info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

3 januari 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 3 januari 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Oranje mutsen, koud water en dampende snert

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het is even afzien, maar dan kun je wel zeggen dat je het jaar bent begonnen met een verfrissende nieuwjaarsduik. Bij Ouddorp doken mensen in de Noordzee, bij Middelharnis in het Haringvliet. Bij de Nieuwjaarsduik in Middelharnis voor KiKa, gaf burgemeester Grootenboer het startschot, daarna ging ze samen met de deelnemers het water in. Er waren bijna honderd deelnemers, het evenement heeft ruim zevenhonderd euro opgeleverd voor KiKa. Nieuwjaarsduiken zijn een populaire traditie in Nederland, volgens Unox zijn er meer dan 50.000 mensen in het water gedoken op nieuwjaarsdag. Dat maakt Nederland nummer één in de wereld wat betreft aantal nieuwjaarsduikers. Er komen zelfs mensen uit het buitenland naar Nederland om hier het koude water in te duiken.

Oud en nieuw zonder grote incidenten

De jaarwisseling op Goeree-Overflakkee is rustig verlopen. In Ouddorp vond een kleine vechtpartij plaats en de brandweer moest in verschillende plaatsen aan de bak om vuurtjes op straat te doven. Verder waren er geen noemenswaardige incidenten. In De Staver was een feest met zo'n 1.100 bezoekers, dit is rustig verlopen. Wijkagent Arjan Aarnoudse: "Complimenten voor iedereen op het eiland. Het was een mooie jaarwisseling."

Of er rondom de jaarwisseling veel schade is aangericht door vandalisme op het eiland, moet nog blijken als hiervan de balans wordt opgemaakt. Vorig jaar was de schade aanzienlijk. Een verbolgen burgemeester Grootenboer liet toen weten dat er voor een bedrag van € 90.000,- schade was aangericht aan straatmeubilair. Hierbij was natuurlijk niet de schade voor andere overheden en particulieren geteld.

Dit jaar was er geen grote brand tijdens oud en nieuw, zoals drie jaar geleden toen een schuur aan de Spuikolk in Dirksland het moest ontgelden. De laatste jaren kon de politie doorgaans spreken van een 'beheersbare' of 'rustige' jaarwisseling dit in tegenstelling tot ongeveer een jaar of tien geleden toen de jaarwisselingen regelmatig gepaard gingen met 'veldslagen' tussen het publiek en de politie. Regelmatig moest toen de Mobiele Eenheid in actie komen. Hiervan is in de laatste jaren gelukkig geen sprake geweest.

Straatprijs Postcodeloterij

OUDE-TONGE - Op nieuwjaarsdag was het een drukte van belang in de Saturnuslaan. Op de postcode 3255 TR was een prijs gevallen van 1 miljoen euro. Die miljoen is verdeeld over de 26 bewoners in de straat die in het bezit zijn van één of meerdere loten. Ieder meespelend lot is ruim 26.000 euro waard. De volgende bedragen zijn gewonnen: 78.947 euro (3 winnaars), 52.631 euro (7 winnaars) en 26.315 euro (16 winnaars). (Foto: Roy Beusker)

2 / 24

Agenda

Woensdag 3 januari

OUDE-TONGE – Gebedssamenkomst. 20.30 uur in Aktivia aan de Kerk. Samen danken en bidden met andere christenen voor het dorp.

Zaterdag 7 januari

OUDE-TONGE - Mijlenloop van tennisvereniging Het Westrak. Deelnemers kunnen kiezen tussen 2, 5 en 10 mijl. Meer informatie staat op www.westrak.nl, of bel naar 06-50201063.
SOMMELSDIJK – Bingo Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee vanaf 19.30 uur in gebouw De Zwaluw, Sperwer 55. Toegang gratis.
MIDDELHARNIS - RepairCafé Middelharnis van 12.00 tot 13.00 uur. Simon Stevinweg 47 bij GoedvoorGoed.

Dinsdag 9 januari

MIDDELHARNIS – Bijbelstudie over Kolossenzenbrief door Jack Nugter. Aanvang 20.00 uur. Diekhuus, Beneden Zandpad.
OUDDORP – Nieuwjaarsreceptie gemeente Goeree-Overflakkee vanaf 19.00 uur in Dorpstienden.

Donderdag 11 januari

MIDDELHARNIS – Cursus Geestelijke Vorming. Rehobôthkerk, Olympiaweg. Aanvang 1945 uur. Ds. P.D.J. Buys W.A. 'Crisis in het geloofsleven'. Info: Kati Mulder, tel. 0187-482443 ('s avonds).
DIRKSLAND - Breicafé aan de Reginahof. Van 10.00 tot 12.00 uur.
STELLENDAM - Nieuwjaarsreceptie 55+ van Stichting ZIJN. Aanvang 14.30 uur in het Haegse Huus.

Vrijdag 12 januari

MIDDELHARNIS – Zendingsavond Bonisa Zending met Chinese spreker. Vooraf wordt een Chinees buffet gehouden. Opgave hiervoor voor 5 januari bij middelharnis@bonisa.nl of telefonisch 0187 487450 of 061078811.
NIEUWE-TONGE – Bingo-avond Wijkgroep Nieuwe-Tonge in Ons Dorpshuis. Aanvang 19.30 uur.

Zaterdag 13 januari

OUDDORP – Nieuwjaarsreceptie KunstPlus. Aanvang 20.00 uur in De Overkant, Dijkstelweg 33.

Donderdag 18 januari

STELLENDAM – Poteravond in het Haegse Huus. Kosten 25 euro, incl. Twee consumpties. Opgeven kan tot 13 januari bij: Lena Moerkerk: mail adres d.moerkerk@hotmail.com of telnr 0622315726 of Martine Orgers 0636503139. Opgeven kan tot 13 januari.

Maandag 22 januari

MIDDELHARNIS – De Hoeksteen bij de Hervormde Kerk. Cursus Geestelijke vorming. Aanvang 19.45 uur. Spreker ds. W.A. Capellen.

Dinsdag 1 februari

MIDDELHARNIS – Bijbelstudie over Kolossenzenbrief door Jack Nugter. Aanvang 20.00 uur. Diekhuus, Beneden Zandpad.

Zaterdag 3 februari

OUDDORP – Mannendag Goeree-Overflakkee, kerkgebouw Doopsgezinde Gemeente, van 9.30 uur tot 13.00 uur. Opgeven via www.mcgo.nl

'Fijn, er is weer een bloemenwinkel in Dirksland'

DIRKSLAND – Er was al een Kelluf in de Voorstraat van Dirksland, een kapsalon, en nu is bloemenwinkel Leutug erbij gekomen. "We zochten een Flakkeese naam, iets leutigs", zegt Carline van Os een kleine maand na de opening van haar winkel. "Het werd Leutug, voor in je huis."

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Carline van Os loopt al vele jaren rond in de wereld van bloemen en planten. Als stagiaire begon ze bij bloemenwinkel Marieke in Dirksland. En op die plek is ze sinds 1 december 2017 weer te vinden. Nu met haar eigen zaak. "De cirkel is rond", zegt Carline.

Ze had, ook nadat ze bij Marieke vertrokken was, altijd contact gehouden met haar eerste werkgever. Toen ze een keer een bakkie zaten te drinken, kwam het idee op om de leegkomende winkelruimte aan de Voorstraat 56 te gebruiken voor een eigen bloemenwinkel. Het idee kreeg concrete vormen en Leutug kwam snel ter wereld.

"We verkopen bloemen en planten, maar ook woonaccessoires, brocante en cadeautjes. Allemaal voor elke beurs", vertelt Carline, die speciale aandacht vraagt voor de geboortecadeautjes die in een hoekje van haar sfeervolle zaak staan uitgestald. "En niet te vergeten: bruids- en rouwwerk en plantenbakken. Net als de boeketten zelf gemaakt. Ik vind het gewoon leutig om te doen. Hier kan ik mijn creativiteit kwijt."

Alles zelf maken is een sterk punt van Leutug. Carline voegt daar nog een paar sterke punten aan toe: "We hebben een gezellige, klantgerichte winkel. Vriendelijkheid vinden we belangrijk, we nemen voor iedereen de tijd. Klanten zijn geen nummers bij Leutug." Carline is van plan om in de loop van 2018 te beginnen met workshops bloemschikken en paas- en kerststukjes maken. Een bezigheid waarmee ze in het verleden ook in het Wijkcentrum in Middelharnis aan de weg timmerde, tot groot genoegen van de talrijke deelnemers.

Leutug is nu enkele weken open. De start was goed. "Boven verwachting", zegt Carline. "We hebben veel aanloop en veel positieve reacties. Wat je regelmatig hoort is: fijn, er is weer een bloemenwinkel in Dirksland."

Gemeenteraadsverkiezingen werpen hun schaduw vooruit

GOEREE-OVERFLAKKEE – Woensdag 27 december was de sluitingsdag waarop nieuwe politieke partijen en/of organisaties zich onder een bepaalde naam konden melden/laten registreren om aan de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart van dit jaar te kunnen deelnemen. De eerste stap voor eventuele nieuwkomers in het proces richting genoemde verkiezingen. Een belangrijk aspect in onze democratie werpt uiteraard haar schaduw ver vooruit. Navraag bij de gemeente Goeree-Overflakkee geeft overigens aan dat er zich geen nieuwe politieke partijen/organisaties hebben gemeld.

