierziekte van haar dochter Jasmijn 'de wereld uit' te krijgen. Samen met familie en vrienden zet zij allerlei acties op touw om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar de spierziekte SMA (spinale musculaire atrofie). Ondanks dat er al een medicijn is, waar Jasmijn helaas twee maanden te oud voor is, is er nog steeds heel veel geld nodig voor onderzoek naar medicijnen voor alle kinderen en volwassenen met SMA. Dus blijven Krijnie en haar familie en vrienden geld inzamelen.

De drie vrijwilligersorganisaties met de meeste inwonersstemmen maken kans op € 5.000,- (juryprijs) of € 2.000,- (publieksprijs) én een training vrijwilligersmanagement. De inwoners van de gemeente Goeree-Overflakkee hebben gekozen voor KNRM Ouddorp, Stichting Steunpunt Voedselbank Goeree-Overflakkee en Wielerronde Menheerse.

Waardering en erkenning

Voor vrijwilligers is het belangrijk dat hun werk en inzet wordt gezien en gewaardeerd. Door mee te doen aan de Meer dan handen vrijwilligersprijzen zet de gemeente Goeree-Overflakkee vrijwilligersorganisaties en vrijwilligers in de spotlight en biedt ze de kans op landelijke aandacht, een geldprijs en inhoudelijke ondersteuning. Wethouder Berend Jan Bruggeman: "We zouden als gemeente iedereen wel willen voordragen, want alle vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties doen goed en belangrijk werk. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Daarom hebben we ook andere initiatieven om onze blijk van waardering te tonen, zoals bijvoorbeeld met het aanbieden van een jaarlijks Vrijwilligersevenement."

Uitreiking prijzen

Tot en met 11 februari 2019 kan gestemd worden op alle aangemelde projecten en vrijwilligers, via de landelijke website www.vrijwilligersprijzen.nl. Op vrijdag 15 februari 2019 worden de juryprijzen uitgereikt door minister Hugo de Jonge van VWS tijdens een landelijke manifestatie.

Vrijwilligersprijzen 2018

Vorig jaar heeft de gemeente Goeree-Overflakkee ook drie organisaties en een vrijwilliger aangemeld voor de Meer dan handen vrijwilligersprijzen in de categorie lokale projecten/organisaties. De publieksprijs ging toen naar Ammy van der Weide-van Wezel, die zich al meer dan 35 jaar inzet voor de dieren en bewoners van Nieuw Rijsenburgh en voor Goed voor Goed. De voorgedragen vrijwilligersorganisaties waren Hospice Calando, Poppodium Jailhouse en Goed voor Goed. Zij vielen niet in de prijzen.

Trendy sjaal en muts te koop in de webshop van 'Goeree-Overflakkee, mijn eiland!'

GOEREE-OVERFLAKKEE - De webshop met producten van Goeree-Overflakkee, mijn eiland is uitgebreid. Waar al eerder de hamamdoek, de teenslippers en de vlag werden toegevoegd zijn er nu winterse producten bijgekomen, namelijk een sjaal en muts.

In de webshop zijn allerlei leuke cadeaus en herinneringen te vinden met daarop het logo van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!'. Er zijn verschillende artikelen te vinden in de webshop, bijvoorbeeld het keukenschort, het slabbetje en het rompertje. De webshop telt op dit moment achttien artikelen. Ook voor ondernemers is het mogelijk artikelen te bestellen met het logo van 'Goeree-Overflakkee, mijn eiland!'. Deze zijn te vinden op de aparte ondernemerspagina van de webshop.

De Goeree-Overflakkee mijn eiland-artikelen zijn te koop bij meerdere fysieke verkooppunten op het eiland. Zo zijn de producten te koop bij de VVV in het Blauwe Huus in Ouddorp, maar ook bij Jouw Marktkraam in Middelharnis en Ouddorp, bij Landwinkel De Keizer in Stellendam, bij Landwinkel 't Zand in Den Bommel en bij de Mèkkerstee in Ouddorp.

Nieuwe artikelen

Met het toevoegen van de sjaal en muts is het nu mogelijk om een casual product te kopen in de webshop, ideaal voor de koudere dagen. Door de gebruikte stof zijn de sjaal en muts zowel warm als comfortabel. Op de sjaal en muts is klein het logo van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' te vinden.

Wil jij de sjaal en de muts ook bestellen? Of een ander artikel? Ga dan snel naar www.goeree-overflakkee.shop.

Goede MS-zorg dichtbij huis, in alle fases van de ziekte

REGIO - Sinds oktober 2017 bestaat in de regio (Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten) een regioteam MS-zorg. In dit team werken specialisten op het gebied van MS nauw samen.

Doordat ze aangesloten zijn op het landelijke netwerk van MS Zorg Nederland, werken ze zelfs landelijk samen. Het regioteam MS-zorg bestaat uit een MS-verpleegkundige, een neuroloog, een revalidatiearts, een fysiotherapeut, een ergotherapeut, een logopedist, een oefentherapeut en een diëtiste. Het regioteam zoekt nog een psycholoog. Janneke Roos, MS-verpleegkundige in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis is blij met het regioteam.
"We kunnen de MS-patiënten in de regio de juiste hulp en ondersteuning bieden, in elke fase van de ziekte én dichtbij huis." Wat maakt het werk van een specialist of behandelaar in het regioteam zo uniek? "Alle deelnemende specialisten of behandelaars zijn geschoold in behandeling en begeleiding van mensen met MS. De korte lijnen in doorverwijzen naar disciplines met kennis en directe terugkoppeling is de kracht van het regioteam." Specialisten kunnen altijd voor advies voor hun cliënt/patiënt terecht bij de specialisten van het regioteam. Het voordeel is dat een patiënt bijvoorbeeld bij zijn eigen vertrouwde neuroloog in behandeling kan blijven. Alle zorgverleners die zijn aangesloten zijn te vinden met de zorgzoeker op www.mszorgnederland.nl.

DBGC JO11-1 wint najaarscompetitie op stormachtige dag

OUDE-TONGE - Afgelopen 8 december hebben de jongens van JO11-1 van voetbalclub D.B.G.C. uit Oude Tonge de najaarscompetitie met volle overtuiging gewonnen. De formatie van de trainers Arnoud Dullemond en Remco Winkels versloeg thuis de club uit Herkingen/Nieuwe Tonge met 12-0 en won hiermee de najaarscompetitie. Remco Winkels: "Het was een stormachtige dag maar dat had zeker geen invloed op het voetballen van onze jongens". Onder leiding van scheidsrechter Teun van Noord speelden de jongens een ijzersterke eerste en ook tweede helft. Binnen enkele minuten scoorden ze al een doelpunt en kwam de stand in de eerste helft op 4-0. De club uit Herkingen kreeg ook in de tweede helft weinig kansen en verloor de wedstrijd zonder een doelpunt te maken. "Een mooie overwinning voor onze jongens en na de winst was het dan ook tijd voor een leuk feestje", aldus Winkels.

Het Hollands Jongerenkoor: het grootste landelijk jongerenkoor!

REGIO - Het Hollands Jongerenkoor met 400 leden is het grootste christelijke jongerenkoor van Nederland.

Het koor studeert in de volgende plaatsen: Terneuzen, Goes, Middelharnis, Alblasserdam, Gorinchem, Capelle a/d IJssel, Kesteren, Barneveld, Nunspeet en Genemuiden en Doetinchem. Het koor staat o.l.v. Peter Wildeman, Mark Brandwijk: piano, Joost van Belzen: orgel, het orkest o.l.v. Wilhelm Groenendijk. Het koor zingt een combinatie van psalmen, geestelijke liederen en klassieke koorwerken. Het geeft acht concerten in het land. Van Goes tot Hasselt. Grote kerken waar het koor zingt zijn verder: Dordrecht, Zaltbommel, Tholen, Kampen, Amersfoort, etc. Hoogtepunt is het eindejaarsconcert in de Doelen van Rotterdam, waar zo'n 2350 luisteraars aanwezig zijn. Het koor heeft een eigen orkest: Het Hollands Jongerenorkest. Het koor zal verder een koorreis maken naar de Lichtstad Parijs. Het is een jubileumreis omdat het koor 10 jaar bestaat. Nieuw is het oud-ledenkoor! Kortom, het is een uniek en massaal jongerenkoor. De leeftijd is vanaf 15 jaar tot maximaal 45 jaar. Bijzondere elementen voor HJK10 zijn te vinden op de website www.hollandsjongerenkoor.nl. Hier kun je je ook opgeven voor dit koor. In januari starten de repetities.

Avond van de wiskunde over modellen

MIDDELHARNIS - De avond van de wiskunde heeft dit jaar het modeleren als onderwerp.

Files, snelste routes, de baan van een garagedeur zijn zo voorbeelden uit ons dagelijks leven waarbij de wiskunde een belangrijke rol speelt om beter te begrijpen wat het probleem precies is. Op deze avond van de wiskunde zal het ook gaan over chaotisch gedrag van een prooi-roofdier model. Wat betekent dat eigenlijk: chaos? En is dat eigenlijk wel het meest interessante dat aan zo'n model te ontdekken is? Wat onderzoek je precies bij wiskundig onderzoek dat tot een promotie leidt?
De avond van de wiskunde is op 11 januari in het gebouw van de RGO aan de Julianaweg in Middelharnis. De aanvang is om 20.00 uur. Er is koffie met cake. Aanmelden is niet nodig maar wel praktisch via gars@RGOMiddelharnis.nl.