Door Jaap Ruizeveld

Dat betekent niet dat er bij de uiteindelijke kandidaatstelling op maandag 5 februari geen andere partijnamen kunnen opduiken dan de huidige politieke fracties die nu in de raad van Goeree-Overflakkee zijn vertegenwoordigd. Registratie van een aanduiding is/was niet verplicht. Een politieke partij kan er ook voor kiezen om deel te nemen aan de verkiezing met een zogenaamde blanco lijst. In dat geval staat er alleen een nummer bovenaan de kandidatenlijst van de partij en op het stembiljet en geen naam. Geregistreerde aanduidingen voor de verkiezingen van de Tweede Kamer of Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben in principe 'doorwerking' naar gemeenteraadsverkiezingen. Deze aanduidingen hoeven niet te worden geregistreerd voor de gemeenteraadsverkiezingen.


Registratie

Daar komt nog bij dat eenmaal al bij de gemeente eerder geregistreerde 'partijnamen' niet opnieuw aangemeld behoeven te worden. In het geval van de gemeente Goeree-Overflakkee geldt dat vanaf het moment van de eerste lokale verkiezing bij het ontstaan van de gemeente bij de herindeling op het eiland in 2013. Een aantal (huidige) fracties heeft inmiddels na besluitvorming in hun algemene ledenvergadering al de kandidatenlijsten voor de verkiezingen bekendgemaakt. Dat geldt voor SGP, CDA, ChristenUnie, PvdA en VVD. Bij VKGO is de kandidatenlijst ook intern geformeerd, maar nog niet definitief gepubliceerd. Uit interviews blijkt dat het uitgetreden PVV-Statenlid Zwerus, die in de Staten Zuid-Holland nu een eigen zetel bezet, onder de naam Leefbaar Goeree-Overflakkee zich ook zal aandienen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Navraag via de afdeling communicatie van de gemeente geeft aan dat genoemde naamstelling al was geregistreerd.

Twee stemmen

Op 21 maart krijgen kiesgerechtigden niet één, maar twee stempassen uitgereikt. Behalve de gemeenteraadsverkiezing wordt ook een raadgevend referendum gehouden over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Zoals bekend zijn in de huidige volksvertegenwoordiging Goeree-Overflakkee 9 fracties opgenomen, met in totaal 29 afgevaardigden: SGP (9 leden), ChristenUnie (4 leden), VVD (3 leden) en CDA (3 leden), samen vormend de coalitiepartijen. De oppositiefracties bestaan uit PvdA (4 leden), Vrije Kernen GO (3 leden) en de éénmansfracties Eiland van Vrijheid, Van der Meer en Maliepaard. De laatste raadsvergadering in de oude samenstelling staat op de agenda voor 8 maart, waarna de nieuwe formatie voor installatie/beëdiging op 28 maart bijeenkomt.

Budokai Senshi haalt duizenden producten op voor de Voedselbank

GOEREE-OVERFLAKKEE - Van 18 t/m 22 december hield Budokai Senshi hun jaarlijkse Week van de Voedselbank. Tijdens deze week stonden de leden van Budokai Senshi even stil bij de mensen die het niet altijd zo breed hebben en willen zij in samenwerking met anderen ervoor zorgen dat deze mensen tijdens de feestdagen over iets extra's beschikken.

Niet alleen de eigen leden waren heel enthousiast, maar ook andere instructeurs vanuit heel Nederland wilden wat extra's doen voor dit goede doel. Zo kwam Rico Scheffers van Kazoku Dojo een speciale kata training geven, kwam Johan van Ee van Yohan Dojo langs voor een boksles, gaf Robert Kerkhoven van Budokai Shogun een kickboksles en kwam Leslie Naaktgeboren van Budokai Vleesenbeek met de 40+ groep van Budokai Vleesenbeek gezellig meedoen en lesgeven bij onze 40+ training. Ook onze eigen instructeur Martijn Bom van het Yawara Ju Jutsu gaf een realistische zelfverdedigingstraining. De opkomst was in één woord geweldig en iedereen nam één of meerdere producten mee. Extra verrassing was dat Yohan Dojo in Schiedam tijdens hun jaarlijkse clubtoernooi Kickboksen ook vroeg aan de deelnemers en het publiek om wat mee te nemen. Uiteindelijk werden er twee pallets vol met producten afgeleverd, een geweldig resultaat, na een hele leuke en leerzame trainingsweek. Wilt u meer informatie over Budokai Senshi en/of wat zij doen voor de goede doelen? Kijk dan eens op www.budokai-senshi.com of neem contact op met budokai-senshi@outlook.com/0647992777.

Kruukplaetjeswedstrijd

MIDDELHARNIS - Deze week kunnen er tot en met 4 januari kruukplaetjes worden ingeleverd voor de bakwedstrijd van Struijk & Struijk Makelaardij. De winnaar ontvangt een vvv-bon ter waarde van honderd euro. Om mee te doen moeten er tien zelfgebakken kruukplaetjes worden ingeleverd bij het kantoor van de makelaar aan de Langeweg 2A in Middelharnis. Vermeld bij de inzending naam en telefoonnummer.

Inloopavond parkeerterrein Goudsmiene en rotonde kruising Bredeweg/Oosterweg Ouddorp

OUDDORP - Op woensdagavond 10 januari 2018 organiseert de gemeente Goeree-Overflakkee een inloopavond over een aan te leggen parkeerterrein Goudsmiene en een aan te leggen rotonde op de kruising Bredeweg/Oosterweg in Ouddorp. De avond is bedoeld voor inwoners uit Ouddorp en andere belangstellenden.

Uit het Verkeerscirculatieplan Ouddorp 2015 bleek dat er een tekort aan parkeerplaatsen is in het centrum van Ouddorp. Om te voorzien in de behoefte heeft de gemeente gezocht naar geschikte locaties om extra parkeerplaatsen te realiseren. Uiteindelijk bleek de locatie Goudsmiene de meest geschikte locatie te zijn. Tijdens de inloopavond is het concept bestemmingsplan in te zien. Het bestemmingsplan maakt de aanleg van het parkeerterrein mogelijk. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk 139 parkeerplaatsen worden gerealiseerd.

Uit het Verkeerscirculatieplan Ouddorp 2015 is naar voren gekomen dat het kruispunt Bredeweg/Oosterweg als verkeersonveilig wordt ervaren. Bovendien neemt de verkeersintensiteit tot 2030 zodanig toe, dat de mogelijkheid om de Bredeweg over te steken problematisch is en er wachtrijen ontstaan. Dit hangt mede samen met het continue verkeersaanbod van de rotonde op de N57 en het samenvoegen van de rijstroken tussen de N57 en de Bredeweg. Door het realiseren van een rotonde vergroot de verkeersveiligheid en de doorstroming. Voor de fietsers wordt in het midden van de weg een opstelplaats gerealiseerd, waardoor fietsers in twee keer de weg over kunnen steken. Hierdoor wordt de verkeersveiligheid voor fietsers vergroot. Tijdens de inloopavond is een ontwerptekening van de nieuw aan te leggen rotonde op de kruising van de Oosterweg en de Bredeweg in te zien.

Inloopavond

De gemeente Goeree-Overflakkee organiseert op woensdag 10 januari 2018 een inloopavond voor belangstellenden om kennis te nemen van het concept bestemmingsplan voor de aanleg van het parkeerterrein en de ontwerptekening van de rotonde in te zien. Daarnaast is het mogelijk om vragen te stellen aan de adviseurs van de gemeente. De inloopavond is van 19.30 tot 21.30 uur en vindt plaats in Dorpstienden, Dorpstienden 4 in Ouddorp. Belangstellenden kunnen tussen 19.30 en 21.30 uur op elk gewenst moment binnenlopen.

Nieuwjaarsconcert Die Grevelinger Musikanten

NIEUWE-TONGE - Zaterdag 13 januari geven Die Grevelinger Musikanten weer hun traditionele nieuwjaarsconcert.

De Egerländer muziek staat hierin centraal. Deze blaaskapel bestaat al vanaf begin jaren tachtig van de vorige eeuw en bestaat momenteel uit dertien enthousiaste muzikanten, die tussen de tien en vijftien keer per jaar optreden. De agenda is alweer behoorlijk gevuld voor de eerste helft van 2018.
Onder leiding van kapelmeester Hans Kom laten zij u weer genieten van deze karakteristieke, voornamelijk Tsjechische muziek.
Dit jaar hebben ze blaaskapel Die Edelweiss Buben uit Bergen op Zoom bereid gevonden als gastkapel op te treden op dit nieuwjaarsconcert.
Zoals de meeste blaaskapellen, zijn zij ook ontstaan uit een blaasorkest. Dit dateert uit 1973. Zij treden op in de regio, maar gaan ook elk jaar naar de wijnfeesten in Duitsland. Muzikaal leider is Tonnie de Jong. Op 18 maart 2018 organiseren zij een Beierse middag in Hoogerheide, waar ook Die Grevelinger Musikanten hun medewerking aan zullen verlenen.
Die Grevelinger Musikanten hopen u te verwelkomen op 13 januari in Ons Dorpshuis, Korteweegje 14, in Nieuwe-Tonge. De toegang is gratis en u wordt verwelkomt met een glaasje glühwein.
Het concert begint om 20.00 uur en de zaal is open om 19.30 uur.

Samen op avontuur: Alpha in Goedereede

GOEDEREEDE - Met anderen op zoek gaan naar de zin van het leven. Dat is Alpha. Tijdens circa tien interactieve en gezellige bijeenkomsten ontdek je wat het christelijk geloof inhoudt. Stel al je vragen en praat met andere deelnemers door over boeiende onderwerpen. Je bent niet de enige; wereldwijd volgden ruim 24 miljoen mensen een Alpha.

Vraag je je af of er meer is? Ben je op zoek naar de zin van je leven? Loop je rond met andere levensvragen of wil je meer te weten komen over het christelijk geloof? Dan is Alpha echt iets voor jou! Je ontmoet leuke, nieuwe mensen en bespreekt je vragen en ideeën in een open, vriendelijke en informele setting. Alpha is niet alleen bedoeld voor mensen die niet kerkelijk zijn. Ook wanneer je graag eens opnieuw nadenkt over de basis van het christelijk geloof kan Alpha daarbij helpen.

Alpha begint met een gezellige en lekkere maaltijd. Na het eten luister je naar een kort inspirerend verhaal over een bepaald onderwerp. Daarna is er alle ruimte om je vragen en gedachten te delen. Alpha is helemaal gratis.

Lijkt het je wat? Je bent van harte welkom op dinsdag 16 januari a.s. om 18:30 uur aan de Oostdijkseweg 83 in Goedereede. Aarzel je of wil je gewoon eerst meer weten? Bel dan met Henk Redert (0187-492288) of met Mariëlle Jelier (06-44125463). Raadpleeg verder alpha-cursus.nl om te lezen hoe anderen dit avontuur eerder zijn begonnen.

Zendingsavond Bonisa met Chinese maaltijd

MIDDELHARNIS - Op vrijdag 12 januari zal in Middelharnis (aula van de Prins Maurits scholengemeenschap) een zendingsavond worden gehouden. Een Chinese christen zal iets vertellen uit zijn leven en over zijn werk in China. Christenen leven vaak onder moeilijke omstandigheden en kunnen niet vrij voor hun geloof uitkomen. Om 18.00 uur wordt begonnen met een Chinees buffet (inloop vanaf 17.30 uur). Om 19.30 uur start het avondprogramma, waarin de Chinese broeder zal vertellen. Hij wordt in het Nederlands vertaald. Kosten voor buffet: volwassenen € 15,- kinderen en scholieren tegen gereduceerd tarief. Geef u tot uiterlijk 5 januari op als u mee wilt genieten van het buffet en de avond. Dit kan via de werkgroep Goeree-Overflakkee. Tel. 06 1907 8811 of middelharnis@bonisa.nl.

Fonds voor goede doelen uit nalatenschap koekjesfabrikant Nipius

De bakkerij in Stad aan 't Haringvliet, waarmee het allemaal begon (foto Streekarchief Goeree-Overflakkee).

GOEREE-OVERFLAKKEE – Naast bijvoorbeeld het Paul van Hessenfonds, de Boedel Dabbe en de Boedel Bigge is er sinds kort een nieuw fonds voor goede doelen actief op Goeree-Overflakkee: het Familie Nipius-Roos Fonds. Het fonds, dat een substantieel bedrag bevat, is gesticht door Teun en Corrie Nipius, die bekendheid verwierven en kapitaal vergaarden met hun koekjesfabriek Nipius Banket.

Door Kees van Rixoort

Teun Nipius, zoon van een smid en winkelier in Stad aan 't Haringvliet, was een onorthodoxe ondernemer. Een man die volledig zijn eigen weg ging. Met groot succes. Kort na de Tweede Wereldoorlog, in 1947, nam hij een bakkerij over in Stad. Het was een van de vier bakkerijen die het dorp toen telde. Samen met zijn vrouw Corrie en hun zoon Ko bouwde hij het zaakje op de hoek van de Voorstraat uit tot een goedlopende winkel.

Niet in de laatste plaats door het gebak en de koekjes, die een steeds grotere klantenkring opleverden. Typerend voor de man die wel in was voor een gekkigheidje, was de aanbieding waarmee hij heel veel volk naar de winkel wist te trekken: zes tompoezen voor 1 gulden, terwijl ze altijd voor 15 cent per stuk over de toonbank gingen…

Na zeventien jaar hard werken zette de familie Nipius een koekjesfabriek neer aan de haven van Stad aan 't Haringvliet. Dat was in 1964. Teun Nipius speelde daarbij handig in op de ontsluiting van het eiland, die in diezelfde jaren een feit was, eerst door de aanleg van de Haringvlietbrug en later gevolgd door nog een aantal vaste oeververbindingen.

Roomboter

De koekjes, wel veertig verschillende soorten, trokken de aandacht omdat ze van honderd procent roomboter waren gemaakt. Een kwaliteitsproduct, dat ook Albert Heijn en andere supermarktketens in de schappen wilden hebben. Zo was het merk verkrijgbaar in het hele land. Wie businessclass vloog met de KLM kreeg bij zijn kopje koffie een koekje uit Stad.

Het ging heel goed met Nipius Banket, zoals de fabriek heette. Er werkten tientallen mensen, waarmee Nipius een grote werkgever was op Goeree-Overflakkee. Weer na zeventien jaar vond het echtpaar Nipius het welletjes en droeg Teun Nipius zijn bedrijf over aan drie personeelsleden.

De koekjesfabriek vierde na een achttal jaren nog het vijfentwintigjarig jubileum waarna het bergafwaarts ging met de zaak. De fabriek verhuisde nog naar Sommelsdijk, maar daar en ook na een overname door Koekjesfabriek Tanis uit Ouddorp was niet te voorkomen dat de financiële moeilijkheden groter werden en de zaak uiteindelijk failliet ging.

Teun en zijn vrouw hadden eerder al besloten van hun vermogen een fonds te stichten. Dat was in 1999, maar het Familie Nipius-Roos Fonds is pas sinds september 2017 actief. Na het overlijden van Teun, zoon Ko en als laatste Corrie (in 2016). Het in het fonds gestorte bedrag moet intact blijven, maar het rendement van de beleggingen is bedoeld om ten goede te komen aan activiteiten van binnen de gemeente Goeree-Overflakkee gevestigde instellingen en organisaties, ten behoeve van de kernen Middelharnis, Sommelsdijk en Stad aan 't Haringvliet. Het gaat om activiteiten op diverse terreinen: maatschappelijk en sociaal, studie en opleiding, muziek, historisch, cultureel, gehandicaptensport, kerkelijk en wetenschappelijk.

Meer informatie over het fonds is te vinden op www.nipiusroos.nl. Het bestuur van de stichting bestaat uit Gerrit Littel (voorzitter en penningmeester), Leendert van Nimwegen (secretaris), Gerard de Jager en Leendert van der Stoep. Dat buigt zich over aanvragen voor financiële bijdragen uit het Familie Nipius-Roos Fonds. De eerste aanvraag was er een van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Die is gehonoreerd.

Opening Fietscafé Flakkee

‘Wintertijd? Mountainbiken!’

MIDDELHARNIS - Komende zaterdag, 6 januari, om precies half twee 's middags, opent Fietscafé Flakkee haar deuren aan de Hobbemastraat 1 te Middelharnis. Het Fietscafé is een nieuw initiatief van stichting Koop de Goede Hoop, die tevens de goede doelenwinkel ernaast verzorgt.

Wat is de bedoeling van het Fietscafé? We vragen het Lucas Hartong, één van de bestuursleden: "Het Fietscafé is vooral bedoeld als ontmoetingsplek voor fietsliefhebbers op het eiland en dat zijn er heel wat! Wekelijks stappen mensen hier op de fiets om lekker een stukje te rijden, alleen of in teamverband, recreatief of op wedstrijden gericht. Daartoe bieden we nu een gezellige plek. Er is koffie, thee, lekkers en je kunt aan de grote tafel zitten om magazines en boeken te lezen, te dromen over langere fietsreizen en anderen te ontmoeten die net zo enthousiast worden van fietsen. Denk ook eens aan de liefhebbers van vintage fietsen!"

Activiteiten

Het Fietscafé gaat het komende jaar allerlei activiteiten ontplooien. Te denken valt aan avonden met gasten die komen vertellen over fietsgerelateerde onderwerpen, samen aan fietsen sleutelen met hulp, toertochten die starten en eindigen bij het café en als het even kan ontmoetingen met fietshelden. Daarbij zal alle eventuele winst van het café gebruikt worden voor de goede doelen die de stichting ondersteunt en die van diverse 'kleur' zijn. Wat dat betreft is het uniek dat stichting Koop de Goede Hoop niet aan één specifieke kerk verbonden is, maar als zelfstandig platform werkt.
Hartong: "Verder proberen we zo goedkoop mogelijk gebruikte fietsen te ontvangen, die we dan met de vrijwilligers opknappen en weer te koop aanbieden. Dat mogen gerust 'oude barrels' zijn, waarvan we de goede onderdelen hergebruiken. Win-win: iemand kan voor een kleine prijs een goede gebruikte fiets aanschaffen en de goede doelen worden ondersteund!" Nadrukkelijk geeft Hartong aan dat het Fietscafé geen fietsenmaker wordt. "Nee, banden plakken en reparaties gaan we niet doen. Daarvoor zijn commerciële bedrijven op het eiland aanwezig en die willen we niet in de wielen rijden. Wel mag iemand op een vrije middag zelf komen sleutelen aan zijn of haar fiets. Niet alleen heren dus, ook dames! Niets leukers dan samen bezig zijn met de hobby die we delen: de fiets", aldus Hartong.
Voorlopig kunnen mensen het café binnenlopen op woensdagmiddag en zaterdagmiddag tussen één en vier uur. De opening zal niet verricht worden door een Bekende Nederlander, juist omdat het Fietscafé bedoeld is voor iedereen.