Open repetitie Zeeuws Projectkoor

REGIO - Op dinsdagavond 8 januari is er een open repetitie van het inmiddels bekende Zeeuws Projectkoor. Dit koor heeft een unieke formule: repeteren en uitvoeren rondom een bepaald thema. Komend seizoen staat het oratorium 'Nieuw Jeruzalem' van Johan Bredewout op het programma. Dit koorwerk voor gemengd koor, fluit, trompet, piano en orgel gaat over de einde van de tijden en het nieuw Jeruzalem. De dirigent is Marien Stouten. De uitvoering is op zaterdag 23 maart in de Nieuwe Kerk in Zierikzee. Het Zeeuws Projectkoor is een gemengd koor waarbij de leeftijdsgrens maximaal 60 jaar is. De huidige leden komen van Schouwen-Duiveland, maar ook van Walcheren, de Bevelanden en Goeree-Overflakkee. Er zijn veel jonge mensen lid van het koor, vanaf 14 jaar ben je welkom! Kom vrijblijvend de sfeer proeven tijdens de open repetitie. De repetities zijn één keer in de twee weken op donderdagavond (een enkele uitzondering op dinsdagavond) in de Bethlehemkerk in Scharendijke vanaf 19.45 uur. Meer informatie staat op www.zeeuwsprojectkoor.nl

Tanis & Akershoek Makelaardij nu NVM-makelaar
Advertorial

Het team van Tanis & Akershoek Makelaardij: v.l.n.r. Diane Slui, Jeanette van Doorn, Jeanet Tanis en Martijn Akershoek.

GOEDEREEDE - "Het was wel even een momentje toen het bericht binnenkwam," vertelt makelaar Jeanet Tanis van Tanis & Akershoek Makelaardij uit Goedereede. "Je krijgt niet zomaar het keurmerk van de NVM, daar moet je echt wel wat voor kunnen en doen. En als je dan hoort dat je 'NVM' op je gevel mag zetten, dan is dat wel mooi nieuws!" Makelaar Martijn Akershoek valt bij: "Erkenning is natuurlijk heel fijn, maar als NVM-makelaar kunnen we bovendien nog meer service bieden, dus ook onze klanten hebben hier iets aan."

Tekst: Pauline Hof /Foto: My Objective

De NVM is de grootste Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen. Het NVM-keurmerk mag je als makelaarskantoor alleen voeren als je aan strenge opleidings- en kwaliteitseisen voldoet. Martijn legt uit: "Sinds 2011 is makelaar een vrij beroep. Iedereen mag zich dus makelaar noemen. Dus als jij morgen als makelaar aan de slag wilt mag dat. Maar ja, de verkoop en aankoop van je huis laat je toch liever aan een professional over. Van een NVM-makelaar staat dus vast dat hij goed is opgeleid en kennis van zaken heeft. Daar heeft de klant wat aan!"

Eerlijk

Martijn Akershoek treedt ook op als businessmakelaar. Ook voor dit segment betekent het NVM-lidmaatschap veel voor de klanten. "Het is fijn als er een grote organisatie achter je staat, die bij ingewikkelde materie je altijd van dienst kan zijn. Dat geldt natuurlijk ook voor de woningmarkt. Zeker in de overspannen huizenmarkt is het inschakelen van een makelaar geen overbodige luxe. Jeanet en ik zijn allebei beëdigd taxateur. Wij kennen de waarde van het onroerend goed en berekenen de prijs. De marktwerking bepaalt uiteindelijk wat het wordt. Wij beloven geen gouden bergen, die we niet waar kunnen maken. Bij ons krijg je een eerlijk advies. Maar ja, dat blijkt ook wel uit onze resultaten: in een korte doorlooptijd wisselt maar liefst 85% van onze panden van eigenaar voor rond de vraagprijs."

Ranking

Jeanet gaat verder: "Iedereen die iets wil aankopen of verkopen bekijkt de website Funda. Het is de grootste presentatiesite voor woningen op het internet. Nu is de NVM mede-eigenaar van Funda. NVM-makelaars hebben op de site dus een streepje voor. Hun aanbod wordt als één van de eerste getoond en heeft daarmee een groter bereik en trekt meer publiek, wat de prijs weer positief beïnvloedt. De NVM heeft bovendien een grote database, waar wij nu gebruik van mogen maken. Wij kunnen nu bijvoorbeeld de volledige aan-en verkoop historie van een huis inzien, compleet met teksten en foto's, maar ook dat van de buren. Daar kunnen onze klanten echt hun voordeel mee doen. Weet je, je hebt maar één kans voor een eerste indruk. Een goede presentatie van een pand op Funda is dus zo belangrijk. Wij bieden een fotoreportage, met 360° foto's, een video, plattegronden en een hoge ranking. Het is zo zonde om die mogelijkheden op Funda te laten liggen, met een onvolledige presentatie. Bij ons krijgt het aanbod gewoon de beste kansen."
Om te vieren dat Tanis & Akershoek Makelaardij nu NVM-makelaar is geworden biedt het kantoor t/m 31 maart 2019 klanten, die hun woning nieuw in de verkoop geven, gratis een complete Funda-plaatsing aan.

Jouw Marktkraam Ouddorp draagt bij aan verenigingsproject

OUDDORP - Op donderdag 27 december waren diverse jongeren van verenigingen actief voor het project van de Commissie Verenigingswerk van de Hersteld Hervormde Kerk in Ouddorp.

Traditioneel halen zij na de kerstdagen lege flessen op en dragen daarmee bij aan het jaarlijkse doel. Dit jaar is dat voor het werk van Stichting Friedenstimme.
Jouw Marktkraam Ouddorp was het verwerkingspunt van alle lege flessen om ze uiteindelijk bij de Albert Heijn-vestiging in Ouddorp in te leveren. Jouw Marktkraam ondersteunde het werk door een gift vanuit de goede doelenkraam. In totaal werd er deze morgen ruim 1300 euro opgehaald voor het verenigingsproject.

Stichting Onderlinge Zorg Oekraïne blikt terug op 2018

REGIO - De hulp van de vele Nederlandse donateurs gaf Stichting OZO ook in het jaar 2018 de mogelijkheid tot het verlenen van humanitaire hulp aan de allerarmsten in West-Oekraïne. Het bestuur van de Stichting wil de donateurs, andere gevers en de lezers van deze krant meenemen in een korte terugblik op 2018:

"Ook 2018 was een roerig jaar voor Oekraïne. Waar het oostelijk deel van dit immense land en het bekende Krim gebied veelvoudig in het nieuws zijn wat betreft de spanningen tussen Rusland en Oekraïne, horen we in de media slechts weinig over West-Oekraïne. Hoewel dit gebied niet te maken heeft met directe oorlogsdreiging, zijn juist daar velen die het erg moeilijk en zwaar hebben. In dit gedeelte van Oekraïne helpt Stichting OZO waar mogelijk om de zieken, kinderen, allerarmsten en de 'vergeten' ouderen een menswaardig bestaan te bieden.

Werkbezoeken

In 2018 werden er drie werkbezoeken gebracht door een aantal Hollandse OZO-medewerkers. Ook dit jaar kon er dankbaar gebruik gemaakt worden van een gesponsorde transportbus en de eigen OZO aanhanger, waardoor er vele geschonken materialen meegenomen konden worden naar het verzorgingshuis "Rehoboth" in Nagydobrony, Oekraïne. Telkens weer schept het verwondering op welke wijze Nederlandse sponsors hulp bieden op het gebied van materialen of financiële steun. Betreft het de ene keer een lege flessen actie van een supermarkt keten, op een ander moment zetten kinderen van een zondagsschool zich in om geld in te zamelen voor hun Oekraïense leeftijdgenootjes. Op weer een ander moment besluit een kerkelijke instantie een diaconale gift over te maken. De transportbus werd inclusief de benodigde brandstof beschikbaar gesteld. Vele instanties, maar ook vele particulieren hielpen Stichting OZO op diverse wijzen. Eén ding hebben deze sponsors gemeen: het helpen van hen die het moeilijk hebben in Oekraïne!

Geldontwaarding

Helaas was er ook in het afgelopen jaar geen sprake van een economische omslag in Oekraïne. Nog steeds neemt bijvoorbeeld de geldontwaarding verder toe, waardoor er steeds meer mensen zijn die niet langer zelf in hun dagelijkse behoeften kunnen voorzien. De vaak tijdelijke migratie van arbeidskrachten vanuit Oekraïne naar onder andere Hongarije, maar ook Duitsland en andere Europese landen, veroorzaakt een nog steeds verdere leegloop. Dit betekent dat er nog maar weinig arbeidskracht overblijven in de regio waar Stichting OZO werkzaam is. Dit resulteert in een verdere verpaupering van de dorpen maar ook akkers die niet beplant worden. De achterblijvers krijgen het daardoor nog moeilijker om het hoofd boven water te houden.

Ook Stichting OZO ervaart deze moeilijkheden in het houden en krijgen van personeel. Tot op heden is het gelukt om voldoende bekwaam personeel in dienst te houden voor het verzorgingshuis "Rehoboth", zodat de bewoners nog steeds verzorgd en verpleegd konden worden. Het dagelijks werk op de akkers kon wel uitgevoerd worden, maar helaas is het afbouwen van de opslagschuur op de "Rehoboth-boerderij" wel ernstig vertraagd door gebrek aan bouwvakkers. Naast de vele taken die zij al hebben, is de bouw toch voortgezet door de eigen hardwerkende Oekraïense OZO-medewerkers. De afronding van dit geheel zal pas in 2019 verwezenlijkt zijn.

Desondanks zijn wij als stichting erg dankbaar voor de mogelijkheden die er in het afgelopen jaar geweest zijn. De diverse projecten konden hun voortgang vinden. Denk hierbij aan de voedselpakketten die het gehele jaar door uitgedeeld worden onder de allerarmsten in de diverse dorpen. Contact met verschillende diaconieën en dominees in de omringende dorpen werd uitgebreid, zodat ook op deze wijze voorzien kon worden in kleding, voedselpakketten en de verspreiding van Bijbels en andere geestelijke lectuur. Slechtzienden werden geholpen met een bril uit Nederland. Wollen gebreide kleding werd gemaakt in Nederland én uitgedeeld in Oekraïne. Gebruikt Nederlands brandweer materiaal werd dankbaar in ontvangst en na de benodigde trainingen in gebruik genomen door de verschillende brandweer korpsen. Basisschoolkinderen werden voorzien van een warme maaltijd. In verzorgingshuis "Rehoboth", het grootste OZO project, woonden ook dit jaar 30 ouderen die op deze manier een onbezorgde oude dag geboden werd. Afgelopen jaar overleed een tweetal bewoners na lang in het verzorgingshuis gewoond te hebben (acht en twaalf jaar) en werden begraven in hun vroegere woonplaats. In de leeggekomen kamers vonden nieuwe bewoners hun thuis, blij met een plaats in het verzorgingshuis. Een deel van de bewoners is intussen financieel geadopteerd door Nederlandse sponsors, waardoor een stuk zekerheid en continuïteit gegarandeerd wordt.

Dankbaar

Het voorgaande geeft alle reden om dankbaar terug te zien op het jaar 2018 en wij willen onze dank opzenden tot God, Die alle dingen bestuurde en Zijn zegen gaf op het werk dat gedaan mocht worden. Daarnaast danken wij alle donateurs voor het vertrouwen in Stichting OZO en voor alle hulp die u ons gegeven hebt. Uw hulp, op welke wijze dan ook, heeft het mede mogelijk gemaakt dat wij als stichting konden klaarstaan voor mensen in noodsituaties en voorzien in eerste levensbehoeften. Wanneer wij vragen naar de vroegere leefomstandigheden van de mensen die door Stichting OZO geholpen worden, vertellen zij vaak geëmotioneerd hun levensverhaal waarin de kernwoorden armoede, honger, ziekte en eenzaamheid altijd weer naar voren komen. Met uw hulp hebben wij de mogelijkheid gehad om hen hulp te bieden en dus verandering te brengen in de soms getraumatiseerde levens. Mét hen zeggen wij dan ook hartgrondig: Dank u wel!

Graag roepen wij u op om ook in het jaar wat voor ons ligt Stichting OZO te (blijven) helpen met het vele werk. Uw steun is en blijft hard nodig! Op onze website www.stichting-ozo.nl vindt u gedetailleerde informatie over alle projecten van Stichting OZO, actuele nieuwsberichten en hoe u ons kunt helpen.

Namens alle Oekraïense en Hollandse medewerkers wensen wij u een gezegend en voorspoedig 2019".

Column

Goede voornemens

Het is twee dagen voor oud en nieuw en ik vraag onze kleuter of ze nog goede voornemens heeft. Verbaasd kijkt ze me aan: "Wat zijn goede voornemens?". "Straks begint er een nieuw jaar en sommige mensen maken daar alvast plannetjes voor. Plannetjes die goed zijn voor die mensen zelf of voor mensen om hen heen," leg ik uit. "En dat zijn goede voornemens." Onze oudste begint druk te knikken. "Ik heb wel een goed voornemen," roept ze enthousiast. "Ik ga meer knutselen." Voorzichtig vertel ik dat dat niet echt een goed voornemen is, aangezien ze nu al bijna fulltime knutselen. Onze dochter knikt begripvol. "Ik heb nog een ander goed voornemen," zegt ze. "Vaker een frisse neus halen."

Ik kan een kreet van verbazing maar net onderdrukken. Onze oudste komt namelijk helemaal niet graag buiten. Zelfs bij tropische temperaturen nestelt ze zich het liefst op de bank onder een dekentje, met als gevolg dat ze het jaarrond bijzonder pips ziet. "Dat is een heel goed voornemen!" prijs ik haar. Ze glimlacht. "Maar weet je wat het is met goede voornemens?" ga ik verder. "Het is best lastig om het ook echt te doen." Onze oudste laat zich echter niet uit het veld slaan. "Ik ga het gewoon proberen!" stelt ze enthousiast.

Het is één dag voor oud en nieuw en mijn man maakt aanstalten om een lange wandeling te maken. "Ga je mee?" vraag ik de oudste. Ze schudt wild haar hoofd. "Maar dat is toch je goede voornemen: vaker naar buiten?" vraag ik verwonderd. Ze haalt achteloos haar schouders op. "Dat doe ik niet meer." Op mijn vraag waarom ze haar goede voornemens nog voor de start van het nieuwe jaar vaarwel zegt, legt ze feilloos de kern van de hele problematiek omtrent goede voornemens bloot. "Ik vind het eigenlijk gewoon niet leuk om te doen."

Raad en Daad

Leidingen ontdooien

Weet u waar je het apparaat kunt kopen waarmee je bevroren leidingen kunt ontdooien. Ik heb loodgieters zo'n apparaat zien gebruiken.

Het door u bedoelde apparaat dat door vakmensen wordt gebruikt is voor doe-het-zelvers niet zo geschikt. In de eerste plaats is het een behoorlijk duur apparaat, u moet daarbij aan enige honderden euro's denken. In de tweede plaats is het behoorlijk zwaar. Bruikbare eenvoudige alternatieven zijn: een haarföhn, een elektrische verfstripper of een zgn. hobbybrander (hierbij wel oppassen voor brand!).

De tienden

In brieven van voor de oorlog las ik dat iemand met een arm vol elzentakken langs de gebonden korenschoven en op elke tiende schoof een tak stak. Waar ging het geld van dat tiendrecht neer toe?

Op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden heeft dat tiendrecht tot in de oorlogsjaren standgehouden. Die 'tienden' waren een pacht die in natura en niet in geld moest worden betaald. Of een 'stuuk' (tegen elkaar geplaatste schoven) nu uit 10 of uit 12 gebonden schoven bestond hing af van de soort koren en het plaatselijk gebruik, maar in dit geval was elke tiende stuuk toch prijs. De bode die de pacht kwam incasseren, had elzentakken bij zich omdat die broos zijn en het gemakkelijkst te plukken. Er zijn boeken vol over geschreven en u kunt hierin dan lezen dat het verzet tegen deze vorm van pacht innen groot was. Uiteindelijk werd steeds vaker omgerekend wat een tiende van de totale oogst waard was, want de achtergrond was natuurlijk dat de verpachter liever contant geld zag dan een aantal schoven die hij dan zelf eerst naar huis moest halen, (laten) uitdorsen en het graan voordelig(er) moest zien te verkopen. In 1872 werden de tienden bij de wet afkoopbaar gesteld, zodat een landeigenaar wel voor 10% van het gewas mocht verhuren, maar er waren kerkelijke en andere overerfde landerijen waarvan beschreven stond dat zij nooit anders dan voor de tienden konden worden verpacht. Vrijwillige afkoopbaarstelling leidde niet tot het gewenste doel. Vandaar dat in 1907 een tweede wet volgde die de afloopprocedure vaststelde. Het Rijk waarborgde alles via een Tiendfonds en pas in 1941 ging dit over naar 's Rijks Schatkist. Zo zijn de tienden in de oorlog uitgestorven.

Duitse Rubens?

Ik dacht dat Rubens een Nederlandse schilder was, meer nu zag ik dat hij in Duitsland geboren is, en in België en Italië woonde.

De schilder Petrus Paulus Rubens was de zoon van een Antwerpse advocaat die i.v.m. zijn protestants geloof uitweek naar Siegen (in het zelfstandige graafschap Nassau). De daar geboren zoons kwamen na vaders dood (in 1587) met hun moeder naar Antwerpen in de Zuidelijke Nederlanden. België ontstond pas na de opstand van 1830 tegen koning Willem I. In Italië schilderde Rubens tijdelijk tussen 1600 en 1608. Later vervulde hij diplomatieke opdrachten voor Albrecht en Isabella van Spanje en kon hij de vrede van Munster voorbereiden. Hij stierf in 1640 te Antwerpen, dus u mag hem toch gerust een Nederlandse meester noemen.

Gebruik koelkast

Kan ik een koel/vrieskast na plaatsing direct aansluiten of moet ik daar enige tijd mee wachten? Kan zo'n kast enige jaren ongebruikt blijven staan?

Door het vervoer is de vloeistof in beweging gekomen, het is daarom beter dat u 24 uur wacht met het in gebruik nemen van de koelkast. Het is niet direct schadelijk als de koelkast een lange tijd niet gebruikt wordt, maar rust roest. Het is daarom beter om de kast af en toe een korte tijd te laten werken.