Inpakactie Roparunteams succesvol

MIDDELHARNIS - Op de donderdag, vrijdag en zaterdag voor Kerst stonden deelnemers van Roparunteams Goeree-Overflakkee Runners klaar om supermarktklanten te helpen met inpakken. Deze actie leverde zo'n 1900 euro op. PLUS in Middelharnis, Albert Heijn in Sommelsdijk en Spar in Nieuwe-Tonge stelden hun winkel ter beschikking om hun klanten te laten helpen èn geld in te zamelen voor het goede doel: patiënten die lijden aan kanker. En met succes, nooit eerder werd er door deze teams zoveel geld opgehaald met deze actie. De Roparunteams danken de gulle gevers en de supermarkten heel hartelijk voor hun steun.

Dressuur Oostmoer

STAD AAN 'T HARINGVLIET - De uitslag van de dressuurwedstrijd voor pony's, proef F1, die gereden werd op zaterdag 30 december in Manege Oostmoer, is als volgt:

Groep 1. Guusje Scholts, Spiky, 238 pnt; Yoëlle Rommens, Sproet, 237 pnt; Jasmijn Smits, Glory, 233 pnt; Annabelle Verrips, Ricky, 230 pnt; Linde de Weerd, Sonja, 228 pnt; Sophie v.d. Putte, Sterre, 228 pnt; Rosa Gerrits, Ricky, 225 pnt; Nienke Goedegebuure, Button, 224 pnt; Puck de Jong, Noortje, 223 pnt; Wes Zwackhalen, Spiky, 223 pnt; Lieke Spee, Noortje, 221 pnt.
Groep 2. Janina Starke, Glory, 242 pnt; Lotte Goedegebuure, Noortje, 240 pnt; Britt Akershoek, Balou, 239 pnt; Louise v. Amstel, Glory, 238 pnt; Anna Volders, Glory, 237 pnt; Bregtje Bloos, Sonja, 235 pnt; Delilah Kievit, Button, 235 pnt; Mette Wolfswinkel, Sonja, 234 pnt; Lana Slabbekoorn, Sproet, 232 pnt; Juditha Starke, Tinka, 231 pnt; Sophie Jongeneel, Brice, 231 pnt; Zoë den Exter, Magic M, 230 pnt; Leah Koppejan, Gabanna, 230 pnt; Hannah Wielhouwer, Storm, 229 pnt; Nathasja Kieviet, Spiky, 227 pnt; Ruchama v. Brussel, Dopette, 222 pnt; Corianne de Korte, Doddle, 219 pnt.

Bethel College Choir uit Kansas komt naar Ouddorp

OUDDORP - Het is al weer enkele jaren geleden dat een Amerikaans koor in Ouddorp een concert verzorgde. De Doopsgezinde Gemeente Ouddorp heeft sinds vele jaren goede contacten met diverse Amerikaanse koren en is weer blij een koor uit de Verenigde Staten te mogen ontvangen.

Woensdagavond 10 januari wordt een concert gegeven door het Bethel College Choir uit Kansas, U.S.A. onder leiding van Dr. William Eash. Gedurende de maand januari zal dit koor een tournee maken door Europa en concerten geven in Polen, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en als laatste Nederland. Het koor bestaat uit 44 zangers/zangeressen, allen studenten van het Bethel College in North Newton, Kansas. Iedere vier jaar wordt als onderdeel van hun opleiding een tour door Europa gemaakt.
Het Bethel College is opgericht in 1887 en heeft een lange muzikale traditie. Recente tournees hebben het koor gebracht naar steden als Praag, Sarajevo, Berlijn, Leipzig, Stockholm en Wenen, maar ook naar kleine dorpen en steden in Duitsland, Zwitserland en Frankrijk. En voor de tweede keer zal dit koor nu ook in Ouddorp zingend het evangelie verkondigen.
Het concert zal plaatsvinden in de Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden 3 te Ouddorp. Iedereen is van harte welkom en de toegang is uiteraard gratis, er is een collecte voor de onkosten. Aanvang 19.30 uur.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Cursus Calandovrijwilligers

Calando is voornemens om in januari 2018 weer een introductiecursus te geven voor nieuwe vrijwilligers. Inmiddels hebben al enkele vrijwilligers zich aangemeld, maar het zou fijn zijn als er nog meer belangstelling is. In de palliatieve zorg zijn vrijwilligers onmisbaar. Ook de gemeente Goeree-Overflakkee is overtuigd van het belang van de inzet van vrijwilligers want zij heeft het vrijwilligerswerk in Calando genomineerd voor de 'Meer dan handen prijs' bij het ministerie van VWS. De missie van vrijwilligersinzet is: 'Aan een ieder in de laatste levensfase en diens naasten bieden opgeleide vrijwilligers – daar waar nodig en gewenst – tijd, aandacht en ondersteuning'. Heeft u belangstelling voor dit mooie werk dan kunt op www.calando.nl meer details lezen. Denkt u dat dit werk iets voor u is dan adviseren wij u om contact op te nemen via telefoonnummer 0187-609147 of via info@calando.nl. U kunt vragen naar Janneke Koningswoud of uw naam en tel.nr doorgeven dan wordt u zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Wandelclub

Ook in 2018 vertrekt er elke woensdag een enthousiaste wandelgroep vanuit 't Reginahof. Er wordt eerst een kopje koffie met elkaar gedronken. Ondertussen wordt de route besproken. Daarna is het genieten van de omgeving en de natuur en ontstaan er soms mooie gesprekken met elkaar.De afstand is meestal rond de 5 km. De deelnemers zijn rond 12.00 uur weer terug. Wie mee wil doen kan iedere woensdag terecht aan 't Reginahof aan de Reginahof 1.

Breicafé

Op donderdag 11 januari gaat het breicafé aan de Reginahof 1 weer open. "Breng u eigen brei of haakwerkje mee en kom genieten van de gezelligheid en de creativiteit van mede breisters en haaksters", aldus de organisatie. De deuren van het breicafé staan open van 10.00 tot 12.00 uur.

Dirkslands Mannenkoor

De doelstelling van het Dirkslands Mannenkoor is om Nederlandstalige psalmen, gezangen en andere geestelijke liederen te zingen en zo Gods Woord uit te dragen. De bede daarbij is dat de gezongen woorden harten treffen, ook die van de koorleden zelf. Daarnaast is het zingen ontspannend; gezond en goed voor geest en lichaam. Houdt u/jij van zingen? Of wilt u eens een avond ontspannen zingen? Daarvoor wordt een open avond georganiseerd, op 3 januari 2018 in het kerkgebouw aan de Mozartsingel. Deze avond start om 20:00 uur tot circa 22:00 uur met halverwege 20 minuten pauze. Meer informatie kunt u ook vinden op www.dirkslandsmannenkoor.nl of u kunt contact opnemen met secretaris Marcel Wagenaar: 0187-684433.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Basiscursus bijenhouden

Op 15 november organiseerde bijenhoudersvereniging 'Imkers van Goeree-Overflakkee' een snuffelcursus. Door de overweldigende belangstelling is besloten hier een vervolg aan te geven in de vorm van een basiscursus. Deze cursus zal begin 2018 van start gaan. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Hebt u interesse om mee te doen? Kijk dan op de website van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) voor meer informatie en aanmelden: www.bijenhouders.nl

MIDDELHARNIS

Repaircafé

Op zaterdag 7 januari wordt er weer gerepareerd in het RepairCafe. De gastheer/vrouw staat klaar om u te verwelkomen. Op volgorde van binnenkomst wordt u dan met uw kapotte Senseo, boormachine, lamp etc naar een bekwame reparateur verwezen. Ook met kleine fietsreparaties kan worden geholpen. Uw fiets brengt u tot in de hal, waar de fietslift hangt. Voor alle kleine huishoudelijke producten is men zijn wij ingericht, echter met groot witgoed kunt u er niet terecht. Combineer uw reparatie met een heerlijke lunch en uw dag kan niet meer "stuk". Op 7 januari serveert Pameijer Werkt ZHE van (12.00-1300) op=op Verse tomatensoep met een pistoletje oude kaas en komkommer. Mocht u op bovengenoemde datum niet in de gelegenheid zijn, dan is het RepairCafe weer op zaterdag 3 februari geopend. Het RepairCafé is te vinden op de locatie van Goed voor Goed te Middelharnis.

NIEUWE-TONGE

Slagwerkopleiding

In januari wil muziekvereniging Apollo Nieuwe-Tonge starten met een slagwerkopleiding. Wie wil leren drummen kan contact opnemen met Muziekvereniging Apollo Nieuwe-Tonge via: www.apollo-nieuwe-tonge.nl of Facebook.

Bingo-avond

De wijkgroep van Nieuwe-Tonge houdt op vrijdag 12 januari een bingo-avond. De avond wordt gehouden in 'Ons Dorpshuis'. Iedereen is van harte welkom op deze avond. Er worden tien rondes en een superronde gespeeld. De zaal gaat om 19.00 uur open en de bingo begint om 19.30 uur.

OUDDORP

Nieuwjaarsreceptie KunstPlus

KunstPlus houdt op zaterdag 13 januari een nieuwjaarsreceptie in De Overkant te Ouddorp. Tevens vindt dan de opening plaats van een nieuwe tentoonstelling van de vijfjarige vereniging van kunstenaars op Goeree-Overflakkee. Tijdens de gratis toegankelijke receptie treedt Sax'a'holic op. Sax'a'holic is het saxofoonensemble van fanfareorkest Vooruit uit Oude-Tonge. Het ensemble bestaat uit vijf dames: Annelies van Heemst op sopraansax, Sanne Smeets op altsax, Corry Maliepaard en Carolien Kranse op tenorsax en Tonny Smeets op baritonsaxofoon. Sax'a'holic speelt muziek in diverse genres, maar vooral easy listening-muziek, met hier en daar een solistisch trekje. De receptie begint om 20.00 uur. De Overkant is te vinden aan de Dijkstelweg 33 in Ouddorp.