Joke Verweerd – Snoeitijd (5)

Chiel was er niet meer op teruggekomen. Toen ze haar maandelijkse salaris op haar bankrekening bijgeschreven zag, constateerde ze dat ze blijkbaar opslag gekregen had, hoewel er geen nieuwe afspraken gemaakt waren.
Het kwetste haar. Maar het was beter dat het onbespreekbare verborgen bleef. Elk mens had zijn eigen geheim.
Chiel bleef komen 's nachts, soms regelmatig, soms ook maanden niet. Hij had nooit over liefde gesproken. Zij ook niet; er zijn manieren genoeg om dat duidelijk te maken. Het is goed als hij komt, ze schuift op en legt het rolkussen opzij. Hij zal geen weerstand voelen, want die is er niet. Hij mag haar graag, dat weet ze. Hij komt om warmte en zij legt de onrust in zijn bloed stil. Wat er tussen hen bestaat, voelt goed. Het beste wat haar overkomen kon.
De slaap is ver nu. Ze draait de armband rond haar pols. Die zit daar al sinds haar zestiende, dus dat is nu al tweeëntwintig jaar. Het is een zwarte onregelmatige band van een bijzonder taai materiaal. Een erfstuk van haar grootmoeder. Chiel vroeg ooit wat die kromme tak om haar pols betekende. 'Dat is Akarbahar, een zeldzaam koraal. Het groeit heel traag als een soort struik in heel diep water. Mensen van de eilanden schrijven aan dit koraal bijzondere krachten toe. Mijn grootmoeder wist daar veel van.' Het had verdedigend geklonken.
Chiel had zijn hand opgehouden en zij had de armband na een aarzeling van haar pols geschoven.
'Eigenlijk mag je hem niet afdoen.'
Daar had hij om moeten lachen. 'Vanwege de toverkracht zeker?'
Hij had even zijn tanden in het vreemde harde materiaal gezet en zijn schouders opgehaald. Ze wist het: niet als glas, niet als steen, niet als hout, niet als metaal. 'Het voelt warm!' Ze had uitgelegd dat het materiaal de lichaamswarmte overneemt en heel lang vasthoudt en haar hand uitgestoken om de armband terug te krijgen. 'Mooi kan ik het niet vinden,' had hij nog gezegd. Ze had geknikt. Niet alles wat waardevol is, is mooi.
Effi staat op; ze is de wekker nog voor. Als de koffie doorloopt, draait ze resoluut de armband van haar pols en stopt hem onder in Chiels koffer. Nog onder de hoes met het donkere kostuum.
Het betekent niets, houdt ze zichzelf voor, maar misschien is het goed als er iets van haar met hem meereist. Zoiets zou haar grootmoeder bedacht kunnen hebben. Die deed vaker dingen die niet verder uitgelegd konden worden maar gebeuren moesten, als een bezwering tegen het kwaad. Zo zou haar grootmoeder het zelf nooit genoemd hebben. Als een mogelijke ruimte voor het goede – misschien zou ze dat gezegd hebben.
Al jaren dood, oma, maar nog steeds niet uit haar gedachten. Er bestaat een verbondenheid waaruit ze kracht put. En moed; ja, dat ook.
Als ze Chiel in de badkamer hoort, toetst ze in een opwelling het nummer van Jims mobiele telefoon in. Nog slaperig klinkt zijn stem als hij zich meldt.
'Blijf maar, Jim, ik breng Chiel zelf weg,' zegt ze rap. 'Wil jij zo meteen naar de transportband in de derde schuur kijken?'
Voor Jim een antwoord bedenken kan, heeft ze het contact verbroken.
Als Chiel, nog met de druppels aan zijn haar, de keuken binnenkomt, zegt ze schijnbaar losjes: 'Jim belde dat hij zich verslapen heeft en hij voelde zich niet lekker.'
Chiel kijkt geïrriteerd op en moppert iets lelijks over Jim en over het drankgebruik van rugbysupporters.
Effi, met de rug naar hem toe vanwege de leugen, vergoelijkt het meteen en hoopt dat hij Jim er later niet op aan zal spreken. 'Ik breng je toch, laat hem. Ik heb hem gezegd dat hij naar die transportband moet kijken.'
'Hij moet gewoon zijn afspraken nakomen!'
Even lijkt het erop dat Chiel de telefoon zal pakken om hem de les te lezen, maar nee, hij pakt de autosleutels en loopt naar buiten om de auto uit de garage te halen. Effi volgt met de koffer, al weet ze zeker dat ook dat weer commentaar zal opleveren. 'Zwaar tillen is niet goed voor een vrouw,' zal hij zeggen. Ze heeft er geen tray appels minder om gesjouwd, maar ze hoort het hem graag zeggen.
Het is nog rustig op de weg, Chiel is op de passagiersplaats gaan zitten. Ze voelt hoe hij kijkt naar haar handen op het stuur. Kleine stevige handen, iets getint, de rug van haar handen is het minst blank. In haar gezicht verraadt de iets stompe neus en de vorm van haar mond alleen voor kenners haar Polynesische afkomst, maar haar handen maken meer duidelijk. Een mengelmoes van culturen in haar bloed en een druppel Papoeabloed.
Ineens is ze bang dat hij zal opmerken dat ze haar armband niet draagt. Ze trekt ongemerkt wat aan de mouwen van haar jasje. Het valt hem niet op. Zijn spaarzame zinnen gaan over het bedrijf en over het weer, de regenval van de afgelopen weken. Het is in jaren niet zo nat geweest aan het einde van de winter.
'In Holland zijn de appels rijp?' vraagt ze.
Hij knikt. 'Volop. Het zal Lodewijk dwarszitten als er niet geplukt kan worden.' Zijn stem klinkt alsof hij vreest dat er meer dwars zal zitten. Er wordt dus blijkbaar niet geplukt als Chiels moeder overlijdt.
'Hoe lang duurt dat?' vraag ze, met een blik opzij.
'Tot na de begrafenis,' zegt hij, 'maar nu lopen we wel erg op de feiten vooruit. Catharina zei dat het niet goed ging met moeder, maar het klonk niet alsof het elk moment afgelopen kon zijn. Misschien maak ik me druk om niets.'
Het kippenvel rilt over haar armen. Zoals Chiel die naam zegt, Catharina.
Effi draait de auto de parkeergarage in. Ze zijn ruimschoots op tijd. Ze loopt met Chiel mee naar de balie. Er zijn mensen die glimlachend omkijken naar hen. Het lengteverschil, weet Effi. Als Chiel zijn armen spreidt, loopt zij er met gemak onderdoor.
Het ticket ligt klaar, het inchecken duurt even. De grondstewardess heeft moeite met de naam.

Uit de oude doos

De 'schreeuw' om oud papier

De man die met een zorgelijk gezicht de bekende envelop met het opschrift "aanslagbiljet" openmaakt, zal nauwelijks vermoeden dat die envelop gedeeltelijk is gemaakt van het damesblad dat zijn vrouw elke week leest.
Maar ook wie een giro-envelop ontvangt met de prettige mededeling dat zijn salaris weer gestort is, heeft kans dat zijn ochtendblad gebruikt is om die envelop te fabriceren.
Dit zijn twee voorbeelden van de talloze die er te geven zouden zijn van papierprodukten, die gedeeltelijk gemaakt zijn van het z.g. papierafval. Geen wonder dat de Nederlandse papierindustrie "schreeuwt" om oud papier. Van de totale hoeveelheid grondstof die er in ons land per jaar gebruikt wordt voor papierfabrikage, bestaat ruim 40 procent uit oud papier. De aangeboden hoeveelheid oud papier is echter nog lang niet genoeg. Een fors deel van deze grondstof gaat via de vuilnisman nog de verbrandingsoven in, waarmee eigenlijk nutteloos energie wordt verspild en een belangrijke grondstof verloren gaat.

Nog erger is dat de Nederlanders gezamenlijk zo'n 3 miljoen kilo z.g. zwerf­vuil over het land uitstrooien. Men hoeft zijn ogen nauwelijks de kost te geven, om vooral op rekreatie-plaatsen te zien, dat milieubescherming nog veelal al­leen met de mond wordt beleden. En ook van dat zwerfvuil is een belangrijk deel papier.

Op de foto papierophalers in Dirksland.

Dit is een klein gedeelte uit het artikel dat eerder in Eilanden-Nieuws van 11 januari 1974 stond.

Weerbericht

Vrij zacht, somber en meest droog januariweer

De laatste maand van het jaar 2018 was een zeer zachte. Gemiddeld was december 2,5 graden te mild. Tot pakweg 10 januari staat ons weerbeeld meest in het teken van krachtige invloeden van hoge druk. Deze anticyclonalen houden zich voornamelijk op op een voor ons winteronvriendelijke stek. Namelijk in het zeegebied nabij Ierland en Schotland. Het windbeeld is daardoor steeds aanlandig met gevolg telkens de aanvoer van relatief milde Noordzeelucht. Zowel overdag als gedurende de nacht blijft het royaal boven nul. Mocht het enkele uren wat langer uitklaren in de kleine uurtjes zou het in de duinen van Flakkee nog even tot aan het vriespunt kunnen komen. De nachttemperaturen liggen eerder rond de 5 graden plus. Het voordeel van de aanwezigheid van zo'n machtig hogedrukgebied dichtbij is dat het meestentijds droog is. Rond zaterdag kan een zwakke oceaanstoring langszij komen en mogelijk wat (mot)regen geven.
De wind verkeert steeds in de aanlandige noordwesthoek en waait doorgaans matig op de Eilanden. Het aantal uren zon zal ook mondjesmaat zijn ofschoon dat hogedrukgebied in de buurt licht (vochtvelden). Opvallend is dat de stevige westcirculatie (een kenmerkend weerpatroon voor januari) er vooralsnog niet aan te pas wil komen. De hogedrukgebieden blijven dus voorlopig de scepter zwaaien nabij Nederland. Komende dinsdag trekt evenwel een depressie via het noorden van de Noordzee naar Denemarken. In het kielzog van die tot 992 millibar uitdiepende cycloon wordt een portie regen/buien meegenomen en tijdelijk ook even veel wind uit noordnoordwest in de achterkamer van deze (tijdelijke) verstoring.
Een interessant weerkundig fenomeen is de snelle stratosferische verwarming: een rappe stijging van de temperatuur op grote hoogte in de poolgebieden. Hiervan lijkt thans sprake te zijn en dat kan gevolgen hebben voor het weer in de Lage Landen. We zagen deze zogenaamde SSW ook in februari 2018 waarna significant winterweer volgde, met name begin maart. Er zijn momenteel aanwijzingen dat het rond half januari wel eens zou kunnen gaan winteren in de Benelux. Bestendige hogedrukgebieden zouden zich meer boven Noord-Europa moeten gaan vormen. Tot die tijd blijft het dus relatief zacht en de eerste decade (10 dagen) van deze louwmaand zal wel weer zo'n 2 graden boven de temperatuurnorm eindigen straks.

Klimaatverandering

Je kunt er niet meer omheen ook in het komende jaar zal de verandering van het klimaat en de gevolgen daarvan een belangrijke plaats innemen in de - op veel plaatsen gevoerde - discussies. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan wordt er volop gezocht naar alternatieve bronnen voor energievoorziening. Een groot aantal mensen maakt zich zorgen en weer anderen denken dat het wel mee zal vallen. We vroegen twee van onze columnisten hoe zij 'erin staan'.

Opwarming in de winter

Gewapend met een muts over je oren, wanten en een dikke jas aan loop je naar buiten. Koude lucht stroomt je neus binnen en rillingen lopen over je rug. Met dit beeld kun je je moeilijk voorstellen dat opwarming van de aarde een mogelijk probleem is. Donald Trump ontkende de klimaatcrisis al tijden, maar heeft zijn mening een beetje bijgeschaafd. Hij erkent namelijk dat het wel warmer wordt: ''Ik denk wel dat er iets aan het gebeuren is, er verandert iets en het zal ook wel weer terug veranderen". Dit klinkt allemaal best wel vaag en onzeker. Er is genoeg wetenschappelijk bewijs dat de opwarming van de aarde grote gevolgen heeft voor de mens en het milieu. Klimaatverandering betekent dat je kijkt naar het 30-jaarsgemiddelde van de temperatuur. Dit betekent dat het dus nog steeds heel koud kan worden. Belangrijk is hierbij vooral de verhouding tussen warmte- en koud records. Ergens is het wel opmerkelijk dat niet iedereen zich druk maakt om het milieu. We leven allemaal op deze aarde en wij of onze (klein)kinderen zullen misschien de gevolgen gaan meemaken. Misschien is het dat de ''gevolgen'' ver van ons weg staan. We hebben hier niet te maken met vulkaanuitbarstingen of aangetaste landbouwgebieden wat leidt tot honger en armoede. De stijgende zeespiegel is iets wat ons meer aangaat op ons eiland, maar ook dat merken we niet zo omdat dit langzaam gaat. Laten we niet eerst wachten tot het kalf verdronken is, voordat we echt beseffen dat we misschien iets minder vlees moeten eten, iets minder lang moeten douchen of vaker op de fiets moeten gaan. Probeer de put alvast te dempen met bij jezelf te beginnen.

Groene Kerk versus de Orde van Onverschilligen

Ergens in de loop van de afgelopen jaren ging de wind uit de andere hoek waaien. De mensheid had tot dan toe flink de wind in de zeilen en het ging economisch steeds beter. Maar toen gingen mensen opeens nadenken over wat de gevolgen zijn van onze huidige levensstandaard en wegwerpcultuur. Inmiddels is duurzaamheid helemaal hip en staat het milieu in het middelpunt. Aan de ene kant zijn er mensen die van klimaat hun religie gemaakt hebben. Voorgangers in de Groene Kerk zijn bewierookte Amerikaanse beroemdheden die in hun privéjets heel de wereld overvliegen om de mensheid te preken van het naderende onheil. In Nederland hebben we onze eigen kardinaal Klaver. Om nog maar niet te spreken van de Partij van de Dieren, die als Groene Inquisitie zichzelf geroepen voelt om landbouwers en vissers het vuur aan de schenen te leggen. Aan de andere kant is er de Orde van Onverschilligen, een groep mensen die om het hardst ontkent dat er iets aan de hand is en die denkt in termen van 'na mij de zondvloed'.
Ik voel me bij beide groepen niet thuis. Of je gelooft dat het nu erger gesteld is met de aarde dan ooit, of dat je van mening bent dat het bij de natuurlijke fluctuaties van de aarde hoort, je hebt wel een verantwoordelijkheid voor onze planeet. Tenslotte hebben we er maar één, één fragiele bol in een groot stelsel. Met de noorderzon vertrekken is geen optie, dus we zullen er zuinig op moeten zijn. Als je kijkt hoe stranden bezaaid liggen met afval, tropisch regenwoud wordt gekapt en alles plastic is, zullen er dingen moeten veranderen. Hoe en wat precies, dat zal de toekomst leren. Onze welvaart heeft veel mooie dingen teweeggebracht, maar teveel zonneschijn schept woestijn.

@ForeverFrisian

Grappig hoe snel die progressieve milieubewuste jeugd van Nederland het milieu vergeet als hun eigen pleziertjes in het geding komen :P

@JorisW_GP

Kinderen willen graag zonnepanelen op t dak: Cool, mooi en goed voor t milieu. Best groen, die jeugd van tegenwoordig.

@JaapTielbeke

Over de hele wereld komen jongeren in actie voor het klimaat, uit frustratie over het getreuzel van volwassenen. Is de strijd tegen klimaatverandering een generatiestrijd?

@lbergkamp

U bent misschien niet bekend met zijn ideeën over beperking van het stemrecht. Ik citeer: "Naar mijn mening zouden alleen jongeren mogen beslissen over de maatregelen die we moeten nemen om de klimaatverandering aan te pakken. Leeftijdsgrens bij 30 jaar. De toekomst is voor hen."

Meditatie

Nieuwjaar 2019 Verwachting voor de toekomst

Hij zal Zijn kudde weiden gelijk een herder; Hij zal de lammekens in Zijn armen vergaderen en in Zijn schoot dragen; de zogenden zal Hij zachtkens leiden.

Jesaja 40:11

Wat is onze verwachting voor het nieuwe jaar 2019?

Op deze vraag zal verschillend geantwoord worden. De levensomstandigheden zijn immers zo verschillend. De oorlogen en revoluties hebben duizenden verjaagd van haard en huis. De vluchtelingenkampen zijn overvol. Hoe uitzichtloos is het leven van velen. Wat voor verwachting is er voor de toekomst?

Denkt aan de vele landen waarin de bevolking zucht onder de dictatuur van enkelingen. Ook daar zijn de gevangenissen en opvangkampen overvol. Wat voor verwachting voor de toekomst kunnen ze koesteren?

De geschiedenis van de volken leert dat hun leiders het volk naar de verwoesting hebben gevoerd.

Wij lezen in de geschiedenis van het oude bondsvolk Israël dat hun leiders het volk afvoerden van de ware dienst van hun God en Verlosser. 'Want de leiders dezes volks zijn verleiders, en die van hen geleid worden, worden ingeslokt.' (Jes. 9:66)

'Want er zijn ook vele ongeregelden, ijdelheidsprekers en verleiders van zinnen, inzonderheid die uit de besnijdenis zijn.' (Titus 1:10)

'Want er zijn vele verleiders in de wereld gekomen, die niet belijden dat Jezus Christus in het vlees gekomen is. Deze is de verleider en de antichrist.' (2 Joh. 1:7)

Nu wordt de vraag aan ons gesteld. Wat is uw verwachting voor het nieuwe jaar 2019?

Het scheppingswonder bevat ook de scheppingsordeningen. De werken van God bevatten ook de Goddelijke voorzienigheid. Daarin is vastgesteld het gezag en de leidingen van de mens. Daar wijst Jesaja naar in het voorbeeld van de herder en zijn kudde. Met de herder wordt Christus aangewezen. Daarvan sprak Jezus in Johannes 10: 'Ik ben de goede Herder; en Ik ken de Mijnen en word van de Mijnen gekend'. 'Mijn schapen horen Mijn stem, en Ik ken dezelve, en zij volgen Mij;

En Ik geef hun het eeuwige leven; en zij zullen niet verloren gaan in der eeuwigheid, en niemand zal dezelve uit Mijn hand rukken.'

De verwachting van de mens op mensen op reis naar de eeuwigheid zal ijdel blijken. Maar wanneer door het dierbare geloof wordt ervaren: 'Ik ken de Mijnen, en wordt van de Mijnen gekend', is er een verwachting die niet zal beschamen.

Hoor dan de boodschap van Jesaja: 'Hij zal Zijn kudde weiden gelijk een herder'.