STELLENDAM

Goederen voor Roemenië

Op vrijdag 5 januari houdt het Roemeniëcomité van de Hersteld Hervormde Gemeente te Stellendam een goedereninzameling voor Roemenië, van 18.30 tot 19.30 uur aan de Margrietstraat te Stellendam, bij de ingang van de bibliotheek. Wie niet in staat is om de spullen zelf te brengen kan contact opnemen met Arend Brinkman (tel. 0187-491803) of met Adrie Wandemaker (tel. 06-46091660).

Nieuwjaarsreceptie 55+

Op donderdagmiddag 11 januari organiseert de activiteitencommissie van de Stichting ZIJN Stellendam haar nieuwjaarsreceptie. U bent dan van harte uitgenodigd voor een hapje en een drankje. Ter opluistering van deze middag, treedt er een dansgroep op..Zij geven een kleine demonstratie van line-dance en volksdans. De aanvang is om 14.30 uur. De zaal is open vanaf 14.15 uur. De entree is gratis. De bijeenkomst wordt gehouden in het Haegse Huus. Opgeven kunt u bij: Mevr. M.v. Oostenbrugge; tel: 491653, of bij: Mevr. E.S. Spahr vd Hoek; tel: 602411. Dit is niet strikt noodzakelijk.

Poteravond

Donderdag 18 januari is er een gezellige poteravond in het Haegse Huus. De kosten zijn 25 euro incl. twee consumpties. Opgeven kan bij
Lena Moerkerk: mail adres d.moerkerk@hotmail.com of telnr 0622315726 of Martine Orgers 0636503139. Opgeven kan tot 13 januari.

Repetities Jong Dameskoor Shira hervat

MIDDELHARNIS – Vanaf maandag 8 januari starten de repetities van Jong Dameskoor Shira o.l.v. Peter Wildeman.

Dames die kennis willen maken met het koor worden uitgenodigd om de drie open repetitieavonden te bezoeken, nl. die op 8 januari in 'De Hoeksteen' te Middelharnis, 24 januari in D'n Duyt, Steneweg 1 te Middelharnis en op 15 maart in de Chr. Ger Kerk te Middelharnis, Hoflaan 41. Het koor is nog op zoek naar nieuwe leden: gemotiveerde jonge dames die graag zingen en studeren en staan voor een uniek repertoire. De repetities worden gehouden van 19.30 tot 21.30 uur op verschillende locaties in Middelharnis. Meer informatie is te vinden op de website van het koor: www.dameskoorshira.nl.
Dit voorjaar worden concerten gegeven in Middelburg, Dordrecht en in Middelharnis. In de loop van dit jaar gaat men een eigen cd opnemen met Psalmen en Gezangen met bekende musici en m.m.w. van een mannenensemble.

Artelly exposeert met kleurrijk vilt in 't Blaeuwe Huus

OUDDORP - Sinds vijf jaar maakt Artelly prachtige sjaals en sierlijke handmofjes in de nuno-techniek: een combinatie van chiffonzijde met dunne wol van schapen of alpaca's. Zij exposeert in 't Blaeuwe Huus.

Ook heeft ze sinds de vorige zomer haar eigen tassenlijn ontwikkeld, terwijl ze al eerder furore maakte met haar super warme, gezellige sloffen in winterse tinten. Tevens maakt ze momenteel grote kussens van plaatselijke schapenwol in natuurlijke kleurschakeringen.
Tussendoor houdt zij zich graag bezig met het verwerken van allerhande natuurlijke weefsels: jute, dunne katoen, zijde, angora, en experimenteert zij graag met afgedankte sjaaltjes en oude truien. Er komen vaak verrassende resultaten tevoorschijn uit deze recycle- bewerkingen. Op de expositie is er een apart hoekje aan gewijd.
De expositie loopt nog t/m 31 januari op het VVV-kantoor te Ouddorp, Bosweg 2.
Meer info: tel: 0187-681830 of 06-29124736.

Nieuwjaarsreceptie Reumapatiëntenvereniging

Popkoor Rol Around.

DIRKSLAND - De Reumapatiëntenvereniging Goeree-Overflakkee e.o. houdt op maandag 15 januari haar jaarlijkse nieuwjaarsreceptie.

Dit jaar wordt deze avond, in samenwerking met het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, opgeluisterd door popkoor 'Rol Around' uit Achthuizen. Leden, partners, verzorgenden van de vereniging en daarbij ook alle patiënten van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, worden uitgenodigd om op deze avond aanwezig te zijn. Dit alles natuurlijk onder het genot van een hapje en een drankje.

Aanvang: inloop vanaf half 8 in het restaurant van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te Dirksland.

Cheque van de PvdA voor KiKa

MIDDELHARNIS – De tweede KiKa-nieuwjaarsduik begon voor Kees Witte al mooi. Jaap Willem Eijkenduijn, voorzitter PvdA Goeree-Overflakkee, liet weten dat de partij in het kader van de kerstactie geld voor KiKa heeft ingezameld. Eijkenduijn overhandigde de cheque met het mooie bedrag van € 250,00. Kees Witte was natuurlijk heel dankbaar voor deze gift.

16 / 24

Upgrading vakantiepark De Klepperstee in Ouddorp
Inspelen op veranderende wensen gasten, natuur, landschap en duurzaamheid

Het masterplan van De Klepperstee.

OUDDORP - Al vele jaren is vakantiepark De Klepperstee in Ouddorp voor toeristen, recreanten en vaste gasten een vertrouwde locatie. Een favoriete bestemming van velen. Toch vindt er een upgrading plaats, inspelend op de sterk veranderde wensen van de gasten, de visie op natuur en landschap, rust en ruimte en duurzaamheid. Een en ander naadloos aansluitend op de nieuwe recreatievisie van de gemeente. Het integrale beeld en kwaliteitsplan is al afgestemd met de gemeente en met gasten. De reacties zijn zeer positief, aldus de directeur van het vakantiepark, Jeroen den Hollander.

Door Jaap Ruizeveld

Door de voorgestelde wijziging, behoefte aan meer ruimte en aandacht voor landschap, natuur en kwaliteit zal opnieuw, na de verdunning in verband met de aanleg van Ouddorp Duin, een verdunning van het aantal eenheden op het park plaatsvinden. Minder jaar- en seizoenplaatsen, maar onderscheidende accommodaties passend binnen het bestemmingsplan en de nieuwe recreatieve visie. Accenten op speel- en attractieve mogelijkheden voor kinderen en ouderen. Meer aantrekkelijk toegankelijk. Geen barrière met slagbomen. Het idee van een afgesloten terrein ombuigen naar een concrete relatie van het park met het omringende gevarieerde landschap. Een herinrichting van het centrumgebied, waar de huidige gedateerde bebouwing plaats maakt voor een entreegebouw dat, als ontmoetingsplaats en met talrijke functionele voorzieningen, als toegangspoort tot De Klepperstee een warm welkom zal uitstralen.

De Klepperstee.

Ambitieus

"Ja, de plannen zijn ambitieus. Wel realistisch en goed voorbereid", beantwoordt Jeroen den Hollander mijn vraag. "Functies en exacte invulling van bijvoorbeeld het entreegebouw worden onderzocht. Dat geldt ook voor het autoverkeer dat op het park beperkt dient te worden. En uiteraard komt er een centrale parkeerlocatie met een groene uitstraling. Voor wat voorzieningen betreft, dienen deze te passen in de directe omgeving. Denk eens aan een zwemvijver. Anderzijds culturele uitingen. Educatief en kunstzinnig. Daar moet je het park op inrichten. Ontsluitingswegen versmallen. Meer ruimte voor groen (bijvoorbeeld daarin een pluktuin) en wandel-/fietspaden.

Kritisch

De parkdirecteur schroomt niet te constateren dat de nieuwe aanpak om richtlijnen vraagt. "Die zijn er op dit moment niet voor de jaar- en seizoenplaatsen. Kwaliteit van stacaravans en chalets loopt uiteen. Soms zijn de percelen en accommodaties prima onderhouden. Helaas zijn er ook rommelige tuinen en zijn er matig onderhouden caravans. Kijk, dat moet de komende jaren nu veranderen. Daarvoor wordt een zogenoemd stijlboek opgesteld, met richtlijnen waar accommodaties minimaal aan moeten gaan voldoen. Alleen met die insteek, medewerking van betrokkenen en controles op handhaving, krijgt De Klepperstee de gewenste belangrijke kwaliteitsimpuls".

Natuur

"Wij zitten in een prachtig landschappelijk gebied. Met typische Ouddorpse elementen, zoals zandwallen en schurvelingen. Met aansluitingen op de Westduinen. Die sferen wil je graag bij de parkveranderingen terug laten komen. Als het ware van buiten naar binnen trekken. Onze landschapsarchitect heeft hierover bijvoorbeeld gesprekken gevoerd met onder andere het Zuid-Hollands Landschap.", zegt Den Hollander. De bomenstructuur verdeelt ons park in verschillende landschapssferen. Lanen met bomen kruisen elkaar, waardoor Elzenmeten, Groene Kamers, het Duinbos en Hameeten ontstaan. Elk deel van het park heeft zijn eigen bomen en landschap. Bij de landschappen ligt de nadruk op natuurlijk groen, bomen en struiken krijgen de ruimte. In het integraal landschappelijk/beeldkwaliteitsplan voor de upgrading van zowel De Klepperstee als De Ridderstee hebben de (landschaps)architecten van Inside Outside en Vakwerk Architecten aan bovengenoemde aspecten ruim aandacht geschonken.