Onder het weiden verstaan wij het onderwijzen en onderrichten door de predicatie van het Woord. Van zichzelf zijn schapen zo onwetend en hebben onderwijs steeds nodig. Onder onderrichten verstaan wij nader onderwijs over de genadeheerlijkheid die is verworven en geschonken, over de arbeid en heerlijkheid van de Herder en de toekomende zaligheid.

De Herder kent de kudde. Daar zijn lammeren en zuigenden. De zorg van de Herder gaat over lammekens. Ze hebben weinig kracht en moeten gedragen worden. Hij zal ze in Zijn schoot dragen. Dicht bij Zijn hart zijn ze veilig en ervaren zij Zijn zorg. Dan is er verwachting voor de kudde van Christus. Het zijn de nederigen en verslagenen van hart, die zal Hij aannemen en vertroosten. (KT47)

Bij de kudde zijn jonge schapen. Ze zijn afhankelijk van de moedermelk. Ze zorgen dat ze in de nabijheid blijven van het moederschaap. Ze kunnen de gemeenschap niet missen. Wat een dierbare geloofslegering wordt ons geleerd. Het wijst het tere Godvruchtige leven van Christus' schapen. Dat tere geloofsleven veroordeelt ook de kille, beschouwende godsdienst van velen.

Is er verwachting voor de toekomst?

Er is veel dat verontrust en met zorg vervult. De geest van vernieuwing heeft velen vervreemd van het genade- en geloofsleven van Christus' kudde. Op vele terreinen van het leven en in vele gezinnen is er geen plaats meer voor de dienst van de Schepper en Herschepper van de mens. Op de dag van het laatste nieuwjaar zal Christus als de Herder verschijnen. Dan zal Hij Zijn kudde voeren tot de volmaaktheid waar ze naar hebben uitgezien. Is er verwachting? Het is een zekere belofte. 'En Ik geef hun het eeuwige leven; en zij zullen niet verloren gaan in der eeuwigheid, en niemand zal dezelve uit Mijn hand rukken.'

Uw hoop, Uw kudde woonde daar;
Uit vrije goedheid waart Gij haar
Een vriendelijk Beschermer,
En hebt ellendigen dat land
Bereid door Uwe sterke hand,
O Israëls Ontfermer!
De Heer' gaf rijke juichensstof,
Om Zijne wond'ren en Zijn lof,
Met hart en mond, te melden;
Men zag welhaast een grote schaar,
Met klanken van de blijdste maar,
Vervullen berg en velden.

Ethiek

Klimaat

We worden de laatste maanden overspoeld met allerlei gedachten over het klimaat. Door de uitstoot van CO2 zou het helemaal de verkeerde kant op gaan met ons klimaat. Sommigen denken dat de temperatuur op aarde tot 2100 met 4 graden zal stijgen. Ook zou de zeespiegel daardoor met ongeveer 1 meter omhoog gaan. Het zijn allemaal zaken die tot de verbeelding spreken. En kennelijk wil de politiek in Den Haag er wat een doen. Misschien goed om eens wat dingen op een rij te zetten.

Laat ik beginnen met drie dingen die in deze discussie hopeloos door elkaar lopen. Het gaat om fossiele brandstoffen, milieubeheer en de ontwikkeling in het klimaat. Die zaken moeten we wel van elkaar onderscheiden anders wordt het een merkwaardige mengeling van gedachten. We beginnen bij fossiele brandstoffen. Het gaat dan om olie, gas en steenkool. Ieder weet dat die beperkt voorradig zijn, hoewel er nog heel veel kolen in de grond zitten. Het lijkt mij nuttig, ook voor de toekomst, om hier zuinig mee om te gaan. Latere generaties hebben ook energiebronnen nodig. Het ontwikkelen van zuinige auto's lijkt mij prima bij zuinig zijn op energiebronnen aan te sluiten. Mijn auto, een Volkswagen, rijdt één op 20, bij een snelheid van 90 km per uur. Een goede beleidsmaatregel om de snelheid op de autowegen te beperken. Tot zeg 100 km per uur. Scheelt heel veel energieverbruik.

Dan in de tweede plaats de zorg voor het milieu. Ook daar is het een en ander van te zeggen. Er wordt bijvoorbeeld heel veel plastic in de oceanen gedumpt. Ook produceren we samen veel te veel afval. Daar kan ook iets aan gedaan worden. In de winkels mogen niet zomaar meer plastic tassen worden gegeven. En op dat punt is er wel meer te halen. Vroeger zat de melk in flessen die weer teruggebracht konden worden. Ik weet niet of dat scheelt, maar er zijn mogelijkheden genoeg om minder afval te produceren. Voor een schoner milieu lijkt me dit een terrein waar nog veel op de realiseren valt, hoewel we wel maat moeten houden. Ik heb begrepen dat gescheiden afval inzamelen niet echt veel oplevert, maar misschien moet daar nog wat meer duidelijkheid over komen. Kortom, zuinig met hulpbronnen en de rommel niet laten slingeren zijn zaken die gewoon nuttig en goed zijn.

Met de klimaatdoelen ligt het echter anders. Er is door sommigen berekend dat de temperatuur op aarde stijgt door de CO2 uitstoot. Die uitstoot komt bijvoorbeeld doordat we met een verbrandingsmotor in onze auto's werken. De gedachte is dat we de CO2 uitstoot kunnen verminderen en daardoor het klimaat kunnen beïnvloeden. Het zou in de toekomst minder warm worden dan voorspeld. Bij dit soort zaken passen echter wel de nodige kanttekeningen. In de eerste plaats neemt de CO2 ook toe door allerlei andere oorzaken. Er zijn kosmische krachten die de CO2 in de atmosfeer doen toenemen. Ook is het maar de vraag of er een rechtstreeks verband is tussen klimaat en CO2. Tenslotte is het mogelijk om CO2 uitstoot te verminderen als alle landen meedoen. Kijk, het heeft weinig zin om in Nederland een kolencentrale te sluiten als er in India en China tegelijkertijd honderden open gaan. Het terugdringen van CO2 door van het gas af te gaan, geen kolencentrales meer te hebben en allemaal elektrisch te geen rijden heeft alleen zin als alle landen meedoen. Ligt het anders dan is het een beetje water naar de zee dragen. En dat is niet echt nuttig. Eigenlijk is er nog iets aan de hand. In de klimaatdiscussie wordt nogal gemakkelijk verondersteld dat wij mensen het klimaat zouden kunnen beïnvloeden. Dat is echter een maakbaarheidsgedachte die veel te ver gaat. Zuinig met grondstoffen en milieu lijken mij prima, maar het klimaat is een totaal andere vraag. Daarover is het laatste woord nog niet gezegd.

Ds. W. Visscher

Op de leerschool van het gebed

Twee boeken met meditaties van emeritus predikant van de Geref. Gemeente ds. J. Mijnders: 'Op de leerschool van het gebed' (52 meditaties, voor het begin of eind van de week) en 'Uw goedheid kroont de jaargetijden', een dagboek bij de Bijbel (voor elke dag). Deze beide uitgaven van de 97e-jarige predikant zullen hun weg zeker wel vinden. Dominee Mijnders schrijft in de bundel over het gebed het volgende:
Een school is nooit zonder Hoofd en zonder leerlingen. Een school waarvan met recht gezegd kan en moet worden wat we lezen in Jesaja 54 vers 13: 'En al uw kinderen zullen van de HEERE geleerd zijn.'
De grote Leraar ter gerechtigheid Zelf brengt de leerlingen op die hemelse leerschool. Het bijzondere van deze leerschool is, dat de leerlingen in dit leven nooit zulke vorderingen maken, dat ze van school afkunnen. In zichzelf blijven deze leerlingen dwaas en het wonderlijke is, dat ze toch nooit van school gestuurd worden, al zou dit wel verdiend zijn. Toch kunnen ze dit onderwijs niet missen en roepen ze uit: 'Heere, tot wien zullen we anders heengaan? Gij hebt de woorden des eeuwigen levens.' En de Hemelse Onderwijzer wordt niet moe om telkens Zijn leerlingen te bepalen bij de eerste beginselen in de weg der zaligheid. De inhoud van deze meditaties staan in het teken van Psalm 19 vers 7: 'Laat U mijn tong en mond, en 's harten diepsten grond toch welbehaaglijk wezen.' Tenslotte wijst ds. Mijnders in zijn woord vooraf op de Grote Voorbidder Christus ( Romeinen 8 : 34): 'Christus is het Die gestorven is, ja, wat meer is, Die ook opgewekt is, Die ook ter rechterhand Gods is, Die ook voor ons bidt.' Aan Zijn voorbede komt nooit een einde en op deze school mist het reukoffer van Christus nooit zijn doel.
Alle meditaties bevatten een of meer gebeden, bijvoorbeeld van Hanna, Manasse, Hizkia en Elia. De laatste hoofdstukken gaan in het bijzonder over het gebed in de Heidelbergse catechismus. Het gebed in het stuk der dankbaarheid.
De meditaties bevatten veel geestelijk onderwijs, en zijn uitermate geschikt om wekelijks te lezen en te overdenken.

Neem en lees biddend, dan is de Heere de Getrouwe, Die gezegd heeft: Bidt en u zal gegeven worden. Paulus benadrukt dat nog eens duidelijk: Bidt zonder ophouden.

Op de leerschool van het gebed, ds. J. Mijnders, ISBN nr. 9. 789.033.129. 384; Prijs € 14,90; uitg. Den Hertog.

Kerkdiensten - Zondag 6 januari 2019

OUDDORP
Herv. Gem. 9.30 uur ds. M.C. Schreur en 18.00 uur ds. B. de Borst - Hersteld Herv. Gem. 9.30 en 18.30 uur ds. D. Zoet - Geref. Kerk 10.00 uur ds. W.A. Boer en 18.30 uur ds. D. Westerneng - Ger. Gem. 9.30 en 18.30 uur ds. G. Pater - Doopsgezinde Gem. 9.30 uur ds. K. van Wijngaarden en 18.30 uur Pastor B. Dijkstra-Geuze

GOEDEREEDE
Herv. Gem. 10.00 uur ds. A. ten Brinke en 18.30 uur ds. M.C. van Pelt - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. J.W. van Estrik en 18.00 uur ds. W. van Klinken

STELLENDAM
Herv. Gem. 10.00 uur prop. C.B. Westerink en 17.00 uur ds. B.L.P. Tramper - Hersteld Herv. Gem. 10.00 uur ds. W.F. 't Hart en 18.00 uur ds. L.W.Chr. Ruijgrok - Geref. Kerk 10.00 uur ds. M. de Jong

MELISSANT
Hersteld Herv. Gem. 10.00 uur nog niet bekend en 18.00 uur ds. K. den Boer - Geref. Kerk 9.30 uur ds. J.J.Th. Meijer - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur leesdienst - Ger. Gem. in Ned. 10.00 uur ds. O.M. van der Tang en 18.00 uur ds. O.M. van der Tang

DIRKSLAND
Herv. Gem. 10.00 uur ds. M.P.D. Barth en 18.00 uur ds. T.T.J. Pleizier - Ger. Gem. 10.00 uur bev. Ambtsdragers ds. K. Boeder en 18.00 uur ds. K. Boeder - Ziekenhuis 14.30 uur geen opgave

HERKINGEN
Herv. Gem. 10.00 uur ds. P. van der Kraan en 18.00 uur ds. D. Hoolwerf - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. G.J. Blankers en 18.00 uur ds. A. van Wijk - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst en 14.30 uur (!) ds. G. Pater

SOMMELSDIJK
Herv. Gem. 10.00 uur ds. B. de Borst en 18.00 uur ds. M. Messemaker - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. W. Schinkelshoek en 17.00 uur ds. C. Gielen - Lukaskapel 10.00 uur en 14.30 uur ds. J.W.J. Guis - Exodusgemeente 10.00 uur ds. J. de Visser, doopdienst - Remonstrantse Gem. 10.00 uur ds. J.F. Klijnsma - Lachai-Roï Gem. 10.00 uur dhr. E. Struik

MIDDELHARNIS
Herv. Gem. 10.00 uur Prop. A.L. Kornaat en 18.00 uur ds. Th.W.H. van der Heijden - Geref. Kerk 10.00 uur en 17.00 uur - Ger. Gem. 9.30 en 18.00 uur ds. C. van Ruitenburg - Chr. Geref. Kerk 9.30 en 18.00 uur ds. G.R. Procee - Geref. Kerk (Vrijgem.) 9.30 uur ds. C. van Zwol en 17.00 uur ds. G.W. Kroeze - CGM De Rots, Diekhuus 10.00 uur dhr. L. Hartong

NIEUWE-TONGE
Herv. Gem. 9.30 uur ds. W. Meijer en 18.00 uur prop. H.B. van der Knijf - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur kand. L.G. de Deugd en 18.00 uur ds. C. Oorschot - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur leesdienst

OUDE-TONGE
Herv. Gem. 10.00 uur prop. B. Visser en 18.00 uur ds. P.M. van 't Hof - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur leesdienst - Evangelie Gemeente Flakkee 10.00 uur pastor H.J. Scheermeijer - Messiaanse Gemeente, De Bron, zaterdag 13.00 uur W. Dane

STAD a/h HARINGVLIET
Herv. Gem. 10.00 uur ds. H. Schipaanboord en 18.00 uur prop. A.L. Kornaat - Geref. Kerk 10.00 uur ds. H.P. de Goede

DEN BOMMEL
Herv. Gem. 10.00 uur ds. J.C. Breugem en 18.00 uur ds. S.A. Doolaard - Geref. Kerk 10.00 uur en 18.00 uur geen opgave

OOLTGENSPLAAT
Herv. Gem. 9.30 uur prop. M. van Dalen en 18.00 uur ds. J.C. Schuurman - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. A. van Wijk en 15.30 uur kand. L.G. de Deugd - Geref. Kerk 9.30 uur ds. B.J. Oldenhuis en 18.00 uur ds. N. Dekker - Ger. Gem. 9.30 leesdienst en 14.30 uur(!) ds. M. Blok

LANGSTRAAT
Herv. Gem. 10.00 uur ds. D. Hoolwerf

Zeven wonderen van genade

Zeven wonderen van genade, door C.H. Spurgeon, laat zien wat Gods reddende genade in het leven van een diepgevallen zondaar vermag. Dit is het centrale thema in dit boek. Hoe bespreekt Spurgeon dit? Aan de hand van zeven aansprekende voorbeelden uit Gods woord: koning Manasse, de boetvaardige zondares, de moordenaar aan het kruis, Saulus van Tarsen, de stokbewaarder te Filippi en de weggelopen slaaf Onésimus. Tenslotte het grootse en zevende wonder gaat over de degenen, die in het visioen in Ezechiël 9 'alleen overgebleven zijn'. Wie zijn dat? Die mensen die Christus, het Lam van God, volgen waar het ook heengaat.

Charles Haddon Spurgeon (1834 – 1892) wordt wel de 'prins der predikers' genoemd. Met zijn boodschap stond de beroemd prediker uit Londen in de traditie van Reformatie en Puritanisme.

'Zeven wonderen van genade', door C.H. Spurgeon, ISBN nr. 9. 789. 033. 128. 882; uitgeverij Den Hertog. Prijs € 14,90

Uw goedheid kroont de jaargetijden

Het dagboek bij de Bijbel (Uw goedheid kroont de jaargetijden), van dezelfde auteur is een dagelijkse gids bij het Bijbellezen. Dhr. A. Bel te Vlaardingen van uitgeverij Den Hertog heeft uit de elf boeken van ds. Mijnders een selectie gemaakt en zo een dagboek samengesteld. Ook mevr. A. C. Lagendijk-Noordzij heeft aan deze (als ook aan andere bijdragen van ds. Mijnders) haar medewerking verleend. In eerste instantie wilde dominee Mijnders niet dat deze uitgave verscheen, totdat de Heere zijn hart overboog en hem liet zien dat ook deze geringe middelen van Zijn dienstknechten in het verleden menigmaal tot zegen is geweest. Het nee werd een toestemmen. De titel is ontleend aan Psalm 65 (berijmd). In de onberijmde tekst staat: 'Gij kroont het jaar Uwer goedheid'. De uitleg van de kanttekenaars is helder: 'Elk deel van het jaar versierende met bijzondere zegen', en bij het woord goedheid schrijven zij: 'Dit is: Uw goed jaar, dat van Uw weldaden overvloeit.'
De stijl van ds. Mijnders is helder en eenvoudig. Recht op de man af confronteert hij de lezer met de dingen waar het werkelijk om gaat: eeuwig wel of eeuwig wee. Aan de ene kant de onmogelijkheid om zalig te worden van 's mensen kant, maar anderzijds de grote genade van God voor een verloren zondaar. Extra stukjes zijn opgenomen voor feestdagen en bijzondere dagen. Een mooie uitgave die uitnodigt om ter hand te nemen, qua lay-out, maar in het bijzonder wat de rijke inhoudt betreft.

'Uw goedheid kroont de jaargetijden', ds. J. Mijnders; ISBN nr. 9. 789. 033. 129. 445; Prijs € 19,90. Uitg. Den Hertog.

Extra diensten

MIDDELHARNIS – Dinsdag 8 januari, Ger. Gemeente, 19.30 uur ds. J.J. van Eckeveld.
OUDDORP – Woensdag 9 januari, Herv. Gemeente ds. C. van den Berg, Bijbellezing in de Morgenster.

Voor jou gelezen: Alarm!

Voor liefhebbers van brandweerverhalen is er opnieuw een spannend boek verschenen van Herman Wilbrink. Eerder schreef hij het boek 'Vuurzee'. Alarm! is het tweede deel in de serie Brand Meester!