Verbindingen

Daarnaast vindt er een ontwikkeling plaats op het deelgebied Ridderstee, conform het in 2012 vastgestelde bestemmingsplan, die inspeelt op de veranderende vraag in de markt en de wensen van de consument. Het aantal eenheden op De Ridderstee wordt teruggebracht van 391 naar 104, terwijl het landschappelijke karakter van dit gebied in stand blijft. Waardevolle bomen blijven behouden en door onder andere de aanleg van poelen sluit het gebied beter aan bij de omgeving.

Uitdaging

"De geleidelijke transformatie is nu de uitdaging. Goed met onze gasten omgaan, hen de meerwaarde aantonen en de kans bieden mee te gaan in de ontwikkeling, de bereidheid om te willen investeren en daartoe afspraken te maken. De reacties van betrokkenen zijn positief. Wij willen ons onderscheiden, beklemtoont Jeroen den Hollander. Met inzet van nieuwe exploitatievormen, zoals onder andere diverse verhuureenheden. Er is vraag naar kleinere verblijfseenheden. Het starten van een pilot met cabins staat in de startblokken. Deze worden duurzaam vormgeven en circulair gebouwd. Het is alles bij elkaar een hele klus. Het vergt een flinke financiële investering, maar het is nu tijd voor verandering. Eind eerste kwartaal 2018 hopen wij de eerste stappen al zichtbaar te kunnen maken".

Stichting Vrienden van Ziekenhuis Dirksland
Nieuwe voorzitter zoekt veel nieuwe vrienden

DIRKSLAND – De Stichting Vrienden van Ziekenhuis Dirksland heeft een nieuwe voorzitter. In september nam Karel Olsthoorn de voorzittershamer over van Pieter Helmsing. De stichting heeft als doel het welzijn van alle patiënten te ondersteunen, zodat zij zich zoveel mogelijk thuis kunnen voelen in hun eigen ziekenhuis. Een nobel streven, waaraan de nieuwe voorzitter niet te veel wil veranderen, behalve aan het aantal vrienden en partners van de Stichting. Hij hoopt er nog veel meer te verwelkomen in de toekomst.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

De Stichting telt momenteel 65 vrienden en zes partners. Deze laatste zijn bedrijven, die het doel onderschrijven en daarmee hun maatschappelijke betrokkenheid tonen met de regio. Van de binnengekomen donaties en giften is in het verleden al veel apparatuur aangeschaft, waardoor de patiënten sneller geholpen kunnen worden en ook niet meer naar een ander ziekenhuis hoeven uit te wijken. Karel Olsthoorn hoopt dit voort te kunnen zetten. Hij is zelf al vijftien jaar verbonden aan het ziekenhuis als analist op het laboratorium. In deze functie had hij veel te maken met de eerste voorzitter, Pieter Helmsing, en werkte veel met hem samen. Het was dus niet helemaal toevallig dat de heer Helmsing hem vroeg om het stokje na tien jaar over te nemen. Karel Olsthoorn nam de uitdaging graag aan.

Geen spijt

"In januari ga ik vervroegd met pensioen", vertelt hij, "maar eigenlijk ben ik al in april gestopt, omdat ik nog heel veel verlofdagen had staan. Toch blijf ik graag bij het ziekenhuis betrokken en dus heb ik 'ja' gezegd op de vraag van Helmsing. Naast mijn nieuwe voorzittersfunctie ben ik overigens ook al een aantal jaren met veel plezier voorzitter van de personeelsvereniging. Ik doe de nieuwe functie er graag bij, want ik draag het ziekenhuis een heel warm hart toe. Dat is ook de reden, dat ik nu, na mijn pensionering, in Dirksland blijf wonen. Vijftien jaar geleden kwam ik, samen met mijn vrouw, hier naar toe, na jaren werkzaam te zijn geweest in het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan de IJssel. Wij hadden altijd gezegd dat we in een rustigere omgeving wilden gaan wonen, zodra de kinderen uit huis zouden zijn. Toen de vacature in Dirksland voorbij kwam, hebben we dat gedaan en daar hebben we beiden nooit spijt van gehad. Het beviel ons meteen prima. Helaas is mijn vrouw een paar jaar geleden overleden. Maar ook nu ik alleen ben, heb ik besloten op het eiland te blijven. Ik voel me hier thuis en ben verbonden aan diverse verenigingen en instanties. Nee, ik ga hier nooit meer vandaan".

Steun

"Nu ik thuis ben, heb ik ook de benodigde tijd voor mijn nieuwe voorzittersfunctie", vervolgt Karel. "Het vergt toch wel wat om mezelf goed in te lezen en alle stukken door te nemen, heb ik inmiddels gemerkt. Gelukkig kan ik rekenen op de steun van mijn medebestuursleden Toos Buijs-Vermue, de secretaris en Arna de Wit-Mulder, de penningmeester. Zoals ik al aangaf, wil ik voorlopig nog niet veel veranderen. De Stichting staat voor een mooi streven en dat wil ik graag zo houden. We blijven ons inzetten voor het welzijn van de patiënt, dat staat altijd voorop. We proberen een mooi spaarpotje op te bouwen, waarmee we aan wensen kunnen voldoen. Het ziekenhuis inventariseert met welke extra mogelijkheden de zorg voor patiënten verbeterd kan worden en maakt een inschatting van de te verwachten kosten. Nadat de Stichting één van de gekozen projecten heeft kunnen realiseren, wordt door het ziekenhuis een nieuwe inventarisatie gemaakt. We hebben dus altijd heel nauw contact met de Raad van bestuur over alle projecten. Immers, wij kunnen natuurlijk wel een apparaat aanschaffen, maar vervolgens is het wel aan het ziekenhuis om voor het onderhoud te zorgen. Dus goed overleg is erg belangrijk".

Nieuw project

Ons laatste project is ECG-apparatuur voor de afdeling Spoedeisende Hulp", zegt Karel tot slot. "Inmiddels hebben we voldoende geld bij elkaar gespaard om deze aan te schaffen, maar we gaan natuurlijk door. Ik wil zelf actief op pad gaan om bedrijven te benaderen om partner te worden. Dat wordt wel even wennen, want ik heb totaal geen ervaring op dat gebied, maar het is een mooie uitdaging. En natuurlijk hoop ik dat we er veel nieuwe vrienden bij krijgen en dat we niet vergeten worden, als clubs of verenigingen een goed doel willen steunen. Uiteraard blijven we ook vertrouwen op de vele giften en legaten, die mensen ons anoniem schenken. Gewoon omdat zij onze Stichting een warm hart toedragen. Geweldig toch?"

Meer informatie over de projecten of hoe men de Stichting kan ondersteunen is te vinden op: www.vrienden.zhsdirksland.nl.

Help het Streekmuseum

SOMMELSDIJK - Een echte tijdreis maken? Terug naar het verleden? Het kan dankzij Virtual Reality! Help jij mee om dit in het Streekmuseum mogelijk te maken? Ga naar de site en geef je bijdrage.
1 februari 2018 is het 65 jaar geleden dat de Ramp plaatsvond. Er waren 1836 slachtoffers, waarvan een groot deel van de slachtoffers viel op Goeree-Overflakkee.
Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee wil de geschiedenis van de ramp met de techniek van nu op een respectvolle manier beleefbaar maken. Het Streekmuseum in Sommelsdijk laat zeg maar de Ramp zien door de bril van nu.
Het is de eerste vaste locatie op Goeree-Overflakkee waar Virtual Reality te ervaren is. Dit dankzij de provincie Zuid-Holland, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeente. Het museum vindt het van belang dat ook de jeugd kennismaakt met deze geschiedenis van ons eiland. Het vertellen en doorvertellen van deze gebeurtenis ziet zij als haar taak.
Voor het project Virtual Reality 'Watersnood door de bril van nu' is een groot bedrag aan subsidie binnengekomen, maar het erfgoedmuseum van het eiland heeft nog 7500 euro nodig. Ga naar de site crowdfunding.streekmuseum.nl en kies het pakket wat bij u past.

Waar een klein dorp groot in kan zijn...

STELLENDAM – In de laatste maand van het jaar heeft een aantal inwoners, verenigingen, kerken, scholen en de dorpsraad zich in het bijzonder voor het dorp Stellendam ingezet. De Dorpsraad doet hieronder verslag:

Het startte al in de derde zaterdag van november. De Sint kwam ook naar het dorp en alle kindertjes van Stellendam werden op deze dag verblijd met zijn komst en Pieten die de gekste en leukste capriolen uithaalden. Het ontvangstcomité, een delegatie van de plaatselijke ondernemers en wethouder Markwat, wist niet wat hen overkwam toen de stoomboot de oude haven van Stellendam binnenvoer. Haastig schreef de wethouder nog een toespraak en zo kon toch op deze dag de Sint worden ontvangen.