Beide boeken gaan over Sander. Hij is vrijwilliger bij de brandweer in Apeldoorn. In het vorige boek liep hij stage bij deze kazerne.
Sander is na de havo gaan studeren en kan zijn studie gelukkig goed combineren met het werk bij de brandweer.
Helaas lijkt het erop dat de kazerne in Apeldoorn moet worden opgeheven vanwege te weinig bemanning. Ze proberen daarom door te flyeren mensen enthousiast te krijgen voor het werken bij de vrijwillige brandweer. Ze hopen dat op deze manier de post kan blijven bestaan.
Sander ontmoet ook Rachel weer. Zij liep tegelijk met hem ook stage bij de brandweer. Het contact was verbroken, maar het wordt hersteld en daar is Sander erg blij mee. Al lezend kom je erachter dat hij meer dan gewone belangstelling heeft voor Rachel.
Allerlei alarmmeldingen worden beschreven: iemand die door het ijs gezakt is, een auto-ongeluk waarbij de brandweer nodig is, een woningbrand waarbij Sander een klein jongetje uit een brandend huis redt.
Verder gaat Sander met een collega naar de basisschool waar ook Rachel werkt. Hij gaat daar de kleuters vertellen over het werk bij de brandweer. Een hele uitdaging voor Sander.
Echt spannend wordt het wanneer Sander een afspraakje heeft met Rachel. Ze hebben afgesproken om een hapje te gaan eten in het winkelcentrum de Oranjerie. Rachel is daar een half uur eerder dan Sander en ontmoet Michiel, een oud klasgenoot, die wat met haar wil drinken. Terwijl Sander onderweg is belt hij Rachel op:
'Ik was nog even gaan fietsen, ik denk dat ik er over een halfuurtje wel kan zijn.'
'Dat is mooi. Ik zit hier nu met Michiel en…'
Opeens klinkt er een schreeuw en een harde knal.
Verschrikt kijkt ze op. Een aanslag! Schiet het door haar hoofd. Er beginnen mensen te schreeuwen en te rennen. Vlak achter de roltrap komt een enorme vuurbal omhoog. Het vuur vreet als een monster om zich heen. Bouwvakkers rennen de stilstaande roltrappen af. Bij sommigen branden de jassen. Rachels ogen worden groot. Meteen begint het brandalarm te loeien.
'Brandt!' Ze laat haar mobiel zakken.'
Sander is verbijsterd en raakt in paniek. Hij wil zo snel mogelijk bij haar zijn.
Hoe dit afloopt en welke rol Sander hierin heeft mag je zelf lezen. Een boek vol spanning en ook humor. Daarnaast is er de verliefdheid van Sander en Rachel. De vraag is voor mij wel of de doelgroep (kinderen vanaf 11 jaar) op verliefdheidsverhalen zit te wachten. Maar misschien dat dit boek daarom ook wel meisjes aanspreekt.
Je leert heel veel over het werk bij de brandweer. Tot in detail wordt beschreven wat er gebeurt wanneer er een melding binnenkomt. Verder merk je dat het geloof voor Sander (en ook Rachel) belangrijk is.
Op de website en de facebookpagina van de schrijver, Herman Wilbrink, kun je nog meer lezen over deze serie en de andere boeken die hij heeft geschreven.

Prijs: €9,90
Leeftijd: Vanaf 11 jaar
ISBN: 9789033129315
Uitgeverij: Den Hertog

Voor u gelezen: Een onverbrekelijke band

De zusjes Nora en Ida zijn nog erg jong als hun vader sterft. Het verlies van hun vader betekent het einde van een gelukkige kindertijd. De meisjes gaan bij hun grootmoeder wonen en Nora wordt door haar oma aangemoedigd haar muzikale talent te ontwikkelen. Dit zeer tegen de zin van de moeder van de meisjes. Ida gaat aan de slag als kindermeisje en verlangt naar een eigen gezin. Na haar huwelijk vestigt ze zich in de stad. Haar gelukkige huwelijk wordt overschaduwd door groot verdriet – Ida verliest alle drie haar kinderen rondom de geboorte.

Nora's veelbelovende muzikale carrière komt na een ingrijpende gebeurtenis abrupt tot een eind en samen met haar man en kinderen komt ze dicht bij Ida wonen. Beide zussen worstelen met gevoelens van rouw. De ene zus richt zich, teleurgesteld en verbitterd, op zichzelf. De ander ziet toe hoe haar zus, die alles lijkt te hebben wat het leven de moeite waard maakt, er niets om geeft. Ida besluit in te grijpen en schippert jarenlang tussen de zorg voor haar instabiele zusje en haar gezin en de aandacht voor haar eigen man en inwonende hulpbehoevende moeder. Tussen Ida en de kinderen van haar zus groeit een diepe band, ze geeft de kinderen liefde en geborgenheid waar dit de eigen moeder vaak niet lukt. Vooral Ted, de oudste zoon, heeft het thuis moeilijk. Tegen hem keert zich de moeder het meest. De reden van deze afwijzing ligt in het verleden, hij is de reden van het verlies van de grote droom van Nora.

Bach als rode draad

Na veel verwikkelingen loopt Ted na een heftige aanvaring als tiener weg van huis. Het is uiteindelijk de muziek verbindt en de cirkel is rond als voor Grace, de dochter van Nora, de vervlogen dromen van haar moeder wél uitkomen. Het kost in het begin even moeite om in het verhaal te komen, maar daarna volgt een vlot leesbaar verhaal over de kracht van muziek, verlies en rouw, (onverbrekelijke) familiebanden en het najagen van dromen.

Als een rode draad lopen de bekende zinssneden van het 'Bist du bei mir' (J.S.Bach 1685-1750) door het boek. Heel toepasselijk zijn dan ook de door de schrijfster aangehaalde slotwoorden, vertolkt door Grace in de beroemde concerthal van Melbourne: "Ach wie vergnügt wär' so mijn Ende, es drückten deine schonen Hände mir die getreuen Augen zu!"

Schrijfster Louise Allen woont en werkt in Tasmanië. Voor haar boek deed ze onderzoek naar de (muzikale) geschiedenis van haar land en verwijst in de bijlage naar diverse door haar gebruikte bronnen.

Het lied van zussen
Louise Allen
2018, uitgeverij Mozaiek
384 blz, € 19,99
ISBN 9789023955559

Column

Vuur!

Ik schrijf dit stukje 's nachts op de huisartsenpost. Mijn humeur? Ach, als je me ergens voor kan wakker maken, dan is het wel voor een nachtdienst… Maar ik ben allang blij dat ik geen dienst heb op oudjaarsnacht. Gelukkig ben ik dan thuis om traditioneel spelletjes te spelen en oliebollen te eten. Sommige tradities zijn belangrijk voor me. Er zijn mensen die veel waarde hechten aan de traditie van het afsteken van vuurwerk. Daar hoor ik dan weer niet bij.

Natuurlijk, ik begrijp dat vuurwerk bij de cultuur hoort. De Chineese cultuur uit de Tang-dynastie waar vermoedelijk onder keizer Gaozong vuurpijlen deel van religieuze ceremonies werden. En als je boeddhist bent, vind ik dat je een goed punt hebt als je jouw traditie wil beschermen. Als je dat niet bent, vind je blijkbaar dat tradities kunnen veranderen, overgenomen en aangepast. Het aanpassen van het huidige vuurwerkbeleid moet je dan als muziek in de oren klinken. Zo gaat dat met tradities.

Want wat is de huidige praktijk? Jaarlijks melden zich ongeveer 500 vuurwerkslachtoffers bij spoedafdelingen van ziekenhuizen. Ongeveer de helft daarvan is een kind. De helft van de slachtoffers heeft het verwondende vuurwerk niet zelf afgestoken. In 2009 is het aantal blijvend beschadigde ogen geteld. Dat waren er 45 waarvan er 23 volledig blind bleven. De oogartsen melden dat Amerikaanse soldaten in Irak 3,5 jaar nodig hebben om zoveel oogschade op te lopen. Bovendien zijn er jaarlijks tienduizenden meldingen van vuurwerkoverlast.

En voor het geld kunnen we het ook best laten. Voor de 65 miljoen euro die we aan vuurwerk uitgeven is onze samenleving meer dan 300 miljoen euro kwijt aan ziekenhuiskosten, brandweerinzet, revalidatie van slachtoffers en blijvende invaliditeit.

De volksgezondheid, de veiligheid op straat, de staatskas en het milieu lijden ieder jaar zwaar onder de kruitdampen en knallen. Is het nu betuttelend om dat in te perken? Of gaat het om het beschermen van de burgers tegen geweld. Vuurwapens met een loop zijn verboden, maar vuurwapens met een lont niet. Klopt dat wel?

Elk jaar weer al die brandwonden op de huisartsenposten. Elk jaar de verloren vingertopjes en levens. Brandweerlieden, politieagenten en ziekenhuismedewerkers zien er elk jaar weer tegenop om de rommel op te ruimen. Niks geen feest. Mijn tip is om eens iets leuks te doen met oudjaar. En voor wie zonder het verdrijven van geesten angstig het nieuwe jaar ingaat, is er altijd plaats op mijn spreekuur.

Joost van Putte

Lezing 'De inundatie van Overflakkee'

REGIO - In februari en maart 2019 is het 75 jaar geleden dat een groot deel van Overflakkee onder water werd gezet. Door het openzetten van sluizen stroomden de polders langzaam vol met water.

Ongeveer 16.000 mensen moesten noodgedwongen evacueren. Rond de dorpen Middelharnis-Sommelsdijk en Dirksland werd door de inwoners een aarden wal opgericht, zodat deze dorpen bewoonbaar konden blijven. De materiële schade was groot. Het zoute water had de polders veranderd in troosteloze, kale vlakten.
Stichting WO2GO heeft onlangs het project 'Verdrinkend land' afgerond, waar deze inundatie centraal staat. Op maandag 21 januari 2019 geeft Dennis Noteboom van WO2GO voor De Motte een lezing over deze voor het eiland ingrijpende gebeurtenis.
Locatie: bibliotheek Middelharnis, Kerkepad 11 Middelharnis.
Tijdstip: inloop vanaf 19:30 uur, aanvang lezing 20:00 uur.

Ingestuurd

De Ouddorpse haven

Een prachtig plaatje van de Ouddorpse Haven. Ingestuurd door Gerriët Kasteleijn.