Wensboom

De Sint was nog maar net het land uit, of wat zag een ieder in Stellendam gebeuren? Ja, ja, dit was nog nooit vertoond voor het Haegsche Huus. Er werd een grote wens-/kerstboom geplaatst. Hij was wel 8 meter hoog. En breed dat hij was! Op de scholen van Stellendam en onder de kinderen die elders lager onderwijs verkrijgen, werden met behulp van het onderwijzend personeel 400 wensballen uitgedeeld. De kinderen konden op een briefje een wens voor een ander doen en in de wensbal doen. Op woensdagavond 13 december konden de kinderen hun wensbal in de wens-/kerstboom ophangen en dit werd onder de mooie muzikale geluiden van het jeugdorkest van muziekvereniging De Hoop massaal gedaan. Op deze avond werd ieder van de aanwezigen door de beheerster van het Haegsche Huus verrast met een kop warme chocolademelk en een lekkernij erbij.
Op vrijdag verrees bij en rondom het Haegsche Huus een heuse wintermarkt, met levende kerststal, arrenslee en een heuse orgelman. In de ijzige kou werd door een vijfentwintigtal ondernemers/kooplieden hun waar aan de man gebracht en gelukkig kwamen in groten getale de mensen van Stellendam en omgeving naar deze markt toe. In de avonduren werd onder het genot van een warme chocomelk en glühwein prettig op de markt genoten, dit met de aangename klanken van het koperensemble van muziekvereniging De Hoop.

Wensballen

Op deze avond werden ook door wethouder De Jong de winnaars van de wensballen kenbaar gemaakt en door de aanwezigen werd soms met een brok in de keel kennisgenomen welke wens een kind had voor een ander. Gelukkig kon het actiecomité erg veel wensen vervullen, omdat door vele ondernemers voor dit doel veel waardebonnen, geschenken en dergelijke waren geschonken. Na de markt kon een ieder zich nog in het verenigingsgebouw onder discogeluiden vermaken. Dit onderdeel werd volledig door de beheerster van het Haegse Huus en haar medewerkers verzorgd.Naast de wensballenactie werd ook in het bijzonder door het actiecomité stilgestaan bij een actie in samenwerking met de voedselbank en direct betrekking hebbend op het dorp.

De dorpsraad heeft voor dit totaal evenement een belangrijk gedeelte van haar ter beschikking staande budget beschikbaar gesteld. Omdat een ieder vanuit de gemeenschap Stellendam aan het evenement kon deelnemen.
De leden van de dorpsraad, die voornamelijk alleen maar faciliteren, zijn erg blij met de samenhorigheid die men uit verschillende verenigingen, bewonersgroepen en scholen heeft ondervonden, maar ook met de steun en medewerking van de ondernemers van Stellendam en een aantal erbuiten. Twee namen die bij de opzet en uitvoering met name mogen worden genoemd, zijn Lena Moerkerke en Diana Nuij. Naast de week van de wintermarkt is er ook in deze gure wintermaand weer, in samenwerking met het jeugdwerk van de kerken, aan de ouderen van onze dorpsgemeenschap een klein presentje overhandigd. "Naast dit mooie en prachtige werk, wat tot meer samenhorigheid in onze samenleving kan leiden, staan er voor komend jaar een aantal grote projecten op stapel, te weten in het kader van erfgoed, het aanpakken van het jagerpad naast de oude haven en het terugplaatsen van het Rode Signaal licht", aldus de dorpsraad.

"Daarnaast zal er ook komend jaar een belangrijk project zijn: een invulling voor het vervallen busstation tegenover het Wapen van Stellendam. Al met al zaken die de bevolking van Stellendam bezighouden en waar een klein dorp groot in kan zijn".

Koppelaar MixMedia: Nieuwe naam voor bijna 100-jarig bedrijf

Henk Koppelaar junior (links) met zijn vader Henk Koppelaar senior bij de bedrijfswagens met het nieuwe logo.

SOMMELSDIJK - Drukkerij De Waal, een naam die bijna honderd jaar een begrip was op het eiland, is met ingang van 1 januari van dit jaar verdwenen. De drukkerij gaat verder onder de naam Koppelaar MixMedia b.v. De kwaliteit en de service blijven ondanks de naamsverandering onveranderd.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Drie jaar geleden nam drukkerij De Waal drukgroep Maasland & Ruygrok over en in april 2017 drukkerij Het Westland. Met ingang van 1 januari 2018 is Henk Koppelaar junior benoemd als technisch directeur. Voorlopig blijft Henk Koppelaar senior, algemeen directeur. Beide directieleden leggen uit dat het logisch is dat de drie grafische bedrijven nu verder gaan onder één naam. Na de overname van de twee bedrijven in het Westland was - gezien de onzekere situatie in de drukkerswereld - het even afwachten hoe de bedrijven zich zouden ontwikkelen. "We hebben de stijgende lijn te pakken en dat geeft vertrouwen voor de toekomst", aldus Henk Koppelaar senior. En daarom is - met het oog op die toekomst - gekozen voor één naam waaronder het bedrijf nu verder gaat en is er ook een eind gekomen aan de naam Drukkerij De Waal, de drukkerij die 96 jaar geleden in Middelharnis aan het Zandpand van start ging.
De familie Koppelaar is al vier generaties aan de drukkerij De Waal verbonden en vanaf nu is in Koppelaar MixMedia de familienaam ook zichtbaar geworden. De overgrootvader van Henk junior kwam bijna 90 jaar geleden in de leiding bij de drukkerij van de familie De Waal.
MixMedia in de bedrijfsnaam geeft aan dat er met het samengaan van de verschillende bedrijven verschillende professies bij elkaar zijn gekomen, die elkaar onderling versterken. Het veelzijdige bedrijf heeft nu veel specialisten in huis waardoor men voor elke willekeurige media uiting bij Koppelaar MixMedia terecht kan. Volgens de beide directieleden is het voordeel hiervan dat de lijnen kort zijn en er geen professionals van buiten hoeven te worden ingehuurd. Naast het 'gewone' drukwerk is men bij Koppelaar MixMedia gespecialiseerd in het ontwerpen en bedrukken van luxe brochures op bijzondere papiersoorten waarbij specialistische kennis en vaardigheden onontbeerlijk zijn.

Voedselveilig drukken

Vrij uniek is het 'voedselveilig drukken'. Henk Koppelaar junior legt uit dat deze vorm van drukwerk vervaardigen maar door een beperkt aantal drukkerijen bedreven wordt. Hij legt uit dat het hierbij gaat om het bedrukken van bijvoorbeeld labels en andere tuinbouw gerelateerd drukwerk wat in contact kan komen met voedsel. Dit drukwerk dat op veilingen, marktkramen en winkels wordt gebruikt, moet zodanig vervaardigd worden dat de inkt niet met het voedsel in contact komt. Hiervoor is niet alleen speciale drukinkt nodig, maar ook de techniek moet worden aangepast. Een procedé dat vrij uniek is in Nederland. Verder is het bedrukken en maken van koffiebekers met een eigen logo voor bedrijven of verenigingen een andere activiteit van Koppelaar MixMedia. In bedrijfs- of verenigingskantines kan men hiermee een eigen reclameboodschap meegeven aan de bezoekers.

Verandering

Hoewel met ingang van 1 januari de naam van het bedrijf is veranderd zal de service van drukkerij De Waal niet veranderen, zo belooft algemeen directeur Henk Koppelaar. "We blijven ook hier de sterke regionale functie houden en men kan met zowel grote als kleine opdrachten bij ons terecht, voorlopig nog in het vertrouwde pand aan de Langeweg in Sommelsdijk". Naast de regionale functie op het eiland heeft het andere deel van het bedrijf eveneens klanten uit een brede regio, zoals het Westland, Den Haag, Rotterdam, Hoek van Holland en Schiedam.
Zie ook: www.k-mm.nl

Bakkerij Van Harberden viert eeuwfeest

Bakker Israël met kleinkind.

MELISSANT – Bakker Van Harberden nam de bakkerij in Melissant ooit over van bakker Van Brussel, die op zijn beurt opvolger was van bakker Israël. Samen omspannen ze nu een periode van honderd jaar. Reden genoeg om in 2018 regelmatig stil te staan bij dit jubileum. Dat gebeurt onder andere door middel van acties en de uitgave van het boekje 'Bakkersgeheimen'.

Door Kees van Rixoort

In december 1917 schreef D.H. Israël, in Melissant kortweg Dirk Isrel genoemd, zijn bakkerij in bij de Kamer van Koophandel. Het ligt voor de hand dat hij in januari 1918 is gestart. De bakkerij aan de Beneden Molendijk, nu Julianaweg, bestond uit niet veel meer dan een oven, een trog en een werkbank. Israël stond bekend om zijn Zeeuws witbrood en gebakjes, die hij 'tarretjes' noemde. Met tarretjes en al belandde de bakker eens in de sloot nadat hij met zijn transportfiets over de kop was geslagen.

Bakker van Brussel.
Bakker Van Harberden senior.
Jan en Heleen van Harberden.
Jan jr. met een gemberbrood.

Vier bakkers

'Tarretje', zoals Israël sindsdien bekend stond, was een markante figuur, die als een van de eerste bewoners van Melissant een vrachtwagentje kocht én kampioen op de degen was. Dirk Isrel was een van de vier bakkers in het dorp. Naast zijn zaak en een coöperatie waren er de bakkerijen van Nagtegaal en Van der Werf. En dat in een tijd dat Melissant hooguit 1400 inwoners telde.

Boven de bakkerij aan de Julianaweg was enige tijd een tandarts gevestigd. Die kreeg dagelijks, via een luik, koffie en ongetwijfeld iets lekkers vanuit de bakkerij aangereikt.

Israël deed zijn zaak in 1957 over aan bakker Teun van Brussel. Dit nadat Dirks vrouw was overleden en hij het niet zag zitten de bakkerij voort te zetten. Van Brussel, die zich algauw bekendheid verwierf met onder andere zijn Van Spijkjes, was een man die van dammen hield. Bij de oven is menig potje gespeeld. Gedart werd er ook in de zaak: wie het juiste getal wist te raken, ging met een boterletter naar huis.

In 1975 nam Jan van Harberden sr. de bakkerij over. Hij werkte bij een bakkerij in Bergambacht, maar wilde graag voor zichzelf beginnen. Dat gebeurde nadat hij een advertentie had gezien in een vakblad: bakkerij te koop in Melissant. Van Harberden maakte er de zaak van die hij voor ogen had. Dus zonder de kruidenierswaren die Van Brussel ook verkocht en mét voor Melissant nieuwe producten als de gevulde eierkoek. De winkel werd flink opgeknapt, gemoderniseerd en, in 1980, uitgebreid. Het assortiment groeide en bakkerij Van Harberden ontwikkelde zich meer en meer tot een begrip in Melissant en wijde omgeving.

Ambachtelijk blijven

In 2007 volgde de verhuizing. Aan de Julianaweg werd een fraaie nieuwe bakkerij plus winkel gebouwd. Jan van Harberden, zoon van de bakker die in 1975 in Melissant begon: "Ik wil ambachtelijk blijven werken en onze producten alleen via onze toonbank verkopen." De bakker, die recent dertig vierkante meter aan zijn pand toevoegde, onderscheidt zich niet alleen met zijn altijd vernieuwende producten, maar ook met zijn workshops, het zijn er ruim dertig per jaar.

Het boekje 'Bakkersgeheimen' is voor 7,50 euro te koop bij boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk, boekhandel Akershoek in Ouddorp en in de bakkerij zelf. Het bevat een overzicht van honderd jaar bakken door de Melissantse bakkers Israël, Van Brussel en Van Harberden (Jan, Jan van Jan en Jan van Jan van Jan) en een aantal van hun recepten. Zoals: bolussen, appelrondo's, gevulde eierkoeken, Van Spijkjes, worstenbroodjes, Zeeuws witbrood en tarretjes. De transportfiets van Israël, waarmee hij met tarretjes en al in de sloot terechtkwam, is er nog steeds. Die is tijdens het jubileumjaar regelmatig te bewonderen als hij voor de bakkerij staat.

Verder kan het publiek diverse jubileumacties tegemoetzien in 2018. En een workshop, in februari of maart, met verhalen en recepten uit 'Bakkersgeheimen'. Het boekje is overigens geschreven en vormgegeven door Corné Verburg. Jan van Harberden bedankt hem voor het fraaie resultaat. "Boven alles willen we God danken omdat Hij ons zo rijk gezegend heeft", schrijven Jan en zijn vrouw Heleen in het voorwoord van het jubileumboekje.

Winnaar Decemberactie De Goudsmid

MIDDELHARNIS - Caihin de Jong uit Bruinisse was de afgelopen week de winnares van een schitterende ring van het merk Rosa Di Luca. Caihin was zeer verrast dat zij in de prijzen gevallen was. "Ik win nooit wat", was haar reactie. De winkansen zijn weer erg groot bij De Goudsmid. Ook tijdens de feestdagen gaat de Decemberactie van De Goudsmid gewoon door, dus zonder koopverplichting kunt u gewoon een kans maken op een prachtig sieraad van het merk Rosa Di Luca. Volgende week ziet u in deze krant de laatste prijswinnaar van de Decemberactie van De Goudsmid. "Dat kan alleen bij de man die van winkelen een echt feest maakt", aldus De Goudsmid.

Extra bijdrage van Jouw Marktkraam voor het goede doel

OUDDORP - Op donderdag 28 december waren diverse jongeren van verenigingen actief voor het project van de Commissie Verenigingswerk van de Hersteld Hervormde Kerk in Ouddorp. Traditioneel halen zij na de kerstdagen lege flessen op en dragen daarmee bij aan het jaarlijkse doel. Dit jaar is dat voor het werk van Stichting Stephanos.

Stephanos zet zich in voor weeskinderen in Malawi en Zambia. In de regio Chileka, in het dorp Gomeza, is een Stephanosdorp ontstaan van ongeveer 14 hectare. In het dorp staan onder andere een weeshuis, scholen, een vakopleiding, een boerderij en een kliniek.
Jouw Marktkraam Ouddorp was het verwerkingspunt van alle lege flessen, om ze uiteindelijk bij de Albert Heijn vestiging in Ouddorp in te leveren. Jouw Marktkraam ondersteunde het werk door een gift vanuit de goede doelenkraam. In totaal werd er deze morgen ruim 1100 euro opgehaald voor het verenigingsproject.

Première Zandstad-film

OUDDORP – In strandtheater De Houten Kaap in Ouddorp is op vrijdag 26 januari de première van de film Zandstad. Zandstad is een project van Stichting Podium Goeree-Overflakkee, gebaseerd op een idee van KunstPlus.

Zandstad is bedoeld voor groep 7 van de basisscholen. De leerlingen leren letterlijk spelenderwijs welke impact de Watersnood nog altijd heeft en wat het belang is van bijvoorbeeld dijken en sluizen. Leerlingen van twee scholen, Eben-Haëzer en Buten de Poorte, gingen in september naar het strand. Daar maakten ze een dorp of een stad van zand, achter een dijkje. Dit aan de hand van wat er eerder in de klas was bedacht en uitgewerkt op een plattegrond. Ook was er al van alles verzameld om de huisjes op het strand te versieren. Toen het dorpje klaar was, werd de dijk doorgestoken en kwam de vloed eroverheen. Het gevolg was een Watersnood, zoals in 1953, met verdronken dorpen.

Het project Zandstad sluit aan bij verschillende lessen op de basisschool. Denk aan aardrijkskunde, geschiedenis, techniek, natuur en milieu en creatieve vakken. Aan Zandstad zijn allerlei activiteiten gekoppeld, zoals een excursie naar het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, een bezoek aan het Streekmuseum in Sommelsdijk, het componeren van een lied, het maken van gedichten en het leren van een ballet. Dit laatste onder leiding van Marina Baykova.

De film die van Zandstad is gemaakt, gaat vlak voor de vijfenzestigste herdenking van de Ramp in première. Dit gebeurt in bijzijn van wethouder Gerrit de Jong. De kinderen spelen de muziek die ze zelf hebben gecomponeerd en dragen de gedichten voor die ze zelf hebben geschreven. Er is ook een optreden met Marina Baykova en er is een tentoonstelling te zien van voorwerpen, modellen en gedichten die tijdens het project zijn gemaakt. De première begint om 13.30 uur en is vrij toegankelijk.

Mandala maken bij De Boei

OUDDORP - Inloophuis De Boei begint het nieuwe seizoen op dinsdag 9 januari met een workshop Mandala maken onder begeleiding van Yvonne Groenendijk van Y-challenge.

Door haar flinke dosis levenservaring, opleiding en brede werkervaring kan zij een ondersteuning bieden bij het versterken van mentale, emotionele en fysieke balans. "Creatief bezig zijn kan een preventieve werking hebben en de veerkracht versterken in je dagelijkse activiteiten", aldus Yvonne.
Het maken van de Mandala begint om 13.00 uur, wij vragen een eigen bijdrage van € 2,50. Kleurpotloden zijn aanwezig. Wilt u de Mandala thuis verder afmaken, dan kunt u uw eigen kleurpotloden meenemen.
De Boei is een inloophuis voor mensen of hun naasten die kanker hebben of hebben gehad. Het biedt even een andere omgeving, weg van, rust, een luisterend oor, niets hoeft, even een kopje koffie of thee. Vanaf 10.00 uur bent u welkom.
U vindt ons in 'De Overkant' te Ouddorp, op de Dijkstelweg 33. Mocht de afstand te ver zijn, of openbaar vervoer een probleem, schroomt u dan niet te bellen naar 06-22111572, dan wordt er een gratis chauffeursdienst aangeboden.

Vitale Kernen en vrouwen

MIDDELHARNIS - Vitale Kernen Goeree-Overflakkee is uitermate trots te kunnen melden dat haar kieslijst 2018 voor bijna 50% uit vrouwen bestaat. Hiermee probeert de partij wat te doen aan de scheve verhoudingen in de gemeenteraad. Momenteel zijn er van de 29 zetels slecht drie aan dames toebedeeld.

Slechts 10% vrouwen in een 21-eeuwse gemeenteraad vindt de lokale politieke partij Vitale Kernen wel heel erg karig. Niet voor niets is er vanuit de politiek, onder aanvoering van onze vrouwelijke burgemeester Ada Grootenboer, aandacht voor deze scheefgroei gevraagd. En ook Vitale Kernen realiseert zich dat er op dit vlak nog wel iets te winnen is.

En toen stak Akkie Krouwel uit Melissant (62) haar vinger op, om het lokale geluid, onder meer knokken voor voorzieningen in elke woonkern, te laten horen. Jarenlang actief geweest in de dorpsraad, weet zij wat het inhoudt bezig te zijn met de vitaliteit in kleine woonkernen. Akkie Krouwel kreeg het volledige vertrouwen van de partij en werd zelfs op een verkiesbare plaats gezet.

Maar daar bleef het niet bij. Nóg meer dames werden actief benaderd voor een plaatsje op de lijst. Dit heeft geresulteerd in een lijst die voor bijna 40% uit vrouwen bestaat. Nog geen 50%, maar het komt in de buurt. Vitale Kernen is zich er als geen ander van bewust dat we met elkaar de leefbaarheid in de dorpen, van groot tot klein, moeten waarborgen. Daarbij groepen uitsluiten, past niet in hun straatje.

Vrijdag in de krant

Nieuw:
Historische bijlage

Stand van zaken in Achthuizen